Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

GeldBlog — Don’t cry for me Argentina

Hoe Alexander Sassen van Elsloo verdween uit Nederland

Door een hele rits aan crises, die zowat allemaal terug te voeren zijn op overheidsbeleid, dromen veel mensen van emigreren. Ik zag de bui in 2007 hangen en heb mij toen voorgenomen om een dergelijke stap te maken. Hierbij een persoonlijk relaas dat wellicht enkele mensen op ideeën kan brengen. De lezers die ons gaaf land niet willen of kunnen verlaten, kunnen deze column dan beschouwen als een suggestie voor de vakantie van hun leven. De column bestaat uit 2 delen: wat achtergrond in deel 1 en de keuzes in deel 2.

Met betrekking tot de titel, kan ik het omgekeerde helaas niet zeggen… In 1979 vertrokken mijn ouders met mijn zus en ik naar Buenos Aires, Argentinië. Na een wat moeizame aanpassingsperiode  heeft het land mijn hart gestolen. De aanpassing was moeizaam omdat ik geen woord Spaans sprak (ik was overigens net geen 6 jaar oud) en toch naar school moest. De Rudolf Steiner Schule was de enige school die het blijkbaar geen probleem vond dat ik geen woord Spaans sprak, dus daar zat ik dan in de klas terwijl ik niemand verstond.

Social

Op een gegeven moment kon ik met handen en voeten wat Spaans (Castellano). Helaas voor mij stelden ze eigenwijze kinderen niet op prijs op mijn school, waardoor ik vaak een zwarte ster op het bord kreeg. Kritische vragen over het verhaal van de Ark bezorgden mij zelfs frequente theekransjes met de directrice. Maar als je als kind schold, dan was het echt bingo. En laten wij nou eerlijk zijn: de eerste woorden die je leert van een vreemde taal zijn scheldwoorden. Elke keer dat ik betrapt werd, moest ik mijn tong wassen met zeep. U weet wel, zo’n Unilever zeepblok met zwarte lijnen en zandkorrels. Dat het kraanwater uit een tank kwam vol met kakkerlakken, die dan om de zoveel tijd mee met het water uit de kraan floepten, maakte het geheel erg onplezierig. Schelden in Nederlands ging mij overigens niet veel beter af, want onze scheldwoorden kan men, zonder ook maar één woord Nederlands te kennen, gewoon voelend begrijpen.

Uiteindelijk sprak ik vloeiend Castellano en had ik veel vriendjes en leerde ik binnensmonds schelden. Dat stelde mij in staat om het land echt tot mij te nemen (als kind dan, hè). De asados (XXXL BBQ) in het weekend, het heerlijke eten, de natuur (alhoewel die Phoneutria nigriventor in onze bananenboom wat minder was), het klimaat, de snoepjes, de warme mensen en stevige onweersstormen hebben mijn jeugd gevormd. In 1983 kwam daar een abrupt einde aan, toen het familiekapitaal werd verduisterd in een vaag hotelproject in Uruguay en ons gezin terug naar Nederland moest. Ik heb Argentinië sindsdien nooit los kunnen laten.

Social

Dan fast forward naar 2007, ik zag als stockbroker de waanzin van ons schuldgedreven economische systeem. In 2008 kwam de klap pas, maar intussen kwam ik via de schuldenproblematiek uit op de eurozone en waarom het hier onnodig erger was (euro is onhoudbaar omdat leden te verschillend zijn waardoor de uitkomsten divergerend in plaats van convergerend werken). Na dat besef, ging ik natuurlijk ook naar de EU kijken, waar soortgelijke conclusies getrokken konden worden. Samen met de culture clashes en een berg andere problemen die ons land toen rijk was, zag ik het dus somber in voor Nederland. De staat zou steeds groter, invasiever en wettelozer worden om zodoende de groeiende groep ontevreden mensen in het gareel te houden. Ik moest weg en Argentinië was het doel.

Argentinië heeft eigenlijk alleen maar linkse regeringen (vooral Peronistas), die het land op zijn best achterlaten in de puinhoop waarin ze het aantroffen. Corruptie, afpersing en moord zijn onderdeel van het politieke spel. Niet echt een aanbeveling, maar Argentinië is federaal opgezet. Dus de politiek zit in Capital Federal, Buenos Aires. Maar de andere federale staten vechten dus vaak met de centrale overheid. Met name Cordoba en Mendoza, waar wijn en agri de dollars verdienen voor Argentinië, liggen vaak overhoop met Buenos Aires. Mijn idee was, waar twee honden vechten, ga ik de derde zijn. Verder is de overheid niet zo efficiënt als in Nederland, waardoor je relatief met rust gelaten wordt. Het was dan ook het plan om naar één van die provincies te verkassen.

Sinds jaar en dag heerst er wel een klassenstrijd, maar armoede en economische tegenspoed zijn een gegeven voor velen waardoor de situatie relatief stabiel is; als 35% van Nederland de armoede inglijdt, moet ik het nog maar zien of alles zo rustig blijf… Verder heeft Argentinië geen noemenswaardige culture clash zoals in veel Westerse landen wel het geval is. De gezondheidszorg is minder erg dan je zou denken en met wat dollars is enorm veel te regelen. De scholen zijn redelijk goed en erg vriendelijk naar de kinderen toe (behalve als je als vloekend iemand op de Rudolf Steiner Schule zit). Verder hebben enkele steden ook internationaal erkende scholen, maar daar hangt wel een prijskaartje aan (USD 5.000-20.000 per jaar). Eten en wijn is er in overvloed en vol van smaak en goedkoop. Vier keer per week uit eten is daardoor gewoon mogelijk. Huizen en auto’s zijn dan weer relatief duur, maar nog steeds een schijntje vergeleken met Nederland (geldt niet voor Buenos Aires overigens). 

Echter, dit alles is alleen werkbaar als je genoeg vermogen hebt om een huis, auto’s en reserve te verkrijgen. Verder is het verdienen van geld in Argentinië als buitenlander erg moeilijk, dus een verdienmodel in het Westen is aan te raden; het koopkrachtverschil zorgt er in wezen voor dat je salaris maal 3 gaat. Ik ga hierbij wel uit dat ondanks het economisch afglijden van het Westen, de totale koopkracht van een Westers salaris hoger zal blijven in Argentinië, maar dit is allerminst zeker.  

Volgende week, deel 2 van deze column.

Reaguursels

Inloggen

Argentinie was 100 jaar geleden een van de 10 rijkste landen van deze wereld. Is nu een soort zuid europa zonder euro.

Winston1 | 08-08-22 | 01:57

Iedereen die zijn persoonlijke situatie wil en kan verbeteren moet dat vooral doen. Ik ben zelf 'status: geemigreerd', maar dat is een keuze gemaakt uit nieuwsgierigheid, niet om de staat van Nederland. En ik heb prima geleefd in een dictatuur of twee, en in de Derde Wereld, dus ik snap wat Alexander bedoelt met valuta-voordeel en minder efficiente overheid.

Maar ben dat gelul dat het daar dan (gemiddeld) beter is dan in Nederland wel wat beu. In een specifieke situatie (euro's of dollars verdienen in een land dat economisch volledig vastgedraaid zit)... tuurlijk, dan ga je er persoonlijk op vooruit. Maar dat is alleen omdat het met veel mensen om je heen relatief slechter gaat, in ieder geval in landen als Argentinie, of het hier in verschillende threads over deze topics vaak genoemde Bulgarije. Omdat je het persoonlijk financieel kunt opvangen merk je daar weinig tot niks van...

Dus als dat je beweegreden is, dan ga je in feite ergens anders heen om daar de D66'er uit te hangen... beetje markt-verstoren, geen idee hebben van wat er speelt, nooit met gewone mensen praten en je niet met hun problemen kunnen identificeren, want die problemen zijn te vermijden door in enclaves te gaan wonen met andere rijken.

Vooral doen. Het is maar een constatering.

Sjors W. | 08-08-22 | 00:32

Ik ben ronduit verbaasd. Vandaag naar Nieuwegein geweest. Veel omgekeerde vlaggen zien hangen. Niet van boeren, maar stadsbewoners. Het piept en het kraakt en het schuurt in de samenleving...
En inderdaad:
1.Wooncrisis
2.Stikstofcrisis
3.Klimaatcrisis
4.Toeslagencrisis
5.Gascrisis
6.Watercrisis
7.Vluchtelingencrisis
8.Coronacrisis
9.Energiecrisis
10.Koopkrachtcrisis
11.Zorgcrisis
12.Aardbevingschadecrisis
13.Jeugdzorgcrisis
En Politici noemen het Vertrouwenscrisis! #hetisklaar

MyCatIsDoingThis | 08-08-22 | 00:10

Ik begrijp de heer Sassen. Opgegroeid in Zuidoost Azië, paar jaar Spanje (y hablo castellano), wat donker Afrika, middelbare school in drie delen van het land, en studie in Nederland. Daarna gewoond en gewerkt in Beieren en Hessen. Terug naar Nederland. Sinds in paar jaar weer het in het buitenland en net een appartement gekocht in Spanje. Verdeel mij tijd tussen drie landen en de kans is groot dat het er twee worden, waarbij Spanje op één staat. Zin in. Nog twee jaar te gaan en ik ben vrij.

Louter Leuter | 07-08-22 | 22:25 | 5

@Louter Leuter | 07-08-22 | 22:40: Klinkt goed, of het nu Madrid, Segovia of Toledo is.

Après toi | 07-08-22 | 22:54

@Après toi | 07-08-22 | 22:54:
Alle drie top inderdaad. In Segovia als kind regelmatig naar het restaurant Meson de Cándido bij het aquaduct geweest. Ander klimaat dan Madrid ook. Toledo heeft het ook. Maar gezien mijn werkzaamheden en verplichtingen wil ik toch wat dichter bij een luchthaven zitten.

Louter Leuter | 07-08-22 | 23:11

@Louter Leuter | 07-08-22 | 23:11: Dan is (de omgeving van) Madrid of Barcelona of Malaga de beste optie.

Après toi | 08-08-22 | 01:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Er zijn ook genoeg mensen die geëmigreerd zijn en het niet beter hebben nu en ongelukkig zijn. En sommigen zitten zo vast dat ze niet eens terug kunnen (financieel of op relatiegebied). Qua economie kan niemand de toekomst voorspellen, dus of je beter uit bent in NL of ergens anders is koffiedik kijken.

Hadena | 07-08-22 | 21:17 | 2

Daarom geen geld uitgeven wat je niet hebt

deathchant | 07-08-22 | 21:30

Ik woon inmiddels 5 jaar in Thailand en ik zal nooit meer terug naar NL gaan tenzij ik gedwongen wordt.

Als een (semi-)ontwikkelingsland denk ik dat Thailand zo’n beetje zelfde voor- en nadelen heeft als Argentinië.

DolfWeerwolf | 08-08-22 | 00:28

Onze koningin komt daar vandaan. Dus dan moet het wel goed zijn.

HaaiBaai | 07-08-22 | 21:17

Maar wat noem je 'genoeg vermogen'? Één ton, een meloen?

2Benen | 07-08-22 | 21:13 | 5

Die cijfertjes op uw bankrekening stellen niks voor en kunnen ten alle tijden weggenomen worden. Ware welvaart is dat je holdings, landgoed en politieke invloed in verschillende werelddelen in je zak hebt. De rest is peanuts.

Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 21:34

@Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 21:34:

Ik heb vastgoed, aandelen én vermogen. En weinig schulden. Meer kan niet doen. Politieke invloed heb ik echt 0,0. Ben maar een pleb.

2Benen | 07-08-22 | 21:47

@2Benen | 07-08-22 | 21:47: Vastgoed, aandelen en vermogen, met een verkeerde overheid kan alles genationaliseerd worden. Tijdens een oorlog is je vastgoed onbeschermd en bovendien onverzekerd, en ook de waarde van die aandelen kunnen zomaar verdampen. Zorg dat je ook wat draagbaar vermogen hebt, wat je onder de radar kan blijven houden, genoeg om een tijdje van te kunnen leven en zo klein je het bij je kan dragen.

BadPatNL | 07-08-22 | 23:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Allemaal leuk, Argentinië. Maar het gros van de reaguurders zit in NL en is ook daaraan gebonden of wil niet weg.
Ik zou liever een actuele column zien, die iets meer bijdraagt.

Het brein erachter | 07-08-22 | 21:11 | 9

@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 22:56:
Weet je niet. Werkte zijn vader bijvoorbeeld bij Philips dan word je uitgezonden. Werk jij bij Shell dan kom je bijna uitsluitend in ongure landen terecht (van Brunei tot Qatar). Wat kwam ik nog meer tegen.... Unilever, KLM, en figuren zoals Kaag.

Louter Leuter | 07-08-22 | 23:25

@Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 22:56:

Zes jaar oud dus. "Wat voor nest is dat".
Geldt dat verwijt dan ook voor alle kinderen van CPN-ers, PSP-ers, PPR-ers, GL-ers, SP-ers, en grote groepen D66-ers en PvdA-ers uit die tijd?
Volgens mij werden en worden zelfs de destijds fellow travellende ouders hier nauwelijks op aangesproken. Laat staan hun kinderen.

