GeldBlog - Inflatie? Het kan nóg, nóg, nóg erger
De economische crisis gaat er komen. Vraag is hoe zwaar deze zal zijn. In plaats daarvan lijken economen zich vooral bezig te houden met de vraag OF er een recessie komt en zo ja wanneer: 1e kwartaal 2023, of 2e kwartaal, dat soort geneuzel.
Economen zijn soms best een grappig volk. Zo verwachtte bijna geen enkele mainstreameconoom dat ruim monetair beleid (zeg maar lage rentes en Quantitative Easing) tot inflatie zou leiden. Dat sindsdien de prijzen van aandelen, obligaties, vastgoed, kunst, collectables, grondstoffen, edelmetalen en crypto bijna allemaal flink stegen, deed niks af aan hun dogmatische benadering van inflatie. Immers, inflatie wordt berekend op een “mandje” met goederen en diensten en voornoemd lijstje aan activa komt nauwelijks voor in dat mandje. Zo konden de mainstream-economen volhouden dat het monetaire beleid geen inflatie veroorzaakt.
Toen kwam corona kwamen de lockdowns die de vraagzijde flink raakten; in den beginne, althans. Al snel kwamen overheden met allerlei steunpakketten om alles en iedereen overeind te houden. Hoewel dit nodig was om een totale ineenstorting (systeemcrisis) te voorkomen, gingen veel overheden te lang door met dit beleid, omdat ze maar bleven vast houden aan de ineffectieve lockdownstrategie. Overigens draaiden sommige mainstream-economen toen, zoals Lawrence Summers:
Social
Het gevolg was dat consumenten en veel bedrijven hierdoor gewend raakten aan de steunpakketten. Bedrijven ontsloegen geen mensen en de mensen gingen door met consumeren alsof er niets aan de hand was. Deze consumptie werd wel anders, want deze werd door de lockdowns verlegd van diensten naar goederen. De goederensector kreeg hierdoor te maken met een plotse en flinke toename in de vraag. Dit terwijl de aanvoerlijnen faalden door de lockdowns. Links en rechts proberen deze bedrijven hun goederen te fabriceren en te leveren, waardoor er een grote vraag naar personeel ontstond (en een tekort aan materialen).
Normaal geen probleem, maar weinig mensen kwamen in beweging omdat ze toch wel steungeld kregen. De arbeidsmarkt verkrapte daardoor, wat opwaartse druk op de lonen veroorzaakte. Gelukkig voor deze bedrijven had de horeca het wel zwaar en besloot een gedeelte van het personeel over te lopen. Nu de horeca weer open is, blijkt veel personeel niet meer terug te willen komen, ondanks startersbonus en een hoger loon. Als het nieuwe consumptiepatroon niet verandert naar normaal (pre-lockdown), dan zal dit een blijvende opwaartse druk op salarissen veroorzaken. Temeer omdat de maakindustrie vaak een bepaalde skill set en opleidingsgraad nodig heeft, die schaars is.
Maar hoe erg deze set-up ook is, het kan altijd erger: enter Poetin. Nog meer aanvoerproblemen, met name in energie en voedsel. En gezien dit een gevecht is tussen het Westen en China (met onder andere vazal Rusland), lijken deze problemen permanent te gaan worden. Gooi daarbij de (versnelde?) transitie naar Groen erbij en het inflatoire beeld is compleet.
Of toch niet, want het kan nóg nog erger. De centrale banken zitten namelijk niet meer op één lijn, want de Fed wil vol in de ankers, maar de ECB wil er niet echt aan en de Japanse centrale bank gaat juist de andere kant op. Het gevolg is dat de dollar aansterkt tegenover de euro en de yen (en de yuan. Het is ook de reden dat de belegger juist het Oosten in de gaten moet houden, want daar gebeuren nu grootse dingen, in negatieve zin dan). Dit zorgt voor nog meer inflatie via import die voornamelijk in dollars moet worden afgerekend.
Uiteindelijk zijn er maar twee mogelijke uitkomsten: of de hogere prijzen leiden automatisch tot vraagdestructie, of de monetaire verkrapping door centrale banken doet dat. Maar ook hier blijven mainstream-economen redelijk illusionair denken, want ze denken dat dit proces van vraagdestructie met chirurgische precisie gedaan kan worden waardoor er niet te veel vraag wordt vernietigd. Ofwel, een recessie kan worden voorkomen als centrale banken het precies goed spelen.
Even los van het feit dat centrale banken niet op hetzelfde beleidspad meer zitten, heeft elke monetaire verkrapping door de Fed tot crisis geleid. Gezien de huidige omstandigheden zeer geladen zijn, gaat een zachte landing never nooit niet lukken.
Oh, en het kan altijd nóg nóg nog erger, want overheden komen nu voor grote gaten in de begroting te staan. Door hogere defensie-uitgaven, een snellere groene transitie, hogere rente lasten en nog van zulks, moeten de belastingen omhoog. Het is een gotspe dat die mainstream-economen neuzelen over een mogelijke recessie, want als er iets zeker is, is het wel dat er een economische crisis aankomt. De enige echte vraag is hoe erg deze recessie zal zijn.
Gelukkig voor de mainstreameconomen werken veel van hun soortgenoten bij de Fed en de verwachting is dan ook dat na een agressieve verkrapping, de Fed al snel een draai moet maken naar monetaire verruiming. Maar of dit op tijd komt voor de EU en Japan durf ik te betwijfelen en dat maakt het verschil tussen een lichte recessie en een zware (voor Nederland). Wellicht dat het hele trucje niet meer werkt, dus ook niet voor de VS. Dan kan het woord recessie worden ingeruild voor depressie. De voedingsbodem die dit zal veroorzaken, is een groot punt van zorg, en wellicht een onderwerp voor een van de volgende blogs.
Oh en voor de reaguurders die iets positiefs zoeken omdat er weinig positiefs over de economie, banken, of geld valt te vertellen, zie video. Financiële tip: Neem er een wijntje bij.
Reaguursels
InloggenHierboven wordt overigens maar de helft van het hele verhaal verteld. Hier de rest: www.zerohedge.com/geopolitical/food-s...
Gelukkig woon ik in Zwitserland.
Kijk het grootste gevaar is niet de inflatie maar de rellende massa die los zal gaan op de al dan niet schuldigen aan deze ellende. Redeloos , redeloos, radeloos. De gebroeders de Witt hadden het ook niet in het snotje. Het kostte ze de kop en de edele delen. Ik denk niet dat de bevolking in 350 jaar veel beschaafder is geworden. Gezien de boze reactie op simpele regeltjes en wetjes die je ziet
Hoe lang is die Sassen van Elsloo nu al paniek aan het zaaien, en hoe vaak zijn zijn voorspelling tot nu toe uitgekomen? Elke keer weer een paniekverhaal, maar er gebeurt niets.
Gas en elektriciteit 100% omhoog, maar volgens Japannert niets aan de hand. Gewoon doorlopen mensen.
Uiteindelijk heb je natuurlijk gelijk dat er een ressessie komt. Gemiddeld Ellie 7 jaar
Dat gelul over modellen van economen: ze hebben geen modellen! Een model is een geschaalde replica van de werkelijkheid die je test in een bepaalde omgeving(gecontroleerd of niet) Is er ooit een een economisch model in triplo getest en op basis daarvan gefalsifieerd? Nou dus nooit….
Als economen de economie konden voorspellen zouden ze rijk worden van alle beleggingen en het ons niet vertellen. Maar goed, Ik voorspel dus dat de euro over een jaar niet meer bestaat als Rusland dan geen gas aan Europa levert. Maar ja, wat moet ik nu met mijn spaargeld doen? Mogelijkheden zijn eindeloos maar niemand kan mij echt vertellen hoe ik mijn vermogen veilig stel.
De mensen die steeds in het rood staan zijn dus bijna de winnaars op de mensen die veel spaargeld hebben.
TL;DR: “You will own nothing and you will be happy.”. Op naar de digitale currencies uitgegeven door centrale banken waar overheden bepalen wanneer u wat moet uitgeven in welk gebied. The future is bright!
De euro is al digitaal, wordt al uitgegeven door centrale banken en de overheid bepaalt nu al (enigszins) waar en wanneer u uw geld uitgeeft, of niet uitgeeft vooral, zie bijvoorbeeld de lockdowns of subsidies. En u heeft het blijkbaar niet in de gaten en bent dus al helemaal happy.
@Vunzigheid | 01-05-22 | 21:57: You ain’t seen nothing yet. Digitale banktransacties en een app met wat getalletjes is wezenlijk iets anders dan programmeerbaar geld. “Permit me to issue and control the money of a nation, and I care not who makes its laws!”…
Allemaal domme elkaar-na-praters. Economie is verworden tot een theorie die dan iedereen gaat volgen zodat hij waar wordt. Bezuinigen leidt tot een recessie, dat si de enige reden. En bezuinigingen komen doordat economici zeggen dat er een recessie komt.
De waarheid is dat er nog nooit zoveel werk is geweest als nu. Alles groeit als een gek.
Net voor de kredietcrisis uitbrak groeiden de bomen ook tot in de hemel. Is vaak zo voor een recessie/depressie.
Dat er zoveel werk is wil m.i. niet zeggen dat de economie gezond is. Er is ongelooflijk veel geld in gepompt.
@Wattman | 01-05-22 | 21:08: Scherp Wattman, maar men lijkt de kredietcrisis al volledig te zijn vergeten, laat staan begrepen.
Morgen vergaderen de EU energieministers weer. Over leveren van gas aan Polen en Bulgarije. D66 Jetten zegt op alles ja en zal verder dan de andere landen willen gaan, want hè, wat boeit de Nederlandse bevolking. Toch?
EU lidstaten gaan gezamelijk gas en.olie inkopen. Dat betekent dat ze een hele hoge prijs gaan betalen, net als bij de vaccins, en dat betekent dat inflatie hoog blijft, want hoge energieprijs. Nederlands kabinet boeit dat niks, die laten de burger wel betalen. Het boeit ze gewoon niet. Goed voor de staatskas ook.
Duitsland, Oostenrijk bijvoorbeeld zijn andere landen. Die willen er hun bevolking niet voor op laten draaien (het positieve nu Merkel weg is).
Het gaat spannend worden. De uitkomst is dat de Nederlandse burger verliest. Dat sowieso.
Ik ben helemaal niet weg.
Interessant video bij "de nieuwe wereld";
"Grondstoffencrisis einde van het huidige geldsysteem?"
www.youtube.com/watch?v=EdobvC-bgNg
Ook gezien... een echte aanrader.
Bedankt voor het delen.
Haha, wel een informatief filmpje! Middelkoop heeft altijd wel interessante info, maar door de uitspraak van Amerikaanse marionetten regering in Kiev zal hij nu ook wel gecanceld gaan worden?
Ze gooien de inflatie elke keer op de stokkende aanvoerlijnen. Maar er is ook enorm veel geld bijverzonnen door FED en ECB. Lijkt me de belangrijkste reden. Die miljardair die Bunq oprichtte noemde dat vanmorgen ook als grootste oorzaak.
Zonder goud standaard word de waarde van geld bepaald door vraag en aanbod, dus bijdrukken heeft zeker een groot effect.
In de praktijk zou je moeten kijken naar waar mensen het grootste deel van hun bruto inkomen aan uitgeven, en verreweg het grootste deel gaat dan naar belastingen. Als belastingen niet mee zouden groeien, dus niet een percentage zoals loonbelasting en BTW of het steeds "aanpassen aan inflatie" van vaste accijnzen, maar een vast bedrag per product dan zou dat de inflatie (maar ook deflatie!) met meer dan de helft verkleinen.
Als je dan kijkt dat overheden steeds beweren een stabiele inflatie als doel te hebben, waarom hebben we dan nog steeds geen vaste belasting per product? Dat zou verreweg de meest stabiele inflatie opleveren.
@W_F | 01-05-22 | 20:12: De torenhoge belastingen zorgen er ook voor dat de overheid totaal niet geforceerd word om voorzichtig met geld om te gaan. Dat zien we keer op keer weer, een miljardje hier een miljardje daar, als die miljarden er in de eerste plaats niet zijn maak je hele andere keuzes. Groot voorstander voor vlaktaks op producten en inkomen (of een grens) ipv progressieve belasting maar een overheid minder middelen geven leid tot een betere selectie van prioriteiten en het zorgt er voor dat normale belastingbetalers ipv ontvangers meer van hun eigen problemen op kunnen lossen. Maar uiteraard niet in de interesse van de politici aan de macht.
@bukkakekampioen | 01-05-22 | 20:17:
Ik ben met je eens dat de coronasteunmaatregelen veel
te royaal zijn geweest. Sowieso zijn horecabedrijven gemakkelijk vervangbaar en is detailhandel al lange tijd op zijn retour. En dat het personeel nu niet terug wil keren snap ik wel.
De Fed heeft 16 triljoen bijgedrukt.
@W_F | 01-05-22 | 20:12:
Als het een absoluut bedrag zou zijn dan zouden ze er alles aan doen om de inflatie te beteugelen, eigenlijk is die inflatie verkapte diefstal. Mooi als je veel schulden of een huis hebt maar absurd nu met 12% als je een spaarzame huurder bent.
@W_F | 01-05-22 | 20:12: Ze zeggen wel dat wanneer de goudstandaard niet los gelaten was dat één kilo goud nu eigenlijk wel een 600.000 USD zou moeten kosten...
Deze reaguurder ziet wel wat positiefs. Namelijk dat de Dollar aansterkt t.o.v. de Euro.
Heb je je vermogen in Dollars, aandelen ?
@Wattman | 01-05-22 | 19:33: Gedeeltelijk.
@Wattman | 01-05-22 | 19:33: Voor meer dan 90%, maar die aandelen in dollars worden ook verhandeld door Europeanen, dus of aandelen in dollars echt meer rendement opleveren dan aandelen in euro's betwijfel ik.
@W_F | 01-05-22 | 20:15:
Het maakt helemaal geen bal uit in welke valuta een aandeel verhandeld wordt. Of u nu een aandeel Shell in dollars, euro's of ponden koopt, bepaalt niet uw valutarisico. Dat wordt uitsluitend bepaald door de valuta waarin Shell zijn inkomsten genereert.
@W_F | 01-05-22 | 20:15:
Stel u had een aandeel wat niets doet. Voor de torenhoge inflatie was de Euro/dollar 1.18 en nu 1.06. Heb je toch ongeveer 10% verdiend met een aandeel dat helemaal niet bewoog.
Mijn Ierse barman, ik vraag em: why are you study civil enginering, and not anthropoligie?
Hotnot, i'm studying anthropoligie, because i'm working in a pub.
The most stupid question i ever asked..
Als het zo moet vraag ik morgen ook het dubbele
Leuk verhaal, ff lezen.
www.reddit.com/r/wallstreetbets/comme...
@rifraf | 01-05-22 | 19:16:
Hier in de wijk staan huizen al langer dan 2 weken te koop maar ook het aantal mensen dat het huis bewaart is laag. Van de 5000 die er kijken naar een huis bewaren er nog geen 20 hem als favoriet.
Is natuurlijk geen representatieve steekproef maar toch lijken de eerste barstjes in de overspannen huizenmarkt zichtbaar te worden.
@Wattman | 01-05-22 | 19:30: Men heeft het idee gekregen dat als men even wacht met kopen, dat men dan een betere prijs krijgt. En er is ook een flinke groep die met de recente forse rentestijging opeens buiten de boot valt.
@Muxje | 01-05-22 | 19:44:
Als iedereen wacht, dan gaat de prijs ook wel omlaag ondanks de enorme woningnood en inderdaad hypotheekrentes zijn hard omhoog gegaan vanaf het laagste punt. Scheelt vaak al enkele 10.000 euro's die men minder kan lenen en dat kan net het verschil maken.
@Wattman | 01-05-22 | 19:47: De vraag blijft echter hoog. Dus stabiliseren de prijzen, komt er een dipje, of een echte crash?
@Wattman | 01-05-22 | 19:47: Ligt er natuurlijk wel aan in welk segment je iets wilt kopen. Mensen die huizen kopen van > 7 ton hebben doorgaans niet echt de bank nodig.
Mensen? Vaak institutionele beleggers - die malen daar al helemaal niet om.
@Muxje | 01-05-22 | 19:51:
Dat bepaalt gedeeltelijk die gekke Rus. In normale omstandigheden zou het een dipje zijn waarschijnlijk bij zoveel vraag.
@Ichneumonidae | 01-05-22 | 19:54:
Men moet maar eens een bewoningsplicht invoeren. Huis kopen, dan er ook gaan wonen zelf.
@Muxje | 01-05-22 | 19:51: De vraag blijft niet hoog.
Met de toenemende inflatie gaat een groter deel van het inkomen naar levensonderhoud. Bovendien blijven de lonen achter bij de inflatie. Hierdoor wordt de leencapaciteit kleiner. De bank is dan niet meer bereid je zo veel te lenen als in het verleden. De meeste mensen hebben de bank nodig om een huis te kopen maar als bijna niemand meer het gevraagde bedrag kan lenen wordt er geen huis meer verkocht. Dat is het moment waarop je als verkoper je prijs moet laten zakken. Tel daar de mensen bij op die bij een stijgende rente de hypotheek niet meer kunnen opbrengen en gedwongen zijn om te verkopen. Ook die zullen genoegen moeten nemen met een lagere prijs.
Ik verwacht dus een echte crash, hoewel die nog wel even op zich kan laten wachten. Laten we zeggen over anderhalf jaar.
"Het gevolg was dat consumenten en veel bedrijven hierdoor gewend raakten aan de steunpakketten. Bedrijven ontsloegen geen mensen en de mensen gingen door met consumeren alsof er niets aan de hand was."
Met dergelijke stellingen heb ik moeite. Alsof het één een onvermijdelijk gevolg is van het ander. Er bestaat niet zoiets als 'de consument' die enkel reageert op prikkels. Ieder mens heeft een vrije wil gekregen en is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag. Dat bepaalde dommeriken op te grote voet leven en genot korte termijn laten prevaleren boven zekerheid op lange termijn is niet de schuld of de verantwoordelijkheid van de overheid. Dat doet dat volk toch echt zelf.
Ons pensioenstelsel is gebouwd op drie pijlers: 1) AOW, 2) uitkering van een pensioenfonds en 3) zelfstandig gespaard vermogen. Vooral dat laatste lijkt menigeen nogal eens te vergeten. Slecht burgerschap, als je het mij vraagt.
Dat laatste wordt nou juist door wanbeleid ondermijnd. Inflatie vermindert het reële gespaarde vermogen en de belastingdienst eigent zich er wederrechtelijk stukken van op. Tenzij van Rij alsnog iedere spaarder in Nederland gaat vergoeden.
Deels mee eens. Menigeens heeft geen flauw benul van financiële levensplanning en de overheid doet alles om eigen vermogen af te straffen. De vrije wil kan slechts bestaan bij een ontwikkeld bewustzijn en dat komt alleen op gang onder druk. Er is geen druk omdat de welvaart te hoog en knuffeloverheid te lief is. Van vrije wil is dus nauwelijks sprake.
@radiatorknopje | 01-05-22 | 19:23:
Zit toch niet zo te janken. Nog buiten de fiscaalvriendelijke mogelijkheden voor extra pensioenopbouw: als je niet in staat bent tegen de vermogensheffing op te sparen en te beleggen, vraag ik me af hoe je ooit boven het vrijgestelde bedrag hebt kunnen komen.
@radiatorknopje | 01-05-22 | 19:23: Eens.
@de IJsman | 01-05-22 | 19:29:
Je hebt het in je eerste reaguursel over sparen, niet over beleggen. Wel eerlijk blijven.
Na 35j onze winkel moeten sluiten mijn vrouw is ernstig ziek geworden door corona,pah.Wij zijn nu ons pensioen op aan het eten.Nog zes jaar volhouden tot AOW.
@radiatorknopje | 01-05-22 | 19:30:
Iedere verstandige spaarder belegt een deel van zijn vermogen of laat dat doen. Geld volledig aan het economisch verkeer onttrekken is niet alleen onverstandig, het is zelfs asociaal.
@de IJsman | 01-05-22 | 19:44: Geld op de bank zetten tegen 4% bijvoorbeeld is heus niet a-sociaal. Negatieve rente wel.
@squadra | 01-05-22 | 19:49:
Je kan het geld ook onder je bed stoppen in plaats van naar de bank te brengen. Dan betaal je ook geen negatieve rente. Waarom doe je dat eigenlijk niet? Is er misschien toch iets waar je die bank voor nodig hebt?
En waarom zou de bank jou maar liefst 4% moeten betalen voor het beheren van jouw geld? Dat de banken koppelt hier de marktrente volgen, snap ik wel.
Wat er niet bijstond is dat bedrijven die al op omvallen stonden of het alsnog niet door de pandemie hadden gehaald ook kunstmatig in leven werden gehouden en dat is nu gewoon weggegooid geld geweest. In plaats van die bedrijven failliet te laten gaan en eerder aan het omscholen van dat personeel te zijn begonnen dan had Schiphol nu niet zonder personeel gestaan. Er zit een heel groot gebied tussen een beetje systeemcrisis en het met alle macht proberen te voorkomen want die faillisementen hadden ook gezorgd voor meer concurrentie in takken waar wel vraag naar was en lagere prijzen. Ook op dat vlak lijkt het dat de overheid het juiste heeft gedaan maar eigenlijk op de korte termijn alleen maar een berg problemen heeft gecreerd.
@bukkakekampioen | 01-05-22 | 20:14:
Ik ben met je eens dat de coronasteunmaatregelen veel
te royaal zijn geweest. Sowieso zijn horecabedrijven gemakkelijk vervangbaar en is detailhandel al lange tijd op zijn retour. En dat het personeel nu niet terug wil keren snap ik wel.
Het kan nochthans alleszins meevallen. Een rate hike van een half procentpunt vanuit nul komt natuurlijk nog steeds op bijna niks uit. Het zerohedge grafiekje laat ook zien dat de meeste recessies plaatsvonden bij een hele hoge rente. Het is bovendien ook niet zo dat bedrijven en overheden nu plotsklaps eenzelfde hike over hun schulden gaan betalen omdat een groot deel van hun vreemd vermogen lange termijn is en de rentes hiervan nog steeds hoger liggen dan nu, zelfs na de hike.
Fijn stuk weer Sassen! Economie is moeilijk te duiden, blij met je “andere” geluid.
Ik zit al een jaar of vier te wachten wanneer het nou eens gaat gebeuren, maar het is eindelijk aanstaande. Misschien weer wat goud inkopen. Wacht het rustig, met veel belangstelling af. Een single malt proefglaasje nippend doet.
Ik mis bepaalde kleine zaken in zijn betoog:
Jarenlange nullijn van lonen/salarissen, de vvd die jaren lang de bevolking uitknijpt met hogere belastingen, een sterk groeiende overheid met meer en meer ambtenaren, adviseurs en overige staatsruifvreters die niets doen maar wel incasseren.
Uiteraard gireren we ruimschoots aan de EU, zonder iets terug te krijgen.
Eigenlijk mist de helft van zijn betoog, maar ik ben mild vandaag!
‘Een econoom is iemand die het ook niet weet.’
Tegeltje stond op de schoorsteenmantel bij ons.
De koopkracht staat al decennialang stil. Ergens bekruipt mij het gevoel dat een steeds kleinere groep mensen met een redelijk inkomen aan het slaven is voor een steeds grotere groep mensen waar geld bij moet. Wat overigens lang niet altijd de schuld van die mensen is.
Als je zo graag EU-geld wil hebben, moet je boer worden. Ook als Nederlander kan je dan miljonair dankzij subsidies uit Brussel.
Verder ben je de architect van je eigen carrière: als je ontevreden bent over je salaris, staat het je vrij je geluk elders te beproeven.
@de IJsman | 01-05-22 | 19:26: De subsidies zijn slechts een teruggave van eerder geroofd geld. Het lijkt mij sterk dat de boer een netto-ontvanger is. Als dat zo zou zijn had de overheid de boeren via die route weggepest in plaats van de stiksofblubber.
@de IJsman | 01-05-22 | 19:26: Ja hoor. Heb je je studie afgerond, samen met je vriendin een huis gekocht en tot hypotheeklasten veroordeeld en dan ga je 'gewoon' je geluk elders beproeven - op een gebied waar je dan doorgaans niets van weet.
Tenzij je natuurlijk ambtenaar bent, of beter nog minister - dan is vakkennis een minpunt.
@de IJsman | 01-05-22 | 19:26:
De meeste mensen willen geen architect zijn, maar gewoon loon naar werken krijgen.
@Frau Merkel | 01-05-22 | 19:30:
Verdiep je eens in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), zou ik zeggen. Dit is een goed startpunt: www.rekenkamer.nl/actueel/nieuws/2019...
@Ichneumonidae | 01-05-22 | 19:37:
Als je te schijterig bent om een risico te nemen, moet je ook niet klagen dat je nauwelijks vooruitgang boekt.
@de IJsman | 01-05-22 | 19:49: Dank voor de suggestie. Ik ga me eens verder inlezen.
Immigratie zal al de problemen oplossen. Daar kan geen beleid tegenop, vraag maar aan onze "leiders" *proest*
Volgens berekeningen is de kans dat je de hoofdprijs in de Staatsloterij wint is net zo groot dan dat je een meteoriet op je hoofd krijgt. Hoe groot zou de kans zijn dat een econoom gelijk krijgt, ik heb zo mijn twijfels.
Er zijn er hoop economen, dus één heeft er gelijk, maar welke …
En toch hoor je wel eens dat iemand de Staatsloterij wint. Heb echter nog nooit gehoord dat iemand een meteoriet op zijn hoofd heeft gekregen. Dus iets klopt er niet aan die berekeningen.
Economie en geen echte wetenschap maar waarzeggerij met een serie wetenschappelijk sausje. Als veel van een “product” is is de prijs laag. Daarom veel immigrate (wat de EU graag wil) om de arbeiders er onder te houden en veel geld drukken om die Overheden te helpen die geld over de balk smijten. Jan met de Pet betaalt de rekening toch wel. Je ziet aan alles dat de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw zich gaan herhalen. Mooi vooruitzicht toch?
Economen werken met zeer gebrekkige modellen, en op basis hiervan worden veel belangrijke beslissingen genomen.
De huizenmarkt is alvast verkouden geworden. Via meerdere makelaars begreep ik dat als je nu je fundahuis niet binnen een maand kwijt bent het wel eens erg kan gaan tegenvallen met de meerwaarde op korte termijn cashen
Daarom, nooit een huis kopen als iedereen dat wil
Aanbod is gering, vraag is groot. Als je geen haast hebt met verkoop ga je heus wel cashen, no sweat.
Daar zit ook veel te veel lucht in. Laat maar leeglopen. Hoe sneller, hoe beter.
Economie is nauwelijks een wetenschap te noemen. De voorspellende waarde is ongeveer gelijk aan nul, alles is ceteris paribus en dat is het dus nooit. Ja, je kunt het in een model stoppen, maar het aantal variabelen is zo goed als oneindig.
Als er morgen een nuke op Kiev valt ziet de wereld er heel anders uit - dat zit niet in die modellen. Een tsunami ook niet.
Ik geef geen zak om voorspellingen van economen, evenmin als is dat doe voor klimaatdeskundigen. Zelfde laken een pak.
Zo is wiskunde dan ook geen wetenschap. Wat overigens waar is.
@Hetkanverkeren | 01-05-22 | 19:01: Laten we zeggen dat je aan wiskunde heel veel hebt, op zeer veel gebieden. Aan economie heb je vrijwel niks. Als men op dat gebied al wat wil gebruikt men wiskunde, maar zonder de beperkingen daarvan te kennen.
The Fortune Sellers: The Big Business of Buying and Selling Predictions Paperback – December 20, 1999, William A. Sherden
Het sop is de kool niet waard, maar dit www.scribbr.nl/onderzoeksmethoden/hyp... En de Nederlandse naam voor een bullshitbingo artiest? Kwakzalver.
Wat economen, politici, media en ander gespuis ook beweren, uiteindelijk blijkt de populistische boerenl*l die dit al jaren geleden voorspelde het toch weer bij het rechte eind te hebben.
Ga er gewoon vanuit dat alles wat economen, politici, media etc. beweren eenvoudig leugens zijn. Dan zit je waarschijnlijk 99 van de 100 keer goed.
Kan u mij dan even de stand van de AEX op 31-12-2022 vertellen?
@DeWeerman | 01-05-22 | 19:19: Simpel: 42.
@DeWeerman | 01-05-22 | 19:19: AEX 329,51
@DeWeerman | 01-05-22 | 19:19: Ergens in de komende 12 maanden staat er 400.
Weinig optimisten hier…
Ik zie toch een duidelijk voordeel: het gaat niet saai worden. Dat zou pas erg zijn.
De vorige keer dat het "niet saai" werd ging het anders behoorlijk mis in de wereld. Of dat een voordeel is? Mwoah...
Het leuke is: de economen weten het niet.
Maar Sassen van Elsloo ook niet.
Dek je in, maar leef vooral.
Yolo!
Dan maar geld verdienen op marktplaats. www.kakhiel.nl/posts/47515-hier-weer-...
Heb gelachen.
Vooral die laatste. Whehehe.
Zucht.
Gelukkig zijn de meeste mensen hoog opgeleid..
Ow, wacht…
Echt leuk dit
Dank je even fijn om te lachen
Haal eerst maar die miljarden voor het uitkopen van boeren om stikstof uit de begroting.
Die gaan er over een jaar geld bij krijgen omdat die stommelingen in DH er dan pas achter komen dat het ook wel makkelijk is als je zelf in je voedselbehoefte kan voorzien, iets wat al lang niet maar kan. Nu nog een manier om van alle steuntrekkers at te komen, en dan bedoel ik niet de boeren vervoersmiddelen
Eens. Ook die miljarden voor warmtepompen en windmolens eruit halen.
De rest vd wereld zit te springen om stikstof blijkbaar, zo las ik vandaag.
Afvangen en verkopen die hap. Ons probleem opgelost.
De toekomst voorspellen is onmogelijk! Want als je alles vanvoren weet, ga je liggen voordat je valt. (heb ik van mijn oma)
Mooi stuk Sassen. Begrijp er geen ene kudt van ala arbeidersmongool… maarja… accepteer mijn rol als loonslaaf.
Over economie kun je lekker ouwehoeren, maar een echte wetenschap wil het niet worden.
Wie zegt het wel te snappen die liegt. U bent integer.
@SterF... | 01-05-22 | 18:31:
Achteraf kunnen de economen precies uitleggen waarom het gebeurde maar voorspellen kunnen ze niet, ook niet als er geen oorlog woedt aan de grenzen van de EU.
Als u eruit begrepen hebt dat het nu kut is, dat het nog kutter wordt, maar hoogstwaarschijnlijk nog 10x kutter dan dat.
Dan heeft u het goed begrepen.
Terecht dat zaken die vrijwel alleen voor investeringen dan wel speculatie gebruikt worden, niet in dat inflatiemandje zitten. Wat vastgoed betreft: dat hoort er ook niet in, maar een algemenere post "woonlasten" dan weer wel.
Economie is hetzelfde als waarzeggerij.
Ze zien het slechte tij nooit aankomen en hebben achteraf een verklaring.
Typische bullshit-baan.
Overigens, belasting op arbeid flink verlagen, dan is werk maar ook overwerk weer interessant.
Als ik overwerk dan tik ik 49% af. En ik werk al over na een lullige 36u per week.
Mij de tyfus overgewerkt tijdens de corona-pandemie (IC) en 1600 euro extra afgetikt.... godverdomme.
Maar ja... Kaag, Rutte, hele Knudde-team bij elkaar.
De 4 uur tot 40 uur hoeven niet op die manier belast te worden, las ik laatst (=meerwerk).
Niet meer overwerken? Je moet wel gesjochten zijn om dat dan te doen. U bent geen held als u het wel doet maar gewoon een dief van eigen portemonnaie en gezondheid.
Je heffingskorting is al over de 36uur berekend maar eigenlijk betaal je al 49,25% over elke euro extra ontvangen van de baas. Bonussen, overwerk, salaris, vakantie dagen uit betalen etc
Godzijdank hebben we hier in NL een uiterst kundige en ervaren minister van financiën.
Eentje die zich drukker maakt om wat een besnorde 73-jarige ouwe puber op TV wauwelt over iets van 35 jaar geleden, eentje die liever over de EU praat, of over 'interne partij casussen' dan over de financiële administratie die iedere NL'se burger raakt.
Verlies niet uit het oog wat zij kan bijdragen aan verergering van een financiële meltdown, gewoon, door te zijn wie ze is.
Wat deze vrouw uitstraalt levert een negatieve bijdrage aan de NL'se economie. Niet om wie ze is (nou ja vooruit, niet helemaal) maar om wat ze overduidelijk niet kan. Economie is ook sentiment. En sentiment is afhankelijk van vertrouwen.
En dat is er niet in deze minister. Alsof je een minister van defensie in tijden van oorlog hebt, die het verschil niet weet tussen een korporaal en een generaal. Dat zaait wantrouwen en daar win je geen oorlog mee. D66, the gift that keeps on giving.
Dat vat het wel aardig samen..
Ik had t niet beter kunnen verwoorden.
Het grote probleem is dat de 'oplossing' zal worden gezocht in het verhogen van de belastingen. Maar de vraag is hoever je die nog kunt verhogen zonder de economie plat te leggen (mensen houden netto te weinig over voor consumptie)? Op dit moment zie je al dat het bijna onmogelijk is om een gezin te onderhouden op 1 inkomen en een redelijke spaarrekening op te bouwen.
Ze gaan de "rijken" belasten. Dat wil zeggen iedereen die 2x modaal of meer verdient en nog een beetje lucht heeft.
Dank voor de tip.
Lechaim!
Ik blijf het toch apart vinden dat mensen die ervoor gestudeerd hebben geen flauw benul hebben.
Gestudeerd? Het is geen echte wetenschap. Het is een sociale wetenschap. Net als antropologie, bestuurskunde en al die andere bullshit ¨studies¨.
@Jan Lange3373 | 01-05-22 | 18:24:
Ah, je was mij voor...
@Jan Lange3373 | 01-05-22 | 18:24: Studeren is slechts het proces van kennis tot je nemen en heeft op zichzelf niets met wetenschap te maken. Helaas is het begrip kennis nogal kneedbaar en de inhoud abstract zodat het niet nuttig hoeft te zijn.
Ik steek nog even een kaarstje ergens in... een kandelaar of zo, maar misschien kan ik nog een ander interessant plaatsje bedenken.
Gelet op onze relatief gezonde schuld-in-verhouding-tot-BNP tov de andere landen in de Euro-boot zouden we wel compleet geschift zijn in Nederland om de belastingen te verhogen en nog steeds een braaf jongetje te spelen. Dat hebben we begin jaren ‘10 van deze eeuw ook gedaan en dat was compleet zinloos en heeft ons veel groei gekost. Als je buurmannen potverteren en er is nul kans om de buurmannen op een ander pad te brengen: potverteer mee potverdikkeme.
Belastingen omlaag en zuipen maar! De euro is een lire geworden, wen eraan en leen maximaal; volgend jaar is je schuld door inflatie al een stuk minder.
Precies! En vooral het minimum loon niet verhogen zoals die knuppel van Rutte heeft gedaan want dan gaat de prijs van basisgoederen omhoog en word letterlijk alles duurder. Dit word helaas in het artikel niets genoemd maar niets is kwalijker voor almost recesie dan minimumlonen verhogen. We moeten absoluut terug naar meer geld uitgeven aan diensten en dat hoort de overheid dan ook te stimuleren maar als die dienstverleners nu personeel uit de voormalige horeca of andere simpele takken moeten vinden dan gaat de prijs van die diensten omhoog en komen we nergens want je consumtie levert je dan minder goederen en minder diensten op. De subisidie spons moet om naar korting op diensten. Ook om normale gezinnen die nu met een torenhoge hypotheek, oplopende rente, hoge energie rekening, studieschuld en oplopende inflatie rond te laten komen zonder dag en nacht door te werken.
Crypto gedaald.. mijn luchtballon loopt leeg.. maar met bijvoorbeeld apecoin, en hondjescoin ( shiba, doge ) vraag je er eigenlijk ook om.. Maar altijd nog beter dan de staatsloterij of casino.. of ze kunnen je niet vinden, of je bent het gegarandeerd kwijt..
Reken maar dat ondernemers die hier geen last van hebben ook hun prijs omhoog gooien. Gewoon omdat het kan. De consument weet niet beter. Ligt het niet daaraan (olie, energieprijzen) dan zal dat (Oekraïne, inflatie) wel de reden zijn en gaan toch tot koop over.
Een (Oekraïens) graantje meepikken..
Dat ligt een beetje aan de markt waarin ze opereren. Als de vraag constant is, dan kunnen ze niet zomaar de prijzen omhoog gooien. Er moet een acuut tekort zijn aan personeel om prijsverhoging te kunnen rechtvaardigen.
Prijs omhoog, beurs sneller leeg, minder klanten.
@donkieshot | 01-05-22 | 18:14:
Tenzij je iets goeds verkoopt.
Main stream economen. Tis net mainstream media. Ook waardeloos.
Het is maar één van de opmerkingen die ik niet begrijp, maar het ligt dus aan mij: wat is precies een mainstream econoom?
Misschien is het bij economen ook wel zo, dat wanneer je een afwijkende visie hebt je wordt versleten voor extreemrechtse Nazi-econoom.
@BrutusBosch | 01-05-22 | 18:21: Omgekeerd: wanneer ben je als econoom niet mainstream? En hoe noem je zo iemand inderdaad.
@Hetkanverkeren | 01-05-22 | 18:12:
Een mainstream econoom is iemand die gelooft dat mensen precies weten wat ze willen, dat ze er volledig rationeel naar handelen en dat je op basis van die aannames modellen kunt bouwen die een realistisch beeld geven van de economie en van economische ontwikkelingen. Met andere woorden, het is een wereldvreemde idioot. Helaas draaien dat soort mainstream economen aan de knoppen bij de OESO, het IMF, de ECB, de Federal Reserve, het CPB en ga zo maar door.
@Hetkanverkeren | 01-05-22 | 18:12: zo eentje bij rtl-z. Waan van de dag. Altijd te laat. Zeg maar koersadviezen geven die altijd mosterd na de maaltijd zijn. Of dus, die nu de hoge inflatie een feit is, gaan oreren over die inflatie en de oorzaken, in plaats van 2jaar terug.
Why worry?
REAGEER OOK