Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — Kerstdiners

smakelijk iedereen

Het is goed om op deze kerstavond te danken voor de maaltijd en stil te staan bij iedereen waar deze kerst een stuk minder gezellig, warm of voedzaam is. Er zijn zat mensen die dankzij corona, inflatie of oorlog hun bedrijf of baan zijn kwijtgeraakt. De energiebelasting op stroom wordt verdubbeld, de teruggave van energiebelasting wordt gekort. Na het kwartje van Kok, wil Rutte honderden euro's per gezin.

Kabinet Rutte mag heel lief de komende dagen op de RAI, Jaarbeurs en Ahoy een paar kerstdiners organiseren. Laten we beginnen met bejaarde echtparen waarvan de ene al in het verpleegtehuis is opgenomen, en de andere nog op de wachtlijst staat. Deze kunnen elkaar vaak niet eens bezoeken, moeten door een fiscaal moeras, terwijl gezinshereniging voor nieuwkomers wel afdwingbaar is.

Op tweede kerstdag lijkt het mij tijd voor een diner waar tienduizenden ouders getroffen door de kinderopvangtoeslagenaffaire worden herenigd met hun duizenden kinderen die ze al jaren niet meer gezien of gesproken hebben. Die gezinshereniging stagneert ook al jaren. Dit worden de grootste afleveringen van Spoorloos, All you need is Love, het Familiediner en Heel Holland Bakt ooit.

Na het fiscale kopschoppen krijgen we nu een herstelschandaal. We zijn twee jaar verder, maar deze mensen zitten nog steeds onschuldig in de shit. Er zijn nog steeds trollen die vergeten dat deze werkende ouders werden geconfronteerd met 88% marginale belastingdruk. Elk administratieve onnauwkeurigheid leidde tot een leeg bord of lege stoel. De fiscus koos voor totale vernietiging.

Als je zonder bewijs, zonder proces, zonder bezwaarmogelijkheden en zonder rechtspraak jaren aan toeslagen worden geroofd door middel van loonbeslagen en executieveilingen, snap ik dat het gezin failliet gaat en de kinderbescherming de kinderen afhaalt. Mark Rutte bood excuses aan voor ons slavernijverleden, maar heeft zijn eigen wanbeleid op basis van industrieel racisme nog niet hersteld.

Kabinet Rutte3 trad daarvoor af, het leverde een paar weken extra demissionaire status op, maar het is nog niet gelukt in de complexere dossiers gewoon te betalen of de weggerukte kinderen te retourneren. Wij zijn inmiddels moe van deze affaire, bespreken die kwestie niet meer en door het gebrek aan landelijke media-aandacht wordt die gezinshereniging kansloos. Uit het oog, uit het hart.

Het is nog niet gelukt de toeslagenaffaire af te wikkelen of het toeslagencircus te ontmantelen, maar ons parlement heeft afgelopen donderdag de volgende megaoperatie aangekondigd. Zullen we alsjeblieft eerst de complexe schadeafhandeling van toeslagen, aardgas in Groningen en corona afronden voordat we aan het volgende dossier starten. Alleen al vanwege personeelsgebrek!?

Pensioenfondsen zijn leeggeroofd door uitnamewetten, premievakanties en ongedekte vut-regelingen. Dat mocht vanwege inmiddels vervallen werkgeversgaranties. Dat ging decennia goed omdat een derde werd gespaard, een derde door de beurs werd aangezuiverd tijdens de opbouwfase en een derde van de beurs kwam tijdens de pensionering. Het dreef op de beurs.

Dat sprookje overleefde de oliecrisis, maar na de internetbubbel, kredietcrisis, onhoudbare mediterrane staatsschulden, corona en een energietransitie is de koek een beetje op. Amazon, Crypto, Facebook leverden driekwart van hun koerswaarde in. De beurs blijft zoekende naar nieuwe eenhoorns. De oude motor is afgeschreven, de nieuwe nog niet gevonden.

Die langdurige conjunctuurbeweging werd ontdekt door Nikolaj Kondratjev. De start van de industriële revolutie gaf de eerste economische boost. Spoorwegen, elektriciteit, olie, computers en internet gaven economische oplevingen. (zie figuur 1) Zonder zo'n innovatieve revolutie werkt ons oude en ons nieuwe pensioenstelsel niet. Wat de beurs niet bijlegt, zul je zelf moeten inleggen.

Het nieuwe pensioenstelsel neemt meer risico. Het ABP gaat 12% meer uitkeren aan pensionado’s. De dekkingsgraad keldert daarmee evenals het vermogen waarmee wordt belegd. De kans om voldoende rendement te maken voor de jeugd, daalt daarmee ook. De pechgeneratie zijn weer de veertigers, die hebben betaald voor de boomers, maar de generatie na hun betaald niet voor hen.

Mark Rutte heeft een derde kerstdag nodig voor onze boeren. Ze worden gedwongen door de provincie Brabant tonnen te investeren in een emissiearm stalsysteem, een systeem dat de rechter afkeurde. Er is onvoldoende geborgd dat het systeem goed wordt onderhouden om daadwerkelijk ammoniakgas te vangen. Handhaving, APK-keuringen of stikstofkrakers zijn een brug te ver.

Een toekomst zonder intensieve landbouw is een toekomst waar je nooit miljarden mensen zult voeden. Netto importeert Nederland voedsel, en dat maakt ons in deze instabiele wereld kwetsbaar. De afhankelijkheid van kunstmest vanuit aardgas maakt kringlooplandbouw onmogelijk. De eerste stap is zorgen voor genoeg dierlijke mest voor akkerbouw om voedselprijzen te beperken.

Minister De Jonge ziet de toekomst van boeren in het verbouwen van vlas, olifantsgras en hennep voor de bouw. Boeren weten dat het laatste overheidsproject in het verbouwen van hennep jaren vertraging heeft. Elk jaar nieuwe regels kan je nooit op investeren. Je kan nooit jezelf of het klimaat redden. Het vertrouwen in de overheid is zo zoek, dat deze proefballontjes ongelezen wegwaaien.

Overbrug de kloof, ga eens tafelen...

Reaguursels

Inloggen

Morgen lees ik het verhaal wel, altijd leuk.

Maar die plaatjes, laat mij zeggen dat ik gefrituurde aardappels met goede saus en afhaal Chinees erg kan waarderen, maar de plaatjes in dit topic... ik ruik triestheid, het 'ik doe maar wat', het droge, en 'niet te kanen' ervan af.
Gadver, die plaatjes kloppen niet, AI-afhaal-art. Nee!
Ik wens iedereen betere adresjes toe in 2023.

PaardenliefhebberVet | 25-12-22 | 00:02

De auteurs van GS houden vast aan het idee dat er een oorzakelijk verband is tussen de toeslagenaffaire en uuthuisplaatsingen. Dat verband is er niet: www.cbs.nl/nl-nl/achtergrond/2022/30/....

zeeman73 | 24-12-22 | 23:06 | 2

Er staat al letterlijk dat de groep waarvan ze voldoende dara hebben te klein is voor een fatsoenlijk onderzoek. Dus je kunt helemaal niet zeggen dat er geen sprake van is. Enkel dat het niet statistisch te bewijzen is.

Lambik1 | 24-12-22 | 23:51

Het is vaak een opeenstapeling van problemen maar vaak is het wel de belastingdienst die het laatste zetje geeft. Daar gelden namelijk andere regels voor ( icm omgekeerde bewijslast ) dan voor maatschappelijke of private financiele problemen. En het is natuurlijk van de zotte om mensen die hun eigen leven niet kunnen overzien, laat staan onder controle hebben te stimuleren om een pot met andermans goud onder te brengen bij private partijen met winstoogmerk met het idee dat het dan wel goed zal gaan. Mensen die, als ze al een baan hebben, niet meer dan het bare minimum gaan verdienen. Moeten we daar als samenleving 1000en euro's per maand aan kinderopvangtoeslag aan uitgeven? Kom nou toch. Geef dan scholen meer budget voor kinderen uit arme gezinnen, weet je dat het geld direct daar terechtkomt waar het wel effectief is.

Graaisnaaiert | 25-12-22 | 00:51

"De pechgeneratie zijn weer de veertigers, die hebben betaald voor de boomers,"
En het is ze van harte gegund. Het is deze generatie, die 40-ers, die "ok-boomer" lekker eigenwijs op partijen als '66 en VVD stemmen.
Waar die boomers een verder behoudend beleid voorstaan zijn het al die nieuwe generaties die het beter weten. Veel plezier ermee.

TheEgg | 24-12-22 | 21:58 | 2

‘Ok boomer’ komt van de generaties daaronder. De achterban van d66 en vvd bestaat overigens voor een groot deel uit boomers. Boomers behoudend? Ja qua eigen financiën misschien. Qua milieu totaal niet. En laten we de Dutch Disease niet vergeten.

Je reactie doet me overigens erg vermoeden dat je een boomer bent. Ik ben door twee opgevoed. Dik geerfd en hun papa en mama hebben hun leventje deels mogelijk gemaakt. Nauwelijks 30 jaar gewerkt (9-5 en vaak minder) en uiteraard al vroeg met pensioen. Maar op geen enkel moment zijn ze zich bewust van hun geprivilegieerde bestaan. Wel wijzen naar anderen, net als jij. Ik hoef overigens nauwelijks iets van een erfenis te verwachten. Naar goed gebruik is het meeste opgemaakt. Sterker nog, ze willen de 100 halen. Boomers vrezen de dood meer dan de generaties daarvoor.

BobDobalina | 24-12-22 | 22:25

@BobDobalina | 24-12-22 | 22:25: Wat een naar verhaal, hier een boomer waarbij alles in dienst staat en stond van de kinderen, mijn overgrootouders waren keutel boeren mijn opa een mulo leraar mijn vader een directeur van een landbouw multinational en ik een gelukkige smoelensmid en die studie heb ik helemaal te danken aan het geduldig betalen van mijn oudeheer, vandaar dat mijn drie kinderen ook mochten studeren op min kosten het is ze gegund, we beheren het geeërfde en opgebouwde vermogen voor hun toekomst en dat van de hun kinderen . spaarzaam en verstandig omgaan met de middelen en zeker niet verbrassen het is een persoonlijke keuze omdat ik geloof in het stepping stone principe van de opeenvolgende generaties . De dood heb ik al 4x bevochten vrezen heeft geen zin , vechten moet je! Fijne Kerst!

Smoelensmid | 25-12-22 | 00:25

De echt Feynman hield overigens ook niet van eigengereide mensen die de heersende opvattingen wilden uitdagen. John Clauser wilde destijds het gelijk van Einstein aantonen en onderzoeken of quantum entanglement wel echt bestond. Feynman vond dat onzin. Clauser’s experimenten waren echter zeer relevant om aan te tonen dat ‘local realisme’ niet bestond.

Feynman had dus wel gelijk maar wilde belangrijk onderzoek eigenlijk tegenhouden.

www.caltech.edu/about/news/proving-th...

BobDobalina | 24-12-22 | 21:41 | 1

Hij is erg open in The Character Of Phisical Law in wat we wel denken te weten en hoe het te onderzoeken, iedere 'nieuwe ontdekking' aanzien als een reden om 1000en uren besteden aan vage assumpties niet.

Hij wist dat er een einde aan de ontdekkingen komen, en dat we daar in zijn tijd nog niet bij waren, hij was netjes kritisch en hoort lof ipv verwijten te krijgen.

Als internet parody naam doet onze feynman het niet verkeerd.

PaardenliefhebberVet | 25-12-22 | 00:13

"De energiebelasting op stroom wordt verdubbeld, de teruggave van energiebelasting wordt gekort."
Even voor het eerlijke verhaal: Dit waren tijdelijke maatregelen in 2022 om de ergste klappen op te vangen. Nu is er in plaats daarvan een prijsplafond opgetuigd, om huishoudens in 2023 enigszins te ontzien.

guldenmiddenweg | 24-12-22 | 21:25 | 7

Als de feiten u inhalen, trekt u uw keutel dan terug? Wat u zegt klopt niet.

donkieshot | 24-12-22 | 22:20
▼ 4 antwoorden verborgen

''Het is goed om op deze kerstavond te danken voor de maaltijd en stil te staan bij iedereen waar deze kerst een stuk minder gezellig, warm of voedzaam is.'''

Nou, dat was ik nou eens een keer niet van plan. Het hele jaar door ben je - door alle berichtgeving in de media - welhaast gedwongen om voortdurend stil te staan bij ''iedereen die het een stuk minder gezellig, warm of voedzaam heeft''.

Dat vind ik op zich ook niet erg, maar tijdens de kerst wil ik de ellende van de hele wereld even niet hoeven meetorsen als ik bij goede vrienden aan de kerstdis zit, met een lekker wijntje erbij.

Mensen die toch graag - half-masochistisch - heel schuldbewust gaan zitten kniezen hoe goed zij het wel niet hebben dezer dagen, terwijl er nog steeds zielige mensen in Kamp Moria zitten, etc, etc; be my guest en doe wat je niet laten kunt. Maar ik doe even niet mee. Vanaf 1 januari ben ik ook weer van de partij.

Vrolijke kerst allemaal.

Dr_Johnson | 24-12-22 | 21:11 | 3

Gun uzelf dan ook een goede wijn i.p.v. een wijntje.. voor wie anders maken ze hem dan ?

Smoelensmid | 24-12-22 | 21:23

Het is een goed idee er altijd bij stil te staan dat je een goed leven hebt (mits dat zo is uiteraard), maar inderdaad zit daar ook voor mij geen schuldgevoel aan vast.

Monkey Cabbage | 24-12-22 | 21:58

dat moet u dan ook gewoon de rest van het jaar ook niet doen ,ellende van de wereld meetorsen .heeft geen enkele zin.

bowlfabriek | 24-12-22 | 22:21

Nog even , en dan wordt mijn paapse vrouw smoelensmid rusteloos want dan is er de nachtmis het koorgezang en elkaar een zalige kerst wensen. Ooit bleef smoelensmid zelf thuis voor de warme saucijzenbroodjes de kerstthee en de kerststol met amandelspijs , de knetterende haard en heel veel kaarsen in kandelaars kroonluchters en langs de wanden en pilaren in de woning... nu zijn de kinderen er niet en offert deze niet paap zich op om mee te gaan.... het zal me benieuwen ;) Een ieder een fijne kerst gewenst en wees lievv voor elkaar.

Smoelensmid | 24-12-22 | 20:58 | 3

Jij ook een fijne Kerst!
O, en wijn maakt meer goed dan de kerk kapotmaakt.

Deksmaat | 24-12-22 | 21:02

Fijne kerst smoelensmid zo te lezen heb je het leven tot kunst verheven. Zing ook een liedje voor ons reaguurders vanavond tijdens de mis, We hebben het nodig :)

Whisky | 24-12-22 | 21:09

Nog even over dat patatje oorlog. Geef het een beetje sambal. Ik ben te oud voor het front in Oekraïne, zelfs eigenlijk welk front dan ook welbeschouwd. Helikopters voor de infanteristen van Oekraïne: ik zou wel weten wat ik als Kasja Ollongren naar het Oosten zou sturen: Hinds, aangepast. Voor de vijfde colonne: www.youtube.com/watch?v=VWG4-4Y6Z60

Leuk hè, vrijheid van meningsuiting?

Hetkanverkeren | 24-12-22 | 20:48

Ons land verbeteren is vrijwel ondoenlijk. Hoe goed je ook je best doet, wat je ook van je leven probeert te maken, overal kom je tegenwoordig de overheid tegen om je verdiensten op te halen. Falen doen ze in werkelijk alles. Van de week werd me nog om een bijdrage voor de voedselbank gevraagd, maar waarom zou je? Voor de mensen die dat nodig hebben? Voor hen wil ik best wat doen, maar wederom steun ik weer de overheid ermee. Zij voeren een beleid waardoor mensen bij de voedselbank terecht komen. Als wij dan met z'n allen die er beter voor staan de voedselbank overeind houden, krijg je die standaard praatjes te horen dat we een gaaf land zijn waar we naar elkaar omkijken en elkaar helpen als dat nodig is. Waarom? Omdat de overheid dat nalaat, terwijl dat wel hun taak zou moeten zijn. Omdat die situatie door henzelf gecreëerd is. Ik ben tegen voedselbanken, omdat ze onnodig zijn. Ze zijn onnodig als die vreselijke overheid eens zou doen wat ze horen te doen in plaats van zich bezig te houden met Rusland, Vollenbroek, stikstof, klimaat, een of ander onzinnig slavernijverleden en andere bullshit. Doe je werk stelletje onbenullen, dan hoef ik de voedselbank niet te steunen.

Kopieerapparaat | 24-12-22 | 20:46 | 3

Hoe kun je hier nog iets aan toevoegen..
Zeer goed omschreven..

AldNuut | 24-12-22 | 21:03

Het is helemaal niet de taak van de overheid om voor iedereen te zorgen, maar... als er op (neder)communistische wijze het leeuwendeel van je salaris wordt ingehouden mag je er wel wat voor terugverwachten.

Monkey Cabbage | 24-12-22 | 22:05

@Monkey Cabbage | 24-12-22 | 22:05: Voor iedereen zorgen niet nee, maar wel om ervoor te zorgen dat iedereen voor zichzelf KAN zorgen. Zonder dat je constant door de overheid kaalgeplukt wordt vanwege het constante wanbeleid. Dat sta ik juist voor, iedereen z'n eigen broek ophouden, maar als dat echt niet lukt, mag de overheid daar niet de oorzaak van zijn.

Kopieerapparaat | 24-12-22 | 22:32

Lekker, morgen chinees. Zin in !

BoerKoekoek | 24-12-22 | 20:45 | 3

Niks mis mee. Ik ga morgen gourmetten en dat schijnt ook helemaal fout te zijn. Ja dikke snik, het is gewoon lekker kneuterig en gezellig. En lekker.

Deksmaat | 24-12-22 | 21:04

Ha Chinees dat heb ik overmorgen dan ben ik in een verzorgingstehuis op bezoek bij iemand, vandaag was ff snel toko en morgen vis met de familie. Mag van mij weer snel voorbij zijn de kerst haha. Maar dat gaat vanzelf heb ik gemerkt.

Whisky | 24-12-22 | 21:13

sambalbij..?

grapjasz | 24-12-22 | 23:04

Feynman, ik ga een heel eind met jouw verhaal mee. Maar een ding zit mij dwars. Je hebt hier in principe over het aanvullende pensioen en de fondsen die dat willen regelen (doordat ze minimaal met de beurs moeten groeien, en vooral niet slechter mogen doen, spiegelt hun mandje de index). Maar, niet iedereen in het land zit bij de ABP of PGGM (wiens ambtenaren de staat dwingen om bij te passen). Wat doet iemand bij de Grootmetaal? Stork is nog een schim, van Philips is ook niet veel meer over. De maakindustrie van nu is niet dezelfde als in de jaren 70. Er zijn geen trendsetters en -volgers meer. Daarnaast zijn er velen die nooit bijgedragen hebben aan de huidige potten. Dat zijn vooral de kleine zelfstandigen, de kappers, bakkers en frietkotten op de hoek. Een waan van de dag stort nu in elkaar... Meta. Meer zullen volgen. Ik weet niet wat wijsheid is in deze (meer vastgoed dat wel, liquiditeiten leveren niets op, staatsobligaties ook niet, en de beurs is een tombola geworden - en crypto is geen oplossing, als er iets een Ponzi is dan dat). Als zelfstandige sparen? Word je door de staat, de BD, legaal geroofd. Werken aan een exit dus.

Louter Leuter | 24-12-22 | 20:18 | 4

@Smoelensmid | 24-12-22 | 20:32: Als het me zo blijft gaan, zal ik eveneens een prima oude dag hebben. Prima kapitaal in de onderneming, inderdaad zorgen dat de boel betaald is en er een goed financieel beleid op na houden. Aangezien ik actief ben op het vlak van het energienet, de transitie en bijbehorende vraagstukken verwacht ik de komende jaren nog wel het een en ander aan groei. Goed personeel vinden is trouwens nog wel een dingetje, maar ik zie prima kansen.

Kopieerapparaat | 24-12-22 | 20:58

@Kopieerapparaat | 24-12-22 | 20:58:
@Smoelensmid | 24-12-22 | 20:32:
Ik heb mijn schaapjes op het droge. Huis en tweede woning afbetaald. Een nieuwe auto, geen schulden, kinderen zijn het huis uit en van de payroll af, ik heb alles wat ik zou willen hebben (sterker nog ben aan het uitruimen), alleen pecunia nodig voor eten en bier (en dus kan ik erg lang uithouden). Over een jaar vervalt de conserverende aanslag en dan kijk ik verder.

Naast diegenen die in bedrijfstak zitten waar de fondsen nog nieuwe deelnemers hebben (de (semi-)overheid een bedrijfstak noemen wringt). Er zijn er ook die dat niet hebben (van de oude DAF bijvoorbeeld, of minder deelnemers die bijdragen en veel gepensioneerden zijn zoals bij Philips). Los daarvan zijn er vele zelfstandigen, zeg boven de 40, die niet in staat zullen zijn om een aanvullend pensioen op te bouwen (en of die onder de 40 nog daartoe in staat zullen zijn is ook nog maar de vraag). Ik maak mijn geen zorgen over de ambtenaren - we hebben al Franse toestanden -, maar hoe het vorm gegeven kan worden in de toekomst? Ik zou het niet weten.

Louter Leuter | 24-12-22 | 21:51

@Smoelensmid | 24-12-22 | 20:32: ik koop nooit nieuwe auto's,wel andere.enne een goede hamburger is niks mis mee overigens.

bowlfabriek | 24-12-22 | 23:02
▼ 1 antwoord verborgen

Ik mis de halve appeltaart bij de foto's van het kerstdiner voor onze cruise-dobberaars.

gestoptmetroken | 24-12-22 | 20:18

Heee..
Een patat flip met uitjes.

NiCeY | 24-12-22 | 20:16

Energiegewas kweken met kunstmest die je uit gas maakt? Of mag het met dierlijke mest?

geerdt | 24-12-22 | 20:06

Kort samengevat, het gaat kut.

Keutels | 24-12-22 | 20:06 | 1

Dat is al wat beter dan kudt. Sterkte!

Swoop | 24-12-22 | 21:26

Het is goed mensen.

2002 : Balkenende , eerst het zuur dan het zoet.

We wachten al 20 jaar op dat zoet. Sterker nog, we hebben sinds 2002 al tientallen extra lastenverzwaring erbij gekregen en het kabinet doet er volgend jaar doodleuk een schepje bij op.

Het is goed zo. Zoek het allemaal maar uit.

Stonecity | 24-12-22 | 20:05 | 3

tientallen miljarden...

Stonecity | 24-12-22 | 20:05

Eerst het zuur, dan het bitter, dan het bitterzuur, als je geluk hebt nog een bittergarnituur.

Zeurders | 24-12-22 | 20:13

Nee, betalen!!

HogeNood | 24-12-22 | 20:28
-weggejorist-
Andersdenkend | 24-12-22 | 20:01 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Synthese is iets heel anders dan een schijtlading "weetjes" op een rijtje. Men neme een hypothese. Men is zich bewust van het belang van randvoorwaarden. Die benoemt men. Men toetst. Bij voorkeur aan de hand van wiskunde, maar liever de grondbeginselen van de logica, de moeder van.

Maar dit besef: de grenzen aan je persoonlijke doen en laten. Dat is waar wijsheid mogelijk een aanvang neemt. Weten dat feiten een al dan niet geïnformeerde interpretatie van de input van je zintuigen zijn.

De wetenschappelijke black box die wij maar wat graag ons brein noemen. Een potje klaverjassen met een AI: hooguit tot 150. Gedeeld door 10. Scheelt weer noteren. De 0 die het spelletje op zich niet anders maakt.

Als je maar kunt afronden.

Hetkanverkeren | 24-12-22 | 19:48 | 3

En als een zwaluw een lijster begroet
Goed ontmoet!
Poep op je hoed

UnderTheDevil | 24-12-22 | 19:54

@UnderTheDevil | 24-12-22 | 19:54: Een haiku. Met je pet in je hand.

Met al die haren
Van vroeger niet eens zo wild
Nooit gemist, nu wel?

Voor mij een weet. Een fijne kerst. Bij Chez Hkv gaat om middernacht Mariah Carey op repeat. Het beste repeteerdeuntje ooit ever.

Misselijk ga ik er beslist nooit van worden. Het zijn al die variaties op zogenaamd andere thema's.

De geboorte van de Zoon van God. Het valt niet mee, de eerbied als mens. Wij katholieken voorop: www.youtube.com/watch?v=-g-OcCDWd-U Dat hele biechten. Ergens zou het toch een keertje op mogen houden?

Hetkanverkeren | 24-12-22 | 20:16

Zie hier, de nieuwjaarstoespraak van onze Koningklijke Hoogheid Willem Alexander van Oranje Nasau met zijn dame op de fluwelen bijzit (Opa had gewoon een bijzit).

Ray Skak | 24-12-22 | 19:47

Het is niet zozeer uit het oog, uit het hart. Maar sta je in de spotlights, zoals laatst een Toeslagmoeder met haar protestbord bij het Glazen Huis, word je weggeleid.
En ook al is er meer aan de hand dan een ongezonde financiële situatie, dan lijkt het me toch alleszins redelijk om te kijken naar mogelijkheden voor bezoek of andere vormen van contact. En laat daarin de wens van het kind uitgangspunt zijn.

Deksmaat | 24-12-22 | 19:43

1000en kinderen jarenlang niet gesproken door de toeslagenaffaire?

Ongelooflijk dat GS meegaat in dat gelamenteer van tokkie ouders die de schuld nooit eens bij zichzelf zoeken.

Roos | 24-12-22 | 19:42 | 18

@Schipperke | 24-12-22 | 21:29: ja hoor, iedereen in het complot. Ook CBS.

En over nadenken gesproken, 1000 kinderen waarvan er geen een die anders ook uit huis zou worden geplaatst? M'kay

Roos | 24-12-22 | 22:00

@Louter Leuter | 24-12-22 | 20:26: Ik denk dat 99 op de 100 uithuisplaatsingen terecht was.

Après toi | 24-12-22 | 22:14

@Après toi | 24-12-22 | 22:14:
En de BD en de Jeugdzorg viel niets te verwijten. Toch raar dat een kabinet dat wel alle gegevens had, aftrad.

Louter Leuter | 24-12-22 | 22:29
▼ 15 antwoorden verborgen

Een warmer en onvervalster pleidooi voor de introductie van de socialistische heilstaat heb ik zelden eerder gezien.

Ridde Rogter | 24-12-22 | 19:40

De jaarlijkse kopekope massa hersenspoeling met een lichtkrans boven het bolletje.
Met al 163 jaar dezelfde liedjes overal.
Ver, ver voorbij de houdbaarheidsdatum.

NiCeY | 24-12-22 | 19:40

Gezinshereniging. Ik denk daarbij altijd aan/in land van herkomst.

apek00l | 24-12-22 | 19:37 | 2

Alleen tijdens de vakantieperiodes. Dan vlieg je gewoon even heen en weer naar het land waar je leven "op het spel staat".

R.F.Pickering | 24-12-22 | 19:52

@R.F.Pickering | 24-12-22 | 19:52:
En zo worden we hier al decennia in de maling genomen. Hebben we ooit nog iets gehoord van de Afghanen die op vakantie waren in Afghanistan toen de Taliban op de deur klopte? Nee toch?
Die moesten als een haas weer terug naar Nederland gehaald worden.

Ommezwaai | 24-12-22 | 20:11

Overigens kan ik als mantelzorger nu twee dagen de keuken in omdat we twee dagen visite krijgen. En nee, geen frietjes en pizza.
Damn vroeg naar bed vanavond. Heb het hele huis al schoon moeten maken.
Heel prettige kerstdagen voor u allen toegewenst.

Zapata10 | 24-12-22 | 19:34 | 2

Met je mentaliteit is weinig mis, maar dat was me al eerder opgevallen. Jij ook fijne kerstdagen!

Après toi | 24-12-22 | 19:39

Damn vroeg naar bed heb je kans dat je helemaal niet slaapt, geen paniek Zapata10 Rustig an dan breekt het lijnte niet , hier 2 dagen 18 man 7 gangen hoog op de smaak ik ken het gevoel, zorg dat je in de flow komt en het is appeltje eitje ;) Succes!!

Smoelensmid | 24-12-22 | 20:03
-weggejorist-
el burro | 24-12-22 | 19:33 | 17
▼ 17 antwoorden verborgen

Dank voor de fijne menutips! Godt heeft een magnetron.

Hetkanverkeren | 24-12-22 | 19:28

Wat is er mis met een kerstpizza.
En stracciatella-ijs.

AdvocatusDiaboli | 24-12-22 | 19:26 | 1

Helemaal niks. Beide zijn hartstikke lekker.

Deksmaat | 24-12-22 | 19:45

Mooi geschreven Feynman. Prettige feestdagen reaguurders. Doe een beetje rustig aan.

HaaiBaai | 24-12-22 | 19:24

Patatjes, varkensrollade, appelmoes..(allemaal Zelf gemaakt) met een flinke kwak mayo/ketchup/kerriepoeder... Hertog Jan flesje erbij (noblesse oblige)... zo kan 'ie wel weer.

grapjasz | 24-12-22 | 19:24

Gisteravond viel in mijn stad / buurt de stroom voor zo'n 5 uur uit. 40.000 huishoudens, w.o. het mijne, zaten in het aardedonker en ook mobiele telefonie, internet e.d. werkten niet meer. In het donker moest ik aan de Oekraïne denken waar mensen dit dagelijks meemaken en ook nog eens verstoken van water e.d. zijn en elk moment een bom op hun huis kunnen verwachten. Zo slecht hebben we het in Nederland nog niet dacht ik meteen.

Cornelis12 | 24-12-22 | 19:23 | 6

Die laatste zin, dat is nu nét de valstrik waarmee u, en vele anderen, zichzelf mee zoet houden en alles maar vergoeilijking. En ondertussen zitten mensen letterlijk in de kou en hebben ze geen droog brood te vreten. Maar, hee, zo slecht hebben ze het niet in Nederland...

Rest In Privacy | 24-12-22 | 19:44

De grote graaiers hebben precies behoefte aan mensen zoals u.
Die kun je blijven leegknijpen, want er is altijd wel een ander die het slechter heeft.

AdvocatusDiaboli | 24-12-22 | 19:46

Haarlem toch? In het centrum - Bakenessergracht -een halve seconde uitval gehad.

gestoptmetroken | 24-12-22 | 20:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Teringjante wat een heerlijke foto's!
Om je vingers bij af te likken!

Omtzigtig | 24-12-22 | 19:21 | 3

Ja, de Librije is er niets bij, vergeleken.

Graaisnaaiert | 24-12-22 | 19:22

*Nu trek in patatje oorlog*

Cornelis12 | 24-12-22 | 19:24

Er zijn of waren betere Chinese restaurants. De beste in de buurt zijn helaas gesloten.

voldemort | 24-12-22 | 19:59

Kerstdiner. Moesten we vroeger verplicht heen, naar opa & oma. En oma kon niet koken, was nog van de generatie die geleerd had dat je groente zo lang mogelijk moest doorkoken. Maakte niet uit wat ze maakte - meestal simpele hollandse pot, het was toch stukgekookte brei. En gezellig was het ook niet dus toen ik op mezelf ging wonen heb ik aan dat soort sociale ellende meteen een eind gemaakt.
Dat gezegd hebbende, morgen moet ook ik eraan geloven, heb gezegd dat ik geen zin in restaurantmeuk heb dus ja, dan moet ik zelf aan de slag. Indisch met een twist ( en shortcuts, want urenlang sudderen is me veel te duur ), minimaal 3 verschillende gerechten, kan er tenminste gekozen worden en heb ik de de dagen erna ook nog wat lekkere restjes.

Graaisnaaiert | 24-12-22 | 19:19 | 2

Vroegah bij Opa/Oma..: taaie paardenbiefstuk , aardappels met waterige jus , andijvie... yoghurt met suiker na... Tja... de oorlog weetjewel... bek houe en koue... anders een dreun van Pa/Ma.... en dan weer huischwaarts met de Rolls...

grapjasz | 24-12-22 | 19:29

@grapjasz | 24-12-22 | 19:29:
Precies ja. Een hele abstracte gewaarwording. En zelf vonden ze er waarschijnlijk ook helemaal niks aan.

Graaisnaaiert | 24-12-22 | 22:46

Kerstdiners. Mijn diner morgen bestaat uit varkensrollade, gebakken aardappels en een mooie rode wijn (Barolo). Groente? Mwah. Niet zo'n zin in met de kerst. Tweede Kerstdag is nog armoediger met een diepvriespizza. Geen wijn, omdat ik dan hoogstwaarschijnlijk al dronken ben. Jenever enzo. Diepvriespizza ook vanwege het gebrek aan afwas. Ik heb namelijk de neiging spullen te breken als ik dronken ben. Vreemd, nietwaar? Tafelgenoten ontbreken. Niet omdat ik geen diner voor ze heb maar omdat ik niet graag eet waar andere mensen bij zijn. Ja, daar zijn zelfhulpgroepen voor en nee, ik wil niet lid zijn van een zelfhulpgroep. Ik verheug me echt op het kerstdiner, zie alleen op tegen het braden van de rollade. Die moet namelijk 70 minuten in de oven en mijn heteluchtoven maakt een klereherrie. Nou ja, dan ga ik maar een wandeling maken. Een kerstwandeling. Ook leuk. Toch?

Albert61 | 24-12-22 | 19:18

Hear hear!

whatsinthename | 24-12-22 | 19:15

Er zijn zat mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt.... Heus Feynman? Werkloosheid in Nederland is erg laag en de arbeidsparticipatie ligt hoger dan ooit tevoren. Feitjes Feynman, feitjes.

Après toi | 24-12-22 | 19:13 | 7

@Après toi | 24-12-22 | 19:18:
Helaas.
Uw reactie is geen respons op mijn opmerking.

J-van-de-Bontekoe | 24-12-22 | 20:01

@Après toi | 24-12-22 | 20:06:
Hmmmm..
Eigenlijk is uw reactie dus adequater wbt het artikel dan het mijne.
Chapeau!
Ik wilde meer de richting van onze economie, huidige relatie werkgever/werknemer en de economische ontwikkeling in het algemeen duiden.
En ik voel een broodnodige revival van “De Internationale” aan komen.

J-van-de-Bontekoe | 24-12-22 | 23:48
▼ 4 antwoorden verborgen

“We hebben het toch goed hier.”
“Beste zorg van de wereld.”
“Gaaf land.”
Etc.
Ik geef maar vast een paar van de te verwachten reacties onder dit artikel.
Mooi stuk weer Feynman.

J-van-de-Bontekoe | 24-12-22 | 19:12

Een heel goed stuk Feynman, elke zin is zo’n beetje raak. Goed dus, maar ook een somber beeld waar dit regime van Rutte en Kaag ons gebracht heeft en waar ze nog veel verder op door willen gaan. De sloop van “gewoon Nederland”. De sloop van de middenklasse, de Henk en Ingrid, maar ook van (let op deugend links) Mo en Fatima.

Deugen op abstracte zaken als klimaat en slavernij en echt getroffenen gewoon keihard in de bek tuffen, dat is Rutte en dat is zeker Kaag.
Wat je noemt tav oudere echtparen die uit elkaar worden getrokken omdat een van beide een verpleeghuis in moet. Ik had er niet eens aan gedacht op het thema gezinshereniging voor migranten met al hun eisen, en hun ondankbare neerbuigendheid voor een samenleving waar ze dan toch binnen mogen komen. Maar je hebt helemaal gelijk! Oudere echtparen die na decennia samen zijn gewoon uit elkaar worden gehaald….. triester kan niet.

Nogmaals, een goed stuk maar somber stemmend, en dat in deze dagen. Ik wens je desondanks fijne feestdagen toe, aan iedereen hier trouwens.

Nuuk | 24-12-22 | 19:11 | 10

@Après toi | 24-12-22 | 19:29: Je mist zoals gewoonlijk het punt weer eens. Veel oudjes namelijk wel omdat ze dan bij elkaar kunnen blijven.

Zapata10 | 24-12-22 | 19:32

@Ommezwaai | 24-12-22 | 19:26: Ik heb moeite met de pathetische voorstelling van zaken. In Nederland halen veel echtparen de 80 en vaak gaat de man -die meestal een paar jaar ouder is- als eerste hard achteruit. Daar moet dan een praktische oplossing voor worden gevonden. De verpleegtehuizen die ik ken, zijn van prima kwaliteit met gemotiveerd en betrokken personeel. Mijn vader werd er goed verzorgd en had het er prima naar zijn zin. Mijn moeder kwam er 4 keer per week op bezoek, en dan gingen ze gezellig eten en koffiedrinken in het restaurant. Niks geen drama.

Après toi | 24-12-22 | 19:35
▼ 7 antwoorden verborgen

Op De Correspondent staat een artikel over die uit huis geplaatste kinderen. De relatie met de fraude met de kinderopvangtoeslag is NUL!

theo-is-dood | 24-12-22 | 19:10 | 12

@Roos | 24-12-22 | 20:00: Ja, ik weet volgens mij op wie je doelt. Mocht een kind niet meer zien, en een ander kind was overleden. Kwam heel labiel over.

Après toi | 24-12-22 | 20:08

@Nuuk | 24-12-22 | 19:16: Jesse Frederiks zelf vindt het ongelooflijk dat zijn verhaal niet wordt opgepakt door de media, maar dat de emotie blijft regeren. Dat zou dan wel heel slechte propaganda zijn!
Via invloed van D'66 op de NPO en de bekende linkse nieuwsbladen zou er dan allang dat verhaal zijn verteld als dit propaganda was.

Ik volg Frederiks al een tijdje en hij is zelf verbaasd dat maar weinig media geïnteresseerd zijn in zijn onderzoek.
Mij had het het juist voor GS als tegendraads iets geleken.
Ik vind het merkwaardig dat GS achter de met name grote groep allochtonen blijft staan, waarvan op papier bewezen is dat de tussenbureaus voor kinderen voor 60 (!) uur per week kinderopvang zouden hebben geregeld. En dat op dagen die verifieerbaar niet bestaan...

Persoonlijk ken ik ook een dame die "slachtoffer" is. Die wil naast de ontvangen €30.000 nog eens extra smartengeld en is daar via een advocaat mee bezig .

Roos | 24-12-22 | 20:13
▼ 9 antwoorden verborgen

Ik lees de artikelen van Feyman en anderen op GS heel graag. Zo ook weer dit artikel.
Maar wat ik me afvraag:
Hoe kan het zijn dat het guurrechtse Roze weblog sociaal veel meer geëngageerd is dat heel links Nederland bij elkaar?
Wat ik toejuich maar hoe kan het zo zijn?

Zapata10 | 24-12-22 | 19:10 | 13

@keistad | 24-12-22 | 20:05: Globalisering betekent dat de wereld 'kleiner' wordt. Het is tegenwoordig makkelijker om -ver- te reizen, om in het buitenland te studeren en te werken, om producten te kopen die elders gemaakt zijn, om contacten te onderhouden met vrienden die op een ander continent wonen et cetera. Daar zie ik de voordelen wel van.

Après toi | 24-12-22 | 20:11

Misschien omdat men hier niet zo "dubieus rechts" is als sommige malloten beweren.

knutsel_ | 24-12-22 | 20:57

@Après toi | 24-12-22 | 20:11: Klinkt als het EU gebeuren, het is voor de handel en makkelijk reizen. Nu willen ze onze soevereiniteit hebben en dwingen ze ons allerlei achterlijke klimaatregeltjes op en mogen we "criminele" vluchtelingen niet uitzetten enzovoort. En contact met je vrienden op andere continenten houden kan al met Zoom of denk je werkelijk dat met alle Co2 waanzin vliegen makkelijker gemaakt word voor de gewone man? Zodra ze hun geliefde programmeerbare geld hebben begint de langzame weg naar meer gedwongen maatregelen, steeds een stapje verder. Al zie je daar waarschijnlijk de voordelen wel van. Hopelijk mag ik over een jaar of tien nog wel een kroontje kopen.

keistad | 24-12-22 | 20:58
▼ 10 antwoorden verborgen

Sjeu, die bami met saté ziet er machtig lekker uit. Maar ik ga wel voor een Rustler's cheeseburger.

Met_baard | 24-12-22 | 19:09 | 2

Cheeseburger? De BBQ rib is veel lekkerder!

UnderTheDevil | 24-12-22 | 19:19

@UnderTheDevil | 24-12-22 | 19:19: Ik vind die BBQ saus niet zo lekker. Alsof ze het zwart van een BBQ hebben geschraapt en gemengd met azijn.

Met_baard | 24-12-22 | 19:26

Een toekomst zonder intensieve landbouw is een toekomst waar je nooit miljarden mensen zult voeden.

Klopt als een bus, daarom is biologische landbouw alleen voor mensen die het niet erg vinden, wanneer anderen minder te eten hebben.

Jesaja | 24-12-22 | 19:08 | 6

De proleet is nagenoeg volledig gerobotiseerd, dus overbodig.

Flibbage | 24-12-22 | 19:51
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland