Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – APB: Wie dan?!

De personeelstekorten in de bouw, zorg en onderwijs worden mede veroorzaakt door onderwijsfabrieken die overmatig opleiden, richting een uitkering


De beste plek om de miljoenennota te verbergen is vlak voor de schreeuwsessie van de algemene politieke beschouwingen. Een inhoudelijk debat is totaal onmogelijk, op de bühne coalitiepartijen die maandenlang een dansje hebben geoefend, als zaalvulling een versplinterde oppositie die het mocht doen met wat via de media strategisch gelekt was.

De totale schade van de kinderopvangtoeslagaffaire tikt de vijf miljard aan, de totale reserveringen lopen door tot en met 2026. Rutte 3 viel over dit dossier, beloofde regelmatig zaken binnen maanden te regelen, maar tienduizenden slachtoffers zullen nog jaren mogen wachten. De belastingwetgeving is zo complex dat het rechttrekken van ongekend onrecht onuitvoerbaar blijkt.

Een harde tweedeling in onze maatschappij bestaat tussen gezinnen met een huis, en mensen zonder. Tussen gezinnen in een sociale huurwoning, en hoogopgeleide verborgen daklozen op de zolderkamer van hun ouders. Tussen mensen die op tijd een huis gekocht hebben, en mensen die de huizenprijzen harder zien stijgen dan ze ooit kunnen sparen of carrière maken.

Er gaat een miljardje richting woningbouw, over een periode van tien jaar. Demissionair kabinet Rutte 3 neemt na vijf jaar regeren een beslissing voor kabinetten Rutte 4, 5 en 6. Een miljard klinkt veel, maar is bij een miljoen nieuwe woningen, duizend euro per huis. Dat zijn drie ritjes langs de bouwmarkt. Deze maatregel is aantoonbaar verwaarloosbaar.

Geld is er dankzij hoge huizenprijzen genoeg, ze zijn een ton duurder, helaas loopt de bouw vast op steeds veranderende milieuregelgeving, politieke onzekerheid en een totaal gebrek aan materiaal, installateurs en vaklui. Stikstofarm bouwen is zinloze symboolpolitiek als direct na de oplevering de kunstmest per pallet in de tuin gegooid wordt. Beste Mark, waar mogen we bouwen?!

Vervolgens staan politici heel barmhartig die schaarse woningen te verdelen, liefst aan vluchtelingen. Belastingontwijkende beleggers die verhuren zijn slecht, jubeltonnen van rijke ouders zijn goed. Dat de flexibele arbeidsmarkt werknemers oplevert die niet kunnen kopen wordt vergeten. Ze helpen hier niemand extra mee, ze bepalen alleen wie dakloos blijft, we worden tegen elkaar uitgespeeld.

Er gaat zeven miljard naar een klimaatdroom. Helaas begint elke transitie naar duurzame energie met stevige subsidies, en eindigen bij een harde NEE van netbeheerders. Een totaal gebrek aan energieopslag zorgt ervoor dat steeds meer gesubsidieerde groene stroom gewoon wordt weggegooid. Er is geen geld, materiaal of ervaren vaklui om het energienet te verdubbelen.

De zorg wordt kaltgestellt met een studentenstop voor verpleegkundigen en artsen samen met een moordende bureaucratie. Vervolgens wordt de oplossing gezocht in een paar procent extra loon. Wel of niet MOGEN studeren of onoverzienbare werkdruk ga je niet oplossen met fooitje van een paar tientjes per maand. Schaarse IC-verpleegkundigen vertrekken emotioneel uitgeput.

Niet in de laatste plaats doordat ze na anderhalf jaar rennen thuis op de TV politici zien preken voor vrijheid en blijheid. Laat alle maatregelen maar los, laat die vaccinatie maar zitten, blijf ongezond vreten, drinken en roken... Liberty or Death! Dweilen met de kraan open is om moedeloos van te worden, zelfs de WRR geeft al toe, zonder pijnlijke preventie wordt de zorg onhoudbaar.

Er wordt ook geld geschoven naar de leraren binnen het basisonderwijs. Het gat tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs moet kleiner. Laten we het dan ook eens hebben waarom in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en MBO rustig een kwart van de jonge docenten binnen enkele jaren het onderwijs weer verlaat. (p74 PDF) Geef beleidsmatig een vaste aanstelling.

De personeelstekorten in de bouw, zorg en onderwijs worden mede veroorzaakt door onderwijsfabrieken die overmatig opleiden, richting een uitkering. De absolute vrijheid om als dertienjarige puber te kiezen wat je leuk vindt, eindigt in haperende sectoren. De langetermijnvisie ontbreekt en geeft allocatieproblemen van mensen, talenten en opleidingsmogelijkheden.

Het gebrek aan inzicht in hoe het ontwikkelproces van de jeugd verloopt, is het best te zien in het nationaal programma onderwijs. Miljarden moeten in enkele jaren door het systeem. Er zijn alleen nauwelijks docenten om zoiets uit te voeren, uitgeputte leerlingen zullen na een lange schooldag of tijdens een noodzakelijke vakantie weinig extra opnemen. De rek is eruit.

Hortend en stotend een geldkraan open en weer dichtdraaien is de minst effectieve manier van  bijsturen. Langjarige duidelijkheid is het goedkoopste politieke instrument. Daarmee kunnen mensen keuzes maken en kan de markt niet alleen reageren, maar ook investeren. Nu geeft de politieke waan van de dag vooral directe kapitaalvernietiging plus uitblijvende initiatieven.

Beleid en geld kan je verzinnen, ervaren personeel niet.

Reaguursels

Inloggen

Een huis? Bakstenen kan ik niet eten. Huren met slecht onderhoud is erg. Vaak wordt onderhoud van een huis niet meegenomen. Ik zie in minder dure woning wijken dat het bezuinigen op onderhoud enorm slecht is. Mensen kunnen net de hypotheek betalen verder niet.
De schande dat het buitenland hier huizen bezit, maar geen belasting betalen.

Moestuinier | 26-09-21 | 11:27

Kortom, kommer en kwel dus. Al vroeg had ik in de gaten dat je beter (zelf) dingen kunt en gelukkig daar ook op ingezet heb

Mark van Leeuwen | 26-09-21 | 11:13 | 1

Dat had ik ook snel in de gaten.
Investeren in je zelf is investeren in je toekomst door zo onafhankelijk als kan te leven. (Back to the base) Je zelf voorzien onderdak groentetuin fruitbomen water Solarenergie en trade
Geen hypotheek geen leningen geen contracten geen huur geen schulden.
Enige wat mij verbind is een autoverzekering wegenbelasting tanken rijbewijs id-kaart maandelijkse internet prepaid kosten en een bankrekening. Net als vroeger met ietsje meer high-tech.

jitro | 26-09-21 | 14:26

Allemaal afleiding. In. Brussel. Wordt. Het. Beslist! Lees "Sluiproute Brussel" van Lise Witteman.

Mr Moore | 26-09-21 | 10:51

Een deel van het probleem is waarschijnlijk de maximale huurprijzen en maximale huurprijsstijgingen die we al heel lang hebben. Dat is even lang een rem op de investeringsanimo van heel veel partijen; wie gaat er nou huurwoningen bouwen als de overheid continu klaar staat om je financiële planning en rendement om zeep te helpen? Dus te weinig kleinere woningen, wat er staat is vaak oud en aan vervanging toe. En inmiddels kunnen we niet meer zonder omdat het probleem veel te lang doorgeëttert heeft.

Harry.Langezwaal | 26-09-21 | 10:25

Tekorten in de bouw hebben ze ook aan zich zelf te danken, vroeger kreeg je nog subsidie op een leerling BBL die je via school als erkend leerbedrijf opleide. Nu betaal je 23 euro per uur voor iemand die nog net een duimstok en potlood kan vasthouden. 4 euro voor de leerling en de rest is voor het graai systeem erachter,waardoor de leerling al met een lang gezicht en ongeïnteresseerd rondloopt voordat ie op de bouw is. Gaat dus niet om opleiden van leerlingen maar het verdienmodel erachter.

dennistegelwerken | 26-09-21 | 10:06 | 2

En dat je hem na drie dagen bijna letterlijk moet wakker schudden uit zijn bed wegens 'een beetje moe'. Leest voor uit eigen werk

Mark van Leeuwen | 26-09-21 | 11:11

Aan wie betaal je precies die overige 19 euro? Aan de school? Dit heb ik nog niet eerder gehoord en ben benieuwd wat hier achter zit.
Mijn ervaring met technische MBO opleidingen is dat studenten absoluut niet leren wat er wordt geadverteerd bij de opleiding. Studenten zouden robots bouwen, meetinstallaties ontwikkeling en werken met AI/machine learning. In werkelijkheid hebben ze alleen ooit een Arduino geprogrammeerd (als er überhaupt een docent voor beschikbaar was) en bij een stage wat meegekeken en daar een half verslag over geschreven.
Ik zou graag 23 euro per uur betalen voor een student die kan wat er wordt geadverteerd bij de opleiding, in werkelijkheid vind je die alleen bij de betere HBO’s en WO studenten met interesse in de praktijk of bijpassende hobby’s.

vanDrunen | 26-09-21 | 13:28

We kunnen hier heel veel van vinden, maar blijkbaar vindt de overgrote meerderheid van Nederland het eigenlijk wel prima wat er op de woningmarkt gebeurt.

Sowieso de mensen die stemmen op de zittende partijen.

Daarnaast ben ik ook klaar met jongeren die én op partijen als GroenLinks stemmen omdat ze zo sociaal/milieu-minded zijn of op Volt - jeeeuujj EU- en vervolgens lopen te janken omdat ze geen huis kunnen kopen. Gek he? Grootste probleem is dat de rente kunstmatig laag/nihil gehouden moet worden omdat anders Zuid-Europa de staatsschuld niet meer kan betalen. Tel daarbij op die stikstofflauwekul en het feit dat lui uit verre oorden die nooit geen ene cent hebben bijgedragen aan onze economie, voorgaan op mensen die hier hun hele leven al wonen. Ik wilde eerst "Nederlanders" schrijven maar na berichten over vele "Nederlanders" die eisten opgehaald te worden in Afghanistan vind ik het begrip "Nederlander" ook onderhevig aan hyper-inflatie.

Waar ik me het meest over verbaas is de sterke lobby van basisschoolleraren. Een doorn in het oog vind ik het. Zelf ook een paar van die miepen in mijn sociale kringetje. Ego tot en met, niveau zeer bedenkelijk en dan verwachten dat je hetzelfde krijgt betaald als een leraar op het middelbaar onderwijs. Beetje zoiets als verzorgende (with all respect) die hetzelfde salaris eist als een arts want ze werken allebei in de zorg. Voor vingerverven met kleuters heb je minder intellectuele bagage nodig dan pubers op het gymnasium opleiden.

benbenieuwd2021 | 26-09-21 | 09:45 | 4

@Bataafje | 26-09-21 | 09:48: Goed plan hoor. Eerst van Amsterdam een aparte republiek maken. Kunnen ze zich als het Singapore van Europa presenteren. Daarna kan iedereen die zo sociaal is daar naartoe immigreren en een woning in ontvangst nemen. De grachtengordel D66-ers kunnen dan hun sociale kant tonen en gaan delen.

benbenieuwd2021 | 26-09-21 | 09:57

@benbenieuwd2021 | 26-09-21 | 09:57: Ja, lachen, met achter elke deur een 'zelfstandige' unit hebben we dan een reservaat waar heel veel groen-rode deugers kunnen worden opgehokt.

Harry.Langezwaal | 26-09-21 | 10:29

Basisschoolleraren heten vroeger toch onderwijzers?

Schlamm_bam | 26-09-21 | 11:41
▼ 1 antwoord verborgen

Opvallend die infographic over systematische verschillen in beloning tussen wo, hbo en mbo. Hoewel sommige studies zoals Keltische talen of acteur idd echt opleiden voor werkloosheid.

Diederik_Ezel | 26-09-21 | 09:36 | 1

Je vergeet Theater Management en Klimaat jurist. Verder kun je naar de Rock academie.

Analia von Solmsch | 26-09-21 | 15:28

Laat WA eens ballen tonen en Rutte op staande voet ontslaan. Wegens permanente incompetentie en het verkwanselen van dit land. En die 2 vice-lakeien ook opgehoepeld. Sofort.

Phantomas | 26-09-21 | 09:15 | 1

Die macht heeft WA niet. WA is het -bijzonder dure- kersje op de taart dat democratie heet, een versierseltje, een franje.
Helaas wel een taart die de laatste jaren aan hevig politiek bederf onderhavig is zodat de smaak er af is.

me163komet | 26-09-21 | 14:17

Het moet haast wel zo zijn, dat iemand in het verleden, in zijn jeugd, Mark Rutte iets lelijks aangedaan heeft. Hij is gepest als kind, of door een meisje voor paal gezet tijdens zijn puberteit. Waardoor hij zo'n hekel aan iedereen heeft gekregen, dat hij heel NL uit pure nijd en wraakzucht sloopt. Ik kan geen reden vinden waarom iemand opzettelijk zo'n desastreus beleid zou voeren. Het moet haast wel zo zijn dat iets hem tot zijn narcistisch gedrag gedreven heeft. Of het zit in zijn genen, dat kan natuurlijk ook. In ieder geval moet je wel heel slim zijn om een hele natie in het achterwerk te nemen.

Aisie | 26-09-21 | 09:01 | 1

U zoekt veel te ver. Rutte is een psychopaat. Lees er maar eens over. Dan weet u ook meteen hoe oprecht en gemeend zijn (telkenmale uitgesproken) excuses zijn. Om bang van te worden.

Mean Dean | 26-09-21 | 10:01
-weggejorist-
TiffanyBurnell | 26-09-21 | 07:36 | 3

Gisteren bij WNL opinie makers was Corné nog wat, die beurs analist met die snor. Hij stelde doodleuk vast dat de salarissen van zorgpersoneel en basisschool docenten meer dan prima waren. Een startende docent verdient gelijk meer dan modaal. Volgens hem klopte het beeld dan ook niet dat die groepen slecht betaald worden.

hij heeft volledig gelijk om te zeggen dat de salarissen goed zijn. Ben ik ook helemaal mee eens, salarissen zijn Niet het probleem!
Tenminste, als er 40 uur per week gewerkt zou worden. De werkdruk is gigantisch en werkweken van meer dan 60 uur, is de regel, niet de uitzondering. Nee, niet gaan roepen dat die docenten 12 weken vakantie per jaar hebben. Want dat is A niet waar, en B is het ook geen tijd voor tijd.
A, in de vakanties wordt vaak een hoop werk afgemaakt die is blijven liggen. Denk aan persoonlijke ontwikkeling. Portfolio geouwehoer dat bijgewerkt dient te worden. Ook in het weekend geen onbekende.

B, als het tijd voor tijd zou zijn, dienen er meer véél meer weken vakantie gegeven te worden.

Vakbonden die staan te juichen bij salarisverhoging lossen de problemen niet op.
Docenten houden het uitgeblust hun werk voor gezien.

Harvey2Face | 26-09-21 | 03:31 | 3

Geen probleem. De komende 20 jaar neemt het aantal kinderen behoorlijk af. Het aantal 65 plussers sterk toe . Gaan die onderwijzers maar omscholen naar ouderenzorg.

BoerKoekoek | 26-09-21 | 04:28

@BoerKoekoek | 26-09-21 | 04:28: dat sowieso als het aan de autochtone bevolking van West Europa ligt. Vooral jongeren en dan niet de rijke jongeren.. niemand die een huis kan kopen dus waarom een gezin starten, laat het maar over aan de gelukzoekers die zorgen wel voor een nieuwe generatie.

Dutch-Super-Evil | 26-09-21 | 04:42

Ik vind met name leraren verwend volk.
Hoe je het wendt of keert, ze hebben veel vakantie en af en toe 's avonds toetsen nakijken hoort erbij. Ik werk ook vaak 's avonds of in het weekend. Moet je niet over janken.
De lui die ik in het basisonderwijs ken hebben zeker in deze pandemie de kantjes er vanaf gelopen, geven ze trots toe, maar staan wel vooraan met fluitjes als ze weer de overheid (ons belastingbetalers) extra centen willen afpersen met acties.
Als je vindt dat je te weinig verdient zorg je dat je je bijschoolt zodat je van basisonderwijs naar leraar voortgezet onderwijs kunt gaan.

benbenieuwd2021 | 26-09-21 | 09:52

Immigratie is nodig vanwege de vergrijzing zeggen ze dan. Als je als autochtoon geen woning kan krijgen en noodgedwongen bij je ouders moet blijven is dat niet bevorderlijk voor de natuurlijke aanwas. Als je als werkende gewoon betaalbaar zou kunnen wonen en ook nog wat overhield voor een gezin zou het een stuk beter gaan.

down | 26-09-21 | 01:49

Gek he, wanneer ik de bek zie van die man word ik plots niet goed... Lieve help, wat een toneelspeler en een ongelooflijke gigantische onsympathieke man is dat toch, met dat vileine lachje van 'm...

Reykjavik | 26-09-21 | 01:07 | 1

Het is geen lach maar een spastische grijns.

jansma28542681 | 26-09-21 | 07:37

Dus het gaat slecht met de lonen, koopkracht, rente, belasting, techniek, innovatie, het onderwijs, de zorg, de bouw, de huizenmarkt, de pensioenen, het klimaat, de uitstoot van weet ik wat, wegen, bruggen, etc etc etc. Waar zijn alle honderden miljarden de afgelopen jaren dan wel naartoe gegaan? Wat gaat er nu wel goed?

Vunzigheid | 26-09-21 | 00:14 | 5

Al die miljarden gingen naar de financiering van de alsmaar verder uitdijende verzorgingsstaat. We zijn nu op het punt aangekomen waarbij niet meer valt te verdoezelen dat het stelsel onbetaalbaar is. De import en ondersteuning van kanslozen gaat wél goed.

Tietmier | 26-09-21 | 11:48

Zuid-Europa

sulretep | 26-09-21 | 11:53

@Tietmier | 26-09-21 | 11:48: zorgkosten stijgen met 8 procent per jaar. Maar toch roept elke Jan Piet en Klaas hier in de panelen dat er op de zorg bezuinigd wordt

theo-is-dood | 26-09-21 | 13:13
▼ 2 antwoorden verborgen

Velen vinden een baan die niet precies is waarvoor zij zijn opgeleid. Een voltooide opleiding is altijd de beste startpositie op de arbeidsmarkt.
Verder wel weer een treffend stuk.

Het brein erachter | 26-09-21 | 00:03 | 3

Onzin natuurlijk, goed gebekt zijn is de beste startpositie op de arbeidsmarkt, de rest doet er niet toe.

jemagookniksmeer | 26-09-21 | 08:59

Is waar, met een grote bek heb je nog steeds de halve wereld. Ook al heb ergens geen donder verstand van. Politici, lezen jullie dit?

clockandhammergame | 26-09-21 | 09:50

De kern van het probleem is dat de Nederlanders dezelfde leiders blijven kiezen.

Winston1 | 25-09-21 | 23:46 | 3

Als je altijd hetzelfde aanbod krijgt valt er niet veel te kiezen . Bovendien kiezen stemmers voor verkiezingsbeloftes en die blijken veelal niet te worden waargemaakt of zijn gewoon gelogen .

Koning BongoBongo | 26-09-21 | 09:08

We krijgen altijd een lijstje waar op staat uit wie we kunnen kiezen.

Veepert | 26-09-21 | 09:09

Spijker. Kop. Bravo, meneer Winston1.

Aisie | 26-09-21 | 09:10

Er is hier in de panelen wel ereis een verwarde man die meent dat hoogopgeleid en intelligent gelijk staat aan het niet voltooien van een duurbetaalde, zwaargesubsidieerde studie. Dat heet dan vol verantwoordelijkheidsgevoel, dat heet dan goed rentmeesterschap. Eerlijk gezegd, dit soort mensen zou alsnog een een te bepalen studieschuld moeten terugbetalen. En dat geldt overigens ook voor dropouts van de bewaarschool, kleuterschool of basisklasjes. Gelijke monniken, gelijke kappen zie WimLex al.

dathoujetoch | 25-09-21 | 23:13 | 1

Er is inderdaad een verschil of je 10 jaar over je studie doet of in de tijd waarin het hoort met 2 vingers in je neus.

jaja | 25-09-21 | 23:21

“In het leven van ieder mens komen ogenblikken voor waarop hij tot zichzelf zegt: ‘Tja, dat kan niet.’ En dan doet hij iets.” (E. Hazelhoff Roelfzema)

Zenzeo | 25-09-21 | 23:09

Wat een droeftoeter is die Feynman..

appies | 25-09-21 | 22:59 | 1

Ik vind hem juist erg scherp.

Colin.Fart | 26-09-21 | 00:31

Dat "overmatig opleiden" zie ik nog niet helemaal? Als ik dat linkje bekijke heb je sneller werk met een hogere opleiding.

nieuwe_Deen | 25-09-21 | 22:49 | 3

Dat is het probleem, teveel papierschuivers die te makkelijk een overbodige baan vinden. Terwijl er van de broodnodige zogenaamd laag niveau praktische mensen, loodgieters etc te weinig worden opgeleid.

Het brein erachter | 26-09-21 | 00:06

Kijk vooral even per niveau naar opleidingen waarvan een kwart van de studenten geen baan vinden. Een technische MBO student start bijna op het salaris van een arts, maar een MBO student dierenverzorging moet haar salaris laten aanvullen met bijstand, als er al een baan gevonden wordt.

Feynman | 26-09-21 | 09:20

Dus wat u eigenlijk wil zeggen is dat er een tekort is aan technische MBOers. Van overmatig opleiden “richting een uitkering” is helemaal geen sprake. Tenzij u een MBO opleiding overmatig vindt. Dat zou ik merkwaardig vinden voor een dergelijke ‘praktische opleiding’.

nieuwe_Deen | 26-09-21 | 14:14

Van Rutte zijn we niet zo maar af

thanseeuwen | 25-09-21 | 22:28 | 7

Dat dacht extreemlinks aanvankelijk ook van Fortuyn .

Koning BongoBongo | 26-09-21 | 09:09

@jaja | 25-09-21 | 22:47: Ik denk dat hij liever het holletje van Rob Jetten onveilig maakt.

intrigant | 26-09-21 | 09:54
▼ 4 antwoorden verborgen

5 miljard voor 10000 huishoudens zou betekenen dat elk huishouden een half miljoen krijgt. Daar geloof ik geen reet van . Wie steekt die 5 miljard in zijn zak?

van heinde en verre | 25-09-21 | 22:28 | 2

Omdat men per huishouden iemand aanstelt die gaatproberen de zaak recht te trekken maa in werkelijkheid alles nog krommer maakt zidat er weer rechtzaken aan te pas moeten komen.

Hadena | 25-09-21 | 23:06

Heeft Hugeau, de CdA'er al zoekgemaakt. Vijf miljard onverantwoord gebleven. Dankjewel Hugeau.

dathoujetoch | 25-09-21 | 23:08

Heeft Rutte een toupet?
Zijn haar zit namelijk altijd hetzelfde.

jaja | 25-09-21 | 22:18 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Is wel grappig. Ik heb tot mijn veertigste jaar altijd met mijn handen gewerkt. Veelal zwaar werk en monotoon, maar ook wat meer technisch zoals lasser. Het kantoor personeel keek natuurlijk neer op zo een eenvoudig werkmens met beperkte verstandelijke vermogens. Een vriendelijk knikje kon er nauwelijks vanaf in de ochtend. Na mijn veertigste levensjaar een inhaalslag gedaan en bachelor + master gehaald in diverse disciplines. En de ICT ingerold.
Ik mag graag technisch neuzelen en zo dingen voor elkaar krijgen. (Intune en scripting zijn mijn favorieten)maar aan vergaderen en management tijdverdrijf heb ik een broertje dood.
Ik verdien heel goed maar nog steeds kan er nauwelijks een vriendelijk knikje af van het kantoor personeel in de ochtend. Zo een eenvoudig werkmens als ik ben.

Zapata10 | 25-09-21 | 22:11 | 24

@voldemort | 25-09-21 | 22:23: Heel juist heer Voldemort. En een beetje bedrijfseconomisch opgeleid wéét dat overhead alleen maar geld kost en níets oplevert. Als men gilt, we kunnen geen mensen krijgen in de bouw of techniek, dan geldt maar één ding. Geef die mensen een goed inkomen (navenant de vraag) én laat ze niet in die achterlijke ploegen werken.

Joyce | 26-09-21 | 08:59
▼ 21 antwoorden verborgen

Het gaat moeilijk worden voor mij, om te wennen aan beelden van bewindslieden & kamerleden met als achtergrond een baggerbruine wand met een verzameling hardgebakken paardenvijgen.

Peter Emile | 25-09-21 | 22:11 | 2

Kijk naar wat het systeem voor u kunt doen ipv kijken hoe het systeem tegen u werkt. U kunt op zoek gaan naar geitenpaatjes.

De Blauwe Baviaan | 25-09-21 | 22:56

Zie je verkeerd. Is een klim muur.

viejohuevon | 26-09-21 | 07:09

Het onderwijs is volledig uitgehold aan de onderkant.
In het PO vind je nauwelijks nog mannen, enkel nog voornamelijk parttime vrouwen. Niets ten nadele van deze groep, maar in de grote steden zien jonge jongetjes van met name islamistische culturele achtergrond nu net die groep als ondergeschikt.
Die losgeslagen, onopgevoede horde wilde puppies komt dan op het middelbare terecht, waar het, nauwelijks opgevoed, les moet krijgen van docenten die steeds meer zorg moeten bieden in plaats van onderwijs. Tel daarbij op dat het werk behoorlijk zwaar wordt als je het serieus neemt... Ofwel, een kleine groep moet de school draaiend houden voor een aantal collega's die het wel best vinden.
Structurele oplossingen als direct een vaste aanstelling zeggen nauwelijks iets. Er zijn zo veel vacatures dat voor sommige vakken een directie je al aanneemt als je ademt. Andersom, er zijn sollicitanten die enkel langs komen om te kijken hoe ze in de markt liggen om zo hun huidige werkgever voor het blok te zetten. Er zijn detacheringsbureaus waar een docent onder meer een leaseauto kan krijgen, wat mooi klinkt, maar bedenk dan ook dat scholen voor die docent soms tot vier maal het salaris van een reguliere docent moeten betalen (even buiten vakantieperiodes gerekend).. Dat betekent dat een school dus met zo'n docent dan wel voor dat éne vak een poppetje hebben, maar dat er voor de volgende drie openstaande plekkies geen geld meer is voor een levend wezen. Zo werkt de markt op dit moment.
Wat te doen? Geld is niet de oplossing. Met een salarisverhoging ben ik zeker blij, maar die haalt mijn naderende burn-out niet weg. Wat wel zou helpen?
Kappen met zorg bieden. Koppel dat los. Scholen zijn primair onderwijsaanbieders, géén zorg aanbieders. Direct als een docent aangeeft dat een kind extra aandacht nodig heeft (en dit kan de docent niet 1, 2, 3 oplossen), dan moet er een plek zijn waar die zorg wel geboden wordt, desnoods buiten de klas. De (vaak negatieve) invloed van sommige ouders moet kleiner worden in deze. Als een docent inclusief een team van experts aangeven dat een kind niet in een reguliere klas meekan, kan een ouder op dit moment het proces om zijn / haar kind naar een school te krijgen waar die wel geholpen wordt, jarenlang vertragen... En al die tijd zit dat kind niet op de juiste plek, de docent met een probleem, de andere kinderen in de klas met een vreselijke stoorzender... Het zal maar bij je kind in de klas zitten.
Opvoeden, ook zo'n dingetje. Anderhalf jaar corona betekent dat kinderen bijna niet meer weten hoe ze zich in groepen moeten gedragen. Vooral in kansarme wijken komen kinderen weer op school na een anderhalf jaar dagelijks op straat te hebben geleefd. Straatgedrag, straattaal, dat moet eerst weer worden afgeleerd. Aan leren zijn we nauwelijks nog toegekomen; eerst moeten we de basisregeltjes weer eens aan vertellen. Bijvoorbeeld wat respect ook weer is. Of hygiëne. Simpele dingen als op tijd op school zijn en gedurende de dag wakker blijven, een bepaalde groep heeft moeite met dit soort zaken.
Maar gelukkig hebben we een ministerie van onderwijs dat dit inziet en actie... Pardon? Een kleine fooi richting het PO?
Ah. Nee, dan gaat het goed komen.

EEnzame SchizofrEEN | 25-09-21 | 22:10 | 5

Als je het hele regelgevingsdiagram naar de wortel van de problematiek terug omhoog loopt, zal je zien dat de bron ervan ligt in de wens tot het afwentelen van aansprakelijkheid is. Er is de afgelopen decennia een soort afrekencultuur naar amerikaans model ontstaan waartegen de beslissingslagen zich willen indekken. Met name dit (en een vleugje maakbaarheidsdenken) leidt tot een verstikkende burocratie. Jouw verhaal is daar een pregnant voorbeeld van. In de zorg kunnen ze er ook over meepraten. Heb werkelijk geen idee hoe we dit tij ooit nog gaan keren.

Lubbberrtt | 25-09-21 | 22:51

De CAO voor het primair onderwijs (=basisschool) kun je makkelijk opzoeken: je begint in de laagste schaal met €2600/maand en dat loopt op tot €6000/maand.
Oordeel zelf, zijn dat slechte salarissen?

theo-is-dood | 26-09-21 | 09:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Op de bovenste foto heeft Rutte erg veel weg van een Amerikaanse televisie dominee achter zijn kansel.

de honden blaffen... | 25-09-21 | 22:01 | 4

@van Oeffelen | 25-09-21 | 22:09: Jij hebt een foto van hem boven je bed hangen, we weten het.
Hopelijk heb je die wel gelamineerd, anders zitten er straks vlekjes in van de spetters.

EEnzame SchizofrEEN | 25-09-21 | 22:12

@EEnzame SchizofrEEN | 25-09-21 | 22:12: van Oef is KVP.

van Oeffelen | 25-09-21 | 22:44

@van Oeffelen | 25-09-21 | 22:44: Gezien uw leeftijd meer de RKSP? Bestaat ook niet meer. Ach, de werkelijkheid glijdt langzaam weg. Grijs, grauw, het grote vergeten. Zuster, mag ik weer op de computer?

dathoujetoch | 25-09-21 | 22:54
▼ 1 antwoord verborgen

Wat mij betreft mag een MP best 2 miljoen verdienen als je er een topper voor kan aantrekken.
Een ex ceo van Akzo of DSM of iemand vergelijkbaar.

jaja | 25-09-21 | 21:54 | 13

Inderdaad, en binnen de partijen gewoon meer verscheidenheid uit de diverse beroepsgroepen en mensen die carrière maken vanwege hun expertise. In plaats van die communicatiemedewerkers en voormalig assistenten van de fractieleiders die braaf en zonder tegenwoord de partijlijntjes volgen. Als je op 6jes selecteerd, krijg je hooguit 5

WibionFire | 25-09-21 | 22:24

Of Feynman..

Colin.Fart | 26-09-21 | 00:34

Maar dan geen Koningshuis.

gato | 26-09-21 | 08:27
▼ 10 antwoorden verborgen

Als de stroomprijs negatief wordt in de zomer omdat de zonnepanelen maximaal aan het overvolle net leveren gaan in de Wieringermeer in alle kassen de lampen aan. Easy money. De lampen gebruiken 10kWh/m2. Eén kas is 300mx300m. €9000,- per uur per kas. Extra graties, leuker kunnen we het niet maken.

Guusje Nadorst | 25-09-21 | 21:48 | 1

Das war einmal. Die perverse prikkel is er niet meer, hoewel er op beperkte schaal wel degelijk nog iets bijverdiend kan worden bij negatieve prijzen.

_pacman_ | 25-09-21 | 21:51

"Throwing money at problems" heet dat

YoMoms | 25-09-21 | 21:47 | 4

Money in search of a problem.

GregorVanPallandt | 25-09-21 | 22:25

"Throwing good money after bad money".

Aisie | 26-09-21 | 09:26
▼ 1 antwoord verborgen

Eigenlijk zou het niet verkeerd zijn als een premier na 3 kabinetten op zou moeten zouten. Het begint een beetje op het aanblijven van Poetin te lijken ("ja maar ik heb de verkiezingen gewonnen").

Watching the Wheels | 25-09-21 | 21:44 | 5

@jaja | 25-09-21 | 21:48:
Het is inderdaad te gek wat er nu gebeurt. Aan alles voel je dat ze onvoldoende draagvlak hebben (veel minder dan op het moment van de verkiezingen en toen was het al geen meerderheid anders was er nu wel een kabinet) en ze vertragen i.p.v. compromissen te sluiten en lijken lak te hebben aan het systeem. Eigenlijk was het al jaren aan de gang, geitepaadjes bewandelen i.p.v. gewoon de snelwegen van wat de meerderheid wil.

Watching the Wheels | 25-09-21 | 21:54

Twee perioden is meer dan genoeg.

gato | 26-09-21 | 08:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Buil shag is 8 euri tax, zeg maal 25 voor een beetje doorpaffer per maand is 2400 per jaar xtra premie. 2 kratjes pils per week erbij a 10 zit je aan 3k zorgpremie xtra per jaar, zeg maal 30 ex rente. Kun je wel paar keer voor naar de dokter. Tel ik de energie, wegenbelasting en btw nog niet mee.

Lukiluuk | 25-09-21 | 21:44 | 1

Minus advies KPMG aan kabinet en managementlagen zorg van 10k per Nederlander per jaar en rente en aflossing op nieuw zorgvastgoed en dan komen ze weer tekort.

Watching the Wheels | 25-09-21 | 21:47

Opleiden richting uitkering, dat is nog niet zo heel erg. Opleiden richting subsidie, dat is echt schadelijk. De maatschappij betaalt de prijs. Geen angst, er is altijd een vangnet. Moral hazard.

Dus, nee, het is geen kwestie van te veel vrijheid, maar te weinig vrijheid. Waarom moet ik belasting betalen om die subsidies te financieren?

Zo ook de gezondheidszorg. Waarom moet ik meebetalen aan de er-maar-op-los-levensstijl die sommigen praktiseren? In plaats van te kiezen voor regels en dwang, laat mensen de risico's dragen van hun eigen keuzes. Gedwongen solidariteit, leidt tot fascisme.

Rest In Privacy | 25-09-21 | 21:41 | 7

In uw hoofd?

dihydrogenmonoxide | 25-09-21 | 22:06

@LV-225 | 25-09-21 | 21:59: Laat het aan de maatschappij over. Vroeger had natuurlijk de kerk de functie van de armenzorg e.d. Ik wil niet mensen weer de kerk injagen. Maar ik wil ze wel in elkaars armen jagen. Dat houdt wel bevoogding in. Sociale controle. De succesvollen die de niet-succesvollen vertellen hoe ze moeten leven, en voorwaardelijk hun noden financieren. Toch weer dat fascisme, he. Maar niet van de staat. Onder de staat kom je niet uit, alleen door emigratie. Je kan wel uit een 'kerk' treden en je wellicht tot een ander 'geloof' bekeren: bij andere mensen gaan hangen. En mensen moeten ook puur individualist kunnen zijn, zich onttrekken aan sociale controle en sociale normen, en dan moeten ze maar helemaal op eigen kracht leven. Het recht om in de goot te kunnen eindigen.

Rest In Privacy | 25-09-21 | 22:29

Dus er moeten eigenlijk 2 soorten zorgverzekeringen komen, 1tje voor de mensen die er maar op los leven en 1tje voor mensen als u.
Dan betaal ik en alle mensen die er op leven premie en belastingen aan onze zorg verzekering en u en de uwen voor jullie verzekering.

Dat wordt lachen maar niet door u.

NLgaatnaardeklote | 25-09-21 | 23:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Die hele discussie APB sla ik over, maar ben zeer onder de indruk van de bijdrage van Jetten en Sylvana Simons m.b.t. het slavernijverleden. Want ja, de oma's van waren nog kinderen van de ouders die werden uitgebuit, vrouwen die werden veerkracht, vaders die onbekend zijn. Mogelijk moeten we toch tot excuses overgaan met financiële genoegdoening voor die oudere generaties of richting hun nabestaanden.

U zult begrijpen dat ik gezien mijn hopelijk herstel verder niet reageer op andere APB verwikkelingen.

Ben overigens blij dat ik in mijn eigen woning mag verblijven en dat medicijnen die toch maar beschikbaar zijn in dit land mijn hart nog steeds stabiliseren.

Jan, Leiden | 25-09-21 | 21:39 | 6

@Kaal-dik-en-lelijk | 25-09-21 | 21:47: Je zou Jan nu ook gelijk serieus kunnen nemen, net als ik. Heb z'n ziektegeschiedenis hier wel meegekregen en ben blij dat het hem kennelijk wel genoeg gaat om te reaguren.
Sterkte Jan.

Ichneumonidae | 25-09-21 | 21:54

Dat zijn beste medicijnen, Jan!

De Blauwe Baviaan | 25-09-21 | 22:26

@MickeyGouda | 25-09-21 | 21:54: 'Ichneumonidae's Pavlov-reactie' heb ik even gegoogled, maar dat is wel een heel moeilijke. Ga ik nog wat meer tijd insteken om te begrijpen wat er mee bedoeld wordt. Verder wens ik meneer Jan, Leiden sterkte met zijn hart. 'Live long and prosper'.

Aisie | 26-09-21 | 09:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Als ik dit allemaal zo lees, dan ligt The Great Reset/Build Back Better/Agenda21/Agenda2030 geheel op schema. Waarvan akte.

Rest In Privacy | 25-09-21 | 21:38 | 1

Ok, en nu? Als je weet wat er gaat gebeuren. Hoe bereid u zich voor?

De Blauwe Baviaan | 25-09-21 | 22:28

Mag de kroeg open? Gewoon, omdat ik dit soort artikelen niet interessant vind.

LV-225 | 25-09-21 | 21:37

" Een miljard klinkt veel, maar is bij een miljoen nieuwe woningen, duizend euro per huis."
Dat geld gaat niet naar de woningen, maar naar extra ambtenaren. Meer ambtenaren betekent meer toezicht. Meer toezicht betekent meer leges voor de controlerende gemeentes.
Dat miljard gaat een paar keer over de kop en wordt betaald door de kopers van een nieuw huis, een renovatie of een uitbreiding.
Dat miljard is een miljarden besparing van het Rijk richting gemeentes.

BraadWorstLul | 25-09-21 | 21:33

Ik vind je stukjes over het algemeen goed te verteren maar met “blijf ongezond vreten, drinken en roken... “ neem je wat mij betreft toch de verkeerde afslag. Een mens kost qua zorg gemiddeld het meest in zijn laatste paar levensjaren, of je nu leeft als een asceet of jezelf de vernieling in vreet, zuipt of rookt. Voor elk kapot lichaam heeft de dokter wel een (chemo)therapietje op de plank liggen of een bestralinkje en natuurlijk is er ook altijd nog de scalpel. Feit is echter dat veel behandelingen op latere leeftijd alleen een beetje uitstel van executie opleveren met als tol vaak heel veel fysiek ongemak. Als medici dat verhaal wat meer aan de man zouden brengen in plaats van ons wijs te maken dat we per se het onderste uit de kan moeten halen, dan zouden zorgkosten en werkdruk veel beter te behappen zijn. En laten we alsjeblieft het recht behouden om op onze eigen manier gelukkig te zijn, de één met een plak tofu, de ander met een peuk en een biertje. Aan één Paul Blokhuis heb ik meer dan genoeg.

Hetze Haatstra | 25-09-21 | 21:31 | 12

@Ouwe Semelaar | 25-09-21 | 23:44: de definitie van ‘uitbehandeld’ is in mijn ervaring wel wat opgeschoven in de afgelopen jaren. Nu wordt er, zeker bij oude mensen, wat meer rekening gehouden met de levenskwaliteit terwijl pakweg 15 jaar geleden de insteek toch meer was: er is een behandeling mogelijk, dus bieden we die ook aan. Ik vind dat vooruitgang.
Veel sterkte de komende periode!

Hetze Haatstra | 26-09-21 | 10:14

@DKP | 26-09-21 | 08:41: het is een goede zaak dat je de mogelijkheid hebt om je te laten behandelen. Of je dat ook wilt, hangt af van veel factoren. Ben je erg jong of heb je (jonge) kinderen, dan zijn dat vaak al redenen genoeg om elke behandelingsmogelijkheid met beide handen aan te grijpen. Er zijn echter ook heel wat mensen die uitsluitend een behandeling aangaan omdat de omgeving het van ze verwacht, omdat ze anders worden aangezien als iemand ‘die het heeft opgegeven’ en omdat wél behandelen binnen onze cultuur de voorkeur heeft boven niet behandelen. Dat laatste zie je terug in het taalgebruik. Jij spreekt, zoals velen, over ‘de strijd aangaan’. Maarten van der Weijden zei daarover ooit “wat nou, strijd? Ik lag gewoon doodziek in bed en de dokter schoof medicijnen naar binnen die toevallig succesvol waren. Ik heb gewoon geluk gehad.”.
Ik hoop dat jij ook geluk zult hebben en wens je het beste bij je behandeling!

Hetze Haatstra | 26-09-21 | 10:29

@Aisie | 26-09-21 | 09:43: en dat is nu juist mijn punt. Protocollen voor bijvoorbeeld kankerbehandelingen worden regelmatig aangepast aan nieuwe inzichten maar zijn nog veelal gebaseerd op statistieken over gewonnen levensjaren. Levenskwaliteit laat zich nu eenmaal moeilijk kwantificeren.

Hetze Haatstra | 26-09-21 | 10:32
▼ 9 antwoorden verborgen

Omdat wij onze eigen problemen niet meer hoeven op te lossen. Er is altijd iemand anders die dat moet doen en dan vooral de staat. Elk probleem is dus een verdienmodel. Het probleem oplossen gaat niet gebeuren dan is het verdienmodel weg. Tenzij je dus zelf over een probleemoplossend vermogen of opleiding beschikt. Elke wachtlijst levert dan ook miljarden op.

LinkeLotje | 25-09-21 | 21:31

Die eerste foto is wel klassiek. Zou je van zo'n man een tweedehands auto kopen?

Ichneumonidae | 25-09-21 | 21:28 | 5

@* Il Principe * | 25-09-21 | 21:31: LOL

Ichneumonidae | 25-09-21 | 21:39

@MickeyGouda | 25-09-21 | 21:33: Als ik het wel heb ben jij een meisje van de vrouwelijke kunne. Ook jongere dames zien toch wel uit welke emmer snot die griezel is gekropen?

Ichneumonidae | 25-09-21 | 21:41

@Ichneumonidae | 25-09-21 | 21:41:
Mij maakt hij niks wijs, maar het enige jonge aan mij is dan ook het jenevertje in mijn hand. ;-)

MickeyGouda | 25-09-21 | 21:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik ben blij dat ik na mijn studie Nederland heb verlaten, ik zag het al aankomen dat het steeds gekker en linkser zou worden. Iedereen arm en de bek houden aub.

Henk de Vries2074 | 25-09-21 | 21:28 | 2

En in welk aards paradijs ben jij dan neergestreken, Henk?

Duwbak_Linda | 25-09-21 | 21:32

Heb het eerder opgemerkt al .. Een miljard is echt een aalmoes. In de woorden, van Rutte: "Hahaha. Ja. Gaaf he. Hahaha." Kortom, nog wat meer neoliberaal gefaal.

Ben benieuwd, hoe lang het duurt voordat in Amsterdam (Opnieuw) rellen uitbreken, zoals in 1980, tijdens de kroning van Beatrix. De kreet van destijds was - "Geen woning, geen kroning".

Nederlandop1 | 25-09-21 | 21:24

Te zware kost op de zaterdagavond. Dadelijk is toch Eén van de acht of zo?

dathoujetoch | 25-09-21 | 21:20 | 1

Een van de 19...

Ichneumonidae | 25-09-21 | 21:29

Tijdens bAlkenende dacht ik dat het niet slechter kon...

Al SchietjemeLevend | 25-09-21 | 21:16 | 3

Ach ja, de balk van ellende

Nederlandop1 | 25-09-21 | 21:30

Den Uyl die was pas slecht! Heeft onze gasbel weggegeven

MargauxGrandCru | 25-09-21 | 21:35

Willen 'we' meer of minder socialisme? Een nog grotere of juist een kleinere overheid? Meer of minder belastingen? Een hoge of juist een lage belastingdruk? Meer of minder vrijheid?

Tha Analyzer | 25-09-21 | 21:15 | 2

Minder. Kleinere. Minder. Lage. Meer.

Omtzigtig | 25-09-21 | 21:19

Minder overheid, maar gezien het aantal mensen dat inmiddels aan de tiet ligt onmogelijk.

MargauxGrandCru | 25-09-21 | 21:47

Tsjaa, wat valt hier nog over te zeggen, eerste foto zegt wel genoeg.

GKJP | 25-09-21 | 21:11

En iedereen met een koophuis of redelijke baan en best wel ok huurhuis, vind het wel goed zo! Geen fakkels&hooivorken tegen het gepruts van Rutte&de Heks, minimale betogingen tegen Cojona en je pispas, dus wat denk je dat er nu gebeuren gaat!?
Gebeurd geen ene modderfokker!!

TijdelijkOptimist | 25-09-21 | 21:11 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Consistentie van Bestuur.
Zo ouderwets.....

ChalinaRosa | 25-09-21 | 21:10

Veel van die politici lijken alleen in geld te denken. Omzigt incluis.

Neuth | 25-09-21 | 21:10 | 3

De goede man heet Omtzigt en niet Omzigt.
U bent af.

Zaadhaan | 25-09-21 | 21:30

Spelling nazis zijn mijns inziens eerder af.

Neuth | 25-09-21 | 21:36

Verzamel alle kritische observaties en analyses van o.a. reaguurders en/of de onderbuik van de bij elkaar. Maak er een tekst omheen. En hoppa! ‘Column’ is klaar.

overVecht | 25-09-21 | 21:06 | 1

Spijker op z'n kop. Feynman weet mij ook nooit te boeien, het opsommen van problemen met wat linkjes erbij kan elke halve zool.

Geert Maksimaal | 26-09-21 | 11:33

Minder mensen is de oplossing voor bijna al het bovenstaande. En dat bij voorkeur minder uitvretende klagers, van welke origine of huidskleur dan ook. Maar nee, in overvol NL halen we 100.000 van dat soort mensen per jaar extra naarlingen terwijl we al genoeg aan het kansloze uitschot met een NL paspoort hebben.

_pacman_ | 25-09-21 | 21:06 | 4

@* Il Principe * | 25-09-21 | 21:30: haha, het CBS dat alle 3e generatie import als NL bestempelt omdat anders de foute staatjes wel erg uit de hand lopen. Alleen deze zomer al 25.000 Afghanen (waarvan zelfs ik vind dat een smaldeel daarvan terecht wordt opgevangen) net gemiddeld zo’n 5 nareizende familieleden. Desalniettemin: milieu, huizen, zorg etc zijn allen zeer gebaat bij minder mensen. En de economie in het bijzonder bij minder vragers & klagers.

_pacman_ | 25-09-21 | 21:36

@_pacman_ | 25-09-21 | 21:36: oh en omdat ik de kwaadste niet ben: vlg CBS was het aantal immigranten in 2020 maar liefst 220.853. Uiteraard was er ook emigratie en is het saldo dus lager maar dat was het punt niet.

_pacman_ | 25-09-21 | 21:43
▼ 1 antwoord verborgen

Heb net een huis gekocht. Graag ff wachten met het goedkoper maken van huizen. Ik zit dus wel goed bij Rutte...

* Il Principe * | 25-09-21 | 21:06 | 5

@Tater salad | 25-09-21 | 21:24: Over een x aantal jaren, is de voorraad huizen weer aangevuld, en dalen de prijzen .. En daar zit je dan, als Henk en Ingrid - Met een te hoog geprijsde hypotheek van 1+, 2+, 3+ etc. ton. "Even Apeldoorn bellen .." Iemand als een George Soros, verwacht de komende 30 jaar, uw geld.

Nederlandop1 | 25-09-21 | 21:37

@Nederlandop1 | 25-09-21 | 21:37: Die
”x” schat ik op 15 jaar.

Mensen die nu behoefte hebben aan een huis, hebben niet de keuze om daar op te wachten.

Maytheforcebewithyou | 25-09-21 | 21:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Voor elke wokegedachte bestaat er tegenwoordig een opleiding op MBO- en HBO-niveau. Daarin kappen scheelt miljarden in toekomstige onkosten. En stop met die instroom van buitenlandse studenten. Stop met dit verknipt verdienmodel voor/door de NL_Universiteiten. Nederland wordt alleen maar dommer en armer.

Phantomas | 25-09-21 | 21:04

Je observatie en conclusies kloppen. En dat heb je in regelmaat. Maar constructieve alternatieve ‘óplossingen’ draag je zelden tot nooit aan.

overVecht | 25-09-21 | 21:04 | 7

Dan had hij wel een andere baan genomen?

AdPatat1960 | 25-09-21 | 21:34

Een oplossing is om het gewoon niet te doen, niet van het gas af, niet alles maar elektrisch maken. Niet steeds meer regeltjes verzinnen waardoor het vreselijk veel tijd kost om überhaupt wat gedaan te krijgen. En stoppen met subsidie aan onzinnige windmolens.

voldemort | 25-09-21 | 22:14

@_pacman_ | 25-09-21 | 21:07: Dat wordt juist als argument gehanteerd voor de tomeloze immigratie. Als wij zo slim waren geweest zelf voldoende mensen te maken hadden we dat probleem nu niet gehad.

Aisie | 26-09-21 | 09:55
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl