WK Snertkoken gaat internationaal: 'We hadden 1 Surinaamse deelneemster'

Toch een Hollands soepje
We zijn de beste! We zijn niet alleen de beste van Noord-Holland! We zijn ook de beste van Zuid-Holland. En we zijn de beste van Zeeland. We zijn de beste van Brabant. We zijn de beste van Limburg en we zijn de beste van Gelderland! We zijn de beste van Overijssel. We zijn de beste van Drenthe. We zijn de beste van Groningen en we zijn de beste van Friesland. We zijn de beste van Flevoland. We zijn de beste van Utrecht! Snert, de groene toverdrank voor koningen en goden, heeft een eigen WK. En het WK Snertkoken was wéér een Hollands soepje. "We hadden alleen een Surinaamse onder de deelnemers." Dus waren we ook de beste van Suriname! Maar: "Drie jaar geleden hadden we twee mensen uit Senegal." Nou, het scheelt ons allemaal niks. Niks. WK is WK, dan moeten die Franse Paturijnvreters maar meedoen als ze het zo goed weten. De wereldkampioen snertkoken is Michel Rekers uit Koedijk. DE BESTE VAN DE WERELD.
Reaguursels
InloggenMijn moeder maakte de snert vroeger in 3 dagen.
Dag 1: zet de spliterwten in de week.
Dag 2: Breng aan de kook, voeg alle overige ingrediënten toe , laat een paar uur pruttelen, koel af en zet daarna in de koelkast.
Dag 3: Verwarm de soep op een laag vuurtje en dien op.
Ik doe het ook in 3 dagen.
Dag 1: koop een blik Unox snert en laat staan op het aanrecht.
Dag 2: laat blik gewoon staan en ga wat leuks doen.
Dag 3: open blik, doe de inhoud in een pan, warm op en verdeel over diepe borden.
Voetnoot: soms moet je niet te ingewikkeld doen.
Heb toevallig vandaag 90 liter snert gemaakt voor een of ander feest ter ere van een gerestaureerd tweede wereld oorlog vliegtuig waar de Amerikaanse ambassadeur en de Luxemburgse gr… du. de hoofd gasten zijn. Heb ik toch mooi de beide heren de flatulences bezorgd.
Erwtensoep is voor mij zelfkastijding.Krijg altijd flinke jichtaanvallen na het nuttigen van mijn zelfgemaakte overheerlijke erwtensoep.Maar toch doen hé?
Dat herken ik niet. Ik verdenk haring (voordelig per drie) en weize bier mit hefe.
Ik neem aan dat die ene surinaamse deelnemer gewonnen heeft?! Als boetedoening voor het slavernijverleden.
Snert. Als de Nederlander zijn vreten niet door een vergiet kan duwen blieft hij het niet.
Mooi !
Mijn wijlen schoonvader goot zijn chinees-indonesische kip ananas af in een vergiet. Onvergetelijk.
Ik zag toevallig gisteren een clip over een soort ''Dutch'' eettent in de States.
Een van oorsprong Hollandse meid ging daar eten en keek verbaasd dat de snert op toast met sla werd opgediend.
www.youtube.com/watch?v=AM2RbrVQF5I&a...
Naar mijn mening moet je niet te veel rommelen aan een bewezen recept.
Alle recepten die niet vermelden dat je echt NIET de dag zelf de snert kan eten zijn af.
Wat mij betreft geen rookworst.
En een lepeltje soja saus (geen zoete ketjap) kan een oppeppertje geven. Beter dan maggi.
NEEEE!!! Geen soja of wat dan ook.
Smaak moet van de botten van het vlees komen. Eerst roosteren.
@Flapster | 20-02-23 | 21:29: Ik snap je reactie, maar weet wat ik zeg. Maggi is ingrijpender. En... het is complementair, geen moeten.
Klopt. Voor de liefhebber. Ik lust wel een scheutje maggi in de kippensoep, dat dan weer wel.
Mijn vriendin maakte vorige week nog erwtensoep. Maar het was snert.
Vind snert en stamppotten het lekkere van de winter maar das ook dan het enige. Lekkerste zuurkool ooit overigens gegeten in Duitse bierkelder in Berchtesgaden. Met zon Duitse pul bierl er bij. Lekker!!
Extra wortelen, extra aardappelen, geen spek, extra rookworst, varkenshaas erbij en een paar lepels mix van ketchup, ketjap en sambal.
Geen knolselderij?
Prutser
Soort van hutspotsnert ;)
Varkenshaas, ja mager stukje vlees.. jij snapt er echt helemaal niks van. En als je alles extra doet krijg je gewoon meer.
Varkenshaas? Waarom dat dure weeë magere vlees?
@Ruimedenker | 20-02-23 | 20:14: Niet meer dan er gemiddeld in moet zitten, misschien als extra toevoeging wat pastinaak.
@bitterpete | 20-02-23 | 20:15: De textuur als het uitelkaar valt, past gewoon perfect,
Vergeet de extra erwten niet! Anders heb je zo koninginnensoep...
Mensen die moeten aanklooien met ketchup, ketjap en sambal zijn rare mensen. Een goede erwtensoep heeft al die toevoegingen niet nodig, en verpest in mijn optiek de echte smaak van traditinele erwtensoep. Maar dat zal vast een smaakdingetje zijn, zoals mensen later ook gaan lopen zeggen dat het nijlpaard op de bank een betere keuze was, ipv zo'n levenslustig hertje wat je nu hebt lopen rondhuppelen.
@Xaphan | 20-02-23 | 20:27: Eens! Niet te veel klooien en geen nijlpaard in de erwtensoep.
En vergeet de zelf gebakken kroepoek ook vooral niet want dat lepelt heerlijk weg.
Jaren geleden een tip op de radio gehoord van clown Bassie: "Vrouwen zijn net als erwtensoep, als ze beginnen te pruttelen moet de worst er in."
Hoe is het nu qua snert en Paramaribo?
Ik maak voor Carnaval altijd een enorme pan vol snert. Beste bodem voor 5x een dag lang zuipen. De laatste dag is altijd een gok, soms is de snert zuur, soms is de pan al leeg door extra veel ontbijters.
Dat was ik dus al. Maar het blijft altijd verborgen voor het grote publiek.
Anders kom ik dadelijk de keuken niet meer uit.
Snert Hollands? Een snertvolkje dus...
De zus van RicktheDick kan heerlijke roti maken.
Paar keer pindasoep gemaakt. Tis eigenlijk net verkapte satesaus. Smerigste soep die ik ooit gemaakt heb ik is gepureerde spruitjes soep met blokjes salami. Die ging zo de vuilnisbak in.
Ik had laatst een puree met halve gebakken spruitjes en geschaafde amandel, en die was zonder meer fijn.
Zo heb ik m’n auto een keer de soep ingereden.
Uiensoep.
Stinken jonghuh!
Stamppot spruitjes vond ik mèh.
@Ruimedenker | 20-02-23 | 20:11:
Wie wil er soep op zijn achterbank?
Mensen, snert is het pas, wanneer je het een dag buiten hebt laten rusten. Je kan het na eerste bereiding wel opeten, maar dan is het geen snert. Ik heb met de Kerst een grote pan gemaakt, en ik was me toch een partij trots, omdat het gewoon precies goed gemaakt was. En vergeet de varkenspoot niet. Dat lijkt overbodig, maar is een onmisbaar ingrediënt. Ik ben heel slecht in kokkerellen, maar snert maken is een rustgevende klus. Dan verspil je de dag niet door de WC te gaan poetsen of 12 afleveringen van een of andere slechte serie te kijken.
www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten...
Al is het inderdaad de volgende dag nog lekkerder.
En savonds lekkere snert scheten laten die stevig ruiken. Zin in
@Cornelis12 | 20-02-23 | 20:09: Genieten onder de dekens..!
Nou en? De beste snert van de wereld is vergeleken met zoiets als de slechtste Pizza van de wereld nog steeds niks! Want als dat niet zo was, dan bestelde iedereen overal op de wereld wel een kommetje snert, in plaats van een Pizza. Maar dat is dus niet zo. Dus. Nou en? Met je snert.
Smaken verschillen. Zo zou de doodstraf moeten staan op Pizza Hawaii of Pizza Boerenkool.
Nee, dan surinaamse erwtensoep. Mag nu niet linken, maar toch…
@Glasgow Argus | 20-02-23 | 20:09: Pizza erwtensoep... *kwijl* .....
Ik zou serieus stamppotten en normaal avondeten bestellen, als dat een service zou zijn. Die pizza is vaak echt uit armoe.
WK snert koken staat dus gelijk aan WK korfbal. Combinatie moet mogelijk zijn
Waar ik varkenspoot zei bedoelde ik sambal ... stop de tijd
Lekker doppen!
En dan soep maken.
Dus op 1 Surinaamse deelname na was het een nationaal kampioenschap i.p.v. een internationale.
Maar een nationaal kampioenschap is ook prima, wanneer we onze snert maar in ere houden!
Wie heeft er suiker in de erwtensoep gedaan..?
En dat geldt ook voor Korfbal!
Laatst een WK korfbal tussen Australië en Engeland gezien. Dus ook in het buitenland. Blijft een rare sport maar toch.
Of de world series.
Snert maken is het korfbal van de keuken.
Taghi is chef-kok in de gevangenis van Vught.
Z’n specialiteit is blauwe bonen soep.
Er bestaan nog mensen die Indische erwtensoep maken. Met rijst erdoor.
Italiaanse erwtensoep, met lasagne erdoor.
sambalbij..?
Lekkurrr (gepast accent)
@grapjasz | 20-02-23 | 19:58: Dat is serieus een goed idee.
Altijd
Patoerèèèn!
Goed gedaan jochie.)
Als stamcafé kok @wilderst had meegedaan had de rest van het deelnemersveld geen schijn van kans gehad.
Over snert gesproken. Ik luister zondag weer naar uw mix.
@BrutusBosch | 20-02-23 | 20:01:
Oooeeeeeee!!
Snert onder de gordel.
Ik wilde Wilderst nog waarschuwen, maar hij heeft zijn telefoon 's nachts uitstaan.
Met hoeveel erwten verschil heeft hij gewonnen? Dat staat er dan weer niet bij.
En het WK Snertkoken was wéér een Hollands soepje.
-
GVD blij dat China dit jaar niet mee mocht doen.
vorige winnaars:
2022: Kameroen
2021: Friesland
2020: Friesland
2019: Noorwegen
2018: België
2017: Rwanda
2016: Noord Holland
2015: Rusland
2014: Australië (na knock-out tegen Litouwen)
2013: China
....
Snert met een flinke lepel sambal, toppie.
In je oog!
Erwtensoep!
Snert? Erwtensoep!
Nee, snert.
Gewoon Errtesoep!
Net als dat het gewoon Patat is.
Frites en snert zeggen ze maar in Helmond(Lim) ofzo.
Soep met erretjes.
@Ruimedenker | 20-02-23 | 19:51: Ghe, jah! met een varkenspoot erin.
Voor de 5e keer maar liefst
Erwtensnertsoep
Tsss! De beste van Utrecht is nog altijd m’n schoonmoeder.
Erwtensoep van Unox, met inclusief extra toegevoegde plakjes Unox rookworst.
Wist je dat Rookworst zonder R ook worst is?
Nu wel!
quadruple pleonasme, repsect!
Gna. Ze leest zeker mee, DenkerT?
Erwtensoep schijnt ook in Marokko populair te zijn.
met varkenspootje en Zeeuws spek
Die zijn meer van de kikkererwtensoep, ook erg lekker natuurlijk.
Verdomme, dat verklaart het. Snel, doof de vuren!
'We hadden alleen een Surinaamse onder de deelnemers'.
Mhh, erwtensoep met madame jamette... ook wel lekker denk ik
Bijna alles wordt lekkerder met een goede sambal.
Ik woonde ooit naast een halal slager, die maakte dat. Werd gerund door een Surinaamse hindoestaan die de hele dag whiskey -cola dronk
@de visser | 20-02-23 | 19:50: Zo'n slager had ik destijds ook, kreeg soms papiergeld terug met bloedvegen erop. Maarja, details.
De snert van die Surinaamse mevrouw was vast lekker pittig. Sommige elementen van buiten zijn daadwerkelijk verbeteringen. Het kan. Laten we die optie vooral openhouden.
Zonder te proeven zou ik meteen een theelepel sambal in zo'n bord snert mikken, ongeacht of die door Michel Rekers of de Surinaamse Thelma Bakah is bereid.
Kan mij niet pittig genoeg zijn.
@keestelpro | 20-02-23 | 19:49: maar... welke sambal....?
Met maggiblokjes:-)
Sambal lemmetje. Lekker pedis.
@keestelpro | 20-02-23 | 19:49:
Vroeger zou ik een nacht wakker hebben gelegen en 10 keer mijn tanden hebben gepoetst. Nu slaan regelmatig de vlammen uit mijn culinaire slachtoffers terwijl ik zit te genieten. Eens in de zoveel jaar ondergaat je gestel blijkbaar een drastische verandering.
@let op uw zaak | 20-02-23 | 19:56:
Maggi is net jenever: goed voor alles. ;-)
@letopuwzaak | 20-02-23 | 19:56: Als ontbijt?
@keestelpro | 20-02-23 | 19:49:
Mosterd sowieso. En peper. En een toefje kerrie. En dan gaan we pas echt los. Die smakeloze hollandse pot, brrrr.
@MickeyGouda | 20-02-23 | 20:00:
Ik moet toegeven dat het in exotische kipschotels soms net dat beetje extra is. In jouw geval; een exotische groenteschotel.
@Après toi | 20-02-23 | 20:09:
Wat was het, Après toi? Zalm met ei? ;-)
@letopuwzaak | 20-02-23 | 20:28: Ja, zoiets. En cappuccino.
@Graaisnaaiert | 20-02-23 | 20:13: Falang food.
Snert met drijfijs en een leuning, niets mis mee!
Michel Rekers is gewoon een snertkok. XD
En een man. Daar komt ook nog gedonder van.
Cultural appropriation?
Onze snert! Houdt de dief!
REAGEER OOK