Nu ook al niet meer te betalen: VIS
De vis wordt duur betaald (letterlijk)
In de reeks 'Nu ook al niet meer te betalen' vandaag: VIS. Ónze bonken uit Urk, Katwijk en IJmuiden zijn massaal gekielhaald door de Europese Unie, kabinet-Afbraak, uitkoop- en saneringsregelingen, inflatie (4,6% in juli 2023), dieselprijzen, etcetera. 70% van de kotters gestopt, kabeljauw en tong 12% duurder, verkopen 10% naar beneden. Vraag bij de visboer maar eens of uw peperdure bakkie kibbeling nog steeds van echte kabeljauw is gemaakt. "Koolvis, bijna net zo goed." Ja bijna net zo goed ja, zoals melk ook bijna net zo goed is als bier. Vanavond naar de visboer lui. Schijnt de zon op je bol, dan eet je schol. Nu het nog kan.
Reaguursels
InloggenMijn ouders vinden aan gebakken wijting veel meer smaak zitten dan een lekkerbekkie van heek filet of kabeljauw filet.
En gebakken wijting kost 4 voor 5 euro in de aanbieding.
Het doet me denken aan de 90-er jaren. We verbleven dan een aantal weken in ons vakantiehuis nabij de Weerribben, Noordwest Overijssel. 'S morgens al vroeg uit de veren en dan in de schemering het meer op met de boot op zoek naar de lokale palingvisser die zijn fuiken binnenhaalde. Even bij Jan langszij en dan zo de paling uit de grote ton die in het midden van de boot stond. Terug bij het huisje schoonmaken en pekelen, compleet met fijne kruiden. Vervolgens aan de pen rijgen en heerlijk roken op een melange van fruitbomenhout en een beetje eiken of beuken voor het zwaardere werk. Eerst garen, daarna lage temperatuur roken. Prachtige tijden waren het. Het huisje is er nog, maar visser Jan niet meer, de fuiken evenmin en de paling is ook haast weg.
Nostalgie, ook in Randstad de zelfde ervaring op de twaalfmorgen in Reeuwijk, eigen water en visrechten de visser zette in eigen water de fuik en smoelensmid deed een greep in de palingbun.. het leven was zoet.. huisje verkocht toen ik eenmaal naar limbabwe emigreerde het was een berg onderhoud en lasten die niet opwegen tegen de lusten. Tijden veranderen de huizenmarkt ook, was destijds voor drie ton guldens!! aan de straatstenen niet te slijten, nu een godsvermogen in euro ;(
Of je gaat ff de grens over naar Duitsland, daar is het wel betaalbaar.
Bij een nederlandse viskraam...
Ik zag vandaag een meute zeehonden bij Ameland, bezig met vissen. Normaal zie je ze luieren op een zandplaat, maar ook daar voelen ze het; nu toch maar zelf op jacht.
Hoewel ik in nederland als sportvisser strikt me houdt aan catch and release(reden: hoge bevolking weinig water en vis)
Heb ik op mijn vakantie in Canada een paar vissen gevangen en gehouden. S ochtends dr op uit, s middags je vers gevangen vis eten.
Ik moet zeggen dat was wel een pracht ervaring. Maar alleen mogelijk in landen met lage bevolkingsdichtheid en veel water, natuur en leven.
Net in Katwijk een heerlijke visschotel weg zitten werken. Makreel, garnalen, zalm, tonijn en paling. Heerlijk!
Een hoop smaken door elkaar heen, erg verwarrend allemaal.
Ik was erg blij met een bekende Nederlandse groothandel. Koop daar vaker privé lekkere vis en kreeg een belletje: ze hadden een partij Noordzee-Tong op de kop weten te tikken: of ik interesse had in 10x Tong à €16,50.
Heerlijk op de BBQ en ik steun tegelijk onze vissers. Heb er nu nog 16 in de vriezer, maar dat wordt morgen teruggebracht naar 12.
Heerlijk!
Picasso ook uitgenodigd?
Vissen vang je gewoon zelf en dan opvreten. Leuk, goedkoop en lekker vers. Maar ja, hoe moet dat hé, met je gekochte HBO luchtfiets diploma.
Jij vangt voor mij vis, ik maak voor jou meubels, zet wandjes, doe laswerk of noem maar op, ik heb geen tijd om te vissen
Dit is wel triest want dit is bewust beleid.
Goh, zou dat nou toch komen, die dure vis... Zee leeggevist, is dat een plausibele optie...?
Plausibel jazeker. We moeten echt es wat aan de wereldbevolking doen. Geen genocide maar gewoon lage geboorte. Dan is er een weelde aan vis en ander voedsel.
Zie ook 1 vd laatste docu’s van David Attenborough.
Ik zag laatst diepgevroren sardines liggen bij de Lidl. Is dat wat?
Beter dan Hollandse Nieuwe. Wel zelf schoonmaken, de technieken maken je voor eeuwen een liefhebber. Je kunt deze technieken, het heet op zich fileren, veel breder toepassen. De soort, vis, is eigenlijk veel makkelijker dan het slachten van een zoogdier.
Ober, doet u mij een rund. En een barbecue.
Ja, heel goed te doen.
Sommige van de grootste internationale visserijbedrijven zijn Nederlands, Parlevliet, Cornelis Vrolijk, Van der Zwan etc.
Parlevliet is een miljardenbedrijf dat wereldwijd de zee leegvist, smeergeld aan corrupte overheden betaalt, regels negeert en kleine vissers in heel Europa wegconcurreert en uitkoopt.
De Nederlandse visserij stinkt enorm. De Groene had er een goede artikelreeks over een tijdje terug.
Het probleem is niet Franse of Engelse vissers of Europa, het grootste probleem zijn een paar Nederlandse en IJslandse multinationals. (en elders de Chinezen)
Wilderst kom er maar in met een heerlijk visgerecht!
Simpele wijsheid: vis, zou weinig mogelijk aan doen. Je wilt de zee proeven. Probeer zelf iets toe te voegen aan umami. Het zou de zesde smaak zijn.
Hitte, tijd, smaken, voorkeuren, egootjes: goede pannen, weten wat je koopt en er wat va maken. Die arme Italiaan die onder kazen bedolven werd: ik wist het.
Jezus dit is al decennia zo stfu
Theo Maassen weet het:
Eet geen tilapia filet!
www.youtube.com/watch?v=9dilsmww2mo
Misschien wordt het dan eindelijk eens wat rustiger bij de viskraam of restaurant.
Ik sta elke week veel te lang in de rij voor m'n portie vis.
Eerder opstaan.
Om 8-9uur staat er geen hond.
De kraam zelf ook niet.
Scheermessen zijn nog wel te betalen
Inderdaad, en stevig touw, staanplaatsen op viaducten, zwemmen met een rugzak stenen of een treinkaartje waarbij je zelf over het spoor moet lopen. Pil van Drion mag niet want dan worden de christenen boos.
Die van Gillette zijn anders aardig aan de prijs.
Ach er zijn goedkope mogelijkheden. Kweekvis. Zalm, forel, koolvis. Als U geld voor lekker eten laat gaan. En als klapper de Tilapia, een hormonaal behandelde poepvreter. Die zit tegenwoordig ook vaak in de Nederlandse kibbeling. Goor.
Ik vang mijn meeste vis zelf. Eens per jaar de Noordzee op, om de vriezer te vullen. Verder verse snoekbaars, snoek, baars en paling. Forel uit de Eifel.
Duitsers eten ook graag karper, maar dat blieft mij niet. Een 45 cm rietvoorn daarentegen, die smaakt dan weer prima. Veel graten, dat dan wel weer.
Kweekvis wordt gevoerd met visafval, slachtafval, zit dicht op elkaar en volledig volgepropt met antibiotica. Die BSE-epidemie staat mij nog vers in het geheugen en ontstond precies doordat dieren gedwongen werden soortgenoten te kannibaliseren.
Ik passeer.
@ReyNemaattori | 08-08-23 | 14:07: "doordat dieren gedwongen werden soortgenoten te kannibaliseren."
De problemen daarvan zijn al 70 jaar bekend.
nl.wikipedia.org/wiki/Kuru_(ziekte)
Baars ,snoek en snoekbaars .. heerlijk.vooral de baars,gewoon uit nederlands water.. en soms oostenrijks water want forel zit hier toch net ff meer...
Vislucht is voor de meesten nog steeds gratis gelukkig.
Tong, bij de Sligro van tevoren bestellen en 50 per stuk.
Doe dan een wilde Daurade die halen ze vers uit Rungis.
Met koolvis is niets mis, je hebt vier filets voor nog geen 4 euro. Ingevroren uiteraard, want ontdooid is het erg lastig om goede vis te krijgen. De oorspronkelijke vis voor kibbeling en lekkerbekken is wijting. Om mij volstrekt onduidelijke redenen is die vis ernstig ondergewaardeerd, net als bijvoorbeeld schar en poon.
Hoe dan ook, laatst ingevroren hele zeebaars en dorade (kweek) op de kop getikt voor 6, resp. 7 euro voor twee exemplaren samen een pond. Heerlijk.
Later deze week een gerookte makreel voor 2,49 euro en het zit wel snor met de wekelijkse portie vis.
Wijting gaven we vroeger aan de kat of koolvis filet. Dat waren goedkope visjes.
Kibbeling was toen kabeljauw wangen. Dat was wat duurder.
Hopelijk heeft men straks bij de verkiezingen niet weer allemaal last van geheugenverlies. Kom je aan de visserij en de boeren, dan kom je aan onze voedselvoorziening en onze identiteit. Het is schofterig hoe de politiek dit aan de leiband van de EU kapot maakt.
De visjuwelier in de Westwijk vraagt EUR31 per kg.
Dat is voor de kabeljauw haas denk ik.. een duur en mooi stuk wild vis. als je bedenkt wat daar allemaal aan mankracht sociale lasten duur verzekerd materieel dieselolie havengelden transport en verwerkingskosten btw en overhead voor de zee op moet dan begrijp ik de prijs wel.
@Smoelensmid | 08-08-23 | 13:47: Vissen hebben geen haas.
@Dattis-Natoer | 08-08-23 | 14:07: Een woord sorry;)
Het plan is voor velen nog immer onduidelijk, terwijl de contouren juist zo zichtbaar zijn. Struisvogels
Net terug uit Bretagne; Als je daar met 4 volwassenen en 2 koters eet ben je gewoon <€100 kwijt, blijkt zonder erg op te hoeven letten. Dat redden we bij de lokale snackbar amper meer.. Je een beetje uitpakt met oesters, forse entrecotes en St-Jacobschelpen, desserts - en flesje wijn uiteraard - zit je alsnog onder de €150.. De supermarkt was ook erg confronterend.
Niet alleen de vis dus.. En god mag weten waarom, want de kwaliteit is hier (op zn allerzachtst gezegd) ook niet hoger.
Ik kan er werkelijk waar met mijn pet inmiddels niet meer bij.
Jaren, werkelijk jaren lang hebben opeenvolgende kabinetten vooral foute keuzes gemaakt; ze kozen voor europa, ze kozen voor een hoop natura 2000 gebieden, ze kozen voor een steeds kleinere defensie, ze kozen voor de euro, ze kozen voor ontwikkelingshulp...
Wanneer hebben die kabinetten eens een klein pootje stijf gehouden voor de kiezers? Wanneer hebben die kabinetten eens een keer oprecht een open, eerlijk debat gevoerd waarin de Nederlander op de eerste plaats kwam?
En natuurlijk, als je in zo'n clubje zit, mag je er goed aan verdienen. Maar er zijn nul consequenties aan keuzes verbonden.
EN die ambtenarij; hoe is het toch zo ver gekomen dat die volledig rot is? Dat die zó vreselijk ons kleine landje aan de rand van een (op zijn minst moreel) faillissement heeft gebracht, waarbij de (oorspronkelijke) Nederlander als vuil wordt behandeld, het kapitalistische oogpunt het ultieme doel lijkt, ambtenaren er enkel voor hun hypotheek zitten en tegleijkertijd álles laten beslissen door consultants die gewoon aanleveren wat je vraagt (dus als je een rapport wilt waarin de visserij in een kwaad daglicht komt te staan; dat kost je gewoon een paar ton en hup, je hebt een 'sluitend' bewijs)?
Werkelijk waar, ik vraag me af of dit nog valt te keren, mensen.
En nee, BL, jouw clubje is niet de enige die hier debet aan is; er zijn er veel meer.
No skin in the game. Dat is het hoofdprobleem.
In vroeger tijden ging het hoofd van de niet-leverende heerser er af in revolutionaire oprispingen. In de ieets beschaafder tijden stemden we deze types weg. Maar we zijn nu zo beschaafd geworden dat we falende leiders niet meer weg kunnen stemmen. Je ziet wat daar van komt.
@HoogToontje | 08-08-23 | 13:02: Ik begin te neigen naar de oudste methode.
@Levertraan | 08-08-23 | 13:17:
Bewezen effectief inderdaad!
volgens mij zouden we beter af zijn als we door duitsland of frankrijk geanexeerd waren.. kunnen die politici en deel van die ambtenaren ook naar huis
Vis kunnen we dus binnenkort niet meer eten. Vlees is al praktisch verboden. Wat blijft er dan nog over? Oh ja natuurlijk de supergezonde insecten!
Niks meer, alleen nog zelfgemaakte Soylent Green.
Zeewier in alle soorten en smaken.
De vis werd altijd al duur betaald.
Klopt, mensen zijn jaren op het verkeerde been gezet door de goedkope kweek tilapia uit antibioticaland. nu denkt men dat alle vis goedkoop moet en kan zijn. Noordzee garnalen niet op transport met sulfiet en gepeld in Marokko hebben hun prijs maar zijn zo onwijs lekker.
Als Jezus terug op aarde komt, is er weer vis genoeg voor iedereen, en wijn ook.
Koolmonoxide-vis lijkt me heel effectief?
Dan wordt water weer schaars
@_pacman_ | 08-08-23 | 12:44: oh oeps, een reactie te hoog.
Ja en dan kunnen we lopend vissen.
@blbla | 08-08-23 | 12:44: Dan gaat Moses met zijn stok op de rots slaan... en zie , daar is water! Dat had je kunnen weten met jou nick!
Koolvis kun je makkelijk telen op land.
Boerenkoolvis, groenekoolvis en van wittekoolvis kun je ook nog zuurkoolvis maken.
Ja! Dan zijn de rapen gaar!
Verslik ik me bijna in m'n appeltje, gekkie!
@tis_wat | 08-08-23 | 12:47:
LOL!
Of delven in Limburg, steenkoolvis
Tja dat krijg je als je het klimaat wil redden en de Noordzee tot natura 2000 gebied bombardeert en de rest volplempt met windmolens en boeren en vissers tot staatsvijand bombardeert met hun ranzige stikstof- en scheepsdieseluitstoot.
Oplossingen voor een niet bestaande klimaat probleem veroorzaakt legio andere negatieve bij effecten.
Gelukkig dat messias Timmermans de über sociaal democraat uit Brussel Neerdaalt en Nederland komt redden.
Nou de hulp zou nog wel eens uit onverwachte hoek kunnen komen! Als Timmermans last gaat krijgen met de fouragering...
Met Kogelvis wordt alles nog veel duurder.
Kogelvis is van de schaarste en extra belasten.
Zit hier in Spanje al snel op de helft van de NL prijzen. Kakelvers en wordt voor je neus schoongemaakt, zelfs in de supermarkt.
beter zou men de windparken op zee als kweekgebied inzetten. Door het decimeren van het walvisbestand van vele 100.00-deb in de laatste 150 jaar is de cyclus op zee doorbroken. Door de ontbrekende bemesting uit deze walvissen te vervangen door mest van de wal kan de cyclus weer aangezwengeld worden. Morgen beginnen, op de Noordzee. Zo raak je ook nuttig en verantwoord van de mest af.
Je moet niet zo vroeg beginnen met drinken.
Neem nou eens je eerste glaasje bij het avondeten.
Of beter, gewoon even een paar maandjes helemaal niets.
@Boeloeboe | 08-08-23 | 12:52: solide bijdrage, zeer realitisch en goed te doen met een beetje durf. Voorts drink ik al decennia niet meer.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 13:02: Had je dan werkelijk een serieuze reactie verwacht op jouw satire?
Op een dag eet je geen vis meer maar dolfijn.
In Japanse wateren worden dolfijnen massaal afgeslacht. Voor de wetenschap en cultuur zeggen ze, maar de werkelijke reden is dat ze vinden dat de dolfijnen teveel vis vreten die ze zelf willen opvreten.
@_pacman_ | 08-08-23 | 12:39:
Ik lees dat dolfijn in veel arme landen wordt gegeten, doen ze het niet voor de export?
Goed voor 10000% van je dagelijkse kwikbehoefte.
@Mr_Natural | 08-08-23 | 12:41: Nee, vooral uit ‘concurrentie’ met de dolfijn.
Dolfijnen vangen is heel makkelijk ook, je gaat gewoon aan de kant staan en je hoepel omhooghouden.
@Mr_Natural | 08-08-23 | 12:46: Verslik me in de lunch, dank;))
Net vorige week in Scheveningen bij Simonis: 6 weliswaar goede maar piepkleine harinkjes voor 15 Euro, niet goedkoop maar wel duur.
Hier op WC Keizersanden 4 voor 10€ en gebakken lekkerbekken 3 voor 9 € , Elke keer vraag ik of het nog niet duurder is geworden. Nee is dan het antwoord! Bij een kraam!
Vissers weggepest, boeren zijn we hard mee bezig..... wat kunnen we verder nog uitroeien in Nederland?
Alles behalve de wolven. Die zijn liev.
De boze blanke man?
@zwenkwieltje | 08-08-23 | 12:42: Ja, tuurlijk, wie anders ?
Alles met een zweem van Nederlandse cultuur of identiteit.
Nederlanders.
Koolvis is een goeie vis om te bakken en kibbeling ervan maken is helemaal geen probleem. De vis is mooi vast van structuur, maar op zich vind ik er weinig smaak aan zitten. Bij koolvis wil ik er altijd wel wat kruiden bij doen. En een schol smaakt al lekker als ie alleen maar in de boter is gebakken.
Wat verrassend is dat de Britse vissers allemaal kleinschalige vissertjes zijn (en de Fransen in het kanaal ook). Ook verrassend is dat behalve fish n chips, de Britten als eilandnatie erg weinig vis eten. Wat ze vangen wordt geëxporteerd (de zalm wordt gekweekt).
Als je de Schotse zalmkwekerijen eenmaal hebt gezien hoef je nooit meer Schotse zalm. Daarbij is Tilapia een schoon smakelijk visje.
De gemiddelde Nederlander eet ook maar weinig vis, ze halen het namelijk bij de supermarkt en bij voorkeur voor gemarineerd dus dat is per definitie geen verse vis
@_pacman_ | 08-08-23 | 12:36: Huhh heb je ooit wel eens een Tilapia vijver gezien en geroken als ie leeg gepomt wordt, een bagger put waar met de losse hand antibiotica in wordt gestrooid , echt dat is bagger. Bio Zalm hier op tafel, dan krijgen die vissen tenminste ook nog goed natuurlijk voer en hoeven ze niet geinjecteerd te worden voor een kunstmatige roze kleur. Zalm uit netten in de zee en niet de poopfish uit Vietnam.. www.youtube.com/watch?v=qvRYjjVLN4k
@Smoelensmid | 08-08-23 | 13:20: ik bedoelde te zeggen dat zalm uit kwekerijen net zo ranzig is als u beschrijft met de Tilapia-farms. Beetje decadent maar hier eten we alleen Alaska-zalm, die is niet roze maar rood. Een keer of drie zo duur maar als je dat eenmaal hebt geproefd hoef je niet anders meer.
@_pacman_ | 08-08-23 | 13:28: als je het over ranzig hebt dan is de wilde ook niet heilig hoor , de oevers liggen soms bezaaid met rottende stinkende karkassen dan is een kweekcirkel nog heilig bij news.bloomberglaw.com/environment-and... abc7news.com/salmon-alaska-die-off-wh... www.donenright.com/salmon-stream-mort... Maar dat ie lekker is hoef me niet te vertellen, ik eet hem net als de bio gerookte ook graag ;)
Tegenwoordig bestel je vit-d of levertraan gewoon online .
Potverdorie het raamambtenaartje heeft het voor elkaar gekregen. Na 10 jaar block ik iemand.
Ik lust geen vis meer zonder PFAS.
In Volendam is laatst 100 kilo kabeljauw onderschept die verstopt zat tussen een lading cocaïne.
Lol!
Was voor eigen gebruik.
Niet als je de boodschappen in Duitsland haalt.
Maar ze gaan het onderzoeken,
"Minister Adriaansens laat consultancybedrijf Ecorys uitzoeken of wat de fabrikanten doen wel mag, schrijft ze aan de Kamer. Ook wil ze weten of de prijzen voor de consument hierdoor worden opgedreven. Het onderzoek moet eind dit jaar klaar zijn."
Allemaal geïnitieerd door die reclame waarin een supermarkt toegeeft de chocopasta uit Duitsland te halen, maar eigenlijk wisten we dit toch al jaren?
Daar hoeft geen onderzoek, gewoon alle etiketten in de EU in Esperanto of Engels eisen en dit toestaan in de NL wet.
Opgelost naar EU idealen en lang leve open grenzen ofzo.
Geen consultancy voor nodig, die gaat toch de juiste cijfers nooit vinden als fabrikanten hier misbruik van maken.
@_pacman_ | 08-08-23 | 12:25: auto's zijn hier ook veel duurder. men prijst naar wat de markt mogelijk acht/weet. veel USA spullen zijn ook duur gebleven na een dollar-piek. De mensen kopen het toch. Na de daling blijft het mooi op de geteste hoge prijs steken.
@omgponies | 08-08-23 | 12:40: Wat dacht je van de BTW ? Goh, zou dat de uitkomst zijn ?
@gebochelde | 08-08-23 | 13:18:
Het gaat hier om regionalisering van de prijzen door fabrikanten; als het om BTW ging zou Adriaansen niets doen (hogere prijs=meer overheidsinkomsten).
www.bnr.nl/podcast/macro-met-boot-en-...
Het was een verschrikkelijk sloop en afbraak kabinet. Blij dat ze ophoepelen.
Deels opvolgen wat ik Brussel wordt bepaald. Hier wordt het alleen nog nationaal geformaliseerd.
@boerk | 08-08-23 | 12:32: Niet een keer ook maar het gevoel gehad dat ze opkwamen voor belangen van Nederlanders. Nogmaals, blij dat ze ophoepelen.
Dat is afwachten ............22 november......
Het stinkt hier naar vis.
Sorry, moet nog douchen.
Hetzelfde gebeurt met andere levensmiddelen nu boeren worden weggepest
het probleem zit m er in dat sommige bestuurders niet beseffen dat als je hier de primaire sector wegsaneert/reguleert, dat tot gevolg heeft we alles gaan importeren. Vlees/vis/landbouwproducten/gas/energie , zodra alles van elders komt worden we een speelbal van de markt en de grillen van landen met minder scrupules. NIMBY non plus ultra. De olifant in de kamer heet Globalisering: een bron van vervuiling, onrust en migratie.
@Dr.Utker | 08-08-23 | 12:20: Juist.
@Dr.Utker | 08-08-23 | 12:20:-
Ieder vleesrund hier minder betekend x vierkante meter extra gekapt Amazone woud.
Hou een sop met SUP van 5 eurocent op het plastic bakkie...
Ook de supers doen gretig mee. Ze mogen tot 50 cent toeslag in rekening brengen bij in plastic verpakte producten. Je mag ze overigens niet verwijderen want versheidsgarantie en barcodes.
Je moet dus plastic kopen om het plasticgebruik te reduceren?
Eet paling en bestel direct bij de bron:
www.palingshop.nl/
www.palingkopen.nl/
Is al jaren mijn favoriete gerookte paling leverancier. Prima paling en andere soorten verse vis. Goed betaalbaar en altijd de volgende dag in huis in goed gekoelde verpakking.
www.rijpelaal.nl/ 38 eurie de kilo en lekkerrrr. Dat gezegd hebbende: een lekker gebakken scholletje gaat er altijd in. Beetje ondergewaardeerde vis, zo jammer.
Een pond gerookte paling € 18,50, 1 ons Hollandse garnalen € 6,50 en u vind het betaalbaar ? Een pond paling is 2 à 3 palingen dus ruik aan mijn reedt, sorry reken maar uit. Een ons garnalen zijn nog geen 65 garnalen en kosten dus € 0,10 per stuk!
Geen idee hoeveel ton u per jaar verdient maar kennelijk beduidend meer dan de gemiddelde Nederlander !
@Vesta | 08-08-23 | 12:22: 80 gulden voor een kilo die ze gratis stiekem uit het water halen. De visser rijdt in een Benz. Een grote.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:32: Uw zoveelste reactie, duidelijk dat u een onwaarschijnlijke schurft heeft aan zowel vis als vissers, misschien toch eens bij uzelf te rade gaan waar die aversie vandaan komt.
We kregen in mijn jeugd altijd door "iemand uit het dorp" een emmer palingen voor een paar gulden. Heerlijk! Vis is altijd gezond voer. Nou zitten er in heel Nederland een behoorlijke partij kreeften, mij is een raadsel waarom daar niet meer vangst op gedaan wordt. Gratiesch voer!
@charles de gaulle | 08-08-23 | 12:49: nee hoor, gewoon profiteurs en plunderaars aanpakken. Stoppen met subsidie en vangstheffing op vis voor het beheer. In plaats van dit af te wentelen op de maatschappij,
@charles de gaulle | 08-08-23 | 12:31: Dan bent u vast nog nooit in een gewone viswinkel geweest voor de gefileerde gerookte paling. Ik schat nu op zo'n 70 a 80 Euro de kg. Dan nog even voor uw statistieken: Ik ben bijna 80 jaar en een gewoon AOWertje met een heel klein pensioentje. Uit eten gaan en naar de kroeg doe ik al lang niet meer. Roken minimaal, Geen dure auto voor de deur. Geen eigen huis met afbetaalde hypotheek. Met deze besparende kosten kan ik mij met enige regelmaat nog wel een pondje of kilootje paling veroorloven hoor. U hoeft over mij niet in te zitten.
Is ie dan nog warm , dan koop en eet ik hem wel ik wel bij Dirk Everleens.
Tja, beter voor de visjes. Jammer voor de vissers. Die kunnen zich laten omscholen tot windparkmonteur oid. Oprecht triest voor deze tak van sport. Maar het is niet de meest chique vorm van voedselinzameling en we kunnen best door met minder vis(sers).
We kunnen ook door met minder sex maar of dat nou iets is om trots op te zijn ?
Vis is en blijft kwaliteitsvoedsel voor mensen, dus ernstig triest dat velen (vaak dezelfde mensen die overbevolking in stand houden) toejuichen dat voedselbronnen plaatselijk worden lamgelegd.
@Veepert | 08-08-23 | 12:28: De bron is opgedroogd door de overbevissing, vooral door NL bedrijven.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:30: visstand in de Noordzee is anders prima?
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:30:
Mnee, in NL geldt straffe regulering om overbevissing te voorkomen.
Maar dat helpt voor veel soorten niet als zo'n Chinese fabriek in internationale wateren de bodem leegploegt.
@Jacques_SiConto | 08-08-23 | 12:34: dat ligt eraan welke vissoort u bedoelt. Met sommige visstanden is het uitstekend gesteld, met anderen iets minder. Zo is er bijvoorbeeld ongelooflijk veel haring.
@Jacques_SiConto | 08-08-23 | 12:34: het herstelt, dankzij het verminderen van de plunderaars uit NL
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:30: overbevissing is nodig door overbevolking, net als intensieve landbouw en veeteelt hier een gevolg van is. Dat Nederlandse vissers erg goed zijn in wat ze deden zou ze niet kwalijk moeten worden genomen, zeker niet omdat ze al aan vele regeltjes en quota moesten voldoen waar andere vissers geen "last" van hadden.
Momenteel worden onze viswateren volgeplempt met windparken, als ergens de visstand van "opdroogd" zoals u benoemt is het dat wel, icm met milieuvervuiling.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:59: nee, het wordt er ergens anders uitgehaald of door iemand anders.
Ik heb er eerder over gelezen op Teletekst. Tja. Een keer in de week zet ik altijd een lekkerbek of een kibbeling op. Gvd. Ik vond het altijd nogal duur de laatste tijd. Klojo's.
Teletekst wat modern ik krijg mijn nieuws via de telex.
@MargauxGrandCru | 08-08-23 | 12:25: Teletekst bestaat nog, de telex is in 2007 gestopt, is het niet wat rustig qua nieuws de laatste tijd?
Ik ben van ellende maar overgestapt op krab, langoustines en oesters.
Alle drie geweldig maar oesters staan bij mij absoluut op nummer 1. Wat een delicatesse!
@At_Dawn_They_Sleep | 08-08-23 | 12:23: mooi, dan doe ik die andere twee, want oesters heb ik na 1 keer proberen toch maar overgeslagen.
@At_Dawn_They_Sleep | 08-08-23 | 12:23: Mocht ik het maar, alle rauwe vis verboten geen Haring geen Oester en geen schelpdieren na de niertransplantatie Liefhebber! ik mis het wel heel erg..
Goed nieuws voor de visstand.
Zegt niks over de visstand.
Die worden wel verder kapot gemaakt door de windparken op zee.
Lust ik niet. Probleem opgelost in Huize Lorejas.
het is inderdaad de schuld van de EU, in het bijzonder van de Fransen, maar ook van de Brexit. NL mag niet meer vissen bij de UK, en de UK import/export is lamgelegd. Maar vooral de EU met hun volslagen achterlijke regulering.
het is vooral de schuld van de kapotmaak visserij vanuit Urk en de andere visserij plaatsen. Plundervissen is het decennia geweest. Bedreigen van de inspectie enz. Nu maar op de vaatjes coke als bijvangst. iedereen aan boord een rug extra en mooi de bink op Urk
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:29: Beweer jij hier nou dat alle vissers uit Urk (potentiële) drugscriminelen zijn?
Maar stap vooral niet over op goedkope gekweekte pisvis zoals pangasius en tilapia. Liever een keer overslaan en dan maar wat duurder.
gadver...... wie zijn die mensen die dat soort vis kopen?
Goede tip. Duurzame kweekzalm is daarentegen prima.
Zie dit artikel voor meer info. Smerige beesten: www.demorgen.be/nieuws/pangasius-de-w...
Deze vis moet je inderdaad laten liggen om gezondheidsredenen. Als je dan toch een vis uit de supermarkt meeneemt dan kun je beter een zoute haring kopen.
Tilapia en pangasius smaken altijd naar hoe mijn regenton ruikt, muf! Goor!
@de IJsman | 08-08-23 | 12:15:
Troep dus.
Bij Toet zit je goed! Greaute lekkerbek €4,50
Toet doe maar 2 euro minder
@Old_School_Dutchmen | 08-08-23 | 12:22: Dat was vroeger de prijs voor 3 lekkerbekjes...
Okee,en waar is ie dan van gemaakt, ik betaal bij de visboer 7 euro voor een perfect stuk gefrituurde kabeljauw filet met remoulade
Dat hoeft de overheid niet te onderzoeken ze zijn zelfs de schuld hier van ze luisteren te veel naar die dictator clubjes die zich milieu redders noemen en de overheid alleen maar nodig voor subsidie .maar wel Nederlandse bevolking langzaam in armoede storten.
De veroorzakers, die wortelknagers van GroenLinks hebben er natuurlijk weer geen last van
Hadden zij de zee leeggevist?
Die gefrituurde zooi is sowieso niet te vreten, dus lekker boeiend.
Daarom haal ik mijn kabeljauw bij de Marokkaanse visboer
Want die schepen varen op goedkopere diesel?
@Waakvlam | 08-08-23 | 12:10: Nee, die hebben hele, hele lage inkoop.
@Balzakius | 08-08-23 | 12:11: Omdat ze Marokkaan zijn? Snap het oprecht niet. Gaan die naar een andere veiling?
je heb wel kansdat die wat trouwer zijn aan de waarheid van voeding. En minder kosten in de winkel, geen benz van de zaak voor de kinderen.
Die kunnen betere prijzen hanteren door witwasconstructies
Wat als vissen bij de vangst konden kermen van pijn en ongemak?
u bent veganist, neem ik aan?
Wat als groente dan kon?
@Dr.Utker | 08-08-23 | 12:12:
Als je héél goed luistert kan je aardappels horen kermen wanneer je ze in kokend water gooit. En dat is dan nadat ze levend zijn ontdaan van hun vel en hun ogen zijn uitgestoken.
@elfenstein | 08-08-23 | 12:17: Daarom heten ze ook piepers.
palingen maken wel geluid. en dan staan die lulhannes visboeren de beesten nog levend in te wrijven met zout.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:25:
Een stunner is verplicht dus zijn ze in overtreding elke grote Palingrokerij heeft zo’n machine in gebruik.
Bakkie kiibeling hier €9,50 bij de visboer op vrijdag en dan heb je nog een laf bakkie ook. Pleur maar op, dan maar geen kibbeling.
Veel beslag, oud vet, oude koolvjs en op te lage temperatuur gebakken. Kledder goedkoopste Makro-saus erover, toeslagje voor de verpakking erbij afrekenen en smullen maar.
De kwaliteitsvisboer hier is enkele maanden geleden overleden. Zaak verkocht door erfgenamen, binnen 3 maanden failliet door de inferieure rotzooi. Dat kun je op de Scheveningse pier verkopen maar niet in een klein dorp met veel vaste klanten.
@_pacman_ | 08-08-23 | 12:11: heel herkenbaar. Vis is ook vaak niet heel vers mee. Ik vind het meestal gewoon smerig. Zelfde met die sushizooi die overal ‘goedkoop’ verkrijgbaar is.
Dat is het plan he, dat mensen het niet meer kopen. Hetzelfde zie je bij vlees. Koop maar eens een kg kipfilet. Kost 16 euro tegenwoordig, en dat bij de supermarkt.
@Old_School_Dutchmen | 08-08-23 | 12:23: Dat is wel erg duur , bij de poelier om de hoek 8.95 Kg zonder water , vers van de pers .
@Hetiswathetis | 08-08-23 | 12:27: Die Poelier zit hier 20km verderop.
@Old_School_Dutchmen | 08-08-23 | 12:23: Heb er onlangs ook met verbazing naar de prijzen staan kijken, daarbij zijn de zogenaamde kippenpoten eerder kuikenpootjes.
Ook leuk, kook een kippenpoot en het water blijft redelijk helder, kook kipfiletstukjes en je krijgt een soort drab die er niet bepaald aantrekkelijk uitziet.
Was een paar week terug in Groot-Brittannië. In verband met het weer was er weinig aanvoer van kabeljauw voor de fish and chips maar of ik het ook van steenbolk beliefde? Was wellicht net zo lekker…
Zelfs als je een meerprijs betaalt voor kibbeling van kabeljauw (standaard kibbeling is altijd koolvis, laat u niets wijsmaken) dan nog eet je in veel gevallen koolvis. Omdat veel mensen het verschil toch niet weten.
Verder is dit de schuld van de EU, uiteraard, met hun moedwillige sloop van de NL visserij ten gunste van de Fransen met hun grote muil en middeleeuwse vangpraktijken.
gebazel, de visserij uit NL heeft de zee kapotgemaakt. Ze gaan niet voor niets bij Mauretanie vissen. De EU probeert nog te redden wat er te redden valt.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:23: zoals gebruikelijk schiet u totaal ongeïnformeerd vanuit de losse heup en heeft u geen enkel benul over de bij-effecten van vangmethoden, visstanden en vanglocaties.
De vis wordt duur betaald...
nee hoor, gratis gevangen zonder enige bijdrage behalve flink wat vervuiling en veel dooie vis die over boord gaat.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:22: Boeren moeten oprotten, vissers moeten kapot. Ik vraag me werkelijk af waar u uw betaalbare voedsel straks vandaan wilt halen. Kapitaalkrachtige salon ambtenaar?
Oh maar buiten Nederland is het allemaal nog te betalen hoor. Gelukkig gaat onze overheid onderzoeken hoe dat nou toch kan.
Klopt. Kom regelmatig in Spanje. De zalm is er even duur als in Nederland, de rest echt stukken goedkoper, vaak zelfs de helft goedkoper. Kabeljauw in een restaurant voor eurootje of 12-14. Betaal je hier met gemak 34 euro voor
@Waakvlam | 08-08-23 | 12:13: jaja, kabeljauw zo groot als een sardientje. Het is helemaal kapotgemaakt.
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:21: Of je komt weinig in Spanje of je gaat naar Benidorm of Lloret de Mar, waar de toerist in vreetschuren kipsaté en kibbeling voorgeschoteld wordt.
@Waakvlam | 08-08-23 | 12:13: Zalm is vrijwel altijd kweek, dus dat is niet zo vreemd.
Dus, wie weet nog waarom de visserijvloot met circa 70% is gekrompen?
Onze vissers moesten overstappen op puls vissen want dat is beter voor het milieu, er is veel geld geïnvesteerd om vervolgens door de de Franse vissers en de EU te worden afgeschoten.
@4HoogAantWater | 08-08-23 | 12:07:
Nee, onze vissers zijn overgestapt op pulsvissers wetende dat dit niet toegestaan is. Daarbij hadden zij de verwachting dat de Europese regelgeving wel in hun voordeel zou worden aangepast; niet dus. Gevalletje huid verkopen voor de beer geschoten is.
@4HoogAantWater | 08-08-23 | 12:07: Niet heel gek, want op langer termijn houd je dan echt geen vis meer over.
er is te weinig vis en vissers betalen ook niets voor het gebruik van onze wateren.
het mooie voor de vissers is dat jet overal gratis weg kunt trekken, ook uit andermans water.
Ondanks alle info nog steeds mensen die denken dat er overbevist wordt. Zucht
@AntiZanicz | 08-08-23 | 12:20: Vraag maar aan de Chinezen die schijnen met 10.000 boten de internationale wateren leeg te trekken.
En dat was ook aannemelijk en door de overheid gesteund.
En we zijn hard genaaid door Frankrijk die deze duurzamere vorm bombardeerde uit pure concurrentie.
Iedere dierenactivisten die dat niet onderkent is kortzichtig.
REAGEER OOK