Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Bescherm het beroepsgeheim, teken tegen de Sleepnetwet

De voortgang van leerlingen in het basisonderwijs moet door leerkrachten worden bijgehouden in meerdere volgsystemen. Dezelfde informatie meerdere keren handmatig invoeren, omdat de staat weigert zelf op de achtergrond informatie te kopiëren of te delen.

Vragenlijsten verzonnen door managers die iets meetbaars nodig hebben voor hun cijferfetisjisme, nulmetingen en procentuele verbeteringen. Gegevens die verzameld worden omdat ooit iemand die wilde hebben, maar waar steeds minder op gestuurd wordt. Monnikenwerk voor een bureaulade.

Complete lesweken gaan verloren aan het toetsen van leerlingen om de jaarlijkse voortgang op afstand te kunnen borgen. Alleen worden belangrijkste leerpunten niet getoetst. Wel taal en rekeningen, niet houding, gedrag en karakter. Kinderen, ouders & onderwijzers blijven achter met de illusie dat de toets belangrijk is en verliezen de rest van de ontwikkeling en opvoeding uit het oog.

In Finland krijgen leerlingen tot en met hun zestiende geen gestandaardiseerde toetsen. Heeft iemand ooit opgeteld hoeveel tijd leerlingen kwijt zijn aan deze meetmomenten? Geteld hoeveel tijd volwassen kwijt zijn aan het ontwerpen, surveilleren, nakijken en meermaals invoeren?

De beste stakingsactie om de werkdruk te verlagen is om daar direct mee te stoppen. Log uit. Hebben kinderen geen last van, hebben ouders geen last van en overbodige ambtenaren kunnen gaan staren naar lege databases.

Dat maakt de onderwijsinspectie en het ministerie van onderwijs blind. Er zijn docenten die in hun hele carrière geen of enkele lesbezoeken vanuit het ministerie hebben gehad. Inspecteurs komen niet verder dan een kopje koffie en het bespreken van cijfers met de directie. Alleen die hebben een persoonlijk belang in het houden van een mooi-weer-show.

Vissersdorpen

Zo worden basisscholen in vissersdorpen snoeihard afgerekend op de resultaten. De ouders verdienen stevig, dus verwachten de computermodellen van de ambtenarij goede onderwijsresultaten. Bij hoge inkomens worden meer academisch geschoolde ouders verwacht, waarvan de kinderen dus makkelijk goede cijfers horen te halen.

De gebeurt natuurlijk niet, omdat vissen zware lichamelijke arbeid is. Een kwaliteit die binnen de basisschool alleen bij gymnastiek summier beoordeeld wordt. Van deze leerkrachten wordt een konijn uit de hoge hoed geëist, dat er echt niet in zit. Hier wordt de werkelijkheid van de computer leidend, terwijl dat masseerbare gegevens van programmeurs blijven. 

Van leerkrachten wordt verwacht zich aan te passen aan de behoefte van de individuele leerling, waardoor het klassikale deel in het gedrang komt en de groep steeds verder uit elkaar loopt. De instelling die daar toezicht op moet houden, krijgt het niet voor elkaar correct te differentiëren op schoolniveau, laat staan klas of leerling.

Privacy uitgevers

Waarom is er wel een openlijke discussie over dat uitgevers per kind studieresultaten bijhouden, maar geen discussie over dat de overheid meermaals exact datzelfde doet in inefficiënte systemen. Krijgen we in de toekomst een extra belasting op intelligentie? Of alleen studiefinanciering voor betere leerlingen? Een dienstplicht in een cyberleger voor aankomend programmeurs?

Deze microregistratie is ook een aanval op een veilige omgeving van leerlingen om fouten te maken en daarvan te leren. Het geeft een alles-telt-mee-cultuur. Al die testscores vertekenen de verwachtingen van leerkrachten, die verwachtingen blijken een selffulfilling prophecy. Geef een leerkracht gemanipuleerde resultaten en later voldoen die leerlingen aan die uitslag.

Safe spaces

Een kind heeft een veilige omgeving nodig om fouten te maken en daarvan te leren. Niet een productieplek waar de leerkracht als middle management de leerling vooruit moet schoppen. Moet een leerkracht wel alles over leerlingen verraden? Een patiënt heeft een vergelijkbare vertrouwensrelatie nodig om over zijn (mentale) gezondheid te praten met een arts.

Daarom heeft een arts een beroepsgeheim. Eentje die gesneuveld is in de nieuwe sleepwet. De arts hoeft niet te verklaren, maar zijn pc mag wel gekraakt worden. De artsenfederatie KNMG en huisartsenvereniging LHV zijn daarom beide fel tegen de sleepwet. Patiënten zouden terughoudend kunnen worden in het melden van klachten.

Zwart gat

Michael Moore heeft al een schets gegeven wat er gebeurd als gezondheidsinformatie in verkeerde handen valt en om financiële redenen misbruikt wordt in de film Sicko. De overheid gebruikte al gefabriceerde medische informatie om een klokkenluider te beschadigen. De leercurve is ook al gevoelige informatie. Wordt een mislukt leerjaar straks een gat op een digitaal CV?

Met alle spindokters, voorlichters en rest van de paarsebroeken-maffia heeft de politiek en het grootbedrijf al een stevige greep op de media. Via strategische lekken werd u gemasseerd het nieuwe regeerakkoord te slikken. Sporadisch is er een echte onthulling dankzij een klokkenluider. Straks is altijd keurig terug te vinden wie gelekt heeft. Dan wordt het stil.

Alles wat vastgelegd wordt, kan en zal tegen u gebruikt worden. Leerkrachten e leerlingen, artsen en patiënten, maar ook journalisten en kiezers hebben een stukje privacy nodig om zonder angst, represailles en sabotage hun werk te doen.

Gun die ruimte. Teken. Laat andere mensen tekenen.

Reaguursels

Inloggen

Dat hij saai is, Swa.
Maar de man is een pathologische leugenaar en daarom niet te vertrouwen.

Rest In Privacy | 08-10-17 | 11:46

partijen die voor de sleepwet zijn ,zijn verkrachters van de democratie en ,vrije pers en meningsuiting

pedro300 | 08-10-17 | 11:00

Kijk alleen naar het bedrijfsleven.
Kritisch?Neeee, je bent negatief.
Problemen? neee, uidagingen.
Als je niet in de pas loopt, het pad welke door de wannabee leiders uitgestippeld is dan pas je niet in hun systeem.Er wordt over problemen, eeeeh uidagingen heen gewalst welke je tegenkomt op de werkvloer en (meestal) door anderen gecreëert worden.Daarom willen de managers in bedrijven ook niet weten waar je zoal tegen aanloopt.Het gaat toch goed zo???Dat je soms half gek gemaakt wordt , dat ligt dan weer aan jezelf en moet je zelf maar oplossen,want ons bedrijf is zooooo goed voor z'n mensen.Dat kan niet aan ons bedrijf liggen dus.

Ben5570 | 08-10-17 | 10:43

Ome Roon is een wolf in schaapskleren. Altijd aardig, altijd een glimlach, warme uitstraling... tot je bedenkt dat hij de architect is van de grootst denkbare aanranding van basale burgerrechten sinds WWII. Als je denkt dat je niets hebt te verbergen dan ben je een sukkel, en als je denkt dat de overheid altijd het beste met je voor heeft, dan ben je een enorme sukkel. Tekenen. Nu. Want die cavia's in de TK snurken door hun termijn heen en schrijven achteraf een boekje.

Zeddegeizot | 08-10-17 | 10:37

Dat je in sterk toenemende mate het gevoel krijgt constant alert te moeten zijn om je vrijheid te beschermen tegen je eigen overheid is een ongelooflijk verontrustende ervaring. Tekenen die petitie en bij de eerstvolgende gelegenheid in het stemhokje afmaken die handel. Hier zijn we niet van gediend.

VanEndehoven | 08-10-17 | 10:35

Niet geheel eens met dit artikel. Wat betreft de Sleepwet uiteraard wel.

Finland heeft een succesvol onderwijssysteem, maar of dat komt door een gebrek aan toetsen kun je niet zomaar concluderen. Je zult minstens voordat een leerling een school ingaat en op het moment dat die de school verlaat via een centraal examen moeten controleren of deze erop vooruit is gegaan vergeleken met andere scholen. Als je dat een kwestie vindt van "privacy", kun je dat ook anoniem op collectief niveau doen, door het gemiddelde van alle leerlingen te nemen. Anders kan een incompetente school die leerlingen niks leert behalve de Bijbel of Koran uit het hoofd leren of de hele dag laat fröbelen bijvoorbeeld, of die louter bestaat om geld uit de zak te kloppen zonder resultaat, daarop niet gemeten en beoordeeld worden. Het zou een beetje zonde zijn als je daar pas in het eindexamenjaar achterkomt, dus eens per jaar testen lijkt me ook niet al te dol. Van mijn part met meerdere herkansingen of opgedeeld in stukjes als je bang bent dat sommige leerlingen de examenstress niet aankunnen. En omgaan met stress om te presteren zullen ze toch een keer moeten leren.

En is prestatie werkelijk een kwestie van privacy? Dan zijn mijn rechten ook geschonden wanneer ik iemand sommige cijfers op mijn diploma moet laten zien. En dan kan een werkgever ook wel zijn\haar conclusies trekken, als ik ze uit het oogpunt van privacy weiger te tonen en mijn concurrent dat wel doet. Voor je het weet krijg je "prestatie is discriminatie" en dan mag je niet eens meer competentie tonen om de minder bekwamen niet voor het hoofd te stoten of hun kans op werk te verkleinen.

Karakter en houding zijn juist zaken die ik níet in een systeem zou willen laten vastleggen. Privaat wangedrag melden aan de ouders, of probleemleerlingen die ernstige problemen veroorzaken apart zetten of zelfs schorsen, prima. Maar het moet niet zo zijn dat een ambtenaar gaat beoordelen wie een "goed" of "fout" karakter heeft. Dat doet me denken aan het Noord-Koreaanse Songbun systeem, waar de bevolking wordt ingedeeld in klassen van "loyaal" en minder loyaal op basis van afkomst en gedrag van personen en van hun naasten. De kans dat iemand "ontspoort" is immers groter als iemand in diens familie- of vriendenkring een vlekje heeft. Zoals bijvoorbeeld allochtonen bij de politie die zelf zuiver zijn, maar criminele familie hebben. Je wordt dan beoordeeld om wie je bent of zelfs om wie je naasten zijn, i.p.v. je karakter en wat je doet.

Wat dus ook weer een goede reden is tegen de Sleepwet te tekenen en stemmen, want iedere persoonlijke data kan, en waarschijnlijk zal, misbruikt worden. Het hoeft niet eens door een dictatür te zijn die zich openlijk aankondigt met militaire ganzenpasparades, een kek logo en een Grote Leider die zich schor krijst op de nationale omroep over volksvijanden. Het kan ook simpelweg uit "goede bedoelingen" zijn. Of kwade bedoelingen die als zodanig worden verpakt door amorele politici en lobby's. Het gedrag van je kind op school en de data uit zijn\haar gezondheidsdossier bijvoorbeeld mee laten nemen door de AIVD bij de analyse van de kans op ontsporing tot terrorist. Want niemand wil toch opgeblazen of platgereden worden? Zelfs al is de kans kleiner om bij een verkeersongeval om te komen. Of door een psychotische zwerver midden op de Dam te worden doodgeslagen met een keukentrapje of waxinelichthouder.

Uw kind heeft ADHD, verstoort de les, schopt wel eens een ander kind, heeft een "bepaalde" afkomst, blowt, heeft Mein Kampf en\of Das Kapital gelezen of leest andere "foute" boeken en bezoekt "foute" websites? Aha, dan is er volgens ons computermodel een X% hogere kans dat het een extremist of terrorist zou kunnen worden. Vlaggetje gezet, preventief in de gaten houden, meekijken met zijn\haar reaguursels op die "foute" sites, potentiële opleidingen en werkgevers informeren als hij\zij interesse toont in bijvoorbeeld natuurkunde, biomedische studies of scheikunde (want bommen! gif!) of een baan waar hij\zij aan wapens, vrachtwagens of andere risicovolle dingen kan komen.

Wie weet creëert de AIVD zo zelfs een zelfvervullende profetie. Als mensen in de gaten krijgen dat ze worden gevolgd, paranoïde of gedesillusioneerd raken over de maatschappij waarin ze leven, hun leven mislukt omdat de opleidingen en banen van hun voorkeur aan hen voorbij gaan, geeft dat wellicht nog meer kans op radicalisatie.

De weg naar de Hel is geplaveid met goede bedoelingen. Of met kwade vermomd als zodanig. Uit naam van bestrijding van terreur, misdaad, werkloosheid, milieuschade, zielige kindertjes die weleens kunnen opgroeien tot suboptimaal gelukkige volwassen of vul maar een ideaal in. Zodra de overheid alles van iedereen weet is het niet zo'n grote stap meer om zelfs maar de kans op een negatieve uitkomst te verbieden en die op een positieve te verplichten. Aangezien vrijwel elke relevante keuze in je leven een weging van kansen en risico's is, leef je dan in een totalitaire staat die elke "keus" van wieg tot graf voor je kan dicteren. Je weet wel, voor het algemeen belang en jouw eigen bestwil.

Nee het hoeft niet (meteen) te gebeuren, maar het feit dat het momenteel op sommige plekken al vrijwel praktijk is en in het verleden ook is gebeurd en uiteindelijk slechts mislukt door externe factoren, algehele onvrede of gebrek aan controle op de bevolking door dat soort regimes, stemt niet hoopvol. En hoe meer controle, des te moeilijker het wordt dat weer ongedaan te maken.

Zie maar eens "De Partij" van een bestaande regering uit het zadel te wippen, als die alles van je weet, de oppositie kan chanteren met persoonlijke informatie, zelfs persoonlijke uitspraken binnen je privékring of die je anoniem op internet hebt geplaatst tegen je kan gebruiken en als laatste redmiddel haar geheime diensten even met de digitale uitslag van de verkiezingen kan laten knoeien via de stemcomputers of die "handige" mogelijkheid voor jou om thuis online te stemmen terwijl je omgeving meekijkt of je dat wel "goed" doet.

Gebeurt nooit? In Singapore is bijvoorbeeld de PAP ook al decennia aan de macht. Die selecteren ook de beste leerlingen al zo mogelijk op school eruit om bij de partij te komen, klagen oppositie die ook maar iets onjuists zegt aan voor smaad of laster, bemoeien zich met je privéleven, verbieden kauwgom (want je zou het maar op de grond kunnen spugen), censureren zich suf uit naam van de "goede zeden", geven stokslagen aan graffiti-spuiters en doe je aan drugs dan moet je dood. Mooie, schone, veilige stad zegt men, dat wel. En ook welvarend, financieel gezien dan. Zou er toch voor geen goud willen wonen.

Wol | 08-10-17 | 10:11 | 4

"Voor je het weet krijg je "prestatie is discriminatie" en dan mag je niet eens meer competentie tonen om de minder bekwamen niet voor het hoofd te stoten of hun kans op werk te verkleinen"

Dat is allang het geval, vandaar dat onze overheid meent dat de helft van de bevolking tegenwoordig "hoogopgeleid" moet zijn. Wat natuurlijk onmogelijk is, tenzij je de diploma's min-of-meer uitdeelt bij de potten pindakaas.
Zie ook het deug-tuttebelletje met een diploma theologie enige tijd geleden hier op GS, die zichzelf afficieerde als zijnde 'extreem hoog opgeleid', haha.
Geen gezeik, iedereen rijk, toch?

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 12:31

"Voor je het weet krijg je "prestatie is discriminatie" en dan mag je niet eens meer competentie tonen om de minder bekwamen niet voor het hoofd te stoten of hun kans op werk te verkleinen"

Dat is allang het geval, vandaar dat onze overheid meent dat de helft van de bevolking tegenwoordig "hoogopgeleid" moet zijn. Wat natuurlijk onmogelijk is, tenzij je de diploma's min-of-meer uitdeelt bij de potten pindakaas.
Zie ook het deug-tuttebelletje met een diploma theologie enige tijd geleden hier op GS, die zichzelf afficieerde als zijnde 'extreem hoog opgeleid', haha.
Geen gezeik, iedereen rijk, toch?

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 12:31

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 12:31
Hoogopgeleid krijgt ook steeds minder relevantie (ook voor een werkgever) naarmate er meer van is. Gewoon vraag en aanbod: hoger aanbod dus lagere waarde.

Wol | 08-10-17 | 15:35
▼ 1 antwoord verborgen

Best wel een enge gedachte. Heb je je huisarts duidelijk 'nee' geantwoord op zijn vraag of je medische gegevens gedeeld mogen worden en heeft hij dat ook niet aangevinkt in zijn systeem. Haalt de overheid deze gegevens er zomaar uit en 'verkoopt' straks een of andere louche ambtenaar deze gegevens aan de farmaceutische industrie.

pa_niek | 08-10-17 | 09:14

Done signed and waiting for orders. Iemand nog een stream van Japan ?

zingvechthuilbid | 08-10-17 | 06:47

het volgen en vastleggen in statistieken begint al op consutatiebureau’s waar domme mokkels jonge onzekere ouders helemaal gek maken met hun bangmakende achterlijke grafiekjes.

swassannuf | 08-10-17 | 06:31 | 3

Inderdaad. En als je zegt geen behoefte te hebben aan die flauwekul word je door diezelfde mokkels geregistreerd als 'moeilijke ouder'. Er is geen ontsnappen aan dus.

Kok Blekemolen | 08-10-17 | 10:08
-weggejorist-
EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 14:13

Vrienden van mij noemden het niet zonder reden het "consternatiebureau".

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 14:13

Als je je overheid nog kon vertrouwen met computers dan zou je nog een discussie over deze wet kunnen hebben. Maar mijn overheid is keer op keer incompetent gebleken met anything related to computers. En dan zijn we nog niet eens begonnen met de discussie over wenselijkheid. Dus lekker niet doen.

nietvaneergister | 08-10-17 | 02:06 | 1

De overheid? Wat te denken van al die leerkrachten die hun wachtwoorden op stickertjes op de pc schrijven? Met een gel-pen, dat dan weer wel :(

EEnzame SchizofrEEN | 08-10-17 | 12:13

De AIVD zal verzuipen in zijn eigen sleepnetten. Verder is dat hele sleepgedoe als schieten op een mug met een hagelgeweer, in de hoop hem te raken.

Graaf van Egmont | 08-10-17 | 01:47 | 2

Dat geloof ik best, alleen moet je je bedenken dat er in de loop van tijd natuurlijk best van de fouten geleerd gaat worden. Over 20/30 Maar zanger systeem geëvolueerd zijn tot een redelijk goed werkend systeem. En wat over 50/75 jaar? Mijn getergde zwartgallige fantasie verteld me dan: Metadata gecombineerd met ervaringen zorgen er voor dat mensen worden verplicht om abortus te plegen omdat het systeem zegt dat jouw gebroed niet mee kan doen in die huidige maatschappij. Ik heb in ieder geval maar getekend.

BadPatNL | 08-10-17 | 10:36

De AIVD is nog niet het slechtste deel; de data blijft 3 jaar bewaard, wat inhoudt dat er voor hackers (en ik sluit grote bedrijven niet uit!) veel kostbare informatie te halen valt. Bijkomstigheid: als data gestolen wordt, is dat voor de bewaarder niet direct zichtbaar.
Voorbeeld. Grote hypotheekverstrekker wil graag 'gerichter' kunnen aanbieden. Ze benaderen een hackerscollectief uit Rusland. Die regelt voor een paar bitcoins de inloggegevens voor de ruwe data die opgeslagen ligt. De verstrekker schrijft een mooi scriptje om door die exabytes te zoeken naar info over hypotheken. U krijgt een week later een 'gepaste' aanbieding, waarvan u zich afvraagt dat er toevallig een voorbeeldberekening bij staat die verrekt veel op uw eigen situatie lijkt; zelfde sociaal economisch milieu, zelfde gezinsopbouw, zelfde inkomstengroep en financiële situatie, zelfde werksituatie.

EEnzame SchizofrEEN | 08-10-17 | 12:11

Is zo'n sleepnetwet een beetje genderneutraal eigenlijk??

schoon-schip-maken | 08-10-17 | 01:23 | 2

Er wordt al jaren gesleept. De wet is slechts een juridische reparatie. Iedereen kijkt al jaren in je broekje. Ligt aan de ambtenaar of dat genderneutraal gaat.

Rest In Privacy | 08-10-17 | 01:31

Gesleept zonder daadwerkelijk te naaien zeg maar.
Platonische sleepnetwet dus..;-)

schoon-schip-maken | 08-10-17 | 01:35

Hoe we dit allemaal oplossen?!

Schrijf een programma wat iedereen gebruikt (plugin Chrome oid) en dat elke uur allerlei fake news uitspuugt en websites bezoekt waar de overheid maar liever niet wil dat u ze bezoek. Zo is een manier te ontwikkelen dat de BIG DATA verstoort wordt en dus ook niks meer waard is omdat er te veel rommel tussen zit.

PS: dit geldt ook voor emails die men af en toe dan zou sturen. Door het bomen zie je dan het bos niet weer en vaarwel Sleepwet.

Dit is een geniaal idee waar men vooral mee bezig is het voorkomen dat
er informatie wordt opgevangen. Door juist iedereen rommel te laten verspreiden is de informatie waardeloos en valt er niks meer te vinden omdat het te massaal is.

speedy_con33 | 08-10-17 | 01:14

Ik wil als ouder geen volgsysteem voor mijn kind, ik wil persoonlijk contact met de lerares die als belangrijkste resultaat de levensvreugde van mijn kind voorop stelt. En laat dat nou net niet in een objectief cijfertje te vatten zijn.

mozaard | 08-10-17 | 00:37 | 5

Volgsystemen zijn alleen nodig, omdat de overheid geen vertrouwen heeft in de leerkracht (niet zelden zelf te weinig opleiding). Zo'n leerkracht wisselt waarschijnlijk ook veel vaker dan vroeger met al die invalbeurten. Echt waardeloos dat de werkelijk alles in systemen denken te moeten gieten. Met name bij jonge kinderen heeft dat totaal geen zin. De leraren die je het meeste leerden, waren de leraren met een karakter en een goed verhaal, juist de leraren die niet op de automatische piloot werkten. Denk maar terug aan je schooltijd, welke leraren herinner je je? @Gravin die salarisstrook komt later wel. Ken zat mensen met 8 jaar MAVO die een prima salarisstrook hebben. Als het erin zit bij iemand komt het er echt wel uit, ook zonder volgsysteem. Dat volgsysteem is er vooral voor de politiek, alles moet gecontroleerd worden net als in de zorg en bij de politie en dat zorgt m.i. voor een enorme belasting van het systeem en enorme afname van de capaciteit.

Watching the Wheels | 08-10-17 | 00:56

@Ongeblustekalk | 08-10-17 | 00:51
Verziek even niet de discussie, fijne vriend :-), dat heeft Feynman niet verdiend, die probeert een serieus onderwerp in de groep te gooien.

Watching the Wheels | 08-10-17 | 00:58

Watching the Wheels | 08-10-17 | 00:56
Men zou ook eens wat minder de nadruk moeten leggen op het kansarm zijn als men minder dan een HBO heeft.

miko | 08-10-17 | 01:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Voor de mensen die zeggen dat ze niks te verbergen hebben en de politie volledig vertrouwen. Immers,wat kan er gebeuren??
Ik moet het even anders doen want ik kan niks meer linkn hier.
In het ad bij buitenland:Antwerpse Agenten stelen identiteit burgers voor gokspelen

miko | 08-10-17 | 00:28 | 1

Dank, mooi!

Maya de Blij | 08-10-17 | 09:59

Anders neem je nog een tripje. Gekke hippie.

ren-forrest-ren-e | 07-10-17 | 23:58 | 1

stop je terminologie in een paard zijn kont. Die tilt zn staartje wel op..

Dr. Frambozenjam | 08-10-17 | 00:36

Bean counter is een Engels woord, maar wij hebben 't uitgevonden. Ik ben het geheel eens met wat 'r in het stukje hierboven staat, alleen ben ik bang dat het niet minder, maar juist meer wordt ;) Het zit denk ik in de polderlandse genen.

Vesta | 07-10-17 | 23:39

In Finland hebben ze minder Finnen, dus misschien ook minder behoefte om alles te controleren en te meten?

Watching the Wheels | 07-10-17 | 23:34

Beste Ongeblustekalk | 07-10-17 | 22:42 , we zitten hier op Geenstijl en niet op het Fokforum. Iets intelligentere en geen puberale reactie zou fijn zijn. Dank u.

ja,diedus! | 07-10-17 | 23:30 | 3

Je kent hem pas??

miko | 08-10-17 | 00:13

Beste ja,diedus! wanneer u het over intelligentie heeft en daar een puberale reactie aan koppelt, zou u het misschien in overweging kunnen nemen om geen kinderen te nemen die geen vader hebben, vanuit eigenbelang.

En ga nu maar weg, dom mokkel.

Ongeblustekalk | 08-10-17 | 00:20

@ongebluste Dude, maak eens een fijne strandwandeling ofzo. Je ben sowieso al een poosje agressief in je plempsels, maar in dit topic doe je (weer)niets anders dan nodeloos hakken en onzin te debiteren. Haal adem en zoek een gepaste wederhelft of iets dergelijks.

VP732 | 08-10-17 | 05:29

Leerlingen moeten juist weer getoetst worden op harde doelen als taal en rekenen en niet meer op hun sociale vaardigheden. Ja manieren en omgangsvormen moeten ze krijgen vanuit discipline. Dan wordt het omgaan met leerlingen ook gelijk veel makkelijker voor de leraren en de werkdruk lichter. En ook gelijk de vaart er in houden met de lesstof dan krijgen leerlingen geen etiket meer dat ze moeilijk te handhaven zijn terwijl ze zich eigenlijk vervelen omdat de boel te makkelijk is. Tegenwoordig zijn kinderen in groep vijf nog bezig met de tafel van zes, waarom? Zijn kinderen zoveel stommer als vroeger of zijn ze teveel bezig met jeugdjournaal thema's als zielige kindertjes, het millieu, racisme, dierenbescherming en die vervelende Trump?

down | 07-10-17 | 23:29 | 7

Laat haar dan voortaan even je plempsel doorlezen voor je het plaatst, vooral als je iets schrijft over harde taaldoelen in het onderwijs. Verder prima stukje hoor, al valt er veel af te dingen op de inhoud. Daarover volgende keer.

piloot47 | 07-10-17 | 23:46

Ik zelf niet nee, ik heb nauwelijks een reaguursel neer geplempt zonder taalfouten maar ik ben ook niet emotioneel gestoord geraakt omdat de leraren zich toen niet bezig hielden met sociaal emotioneel geneuzel.

down | 07-10-17 | 23:49

Bovendien zaten er toen ook al scheuren in het onderwijs. Geen leraar heeft mij ooit het gebruik van als en dan uitgelegd. Dat moest ik van mijn zusje vernemen nadat het er al verkeerd was ingeslopen.

down | 07-10-17 | 23:53
▼ 4 antwoorden verborgen

De meeste communicatie op internet gebeurt met https. Ook al heb je een sleepnet dan kunnen ze deze data via een beveiligde verbinding toch niet lezen?

p3xxx | 07-10-17 | 23:25 | 3

Maar natuurlijk. Het enige nut van Https is dat een website ook werkelijk is wie ze beweren te zijn. Jouw mail en surfgedrag wordt gewoon binnengeharkt. Ga achter een (betaalde) VPN zitten en gebruik proton mail. Schop ook nog eens thuis je eigen domein in de lucht, Koppel daar een VM aan die dichtgespijkert zit met allerhande policys en ga daarmee internetten. Reset het kreng na iedere sessie. Dan ben je enigszins veilig. De overheid wil alles van u weten. Waarom? Omdat zoiets macht inhoud. Zolang u belasting betaald en alles doet wat de staat wil zult u geen last hebben. Maar wee uw gebeente als u in een conflictsituatie met de staat komt. Dan gebruiken ze alles wat ze maar van u hebben opgeslagen. De staat is uw vriend niet. De staat gebruikt u voor inkomsten.

Zapata10 | 07-10-17 | 23:47

Zapata10 | 07-10-17 | 23:47
Ja lekker belangrijk, stijgende zorgkosten zijn voor jan met de pet veel ingrijpender, en daar draag jij jouw steentje aan bij samen met die rooie ego heks.

Kan je wat zonnepaneeltjes plaatsen op je dak over de rug van mensen in nood.

Ongeblustekalk | 08-10-17 | 00:28

Weer wat geleerd, bedankt voor de antwoorden.

p3xxx | 08-10-17 | 23:26

Er zit oorlog in de lucht, ruiken jullie het ook?
De dood waart rond en ze wil er honderdduizenden.

Biertje iemand?

Ongeblustekalk | 07-10-17 | 23:22 | 1

Graag, ik stik van de dorst.
Beter met een gesmeerde keel naar de kloten dan met een houten bek.

Tuborg øl | 08-10-17 | 03:17

Toen de eerste cameras verschenen op een aantal kruispunten zanikten de privacy-freaks ook dat "Big Brother is whatching you" !!! Nu staan ze werkelijk overal en... nobody cares.... behalve het tuig van de richel.

simplesimpie | 07-10-17 | 23:14 | 1

... tuig dat een capuchon en een petje opzet. Onherkenbaar. Daar ga je met je camera, hoog opgesteld met een resolutie uit 1980, als hij al aanstaat.

piloot47 | 07-10-17 | 23:30

Op scholen wordt ook in de leerlingenvolgsystemen zeer persoonlijke gegevens van kind & gezin genoteerd. Veel ouders zijn zich hier niet van bewust. Bij bijna elke school is de beveiliging van deze gegevens zo lek als een mandje!

Vickingvrouw | 07-10-17 | 22:40 | 6

Dr. Frambozenjam | 08-10-17 | 00:16
Jij zou het pas erg vinden als ik je niet zou willen neuken. ;)

Ongeblustekalk | 08-10-17 | 00:45

Ontopic:
Advocatuur is vrijgesteld van sleepwet!
ik snap em niet. advocaat van de duvel communiceert beschermd met verdachten.
Dus iedere poging tot misdaad ff met de advocaat plannen?
Bierrrr!!!

Dr. Frambozenjam | 08-10-17 | 01:00

Ongeblustekalk@22:52 wat is het probleem?
U heeft kinderen in het Nederlandse onderwijs? De school weet dan relatief veel van u. De leerkracht zal er (hopelijk) niets mee doen. Maar een beetje handige hacker komt ook makkelijk in het systeem (hint: pc van docent heeft plakkertje met inloggegevens, serieus!) en kan dus ook lezen over u en uw kind(eren).

EEnzame SchizofrEEN | 08-10-17 | 11:47
▼ 3 antwoorden verborgen

Maar telt die sleepwet ook voor bedrijven? Dus als 1 medewerker verdacht is dan kan alle informatie van alle medewerkers het bedrijf en partnerbedrijven en medewerkers worden ingezien en beoordeeld? Wat zouden bedrijven daarvan vinden?

Rest In Privacy | 07-10-17 | 22:37 | 1

Dat lijkt mij van wel. En anders zou ik er op aandringen dat dat wel gebeurd. 1 terrorist in je bedrijf, noem eens wat, bij KLM achter de duane in de schoonmaakploeg die lekker zijn gang kan gaan met al zijn 7000 overige matties met bidmatjes... Dus overheid: "Ook bedrijven!"

En aangezien ik tegen de sleepwet ben, is het mooi meegenomen dat de politiek misschien wel naar het bedrijfsleven luistert, want de burger naaien ze toch wel.

peterdh | 08-10-17 | 00:11

"Alleen worden belangrijkste leerpunten niet getoetst.
Wel taal en rekeningen, niet houding, gedrag en karakter".

Leerpunten als 'rekeningen'?
Of is dit een spitsvondige woordspeling?

Kudtkip | 07-10-17 | 22:37

Gelul Feynman.
punt 1
Denk je dat een petitie er nog wat kan doen? 1e en 2e kamer zijn er al klaar mee met de wet.
punt 2
De tegenstanders gebruiken leuke bang maak termen zo als "online communicatie af te luisteren" denk je echt dat als ze een wijk afluisteren. dat ze luisteren met een koptelefoon op wat jij roept door je telefoon of kijken wat jij typt?
NOT, ze halen alle communicatie binnen en zoeken dan naar steekwoorden of dergelijks en laten jou links liggen als je ooit eens allahu akbar hebt ingetypt
punt 3
tekst uit geensleep.net/
"Het sleepnet wil dus zeggen dat grote hoeveelheden communicatie opgevangen worden, om er vervolgens doorheen te kunnen grasduinen."

KOM OP ZEG ook door de tegenstanders worden bang maak dingen geroepen.
de wet is er, en hadden alle mensen die nu boos zijn (JIJ) een jaar gelden wakker moeten worden.. prima wet is het.
De ctivd zit in het gebouw van de aivd en mag ten alle tijden mee kijken met wat de aivd doet of alles wel goed gaat.
nergens ter wereld is dat..
zo mocht de aivd alleen draadloos via telefoon afluisteren en nu mag dat via de kabel.
in tegenstelling wat veel mensen denken is je telefoon maar een plus min honderd meter draadloos en de rest gaat via de kabel
ik ben ook niet met alles eens maar veel wel.
ga lekker ergens anders zielig lopen doen en had dat lekker jaar geleden gedaan ipv nu achteraf lopen zielig doen en janken

Rest In Privacy | 07-10-17 | 22:35 | 4

Naïef.

BrabantBovenAlles | 07-10-17 | 23:02

@ BrabantBovenAlles: Zeg maar gewoon "dom" hoor. Zulke mensen verdienen bijna een DDR regime.

OetSodom | 07-10-17 | 23:05

Het feit dat jij laat op het feestje bent aangekomen, geeft je niet het recht om je als een arrogante pisvlek te gedragen. Velen zijn zich hier al veel langer van bewust (de reden waroom ik de laatste jaren voor de Piratenpartij heb gestemd).
Maar goed, als ze de hele wijk afluisteren zullen ze niet direct iets met je doen, als ze op zoek zijn naar een terrorist. Maar stel dat er wel iest anders geconstaeerd wordt, bijvoorbeeld dat je illegale software gebruikt op je PC of dat je mailtjes stuurt naar de stukadoor die je zwart hebt betaald of je werkster.
Of dat ze je gaan volgen omdat er op basis van correlaties tussen je opleiding en gezondheid mogelijk risicofactoren zijn.
Het is simpelweg godsgeklaagd dat de overheid het recht heeft om je privacy de nek om te draaien en je default verdacht maken.
Er kan hier zoveel mis mee gaan, het is bijna onvoorstelbaar. En vergeet niet, data kan bovendien gemanipuleerd worden, zodat je een gevaar lijkt terwijl het niet eens gebeurd is.
De overheid heeft daarnaast niet zo'n goede reputatie als het gaat om betrouwbare ICT omgevingen en dat is een ander groot punt van zorg. Wat als een groep hackers (of agenten van de politie(!)zie de reactie hierboven) handen erop kunnen leggen.
Het is simpelweg teveel macht voor de overheid en/of een politieke partij waar ze niet mee om kunnen gaan en waar de mensheid simpelweg niet klaar voor is. Hetzelfde zie je momenteel ook op het gebied van AI, dit gaat te hard en ongecontroleerd. Wij zijn als mensheid niet toe aan deze mogelijkheden omdat we geen idee hebben hoe we de risico's moeten beperken.

DickieDick | 08-10-17 | 19:47
▼ 1 antwoord verborgen

Ik denk dat het negeren van referendumuitslagen ook zijn vruchten begint af te werpen.
De wil van de Nederlander is ook wel erg snel gebroken.
Ik bevind me nu al in gezelschap van DENK bij het tekenen voor dit referendum.
Eerlijk gezegd ben ik slechts benieuwd naar de strategie van de politiek bij het negeren van de komende uitslag.

LuckyGirl | 07-10-17 | 22:34 | 4

Ik denk dat jij in meerdere opzichten in het gezelschap bent van DENK.
Correct me if i am wrong.

Ongeblustekalk | 07-10-17 | 22:50

Alsof jij je laat corrigeren.

LuckyGirl | 07-10-17 | 23:08

@LuckyGirl | 07-10-17 | 22:34 |
Wil ook wel zien wat ze nu weer gaan verzinnen om dat referendum onmogelijk te maken. Of kijken hoe ze de uitslag weer gaan negeren of vertalen richting hun straatje. Ze hebben me wel enigszins onverschillig gemaakt, ze doen toch niet wat de mensen willen, het is een moderne dictatuur met allemaal keurige advocaatjes en keurige regeltjes en keurige wetjes. Slaven zijn we.

Watching the Wheels | 08-10-17 | 01:08
▼ 1 antwoord verborgen

Nee niet tekenen! begint een beetje flauw 't worden!! Niets te verbergen niets te verliezen.

niv01 | 07-10-17 | 22:32 | 6

niv01... Is dat je echte naam? Ik dacht dat jij niets te verbergen had? Wel dus. 1 regel onder het gebazel dat je niets te verbergen hebt prik je al door je eigen bullshit heen.

peterdh | 08-10-17 | 00:15

nivo-01

Montesquieue | 08-10-17 | 11:01

nivo-01

Montesquieue | 08-10-17 | 11:01
▼ 3 antwoorden verborgen

een wet kan juist in deze erg nuttig zijn, want op grote schaal binnenharken van gegevens gebeurt nu ook al. M

Mather | 07-10-17 | 22:25 | 2

En daardoor worden er geen aanslagen meer gepleegd en is het oplossingspercentage bijna 100%....

OetSodom | 07-10-17 | 23:01

Mijn hemel, lees je wel eens wat? De snuffelambtenaren komen nu al om in de bijeengeharkte gegevens en kunnen de speld niet meer uit de hooiberg krijgen. Gevolg is dat alle aanslagplegers 'al bekend bij de politie' zijn, maar ze desondanks ongestoord hun aanslag kunnen voorbereiden en uitvoeren. Nog meer data binnenharken levert alleen maar een nog grotere hooiberg op. Wel eens iets gelezen over personeelstekorten bij de politie, lekken, corruptie, incompetentie, fraude, burn-out, ziekte, liegende ministers en staatssecretarissen, falende toezichthouders, falende ict bij de overheid, hackers .... nou ja, ga maar door. En dan wordt ook die hele hooiberg nog eens ongeselecteerd naar (o.a.) de VS doorgepompt. En daar wordt de hele zaak weer gehackt.
Nuttig hè, die wet?

piloot47 | 07-10-17 | 23:25

Wat straks gebeurt met de inkijk van computers is niet veel anders dan de film "Das Leben der Anderen". De informatie is in elk geval dan zomaar beschikbaar voor overheden. En wie weet nu welke overheid straks er zit? Hebben we niet eerder in onze geschiedenis hierin fouten gemaakt? Alweer vergeten?

Las dat 72% in Nederland tegen de sleepwet is, maar het referendum even tekenen? Ho maar. Te scheiterig en i de broek pissend dat dit tekenen ook uitlekt t.o.v. uw loopbaan? Dan zou u eens naar het museum Runde Ecke moeten gaan om te kijken hoe het er aan toeging in een voormalig DDR. Dat lijkt overdreven, maar ooit 1 foute overheid en ze weten alvast alles over u.

Weet uw privacy op waarde te schatten, teken! Heeft u in elk geval gesproken, dan ligt het voor later vast. Wees geen verrader van uw eigen vrijheid?

Jan, Leiden | 07-10-17 | 22:17 | 4

mee eens!

Montesquieue | 08-10-17 | 11:01

+ veel.

"Das Leben der Anderen" prachtige en dieptrieste film.
Eigenlijk verplicht kijkvoer, speciaal voor de 'ik-heb-toch-niets-te-verbergen'-dombo's.

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 14:23

+ veel.

"Das Leben der Anderen" prachtige en dieptrieste film.
Eigenlijk verplicht kijkvoer, speciaal voor de 'ik-heb-toch-niets-te-verbergen'-dombo's.

EefjeWentelteefje | 08-10-17 | 14:23
▼ 1 antwoord verborgen

En dan krijgen we een raadgevend referendum en wat heeft dat als resultaat?
Denk eens in effecten.

Ongeblustekalk | 07-10-17 | 22:04 | 4

zit je er zo dicht met je neus bovenop dat je het kan zien dan?

lovekila | 07-10-17 | 22:27

miko | 07-10-17 | 22:17
Ik ben helemaal gezond en topfit, dat mag ook wel als vijfkamper.
Daarnaast poep ik 1 keer per dag, dat mocht jij willen met jouw spastische darm.
De meeste boeken lees jij op de wc.

Ongeblustekalk | 07-10-17 | 22:42

Ongeblustekalk | 07-10-17
Vijfkamp is voor wijven, dat weet je.Mag je daar wel aan mee doen als omgebouwde?

miko | 07-10-17 | 23:03
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl