Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Open deur du jour: Overheid moet beter naar burgers luisteren

Reinier, hoe kom je erop?


Waren we maar Nationale Ombudsman geworden, dan konden we voor een riant salaris en een nog riantere reisvergoeding constant open deuren intrappen in uitgebreide rapporten vol moeilijke woorden en makkelijke conclusies. Dit was een open deur, dit was een open deur en zelfs dit was destijds al een open deur en nu is er een nieuw jaarverslag vol open deuren. De grootste open deur van dit jaar: de overheid moet echt eens de oren spitsen richting de burger. "De overheid moet eerder, vaker en beter actief luisteren naar burgers. Niet luisteren om bevestigd te krijgen wat al is, maar luisteren met als doel samen verder te komen." Joh echt? Wat een baanbrekende conclusie van onze Nationale Declaratieman Reinier van Zutphen na ruim tien jaar achterkamertjespolitiek, verbergen en verdoezelen onder de Rutte-doctrine. Daar heeft hij vast heel lang over na moeten denken op de achterbank van een dure taxi. Was er maar een manier om burgers mee te laten beslissen over bepaald beleid. Een soort verkiezing, maar dan over een specifiek onderwerp. En wel bindend zodat de politiek de uitslag niet naast zich neer kan leggen of weg kan komen met een inlegvelletje. Een soort democratie, maar dan directer. Dat is iets waar we voor zouden strijden. Een referendum en betrokkenheid van burgers gaan dusdanig hand in hand dat het eigenlijk een open deur is. Dat zal de reden zijn dat Reinier hem al heeft ingetrapt. Wat een heerlijke baan heeft hij toch. 

Reaguursels

Inloggen

Groot gelijk. We kunnen lacherig doen
Maar het lijkt me toch echt wel een dingetje dat ze vorig jaar maar de helft van de asielverzoeken hebbem kunnen behandelen, en dit jaar nog meer verwachten.
Je kan dan de stokkende doorstroming de schuld geven en daar zit ook echt een probleem, maar de capaciteit van de IND zelf is een groter probleem

Shoarmamasutra | 25-05-23 | 00:24

Elke ambtenaar zou een keiharde eed moeten afleggen om dienstbaar te zijn. Anders wieberen.

Ze zouden kunnen beginnen met reaguurders lezon

de visser | 24-05-23 | 23:21

Zolang het gros van de journalistiek slechts een spreekbuis van diezelfde overheid is zal die overheid geen enkele motivatie hebben om nog naar het plebs te luisteren. Die laat je door diezelfde media gewoon afschrijven als zijnde 'tuig', 'terreurboeren', 'extreem-rechts' of 'wappies'.

Ons politiek probleem begint bij de poortwachter van de democratie.
En dat is onze, in handen van Brussel en Den Haag zijnde, "journalistiek".
Ik noem ze liever ambtenaren, huurlingen, of hoernalisten.

Zou de journalistiek haar werk hebben gedaan, was Rutte al lang en breed weg, nog voor het toeslagenschandaal. Dan was de Kamer verkeerd voorlichten nog een echte politieke doodzonde, einde carrière, verguist tot paria.
Ik neem het de journalist meer kwalijk dan de politicus.
De controlerende macht heeft ons verraden.

Abject | 24-05-23 | 22:30

Dus de overheid gaat beter uitleggen dat ze niet naar het klootjes volk gaat luisteren

Jacktheflipper | 24-05-23 | 21:36

Lijfeigene of niet. Dat is de vraag!

aflaatverkoper | 24-05-23 | 20:47

Maar de overheid luister erg goed naar burgers,. WNt grote gedeelte van de mensen die niet in de villawijken, grachtengordel of consultants, advies elite, (hoe noem je eigenlijk een maatschappij die geregeerd wordt door consultants, adviesbureaus die zich gedragen als oligarchen. behoort zijn “wie zijn toch die mens4n” of kort samen gevat, gepeupel en daar luister je als beschaafde burger/ambtenaar, politicus toch niet naar.

Snap_het_ook_niet | 24-05-23 | 20:43

Voor de zoveelste keer, retesaai (ik kan dit wel overal copy pasten in dit en vele andere dossiers van de regering (denkende aan bijv. Q koort, Corona, Groningen, enz):
“For a moment, nothing happened. Then, after a second or so, nothing continued to happen.”
― Douglas Adams, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy

nobodiesunmighty | 24-05-23 | 20:24

Vrijheid van meningsuiting geld ook voor de overheid, maar burgers moeten eens wat minder naar de overheid luisteren. Mensen weten wel dat Trump een rare kerel is die niet te vertrouwen is, maar houden wel een blind vertrouwen in onze eigen overheid. Vertrouwen is goed, controleren is beter.

W_F | 24-05-23 | 20:17

Ik zou zeggen... richt een partij op. Ik weet niet, iets wat rijmt op GeenStijl of zo.

HGL | 24-05-23 | 20:09 | 1

SteenGijl?

indernaad_datisjuist | 24-05-23 | 21:56

De Ombudsman: het kóst anderhalve ton per jaar, maarrrr: dan heb je ook niks.
-
De afdeling: 'klein leed' : ' na een telefoontje van onze medewerkster Annelies (niet haar echte naam) heeft de Gemeente Schubbenkutteveen aangegeven voortaan beter haar best te doen bij de tijdige uitgifte van paspoorten voor mensen die niet van pindakaas houden'
-
Vaststelling van de nationale ombudsman in oktober 2021: 'de hersteloperatie kinderopvangtoeslagaffaire verkeert ik zwaar weer...' - écht waar, jóh?.

bisbisbis | 24-05-23 | 19:56

Alvorens de vet gesubsidieerde rapportambtenaren weer overgaan tot de orde van de dag, voor de zoveelste keer dat uitgekauwde advies - dat de overheid beter moet luisteren naar burgers die meer inspraak moeten krijgen - daterend uit jaren '90. Dit riekt zó beschimmeld dat de meur niet meer te hachelen is.

drs.Nee | 24-05-23 | 19:44

Die ombudsman is inmiddels een soort van extra bufferzone tussen de overheid en de burger. Elk rapport zegt hetzelfde, en elke keer wordt daarmee gesuggereerd dat er een 'signaal' richting die overheid gaat, maar dat is niet zo. Het signaal gaat richting de burger, hangt die burger aan de neus dat de vinger aan de pols wordt gehouden.
Iemand afpoeieren heet dat in de handel en in het bedrijfsleven: "Zeg maar dat we er volop mee bezig zijn, dat er snel een oplossing komt, dat we ons best doen."
Dat die ombudsman hier letterlijk in een complot zit en in opdracht de smoesjes van de burger op moet vreten geloof ik nou ook weer niet. Maar dat-ie werkelijk invloed heeft, nou nee. Dat is de nieuwe werkelijkheid en eigenlijk ook de nieuwe bestuurscultuur, het loskoppelen van woorden en daden. Rapporten worden niet meer geschreven en zijn ook niet meer bedoeld om tot daden te komen, ze zijn er om de leemtes die zijn gevallen te vullen.
www.youtube.com/watch?v=ePNOdRuWckw

Schoorsteenveger | 24-05-23 | 19:40

Zolang types als minister Bruins Slot types als Cora van Nieuwenhuizen het hand boven het hoofd houden heb ik weinig fiducie in enige adequate corruptiebestrijding. Wanneer verkiezingen geweest zijn, veranderd democratie weer in eigenbelang.

Red shirt | 24-05-23 | 19:26

Helaas is er geen enkele partij die inzet op een serieuze inkrimping van de overheid. De overheid zou zich moeten beperken tot een handjevol taken. Voor de rest bepalen burgers zelf hoe ze hun leven inrichtten.

BoerKoekoek | 24-05-23 | 19:21 | 4

OK, nog een laatste poging:

Er zijn al heel wat overheidstaken, onder leiding van de VVD, naar burgers gegaan: gezondheidszorg, energievoorziening, openbaar vervoer, en nog zo wat. En is het beter geworden? Verre van dat!

En dan nog iets, al wat die kankeraars hier hebben bereikt hebben ze te danken aan de overheid: toen ze nog een baby waren was er kraamzorg voor ze geregeld, en u ze wat groer zijn hebben ze geweldige medische zorg, ze hebben scholing gekregen, ze maken gebruik van een uitstekende infrastructuur, alles betaald van belastinggeld, en alles beter dan in menig ander land. En dan maar zeiken over ambtenaren die dit soort zakzen regleen, zeiken over belasting betaken,.., u zou allang dopod zijn als er geen ambtenaren waren of geen mensen die belasting betalen.

Wat anders is, dat men vragen stelt over de kwaliteit van nutsvoorzieningen, over wat met belastinggeld gebeurt, en nog zo wat. Maar kom dan met redelijke betogen, en niet met dit domme gescheld!

lamoureux | 24-05-23 | 19:37

Precies, heel veel taken die de overheid vroeger deed, bijvoorbeeld het maken van radio en TV programma's, zijn tegenwoordig meerdere alternatieven voor. Die taken moet de overheid gewoon mee stoppen.

W_F | 24-05-23 | 20:21

@lamoureux | 24-05-23 | 19:37:

Ik zie jou het hardste schelden.
Bovendien is jouw punt zowel irrelevant als onjuist. De stelling van @BoerKoekoek is dat de overheid te groot is, en zich zou moeten richten op een paar kerntaken. Hij pleit dus nergens voor afschaffing van kraamzorg, onderwijs of infrastructuur. Want dat zal vrijwel iedereen als kerntaken zien.

Maar waarom gaat er meer geld naar onderwijsadviseurs dan naar leraren?
Waarom zijn kerntaken zoals zorg, onderwijs, veiligheid en infrastructuur beter geregeld in landen zonder gigantische en peperdure baantjesmachines?
Waarom doet Zuid Oost Azië op het gebied van zorg, onderwijs, veiligheid en infrastructuur niet onder voor de EU? Terwijl de belastingen daar de helft lager zijn?

En verder, juist gezondheidszorg, energie en openbaar vervoer zijn nog steeds semi-overheid, dat heeft niks met privatisering te maken. Daarom zijn er naast (ex-) politici zelfs nog steeds ministers mee bezig.
De zorgkosten stijgen ook door alle adviesbureaus, adviescommissies, task forces, verzuimcoaches, klimaatcoaches en andere ongein van incapabele experts die door ministeries en zorginstellingen worden ingehuurd.
Want belastinggeld, dus gratis.

We hebben op gezondheidszorg een tiental gespecialiseerde clubjes die zich met epidemieën bezig houden. Geen één daarvan bleek in staat mondkapjes of testuitslag te bestellen toen covid hier uitbrak; maanden nadat oa Taiwan en Zuid Korea al maatregelen hadden genomen.
Want kleine, dus verantwoordelijke overheid.
De te grote overheid is het probleem.

Dandruff | 24-05-23 | 21:39
▼ 1 antwoord verborgen

De overheid hoeft niet per se beter of meer te luisteren naar de burger, dat is het probleem niet en de oplossing niet.

De overheid, ambtenaren en politici, moeten weer doordrongen worden van het feit dat ze er in de eerste plaats zijn om de burgers te dienen. Álle burgers. En dus niet alleen de achterban, maar ook niet Brussel, of immigranten, of de "natuur", of de eigen partij of vriendenclub, en al helemaal niet de eigen eer en glorie. Dienstbare politici en ambtenaren, daar begint het mee.

Muxje | 24-05-23 | 19:13 | 3

Wij zijn slechts productiefactoren met een mening.

Duwbak_Linda | 24-05-23 | 19:18

U bent een nukubu. Wen er maar aan.

BoerKoekoek | 24-05-23 | 19:19

Immigranten zijn geen burgers... iig niet tot ze genaturaliseerd zijn.

ReyNemaattori | 24-05-23 | 22:00

Een ontbindend referendum, is dat wat?

Mr_Natural | 24-05-23 | 19:11 | 1

Een verbindend referendum misschien?

Flightless bird | 24-05-23 | 19:27

Yeah, nog meer 'organisaties' geleid door D66ers die het 'volk' vertegenwoordigen aan de tafel. XR als volwaardige gespreks/beleids partner in 3,2,1....

HetLichtInHetZuiden | 24-05-23 | 19:05 | 1

Zo'n soort plan lag er toch al, om de burger uit te nodigen om mee te praten over moeilijke vraagstukken. Net als bij de klimaattafels... en daar hebben we gezien waar dat op uit draait: inderdaad, de verkeerde mensen uitnodigen, verkeerde opdracht meegeven (zie ook het nationaal energieplan), en dan masseren totdat de gewenste uitkomstop tafel ligt.

Muxje | 24-05-23 | 19:10

Leer mij besturende overheden kennen, komen alleen in actie als de stemming en/of peilingen op orkaankracht tegenwind staan of als ze verplicht moeten opbokken. Zo niet dan lopen ze hun standaard parcourtje, af, wel zo veilig. Overigens is het plebs maar een lastig iets, dit terwijl ze druk zijn met het besturen en het herverdelen van rijkdom (het moet eerlijker). Lees: rondpompen van geld en vooral symptoom bestrijding middels allerlei nieuwe wetjes.

Enfin, ze gaan dus op cursus ‘leren luisteren naar de burger’. Ok.

Waneer?

Unsinkable-Sam | 24-05-23 | 19:04

Ik zou wel eens een weekje de boel willen runnen daar. Geen idee of dat goed komt, maar dat zien we dan wel weer.

Flapster | 24-05-23 | 19:04

Veel maatregelen komen uit Europa. Er moet veel meer over Europese zaken worden bericht en mensen moeten al is het via een Teleac cursus of Open Universiteit uitgelegd worden wat de EU is. De EU is ook een zaak van U en niet alleen van Sophie in ‘t Geld en D66 consultants.

thanseeuwen | 24-05-23 | 19:03 | 2

Daarom NEXIT. Hoeven we er niet meer over na te denken en vooral niet meer naar te luisteren.

Pekketrikker | 24-05-23 | 19:05

Met nexit moet Nederland nog steeds allerlei overeenkomsten met Europese landen sluiten.

thanseeuwen | 24-05-23 | 19:14

Je maakt mij niet wijs dat andere landen het zoveel beter doen dan wij. Duitsland gebruikt nota bene weer kolen ter vervanging van Russisch gas. De Zuid- Europese landen lopen doorgaans ook niet voor de muziek uit, om maar een voorbeeld te noemen. Het braafste jongetje van de klas is weer eens de sjaak.

MickeyGouda | 24-05-23 | 19:08

Sakkerjuu, dat lijkt wel een chatGPT open deur.

Pekketrikker | 24-05-23 | 19:02

De overheid moet zorgen voor de interne en externe veiligheid en voorts een degelijk financieel en fiscaal beleid voeren.

En verder vooral niet nog meer luisteren naar de burgers!! Elke burger vindt namelijk dat ie een belasting- of subsidievoordeeltje moet krijgen omdat ie iets tekort komt. Dat heeft geleid tot een onbegrijpelijk en onuitvoerbaar kluwen aan toeslagen, belastingfaciliteiten, dubbele Kinderbijslag, kwijtscheldingen en ontheffingen.

De Amsterdamse huisdierbezitter is zo vreselijk zielig en achtergesteld dat de Partij voor de Dieren in de Amsterdamse gemeenteraad een speciale dierenartssubsidie heeft verzonnen.
De ADAM-regeling: ADAM-regeling
Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima
Is je huisdier ziek of gewond;
Ben je inwoner van Amsterdam, Diemen of Weesp
Dan kun je voor één huisdier één keer per stadspasjaar (1 aug 2022 t/m 31 juli 2023) gebruik maken van de ADAM-regeling (Amsterdamse Dierenhulp Aan Minima). Lees hieronder alle informatie, regels en voorwaarden.
Om gebruik te maken van de ADAM-regeling moet voor het eerste bezoek aan de dierenarts een waardebon aangevraagd worden.

theo-is-dood | 24-05-23 | 19:02

Het Zwitserse model is echt het beste. Heel veel referenda. Een premier zonder veel macht.
Veel macht lokaal.

Alexander | 24-05-23 | 19:01 | 2

De Zwitserse Kantons concurreren zelfs op fiscaal gebied met elkaar. Ziet u dat in Nederland al gebeuren?

theo-is-dood | 24-05-23 | 19:03

A: helemaal mee eens.
Je zit niet aan tiet van beroeps politici die voornamelijk eigenbelang voor ogen hebben.

Het zou een teken zijn van intelligentie om hier eens wat serieuzer over na te denken.

donkieshot | 24-05-23 | 19:10

Reactie van de overheid:
We gaan er naar luisteren. We moeten / hoeven er niks mee.
Straks gaat de burger nog iets zeggen over immigratie....

Is dit nog nieuws? | 24-05-23 | 18:59 | 1


—- The best argument against democracy is a five-minute conversation with the average voter.

Winston Churchill—//

theo-is-dood | 24-05-23 | 19:05

Welnee, de burgerT moet gewoon z’n muil houden.
De burger is veel te mondig en bovendien te dom om te begrijpen wat er allemaal voor moeilijke dingen spelen in de samenleving.

Ruimedenker | 24-05-23 | 18:59

Een referendum, hoe mooi zou dat zijn. Dan doen we er eerst één over de familie Uitvreter a.k.a. ons koningshuis. Om te oefenen. En meteen daarna over het gratis huisjesfeest.

wapster | 24-05-23 | 18:59 | 7

En by the way: de heksenwaag diende ooit vooral om vrouwen uit het buitenlandte kunnen redden van vervolging. Tegen betaling uiteraard, dat dan weer wel.

wapster | 24-05-23 | 19:41

@wapster | 24-05-23 | 19:29:
Ah, dacht idd aan die heks maar I stand corrected, Ollongren natuurlijk ook. Leest ze mee trouwens?

Flightless bird | 24-05-23 | 19:51
▼ 4 antwoorden verborgen

Maar als een referendum uitslag iets anders laat zien dan wat x66 wil, wat dan?
Zo zie je maar, echt eenvoudig is het niet.

Ride_On | 24-05-23 | 18:59 | 1

Van Zutphen verwart aanhoren met luisteren.

_pacman_ | 24-05-23 | 19:00

Ik weet even niet hoe ik op dit schokkende nieuws moet reageren. Ga het zo maar eens, onder het genot van de betere Tripel, rustig verwerken om zodoende tot een afgewogen oordeel te kunnen komen.

At_Dawn_They_Sleep | 24-05-23 | 18:58

Sorry, Struikrover, maar dat is toch wel wat makkelijk en goedkoop. Wees blij dat er nog iemand is die uit de staatsruif eet en toch eerlijk zegt waar het op staat. Die liberale dictators luisteren niet naar de man, maar is hem dat te verwijten? Aan de andere kant, het zou wat zijn zeg als we al het gekrakeel op deze site serieus zouden nemen...!

lamoureux | 24-05-23 | 18:56

Dit is het land van ouwe hoeren en rapportjes schrijven en vergaderen.
Daadkracht is iets negatiefs en dus iets rechts.
Er zijn zoveel ouwehoeren in dit land die in commissies, groepjes en weet ik wat zitten te zwetsen.
Ik zal altijd stemmen op een partij die minder ambtenaren/semi ambtenaren , subsidies en belasting wil.

pejoar | 24-05-23 | 18:52 | 2

Ah, op de vvd dus.

WasHetMaarMakkelijk | 24-05-23 | 18:53

Goh wat een tik op de vingers van de regering,prutte roept gelijk het hele kabinet bijeen.prutte neemt het serieus en gaat er zeker wat mee doen,hij is er ontsteld van.

Coolcalmcollected | 24-05-23 | 18:58

Samen

Duwbak_Linda | 24-05-23 | 18:51 | 5

Ik word hier niet goed, reeds.

Duwbak_Linda | 24-05-23 | 19:06

Ze gaan naar ons luisteren, Mickey. Lui-ste-ren. Is dat niet mooi?

Duwbak_Linda | 24-05-23 | 19:12
▼ 2 antwoorden verborgen

Vroegah, toen "Ook dat nog!" nog op de televee kwam. Daarna, ombudsman?!

WasHetMaarMakkelijk | 24-05-23 | 18:48 | 3

@Flightless bird | 24-05-23 | 18:51: nu ook waku waku.. zo achteruit gegaan

Hetiswathetis | 24-05-23 | 19:03

De beruchte ‘inspraakavonden’. Waar vertegenwoordigers van een overheidslaag uitleggen waarom ze iets willen doordrukken wat niemand wil, u uw zegje in het luchtledige kunt doen om vervolgens in het lokale sufferdje te lezen dat de inspraakavond een groot succes was en de neuzen in dezelfde richting staan.

Zoiets Reinier?

_pacman_ | 24-05-23 | 18:48 | 1

Spijker.
Kop.
Raak!

Wijze uit het Oosten | 24-05-23 | 19:02

Nee niet beter luisteren, de overheid moet het gewoon beter uitleggen!

JJMS | 24-05-23 | 18:46 | 2

En als dat niet werkt gewoon nog een keer uitleggen, tot ze het slikken om van het gezeik af te zijn.

Flightless bird | 24-05-23 | 19:00

Beter uitleggen en.. voordoen Tell show do precies zoals je een kind behandelt;) Maar zolang het moloch van een overheid niet voorleeft doet iedereen maar wat..

Smoelensmid | 24-05-23 | 19:49

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl