GeldBlog — Don’t cry for me Argentina
Hoe Alexander Sassen van Elsloo verdween uit Nederland
Door een hele rits aan crises, die zowat allemaal terug te voeren zijn op overheidsbeleid, dromen veel mensen van emigreren. Ik zag de bui in 2007 hangen en heb mij toen voorgenomen om een dergelijke stap te maken. Hierbij een persoonlijk relaas dat wellicht enkele mensen op ideeën kan brengen. De lezers die ons gaaf land niet willen of kunnen verlaten, kunnen deze column dan beschouwen als een suggestie voor de vakantie van hun leven. De column bestaat uit 2 delen: wat achtergrond in deel 1 en de keuzes in deel 2.
Met betrekking tot de titel, kan ik het omgekeerde helaas niet zeggen… In 1979 vertrokken mijn ouders met mijn zus en ik naar Buenos Aires, Argentinië. Na een wat moeizame aanpassingsperiode heeft het land mijn hart gestolen. De aanpassing was moeizaam omdat ik geen woord Spaans sprak (ik was overigens net geen 6 jaar oud) en toch naar school moest. De Rudolf Steiner Schule was de enige school die het blijkbaar geen probleem vond dat ik geen woord Spaans sprak, dus daar zat ik dan in de klas terwijl ik niemand verstond.
Social
Op een gegeven moment kon ik met handen en voeten wat Spaans (Castellano). Helaas voor mij stelden ze eigenwijze kinderen niet op prijs op mijn school, waardoor ik vaak een zwarte ster op het bord kreeg. Kritische vragen over het verhaal van de Ark bezorgden mij zelfs frequente theekransjes met de directrice. Maar als je als kind schold, dan was het echt bingo. En laten wij nou eerlijk zijn: de eerste woorden die je leert van een vreemde taal zijn scheldwoorden. Elke keer dat ik betrapt werd, moest ik mijn tong wassen met zeep. U weet wel, zo’n Unilever zeepblok met zwarte lijnen en zandkorrels. Dat het kraanwater uit een tank kwam vol met kakkerlakken, die dan om de zoveel tijd mee met het water uit de kraan floepten, maakte het geheel erg onplezierig. Schelden in Nederlands ging mij overigens niet veel beter af, want onze scheldwoorden kan men, zonder ook maar één woord Nederlands te kennen, gewoon voelend begrijpen.
Uiteindelijk sprak ik vloeiend Castellano en had ik veel vriendjes en leerde ik binnensmonds schelden. Dat stelde mij in staat om het land echt tot mij te nemen (als kind dan, hè). De asados (XXXL BBQ) in het weekend, het heerlijke eten, de natuur (alhoewel die Phoneutria nigriventor in onze bananenboom wat minder was), het klimaat, de snoepjes, de warme mensen en stevige onweersstormen hebben mijn jeugd gevormd. In 1983 kwam daar een abrupt einde aan, toen het familiekapitaal werd verduisterd in een vaag hotelproject in Uruguay en ons gezin terug naar Nederland moest. Ik heb Argentinië sindsdien nooit los kunnen laten.
Social
Dan fast forward naar 2007, ik zag als stockbroker de waanzin van ons schuldgedreven economische systeem. In 2008 kwam de klap pas, maar intussen kwam ik via de schuldenproblematiek uit op de eurozone en waarom het hier onnodig erger was (euro is onhoudbaar omdat leden te verschillend zijn waardoor de uitkomsten divergerend in plaats van convergerend werken). Na dat besef, ging ik natuurlijk ook naar de EU kijken, waar soortgelijke conclusies getrokken konden worden. Samen met de culture clashes en een berg andere problemen die ons land toen rijk was, zag ik het dus somber in voor Nederland. De staat zou steeds groter, invasiever en wettelozer worden om zodoende de groeiende groep ontevreden mensen in het gareel te houden. Ik moest weg en Argentinië was het doel.
Argentinië heeft eigenlijk alleen maar linkse regeringen (vooral Peronistas), die het land op zijn best achterlaten in de puinhoop waarin ze het aantroffen. Corruptie, afpersing en moord zijn onderdeel van het politieke spel. Niet echt een aanbeveling, maar Argentinië is federaal opgezet. Dus de politiek zit in Capital Federal, Buenos Aires. Maar de andere federale staten vechten dus vaak met de centrale overheid. Met name Cordoba en Mendoza, waar wijn en agri de dollars verdienen voor Argentinië, liggen vaak overhoop met Buenos Aires. Mijn idee was, waar twee honden vechten, ga ik de derde zijn. Verder is de overheid niet zo efficiënt als in Nederland, waardoor je relatief met rust gelaten wordt. Het was dan ook het plan om naar één van die provincies te verkassen.
Sinds jaar en dag heerst er wel een klassenstrijd, maar armoede en economische tegenspoed zijn een gegeven voor velen waardoor de situatie relatief stabiel is; als 35% van Nederland de armoede inglijdt, moet ik het nog maar zien of alles zo rustig blijf… Verder heeft Argentinië geen noemenswaardige culture clash zoals in veel Westerse landen wel het geval is. De gezondheidszorg is minder erg dan je zou denken en met wat dollars is enorm veel te regelen. De scholen zijn redelijk goed en erg vriendelijk naar de kinderen toe (behalve als je als vloekend iemand op de Rudolf Steiner Schule zit). Verder hebben enkele steden ook internationaal erkende scholen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan (USD 5.000-20.000 per jaar). Eten en wijn is er in overvloed en vol van smaak en goedkoop. Vier keer per week uit eten is daardoor gewoon mogelijk. Huizen en auto’s zijn dan weer relatief duur, maar nog steeds een schijntje vergeleken met Nederland (geldt niet voor Buenos Aires overigens).
Echter, dit alles is alleen werkbaar als je genoeg vermogen hebt om een huis, auto’s en reserve te verkrijgen. Verder is het verdienen van geld in Argentinië als buitenlander erg moeilijk, dus een verdienmodel in het Westen is aan te raden; het koopkrachtverschil zorgt er in wezen voor dat je salaris maal 3 gaat. Ik ga hierbij wel uit dat ondanks het economisch afglijden van het Westen, de totale koopkracht van een Westers salaris hoger zal blijven in Argentinië, maar dit is allerminst zeker.
Volgende week, deel 2 van deze column.
Reaguursels
InloggenArgentinie was 100 jaar geleden een van de 10 rijkste landen van deze wereld. Is nu een soort zuid europa zonder euro.
Iedereen die zijn persoonlijke situatie wil en kan verbeteren moet dat vooral doen. Ik ben zelf 'status: geemigreerd', maar dat is een keuze gemaakt uit nieuwsgierigheid, niet om de staat van Nederland. En ik heb prima geleefd in een dictatuur of twee, en in de Derde Wereld, dus ik snap wat Alexander bedoelt met valuta-voordeel en minder efficiente overheid.
Maar ben dat gelul dat het daar dan (gemiddeld) beter is dan in Nederland wel wat beu. In een specifieke situatie (euro's of dollars verdienen in een land dat economisch volledig vastgedraaid zit)... tuurlijk, dan ga je er persoonlijk op vooruit. Maar dat is alleen omdat het met veel mensen om je heen relatief slechter gaat, in ieder geval in landen als Argentinie, of het hier in verschillende threads over deze topics vaak genoemde Bulgarije. Omdat je het persoonlijk financieel kunt opvangen merk je daar weinig tot niks van...
Dus als dat je beweegreden is, dan ga je in feite ergens anders heen om daar de D66'er uit te hangen... beetje markt-verstoren, geen idee hebben van wat er speelt, nooit met gewone mensen praten en je niet met hun problemen kunnen identificeren, want die problemen zijn te vermijden door in enclaves te gaan wonen met andere rijken.
Vooral doen. Het is maar een constatering.
Ik ben ronduit verbaasd. Vandaag naar Nieuwegein geweest. Veel omgekeerde vlaggen zien hangen. Niet van boeren, maar stadsbewoners. Het piept en het kraakt en het schuurt in de samenleving...
En inderdaad:
1.Wooncrisis
2.Stikstofcrisis
3.Klimaatcrisis
4.Toeslagencrisis
5.Gascrisis
6.Watercrisis
7.Vluchtelingencrisis
8.Coronacrisis
9.Energiecrisis
10.Koopkrachtcrisis
11.Zorgcrisis
12.Aardbevingschadecrisis
13.Jeugdzorgcrisis
En Politici noemen het Vertrouwenscrisis! #hetisklaar
Ik begrijp de heer Sassen. Opgegroeid in Zuidoost Azië, paar jaar Spanje (y hablo castellano), wat donker Afrika, middelbare school in drie delen van het land, en studie in Nederland. Daarna gewoond en gewerkt in Beieren en Hessen. Terug naar Nederland. Sinds in paar jaar weer het in het buitenland en net een appartement gekocht in Spanje. Verdeel mij tijd tussen drie landen en de kans is groot dat het er twee worden, waarbij Spanje op één staat. Zin in. Nog twee jaar te gaan en ik ben vrij.
Waar zit je in Spanje? Prachtig land, ik heb er ooit een jaartje gewoond.
@Après toi | 07-08-22 | 22:37:
Mooi in het midden. Wereldstad. Andere plek is ook een wereldstad.
@Louter Leuter | 07-08-22 | 22:40: Klinkt goed, of het nu Madrid, Segovia of Toledo is.
@Après toi | 07-08-22 | 22:54:
Alle drie top inderdaad. In Segovia als kind regelmatig naar het restaurant Meson de Cándido bij het aquaduct geweest. Ander klimaat dan Madrid ook. Toledo heeft het ook. Maar gezien mijn werkzaamheden en verplichtingen wil ik toch wat dichter bij een luchthaven zitten.
@Louter Leuter | 07-08-22 | 23:11: Dan is (de omgeving van) Madrid of Barcelona of Malaga de beste optie.
Er zijn ook genoeg mensen die geëmigreerd zijn en het niet beter hebben nu en ongelukkig zijn. En sommigen zitten zo vast dat ze niet eens terug kunnen (financieel of op relatiegebied). Qua economie kan niemand de toekomst voorspellen, dus of je beter uit bent in NL of ergens anders is koffiedik kijken.
Daarom geen geld uitgeven wat je niet hebt
Ik woon inmiddels 5 jaar in Thailand en ik zal nooit meer terug naar NL gaan tenzij ik gedwongen wordt.
Als een (semi-)ontwikkelingsland denk ik dat Thailand zo’n beetje zelfde voor- en nadelen heeft als Argentinië.
Onze koningin komt daar vandaan. Dus dan moet het wel goed zijn.
Maar wat noem je 'genoeg vermogen'? Één ton, een meloen?
250 PK?
Goeie vraag.
Die cijfertjes op uw bankrekening stellen niks voor en kunnen ten alle tijden weggenomen worden. Ware welvaart is dat je holdings, landgoed en politieke invloed in verschillende werelddelen in je zak hebt. De rest is peanuts.
@Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 21:34:
Ik heb vastgoed, aandelen én vermogen. En weinig schulden. Meer kan niet doen. Politieke invloed heb ik echt 0,0. Ben maar een pleb.
@2Benen | 07-08-22 | 21:47: Vastgoed, aandelen en vermogen, met een verkeerde overheid kan alles genationaliseerd worden. Tijdens een oorlog is je vastgoed onbeschermd en bovendien onverzekerd, en ook de waarde van die aandelen kunnen zomaar verdampen. Zorg dat je ook wat draagbaar vermogen hebt, wat je onder de radar kan blijven houden, genoeg om een tijdje van te kunnen leven en zo klein je het bij je kan dragen.
Allemaal leuk, Argentinië. Maar het gros van de reaguurders zit in NL en is ook daaraan gebonden of wil niet weg.
Ik zou liever een actuele column zien, die iets meer bijdraagt.
Ik vraag me dan af, waarom zou je einde 70s nou naar Argentinië verhuizen? Helemaal als in dezelfde stad een naamgenoot en waarschijnlijk familie van je die min of meer gevlucht als ex Waffen SS er een warm welkom genoot onder het generaals regime, waarvan echt iedereen wist hoe fout die waren, behalve onder sommige bijzonder conservatieve rechtse Nederlanders. Waarom zouden je ouders uitgerekend naar dezelfde stad emigreren? Ik vraag me dan af, uit wat voor nest komt de heer Sassen van Elsloo precies, waarom is hij zo tegen de EU, en waarom kondigt hij zo ongeveer elke maand het einde van de Euro aan?
@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 21:26: Zou zijn vader niet een functie hebben gehad bij een internationaal georiënteerd bedrijf? Overigens merk je als buitenlander ook weer niet heel veel van de misdaden van een autoritair regime. Sterker nog, dat soort regimes beschermen hun 'expats' vaak erg goed. En natuurlijk, die junta was fout, maar dat waren linkse regimes op Cuba en in Nicaragua ook, en daar gingen ook Nederlanders naar toe.
Alles is mogelijk. Maar je hebt een bepaalde blinde vlek denk ik als je op het hoogtepunt van de terreur in Argentinië afreist naar dat land om er te wonen. Op een hoge functie krijg je er dan sowieso mye te maken en blijkbaar vind je dat dan geen probleem. Dan nog fascineert mij de keuze voor Buenos Aires waar op dat moment ook je naamgenoot en/of familie woont, een notoire nazi ook nog. Heb je dan ook die plaat voor je hoofd, dat je ook dat feit voor lief neemt? Of vind je zoiets allemaal oke? De uitspraak van Sassen dat de linkse regimes de puinhoop maakten in dat land zou je zo aan de keukentafel in Buenos Aires kunnen hebben gehoord. Met de paplepel zeg maar.
@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 21:26:
Hij was destijds 6.
En kun je concrete voorbeelden geven van "conservatieve rechtse Nederlanders" die net zo positief over Videla waren als D66 destijds over de DDR; en de voorlopers van GL over Stalin en Mao?
@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 21:53: Linkse regimes hebben er ook een puinhoop van gemaakt. En ja, er gingen ook altijd veel Nederlanders naar Spanje, ondanks Franco. Cruijff ging er zelfs voetballen, Michels werd er trainer. Mulisch ging naar Cuba, net als Sartre. En Ien van de Heuvel, PvdA-voorzitter- sprak lovende woorden over de DDR, na een bezoek aldaar. Kortom, iedereen heeft boter op zijn hoofd.
@Après toi | 07-08-22 | 22:19: Franco ging in 1975 dood. Toen was Cruijff daar nog niet. En wat Videla betreft, iedereen wist wat daar gebeurde. Wie dat deden, waarmee je je inliet als je omging met de elite daar. Ja hij was zelf zes jaar oud. Maar zijn ouders, wat voor nest is dat? Ik zeg, aparte mensen.
@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 22:56:
Weet je niet. Werkte zijn vader bijvoorbeeld bij Philips dan word je uitgezonden. Werk jij bij Shell dan kom je bijna uitsluitend in ongure landen terecht (van Brunei tot Qatar). Wat kwam ik nog meer tegen.... Unilever, KLM, en figuren zoals Kaag.
@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 22:56:
Zes jaar oud dus. "Wat voor nest is dat".
Geldt dat verwijt dan ook voor alle kinderen van CPN-ers, PSP-ers, PPR-ers, GL-ers, SP-ers, en grote groepen D66-ers en PvdA-ers uit die tijd?
Volgens mij werden en worden zelfs de destijds fellow travellende ouders hier nauwelijks op aangesproken. Laat staan hun kinderen.
Terecht overigens, misdaden zijn niet erfelijk. Zelf verwijt ik onze beetje domme koning meer vanwege zijn "historische bron" dan zijn vrouw Maxima, die nu eenmaal niet verantwoordelijk is voor haar vaders misdaden (of haar mans domme opmerkingen). Grappig detail is dan weer wel dat haar pappie sindsdien meermaals in NL geweest is, met toestemming van de regerende partijen. Op wat guurrechtse columnisten na nam niemand daar aanstoot aan.
@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 22:56: Cruijff ging in 1973 al naar Barcelona
Argentinië lijkt mij zeker geen gekke optie voor als hier de pleuris uitbreekt.
Als hier de pleuris uitbreekt, is ieder land buiten de EU een optie.
De pleuris op zich lijkt mij al een goeie optie. Er breekt al zolang niks uit....
@Het brein erachter | 07-08-22 | 23:48: Want Covid en apenpokken waren niet ernstig genoeg?
Oh ja! Tijdens de generaals verhuizen naar Argentinië. En dan beweren dat Argentinië vooral door linkse regeringen in een puinhoop is veranderd! Valt deze Sassen even door de mand. Overigens geen enkele verrassing, want zijn stukjes passen helemaal honderd procent bij de achtergrond van de paplepel thuis bij de heer Sassen. Ach die Videla, die werd toen zelfs nog door onze nu koning verdedigd, toen onze koning nog een naïeve student was? Zelfde hout, zeg maar.
De Peronisten hebben er vooral een economische puinzooi van gemaakt. Hoe vaak is dat land sinds de jaren 80 failliet verklaard?
@oblix | 07-08-22 | 22:51:
Tuurlijk tuurlijk. Wel weet ik dat duizenden onschuldigen zinloos zijn vermoord in een paranoïde strijd tegen links. Destijds was dat zeer actueel. Dan erheen emigreren is nogal een aparte keuze.
Het enige, dat ik van m’n argentijnse vrinden heb geleerd is, dat je om de drie woorden ‘boludo’ door je zinnen door moet gooien. Succes gegarandeerd.
Overigens ontzettend aardige en gastvrije lui. En Buenos Aires heeft de hoogste dichtheid aan prachtige vrouwen per vierkante meter ter wereld. Zonder dat ze er van naast hun schoenen lopen. Wat dat betreft begrijp ik Sassen van Elsloo wel een beetje.
Gewoon een zomertje daarheen, verliefd worden, laten overkomen en voila. Maxima 2.0. Levenslang genieten van het uitzicht.
BA, het Parijs van Zuid Amerika.
@Après toi | 07-08-22 | 22:20: exact, zoals HKG van Azie....
@oblix | 07-08-22 | 22:52:
HKG is niet meer. Ze zijn in het hok geslagen en opgesloten.
Als trotse bezitter van nagenoeg nul munten ben ik toch blij de stap te hebben genomen in 2010 Nederland te verlaten, toen was het ook al lastig een normaal geprijsd huis te vinden.
De bank wilde niks doen, terwijl ik het niet slecht deed als onderaannemer als zzp'er.
Ik had toen al het idee dat het de verkeerde kant op ging met Nederland. Nu 12 jaar later sta ik echt te kijken wat een mallemolen NL is geworden . En ik vraag me wel eens af hoe mijn broers en zussen het volhouden zo te moeten leven. Ze hebben alles wat de buren ook hebben, maar nooit tijd.
Vertel eens even welk vluchtoort het is geworden. Dan kunnen wij achterblijvers je eens een bezoekje komen brengen om de feestvreugde te vergroten.
Je bent net over de grens in Duitsland gaan wonen?
@aflaatverkoper | 07-08-22 | 20:59: een oplettende reaguurders weet waar ik zit , is al herhaaldelijk gevraagd namelijk.
Maar dat doet er helemaal niet toe
Trek een cirkel van ruim 1000 km om je huis , en kijk eens wat welke landen bieden u zult versteld staan,
En het is echt niet allemaal rozengeur en maneschijn hier hoor, maar ik voel me vrij, heb m'n eigen tuinderij. Loop redelijk in de pas met mijn omgeving
Mijn kinderen hoeven zich niet te vermaken in een speeltuin met rubber tegels. En ze leren nog eens wat van de natuur. Wij hebben onze eigen put , eigen groenten eigen brood eigen eieren. Van eigen grond
Kost nog niet een 70 mille , 2 ha bos 2 schuren 2 huizen en een hectare ploegbare grond.
@2Benen | 07-08-22 | 21:21: nee , wij hebben ons niet tegen laten houden. Door de golden handcuffs, het ideale excuus, om te blijven . En dan jammeren dat je leeg geklopt word
Dat geen tijd hebben is een keuze.
@deathchant | 07-08-22 | 21:38:
Dat klinkt bekend, je zit in de Allier in Frankrijk.
@Harris Pilton | 07-08-22 | 21:44:
Ik heb nou niet de indruk dat het allemaal zo makkelijk is daar, ik begrijp dat de sappige kranten koppen makkelijker het buitenland halen.maar het lijkt mij geen pretje meer , drukte, alles is duur. Een beetje grond kost de hoofdprijs. Als je het al vind. Files. Dus moet er gewerkt worden, en daarnaast alle dingen doen die de sociale druk met zich meebrengt.
@VolgendjaarkrygikAOW | 07-08-22 | 21:50: nee haute vienne
Greed is good Gekko !
In oorlogstijd verdienen aan schaarste, beetje wrang. Hoe kun je dit uberkapitalisme überhaupt verdedigen met droge ogen.
Net zo fout als somnige boeren die uitgehonderde stadsmensen een poot uitdraaiden in de 2de wereldoorlog.
Als die grote graaiers morgen hun gasfutures dumpen scheelt dat tientallen miljoenen mensen in de armoede over een half jaar. Publiceer maar wie er rijk wordt ten koste van miljoenen mensen. Kapitalisme is dood en pak terug wat van je gestolen wordt.
Met je vraag en aanbod gelul.
@Wattman | 07-08-22 | 20:33:
Achterhaalde dogma's van een achterhaalde religie; socialisme.
Alle socialistische heilstaten zijn gefaald, ondanks hun beloften dat hongersnood en genocide uiteindelijk tot welvaart zouden leiden.
Kapitalisme maakte het Westen welvarend.
Decennialang links beleid zorgt voor stagnatie en straks achteruitgang. Te grote overheid; te hoge belastingen; te veel regelgeving. Maar de gesubsidieerde linkse gelovigen hebben gelukkig wel *idealen*.
Mooi man. Kan je alleen niet van eten.
@Dandruff | 07-08-22 | 20:46:
Dit soort bullshit, we gaan zien wat een gasprijs doet die het tienvoudige is.
Woekerwinsten heb ik het over, niet noodzakelijk over gebalanceerd vraag en aanbod.
@Wattman | 07-08-22 | 20:53:
Je weerlegt niet de feiten, namelijk;
- kapitalisme leidde tot onze welvaart;
- socialisme leidde altijd tot armoe, ondanks de genocides;
En dan over gas; de kern van het probleem was overheidsbeleid. En dan heb ik het niet alleen over de veel te hoge woekerbelastingen op energie van graaiende linkse overheden. Hoe werd de EU, oa Duitsland, zo afhankelijk van Russisch gas? Iets met *regeringsbeleid*, toch? Afstappen van kernenergie en (bruin-) kool, wetend dat windenergie nauwelijks iets oplevert. Nota bene Trump waarschuwde Merkel al dat wij daardoor afhankelijk zouden worden van de Russen.
En er is niks van geleerd. De klimaatdrammers eisen nog meer elektriciteit maar dat wordt dus opgewekt met fossiele brandstoffen. En dat kost wat; een ei koken op elektriciteit kost meer gas dan een ei koken op gas. Want een moderne gascentrale heeft een rendement van 60%; dus 40% gaat verloren. Het rendement van kolencentrales is slechts 40%, en dat van biomassacentrales zelfs maar 20%.
We verspillen dus een vermogen aan fossiele brandstoffen omdat we stroom het stempeltje "groen" hebben gegeven. De linkse overheid geeft rijke mensen subsidies om hun huizen en auto's op stroom te laten draaien waardoor de vraag naar fossiele brandstoffen stijgt. Dat is regeringsbeleid.
En jij verwijt dat iemand anders?
@Wattman | 07-08-22 | 20:53:
U snapt het niet. Big corporate ligt in bed met big government. Dit is geen socialisme of kapitalisme, maar het systeem van fascisme: corporatisme. De hoge prijzen liggen aan monopolie vorming in samenspraak met overheidswetgeving (voor "klimaat" oa) die hun faciliteert.
De oplossing is niet minder kapitalisme maar minder globalisme en veel en heul veul meer liberalisme en nationalisme.
@Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 21:30: Nationalisme is duur.
@Dandruff | 07-08-22 | 21:19:
Blijf het maar verheerlijken die mooie marktwerking.
Niet huilen als dadelijk de armen hun eerlijke deel, desnoods met geweld, komen opeisen als zij geen andere uitweg meer zien.
Hoe kunnen mensen die nu al 15% van hun inkomen kwijt zijn aan energie een stijging aan van het 5 tot 10 voudige ?
Leg me dat uit en ik ben om, de zogenaamde vrije markt...
Ik zie net een stadje Neuquen in Argentinie. Echt grappig.
Verder pas nog een vlogger gezien in Argentinie die vertelde dat mensen hun salaris direct in crypto omzetten vanwege de hyperinflatie aldaar. Dus een inkomstenbron in een 1e wereldland is wel aan te bevelen.
Aan de andere kant, een paar vliegtuigen seizoensarbeiders voor de land en tuinbouw deze kant op en beide partijen hebben een win win. Maar dat staat weer niet in verdrag van Marakech.
Is geen stadje maar een provincie.
@wijsvinger | 07-08-22 | 20:30: geyle provincie dan.
@sjef-van-iekel | 07-08-22 | 23:07: Neuquén is de hoofdstad in het Argentijnse bestuurlijke gebied Confluencia
Hoe dan ook... geyl
Argentinië. Het land van zilver. Het dichtst dat ik er ooit bij gekomen ben was op Mykonos. Een air hostess, no no no I'm not a stewardess!!!, genaamd Claudia. Ik bakte er niks van versiertechnisch , hoe sportief ze ook was. Heur volgende stop was Club Med op Ibiza.
10 jaar later heb ik Ibiza gedaan, maar dan het wel leuke strand. Maar Claudia: verreweg de mooiste jongedame die ik ooit in het wild ben tegen gekomen. Ik kan alleen maar hopen dat ze nu in haar nopjes is. Hoe oud zal ze nu zijn, iets van 50?
Een paar lieve koters en een stevige alimentatie. Mykonos zal het voor mij nooit meer worden. Voor je het weet loop je ook daar weer een of andere BN 'er tegen het lijf.
Gatver.
Hetkanverkeren | 07-08-22 | 20:16 |
Claudia de Breij is 47....
@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:21: Mag ik dan alsnog bij jou, mijn beste?
Best een leuk artikel. Kan de schrijvert ook een tango?
Klinkt niet bepaald als een oplossing maar eerder als het misbruiken van een ander brak systeem. Dat kunnen dus ook niet teveel mensen doen voor dat spel vastloopt.
Exact dit. “Ik ben tot de rand gevuld met vermogen en misbruik een ander land om me tyfus rijk te voelen en te gedragen”. Applaus hoor
@YoMoms | 07-08-22 | 20:01:
Exact dit. “Ik heb niks en misbruik een ander land om me tyfus rijk te voelen en te gedragen”. Applaus hoor
Welkom in Nederland.
Zijn er nog "columnisten" , stukjes schrijvers, etc bij GS die hier wél wonen? In Nederland dus..
Er schijnen betere en veiligere landen te zijn...
Ja ik!
Ik heb volgens mij nog 3 BV's en een stichting in Nederland.
@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 19:57:
Portugal is niet veilig te noemen, Ethan Ralph is er in elkaar gemept tot 2x toe.
Stof tot nadenken
Mijn kroontje is inmiddels standaard mijn verjaardagscadeau. Dat is al heel wat, want mijn wederhelft haat GS.
Van harte! En niks mis met andere meningen.
Lekker houden zo. Er niks erger dan dat je partner constant (leuk) gaat reageren op je reaguursels omdat ie het ook zo leuk vindt.
Geef die lange Brabo een abbo op de “Beet”.
beet.nl/
Alles over de hengelsport.
Sterkte Mickey en felies…
@Leptob | 07-08-22 | 19:58:
Wat een leuk reaguursel.
Vanavond ga ik bovenop.
Hoe kun je nu @nostyle haten. Uw partner is Patty Brard of Tjer Bidet of die gap van 'ethiek van een pinda'?
@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 19:50:
Dank, maar het duurt nog een maandje of vijf. :-) En mijn tegel hoorde eigenlijk een topic lager, zie ik nu.
@Ruimedenker | 07-08-22 | 19:58:
Haha, ik denk niet dat het gaat aanslaan, DenkerT, maar bedankt voor het meedenken. Zie voorts 20.03.
@Leptob | 07-08-22 | 19:58:
We hebben daar duidelijke afspraken over, Leptob. GS is van mij!
@MickeyGouda | 07-08-22 | 20:03: Oeh, maar dan is het donker en bijna kerst ;)
@Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 20:00:
In tegenstelling tot zijn wederhelft is mijn man bijzonder weldenkend en ruimdenkend. Hij verkeert in de veronderstelling dat dit blog louter wordt gefrequenteerd door querulanten en rechtsradicalen. ;-)
@MickeyGouda | 07-08-22 | 20:16:
En voornamelijk middelbare scholieren volgens mijn dochter.
Eind jaren zeventig was het al "druk" in Nederland, met -als ik me niet vergis- zo'n 14 miljoen inwoners....
Je hebt van alles gemist. Na WO2 kregen mensen subsidie in NL om te emigreren. Het land was volgens koningin Juliana namelijk vol. Overvol (in 1950 zei ze dit en herhaalde dit in 1979). Toen (vijftiger jaren) hadden we 10 miljoen inwoners. Nu bijna het dubbele en als je zegt dat Nederland vol is ben je een nazi.
@YoMoms | 07-08-22 | 20:00: Misschien had Juultje een vooruitziende blik en wilde ze alvast plaats maken voor barbaren uit den vreemde.
@wijsvinger | 07-08-22 | 20:24: Juul had t niet van een vreemde, Bernard wist daar alles van.
@YoMoms | 07-08-22 | 20:00: pas op, de Russen komen ons bevrijden!
Laat maar. Fucking expats en hun frisse Telegraafblik kunnen me gestolen worden. Laatst vroeg zo’n belastingontduiker of het klopte dat in NL de straatverlichting niet meer brandt omdat we failliet zijn. En in Argentinie mogen ze nog zo aardig zijn: ze eten er ook asociaal veel vlees en het milieu boeit ze ook niet.
Met belastingontduiking heeft het niets te maken. Dat ze veel vlees eten is hun zaak en het milieu in een land ter grootte van Argentinië - nauwelijks een issue. Die mensen hebben wel iets anders aan hun kop.
Kortom, gezwam.
Maar een lekker sudderlapje/draadjesvlees heb ik daar niet meegemaakt.
CantShakeMe | 07-08-22 | 19:44 |
"ze eten er ook asociaal veel vlees en het milieu boeit ze ook niet."
Klinkt als hemel op aarde!
@HogeNood | 07-08-22 | 19:50:
Ze kennen daar geen peperkoek, dus dat is logisch.
@HogeNood | 07-08-22 | 19:50: Meeste goedkope betere stukken zoals ribeye, entrecote, biefstukken ,runderhaas komt uit Argentinië
@BlaffendeTekkel | 07-08-22 | 20:14: Vergezeld door darmkanker?
Ander land, zelfde plan en motivatie…
Wel vreemd. Ben je jaren financieelgeldhandelaar geweest en heb je niet genoeg om in Nederlandje te blijven.
De enige reden die ik kan bedenken om te vertrekken is wanneer je e.o.a. aandoening hebt en het beter is voor je huid/botten om in tropische warmte of ijle lucht te verblijven.
Nee hoor. Het is hier knap druk. En ook buiten de Randstad.
Weten jullie welke mensen destijds ook en masse naar Zuid-Amerika vertrokken?
Is maar grapje hoor, Sassen.
Conquistadores?
Aziaten?
@Après toi | 07-08-22 | 19:48: Juist. Wel jammer dat het voornamelijk luie Spanjaarden en Portugezen waren (als in Midden-Amerika) en geen Noord-Europeanen.
Ben er meerdere keren geweest, de armoe daar is totaal weerzinwekkend. Zit je op een leuk strand, komen er mensen langs die je een magnetron willen verkopen.
Nog van het verkeerde merk ook.
Kennissen van die man met de anjer?
@Ichneumonidae | 07-08-22 | 19:52:
" de armoe daar is totaal weerzinwekkend. "
Tip: Ga eens naar een echt 3e wereld land.
@BobDobalina | 07-08-22 | 19:50: Die schijnen inderdaad als eersten daar naar toe te zijn gegaan, via de Beringstraat. Al weer even geleden.
Mogelijk ken je het boek van Jared Diamond (Paarden etc.). Wel de moeite waard om eens te lezen.
De tocht van noord naar zuid in Amerika was nogal problematisch.
@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 19:59: Dat laatste lijkt me idd nog erger. Heb in Z-Amerika eindeloze favela's gezien, tandeloze oude vrouwtjes zittend voor hun golfplaten onderdak. Vond het afschuwelijk.
Dat het nog erger kan geloof ik meteen.
@Ichneumonidae | 07-08-22 | 20:08: Die mensen in Favela's hebben tenminste nog hutjes. Klinkt hard maar is waar. Bangladesh, Somalië, Ethiopië, India, ga zo maar door....
Heb 4 jaar in de randstad gewoond. In een prachtig huis maar was er nooit thuis. Ik voelde mij pas weer thuis toen ik na die 4 jaar weer in het huis in Twente trok dat ik achter de hand had gehouden (wel tijdelijk verhuurd). (Langlopende) vriendschappen, familie, samen bier drinken, oude herinneringen ophalen en alle plekjes in het dorp kennen zijn dingen waar ik niet zonder kan ben ik achter gekomen. Emigreren is niks voor mij.
Jij bent een sentimenteel type. Ik heb ze ook in mijn familie, niks mis mee. Zelf heb ik overal en nergens gewoond en me goed vermaakt. Heimwee ken ik ook niet echt. En ik houd wel van verandering.
@Après toi | 07-08-22 | 19:40: Ik ben een autist wat dat betreft. Ik heb al moeite met verhuizen in mijn eigen dorp.
@TonAlias | 07-08-22 | 19:42: Je moet wel doen wat bij je past. Anders word je doodongelukkig.
@Après toi | 07-08-22 | 19:44: Helemaal waar.
Ik kan ook niet helemaal weg uit de polder, om dat soort redenen. Leuk overigens dat je slagwerker bent, dat had ik nog gelezen. Emigreren is ook niks voor mij, tenzij het een extra huisje is in of buiten Nederland. Dan lukt het wel om langere periodes van huis te zijn.
@Après toi | 07-08-22 | 19:40:
Er valt nog wat te ontdekken:-)
Mooi! Waarom zou je zoeken als je het al hebt gevonden.
@letopuwzaak | 07-08-22 | 20:09: Ik laat je met veel plezier alle hoeken van de pampa zien.
Nou, ik ben niet erg 'om' wat Argentinië betreft. Breng een zak geld mee, en je ziet hier redelijk 'ok'.
Dan kun je prima in een handvol voornalige Oostbloklanden terecht, waar je trouwens nog makkelijker een betrekking in Nederland kunt onderhouden ook.
De wereld gaat ten onder. Dat is zo ongeveer wat ik elke keer in de topics van Sassen lees.
Nou ja, het zou kunnen. Niet lullig bedoeld hoor - meestal sla ik het over.
In dat ten onder gaan heeft ie wel gelijk, maar de fout die hij maakt is dat ie eraan wil ontsnappen. Ik zou zeggen: geniet ervan met alle teugen die tot beschikking staan.
@aflaatverkoper | 07-08-22 | 19:46: Tsja. Als alles in NL kudt is, waarom zouden er dan zoveel mensen hier naar toe komen? Waarom niet gelijk naar Zuid-Amerika?
NL heeft zeker problemen, genoeg zelfs, maar om net te doen of een ander land zoveel beter is, mwah. Goedkoper misschien, maar alle waar is wel naar z'n geld.
Ben, als eerder geplempt, een paar keer in die contreien geweest. Je wordt er omgelegd voor € 5.
Prachtlanden.
@Ichneumonidae | 07-08-22 | 19:58: Wel eens in Somalië geweest?
@Ichneumonidae | 07-08-22 | 19:58:
Het sleutelbegrip hier is bekrompenheid.
@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:01: Ja. Werd toen vastgebonden aan een auto en door de straten van Mogadishu gesleept.
Toch een heel andere ervaring dan dat gare Walibi.
@Ichneumonidae | 07-08-22 | 20:11: Having fun with the locals...
het is aardige flauwekul van iemand die doet alsof hij het weet maar ondertussen zit te sappelen in een schuurtje.
Kan me nog een uitzending van een Engelse kok herinneren met Argentijnse roots. Die kwam daar in een truckers café en kreeg daar een soort mini (nou ja mini) asados op de toog bestaand uit een soort BBQ met wat gloeiende kolen en daarop enorme hompen steak en worsten. En er werd niet gezeurd over zwarte korstjes.
Ik denk ook niet dat het zo relatief rustig blijft in NL. De energietarieven zijn nog geen jaar geleden als een raket gestegen, pas vanaf 1 oktober 2021. De eerste eindafrekeningen komen dus ook pas over krap twee maanden, als die tegenvallen vragen mensen zich af hoe ze de winter door moeten komen. Daar komt dan de inflatie en de stijgende voedselprijzen nog bij.
Ah joh, onvergelijkbaar. Nederland is veel welvarender en heeft ook een beter vangnet.
@Après toi | 07-08-22 | 19:29: en volgend jaar?
@Kartelmaster2000 | 07-08-22 | 19:33: Ook nog wel.
Eindafrekeninge zijn altijd in het voorjaar.
@AntiZanicz | 08-08-22 | 00:14: Die van mij was in juli, kreeg 769 terug
@AntiZanicz | 08-08-22 | 00:14: Dat is niet waar, de mijne meestal in oktober-december, omdat ik rond die tijd weer een nieuw contract aanging.
Ah leuk de Argentijnen. Het slechtste van Zuid-Amerika en Italie in een land. IJdelheid en fraude. Voelen zich ook beter dan de rest van het continent. Het vlees en wijn zijn goed. Ze hebben er mooie natuur maar als van je pensioen afwil beleg je in Argentinie.
Heb zo het idee dat heel Z.-Amerika naar de knoppen gaat. Cuba, Venezuela, Mexico, Bolivia, nu Chile en Colombia, als Lula DaSilva wint ook Brasil, alles naar de (communistische) ratsmoree. Of ben ik te negatief?
@viejohuevon | 07-08-22 | 19:34: Ze hebben er wel een boel problemen. Ik geloof dat alleen Uruguay nog redelijk probleemloos draait.
@viejohuevon | 07-08-22 | 19:34: Even inzoomen op Brazilië, omdat je hier het standaard 'Lula gevaarlijke communist' verhaal gebruikt - precies de emotie waarvan lui als Bolsonaro het moeten hebben.
Wat heeft Bolsonaro zo goed gedaan in verhouding met Lula? Ik ken nogal wat Brazilianen, hoogopgeleid en over het algemeen afkomstig uit de hogere middenklasse. Die vertrekken stuk voor stuk uit het Brazilië van Bolsonaro om hun heil elders te zoeken. Ook expats die voorheen in Brazilië werkten vertrekken voor een aanzienlijk deel omdat de omstandigheden onder Bolsonaro flink verslechteren.
Ik ben op de hoogte van de problemen met Lula, maar als ik de Brazilianen die ik ken moet geloven is hij te verkiezen boven een man als Bolsonaro, die enkel verkozen is omdat hij niet algemeen bekend stond als corrupt en grote praatjes had over criminaliteit en communisme (ik weet nog goed dat ik over de stranden van Rio liep tijdens de verkiezingen, waar allerlei halvegare semi militie figuren op grote bussen in microfonen stonden te brullen over het gevaar van het communisme). Inmiddels natuurlijk behoorlijk sprake van de nodige ophef rond de beste man zelf, evenals het niet te missen nepotisme waar de familie Bolsonaro aan doet. Bolsonaro, zo zie ik het, heeft zijn kans gehad en pijnlijk gefaald. Iedereen die ik ken uit Brazilië schaamt zich de ballen uit de broek voor hem...
@viejohuevon | 07-08-22 | 19:34: Ik mag hopen,dat die linkse klootviool,die vanaf vandaag president van ons land is, na 4 jaar weer verdwijnt,en geen Maduro 2 wordt.
@TancredvanTiberias2 | 07-08-22 | 19:50: Lula is natuurlijk wel de man van het gratis geld, gefinancierd door de stijging van de grondstofprijzen. En van de nationalisaties die weinig goeds hebben gebracht. Brazilië heeft ook een veel te duur pensioenstelsel, dat is op termijn onbetaalbaar. En Lula zit in het Putin-kamp.
@Après toi | 07-08-22 | 20:00: Heb tot nu toe niet het idee dat Bolsonaro ver verwijderd is van het Putin kamp. Zoals de meeste landen buiten 'het westen' is het belang van Brazilië waarschijnlijk ook om beide zijden wat te bespelen. Klopt inderdaad dat het onder Lula economisch wat beter ging dan op het moment. Ik probeer maar te zeggen dat de geschiedenis in Zuid-Amerika wat ingewikkelder ligt dan verwachten dat links = ondergang.
@Bob
Dat gevoel heb ik ook bij dat land.
Heb me laten dat het land rijk geworden is door het VK toen het nog een empire was (19e eeuw) en die hadden vlees nodig. Eerste spoorlijnen zijn dan ook door de Engelsen aangelegd. Aanvoer van vlees (koeien) vanuit binnenland naar de havens.
Overigens laten we eerlijk zijn ze hebben wel een president gehad met coole bakkebaarden. www.thetimes.co.uk/imageserver/image/... Hahaha!
@Basil Fawlty | 07-08-22 | 20:17: Ach, onze Carlos. God hebbe zijn ziel.
Ja, dat vertelde mijn Mexicaanse amigo ook : "alle Zuid Amerikanen hebben een hekel aan Argentijnen". Toen ik vroeg waarom, was het antwoord "Ze doen altijd uit de hoogte en denken dat ze zo Europees zijn".
@Basil Fawlty | 07-08-22 | 20:17: goddomme, Julio Iglesias verbleekt bij deze man, joh
Prins Bernhard zat toch zwaar in Argentinië en heeft Werkspoor hier naar de kloten geholpen met een krankzinnige opdracht uit Argentinië . Werkspoor bestaat sindsdien niet meer. Vooral door het personeel niet.
@Asteroid-B612 | 07-08-22 | 20:26: nou, hopelijk komen er dan geen Zuid-Amerikanen meer naar het Europese Nederland.
Column doet me denken aan een aantal nieuwsberichten over Mexicaanse steden waarin de inwoners totaal gek worden van de steeds grotere groep aan Amerikanen welke allemaal lekker rustig vanuit huis werken voor een bedrijf in Amerika en zo ook profiteren van het verschil in koopkracht.
Op kleine verschil voelt dit goed, sommige Nederlanders voeren dit ook uit op de ABC-landen of bijvoorbeeld Thailand doch op grote termijn zorgt dit voor inbalans in de samenleving. Maar ach, daar zullen je kinderen pas last van hebben...?
Hahahahaha!
Grotere groep Amerikanen in Mexico City.
Ga dat nieuwsbericht er eens bij zoeken en kijk om hoeveel USA-iers het gaat.
@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 19:50: er is alleen bekend dat minstens 1.5M amerikanen in Mexico zitten. Is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar de boodschap is hetzelfde
het is gewoon asociaal, ook op kleine schaal. Vooral in arme landen.
@Kartelmaster2000 | 07-08-22 | 19:25 | 3 | reageer
Ik weet niet of het persé slecht is voor lokale bevolking. Ben zelf 5 jaar geleden naar Thailand vertrokken en heb toen een klein huis laten bouwen. Nu bouwen we ook een zwembad met een gebouw ernaast (voor kantoor, ontspanningsruimte, misschien kleine winkel, etc...).
Het gebouw rond zwembad wordt gebouwd door "locals". De bouwer is één van de 2-3 aannemers uit ons dorp. Deze mensen uit ons dorp hebben zo wat werk. Veel mensen hier werken als een soort freelancer, ze hebben geen vaste baan, maar doen werk wat beschikbaar is. Kan de éne dag werk op een akker zijn en de andere dag de bouw van een huis. Geen gegarandeerd inkomen iedere maand.
De meeste kosten voor levensonderhoud die maken we lokaal. Onze dochter gaat naar een private Thaise school in de buurt, maar stel je daar niet te veel bij voor. Het is iets beter als een school van de Thaise overheid, maar geen internationale school met Westerse standaarden. Van de kosten die we maken voor de school worden leerkrachten en ondersteunende hulp betaald.
Op deze manier stimuleren we de lokale economie. En ik weet dat er veel mensen in ons dorp zijn, die armer zijn als ons. Maar er zijn ook zeker veel Thaise mensen een stuk rijker dan ons (in zekere zin ben ik niet rijk, want ik kan niet rentenieren).
Mensen in het dorp zijn vriendelijk naar me, dus ik denk niet dat er negatieve gevoelens heersen ten opzichte van buitenlanders. Aan de andere kant, er zijn ook zeer weinig buitenlanders waar ik leef - het is Thai countryside (ook wel "the sticks" genoemd op Engelse fora), geen toeristisch gebied.
Deze column klinkt een beetje als Kaag die zegt dat we allemaal een beetje armer worden..
Ondanks de belofte lees ik niets concreets wat mij op ideeën voor emigratie kan brengen. Hij kende het land al goed, sprak de taal en heeft genoeg middelen...
In Zuid Spanje vind je veel Argentijnen die werken als verpleger/verzorger, of in de horeca, omdat er in Argentinië weinig werk is en de salarissen heel laag liggen. En Zuid Spanje is weer veel armer dan Nederland.
@Après toi | 07-08-22 | 19:27: Nou in Andalusië is het zeker niet armer dan in Nederland. De Spanjaarden laten je wel graag in die illusie omdat anders de geldstroom van Noord naar Zuid in gevaar komt.
@UpdateAvailable | 07-08-22 | 20:00: Andalusië is -samen met Extremadura- de armste regio van Spanje. Hoge werkloosheid, laag gemiddeld inkomen. Het geld zit bij de expats die er wonen.
@Après toi | 07-08-22 | 19:27: en de stukjesschrijver gaat juist in Argentinië wonen, erg onwaarschijnlijk allemaal.
@UpdateAvailable | 07-08-22 | 20:00: die geldstroom is er helemaal niet. Vooralsnog harken we de winst binnen op de noodhulp waarvoor wij gratis geleend hebben en waar zij 5% voor betalen.
Vedienmodel in het Westen vanuit Argentinië zal in veel gevallen lastiger worden als de bommetjes in het Westen echt barsten. Lijkt me.
wie weet, het is het bekende proletengedrag van Nederlanders in (voormalige) arme landen als Spanje, Turkije, Thailand.
V/d week wat Argentijnen gesproken. 80% inflatie en de helft van de mensen in de armoe.
Maar goed. Als je geld hebt is het overal goed toeven. Veel plezier daar.
Binnenkort ook hier...
in de fantasiewereld van de stukjesschrijver die zonder enige scholing of ervaring de analyse wel even zal doen.
Crisis en crises klinkt zo negatief. Ik zou liever van uitdagingen spreken. En Mauricio Macri, de vorige president, was natuurlijk wel conservatief.
Optimist.
Dan leg maar alvast wat geld apart voor je uitdagingen.
Dan over de NLse crisis en crises gesproken... niet te negatief aub.
Wordt er in het verhaal een blik open getrokken:
1.Wooncrisis
2.Stikstofcrisis
3.Klimaatcrisis
4.Toeslagencrisis
5.Gascrisis
6.Watercrisis
7.Vluchtelingencrisis
8.Coronacrisis
9.Energiecrisis
10.Koopkrachtcrisis
11.Zorgcrisis
12.Aardbevingschadecrisis
13.Jeugdzorgcrisis
En Politici noemen het Vertrouwenscrisis!
@WMPost
De zondag kan niet meer stuk. Alle 13 goed.
@KlaagGraag | 07-08-22 | 20:49: Klein bier allemaal.
@Après toi | 07-08-22 | 21:23:
Zo klein dat het hele kabinet op vakantie is.... Waar maakt het uit joh....
@Louter Leuter | 07-08-22 | 22:11: Ze zijn allemaal goed bereikbaar.
REAGEER OOK