Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Waarom is een vredeswens zo onbespreekbaar?

Irritatie en verbazing, opgeluisterd met twee toepasselijke clipjes

Maand of acht al duurt de ellende in Oekraïne en er is geen twijfel over wie de schuldige is hoor: Rusland viel met vuige smoesjes een soeverein buurland binnen en begon daar een vuile oorlog tegen zijn burgers. Poetin is een kindermoordenaar, een oorlogsmisdadiger en tevens een zinloze vernieler van z'n eigen mannenvolk. Maar waarom is de Europese Unie toch zo gretig om de strijd aan te wakkeren, waarom kunnen Kamerleden van D66 hun erecties nauwelijks onder tafel houden voor hun hitserige geilheid jegens het Kremlin en waarom wordt het vragen om vrede of vredesbesprekingen zo verdacht gemaakt door ieder pleidooi tégen de stijgende kosten van levensonderhoud en energie, tégen de dreiging van nucleair armageddon en tégen sancties die de eigen bevolking even hard treffen als die van Rusland te framen als een pleidooi vóór Poetin? Vraag maar aan Elon Musk, die Oekraïne van Starlink satelliet-internet voorzag maar niet om een oplossing / naar de uitkomst mag vragen. Of aan de paus, die door de al maanden in oorlogskleuren geschilderde Sjoerd Sjoerdsma tot de orde geroepen werd (lol). Of aan Sleepy Joe Biden, die dan maar zelf moet dreigen met de dreiging van een nucleair armageddon, omdat Poetin het niet luid genoeg doet, waarna zijn PR-team de wilde woorden van de seniele kamerplant weer moest afkalven.

(Wat is het ondertussen stil rond het opblazen van NordStream hè, zouden de Amerikanen het dan toch zelf gedaan hebben? Als het de Russen waren, hadden we allang satellietbeelden te zien gekregen waarop vage schimmen van bootjes of vliegtuigen het bewijs van hun bemoeienis moesten tonen. Maar de Amerikanen hebben de middelen, zei Biden. De Amerikanen zien a tremendous opportunity, zei MinBuZa Blinken. En de EU en vooral Duitsland zijn verrassend weinig verbolgen over de abrupt afgesneden levensader voor Europese economische belangen.)

Ja nee tuurlijk, de Russen gaan echt niet weg uit Oekraïne, laat staan uit hun nepreferendumgebieden, ook niet als je het vriendelijk vraagt. Maar tussen vriendelijk vragen en het wapperen met het N-woord zit nog een wereld van lange tafels, blauwe helmen en van die voorheen zo progressieve pleiten als 'onderhandelen' en 'diplomatie'. Over een half jaar is het Russische leger opgebruikt, zeggen experts, maar die vergissing is in het verleden al eens vaker gemaakt. En hoe ver mogen de kosten aan eigen zijde daarvoor oplopen? Jan Paternotte voelt dat niet in zijn boodschappenkar hoor, laat staan Guy Verhofstadt, maar Jan Modaal en Guy Mediaan mogen het weer ophoesten. En dat voor een land dat al een decennium lang jaar allerlei EU-wortels wordt voorgehouden (een feit dat mede aan de voet van deze oorlog staat, like it or not) terwijl de EU niet eens de gematigde varianten van Oekraïne in het neoliberale progressieve gareel krijgt: Polen, Hongarije en Roemenië.

Poetin heeft zijn eigen plan en dat heeft hem tot paria gemaakt maar hoe kan de EU zichzelf prijzen om tachtig jaar vrede als iedere halve kans op oorlogsretoriek aan de oostgrens wordt aangegrepen om voor meer wapens, meer inmenging en meer spitsdrijverij te pleiten? Vrede vraagt meer verantwoordelijkheid dan oorlog, maar Poetin heeft er schijt aan, van Zelensky hoeven we het niet te verwachten en  """onze leiders""" kunnen het niet vinden, noch opbrengen. Zijn we mooi klaar mee, deze oorlogswinter.

Boven: booslinks Iers MEP-mevrouwtje Clare Daly, vorige week.
Onder: hetzelfde booslinkse MEP-mevrouwtje in april.

Reaguursels

Inloggen

Volledig pro-Oekraïne hier, en het lijkt me ook duidelijk dat Rusland achter het saboteren van Nordstream zit. Al was het maar omdat Rusland de reparatie saboteert.
Maar het is wel raar dat daar niet aan getwijfeld mag worden. Opgegroeid in de Koude Oorlog weet ik niet beter of we mochten twijfelen aan de bedoelingen van de VS; we mochten de CIA de schuld geven van de moord op Kennedy; alle onrecht ter wereld was de schuld van het Vrije Westen; "No Blood For Oil". Nederlandse partijen, journalisten en schrijvers kozen decennialang openlijk partij voor de regimes van Stalin, Mao en Castro. En dat vond iedereen oké, of zelfs een tikje spannend.

En nee dit is geen "whataboutism". Het gaat me niet om wie er het allerfoutst is, maar om het feit dat we nu echt veel minder vrij zijn dan 10, 20, 50 jaar terug. Ten tijde van de koude oorlog werd er door honderdduizenden mensen vóór vrede, vóór eenzijdige ontwapening en tégen de NAVO gedemonstreerd.
Dat mocht. Nu is dat ondenkbaar.
Joost Niemöller is een nuttige idioot voor Poetin en daarom een paria. Paul Rosenmöller was een nuttige idioot voor onder andere de Rode Khmer en stalinistisch bolwerk Albanië, en is een gerespecteerd politicus en TV-maker die vuistdiep in diverse baantjesmachines zit. Die bij het koningshuis over de vloer komt en daar gezellig met Maxima's vader een wijntje drinkt.
Dat verschil wringt toch een beetje.

Dat we zonder het te beseffen veel minder vrij zijn blijkt ook uit hele andere discussies; over vaccinaties bijvoorbeeld. Waar we heel lang het bestaan van een NVKP (Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken) normaal vonden is elk tegengeluid nu "wappie". Dat scheldwoord bevestigt of ontkent geen enkel feit of argument, het is bedoeld om de discussie dood te slaan. Net zoals het scheldwoord "klimaatontkenner" discussies over het nut van grootschalige oerbosverbranding moet saboteren. Een oud trucje overigens, want het scheldwoord "fascist" maakt al een paar decennia alle kritiek op overbevolking, criminaliteit en islamisering onmogelijk.

Terug naar Rusland en Oekraïne. Tijdens de Koude Oorlog zijn Rusland en China regelmatig andere landen binnen gevallen. Dat was nooit een reden om het gesprek stop te zetten of te streven naar escalatie. We hebben destijds nooit toegegeven aan de USSR en we gaven openlijk militaire steun aan elke vijand van de USSR. Maar er was ook ruimte voor diplomatie. En ook in het toen veel Vrijere Westen was plaats voor Rusland-trollen zoals de CPN, IKV en Joris Ivens.

Naar mijn mening was de kracht van het Vrije Westen onze volledige Vrijheid. Ook al steunt iemand foute regimes. Als we die Vrijheid kwijtraken raken we alles kwijt.

Dandruff | 13-10-22 | 08:21

Deze linkse mevrouw slaat wel de spijker op zn kop, ik ben zelf nooit zo'n aanhanger van dit soort figuren. Maar hier zegt ze het wel zoals het is. Een mooie korte bondige samenvatting.

DeJaVu5225 | 13-10-22 | 08:12 | 2

Eens. Zit geen woord Spaans bij. Wat een topper.

YesMan! | 13-10-22 | 08:26
-weggejorist-
miff | 13-10-22 | 07:56

@Van Rossum

Useful idiots. Ken je die term nog?

Poetin wil het conflict bevriezen zodat hij kan consolideren wat hij heeft gewoonen. Want dat lukte alle vorige keren ook. De wens te """onderhandelen""" is daar een onderdeel van. Het is zijn uitweg uit deze teringzooi. Het zou een groot deel van de Oekrainse bevolking overlaten aan Russische terreur.

Die onderandelingen kunnen best lang duren. Net zo lang tot we de facto over een "bevroren conflict" gaan spreken.

Alle mensen die hier op aansturen geven Poetin zijn overwinning.

omanders | 13-10-22 | 07:52

Volledig eens met de Ierse mevrouw in de video's, inclusief het markeren van de werkelijk spectaculaire schaamteloosheid van onze hypocrisie dat als enig excuus terminale dwaasheid kan aanvoeren. En dat 'terminale' kan dus met het over en weer dreigen met kernwapens tot en met het moedwillig steeds blijven escaleren en een diplomatieke uitweg blijven uitstellen tot het onafwendbare eindstadium is bereikt is letterlijk worden genomen. Onvoldoende enthousiast participeren in deze suïcidale waanzin mag je dan komen te staan op scheldpartijen, verdachtmakingen, bans en censuur, maar de moeilijke weg is de respectabele.

Mazzelstof | 13-10-22 | 06:45 | 1

We zijn nu 8 maanden verder en er is nog geen enkele aanwijzing dat kernwapens ook maar overwogen worden.

omanders | 13-10-22 | 07:52
-weggejorist-
Stijlicoon | 13-10-22 | 06:17 | 2

De belangen van de VS en de EU lopen niet gelijk. De Amerikaanse doctrine: wij zijn de enige grootmacht op aarde, daar mag niemand bij komen. Plus: nauwelijks geraakt door de (energie-)sancties en het slagveld ligt een oceaan verwijderd van ze. Het conflict kost ze wat geld - maar de dollar is toch sinds WOII de reservemunt en oude wapens en levert ze een verzwakte concurrent-grootmacht op.
'Europa' is de junior partner in een militair-politieke alliantie die in eerste plek geleid wordt door de VS, en bestaat om diens macht te bewaken. Wij zijn het slagveld, wij verarmen door de sancties en wij mogen ook miljoenen Oekraiense vluchtelingen absorberen.
Geeft dat Rusland het recht Oekraine binnen te vallen? Nee. Maar als je erbij optelt dat Oekraine toch geen Zwitserland-aan-de-Dnjepr is, mag je de vraag om vredesonderhandelingen in elk geval wel opwerpen zonder meteen voor verrader te worden uitgemaakt.

drs. Levi Samsonov | 13-10-22 | 05:54 | 1

Clinton beloofde in 2000 zijn kiezers in Noord west America dat Oekraïne bij de NATO zou komen. Dat was voor zover ik bekend ben de eerste keer dat iemand in het Westen Oekraïne bij de NATO wilde hebben.
Die vraag kwam en komt uit America en niet uit Europa.
Oekraïne was en zal altijd zijn een staat a la Rusland, met olicharchen en hele bijbehorende politieke cultuur

Rene strijland260746 | 13-10-22 | 07:38

@Van Rossem :

Wat insinueer je eigenlijk met dit hele artikel ?
Ah fuck it , putain , je mag die paar stukken in Oekraïne hebben , maar nu wel lief doen he? beloofd? OK dan ... we geloven je op je woord.
Nu lekker gas doorpompen naar ons , wij happy , jij happy ? deal?

Altijd respect gehad voor je intelect van Rossum , maar als je denkt dat Putin nog in staat is van zakelijke afwegingen , los van emoties/ideologie , dan lees je die man toch echt verkeerd.
Louis Macron le dix-huit , heeft vele pogingen gedaan en doet hij nog steeds.
Zoveel zelfs op eigen houtje dat Oekraïne hem ziet als het mietje van de wereld. Ik heb daarin voor respect voor hem , hij ging door op zoek naar vrede.
In komplete overtuiging dat je nog "zakelijk" kon lullen met putin.

Non, het kan niet meer. Het is geen zakelijke maffiabaas meer. Hij is verteerd door zijn ideologie. Daar valt niet meer mee te praten.

blamage_fr | 13-10-22 | 02:27 | 4

Grappig dat iedereen denkt dat Putin helemaal alleen staat en alles bestiert. Als Putin weg is komt er een andere Putin, een hele rij sovjet leiders na Lenin als bewijs. Als Erdogan weg gaat komt er een andere Erdogan, als Kim weg gaat komt er een andere Kim (letterlijk) en Joe Biden praat ook alleen maar wat hem is voorgezegd (als hij dat niet doet, wordt het wel gecorrigeerd).

bergsbeklimmer | 13-10-22 | 07:49
▼ 1 antwoord verborgen

" I don't like war ! *stamps on the ground*
Let's wait passively till the war is on our grounds and then scream in panic ; why did we not do anything !

God wat een naïeve kut , nog erger , iemand die weet hoe de wereld werkt , maar alsnog deze goedkope stem-meuk durft te brengen.

De meesten van ons zijn opgegroeid met het idee dat oorlog een van onze voorvaderen is en dat de wereld geleerd heeft van zijn fouten.
Kunnen we houden zo. Door preventief actie te ondernemen.
Rusland, China.
Hoe graag we ook een knuffel wereld zien door onze netflix/facebook beeld, de realiteit is minder lief.

Twee landen die gaan ouderwets onze korte geschiedenisboeken achterna;
- Totalitarisme ; Rusland en China zijn niet ver.
- Een passieve democtratie.

Heeft echt niemand de tweede oorlog bestudeerd ? Zijn we dat allemaal weer vergeten.
De reden dat een Totalitair regime controle kon krijgen over bijna heel Europa , is omdat de democratische staten passief reageerde en bang waren dat het zou uitmonden in (nog) een oorlog, en daarom weinig tot niks deden.

Nee. Rusland , China ( onze volgende ) moeten gestopt/gecontroleerd worden.
Passief blijven is tig malen erger in onze toekomst.

blamage_fr | 13-10-22 | 02:03 | 1

Nee, het WOII gedonder begon met dat UK en Frankrijk Duitsland compleet in de armoede dreven. Dat gaf voedingsbodem voor een mafklapper.

Snapnix | 13-10-22 | 07:31

Instabiliteit/chaos geeft overheden de ruimte zich heel veel macht toe te eisen. 2020, iemand? Die macht willen ze niet kwijt. Vrede en stabiliteit zijn daar niet goed voor natuurlijk.

Graftak | 13-10-22 | 01:09 | 1

Want we hebben nog steeds de avondklok in Nederland en je moet overal je QR-code laten zien. Zoiets bedoel je?

Après toi | 13-10-22 | 01:33

En zelfs al word je niet warm of koud van 100.000 slachtoffers meer of minder: je moet een langetermijnvisie hebben. De enige realistische die ik gehoord heb komt van Kissinger: zsm staakthetvuren langs de status quo ante bellum: de grens tussen Donbas en Krim met de Oekraïne. Die was er al acht jaar, we stookten dankbaar Russisch gas en Rutte noemde Poetin liefkozend 'Vladimir'. Staakthetvuren is wat anders dan accepteren. Na wapenstilstand ga je onderhandelen zoals in Korea, tijdens SALT of MBFR. Kan decennia duren, af en toe wat schermutselingen maar er vallen geen doden meer en ieder leeft z'n leven. Enige nadeel: Rambo mag weer terug naar de kazerne. Terwijl die net klaarstond om z'n saaie burgermansleven heroïsch af te ronden.

borderlijntje | 13-10-22 | 00:37 | 4

@Beste_Landgenoten | 13-10-22 | 00:39: Erdogan of die Chinees naar Moskou toesturen met de belofte in de achterzak dat we niet gaan klagen over mensenrechten. Dat doen we natuurlijk wel, maar dan achteraf.

sjaakdeslinksesul | 13-10-22 | 00:45

Kansloos.

Après toi | 13-10-22 | 00:49

Kissinger roept ook maar wat. Die wilt vrede, maar accepteert altijd de kaart zoals die nu is, waardoor het gedrag van Poetin wordt goedgekeurd.

Alexander des Burgus | 13-10-22 | 03:44
▼ 1 antwoord verborgen

Hardop denkende *Oorlog levert D66 wel weer een hoop orgaandonoren op*..

Nederlanddraaitdoor | 13-10-22 | 00:20

Vandeweek bij een demonstratie in Leipzig. Boze mensen.
Boos op de regering vanwege de energieprijzen. Boos op omdat het leveren van wapens die oorlog doet voortduren. Boos op de coronamaatregelen. En schreeuwen. Hard schreeuwen.
Hard schreeuwen tegen Oekrainers die aan de rand van het plein aandacht vragen voor de bruutheid waarmee Putin en zijn mafia al sinds 2014 onrust stookt en nu dus openlijk aanstuurt op inlijving van een land dat in 1991 toch echt gekozen heeft voor onafhankelijkheid als één land, nl. Oekraïne, ook de Donbas en de Krim! Nazi´s raus werd deze mensen te verstaan gegeven. Profiteurs. Rot op naar dat shithole van jullie.

Iets lokaals over twee provincies, wat was dat ook al weer? Geen betekenis voor ons? Natuurlijk, er zit veel gas en olie voor de kust van Odessa en gas in de Zee van Azov. Putin is niet gek. Maar dat gestook in allerlei landen. Op een gegeven moment moet dat afgelopen zijn. En nee, Van Rossem, dat koop je niet af met "protectionmoney".

En dan dat gejeremieer over Irak, Afghanistan of Jemen. Ik kan me goed herinneren de verwijten die aan ons het Westen gemaakt werden door regimes daar in het zadel te houden. Vervolgens zijn we bereid om vuile handen daar te maken en nog is het niet goed. Niet èèn keer heb ik de indruk gehad dat het "ons" daar om landjepik ging. Het ging om van alles, hele leugens en bitter kleine waarheden, maar niet om de onderwerping van een land, een volk en de vernietiging daarvan.

Geef oorlog een kans.

Heurtebise | 12-10-22 | 23:43 | 6

@Après toi | 13-10-22 | 00:09:

Bijna mee eens,maar blijf praten en onderhandelen.

mvgrt

pegaje | 13-10-22 | 00:12

@Après toi | 13-10-22 | 00:09: Jaja, redelijk eens, ik hou ook zeker niet van dat over ons heen laten lopen gedoe. Maar dan hoef ik nog niet zo geil te doen over die oorlog, ik hoef nog steeds niet zo opgewonden te worden van al die Russische doden die ook slachtoffer zijn. Dat dingen moeten gebeuren, mee eens, maar dan altijd omdat het moet, en niet anders kan, en niet omdat we zelf plotseling de rode waas niet uit onze ogen kunnen wrijven. Die oorlogszuchtige stemming die gevoed wordt door mensen, partijen en landen die daarvoor moreel voorop liepen door te verklaren dat we onze defensiebudgetten beter konden gebruiken om welvaart te promoten in vijandig gezindde landen, onze investeringen in wapenproducenten moesten afbouwen vanwege de betere wereld die we zelf bij onszelf moesten laten beginnen, en die de gevolgen van dit alles maar al te graag bij doelgroepen anders dan de politiek betrokkenen willen neerleggen.

KokkieBalboa | 13-10-22 | 00:52

@KokkieBalboa | 13-10-22 | 00:52: Ik was nog aan het aanpassen van mijn reactie, maar deed daar te lang over. Voornamelijk kwam het erop neer dat ik met mijn reactie personen als Theodorus en de Jesse Klavers van de wereld bedoelde. Wel beter, want als deze reactie nu gejorisd wordt blijft de vorige in ieder geval staan.

KokkieBalboa | 13-10-22 | 01:02
▼ 3 antwoorden verborgen

Het valt mij in dit topic op hoeveel gebruikers (bijna alles gelezen ) de Russen tips geven hoe ze het beter kunnen aanpakken, echt bizar.

pegaje | 12-10-22 | 23:37

Wat een naiviteit. Heel eenvoudig: Rusland dringt een onafhankelijke natie binnen. Als we dat toestaan (bijvoorbeeld omdat we bang zijn voor Russische kernwapens), zijn we geteld voor de toekomst. Dan kunnen we het een na het ander weggeven om dezelfde reden. Even op de tanden bijten dus.

nancystjago | 12-10-22 | 23:17 | 6

Ja het is net als met asielinstroom, """integratie""",Bijstand en debiel rechts: als je niet keihard in een keer doorpakt wordt het de volgende ronde erger.

Continuum | 12-10-22 | 23:58

@Sinterbikske | 12-10-22 | 23:23:
Ondanks dat Putin geen gelijk heeft is dit wel wat er is gebeurd: we hebben hem in het nauw gedreven, althans alle aanleiding gegeven.

LD69 | 13-10-22 | 00:05
▼ 3 antwoorden verborgen

Beste stuk op de Geenstijl over deze economische en humanitaire nachtmerrie sinds het begin van al deze ellende. Het voorkomen van alles dat ook maar in de buurt komt van een nucleair armageddon lijkt me de belangrijkste opgaaf die onze ‘leiders’ hebben. Veel van de bloeddorstige reaguurders die nu het hardst om de uitroeiing van alles dat Russisch is roepen, riepen een jaar geleden om het hardst dat ieder leven telt en dat we het samen moesten doen.

Plaktong | 12-10-22 | 23:11 | 4
-weggejorist-
Theodorus.Goldbach | 12-10-22 | 23:35
-weggejorist-
ReyNemaattori | 13-10-22 | 00:04
-weggejorist-
LD69 | 13-10-22 | 00:17
▼ 1 antwoord verborgen

Het zou allemaal toch niks te maken hebben met het feit dat na Rusland en Noorwegen Oekraine de grootste gasvelden heeft? Weliswaar nog niet in productie want pas in 2010 ontdekt in oa de Donbas en Kharkov Oblast.

klaas24 | 12-10-22 | 22:58 | 5

@Après toi | 12-10-22 | 23:44: Ja

wilderst | 12-10-22 | 23:55

@geenhakbar | 12-10-22 | 23:11: Het gaat niet om de grondstoffen zelf, maar om de mogelijkheid van het undercutten van Russisch gasverkoop aan de EU door een verwesterst Oekraïne.

ReyNemaattori | 13-10-22 | 00:06
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Spring Bruissteen | 12-10-22 | 22:55

Ik hoop niet dat ik hiervoor gejorissed wordt, maar de gedachte bekruipt mij steeds vaker dat we direct na WO2 misschien naar Churchill’s waarschuwing hadden moeten luisteren en samen met wat er nog van de Wehrmacht over was, korte metten hadden moeten maken met Stalin’s Rusland. Want hoelang heeft dat land zijn buren niet geterroriseerd met hun communisme, om maar te zwijgen van de wandaden van Stalin zelf? Rusland is altijd al een kloteland geweest. Voor de eigen bevolking en voor de buurlanden. Misschien hadden we beter afgeweest als we hetzelfde model hadden kunnen toepassen dat we met succes op Duitsland en Japan hebben losgelaten.

Bigi Bana Boy | 12-10-22 | 22:55 | 7

@sjaakdeslinksesul | 12-10-22 | 23:39:

Oh Silesia. Komt mijn hond vandaan.
https://www.youtube.com/watch?v=V2V9kJ-DRr4&ab_channel=EwaFarnaVEVO

En Ewa.

Theodorus.Goldbach | 12-10-22 | 23:44

Is dat model je overgeven bij de Grebbeberg?

Hollandmix | 13-10-22 | 01:08
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
wilderst | 12-10-22 | 22:51 | 3

Het is heel eenvoudig.
1. We leveren wapens aan Oekraïne.
2. We trainen Oekraïense soldaten.
3. We geven Intel door aan Oekraïne.

Deze drie stappen herhalen totdat alle Russische soldaten weer netjes achter de grens van 2013 staan. Niet zwichten voor energiechantage. Geen gehoor geven aan geklets over kernwapens. De stappen zijn duidelijk en vanuit het perspectief van ethiek en veiligheid makkelijk te verantwoorden.

arashimashou | 12-10-22 | 22:50 | 1

Doen -we- al tot we echt falliet zijn en dan is het op.

Pensionista | 13-10-22 | 00:37

Om de hamvraag loopt Van Rossem (en met hem veel andere 'realisten', #nietmijnoorlog-roepers en ’ga toch praten’-dromers) met een grote boog heen: wat zou dan een mogelijke uitkomst van onderhandelingen nu zijn (nadruk op ‘nu’) zijn om een levensvatbare vrede te kunnen bereiken?

Gezien de schijnbaar onbegrensde onbetrouwbaarheid, de misdadigheid tegen de burgerbevolking, het schijt hebben aan elke vorm van internationaal recht, etc., kan geen zinnig mens denken dat er met dit (nadruk op ‘dit’) Rusland een vergelijk mogelijk is. Het enige waar je over zou kunnen onderhandelen is hoe en hoe snel Rusland zijn bezettingsmacht terugtrekt. Eventueel nog met plaatsing van de Donbass en Krim onder VN-toezicht mits Rusland zijn vetorecht in de Veiligheidsraad opgeeft. Oekraïne zou dan kunnen toetreden tot de NAVO (want niet meer in oorlog) om onder de atoomparaplu van de NAVO bescherming te genieten tegen eventuele toekomstige Russische agressie. Verder ligt er dan natuurlijk nog het onderwerp herstelbetalingen op tafel.

Maar goed, het zal duidelijk zijn dat Rusland op dit moment niet te porren zal zijn voor iets dat ook maar in buurt komt van een dergelijke oplossing. En daarom zit er voorlopig voor Oekraïne niet veel anders op dan door vechten. En voor de vrije wereld om ze daarin met woord en materieel te steunen.

Misschien wil Van Rossem in een vervolg op zijn makkelijk getikte stukje zijn visie op een mogelijke uitkomst van vredesbesprekingen geven. Ik ben benieuwd…

S-P-Q-R | 12-10-22 | 22:50

Er is net voldoende wapentuig gegeven voor Oekraine om stand te houden. Er is een en ander NIET verstrekt. Dat kan zo zijn om nog te kunnen escaleren (zo van: nu hebben jullie er om gevraagd, nu geven we ze de 300km versie van HIMARS raketten). Ook, meer cynisch, omdat de Russen er moeite mee moeten hebben maar niet moeite genoeg om het op te geven. Rusland dat verslagen wordt door NATO overmacht wordt geen fijn Rusland, dan is de nationalistische kaart snel gespeeld. Rusland dat jarenlang in een moddermoeras zit te knooien tegen matige NATO hulp maar met rampzalige verliezen, gaat zichzelf uiteindelijk te lijf. Het hele Rusland wordt tenslotte bestuurd door een mafia met allerlei klootzakken die op kansen zitten te azen.

geerdt | 12-10-22 | 22:38 | 2

Ondertussen worden er wel Oekraïense militairen in Nederland, Soesterberg, getraind om met wapens die wij ze geven om te leren gaan. Nederland doet achter de schermen veel meer dan we denken.

Sinterbikske | 12-10-22 | 22:54
-weggejorist-
Sinterbikske | 12-10-22 | 22:35 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
bananabanana | 12-10-22 | 22:31 | 1
-weggejorist-
meneer Q | 12-10-22 | 22:31 | 1

Kraakhelder betoog van mevrouw Clare en dito analyse van Van Rossum. Je moet Poetin en zijn gruwel invasie veroordelen, maar nog steeds welwillend op zoek gaan naar vrede, for the sake of the gewone man. Terecht noemt zij Yemen en goerring, waarmee ze pijnlijk de hypocrisie en oorlogsretoriek binnen de EU weet aan te tonen.

kroel | 12-10-22 | 22:29

Die Ierse meid had het beide keren goed. Hartje!

wilderst | 12-10-22 | 22:26 | 5

@PPuk | 12-10-22 | 22:58: jij hoeft mij niet te gaan uitleggen waar het begrip boycot vandaan komt, en de IRA was een stel terroristen en nu een stel elkaar afknallendw drugshandelaar dus houdt je grote bek. En nee, de protestanten in Ulster hebben alle recht om daar te blijven en hun leed was veel groteren dat van dat enge wijf. Overigens dankjewel voor je reactie PFuck.

sjaakdeslinksesul | 12-10-22 | 23:23

@sjaakdeslinksesul | 12-10-22 | 23:23: Nou, nou Sjaak. Ruzie met moeders de vrouw? Bij de volgende scheldkanonnade wel even de spellingscontrole aanzetten.

Plaktong | 12-10-22 | 23:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Maar even dan voor de zeek of argjoement.

Stel de huidige lijnen worden bevroren. Op magische wijze slaagt Erdogan erin de koppen dezelfde kant uit te krijgen en een soort Minsk 3 akkoord komt tot stand. Beide partijen stellen en bufferzone van 100 km in, aan Russische zijde bezet door troepen uit Syrië, Noord Korea, Venezuela en Nicaragua. Aan Oekraïnse zijde troepen uit Estland, Canada, Colombia en Dubai.

Oekraïne blijft uit de NAVO, en het leger op huidige sterkte. Rusland positioneert geen nieuwe troepen. Burgers mogen vrij kiezen aan welke kant ze wonen, geen deportatie, geen moorden, geen plundering.

Zou dit überhaupt werken?

Even afgezien van het feit dat zij ongeveer het hele Oekraïense en het hele Russische volk dit niet willen momenteel. Oekraïne will de Russen weg uit eigen land hebben, de Russen willen alle Oekraïners ook uit hun eigen land hebben.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:25 | 5

Nee, gaat niet werken. Oekraïne ziet de bui voor de genadeklap in 2030 al hangen en daarmee de hoop op het zijn van een functionerend Westers land helemaal vervliegen en Rusland wilt koste wat het kost Oekraïne onder de duim krijgen om zo het plan door te kunnen zetten van het uit elkaar trekken van de NAVO en de EU.

Stel je eens voor dat Biden had verloren en dat Trump zich uit de NAVO had teruggetrokken. Zou de EU uit elkaar zijn gevallen of zou Poetin eerst nog een bezoekje aan Brussel hebben gemaakt om z'n plekje in de EU op te eisen?

Alexander des Burgus | 13-10-22 | 04:36
▼ 2 antwoorden verborgen
-weggejorist-
wilderst | 12-10-22 | 22:19 | 23
▼ 23 antwoorden verborgen

Dit is duidelijke taal van een conservatieve politicus. Ben het met hem eens:

Voormalig Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton zegt dat de Verenigde Staten duidelijk moeten maken dat zij de Russische president Vladimir Poetin zullen liquideren, als hij opdracht zou geven tot het gebruik van kernwapens.
Dinsdag was Bolton te gast bij het programma"Tonight with Andrew Marr" van de Britse radiozender LBC. Toen Marr Bolton vroeg wat de VS, de NAVO en het Westen moeten doen als Poetin kernwapens zou gebruiken, zei Bolton dat de focus zou moeten liggen op het afschrikken van Poetin om kernwapens te gebruiken, in plaats van op wat te doen als vergelding.
Bolton zei dat hij de mogelijkheid niet uitsluit dat Poetin kernwapens inzet, als de Russische strijdkrachten in Oekraïne instorten, of als Poetin zich "in politiek zwaar weer bevindt, binnen Rusland".

De voormalige Nationaal Veiligheidsadviseur stelde dat de VS duidelijk zouden moeten aangeven dat zij "de persoon die het bevel tot een nucleaire aanval zou geven, verantwoordelijk zouden stellen".

"We moeten duidelijk maken dat als Poetin opdracht zou geven tot het gebruik van een tactisch kernwapen, hij een persoonlijk doodvonnis zou ondertekenen," zei Bolton. "En ik denk dat dat nodig is om hem af te schrikken, als hij in extreme situaties terechtkomt."

In reactie hierop stelde presentator Andrew Marr: "Maar even serieus: we kunnen hem niet raken. Hij is onmogelijk te pakken."
Hierop gaf Bolton aan dat het wel degelijk mogelijk is om Poetin direct uit te schakelen. "Ik ben het er niet mee eens dat we hem niet kunnen pakken. En ik denk dat hij dat weet," zei Bolton. "Je kunt Qassem Soleimani in Iran vragen wat er gebeurt, als we besluiten dat iemand een bedreiging is voor de Verenigde Staten," voegde Bolton eraan toe.

Après toi | 12-10-22 | 22:18 | 8

Vooruitlopen op wat er gebeurt na de eerste A bom is onzinnig denk ik. Volgens mij is totaal niet te voorspellen hoe de hazen daarna lopen. Alles is mogelijk, van geen enkele escalatie tot een totale vernietiging binnen een uur. Welke kant dat opgaat weet niemand omdat de kracht van deze wapens zo groot is en de bedenktijd zo kort dat de meest complexe afweging ooit moet worden gemaakt binnen minuten.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:47

Als Putin zijn presidentschap niet kan behouden , is-ie hoe dan ook ten dode opgeschreven: die Amerikanen mogen achteraan sluiten in een lange rij met mensen die 'm willen vermoorden maar dat niet kunnen vanwege zijn positie.

Dus een doodsvonnis van de VS zal 'm niet veel boeien, even los van dat het omleggen van een zittend staatshoofd an sich gronde is voor het einde van de wereld as we know it.

ReyNemaattori | 13-10-22 | 00:25
▼ 5 antwoorden verborgen

"Zijn we mooi klaar mee, deze oorlogswinter."

Misschien moet we niet verzakken in dit soort retoriek. Maar het is wel een moment om te herinneren dat niets gratis is. Niet onze luxe. Niet onze vrijheid. EN zeker niet onze buren vernietigd zien worden omdat ze (ja ZE) toevallig in een ruime meerderheid kozen om onafhankelijk te zijn (1991) en ruimschoots trapten in het "leugentje" van Janoekovitsj van 'en associatieverdrag met EU en met de EUEA van Poetin' en dat ze in opstand kwamen en dat ze nu vechten voor hun land en vooral hun vrijheid om te kiezen.

Men moet niet vergeten. De Rus (niet allemaal) is het jaloerse ex-vriendje wat niet kan hebben dat ze nieuwe vrienden maakt. Hoe durft ze eigenlijk om te flirten met anderen. Let wel. Oekraine koos al veel eerder tegen de CIS, CSTO en de EUEA van Poetin. De enige kwade geesten hier waren Poetin en zijn zetbazen. Het is een beetje als denken dat omdat jij uit de EU wil dat iedereen dat wil. Spoiler alert. De ruime meerderheid wil niet uit de EU. Echt niet. En als de berg niet naar Mohammed gaat moet Mohammed naar de berg gaan. Snapt iemand dat?

Theodorus.Goldbach | 12-10-22 | 22:18

Het Tsjetsjeense filmpje uit het vorige topic en ook eerdere uitlatingen van Putin en andere Russen tonen wel dat Rusland niks moet hebben van de huidige Westerse moraal. Er spreekt verachting uit en dat is geen basis voor vrede. Die verachting is wederzijds en de koude oorlog is eigenlijk ook nooit gestopt. Dat die nu in de Oekraïne heet is geworden is vervelend, maar wel logisch gezien het belang van de Zwarte Zee voor de Russen. Het vervelende is dat we Rusland waarschijnlijk niet echt kunnen verslaan. Abraham tanks die over de Russische toendra denderen zonder atoomoorlog lijkt me een illusie. Vrede sluiten zou niet veel meer betekenen dan een wapenstilstand in de koude oorlog. Mogelijk hoopt de USA nu op een implosie van de Russische federatie, maar de gevolgen daarvan zijn ook uiterst ongewis. Niks om vrolijk van te worden.

Blauwpetje | 12-10-22 | 22:17 | 4

We kunnen de Russen inderdaad niet verslaan maar we hebben nu wel de kans om ze zo te verzwakken dat het nauwelijks nog een wereldmacht is en inderdaad dat de federatie implodeert..

Geilbaard | 12-10-22 | 22:28

Ben het niet eens met je oneens deze keer.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

"Waarom is een vredeswens zo onbespreekbaar?"

De wens is simpel en duidelijk dacht ik.

Sanna Marin zei het korter en beter dan wie dan ook kan.

Niet verbatim maar duidelijk. "De weg naar vrede is dat Rusland oprot en hun Oekraïense NSB'ers meeneemt en stop met het schijten in de tuin van de buren".

Theodorus.Goldbach | 12-10-22 | 21:59 | 19

Reageer ik op elke tegel?

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:49

@Après toi | 12-10-22 | 22:51:

Volgens mij was ik dat.

Theodorus.Goldbach | 12-10-22 | 23:40
▼ 16 antwoorden verborgen

Ben niet links, verre van, maar ben het wel eens met die booslinkse Ierse vrouw.

Louter Leuter | 12-10-22 | 21:57 | 2

Niet mee eens : Dit is weer vanalles en nog wat erbij halen. De russen moeten terug rusland in en gaan herstelbetaling doen. Dat, is wat er moet gebeuren. Zoniet, dan moeten wij als Westen die poen daar gaan halen tot we weer in zelfde situatie zitten als voor de inval...en dan mogen ze het nog een keer proberen.

Bunk-T | 12-10-22 | 22:22

Dit is gewoon makkelijk scoren wat zij doet. Alleen de tijd zal ons vertellen wat de uitkomst zal zijn. En dan weten we nog steeds niet wat beter zou zijn geweest.

Reaaalist | 12-10-22 | 22:25

Omdat we van de geschiedenis geleerd hebben dat we geen Chamberlain willen zijn tegenover een dictator van een volk dat zelfs de Mof verafschuwde om zijn wreedheid. Daarom.

konjodebonjo | 12-10-22 | 21:54 | 1

Goed gezegd konjobedonjo, 100% mee eens.
De komma s vergeet ik zelf ook vaak....

snapal | 12-10-22 | 22:04

Het is een gevecht tussen twee typen kwaad/dreiging. Allemaal supermachten willen ze de sterkste zijn. Dit kan tot een eindeloos balanceren leiden met als gevolg een continu spanningsveld waar zo nu en dan de vonken vanaf vliegen, of één van die machten wordt oppermachtig en moet tot in de eeuwigheid paranoïde voorkomen dat een ander nog de kans krijgt op te krabbelen om een waardige vijand te worden. Beide hebben waarschijnlijk een totalitaire controlestaat tot gevolg. Dit hele gebeuren lijkt mij de climax van wat er aan te komen zat. En wij zijn niets meer dan betekenisloze toeschouwers. Als je ziet hoe de Russische lijken worden toegejuicht, weet je hoe ze eigenlijk over een mensenleven denken. Over hen, en wanneer de situatie er naar is, over ons.

nsfl | 12-10-22 | 21:53 | 1

Denk dat supermachten weten dat ze supermachten zijn en alleen kleinpiemelige prutsers vinden dat ze dat dan maar moeten bewijzen.

Ik ben niet groot van stuk, iets van 80 kilo, maar ik had ooit een akkefietje met een kerel die gewoon over alle grenzen ging. Toen hij aan de tiet van mijn vrouw ging zitten vond ik het wel genoeg geduld van mij.

Theodorus.Goldbach | 12-10-22 | 22:02

En na de honderden miljarden aan wapens zal het westen nog eens honderden zoniet, een paar duizend miljard kwijt zijn aan de wederopbouw van Oekraïne.
Deze oorlog moet asap stoppen, daarmee voorkom je verspilling van miljarden, maar vooral van mensenlevens.
En als dat een stuk grond moet kosten is dat de prijs.
De prijs om leven te sparen en veel geld.

Ruimedenker | 12-10-22 | 21:53

Alternatief is dat er in Oekraïne niets meer nuttigs overeind staat. Ik zeg ook naar de tafels dwingen via druk en beloftes uit het westen.

NLgaatnaardeklote | 12-10-22 | 21:44 | 1

Welnee, Oekraine krijgt zo snel mogelijk meer onderscheppingsraketten, die paar die er dan nog doorheen komen, zetten geen zoden aan de dijk.
Laat je niet gek maken door die Russische propaganda, die doet voorkomen, dat Oekraine nu zo goed als verwoest is.
De oorlog gaat gewoon door.

snapal | 12-10-22 | 22:14

Er valt niet met Poetin te onderhandelen.
www.reuters.com/world/asia-pacific/ex...
Hij wees een vergaande deal af, die vrijwel alles wat hij eiste omvatte, maar wilde toch oorlog.

Daar valt de hele basis onder dit stukje vandaan.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 21:44 | 12

Er is maar een reden waarom Poetin nu wel zou willen praten, en dat is als hij zoveel verliest op het slagveld dat er weinig keuze meer is. Dan bestaat ook de kans dat hij nucleair escaleert, maar dan moet zijn machtsbasis wel nog zo sterk zijn dat hij daarvoor de positie van paria in deze wereld kan overnemen van KimJong IL.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:14

"Reuters was unable to verify independently that Ukrainian President Volodymyr Zelenskiy or senior officials in his government were committed to the deal."

En daarmee valt de basis onder jouw artikel vandaan.

Honderden tegels dat we Russische propaganda niet moeten volgen, dat 't allemaal trollen zijn of door Kremlin betaald... behalve als het JOU argument ten goede komt, dan geloven we klakkeloos wat er door een Rus, die WEL door 't Kremlin wordt betaald, gezegd is, zonder wederhoor.

ReyNemaattori | 13-10-22 | 00:33

Dat hele verhaal is door UA ontkend.

Ikdoemisschienmee | 13-10-22 | 00:56
▼ 9 antwoorden verborgen

Putin is nu zwak, waarom zou je dan gaan praten? Gewoon zijn soldaatjes slopen en op een gegeven moment geeft hij zich over. Of zal hij lekker door escaleren? Op iedere escalatie heeft het Westen een antwoord. Ook als we elkaar uiteindelijk maar mutueel opblazen, want die doctrine bestaat al 60 jaar.

heldheino | 12-10-22 | 21:42 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Een goed moment om in de wapenindustrie te werken, preferabel aan de productie- en leveranciers zijde.

EEnzame SchizofrEEN | 12-10-22 | 21:42

100% mee eens, had het epistel zelf kunnen schrijven, hulde!

wilderst | 12-10-22 | 21:41 | 4

Mensen die niet in staat zijn om de realiteit te onderscheiden van de wens… Gelukkig kan je goed koken.

Komjehiervaker | 12-10-22 | 22:05

Waarom deed je dat niet dan?
Elke dag kan je hier je plempsels plaatsen, over de oorlog in de Oekraine.

snapal | 12-10-22 | 22:20

@snapal | 12-10-22 | 22:20: Dat is niet waar.

Als ik het doe word ik gejorist. Daarna plaatst GS het zelf en is het bon ton.

Precies zoals met de oversterfte. Menigmaal geplaatst en altijd gejorist. En dan komen ze er een maand later zelf mee...

wilderst | 12-10-22 | 23:31
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
Linkse Zakkenvuller | 12-10-22 | 21:40 | 3

Als je hier vraag of Rutte vrede wil, krijg je ook de hele strontkar over je heen.

fokkewoelf | 12-10-22 | 21:36 | 1

Wat zou hij dan zeggen?
Zal het je zeggen: Er kan pas vrede zijn in Oekraine, wanneer Rusland zijn troepen terugtrekt.
Niet popi jopi willen doen met je strontkar.

snapal | 12-10-22 | 21:46

Plutocratie, het volk moet bloeden om de macht van 0,000001% rijken in de wereld te beschermen.

PIS-Alchimis | 12-10-22 | 21:32 | 2

Daar gaat het inderdaad steeds meer op lijken.

EEnzame SchizofrEEN | 12-10-22 | 21:40

Whatever, Poetin, alleen Poetin is nu verantwoordelijk voor deze oorlog.

snapal | 12-10-22 | 22:29
-weggejorist-
snapal | 12-10-22 | 21:31 | 15
▼ 15 antwoorden verborgen
-weggejorist-
hooibergje | 12-10-22 | 21:30 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Wat dit land nodig heeft is een beetje VOC mentaliteit.

sjaakdeslinksesul | 12-10-22 | 21:30

En dan vergeef ik nog te zeggen dat het opvallend is dat vooral linkse partijen kiezen voor meer en meer geweld.
Dat is nieuw voor mij.
Dat sommige rechtse klootzakken partij kiezen voor Putin is niet nieuw en afkeurenswaardig.
Maar dat links niet elke dag staat te demonstreren en liever meer wapens stuurt is een ommekeer.
Links pacifisme is blijkbaar dood, evenals links feminisme.
Het benne rare tijden.

Ruimedenker | 12-10-22 | 21:28 | 6

@Diotima | 12-10-22 | 21:53:
Klopt helemaal wat je zegt.
Afkeurenswaardig, zoals ik al zei.
Maar vergeet niet dat Nederland nog 400 jaar betrekkingen vierde met de Russen, de koning aan het bier etc.
Tot de Krim leek heg allemaal nog gezellig.
Grote vergissing.

Ruimedenker | 12-10-22 | 22:06

Herinner mij nog van vroeger, linkse demonstranten met het gebroken geweertje.

meneer Q | 12-10-22 | 22:46
▼ 3 antwoorden verborgen

Ja, helaas dragen wij de financiële lasten, maar dat verwijt ik onze overheid en de EU, ze stonden te springen om Oekraïne te steunen en Rusland te boycotten, de nadelen die daar bij kwamen kijken voor "hun" bevolking deed er niet toe op dat moment.

Maar Van Rossem zou rustig gaan onderhandelen met een buurland die telkens een stukje land komt pikken. Eerst de Krim, nu nog 4 provincies, over 8 jaar weer een paar tot heel Oekraïne Russisch is. Want dit conflict gaat nooit stoppen zolang Rusland gebieden bezit wat voor Poetin of zijn opvolger(s) weer een reden is om meer stukken Oekraïne te veroveren.

Dat is wel goed nieuws voor je buren, mogen die ook een metertje van je achtertuin over de gehele lengte of komt dat te dichtbij?

Stairway to hell | 12-10-22 | 21:25 | 2

Gelul van de één na bovenste plank.
In elke onderhandeling kun je limieten stellen. Als je denkt dat je zelf op je rug ligt en geen vrienden hebt zul je wellicht toegeeflijk zijn, als een snowflake op een BBQ.
Maar onderhandelingen kunnen een stuk harder, realistischer en Zelensky weet zich omringt van machtige vrienden. Maar zijn mede-Ukies zijn op dit moment focking-bleeders terwijl ze dit niet verdienen.
Ik ben voor vrede, niet tegen elke prijs. Een tijdelijk staakt-het-vuren is welkom. Daarna zien we verder.

LD69 | 12-10-22 | 21:34

@LD69 | 12-10-22 | 21:34: Die mede-Ukies willen zich niet overgeven en willen hun land terug.

Après toi | 12-10-22 | 21:44

Ik kan mij wel vinden in de woorden van deze Ierse dame en heb het al eerder gezegd.
De expansiedrift van de NAVO en EU dragen niet bij aan een goed gesprek met Rusland/Putin.
Dat Putin schuldig is aan deze oorlog staat buiten kijf,
Het is een onbetrouwbare schurk.
Niettemin stoppen de “bondgenoten” Oekraïne vol met wapens en nog meer wapens.
Van Oekraïne wordt verwacht dat ze zich doodvechten.
Ingrijpen van NAVO en EU zou een regelrechte oorlogsverklaring zijn aan Rusland, een nucleaire oorlog is dan onvermijdelijk.
Rusland is te zwak om oorlog te voeren tegen NAVO.
Hun kernwapen is het enige antwoord.
Het is jammer dat mensen hier soms weggezet worden als Putinlover als ze proberen het hele verhaal te vertellen.
Zelfs als ze zich duidelijk uitspreken tegen de schurk, Putin.
De oplossing heb ik niet.
Putin belonen? Nee dank je.
Doorgaan met dit bloedvergieten? Ook niet wenselijk.
Ondertussen vullen andere schurken hun zakken met olie en/of wapenhandel.
Een opgeblazen brug was reden tot juichen, het duurde een dag, het antwoord van Putin was duidelijk en dodelijk.
Slechts één persoon kan een eind maken aan deze ongein.
Putin uitschakelen.
Één man of vrouw…

Ruimedenker | 12-10-22 | 21:24 | 7

@Dr_Johnson | 12-10-22 | 22:04:
Wat betreft de expansiedrift..
Het uitnodigen voor gesprekken, het openstaan voor, lijkt toch echt op uitbreiding, tegen de zin in van Rusland.
Is niet agressief ronselen maar toch.
Verder..
Op verzoek van Oekraïne blijven we wapens sturen, waarvan we weten dat Oekraïne ze gaat inzetten.
Het resultaat is dat Rusland dat blijft beantwoorden en de jongens in het veld zich doodvechten. Aan weerszijde.
Een glazen bol heb ik niet, beste Dr_, noch dé oplossing.
Ik hoop vooral dat deze oorlog snel ten einde komt en als de prijs een stuk gebied is, dan lijkt mij dat een deel vd oplossing.
En ja, daar “beloon” je Putin mee, maar voorkom je een boel doden.
Dat is iets waar de Oekraïners zelf voor moeten kiezen.
Bloedvergieten of land kado doen.
Land voor vrede…. Het is vaker gedaan.

Ruimedenker | 12-10-22 | 22:17

@Ruimedenker | 12-10-22 | 22:17:

"Het uitnodigen voor gesprekken, het openstaan voor, lijkt toch echt op uitbreiding, tegen de zin in van Rusland.''

O jeetje mineetje! Is het tegen de zin van Rusland?!?! Nee, dan mogen we niet met elkaar praten, hoor. Kijk, ik sta zelf niet te trappelen om allerlei economisch zwakke broeders in de EU op te nemen - in het verleden is de EU m.i. ook veel te snel uitgebreid met landen die daar nog niet aan toe waren; ook het 'belonen' van Oekraïne met het versnelde EU lidmaatschap vind ik niet in orde; hoezeer ik ook aan hun kant sta mbt deze agressie door Rusland, het was een enorm corrupt land dat nog lang niet voldeed aan de toetredingsvoorwaarden - maar Rusland gaat daar niet over. Evenmin als over NAVO lidmaatschappen. Finland en Zweden zijn m.i. prima democratische rechtsstaten en kunnen zo bij de NAVO.

"Op verzoek van Oekraïne blijven we wapens sturen, waarvan we weten dat Oekraïne ze gaat inzetten.''

Joh, echt? Natuurlijk gaan ze die inzetten. Ze vechten voor hun onafhankelijkheid; anders volgt er enorme repressie door Rusland.

"Ik hoop vooral dat deze oorlog snel ten einde komt en als de prijs een stuk gebied is, dan lijkt mij dat een deel vd oplossing.''

Met het eerste gedeelte van je zin kan ik volledig instemmen, maar niet met je suggestie in de tweede helft. Ik lees het hier wel vaker van mensen die zeggen: ''Joh, laat die Donbas nou maar aan Poetin als die dat zo graag wil hebben, en dan wordt het weer vrede''.

Ik vind dat een verschrikkelijk decadente redenering vanuit een welvarend klein kutlandje als Nederland. ''Wij'' bepalen wel even dat de Oekraïners 'gewoon' enorme stukken land moeten inleveren bij Poetin. Want, zo is de suggestie altijd die er m.i. onder zit, Oekraïne is toch maar een onderontwikkeld kutland waar je niks aan hebt, het is bovendien heel groot, dus wat zeurt die Zelenski nou helemaal?

"Dat is iets waar de Oekraïners zelf voor moeten kiezen.''

Inderdaad. En voorlopig kiezen ze daar dus niet voor. Daar hebben wij mee te dealen, en daar heeft die kleine kutKGBer in het Kremlin ook mee te dealen.

Dr_Johnson | 12-10-22 | 22:48
▼ 4 antwoorden verborgen

Zwak stuk. Ja, Poetin is de bad guy, maarrrr...
Het lijkt wel of Van Rossem net als tijdens de corona crisis op een gegeven moment in de contramine gaat omdat ie het allemaal niet zo leuk meer vindt. Maar of je het nou leuk vindt of niet, Poetin is een gevaarlijke klootzak die niet hard genoeg aangepakt kan worden.

Spring Bruissteen | 12-10-22 | 21:24 | 6
-weggejorist-
LD69 | 12-10-22 | 21:53
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 21:57
-weggejorist-
LD69 | 12-10-22 | 22:13
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik haakte af bij "het opblazen van NordStream hè, zouden de Amerikanen het dan toch zelf gedaan hebben?"

nick.name | 12-10-22 | 21:24

Nou, vertel, wat moet er toegegeven worden aan de agressor? En houdt het dan ook echt op?

Diotima | 12-10-22 | 21:21

Ik ben mijn interesse hiervoor al lang geleden verloren.
Ik geloof niet in Poetin, niet in Biden of in de EU. Schoften zijn schoften. De ene beschouwd Saudi Arabië als bondgenoot en de andere Iran.
Allemaal likken ze de endeldarm van de wapenindustrie en grootkapitaal.
O zekers, onschuldige burgers worden vermoord, in Oekraïne, in Jemen, in Syrië in Libië. En wat de media het beste uitkomt laten ze groots in het nieuws komen.
Ben er wel klaar mee. Met het hypocriete gelul.
En om u de waarheid te zeggen interesseert het me ook niets of u nu wel of niet een kernbom op uw kanis krijgt. Ik heb nog max 20 jaar te leven. Iets eerder dood maakt me geen drol uit, ik ga toch wel. En het maakt u ook niets uit want het bespaart weer op de AOW en misschien kunt u wel profiteren vanwege de belasting op mijn erfenis. Alhoewel dat lastig is met een nucleaire winter.
We moeten het allemaal zelf uitzoeken en geen softie zijn zoals een goed GS gezegde luid. Doe dat dan ook. Grin and bear it. Zekers dat er ook in een armageddon een verdien model zit. De doden zijn slechts losers.

Zapata10 | 12-10-22 | 21:21 | 14

Shit ik dacht zestien!

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:18

Fijn dat u 20 jaar van uw leven wil inleveren.. Maar ik zou er graag eens onderhand aan willen beginnen! Eerst word me het biertje afgepakt, moet ik verder geduld hebben tot m’n 18e. Dan word mijn studentenhuis ontzegt, want geen ruimte meer of te duur. Dan krijgen we met z’n allen in een keer Corona. En dan krijgen we nog eens een oorlog op onze klep met een crisis als gevolg.. Wanneer mogen wij (ondertussen ex) jeugd leven?!! Boomers, pfuh

Nanthabee | 12-10-22 | 22:18
▼ 11 antwoorden verborgen
-weggejorist-
hetmoetdanmaar | 12-10-22 | 21:20 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Komjehiervaker | 12-10-22 | 21:19 | 1
-weggejorist-
Pillendraaiert | 12-10-22 | 21:18 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Zelensky is de knuffelbeer van de wereld geworden. Een soort Greta Thunberg. Nu maar hopen dat bij hem ook het verstand eens doorbreekt.

gestoptmetroken | 12-10-22 | 21:18
-weggejorist-
Borrom | 12-10-22 | 21:17 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Macron zegt dat hij Poetin weer gaat bellen. De laatste keer liet Poetin heb gewoon aan de lijn hangen en weigerde hem botweg te woord te staan. Blijkbaar begrijpt die fransoos de boodschap nog steeds niet.

Spie | 12-10-22 | 21:16 | 4

Hij probeert t tenminste. En heeft al heel veel geprobeerd Plus veel kudeaux.

Shoarmamasutra | 12-10-22 | 21:26

@SterF... | 12-10-22 | 21:17: Inderdaad, vrees ik. Medvedjev, waarvan het hele westen riep dat ie veel gematigder was dan Poetin, gaf aan dat allen onvoorwaardelijke overgave van Oekraïne een eind aan de militaire actie zou maken.

Spie | 12-10-22 | 21:28

Volgens sommigen worden er te weinig pogingen gedaan vrede een kans te geven Spie.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:03
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
keestelpro | 12-10-22 | 21:14 | 17
▼ 17 antwoorden verborgen

"Waarom is een vredeswens zo onbespreekbaar?''

Vreemd artikel van Van Rossem. Wie wil er nou geen vrede? Ik zou het geweldig vinden indien die oorlog daar morgen stopte. Maar wie moet er dan met concrete voorstellen komen? Poetin toch zeker?

Zelenski's standpunt lijkt me duidelijk en logisch: als jullie Russen je volledig terugtrekken uit Oekraïens gebied, dan kunnen we de vredesonderhandelingen starten. Zo niet, blijft Rusland bij zijn annexatie van de Donbas gebieden, en blijft Rusland bommen op steden gooien waar alleen burgers getroffen worden, dan blijft er sprake van oorlog.

"Maar waarom is de Europese Unie toch zo gretig om de strijd aan te wakkeren''

Ik zie die 'gretigheid' niet zo. De EU heeft alleen maar last van die oorlog, en veel ook: een energiecrisis, een torenhoge inflatie, een morrende bevolking. De EU heeft de meeste baat bij vrede, handel, toerisme, etc. Bovendien, de EU levert maar mondjesmaat wapens aan Oekraïne. De meeste hardware, en de meest effectieve, komt uit de VS.

Dr_Johnson | 12-10-22 | 21:14 | 7

@wilderst | 12-10-22 | 21:59:
Dat is niet helemaal waar, maar hiermee wordt je wel een beetje een zielige zeikert. Alsof het je niet kan schelen dat volkeren drie landen verder onderworpen worden, als jij maar niet wat van je welvaart moet inleveren.

SterF... | 12-10-22 | 22:15

Vrede levert niks op
Geen wapen verkoop
Schuiven met geld
Prijs opdrijven
Geen hulpfondsen waar helft niet aankomt

Therrie | 12-10-22 | 23:07

Dat is dan een win-win situatie voor de VS:
Onrust in Europa + zelf lekker wapens produceren en verkopen aan Europa.... wat duizenden kilometers verderop ligt.

zetje01 | 13-10-22 | 00:02
▼ 4 antwoorden verborgen

‘Neger’ zijn is niet meer van deze tijd.

Nanthabee | 12-10-22 | 22:42

Goed stuk van Rossem. Helder en met een duidelijk verfrissende visie. Dit opent de weg naar een echte oplossing.

Teluitjewinst | 12-10-22 | 21:11 | 2

Nee, want Russen. Je kunt wel gaat praten hoor en ik ben daar niet op tegen. De cynicus in mij zegt dan dat de Russen met halve beloftes komen om steun van het westen in te dammen en vervolgens gewoon hun eigen gang gaan, terwijl die rioolratten gewoon uit Oekraïne getrapt moeten worden.

SterF... | 12-10-22 | 21:15

Welke oplossing het hij dan aangegeven? Ik heb niets gelezen dat daarop lijkt. Wel heel veel kritiek op de gebruikelijke instanties zoals D66, links, de EU.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 21:17

Poetin wil nu even pas op de plaats, de winter brengt hogere prijzen en dan kan hij weer los gaan. Rusland valt alleen aan met hoge energie prijzen. Dus toe geven? Nee gewoon druk op de ketel.houden. En toegeven aan de dreiging van die bom? wat ga je doen als hij de Baltische staten binnenvalt? of Moldavie?

miko | 12-10-22 | 21:11

Nato maximaal en z.s.m. uitbreiden. EU maximaal en z.s.m. uitbreiden. Poetin binnenkort van troon stoten omdat er een prima alternatief staat te zien rappelen. Geldpersen laten ronken. Zo veel mogelijk macht naar Brussel m.n. Urselaatje. Zo snel mogelijk corona aangrijpen om burgervrijheden te beperken. Inflatie zijn beloop laten danwel met beleidskeuzes een extra impuls geven. Asielinstroom maximaliseren. Komt allemaal goed.

tectonicos | 12-10-22 | 21:10 | 2

Mijn bloed begon al te borrelen bij het lezen van jouw plempsel, net op tijd in de gaten dat het sarcasme is.

NLgaatnaardeklote | 12-10-22 | 21:13

@NL--Mijn excuses.

tectonicos | 12-10-22 | 21:17

De snelste weg naar vrede is opheffen van sancties in ruil voor concessies door Poetin. Stap voor stap, sanctie weg, tank terug naar huis. Dat idee. Nog niemand heeft de moed om Zelensky te vertellen dat hij Rusland niet op de knieën krijgt hoe sterk zijn wil ook is. De concessies moeten derhalve ook van Kiev komen, en ja dat is zuur en kut maar het kan altijd erger.

Want Poetin gaat niet weg (uiteindelijk wel maar niet dankzij deze oorlog), Moskou gaat niet weg en het systeem dat het Kremlin beheerst ook niet. Na deze oorlog moet je nog steeds leven in een wereld waar Rusland bestaat. Verder is het natuurlijk wel van belang om strategische gevolgen van de Russische operatie te wegen en ik denk zo dat het op de gehele line behalve annexatie van grondgebied negatief zal uitpakken voor Rusland. Dus wat wil je nog meer?

Zodra Oekraïne de Russen over de Dnjepr heeft geduwd moet het stoppen. En dan ook geen bruggen opblazen want de reactie van Moskou is vele malen erger. Geen kernbom zoals we zagen, gewoon bombardementen van infrastructuur en willekeurige speeltuinen.

HerzlichWillkommen | 12-10-22 | 21:09 | 6

@Après toi | 12-10-22 | 21:24: over een maand of 3-4 weten we meer. Die nieuw benoemde generaal schijnt een bikkelhard en medogenloos type te zijn. Aan die luchtaanval als wraakactie voor de aanval op de Krimbrug was al te merken dat de handschoenen uit gaan. Het is nu nog wachten op de vorst die de velden weer meer berijdbaar voor tanks maakt en het afronden van de aanvullende training voor die 300.000 reserves (+ 70.000 vrijwilligers die zich ‘spontaan’ meldden) en dan begint de oorlog weer. Dat vrees ik althans. Hoop dat ik het bij het verkeerde eind heb …

Spie | 12-10-22 | 21:36

Welke. Fakking. Handschoenen????

The-loopy-cowboy | 12-10-22 | 21:52

@Spie | 12-10-22 | 21:36: Die vorige generaal was ook bikkelhard en meedogenloos. Heeft weinig geholpen.

Après toi | 12-10-22 | 22:01
▼ 3 antwoorden verborgen

De US grand-chessboard spelers waren al jaren aan het oorlogshitsen.

twitter.com/VarietyGuy2/status/157839...

Poetin is een kindermoordenaar, een oorlogsmisdadiger en tevens een zinloze vernieler van z'n eigen mannenvolk. Ja.

Maar de US machtsfamilies en CIA zijn echt een stel duivels die zo, zo veel leed in de wereld veroorzaken.

Een vriend vroeg mij 2 jaar geleden toen Trump verloren had. "hoe ga jij daar last van hebben". Oorlog, antwoordde ik.

Ir. Wilhelmus | 12-10-22 | 21:09 | 3

CIA zijn vooral sukkels die niets over de wereld weten.
Kaboel: het Afghaanse leger zal na terugtrekking van de VS maanden standhouden tegen de Taliban.
Kiev: Oekraïne zal binnen een week vallen na de invasie van Rusland.
Dit zijn twee duidelijke voorbeelden maar de lijst is lang wat betreft de fuck-ups van de Amerikanen. Het zijn niet bepaald de meest slimme lui, het zijn laaggeletterde wijsneuzen die denken dat ze Zuid-Amerika kennen na een lesje Spaans.

HerzlichWillkommen | 12-10-22 | 21:18

Alle politici zijn schoften. De paar uitzonderingen die de wereldgeschiedenis telt (Ghandi, Mandela) bevestigen slechts de spreekwoordelijke regel. Kijk maar naar het gedrag van Rutte.

Spie | 12-10-22 | 21:20

Oke anders gesteld.

Wat moet er dan gebeuren van Rossem? Kom behalve met de gebruikelijke rant tegen D66 en links dan eens met een doortimmerd vredesplan, een werkbare oplossing en niet van heee jongens ga nou toch eens praten. Wat is de oplossing, wat is de weg ernaartoe, wat is de gewenste uitkomst.

Want dit ruikt naar de zoveelste gemakkelijke aanval op iedereen die zijn best doet om dit binnen kaders te houden, zonder dat de hele wereld de lucht ingaat maar ook zonder dat een losgeslagen Rusland nog meer landen aan de zegekar gaat rijgen. Kijk dus eens voorbij het gemakkelijke, voorbij het trappen en slaan en kom eens met een goed idee.

Dit is te gemakkelijk.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 21:09

De reden dat de EU zo in oorlogsretoriek zit, is dat ze oorlog zien als middel om een EU-land gevoel te kweken. Daar is oorlog vaker voor ingezet.

Volkomen waanzin om deze oorlog, hoe treurig ook voor Oekraïne, als “onze” oorlog neer te zetten. Dat is het simpelweg niet.

Nuuk | 12-10-22 | 21:08 | 2

Precies wat Poetin wil. Landjes tegen elkaar uitspelen en laten denken dat het niet hun oorlog is. Is het juist niet uiterst aangenaam dat we voor de prijs van allerhande wapentuig de instorting van het Russisch leger kopen?

Diotima | 12-10-22 | 21:26

@Diotima | 12-10-22 | 21:26:
Leuk als je aandelen in de wapenindustrie hebt. De zooi duikt vervolgens weer in andere conflicten op met nog meer dode mensen en missende ledematen als gevolg. Vluchtelingen, kapotte huizen, wezen……….. jeeejjjjjj leuk…..

Moeten we nu ook bang zijn voor een inval in Europa door Saudi Arabië, de palestijnen, Azerbeidzjan en Turkije?

Nuuk | 12-10-22 | 21:55

Neem aan dat Putin zich wel realiseert dat als ie nu niet een keer zijn ballen toont, hij de geschiedenis in gaat als de meest sneue en zielige man, de allergrootste loser ooit, die namens het grootste land ter wereld ooit een oorlogje is begonnen en dat niet eens kon winnen. En dat weet hij zelf ook. Dus wees voorbereid...

Leptob | 12-10-22 | 21:06 | 3

Denk dat hij binnen een jaar samen met z’n vrouw ergens in een bunker onder het Kremlin zelfmoord pleegt….

Homer P. Simpson | 12-10-22 | 21:11

@Homer P. Simpson | 12-10-22 | 21:11: Hij zal wel geen herder hebben neem ik aan.

wijsvinger | 12-10-22 | 21:21

@Homer P. Simpson | 12-10-22 | 21:11:
Vergeet niet dat hij, om de analogie te laten werken, ook Buffy, Yume, Verni en Pasha moet ombrengen.

nick.name | 12-10-22 | 21:22

Nieuwe laptop, GeenStijl alle vrijheid gegeven in m´n browser en toch doen die fucking kutfilmpjes het nooit, en maar blijven vragen of ik mee wil betalen (wat ik ooit wel gedaan heb).

Wiezewalakristalix | 12-10-22 | 21:05 | 2

tis als die groene pixel. tis traditie om af en toe je laptop uit het raam te moeten gooien vanwege die geweldige video player. heeft 1 van de redacteuren hem zelf geprogrammeerd en is het een kwestie van trots misschien :)

Ir. Wilhelmus | 12-10-22 | 21:15

Bij mij doen die filmpje het niet als de add blocker aan staat.

wijsvinger | 12-10-22 | 21:24

"Wat is het ondertussen stil rond het opblazen van NordStream hè, zouden de Amerikanen het dan toch zelf gedaan hebben? "

ik ben echt voor minder gejorist. er wordt keihard opgetreden tegen, waar GS bang is dat 'de buitenwereld" zal lezen als complottheorieën. Laat Geenstijl toch een mooi platform blijven, met ruimte voor discussie.

Goed artikel, bedankt.

Ir. Wilhelmus | 12-10-22 | 21:03 | 6

@Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 21:16: die pijpjes zijn het opblazen van de NAVO niet waard. Tenzij je afglijdt in de alt-right rabbit hole. Ik vrees dat we vooral dat zien gebeuren.

Komjehiervaker | 12-10-22 | 21:28

@Après toi | 12-10-22 | 21:25: Tja, duurt ff tot die dingen declassified worden. Maar WMD Iraq kan je je misschien wel nog herinneren.

allemansvijand | 12-10-22 | 21:33

Moeten we echt terug naar de prehistorie? Kijk even welk belang de VS zouden hebben bij deze actie. Niets! En de schade zou enorm zijn bij ontdekking. En dat voor een reeds uit gebruik zijnde pijplijn? Het idee alleen al dat je denkt dat de VS erachter zitten geeft al aan dat je niet verder nadenkt dan waar Facebook je naartoe leidt.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 22:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Je krijgt pas vrede als je sterker bent dan de tegenstander. En meer en betere wapens hebt. is ook goed voor de wapenindustrie, dus voor de economie.

quigg | 12-10-22 | 21:02 | 1

Peace through superior firepower

The-loopy-cowboy | 12-10-22 | 21:10

Ja Rossem. Blijkt toch een iets groter ding te zijn geworden dan iets lokaals over twee provincies nietwaar?

Maar het lijkt dat je niet veel wijzer bent geworden sinds dat inzicht in februari. Het is een oorlog die ons (ja ons, wij, het westen) door de strot gedrukt krijgen of we nu willen of niet. Dat Poetin een mega hufter is lijkt iedereen (behalve Thierry en Joost) duidelijk gelukkig en dat hij dreigt met kernwapens zou iedereen heel serieus moeten nemen.

En ja dan dat "onderhandelen". Hoor je vooral uit de hoek van de usual suspects. Zij die menen dat dit niet onze oorlog is, dat deze ons niet aangaat, dat ons gas te duur wordt, dat Zelenski eigenlijk ook maar een oorlogshitser is. Altijd uit dezelfde hoek, en dat is natuurlijk ook totaal voorspelbaar. Tegen de EU, tegen links, tegen grensoverstijgende organisaties.

De vraag is waarover je kunt onderhandelen, nadat al dertig leiders uit de EU, de VS, Turkije, hebben geprobeerd met Poetin tot een vergelijk te komen, zelfs vòòr deze oorlog al, want Poetin kreeg zo ongeveer alles geboden wat hij wilde. Maar hij koos desondanks oorlog. En nu vernietigt hij zijn buurland omdat hij het niet kan krijgen. Er valt voorlopig niks te onderhandelen want er zit in dat Kremlin niemand die dat wil, voordat Oekraïne is vernietigd als staat. Onderhandelen komt dus neer op Poetin zijn zin geven. Land dat hij mag houden, mensen die hij mag blijven deporteren, vermoorden, uitwissen. En geen Oekraïner die nu wil praten met deze hufter.

De VS zou druk kunnen uitoefenen op Zelenski, dat hij moet praten met de Russen. Wat erop zou neerkomen dat dit conflict bevriest op de huidige lijnen. Dat zou een uitkomst kunnen zijn. Edoch dan heeft Poetin niet wat hij wil. Het zal dus zelfs in dit geval niet lukken. En tot nog toe is iedere onderhandeling door Poetin uitsluitend gebruikt om tijd te winnen, niet om werkelijk te onderhandelen.

Dan zit je nog meer het probleem dat Poetin thuis in een vijver met haaien zwemt, een vijver die hij zelf gemaakt heeft en gevuld met zijn eigen haaien, maar hij kan niet zomaar gaan praten, want dan verslinden zijn eigen haaien hem. Hij heeft thuis ook een imago op te houden, wat iedere concessie verbiedt ingaat omdat hij anders overkomt als zwak en vervangbaar.

Wat je wel ziet is dat Rusland steeds meer geneigd is tot praten en concessies als het alternatief, militair verliezen in Oekraïne, waarschijnlijker wordt. Daarom moet het westen volhouden. Zodat daar in Rusland dingen gaan schuiven. Het is riskant, maar er is feitelijk ook geen andere oplossing beschikbaar nu. Op het totale weggeven van Oekraïne na.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 21:02 | 7

Apres toi. Klopt, en tot een paar maanden geleden was ik het met Van Rossem eens. Maar fack, als er 1 volk is dat heeft laten zien voor vrijheid te willen strijden is het Oekraïne. En ze zijn echt veel leuker dan die spagettivreters

The-loopy-cowboy | 12-10-22 | 21:42

Met Putin en consortium kun je best praten. Maar dan doe je wel eerst wat ze zeggen!

nobodiesunmighty | 12-10-22 | 22:02

Helemaal eens met jou BL, goed verwoord. Ik vind het verschrikkelijk, al die in de steden gebombardeerde mensen, al die (jonge) mannen die in die oorlog het leven (moeten) laten. Maar toch kan het volgens mij niet anders. Putin zal niet stoppen, ook al krijgt hij zijn zin.

Nicola-D-Dex | 12-10-22 | 22:04
▼ 4 antwoorden verborgen

Stoppen met vechten betekend niet dat het vrede is. Het is dan gewoon wachten tot rusland weer een nieuwe aanval begint. Veel russen stonden een tijdje geleden nog vierkant achter hun "korte" oorlog. Die russen hun zin geven betekend dat de volgende aanval van rusland niet lang op zich zal laten wachten.

De Navo heeft nu een mooie kans om het russische leger flink uit te dunnen zonder officieel een 3e wereldoorlog te beginnen dus laat dat maar mooi een tijdje doorgaan. Alle westerse bedrijven zijn hun russische investering toch al kwijt, ook als het nu snel vrede zou zijn. Gewoon de Krim terug naar Oekraine en net als Erdogan een 30km strook niemandsland aanwijzen aan de buitenkant van de Oekraïense grenzen, dus volledig op grondgebied van de verliezer.

Als rusland de Krim blijft houden kunnen ze er vrij weinig mee omdat het een droog gebied is en water voor irrigatie uit het noorden moet komen, waar Oekraine als sinds 2014 niet meer aan meewerkt. Als de Krim van Oekraine is kan er weer wat nuttigs met het gebied gedaan worden.

W_F | 12-10-22 | 21:01

Tierend booslinks vrouwtje. Oversimplificatie en vanalles en nogwat erbij halen. Slechts europarlementarier.

inCol | 12-10-22 | 21:01
-weggejorist-
Zoiets | 12-10-22 | 21:00 | 1
-weggejorist en opgerot-
Domulus Nieuwhaus | 12-10-22 | 20:59 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Op zowel ter linker en ter rechter zijde hoor je dit soort wijze geluiden. Het zijn steeds d66 achtige partijen en types die voor meer wapens en vernietiging pleiten.

Sinterbikske | 12-10-22 | 20:59 | 8

Nee die sturen niet op vrede aan maar op toegeven aan de ultieme autocraat. Het is niet raar dat de rechts populistische partijen voor deze oorlog wegliepen met Poetin. De reden is dat er veel overeenkomsten zijn.

Beste_Landgenoten | 12-10-22 | 21:31

@Gladiator Fap | 12-10-22 | 21:11: Klopt: rechts is voor, links is tegen Poetin.

cugel | 12-10-22 | 21:35
▼ 5 antwoorden verborgen

Dat stukje over vrijgeven van satellietbeelden geloof ik niet zo.

Ik herinner me nog van John Kerry mbt MH17: "we saw the flash, we saw the trajectory,. ...." Die beelden hebben we ook nog steeds niet. Logisch, want wie de beelden vrijgeeft, zegt een hoop over de capaciteiten van spionage satalieten.

Het kan nog gelukkig een stuk makkelijker. Alle pompen in Nord Stream staan richting Europa. Alle gasvoorraad zit in Rusland. De druk in de leiding bleek iets stijgend, er lekte steeds meer gas uit. Reparatie kan pas als de druk binnen en buiten de leiding gelijk is, dan stroomt er geen gas uit, en geen zeewater in. Een fietsband plak je ook als die leeg is. www.thelocal.dk/20221003/swedish-coas...

Ik weet niet wie schuldig is, maar de sabotage van reparatie is Russisch.

Feynman | 12-10-22 | 20:56 | 2

Als de Russen gasdruk op de pijpen houden en daarmee binnentredend zeewater en dus onherstelbare schade willen voorkomen, dan klopt uw verhaal niet. Ik denk dat het stuk vanaf de breuken tot aan het Duitse vasteland al als verloren kan worden beschouwd. Just a thought.

goedverstaander | 12-10-22 | 21:21

GS stelt zich met dat gemekker over oninteressante mensen als Paternotte en Verhofstadt op als een kleine speler. Musk zei ook wat over Taiwan, hij benadert dit soort issues als een ingenieur. Maar de situatie rond Taiwan hoeft niet 'opgelost' te worden. Compromissen smeden is soms nodig, maar in geval van Oekraine/Rusland levert dat niets op. Rusland heeft nl. recht op helemaal niets.

StiekemeBunzing | 12-10-22 | 20:56

Zinnige tegel met de nodige nuance en nuchterheid. Begon al een beetje af te haken bij dit onderwerp omdat je bij iedere hint naar vredesonderhandelingen of poging tot bredere geopolitieke duiding afgeserveerd en gejorist werd.

Eppo | 12-10-22 | 20:54

De geopolitieke werkelijkheid is dat de VS bepalen en Europa volgt. En Biden zet hard in tegen Rusland, waarbij ik dat niet slecht vind. Putin is een agressor gebleken die als hij ruimte ziet die inneemt. Gevaarlijk voor oa de Baltische staten. Daarom heb ik liever Biden dan Trump.

thanseeuwen | 12-10-22 | 20:53

Ja tuurlijk. Gewoon een deal met Putin maken. Houdt hij zich zeker aan. Net als aan die eerdere afspraken.

BobDobalina | 12-10-22 | 20:53 | 7

@Sinterbikske | 12-10-22 | 21:01: Nou nee, het is een maffiastaat geworden, die veel geld verdient met de export van allerlei soorten drugs. En er verdwijnen heel veel mensen, en er overlijden heel veel mensen in gevangenissen. Assad en familie maakt het allemaal weinig uit, die kliek leeft in weelde en goed beschermd.

Après toi | 12-10-22 | 21:06

@StiekemeBunzing | 12-10-22 | 20:57: ik geloof ook niet in goede verhoudingen met Putin. Maar er is wel een heel groot spectrum tussen „goede verhoudingen“ en „all out war“. Je zou de hond best duidelijk in het hok kunnen wijzen zonder verdere escalatie en nucleaire dreiging, maar kennelijk bestaan er voor vele wappies alleen maar óf oorlog óf wereldvrede met eenhoorns en regenbogen. De wereld is alleen niet zo’n gezellige plaats als bepaalde fantasten denken, was het nog nooit.

Gladiator Fap | 12-10-22 | 21:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Nuance en het vermogen zaken in een groter verband te zien, het lijkt wel of niemand dat meer kan, daarom dank. En Clare Daly maakt ook duidelijk dat het EP ook nog leden kent die menselijke waardigheid en menselijke waarden vertegenwoordigen.

smdyasc | 12-10-22 | 20:52 | 8
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat een intens dom stuk. Dat iemand dit na maanden oorlog uit zijn toetsenbord krijgt is mij een raadsel. Hoe kan je onderhandelen met iemand die met kernwapens dreigt om zijn zin te krijgen? Poetin heeft al vaker laten zien zijn reet af te vegen met verdragen. Wat hij nl. doet als er een verdrag is: zijn leger hervormen en het over 5 jaar nog eens proberen.

Je kan de-escaleren wat je wil, maar daar zijn toch echt 2 partijen voor nodig. Dit gevecht zal toch echt op het slagveld moeten worden uitgevochten. Rusland trekt zich niet zomaar terug. Het is te gemakkelijk om van een ander land te vragen dan maar gebieden op te geven. Dat lijkt gemakkelijk als het om Drenthe gaat, maar wat als het om Noord en Zuid-Holland gaat? In onderhandelingen moet je nl, wel wat opgeven en dat is voor Oekraïne onverteerbaar na deze massaslachtingen.

StiekemeBunzing | 12-10-22 | 20:51 | 11

Ik ben het helemaal met je eens StiekemeBunzing: Rusland is nu na het beginnen van een smerige veroveringsoorlog stevig aan het verliezen. Ze raken nu echt aan het eind van hun Latijn. Nu gaan onderhandelen zou wel het allerdomste zijn.
Rusland kan alleen nog maar blinde raketten-terreur uitoefenen op de Oekraïense bevolking. Een bevolking die bij het Westen wil horen hetgeen hun goed recht is.
Poetin c.s hebben al laten zien dat ze 100% onbetrouwbaar zijn; een wapenstilstand gebruiken ze alleen maar om zich weer te versterken en te hergroeperen. Het enige dat werkt is dat Rusland gewoon capituleert, Oekraïne verlaat en de schade gaat betalen.
En die Russen moeten zelf maar af rekenen met hun Nazi-Maffia-regime; ratten die tussen de keutels en het closetpapier zwemmen in het riool dat 'Kremlin' heet!
(En die paar maandjes ongemak voor ons.... Schandelijk en karakterloos als je daar over klaagt!)

Aristotalloss | 12-10-22 | 22:00

Ik krijg het idee dat Nijman grinnikend advocaat van de duivel speelt, nog niet eens zozeer omdat pacifistisch gezwatel voor hem out of character zou zijn - we've all been there - maar meer omdat al die knip-plak argumenten zo duidelijk B-kwaliteit zijn.

Taugenichts | 12-10-22 | 23:30

@Aristotalloss | 12-10-22 | 22:00: u begint over rechtvaardigheid.
ik vrees dat ik u uit een droom moet helpen: die bestaat niet.

als er oorlog is met een land met de wapens die Rusland heeft, moet je ervoor zorgen dat die oorlog zo snel mogelijk eindigt.
vanwege de standpunten die u hier oreert zijn er onnodig veel mensen dood gegaan.... maargoed, die kent u niet dus dat zult u wel niet zo erg vinden, lekker doorgaan, veel meer doden, dat is vast een goed idee.

the_w | 13-10-22 | 08:34
▼ 8 antwoorden verborgen

Hear Hear!!

Pel de pinda | 12-10-22 | 20:50

Prima column. Pinokkio noemde vredesbesprekingen zelfs ronduit: " Belachelijk". Je zou toch bijna gaan denken, dattie dat wef- tasje doelbewust rond zeult.

vladimirows | 12-10-22 | 20:50

En waarom lees ik dit soort oproepen nou nooit eens in de Russische media? Of zou dat komen omdat wij die niet mogen lezen. Kom op zeg, Rusland is helemaal niet geïnteresseerd in vrede.

Hadena | 12-10-22 | 20:50

Ik zat van de week midden in de nacht een gedeelte van een aflevering van Elementary te kijken op Paramount Network (voorheen Spike). (Aflevering 9 van seizoen 4). Daarin was ook een Oekraiens-Russische oorlog gaande en werden heel profetische dingen gezegd (door een wapenverkoper):

"Soble: Sure, I sold them a lot of product. But I haven't gotten paid. Ukrainians are cash poor. My friends in D.C. encouraged me to sell weapons to them on credit. I haven't seen a penny yet. War goes on much longer, the Ukrainians are gonna default on their debts. I'll end up writing off everything I sold them as a loss.
Sherlock: Is that arrangement typical for people in your line of work?
Soble: Every war is different. That's just the way this one broke down. Anybody who sold to the Russians or the Ukrainians is in the same boat that I am.
Watson: So who stands to profit if the war continues?
Soble: Dutch natural gas, Azerbaijani caviar, Polish vodka, Norwegian lumber. The folks who make money are the ones who provide an alternative source for the things the Russians can't export because of the sanctions."

Leuk dat dat Nederlandse gas genoemd werd als iets waar een paar mensen rijk van worden, omdat de Russen het (zogenaamd) niet kunnen exporteren vanwege sancties. Jammer dat die perfectere wereld in de serie geen schurkenstaten had zoals India, Afghanistan, Iran en China waar Rusland wél naar kon uitvoeren. Wat hadden de schrijvers dan verzonnen?

Met_baard | 12-10-22 | 20:49 | 3

Rusland voert ondertussen heus wel kruisraketten in uit die schurkenstaten. Misschien wel een paar van die dingen uit Iran die je op de radar niet aan ziet komen.

Met_baard | 12-10-22 | 20:51

@Met_baard | 12-10-22 | 20:51: nee, die liggen achter qua technologie. Waar Rusland achter ligt is drones. Die kochten/kopen ze in flinke hoeveelheden in Iran. Dat land is na het bemachtigen van een onbeschadigd VS-exemplaar tegenwoordig heel ver in de ontwikkeling daarvan. Ik begrijp dat Rusland daar nog een paar kleine toevoegingen/variaties bij doet en dat worden ze ingezet in Oekraïne.

Spie | 12-10-22 | 21:46

@Spie | 12-10-22 | 21:46: Nee joh, die Russen kunnen technologisch niet zoveel. En helemaal niet nu ze geen chips kunnen importeren.

Après toi | 12-10-22 | 22:32

Iedere oorlog eindigt uiteindelijk aan de onderhandelingstafel. De voorwaarden van het vredesverdrag worden gedicteerd door de situatie op de grond. Verder vechten heeft zeker zin als daar een betere onderhandelingspositie mee wordt bereikt. In de tussentijd vallen er weliswaar duizenden doden en wordt een land in puin geschoten maar ja alles heeft zijn prijs. En o ja, er zijn natuurlijk altijd partijen en bedrijven die flink profiteren bij zo'n strijd. Niet geheel toevallig zijn die aan de andere kant van de Atlantische oceaan te vinden. De rekening wordt netjes betaald door het Europese bedrijfsleven en de EU ingezetenen.

Teluitjewinst | 12-10-22 | 20:49 | 1

Niet mee eens. Er zijn ook oorlogen die eindigen omdat de tegenstander uitgeroeid, dan wel tot slaaf gemaakt is. En andere oorlogen (korea) zijn officieel zelfs nog gaande.

Hadena | 12-10-22 | 20:53

Wat gebeurde er toen het westen Sudetenland aan Hitler weggaf? Was de landhonger van Hitler toen gestild? Nee!
Poetin heeft duidelijk gemaakt welke gebieden hij wil hebben en dat beperkt zich niet tot de gebieden die hij nu geannexeerd heeft (of tot Oekraïne)
Daarnaast zou het een extreem slecht precedent zijn om Poetin te belonen voor zijn agressie en het doelbewust beschieten van burgerdoelen.
er is maar 1 oplossing voor dit conflict die langer dan een paar jaar stand houdt en dat is dat Rusland de grenzen van voor 2014 respecteert en alle militairen uit Oekraïne terugtrekt. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren zolang Poetin leeft, dus het is vooral wachten tot iemand hem acute loodvergiftiging geeft.

dezakloper | 12-10-22 | 20:48 | 2

ik vind het ook een erg naïef stuk van Van Rossem, die in een eerdere opiniebijdrage stelde dat de Russische inval in Oekraïne van weinig betekenis zou zijn voor West-Europa. Laat ik het vriendelijk houden en zeggen dat deze GeenStijl-redacteur er wel eens naast zit.

Après toi | 12-10-22 | 20:52

@Après toi | 12-10-22 | 20:52: ik mag je veel liever als je vriendelijk blijft tegen andersdenkenden. Het siert je. Zouden meer mensen moeten doen

Gladiator Fap | 12-10-22 | 20:58

Interessant artikel. Vooral omdat enkele reaguurders bij soortgelijke reaguursels (o.a. Van ondergetekende) direct met “Putin-lover” kwamen en er zijn reaguursels weggejorist (o.a. Ook van ondergetekende) om minder terwijl het toch echt een vrij nuchtere kijk op de dingen is, die Van Rossem hier bedrijft. Staat er over een uur ineens een -weggejorist- onder de kop, ipv de inhoud? Ik ben benieuwd!

Gladiator Fap | 12-10-22 | 20:46 | 10

@cugel | 12-10-22 | 21:26: hahaha. Hoever kun je je kop in het zand steken? 1 kern onderzeeër die ruim uit onze kust een atoombom diep onder water laat afgaan zorgt voor tusnami waarmee je de hele randstad incl antwerpen en londen met een tsunami van meters hoog volledig vernield en je in Utrecht waarschijnlijk nog tot jr knieën in het water staat. Alle windmolens op de noordzee weg, halve land in puin. Succes met he tactiek tegen de Russen in oekraine, maar het gevaar komt niet van die kant.

ZomaarEen | 12-10-22 | 22:01

@ZomaarEen | 12-10-22 | 22:01: Ik schreef: "Zonder ze een aanleiding te geven hun nucleaire arsenaal te gebruiken."
Poetin gaat zich echt niet voor gek zetten met een bom onder de Noordzee.
En als hij dat wel doet, dan hebben wij tenminste op een zinnige manier geleefd en zijn we niet gezwicht voor kwaadaardige gekken.

cugel | 12-10-22 | 22:08

@cugel | 12-10-22 | 22:08: het westen volgt jou tactiek niet. By far niet. Er wordt constant op de escalatie knop gedrukt en oekraine krijgt het modernste wapentuig wat we hebben. Dit loopt alsmaar verder uit de hand en eindigt in een kernoorlog tussen Rusland , Europa en de VS. China, goed dat je het noemt , wordt juist de lachende derde. Die houden zich lekker afzijdig en slaan toe als de VS zwaar aangeslagen is na de oorlog met Rusland. Waarom denk je dat China zich nergens mee bemoeid? Ze zijn slimmer dan wij en weten dat er een gouden kans aankomtbom als enige wereldmacht over te blijven mits de VS en Rusland elkaar maar met kernraketten gaan bestoken

ZomaarEen | 13-10-22 | 00:03
▼ 7 antwoorden verborgen

De meeste (financiële) hulp komt niet uit de EU, maar VS, VK en Canada. Polen, de Baltische staten en andere landen uit het voormalige Oostblok (die de KGB, die Poetin gevormd heeft, mee hebben mogen maken) doen ook een aardige duit in het zakje. Macron is voornamelijk aan het wachten tot Poetin z'n telefoon opneemt.

ZOMG | 12-10-22 | 20:45

Vorige week in een grensstad in de baltische staten geweest. De mensen daar spreken allemaal Russisch en voelen zich volledig genegeerd door de regering en de EU. Horen zelfs nu liever bij Rusland. Niet omdat ome Vlad zo veel voor ze doet, maar de rest zo weinig. In Oekraïne is dit vast niet anders. Sluit een compromis en dan kunnen we allemaal weer door! Maar daar verdient de USA oorlogsmachine niet aan natuurlijk.

Stijl_Loos | 12-10-22 | 20:44 | 8

@miko | 12-10-22 | 20:59: De staten kijken heel erg naar het westen. Maar zeker niet alle gewesten van die staten.

Stijl_Loos | 12-10-22 | 21:18
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou, van Rossum,

Als de Russen niet de nordstream gemold hebben, hadden ze binnen 2 dagen de daders wel aangewezen dan wel opgepakt.

Dat bewijst dat het de Russen waren.

Gizmo579 | 12-10-22 | 20:43 | 11
-weggejorist-
funda | 12-10-22 | 23:41

@Après toi | 12-10-22 | 22:05: indirect vermoord Rutte met zijn beslissingen mensen, mensen die slechter gaan eten omdat er geen geld is of hun woning niet meer kunnen verwarmen.
als u er 1 zou kennen en niet de financiële middelen had om ze te helpen, zou u dit begrijpen maar dat doet u niet en kunt u Rutte als 'nog redelijk' onschuldig zien.
de grote nivellering is door hem ingezet en dit sloopt alles wat er vanaf de jaren 50/60 hier is opgebouwd, maar de allerrijksten worden rijker, dat is kennelijk ook wat waard.....

the_w | 13-10-22 | 08:20
▼ 8 antwoorden verborgen

Op play drukken, paar minuutjes wachten.. ben benieuwd!

John McClane | 12-10-22 | 20:42 | 2

Geenstijl voor al uw nieuws filmpjes..Mwohha

Helloween | 12-10-22 | 20:48
-weggejorist-
Geilbaard | 12-10-22 | 20:42

Als je nu vrede sluit, dan beloon je Putin voor zijn agressie. En dat lijkt me niet heel intelligent. Beter de Oekraïners zwaar bewapenen, en dan de Russen alle hoeken van de kamer laten zien. Zodat die kleine rat in het Kremlin de komende jaren niet meer op militair tournee gaat.
En afgezien daarvan: wie gelooft nu nog dat je afspraken kunt maken met de Russen cq Putin. Dan ben je toch wel heel naïef.

Après toi | 12-10-22 | 20:40 | 21

This is no time to get wobbly!
(En die Clare Daly is een effin marxist! Die kennen het concept 'de wil van de -Oekraïense- bevolking' niet...)

Aristotalloss | 12-10-22 | 22:28

Rusland gaat geen vrede sluiten en Oekraïne gaat de oorlog niet winnen. Putin is een stroman van een hooggeplaatste elite en is vervangbaar.
Wat jullie allemaal wensen is lief maar niet realistisch. Deze oorlog mondt uit in een nieuwe koude oorlog a la Korea.
Bedank me straks maar, als blijkt dat ik inderdaad gelijk had.

Bakkeleures | 13-10-22 | 06:38

@Après toi | 12-10-22 | 22:25:
de gemiddelde rus is in de laatste 30 jaar uit de armoede naar de middenklasse gegaan qua inkomen, Rusland heeft al eeuwen slechtere
(intrinsiek slechtere) leiders dan Poetin gehad, u heeft geen idee wat de Russen vinden.
ik ook niet maar ik ben daar tenminste eerlijk over

regime change was al tijden voor deze oorlog het doel van USA, gezien alle bemoeienis die Biden ook al in Oekraïne had toen hij nog onder Obama werkte .
Check eens de podcast van joe rogan met dave smith, de man die tegen elke oorlog is, dan worden dingen van 2 kanten bekeken, maar, de vraag is, bent u moedig genoeg om dingen vanuit buiten uw bubbel aan te horen?

the_w | 13-10-22 | 08:06
▼ 18 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl