achtergrond

Geenstijl

Vier goede redenen om te tekenen voor een gloednieuw referendum over de sleepwet

Je kan tot 16 oktober tekenen voor een referendum over de sleepwet. 300.000 krabbels nodig. Hier heb je vier argumenten om zo'n krabbel te zetten op teken.sleepwet.nl.

• Het principe. Ingrijpende wetsvoorstellen, zoals een sleepwet die de overheid de macht geeft om alle internetdata van alle burgers op te vangen, op te slaan en doorzoekbaar te maken, zouden per definitie aan de burger voorgelegd moeten worden.

• De sleepwet. Het recht op privacy wordt bedreigd door de sleepwet. De overheid krijgt veel te veel middelen om 'toezicht' te houden op al het internetgedrag van onschuldige burgers, waarbij het gevaar van 'verdenking vooraf' op de loer ligt. De onschuldpresumptie komt in gevaar als de overheid over al je data beschikt. Wie kwaad wil, kan altijd wel ergens een detail vinden om een onschuldige burger schuldig mee af te schilderen. Bovendien komt de opsporing van échte criminelen en terroristen in gevaar als de overheid meer informatie heeft dan ze kan doorzoeken.

• De referendumwet. Zoals je wellicht gehoord hebt, willen de vier formatiepartijen VVD, CDA, ChristenUnie en zelfs D66 de Wet raadgevend referendum intrekken. Geen referenda meer, en dus ook geen inspraak meer. Laten we dus een referendum over de sleepwet afdwingen vóór de formatie rond is, en directe burgerinspraak in onze democratie de nek wordt omgedraaid.

• Zoete wraak. In 2005 werd de klinkende 'NEE' van het EU Grondwetreferendum genegeerd door de Haagse Heren. In 2016 werd het net zo klinkende 'NEE' van ons eigen Oekraïnereferendum via een leeg inlegvelletje eveneens omgebogen in een ongewenst 'ja'. Laten we ons daardoor uit het veld slaan? Natuurlijk niet: er ligt een gouden kans om een derde referendum af te dwingen. Laten we dat mogelijk maken, zodat Mark Rutte en zijn formatietrawanten een duidelijk signaal krijgen: Wij willen inspraak, want het is ónze democratie, niet die van jullie. 

Overtuigd? TEKEN.SLEEPWET.NL! Expats, oudjes en overzeese Nederlanders: ouderwets analoog tekenen kan ook, via deze pagina van de Kiesraad.

Bonus: Nieuw referendum = Liegende SchmierKees terugfucken

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.