Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

De patriotten van Chega: Iberische bonvivanten van het houtje

Europese Patriotten, deel IV - Portugal. Tekst & foto's Arthur van Amerongen

“Nou nou, dat zou in Nederland niet kunnen horen hoor, zo’n gigantisch schilderij met negerslaven”, fluister ik tegen Ricardo Regalla Dias Pinto, de kabinetschef van Chega!, de derde partij van Portugal en tevens de meeste patriottische. Chega betekent genoeg. Basta! 

Op het enorme schilderij zien we hoe de legendarische ontdekkingsreiziger Vasco da Gama (bekend van de sigaren  en een fijne straat in 020-Gaza) met alle egards wordt ontvangen door de samorijn, de vorst van Kozhikode (Calcoen in het Nederlands) aan de Malabarkust in het huidige Kerala in India. De negerslaven buigen voor Vasco. 

Dit racistische schilderij was in Nederland natuurlijk allang in de fik gestoken door de Sturmabteilung van Antifa en Bij1, of een of andere zot had zich er aan vast gelijmd. 

De Portugezen, van de linkse en de rechtse persuasie, daarentegen zijn trots op hun verleden en schamen zich daar dus absoluut niet voor. Oikofobie kennen wij niet in Lusitania. 

In een vorige aflevering van Europese Patriotten schreef ik hoe de grandeur van het Portugese wereldrijk op kleine schaal werd nagebouwd in Coimbra: in Portugal dos Pequenitos. 'Portugal van de Kleintjes' is een bijna zeventig jaar oud attractiepark dat zich laat vergelijken met Madurodam. De markantste gebouwen uit steden als Porto, Lissabon, Coimbra en streken als de Algarve en de Alentejo zijn er in het klein nagebouwd. Portugal dos Pequenitos met zijn kasteeltjes en torentjes doet denken aan het decor van de Vliegende Fakir in de Efteling.

Vergezeld door Arie Pos, staan we in de Salão Nobre, de Edele Zaal van de Assembleia da República, het parlement van Portugal, in het statige Palácio de São Bento in Lissabon.  

Dit is andere koek dan ons parlement, met die onsmakelijke klimmuur. De Edele Salon is geheel in de stijl van Salazar’s  Estado Novo. De zeven schilderijen die er hangen, zijn een hommage aan de Portugese ontdekkingsreizigers: Infante (kroonprins) Dom Henrique de Zeevaarder overhandigt zijn revolutionaire plan voor de ontdekkingsreizen aan de kapitein van de Portugese marine, Diogo Cão, ontdekt de monding van de Congo-rivier,  Bartolomeu Dias ontdekt Kaap de Goede Hoop, Pedro Álvares Cabral landt in Vera Cruz in Brazilië. Malakka wordt ingenomen door Afonso de Albuquerque  en tenslotte het meest omstreden schilderij: Vasco da Gama wordt ontvangen door de samorijn

De vrolijke Ricardo Regalla is overtuigd monarchist (aanhanger van Duarte Pio van Bragança, de laatste troonpretendent die in Sintra woont) en heeft een koninklijke snor, zoals de betreurde Dom Carlos de Eerste. De tweede man van Chega zegt dat de gedeputeerde Joacine Katar Moreira eiste dat de zeven schilderijen verwijderd moeten worden. 

Moreira stelt dat deze kunst de erfenis is van dictator Salazar en de onderwerping van andere volkeren en culturen en het Portugese koloniale verleden verheerlijkt. Ze suggereert dat er maar een apart museum voor moet komen. Dat doet me denken aan mijn favoriete museum; de Alte Pinakothek in München, dat vol hangt met “entartete” kunst. 

Herr Adolf Ziegler was van 1936 tot 1943 voorzitter van de Reichskulturkammer. Zijn taak was om de kunst in Duitsland te zuiveren. De werken van Joodse kunstenaars en andere subversievelingen werd in beslag genomen of vernietigd. Ziegler organiseerde de grote nazitentoonstelling "Entarte Kunst" in 1937 in München, met 650 moderne schilderijen, grafiek en sculpturen uit 32 musea, waaronder belangrijke meesters als Wassily Kandinsky, Emil Nolde, Lyonel Feininger en Ernst Barlach en Ernst Ludwig Kirchner. 

Het baasje van de Reichskulturkammer stelde ze tentoon in de Pinakothek, vergezeld van antisemitische slogans en treiterende opmerkingen.  

Ik ben dol op met name Nolde en Kirschner (die tot de stroming Die Brücke behoorden) maar ik ben ook gek op de koloniale schilderijen in het Portugese parlement en op de oriëntalistische erotiek van Eugene Delacroix, in zijn schitterende museum in Parijs. Ricardo Regallo: “de grap met die juffrouw van kleur die de schilderijen wil cancellen, is dat de negerslaven op het schilderij niets te maken hebben met Vasco Da Gama maar bezit van de Indiase heerser waren.”

Wokisme leeft niet erg in Portugal. Dat is iets uit Angelsaksische buitenlanden, lezen we hier in krant en weekblad. Een verleden met vier en een halve eeuw koloniale macht en uitbuiting in Afrika, Azië en Brazilië, slavenhandel, inquisitie en bloedige onafhankelijkheidsoorlogen leidde nog niet tot mea culpa’s of excuses. Alleen niet-Portugese historici van de the empire writes back-school herinneren aan de minder fraaie kanten van Portugals roemruchte eeuwen als ontdekkersnatie en wereldgrootmacht.   

De ontdekkingsreizen en het imperium worden ook van staatswege nog altijd ongegeneerd gevierd als founding myth voor de nationale trots, en die trots blijft groot. De Portugese voorvaderen hebben ver weg iets groots verricht en ‘de wereld nieuwe werelden geschonken’, zoals bij de vele herdenkingen steevast wordt beweerd naar de woorden van Camões uit Os Lusíadas (1572), (koop die vertaling van professor Pos dan!) Portugals nationale heldenepos over Vasco da Gama en zijn ijzervretende kornuiten in de Oost. 

Black Lives Matter is ook niet echt een issue hier. Met kleuronderscheid moet je oppassen in Portugal, juist vanwege de koloniale erfenis. Premier António Costa heeft een kleurtje vanwege zijn familieroots in India, de vorige minister van justitie: Francisca Van Dunem. Zij heeft haar kleurtje uit Angola en haar achternaam van een verre Nederlandse voorouder, veel Algarvianen zien er uit als Arabieren en de Joodse factor in het Portugese DNA is groot. Verschillig zijn is dus niet makkelijk. Portugezen zetten zich makkelijker af tegen zigeuners, Spanjaarden, Roemenen of Russen dan tegen de moeilijk te ontwarren knoop van hun eigen genetisch materiaal. 

Er valt zo weinig te cancelen zonder dat de nationale trots een knauw krijgt. Bussen schoolkindertjes brengen nog altijd enthousiaste bezoeken aan het reeds genoemde ‘Portugal dos Pequenitos’ in Coimbra. Terwijl in Spanje het dikbuikige en -lippige negertje van de zakjes Conguitos (Spaanse Maltezers) verdwenen is, kun je in Porto nog altijd terecht in de beroemde delicatessenzaak ‘O Pretinho do Japão’ (het negertje uit Japan), waar je door een levensgroot gekleurd jongetje van hout in bediendenkloffie wordt verwelkomd. Aan de webpagina van de winkel wordt momenteel gewerkt. Een veeg teken?

Manuel Matias en Sir Raymond de Souza schuiven aan bij de rondleiding. Manuel is de factotum van Chega en een fervente anti-abortus activist. Hij was de leider van de Pró-Vida-partij die eind 2020 opging in Chega, en is al geruime tijd adviseur van partijvoorzitter André Ventura. Manuel’s dochter, de beeldschone Rita Matias, is een van de afgevaardigden van de partij. Raymond is een Portugees die geboren werd in Brazilië, naar Zuid-Afrika verhuisde, door migreerde naar Australië en uiteindelijk neerstreek in de Verenigde Staten. Hij reist de hele aardkloot over als vliegende ambassadeur van International Missions for Human Life International (HLI). 

Chega en Andre Ventura worden in de Portugese pers - zonder uitzondering “progressief” - onophoudelijk gedemoniseerd. Ventura verliet de linksige Partido Social Demócrata en trok veel kiezers van de PSD en de Partido do Centro Democrático Social (CDS) weg. Hij is tegen abortus, euthanasie en tegen het homohuwelijk maar Chega telt veel gays onder zijn leden. Met een thema als immigratie scoor je niet in Portugal (2.5 miljoen Portugezen wonen buiten het moederland) en islam is ook geen verkiezingsdingetje, met 0,001 procent mohammedanen in het land. Chega heeft geen enkel probleem met Oekraïense vluchtelingen maar staat erg argwanend tegenover de motieven van veel gelukszoekers uit islamitische landen. Om maar een voorbeeld te geven: een paar jaar geleden was heel Fuseta in rep en roer vanwege de komst van maar liefst 800 vluchtelingen uit de Levantijnse rimboe. Fuseta is een schattige vissersdorpje tussen Olhão en Luz de Tavira, net Egmond aan Zee rond 1930, met judeo-christelijke normen en waarden en good clean fun voor de hele familie.Er wonen amper 2500 mannen en vrouwen in Fuseta en die zijn allemaal familie van elkaar. De Syriërs zouden in een schitterend hotelcomplex midden in het dorp worden geparkeerd. Nou leeft Fuseta van toerisme en als je dan iets niet moet hebben op een maagdelijk strand met zonnebadende katholieke Portugese bakvissen, is het een peloton ongeschoolde mohammedaanse testosteronbommen die nog nooit een meisje in bikini hebben gezien. 

Eind goed, al goed want de Syriërs weigerden naar Portugal te komen. Ze vonden het een arm, onbeschaafd en aggenebbisj rotland, met smerig haram eten, weinig zon & cultuur en ze stoorden zich vooral aan de alom aanwezige kwetsende en respectloze Jezusbeelden en Jezusafbeeldingen. 

Ik ben een keer of vijf in Syrië geweest en je kunt er lekker hummus vegen maar ik zag vooral dat die gribus niet snel een Nobelprijswinnaar, een hersenchirurg of een raketgeleerde zou voortbrengen, laat staan een fatsoenlijke parodontoloog. 

De Syriërs in kwestie wilden naar Duitsland en om ze niet schofferen werden ze op hun wenken bediend. Nu wonen ze allemaal aan de Kurfürstendamm. De Portugese hotemetoot die verantwoordelijk was voor deze schandalige mensenhandel, zag een vette vluchtelingenbonus aan zijn neus voorbij gaan.

Aan de patriottische leus Deus patria e familia heeft Chega trabalho toegevoegd: werk. Wat ik charmant vind aan de club, is hun onvoorwaardelijke steun aan Israël en hun eis dat de Portugese ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem verhuisd. 

Chega is erg populair in rurale gebieden als de Algarve en de Alentejo en in de arbeiderstad Setubal, waar veel teleurgesteld links werkvolk woont. Chega, de derde partij van Portugal, heeft geen enkele burgemeester, net als de PVV in Nederland. Ik ken inmiddels een aantal gestaalde kaders van de partij, vriendelijke bonvivanten (een soort gezellige Vlaams Belangers maar dan heel rooms) en ben benieuwd naar hun partijcongres in Santarem, waarvoor ik, Arie Pos en Geert Wilders zijn uitgenodigd. 

volgende week een vlammend verslag van uw razende rechtse reporter!

Reaguursels

Inloggen

Portugal. Een heerlijk land, is waar. Maar ook met een bijsmaakje. Zoals met Frankrijk. Wel is waar niet zo chauvinistisch als de laatste, qua politiek geen capsoneslijers zoals de laatste en minstens 50% Anglofieler dan de laatste.
Als je de moeite neemt om na geland te zijn te voet van Delgado naar het centrum te trekken, een flinke tocht, dan waan je je toch soms in Brussel of Antwerpen qua bebouwing hetgeen ik prima kan pruimen, maar soms ook met dito groezelige Muselmaanse typetjes die je in de gaten houden. Overigens is Delgado de afgelopen decennia een stuk verbeterd en op sommige dagen zelfs properder dan, pak ´m beet, Kotoka.

Heurtebise | 29-01-23 | 09:47

Wat ik niet snap, de hele mensheid is in Afrika en het midden Oosten onststaan, ze lagen millenia voor op landen in Europa. Waarom hebben ze er niets uit gemaakt?

Ray Skak | 29-01-23 | 09:39 | 6

Het boek zwaarden, paarden en ziektekiemen is wat voor u.

SterF... | 29-01-23 | 09:51

@SterF... | 29-01-23 | 09:51:
Ah ja. Heb het ook gelezen. Dan heb je dus nog steeds geen antwoord en dat is wel de zwakte van dat hele boek.

Joris Beltsin | 29-01-23 | 09:54
▼ 3 antwoorden verborgen

Aangespoord door verhalen van vrienden en bekenden vorige zomer maar eens door zuid-Portugal gereisd om een mooi huis voor het proletenpaar Beltsin te vinden. In de gehuchten van Alentejo wilden we nog niet dood gevonden worden. De Algarve was op sommige plaatsen levendiger maar dan ook gelijk een massa-toeristenparadijs. De prijzen voor huizen en grond (al dan niet met een ruïne) waren absurd. We zijn onverrichter zake weer huiswaarts gekeerd, overtuigd van het idee dat de vastgoedmarkt daar nog een flinke crash gaat krijgen en dat Portugal een beetje overrated is.

Joris Beltsin | 29-01-23 | 09:23

Zag gisteravond een video inzake het bezoek van de Oranjes aan Bonaire. En dan gaat het specifiek over Amalia. Wat lijkt ze verschrikkelijk veel, ook qua lopen, op Wilhelmina. Arme kind.

Werd overigens bij verteld dat ze aan het eind van het bezoek een reactie geeft over de extra beveiliging door de dreiging van Taghi. Zou mooi zijn als ze dan alleen haar middelvinger opsteekt en zegt die is voor jou Ridouan.

Cornelis12 | 29-01-23 | 09:22 | 2

Zou een nogal sneu gebaar zijn vanaf een ver eiland en verzekerd van uitgebreide persoonlijke beveiliging. En verder denk ik dat het alleen maar goed is dat de ellende van onze ontspoorde samenleving ook eens doordringt in kringen die overal van gevrijwaard zijn en zich ledig houden met betekenisloze politiek correct gewauwel.

Joris Beltsin | 29-01-23 | 09:37

Ik zie een mooie, verstandige jonge vrouw wiens jeugd in de kiem is gesmoord.

MickeyGouda | 29-01-23 | 09:55

Wat is dat daar in Ede? Deze zin in het artikel had van mij toch niet gehoeven: Medewerkers kregen kippenvel en een naar gevoel van het bizarre voorval.
www.telegraaf.nl/nieuws/2047894337/ki...

Sinterbikske | 29-01-23 | 09:22 | 3

Is de medewerker ook in het ziekenhuis opgenomen? Zijn maag draaide ook letterlijk om.

BrutusBosch | 29-01-23 | 09:30

Die woordspelingen tegenwoordig in elke regionale krant, Telegraaf is helemaal erg. Hier kunnen we gekkigheid maken, echter dat soort serieuze pers hoort zich daar verre van te houden.

Normpje | 29-01-23 | 09:45

Dus ik gistermiddag naar het hondenstrandje...
Weet niet zeker of het officieel een hondenstrandje is maar er lopen gasten met honden.. Die beesten gaan vervolgens achter elkaar aan rennen... Staan ze weer even stil om vervolgens weer te gaan rennen... Daar kijk ik dus naar... Is er zo'n gozer die een stok gooit voor zo'n hond maar die gooit ie direct op mij af.. Ik zag dat gelukkig gebeuren en weer af met m'n armen,zo van WTF...!!!

Ik zeg is het persoonlijk..??? Hij zo van nee,nee,nee Sorry enz....

Het zonnetje scheen wel lekker.....

neonreclame | 29-01-23 | 09:16 | 3

Mooie middag dus. Maak er vandaag ook iets moois van.

Peerkeoud | 29-01-23 | 09:27

Net effe in de kerk geweest. Voor het zingen verlaten.

Cornelis12 | 29-01-23 | 09:13 | 1

Soundtrack erbij.
Met een extra stukkie modern ballet door Sergei Polunin, voor de dames en een aantal heren hier. (Niet helemaal mijn kopje thee, maar het is de liefhebbers graag gegund)

Take me to church
m.youtube.com/watch?v=xBUyb07tbPg

Kapitein Sjaak Mus | 29-01-23 | 09:41

Dvorák - Symphony nr. 9- From the new world.

Klein stukje en voor wie het mooi vindt kan dan de lange versie luisteren.

youtu.be/P_1N6_O254g

Lange versie: youtu.be/vXcU7h3uVlg

Roos | 29-01-23 | 08:52 | 1

@Roos, mooi voor zondagochtend

Whisky | 29-01-23 | 09:04

'Even kort de mensen van GS een rustige zondag wensen, schat'.

Dat riepen we gisteravond. Sinds die tijd druk aan het rommelen met de wifi. Printer bleek 'zo maar' vreemd ingesteld, blijkt dat iemand (noem geen namen, maar kijkt even over de keukentafel heen) heeft geprobeerd een printer 'op de wiefie te krijgen'.
Afijn, we kunnen weer printen, de netwerken zijn weer in de lucht en we mogen weer inloggen bij GS.
Lieve mensen, een fijne zondag toegewenst, probeer niet te veel in elkanders weg te zitten, gun elkaar een beetje het licht in de ogen en oh ja, hopelijk zijn die protesterende extinctionisten voorlopig even ondergebracht in het staatshotel.

EEnzame SchizofrEEN | 29-01-23 | 08:50

"Ik snap niet dat mensen bang zijn voor links terwijl het afbouwbeleid van de afgelopen 40 jaar vanuit de rechtse hoek kwam. (Naast wat derde weg denken van pvda.) We hebben sinds Den Uyl al geen echt links kabinet meer gehad.

Van rechts naar nog rechtser gaan zal tegenvallen."
Schrijft iemand die zich Luna's Alt noemt op twitter:
twitter.com/RunicFairy/status/1619275...

cugel | 29-01-23 | 08:07 | 14

@Bootsjunge | 29-01-23 | 08:47:
Ik heb twitter heel lang vermeden, maar toen Musk het overnam ben ik er weer eens gaan kijken. Ik reageer daar soms op iemand maar hoor daar eigenlijk nooit iets op terug. Ook op Mastodon is de stilte oorverdovend. Maar hier, op GS, is wel een levendige conversatie.
@EEnzame SchizofrEEN | 29-01-23 | 08:55:
Ik heb wel eens een paar grappen getegeld hier op GS, maar de laatste tijd ben ik geen goede meer tegengekomen. En eergister heb ik nog bijna 12000 stappen gezet in een bos dat Twickel heet, hier in Twente.
@Roos | 29-01-23 | 08:58:
Toch waren het Rutte en het CDA die de PvdA en GL niet bij de coalitie wilden omdat zij te links waren, terwijl de PvdA een partij is die al vaak regeringsverantwoordelijkheid heeft gedragen en dus eigenlijk niet te links kan zijn. Als mensen dus de VVD links vinden zeggen zij dus eigenlijk over zichzelf dat zij extreem rechts zijn.

cugel | 29-01-23 | 09:23

"Luna's Alt"
Te gekke naam!

* "Poseidon's Bariton" vastlegt als Twitteraccount *

Kapitein Sjaak Mus | 29-01-23 | 09:50

@Kapitein Sjaak Mus | 29-01-23 | 09:50:
Passend voor iemand met deze ligging, dit bereik en toonomvang van de stem die tevens de 7 zeeën bezeilt. ;)
Prettige dag, het stamcafé gaat zo dicht en daarna is het weer 12 uur gedaan met off topic onderwerpen. Nou ja, goed om overdag andere dingen doen dan reaguren.

cugel | 29-01-23 | 09:59
▼ 11 antwoorden verborgen

Ja, die plaat gaat hopelijk deze week nog op mijn platenspeler liggen.

Verbandmeester | 29-01-23 | 08:25

André Engels beantwoord:
"Waarom stemmen leraren overwegend op linkse partijen?"
Op Quora, als volgt:
"Ik denk dat dit een selectie-effect is. Leraar is een beroep waarvoor je hoog opgeleid en niet al te dom moet zijn. Hoog opgeleide en slimme mensen vind je zowel links als rechts, maar rechtse mensen met die eigenschappen gaan meestal naar een carrière waarin ze hun capaciteiten gebruiken om veel, of in elk geval bovengemiddeld, geld te verdienen. Linkse personen zijn sneller geneigd om meer ideële motieven (‘ik wil een verschil maken voor anderen’) hun carrièrekeuze te laten bepalen."
nl.quora.com/Waarom-stemmen-leraren-o...

cugel | 29-01-23 | 07:50 | 11

@goedverstaander | 29-01-23 | 08:17:
Helaas, het mag niet gezegd.
Stond niets bijzonders in m’n tegel, niks ernstigs, niets waartegen cugel zich niet zelf kan verdedigen.
Fijne dag allemaal hoor.

Ruimedenker | 29-01-23 | 08:44

@goedverstaander | 29-01-23 | 08:35:
I stand corrected, Father Ted:
youtu.be/hPCH4rZU-3Q
@Ruimedenker | 29-01-23 | 08:44:
Sorry, doordat ik hier in de contramine ben krijg je dit soort dingen. Nee, ik kon mijzelf prima verdedigen, maar GU heeft nu eenmaal altijd gelijk. Ik heb het zelf ook af en toe dat ik gejorist wordt, maar ik doe mijn best het te vermijden.

cugel | 29-01-23 | 09:09
▼ 8 antwoorden verborgen

@AldNuut | 29-01-23 | 07:23: ha ja gisteren gezien. Maar geen grappige kosten voor de eigenaars.
Hebben ze in amerika geen jaarlijkse APK soms?

steekmug | 29-01-23 | 07:29

@AldNuut | 29-01-23 | 07:30: Als monteur moet je ook nog oppassend bij veel klanten want anders eigenen de klanten ook nog andere problemen toe aan jou werkopdracht.
Zoals bv de klant komt voor een oliewissel die je dan uitvoerd en dan zegt de klant dat jij bijvoorbeeld de startmotor kapot heeft gemaakt o.i.d.

steekmug | 29-01-23 | 07:37
▼ 1 antwoord verborgen

@AldNuut | 29-01-23 | 07:05:
Dat is waar: het tot vruchtbare aarde verteerde tuin en keukenafval, wordt bedekt door het nog niet verteerde deel. Mooie metafoor.
Ja, waarom reageer ik hier? Op de één of andere manier is het bevredigend.

cugel | 29-01-23 | 07:24

@cugel | 29-01-23 | 07:24:
Dank voor deze reactie..
U kijkt weer anders tegen de dag aan, mission accomplished, haha

AldNuut | 29-01-23 | 07:27
▼ 1 antwoord verborgen

On Trump’s Social Network: Ads for Miracle Cures, Scams and Fake Merchandise
Truth Social, the social network started by former President Donald J. Trump, has struggled to attract large brands.
nyti.ms/3wAQyJ4

cugel | 29-01-23 | 06:36

Smullen voor rechts:
twitter.com/nieuwsalert_nl/status/161...
Zoon van Sylvana Simons betrokken bij gewelddadige overval
www.novapost.nl/zoon-van-sylvana-simo...
"Onze relatie bereikt in 2012 het absolute dieptepunt. Zijn we samen, hebben we binnen de kortste keren ruzie. Zijn we apart van elkaar op stap, dan bestookt ze me met ellenlange manipulatieve berichten. Ze werkt me zo op mijn zenuwen dat ik niet eens meer helder kan nadenken. Ik ben haar destructieve geest zó ontzettend beu.”

Maar aan de Story verteld Ronald over een overal die plaatsvond net nadat het uit was. Hij laat weten dat hij door meerdere mannen in zijn woning wordt overvallen. Ronald zegt er het volgende over in de Story.

“De grootste van hen dwingt me op de grond en knijpt mijn keel dicht, terwijl een andere man me voluit in mijn zij trapt.”

Ronald weet zeker dat één van de daders de zoon van Sylvana Simons was.

“Tijdens een familiefeestje hoorde ik hem eens opscheppen over de tientallen overvallen waarbij hij betrokken was.”

cugel | 29-01-23 | 06:32 | 15

@Wiebenick | 29-01-23 | 08:40:
Nee, lang heb ik naar de inhoud gekeken bij Wilders en de vorm genegeerd, maar op een gegeven moment kon ik dat niet meer. Sorry.

cugel | 29-01-23 | 08:59

@Wiebenick | 29-01-23 | 09:09:
Nee, ik ben nog steeds tegen de islam, maar ik ben ook (gematigd) links. Persoonlijke omstandigheden en me ergeren aan de onbeleefdheid van Wilders hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat ik hier niet meer anti islam maar anti extreem rechts tegel. Maar over beide ben ik niet enthousiast. Maar de mensen hier vind ik bijna allemaal sympathiek. Zie
@MickeyGouda | 29-01-23 | 08:56:
Jij ook bedankt!

cugel | 29-01-23 | 09:44
▼ 12 antwoorden verborgen

"Tegelijk presteert de Britse economie slechter dan die van vergelijkbare landen en brengen de eigen handelsakkoorden met niet-EU-landen nog lang niet de welvaart en bloeiende export die bedrijven was voorgespiegeld. Vaak zijn die akkoorden nog niet eens gesloten, zoals met de Verenigde Staten, een belangrijk handelspartner – een deal laat waarschijnlijk nog jaren op zich wachten. En de immigratie naar het VK is de afgelopen jaren niet afgenomen, zoals beloofd door de Brexiteers, maar juist toegenomen."
www.nrc.nl/nieuws/2023/01/27/spijt-va...
Dus zelfs in GB: door een drukbevaren zeestraat van het continent gescheiden, door een Brexit die de economie onnoemelijke schade heeft toegebracht en die duizenden mensen de grootste hoofdpijn heeft bezorgd, vooral bedoeld om weer baas in eigen land te zijn, is de immigratie niet afgenomen maar juist toegenomen.
Als we al een gigantisch bewakingshek om Nederland konden zetten, kijk naar het Spaanse Melilla, in Afrika, hoe kunnen we dan voorkomen dat iemand ergens in een onbewaakt moment, ergens in een hoekje waar we net even niet kijken, een gat in het hek knipt, er onderdoor tunnelt of eroverheen klimt?
Dus wij doen het nog niet zo slecht bij het beperken van immigratie. Of wilde iemand GB nadoen met een Nexit?
Hé, 20 min na mijn vorige post en niemand heeft gereageerd? Lekker rustig hier!

cugel | 29-01-23 | 06:14 | 8

@goedverstaander | 29-01-23 | 09:18:
De EU moet zichzelf beschermen. Ik zie je punt. Engeland wilde alle voordelen en geen enkel nadeel van Brexit. Een soort Singapore voor de kust van één van de rijkste continenten ter wereld. Maar je ziet toch zelf ook dat dat niet kan? Net zoals Amerika zich niet wil laten overvleugelen door China. Ik denk dat de boycot niet erger is dan wat voor andere landen buiten de EU geldt. Theresa May had een veel softere Brexit in gedachten, maar nee, Johnson en Frost moesten en zouden een Brexit met maximum schade voor iedereen realiseren.

cugel | 29-01-23 | 09:35

Het idee van Europese samenwerking waar nodig is prima, maar de huidige invulling is niet zo geweldig. Nederland betaalt veel en heeft nauwelijks invloed. Iets zegt me dat we dat niet zo goed onderhandeld hebben.

intrigant | 29-01-23 | 09:37

@intrigant | 29-01-23 | 09:37:
Ik dacht dat we voor een klein land best veel invloed hebben. Duitsland, het machtigste land, ziet ons best zitten, Frankrijk meestal ook, en jammer genoeg is Engeland vertrokken, want daarmee konden we het ook goed vinden: de drie machtigste landen van Europa.
Over 10 minuten gaat trouwens het stamcafé dicht. Nog gauw even kijken wie nog meer een antwoord verdient. Hoe GU de stroom type werk bijhoudt is mij een raadsel. Hij moet af en toe toch ook slapen.

cugel | 29-01-23 | 09:50
▼ 5 antwoorden verborgen

Roxane van Ieperen in VN:
(Blendle linkjes zijn voor maar één persoon, dus hier weer een copy paste, sorry)
"Conservatief oproer
Wereldwijd worden de instituties van de democratie grimmig aangevreten. Twee jaar nadat het Amerikaanse Capitool door geradicaliseerde Trump-aanhangers werd bestormd, gebeurde in Brazilië ongeveer hetzelfde. Aanhangers van oud-president Jair Bolsonaro luidden het jaar 2023 in met een gewelddadige aanval op het parlementsgebouw, het Hooggerechtshof en het presidentiële paleis. Een week voor de bestorming was Lula da Silva van de Arbeiderspartij als president aangetreden, na een nipte overwinning op de radicaal-rechtse voormalige legerkapitein Bolsonaro. Diens hele termijn stond in het teken van desinformatie en complottheorieën, nostalgie naar de militaire dictatuur van 1964-1985 en een strijd tegen het ‘rode gevaar’ dat van ‘echte’ Brazilianen (wit, heteroseksueel, christelijk) slaven wil maken. Al tijdens de aanloop naar zijn presidentschap beloofde Bolsonaro een terugkeer naar de oude sociale orde, waarin geen ruimte is voor ‘doorgeslagen westers liberalisme’ – een boodschap die we ook horen uit de mond van politici als Poetin, Trump, Meloni of Orban.

De bestorming in Brazilië kent een eigen geschiedenis. Bolsonaro sprak jarenlang zijn walging uit over homoseksualiteit, ambitieuze of niet-feminiene vrouwen, de bruine, zwarte en inheemse bewoners van het land, en alles wat verder maar afwijkt van zijn beeld van de ‘rechtgeaarde’ witte Braziliaan, in een land waar 51 procent van de bevolking zich identificeert als pardo (bruin) of preto (zwart). Stemmen op Bolsonaro was een reactie op de groeiende rechten van gemarginaliseerde gemeenschappen, waardoor witte, conservatieve stemmers uit de middenklasse zich bedreigd voelden. De achterban die Bolsonaro in het zadel hielp, wordt getypeerd als de ‘BBB’-Braziliaan: Beef, Bible, Bullets. Een combinatie van welgestelden uit de agrarische sector, aanhangers uit de snelgroeiende evangelischchristelijke hoek en mensen uit het van oudsher machtige leger- en politieapparaat. Hun verongelijktheid groeide door dertien jaar democratische hervormingen onder de Arbeiderspartij. Tussen 2003 en 2016 werden drastische maatregelen doorgevoerd om de enorme ongelijkheid in het land aan te pakken. Het minimumloon werd geïntroduceerd en miljoenen gezinnen onder de armoedegrens kregen een maandelijkse, voorwaardelijke familietoelage. In combinatie met de economische groei betekende dit (tot de financiële crisis) dat het aandeel gezinnen in extreme armoede daalde van 8,8 naar 3,6 procent. De middenklasse nam explosief toe.

De winst van Bolsonaro in 2018 zond een schokgolf door de wereld. Onderzoekers zagen zijn overwinning als een gevolg van conservative rebellion – conservatief oproer. Een grote groep kiezers was gefrustreerd door de politieke, economische en sociale chaos in het land, en weet dat, deels terecht, aan het beleid van de Arbeiderspartij. De steun voor Bolsonaro was een manier om duidelijk te maken dat men terugverlangde naar de oude hiërarchische orde, inclusief genadeloos law and order-beleid: Brazilië kent de hoogste moordcijfers op aarde.

Maar uiteindelijk is deze specifieke Braziliaanse constellatie vooral een van de vele lokale varianten op een globale trend waarin de liberale democratie steeds verder onder druk komt te staan."

Grappig om te zien wat BBB in Brazillië betekent.

cugel | 29-01-23 | 05:54 | 7

@AldNuut | 29-01-23 | 06:50:
Het principe van judo: jij duwt mij? Oké, doe ik een stapje opzij, een been ervoor en ik help je op je verdere tocht door het leven door je impuls te versterken. Als je daarbij over mijn been struikelt kan ik dat ook niet helpen.

cugel | 29-01-23 | 07:08

@cugel | 29-01-23 | 07:08:
Euhm..
Wat dacht je van soms gewoon een stapje opzij om ruimte te maken, zonder bijbehorende handelingen om toch even een statement te maken ??

Niet altijd natuurlijk, iedereen heeft grenzen

AldNuut | 29-01-23 | 07:12

@AldNuut | 29-01-23 | 07:12:
Dat is waar: dat is beleefder en heeft meer kans om tot een aimabele uitkomst te leiden.

cugel | 29-01-23 | 07:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Wakker..
2 katten op de rand van mijn bed, die een bromwedstrijdje hielden over wie er tegen mijn voeten aan mocht slapen..
Brommen werd grauwen, grauwen werd meppen, tsja ,rode dame van 8 kilo wint van witte man van 3,5 kilo. En dan een man die z'n nederlaag dient te onderkennen, nóóóóóway José, de dood of de gladiolen..
En als dan ook het interne systeem begint te roepen dat er geplast moet worden..

Koffie..
En doe maar een zacht muziekje..
met een prachtige video erbij (echt de moeite op vol scherm), wat een balans

Ik mijmer nog even over de nacht, en rode poes kijkt me aan, zo van shidd ouwe, kom je niet meer naar bed ??....

Nog zo'n tipje van mijn ongrijpbare muziek sluier

youtu.be/sMRRFc-Qwqw
Stive Morgan - In Space

Rode dame zit nu pontificaal met haar kont naar me toe..
Mensen met katten weten wat dat betekent hahaha

AldNuut | 29-01-23 | 05:47 | 5

@neonreclame | 29-01-23 | 06:08:
Nee, toch niet.
Gewoon grappig.. nu weet meneertje z'n plekje weer en over dik een weekje probeert hij het gewoon weer..
Mijn persoonlijke TerApel - allemaal afdankertjes

AldNuut | 29-01-23 | 06:16

Môgge. Wat Mickey zegt.
Katten zijn geweldig goed tegendraads en eigenwijs. Kosten wel een hoop tijd en als je langere tijd weg bent dien je een goede oppas te regelen. Althans, die van ons gaan echt niet als een dog aan een riempje.
1 kat van 'din doet wél als een dog; die loopt gewoon los achter ons aan bij het uitlaten. Kilometers ja, als het moet. De lieverd.

chicago river | 29-01-23 | 06:20

@chicago river | 29-01-23 | 06:20:
Prachtig..
Ik zal eens proberen om filmpje van die witte met de hond op twitter te zetten, gang als een kogel aan het riempje hah

AldNuut | 29-01-23 | 06:23
▼ 2 antwoorden verborgen

BC, voor jou. We delen een mening over de situatie rond Oekraïne. De Europese leiders zijn totaal de weg kwijt.
a-ha - Stay On These Roads
youtu.be/nWey1DBAchM

MickeyGouda | 29-01-23 | 04:24 | 6

@keestelpro | 29-01-23 | 04:40:
Hoeveel bewondering ik ook heb voor het lef en de vechtlust van de Oekraïners, ik bedank voor elk verbond met allebei dat verder gaat dan een handelsverdrag.

MickeyGouda | 29-01-23 | 05:27

@MickeyGouda | 29-01-23 | 05:27:
Met jullie eens, met de kanttekening dat ik er persoonlijk niets op tegen heb dat Putin gestopt wordt mede door onze kostbare speeltjes..
Die zogenaamde afschrikkende retoriek van die media gasten is alleen maar des te lachwekkender..

AldNuut | 29-01-23 | 06:27
▼ 3 antwoorden verborgen

Ze zijn het beste op NL muziek niveau omdat Volendam het Brussel van de muziek is. En misschien ook wel op voetbalgebied.
www.youtube.com/watch?v=vYeOCiwlRnQ

keestelpro | 29-01-23 | 04:23

Nog iemand wakker na die lap tekst? Ben om 12 begonnen met lezen nu kan ik rustig gaan slapen!

Skillpad | 29-01-23 | 04:12 | 1

Ach gut, te weinig plaatjes? Of alles boven de 280 tekens is al teveel?

PaulusdeBosrouter | 29-01-23 | 04:23

anja maakte mijn GeenStijl Café deze zaterdagavond.
Deze woorden zijn zo diep.
Linkse mensen zouden ze als progressief kunnen interpreteren.
Maar het gaat véél verder.
www.youtube.com/watch?v=z8DSOpsNkt8

keestelpro | 29-01-23 | 04:06 | 2

'We did not inherit the earth from our ancestors, we borrow it from our children' is duidelijk een pleidooi tegen kinderloze premiers!

MickeyGouda | 29-01-23 | 04:32

Trust K,
Een ‘opgerot’ nie best.
Je zal het er wel naar gemaakt hebben.
@redactie GS: How dare you!

TheOne48 | 29-01-23 | 04:01 | 3

Wie is opgerot?
Is het weer K1100?

keestelpro | 29-01-23 | 04:02

Thunder Road (Live at the Hammersmith Odeon, London '75)
youtu.be/6O3MO2y30fU

Robert Haynes | 29-01-23 | 03:34

Heeft echt geholpen om even bij jullie langs te komen :-))
En een glas whiskey is natuurlijk ook nooit verkeerd na een echt enge film. Kan nu proberen te slapen. Slaap lief allemaal en tot morgen, Xxx

lezeres | 29-01-23 | 03:24 | 1

Slaap lekker en denk alleen aan leuke ontspannende dingen.

keestelpro | 29-01-23 | 03:33

Bob Dylan - Up to Me (Take 1 - Official Audio)
youtu.be/Q9KXxqmKQB0

Robert Haynes | 29-01-23 | 03:15

Slap Shot - The Hansons - Brought your cars with you, huh?
youtu.be/Al8mQpka2Y0

Robert Haynes | 29-01-23 | 03:08

Kees dit is echt heel leuk! Zo'n vraag zou ik trouwens juist wel stellen! Net als bij true or dare. de vragen moeten juist een beetje stout of anderszins ongemakkelijk zijn, anders is het niet spannend!

lezeres | 29-01-23 | 03:13

@lezeres | 29-01-23 | 03:13:
Precies! Vreselijke deugbots dat zijn het.
Misschien vind ik jou wel zo leuk omdat jij ZEKER geen A.I. bent.
<3

keestelpro | 29-01-23 | 03:32

Grandioos mooi. Heb je misschien ook wat referenties (wie, waar, wanneer)?

Friedrich Frayek | 29-01-23 | 03:51

@keestelpro | 29-01-23 | 03:02: Nee was niet retorisch. Ik weet helemaal niet hoe het werkt. Ik zie een vraag staan en een uitgebreid antwoord. Lijkt me dan het meest logisch dat jij de vraag hebt gesteld. Moest vooral lachen om de vraag ;-))

lezeres | 29-01-23 | 03:09
▼ 2 antwoorden verborgen

Gelukkig zijn jullie er! Hoewel.... Het lijkt hier bijna helemaal verlaten. Waar is iedereen.... Arch... wat eng dit! :-((

lezeres | 29-01-23 | 02:42 | 9

@keestelpro | 29-01-23 | 03:00: Niet perse occult. Ik heb meerdere keren gehoord dat mensen naar enge films kijken om hun eigen angsten te bezweren. Zit best een bepaalde logica in. Soms werkt het helaas wel eens averechts.

lezeres | 29-01-23 | 03:16

@lezeres | 29-01-23 | 03:16:
Je kan ook elke avond om 20:00 naar het NOS journaal kijken.
Dan slaap je nooit meer rustig.
Sinds ik ben overgestapt naar The Walking Dead op netflix gaat het een stuk beter met mijn gemoedsrust. XD

keestelpro | 29-01-23 | 03:36

@keestelpro | 29-01-23 | 03:36:
Dat heb ik nou met programma's over seriemoordenaars. Blij om te lezen dat ik niet de enige ben.

MickeyGouda | 29-01-23 | 05:33
▼ 6 antwoorden verborgen

Ook wel weer grappig. Er is een serie over de jaren negentig, NPO, geloof ik. Zit een donkere dame in die nu al een paar keer iets heeft gezegd als "ja, dan zie je die witte mensen dansen, dat is het toch niet", om vervolgens te schaterlachen.
Denk ik. Wat nou als een WITTE gast had gezegd "Ja, dan zie je zo'n neger pogoën/headbangen, dat is het toch niet"
De absolute shitstorm die was opgestoken.
Mensen zijn vervelend.
Blanke racisten zijn vervelend.
Zwarte racisten zijn vervelend.

de ondode dichter | 29-01-23 | 02:41 | 1

Zit ik midden in een heel angstig moment.... Komt er ook nog een ondode dichter langs.....
Maar even op je tegel ingaand. Volmondig JA! Stomvervelend!

lezeres | 29-01-23 | 02:45

Als je man midden in de nacht wil vertrekken. Er doodsbenauwd uit ziet. Niet kan vertellen wat er aan de hand is, omdat jullie klein kind wakker is, en die wil je niet doodsbang maken. Als je dan strand met de auto, en je man zegt dat je alle portieren moet afsluiten en dat hij hulp gaat halen. Dan is dat nou net niet het moment om te denken.... Ik ga het eens even lekker helemaal anders doen!!! (film).

lezeres | 29-01-23 | 02:39 | 6

@Muxje | 29-01-23 | 03:07: Doe ik Muxje. Weet natuurlijk niet of we dezelfde smaak hebben. Maar daar komen we dan wel achter. Wat ik bijvoorbeeld echt flutfilms vind is films met haaien in een vliegtuig!!! Dat weiger ik te kijken, lol :-))

lezeres | 29-01-23 | 03:18

@lezeres | 29-01-23 | 03:18: Ik denk dat ik die film met die haaien gemist heb. Ik kijk liever naar films die mijn onderbewustzijn met enge dingen stimuleren, en/of films die vooral eng zijn door suggestie, dan goedkope schrikeffecten of expliciet bloederige toestanden.

Muxje | 29-01-23 | 03:22

@Muxje | 29-01-23 | 03:22: Ja ik ook Muxje. Soms een film die beide heeft. Liefst een echt enge goede thriller waarbij ik op het puntje van mijn stoel zit. Films waarvan ik echt nooit verwacht zou hebben dat ik ze leuk zou vinden zijn enge komische films. Trok ik altijd mijn neus voor op. Nu al verschillende echt goeie gezien. Ik ga ze aan je doorgeven, maar nu te moe. Komt eraan :-))

lezeres | 29-01-23 | 03:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Poeh hee! Zit hier met hartkloppingen op de bank. Eigen schuld, ik heb een hele enge film gekeken. Speak No Evil. Normaal kan het me niet eng genoeg zijn, maar deze is een beetje verkeerd gevallen :-((

lezeres | 29-01-23 | 02:34 | 2

Hahaha nou da's nog niks. Ik heb zojuist de persco van Rutte gekeken. <3

keestelpro | 29-01-23 | 02:43

Zo de nummers voor de mix zijn verzameld.
Nu nog een shockerende quote van Marx Rutte maar da's een makkie want die zit meestal al meteen in de inleiding van de persconferentie na de ministerraad.
www.youtube.com/watch?v=9cNKksfVdF8

keestelpro | 29-01-23 | 02:10

Motörhead – Whorehouse Blues (Official Video)
youtu.be/6fQc57t7VSA

Robert Haynes | 29-01-23 | 01:42 | 1

Altijd weer goed, Lemmy.

gato | 29-01-23 | 02:09

Vreselijk de films van nu. Way over the top. Animatie. Fantasy.

Drama of Derrick of Der Alte mocht ik ook nooit, dat is weer de andere kant.

Bond en die kleine gelovige zitten op het randje. Matrix was oke.

Ik vond die film met dat verjaardagscadeau heel leuk. Dat ie ontvoerd werd enzo

wilderst | 29-01-23 | 01:38

Pitten, vrouw smoelensmid wil warm gehouden worden, aan een ieder nog een fijne "nachtdienst"

Smoelensmid | 29-01-23 | 01:33 | 2

Hier idem, dank voor 'reminder'. Morgen weer een dag (met een jarige kleindochter). Truste aan een ieder.

PPuk | 29-01-23 | 01:38

Je klinkt nog best vrolijk voor iemand die onder de plak zit! XD
Goede nacht! ;-)

keestelpro | 29-01-23 | 02:06

The Stone Roses - She Bangs the Drums (Official Video)
youtu.be/wD6Pq0bSMPo

Robert Haynes | 29-01-23 | 01:25

Indertijd werd dit werk van The Cure door hardcore vleermuizen “te vrolijk “ gevonden, maar het was gewoon prima pop, en dansbaar. Een zeer veelzijdige band.

The Cure - Hot, Hot, Hot!
www.youtube.com/watch?v=p0E9urVs-2o

Nuuk | 29-01-23 | 01:21 | 6

@Nuuk | 29-01-23 | 01:47:
Hahaha ja ik was toen ook een echte vleermuis en in die scene gewoon een totale meeloper. Toen ik er achter kwam dat je ook best extreem links moest zijn om erbij te horen heb ik me radicaal afgezet tegen die uitvretende steuntrekkende marxisten.
Robert Smith speelde het spelletje goed maar is uiteindelijk een echte toffe gast in tegenstelling tot radicalen als Bono Vox die uiteraard nog steeds bon ton is bij de inmiddels blauw- en groenharigen.

keestelpro | 29-01-23 | 01:55

@Muxje | 29-01-23 | 01:52:
The Cure had hun disco periode blijkbaar na 1985. Toen was ik al afgehaakt bij de crisis scene en had ik me gericht op commerciële muziek. Dat was best een overgang van een alternatieve crisis band naar een top 40 band. In die sociëteiten speelden we voor een habbekrats en gratis consumptiebonnen en toen ik tegen mijn medemuzikanten zei dat we gewoon een goede gage moesten vragen vonden ze mij een rechts en commercieel. Ja die hadden allemaal een uitkering die ze niet kwijt wilde raken maar ik wilde van muziek echt mijn beroep maken. Die route naar de muzikale top is best moeilijk vergeleken bij de gesubsidieerde kant van de 'kunst' wereld kan ik je verzekeren.

keestelpro | 29-01-23 | 02:03

@keestelpro | 29-01-23 | 02:03: Tell me about it. Ik zat ook in zo'n band die altijd al ons geld wilde weggeven aan "goede doelen".

Asteroid-B612 | 29-01-23 | 04:12
▼ 3 antwoorden verborgen

De Portugezen hebben gelijk.

Maar waarschijnlijk is dit allemaal vanwege een minderwaardigheidscomplex. Ze zijn er natuurlijk vakkundig uitgewerkt door de Hollanders en de fenomenale VOC.

Iedereen doet altijd maar moeilijk over mishandelde inboorlingen her en der, maar niemand heeft het bijvoorbeeld over de honderden Portugezen die voor de kust van Recife in zee geflikkerd zijn.

kleybeuker | 29-01-23 | 01:21 | 1

Oh wacht.. het was voor de kust van Tamandaré.

kleybeuker | 29-01-23 | 01:22

The Little Blue Frog (Alternate Take) - Miles Davis
youtu.be/MLGg9gxXdqs

Robert Haynes | 29-01-23 | 01:12

Dat was ouderwets! Het is al een opvallende uitslag in de zaterdag derde klasse F laat staan in de eredivisie.

Nuuk | 29-01-23 | 01:18

Geweldige wedstrijd

thanseeuwen | 29-01-23 | 01:30

Deed me denken aan de legendarische wedstrijd Ajax-fc Groningen die ook in 5-5 eindigde.

quigg | 29-01-23 | 05:52

Spectaculair: de Pinned Tweet van Project Veritas, en het commentaar van Tucker Carlson o.a. op realclearpolitics punt com.
Een heimelijk opgenomen gesprek met een directielid van Pfizer. Die door het lint gaat als hem wordt verteld dat het gesprek is opgenomen.

J.P.Drapeau | 29-01-23 | 01:07 | 2

Gezien. Funny video van het jaar! XD

keestelpro | 29-01-23 | 03:07

In Iskhafan, Tabriz en Karaj in Iran zijn meerdere branden gemeld. Allemaal in de buurt van of op industriële militaire complexen.
Iraanse media melden drone-aanvallen op militaire faciliteiten in de Iraanse steden Tabriz, Hamadan en Karaj.

twitter.com/NOELreports/status/161946...

Peter Emile | 29-01-23 | 01:00 | 4

@Cornelis12 | 29-01-23 | 01:09: Daar zullen wel wapen voorraden voor de volgende door Rusland geplande golf hebben gelegen.Het beste wat je met zo iets doet is radicale verwijdering dus;) Ubi pus, ibi evacua

Smoelensmid | 29-01-23 | 01:16

Wat is waar, het zijn zulke onduidelijke beelden die tien jaar oud kunnen zijn.

Jan Dribbel | 29-01-23 | 01:21
▼ 1 antwoord verborgen

Zeik verhaal zeg. Docu op rtl z over Ron Jeremy is top, wat een mannetje.

jan druif | 29-01-23 | 00:42

Lust for Life - Iggy Pop (subtitulada) // Trainspotting
youtu.be/aI8Hl4yLe1A

Robert Haynes | 29-01-23 | 00:41

Video gezien van de grove mishandeling, met uiteindelijk dodelijke afloop, van Tyre Nicols. Misselijkmakend hoe 5 agenten een onschuldige man aftuigen.

Cornelis12 | 29-01-23 | 00:39 | 1

Daar ging @Schout-bij-Nacht-J gisteren ook al helemaal op stuk.
Only in America blijkbaar. Ik ga dat niet kijken.

keestelpro | 29-01-23 | 00:56

Wat is Ian Anderson toch een geweldige componist/artiest:
Jethro Tull - Thick as a brick
youtu.be/hAt1b21S97k

PPuk | 29-01-23 | 00:36

Klinkt als dedain666, hun huisband?

Louter Leuter | 29-01-23 | 00:42

In deze metal subgenres (ahem) "bezingt" men graag het verkrachten van nonnen/geiten/maagden/rottende lijken, wordt opgeroepen om christenen te kruisigen, kerken af te branden, pausen op te hangen, en de meest absurde shit over martelen en dodelijke ziektes uitgekraamd. Hoe sicker en goorder, hoe beter. That's the whole point ! Maar zodra 1 of andere dwaas "fuck muslims !" roept, DAN is het opeens een probleem, wordt er in de gemeenteraad zelfs over gepraat en moet de band geboycott worden. Toch een beetje raar en met 2 maten meten.

Asteroid-B612 | 29-01-23 | 05:35

Dat doet me terugdenken aan de middelbare school... als metal/rockliefhebber had je op schoolfeesten twee liedjes die na het nodige gemopper misschien gedraaid werden: Song 2 van Blur, en Smells Like Teen Spirit van Nirvana. Verder was het zitten en je bek houden. Mooie tijd!

Helaes_Pindakaes | 29-01-23 | 02:00
-weggejorist-
hero_of_heaven | 29-01-23 | 00:26 | 9
▼ 9 antwoorden verborgen

The Ink Spots - Do I Worry (1941)
youtu.be/xgu0923rv8U
---
Ik kijk/luister nog vaak naar 'The Singing Detective'.
Het is onbegrijpelijk dat Dennis Potter daar (postuum) niet meer onderscheidingen voor heeft gekregen...
---
Bron: nl.wikipedia.org/wiki/The_Singing_Det...
The Singing Detective is een door critici toegejuichte televisieserie van de BBC, geschreven door Dennis Potter, met in de hoofdrol Michael Gambon. Jon Amiel was de regisseur. De afleveringen hadden de titels "Huid", "Hitte", "Heerlijke Dagen", "Aanwijzingen", "Gerikketik" en "Wie Heeft Het Gedaan".

De serie werd in 1986 in Groot-Brittannië uitgezonden op de BBC1 op zondagavond, van 16 november tot 21 december. In de VS werd het enige tijd later uitgezonden door de PBS (The Public Broadcasting Service) en de kabeltelevisie. In 1989 won de serie een Peabody Award. Op de lijst van het British Film Institute van de 100 Greatest British Television Programmes, staat de serie op de 20e plaats, in 2000 gekozen door de vakmensen van de filmindustrie. De serie maakte ook deel uit van het Dennis Potterretrospectief van het Museum of Television & Radio en werd een blijvende aanvulling van de museumcollecties in New York en Los Angeles. Het was een coproductie, samen met de Australian Broadcasting Corporation. De dvd kwam uit op 15 april 2003, in Nederland in 2009 uitgebracht door de VPRO.

PPuk | 29-01-23 | 00:23 | 1

No biography

P-unit | 29-01-23 | 01:53

Bee Gees - Love You Inside Out
youtu.be/67EN2PCDpOM

Niet zo bekend, toch wel een lekker nummer.

Papa Jones | 29-01-23 | 00:19 | 1

Prolapse pop?

bitterpete | 29-01-23 | 01:16

Er was nog een ander liedje... What's luv.

anja | 29-01-23 | 01:34

Prettige zondag 29 januari 2023!

keestelpro | 29-01-23 | 00:00 | 14
▼ 11 antwoorden verborgen

Nieuw bij M, de McRachel. Een doorgebakken kroket van 100 % hersenloos rundvlees op een afgelikte boterham.

Cornelis12 | 28-01-23 | 23:59 | 4

Als je een broodje Rachel met mosterd bestelt word je gegarandeerd vanaf nu overal geholpen;))

Smoelensmid | 29-01-23 | 00:04

"Knapperig van buiten, papperig van binnen"

Asteroid-B612 | 29-01-23 | 05:36
▼ 1 antwoord verborgen

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar mij valt het op dat ik Arthur's 'leesvoer' anders verteer als ik het de volgende ochtend tot me neem dan wanneer ik het 's avonds gelijk probeer te laten 'indalen'. Ergo: ik lees Arthur's column morgen wel, terwijl ik me tevreden voel over een lange wandeling met de hond die in mijn zicht een paar uur gaat pitten en mij de rust gunt om bijvoorbeeld te gaan lezen, met een 'strakke' kop koffie naast me.
Verder veel luistergenot met
Willy DeVille - Spanish Harlem
youtu.be/OOcY2S-zoII

PPuk | 28-01-23 | 23:46

020: kans op een sociale huurwoning 0,31 %. Van de 7000 vrijgekomen sociale huurwoningen gingen er 23 naar wie geen urgentie kreeg of geen gebruik maakte van een voorrangsregeling.
www.at5.nl/artikelen/218792/sociale-h...

Cornelis12 | 28-01-23 | 23:45 | 2

WAT ???

Dit is echt de druppel.
23 van de 7.000 vrijgekomen huurwoningen ??!!!

Papa Jones | 29-01-23 | 00:47

Ach ja, leuk dat zij dit soort berichten vrijgeven op het moment dat er een nieuw systeem/proces komt voor waar het bericht op slaat.. belachelijk.

anja | 29-01-23 | 00:49

@wilderst
Dank voor de tips wat betreft de Hongaarse keuken. Ik heb vanochtend screenshots gemaakt. Laatste week van februari ga ik die kant op. Ik hou je op de hoogte.

SterF... | 28-01-23 | 23:45 | 2

Graag gedaan en top dat je ze nog meekreeg.

M'n ogen zaten al zowat dichtgeplakt!

Ik vergat de Harslevelu, witte wijn. Niet heel speciaal, maar ook typisch H

wilderst | 29-01-23 | 00:09

@wilderst | 29-01-23 | 00:09: Jammer dat je in de winter gaat.

De Hongaarse dames met hun smalle doch bolle kontjes hebben een hekel aan beha's

wilderst | 29-01-23 | 00:14

De laatste jaren dat ik op een booreiland werkte kwamen er ploegen Portugezen werken in de keuken. Wel veel donkere Portugezen moet ik zeggen. Nooit werd er gelachen of geprobeerd een gesprek aan te knopen. Beetje dommig. Het zijn dus niet mijn kameraden.

Normpje | 28-01-23 | 23:26 | 14

Ik zat net met wat Brazilianen in de Thalys, een soort Portugezen super aardige lui en ze kunnen ook nog voetballen.

Whisky | 29-01-23 | 01:05

@Whisky | 29-01-23 | 01:05: Brazilie, in mijn jeugd gewoond en op school gezeten, die vibe raak je nooit meer kwijt;) Saudade a Brazil! Let wel Portugees is echt anders dan de Braziliaanse taal.

Smoelensmid | 29-01-23 | 01:11
▼ 11 antwoorden verborgen

*Verhuist, niet verhuisd.

Mark Smeeks | 28-01-23 | 23:22 | 1

Mard Smeeds

broekzakbellert | 28-01-23 | 23:57

Fen 't houtsje wêze , die hoor je niet zo vaak meer, mooi Arthur;)

Smoelensmid | 28-01-23 | 23:21

Kan een keer afgelopen zijn met al die kutdemonstraties waarbij de instructies niet worden nageleefd? Ik vind het echt van de gekke dat er niet of slechts mild wordt opgetreden tegen terreurboeren en muitende klimaathippies. Volgende keer waterkanon, traangas en rubberen kogels svp.

de IJsman | 28-01-23 | 23:21 | 6

@de IJsman | 29-01-23 | 00:00:
Ik ben totaal voor rechtvaardig, consequent, en harde straffen
Van te voren weten wat je riskeert, zonder jamaaren handjeklap en taakstrafjes
100 p/u door bebouwde kom, € 5000,- boete of een week per 1000 euro zitten..
Jamaar auto nodig voor werk.. helaas had u niet zoveel gas moeten geven..
Drank drugs wapens hufterigheid geweld roof enz enz idemdito..
Van te voren weten is misschien wel, nadenken van zal ik dat risico gaan lopen ?

AldNuut | 29-01-23 | 00:10

Ik kijk echt met bewondering naar onze jongens en meisjes bij de politie. Hoe ze zich kunnen beheersen. Echt compleet het tegenovergestelde van die treiterende klimaatdrammers. En dan die hysterisch gillende 'sympathisanten' vanaf boven...

Papa Jones | 29-01-23 | 00:28

@de IJsman | 29-01-23 | 00:00: volledig eens.

Roos | 29-01-23 | 09:52
▼ 3 antwoorden verborgen

Rick Astley - Never gonna give you up

Koppig | 28-01-23 | 23:21 | 3

Hoe is het met je longen Art nog steeds bang om het te hebben ?

pegaje | 28-01-23 | 23:16

Ik ben niet Katholiek, en ik heb met genoeg Portugezen gewerkt om te weten hoe het er daar aan toe kan gaan, en ook dingen zoals familievetes worden daar nog steeds héél serieus genomen, dus dan zou ik uitvoerig moeten nadenken over met wie ik mezelf wel of niet wil associëren. Niks voor mij.

VBO_B_Niveau | 28-01-23 | 23:15 | 1

Er zijn vast ook leuke Portugezen alleen moet ik de eerste nog tegenkomen. Ik heb ook met ze gewerkt en was weinig onder de indruk. Weinig sympathiek volk in mijn ervaring.

Schout-bij-Nacht-J | 28-01-23 | 23:19

Toch blijft deze timesetting mij ergens a/d Roaring Twenties vorige eeuw denken vooral als je de contouren waarneemt Thirtees nuff said.

william7055 | 28-01-23 | 23:11

Kut.

Ik altijd maar 'Vasco di Gama' zeggen.

GKJP | 28-01-23 | 23:09 | 2

Klinkt wel!

VBO_B_Niveau | 28-01-23 | 23:44

Ik ken alleen Vasco van de Gamma aardige gast die mijn naam ook onthoudt;) Was dat nou laatst een geintje dat je niet weet hoe je een email stuurt?

Smoelensmid | 29-01-23 | 00:01

In Cannes heb ik ooit een daar bekende en populaire straatmuzikant leren kennen. Wie er rond de eeuwwisseling is geweest, weet wie ik bedoel.

Afkomstig uit een voormalig Portugese kolonie was hij een stuk minder enthousiast over Portugal.

Roos | 28-01-23 | 23:00

De poes denkt er het zijne van.

Plukkieplukkie | 28-01-23 | 22:47

Dat schilderij is een afbeelding van Diogo Cão aan de monding van de Congo rivier in de Congo en dus niet Vasco da Gama en ook niet in India.

Schout-bij-Nacht-J | 28-01-23 | 22:43 | 3

Klopt!

Kowalski11 | 28-01-23 | 23:20

Goed zo !

LD69 | 29-01-23 | 00:42

@LD69 | 29-01-23 | 00:42: Mooi he Arthur in zijn eentje tegen de wisdom of the crowd, we hoeven ons immers geen oor aan laten naaien ! ;)

Smoelensmid | 29-01-23 | 00:47

Ook weer zo'n huurling net zoals "El Cid" die opportunistisch voor de moslims vocht en dan weer voor de christenen.

Schout-bij-Nacht-J | 28-01-23 | 22:47

Mooi stuk, zeer verhelderend en geeft weer eens een ander kijk op de wereld.

Teluitjewinst | 28-01-23 | 22:39

Hoe goed is je Portugees inmiddels, Señor van Amerongen?

Après toi | 28-01-23 | 22:37 | 2

Dat zie je bovenstaand is vertaald uit het Portugaish;)

Smoelensmid | 28-01-23 | 23:29

Senhor

LD69 | 29-01-23 | 00:11

Goedenavond allen,
Ik ga dit zo kort mogelijk proberen te houden ( morgen weer vroeg eruit ), heel toevallig had ik het zojuist met mijn broer erover.
Portugal, Lissabon, schijnt mooi te zijn om voor altijd daarheen te gaan ?!
Dit soort ideeën schieten mij meestal door dit soort lieden door mijn hoofd.
Dit hieronder is te gek/ziek voor woorden.... man, man.
www.hln.be/buitenland/we-voeren-een-o....
Nota bene door zo`n linkse en vooral Duitse tr.t gezegd, niet te geloven dit ( dat GS dit nog niet heeft opgepikt ?! )
Vroeger had men nog dat Europese spelletje, " Spel zonder Grenzen ".
Als kind vond ik dat geweldig.
Nooit had ik kunnen vermoeden dat dit op een zeer levensgevaarlijke spel zou uitdraaien, welnu.
Teveel onwetenden of gekken aan de macht ?!
Meer kan ik er niet van maken.
Maar dat zulke acties en uitspraken levensgevaarlijk zijn, oh ja dat weet ik nu dondersgoed.
Gekken of onwetenden aan de macht, maakt niet uit, zij spelen met onze levens, behoorlijk ook, levensgevaarlijk, vooral als dit vanuit een Duitse mond komt, dit gezien de geschiedenis tussen de Russen en de Duitsers.
Kastelein, ik ga zo naar bed, een rondje en een nummertje namens mij.
Eurovision Song Contest 1982 - Germany - Nicole - Ein bisschen Frieden.
www.youtube.com/watch?v=CJDxnWFqpiA
Ik wens jullie allen nog een fijne voortzetting.
Proost!

Bad - Casey | 28-01-23 | 22:36 | 12

De volgende generaties zullen het optekenen (ik vermijd het woord 'opschrijven' bewust); wij zullen het zien. Als wij geluk hebben... Of niet. Khalil Gibran - On Children. Geen lied, maar een gedicht wat mij troost biedt.

anja | 29-01-23 | 00:20

@de IJsman | 28-01-23 | 23:25: Amen. Choose your battles. Not this one indeed.

Zomaarwat | 29-01-23 | 05:41
▼ 9 antwoorden verborgen

Zo veel algemene ontwikkeling verenigd in 1 persoon, indrukwekkend !

Uw Verzekeringsadvis | 28-01-23 | 22:29 | 1

Bedoel je jezelf of...? Grapje... Enfin. Het klonk leuker in mijn hoofd, misschien.

anja | 29-01-23 | 00:22

Chega is niet zo zeer tegen zigeuners maar stelt wel wat kritische vragen. Zigeuners zijn veelal de dropouts op school, ze gaan naar school maar blijven hangen op het schoolplein en als ze 15 zijn, dan zijn ze weg. Een klasgenootje van mijn zoon is een 14 jarig meisje, komt niet meer naar school want ze is net moeder geworden. Niemand boeit het wat die gasten doen. Geen scholing, geen toekomst. Ze worden marktkooplui in het beste geval. Hier in Praia da Rocha staan ze op strategische punten hun hasj, wiet, coke en pillen te verkopen. Chega zegt dat niemand zich bekommert om de zigeuners, zigeuners en regering doen geen moeite om ze te laten integreren.

EmilioEsteves | 28-01-23 | 22:14

Don Arturo..
Maakt u het niet nu nog mooier, anders komen we met z'n allen nog naar de Algarve.. Hah..

Ik heb een mooi, klein maar ijzersterk, vergeten lied voor wie maar wil, maar met name voor Arthur

youtu.be/xSWJBClrmgo
Herbert Grönemeyer - Der Weg (2011)

AldNuut | 28-01-23 | 22:13 | 7

@anja | 29-01-23 | 00:24: Echt? niemand durft er voor uit te komen dat ie zich aangesproken voelt als fantastisch mens, nou ik wel hoor proost op het fantastische leven van alle fantasten;)

Smoelensmid | 29-01-23 | 00:35

@Smoelensmid | 29-01-23 | 00:35:
Meh
Af en toe een klein schouderklopje is mooi zat..
Ik heb al het mooiste kado wat je kunt krijgen, elke dag weer pakjesavond

AldNuut | 29-01-23 | 01:08

@AldNuut | 29-01-23 | 01:08: Ja zo voelt het wel he.. niet teveel tegelijk anders vervliegt het aroma!

Smoelensmid | 29-01-23 | 01:28
▼ 4 antwoorden verborgen

Trots op hun verleden?
Waarom heeft die brug in Lissabon dan een andere naam gekregen?

hotnot | 28-01-23 | 22:09 | 2

Die hele grote brug, ben ik met een cruiseschip onderdoor gevaren,
Heb nog mooi fotos ervan.

gato | 29-01-23 | 02:06

Ik zal wel kippig zijn, maar op dat eerste schilderij zie ik geen negerslaven buigen.
Ik zie een paar zwarte mannen ontspannen op de grond ziten, met wapens (?) en een schild. Slaven hebben niet heel vaak wapens. Dit lijkt eerder een relaxed ontvangstcomité. En het doet ook nogal Afrikaans aan, en zeker niet Indiaas. Foute plaatje bij de tekst? Linkjes naar schilderijen werken niet.

bisbisbis | 28-01-23 | 22:05 | 7

@Kapitein Sjaak Mus | 28-01-23 | 23:13: Kon wel s warmer zijn dan zo een houten kokert

Humsico | 28-01-23 | 23:34

Sterker nog. Bij de Romeinen was de definitie van een slaaf : "iemand die geen wapens mag dragen".. Hrm, sound familiar...

Asteroid-B612 | 29-01-23 | 00:12
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl