achtergrond

Geenstijl

Radicaliseringsexpert David Kenning blijkt nep

380faa1.jpgVerrassing: David ontKenning, de Ierse "radicaliseringsexpert" die de gemeente Amsterdam gaat helpen met het in onontplofte staat houden van geradicaliseerde inwoners door ze als pubers te behandelen, blijkt een totale charlatan. Amsterdam laat miljoenen aan serieus terreuronderzoek liggen door zich te verlaten op een idioot die beter homeopathische mengseltjes aan kortpittige huisvrouwen kan gaan verkopen.

Sometimes a cigar is just a cigar
Ten eerste staat het gewoon op het doosje: hij noemt zich namelijk psychoanalyticus. Dat klinkt moeilijk, maar het is niet meer Freudiaans neuzelen over hoe een sigaar eigenlijk een lichtgetinte genotsknots is en dat je nooit meer je moeder normaal aan kan kijken als je de boekjes van het Weense cokehoofd Freud gelezen hebt. Het was misschien wel het begin van de psychologie, sowieso al een wetenschapsdiscipline met een hoog rommelgehalte, maar het is bijzonder onverfijnd, primitief en eerder gebaseerd op de perverse quasiliteraire fantasiën van de schrijvers dan op meetbare gegevens. Kenning noemt zich dan ook op LinkedIn een "musicien/ecrivain: dreamer". De catweazelige vaagheid druipt er in dikke klodders vanaf. De psychoanalyse blijft echter wel tot de verbeelding spreken: zo'n charmante man met wilde lokken en bezweerderige theoriën zal zolang de mens geneigd is tot romantische oplichting altijd werk blijven vinden. There's a sucker born every minute, zoals ze bij Barnum & Bailey zeiden. Het is alleen jammer dat Kenning niet als auralezer op de braderie staat, maar het Amsterdamse terreurbeleid regelt.

Dan nog liever Dr. Kromzwaard
Ten derde is Kenning voor een expert wel erg stil op wetenschappelijk vlak, zoals al eerder aangegeven door iemand die wél een radicaliseringsexpert is (want boekje gemaakt met exradicaal Dennis Honing), topjournaliste Nikki Sterkenburg. Zij vond namelijk geen enkel wetenschappelijk werk van de oplichter en bij navraag bleek niemand hem te kennen bij het NCTV, toch wel belangrijk in dezen. Hij heeft geen enkel paper of boek over radicalisering geschreven; het enige wat hij produceert zijn aanbestedingen voor de subsidies die hij mag vangen en wat speeches. Het is dus een klassieke bullshit artist die zijn publiek bespeelt buiten de ruimte van de reguliere wetenschap. Dat is trouwens opmerkelijk, aangezien we in Nederland ook gewoon echte studiecentra hebben voor internationale veiligheid en radicalisering waar een keur aan wetenschappelijke experts een gigantische berg analyses over het terrorismeprobleem schrijft. Den Haag zet bijvoorbeeld erg in op wat ze "The Hague Security Delta" noemen, een verbond van overheidsdiensten, wetenschappers en bedrijven in de securitysector. Geen universiteit nog zonder moslimradicaliseringsexperts, want het is nu eenmaal een onderwerp met grote maatschappelijke relevantie en dat betekent dat onderzoeksbeurzen wat makkelijker te verwerven zijn. Al deze kennis en expertise lazert Van der Laan de vuilnisbak in. Amsterdam is als een kankerpatiënt die hypermoderne reguliere geneeskunde in een gigantisch ziekenhuis met de modernste middelen afwijst ten faveure van een bachbloesemkruidenvrouwtje. Godbetert Dr. Kromzwaard van de Universiteit Nijmegen, die al jaren met zijn antropologische neus op de bidmat ligt, zou nog een betere kandidaat zijn voor de functie; al is het een ideologisch gemotiveerde powerknor met droevige overhemden, hij loopt wel al jaren mee met de radicaliserende ploflims en schrijft er geregeld artikelen en boeken over.

Hoe is de relatie met uw vader?
Als Kenning geen wetenschapper is, is hij dan misschien gewoon een verdwaalde therapeut? Allicht is het gewoon een onzekere vrouwenfluisteraar die ontdekt heeft dat broekpakken in verwarring minder betalen dan de Gemeente Amsterdam. Ook hier geen hits. De man is niet BIG-geregistreerd, dus zo ongeveer net zo therapeutisch als Jomanda. Zoals een oplettende lezer tipte komt hij niet voor in het Engelse BIG-register, het HCPC. Dat hoeft niet zoveel te zeggen, want Kenning is Iers, maar ook bij de Ierse databases verkeren ze in de ontkenningsfase. Kortom, David Kenning is met zijn woeste haren en innemende praatjes een soort Astro-TV voor Amsterdamse ambtenaren. Subtiel praat hij ze naar de mond onder wetenschappelijke pretentie en terwijl de kalasjnikovs Nieuw-West worden binnengereden gaat Kenning er met de schatkist vandoor. Als straks na Bouyeri de volgende geradicaliseerde Amsterdammer de stad van Van der Laan opluistert met een mooie aanslag en de burgemeester de psychologische nazorg moet regelen voor de slachtoffers, dan is het te hopen dat hij niet met dezelfde muppets in zee gaat als dat hij nu doet, maar met serieuze psychologen. Amsterdam neemt haar burgers en de openbare veiligheid niet serieus door met deze neutronenkorrelswetenschapper aan de slag te gaan.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.