achtergrond

Geenstijl

Frontex onder EU-vuur wegens doen waarvoor het opgericht is

Kom nou

Frontex kocht Israelische drones en kwam met een heus uniform voor de eigen troepen, maar als die vervolgens hun werk doen word je aan een EU-GroenLinks-speer geregen. Zomaar een NOS-zinnetje uit het Europa van Nu: "Frontex ligt al langere tijd onder vuur vanwege mogelijke betrokkenheid bij pushbacks, het wegsturen van migranten voordat ze de grenzen van de Europese Unie bereiken." Dat is de conclusie van een rapport van het Europees Parlement dat na vier maanden onderzoek verscheen, en opgesteld is door GroenLinks-EP'er Tineke Strik. En wij - en Frontex zelf - maar denken dat dit nu net exact hun bestaansrecht was.

Nog zo'n zinnetje: "Frontex, dat de Europese buitengrenzen moet bewaken, valt onder de verantwoordelijkheid van de landen waar het patrouilleert. Het is volgens de commissie voorgekomen dat Griekenland schepen van Frontex wegstuurde zodat de Griekse kustwacht zelf bootjes met migranten naar Turkije kon terugsturen." Maar als Frontex onder de verantwoordelijkheid valt van de landen waar het patrouilleert, hoe erg is het dan dat Griekenland hen wat werk hun handen nam tijdens die Turkse migratie-chantage-invasie van vorig jaar. Collegialiteit, noemen we dat.

En ja verder wat gezeik dat de Frontex-directeur Fabrice Leggeri zich als "een zonnekoning" gedraagt of zo. Maar hij is Frans dus wat wil je nou.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

YES. We kunnen de Nederlandse samenleving opdelen in ZEVEN HOKJES

Vergeet de zeven vinkjes. Dit zijn de spreadsheets waar we het voor doen

@Ronaldo | 07-03-23 | 11:00 | 281 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.