Terecht overigens, misdaden zijn niet erfelijk. Zelf verwijt ik onze beetje domme koning meer vanwege zijn "historische bron" dan zijn vrouw Maxima, die nu eenmaal niet verantwoordelijk is voor haar vaders misdaden (of haar mans domme opmerkingen). Grappig detail is dan weer wel dat haar pappie sindsdien meermaals in NL geweest is, met toestemming van de regerende partijen. Op wat guurrechtse columnisten na nam niemand daar aanstoot aan.

Dandruff | 07-08-22 | 23:29
▼ 6 antwoorden verborgen

Argentinië lijkt mij zeker geen gekke optie voor als hier de pleuris uitbreekt.

tjongerschans | 07-08-22 | 20:55 | 3

Als hier de pleuris uitbreekt, is ieder land buiten de EU een optie.

aflaatverkoper | 07-08-22 | 21:04

De pleuris op zich lijkt mij al een goeie optie. Er breekt al zolang niks uit....

Het brein erachter | 07-08-22 | 23:48

@Het brein erachter | 07-08-22 | 23:48: Want Covid en apenpokken waren niet ernstig genoeg?

ReyNemaattori | 08-08-22 | 00:11

Oh ja! Tijdens de generaals verhuizen naar Argentinië. En dan beweren dat Argentinië vooral door linkse regeringen in een puinhoop is veranderd! Valt deze Sassen even door de mand. Overigens geen enkele verrassing, want zijn stukjes passen helemaal honderd procent bij de achtergrond van de paplepel thuis bij de heer Sassen. Ach die Videla, die werd toen zelfs nog door onze nu koning verdedigd, toen onze koning nog een naïeve student was? Zelfde hout, zeg maar.

Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 20:55 | 3

De Peronisten hebben er vooral een economische puinzooi van gemaakt. Hoe vaak is dat land sinds de jaren 80 failliet verklaard?

Après toi | 07-08-22 | 21:37
-weggejorist-
oblix | 07-08-22 | 22:51

@oblix | 07-08-22 | 22:51:
Tuurlijk tuurlijk. Wel weet ik dat duizenden onschuldigen zinloos zijn vermoord in een paranoïde strijd tegen links. Destijds was dat zeer actueel. Dan erheen emigreren is nogal een aparte keuze.

Beste_Landgenoten | 07-08-22 | 22:54

Het enige, dat ik van m’n argentijnse vrinden heb geleerd is, dat je om de drie woorden ‘boludo’ door je zinnen door moet gooien. Succes gegarandeerd.

Overigens ontzettend aardige en gastvrije lui. En Buenos Aires heeft de hoogste dichtheid aan prachtige vrouwen per vierkante meter ter wereld. Zonder dat ze er van naast hun schoenen lopen. Wat dat betreft begrijp ik Sassen van Elsloo wel een beetje.

Lubbberrtt | 07-08-22 | 20:45 | 4

BA, het Parijs van Zuid Amerika.

Après toi | 07-08-22 | 22:20

@Après toi | 07-08-22 | 22:20: exact, zoals HKG van Azie....

oblix | 07-08-22 | 22:52
▼ 1 antwoord verborgen

Als trotse bezitter van nagenoeg nul munten ben ik toch blij de stap te hebben genomen in 2010 Nederland te verlaten, toen was het ook al lastig een normaal geprijsd huis te vinden.
De bank wilde niks doen, terwijl ik het niet slecht deed als onderaannemer als zzp'er.
Ik had toen al het idee dat het de verkeerde kant op ging met Nederland. Nu 12 jaar later sta ik echt te kijken wat een mallemolen NL is geworden . En ik vraag me wel eens af hoe mijn broers en zussen het volhouden zo te moeten leven. Ze hebben alles wat de buren ook hebben, maar nooit tijd.

deathchant | 07-08-22 | 20:34 | 8

@Harris Pilton | 07-08-22 | 21:44:
Ik heb nou niet de indruk dat het allemaal zo makkelijk is daar, ik begrijp dat de sappige kranten koppen makkelijker het buitenland halen.maar het lijkt mij geen pretje meer , drukte, alles is duur. Een beetje grond kost de hoofdprijs. Als je het al vind. Files. Dus moet er gewerkt worden, en daarnaast alle dingen doen die de sociale druk met zich meebrengt.

deathchant | 07-08-22 | 21:54
▼ 5 antwoorden verborgen

Greed is good Gekko !

In oorlogstijd verdienen aan schaarste, beetje wrang. Hoe kun je dit uberkapitalisme überhaupt verdedigen met droge ogen.

Net zo fout als somnige boeren die uitgehonderde stadsmensen een poot uitdraaiden in de 2de wereldoorlog.

Wattman | 07-08-22 | 20:22 | 7

@Wattman | 07-08-22 | 20:53:
U snapt het niet. Big corporate ligt in bed met big government. Dit is geen socialisme of kapitalisme, maar het systeem van fascisme: corporatisme. De hoge prijzen liggen aan monopolie vorming in samenspraak met overheidswetgeving (voor "klimaat" oa) die hun faciliteert.

De oplossing is niet minder kapitalisme maar minder globalisme en veel en heul veul meer liberalisme en nationalisme.

Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 21:30

@Dandruff | 07-08-22 | 21:19:

Blijf het maar verheerlijken die mooie marktwerking.

Niet huilen als dadelijk de armen hun eerlijke deel, desnoods met geweld, komen opeisen als zij geen andere uitweg meer zien.

Hoe kunnen mensen die nu al 15% van hun inkomen kwijt zijn aan energie een stijging aan van het 5 tot 10 voudige ?

Leg me dat uit en ik ben om, de zogenaamde vrije markt...

Wattman | 08-08-22 | 00:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zie net een stadje Neuquen in Argentinie. Echt grappig.

Verder pas nog een vlogger gezien in Argentinie die vertelde dat mensen hun salaris direct in crypto omzetten vanwege de hyperinflatie aldaar. Dus een inkomstenbron in een 1e wereldland is wel aan te bevelen.

Aan de andere kant, een paar vliegtuigen seizoensarbeiders voor de land en tuinbouw deze kant op en beide partijen hebben een win win. Maar dat staat weer niet in verdrag van Marakech.

sjef-van-iekel | 07-08-22 | 20:21 | 3

Is geen stadje maar een provincie.

wijsvinger | 07-08-22 | 20:30

@sjef-van-iekel | 07-08-22 | 23:07: Neuquén is de hoofdstad in het Argentijnse bestuurlijke gebied Confluencia

Hoe dan ook... geyl

sjef-van-iekel | 07-08-22 | 23:08

Argentinië. Het land van zilver. Het dichtst dat ik er ooit bij gekomen ben was op Mykonos. Een air hostess, no no no I'm not a stewardess!!!, genaamd Claudia. Ik bakte er niks van versiertechnisch , hoe sportief ze ook was. Heur volgende stop was Club Med op Ibiza.

10 jaar later heb ik Ibiza gedaan, maar dan het wel leuke strand. Maar Claudia: verreweg de mooiste jongedame die ik ooit in het wild ben tegen gekomen. Ik kan alleen maar hopen dat ze nu in haar nopjes is. Hoe oud zal ze nu zijn, iets van 50?

Een paar lieve koters en een stevige alimentatie. Mykonos zal het voor mij nooit meer worden. Voor je het weet loop je ook daar weer een of andere BN 'er tegen het lijf.

Gatver.

Hetkanverkeren | 07-08-22 | 20:16 | 2

Hetkanverkeren | 07-08-22 | 20:16 |
Claudia de Breij is 47....

Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:21

@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:21: Mag ik dan alsnog bij jou, mijn beste?

Hetkanverkeren | 07-08-22 | 20:55

Best een leuk artikel. Kan de schrijvert ook een tango?

horsteknots | 07-08-22 | 20:15

Klinkt niet bepaald als een oplossing maar eerder als het misbruiken van een ander brak systeem. Dat kunnen dus ook niet teveel mensen doen voor dat spel vastloopt.

Deflatiemonster | 07-08-22 | 19:58 | 2

Exact dit. “Ik ben tot de rand gevuld met vermogen en misbruik een ander land om me tyfus rijk te voelen en te gedragen”. Applaus hoor

YoMoms | 07-08-22 | 20:01

@YoMoms | 07-08-22 | 20:01:
Exact dit. “Ik heb niks en misbruik een ander land om me tyfus rijk te voelen en te gedragen”. Applaus hoor
Welkom in Nederland.

Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:12

Zijn er nog "columnisten" , stukjes schrijvers, etc bij GS die hier wél wonen? In Nederland dus..

Zwizalletju | 07-08-22 | 19:51 | 4

Ja ik!

Ik heb volgens mij nog 3 BV's en een stichting in Nederland.

Kaas de Vies | 07-08-22 | 19:58

@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 19:57:
Portugal is niet veilig te noemen, Ethan Ralph is er in elkaar gemept tot 2x toe.

Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 20:02

Stof tot nadenken

deathchant | 07-08-22 | 20:45
▼ 1 antwoord verborgen

Mijn kroontje is inmiddels standaard mijn verjaardagscadeau. Dat is al heel wat, want mijn wederhelft haat GS.

MickeyGouda | 07-08-22 | 19:50 | 11

@Graaf_van_Hogendorp | 07-08-22 | 20:00:
In tegenstelling tot zijn wederhelft is mijn man bijzonder weldenkend en ruimdenkend. Hij verkeert in de veronderstelling dat dit blog louter wordt gefrequenteerd door querulanten en rechtsradicalen. ;-)

MickeyGouda | 07-08-22 | 20:16
▼ 8 antwoorden verborgen

Eind jaren zeventig was het al "druk" in Nederland, met -als ik me niet vergis- zo'n 14 miljoen inwoners....

Ommezwaai | 07-08-22 | 19:48 | 4

@YoMoms | 07-08-22 | 20:00: Misschien had Juultje een vooruitziende blik en wilde ze alvast plaats maken voor barbaren uit den vreemde.

wijsvinger | 07-08-22 | 20:24
▼ 1 antwoord verborgen

Laat maar. Fucking expats en hun frisse Telegraafblik kunnen me gestolen worden. Laatst vroeg zo’n belastingontduiker of het klopte dat in NL de straatverlichting niet meer brandt omdat we failliet zijn. En in Argentinie mogen ze nog zo aardig zijn: ze eten er ook asociaal veel vlees en het milieu boeit ze ook niet.

CantShakeMe | 07-08-22 | 19:44 | 6

@HogeNood | 07-08-22 | 19:50: Meeste goedkope betere stukken zoals ribeye, entrecote, biefstukken ,runderhaas komt uit Argentinië

BlaffendeTekkel | 07-08-22 | 20:14
▼ 3 antwoorden verborgen

Ander land, zelfde plan en motivatie…

Wijze uit het Oosten | 07-08-22 | 19:43

Wel vreemd. Ben je jaren financieelgeldhandelaar geweest en heb je niet genoeg om in Nederlandje te blijven.

De enige reden die ik kan bedenken om te vertrekken is wanneer je e.o.a. aandoening hebt en het beter is voor je huid/botten om in tropische warmte of ijle lucht te verblijven.

calamiteiltje | 07-08-22 | 19:43 | 1

Nee hoor. Het is hier knap druk. En ook buiten de Randstad.

Louter Leuter | 07-08-22 | 22:37

Weten jullie welke mensen destijds ook en masse naar Zuid-Amerika vertrokken?
Is maar grapje hoor, Sassen.

Ichneumonidae | 07-08-22 | 19:42 | 8

@BobDobalina | 07-08-22 | 19:50: Die schijnen inderdaad als eersten daar naar toe te zijn gegaan, via de Beringstraat. Al weer even geleden.
Mogelijk ken je het boek van Jared Diamond (Paarden etc.). Wel de moeite waard om eens te lezen.
De tocht van noord naar zuid in Amerika was nogal problematisch.

Ichneumonidae | 07-08-22 | 20:05

@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 19:59: Dat laatste lijkt me idd nog erger. Heb in Z-Amerika eindeloze favela's gezien, tandeloze oude vrouwtjes zittend voor hun golfplaten onderdak. Vond het afschuwelijk.
Dat het nog erger kan geloof ik meteen.

Ichneumonidae | 07-08-22 | 20:08

@Ichneumonidae | 07-08-22 | 20:08: Die mensen in Favela's hebben tenminste nog hutjes. Klinkt hard maar is waar. Bangladesh, Somalië, Ethiopië, India, ga zo maar door....

Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:10
▼ 5 antwoorden verborgen

Heb 4 jaar in de randstad gewoond. In een prachtig huis maar was er nooit thuis. Ik voelde mij pas weer thuis toen ik na die 4 jaar weer in het huis in Twente trok dat ik achter de hand had gehouden (wel tijdelijk verhuurd). (Langlopende) vriendschappen, familie, samen bier drinken, oude herinneringen ophalen en alle plekjes in het dorp kennen zijn dingen waar ik niet zonder kan ben ik achter gekomen. Emigreren is niks voor mij.

Leptob | 07-08-22 | 19:33 | 8

@Après toi | 07-08-22 | 19:40:
Er valt nog wat te ontdekken:-)

letopuwzaak | 07-08-22 | 20:09

Mooi! Waarom zou je zoeken als je het al hebt gevonden.

MickeyGouda | 07-08-22 | 20:21
▼ 5 antwoorden verborgen

Nou, ik ben niet erg 'om' wat Argentinië betreft. Breng een zak geld mee, en je ziet hier redelijk 'ok'.

Dan kun je prima in een handvol voornalige Oostbloklanden terecht, waar je trouwens nog makkelijker een betrekking in Nederland kunt onderhouden ook.

Pontius Vulgaris | 07-08-22 | 19:31

De wereld gaat ten onder. Dat is zo ongeveer wat ik elke keer in de topics van Sassen lees.
Nou ja, het zou kunnen. Niet lullig bedoeld hoor - meestal sla ik het over.

Ichneumonidae | 07-08-22 | 19:28 | 7

@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:01: Ja. Werd toen vastgebonden aan een auto en door de straten van Mogadishu gesleept.
Toch een heel andere ervaring dan dat gare Walibi.

Ichneumonidae | 07-08-22 | 20:11

het is aardige flauwekul van iemand die doet alsof hij het weet maar ondertussen zit te sappelen in een schuurtje.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:15
▼ 4 antwoorden verborgen

Kan me nog een uitzending van een Engelse kok herinneren met Argentijnse roots. Die kwam daar in een truckers café en kreeg daar een soort mini (nou ja mini) asados op de toog bestaand uit een soort BBQ met wat gloeiende kolen en daarop enorme hompen steak en worsten. En er werd niet gezeurd over zwarte korstjes.

Wekkertje | 07-08-22 | 19:25

Ik denk ook niet dat het zo relatief rustig blijft in NL. De energietarieven zijn nog geen jaar geleden als een raket gestegen, pas vanaf 1 oktober 2021. De eerste eindafrekeningen komen dus ook pas over krap twee maanden, als die tegenvallen vragen mensen zich af hoe ze de winter door moeten komen. Daar komt dan de inflatie en de stijgende voedselprijzen nog bij.

quigg | 07-08-22 | 19:25 | 6

Eindafrekeninge zijn altijd in het voorjaar.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:14

@AntiZanicz | 08-08-22 | 00:14: Dat is niet waar, de mijne meestal in oktober-december, omdat ik rond die tijd weer een nieuw contract aanging.

quigg | 08-08-22 | 06:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Ah leuk de Argentijnen. Het slechtste van Zuid-Amerika en Italie in een land. IJdelheid en fraude. Voelen zich ook beter dan de rest van het continent. Het vlees en wijn zijn goed. Ze hebben er mooie natuur maar als van je pensioen afwil beleg je in Argentinie.

BobDobalina | 07-08-22 | 19:25 | 12

@Basil Fawlty | 07-08-22 | 20:17: goddomme, Julio Iglesias verbleekt bij deze man, joh

deathchant | 07-08-22 | 20:51

Prins Bernhard zat toch zwaar in Argentinië en heeft Werkspoor hier naar de kloten geholpen met een krankzinnige opdracht uit Argentinië . Werkspoor bestaat sindsdien niet meer. Vooral door het personeel niet.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:13
▼ 9 antwoorden verborgen

Column doet me denken aan een aantal nieuwsberichten over Mexicaanse steden waarin de inwoners totaal gek worden van de steeds grotere groep aan Amerikanen welke allemaal lekker rustig vanuit huis werken voor een bedrijf in Amerika en zo ook profiteren van het verschil in koopkracht.

Op kleine verschil voelt dit goed, sommige Nederlanders voeren dit ook uit op de ABC-landen of bijvoorbeeld Thailand doch op grote termijn zorgt dit voor inbalans in de samenleving. Maar ach, daar zullen je kinderen pas last van hebben...?

Kartelmaster2000 | 07-08-22 | 19:25 | 4

@Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 19:50: er is alleen bekend dat minstens 1.5M amerikanen in Mexico zitten. Is natuurlijk een extreem voorbeeld, maar de boodschap is hetzelfde

Kartelmaster2000 | 07-08-22 | 20:23

het is gewoon asociaal, ook op kleine schaal. Vooral in arme landen.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:11

@Kartelmaster2000 | 07-08-22 | 19:25 | 3 | reageer

Ik weet niet of het persé slecht is voor lokale bevolking. Ben zelf 5 jaar geleden naar Thailand vertrokken en heb toen een klein huis laten bouwen. Nu bouwen we ook een zwembad met een gebouw ernaast (voor kantoor, ontspanningsruimte, misschien kleine winkel, etc...).

Het gebouw rond zwembad wordt gebouwd door "locals". De bouwer is één van de 2-3 aannemers uit ons dorp. Deze mensen uit ons dorp hebben zo wat werk. Veel mensen hier werken als een soort freelancer, ze hebben geen vaste baan, maar doen werk wat beschikbaar is. Kan de éne dag werk op een akker zijn en de andere dag de bouw van een huis. Geen gegarandeerd inkomen iedere maand.

De meeste kosten voor levensonderhoud die maken we lokaal. Onze dochter gaat naar een private Thaise school in de buurt, maar stel je daar niet te veel bij voor. Het is iets beter als een school van de Thaise overheid, maar geen internationale school met Westerse standaarden. Van de kosten die we maken voor de school worden leerkrachten en ondersteunende hulp betaald.

Op deze manier stimuleren we de lokale economie. En ik weet dat er veel mensen in ons dorp zijn, die armer zijn als ons. Maar er zijn ook zeker veel Thaise mensen een stuk rijker dan ons (in zekere zin ben ik niet rijk, want ik kan niet rentenieren).

Mensen in het dorp zijn vriendelijk naar me, dus ik denk niet dat er negatieve gevoelens heersen ten opzichte van buitenlanders. Aan de andere kant, er zijn ook zeer weinig buitenlanders waar ik leef - het is Thai countryside (ook wel "the sticks" genoemd op Engelse fora), geen toeristisch gebied.

DolfWeerwolf | 08-08-22 | 00:56
▼ 1 antwoord verborgen

Deze column klinkt een beetje als Kaag die zegt dat we allemaal een beetje armer worden..

Ondanks de belofte lees ik niets concreets wat mij op ideeën voor emigratie kan brengen. Hij kende het land al goed, sprak de taal en heeft genoeg middelen...

Roos | 07-08-22 | 19:22 | 5

@UpdateAvailable | 07-08-22 | 20:00: Andalusië is -samen met Extremadura- de armste regio van Spanje. Hoge werkloosheid, laag gemiddeld inkomen. Het geld zit bij de expats die er wonen.

Après toi | 07-08-22 | 20:02

@Après toi | 07-08-22 | 19:27: en de stukjesschrijver gaat juist in Argentinië wonen, erg onwaarschijnlijk allemaal.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:09

@UpdateAvailable | 07-08-22 | 20:00: die geldstroom is er helemaal niet. Vooralsnog harken we de winst binnen op de noodhulp waarvoor wij gratis geleend hebben en waar zij 5% voor betalen.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:10
▼ 2 antwoorden verborgen

Vedienmodel in het Westen vanuit Argentinië zal in veel gevallen lastiger worden als de bommetjes in het Westen echt barsten. Lijkt me.

guldenmiddenweg | 07-08-22 | 19:21 | 1

wie weet, het is het bekende proletengedrag van Nederlanders in (voormalige) arme landen als Spanje, Turkije, Thailand.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:08

V/d week wat Argentijnen gesproken. 80% inflatie en de helft van de mensen in de armoe.

Maar goed. Als je geld hebt is het overal goed toeven. Veel plezier daar.

calamiteiltje | 07-08-22 | 19:15 | 2

Binnenkort ook hier...

Is dit nog nieuws? | 07-08-22 | 20:01

in de fantasiewereld van de stukjesschrijver die zonder enige scholing of ervaring de analyse wel even zal doen.

AntiZanicz | 08-08-22 | 00:07

Crisis en crises klinkt zo negatief. Ik zou liever van uitdagingen spreken. En Mauricio Macri, de vorige president, was natuurlijk wel conservatief.

Après toi | 07-08-22 | 19:10 | 6

@Après toi | 07-08-22 | 21:23:
Zo klein dat het hele kabinet op vakantie is.... Waar maakt het uit joh....

Louter Leuter | 07-08-22 | 22:11

@Louter Leuter | 07-08-22 | 22:11: Ze zijn allemaal goed bereikbaar.

Après toi | 07-08-22 | 22:22
▼ 3 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl