Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Beeldverslag! Onvoorbereid door Baltische winter in bos-blokhut tijdens zwaarste sneeuw in 6 jaar

Ja soms woon je ineens een zomer in een blokhut diep in een bos in het Litouwse binnenland, en soms is het dan ineens winter.

Dat is op zich geen probleem, mits je voorbereidingen op orde waren. Dat waren ze voor ons echter absoluut niet, want we wisten niet dat we dusdanig voor deze plek zouden vallen dat we er de winter door zouden brengen. 

En 'voorbereidingen' klinkt heel spannend natuurlijk, maar het komt uiteindelijk maar op drie zaken neer: verwarming, vervoer en hygiëne. Een goede voorbereiding zou neerkomen op de hele lente, zomer en herfst wekelijks hout oogsten, drogen en zo vuur-klaar mogelijk opslaan, en een verhoogde 4x4 klaar hebben staan voor als de sneeuw voorbij de 40cm kruipt. Die hout-oogst hebben we niet gedaan, al het grote, gedroogde brandhout is al een tijdje op, en het laatste beetje droog starthout straks ook. Die 4x4 is nog steeds een 2x4 Volkswagen Up en de doucheleidingen zijn preventief afgesloten wegens bevriezing.

Mocht het u in de verste verte interesseren hoe we hier tot nu toe - zonder gedroogd hout te kopen - toch warm, schoon en mobiel blijven tijdens wat locals "de zwaarste sneeuwval in zes jaar" noemen, dan voor u een bescheiden beeldverslagje na de breek.

De herfstoogst (het hout)

Het kloven van de oogst

Met een Fiskars X25-kloofbijl (de een na grootste), m'n leukste verjaardagscadeau ooit. Een foto-ode, uiteraard ergens na de breek.

Ter context: het huisje vanuit een aantal hoeken

's avonds

Ad hoc hout oogsten

Kijk, natuurlijk kunnen we gewoon voor zo'n 400 euro 6 kuub gedroogd berkenhout laten bezorgen en kijken hoe ver we komen. Maar scheids, dat is geen sport. 

Toen de herfst intrad en we besloten hier te overwinteren zijn we zo'n vier keer met de oplegger het bos in geweest. Meestal oogstten we omgevallen bomen, een keertje velden we een boom die volgens de eigenaar aan het eind van z'n leven was.

Onderstaand een aantal video's en foto's van die oogsten, het kloven en de opslag!

De enige boom die we (de eigenaar) echt omgezaagd hebben. Safety... not last!

Bovenstaande was onze allereerste oogst. Voelt nu als klein bier, en de gevoelde urgentie was bij mij nog erg laag.

Onderstaand begon het echte werk pas

Achterin de oplegger het bos in. En pas terug als-ie niet meer voller kon. Alle oogsten vanaf hier waren reeds omgevallen bomen.

De opbrengst

En daarna m'n eerst kloofpogingen

Ging bepaald niet van harte. Hout was kakelvers en dit stuk kreeg ik met geen mogelijkheid door het midden. Uiteindelijk kwam ik er doorheen door het vanaf de zijkanten te proberen.

Een schuur vol ellende. Ruimen we later op

Zo, opgeruimd en gesorteerd op vochtigheid, grootte en dichtheid

De eerste sneeuw-oogst

De gevoelde urgentie begint toe te nemen. Deze oogst viel niet mee en m'n handen waren bevroren na al het sjouwen en stapelen. De vriendin had nergens last van en begon zich af te vragen of ik wel op dit weer gebouwd ben. Maar, toegeven, een echte warme douche begin je soms toch wel te missen hoor. Met kerst mogen we weer!

Riders on the storm

Blijft een doodeng apparaat, maar het werkt wel (de kettingzaag)

Full stacks

Hout kloven in de sneeuw is toch wel iets bijzonders hoor

Temeer omdat er heel veel spechten in dit bos wonen. Je hoort er altijd minstens twee. En hout hakken terwijl een specht een paar meter boven je met ongeveer hetzelfde bezig is, doet toch iets met je. Met een beetje geluk zie ik de specht zelfs aan het werk vanaf de kloofplek, maar meestal hoor ik ze alleen. Heel veel, heel grote herten hier ook trouwens, zie foto's onderstaand. De vriendin zag hier in de zomer tijdens een wandeling zelfs eens een eland, maar dat is mij nog niet gegund.

Ja ik viel bijna om van uitputting toen-ie eindelijk door midden was

Meteen daarna de volgende stapels. Enorm vermoeiend en enorm mooi

Vanochtend nog, wel rustiger aan. Ging zelfde dag nog de kachel in

Veel herten ook hier, maar ze zijn helaas erg schichtig

Maar toen begon de echte sneeuwval (40cm)

En dat bleek toch vrij rampzalig voor de houtschuur. De voorkant van de schuur is open, en ik had het 'een beetje' toegedekt met planken. Ik dacht dat het wel los zou lopen, ondanks de waarschuwingen van m'n vriendin die deze winters heel goed kent. Maar ik geloof dingen pas als ik er letterlijk aan sterf - anyway hier is hoe ik denk over klimaatverandering.

Ja, de houtschuur....

Gelukkig was het bovenstaande nieuwe normaal minder rampzalig dan het lijkt. De sneeuw maakt het hout namelijk niet echt nat, want het is nog bevroren. Even afkloppen en het is blijkbaar zo goed als nieuw. 

Het kloven van starthout

Vergt aanzienlijk meer precisie en laat daarom - bij mij in ieder geval - ook aanzienlijk minder kracht toe.

Enfin, zo blijven we dus warm!

Met dit zeer rudimentaire gietijzeren bakbeest. Tuurlijk, vers hout brandt niet zo goed en niet zo warm als gedroogd hout. Maar het brandt wel degelijk. En met de juiste opbouw en genoeg liefde brandt het precies warm genoeg om de rook mooi mee te trekken en er met -12 buiten gewoon warmpjes bij te zitten in een matig geïsoleerde blokhut. Wel met twee truien ja, en okay, misschien twee paar sokken.

Gaan we het redden met de huidige houtvoorraad? Nee, zeker niet. Dus er staan ons nog een aantal spannende oogsten met sneeuw tot ver boven de kaplaarzen te wachten. Maar dat zien we dan wel weer! 

Ja hier kan ik dus uren naar kijken. Vorige maand geoogst, vanochtend gekloofd

En okay, de IFR voetenwarmer aan het plafond helpt ook wel

Koken op houtvuur

Voor de sport en lol hoor, we hebben gewoon een gasfornuis met losse gastank. Maar het kan wel!

Extreem aangename bonus: deze natuursauna op het landgoed

Doen we zo'n twee keer per maand. En soms pakken we een late avond mee als de sauna nog heet is van eerdere klanten, maar die zijn schaars.

Ohja, de ode aan de kloofbijl

Nou, hier dan.

De Fiskars X25 - Gloednieuw

Na twee maanden heavy duty

Nu weet u hoe we warm blijven. Maar hoe blijven we schoon?

Nou, eigenlijk als volgt. Elke dag even schrobben in de ijsvijver. Maar, als we ons chique voelen slaan we de ijsvijver over en gaan we met twee grote emmers warm water en een schepbekertje naar de doucheruimte. Ook echt niet verkeerd. Maar, toegegeven, een normale warme douche mis je soms wel even hoor. Met kerst mogen we weer! Bij de ouders, lol.

Het badhuis

Nu weet u hoe we schoon blijven, maar hoe blijven we mobiel?

Nou, door onze ingesneeuwde VW Up 2x4 door de jeep van de buren uit de sneeuw te laten slepen en 1,5 kilometer verderop langs de onderhouden weg te parkeren.

Bedrieglijk: hier was met geen mogelijkheid doorheen te komen

Ook niet met een uitgegraven aanloop

En ook niet met een duwtje

Maar gelukkig kregen we een 4x4 sleepie!

En zo kregen we de auto geparkeerd in een uitgegraven plek onder een boom langs het begin van de weg die wel sneeuwvrij gehouden wordt.

Wandeling naar de auto

Duurt lang

Ah, zal je 'em hebben!

Startklaar jongen!

Mega: op hoop van zegen achter de sneeuwschuiver aan, kijken hoe ver we komen

Enfin champs, was geschreven

uw niche-redacteur in den vreemden

Reaguursels

Inloggen

Bedankt voor alle warme reacties, kloof- en kleedtips jongens! Stuk voor stuk genoteerd en aan de directie voorgelegd.

Spartacus | 17-12-22 | 12:07

Wat een avontuur! Nu alleen nog je eigen voedsel jagen & verzamelen en je hebt van nooit niemand meer last.

Phreack | 17-12-22 | 08:10

Lekker Spartacus, ouwe rammer! Als je nog wat survival tips nodig hebt… Maar jullie redden je prima zo te zien.

ratelaar | 17-12-22 | 06:15

Een blok hout kloven terwijl het op de grond staat, FAIL. Dat blok hout zet je op een ander blok, de bosgrond absorbeert namelijk de klappen. Geen wonder dat je dan 1 uur bezig bent om een blok te kloven. Als het je niet lukt om dat blok op een ander blok te zetten, dan vraag je je vriendin toch even om dat te doen? Verder leuk plekkie hoor.

PaulusdeBosrouter | 17-12-22 | 05:44

Mooi verhaal, nog mooiere foto’s! Ben ontzetten fan van je eigen weg gaan, alle fouten (en blunders) maken je uiteindelijk sterker zeg maar. En ja, er is voor mij een stelregel: zorg dat je altijd goede spullen bij je hebt, immers eenmaal ver weg heb je het nodig. Fiskars is het merk waar ik op moet letten begrijp ik… Vanzelf sprekend zie ik wel ’n paar dingen waarvan ik zeg: niet zo handig, echter dat zijn beginnersfouten (kaplaarzen bij -12), nl. een beetje vent koopt gevoerde lederen boots bij de gereedschap boer, dus ook voor z’n wijfie. Ook top de hulpvaardigheid van local's. Groetjes aan alle bikkels en doorzetters.

Unsinkable-Sam | 17-12-22 | 05:39

Wat moet ik deze onzin.

decaliter | 17-12-22 | 04:46 | 1

Niets, lekker in je flat bij de centrale verwarming blijven zitten is mijn advies.

Unsinkable-Sam | 17-12-22 | 05:40

Prachtig. Dat is nog eens off the grid. Bijna dan, want de stukjes voor GeenStijl worden gemaakt met uitzicht vanuit de blokhut. Ziet er goed uit Spartacus!

Beste_Landgenoten | 17-12-22 | 04:03

Ik heb daar een paar geleden verbleven in zo'n hut en werd daar 's nachts omgeven door een enorm leger muizen en overdag door zwermen horzels. De vrouw was daar niet zo blij mee.

donkeyman | 17-12-22 | 03:43

De tandjes, gewoon ff een stijlloos stukkie human interest zo op de vrijdagborrelavond. Kronieken over sneeuwsex, zwangerschapsyoga en Baltische babynamen zullen dan toch weldra verschijnen.

klimaatsloper | 17-12-22 | 01:51

Goed voorbereid voor de volgende ijstijd. Alleen lijkt het een soort van hobby vakantie. Mooie foto's. Hoezo het klimaat warmt op. Beter is je te voorbereiden op de winterse temperaturen. Opwarming is geen probleem. Afkoeling is het probleem.

dijkbewaker | 17-12-22 | 01:48

Een soort Hipster 'Survival' (ze overleven toch wel), gesponsord door Fiskars. Geen ruk te doen dus veel foto's. Veel plezier.

ooooooojoopdoderer | 17-12-22 | 01:05 | 1

Flauw.

