achtergrond

Geenstijl

Heel Nederlands. Geen live-uitzending gijzeling, een dag later wel een volle talkshowtafel om erover te leuteren

Iets met journalistieke urgentie, relevantie, voelsprieten

Toch nog even over de journalistieke urgentie (en relevantie) van onze nieuwsmedia, in het bijzonder RTL. Want op het moment dat de politie een vaag bericht de wereld in slingert dat iedereen in het centrum van Ede BINNEN moet blijven wegens een lopende politieactie, moet nieuwsreportertje A z'n boterhammetje opeten, z'n cameramannetje bellen en standby gaan staan om naar Ede te karren. Dat hoeft je echt niet bij iedere scheet te doen maar van zo'n geweldige nieuwsorganisatie als RTL Nieuws verwacht je A) voelsprieten om in te schatten dat het weleens raak kan zijn en B) ruimte, mankracht en bereidheid om dat te doen.

Op het moment dat RTL Nieuws keihard live had moeten gaan keken we naar Tommy 4 Teleshopping, Teleshop 4 Mediashop en de tachtigste herhaling van Kast vol Kansen: Duncan Tromp en stijlcoach Mirjam Hamming bekijken de garderobe van een bekende Nederlander. Daar is echt maar één woord voor: schrijnend. Om 10.50 uur een berichtje online kwakken met 'de eerste beelden' terwijl je daar al twee uur met je camera had moeten staan is dat ook. Dat je tijdens een leipe gijzeling, die landelijk en zelfs internationaal nieuws is, beter af bent bij www.edestad.nl dan bij RTL Nieuws is dat óók. En toen RTL eindelijk LIVE ging met een extra uitzending, om 12.30 uur, was het feest weer voorbij. 

Wat dan wél weer heel Nederlands is, is die eeuwige talkshowtafel met die eeuwige Angela de Jong en haar uitgemolken tie.. takes over ALLES. Want dát kunnen we wel heel goed. Een dag later vijf volslagen oninteressante figuren aan tafel zetten bij Renze, het lullende pak melk, om als iedereen het alweer over Mathieu van der Poel heeft nog eens te nabeschouwen over feiten die de rest een dag eerder al wist. En degene die erover mag kletsen is Marouscha van De Telegraaf, toch ook een soort concurrent, die bovendien leuk kan Twitteren maar wat minder leuk kan praten. En wáárom is het eigenlijk 'nieuws' bij Renze? OMDAT HET NIEUWS WAS IN DE INTERNATIONALE MEDIA. Nou jongens, deze journalistieke vijfjescultuur: schiet ons maar lek.
UPDATE: Verdachte gijzeling is 'man met psychische problemen'

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.