achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Samenzijn

Serious Request heeft dit jaar een gedurfd thema. “Breng ze weer samen.” Familieleden die elkaar niet uit oog zijn verloren vanwege natuurgeweld, maar dankzij oorlog. Verpleegsters, doctoren en het Rode Kruis mogen de rommel opruimen van krijgsheren, generaals en diplomaten die niet tot een vredesakkoord komen. Als oorzaak komt Boko Haram voorbij uit de noordoostelijke lidstaat Borno van Nigeria en aanliggende gebieden.

Nigeria is dankzij de olie de grootste economie van Afrika. Maar zoals Amnesty International het al zo krachtig samenvatte, het meeste daarvan komt binnen bij de federale overheid, bijna niks komt terecht bij de lidstaten. De boer blijft achter met een toekomst in jungle raffinage omdat normale landbouw of visserij in de vervuilde delta steeds minder oplevert.

Boko Haram vertaalt als 'oplichting onrein'. waar 'oplichting' staat voor 'Westers onderwijs'. Een terroristische organisatie die jaagt op docenten en leerlingen sinds 2012. Hetzelfde jaar dat Malala in Pakistan een aanslag overleefde. Ze zat in een bus op weg naar een examen, toen gewapende mannen de bus stopten, vroegen wie van de reizigers Malala was, en haar na identificatie in het hoofd, nek en schouder schoten.

Niet echt organisaties waar een dialoog, boycot of ontwikkelingssamenwerking nog een oplossing is. Het Franse leger gaf in Mali een inkijkje in een andere methode. Zwaar bewapende en ervaren soldaten van eind twintig, begin dertig die door het slachtveld lopen en daar islamitische kindsoldaten neutraliseren. Ze zijn twee tot drie keer zo oud als hun tegenstander.

Jammer genoeg heeft Vice deel 2 van “Ground Zero – Mali” offline gehaald, maar ik zal die beelden nooit vergeten. Europeanen die door plaggenhutten wandelen waar de jongeren in vodden stervend op de grond liggen. Het is alsof je kijkt naar een online schietspel waarbij de gevorderde speler moeiteloos weerloze zombies afslacht. 

Het duurde even voor ik besefte hoe echt het was, en hoe jong die kinderen soms waren. Geen slagveld, die kinderen hadden geen kans. Niet in onderwijs, niet in gevecht. Dit komt dicht in de buurt van een spawnkill. Op de verkeerde plek geboren, nooit gespeeld, nooit fatsoenlijk gegeten en om religieuze dwanggedachten van volwassenen gestorven.

**Meer wereldvrede in een Miss-verkiezingen dan in de VN
**Terwijl wij geld inzamelen gaan de oorlogen verder. Het is dweilen met de kraan open. Het zou intens leuk zijn als de VN eens gaat doen waarvoor het is opgericht: wereldvrede bewerkstellingen. Mooie meiden praten er meer over tijdens een missverkiezing, dan diplomaten tijdens algemene vergadering van de VN.

Vorige week was het weer een podium van hypocrisie. 128 landen die de VS verzoeken de erkenning van Jeruzalem als hoofdstad van Israël terug te draaien. Daar zitten landen tussen die Israël niet erkennen en/of willen vernietigen. Let wel, dat doen die diplomaten in Manhattan, wat de hoofdstad is van de wereld.

Nederland stemde ook tegen een Amerikaanse Ambassade in Jerusalem. Nederland noemt Amsterdam haar hoofdstad, maar haar Hoge Raad, Kabinet, Parlement en Koning zitten in Den Haag. Stukje rijden en je bent in Brussel, de hoofdstad van de Vlamingen, de Franse gemeenschap van België, de Belgen, de Europese Unie en de NAVO. (Wallonië heeft Namen als hoofdstad)

Berlijn werd ooit eerst in vier delen geknipt, en na een fusie van de Westerse delen kwam er een Muur. Ook die stad bleek ondeelbaar. Rome is de zetel van Italië, de regio Lazio, de paus, maar ook van de grootste gaysauna van Italië. Dampende bearparty's tegenover de congregatie voor de evangelisatie van de volkeren. Allemaal zonder angst, geweld of intimidatie.

Dat Jerusalem de hoofdstad is van Israël staat een Arabisch parlement voor de West Oever of de Gazastrook niet in de weg. Steden zijn groot genoeg voor meerdere nutteloze praatclubjes. Jerusalem zal ooit een multifunctionele ambassadewijk hebben, waar een Nederlandse missie vanuit dezelfde ambassade betrekkingen met meerdere landen en religies kan onderhouden.

De twee staten-oplossing is alleen al hopeloos omdat die route eist dat Hamas en Fatah samen in een regering gaan zitten. De drie staten-oplossing heeft meer kans. Dat zijn veel nutterige overwegingen voor de VN dan symboolpolitiek die alleen verdeelt. De VN grossiert in resoluties die alleen maar zijn aangenomen omdat er een meerderheid is, in plaats van een consensus of oplossing.

Democratie zou meer moeten zijn dan alleen stemmen tellen. Premier Rajoy saboteerde met geweld een referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië, om daarna verkiezingen uit te schrijven die gewonnen zijn door separatistische partijen. Helaas is die winst net zo marginaal als het Brexit-referendum.

Er is onvoldoende draagvlak om erin te blijven, evenals er onvoldoende draagvlak is om onafhankelijk te worden. Het zijn democratische ontwikkelingen waarbij het betrokken gebied tussen het wal en het schip valt. Waar politieke kandidaten maar in een deel van het land gekozen worden. Een te groot deel van een land zijn zin niet krijgt. Dat is gevaarlijk. 

Een groot deel van Oekraïne wilde bij de EU, andere delen wilden onafhankelijk blijven of met enige autonomie bij Rusland horen. In plaats van een pas op de plaats binnen deze impasse, of een vernieuwde versie van het akkoord tussen Kohl en Gorbatsjov, werd het sentiment in het failliete land op het spits gedreven, waarop het verscheurde in oorlog.

Er wordt nog wel eens vergeten dat de soldaten uit die oorlog gewoon mensen zijn die willen dansen. Het paradoxale van vrede is dat het een afspraak is tot niets doen, passivisme, en toch kost het mensen grote moeite om te stoppen met dure, levensgevaarlijke oorlogsvoering. Eigenlijk hoort oorlog net zoiets te zijn als fitness na alle feestdagen: iedereen praat erover, niemand doet het.

Is het niet tijd voor een jaartje rust? Gewoon samenzijn?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.