SunKilMoon | 17-12-22 | 01:12

goed. binnenkort maar weer een nieuwe vakantie plannen naar New Brunswick in Canada. Mijn handen beginnen wel te jeuken zo. Houthakkken, i like it.

TRUMP | 17-12-22 | 00:56 | 2

Brunswick... Krijg ineens een ontzettende drang om te gaan bowlen.

Harrie-Couvert | 17-12-22 | 01:27

Waarom wil je daar wonen? Lange winters en daaropvolgend korte zomers vol met muggen.

von Trier | 17-12-22 | 00:35

Stoer verhaal en mooie foto's.
Ik dacht altijd dat Spartacus een mietje was.

Piggelmee | 17-12-22 | 00:22

Wel even sparen voor een 4x4 Spartacus.
Land cruiser.
HiLux

J.Cash | 17-12-22 | 00:12 | 2

Volvo xc70 p3 lijkt mij beter.

Mr_Pikibelly | 17-12-22 | 05:22

Tip: kap palmbomen…

KDbdl | 17-12-22 | 00:03

Wat een mooie pure intense belevenis. Wanneer je relatie dit kan weerstaan weet je dat het goed zit ;)

therealbraindump | 16-12-22 | 23:54

Is dat nu een nipslip die door de Instabot is gemist?

Hopenschauer | 16-12-22 | 23:48

Mijn vriendin haar oma van 89 in Polen leeft nog net zo. Het is een keuze. Mooi leven als je er van houdt. Soms ben ik wel jaloers op de simpliciteit als ik na een stressvolle dag weer in de file sta met dezelfde mensen als gisteren.

Zuigen kreng ! | 16-12-22 | 23:27

Gratis tip: koop een kachel met houtvergassing. Dan gaat de warmte niet meteen de schoorsteen in. Scheelt een hoop kloven.

nieuwe_Deen | 16-12-22 | 23:20

Mooi verhaal, Fiskars is goede stuff maar in de herfst gehakte bomen bevatten nog te veel vocht om efficient warmte te leveren. Beter had due 400 euro in het berkenhout geinvesteerd en dan had je volgende winter je eigen gedroogde voorraad.

Santtulainen | 16-12-22 | 23:14

Mooi verhaal, succes daar!

Ananas Skaiwokker | 16-12-22 | 23:07

Ik dacht dat het klimaat ondertussen zo opgewarmd was dat we eindelijk een afscheid konden nemen van winterse kiekjes en zo... nu moet ik verdorie weer 2 ijsbeertjes, een potvis, drie zeehondjes en zes pinguïns de dood inzagen door m'n verwarming twee graden warmer te zetten. Jullie schuld, GS, krijg het gewoon koud van die beelden..

Nederlanddraaitdoor | 16-12-22 | 22:45

Ben nu wel nieuwsgierig, wat doet zo'n blokhut nu op de markt?

EEnzame SchizofrEEN | 16-12-22 | 22:37 | 2

En.. kan je zon ding ook in de kachel gooien? In delen dat lijkt me super handig. In de winter delen opbranden en in de zomer delen uitbouwen. Dan heb je altijd hout voorraad.

Whisky | 16-12-22 | 22:54

35-tot 95K

Kaitseliit | 16-12-22 | 23:55

Spartacus dacht wat van Rossem kan, kan ik ook alleen ging je naar het Oosten. Lekker hakken en stukjes schrijven. Internet zal wel met een dongeltje zijn. Artikel uploaden en ondertussen kan je hout kloven.

EmilioEsteves | 16-12-22 | 22:35

Lekker hoor Timon. Geniet ervan.
Echt interessant, hoe ze elders leven, vooral een confrontatie met jezelf, kijken of je het ook aankunt. Ik kan het een hoop zure verwende mekkeraars hier van harte aanbevelen.

Graaisnaaiert | 16-12-22 | 22:30

Ik vind dit heel stoer als andere mensen dit doen.

sjef-van-iekel | 16-12-22 | 22:28 | 4

@Siegmund | 16-12-22 | 23:06: Onzin, bij goed gebruik en goed onderhoud zijn die dingen veilig. En je hebt ook nog beschermende kleding voor moeilijke situaties zoals toppen van een boom in een woonwijk waar geen hoogwerker bij kan komen. Ja er gebeuren ongelukken maar waarmee eigenlijk niet.

Zapata10 | 16-12-22 | 23:16

@Siegmund | 16-12-22 | 23:06: hoi Siegmund, heb er ook één in mijn auto (in Estland) liggen, want als er een boom over de weg ligt, kun je huilen om de brandweer of de ANWB (soort van) om de boom te verwijderen, maar dan ben je de grap van de dag.

Kaitseliit | 16-12-22 | 23:54

@Kaitseliit | 16-12-22 | 23:54:
Siegmund kijkt teveel horrorfilms.
Elk huis- tuin- en keuken-werktuig is een potentieel moordwapen.
Ruk een tak uit de boom. Of stap in de auto. Of zoek eens in het messenblok. etc.

reservebelgië | 17-12-22 | 00:37
▼ 1 antwoord verborgen

Mooie fotoreportage. Ben vaak in de Baltische staten geweest en inderdaad de rust en natuurschoon zijn verrukkelijk. Economisch wat minder en de grote steden zijn niet mijn ding. Vilnius is een lelijke stad. Bij het kloven van hout moet je de kloofbijl het werk laten doen en zo weinig mogelijk kracht zetten. Dan is het minder vermoeiend. En inderdaad zoals hieronder vermeld bij de grotere stukken afslaan vanaf de zijkant, niet in het midden beginnen. Echt knoestig hout kan vervelend zijn. Jullie zijn bikkels met dat koude water.

Zapata10 | 16-12-22 | 22:25 | 6

Wat je ook kan doen is zo’n reciprozaag van makita 1300 watt gebruiken

Whisky | 16-12-22 | 23:04

Tallinn is ook mooi, het deel binnen de oude stadsmuren

EmilioEsteves | 16-12-22 | 23:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Geweldig topic zo met al die sneeuw- en sfeerfoto's. Morgen ochtend lezen.

letopuwzaak | 16-12-22 | 22:21 | 2

Hier geldt het adagium altijd zonder ruzie gaan slapen en, nooit wat uitstellen;)

Smoelensmid | 16-12-22 | 22:33

@Smoelensmid | 16-12-22 | 22:33:
Slapen zonder ruzie zeker eens, maar in uitstellen ben ik wel goed en ik ben nog even niet in de gelegenheid!

letopuwzaak | 16-12-22 | 22:54

Iets wat we in Nederland niet meer hebben.
De ruimte.
Doe eens een foto van de sterrenhemel.

Ambiorix | 16-12-22 | 22:19 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Even nagedacht.
Contact met mijn Innerlijke Mus gemaakt.
Eigenlijk weet ik maar weinig van Litouwen..
Het hele Baltische gebied is mij vreemd.

Maar zeg mij, beste dokter Sigmund,
Waarom is De Balts voor mij dan toch zo'n bekend woord?

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 22:18

Gave dieselros ( fendt) op de achtergrond, top trekker, ik zag dat iemand over wiggen en een moker tegelde, hij heeft gelijk . Ik gebruik er 5 soms heb je ze allemaal nodig
Verders ... petje af om het avontuur facefirst aan te gaan.

deathchant | 16-12-22 | 22:14 | 1

Motorkapje/uitlaatje. Denk eerder wat een andere reaguurder suggereerde een D-40. Dieselross is wat compacter en hoger op de pootjes.

reservebelgië | 16-12-22 | 22:33

"en er met -12 buiten gewoon warmpjes bij te zitten in een matig geïsoleerde blokhut. Wel met twee truien ja, en okay, misschien twee paar sokken". Bijna zoals ik er ook bijzit in mijn tochtige huurhuisje. Ik zei bijna, hij heeft een vriendin die bier brengt en plezier.
Voor de rest vond ik het een kort en bondig relaas.

hero_of_heaven | 16-12-22 | 22:10

Lijkt een beetje op een J. Peterman catalogus uit Seinfeld, maar dan voor een hakbijl

Quantum Suicide | 16-12-22 | 22:07

Respect Timon ! En als de lente komt kan je gewoon doorgaan met kloven want dan begint het hakseizoen voor de volgende winter ;)

LD69 | 16-12-22 | 22:06

Beste Tommy, een paar adviezen. Zorg voor een paar wiggen en een moker. Dat is effectiever dan je zelf lens slaan met een bijl. Blok in tween of vieren met de wiggen. Dan de rest met de bijl. Voor kleiner hout splijten zorg voor een kleinere hanteerbare bijl en leer de veilige platte techniek. Je gaat al lekker door de knieen met de grote bijl. In deze video komen de belangrijkste technieken snel voorbij. youtu.be/NdA5MLksTG4

Tenslotte je buurman heeft slechte gewoontes met die kettingzaag. Niet te veel overnemen...

Zuma | 16-12-22 | 22:06 | 2

En gebruik een hakblok van liefst een voet hoog.

LD69 | 16-12-22 | 22:09

Gewoon stammetjes korter zagen, met je tips.

Dr. Blechtrummel | 16-12-22 | 22:14

Sylvain tesson- 6 maanden in de siberische wouden. Dat is pas overwinteren. Zonder je volkswagen erbij.

zeeman73 | 16-12-22 | 22:06

Poetin doet dat ook allemaal hoor. In z'n blote bast. En die is 2X zo oud.

wijsvinger | 16-12-22 | 22:05

Hey Spartacus, hebben jullie daar ook een STAMcafé?
ghe ghe ghe
*zichzelf op de dijen kletst*

Deksmaat | 16-12-22 | 22:03 | 2

Gna. Ik klets met je mee!

MickeyGouda | 16-12-22 | 22:20

Houthakkers cafe met een grote kapstok met lumberjacks in de hoek;)

Smoelensmid | 16-12-22 | 22:32

*crowdfunding opstart*

Zwaar eikenhout kloven met de snelle houtklover/kloofmachine met ca. 15 ton slagkracht!
www.youtube.com/watch?v=-M6qQwymxiY

Cornelis12 | 16-12-22 | 22:01

Ut av den dypen skogen..

Lijkvocht | 16-12-22 | 22:01

Ahhhhhhh, een online aflevering van 'Ik Vertrek'.
Aan het end komt het altijd weer goed.

Cornelis12 | 16-12-22 | 21:58

Super zeg wat een stoere move. Door dat hakken en werken voor het dagelijkse comfort blijf je vanzelf warm.

Whisky | 16-12-22 | 21:51 | 4

Hey Smoelensmid, dat is nog wel een aandachtspunt hoe ze de whisky daar krijgen. Via de mail hoe dan? Is er een andere reaguurders plek waar die worden uitgewisseld?

Whisky | 16-12-22 | 22:35

@Whisky | 16-12-22 | 22:35: as I told you ... Smoelensmid heeft een Gmail.. duidelijker kan ik het niet verwoorden toch;)

Smoelensmid | 16-12-22 | 22:39

Ah ik snap hem was alweer wat traag haha

Whisky | 16-12-22 | 22:39
▼ 1 antwoord verborgen

Respect voor het gekozen pad. Ik geef mezelf één uur in zo'n setting. Dat, en Spartacus heeft een geweldig hoofd met haar.

MickeyGouda | 16-12-22 | 21:51 | 2

Nog steeds een Coronakapsel.
“Kop als een natte tennisbal”…

Ruimedenker | 16-12-22 | 21:55

Wat zou Lee Towers hiervan vinden?

J.P.Drapeau | 16-12-22 | 21:49

Wij maar denken dat je een saaie kantoor sufferd was @Spartacus. XD
Geweldig verslag en prachtige foto's en video's!

keestelpro | 16-12-22 | 21:48

"Meestal oogstten we omgevallen bomen, een keertje velden we een boom die volgens de eigenaar aan het eind van z'n leven was."

Dat waardeer ik altijd zo aan Spartacus, the warrior monk. Het leven is hard en toch hebben we respect godverdomme.

Duwbak_Linda | 16-12-22 | 21:48

Lekker bezig Spartacus, altijd goed om zelf te kunnen "kan natuurlijk hout kopen" nog wel inderdaad, volgende verjaardag een luchtbuks voor als er weer een duif in je woonkamer zit? En laat je dan even weten hoe je hem klaargemaakt hebt voor de eettafel.

keistad | 16-12-22 | 21:43

Lekker man zo’n kinderloos leven. Kan je dus dit soort fratsen uithalen. Het is je gegund.

de Voorzittert | 16-12-22 | 21:43

Never forget this Spartacus:

"I took a walk in the woods and came out taller than the trees."

Robert Haynes | 16-12-22 | 21:43 | 1

Ooo, deze vind ik wel mooi!

Deksmaat | 16-12-22 | 21:46

Vanaf nu Timber Dias.

Ruimedenker | 16-12-22 | 21:37

Voor wie nou nog niet in de kerststemming is: https://www.youtube.com/watch?v=yXQViqx6GMY En anders zou ik het eerlijk gezegd ook niet meer weten.

Hetkanverkeren | 16-12-22 | 21:36

Libelle en Margriet doen voor hun lezeresjes leuke verslagen vanuit de kruidentuin, en op een ogenschijnlijk zelfde niveau hier een stukje over houthakkertjes. Leuk hoor.

dathoujetoch | 16-12-22 | 21:36

Haha. Kijk hem meppen met zijn bijltje. Al je van hout afhankelijk bent om je verblijf warm te stoken en je hebt geen voorraad, kun je 24 uur per dag door blijven petsen wanneer het goed vriest. Voordeel is dat je het twee keer warm krijgt van hetzelfde hout...

Zwezerik | 16-12-22 | 21:34 | 4

@Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 22:11: Ook nog, ik ben in goed gezelschap dus;)

Smoelensmid | 16-12-22 | 22:26
▼ 1 antwoord verborgen

Ik had het bijltje er al bij neergelegd.

Cornelis12 | 16-12-22 | 21:33

Je valt alvast wel flink af zo, met alleen "verwarming, vervoer en hygiëne."
Geen eten.
Geen drinken.
Of alleen sneeuw?
Gelukkig wel internet daar.

Met_baard | 16-12-22 | 21:31

Kaunas Litouwen, waar mijn 4 jaar geleden verkochte E39 530D naar geëxporteerd werd en een week later online stond op Autoplius met ruim 2 ton minder op de klok. Boefjes.

Crusher | 16-12-22 | 21:31

Lul je dan de hele tijd tegen haar over de nieuwe geniale gedachtengang van Jordan Peterson? Want dan hoop ik voor haar dat ze doof is. Maar leuk kerstig verder, doe je goed! Hopelijk overleef je de winter. En indien niet, was dat ook gewoon hoe het hoorde af te lopen.

Komjehiervaker | 16-12-22 | 21:30

Spartacus: Apetor 2.0.

UnderTheDevil | 16-12-22 | 21:29

Ik zou een .22 kaliber voor wat klein wild en een hengel erbij kopen voor wat extra eiwitten in de pan.

Meuntjes | 16-12-22 | 21:28 | 3

Spartacus mept gewoon een konijn tot bloedens toe kapotstuk met die enorme lul van 'm. Met je extra eiwitten.

Komjehiervaker | 16-12-22 | 21:32

Je kunt natuurlijk ook gewoon je naar de begaanbare weg laten slepen en vanaf daar naar de supermarkt rijden.

Duwbak_Linda | 16-12-22 | 21:32

Timon wurgt een beer met z’n ene hand, terwijl ie met z’n andere hand een duif wegjaagt.

Ruimedenker | 16-12-22 | 21:36
-weggejorist-
wilderst | 16-12-22 | 21:27 | 3

In mijn jeugd heb ik ook de nodige kuub hout staan kloven. Maar dat deed ik een beetje anders. Eerst heb je een stevig hakblok, en daar zet je dan het te kloven houtblok op. Als met de eerste klap de bijl vast bleef zitten, dan tilde ik de bijl met blok met een zwaaibeweging op, draaide het in de vlucht naar beneden om, zodat de bijl ondersteboven op het hakblok kwam.
Het gewicht van het houtblok zorgt er meestal wel voor dat het splijt.
Dat gedoe en gewrik elke keer om de bijl los te krijgen kost gewoon veel tijd en energie.
En als je het zo doet, dan word je daar steeds behendiger in.
Die Fiskars kloofbijl lijkt me zelf niet zo geschikt.

SNAFU | 16-12-22 | 21:24 | 1

Die kloofbijl is opzich prima. Het gaat inderdaad om het kloofblok en het landingsgebied. Niet in het midden van het blok mikken maar aan de buitenkant. 5 klappen en dat blok is klaar voor de kachel, zeker bij groen hout.

JJMS | 16-12-22 | 21:29

Nieuwe reclame voor Fiskars of voor VW? Ik ben het ff kwijt hoor

de Jager59 | 16-12-22 | 21:23

En NU die sauna uit en de handen wassen!

JJMS | 16-12-22 | 21:23

Lijkt me een geweldige vriendin, daar mag je heel trots op zijn Spartacus!

Robert Haynes | 16-12-22 | 21:21

Leuk verslag. Die ragdoll houdt jullie vast ook wel een beetje warm.

INTP | 16-12-22 | 21:20

Sneeuw, blokhut, hout kloven, maar Litouwse vrouwen wist ik niks van. Opgezocht, voor als die Amsterdamse deze boer een keer zat is. Klinkt als tip.

Dr. Blechtrummel | 16-12-22 | 21:15 | 2

Litouwen is de locale uitspraak.
Verbastering van lid houwen.
Bezint eer ge bemint!

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 21:35

@Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 21:35: Ok, dus die bijl is voor de veiligheid.

Dr. Blechtrummel | 16-12-22 | 21:42

Ok, je woont in de zomer in een blokhut en nu is het opeens winter.... ok.

Kaas de Vies | 16-12-22 | 21:12 | 2

Wel eens van SEIZOENEN gehoord Kaas de Vies?!

JJMS | 16-12-22 | 21:18

Spartacus, koop even deze klassieker: 'De Man En Het Hout' van Lars Mytting. Klassieker over het kappen, kloven, drogen en stoken van hout. Niet vergeten he!

Lopendbuffet | 16-12-22 | 21:10 | 8

Een heel goed boek inderdaad. Heb 'm ook. Voor mij nostalgie (want geen houtkachel meer) en werkelijk elk aspect van het aanleggen van een goede houtvoorraad wordt besproken en uitgelegd. Ook waarom je juist in de lente begint om voor de winter voorbereid te zijn.
Heb overigens in de twintig jaar dat ik hout stookte altijd stammen gekocht en vervolgens gezaagd en gehakt. Monnikenwerk maar best leuk om te doen: op een gegeven moment ben je er gewoon goed in en wordt het welhaast een vorm van meditatie.

LD69 | 16-12-22 | 21:59

@BrulSpin | 16-12-22 | 21:29:
Misschien was ik dat, een jaar of twee geleden. Of langer. Kan me herinneren dat er toen meer mensen waren die het boek in de kast hadden.

LD69 | 16-12-22 | 22:02
▼ 5 antwoorden verborgen

Leuk topic! Wellicht is machinaal kloven een idee als je zulke grote hoeveelheden hout stookt elk jaar. Als de stroomvoorziening dat trekt natuurlijk. Verder: respect. Lijkt me fantastisch om zo met de vriendin te overwinteren, al is het dagelijks wassen in een wak wellicht een brug te ver.

SunKilMoon | 16-12-22 | 21:09

Ik heb ook een bijl.
We noemen haar Martine.

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 21:07 | 4

@Ouwe Semelaar | 16-12-22 | 21:57:
En toch...
ach, Martine...

* wegkwijnen doet en nog een lidje plempen gaat in het café *

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 22:12
▼ 1 antwoord verborgen

Ge-wel-dig verhaal!
Onze Spartacus de Spartacus van de Toendra!
Heerlijk verslag, echt heel leuk te lezen en te bekijken.
Meer, meer, meer!

Tierelier | 16-12-22 | 21:04

Ik betrap mezelf er wel op dat ik tijdens het houtkloven steeds onder je jasje probeer te kijken om een glimp op te vangen van die trampstamp waar Mosterd het onlangs over had.

JJMS | 16-12-22 | 21:02

Kloofbijl moet je altijd aan de rand van het hout er inslaan. Bijvoorbeeld 3/4 in het hout en de rest er net buiten. En natuurlijk rekening houden met de knoesten.

Hadena | 16-12-22 | 21:01 | 10

@Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 21:11:
Hardhouten blok/stuk plank als harde ondergrond. Geen tegels/stenen of beton. Sla je de bijl bot bij een rake slag. En het is het kunstje raak te slaan in de kern. Lukt niet met knoesten. Maar dan sla de de kliefbijl erin en met de voorhamer er doorheen.
Harde/dragende ondergrond is het belangrijkste.
Bij de grote stammen sla je er 2 of 3 van die splijt beitels in en om de beurt doorheen kloppen.

reservebelgië | 16-12-22 | 22:15

@Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 22:26:
De enkele slag kapitein. De enkele slag.

reservebelgië | 16-12-22 | 22:37
▼ 7 antwoorden verborgen

Mooi! Als je zo ver van alles en iedereen vandaan woont is een zaagbroek en werkschoenen met stalen neuzen wel een aanrader.

BrulSpin | 16-12-22 | 21:00 | 6
▼ 3 antwoorden verborgen

Lol Spartacus, het lijkt wel alsof een jongetje uit de stad twee weken bij zijn neef op het platteland is blijven logeren en verslag doet bij zijn moeder. Met veel plezier gelezen, desalniettemin. Het is gewoon heerlijk om fysiek bezig te zijn om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften. Maar kijk uit voor die kutduiven!

JJMS | 16-12-22 | 20:59

@Spartacus

Respect voor het kloven met de bijl.

omanders | 16-12-22 | 20:57

Linkt GS nu opeens door naar Polarsteps?

bintang | 16-12-22 | 20:55

Mooi! Niks mooier dan avontuur!

Grapevine | 16-12-22 | 20:55

Wat ontzettend leuk allemaal..!

grapjasz | 16-12-22 | 20:55

Die Spartacus/Jacobse is wel een baas, hoe hij zijn vriendin/Tedje van Es in de aanhanger liet zitten op weg naar scheursneeuw.

gestoptmetroken | 16-12-22 | 20:52

Mooie beelden. Veel plezier daar in de natuur

WaltherGSP | 16-12-22 | 20:52

De kloofmachine die m'n broer uitgevonden heeft draait op de hydropomp van de trekker. Kun je zo aan je Deutz (als ik het goed zie) hangen. Werkt perfect, dat doet nog eens kuubs in een uurtje.

Friedrich Frayek | 16-12-22 | 20:52 | 5

Die Deutz lijkt me een D40, en dus waarschijnlijk geen hydrauliek verder is een hydraulische tractor kloof machine nou niet echt een
"uitvinding", die dingen bestaan al een jaar of 40 en zijn gewoon te koop bij iedere tractor dealer.

zwellevertje | 16-12-22 | 21:10

@zwellevertje | 16-12-22 | 21:10:
Vroeger.
Inter 824. Dikke H-balk, bakcylinder van een Atlas 1200 en een hardox tot mes geslepen/gebrande plaat. Hardhout van paalhoofden klieven, Ha. H-balk een kromme rug als een kat en na de klap de helften links en rechts soms makkelijk een metertje of 10 weg.
Mooie tijden.

reservebelgië | 16-12-22 | 22:06
▼ 2 antwoorden verborgen

De rust. De ruimte. Heerlijk. Wel ver van vrienden en familie.

Maar die vriendin, dat weet mijn brein maar matig te linken aan die homo-erotische nick van je, Spartacus. Niet dat het uitmaakt hoor.

Professor Superhirn | 16-12-22 | 20:49 | 2

Vrienden, familie.
Tel ze nu en tel ze eens weer als je opeens in de shit zit.

Normpje | 16-12-22 | 20:53

@Normpje | 16-12-22 | 20:53: Na twee, drie jaar heb je van nep vrienden geen last meer op een dergelijke locatie.

zwellevertje | 16-12-22 | 20:56

Sukkel.
Romantische sukkel, maar toch
Een sukkel.

* ruilen wil *

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 20:47

z'n klooftechniek kan nog wel wat verbeteren

Borrom | 16-12-22 | 20:47 | 3

Als het koud is, krijgt mijn lieve Kapiteinse ook kloofjes in haar vingers.

Komt wel dichtbij, zo.

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 20:50

Die bijl is gewoon kut, duur topmerk of niet.

zwellevertje | 16-12-22 | 20:53

Lekker kort.

Pieter Breydel | 16-12-22 | 20:45

Geweldig avontuur, geniet ervan!

Cable | 16-12-22 | 20:44

Gristus te paard. Aandacht nodig? Ga lekker naar Facebook met je blog

YoMoms | 16-12-22 | 20:43 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

Litouwen, daar ben ik voor omgerekend minder dan twee gulden nog eens straalbezopen geworden.

Charles Swietert | 16-12-22 | 20:43 | 2

Mietje

Ruimedenker | 16-12-22 | 20:48

Respect, Timon en mevrouw Spartacus!

Boersmania | 16-12-22 | 20:41

Fiskar-productplacementvideo voorzien van "persoonlijk verhaal"

chausson61 | 16-12-22 | 20:40 | 2

Haha echt he. Ze hadden beter HBM als sponsor kunnen hebben en een mooie houtklover kunnen fixen

Tom Aatje | 16-12-22 | 20:52

@Tom Aatje | 16-12-22 | 20:52:
Spart is Milo niet!

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 20:57

Bij de foto's van deze houtopslag moet ik aldoor denken aan de foto's van die andere houtopslag ergens in West-Friesland.

Maar prachtige plek. En wat een ijzeren beest van een houtkachel.

Duwbak_Linda | 16-12-22 | 20:40 | 2

Oh en als je spechten wil zien, ze zijn dol op vetbollen en pindakaas.

Duwbak_Linda | 16-12-22 | 21:02

Je moet wat minder op het internet zitten en meer hakken.

BrutusBosch | 16-12-22 | 20:38

Dat is pas leven!
Weg uit NL heeft ook vele voordelen.

Ray Skak | 16-12-22 | 20:37

Kijk je mee, Bart?!
Zo kan het ook hè.

Ruimedenker | 16-12-22 | 20:36 | 1

Ja. Ik heb wel een 4x4 maar geen sneeuw. En een heel klein handbijltje.

Van Rossem | 16-12-22 | 21:33

Is nog eens wat anders dan hier, waar het hele land plat ligt en het gejammer niet van de lucht is als er twee centimeter sneeuw is gevallen.

Here's Freddy | 16-12-22 | 20:35

Held!
<3

Ruimedenker | 16-12-22 | 20:34

Koester die sneeuw op je daken en luifels, meneer Spartacus. Dat isoleert als de neten. Gooi er desnoods nog een paar flinke scheppen bovenop. Prachtig dit. Er is een reden dat de mens het op het oog dominante specimen op Aarde is. And virtue signalling ain't it!

Laterz. Ga nu effe beleggen in Donald Trump NFT's !

Hetkanverkeren | 16-12-22 | 20:34

Wees geen floortje! Op naar massa toerisme in Litouwen in de winter. Heerlijk!

pane | 16-12-22 | 20:33 | 1

Gelukkig hebben wij een millennials generatie die meent ons via het internet op de hoogte te moeten houden van hun wel en wee!

Maya de Blij | 16-12-22 | 20:38

In Spartacus we trust!

Robert Haynes | 16-12-22 | 20:33 | 1

Idd, stoer kereltie.

Normpje | 16-12-22 | 20:43

Met één foto had ik het ook begrepen.

Deksmaat | 16-12-22 | 20:33 | 4

@Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 20:58:
Ja, echt? Wauw. Maar wat houd je dan tegen? Familie/gezin, of baan/inkomen, of iets anders?
Voor mij ziet dit er té sober uit. Leuk voor even, maar niet voor altijd.

Deksmaat | 16-12-22 | 21:10

Dertig jaar te laat.
Ooit zo iets geprobeerd op de Hebriden. Skye, om precies te zijn.
Leek leuk, maar ook daar zijn landeigenaren en plaatselijke potentaten.

Trouwens, bij nader inzien zou ik in die Baltische bossen de zee gaan missen.
Met hun stomme eeuwige zingen.

Vanavond zal ik in het café een liedje plempen om duidelijk te maken hoe ik in elkaar zit, Deks!

Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 21:20

@Kapitein Sjaak Mus | 16-12-22 | 21:20:
Ooo top, kijk er naar uit Kapitein!

Deksmaat | 16-12-22 | 21:25
▼ 1 antwoord verborgen

Nou kudo’s Spartacus, maar…, waarom?

Normpje | 16-12-22 | 20:32 | 6

Moet je dat erbij zetten volgende keer geen-zwitsal ;-)

SunKilMoon | 17-12-22 | 01:20
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik kan mij er wel in herkennen, het is veel werk maar geeft reuze veel voldoening , ieder jaar weer.. naast de Stihl kettingzaag voortaan ook investeren in en Stihl bijl en kloofbijl, niks Fiskars dat doe je maar in je stadstuintje ;) www.stihl.be/nl/c/bijlen-bosbouwgeree...

Smoelensmid | 16-12-22 | 20:32 | 10

@dathoujetoch | 16-12-22 | 21:37: ja mijn rechter arm is verlamd geraakt omdat de lymfe uitzaaingen in mijn nek tegen de hals en nek zenuwen aanlagen, ik had de keus voorzichtig weg prepareren en de kans op achterblijvend tumor of radicaal verwijderen dus arbeids ongeschikt worden.. snappez vous was gelukkig heel goed prive voor AOV verzekerd dus de opdracht naar de operateur was radicale chirurgie aub

Smoelensmid | 16-12-22 | 22:10

@Smoelensmid | 16-12-22 | 22:10:
Kerel wat een oorlogswonden. Iedere keer lees ik nieuwe complicaties. Weet niet of ik dat zo goed zou kunnen dragen.

Duwbak_Linda | 16-12-22 | 22:15

@Duwbak_Linda | 16-12-22 | 22:15: Nee joh no worries heb het allemaal gehandeld, vond het nog het ergste voor de kinderen en vrouw smoelensmid.. as zondag 40 jaar gezond en wel getrouwd gaan we het fijntes samen eens vieren met een etentje;)j

Smoelensmid | 16-12-22 | 22:20
▼ 7 antwoorden verborgen

Mocht het u in de verste verte interesseren hoe we hier tot nu toe..*

Nee, niet echt om eerlijk te zijn en ben dus direct naar de reaguurders panelen gegaan.
Ik wens je veel plezier, maar het boeit mij eerlijk gezegd helemaal niets hoe jij je winter door gaat brengen, net zomin als dat het jou waarschijnlijk niets interesseert hoe ik mijn hond uitlaat in tijden van veranderende weersomstandigheden.

Maya de Blij | 16-12-22 | 20:31 | 3

Maar verhalen van een tokkie die een zakje schuim bananen jat en dan vervolgens klop krijgt of het zoveelste Schilderswijk drama is dan weer wel interessant?

zwellevertje | 16-12-22 | 20:50

Iets zuurs opgezogen b(l)ijtje;)

Kaitseliit | 16-12-22 | 20:50

Zuurpruim

SunKilMoon | 16-12-22 | 21:00

Haha, prachtig! Goed bezig Timon! En al doende leert men, beter dan uit wat voor boekje dan ook, houdt ook die buurman met z'n redelijk botte kettingzaag te vriend, dat soort mensen weten dingen. Een laatste tip een 4x4 is een must maar als er meer dan een halve meter sneeuw ligt is die ook waardeloos, als je geen sneeuwschuiver hebt, hij komt dan gewoon met z'n 4 wielen met z'n buik in de sneeuw te liggen en je kunt hem dan alleen nog maar uit graven.

zwellevertje | 16-12-22 | 20:30

Wat is toch de reden dat iedereen zo graag zijn of haar parreltjes/plekken wil delen met de rest? Wil Dhr Spartacus graag dat straks heel ongelukkig Nederland ook die kant op komt? Nee, natuurlijk niet, dat lijkt me toch niet. Doe gewoon je ding en Stop met delen op het web in de trend van "kijk mij". Wees geen Floortje! Voor je het weet creër je massa toerisme. Die millenials toch ook, beetje in de wildernis willen zitten, maar niet zonder het web kunnen, want delen, pffff

pane | 16-12-22 | 20:30 | 1

Amen.

Maya de Blij | 16-12-22 | 20:32

Dank voor het verslag zuiderbuur, heel herkenbaar en alhoewel ik me nu in Nederland bevindt, krijg ik dagelijks update uit het zuiden van Estland. Mijn schoonzoon is daar onze boerderij aan het renoveren. Huis is iets moderner aan het worden dan die van Spartacus. Maar ben ook iets ouder en wat meer gesteld op luxe. Maar kan niet wachten tot ik daar ook permanent verblijf. Je bent een rijk man Spartacus en een diepe buiging voor jou en je partner.

Kaitseliit | 16-12-22 | 20:30

Hout schijnt het beste te kloven als het vers en bevroren is. (heb ik me laten vertellen). Dus er staat de schrijver nog wat te wachten als de gezaagde stronken al wat langer liggen en niet meer bevroren.

A.I. van Dee | 16-12-22 | 20:27 | 1

En zorg voor een harde ondergrond! Nu vangt de zachte grond de klap op.

Analia von Solmsch | 16-12-22 | 20:40

Geweldig!

Grachus | 16-12-22 | 20:25

Probeer eens Acacia Cyclops te planten.
Lekker brandhout.

hotnot | 16-12-22 | 20:24 | 2

Dat laat ik anderen, de boomboeren, wel doen. Ik koop wel bij de boer.

dathoujetoch | 16-12-22 | 20:28

Acacia stinkt als de ziekte als je die op stookt.

zwellevertje | 16-12-22 | 20:31

Back to nature

OTAN | 16-12-22 | 20:20

Is een prachtige docu over: The Happy People of the Tagine.

Rollins | 16-12-22 | 20:20 | 3

Herstel: Happy People: A Year in the Taiga (2010)

Rollins | 16-12-22 | 20:22

Zit nu te kijken, nogmaals dank voor de tip.

Kaitseliit | 16-12-22 | 20:52

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl