Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (15)

Met deze week: Binge Geheelonthouden op het GeenStijl20 FEEST in de Algarve

Woensdag 12 april

Ik vind het best bizar dat mijn hond Jamba (vrede zij met haar) lever- en longkanker kreeg en haar baasje niet. Inmiddels ben ik ruim drie weken geheelonthouder maar daarmee zijn mijn longen nog niet meteen schoon want ik heb vanaf mijn vijftiende gerookt en gedronken. En niet zomaar gerookt: Caballero zonder filter, Belga, Gitanes geel en blauw, Bastos, Gauloises zonder filter, later Gauloises blondes, Ducados, zware van Nelle, Javaanse jongens, Lucky Strike en diverse merken sigaren, die ik over de longen rookte als ik weer eens met sigaretten was gestopt. Mooie tijden waren dat, kijk maar naar deze heerlijke promo van de Bond der Tevreden Rokers: Lof der Tabak

Bon, ik heb alle reden om mijn longen niet te checken. Ik moet denken aan die hilarische scène in Le Fantôme de la liberté van Luis Buñuel. Jean Rochefort heeft een slechtnieuwsgesprekje bij zijn dokter gehad - uitgezaaide longkanker - en terwijl ze nog even naar de foto’s kijken, biedt de dokter zijn terminale patiënt een peuk aan en paffen ze er gezamenlijk vrolijk op los. 

Met mijn alcoholinname vanaf mijn 15e zal ik de lezer niet meer lastig vallen, al is het wellicht aardig om op te merken dat ik tijdens mijn verblijf in Nijmegen, begin jaren tachtig, een jaar lang alleen maar campari heb gedronken. Echt líters! Eerst de rode, en later de witte. Gewoon puur, zonder tonic of ander bruiswater, want ik ben nou ook weer niet zo gay dat ik die rommel ga lengen. Ik dronk Campari vooral in het legendarische café De Plak. In Nijmegen, dat tijdens carnaval Knotsenburg heet, vond toentertijd een invasie plaats van boerenkinderen uit Limburg en Brabant. Driekwart bezocht café De Plak en werd daar binnen een etmaal fanatiek nicht en pot, opgehitst door de homofiele punkband Tedje en de Flikkers, wereldberoemd in Nijmegen door hun hit Ik ben een hoer. Ik heb best wel veel geschreven over die geweldige band en een paar jaar geleden werd ik door de twee nog levende bandleden benaderd. Die zijn een setje en wonen nu in Amsterdam en of ik langs wilde komen voor een kopje thee uit een porseleinen kopje van Wedgwood en met friandises uit de P.C. Hooft. Oh ja, ik heb ook nog een jaar Pernod gedronken, een heel jaar alleen maar bruine rum, in mijn prille tienerjaren heel veel vieux en ook nog een jaar alleen maar rode port maar daar kreeg ik een opgeblazen kop en een vette pens van. 

Tijdens mijn mislukte correspondentschap in Libanon geraakte ik echt serieus aan de tiet van moeder alcohol. 

Eind december 1993 moest ik van mijn toenmalige verloofde - ik was op hangende pootjes teruggekeerd naar Nederland - afkicken in de detox van de Jellinek-kliniek in Amsterdam-Zuid. Ik woonde daar nota bene om de hoek. Bij het intakegesprek somde ik de hoeveelheden alcohol op die ik in Libanon tot mij had genomen. Whisky als glazen ontbijt om het trillen van mijn handen te verminderen, sloeg ik gemakshalve over. Tegen het middaguur trok ik een fles wijn open, bij voorkeur een rode van Château Musar of van Château Kefraya want ik ben niet van de straat. Bij de lunch dronk ik minstens vier glazen arak, en als digestief twee glazen cognac. In de loop van de middag nuttigde ik een paar flessen bier voor de vitaminen en bij het avondeten minstens weer een fles wijn. Ik eindigde de dag steevast met whisky, en zo was de cirkel van alledag weer rond.

Hoe het ook zij: mijn lever bleek tijdens het laatste onderzoek, eind vorig jaar, wat vettig, maar meer ook niet. Ik had geen nierstenen en de prostaat was zo fris als die van Dylan Mulvaney. Toch was ik ervan overtuigd dat ik op zeer korte termijn ging sterven. Vandaar deze kroniek, maar ik had wat beter in mijn glazen bol moeten kijken, want het bleek Jamba te zijn die volkomen onverwacht eerder dan haar baasje het ondermaanse ging verlaten. 

De dokter arriveerde vandaag precies om 14.30 langs met zijn assistent en zijn infuusje des doods, en er viel een steen van mijn hart toen Jamba vredig insliep in mijn armen. Dokter Mario liet ook haar zus Raya inslapen, drie jaar eerder. Echt een geweldige, zeer betrokken dierenarts, hij moest bijna huilen toen hij Jamba zag, want hij kreeg herinneringen aan Raya. Hij vertelde mij dat honden heel goed hun pijn kunnen verbergen als ze ziek zijn. Ik merkte aan Jamba wel dat ze ‘s avonds licht begon te grommen wanneer de andere honden op ons bed klommen, maar meer ook niet. Lieve stoere Jamba. En haar ademhaling was soms wat onregelmatig. Haar onverwachte dood overrompelde mij dan ook totaal, maar gelukkig had ik ruim 48 uur om afscheid van haar te nemen. Drie keer per dag strandwandelen, in zee zwemmen: het alledaagse patroon. Zo wilde ik haar herinneren. Alleen wilde ze niets meer eten. 

Met Mario droeg ik Jamba in een laken met rode rozen als motief, naar haar graf, dat ik eigenhandig gedolven had. Bij het afscheid van Mario zei ik: je bent een beste vent, maar voorlopig hoef ik je niet meer te zien, amigo. 150 euro afgetikt, en 20 euro fooi, daar waren hij en zijn assistent erg blij mee. Mario vertelde me nog dat het zelfmoordpercentage onder dierenartsen in Portugal enorm hoog is, hoger dan in welke beroepsgroep dan ook. De zelfdodende veterinarios gebruiken hetzelfde spul waarmee ze dieren laten inslapen. Ik heb maar geen grapje gemaakt in de trant van: die zelfdoding onder dierenartsen zal vermoedelijk niets te maken hebben met hun financiën want als er iets duur is in Portugal, is het wel de dierenkliniek. Mario moest vreselijk lachen toen ik zei dat hij beter niet in Beja kon gaan werken, want dat spookstadje in de Alentejo heeft het hoogste zelfmoordpercentage van Portugal. Ach, suicide is painless

Twiet van de dag

Social

Werkelijk alles wat ook maar een beetje Hollands en Nederlands is, moet kapot van die woke kutkrant. Toch koester ik fijne herinneringen aan Trouw. Mijn dierbare ouders lazen hem onder de schemerlamp, in onze knusse huiskamer met koekoeksklok. Nooit meer vergeet ik die goddelijke geur van sucadelappen die stonden te sudderen op het petroleumstel, en het orgelspel van Feike Asma dat door de luidsprekertjes van de Triotrack-platenspeler kraakte. Trouw symboliseerde voor mij die geweldige vroege jaren zestig, toen alles nog pais en vree was en er ook bij ons een touwtje door de brievenbus hing, en mijn moeder in blind vertrouwen de messen meegaf aan de scharensliep van de zigeunerpersuasie. 

Bovendien bezorgde ik Trouw jarenlang door weer en wind in de betere wijken van Ede, sterk gemotiveerd door de Heilige Geest, maar toch vooral door de jaarlijkse kerstfooi en het mij beloofde miljonairschap. Toen ik nog belijdend lid van de Linkse Kerk was, las ik de voormalige verzetskrant met plezier. Vooral de stukken van Willem Breedveld beklijfden, maar ik genoot ook van de columns van J.A.A. van Doorn. Jacques van Doorn vond ik destijds een tikkeltje rechts, maar de beste man had bij nader inzien helemaal gelijk. 

Het katern Letter & Geest blies een frisse wind door de krant, die toch nog steeds een beetje naar spruitjes, stuk gekookte witlof, slavinken, Buisman, groene zeep en King-Pepermunt meurde. Letter & Geest verzette zich tegen cultuurrelativisme, multiculturalisme en politieke islam. Het katern stond aanvankelijk onder leiding van Jaffe Vink, maar na een meningsverschil over de koers van de bijlage met hoofdredacteur Van Exter vertrok Vink in 2007. Hij achtte zich onvoldoende gewaardeerd door de redactie

Vanaf het vertrek van Vink ging het mis met de krant. Kennelijk had een of andere bevrijdingstheoloog/marketeer de hoofdredactie van Trouw nadrukkelijk geadviseerd dat de krant het boegbeeld moest worden van het nieuwe, inclusieve Nederland. Trouw ging kortom het huisbulletin van BIJ1 worden, een flinke klus voor een roomblanke krant met een roomblanke redactie en met louter roomblanke gefossiliseerde lezers. Steeds vaker werd de krankzinnige, volstrekt onbegrijpelijke en onnavolgbare agitprop van de Wekkeroïden in de krant gepropt, als krachtvoer in de strot van een foie gras-gans. Ik vraag mij weleens af wat die brave stokoude gereformeerde abonnees in Friesland en Groningen niet moeten denken van al die uit de Verenigde Staten geïmporteerde Amerikaanse onzin. 

Het enige pluspunt van Trouw zijn de stukken van Zuid-Afrika-correspondent Kevin van Vliet en de vlijmscherpe columns van Sylvain Ephimenco, die dan ook meteen de best gelezen medewerker van de krant is. Kennelijk herkent de lezer zich meer terug in de zielenroerselen van Ephi dan in die van Seada, Baba en de helper whiteys op de redactie. 

Donderdag 13 april

Het is onwezenlijk om wakker te worden zonder de vertrouwde ochtendlikjes van Jamba. Het ruime strandhuis is akelig kaal en leeg, ondanks de aanwezigheid van Tita en Matcha. Meteen achter de laptop gekropen want werken is de beste remedie tegen rouw. In mijn lijfblad Trouw lees ik: Sterven draait tegenwoordig om eigen regie: zelf kiezen wanneer, hoe en bij wie de laatste adem wordt uitgeblazen. Daarbij ontstaan nieuwe sterfrituelen, zoals de bucketlist. ‘In de tijd die rest proberen mensen het leven te leiden dat ze altijd al wilden.’ Een ‘nieuw stervensritueel’, noemt Edith Plantier het. Een bekende van haar zocht op z’n sterfbed foto’s op z’n pc uit. “Zo overzag hij zijn eigen leven. Dat doen veel mensen. Hij deletete de scabreuze foto’s, en dat ie een keer dronken was. Zo bepaalde hij letterlijk het beeld van zijn leven. Met wat híj de hoogtepunten vond. Hij liet weg waar hij niet aan wenste te worden herinnerd en schiep zo zijn fotografische biografie, zijn zelfbeeld. En ook zijn imago, want die serie foto’s kwam terug bij de uitvaart. Hij had niet alleen teruggekeken op zijn leven, maar ook alvast zijn postume film geregisseerd. Dat kwam ik vroeger zelden tegen, nu is het mode.”

Ik denk dat ik als het zover is gewoon een paar TikTokjes opneem en iedereen de huid vol ga schelden. En verder proppen ze me maar in een papieren zak en begraven ze me in de tuin naast mijn honden. Geen bloemen, geen toespraken. Ik heb al genoeg gelul moeten aanhoren in mijn leven. Overigens is dit de meest gedenkwaardige herdenkingsdienst ooit: die van John Cleese over Graham Chapman. 

En verder ben ik blij dat ik al bijna 3 weken volkomen nuchter ben. Dronken rouwen werkt niet, en met een kater rouwen is helemaal vreselijk. Tijdens de begrafenis van mijn moeder was ik helemaal doorgezopen. Ik liep erbij als een vogelverschrikker, in een veel te groot geleend pak. De kerk in Veenendaal was bomvol, mijn moeder was erg geliefd. Ik hoorde de gemeente denken: daar heb je die zoon over wie mevrouw van Amerongen zoveel verdriet had. 

Mijn goede vriend Arie Pos is overgekomen uit het hoge noorden van Portugal. Een beetje afleiding kan geen kwaad. We gaan werken aan onze vrolijke gids voor het duistere, onbekende Portugal. Aan het begin van de avond met Bart de redactie van GeenStijl opgehaald - de rebellenclub bestaat 20 jaar - en meteen door naar de Barretão, waar we als één grote gezellige familie Neanderthalers onbeperkt topvlees eten, met patat als groente. Daarna crasht de GeenStijl bij mijn goede vriendin Addy in de Quinta Nova Rockanje

Ik heb voor het eerst in hele lange tijd weer het gevoel bij een clubje te horen. 

Twiet van de dag

Social

Vrijdag 14 april

Tegen heug en meug en voor dag en dauw mijn vrijdagpreek voor HP/De Tijd getikt. Bottom line: mijn langverwachte opvolger bij de Volkskrant is dus de roomblanke, stokoude cisgender hetero en Telegraaf-hater Tommy Wieringa. De goddelijke kale is woke, staat altijd aan de juiste kant van de geschiedenis en heeft altijd de juiste mening. Ik kan dus nog heel wat van hem leren. 

Met de GS-familie een boottochtje door de Ria Formosa, met bezoek aan de eilanden, waar mijn Villa Vischlugt op uitkijkt. Het is een heerlijke zomerdag maar het verdriet om het verlies van Jamba is er niet minder om. 

Twiet van de dag

Social

Dat krijg je ervan, als je met drank stopt. Dan ga je sjoelen. 

Zaterdag 15 april

Wat is de GeenStijl-familie toch lief en bezorgd over mij, mijn dode hond en mijn geheelonthouderij. De jongens besluiten nog net niet om tijdens de redactiebarbecue bij Bart thuis ook aan de Spa rood te gaan, uit solidariteit met geheelonthouder ome Tuur. Maar ik heb er totaal geen moeite mee om water te drinken tijdens een bacchanaal. De inner nazi in mij lacht. En ik denk vooruit, want zodra je als innemende kroegtijger boven de vijftig geraakt, sterven de drinkebroeders als vliegen. De een na de ander legde de afgelopen paar jaar het loodje, met complicaties aan lever en longen. Zo wil ik niet eindigen. Bijna een halve eeuw alcohol gaat een mens niet in de koude kleren zitten en vroeg of laat komt de man met de hamer, Magere Hein, the grim reaper. Hij weet jelui ook te vinden kindertjes! Als hij je dan in 1 keer velt, is het nog niet zo erg. Maar een lange zinloze lijdensweg, brrrrr. Lees De val van mijn held August Willemsen maar.

Op 10 december 1990, op weg naar huis met vier flessen wodka en anderhalve liter Fanta, komt August Willemsen ten val. Het lukt hem niet meer overeind te komen. In het AMC constateert men, behalve ernstige onderkoeling en ondervoeding, een gebroken linkerheup. Zo begint het beklemmende relaas van een val. In brieven doet de auteur verslag van de voorgeschiedenis: zijn afdaling in de hallucinatoire wereld van de alcohol - in dagboekvorm van de nageschiedenis: zijn herstel in de surrealistische wereld van 'Huize J'. De woorden waarmee hij zowel het een als het ander karakteriseert, vormen een De profundis: ze beschrijven une saison en enfer.

August Willemsen laat hier beangstigend duidelijk zien wat er gebeurt wanneer iemand in de maalstroom raakt waar drank toe leidt. De uitkomst blijft ongewis:

'Ik kan al boodschappen doen. [...] Dan is volledig herstel niet ver weg. Over het verhaal spreken we later wel. Over andere dingen ook." Over het verhaal hebben we het nooit meer gehad. Over "andere dingen" begon ik vijf dagen later.'  

Over Rimsky-Korsakov gesproken (en dan heb ik het niet over zijn meesterwerken Capriccio Espagnol of zijn Scheherazade): ik moest enorm schrikken toen ik bijna tien jaar geleden las dat Cees ‘Ani’ Meerman, de drummer van Herman Broods band Wild Romance was overleden. 

“Wild Romance-drummer Cees ‘Ani’ Meerman overleed zaterdag 13 september op 64-jarige leeftijd in zijn woonplaats Ommen. De bijnaam Ani was bedacht door Herman Brood. Meerman was geboren in Vlissingen, maar woonde inmiddels al weer tien jaar op vakantiepark Calluna in Ommen. De uitvaart werd vanmiddag gehouden in Café Calluna voor het park. Na de plechtigheid werd de zwarte kist in de auto van café-eigenaar en vriend Zielman naar de begraafplaats gebracht. Aanwezigen spraken van een waardig afscheid. Meerman kwam vrijdag ten val en overleed zaterdag, Waarschijnlijk is een bloedprop hem fataal geworden.”

Net als iedere gezonde knul in de late jaren zeventig was ik dol op Herman Brood en ik ben hem nog steeds dankbaar dat ik door hem aan drugs ben geraakt. Tegen mijn moeder zei ik eens – terwijl ik mij net had leeggekotst van de heroïne – dat Herman mijn stijlicoon en rolmodel was geworden en dat hij heus ook wel goede kanten had. Ik liep alle concerten af van Brood en zijn Wild Romance, en die Cees, nou dat was een beest hoor, op de trommels. Luister nog maar eens naar die roffels van Dope Sucks! Ik schrok me dan ook dood toen ik de afgelopen week op de internets ging zoeken naar de nadagen van zijn rock’n roll-loopbaan en dit interviewtje vond. 

"Kijk en huiver, wat een treurigheid. Ommen, een caravan, vakantiepark Calluna. Bij binnenkomst in de container zie je meteen een lege krat bier staan. Verder lege tafels, leren banken, lege flessen wijn. De gezelligheid komt van een staande lamp met daarom heen geslingerd een plastic buis met led-lampjes. Dan verschijnt Kees, in een afgedragen leren jas, een vieze trui en als je goed kijkt, zie je een mitella. Dan dat hoofd. Uitgeteerd en uitgeleefd. Korsakov. Ik schrok dus echt, want in niets leek hij op die manische drummer van de Wild Romance. De cameraman heeft geluk: een buurman of iemand van de mantelzorg brengt een zwarte emmer van de Karwei vol volle flessen bier, vermoedelijk het dagrantsoen. Slechts 1 minuut duurt het pijnlijke interview: "Wat is de mooiste rock ’n roll dood, plane crash, helicopter crash, of zelfmoord, rock ’n roll suicide… Dat speelde de hele tijd in de kop van Herman. Mijn schoonvader heeft een keer gezegd: iedereen noemt Herman Brood een malloot maar volgens mij is hij dat helemaal niet. Ik zeg: dat heb je goed gezien."

Ik probeerde me de dood van Meerman voor te stellen. Vermoedelijk viel hij met zijn hoofd tegen de punt van het aanrecht, of iets in die geest. Zelden zag ik zo een naargeestig stukje televisie van een minuut. Ondertussen is bijna de hele Wild Romance hemelen: Brood dood, Cees (Ani) Meerman dood, Freddie van Kampen aka Freddie Cavalli dood (longkanker), Ferdi Karmelk dood (heroïne/aids). Het goede nieuws is dat Dany Lademacher springlevend is. Net als ik gaat hij vroeg naar bed en doet hij alles met mate. Neem een voorbeeld aan mij en Dany, jongelui, als u net zo mooi oud wil worden.

Nog even wat vrolijke woorden over gruwelijk aftakelen: ik kwam in café Schuim in de Mokumse Spuistraat, het voorportaal van de hel waar je pas heen mag als je bent opgegeven door de Jellinek, een jaar of wat geleden geleden een onverlaat tegen in het rookhok, die aan longemfyseem leed. Hij – die zich zonder ironie de Amsterdamse Bukowski noemt – had zo’n mobiele standaard bij zich waarin allemaal zuurstofapparatuur hing. Hij pafte en zoop gewoon door! In het rookhok! Schuim en het gebied rond Homoboekhandel Vrolijk, De Bierkoning, altogroenteboer De Spruitjes en zogeheten Tabakspanden in de Spuistraat was vroeger mijn jachtgebied, met kraakcafés Vrankrijk en De Muur als epicentrum. De Muur was zó vies, dat ik daar eens oogbalgonorroe én wenkbrauwherpes opliep toen ik knipoogde naar een punkje. Op Funda had ik gezien dat de Tabakspanden zijn opgepimpt. Toen die nog gekraakt waren, kwam ik er regelmatig aan mijn gerief. Nu huur je daar een knappe schoenendoos voor 3.000 euro per maand. Kopen mag ook: 1 miljoen euro. De anarchist in mij huilt. 

Twiet van de dag

Social

Zondag 16 april

Ik zit met Arie te werken als hij een naar bericht krijgt uit België: onze gemeenschappelijke vriend Jan Haerynck is in zijn slaap overleden aan een infectie. Het was een aangekondigde dood. Een van Jan's benen was al geamputeerd en het woord brokkenpiloot dekt niet de lading. Jan was goed bevriend met Gerrit Komrij en zijn man Charles Hofman. 

Jan was een van de beste journalisten van zijn tijd. Hij nam het liefje van Theo van Gogh over, Hermine Landvreugd. Het ging mis toen bleek dat hij een verhaal voor de Volkskrant over de ontvoering van een kind bij Disneyland in Parijs, volledig uit zijn duim had verzonnen

Raymond van den Boogaard schreef op zijn website een waardig In Memoriam. De slotwoorden zijn ontroerend: 

Ons werkcontact in 2007 liep uit op een persoonlijke vriendschap, waaraan ik veel goede en vrolijke herinneringen bewaar. Maar als vriend werd me ook wel duidelijk waar het inlevingsvermogen waarvan die geweldige reportages over de zelfkant getuigen, vandaan kwam. Jan was zelf behept met een noodlottige fascinatie voor het bestaan ‘Aan de rand’ – met een roekeloosheid die zich af en toe maar met moeite liet bedwingen door zijn maatschappelijke omgeving. Vooral in de laatste jaren van zijn leven, die gekenmerkt werden door fysieke en psychische aftakeling, leverde dat vaak schokkende taferelen op. Maar altijd bleef hij een aardige, sympathieke vriend, die beloofde dat hij nu echt de schouders eronder ging zetten – een man als een onvervulde belofte, die ik zeer zal missen.

Maandag 17 april

Precies een week geleden hoorde ik het doodvonnis. De ergste pijn en verdriet zijn weggeëbd, het is nu het rauwe, naakte rouwen en het missen van mijn trouwe metgezel, die mij volgde als mijn schaduw. Ik loop als een zombie door de Aldi. 

Arie naar het vliegveld gebracht. Tijdens de barbecue bij Bart heeft hij aan de jongens van GS verteld waarom Gerrit Komrij zo dol was op GeenStijl. Ik vraag of ik de tekst van zijn minilezing in mijn Anus mag schuiven. Waarvan akte. 

Gerrit en GeenStijl

Gerrit Komrij was vorig jaar tien jaar ‘dood’ met ‘eau’ en GeenStijl bestond dit jaar, op 10 april, twintig jaar. De rekensom is gauw gemaakt: Komrij maakte de eerste negen jaar ‘tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend’ mee. Hij was er vroeg bij, zoals bij alles wat hem op computers, internet en sociale media interesseerde. En dat was veel.

Toen hij zich in oktober 1984 in zijn Portugese huurpaleis in Alvites vestigde was hij de trotse bezitter van een peperdure Epson PX-8, toen the state of the art op PC-gebied, en opklapbaar, dus ook nog een voorloper van de laptop. Met een schermpje waarop je wel een hele regel kon lezen en een geheugen dat toch al twaalf A4’tjes tekst aankon. Hij schreef toen nog met een vulpen. Een dure, dat wel.

Daarna kwam de floppy, de diskette, de CD-ROM, de externe harddrive. Gerrit evolueerde mee. Internet, Facebook, blogs – hij kwam bijna niet meer aan schrijven toe. GeenStijl stond in zijn – lange – favorietenlijst. Een druk op de knop en hij was er. Dagelijks even kijken. 

Ik geloof dat het 2004 was toen we het voor het eerst over GS hadden. Gerrit vermaakte zich – hij lachte zich af en toe rot. Die jongens konden schrijven en durfden wat. Gerrit was altijd te vinden voor reuring, relletjes en opstootjes. En voor originele invectieven en virtuoos schelden. Niet voor niets was hij vanaf het eerste nummer dol op het prachtblad Maledicta, The International Journal of Verbal Aggression (1977-2005), dat een must is voor de vakbibliotheek van GeenStijl. Gerrit werd een trouw abonnee en correspondeerde regelmatig met de eenmansredactie, bestaand uit Rey (Reinhold) Aman, grondlegger van de wetenschappelijke ‘maledictologie’ (https://www.nrc.nl/nieuws/2019/03/08/zelfs-hij-kreeg-kippenvel-van-de-allerergste-vloek-a3952602). Aman was niet alleen wetenschappelijk geïnteresseerd in vloeken, verwensingen en vuilbekkerij. Hij kon er zelf ook wat van en werd in 1993 na een voor hem slecht afgelopen vechtscheiding veroordeeld tot 27 maanden gevangenis. Hij had zijn ex-vrouw to be bedreigd met ansichtkaarten voorzien van krantenkoppen over door hun echtgenoot vermoorde vrouwen en een flink aantal rechters en advocaten een scheldpamflet getiteld Legal Slimebags of Wisconsin toegestuurd. Na vijftien en een halve maand kwam hij vrij, nog steeds verbaasd over het bekrompen gevoel voor humor van zijn opponenten. 

Evenals Aman was Komrij ervan overtuigd dat schelden en verwensen goed was voor lichaam en geest en lijfelijke agressie voorkwam. ‘Moge u een huis hebben, en moge dat huis duizend kamers tellen, en mogen er op elke kamer duizend bedden staan, en moge de cholera u werpen van bed tot bed. Zulke rondborstige verwensingen hoor je weinig meer, helaas. De kunst van het vloeken, verwensen en schelden staat op een laag pitje. Begrip en communicatie, knuffelen en uitpraten zijn de leuzen van de dag’, schreef Komrij in een pleidooi uit De gelukkige schizo (1985). ‘Het schelden dient in ere te worden hersteld. Schelden bevordert de waarheid, het lichamelijk welbehagen en de maatschappelijke verhoudingen’. 

Voor columnist en polemist Komrij waren originaliteit en humor daarbij absolute noodzaak. Voor elke aanval maakte hij zich kwaad en vrolijk tegelijk. De schaterlach om de ergernis was zijn specialiteit. Dat was ook wat hem aansprak in de GS-schrijverij van de eerste jaren. Pritt Stift verpakte Gerrits lof op 12 februari 2007 aldus in Komrij is rijp voor de psychiater

Het moet een klein jaartje later zijn geweest dat we het weer eens hadden over GS. Gerrit vond dat het minder leuk en vooral minder vrolijk werd. Het sarcasme werd hatelijker, de toon werd soms verongelijkt en rancuneus, wat ten koste ging van de humor en het lach-effect. En de originaliteit kwam ernstig in het gedrang. Er leek een kruisbestuiving tussen scribenten en reaguurders aan de gang waaruit een vast repertoire van anti-moslim- (haatbaarden, woestijnreligie, terug naar de zandbak) en alt right-jargon (goedmensen, sneeuwvlokjes, sjw’s) ontstond dat hem vanwege de herhaling niet beviel. Je moest origineel blijven, niet met een stroom meedrijven en de verlossende schaterlach voor ogen houden. Zelf noteerde hij zijn invallen op dat gebied op elk stukje papier dat hij bij de hand had, om ze later te kunnen gebruiken. In het al geciteerde pleidooi reageerde hij op de politieke beleefdheid van de dag waarvoor CDA-premier Ruud Lubbers gold als ‘een in ervaring gegroeide staatsman’ met: ‘Een weerhaan op een kruiwagen, dat lijkt me eerlijker. Hij borrelt wel, maar niet van ideeën’. Het waren twee notities van vijf jaar eerder, de eerste oorspronkelijk zelfs over een andere politicus. Hij had zijn kruit drooggehouden voor het goede moment. 

Al toen hij veertien was legde Gerrit in een agenda een lijst scheldwoorden aan. Later verzamelde hij invallen, citaten en overdenkingen in schriften die hij de naam ‘Ephemeriden’ gaf en die hij op de computer voortzette. Uit Ephemeriden 2008:

‘Ook mensen die slim heten te zijn, diepere denkers dan de verslaggevers van de dag, luisteren slecht. Toevallig las ik, enige tijd geleden alweer, op de website van Max Pam dat ik gezegd zou hebben, tijdens een gelegenheid waar ook Max Pam aanwezig was, dat de site Geen Stijl de 'opvolger' zou zijn van W.F. Hermans. Misschien stond er zelfs 'waardige opvolger', wat ik me niet herinner en niet hoop.

Ik had het bij die gelegenheid, die in het teken stond van iets ter herdenking aan of ter viering van W.F. Hermans, over de formele tijden die nog maar kort achter ons lagen. Ik dacht daarbij aan de Nederlandse jaren dertig en vijftig, een door zekere oorlog eventjes onderbroken Heuse Periode. In die formeler tijden, de bakermat van de generatie Hermans, konden schrijvers opvallen door hun afwijkende toon of hun speciale woordkeus. Ik dacht aan de typisch Multatuliaanse overdrive bij zekere literatoren. Nu, aan die behoefte om het spits en geinig en snel en memorabel te zeggen, voegde ik er aan toe, wordt in onze jaren dubbelenul ruimschoots voldaan in de ene scheldrubriek na de andere, zie bijvoorbeeld het stijltje en de onomwondenheid van GeenStijl. De schrijvers van nu zullen dus iets anders moeten verzinnen of daarbovenuit moeten zien te komen. Dat zei ik. Ik weet niet of het terecht is. Wat je op zulke avonden doet, in een forum met publiek, is balletjes opgooien. Maar het is toch een heel ander balletje dan ik bij Pam weer zag landen?’

Na Komrijs overlijden ontwikkelde de Nederlandse ‘scheldcultuur’ zich voortvarend tot een hypergeïndividualiseerde kakofonie van hatelijkheden en bedreigerijen. Wie maar wil boodschapt zijn rancunedrollen à volonté op sociale media. Humor en originaliteit zijn daarbij heel ver te zoeken en de sfeer wordt er niet beter op. Moge de geest van Gerrit vaardig blijven over GeenStijl. De vileine en hilarische kunst van het schelden verdient een lat die hoog ligt en Komrij is daarvoor geen slechte graadmeter.

Reaguursels

Inloggen

Hup inner Hitler, Arthur.
Was weer lekker wakkerworden met dit dagboek.

Duwbak_Linda | 20-04-23 | 09:30

- Afgewerkte scheepsolie in ouwe stadsbussen, regen was toch al zuur.
- Spoelen met fluor op de lagere school, voel eens hoe dat glazuur springt.
- EHAMissies over de woonstad, hun tuinkruiden en slaai, heden nog vroeger.
- Onderwijs in eigen taal en cultuur voor allochtone leerlingen.
dus niet voor de rassies van bleekneusjes, Neehalennia en vergeet donderdags.

Grutjes, hoe heeft de escalator toch zeau vast kunnen leaupen?
Mannen met stomme-filmgebaren Staan doelloos uit het raam te staren ..
Zonder druks had de verwerpende volksverbrandende goenta decennia gelee reeds uit de ivoren torens zijn gesleurd.

hallevvezool | 20-04-23 | 09:24

@Arthur van Amerongen

Je zal afscheid van de romantiek die je zelf hebt opgebouwd rondom gebruik, Arthur. It's the only way.

omanders | 20-04-23 | 08:58 | 2

"afscheid *moeten nemen* van de romantiek"

omanders | 20-04-23 | 08:58

Wel een klein beetje waar, vroegere pennevruchten waren steevast gedrenkt in alcohol.

Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 09:01

M'n overbuurman is boef. Aantal jaar terug werd hij op zondagochtend van z'n bed geplukt door het halve politiebureau en een hond.
Vanacht reed hij weg met een ladder op z'n dak. Ging hij aan het werk? Iemand zijn sleutels vergeten? Kat in een boom? Taghi bevrijden? Storingsdienst windmolens? Appels plukken? Iemand in een wak? Vlaggen omdraaien? Aannames, vragen doe ik niet, gun de man zijn rust.
Voor zover het nieuws uit de regio.

Dr. Blechtrummel | 20-04-23 | 08:53

Morgen luitjes! Ben eigenlijk te moe om nog wat zinnigs te zeggen...

Wel zie ik voor GS prima mogelijkheden om campagne en/of propaganda ruimte aan pluggers en hun opdrachtgevers te verkopen. Creëer bv een extra pagina (desnoods groen of rood omlijst) en verpats die serverruimte aan de eindeloze stroom eindtijds en onheilsprofeten welke hieronder al reeds lappen alwetende text uitbraken. Kwestie van creatief en commercieel denken.

Enfin, maak er ‘n mooie dag van, vrienden en vriendinnen. Later!

Unsinkable-Sam | 20-04-23 | 08:44

Arthur werd geboren als een gewone eenvoudige man
in een eenvoudige arbeiderspositie .
Hoewel de wereld hard was en haar wegen vaststonden.
Hij was jong en hij had zoveel ambitie
De hele weg werd hij ingehaald
Door de mensen die de grote beslissingen nemen
Maar hij probeerde en hij probeerde voor een beter leven
En een manier om zijn eigen toestand te verbeteren
Als het leven maar gemakkelijk was, zou het zo leuk zijn
Dingen zouden gelijker zijn en genoeg voor iedereen
Arthur, de wereld is voorbij en ging aan je voorbij
Je kunt de hele nacht huilen, huilen, maar het maakt het niet goed .

Minus Richels | 20-04-23 | 08:43

Nog even vloeken in de kerk dan. Uit SCP onderzoek:

Mensen hebben de neiging ruimtelijke vraagstukken zowel heel klein als heel breed te maken, concluderen de onderzoekers. De woningnood bijvoorbeeld trekken veel mensen breder naar migratie: de krapte zou liggen aan de instroom van asielzoekers. Dat zeggen ook sommige politici. De onafhankelijke Adviesraad Migratie concludeert echter dat tussen 2015 en 2020 jaarlijks gemiddeld 7,3 procent van sociale huurwoningen werd verhuurd aan statushouders, in 2020 slechts 4,3 procent.

Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 08:43 | 4

@Dandruff | 20-04-23 | 08:55:
Mensen is echt wijsgemaakt dat de asielzoekers alle huizen krijgen. Het blijkt maar 7 procent te zijn.

Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 08:59

De cijfers staan op gespannen voet met de lange wachtlijsten, tevens strookt het niet met de geboortecijfers en het veranderende straatbeeld. Maar, jij weet het beter? Ok man, dank voor de info waar ik helemaal niets mee doe.

Unsinkable-Sam | 20-04-23 | 09:24

@Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 08:59:

Gaat het om huizen die *worden verhuurd* (al jaar en dag) of om huizen die *worden toegewezen* (gedurende die periode)?
Dat maakt nogal verschil in dit soort "statistisch" geneuzel.

De feiten blijven overeind; het aantal Nederlanders krimpt, maar we moeten bijna een miljoen huizen bouwen vanwege jarenlange wachtlijsten. Dat heeft alles met migratie te maken.

Dandruff | 20-04-23 | 09:33
▼ 1 antwoord verborgen

Wat me opvalt, als Arthur lange stukken tekst produceert, inspireert dat sommige reaguurders blijkbaar om ook hele lappen te schrijven, van net iets minder leesbare kwaliteit. Het goede nieuws is er wordt tenminste weer geschreven in onsch Nederland.

Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 08:28 | 6

Het bewijs dat kwantiteit niet automatisch kwaliteit produceert...

Bierum | 20-04-23 | 08:57

Mooi.

Duwbak_Linda | 20-04-23 | 09:32
▼ 3 antwoorden verborgen

"Naar welke grote stad het toeval mij ook voert, ik verbaas me er altijd over dat er niet dagelijks opstanden en moordpartijen uitbreken, een of andere gruwelijke slachtpartij of een chaos als bij het einde van de wereld. Hoe kunnen zo veel mensen op zo'n klein oppervlak samenleven zonder elkaar te vernietigen en dodelijk te haten? In werkelijkheid haten ze elkaar natuurlijk wel, maar ze zijn niet op hun haat berekend."

Verbazing, het weet wat.

Ichneumonidae | 20-04-23 | 08:28

Goedemorgen. Je bladert zo eens door het nieuws en het doet vooral denken aan het sprookje De Kleren van de Keizer. Na een dag verspild te hebben aan het duidelijk proberen te krijgen wat nut en noodzaak van dat Stikstoffonds is (spoiler alert: denk grondbanken en vastgoedsector), gaat het kabinet onverdroten voort met plannen om het dreigende begrotingsgat te dichten.

Zoals u weet is het verlagen van de BTW op gezond eten zinloos want de rijken profiteren er ook van. Wat doe je dan? Je stelt serieus voor om het eigen risico van de zorgverzekering fors te verhogen. Niet alleen blijkt die volksverlakkerij voor de zoveelste keer een ordinair fiscaal instrument, blijkbaar heeft die maatregel geen ongewenste inkomenseffecten.

Ach, en het Openbaar Ministerie heeft voor de zoveelste keer weer eens de NAW gegevens van een kroongetuige geheel per abuis doorgespeeld aan een drugskartel. Ook dat gaat uiteraard geen enkele ambtenaar zijn baantje kosten.

Gewoon een relaxed muziekje erbij, Imagination met Just an Illusion www.youtube.com/watch?v=SdbaK-EQ7r8 Voor ons vlijtige kabinetje. Die kunnen wel een duwtje in de rug gebruiken in deze barre tijden.

Hetkanverkeren | 20-04-23 | 08:26

Goedemorgen nachtploeg!

Nijmegen, Havanna aan de Waal…

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 20-04-23 | 07:52 | 1

Ah lekker, koffie! Dank je. Even kijken of ik ook nog de kranten kan meepakken.. café sluit vroeg de laatste tijd.. Nou ja, dan maar wat werk gaan doen.. Fijne dag gewenst!

anja | 20-04-23 | 09:30

Ik denk dat er onder Rutte's beleid weinig mensen een reden hebben om te minderen, met Kaag er bij ben ik alleen maar gaan meer gaan zuipen.

www.nd.nl/varia/varia/1171934/aantal-...

NLgaatnaardeklote | 20-04-23 | 07:50

Mooi, deze.

Montgomery Burns | 20-04-23 | 07:18

Fox news heeft een gigantisch bedrag moeten betalen om te voorkomen dat Tucker Carlson en Rupert Murdoch, net als Trump, de rechtzaal ingesleept worden en moeten bekennen dat ze al hun rechtse volgers hebben voorgelogen.

cugel | 20-04-23 | 06:59 | 12

@Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 08:47:

Wat rechtvaardigde volgens jou het geweld tegen politieke tegenstanders?
Je weet het niet.

Los daarvan, stel dat het klopt dat woorden meer pijn doen dan stokslagen, brandbommen en nekschoten. Dan nog moet je je toch voor kunnen stellen dat *anderen* daar misschien anders over denken.
Links verdedigt voortdurend geweld tegen "provocerende" cartoons, joden, islamcritici, politici, homo's en loslopende vrouwen. Erken nou eens dat geweld ook "provocerend" kan werken naar de (beoogde) slachtoffers. Tot en met extreem-radicale reacties zoals kritiek op dat geweld aan toe.

Dandruff | 20-04-23 | 09:05

@Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 08:22:
Bedankt dat jij Dandruff even duidelijk maakt dat hij de leugens van Fox, die ze zelf hebben toegegeven door te betalen, blijft negeren. Want ik heb geen zin meer in discussies met hem, daar heb ik vroeger dagen aan besteed. Terwijl ik nergens iets van antifa zie, hier in Nederland, over de laatste paar jaar, terwijl we wel iedere dag doodgegooid worden met talloze websites vol rechtse propaganda en overal in Europa extreem rechts zijn lelijke kop opsteekt.

cugel | 20-04-23 | 09:13

@cugel | 20-04-23 | 09:13:

Als je nou gewoon eerst leest wat er staat.

Links loog óók over "gestolen verkiezingen" in 2016.
Dat is een feit; die linkse leugen is nooit bewezen.

Precies dezelfde leugen, en een hele andere reactie.
Dus dubbele standaard.
Mijn stelling klopte, en het verdedigen van geweld door links doet daar niks aan af.

Dandruff | 20-04-23 | 09:28
▼ 9 antwoorden verborgen

www.nd.nl/nieuws/nederland/1171699/bo...
Kroodsma vindt dat ook andere partijen hun verantwoordelijkheid moeten nemen. ‘De banken zouden rentekorting kunnen geven aan boeren die aan natuur- en landschapsbeheer doen, de waterschappen kunnen de belasting voor deze boeren omlaag doen en de melkfabriek kan 2 of 3 cent extra per liter melk betalen aan weidevogelboeren.’
Voor bio boeren, tegen de Agro industrie die BBB financiert.
www.nd.nl/leven/leven/1171734/we-moet...
Als je ziet hoeveel plastic je verbruikt, kan de moed je al in de schoenen zakken. Er lijkt geen beginnen aan. Daarom adviseert Westerbeek: ‘Begin met iets wat de meeste impact heeft’. Volgens haar is dit het minderen met vlees. Wie op Instagram duurzaamheidsinfluencers volgt, kan een gevoel van falen bekruipen. Wie heeft er tijd voor wasbare luiers, plasticvrij leven en zelf koekjes bakken?

Ook Westerbeek is er eerlijk over: wasbare luiers waren voor haar best een investering in tijd bij de derde. Toch koos ze er wel voor. Een andere tip is om veranderingen aan te brengen in producten die je vaak eet of drinkt, zoals koffie en chocola. Deze twee producten eerlijk aanschaffen heeft meteen een positief effect, je steunt er de mensen mee die het maken.
Veelgehoord argument als het gaat om duurzamer leven is: het moet op grote schaal veranderen, de overheid of Schiphol moet eerst maar eens iets doen. Want wat kun je als individu voor verschil maken? Volgens Westerbeek kan dit wel: ‘Door zichtbaar andere keuzes te maken in je consumeergedrag en erover te praten, kun je redenen geven waarom je dingen doet en mensen meenemen.
Maar ik koop ook in de supermarkt.:-(

cugel | 20-04-23 | 06:50 | 6

@cugel | 20-04-23 | 08:47: Oh, ik ben van mening dat de overheid het voortouw moet nemen bij die verpakkingen. De plastic condoompjes om groente bijvoorbeeld, zinloos. En dat heeft met socialisme niks te maken. Waar ik op doelde is dat mantra "het moet helemaal anders". Dat is volgens mij helemaal niet zo, als je zinnig beleid maakt. Dat wil zeggen dat het onteigenen van boeren en het verbieden van plastic rietjes het sluitstuk van je beleid is, niet de opening.

Muxje | 20-04-23 | 08:57

@cugel | 20-04-23 | 08:47:

Wat houdt dat veelgebruikte woord "agro industrie" in, volgens jou?
Is het vergelijkbaar met dat "big pharma" waar FvD het steeds over heeft? Of met dat "militair industrieelcomplex" waar de stalinisten decennialang tegen ageerden?

Volgens mij is dat "agro-industrie" gewoon een veel teveel gebruikt modewoord.
Ja; er zijn kleine en grote boeren; kleine en grote aanleverbedrijven; grote en kleine agro-afnemers; grote en kleine agro-verwerkers; grote en kleine agro-handelaren en agro-verkopers; etc. En ja; al die bedrijfjes zijn vaak concurrenten en ook vaak bondgenoten. Dat is echt niet anders dan bij grote en kleine bedrijven in transport, horeca, techniek, telefonie, etc.

Dandruff | 20-04-23 | 09:16

@Dandruff | 20-04-23 | 09:16:
Er zijn best wel grote spelers, de Rabo bank en grote veevoeder bedrijven. Om dan te stellen dat die opkomen voor "de boer" terwijl er best wel boeren zijn die biologisch willen werken, dat is de hypocrisie van BBB, waar rechts Nederland massaal voor juicht omdat ze "de natuur" van GL maar niets vinden.
@Muxje | 20-04-23 | 08:57:
Sorry tijd op.

cugel | 20-04-23 | 09:34
▼ 3 antwoorden verborgen

oud Niuews.

* ANWB verwacht drukke spits ivm vakantie en regen.
* 90 % van Nederlanders wil niet minder gaan drinken.
* Telefoonverkoop weer gedaald; Samsung net voor Apple.
* Tientallen doden in Jemen bij uitdelen noodhulp.
* Tweede kamer wil iets gaan doen tegen drugs per post.
* KNVB gehackt, zeggen nauwelijks impact op bedrijfsvoering te hebben maar zijn waarschijnlijk kopieën van paspoorten en contracten van spelers gestolen.
* SCP: vertrouwen in politiek nog lager.
*SCP: Nederland verdeeld over indeling land: natuur of landbouw en woningen?
* Man omgekomen bij schietincident in Houten.
* Nederland ziet in afspraken over migranten met ‘dictatoriaal’ Tunesië geen taboe. (NRC)

Weer: bewolkt. In de middag regen. 8 graden.

Koffie: helaas een mislukt bakkie vanochtend. Kan gebeuren, toch?
Gelukkig hebben we de foto's... sorry, de croissants nog!

EEnzame SchizofrEEN | 20-04-23 | 06:46 | 3

"Nederland ziet in afspraken over migranten met ‘dictatoriaal’ Tunesië geen taboe. (NRC)":
Kijk: Rutte doet echt wel zijn best.

cugel | 20-04-23 | 06:53

10% van de Nederlands is laf zo te zien

Kartelmaster2000 | 20-04-23 | 07:40

Die croissants zijn inmiddels zeker ook al op? Môge @allen!

MickeyGouda | 20-04-23 | 08:58

So long Singapore: expats flee city as rents go through the roof www.aljazeera.com/economy/2023/4/20/s...
Niet alleen in Nederland dus. Waar gaat al dat geld heen? Lijkt mij toch een kwestie van wat eerlijker verdelen. Wat heeft iemand die vastgoed opkoopt om te verhuren nu positief bijgedragen aan de gemeenschap? Niets toch?

cugel | 20-04-23 | 06:29 | 4

Ronduit absurd. Goed idee ook he, die tijdelijke huurcontracten??

The Green*Machine | 20-04-23 | 07:54

@The Green*Machine | 20-04-23 | 07:54:
&@Kartelmaster2000 | 20-04-23 | 07:43:
In Wenen schijn je in een gewilde stad wel goedkoop te kunnen wonen. Gewoon links ipv rechts beleid. Thatcher, Reagan, het neoliberalisme: op de vuilstort van de geschiedenis.

cugel | 20-04-23 | 08:31

Als vastgoed schaars is gaan de prijzen - koop én huur - hoe dan ook stijgen. Wat je kan doen is de huur maximaliseren, waardoor je de gekke situatie krijgt dat iemand voor €700 per maand een huis mag huren dat €350.000 waard is. Na atrek van kosten een rendement van 2%. Dan komt de eigenaar linksom of rechtsom wel van die huurder af, uiteindelijk. Misschien beter: maximmer dat rendement. De maximale huur afhankelijk van aanschaf en verdoorzaming van de woning. Dan betaalt de huurder bij nieuwbakken huisbazen veel meer dan bij oude rotten, maar je krijgt dan wel wat differentiatie in de huren, zonder e huisbazen uit te knijpen en zonder alle investeerders in nieuwe woningen weg te jagen. Dat laatste is in Nederland dus gebeurd. Investeringen in nieuwe huurwoningen zijn in de laatste 12 maanden meer dan gehalveerd, wat er nu nog gebowd wordt zijn vooral corporatieowningen, of door de gemeenten afgedwongen huurwoningen in nieuwe woonwijken. De investeerder levert daar op in, en de kopers betalen daar voor.

Wat dragen huisbazen bij? Veel voorkomend voorbeeld: wij kopen een gezinswoning, splitsen die in 4 studio's voor expats. Een koopwoning minder, 4 huurflatjes erbij. Meer woningen dus. Die verhuren we aan expats: die betalen goed en willen juist een kleinere woning, minder schoonmaken en zo. Die expats concurreren vervolgens niet meer op de gewone huurmarkt, dus dat is ook gunstig voor andere huurders. En ja, je verdient er aardig aan. Maar je moet er ook wat voor doen.

@The Green*Machine, gek he dat tijdelijke huurcontracten zo populair zijn? Maar in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, dat die contracten misbruikt worden om de huren op te krikken, worden ze vooral gebruikt zodat de eigenaar op een redelijke termijn over zijn pand kan beschikken. Geef je hem die mogelijkheid door het opzeggen van een huurcontract zonder reden, maar een zeer lange opzegtermijn van bijv. 5 jaar, dan los je dat probleem in 1 klap op. Dat idiote amendement van de VVD op het even idiote voorstel om de tijdelijk contracten af te schaffen geeft de huurder juist meer onzekerheid.

Muxje | 20-04-23 | 08:50
▼ 1 antwoord verborgen

The sound of silence...
Iedereen kent ze: voorgevoelens, ingevingen, déjà vu's. Samen noemen we ze intuïtie. Ergens 'hoor' je een stemmetje zeggen dat je iets moet doen of juist laten. Je weet iets zonder dat je er over hebt nagedacht.
In het dagelijkse leven weet je dingen vanuit je opinie: je hebt ze gelezen, gehoord of gezien of vanuit de wetenschap: je hebt onderzoek gedaan. Soms echter is de bron onduidelijk en 'weet je het gewoon'. Dat kun je 'inzicht' noemen. Voor dat laatste heb je intuïtie nodig. Intuïtie is 'weten vanuit je hart'.
Veel mensen negeren hun intuïtie. Mijn moeder heeft haar intuïtie versterkt tijdens haar werk op de IC's. Zonder verklaarbare redenen 'wist' ze waar ze moest zijn op een afdeling en als ze wel eens zei: "Ik heb het gevoel dat ik '...' moet opzoeken", antwoordde ik: "Oh jee, dan wordt 't weer een afscheidsbezoek". Soms luistert ze niet naar haar innerlijke stem en krijgt ze naderhand te horen dat 't al te laat is. Daar baalt ze dan van.
Natuurlijk, als je vaak succesvol naar je intuïtie hebt geluisterd, zul je er ook meer aandacht aan schenken en de een heeft er meer aanleg voor dan de ander maar je kunt je intuïtie verbeteren. Je moet erop durven vertrouwen en durven letten op je gevoelens in plaats van alleen maar rationeel willen zijn.
Meestal is je intuïtie een zacht fluisterende stem die overschreeuwd wordt door alle andere stemmen en geluiden en is het nodig dat die laatsten verstommen. Het helpt dan als je ergens in de natuur de speciale stilte opzoekt, die nodig is om het contact te leggen om haar te kunnen horen.
Mannen beschikken ook over intuïtie maar het is eigenlijk toch meer een 'vrouwending'. Een vrouw 'voelt' eerder aan als er iets mis is met haar kind en dat is maar goed ook.
Alle mensen produceren oxytocine maar het vrouwelijke oestrogeen versterkt de werking ervan. Die uitwerking is veelzijdig. Het wekt barensweeën op, geeft het 'fijne' gevoel bij 'aanraking' en heeft daarom een positief effect op contacten en relaties. Het maakt je vriendelijker en wordt daarom ook wel 't 'knuffelhormoon' genoemd dat bij het zien van een baby maar ook bij 'n puppy snel wordt opgewekt.
Het eten van chocolade stimuleert de aanmaak van oxytocine en daarom lijkt het alsof je van chocolade een lekker gevoel krijgt maar dat is dus niet zo. Ook versterkt oxytocine je vermogens om gezichtsuitdrukkingen beter te begrijpen en stelt het je in staat om 'het ware gezicht' van iemand te zien. Zo draagt dit hormoon ook bij aan het ontwikkelen van je intuïtie. Als je merkt dat je de stem kunt 'horen' van de persoon die het artikel geschreven heeft dat je aan het lezen bent', ben je intuïtief al weer een stapje verder. Naar mate je er meer op let, zullen je intuïtieve vermogens zich steeds meer ontwikkelen en kun je ze ook voor andere dingen gebruiken, zoals aanvoelen of een avocado rijp is zonder erin te knijpen en een appel melig smaakt zonder erin te bijten, etc.

Je kunt je intuïtie ook ontwikkelen door training. Als je druk in de weer bent, angstig of last hebt van stress, kun je je intuïtieve gevoelens op je buik schrijven maar je kunt wel leren jezelf in luttele seconden zowel lichamelijk als mentaal te ontspannen. Tijdens de Silva Mind Control cursus, die je in veel landen kunt volgen en die door Jose Silva in de VS is ontwikkeld, leer je op die manier te ontspannen en van daaruit, onder begeleiding, contact te leggen met je 'innerlijke stem'. De resultaten zijn verbluffend omdat ze je tijdens die cursussen vele toepassingen en methodes aanreiken en ik wil iedereen die geïnteresseerd is in het leren gebruiken van een groter deel van de hersenen, aanraden meer informatie in te winnen over hun cursusaanbod. Je kunt bij SMC een basiscursus volgen en eventueel meerdere vervolgcursussen. Ze zijn niet goedkoop maar elke cent 100x waard.

De laatste jaren wordt de wereld geregeerd door angst en angst is een slechte raadgever. Iedereen die angstig is, reageert vanuit emotie waardoor zowel de intuïtie alsook het gezonde verstand worden genegeerd en adrenaline de boventoon voert. Zo komen we met z'n allen in een vicieuze cirkel terecht en gaat het van kwaad tot erger. Eerst hield Corona de mensheid in zijn grip, nu dreigt er een Derde Wereldoorlog. De ene crisis volgt de andere op en niemand weet hoe het verder moet. De situatie is vergelijkbaar met de eerste helft van de 20e eeuw. Toen deed de Spaanse Griep de wereld sidderen omdat er ten gevolge van die ziekte meer dodelijke slachtoffers vielen dan door WO I enkele jaren daarvoor en na de economische recessie in de twintiger jaren, die tot grote armoede leidde, won ene A. Hitler de verkiezingen in Duitsland. Sindsdien hebben we in die zin bitter weinig geleerd of vooruitgang geboekt... Daarom is het belangrijk dat we nú onze angsten overwinnen en dat begint met het toegeven van fouten en stoppen met arrogant zijn!

Al eerder schreef ik "dat angst je beklemt en dat beperkt je. Toen ik me realiseerde dat angst en vrede elkaars tegenpolen zijn, besefte ik dat vrede sterk is en geduldig en zich daarom niet hoeft te bewijzen. Vrede kent geen strijd en heeft altijd ‘t gelijk aan haar zijde. Als ’n ziel zich bewust is van haar vermogens en ze daardoor ’t vaste vertrouwen ontwikkelt dat haar zekerheid schenkt, leeft ze in vrede, de volkomen moed van de ziel. Waar geen vertrouwen en zekerheid zijn, daar is ook geen moed en zul je geen vrede vinden. En angst is ‘t duiveltje dat steeds de kop opsteekt zodra je de engel van vrede zoekt. ‘Het hemelrijk moet bevochten worden’ is de Bijbelse beeldspraak, waarmee de eeuwige strijd tussen deze twee tegenpolen wordt beschreven. En ieder voor zich zal deze strijd steeds opnieuw moeten aangaan".

En misschien vinden we de ware vrede pas als we onze ogen voorgoed sluiten. Nog dagelijks denk ik terug aan hoe iemand die mij heel erg dierbaar was, is en altijd zal zijn, na een periode van ziekte en lijden, op het laatst andere gelaatstrekken kreeg met een vredige blik in de ogen, gevolgd door een laatste ademhaling.
Ik was het niet die hij zag; hij leek dwars door mij heen te kijken, terwijl z'n ogen, nogal verwonderd, iemand leken te volgen die hem kwam halen. Daarom geloof ik in een leven na de dood.

Cugel, dit gedichtje is ook voor jou en ik wens je heel veel sterkte toe:

In een land vol duisternis zal 'n stralend licht opgaan...

Liefde overwint haat zoals 't zonlicht de nacht verdrijft
En angst wordt vrede als je hart daarnaar verlangt
Ga met me mee, wees de hand die mijn leven schrijft
Dan ben ik nooit alleen of bang dat de dood mij bevangt

Waar er vrede heerst kan 't kwaad niet langer bestaan...

*******

www.youtube.com/watch?v=eKvxn59TNhE
www.youtube.com/watch?v=IqFsRt0uYzA

Angélica de Sancé | 20-04-23 | 05:53 | 8

Lekker kort stukje

Beste_Landgenoten | 20-04-23 | 08:25

Ik moest hier even een traan om wegpinken, Angélica. Dat van die intuïtie raakt een gevoelige snaar. Dingen voorvoelen en tegen ongeloof of spot aanlopen is voor mij soms een grote frustratie, zeker als er iets gebeurt in mijn eigen setting dat ik gevoelsmatig had moeten of kunnen voorkomen. Je hebt me met deze tegel weer verrast. Oprecht fijn om je terug in ons midden te hebben.

MickeyGouda | 20-04-23 | 09:05

Angélica, het is ook wel een beetje erfelijk. Wat je zegt over: tijdens stress, minder intuïtie, klopt. Ook trouwens voor creativiteit. Om echt creatief te zijn moet je in een goede stemming en zonder zorgen zijn. Een stapje meer dan intuïtie is helderziendheid.
En hoogsensitiviteit. Ikzelf zal bijvoorbeeld nooit Auschwitz of bijv. de slagvelden van Ieper etc. bezoeken, word ik heel erg down van, alsof al het lijden er nog 'hangt'. En dat is ook zo. Ik kan altijd leuke grapjes doen door iemands exacte geboortedatum en naam te raden. Jawel, creepy voor de één, gewoon voor de ander. Maar echt iedereen heeft het. Voorbeeld: echt bijna iedereen 'voelt' dat er naar hem/gekeken wordt. Ik denk dat dat is overgeërfd uit het verre verleden. Degenen die zich gewaar werden dat er bijvoorbeeld een roofdier op hen loerde hadden meer kans om te overleven. (is een mogelijke theorie van mijzelf). Maar goed, ik zit al klaar voor het belachelijk maken, maakt mij niet uit.

King of the Oneliner | 20-04-23 | 09:15
▼ 5 antwoorden verborgen

Truste allen, dank jullie.

TheOne48 | 20-04-23 | 05:50

De laatste J€nsen en Forum gezien?
Echt kank*r dom!
Maar nog steeds 1000 maal minder dom dan de NPO.
Mart Hoogkamer - Wat Een Leven
www.youtube.com/watch?v=EykRwV4Xqqk

keestelpro | 20-04-23 | 05:21 | 2

Gezien en eensch:)

TheOne48 | 20-04-23 | 05:29

Louis Neefs is wel van een andere categorie.
Ik heb zorgen

TheOne48 | 20-04-23 | 05:37

Los van Biden is het totaalplaatje duidelijk: GenZ is aan zet en dient de Grand Old Party momenteel een stevige reeks van nederlagen toe. De Republikeinen verliezen terrein, en waar ze wel beschikken over de meerderheid lijken ze radeloos wraak te nemen. ­Ronald Brownstein van The Atlantic beschreef hoe zij intussen een ‘natie binnen de natie’ vormen. Ze weten niet beter dan te volharden op de reactionaire weg die Trump hen toonde, en omdat ze jonge kiezers steeds minder kunnen bekoren doen ze er nu ­alles aan om zoveel macht in handen te krijgen tot de kiezers hen die niet meer kunnen afpakken.

Het creëert in het midden van Amerika een extremistisch, maar zinkend eiland. Want het Republikeinse ­christofascisme en hun war on woke is niet aan de jeugd besteed. Anders dan mijn eigen, slome millenial generatie toont GenZ – ‘de pampergeneratie’ – zich uiteindelijk strijdbaarder. Ze kwamen tot wasdom onder Trump en de misinformatie op Fox News, en ze hebben het daar mee gehad.
blendle.com/shared/eyJuIjoiYXJpYW4iLC...
Piepjonge influencers zoals Harry ­Sisson, een Biden-fan, of Kate Abu, die ‘naar Tucker Carlson kijkt zodat u het niet hoeft te doen’, bekampen de ­Republikeinen brutaal, met bijtende humor, en ze zijn zo populair dat Fox News het nodig vond om hen door de mangel te halen. Het leverde hen ­alleen nog meer volgers op.

Doorheen al het ellendige nieuws uit de VS schemert de hoop dat jong Amerika niet meer met zich laat ­spelen. De symbolische taferelen in Tennessee en in New York, met de eenzame voorgeleiding van Trump, maken dat historici de afgelopen ­weken hopelijk ooit zullen bestem­pelen als die waarin het Maga-tij keerde en jeugdige schavuiten het roer in handen namen.
Jonge mensen hebben het gehad met nieuw rechts.

cugel | 20-04-23 | 05:05

Het "statiegeld op blikjes" beleid lijkt niet het gewenste effekt te hebben. Eerder het omgekeerde. Om te beginnen is de "transitie" zwaar kut want dat emballage automaat weigert blikken te accepteren waar ik *Zek0r Wet0n* 15 ct. extra voor heb betaald. En die zijn niet eens geplet of gedeukt. Heb ik nu voor nix mee lopen sjouwen dus ik mieter ze gewoon in de vuilnisbak. Op toeristische lokaties in 020 Zuid staan zeker 10 extra grote vuilnisbakken waar museumtoeristen allemaal hun lege flesjes spa en blikjes cola allemaal ingooien. Wat gebeurt er ? Daklozen staan daar de hele dag tot hun oksel diep in te graaien. Dat doen ze deels voor visueel effekt, want er zijn een hoop vriendelijke en goedbedoelende mensen die denken dat die daklozen op zoek zijn naar eetbare voedselresten. Die stappen dan op ze af en zeggen "jongen, heb je honger ? Alsjeblieft, hier heb je een paar euro'tjes.." Ik hoorde ook al een verhaal van zo'n figuur die flink was gebeten door een boze RAT die onderin die vuilnisbak lag te slapen. Enfin al die gasten scheppen dus al die troep uit die vuilnisbakken en flikkeren het gewoon om zich heen op straat. Van de beide emballage apparaten in de supermarkt is er 1 bijna continu buiten gebruik, de andere in continu in gebruik. De kans is groot, dat allerlei Oostblok achtige figuren de boel eindeloos ophouden met het invoeren van onvoorstelbare hoeveelheden PET-flessen en blikjes die ze in teamverband in meerdere extra grote vuilniszakken met zich meetorsen. Ik heb echt geen zin om op deze goulash-van-pens vretende assholes te lopen wachten en ik flikker mijn blikjes voortaan gewoon in de pedaalemmer. Ik betaal er toch voor ? Nou dan. Met je statiegeld.

Asteroid-B612 | 20-04-23 | 04:52 | 6

@Asteroid-B612 | 20-04-23 | 05:13:
De meeste mensen spoelen dus voortaan hun blikjes uit onder de kraan om dat te voorkomen. Nou ja ik hoef toch niet uit te leggen op hoeveel fronten dit een gigantische faal is!

keestelpro | 20-04-23 | 05:17

@TheOne48 | 20-04-23 | 04:59: Die Oostblok fuckers zijn helemaal erg, want die weigeren 15 cent mis te lopen. Als die emballage machine een blikje of fles weigert, dan proberen ze het 88 keer overnieuw in de hoop dat hij hem dan alsnog wel pakt. Dus dat duurt UUUREN. Misschien een geinig idee : 1 emballage automaat voor zigeunerTs en daklosers, en een andere voor normale mensen en tot belastingslaaf gemaakten. O wacht, nee, dat mag natuurlijk weer niet wegens ethnisch profileren, maar de voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen.

Asteroid-B612 | 20-04-23 | 05:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Meer dan 55 procent van het Duitse overwegend witte dorpje Ostelsheim stemde voor Ryyan Alshebl, een Syrische vluchteling die er burgemeester werd. Een unicum in de deelstaat Baden-Württemberg. ‘Hij was gewoon de beste.’
Het overwegend witte dorpje in een conservatieve deelstaat van Duitsland, waar her en der nog paasdecoratie in de bomen hangt, stemde voor een Syrische vluchteling die er acht jaar geleden aankwam. Zijn verhaal biedt een sprankeltje hoop in een Europa dat de visie op een positief verhaal rond migratie lijkt te hebben opgegeven.

Zijn verhaal gaat als volgt: na een bootreis van Turkije naar Griekenland en een lange trektocht door Oost-Europa, langs prikkeldraad, honden en politieagenten, kwam Alshebl in 2015 aan in Duitsland.

Maar daarna wijkt zijn relaas af van het typische pad voor nieuwkomers. Toen ­Clemens Götz, de burgemeester van het aanpalende dorp Althengstett, hem aanraadde om te studeren voor elektricien, een ­knelpuntberoep in Duitsland, sloeg hij dat advies in de wind. ‘Als ik in Syrië geen elektricien wilde worden, waarom zou ik dat hier wel willen? Ik had andere plannen.’

Alshebl haat het woord ‘integratie’. ‘Van ons, nieuwkomers, wordt verwacht dat we een job vinden bij een bakker, slager of bank. Maar ieder van ons heeft zijn specifieke talenten. Ik had gewoon geen aanleg om een goede elektricien te zijn. Ik wilde burgemeester worden.’
blendle.com/shared/eyJuIjoiYXJpYW4iLC...
(Linkje van blendle maar één keer bruikbaar, daarom googelen op De Standaard en hier nog een stukje voor wie geen zin heeft om te googelen:)
Alshebls ambities reiken verder dan de dorpspolitiek. Mijn vraag over een eerste gesprek met Boris Palmer, de Groene ­burgemeester van het veel grotere Tübingen, lokt een verlegen glimlach uit. Palmer is geen evidente mentor, hij wordt wel eens de ‘Groene Donald Trump’ genoemd in Duitse media. Zo gaf Palmer af op de ­Gambiaanse gemeenschap in Tübingen, die verantwoordelijk zou zijn voor alle drugstrafiek in de stad, en verkondigde hij dat sommige Syrische vluchtelingen best teruggestuurd zouden worden als ze ­misdaden plegen. Zelf ontkent Palmer elke aantijging van populisme, hij noemt ­zichzelf gewoon ‘pragmatisch’. Realpolitik lijkt ook het devies van Alshebl, die opkwam als onafhankelijke ­kandidaat, maar gelieerd is aan de Duitse Groenen. Hem deert het niet dat Palmer een rechtsere koers vaart over asiel en migratie. ‘Het ­onderwerp aansnijden, is gerechtvaardigd. Niets meer of niets minder.’

Die milde toon hield hij gedurende de hele campagne aan. Alshebl, wiens ouders tot de Druzische gemeenschap in Syrië ­behoren, vertelde het dorp dat hij zelf geen enkele religie beoefent, ‘ook niet de religie die u denkt’. Daarmee doelde hij op de ­islam, waarvan hij besefte dat die kiezers kon afschrikken. De juiste woorden ­vinden, was een moeilijke oefening: ‘Mijn aanpak had kunnen resulteren in een ­ongewilde stigmatisering van een bepaalde groep’, zegt hij. ‘Maar ik ben geen moslim. Dat wilde ik meegeven.’
Vreemd, Ahmed Aboutaleb wordt ook als goede burgemeester gezien, net als burgemeesters in Arnhem en Londen. Dus misschien zijn vooroordelen over mensen uit het Midden Oosten vooroordelen en heeft de wereld mechanismen om toch te zorgen dat alles beter loopt dan pessimisten geneigd zijn te denken.

cugel | 20-04-23 | 04:37 | 19

De voorbeelden die genoemd worden, zijn écht uitzonderingen.
Wat nu zo jammer is, is dat je wilt dat we vooral naar die enkeling kijken en de grote groep te negeren.
Is die grote groep dan representatief voor álle leden? Ook niet, er zijn een hoop mensen die gewoon proberen te leven, zo goed en zo kwaad als het kan.
Persoonlijk ben ik van mening dat de natuur er voor gezorgd heeft dat groepen mensen in de loop der eeuwen zich aangepast hebben aan hun omgeving (Darwin?). De mensen uit de gebieden dichter tegen de evenaar (Spanje, Italie, maar ook Noord-Afrika en Midden-Oosten) hebben in die tijd een ander leefritme gekweekt. En dat botst met de manier van leven in de noordelijkere landen.
Een volgend punt is religie maar dat is een open deur.
Als ras-pessimist hoop ik dat u gelijk krijgt met uw stelling dat de wereld mechanismen heeft.

EEnzame SchizofrEEN | 20-04-23 | 07:07

@EEnzame SchizofrEEN | 20-04-23 | 07:07:
Ik heb een boek: "Culture matters", trouwens ook: "The Protestant Ethic" van Weber. Religie is natuurlijk een virulente vorm van cultuur. En ja, misschien bepaalt het klimaat mede de cultuur. Mogelijk via Darwiniaanse mutatie en selectie? Is overigens de optimist of de pessimist beter af? Omdat de pessimist eerder de realiteit ziet? Of geeft het optimisme meer voordelen? Best wel veel vragen. Overigens had ik geen stelling geponeerd: ik had "misschien" gezegd.

cugel | 20-04-23 | 07:43

Eén succesverhaal tegenover hoeveel faalverhalen?

knutsel_ | 20-04-23 | 08:44
▼ 16 antwoorden verborgen

@J.Cash | 20-04-23 | 05:28:
Ja, prachtige opname. Ik keek eigenlijk nooit Only fools en horses, dus ik kende dit niet.

cugel | 20-04-23 | 05:43

Tuig in Soedan:
Sudan’s Generals Dined With Peace Negotiators, Then Started a War nyti.ms/41HgiB2

cugel | 20-04-23 | 04:04

Wat mensen vinden, hangt samen met hun politieke voorkeur en opleidingsniveau: mensen met een opleiding tot mbo, en stemmers op rechtse partijen als PVV, JA21, FVD en BBB bijvoorbeeld, vinden landbouw en woningen belangrijker dan natuur. Zij zijn ook het meest ontevreden over het land en de politiek.
www.nrc.nl/nieuws/2023/04/19/mensen-d...
Het is wel zuur: worden mensen die de VVD links vinden opnieuw uitgemaakt voor dom door NRC. Ze moeten en zullen de term domrechts ingang doen vinden terwijl iedereen weet dat de term daarvoor nieuw rechts is.

cugel | 20-04-23 | 03:51 | 2

Ik zou eerder spreken van het nieuwe realisme.

MickeyGouda | 20-04-23 | 03:59

Fyi de oplossing van gisteren is 5 jaar.

Theodorik1 | 20-04-23 | 02:52

Gewoon een jaartje in Italië gaan wonen en wennen aan de 'dolce vita'.
Dan komt de rest vanzelf.
Con la pazienza s'acquista scienza.

keestelpro | 20-04-23 | 04:01

@TheOne48 | 20-04-23 | 04:08:
Nou, jij en Kees zijn toch ook van alle markten thuis, hè! De respons liet even op zich wachten, want de vaatwasser moest in- en uitgeruimd. Dat was een tegenvaller toen ik mijn chocomelletje ging halen.

MickeyGouda | 20-04-23 | 04:42
▼ 6 antwoorden verborgen

Oorlog in Soedan: volgens het VN vluchtelingen-verdrag hebben nu alle inwoners van Soedan recht op een plek in een AZC in dit land.
Krankzinnig.
In Timboektoe, dat is de hoofdstad van een Sahelland is het gemiddeld meer dan 40 graden Celsius.
Klimaat-vluchtelingen hebben recht op asiel in dit land volgens het VN-vluchtelingenverdrag.
Welkom.

Jan Dribbel | 20-04-23 | 02:47 | 2

Het wonderschone Sudan, wereldrecordhouder permanent oorlogvoeren. Ik geloof dat die burgeroorlog daar inmiddels al 60 (!) jaar duurt. Dan moet je vooral zoveel mogelijk Sudanezen "redden" en opvangen in Nederland, zodat je tenminste zeker weet dat je flink wat getraumatiseerde, verwarde mannen hebt binnegehengeld die je een TOTALE culture shock bezorgt. Leuk weetje : in Zweden (en ik dacht ook in Duitsland) krijgt iederee asielaanvragerTs automatisch een gesprek met een psycholoog. Mocht het dan misgaan en zou deze persoon bijv. "Allahu akhbar" roepend om zich heen beginnen te prikken in een winkelcentru of iets dergelijks, dan kunnen de autoriteten altijd zeggen "ja, hij was al een tijdje in zicht bij de psychische hulpdiensten, verdachte is een verwarde ZWEED, niets aan de hand, doorlopen mensen."

Asteroid-B612 | 20-04-23 | 05:05

Ter Apel zal wel weer gezellig druk worden.

De_fluitlokker | 20-04-23 | 05:59

Er moet wat water over de vloer van dit Café stromen, om de bodembevolking uit de stress en weer tot leven te wekken.

Aan wie dit leest,
en de groeten wil hebben,
pak ze maar van de tas,
en plak ze langs het draadje.

The Monitors - Greetings
(This is Uncle Sam)
youtu.be/VFMQmIiATkM

Truste allen!

Milton_Styx | 20-04-23 | 02:30 | 2

De epauletten en de groeten.

Wattman | 20-04-23 | 02:37

Trust Milton, slaap lekker.

TheOne48 | 20-04-23 | 02:47

Als we toch bezig zijn: nog wat van Komrij
“Als er vermakelijkheidsbelasting op het feminisme werd geheven, waren we van al onze economische problemen af”
“De waarheid is niet meer dan de leugen die de mensen van je verwachten”
“Brainstormen is het privilege van mensen die zich niet kunnen veroorloven te denken”
“Het christendom is een godsdienst die mensen geen opium maar wel polio gunt.”
“De woorden 'nut' en 'zin' zijn als de pepernoten van onze taal. Alle hoeken van de geestelijke kamers in dit sinterklazenland zijn er mee volgegooid”

Een begenadigd tegelaar. Taal was voor hem een stuk gereedschap waar hij - ondanks zijn meesterschap - altijd uiterst zorgvuldig mee omsprong.

Muxje | 20-04-23 | 02:30 | 2

Komrij is het geweten van het Nederland van voor Rutte.

keestelpro | 20-04-23 | 02:56

Opium vs. polio is leuk gevonden. Maar het christendom beperkt zich niet tot een extreem soort Protestantisme. En Katholieken laten zich gewoon inenten. Daar vergistte zich de Kromhomo toch deerlijk.

LD69 | 20-04-23 | 04:14

Eikel!
Verkeerde topic.
Sorry GU

Ruimedenker | 20-04-23 | 02:30

Linkjes plaatsen, wie doet het niet?

Jan Dribbel | 20-04-23 | 02:19 | 2

Maar deze is toch de beste eigenlijk van Rob de Nijs:

1975 ROB DE NIJS Malle Babbe
www.youtube.com/watch?v=6mReazpuYcc

De hypocrisie die elk mens wel in zich heeft..

Wattman | 20-04-23 | 02:28

De stampede in Kamloops is een stuk gezelliger. Wanneer houdt het nu eens op daar?

Ruud Hazes56616330 | 20-04-23 | 02:29

Soms is deze wereld niet te doen. Wat een gruwel.

MickeyGouda | 20-04-23 | 03:55

@Theodorik1 | 20-04-23 | 02:18:
Lol! Je moet niks maar mocht je je er toe geroepen voelen, graag! ( wel Max Werner als zanger plz.)

TheOne48 | 20-04-23 | 02:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat derde linkje is toch net iets leuker dan die andere,

UnderTheDevil | 20-04-23 | 02:04

Kalme zee vanavond
@TheOne48 en @K1100

Home by the Sea
Second Home by the Sea
Live in Rome 2007
Genesis
youtu.be/jtYl98KugRo

Milton_Styx | 20-04-23 | 01:45 | 13

@TheOne48 | 20-04-23 | 02:39:

Nope, in de aangename helderheid van het waken voorafgaand aan de slaap, balanceer ik nog ongekluisterd tussen de vrijheid dromenland of de kerker van Joris te bezoeken.

Gezien het nut wat chatGPT beoogt te veroorzaken, is het daarmee niet in staat de creativiteit van de vrije geest, begripvolle onzin te verkopen, maar enigszins te benaderen.

Milton_Styx | 20-04-23 | 02:46

Een fijne keuze, Milton.

MickeyGouda | 20-04-23 | 04:03
▼ 10 antwoorden verborgen

Ze was in vorm vandaag in 1e termijn.
Verder kijken afgebroken wegens andere verplichtingen.

Milton_Styx | 20-04-23 | 01:48

@Theodorik1 | 20-04-23 | 02:14:

Begrijp ik dat de 1e termijn van beantwoording nog meer kwalitatief vuurwerk heeft opgeleverd om dat de moeite van het aankijken waard te zijn?

Milton_Styx | 20-04-23 | 02:21

Relaxte stad, jammer dat het helemaal is overgenomen door de IT-yuppies die in de Valley werken.

Wattman | 20-04-23 | 01:50

Over raaigras

Ja’, zei De Groot desbevraagd op het spreekgestoelte van de Tweede Kamer, ‘het stikt er inderdaad van de wormen, omdat ze zich heel erg snel moeten voortplanten, omdat ze elke keer die zure mest op hun hoofd krijgen. Dus ze leven eigenlijk in een soort permanente stress.’

Ik moet altijd lachen als ik hoor dat wetenschapsmensen op zoek zijn naar sporen van buitenaardse intelligentie. Hoeveel moeite het al niet kost die op aarde te vinden!
Bron: Eendagsvliegen (2005)
― Gerrit Komrij

Milton_Styx | 20-04-23 | 01:37

Er ligt een giftige deken van stikstof over ons land.

R. Jetten MvKenE

Hoe dom onze politici zijn, dat moet je niet eens meer uitleggen, het volstaat ze te citeren.
― Gerrit Komrij

Milton_Styx | 20-04-23 | 01:25 | 3

En dat was meer dan een decennium geleden.
Ze zijn nu niet meer gewoon dom maar ronduit kwaadaardig.

keestelpro | 20-04-23 | 02:59

Dank voor citaat. Nice!

Ichneumonidae | 20-04-23 | 07:10

D66 wil de boerenstand halveren.

Als je nergens kijk op hebt, kan je nog altijd in de toekomst kijken.
― Gerrit Komrij

Milton_Styx | 20-04-23 | 01:23

Edwyn Collins

youtu.be/6oqJ0JpMj6I
(Never met) a Girl like You Before.

Ruimedenker | 20-04-23 | 01:11

Ik kom graag in cafés. En vaak doe ik verzoekjes. Maar dan staan er studentes achter de bar die mijn verzoekjes niet leuk vinden. Dus ik laat het aan de rest van de reaguurders over. Nou ja. Eentje dan.
watch?v=PBgvSep9IgI

UnderTheDevil | 20-04-23 | 01:08 | 8
▼ 5 antwoorden verborgen

Seven Nation Army - White Stripes

Koppig | 20-04-23 | 00:53 | 1

( Clapton en BB King )

Graaisnaaiert | 20-04-23 | 00:45

Dank.. Hou echt van country. Vroeger te veel Lucky Luke gekeken

nutsniet | 20-04-23 | 01:10

3Doors Down - Here Without You
youtu.be/kPBzTxZQG5Q
Ik ga, morgen weer verder :) veel plezier nog nachtploeg

Whisky | 20-04-23 | 00:22 | 1

www.youtube.com/watch?v=PLfnqKHSy4I&a...

One of the most beautiful rock ballads in history

Neem wat te drinken van mij ik heb net twee honderd uit de gokkast gehaald hier.
Ik trek aan de bel.

pegaje | 20-04-23 | 00:14 | 8

@Milton_Styx | 20-04-23 | 00:17:

Ik durf het haast niet te zeggen maar echt jullie staan echt allemaal bij mijn favorieten, nog wel meer hoor daar niet van maar dit vind ik wel gaaf.

Tijd 00.32 uur

pegaje | 20-04-23 | 00:32

@pegaje | 20-04-23 | 00:32:

Wanneer "we" 's avonds te bed gaan pegaje, blijkt 's ochtends na ontwaken, dat ik voel dat ik een kater zou kunnen hebben en toch zie ik hem rondlopen. Dan rijst de vraag, welk van beide ik 't eerst te eten moet geven.
Het wordt op dat moment de vraag hoe de eenheid te kunnen bewaren, dan wel te herstellen, zodat des avonds weer eenduidig, verwarrende teksten voor de kat z'n poes het hok in gegooid kunnen worden, zonder dat meteen bij Joris (note the capital), de alarmbellen gaan rinkelen.

Milton_Styx | 20-04-23 | 00:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Klopt het dat de Koningsspelen dit jaar op donderdag 20 april én vrijdag 21 april plaatsvinden?

Ja, het klopt dat de Koningsspelen in 2023 plaatsvinden op zowel donderdag 20 april als vrijdag 21 april. Dit doen we eenmalig omdat het Suikerfeest op 21 april valt en we alle scholen en alle kinderen de mogelijkheid willen bieden mee te doen met het sportieve Oranjefeest.
koningsspelen.nl/informatie/faq/#:~:t....

Cornelis12 | 20-04-23 | 00:03 | 2

Het sportieve Allahfeest groeit gestaag.

funda | 20-04-23 | 00:07

Het Suikerfeest mag je eigenlijk niet meer zeggen, want oldspeach, gaat aan mij voorbij. Alle Afrikaantjes hier zijn keurig r.-k. en houden van een flinke slok drank waar ze jammerlijk niet tegen kunnen. Veel eigen stook, heb ik niets op tegen, deed ik vroeger ook in de acht jaren die ik Joegoslavië woonde. Jenever van pruimen, walnoten, druiven, kweeperen, gras, abrikozen. Eigen anijsdrank, noem maar op. Gelukkig net als u verstandig geworden en op tijd gestopt om niet dood te gaan en te laat gestopt om gezond te blijven.

Ruud Hazes56616330 | 20-04-23 | 00:29

Opiniestuk in de Volkskrant:

Ook op openbare scholen zijn gebedsruimtes hard nodig – en dat botst niet met neutraliteit

Wie wil dat kinderen van allerlei achtergronden elkaar op school ontmoeten, moet juist ook gebedsruimtes voor leerlingen faciliteren. Want neutraliteit wordt vaak verkeerd uitgelegd, betogen Esma Kendir en Assamaual Saidi.

Après toi | 20-04-23 | 00:01 | 13

Kinderen mogen (moeten) op school leren óver religie. Verder ben ik een groot voorstander van het stimuleren van kinderen door ze zelf activiteiten te laten organiseren, en dat waar nodig te faciliteren of te begeleiden. Ik heb zelf op een school gezeten die dat idee hoog in het vaandel voerde.

Maar leren over religie doe je met neutrale lesstof, waar zowel de goede als de kwade aspecten aan bod komen (wel met enig respect voor eventueel aanwezige aangangers van die religies); niet met een bezoek aan de moskee. En activiteiten faciliteren... dan denk ik aan schoolfeesten, een toneelstuk of game-avond, of discussiegroepen. Maar gebed faciliteren? Zaken die mogelijk schadelijk zijn horen niet thuis op scholen. Ik zou ze ook geen cursus omgaan met klimaatangst laten organiseren, wie weet wat ze elkaar allemaal aanpraten.

Muxje | 20-04-23 | 00:46

Op zich kan het wel. Nietsvermoedende leerlingen confronteren met de achterlijkheid die andere leerlingen van huis uit meekrijgen. Maar zo wordt het vast niet uitgelegd.

knutsel_ | 20-04-23 | 00:48
▼ 10 antwoorden verborgen

Koningin Maxima is fan van Feyenoord. Daar gaat je reputatie.

Een goede nachtrust, ook niet onbelangrijk.

Hetkanverkeren | 19-04-23 | 23:59 | 1

Wtf haha

Whisky | 20-04-23 | 00:24

Onontkoombaarheid aan het regeerakkoord. Het laatste geitenpaadje van D66 om nog te kunnen ‘regeren’. Tussen haakjes want dat doen ze niet.

Tiscali-2 | 19-04-23 | 23:53

Effe geen tijd nu.. moet er schnel vantussen... Rotterdam..!... de Orange Prinsesjens zijn daarrrr...(Blijdorp..?)

grapjasz | 19-04-23 | 23:51

En toch wil ik er wel's rondneuzen, in dat Portugal, als vakantie.

Dr. Blechtrummel | 19-04-23 | 23:29 | 7

@Dr. Blechtrummel | 20-04-23 | 00:19:

Das Grösste will man nicht erreichen, man beneidet nur seinesgieichen: der schlimmste Neidhart ist in der Welt, der jeden für seinesgleichen hält.

©JW v. G

Milton_Styx | 20-04-23 | 01:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Zoals altijd, schuurdeur, achterdeur, voordeur, terrasdeur en schuifpuideur gecontroleerd, alles op slot. Hond ingestopt, tv uit en nu gaat ondergetekende op bed. Moe.

Geluk, allen.

GKJP | 19-04-23 | 23:25 | 2

het beruchte kelderraampje...?

grapjasz | 19-04-23 | 23:36

Bij de vensterbank ook het tijdslot ingesteld GKJP?
(bewaken tot ontwaken, houdt je tijdens de slaap onder 't laken, de sleutel tot een goede nachtrust)

Slaap wel

Milton_Styx | 19-04-23 | 23:49

De ervaringen van Tuur en zijn cirkel - als ook die van sommige reaguurders - hebben op mij een instant ontnuchterd effect. Alles waar 'te' voorstaat kan potentieel uit de klauw lopen.
Gravin Bryars Feat. Tom Waits
Jesus' Blood Never Failed Me Yet
youtu.be/gT0wonCq_MY

MickeyGouda | 19-04-23 | 23:14 | 12
▼ 9 antwoorden verborgen

Vandaag in Trouw en op NOS oa: ‘Artiesten met Afrikaanse roots omarmen oude Egyptische cultuur’. Dit is dus eigenlijk gewoon culturele toe-eigening, maar is er iemand die dit punt van kritiek brengt? U raadt het zelf al. Tumbleweed door de straten en krekels die krikken.

Hopenschauer | 19-04-23 | 23:03 | 5

@Asteroid-B612 | 19-04-23 | 23:11:
Aha, dan moet het inderdaad waar zijn. Blij dat ik in mijn eigen bubbel zit. Als ik naar tekeningen uit die tijd kijk, zie ik toch vooral matig bruine koffiekleur, een beetje zoals de huidige bewoners van India.

Hopenschauer | 19-04-23 | 23:19

Terwijl Ramses II en zijn nakomelingen bij Aswan - Aboe Simbel zo vaak de negers weer zuidwaarts de Nijl op hebben gemept, terug Afrika in.
Ramses zou zich omdraaien als hij niet zo strak in zijn sarcofaag lag.

funda | 19-04-23 | 23:24
▼ 2 antwoorden verborgen

Ondertussen inzake de slachting in sportschool Duisburg,

Täterbeschreibung: etwa 30 Jahre alt, 1,80 Meter groß, schwarzer Vollbart
Motiv: Keine Hinweise auf Amoktat, Rocker-, Clan-, Mafia-Bezug
Attacke galt möglicherweise einem der vier verletzten Männer
Comedian Abdelkarim verließ das Fitnesscenter kurz vor dem Angriff
www.waz.de/staedte/duisburg/duisburg-...

Cornelis12 | 19-04-23 | 22:52 | 6

@King of the Oneliner | 19-04-23 | 23:10: Dat noemen we hier 'amok lopen'.

kleybeuker | 19-04-23 | 23:51

@Whisky | 19-04-23 | 23:14:

Zit er heel sterk ingebakken uit hun verleden, nooit meer bevolkingsgroepen tegen elkaar opzetten. Echt niet te doen om dan maar alles te verdoezelen.

Het meest absurde was de massa-aanranding/verkrachting in Keulen met Silvester gepleegd door vooral mensen met Arabisch uiterlijk.

Men wilde het onder de pet houden, gek dat mensen af en toe denken dat er een kwaadaardige overheid tegen ze is.

Wattman | 19-04-23 | 23:54

Je kan in de VS ook "running amok" zeggen. Betekenis is identiek.

Asteroid-B612 | 20-04-23 | 00:01
▼ 3 antwoorden verborgen

Mooie laatste alinea. De kunst van het schelden is aan inflatie onderhevig. De beschaving is begonnen toen we knuppelen overgingen op schelden. Door anonimiteit, bubbelvorming en gemak maken we nu weer de omgekeerde beweging.

TanteJuut | 19-04-23 | 22:51

Tedje & de Flikkers waren wel grappig, maar jezus, wat een slechte band !

Asteroid-B612 | 19-04-23 | 22:49 | 9

En over schelden gesproken. "Je bent een laffe ordinaire vrouwenneuker. Vrouwenneuker!"
Nou dat is pas een geinig scheldwoord, past ook helemaal bij deze tijd ghehe.

knutsel_ | 19-04-23 | 23:46
▼ 6 antwoorden verborgen

Eentje uit Tuur's jeugd (en die van mij).

Paul Simon - Kodachrome
www.youtube.com/watch?v=8rlDTK6QI-w

*
When I think back on all the crap I learned in high school
It's a wonder I can think at all
And though my lack of education hasn't hurt me none
I can read the writing on the wall
*

Met_baard | 19-04-23 | 22:44 | 1

"Evenals Aman was Komrij ervan overtuigd dat schelden en verwensen goed was voor lichaam en geest en lijfelijke agressie voorkwam."

"Schelden bevordert de waarheid, het lichamelijk welbehagen en de maatschappelijke verhoudingen."

Ja, het zorgt voor een soort ontlading en lucht daarom op. Ook het idee dat je iemand er hard mee hebt kunnen raken geeft dat gevoel, maar het allerhardst kun je iemand raken met (spottende) humor, zowel positief als negatief. Dat is ook hoe GS in korte tijd zo populair heeft kunnen worden. Via die spottende humor dus, die vele bezoekers en reaguurders trekt om dat (creatieve) feestje mee te maken. Want als je het goed doet is het gewoon onweerstaanbaar en ik heb hier vaak dingen gelezen die gewoon buitenaards goed waren, als je begrijpt wat ik bedoel..

Zum_Fotzen | 19-04-23 | 22:41 | 4

Plus dat het mensen de vrijheid geeft verboten dingen te zeggen in een ironiserende context.

funda | 19-04-23 | 22:46

@Après toi | 19-04-23 | 22:44: Dan wordt het tijd dat je er chocola van *leert* maken.

Zum_Fotzen | 19-04-23 | 23:21

@funda | 19-04-23 | 22:46: Ja, het heeft een eigen sfeer gecreëerd en een eigen vocabulaire ontwikkeld. Vandaar dat het zonde zou zijn wanneer GS verloren gat omdat de boys zichzelf te stoer of te interessant vinden om overstag te gaan.

Zum_Fotzen | 19-04-23 | 23:23
▼ 1 antwoord verborgen

Drink al vanaf m'n zestiende. Heeft geelzucht op m'n negentiende gebracht, relaties naar de klote geholpen, auto en motorongelukken veroorzaakt en door cafébezoek in de nodige vecht, steek en schietpartijen beland. Sinds krijgen van kinderen rustiger vaarwater maar wel blijven drinken met uiteindelijk resultaat overgewicht, hoge bloedruk, diabetes en minder gevoel in voorvoeten. Laatste 2 jaar veel minder drinken, afvallen en voel mij daardoor geestelijk en lichamelijk beter dan ooit. Drank is een een verkapt medicijn wat uiteindelijk veel stuk maakt.

Cornelis12 | 19-04-23 | 22:37 | 8

Herbert Grönemeyer - Alkohol. Jij bent goed bezig, vind ik, en waardeer jouw openheid.

anja | 20-04-23 | 00:16

Als je een tijdje ( ben de tel kwijt, 3 jaar of 4 jaar ofzo, boeien ) gestopt bent met drinken wordt het steeds duidelijker waarom je er eigenlijk ooit mee bent begonnen. Let maar op... Tuur zal dat kunnen bevestigen.

Graaisnaaiert | 20-04-23 | 00:43
▼ 5 antwoorden verborgen

Mooie notulen over mensenhelden en dierenvrienden. Fijne momenten maken het leven mooi, Arthur begrijpt dat en kan dat prachtig verwoorden.

kroel | 19-04-23 | 22:36

Niet makkelijk drank. Ik zuip al 45 jaar. Niet makkelijk om er af te komen.

Deurdonderer | 19-04-23 | 22:35

Voor mij staat WFH op eenzame grote hoogte.

Roos | 19-04-23 | 22:33 | 15

@King of the Oneliner | 19-04-23 | 23:13:
Kunnen we WFH niet terughalen met een elektriseermachine?

Ruud Hazes56616330 | 19-04-23 | 23:45

@Ruud Hazes56616330 | 19-04-23 | 23:45: LOL

King of the Oneliner | 20-04-23 | 08:58
▼ 12 antwoorden verborgen

Als Arthur binnenkort komt te overlijden, dan moet GS deze serie wel voortzetten, maar met iemand anders als scribent van dienst. Zelf pleit ik voor Bert Brussel, die ook op de Veluwe is geboren -Bennekom- en bovendien in Nijmegen heeft gestudeerd. Ojalá!

Après toi | 19-04-23 | 22:30

Death in the Afternoon, ook wel Hemingway of Hemingway Champagne genoemd, is een cocktail bestaande uit absint en champagne, uitgevonden door Ernest Hemingway.

King of the Oneliner | 19-04-23 | 22:26 | 6

@Après toi | 19-04-23 | 22:35: Dat klinkt meer als Sicilie...

funda | 19-04-23 | 22:40

@King of the Oneliner | 19-04-23 | 22:57: Jaja. We moeten de mogelijke paralellen ook weer niet te ver trekken.

funda | 19-04-23 | 23:07
▼ 3 antwoorden verborgen

De laatste stuipen. In 15 delen? Wanneer is de echte laatste en gaat ie dan echt deaud?

hero_of_heaven | 19-04-23 | 22:26 | 1

Het is net mijn moeder, die is ook al 20 jaar aan het sterven. Achja. Aandacht. Niks mis mee maar zo kruimelt het koekje.

Koppig | 19-04-23 | 22:57

Zware van Nelle hier, en ooit heb ik eens ergens gelezen dat een mens doorgaans een aantal hartslagen heeft, daarna is het afgelopen. Dat klopt uiteraard sowieso, maar geeft je te denken.

GKJP | 19-04-23 | 22:25 | 4

@funda | 19-04-23 | 23:08:

In dat geval had ik afgelopen 'winter' al dood moeten zijn.

Maar u bent briljant in uw guursels, evenals velen, en brengt mij even weer plezier, waarvoor hartelijk dank.

GKJP | 19-04-23 | 23:12

Reflectievermogen, in de zin van bedoeld kunnen en willen leren, is misschien wel het hoogste goed van de mens. Rondje op mij, met de beste wensen en.. eh.. wie zei dat ook alweer?.. *drop the mic*

anja | 20-04-23 | 00:21
▼ 1 antwoord verborgen

Arthur, ik stel je deze vraag heel serieus: Komrij en Hermans (W.F.) waren briljante scheldkanonnen, maar waar blijft jouw mening over Jeroen Brouwers? Hij was ook een grootmeester in schelden.

Arnold Layne | 19-04-23 | 22:25 | 1

Kladboek, waarin hij de 'jongetjesliteratuur' de nek omdraaide is hilarisch. 'De laatste deur', over zelfmoord van Nederlandse schrijvers, is ook erg geestig. Bovendien staat erin hoe Joost Zwagerman aan zijn einde kwam.

gestoptmetroken | 19-04-23 | 23:11

Dat wist ik niet van Komrij en GeenStijl, wel leuk leesvoer, maar we moeten dus meer schelden op hoog niveau….. eigenlijk vilein orakelen lijkt mij dan. Schelden is kort en krachtig en toch wat anders dan het zuigende en vileine van Hermans en Komrij.

Het is in ieder geval een mooie afsluiter van dit stuk. De drankverhalen zijn wel heftig, Arthur, ook met levendigheid geschreven, het geeft een soort fijne bries. Echter wel de bries van de zwiepende zeis van Magere Hein…..
Die treurige eindes van die mensen die je noemt; het stemt mij toch wat zwaarmoedig.

Nuuk | 19-04-23 | 22:21 | 2

Kijk die link van 'de meest gedenkwaardige herdenkingsdienst ooit: die van John Cleese over Graham Chapman', dat verlicht het gemoed. Beste uitvaartdienst ever.

funda | 19-04-23 | 23:11

Vilein orakelen klinkt prachtig

anja | 20-04-23 | 00:22

Één week zonder Jamba...

Op de valreep heeft hij het toch maar geschopt tot bekendste hond van GS.

Roos | 19-04-23 | 22:21 | 1

Nee, dat was Botte.

Normpje | 20-04-23 | 08:37

De een zal het leven van AvA een vrijbuitersleven vinden vol met sterk aangezette ervaringen. De ander zal het een aan aa schakeling van triestigheid vinden van een alcoholist die te weinig met zijn talent heeft gedaan.

Wellicht dat AvA zelf ook wat heen en weer schiet in zijn overpeinzingen nu de meeste drank wel opgezopen is in zijn leven.

_pacman_ | 19-04-23 | 22:20

Maar waarom zou je na al die jaren stoppen? Zou je daar gelukkiger van worden? Kan je er ziekte en de dood mee ontsnappen? Nee. De dood is onontkoombaar en de ziektes vooraf veelal ook. Ja mijn beste reaguurders die dagelijks sporten en heel gezond eten en leven, ook voor u is het einde niet te ontkomen. En nee, u gaat niet fit en gezond dood. Nu kan het zijn dat u zo gelukkig met uw existentie bent dat u honderd jaar en ouder wilt worden. Let wel, de kans dat u die hoge leeftijd haalt mag dan enorm toenemen als u gezond leeft maar de kans dat u dat dan in dementie mag ondergaan is ook heel groot. Tsja, wat wil je liever? Vroeg dood met een fles drank en een peuk of twintig jaar langer leven met een luier en verpleegsters die je als een kind behandelen en je kunstgebit verstoppen om je te pesten?
Ik hou me in tegenwoordig. Gestopt met roken en matig drinken. Maar dat doe ik alleen maar omdat ik voor mijn lief moet zorgen die dat zelf niet meer kan. Dat is de enige reden. Mocht zij er niet meer zijn? Nou dan ga ik helemaal los de laatste jaren. Scheelt ook voor de hardwerkende fitte belastingbetalers onder ons. Ben ik veel sneller weg. Kan de belastingdienst heerlijk graaien. Is dat nu geen solidariteit?

Zapata10 | 19-04-23 | 22:13 | 23

@Ruud Hazes56616330 | 19-04-23 | 23:56: Dat viel wel mee eigenlijk, vrouw smoelensmid rookte ook straf in die tijd dat was erger;)) De walm in kroegen en cafes was vele malen erger, mensen poetsten hun tanden voordat ze in de tandartsstoel kwamen.. Het ergste wat ik ooit mee heb gemaakt was een Turkse pizzabakker die uit al zijn porien knoflook ademde en de kok van een bekend Indiaas etablissement die als een otter curry lucht zweette bah bah.

Smoelensmid | 20-04-23 | 00:13

@Smoelensmid | 20-04-23 | 00:13: Die foto's op de pakjes de laatste jaren kloppen wel. Mijn gebit is een soort van kerkhof door het vele roken. Werkverschaffing voor de smoelensmid noem ik het. :)

knutsel_ | 20-04-23 | 00:26
▼ 20 antwoorden verborgen

Toch zou ik nog wel eens iets meer willen lezen over Arthurs korte maar stormachtige en schaamteloze relatie met Anja Meulenbelt.

Après toi | 19-04-23 | 22:13 | 6

@LD69 | 19-04-23 | 23:14: AM komt uit een vermogende familie en heeft als vrouw wel 9 vinkjes.

Après toi | 19-04-23 | 23:35

@Après toi | 19-04-23 | 23:35:
Hail GS.
Dat van AM en haar vinkenfamilie wist ik dus weer niet, fijn dat er reaguurders zijn die deze omgeving weten te benaderen/brengen als een permanent bijspijkerkamp. ;)

LD69 | 19-04-23 | 23:41

Serieus? Dan heb je dus echt in de frontlinie gelegen. Kan die man niet een Purple Heart opgespeld krijgen, of het Grootkruis in de Orde van Prince de Lignac?

Graaisnaaiert | 20-04-23 | 00:34
▼ 3 antwoorden verborgen


Ik denk dat Bart Nijman Arthur onder zijn hoede heeft genomen, hem werk, een doel, waardering, een vriendenkring heeft gegeven om te voorkomen dat het helemaal downhill zou gaan met van Amerongen.

Goed gezien, en het heeft gewerkt.
Bart is een goed mens.
En zijn vriendin is ook een hondenliefhebster, houdt zich bezig met zwerfhonden-opvang.

King of the Oneliner | 19-04-23 | 22:10 | 6

@Après toi | 19-04-23 | 22:20:
Denk wel dat je gelijk hebt, echter met Bart (en zijn initiatieven) erbij is het leven van AvA voorzeker een stuk levendiger. Schat ik zo in.
Ik vind zijn Europese reizen namelijk echt interessant en dat is op vonk van GS.

LD69 | 19-04-23 | 23:36

Bart is voor iedereen een aanwinst.

Normpje | 20-04-23 | 08:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Cool turkey gaan van peuken en drank ( op leeftijd) is niet zonder risico. Je kunt zelfs overwegen om geheel niet te stoppen ten gunste van een gelukkiger einde.

horsteknots | 19-04-23 | 22:09

Ben nu ‘The great Gatsby’ aan het kijken, schitterende film , misschien wel DiCaprio’s beste. Mooi verhaal, hoe hij zijn ex uit wil leggen dat hij de beste keuze is, dat hij het haar misschien nog wat beter uit moet leggen. Ontdek wat parallellen met een aantal politieke partijen.

Sinterbikske | 19-04-23 | 22:07 | 3

Het boek is nog veel beter.

Après toi | 19-04-23 | 22:10

@Après toi | 19-04-23 | 22:10:
Ik wacht op de musical.

miko | 19-04-23 | 22:13

Vreemd genoeg krijg ik altijd dorst van het geschrijf van onze Tuur.

knutsel_ | 19-04-23 | 22:05 | 2

Eerder aandrang om naar de wc te gaan...

miko | 19-04-23 | 22:13

Wacht maar tot je het leest...

onweer | 19-04-23 | 22:22

Deze stukjes zijn me een teveel en, en en toen en toen,... wat een geneuzel altijd over 'ik heb zoveel gezopen,gesnoven, geslikt en geneukt,... man-o-man wat heb ik geleefd. Dit is zo een jaren zestig proza,... Zozo maar liefst een jaar bruine rum gedronken,..... man man, wat een avontuur deze Nederlandse Sjaak Zwaluw. met je dronken kop in Arabistan en andere oriëntaalse oorden gezeten en naar kummel en knoflook stinkende besnorde hoeren genomen, Hoedje af,.. Lekker lokaal gedaan en een condoom van geitendarmen of maar gewoon blanke sabel er in en kleine Egyptische scarabeetjes opgelopen of een tropische druipneus aan je tweede hoofd,...???
Maar dit is gewoon proza geen commentaar. Niks daarvan

miko | 19-04-23 | 21:59 | 2

Ik wacht met spanning op deel II van je tegel..

LD69 | 19-04-23 | 22:06

Ach, het is wel vermakelijk, en Arthur is niet van de straat. Toch heeft ook hij wel een opvallende ontwikkeling doorgemaakt: van Palestijnen-vriend tot Islam-criticus, en van fanboy van linkse partijen -met als hoogtepunt zijn huwelijk met een PvdA-politicus (vrouw)- tot erfvijand van GL en D66. Arthur heeft flexibele opinies en weet wanneer hij wat tegen wie moet zeggen (schrijven). Niet iedereen heeft dat talent.

Après toi | 19-04-23 | 22:06

Zou klimaat-nicht Jetten nu eindelijk gaan zorgen voor de val van Rutte IV? Als dat rotjoch nu vroeger iets vaker had gespeeld met autootjes ipv Barbiepoppen... maar zonder gekheid; dat Jetten ff de vet klere krijgt met zijn brandstof en bpm-plannen, d666-klimaatdrammer!

Nederlanddraaitdoor | 19-04-23 | 21:57 | 1

Die hond heeft het voor elkaar dat hij wel lekker kan blijven vliegen met zijn excuus dinnetjes en zijn mannetje naar mossellanden en verder.
echt vu-sgrik-ku-luk dat ventje *bloed spuugt*

miko | 19-04-23 | 22:06

Die kritiek van Komrij op GS snijdt wel hout, me dunkt.

Après toi | 19-04-23 | 21:55 | 3

Qua taal wel, maar het is moeilijk om origineel te blijven. Verder... GS was vroeger inderdaad wat scherper, ze zijn inmiddels wat volwassener geworden (wat prima is), maar ook wat eentoniger en minder scherp. Met name de soms gebruikte sarcastische schrijfstijl voelt een beetje sleets aan, dat is een foefje dat je niet te vaak moet gebruiken.

Muxje | 19-04-23 | 22:38

@Muxje | 19-04-23 | 22:38: Het wordt al snel een maniertje en dan krijgt het iets gemakzuchtigs.

Après toi | 19-04-23 | 23:45

Voor wie nooit gerookt of gedronken heeft, moet er een volstrekt veilige leeftijd zijn om ermee te beginnen. Daar hoor je weer niemand over.

smdyasc | 19-04-23 | 21:54 | 6

@LD69 | 19-04-23 | 22:34:
Godsamme, geef die arts van je even een drankje van me, mijn avond is weer goed.

funda | 19-04-23 | 22:43

@funda | 19-04-23 | 22:43:
Doe ik zeker voor je. Moet wel weer opzoeken hoe de beste man heet want alweer 15 jaar niet gezien.

LD69 | 19-04-23 | 23:31

@LD69 | 19-04-23 | 23:31:
In de categorie; ik ging naar de dokter en belde aan bij het Health Center.

Graaisnaaiert | 20-04-23 | 00:30
▼ 3 antwoorden verborgen

De vileine en hilarische kunst van het schelden verdient een lat die hoog ligt en Komrij is daarvoor geen slechte graadmeter.
Tegenwoordig scheldt men in het Arabisch/Turks/Berbers/Spaans. Veel vertalingen van moeder en sex. Eenvoudig. Simpele zielen.

Is dit nog nieuws? | 19-04-23 | 21:52 | 4

Moge je baard uitvallen en je huis instorten !

funda | 19-04-23 | 22:23
▼ 1 antwoord verborgen

Tja, ik zie in de revalidatie een hoop mensen die erg rock 'n roll waren, en wel zeiden het prima te vinden dat ze dan enige jaren korter leven. Dat dat gehandicapt is hadden ze geen rekening mee gehouden.
En qua longkanker; de oncoloog kan je exact vertellen of de kanker veroorzaakt is door roken (itt andere oorzaken). Dat kun je zien aan de cel. Ook best een harde boodschap als je zestig bent en net kleinkinderen hebt.
Je moet er een hoop voor over hebben.
Gelukkig drink je nu veel water! Sterkte nogmaals met de trouwe viervoeter:(.

letopuwzaak | 19-04-23 | 21:52 | 5

Rock en roll leven en zeggen dat je het prima vindt korter te leven, is stoer praat.. totdat het zover komt dan wil vrijwel iedereen zolang mogelijk door.. Vechten om te overleven zit nu eenmaal in de sterkere mens... Trouwens een goede AOV helpt je ook al een eind op weg;) Tijd van appeltaart is alweer voorbij , we gaan nu naar de asperges.... ook niet te versmaden! Welkom louz;)

Smoelensmid | 19-04-23 | 22:31

Aspergers en Touraine op voorraad morgen eens maken! Sancerre is voor hoogtijdagen;)

Whisky | 19-04-23 | 23:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Die hoes van I DON'T CARE Collection van de hit 'Ik ben een hoer':
Joost Swarte altijd +1 !

LD69 | 19-04-23 | 21:50 | 3

Daar staat mijn band uit die tijd ook op. Wel raar dat er wel 80 van dit soort releases bestaan met onze muziek, terwijl ons er nooit iets over is gevraagd.

Asteroid-B612 | 19-04-23 | 23:29

@Asteroid-B612 | 19-04-23 | 23:29:
Oh dat laatste is niet oké. Ik heb het idee dat de jongere generaties wel weten wat de 'te volgen wegen' zijn, ook qua copyright etc. maar ze denken massaal dat we digibeet en onnozel zijn. Lekker makkelijk.
Weet verder ook niet wat er aan te doen is, in dit stadium, behalve veeleisende/vragende advo's inhuren..

LD69 | 19-04-23 | 23:58

@LD69 | 19-04-23 | 23:58: Is de moeite niet. Zoveel verkopen dit soort platen ook weer niet, en de "labels" hullen zich in anonimiteit. Het stoort me wel dat het gewoon wordt uitgebracht door derden zonder dat "de artiest" hier ook maar over wordt ingelicht. In mijn geval zijn er wel 40 bootlegs met mijn muziek erop. Anonieme enterpreneurs die gewoon piratenversies uitbrengen en verkopen. Een EP van mijn oude band is wel 7 keer gebootlegd. De enige reden waarom die plaatjes verkopen is dat mensen die band kennen, omdat ik mijn hele leven in een busje heb rondgehobbeld en eindeloos overal in de VS en Europa heb opgetreden, en wel op de meest Spartaanse manier. Bovendien waren wij veel beter dan de meeste van onze tijdgenoten.

Asteroid-B612 | 20-04-23 | 05:55

Elke dag dronken is ook een regelmatig leven.

TheseDays00 | 19-04-23 | 21:48

Gelukkig heeft onze bejubelde schrijver nooit meer gedronken dan strikt noodzakelijk. Een prestatie van formaat!

Après toi | 19-04-23 | 21:47 | 3

Ik waag dat te betwijfelen want Nijmegen is een matelozen-magneet.
Zie bijvoorbeeld haar huidige burgemeester Hubertus Maria Franciscus Sine Fine Bruls, toch ook geen voorbeeld van enige begrenzing.

LD69 | 19-04-23 | 21:57

@Après toi | 19-04-23 | 22:01:
Ha;) dat hing wel in de lucht Aè-t en het was ook best grappig wat je schreef maar ik moest even een vorm vinden voor een tegentegel en dat ging te lang duren. Dus ik trok m'n eigen plan, dat lag niet helemaal in lijn en het verlengde van je voorzet.
Overigens chapeau: wie ironie kan tegelen, al is het maar een tikkel, is sowieso een textbikkel.

LD69 | 19-04-23 | 22:16

De allerlekkerste sigaretjens waren lang gelee "Black beauty" met zo'n zwoele Zigoinerin op't plaatje... pik zwarte tabbak... heerlijk... nu verboten natuurlijk.

grapjasz | 19-04-23 | 21:42 | 1

ik ken black beauty alleen van een jeugd serie met Stacy Dorning,...
vraag me niet hoe of wat,...

miko | 19-04-23 | 22:25

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl