achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – De geldezel van de XR-activisten krijgt belastingvoordeel

VVD'ster Ingrid Michon-Derkzen gaat nu de kop van de slang verbrijzelen

De gemeente Den Haag heeft overduidelijk geleerd van de vorige demonstratie van Extinction Rebellion in de Hofstad. De illegale demonstratie deze zaterdag was nog maar net begonnen of het waterkanon werd ingezet. Op standje douche maar toch, om 18.00 uur waren de moedige agenten klaar. Zoals gebruikelijk konden de extreemlinkse activisten zich niet beheersen: 1579 van hen negeerden de oproep huiswaarts te keren en werden opgepakt, slechts 40 van hen zullen worden vervolgd voor opruiing, vernieling en geweld. Eén van de verdachten heeft zelfs een agent gebeten.

Die inzet van politie en hulpdiensten (en schoonmakers) kost klauwen met geld, bovendien kan deze capaciteit niet worden gebruikt voor dringender zaken als bijvoorbeeld de welig tierende drugscriminaliteit. Dat die ruim 1500 activisten niet vervolgd zullen worden is een vrijbrief om binnenkort weer de Hofstad proberen te ontwrichten.

Aansprakelijkheid

Maar kan Extinction Rebellion eigenlijk aansprakelijk worden gesteld? Probleem is dat er niet iets bestaat als een hoofdkantoor, de club werkt net zoals Al Qaida of ISIS met verschillende cellen. Een ogenschijnlijk los verband waar toch een structuur achter zit. Zo heeft de Nederlandse cel een ‘Nationaal Coördinator’, een functie die wordt vervuld door de Italiaanse (over buitenlandse inmenging gesproken!) Chiara Tonndorf. En zij opereert zeer behoedzaam, met een reden zei ze eerder dit jaar: “Ik ben voorzichtig, om te vermijden dat ik wettelijk voor iets aansprakelijk word gehouden.”

De extreemlinkse activisten kunnen in de Tweede Kamer rekenen op de sympathie van VOLT, PvdA, PvdD, BIJ1, GroenLinks en D66. De waarschuwing van het Openbaar Ministerie over de aard van Extinction Rebellion is aan deze partijen niet besteed. 

Een Kamerlid dat minder welwillend naar de club kijkt is VVD’ster Ingrid Michon-Derkzen. Een artikel in Elsevier Weekblad zette haar op het spoor en ze heeft nu een achterdeur om Extinction Rebellion aan te pakken gevonden in de stichting Vrienden van XR.

Geldezel van de activisten

De afgelopen twee jaar gaf die stichting ruim 330.000 euro uit aan XR-trainingen, acties en juridische zaken. Michon-Derkzen wil nu dat de overheid deze stichting – die wel gewoon te vinden is - aansprakelijk stelt. 

Want er is meer aan de hand met deze geldezel van de activisten. Zo kreeg de stichting op vrijdag 28 februari 2020 de ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) toegekend door de Belastingdienst. Dan hoeft er geen schenkbelasting te worden betaald, en zijn giften aftrekbaar. Eisen voor het verkrijgen van de ANBI-status zijn onder meer dat de instelling is gericht op het ‘algemeen nut’ en dat activiteiten van de instelling het ‘algemeen belang dienen’.

Ook heeft de stichting 50.000 euro gekregen van Oxfam Novib (u weet wel, bekend van de Oxfam orgies). Oxfam krijgt op zijn beurt jaarlijks van de overheid een kleine 50 miljoen euro belastinggeld toegestopt.

Kop van de slang verbrijzelen

Michon-Derkzen heeft afgelopen week het kabinet daarom om opheldering gevraagd. Want waarom krijgen clubs die ordeverstorende acties financieren belastingvoordelen en zelfs subsidie? Vergeet niet, zegt Michon-Derkzen, dat Extinction Rebellion trainingen geeft om mensen aan te zetten tot het plegen van strafbare feiten waar als gevolg van agenten gewond raken. Dat heeft niets te maken met ‘algemeen nut’ en het ‘algemeen belang dienen’.

Niet een ingevlogen Italiaanse actievoerster of actrice/activiste Carice van Houten is de kop van de slang maar een stichting met een postbus in Lent bij Nijmegen. Michon-Derkzen wil deze nu verbrijzelen. Wordt vervolgd.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.