GeldBlog — Financiële markten kraken
picking up pennies in front of a steamroller.
De afgelopen weken gebeurde het onvermijdelijke, financiële markten lieten een veer. Onvermijdelijk, want de waarderingen en de snelheid waarmee koersen sinds de Covid-krach zich hebben ontwikkeld, waren ronduit waanzinnig. Eigenlijk is deze waanzinnige koersontwikkeling al sinds 2009 bezig. De hoofdreden hiervoor was de enorme liquiditeit die centrale banken in de markt pompten. Deze bleven echter vooral hangen in de financiële markten waardoor daar wel een flinke inflatie te zien was. Maar dat is nu dus anders. Na de zware klappen op de beurs, is het de vraag of we al het slechte gezien hebben of dat het nog erger wordt.
De voornoemde inflatie in financiële waarden had jarenlang nauwelijks invloed op het inflatiemandje van de statistiekbureaus. Maar sinds de lockdowns hebben overheden fiscaal bijgesprongen wat in combinatie met problemen in aanvoerlijnen en een veranderde samenstelling in consumptie, zijn prijsstijgingen wel degelijk doorgedrongen tot het inflatiemandje.
Hierdoor voelde de Fed zich genoodzaakt om het monetaire beleid te veranderen van ruimend naar verkrappend. Sindsdien zijn de rapen gaar, ondanks dat de Fed nog maar weinig heeft gedaan; ze zijn net begonnen met verkrappen. Maar ja, markten lopen altijd vooruit; ze prijzen immers de verwachtingen in en de verwachting is dat de Fed flink op de rem zal blijven trappen en dat de economie zal gaan lijden.
Zoals twee weken geleden ook beschreven, lijkt een recessie onvermijdelijk waardoor de koersen een zuidwaartse koers volgden. Crypto implodeerde, obligaties kregen langdurig klappen en de favoriete tech-aandelen (FAANG) kregen een brute afranseling. In FX (valuta) gebeuren er helemaal grootse dingen want de koers van de dollar sterkt aan, en de rest moet er aan geloven zelfs de Zwitserse frank (alleen de roebel doet het goed…). Maar de Japanse yen is de munt om in de gaten te houden zoals eerder beschreven is op dit blog. Daarmee samenhangend, laten ook de yuan en de euro zich niet onberoerd.
Dus na al dit geweld, zijn we eindelijk bij de bodem geraakt, of is dit een tussenstop? Een strateeg bij JP Morgan stelt dat iedereen nu bearish is, en als iedereen zo negatief is, dan zit het waarschijnlijk al in de koersen, nietwaar? Volgens een strateeg van Bank of America is het de 41ste keer dat de S&P500 vijf weken op rij de week negatief afsluit; best uitzonderlijk dus en dat zou de belegger goede moed moeten geven. Zoals de tabel laat zien is het in de enkele weken daarna vaak positief op de beurs. Echter, met dergelijk lage gemiddelde percentages voor de eerste weken en daarna grotere negatieve gemiddelden, lijkt het verdomd veel op picking up pennies in front of a steamroller.
Op de lange termijn is het beeld wat minder positief dus als men de historische en technische analyse van BofA moet geloven. Een andere strateeg van dezelfde bank, Hartnett stelt dat de S&P500 zeker naar de 3000 zal gaan; dus nog 23% daling voor de boeg ten tijde van dit schrijven.
Hartnett heeft de oude cijfers over bear markets erbij gehaald om een idee te krijgen wat de beurs in petto heeft. Zo zijn er 19 bear markets geweest in de afgelopen 140 jaar, met een gemiddelde koersdaling van 37,3% met een gemiddelde duur van 289 dagen. Hier is Hartnetts koersdoel van 3000 voor de S&P500 op gebaseerd.
Echter, er zijn nogal wat verschillen tussen bear markets, en aangezien er maar 19 zijn geweest, is het erg gevaarlijk om maar van het gemiddelde uit te gaan (die -37,3%). De liefste beer (zie tabel) sloeg 20,1% van de top af en de meest onaardige beer, hou je vast, 86,2%! En deze laatste duurde ook nog eens bijna 3 jaar… Maar ja, dat was dan ook de Grote Depressie.
Dus wat gaat het zijn? Omdat deze crisis gezien kan worden als een voortzetting van de kredietcrisis van 2008, zou men erger verwachten, want toen ging de S&P500 met 56,8% de boot in. Dit zou betekenen dat de S&P nog een kleine duizend punten lager gaat dat Hartnetts koersdoel van 3000 (2058 om precies te zijn).
Social
Of zal de Fed redelijk snel inzien dat zij niet verder kan gaan met haar verkrappende beleid en juist uit nood de geldkraan weer zal moeten opendraaien? En dan opendraaien zoals we nog nooit gezien hebben? Zal de S&P500 dan weer een rally maken die jarenlang duurt zoals die van sinds 2009? Of zal de dollar dan (eindelijk) door de mand vallen, waardoor de systeemcrisis die dan volgt het voornoemde lijstje dan zal aanvoeren? U mag het zeggen.
Reaguursels
InloggenHet zijn net stoelen die financiele markten....
"Of zal de Fed redelijk snel inzien dat zij niet verder kan gaan met haar verkrappende beleid en juist uit nood de geldkraan weer zal moeten opendraaien?"
Macro economie is nog steeds niet je sterkste kant. Ze zullen wel moeten, totdat de inflatie onder controle is. De reden van het achterblijvende beleid van de FED en de resulterende hoge inflatie is juist dat de FED zich veel te veel focust op de beurskoersen.
Tenzij ze redeneren dat de hoge inflatie voor een fors deel veroorzaakt wordt door energieprijzen en een renteverhoging daar geen invloed op heeft.
@* Il Principe * | 15-05-22 | 21:59: Iets met communicerende vaten?
En hoe die vaten gebruikt worden om het volk uiteindelijk om de monetaire tuin te leiden?
"Zal de S&P500 dan weer een rally maken die jarenlang duurt zoals die van sinds 2009? Of zal de dollar dan (eindelijk) door de mand vallen, waardoor de systeemcrisis die dan volgt het voornoemde lijstje dan zal aanvoeren? U mag het zeggen."
Ik verwacht dat de Dollar sterk blijft deze crisis en tot aan een volgende crisis, nog geen systeemcrisis dus. De Euro zal weer langs het randje van het ravijn scheren. We lossen het weer op met meer schulden. Op naar een volgende rally dus, maar dat duurt nog even.
Hoe hard SPY 500 gaat dalen is maar relatief. Een Tesla aandeel die vanaf de hoogte punt 80% is gedaald laat ik waarschijnlijk nog steeds links liggen. Veel te duur gezien winst versus aandeel prijs verhouding. Maar wanneer een MSFT aandeel -40% daalt, dan ga ik die als gek bij kopen wegens een zeer scherpe prijs!!11!1! Aandelen die echt onderliggende waarde hebben zullen beperkt dalen in tegen stelling tot aandelen van bedrijven die flink zijn opgepompt wegens te hoge verwachtingen. Het is maar waarin je hebt belegd.
Overigens deze markt is niet schokkend. Niks is eng maar nog steeds een gevolg van. Het is wat investeerder Jimmy Rogers in 2008 al zei: "Let big European banks go bust. It will hurt but like a wildfire, you get fertile ground." En ik was het toen al met hem eens. Maar de ECB heeft dat dus niet gedaan. Rente te lang laaggehouden. te veel goedkoop geld en ja er kan, denk ik, nog een procent of 30 uit voordat men realistisch wordt. Er wordt geschud aan de boom en dat doet pijn voor de idiote snowflake aandelen en terecht. Nog meer schudden aub zodat de amateurs weg zijn en dan gaan we serieus praten.
@Basil Fawlty
Jimmy is briljant. Al hoor je al tijden niks meer van hem. Maar banken laten klappen? ABN en ING, gewoon failliet laten gaan? . Het helpen van de banken was de enige manier. Nu kan het overigens niet meer, dus we krijgen nog rare tijden.
Banks are Zeros
Mag eigenlijk niet maar een goede samenvatting kreeg ik afgelopen vrijdag. Kuch, jullie hebben het niet van mij, kuch, maar van man in Burberry regenjas, zonnebril, fake nose en snor in de parkeergarage. Kuch.
www.group.pictet/trading/trading-stra...
Waiting for Godot?
Of vluchten voor de superspreaders?
Das een lap.
tldr nu even. Maar de overvieuw bevat toch de lijn van Kees de Kort zo te zien.
Op zijn minst verontrustend dus. Zachtjes gezegd.
@Après toi | 15-05-22 | 18:16:
Atlas shrugged.
@reservebelgië | 15-05-22 | 18:22:
Leest wel gemakkelijk maar realistisch.
Dank! Sta je er zelf nog goed bij Basil? Je bent hier dag en nacht mee bezig met je Luganese bird's eye view...
@reservebelgië | 15-05-22 | 18:22: Volgens Kees de Kort zouden we in 1953 al totaal failliet zijn.
En dan die stelligheid, manmanman.
@Ichneumonidae | 15-05-22 | 18:37:
Haha, Kees is altijd heel somber, voorspelde ook een AEX van 100 met de kredietcrisis.
@Stachauer1971 | 15-05-22 | 18:32:
Yup. 95% cash op dit moment. Heb eind april, begin mei zo'n beetje alles verkocht en ben YTD plus 18%. (na Inflatie en die is hier is 2.5%). Maw ik bekijk het. Wat wel op de radar is (zoals ik gisteren al zei) is Eur/$ en dan short, maw ik zit naar pari te kijken en zelfs 0.9. Is thans 1.04 en kleingeld. Maar morgen is een andere dag.
@Ichneumonidae | 15-05-22 | 18:37:
Kees is toch de man die de dollar sinds 2008 al 100 keer failliet heeft verklaard? Heeft geloof ik aangekloot bij Staal bankiers. lief maar niet al te serieus nemen.
@Basil goed geregeld! Geniet van het leven zou ik zeggen maar dat doe je al.
@Ichneumonidae | 15-05-22 | 18:37: Kees was... (hij is ermee gestopt) een Trump fan. Dat heb ik nooit van hem begrepen.
@reservebelgië | 15-05-22 | 18:22: Kees nog nooit positief gehoord over de economie haha. De economie is sterk, er is geen personeel te krijgen en die oorlog in de Oekraïne gaat ook dit jaar nog wel over. Ik denk dat de Fed zn poot wel bijtrekt. In de Vs in nov Midterm..
@Basil Fawlty | 15-05-22 | 18:49:
En @ anderen,
Kees schetst het somberste macro-economisch perspectief. Denk dat het goed is dat dat belicht wordt.
Geopolitieke belangen en ingrepen van gepolitiseerde centrale banken dempen de gevolgen en proberen de crash uit te stellen.
Toch gaat het steeds verder de verkeerde kant op en zou zijn nogal sombere kijk wel eens sneller bewaarheid kunnen worden dan ons lief is.
En, Basil, dat dollar-verhaal is niet of nauwelijks aan economische wetten onderhevig.
De Petro-dollar word, desnoods met bruut militair geweld, kost wat kost in stand gehouden.
Kleine tip. Zie het verschil in reactie op de gruwel die loopt in UA, en wat al veel langer en vele malen dodelijker loopt in Jemen.
Kwestie van prioriteiten.
Een patroon proberen te voorspellen op basis van eerdere crashes is net zoiets als de botbreukschade voorspellen op basis van gemiddelde auto-ongevallen. Volkomen onmogelijk.
Geen hond weet waar de economie over een jaar staat. Nog los van wat er allemaal geopolitiek kan gebeuren. Misschien gooit Poetin wel met een nucleaire bom. Dan sta je daar met je voorspellingen en je modellen en grafiekjes.
Gewoon investeren in winstgevende bedrijven. Geen gekke dingen doen. En afwachten.
Die economische wetenschap heeft mij ook altijd verbaasd. Heb je maar 15 variabelen, dan zijn er 15(!) uitkomsten. Dat is gelijk aan 1,3 biljoen.
Kun je net zo goed voor 3 euro een glazen bol kopen.
Juist. Vooral dat laatste. Zeker als je 2 jaar of langer geleden bent ingestapt zou ik me nog geen ernstige zorgen over de koersen maken.
De VS knijpt de euro af en de euro kan niet volgen vanwege de zuidelijke landen.
Ook daarom moeten we Oekraïne bij de EU hebben...
De VS doet helemaal niks. De ellende met de Euro doen we gewoon zelf. De politici die het toestonden dat Griekenland kon toetreden tot de groep van Eurolanden zijn verantwoordelijk (als voorbeeld).
Lees “ Beware of Greeks Bearing Bonds“ geschreven door Michael Lewis:
www.vanityfair.com/news/2010/10/greek...
Nou nee..
Werd vandaag weer met krimpflatie om de oren getikt: Jumbo gesneden kruidkoek 5 plakken los verpakt voor € 1,22. Voorheen voor die prijs 350gr (5× 70gr) en nu 325gr (5× 65gr). Let op, dit is altijd stap 1, daarna volgt alsnog verhoging van de prijs.
Dat is een verhoging van ruim 7%, bijna €0,09
StokbroodjeAppie was 99 ct en alweer enige tijd 1,09 en nu 1,29. Kiloknaller kip van appie (leeft 2 weken langer voor het kelen dan de vorige) is nu de biologische prijs van eerder.
Bier prijs wordt je ook niet vrolijk van.. En het is nog maar het begin...
Wacht maar. Als je denkt dat je de hogere prijzen (of kleinere porties) nog wel kan hebben, dan vergeet je dat er heel veel mensen zijn die de prijsverhogingen niet trekken. En die moeten uiteraard gecompenseerd gaan worden. Er komt een nieuwe nivelleringsgolf aan, dit keer zonder enig protest van VVD of CDA want die weten ook niet meer waar ze het geld anders vandaan kunnen halen.
@Muxje | 15-05-22 | 18:07:
Belasting verhogingen, de burger betaald wel.
Een goede oorlog zal al deze geld ellende wel oplossen.
En het begin is gemaakt.
En nu? Nog meer betalen aan de pomp?
Nee. De seizoenskaart van Feijenoord wordt een stuk duut
@theo-is-dood | 15-05-22 | 17:36: Terecht ook. Kutclub.
Fietsen naar het werk? Op een gegeven moment wen je eraan. En nog gezond ook, zolang je maar niet onder een auto of vrachtwagen terecht komt
Hopelijk zijn we nog op tijd om prudente lange termijn denkers te belonen en de speculanten die sinds 1998 de overhand hebben dood te laten bloeden.
Elke verstandige belegger weet dat je helemaal niks aan dit soort voorspellingen hebt. Gewoon rustig doorgaan, stay invested.
Stel u de politieke paniek voor als over 3-4 jaar in het nieuwe pensioenstelsel twee grote pensioenfondsen moeten gaan korten omdat de beurzen minus 40% staan.
Als je als belegger tien jaar de tijd hebt komt het wel goed. Echter het ABP moet 10 Miljard Euro per jaar ophoesten aan pensioenuitkeringen
“ Het ABP heeft anno 2012 ruim 1,1 miljoen actieve deelnemers (premiebetalers), 913 duizend slapers (mensen die ooit pensioen opbouwden bij het ABP en die nog pensioen tegoed hebben) en 780 duizend gepensioneerden.[2] Aan die laatste groep verstrekt het fonds ruim € 10 miljard aan pensioenen per jaar.”
Inderdaad, stel dat de overheid denk dat ze zelf teveel schulden hebben, dan gaan ze gewoon bijlenen tegen 0% rente = geld bijdrukken. De machthebbers blijven dan vast in het zadel en de beurs crisis komt er niet, want de overheid koopt gewoon aandelen in. Dan luistert het bedrijfsleven ook wat beter. Op naar een totaal communisme!
Met een totale pensioenpot van 1800.000.000.000,
is dat peanuts.
Kijk op XE.com. En klik op een grafiek van de vijfjarige ontwikkeling van de CHF (Zwitserse Franc) tegenover de Euro.
U ziet dat de Euro in vijf jaar 4,6% minder waard is geworden in CHF. In tien jaar maar liefst 13%
De valutamarkt plakt een prijs op de Euro-ellende met de PIGS
Als de CHF de standaardmunt zou zijn waaraan alle andere munten ter wereld worden gemeten heeft u een punt.
@BobDobalina | 15-05-22 | 17:18:
Het laatste jaar is de Euro 14% minder waard geworden afgezet tegen de US Dollar
Zie XE.COM
@theo-is-dood | 15-05-22 | 17:25: U heeft dus een punt.
Er komen steeds meer ´Pigs` bij, dus dat gaat nog wel even door.
Moet je eens kijken wat er gebeurd als de Euro/CHF/Yuan de nieuwe wereld reserve munt wordt ipv $.. dan kun je echt lachen, helemaal met de waarde
@kyriaap | 15-05-22 | 18:13:
De Zwitserland/CHF is daar 1000x te klein voor. De euro is nog geen transferunie waarbij het noorden 100% garant staat voor schulden uit het zuiden dus dat gaat 'm ook niet worden. Die daalt nog wel even vrees ik. En de Yuan als wereldmunt? Daarvoor is te weinig vertrouwen in China lijkt mij. Misschien dat een aantal landen een mandje valuta als nieuwe valuta gaat presenteren maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.
Worden de pensioenen eindelijk eens geïndexeerd. Zuidwaarts dan.
Er moet juist gekort worden op de babyboomers die de pensioenfondsen leeg eten!
Waar haalt u die wijsheid vandaan?
Sinds 2008 staan de pensioen indexeringen al stil hoor. In de tussentijd gingen de beurzen prachtig omhoog.
@theo-is-dood | 15-05-22 | 17:10:
Leegeten? Die fondsen puilen nog meer uit dan ooit te voren.
@2voor12 | 15-05-22 | 17:54:
Bij een 2x zo lage rente heb je 2x zoveel geld nodig voor hetzelfde rendement. Het rendement wat nodig is om de verplichtingen af te dekken. D'r puilt dus niets uit als je begrijpt hoe het werkt.
Er zijn zoveel dollars bijgedrukt afgelopen twee jaar dat het niet meer goed komt. De Chinese munt zal het goed gaan doen. En we krijgen een flinke recessie. Biden smijt met geld. dat gaat dus echt een keer fout zoals we zien.
De chinese munt zal het zeker niet goed gaan doen. De chinese economie is gebaseerd op valse getallen. China zit in een gigantische huizenbubbel en ik weet niet hoe lang ze dat nog vol gaan kunnen houden. Naar schatting 30% van de chinese economie wordt opgeslokt door de huizenmarkt. We zien dat alle grote aannemers op de rand van de afgrond bevinden en half china staat vol met lege appartementenblokken.
@TheProphet | 15-05-22 | 17:14:
Inderdaad
“ China’s corporate debt to GDP ratio, a measure of corporate leverage, is now among the very highest globally. It has risen nearly 65 percentage points within a decade, the fastest increase among the major economies.“
Zie: merics.org/en/report/chinas-high-and-...
@TheProphet | 15-05-22 | 17:14: Ik zie mogelijkheden, hier hebben we ruimte te kort voor bepaalde lieden. China heeft woonruimte zat voor die gasten.
@ Theo: Ik vraag me af of corporate debt to GDP cijfers wel met elkaar te vergelijken zijn, met aan de ene kan de open economieën zoals in de westerse landen en anderzijds die van landen als China waar veel bedrijven (defacto) staatsbedrijven zijn.
@TheProphet | 15-05-22 | 17:14: en ze vergrijzen als de ziekte daar. Je ziet nu de groei inzakken, geen dubbele cijfers meer. Vele sollicitanten per vacature nu en een vlucht naar overheidsbanen die laag betaald zijn maar wel solide. En natuurlijk de onbetrouwbare statistieken daar. Wat zou hun staatsschuld zijn ? Die schijnt torenhoog te zijn.
@TheProfet
“De chinese economie is gebaseerd op valse getallen.”
Exact. De economische groei aldaar wordt o.a. gemeten naar het aantal opgeleverde woningen. Dat deze woningen niet verkocht en dus niet bewoond worden valt buiten beschouwing.
Dit is al jaren aan de gang, en de case Evergrande laat zien dat de economische brand zich niet langer beperkt tot de binnenmuren.
Wat dit op termijn gaat betekenen voor de Chinese nationale valuta is voor mij een vraagstuk; immers met meer dan één miljard inwoners is de (eventuele) belastingopbrengst gigantisch.
@TheProphet | 15-05-22 | 17:14:
En het is nog erger. Veel van die chinese nieuwbouw is dermate slecht gebouwd, door te bezuinigen op kosten, materialen en benodigde tijd, dat het op instorten staat. Zie oa de vele filmpjes op YouTube over 'chinese tofu dregs': spontane sinkholes, loslatende gevelbekleding, instortende gebouwen. En er wordt door particuliere Chinezen veel geïnvesteerd in dit soort projecten als ene vorm van pensioenvoorziening, dus die zullen dat geld ook kwijt zijn.
Behalve de stimmie-cheques is dit geld niet in de reële economie terecht gekomen en derhalve niet inflatoir. Zoek het maar eens op.
REAGEER OOK