Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

WaPo: 'Tekort aan UKR getrainde troepen en munitie, verliezen en pessimisme nemen toe'

Sommige beelden zijn nog steeds novum-achtig genoeg om even extra te bekijken

(Kleine correctie: het is een M113 APC, geen FV103 Spartan)

Bovenstaand een ruim voldoende uitgevoerde Oekraïense pantserinfanterie-aanval op een Russische loopgraaf. We zien een gedoneerde M113 APC - ja die uit Red Alert 1 maar dan met eem Browning .50 in plaats van een M60 erop geschroefd. De boordschutter heeft er overduidelijk zin in. Op het einde zien we een aantal keer hoe hij het gehele veld links van de loopgraaf onder vuur neemt, en we snappen niet helemaal waarom, maar hij had vast z'n redenen. Onderstaand neemt een main battle tank het over om het af te maken.

Zo mid-februari rondden de eerste Oekraïense crews hun trainingen af op de opvolger van de M113; de Bradley Fighting Vehicle. Maar de Bradleys zelf lijken nog niet in gebruik op het Oekraïense slagveld. Hetzelfde geldt voor de inmiddels verscheepte Strykers en die ongeveer 108 Leopard 2's/M1 Abrams tanks

Dat zijn voor Oekraïne gunstige en zeer welkome leveringen, want ook de Oekraïense zijde kampt met een ondoenlijk aantal slachtoffers en dito gebrek aan getrainde manschappen, bevoorradingen en inlichtingen. Dat blijft grotendeels onderbelicht in de Westerse media - op GeenStijl uiteraard vanaf begin maart al wel te lezen - maar nu kopt ook de Washington Post het: "Ukraine short of skilled troops and munitions as losses, pessimism grow - The quality of Ukraine’s military force, once considered a substantial advantage over Russia, has been degraded by a year of casualties that have taken many of the most experienced fighters off the battlefield.

Een anonieme 'senior Ukrainian government official' vat het sentiment samen: "That’s why if you ask me personally, I don’t believe in a big counteroffensive for us. I’d like to believe in it, but I’m looking at the resources and asking, ‘With what?’ Maybe we’ll have some localized breakthroughs. We don’t have the people or weapons. And you know the ratio: When you’re on the offensive, you lose twice or three times as many people. We can’t afford to lose that many people.”" Beelden van wanhopige Oekraïense commandanten, na de breek.

UPDATE: Ook niet handig. Amerikaanse drone botst op Russisch gevechtsvliegtuig (of andersom) boven Zwarte Zee

Symbolisch

Social

Een MBT neemt het over

woosh woosh

POV van een soortgelijke aanval

Nog meer POV van een gelijksoortige aanval

Social

Maar aan Oekraïense zijde is het ook geen pretje

Social

Kleine voetnoot bij het gebruik van bovenstaande bronnen als Lord Bebo

In vorige topics de nodige kritiek op het embedden van bovenstaande Lord Bebo die zich inderdaad van constante, ongenuanceerde Kremlin-retoriek bedient. Echter, dat zijn wel de accounts die consequent als eerste met vertaalde video's van misère aan de Oekraïense zijde komen, en dat is nu eenmaal een belangrijk deel van het hele plaatje. 

Dus, met inachtneming van van de ten diepste tribale filter - die je aan Oekraïense zijde overigens net zo goed hebt - blijven we ook pro-Russische accounts embedden als ze de eerste zijn met nieuwswaardige beelden.

Reaguursels

Inloggen

Voor wie interesse heeft:

Schijnt dat Rusland, volgens Estland, en ik denk dat die wel weten wat speelt met hun hele nare buurman, nog genoeg munitie heeft voor ongeveer heel 2023. Munitie is een moeilijk begrip maar ik neem aan dat ze granaten en raketten bedoelen. Volgens de Esten zou Rusland tenminste 17 miljoen aan munitie op voorraad hebben. Esten geven ook aan dat Rusland al 10 miljoen heeft verschoten op, laten we eerlijk zijn, geen "speciale militaire interventie".

Dus, ja. Dat is slecht nieuws van wat ik beschouw als een betrouwbare bron. Als iemand het moet weten dan zijn het wel de Esten, Esten zijn Finnen maar dan met meer recente ervaringen met Russen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik het eigenlijk vrij stuitend vind dat er mensen zijn in Nederland die niet weten of willen weten dat dit geen ordinaire ruzie is tussen twee buurlanden. Het is geen ruzie over Nagorno-Karabach. Het is geheel letterlijk een poging tot genocide. Maar neem het niet van mij aan. Het lijkt me zinloos maar als je twijfels hebt over hoe vreselijk naar Rusland is en gelooft dat Oekraïne een land vol met nazi-joden is dan moet je, niets hoeft, maar toch eventjes kijken naar bepaalde zoektermen.

Kijk maar eens naar Rusisch Group, Dmitri Utkin, Igor Mangushev het lijstje stopt niet en als je echt gelooft dat er valt te praten met Poetin dan kan ik alleen maar hoofdschuddend naar je kijken.

Psoglav | 15-03-23 | 06:28


Spie | 15-03-23 | 00:04 |
Nee hoor Spie kost maar 16.900.000 USD of het niks is. Rare kut wereld.

pegaje | 15-03-23 | 00:18 | 1

In ieder geval gruwelijk duur. Commentaar van de nieuwslezeres: Onze vliegtuigen nodigden de zeer gewaardeerde gast uit het westen uit om eens een duikje te nemen, wat de gast met dankbaarheid aannam.

Spie | 15-03-23 | 00:38

Ik lees net dat zo’n Reaper drone $32.000.000,- per stuk kost (prijspeil 2020) en dat Russische duikers hem al zouden hebben geborgen. Het vliegtuig vloog namelijk vlak bij de Krim.

Spie | 15-03-23 | 00:04

WaPo: 'Tekort aan UKR getrainde troepen en munitie, verliezen en pessimisme nemen toe'

Washington Post heeft gelijk. Zo moeten oude fabrieken in Oost-Europa weer in gebruik genomen om Sovjet munitie te maken. Dat is geen eenvoudige klus.

En ja, de verliezen zijn verschrikkelijk en de verdedigers zijn natuurlijk helemaal oorlogsmoe en "shell-shocked" zelfs met de regelmatige rotatie.

Het is natuurlijk wel enorme onzin dat de NAVO munitie op is. Er moet opgeschaald worden en dat doen de Amerikanen, Fransen, Duitsers etc. ook. Het probleem voor de Oekraïners is dat ze juist meer Sovjet munitie en troep nodig hebben voor de komende tijd. Natuurlijk de Duitsers hadden nog van alles liggen in opslagplekken en de Polen, Tsjechen, Bulgaren enzovoorts ook. Alles mag weg, gratis en voor niets. Maar het begint wel op te raken.

Omdat te kunnen bevatten moet je wel weten waar de NAVO mee schiet en waar Oekraïne grotendeels mee schiet. Hele simpele dingen zoals het verschil in kaliber. Te moeilijk zo te zien in de comments. Je kan geen 155mm granaat afschieten in een Sovjet stuk artillerie.

Daarnaast is de missie op dit moment gewoon niet heroveren. Het is de "war of attrition". De aanvallende kant, de Russen dus, lijden de zwaarste verliezen, hoewel de Oekraïners soms hele stomme dingen doen.

Het kost wel de nodige moeite en aandacht om echt een beetje inzage te krijgen in wat er gaande is.

En om dit voor elkaar te krijgen moeten we, als we een mening willen hebben toch alvast beginnen met simpele basisfeiten te leren.

Men moet beginnen met begrijpen dat Rusland "slechts" een ere-supermacht, want kernwapens, was en dat wij veel en veel meer geld hebben en mensen, en moderne wapens en, ook belangrijk, professionele soldaten.

Het wordt niet vaak hier gezegd maar men moet zich beseffen dat Rusland vijandig tegen ons is. Al heel erg lang. Het waren niet jouw vrienden, echt NJET. Terwijl we ze handreiking na handreiking gaven en geld, heel veel geld. Dat was niet genoeg. Rusland is een maffiastaat met veel rancune en erg overmoedig.

Ik snap wel dat sommige mensen bang en laf zijn. Dat ze zich meer zorgen maken over hun energierekening dan over wat de Russen flikken. En dat is prima.

Ik wil je niet als we straks ook moeten gaan vechten. Niemand wil je. Je hebt geen waarde of meerwaarde omdat je niet eens kan bevatten waar het om gaat. It's okay, we blijven vrienden. Niet iedereen is dapper, het is fight, flight or freeze. Ga maar, ren maar weg, duik weg op je zolderkamer. Andere mensen lossen het op voor je. Vooralsnog Oekraïners. Maar als Oekraïne gaat verliezen... Ja, Rusland mag niet winnen.

Dan is namelijk het hek van de dam en kunnen we onze interbellum definitief vaarwel zeggen.

Fijne avond verder luitjes. Dit moest eruit.

Psoglav | 14-03-23 | 23:07 | 6

@Spie | 14-03-23 | 23:39: waren er buitenlandse troepen gelegerd in oekraine? Waar lees ik dat? Oh je bedoelt de Russen.

BobDobalina | 14-03-23 | 23:44

@BobDobalina | 14-03-23 | 23:42: als je alleen daarover wilt vallen en de strekking van het verhaal niet wilt horen dan is dat je vrije keuze.

Ikdoemisschienmee | 15-03-23 | 00:53

@Spie | 14-03-23 | 23:39: Putin refereerde vandaag zelf naar 2014, Maidan, dat was de druppel voor hem. Niemand kan zijn gedachte lezen, maar met minder dan Donbass en de voortijdig geannexeerde gebieden zal hij waarschijnlijk geen genoegen nemen. Een erkenning van zijn al dan niet reele angst had veel ellende kunnen voorkomen, maar daar is het nu inderdaad te laat voor. En zolang UA de deur dichtgooit voor maar een begin van onderhandelingen gaat het nog wel even door.

Ikdoemisschienmee | 15-03-23 | 00:59
▼ 3 antwoorden verborgen

m.youtube.com/watch?v=deK98IeTjfY

“ Ammunition shortages in Ukraine - production, supply, & are Russia or the West running dry?“

In this episode - I look at the question of production and supply and ask the question - are Russia or Ukraine going to run out of shells in 2023.”

theo-is-dood | 14-03-23 | 22:52

Het begint een uitputtingsslag te worden. Helaas hebben de Russen meer kanonnenvlees en granaten tot hun beschikking.
Er kan een punt komen, waarop Oekraìne het niet meer gaat redden zonder rechtstreekse Westerse hulp. Dan zal de NAVO moeten bijspringen. Zolang dat op verzoek van Oekraìne op Oekraìens grondgebied gebeurt, is er op humanitaire gronden een reden om de NAVO in te laten grijpen.
We gaan het zien, of de Oekraìeners het op eigen kracht gaan klaren, en zo niet, wat het Westen gaat doen.
Ik kan mijn namelijk niet voorstellen, dat het Westen in dat geval werkeloos gaat toezien hoe Oekraìne alsnog door Rusland onder de voet gelopen gaat worden.

KeesBruin | 14-03-23 | 22:46 | 3
-weggejorist-
theo-is-dood | 14-03-23 | 22:55

@theo-is-dood | 14-03-23 | 22:55: Welnee, er is nog meer dan genoeg voorhanden. Ze geven echt hun laatste spullen niet weg. Polen is tot de tanden gewapend, Finland ook. Alle oostelijke landen die de Russen van haver tot gort kennen, Finland, de Baltische Staten, Polen, die zijn allemaal paraat en bereid tot het uiterste te gaan tegen Rusland.
Maar goed, zover is het nog niet.

KeesBruin | 14-03-23 | 23:11

@KeesBruin | 14-03-23 | 23:11: Je bedoelt dat die landen hun legers gewoon Oekraïne binnensturen om mee te vechten? Wil de bevolking van die landen dat, m.a.w. Zijn er voldoende mensen te vinden die een uniform aan willen trekken en ten strijde willen gaan? De navo garantie geldt in zo’n geval niet, hoor! Die geldt alleen als Pools, Roemeens of Slowaaks grondgebied wordt aangevallen en dan nog alleen als het ongeprovoceerd is. Als Polen Oekraïne binnentrekt en vervolgens tot op Pools grondgebied teruggeslagen wordt, geldt de navo-garantie niet.
Dat soort onbesuisde dingen kunnen we maar beter achterwege laten!

Spie | 14-03-23 | 23:31

Het is vrij normaal dat de meest ervaren en beste soldaten na 12 maanden oorlogsvoering een beetje zijn uitgedund. De Russen hebben daar ook last van. Op een gegeven moment nemen burgers de strijd over en zal de strijd die zij leveren de doorslag geven.

heldheino | 14-03-23 | 22:19 | 2

Alleen de Russen hebben er meer en door het tekort aan met name artileriegranaten aan Oekraïense zijde is de strijd momenteel nadelig voor Oekraïne: het westen kan gewoon geen granaten en ook geen artilleriestukken leveren. Rusland lijkt daar geen of veel minder last van te hebben. Bedenk dat in een oorlog artillerie ca. 75% van de slachtoffers veroorzaakt.

Spie | 14-03-23 | 22:30

www.businessinsider.com/pentagon-incr...

“ The increase comes after some US officials have expressed concern that US aid to Ukraine has depleted the country's stockpile of the ammunition. Last summer, one defense official told The Wall Street Journal that the country's supply of 155mm rounds was "uncomfortably low" and "not at the level we would like to go into combat."

Verbruik 155 mm granaten door OEKRAÏNE: 7700 per dag
Productie in de VS: 14000 per maand.

theo-is-dood | 14-03-23 | 22:11 | 2

Productie wordt daar inmiddels al opgeschroefd. Het is op als het op is, al het ander geluid is alleen afleiding.

heldheino | 14-03-23 | 22:27

@heldheino | 14-03-23 | 22:27: Rusland schiet er per dag tussen de 20.000 en 40.000 af en lijkt geen tekorten aan stukken of granaten te hebben. Westen kan pas over 1-2 jaar leveren, en dat is gewoon naar verwachting te laat.

Spie | 14-03-23 | 22:33

— I don’t believe in a big counteroffensive for us. I’d like to believe in it, but I’m looking at the resources and asking, ‘With what?’ Maybe we’ll have some localized breakthroughs. We don’t have the people or weapons —-

Als iemand het bovenstaande een maand geleden op GS schreef werd ie hier uitgescholden. En nu zegt Oekraïne het zelf....

theo-is-dood | 14-03-23 | 22:00 | 5

Waarom denk je dat Wopke de dienstplicht weer wil invoeren?

Die wil dadelijk Nederlandse jongeren naar het Oostfront sturen.

DolfWeerwolf | 15-03-23 | 04:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Kom, niet zo pessimistisch. Mochten de Oeks het niet redden dan grijpt de NATO in.

Der Schnitzeljäger | 14-03-23 | 21:41 | 3

Lol…

aardv@rk | 14-03-23 | 21:47

U heeft zich al gemeld bij de Luchtmobiele Brigade?

theo-is-dood | 14-03-23 | 22:01

Der Schnitzeljäger | 14-03-23 | 21:41,
Dan komt D66 hun natste droom uit, het pilletje van Drion is daarna niet meer nodig.

Bad - Casey | 14-03-23 | 22:05
-weggejorist-
aardv@rk | 14-03-23 | 21:20 | 3

Toch een beetje een potentieel ‘golf van Tonkin’ momentje die crash boven de zwarte zee. Die Biden staat er echt slecht voor in de USA. Een beetje escalatie zou hem niet slecht uitkomen.

P-unit | 14-03-23 | 21:17 | 1

niet uitgesloten. Zeker niet.

appeltjesgroeneweide | 14-03-23 | 21:21

De wanhoop van die Oek, je zal er maar aan staan, gigantisch gefrustreerd.
Maandenlang eenzijdige propaganda kreeg het Westen voorgeschoteld en ziehier wat er nu aan het handje is.
Een nepacteur die onder aanvoering van het EU en Amerika zijn Mensen een zekere dood injaagt.......
Dit moet echt heel snel stoppen, om de tafel, want dat gaat evengoed wel gebeuren.

Bad - Casey | 14-03-23 | 21:14 | 12

@BobDobalina | 14-03-23 | 22:55,
Bob,
Wat ik eigenlijk tracht uit te leggen.
Het gaat mij om de hypocrisie wat er van het Westen uitgaat.
Dat Amerika zich destijds bedreigd voelde, zij gingen bijna nota bene een 3e WO aan ?!
Nu de Russen dit ook zo ervaren, dan kan en mag dat niet ?!
Dat vind ik dus hypocriet, de Russen voelen zich met de NATO aan hun grens zeer bedreigd.
Ik ben geen Poetinfan, mij gaat het er echt om hoe het Westen hypocriet reageert op de Russen, terwijl Amerika niks anders heeft gedaan en daar hoor( de ) je bijna niemand over ?!
Hoop dat je me nu beter snapt?!
En nogmaals, ik vind dat deze ellende heel snel dient te worden gestopt.

Bad - Casey | 14-03-23 | 23:10

@BobDobalina | 14-03-23 | 22:55,
Je plaatst mensen met een andere mening of denkwijze in hokjes en dat is jammer Bob.
Zo komt men nooit tot een gezonde discussie en zekers op hoge niveau niet tot een oplossing.

Bad - Casey | 14-03-23 | 23:19

@BobDobalina | 14-03-23 | 22:57: nee, die verzamelden alleen de diverse westerse bronnen. Trouwens, de auteur was een hoge militair in het Duitse leger, dus iemand met waarschijnlijk aanzienlijk meer kennis van zaken dan jij en ik. Probeer zijn artikel eens van inhoudelijke kritiek te voorzien in plaats van het gedachteloos aan de kant te schuiven. Kloppen zijn citaten? Waar zit hij of zit de door hem geciteerde bron feitelijk en inhoudelijk fout?

Spie | 14-03-23 | 23:24
▼ 9 antwoorden verborgen

Goh, dienstplicht is trending op twitter.
Blijkbaar zien enkelen de bui al hangen.

Abject | 14-03-23 | 21:04 | 4

@P-unit | 14-03-23 | 21:16,
Dat zijn juist die gasten die het lopen op te hitsen, zij hebben geen weet wat oorlog inhoudt.
Helaas zitten er wel teveel van die Flakes hier in het Westen aan de knoppen te draaien.

Bad - Casey | 14-03-23 | 21:20

Stuur maar een bateljon XR

Santtulainen | 14-03-23 | 21:21

@Santtulainen | 14-03-23 | 21:21:
-
Toch eens kijken wat die Russische tanks doen als er een rijtje Thunbergiaanse asfaltplakkers de weg verspert…

bisbisbis | 15-03-23 | 04:36
▼ 1 antwoord verborgen

jonge jongens knallen andere jonge jongens af en visa versa. en maar juichen juichen juichen hier.

Ir. Wilhelmus | 14-03-23 | 20:41 | 3

Ir. Wilhelmus | 14-03-23 | 20:41,
Ik snap wat u bedoelt en ik deel uw mening, het is idd allemaal vreselijk.

Bad - Casey | 14-03-23 | 21:03

@Bad - Casey | 14-03-23 | 21:03: en toch vind u het logisch dat de russiche fuhrer zijn jongens de dood in stuurt voor zijn gewin

moppersmurf | 14-03-23 | 22:19

@moppersmurf | 14-03-23 | 22:19,
Waar baseert u dat op ?!
Beter is het misschien ook om te verdiepen in alles wat aan deze ellende is vooraf gegaan.
Vind het kolder wat daar allemaal gebeurd, dus ook wat Poetin doet is natuurlijk niet goed.
Dit dient snel te worden gestopt en aan COD gezwets ( zeg niet dat u dat doet, maar er zijn er toch wel wat die dat wel doen ), daar koopt niemand wat voor, zekers die jongens daar in het veld niet.

Bad - Casey | 14-03-23 | 22:39

Russia denies it downed US military drone

US says downing of drone a ‘brazen violation of international law’

US warns Russia against ‘unintended escalation’
www.aljazeera.com/news/liveblog/2023/...

Cornelis12 | 14-03-23 | 20:31 | 3

Wat deed die US drone daar dan!? Die kwam vast geen MCbestelling opnemen...

boerk | 14-03-23 | 20:48

Internationaal luchtruim, die mag daar gewoon zijn!

der_feldwebel | 14-03-23 | 20:51

Zitten alle landen nu steun te betuigen, maar zit Oekraïne in tekortkomingen in wapens én munitie? Hoe dan? Gaan westerse leiders alleen voor de camera er naar toe? Of gaan we ook nog weer leveren?

Jan, Leiden | 14-03-23 | 20:23 | 4

Jan, Leiden | 14-03-23 | 20:23,
Munitie maken en leveren kost heel veel tijd, de Russen hebben daar alle grondstoffen voor.

Bad - Casey | 14-03-23 | 21:05

De US produceert nu 15.000 granaten van 155 mm per maand. OEK schiet er 7.700 per DAG weg
Dat zijn de kille cijfers.

“ The increase comes after some US officials have expressed concern that US aid to Ukraine has depleted the country's stockpile of the ammunition. Last summer, one defense official told The Wall Street Journal that the country's supply of 155mm rounds was "uncomfortably low" and "not at the level we would like to go into combat."

www.businessinsider.com/pentagon-incr...

theo-is-dood | 14-03-23 | 22:07

Ja, een mijnenveger over twee jaar!

Ikdoemisschienmee | 14-03-23 | 23:20
▼ 1 antwoord verborgen

Momenteel gaat er in Oekraïne een petitie rond om Rusland voortaan Moskovië te noemen. Dit, om de vijand letterlijk te kleineren. Andersom doet men dit met benamingen ook. nl.wikipedia.org/wiki/Moskovi%C3%AB_(...) .. Was een berichtje op Vlaamse Radio 1 vandaag.

Hevvlan Demuru | 14-03-23 | 20:22 | 1

De offensieve eenheden staan nog niet aan het front. Oekraine verdedigt met relatief onervaren manschappen, want dat is de taak waar de minste training voor nodig is. Hoe 'slecht' het nu gaat met de verdediging hoeft absoluut niet te betekenen dat er geen slagkracht is voor een offensief.

De grote vraag is wat de troepenconcentraties van de Russen zijn op andere delen van het front, of dat alles in stelling gebracht is rond Bachmoet. Als dat laatste het geval is dan slopen de Oekraïners straks het hele zuidelijke Russische front waarna de rest mogelijk ook wel zal instorten.

flame_me | 14-03-23 | 20:15 | 2

Russen menen dat langs de hele linie van het front Oekraïense manschappen aan het verzamelen zijn.

nobodiesunmighty | 14-03-23 | 20:29

Het 20.00 uur NOS journaal heeft een interessant stukje over het rekruteren van Oekraïners.

NLgaatnaardeklote | 14-03-23 | 20:09 | 5

In Helmond? Ja dan klopt dat nieuws ja.

nobodiesunmighty | 14-03-23 | 20:29

Klopt NLgaatnaardekloten zie mijn tegel 21:20 uur

aardv@rk | 14-03-23 | 21:25
▼ 2 antwoorden verborgen

@Spartacus

Is u de opbouw van troepen NW van Zaporigia en geruchten over een mogelijke terugtrekking uit Melitopol ontgaan ?

Zijn maar kleine geruchten, maar wel hardnekkig..

En die mop die rondgaat
Putin is boos op die generaal die terugtrok uit cherson, waarom heb je dat verdomme gedaan schreeuwt Putin, ja maar meneer de president, u wou de Nazi's daar toch weghebben ?

De trollen draaien iig overuren, succes met filteren van een helder lijntje

AldNuut | 14-03-23 | 20:07 | 2

Pasop, diegene die die mop maakte is nu voor de rechter op beschuldiging van " ondermijning van het Russiche leger".....

Bierum | 14-03-23 | 20:20

De Russen gaan dit verliezen. Het valt straks als een kaartenhuis inéén, als de Bradley's en Leo's komen, inclusief getrainde manschappen. Die vegen die Russen simpelweg van de kaart. Wat er nu gebeurt, is tijdrekken. Ten kostte van manschappen, helaas. US heeft al veel te veel geinvesteerd om dit zomaar te laten gaan.

Rusland heeft geen oorlogsindustrie, geen moderne tanks, geen vliegtuigen jonger dan 30 jaar, en wat ze hebben is ronduit kut onderhouden en flikkert bij gebruik uit elkaar. En geen zin, motivatie, getrainde manschappen. Niets. Wat ze nu doen, is het maximale wat ze kunnen. Oekraine wordt elke dag sterker, Rusland niet. Die halen nu alle oude shit van stal, en dat zal vernietigd worden door de moderne wapens die we binnenkort gaan zien op het slagveld.

De T90 is een upgrade, van een upgrade, van een upgrade. En zelfs die maakt weinig kans. Het wordt een slagveld over 2 maanden, als de grond droog is. En niet ten gunste van Rusland. De inlichtingen zijn beter, de tactieken zijn beter, de motivatie en het materiaal is er. Er denken slimme mensen mee aan zijde van Oekraine. De Armada is nooit van stal gekomen, behalve in shows.

Nee, de topicmaker zit er gelukkig naast. Geloof niet teveel in propaganda.

2Benen | 14-03-23 | 20:06 | 11

@2Benen Oekraïne gaat dit ten alle tijden verliezen aangezien Rusland steeds manschappen blijft sturen eindeloos verhaal dit land naar de knoppen mannelijke bevolking gehalveerd en ga zo maar door.
Niet dat ik dit toejuich, maar dit zijn gewoon de feiten de enegi oplossing naar mijn idee is diplomatiek overleg en ophouden met Rusland te zieken.

aardv@rk | 14-03-23 | 21:33

Volgens Stoltenberg - de baas van de NAVO- duurt het 28 maanden voordat er voldoende zwaar kaliber munitie is voor een tegenoffensief:
www.army-technology.com/news/us-ammun...

theo-is-dood | 14-03-23 | 22:18

@aardv@rk | 14-03-23 | 21:33: klopt, maar het is te laat vrees ik: er is geen vertrouwen, zeker niet in Rusland. Voorbeeld: Merkel, Hollande die openlijk toegeven dat de Minsk-akkoorden slechts een krijgslist waren om Oekraïne de tijd te geven om zich te bewapenen, minister Baerbock die zegt dat we ‘in oorlog’ met Rusland zijn, Biden die zegt dat Rusland militair verslagen moet worden, een Canadese minister die een paar dagen geleden zegt dat Poetin moet worden afgezet en Rusland in stukken, in diverse staten moet worden gehakt. Vind je het raar dat Moskou dan totaal geen vertrouwen heeft in welke vredesregeling of onderhandeling dan ook? De Russen zeggen dat ze zich nog heel goed herinneren wat de uitspraak dat de navo ‘geen inch oostwaarts’ zou opschuiven. 80% steunt het beleid van Poetin en van die 20% vindt een deel zelfs dat het veel te slap is.

Spie | 14-03-23 | 23:06
▼ 8 antwoorden verborgen

De Russen en Oeks zijn achteraf toch niet zo verschillend van elkaar over EU en woke.
youtu.be/5EjyYH_MNk8?t=3634

Reebensteeltje | 14-03-23 | 20:03

Wanneer de wereld oorlogsmoe is, dan gaat er toch naar vrede gezocht worden en zoals altijd zullen er geen echte overwinnaars zijn, maar het valt altijd te proberen, lijkt iedere generatie weer te denken.

smdyasc | 14-03-23 | 20:01 | 2

Vrede? Ik zie twee opties: overgave of escalatie, die tweede opties lijkt me het meest aannemelijk aangezien er inmiddels honderden miljarden zijn geïnvesteerd.

First Contact | 14-03-23 | 20:04

@First Contact | 14-03-23 | 20:04:
Hoe gaan we dat betalen? We hebben klimaat en stikstof problemen. En we moeten straks duizenden boeren uitkopen

theo-is-dood | 14-03-23 | 22:21

Als we een EU legert hadden gehad, zoals de wens van de foutlinks mens, dan zaten u en ik inmiddels aan het front aldaar. Maar dan wat anders. Waarom niet huurtroepen die kant op sturen? RuSSland doet het ook.

appeltjesgroeneweide | 14-03-23 | 20:00 | 5

@First Contact | 14-03-23 | 20:02: zitten ze er of liggen ze er? Ik vrees het laatste en dat is niet goed voor de motivatie van nieuwe belangstellenden.

Spie | 14-03-23 | 20:11

@First Contact | 14-03-23 | 20:02: make it tienduizenden. Vele tienduizenden.

appeltjesgroeneweide | 14-03-23 | 20:11

@Kaal-dik-en-lelijk | 14-03-23 | 20:08:
-
Ha, ha - hebt u Violetta Prygoshina, de moeder van, wel eens gezien? Ze is in de tachtig en ze heeft een proces tegen de EU gewonnen waardoor de sancties tegen haar persoon door Brussel moesten worden opgeheven… dat is nog niemand anders gelukt… ik denk dat zoonlief Yevgeny eerder blij mag zijn dat zijn moeder hém niet in de uitverkoop doet…

bisbisbis | 15-03-23 | 01:44
▼ 2 antwoorden verborgen

Met een geweer op een panzer schieten, daar hebben de Russen ervaring mee. En toch hebben ze WW2 "gewonnen. Wat zonder de steun van de VS en het VK niet was gelukt.

Frau_Ferkel | 14-03-23 | 19:57 | 3

Uit pure wanhoop probeer je met je geweertje een periscoop (glas.!) te raken van zo'n tank.. zodat 'ie tijdelijk 'blind" is... tja je moet wat als de warme bagger je vlotjes door de broek loopt... hoeladiejee..!

grapjasz | 14-03-23 | 20:03

Als je mensjes op een tank hebt zitten of rondom de tank hebt lopen kan het tegen de tank aan schieten desastreus voor de mensjes zijn. Plus de bemaning weet dat ze gezien zijn, dat horen ze. Wat zal de volgende stap zijn? Ik zou me doodsnerveuzer voelen als ik al die geluiden zou horen tegen mijn koepel.

nobodiesunmighty | 14-03-23 | 20:24

Een M113 APC ipv een FV103.

Heb ik me voor niets af lopen trekken

Stinkendzadel | 14-03-23 | 19:55 | 1

lullig hoorrrr..

grapjasz | 14-03-23 | 20:11

Ga er maar gerust van uit, dat as we speak ergens in China een legerkorps wordt getraind en uitgerust als ‘ vrijwilligers’. Voor de vorm lijven wij er nog een paar Afghaniërs, Iraniërs, Mongoliërs, Kazakhstanen, Kirgizstaniërs en Tadzjikistanen bij in ( nieuwe schrijfwijze, je mag de ethniciteit niet meer verwarren met het land) en vóilà: job’s done. En succes verder, jongens: de rest van Europa heeft het te druk met groen, inclusief en divers zijn…

bisbisbis | 14-03-23 | 19:55 | 9

@ bsbisbis. "Feitelijk de baas over Russische grondstoffen". Vind ik nogal een uitspraak. Ze kopen die op, met geld dat ze aan ons verdienen, maar Rusland zal nooit buigen voor China. Die houden toch echt wel de regie. Het is een tijdelijk verstands huwelijk, meet niet.

Kaal-dik-en-lelijk | 14-03-23 | 20:27

@Kaal-dik-en-lelijk | 14-03-23 | 20:21: Het probleem is dan denk ik niet alleen China en Rusland maar ook alle andere landen die het liefst een einde zien komen aan de Amerikaanse overheersing van de wereldeconomie. Dat is een aardig lijstje vermoed ik.

First Contact | 14-03-23 | 20:33

@First Contact | 14-03-23 | 20:33: de reactie in heel de niet-westerse wereld sprak boekdelen: ieder land wees die sancties botweg af, zelfs Turkije!

Spie | 14-03-23 | 23:48
▼ 6 antwoorden verborgen

Als je al een jaar lang je kloten op het blok legt... komt er wel eens een dagje dat het optimisme en de Schwung eventjes beetje zoek is....

grapjasz | 14-03-23 | 19:55

Zie je nou, Karin is nog geen dag in Oekraïne en het gaat mis. Functie elders? Niet in Oekraïne dus.

dathoujetoch | 14-03-23 | 19:53

Goede topic.
Gaat lekker over geweld en wapens waarmee je andere mensen van vlees en boeld mee kan doden.

Prachtig

Komt er ook een topic hoe je het beste vredesonderhandelingen kan voeren of ligt dit ver buiten de interesse?

Stinkendzadel | 14-03-23 | 19:52 | 3

bloed gvd

Stinkendzadel | 14-03-23 | 19:53

"Komt er ook een topic hoe je het beste vredesonderhandelingen kan voeren"
Te gemakkelijk. Kunt U de argumenten geven om deze oorlog te stoppen?

Frau_Ferkel | 14-03-23 | 20:00

Heb je ook mensen van vlees en bloed bij nodig. Met enige mate van verstand en verdraagzaamheid.

nobodiesunmighty | 14-03-23 | 20:39

Lol, international airspace, unprofessional, unsafe, international law. Het is wel zo natuurlijk, maar hoe zit het dan met het opblazen van de nordstream gasleiding vraag ik me af.

Sinterbikske | 14-03-23 | 20:04

Weggejorist omdat ik o.t. ging.
Sorry Joris.
Ik vraag het vanavond wel in de kroeg.
En ik trakteer je dan ook op een biertje. No hard feelings.

hero_of_heaven | 14-03-23 | 19:52

Kunnen wij straks zelf mensen sturen. Zijn genoeg hier die daar op geilen.

U-boot | 14-03-23 | 19:48 | 1

Die vinden de kill ratio nog steeds te laag en wachten nog even op de laatste Oekraïner.

Joris Beltsin | 14-03-23 | 19:56

Wat nou embedden? De helft is via de geenstijl player, en die werkt dus niet.

jcvjcvjcvjcv | 14-03-23 | 19:44 | 1

Niet op Firefox, maar wel op Chrome.

Peerkeoud | 14-03-23 | 20:08

Ondertussen is die stoere Zelenski zijn hand aan het overspelen bij suikeroompje Biden. De Oekraïne blijkt niet het heilige land van melk en honing te zijn en de bestuurders geen onkreukbare en rechtschapen lieverds. Wie had dat nu toch gedacht.

de IJsman | 14-03-23 | 19:43 | 6

Helemaal niemand. Wat een sneue clichés overigens.

BobDobalina | 14-03-23 | 20:12

@Ichneumonidae | 14-03-23 | 19:47,
Best wel veel.
Gelukkig zijn er nog mensen zoals de IJsman en u.

Bad - Casey | 14-03-23 | 21:54

@dathoujetoch | 14-03-23 | 19:52,
Weet niet of dat zo is, maar het zal mij niks verbazen.

Bad - Casey | 14-03-23 | 21:55
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
hero_of_heaven | 14-03-23 | 19:43 | 1

‘ Verliezen en pessimisme nemen toe’ - en dat is dus p r e c i e s wat een ‘ war of attrition’ betekent. En dat loopt vaak beter af voor de Goliath, dan voor de David. De Goliath kan altijd nog een blik vers kanonnenvoer open trekken.

bisbisbis | 14-03-23 | 19:42 | 3

Toch ging ie dood geloof ik. En werd David niet koning of zo? Staat iets over dat boekje.

nobodiesunmighty | 14-03-23 | 20:55

Hangt helemaal van de ratios af. Daarnaast is er naast mankracht, ook munitie, wapens, productiviteit en moraal nodig. De Russen zullen op al die fronten het afleggen tegen het Westen.

heldheino | 14-03-23 | 22:25

Feit blijft dat Rusland al 6 maanden bezig is een kleine stad in te nemen. Voor het moraal ook niet top als je ziet hoe ver ze nog te gaan hebben voor hun hele Donbas. Ik denk dat enkele succesvolle doorbraken van de Oekraïners wel eens heel gauw heel veel eenheden het op een sprinten laat zetten richting de grens.

SeingaltUNo | 14-03-23 | 19:42 | 6

Kan ook een bewuste strategie zijn: net zo lang met artillerie bestoken tot er geen teken van leven meer is. Dan 100 of 200 meter oprukken rinse and repeat. Dan heb je zelf relatief weinig slachtoffers, maar dan duurt het wel langer. Blijkbaar hebben ze geen haast. Las dat men ervan uitgaat dat het nog 2-3 jaar duurt. Hoop dat echter niet.

Spie | 14-03-23 | 20:06

@Ichneumonidae | 14-03-23 | 20:10:

Allereerst even duidelijk stellen dat ik anti oorlog ben, en wapens geven om deze oorlog te stoppen, een noodzakelijk kwaad.
Toch hoop ik van harte dat die oekse ijzervreters binnen een paar maand de zogenaamde bevrijders, hun land uit kicken, en vooral dat het dan ook daar ergens ophoudt.

Er is in de huidige setting denk ik geen overwinning te behalen in bachmut, ik gok, mahajh ik ben ben maar een simpele bankstelgeneraal, dat het min of meer een strategie is om de rus aan bachmut te binden, minimaal terugtrekken tegenover maximale verliezen bij de tegenstander.

Er wordt (is waar bericht) een grote troepenmacht(50k man) opgebouwd ergens NW van zaporichia, die kunnen 3 kanten op, Oost is bachmut, Zuidoost is Marioepol, Zuid is Melitopol = Krim.
Wachten is op de tanks vliegtuigen en apc's

Tsja, welke kant ze opgaan, zeg het maar.. de Krim zou kunnen maar daar is de troepenmacht te klein voor..

(op basis van wederkerende zeer hardnekkige geruchten wat ik hierboven ergens ook tegen spartacus zeg)

AldNuut | 14-03-23 | 20:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Hier zie je dus het resutaat, nog even en oekrainse troepen gaan muiten.
De oorlogsretoriek van de EU ten spijt, als de Oekraïners, die zich tot nu toe letterlijk doodvechten, of de US het zat zijn is het game over.
Daar sta je dan als EU, onoemelijk veel menselijk leed, geen gas, Ukraine in puin, wat een ellende.

Nico1000 | 14-03-23 | 19:41 | 7

Dat menselijk leed is niet te bevatten. En dan jongens naar het front sturen, ik word er ziek van als ik er te veel aan denk.

ChalinaRosa | 14-03-23 | 20:12

Vind je Ap...
Het is gemakkelijk als je aan de kant staat en alleen via gs je mannelijkheid hoeft te tonen.
Bevelhebbers aan het front hebben met de harde realiteit te maken.
Kapot geschoten jongens, gemutileerd, voor het leven getekent.
Wat denk jij nu dat die gasten daar vechten voor onze zogenaamde tolerantie voor trans genders, nee zij vechten voor elkaar, envals elkaar niet meer bestaat om dat die weggeschoten zijn kappen ze er gewoon mee.
Kan de EU lulln wat ze willen, zelenski stampvoetend brullen dat ze door moeten gaan, nee dan is het einde oefening.
Weten wanneer je moet stoppen is heldhaftiger dan alles en iedereen de gehaktmolen in sturen!

Nico1000 | 14-03-23 | 20:23
▼ 4 antwoorden verborgen

Erg lastig om betrouwbare informatie te krijgen rond deze oorlog. Van beide kanten erg veel propaganda, zoals altijd bij oorlogen, en aan het eind verliest Oekraïne.
Zie de Russen niet verliezen, ook niet als NL over een paar jaar 2 mijnenvegers naar de Zwarte Zee stuurt. Heeft ergens wel iets geestigs.

Ichneumonidae | 14-03-23 | 19:39

Gelukkig zijn de Russen allang verslagen en begraven ,aldus kwaliteit media.
Alles fake dus.
Rutte is ook geen psychopaat maar een vliegtuig.

rein9576 | 14-03-23 | 19:38 | 1

In dat geval is Rutte een moderne versie van "The Christmas Bullet"
"It was the worst military aircraft of all time. Developed by a man described as “the greatest charlatan ever to see his name associated with an airplane,” the Christmas Bullet was the rare kind of fighter which had a perfect kill ratio: it killed everyone who ever tried to fly it.

The Christmas Bullet is a product of a bygone age when a lone madman could get rich convincing a New York senator, an established aerospace firm, and the U.S. military all at once that he could develop the greatest aircraft the world had ever seen.

The plane was the brainchild of Dr. William W. Christmas, a conman and a psychopath generously described by the Smithsonian Institute as a “pioneer in aeronautical research.” Dr. Christmas did not have a doctorate in engineering; he was a medical doctor, albeit one for whom the Hippocratic Oath appears to be more of a set of loose suggestions than strict guidelines. (...)"
jalopnik.com/the-christmas-bullet-was...

Abject | 14-03-23 | 20:39

Dit is niets anders dan een cynische exercitie van de VS. Oekraïne heeft geen enkele kans om dit te winnen. Ze worden aan gort geschoten door Russische artillerie en staan sinds Rusland extra troepen heeft gemobiliseerd voor een enorme overmacht die systematisch het Oekraïense leger aan het decimeren is. Maar de VS geven daar niet om. Primaire doel daar is het maximaal beschadigen van Rusland, ten koste van Oekraïne en de rest van Europa.

Er blijft een rompstaat over van de Oekraïne en de bevolking wordt gehalveerd ten opzichte van voor de oorlog. Triest. Zoals Kissinger ooit zei: "To be an enemy of the US is dangerous, but to be a friend is fatal".

Domulus Nieuwhaus | 14-03-23 | 19:36 | 6

@Après toi | 14-03-23 | 19:45: Jij denkt dat dat de andere optie was? Het vredesvoorstel van vorig jaar was alleszins redelijk.

Domulus Nieuwhaus | 14-03-23 | 19:48

@Domulus Nieuwhaus | 14-03-23 | 19:48: Vanuit Putins oogpunt misschien. Maar Putin is notoir onbetrouwbaar, dus het heeft geen zin om met hem een bestand te sluiten. Want als het hem beter uitkomt, houdt hij zich niet aan afspraken.

Après toi | 14-03-23 | 20:05

@Après toi | 14-03-23 | 20:05: Het Westen wel natuurlijk. Wat mss wel een idee is, is om op het Maidanplein te gaan loeien als een stel geretardeerde bavianen.
Vond het toen al walgelijk.

Ichneumonidae | 14-03-23 | 20:28
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
EmilioEsteves | 14-03-23 | 19:35 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Geld genoeg geven voor een huurlingen leger.
Pour les Belges, il n'y en a plus, pour les Belges il n'y en a plus
Ce sont des tireurs au cul
Pour les Belges, y en n’a plus, des tireurs au cul! *

miko | 14-03-23 | 19:32

@Spartacus Hoe gekleurd is jouw bril?
Als je daadwerkelijk zou kijken naar hoe het gaat op het slagveld, zou je wellicht tot de conclusie komen dat Oekraïne dit nooit kan winnen.
Out gunned, out manned.
Het is jammer dat GS niet objectief rapporteert.

Deze oorlog wordt niet gewonnen, er zijn enkel verliezers en de grootste verliezer is het Oekraïense volk.
Het hele land gaat naar de knoppen.

Chojinsan | 14-03-23 | 19:29 | 14

@Domulus Nieuwhaus | 14-03-23 | 19:51: Je klinkt als een Putin-fan. Meen me te herinneren dat Rusland ooit beloofd heeft om Oekraïne niet aan te vallen, als het land de kernwapens inleverde. Is gebeurt, en vervolgens viel Putin toch Oekraïne binnen. Dus wie hield zich hier niet aan de afspraken?

Après toi | 14-03-23 | 20:07

@Après toi | 14-03-23 | 20:07: Jij klinkt als iemand die alle ratio overboord gooit bij het horen van de naam Poetin. In geen enkel scenario was Rusland akkoord gegaan met de Oekraïne als lid van de Navo. Ook niet onder een andere leider. En Merkel zegt dat de Minsk-akkoorden zijn afgesloten met het doel ze niet na te leven. Dus ja, dat tast de geloofwaardigheid van het Westen wel aan.

Domulus Nieuwhaus | 14-03-23 | 20:18

@Après toi | 14-03-23 | 20:06: Waarom ook niet? Zegt ook helemaal niets over de Russische doelstellingen. Als ik jou moet geloven wil Rusland heel Oekraïne, de Baltische staten, heel Oost-Europa e.d.
Allemaal onzin. Rusland gaat geen conflict aan met NAVO-leden.
Je kunt je beter afvragen waarom Oekraïne niet daags daarna Moskou aanviel.

Ichneumonidae | 14-03-23 | 20:25
▼ 11 antwoorden verborgen

Er is hier veel kennis aanwezig , iemand n idee wat er gebeurt als oekraine niet standhoudt ondanks alle westerste steun. En Rusland wint. Ik hoor steeds dat dit ondenkbaar is, maar wat als dit wel gebeurt? Polen next of de Baltische staten? Of stagnatie, en relatieve rust.

Crankhead | 14-03-23 | 19:29 | 7

Hooguit 2 jaar rust, en dan breekt er een 'Russische opstand' uit in de Baltische Staten. Oftewel, de ellende houdt niet op. Dus kun je beter nu er vol in gaan, en de Oekraïners zwaar bewapenen.

Après toi | 14-03-23 | 19:49

Wint? Als in heel Oekraine bezetten? Dat lukt natuurlijk nooit. Hooguit een status quo met wat Rusland nu heeft en dan krijg je een soort N/Z Korea. En dat de hele Navo in de Oekraine gaat zitten, uit voorzorg.

Risingson | 14-03-23 | 19:56
▼ 4 antwoorden verborgen

Wie sturen ze eigenlijk als Oekraïne door haar voorraad militair inzetbare mensen heen zit? Hoeveel mankracht valt er eigenlijk nog uit de bevolking te putten?

Abject | 14-03-23 | 19:27 | 1

Inwoners 43 miljoen, laten we zeggen dat 5 miljoen manschappen kunnen worden ingezet + vrijwillige buitenlandse manschappen. Ik maak me eerder zorgen over de 'next move' van Poetin of inmenging van China.

First Contact | 14-03-23 | 19:31

Botsen? Volgens de Amerikanen hebben twee russische straaljagers brandstof over de drone gepist, en hem daarna geschopt.

Hadena | 14-03-23 | 19:20 | 1

Zou mooi zijn als die bij het wingtippen zichzelf opblaast, dan leren ze dat snel af.

Tjemig | 14-03-23 | 19:41

Jammer dat het geen Spartan is ;).

Sinterbikske | 14-03-23 | 19:16

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl