achtergrond

Geenstijl

Toch even over die vader van Frédérique...

Noem ons maar cynisch. Maar we hadden vanaf minuut 1 rare vibes bij Paul Brink

Maandag 26 juli. Op LinkedIn verschijnt een bericht van Paul Brink over de mishandeling van zijn 14-jarige dochter, Frédérique. Die is in een speeltuin in Amstelveen Westwijk behoorlijk toegetakeld door een paar minderjarige, vermoedelijk Marokkaans-Nederlandse jongeren omdat ze niet wilde zeggen of ze een jongen of een meisje is. Haar vader, kennelijk "Senior Managing Director at Berger Schweiz LLC", uit zich op het sociale zakelijke netwerk-netwerk "ongelofelijk trots" en plaatst een foto van zijn overduidelijk gewonde dochter bij het verhaal. De mediabal gaat rollen.

Op dinsdag is Paul Brink in diverse media te zien, waaronder hierboven in een heel vreemd aanvoelend videootje bij de NOS, bij NH Nieuws en 's avond bij RTL Humberto. De politie meldt dezelfde avond dat er een 14-jarige verdachte is aangehouden. In alle media-uitingen toont papa Paul zich genadig. "Geen woede, geen boosheid." Op LinkedIn schrijft hij woensdagmorgen in een nieuw bericht dat "Frédérique in het bijzonder, maar ook wij als familie hopen dat de gisteren gearresteerde dader en eventuele anderen die mogelijk volgen snel weer mogen worden herenigd met de liefde van hun naasten en weer tolerant worden opgenomen in het Amstelveen wat altijd al bekend staat om haar diversiteit en verdraagzaamheid."

Hashtags zijn trending, een liedje gaat braakbal viral, een vriend van Paul (!) begint een crowdfund (die hij zelfs bij ons plugt) en in de verte weent ene Claudia de Breij zachtjes maar strijdbaar. Een enkeling voelt groeiende argwaan bij Vader Brink. Eén eigen getuigenis op LinkedIn, vooralsnog zonder aangifte, en dan zó ontzettend barmhartig? Geen woede, geen wrok? Als je kind zó is mishandeld? Wie zijn deze mensen? Wie is Paul Brink?

Nou. Het lijkt er heel sterk op dat Paul Brink een veroordeelde afperser is die vuur- en stroomstootwapens in huis had, verdacht werd van witwassen en onbehoorlijk bestuur in een faillissementszaak en ohja, 30 kilo geleden bij Pauw aanschoof om de Panama Papers te verdedigen. We kunnen ons nu voorstellen dat u wat nadere toelichting wil. OK, pak ff koffie, daar gaan we dan:

2016: Panama Papers bij Pauw

Vijf jaar terug, even voorstellen. Paul Brink, 37, die als fiscaal jurist namens "Berkenbosch Lawyers" dat vanuit Amsterdam en Eindhoven aan ondernemers aanbiedt om te helpen bij belastingontwijking. Hij vertelt er over bij Pauw. Fragmentje hierboven, hele gesprek (tegenover Mathijs Bouman) op YouTube. Aanhalingstekens rond "Berkenbosch Lawyers", want dat bedrijf staat nergens op zijn LinkedIn vermeld. Ook Google leidt vooral naar dode sporen. Uit zijn oudere verleden spraken we een bron die hem persoonlijk kent en zegt dat hij ooit een auto-importbedrijf had met zijn (toenmalige) vrouw: Brink Auto Import - "Europese kwaliteitsauto's naar uw wensen", gerund vanuit Beilen. Ging failliet in 2010. Niet terug te vinden op LinkedIn.

Failliet met de FDC Groep

Dat we bij Pauw met dezelfde Paul Brink te maken hebben als in juli 2021, blijkt wél uit zijn LinkedIn, waar hij zeven maanden terug een foto van dat optreden zetten bij een bericht over hoe hij in 2018 en 2019 zijn "darkest hours" heeft beleefd. "Due to own judgmental errors, other people’s intolerance but mostly false acquisitions I’ve truly learned the way the boat can rock." Bedoelt hij daarmee het faillissementsonderzoek dat sinds 2018 tegen het bedrijf van zijn toenmalige vrouw liep, FDC Groep

In dat consultancybedrijf zaten ene F(rederik) Brink en een mevrouw Marjoleintje Brink - Van Beek, maar "De curator heeft op basis van de informatie die hij tot heden heeft verzameld, het vermoeden dat de heer P(aul) F. Brink de feitelijk leidinggever van FDC is geweest", aldus vermeldt het faillissementsverslag (pdf) op 4 juni 2019. Marjoleintje verliet het bedrijf officieel in 2016, volgens KvK-crawler Drimble. Er is geen administratie, er zijn nooit jaarrekeningen gedeponeerd, aldus de curator. Het verslag stopt in december 2020, hangende een strafrechtelijk onderzoek naar witwassen:

Arrestatie voor agressieve afpersingspraktijken, 2019

Het nog niet afgeronde faillissement kan te maken hebben met de aanhouding van Paul Brink, door een arrestatieteam, op maandag 19 augustus 2019. Dat vertelt hij zelf, wederom op LinkedIn

"Ik sta op de Beneluxbaan te Amstelveen en compleet verbouwereerd door de 9 tot de tanden toe bewapende leden van het arrestatieteam die op dat moment plotseling om mijn auto heen staan kan ik niks anders doen dan mijn handen omhoog houden voor de (weliswaar nette) heren van het arrestatieteam. Net voordat ik nog rustig een blinddoek om krijg zie ik drie rode puntjes op mijn borst bij mijn hart, de rode puntjes van de automatische vuurwapens van de leden van het arrestatieteam. Als ik met gillende sirenes wordt afgevoerd bedenk ik me dat een verkeerde beweging had betekend dat ik er niet meer was geweest."

Het bericht, dat vorige week is geplaatst, springt daarna vooruit naar 14 juli 2021, de dag dat Paul naar eigen zeggen door de rechtbank van Amsterdam vrijgesproken wordt "van alle waanzinnige aantijgingen die mijn ex-echtgenote tegen mij heeft geuit". Dit zou om een hoger beroep gaan, waarvan we nog geen uitspraak konden vinden. Wat wel online staat, is de veroordeling van 18 juni 2020 voor, hou je vast:

"Poging tot afpersing. Verdachte heeft door het sturen van WhatsApp-berichten met bedreigende teksten aan de vrouw van het slachtoffer geprobeerd om het slachtoffer te dwingen een groot geldbedrag af te geven. Bewijsoverweging met betrekking tot het vaststellen van de identiteit van de zender van de WhatsApp-berichten. Verdachte is daarnaast veroordeeld voor wapenbezit. Gevangenisstraf van 15 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De straf is aanzienlijk lager dan de eis van de officier van justitie."

Tussen augustus 2017 en januari 2018 zou Paul Brink een gezin in Heiloo voor een half miljoen hebben proberen af te persen met agressieve, dreigende WhatsApp-berichten waarin ook de kinderen bedreigd werden, en papieren briefjes met intimiderende teksten: "We will fucking grab one of you if [aangever] cuntface does not pay our money back". Hier - opklikbaar voor groot - uit de lokale dode boom:

Stroomstootwapen, gun en geluiddemper

Daarnaast had Paul B. in zijn huis in Amstelveen een stroomstootwapen ("niet zijnde een medisch hulpmiddel", dus illegaal) en een vuurwapen met geluiddemper. Een pistool, dat kan nog, ook al lag het ding los op een kast en niet in een kluis. In een huis met vijf kinderen doet dat een gebrek aan vergunning vermoeden. En een geluiddemper? Dat is sowieso niet uit te leggen. Het ding haalde een kop in NRC Handelsblad: "De fiscaal jurist had een geluiddemper". Van deze alinea in dat rechtbankverslag worden we licht nerveus: "Van nervositeit bij de verdachte is op het oog geen sprake. Hij uit zich welbespraakt en beleefd. Een paar keer excuseert hij zich als hij een beroep doet op zijn zwijgrecht. Alsof hij het zelf ook graag anders had gezien maar door de omstandigheden wordt gedwongen." Zagen we iemand met zo'n houding de afgelopen dagen niet regelmatig in de media?

De rechtbank oordeelt dat Paul B. het briefje niet geschreven heeft, maar de dreigende WhatsApps wel verzonden heeft en onderbouwt dat onder meer met locatiegegevens van telecommasten. De advocaat van Paul probeert het op de (inmiddels ex-) vrouw van Paul af te wentelen, maar "daarvoor biedt het dossier geen enkel aanknopingspunt", vindt de rechtbank. Ook het wapenbezit wordt strafbaar bevonden ("Verdachte heeft daarnaast een vuurwapen met geluiddemper en meerdere patronen in zijn bezit gehad. Dat betekent dat het wapen gereed was voor gebruik in een heimelijke setting. Het ongecontroleerde bezit van deze wapens en munitie vormt een groot gevaar voor de samenleving en vergt een krachtige reactie van de strafrechter.")

Maar de strafrechter is toch mild: Paul B. moet vijf monden voeden, "beschikt over een gezonde zakelijke houding en hij krijgt meer balans tussen privé en het uitvoeren van werkzaamheden als vennootschappelijk jurist. Het recidiverisico wordt ingeschat als laag."

Na aftrek van voorlopige hechtenis, waaronder een periode met enkelband, en toekenning van een voorwaardelijk gedeelte van acht maanden, wordt Paul B. vrijgelaten op voorwaarde dat hij het gezin uit Heiloo gedurende zijn proeftijd van twee jaar met rust laat. 

Het pistool en de kogels kreeg hij niet terug. Zijn iPhone met WhatsApp wel.

Conclusie over Paul Brink? Lastig.

Het vonnis is van 18 juni 2020. Volgens zijn eigen LinkedIn is Paul Brink dus op 14 juli (in hoger beroep?) vrijgesproken. Die uitspraak hebben we zoals gezegd nog niet online gevonden. Desgevraagd laat de advocaat die Brink in zijn LinkedIn-bericht noemt, Mike Jonk, aan GeenStijl weten dat hij zich aan zijn vertrouwelijkheid houdt en dat "de kwestie met Frédérique in geen verband staat met de - geanonimiseerde - zaak die u aanhaalt." Dat zijn we volledig met hem eens (arm kind, ook), maar we vragen ons wel af in hoeverre de huidige kwestie oprecht uitgespeeld wordt door een vader die achter zijn vriendelijke en vergevingsgezinde masker vele gezichten lijkt te hebben.

Over de (huiselijke) veiligheid van Frédérique of de vier andere kinderen doen we geen uitspraken, zo op het levengevaarlijke snijvlak van de genderdiscussie en een mishandeling door een vermoedelijke minderheid. Maar deze ijsberg, die gaat een stuk dieper onder water dan één mediahype om een foto en een verhaal over een andere wang doet vermoeden. Dat voelden we vooraf aan ons water, en weten we tamelijk zeker nu.

Update: Iemand heeft voor ons de Company Info-doopceel van Paul Frederik Gerrit Brink gelicht. Ook eentje om over na te denken: hij heeft zijn kinderen eind vorig jaar ondergebracht in een "stichting Kinderen PFG Brink". En ineens is dochter een al dan niet genderneutraal uithangbord?
Curatele-Update: "De kantonrechter te Amsterdam heeft op 31-03-2021 in de zaak 9108092 vanaf 01-04-2021 tot 01-04-2026 een bewind ingesteld over de (toekomstige) goederen van Paul Frederik Gerrit Brink geboren op 07- 07-1979 te Assen (Nederland) wegens verkwisting of het hebben van problematische schulden en daarbij bepaald dat inschrijving in het daartoe bestemde register dient plaats te vinden, met benoeming van M.L. Bol maat van Bol&van Belle, Bewind en financiële zorg te Amstelveen tot bewindvoerder." BRON: Uittreksel curatele- en bewindsregister (pdf).
Burgemeesterszoon! Welja dit kan er ook nog wel bij: Vader Brink was politieman, beroepsburgemeester en statenlid voor het CDA. Daarna werd hij zorggraaier bij een financieel falend christelijk zorgbedrijf. Zoon Paul - zelf dus zo berooid als een kerkrat - zat volgens zijn inmiddels befaamde LinkedIn ooit ook bij de jongeren-CDA.
UPDATE MOEDER: Marjolein van Beek is niet onverdeeld enthousiast over hoe haar ex Paul Brink met hun dochter door de media paradeert:

Hoofdredacteur NH Nieuws weet het ook

Hoofdredacteur NH Nieuws weet het ookHoofdredacteur NH Nieuws weet het ookHoofdredacteur NH Nieuws weet het ook

P.S. En z'n huidige functie? Sja...

P.S. En z'n huidige functie? Sja...

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Paul Brink bij Humberto: "Het gaat niet om mij"

Ah okay, we dachten het even nadat je voor elke (regio)camera stond en maar niet ophoudt likes te harken met tenenkrommende LinkedIn-posts die niet over jou gaan.

@Spartacus | 12-08-21 | 09:58 | 0 reacties

Toch even over die vader van Frédérique... (2)

Wij Zullen Zijn Wie Wij Willen Zijn. Maar wie Paul Brink is, dat blijft heel vaag

@Van Rossem | 06-08-21 | 15:00 | 0 reacties

SVP geen namen noemen in het StamCafé

Voor je het weet LIGGEN WE ONDER DE TAP, zoals dat in vaktermen heet

@Van Rossem | 31-07-21 | 22:02 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.