Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bier en Buh-kufsky in de Algarve

“Je mag alles opschrijven wat er gebeurt. Je mag me fotograferen als ik crack rook. Denk je dat ik iets te verbergen heb?”

Arthur van Amerongen laat het leven een beetje aan anderen over. Als hij ogenschijnlijk zonder te kijken luid pratend en gebarend vlak voor een rijtje geparkeerde, door de zoute lucht geschuurde auto’s niet besluit om voor het ongelijke stoepje te kiezen maar midden op het verweerde asfalt van het dorpsstraatje te gaan lopen, moet een bevoorradingsvrachtwagentje met logo’s van Coca-Cola op de witte rolzeilen flink remmen om de waggelende schrijver niet tegen de grond te bumperen. De bestuurder en zijn bijrijder, beiden met de mondkap op de kin, kijken op een gelaten manier geërgerd terwijl ze achter Don Arturito aan rollen.

De Volkskrantcolumnist heeft op dat moment aan de met asbakken, boeken en sigarettenpakjes bezaaide buitentafels van zijn strandwoning al een handvol miniflesjes Sagres naar binnen getikt en we zijn rond het middaguur op weg naar een liquid lunch in een strandbar in Fuseta, tien minuten ten noorden van zijn Villa Vischlugt op de Praia dos Covacos.

Later op de dag zal hij verklaren dat hij die vrachtwagen heus wel aan zag komen. Als dat waar is, anticipeerde hij dus bewust dat de chauffeur bijtijds zou remmen. “Ik heb altijd al een engeltje op mijn schouder gehad. In Irak, Israël, Paraguay, op de Veluwe, in Amsterdam en in de Algarve.” Maar waar hij ook is, als een ander niet oplet, kan Arthur zomaar dood zijn.

Voordat @Mowikan, een Nederlander die in de buurt verblijft, ons ophaalde voor de lunchafspraak in Fuseta, hebben we eerst na twee koppen koffie en twaalf half afgemaakte anekdotes Jamba uitgelaten op de praia. Terwijl de hond poept op het strandje waar talloze krabbetjes tussen het wier langs de waterrand rennen, heeft Arthur al met plechtig enthousiasme verklaard dat het ‘een warm dagje’ wordt. “Veel koud bier drinken dus. Oh, dit is trouwens mijn privéstrandje.”

“Wil je een herstelbiertje?”, vraagt hij na thuiskomst en pakt er zelf twee voor tijdens het wachten op Mowikan. Behalve een heerlijke steak sandwich op een houten plank met gefrituurde aubergine uit zo’n klein frituurmandje bij de strandbar, blijft de rest van de dag volledig vloeibaar.

Op het strandje voor het terras zijn de meeste ligbedden leeg. Het water is glad vanwege de eilandstrook voor de kust. De Wadden, noemt Tuur ze. Een Oekraïens meisje (“Dat zie je omdat ze blond is, blauwe ogen heeft en knapper is dan de lokale deernes”) neemt onze bestelling op. Drie grote bier en de menukaart. Arthur maakt flirterige grappen tegen haar. Het werkt, zoals de jongensbravoure van de 61-jarige schrijver op iedereen werkt. Op het voorbij fietsende meisje, dat hem na een ongevraagd compliment lachend maar niet beledigd adviseert rustig aan te doen met het bier. Of het bijna tandeloze omaatje dat druk gebaart dat we een straat niet in mogen met de auto, een “Bom dia, beleza!” toegeworpen krijgt en begint te stralen.“Neuke-neuke-neuke geile kut”, kraait Tuur om de overwinning van zijn tegenstrijdige charmes te vieren.

Arthur komt met veel meer weg dan de meeste mensen. Heen en weer slenterend tussen meerdere terrassen pist hij tegen bomen en van de kade van de boulevard in het water. Het interesseert hem niet wie het ziet - hij maakt er nog net geen showtje van.

“De Algarve is zo mooi omdat het voor paupers is. Dit is het afvoerputje. Heerlijk. Ik hou er van om de teloorgang van de mensheid voorbij te zien komen”, oreert de man in het knaloranje Hawaii-hemd die enerzijds een slaaf van zijn eigen slechte gewoontes is en anderzijds een vlijmscherpe observant van de situatie om hem heen. Hij oordeelt niet en aan de onderkant van de samenleving wordt hij zelf ook niet beoordeeld. Hij leeft zijn eigen teloorgang en geniet er met grote teugen van. “Ik heb geen vragen meer.”

Honden, die krijgen zijn liefde. De mensheid kan hem gestolen worden. Zegt hij, terwijl hij doorlopend zowel de verzen van lof over vrouwen in het algemeen en zijn exen in het bijzonder zingt en continu homoseksuele toespelingen maakt. Al zegt hij tegen Mario, de nichterige Cubaanse kelner van de strandbar van wie hij coke probeert te kopen, dat zijn volgende mojito “less gay” gemaakt moet worden. Mario giert en Tuur krijgt een extra glaasje rum er naast, met een luchtkus en een knipoog. Met een lompe beweging giet Arthur het glaasje leeg over het crushed ice van de cocktail, om daarna de tafel af te lebberen omdat alles langs de zijkanten van het glas stroomt.

Negen jaar geleden is Tuur met zijn drie honden in de Algarve neergestreken vanuit Paraguay, “na zorgvuldige research naar een goedkope, warme en vrije omgeving”. Jamba en Tita, twee forse maar vriendelijke vuilnisbakken, leven nog, Raya is een paar jaar geleden in de tuin begraven. “Mag eigenlijk niet maar ja wie controleert dat, ghe, ze controleren hier helemaal niks, voor die tweede verdieping hierboven is ook nooit een vergunning gegeven.” Carrie, de vriendin van Arthur, heeft met Matcha het aantal huisdieren weer op drie gebracht. 

Matcha

Matcha

Thuis liggen de grote beesten loom rond hun baas op de grond, soms tot blaffen tegen onzichtbare gevaren aangemoedigd door het jachtige stokertje Matcha. Arthur geniet er van. Hij leeft voor zijn honden, ze maken hem rustig en geven hem ritme. De slome ademhaling van een luie hond is de meest kalmerende aanblik die iemand nodig heeft. Doorgaans schrijft hij door de week en drinkt hij alleen in het weekend, maar als er gasten zijn, is dat een gretig aangegrepen excuus om de rem er af te halen.

Als Mario de Cubaanse ober (“Een van mijn beste vrienden”) hem deze dag niet aan coke kan helpen, wordt het tijd om op een afgebladderd pleintje in de oude dorpskern van het versleten Fuseta op een terras de juiste personen te paaien voor drugs. Die ‘juiste personen’ zijn geen types waar je op eigen gelegenheid snel contact mee legt. Gegroefde gezichten, bedroefde ogen, afgedragen vaal katoen en uitgelopen trainingsbroeken. Maar het voelt nooit alsof je per ongeluk de uitgang aan de verkeerde kant van het station genomen hebt. Arthur sleept je moeiteloos mee omlaag, tot het punt waarop het ontspannen is.

“Zijn hier nog mensen ik kan beledigen?”, grinnikt hij terwijl hij in een plastic kuipstoel ploft. Een rondje voor het hele terras later (vijf flesjes bier van 70 cent) is het ijs gebroken, het contact gelegd en het knaloranje bloemetjeshemd de koning van de Portugese paupers. “Het zijn geciviliseerde Marokkanen. Maar echte Marokkanen zijn hier niet. Niks te halen en niks te krijgen.”

Al snel wordt er hardop gemompeld waar de drugs vandaan kunnen komen. Vito, een gebronsde, magere veertiger met een petje boven zijn ingevallen gezicht, pakt de zestig euro aan waar Arthur hem achteloos mee vertrouwt en verdwijnt in een zijstraat. Helaas komt hij met lege handen terug. De dealer is niet thuis. “Je moet wachten op De Canadees”, is het devies. OK, dan wachten we. De lege flessentelling op tafel loopt gestaag op.

Een kleine, gelooide man met een wit baardje, een sportshirtje en een ijsmuts op verschijnt op het plein. “The Canadian”, die gewoon een Portugees is. Levenslang gehad in Canada voor het neersteken van de verkrachter van zijn zus, maar na een onbekend aantal jaren in Portugal gedumpt. Volgens Arthur, althans. "Tachtig messteken!" Hij kan wat regelen, maar gaat eerst een broodje halen. Arthur geeft hem op goed geluk honderd euro. “Ik ga er van uit dat het kwijt is.”

Om de voortgang te vieren zet Tuur een lokaal lolnummer aan op zijn telefoon. “Een soort Dikke Lul Band dit”, giert hij. “Deze tekst betekent ‘Ik hou van de lucht van je stokvis’, hahahahaaaa!” Het terras zingt het refrein mee en de koning is het fuifnummer onder de faalhazen. Als De Canadees terugkomt, is barvrouw Xandra alert. Gekleed in een wild gekleurd wijdvallend shirt boven een niet matchende broek met een even druk patroon, weet de zestiger heus wel wat er gebeurt op haar terras. Ze acteert plichtmatige irritatie, duidt Arthur laconiek. “Er hangen camera’s maar er zitten geen videobanden in.”

Ze slaat echter wel met een nijdig gebaar de rekening op tafel tussen de getelde flessen. 18 euro, tot hilariteit van Arthur. “Schitterend toch, kost geen drol, barvrouw boos, wat een land, wat een land. Heerlijk.”

De Canadees komt terug en met opzichtig stiekeme handelingen vindt de overdracht van het papieren propje met het plastic bolletje base cocaïne plaats. Xandra komt met luide kreten naar buiten gestormd en wijst naar Arthur. “Je nam de cocaïne aan! Je nam het aan, ik zag het!” 

Het laat de winnaar van zijn eigen prijs volkomen onberoerd. “We moeten gaan, denk ik”, terwijl hij rustig opstaat. Vito staat ook op, we moeten met hem mee. Twee straatjes verderop opent hij de smalle deurtjes van een vervallen huis. Binnen hangt de klamme koelte van de zelfkant. Schimmel is vanaf het plafond tot halverwege de muren gezakt. De droefheid is bijna overweldigend.

Tuur is echter intens geamuseerd. “Is dit jullie eerste crackhuis of zo? Dit is hier gewoon een tourist trap hoor”, zegt hij met de jolige uitbundigheid van iemand die beloond gaat worden voor de lepe arbeid van een dag wachten en in stilte handelen. Er komt een fles ammoniak op tafel maar het spul hoeft niet schoongekookt te worden.

Vito heeft 4 jaar en 12 dagen in de gevangenis gezeten. Drugssmokkel. Pillen, Marokkaanse hash, coke. “Nooit heroïne. Nooit! In dit huis liggen boven ook naalden. Ik vind ze eng” en hij kijkt er oprecht bevreesd bij. Portugal heeft begin van deze eeuw alle drugs gedecriminaliseerd omdat 1% van de samenleving aan heroïne verslaafd was. Sindsdien zijn het gebruik en de handel sterk afgenomen, ook van softdrugs. 

Tuur inhaleert inmiddels zijn eerste dosis crack via een pennenhuls in een waterflesje. 

“Dit is Buh-kufsky”, grijnst hij voldaan. "Alleen zie ik er beter uit dan hij." Zijn gezicht klaart op, zijn houding ontspant zo mogelijk nog verder. Vito is aan de beurt. Met diepe teugen zuigt hij dankbaar zijn drugs naar binnen. Het slaat hard aan. Hij begint te zweten, ijsbeert wat, buigt door zijn knieën tegen de muur en wordt eerst nerveus en daarna paranoïde. Alles in volledige vreedzaamheid, maar hij wordt angstig en wil weg. Hij is voorwaardelijk vrij. “Een slok drank achter het stuur is al genoeg om teruggestuurd te worden.” Hij vraagt ons om te gaan, dus dat doen we. Niet voordat Tuur nog een hit doet en een deel van de stuff aan Vito doneert, die de rest voor Arthur inpakt.

We nemen nog geen 100 meter verderop nog één bier op het dorpsplein, waar bewoners de dag doornemen en kinderen spelen. Er staat één digitale abri op het pleintje van plastic stoelen en gesleten klinkers. Iedereen is goed geluimd. 

We nemen afscheid van Mowikan, die in het dorp een hotelletje heeft, en bellen een taxi terug. Tijdens het wachten slaat Don Arturito weer aan het reflecteren op de lage mensheid.

“Ik ben niet geïnteresseerd in wederhoor. Ik beleef wat ik zie en wat ik zie is mijn waarheid. Mijn mening doet er toe. New Journalism, New Journalism. Maar als je me echt wilt kwetsen, moet je me journalist noemen. Ik heb het Kuifje-syndroom.” Waarna een hele vrije interpretatie van de brave Vlaamse stripreporter volgt: “Ik wil gewoon lekker hoeren en snoeren in de baas z’n tijd. Ik ben volkomen immoreel.”

“Je mag alles opschrijven wat er gebeurt. Je mag me fotograferen als ik crack rook. Denk je dat ik iets te verbergen heb?”

We worden naar Villa Vischlugt gereden door de laatste passant in de Portugese teloorgang die deze vrijdag uitbundig wordt van de aanstekelijke babbelcharmes van zijn passagier. Hij is eigenlijk pianoleraar, maar er is geen werk, vertelt hij - en barst vervolgens uit volle borst en zuiver gedragen in een opgewekte operazang uit. 

Op bestemming neemt de joviale jongen uitgebreid afscheid van de zingende taxichauffeur. Alsof ze al jaren de beste vrienden zijn.

Op het terras van Xandra. 79 jaar, berooid en trots

Meer over Arthurs Saudades aan de Costa del Coke bij uw betere crackhuis boekwinkel.

Reaguursels

Inloggen

Mooi geschreven, niets romantiseert beter dan de geur van verval. Maar ook: zo'n 'Don' Arturo zou precies het type zelfingenomen nietsnut zijn waar ik verre van zou blijven. Altijd ruzies en conflict, nooit luisteren maar wel de oren van je kop lullen op een pedant docerende toon en als je te vriendschappelijk wordt ongetwijfeld gezanik over geld. De man sterft eenzaam, ongelukkig en berooid en vooral omdat hij zijn eigen onzekerheden niet tijdig onderkent heeft. Mooie verhalen ja, maar een Bukowski of Hunter Thompson worden is niet iedereen gegund. De Koning van de Plastic Terrasstoel zal weldra vergeten zijn vrees ik.

ArthurS | 23-05-21 | 21:00 | 1

Als hij niet ook vroegtijdig zijn broodwinning kwijtraakt door dergelijke openhartigheid. Dat hij zegt geen geheimen te hebben hoeft nog niet te betekenen dat alles ook maar geopenbaard hoeft te worden.
In de huidige cancelcultuur kan dit wel eens, onbedoeld, een nagel in zijn doodskist betekenen. En dan is het ineens een heel duur stukkie geworden.
Ik hoop dat het meevalt.

el jefe | 23-05-21 | 21:49

With the birds I'll share this lonely viewin'

All_yall | 23-05-21 | 20:01

Stoer allemaal zeg, vet gaaf!

niels5142 | 23-05-21 | 19:03

Als je eenmaal de zestig bereikt moet je het toch wat rustiger aandoen.

dihydrogenmonoxide | 23-05-21 | 18:39

Arthur zal waarschijnlijk niet zo heel oud worden, dit verhaal is een beetje wat te verwachten is als je Arthur de laatste jaren gevolgd hebt, tries ? Ja, misschien maar niet triester dan na 40 trouwe dienst bij de hoogovens je laatste jaren van je leven slijten bij klaverjas club "Klavertje vier" en iedere vrijdag, als hoogtepunt van de week een Chinees/Indische rijsttafel , Arthur heeft tenminste nog een leven om op terug te kijken, dat is ondanks alle triestheid die dit verhaal uitstraalt toch nog steeds beter dan die 40 jaar hoogovens.

zwellevertje | 23-05-21 | 18:16 | 1
-weggejorist-
rieldiel | 23-05-21 | 19:47

Heerlijke vent lijkt me dat. Kun je prima mee op stap.

thefonz | 23-05-21 | 17:04 | 1

Daarom dat geklaag. Doet niemand kwaad maar is enigszins bekend en doet wat hij wil. Dat ligt moeilijk in deze tijd.

RadioControleDienst | 23-05-21 | 17:08

Jimi Hendrix, Keith Richards en Jim Morrison werd het allemaal van geaccepteerd en werden als helden vereerd.

RadioControleDienst | 23-05-21 | 16:42

Mooi mens, geweldig verhaal! Leef!

JohnLocke | 23-05-21 | 16:13

Op de een of andere manier heb ik het gevoel hier in het ootje te worden genomen. Is dit een Bukowski-persiflage? Wel heb ik bij Arthur altijd het gevoel dat hij echt ver heen is als hij YouTube-songs achter elkaar op Twitter post.

Colin.Fart | 23-05-21 | 15:38 | 3

Tja.. iig is crack niet intelligent, cq handig. Doe mij maar een beetje de middenweg in life, niet te gek maar ook weer niet te saai. Of af en toe te gek en dan weer even saai..... ja,ik ben mij er eentje.

ger1306 | 23-05-21 | 15:53

Dat laatste doet ie alleen als ie dronken is hoor.

basweetutwel | 23-05-21 | 16:10

Dat is niet zo vreemd hoor, dat doen veel mensen. Hier op stamcafe Geen Stijl is dat elke avond. Waarom zou hij dat niet kunnen doen ?

RadioControleDienst | 23-05-21 | 16:34

Het verbaasd me ook niks dat hier niet portugezen naar portugal komen om compleet naar de klote te zuipen, snuiven, roken en wat dan ook. Dit soort lui zijn ze hier echt liever arm dan rijk. In de jaren 90 was er nogal een drugs probleem hier, veel heroine. Ken mensen hier die hun broertje of zusje eraan verloren zijn geraakt. Portugal is een mooi land, op een mooi stukje ligging en met een cultuur dat gelijk is aan die van ons. Koester dat. Wees eens lief voor een buurland dat wel weerstand bood in hun historie.

Aldus een nederlander wonende in portugal.

Krachtkoe | 23-05-21 | 15:06 | 2

Welk weerstand? Lisabon moest bevrijd worden door kruisvaarders. Goed ze zeiden een keer nee tegen de Spanjolen van Flipke 2, maar goed dat deden wij dus ook in die tijd. En de Engelsen moesten hun redden toen de Frambozen binnen vielen.

Graaf_van_Hogendorp | 23-05-21 | 15:39

Prachtig stuk. Lieve man.

Rosanne Hetzebrenger | 23-05-21 | 15:02 | 1

Ik zou adverteerders van Volksverlakkerskrant gaan bellen Hertjesberger...

Graaf_van_Hogendorp | 23-05-21 | 15:42

Bed and Crackfast.

Roze_bril_drager | 23-05-21 | 14:58

Jammer van die borrie. Daar is niemand ooit beter van geworden.

Re:Kniftig | 23-05-21 | 14:20

Hij wil snel dood en dat mag.

inCol | 23-05-21 | 14:20

Alcoholisten zijn te bang om te leven en te laf om te sterven.

Rest In Privacy | 23-05-21 | 14:12

Ik ken mensen die zijn echt heel saai. Zijn accountant, fiscalist, makelaar of dokter. Doen in het weekend soms gek en ik probeer ze te vermijden waar ik kan. Lukt alleen niet helemaal. Ik ken (of liever: kende) ook mensen als de sinjeur over wie het verhaal boven gaat. En dat is weer de andere kant. Die probeer ik - met succes - ook te vermijden. Voor heren als Martin van Amerongen heb ik nu ik zelf eind vijftig word, een mooi Nederlands woord: KNEUS.

m@rkus | 23-05-21 | 14:03 | 1

O. Wacht. Arthur. Nou ja.

m@rkus | 23-05-21 | 14:04

AvA is een prima gast, schrijft goed (heb een paar boeken van hem) scherpe blik en heeft humor; is ook relativerend over zichzelf. Ik heb ook een zwak voor mensen die overmatig drinken (doe ik ook) of plezier halen uit andere genotmiddelen. En itt tot andere reaguurders vind ik het ook veen verspild leven. Ook geen moeite met recalcitrant gedrag op een terrasje. Maar God, wat trek ik dat pissen tegen de boom slecht. Als je moet, dan moet je, maar loop dan gvd effe een parkje in, op straat is echt zo kansloos. Maar goed, misschien een moment dat ik mijn eigen normen moet gaan herijken. Al ben ik bang, dat dit niet meer wijzigt. Ik vind buiten pissen al leuk sinds ik het kon en ik vind al even lang dat pissen op straat op klaarlichte dag bijzonder triest gedrag is.

rederijker | 23-05-21 | 14:02 | 1

Konden mijn woorden zijn. Ik pis alleen buiten 's-avonds heel laat, zeer zelden, als ik de hond uitlaat. Zien pissen doet soms pissen. Onderwijl vors ik het firmament. Maar goed, ik vind het inderdaad een jammer puntje van Tuur. Pissen op straat luidt toch een beetje het verval in. Ik hoop niet dat ie ondergaat in vergetelheid, vooraf gegaan door kwijl en zelfbevuiling in een aftands tehuis. Voor de rest lijkt ie me een toffe peer. Al stop ik hem zelf liever in een voorbips.

Dirrek | 23-05-21 | 15:43

The old man and the sea.

Basil Fawlty | 23-05-21 | 13:51 | 2

Onze Hemmingway is anders een stuk minder episch. Soort Action variant.

Graaf_van_Hogendorp | 23-05-21 | 14:18

Toch wel leuk, in google map kun je dus echt zien tegen welke boom hij stond te zeiken. Toch niet zo'n oud afgetrapt stadje als hij beschrijft.
www.google.com/maps/@37.0529327,-7.74...

jan huppeldepup | 23-05-21 | 13:33 | 1

Hm, de bohemiens en de burgelijken houden elkaar redelijk in evenwicht hier in de panelen zo te zien. Toch divers dus, die reaguurders.

Tashtego | 23-05-21 | 13:21 | 2

De boel eronder zeiken en laten schijten, erin versmeren, vind jij wel bohemiens?

Normpje | 23-05-21 | 13:26

@Normpje | 23-05-21 | 13:26: Ik sta er zelf niet zo fel in, sommigen hieronder zien het als een leven van vrijheid.

Tashtego | 23-05-21 | 13:34

Pijnlijk en triest dit. Vroeger vond ik hem nog wel aardig, maar dit verklaart waarom hij nu niet meer dan een twittertrol is. Een bejaarde zelfhatende hasbeen die z'n leven lang is blijven hangen in z'n pubertijd en een beetje trolt en drugs gebruik om zijn eigen trieste werkelijkheid te ontvluchten.

Japannert | 23-05-21 | 13:19

Beetje een schelmenroman dit, een genre ooit begonnen bij de Satyricon van Petronius....

SterF... | 23-05-21 | 13:02

Doet me denken aan Tortilla Flat. Of Mr. Jones and I, sitting in the barrio...

viejohuevon | 23-05-21 | 13:01 | 1

I want to buy a grey guitar.

King of the Oneliner | 23-05-21 | 14:26


Sinds ik aan de dope ben schrijf ik prachtige meesterwerken.

In theorie dan.

King of the Oneliner | 23-05-21 | 12:45 | 1

Hij schrijft geen meesterwerken maar wel meesterlijke stukjes.

bijna_raak | 23-05-21 | 13:48

Ik dacht dat Van Amerongen inmiddels licht nostalgisch, maar toch ook meewarig en wellicht met enige wroeging kon terugkijken op sex, drugs & rock 'n' roll. Maar niks, nada. Een man in korte broek, met opgeblazen buik, sleept de bezoeker mee van goedkoop bier naar versneden drugs, intussen luidruchtig een rebels imago poserend.
Goed, snel vergeten dit.

Adalgar | 23-05-21 | 12:32 | 5

@van Oeffelen | 23-05-21 | 12:36: Onze VVD stemmer het angstige bange schaap, volkomen oninteressant.

bijna_raak | 23-05-21 | 13:50

@Red shirt | 23-05-21 | 13:10: Hij doet gewoon waar ie zin an heb.

basweetutwel | 23-05-21 | 16:18
▼ 2 antwoorden verborgen

"Denk je dat ik iets te verbergen heb?" Het afvoerputje, oftewel het schijthok, laat maar eens zien hoe dat oogt en meurt in Villa Vischlugt. 'Vischlugt' is een romantische uitdrukking voor de walm van een Luftmensch, waar Arturo probeert literair gemeenschap mee te bedrijven. Luftmenschen waren ooit een fenomeen van de Weimar republiek. Ze hadden de loopgraven van de Grote oorlog overleefd en ze leefden ogenschijnlijk van lucht terwijl ze stukjes tikten voor kranten en tijdschriften. In de jaren twintig bloeide dat soort journalistiek. Voordat de Luftmenschen op het toneel verschenen bestonden er al schimmen die hun voorafgingen: absinthdrinkers die door Manet werden vereeuwigd. Kijk in de ogen van zo'n absinth-verslaafde aan de stamtafel, kijk in de doffe ogen van Arturo onder de crack: wat een beleving van eeuwigheid. Het is de ondraaglijke vischlugt van zijn nooit schoongemaakte toilet wat dagelijks Arturo naar buiten drijft, richting zijn rulle privé strand en blakerend windstille zee. Op teenslippers trekt hij een piesspoor naar zijn koffiehuis, waar hij zijn vaste stamtafel langzaamaan weer volzet met lege pijpjes. Het is de aanzwellende middaghitte wat hem doet besluiten tot de zoveelste in crack smoezelende siësta, die hij tot zich neemt tussen de vier beschimmelde muren van zijn 'villa'. Van Rossem deed er goed aan om zelf zich op te houden in een hotelletje.

Eeuwig..Op..Vakantie | 23-05-21 | 12:23 | 3

Het is wat het is.
En hij weet het.

Ben Adam | 23-05-21 | 13:51

Weer een zeiker die niet lezen kan maar oorverdovend komt melden dat hij niets te zeggen heeft.

bijna_raak | 23-05-21 | 13:52

@bijna_raak | 23-05-21 | 13:52: Uw piesspoor heeft een calvinistische instinker: waarom zou een impressie iets moeten 'zeggen'? Prekerige dominee.

Eeuwig..Op..Vakantie | 23-05-21 | 14:32

Top! Meer van dit, weemoed

rifraf | 23-05-21 | 12:20

Ik word hier heel verdrietig van. Wat een zelfdestructie, dit heeft niets met leven te maken, dit is een verkapte doodswens. Enfin, helemaal zelf weten.

Graaisnaaiert | 23-05-21 | 12:19 | 2

Tja. Als je leven klaar is, het leuk maken. Van zelfmoord krijg je ook getraumatiseerde machinisten.
Nou reageert er vast iemand; ja maar dat is veel te kort door de mand, die mensen die zelfmoord plegen hebben vaak een hele hostorie van depressie en mentale ziekte. Maar de vraag is wel of dat hier anders is. Dat drinken en basen is vaak een vuige manier van zelfmedicatie.

Shoarmamasutra | 23-05-21 | 14:30

Tuur heeft best een moeilijke jeugd gehad hoor.

basweetutwel | 23-05-21 | 16:19

Als je vergeet dood te gaan na je 27ste, wordt het daarna vaak wat treurig.

beldewouten | 23-05-21 | 12:17

Ik zou juist de leesbril opzetten bij crack roken. Stukje scherper en marginaal veiliger.

edelfigurant | 23-05-21 | 12:15

Angst en walging in Fuseta

P-unit | 23-05-21 | 12:10

Het is wat het is :)
Genoten van deze beeldende omschrijving.

Ben Adam | 23-05-21 | 12:02

Mooi beeld, goed geschreven Van Rossum. Wel pijnlijk dat de man doe goed kan schrijven over de zelfkant van de maatschappij nu zelf geregeld die zelfkant kiest. Die foto met zwarte schimmel op de muur is best schokkend. Hoop dat het de beste man goed vergaat, niet dat hij helemaal afglijdt.

Jan, Leiden | 23-05-21 | 11:57 | 1

Uit het artikel valt wel te destilleren dat het crack roken in het crackhuis gebeurde en niet bij hemzelf thuis. Verder idd bijzonder sfeertje waar je een beetje half moet opkijken naar een man en zijn bohemiaanse levensstijl en heel goed door je wimpers moet kijken om inderdaad de vrijgevochten schrijver te zien ipv de crackjunk

Renkum0317 | 23-05-21 | 15:38

Wandelende portie gal aldaar in dat Portugal.

Van Urk | 23-05-21 | 11:57

Mooie kerel

Phreack | 23-05-21 | 11:55

best vet geschreven!

Ir. Wilhelmus | 23-05-21 | 11:55

Heeft hij eigenlijk kinderen? Dat kan ik niet uit het verhaal opmaken.
Als ik zo vrij mag zijn om dit te vragen.

laurentius | 23-05-21 | 11:53 | 5

@van Oeffelen | 23-05-21 | 12:40: Ik kan Ruttefans slecht verdragen maar zo heeft eenieder zijn sympa en antipathieën.

bijna_raak | 23-05-21 | 13:56
▼ 2 antwoorden verborgen

De urinewalmen vermengd met natte hondenlucht dampen uit dit verhaal.

Eppo | 23-05-21 | 11:51 | 1

En de stank van de zwarte schimmel op de muren

laurentius | 23-05-21 | 11:54
-weggejorist-
Rest In Privacy | 23-05-21 | 11:35

Persoonlijk ben ik mordicus tegen het gebruik van drugs. Maar ik spreek geen oordeel uit over anderen die het wel doen. Leven & laten leven.
@alle ReaZuurders: ga preken op een straathoek
@Bart: mooi geschreven man
@fotograaf: prachtige beelden.

ole guapa | 23-05-21 | 11:34 | 2

Amen.

osolemio | 23-05-21 | 11:40

zolang die drugs niemand anders raken. is helaas wel zo.

kloopindeslootjijook | 23-05-21 | 11:40

Een vrije jongen die vastzit in drugsgebruik.

Normpje | 23-05-21 | 11:32 | 2

Hoe vrij ben je dan?

J. Jarig | 23-05-21 | 11:45

@J. Jarig | 23-05-21 | 11:45:
Gevangen in de cel achter je ogen

laurentius | 23-05-21 | 12:31

Heeft het leven in Molenbeek hem zo destructief gemaakt? Ik wordt ook zo depressief van die moslim-enclave’s.

Normpje | 23-05-21 | 11:29 | 1

Google eens op " Heyvaertstraat" "auto" " afrika"

Shoarmamasutra | 23-05-21 | 15:44

Mmmm, krijg gelijk weer trek, speedball....

ademende aarde | 23-05-21 | 11:28

Reality is for people who can't handle drugs.

entredeuxbieres | 23-05-21 | 11:25 | 2

Zwetsica, vrijheid zit tussen je oren, om er een ander cliche uit te gooien.

Graaisnaaiert | 23-05-21 | 12:21

Haha mooie omkering

Roze_bril_drager | 23-05-21 | 12:34

Kan, maar dit is een ander huis.

beldewouten | 23-05-21 | 11:20

De drugs is triest en stom tegelijk.
Verder kan me wel iets voorstellen van zijn situatie.
Altijd prima gewerkt en geld verdiend.
Teleurgesteld wat hem dat na 25 jaar huwelijk uiteindelijk oplevert.
Geen zin om met dorpse gebral op verjaardagen, sportclubs mee te doen. Wil ook wel weer eens een keertje van bil.
In iedergeval van die steeds meet uitdijenede en eeuwig zeikende heks af.
Lekker naar Portugal, Thailand, Egypte of Zuid-Amerika voor je laatste 20 jaar. Dood ga je toch een keer.

Ray Skak | 23-05-21 | 11:18

Rock & Roll: [✓]
Drugs: [✓]
Sex: [?]

Ik neem aan dat die gasten naderhand dat gitarengrietje grof hebben genomen? Want zo Rollen Rockers.

(Is de naam The Rolling Stones trouwens een knipoog naar Rock & Roll > Rolling Rocks > Rolling Stones? En zo nee, waarom niet?)

Edit: sorry verkeerde topic. Gaat natuurlijk over die coke snuivende Italiaan op dat feestje gister.

Timide_Aso | 23-05-21 | 11:13

Gut, de reaguurders vinden het wat moeilijk om te duiden vandaag.

Don Arturo is een held, een van de weinige resterende helden die de Nederlandse taal nog machtig is.

Klapsigaar | 23-05-21 | 11:13

Dit verhaal blijft me dwars zitten.

Zo'n verhaal lezend, mooi beschreven door Van Rossem, lijkt het een groots en meeslepend leven. Romantiek voor gevorderden. Échte vrijheid.

Alleen is deze man verre van vrij. Ja, zijn keuze voor verslaving moet hij zelf weten. Zijn keuze om letterlijk in de weg te lopen, mwoah.. Mooie metafoor voor het eenrichtingsverkeer voor het leven van een man als Arthur.

Ik herinner me een andere Arthur, Thur noemden we hem. Leefde ook vrij en meeslepend. Zijn eerste overdosis werd een grappige anekdote, door hem smakelijk verteld aan een ieder die het wilde horen, die zijn toehoorders grijnzend aanhoorden. Wat een man toch, die Thur.
Dat hij met het schuim en het kots op zijn mond moest worden gereanimeerd, liet hij wijselijk weg. Dat hij door anderen voor de poorten van de hemel werd weggesleept, ook.
Zijn tweede overdosis verontrustte ook de meest open minded vrienden enigszins. Dit keer had Thur het geluk dat er een arts in de buurt was die hem kon reanimeren.
De derde keer verliet het geluk hem. Zijn hang naar vrijheid werd beloond met de dood.

Na zijn dood hoorden de meeste mensen pas welke kwelgeesten er in zijn hoofd hadden gehuisd.
De stoerheid, die zogenaamde vrijheid, bleek zijn schild tegen het echte leven.

Sinds zijn begrafenis heb ik nooit meer een mens gezien die zo gebroken was als zijn moedertje.
Voor haar bleef hij kleine Thur die ze niet heeft kunnen behoeden.

Roos | 23-05-21 | 11:12 | 12

@Roos | 23-05-21 | 11:38:
Trek vooral schoenen met een harde neus aan, Roos, en hou je glas buiten 'maaiwijdte'. ;-))

MickeyGouda | 23-05-21 | 11:44

@Mickey, we gaan pogo-en!!

Roos | 23-05-21 | 12:10

Godverdomme mooi Roos.... ik ga hem onthouden.

goldsammy | 23-05-21 | 16:22
▼ 9 antwoorden verborgen

Als ik het grootste deel van mijn leven werk om een 'baas' tevreden te stellen dan verwacht ik dat van andere ook. Hoe haalt deze gast het in zijn hoofd gewoon lekker te leven?
Hoe veel kinderen heeft die gast? Heeft ie kinderen? Want toen begon het gezeik pas echt...

Geen01 | 23-05-21 | 11:11

Zondag morgen..

neonreclame | 23-05-21 | 11:12

Nieuw verdienmodel voor GS?. Doet een beetje denken aan "Briefje van Jan". Op zich vond ik het wel een leuk/lezenswaardig artikel.

Phantomas | 23-05-21 | 11:07 | 1

Mij niet. Ik vond hier meer diepgang in. Ja echt.

Shoarmamasutra | 23-05-21 | 17:05

Verhipt, Mosterd heeft het nog niet verleerd. Alleen spijtig dat hij zich doorgaans beperkt tot een soort van dunstan babytaal.

Times_New_Roman | 23-05-21 | 11:07

Leven en laten leven, waarschijnlijk is hij dolgelukkig in de roes.

Roze_bril_drager | 23-05-21 | 11:05

Mooi portret. Ik wist niet dat ie al zover heen was.

Zwizalletju | 23-05-21 | 11:04

Verslaving is altijd een teken van zwakte, het betekent dat je je verliest in de omstandigheden. Leven vanuit jezelf, vanuit je éigen gevoel en verstand, is de enige oplossing. Dan wordt matigheid de norm, en exces de uitzondering.

Zenzeo | 23-05-21 | 11:03 | 4

Als ik dat zo lees, wed ik dat jij gereformeerd bent.

zbb | 23-05-21 | 11:15

@neonreclame | 23-05-21 | 11:05: Verslaving niet, gebruik wel. Zonder lsd hadden de Beatles niet kunnen maken wat ze gemaakt hebben, maar als ze eraan verslaafd waren geraakt hadden ze niets bijzonders meer geproduceerd.

Zenzeo | 23-05-21 | 11:34
▼ 1 antwoord verborgen

Goeje gast die Arthur. Ik geef zijn boeken vrijwel altijd kado bij verjaardagen.. stapels. "Dat zal ze leren" !

larie | 23-05-21 | 10:59 | 1

Brokkie er bij en lezen maar.

Lorejas | 23-05-21 | 11:00

Het verslag van een schoolreisje uit de toekomst.

Tiscali-2 | 23-05-21 | 10:59

Fijn hoor zo’n verhaal over een junk met drie honden.
Alleen de pisvlekken mis ik nog.

Hiram | 23-05-21 | 10:57 | 1

Dan heeft u een stuk overgeslagen

Renkum0317 | 23-05-21 | 15:42

Wat een kansloos figuur.

RGV42 | 23-05-21 | 10:55 | 2

Waarom? Omdat hij durft te leven zoals hij dat wil en niet zoals de kuddeleden die hem op hun conformiteit beoordelen?

zbb | 23-05-21 | 11:17

Omdat hij zich als een asociaal gedraagt.

RGV42 | 23-05-21 | 14:11

Don Vervelio

Frits_Binkestein | 23-05-21 | 10:55

Wat een lul, zeg.

zwaaropdehand | 23-05-21 | 10:54

6000 kilometer sturen om een zielenpoot te interviewen. Die zijn smerige hond op het strand laat schijten waar anderen door moeten lopen.
Bart, kom naar huis jongen.

Normpje | 23-05-21 | 10:51 | 1

In de meeste landen in Azië en Afrika poepen de mensen op het strand; als de vloed komt, spoelt alles netjes weg. Hoeveel tienduizenden tonnen vissenkak denk je dat er in dagelijks in de oceanen zweeft?

zbb | 23-05-21 | 11:11

Tuur is een held. Punt.

djs | 23-05-21 | 10:51 | 3

Niet echt.

van Oeffelen | 23-05-21 | 12:43

@van Oeffelen | 23-05-21 | 12:43: "Weinig verheffend". "Geen niveau" enzovoorts.

Nee, dan die wilde waanverhalen over jouw fictieve internationale bohemienbestaan; dát is niveau. Inderdaad zeg. En allemaal broodnuchter verzonnen dus? Tandjes. Sterkte.

63116114 | 23-05-21 | 15:18

Nederland ook, wat is je punt?
Imperia vallen vroeg of laat uit elkaar.

ReyNemaattori | 23-05-21 | 13:45

Mowikan moet natuurlijk zijn Mawokkaan?

grapo | 23-05-21 | 10:51

En wat wordt er weer geoordeeld over het gedrag van deze man, door mensen die geen enkel idee hebben van wat er zich tussen de oren van hem afspeelt.

Leptob | 23-05-21 | 10:50 | 3

De reacties op dit gristen- en moslimblog zijn inderdaad niet van de lucht.

All_yall | 23-05-21 | 10:51

We oordelen hier nooit.

beldewouten | 23-05-21 | 11:00

Zo verheffend lijkt dat allemaal niet.

van Oeffelen | 23-05-21 | 12:44

Deze man heeft net zo een nutteloos leven als een journalist die voor het nrc schrijft. Alleen hij doet er niemand anders pijn mee, dat dan weer wel. Waar hebben zulke gasten het geld vandaan om zo te leven vraag ik me wel eens af.

jan huppeldepup | 23-05-21 | 10:49 | 1

Iemand met een beetje verstand overlijdt eerder aan een overdosis dan dat hij zijn hersenen zodanig beschadigt dat hij afdaalt naar het niveau van een NRC-journalist.

Renkum0317 | 23-05-21 | 15:45

Mooi stuk human interest, Bart. Nu nog even langs BERTJE.

RickTheDick | 23-05-21 | 10:47 | 2

De Jeugd van Tegenwoordig - Bertje vs Yayo

neonreclame | 23-05-21 | 10:50
-weggejorist-
Patje | 23-05-21 | 10:52

En die avond hadden ze homosex om aan te tonen dat ze echt wild en gek zijn jonge!

Patje | 23-05-21 | 10:47

Waarom word ik hier zo intens verdrietig van?

batvoca2 | 23-05-21 | 10:40 | 3

Als zo'n iemand gelukkig is heb ik er vrede mee. Mits hij mij er niet mee lastigvalt.

BrutusBosch | 23-05-21 | 10:43

Omdat je ziet dat iemand doodongelukkig is, maar het probeert te verbloemen met gedrag waarvan hij denkt dat het stoer is.

beldewouten | 23-05-21 | 10:43

@beldewouten | 23-05-21 | 10:43: Dat ie het probeert te verbloemen, ben ik het mee eens. Ik denk niet dat hij zichzelf stoer vindt. Het is meer een soort van relativeren zo van ach, wat maakt het allemaal nog uit.

Leptob | 23-05-21 | 10:46

Is dit iemand die we moeten bewonderen?

BASinnic | 23-05-21 | 10:39 | 1

Je moet helemaal niks.

bijna_raak | 23-05-21 | 14:01

Toen ik een tiener was maakte ik zulke dingen mee, ik ben blij dat ik toch een beetje volwassen ben geworden.

Patje | 23-05-21 | 10:39

Arthur gaat liever dood dan zijn angsten onder ogen te zien. Triest.

Trekhaas | 23-05-21 | 10:37

Hoog tutjehola-gehalte in de panelen weer. Van types die, als ome Tuur later (volkomen terecht) wordt gezien als een van de groten van zijn tijd, instemmend knikkend op de eerste rij zitten. Hou deen sop. De man kan op zijn minst een 1 voor zijn leeftijd zetten, want hij heeft geleefd én levert nog steeds op hoog niveau, op zijn eigen voorwaarden. Ik geef het u te doen.

o)+ | 23-05-21 | 10:34 | 6

@Lorejas | 23-05-21 | 10:48: Dan zul je hem eerst moeten uitleggen hoe schoonkoken met ammoniak werkt.

Super Vaagstra | 23-05-21 | 10:55

Ik niet. Arthur draaft door.

Lorejas | 23-05-21 | 11:04
▼ 3 antwoorden verborgen

Bedankt voor dit stuk, heerlijk om te lezen. Mooi hoe iemand zijn leven op zijn manier leeft. Wat een vrijheid.

osolemio | 23-05-21 | 10:32 | 8

@djs | 23-05-21 | 10:53:

En dat is dus gelul..

Ken je die Marokkaanse schrijver nog..??

neonreclame | 23-05-21 | 10:58

Tuur is wel verslaafd. Dat doet crack. En wel als een van de beste. Die need for speed zit in zijn hoofdje en gaat er nimmer meer uit. Crack is k u t.

Lorejas | 23-05-21 | 10:59
▼ 5 antwoorden verborgen

Zit ie nou met een molotovcocktail vlak voor zijn muil?

aardv@rk | 23-05-21 | 10:28

Steve H..

Mijn "mentor".. Hij noemde mij zijn protegé..

Leven als een malle..

Ik hou daar wel van...

neonreclame | 23-05-21 | 10:28

"Terwijl de hond poept op het strandje waar talloze krabbetjes tussen het wier langs de waterrand rennen, heeft Arthur al met plechtig enthousiasme verklaard dat het ‘een warm dagje’ wordt." Mooie zin.

schijtzat | 23-05-21 | 10:28 | 4

Nee, hondenpoep blijft meestal prima tussen de tenen van badgasten hangen of onder een strandtas. Wordt dus vanzelf opgeruimd.

Lorejas | 23-05-21 | 11:02

De toon is gezet inderdaad.

Papa Jones | 23-05-21 | 11:03
▼ 1 antwoord verborgen

Met de auto heen en weer naar Portugal om te ervaren wat drank en drugs met een mens kunnen doen. Wat een leven, wat een feest! Bedankt voor het delen van dit sneue verhaal.

Astimar Teutis | 23-05-21 | 10:27

Hij heeft niets te verbergen, maar zij leveranciers blijven keurig buiten beeld?

van Oeffelen | 23-05-21 | 10:26 | 3

Volgens mij zie ik De Canadees op een foto tegen muurtje leunen.

All_yall | 23-05-21 | 10:27

@van Oeffelen | 23-05-21 | 10:31:
Klopt, voor zelfde geld staan daar meerdere kleine, gelooide mannen met een wit baardje, een sportshirtje en een ijsmuts op.

All_yall | 23-05-21 | 10:33

Harddrugsgebruik is nooit normaal.
Het is troep.
Er vallen doden bij productie, handel en gebruik.
Het ontregelt hele landen en zorgt voor corruptie, chantage, ellende en geweld en armoede, en niet alleen in Mexico.
Maak er geen deel van uit.
Arthur weet dat best maar zal er wel totaal onverschillig in zijn geworden.
Zelfdestructief gedrag.
Zet een paar plantjes voor eigen gebruik neer en blijf van de rest af.

kloopindeslootjijook | 23-05-21 | 10:26 | 1

Gelukkig ben ik niet verslaafd, komt door het geloof.
Ik geloof dat ik maar is een biertje neem, plop.

jan huppeldepup | 23-05-21 | 10:54

Altijd nog beter dan naar het songfestival kijken.

Mr.Crowley | 23-05-21 | 10:24 | 5

Ik heb een compromis gemaakt omdat ik een nieuwsgierig mens ben, ik heb het opgenomen. Ik kijk ik even, maar kan alle bullshit versneld doorspoelen. Er zaten ook wel mooie vrouwen tussen, dus die wil ik wel zien.

jan huppeldepup | 23-05-21 | 10:58

@jan huppeldepup | 23-05-21 | 10:58:
Mijn reactie was eigenlijk een waardeoordeel en die zijn altijd subjectief. en betekenen eigenlijk niets. Zeker niet voor anderen die hun eigen waardes hebben.
Mijn reactie moet in een bepaald licht gezien worden die voor deze tijd symptomatisch is.

Mr.Crowley | 23-05-21 | 11:12

Dat is waar Arthur ook last van heeft.

Mr.Crowley | 23-05-21 | 11:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Volgens mij gaat Arthur niet oud worden. Hij is tot zijn grote verbazing nu 61, en had gedacht vóór zijn zestigste dood te gaan.
En hij mist Edith, dat is duidelijk.
Vreemde man. Schrijft soms heerlijke stukjes in de HP en de Volkskrant, maar kan vooral in het eerste periodiek behoorlijk de weg kwijt raken.

oldandwise | 23-05-21 | 10:22

Mooi toch, laat hem lekker, je kan er ook voor kiezen om met een lelijk zeikwijf op de bank in een vinexwijkje gaan zitten (Met je 85 gram co2 uitstotende lease treurigheid.), en dan tegen je vrienden (of nog treuriger tegen jezelf) doen of je rete gelukkig bent. En dan eindigen in een bejaardenhuis waar je kinderen je 1x per 3,4 maanden even bezoeken terwijl je een luier volschijt.

Henk de Vries2074 | 23-05-21 | 10:21 | 6

Lol! Er staat een stevige borrel voor je in het café vanavond. Van het huis.

letopuwzaak | 23-05-21 | 10:46

Ik herken mezelf hier niet in, mijn kinderen komen elke maand terwijl ik mijn luier volschijt.

jan huppeldepup | 23-05-21 | 11:00

Ben het met je eens Henk. De definitie van geluk van veel Nederlanders is echt dieptriest. Kortpittig wijf op de bank, de man zoveel mogelijk aan het wielrennen omdat hij denkt dat dit stoer is. In de zomer naar de camping met alle andere droeftoeters. 1 glaasje wijn per dag, want ohjee zeg je zou je eens een keer laten gaan en dronken worden. Met de Citroen Xsara uit 2002 doordeweeks 101 km/u rijden op de linkerbaan van de snelweg want "wij vinden dat ze te hard rijden".

Old_Spice | 23-05-21 | 11:07
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat Arthur nodig heeft is een goeie schop onder zijn kont.

VanBukkem | 23-05-21 | 10:21 | 4

@van Oeffelen
Ik weet het niet. Arthur doet mij denken aan mijn benedenbuurman. Daar ging het ook een tijdje niet zo goed mee. Toen de corona de kop op stak en de dagbesteding wegviel, ging ook maar aan de crack. Maar daar gaat het inmiddels alweer een stuk beter mee, na interventie. Mijn benedenbuurman is ook een beetje van Arthurs leeftijd.

VanBukkem | 23-05-21 | 10:30

*sluit aan in de rij achter VanBukkem* Ik doe wel eerst mijn oude laarsjes aan, anders is het zonde.

MickeyGouda | 23-05-21 | 11:34

@MickeyGouda | 23-05-21 | 11:34: mischien doet hij t daarom wel. Wachtend op die resolute vrouw die hem met laarsjes aan de goede kant op schopt. Zelf is hij misschien nooit volwassen geworden en zoekende.

Shoarmamasutra | 23-05-21 | 17:24
▼ 1 antwoord verborgen

Misschien vinden 16-jarigen dit stoer. Op een gegeven moment zie je dat het vooral treurig is en eindigt in ellende. Maar leef je leven, op zich komen er leuke verhalen van.

beldewouten | 23-05-21 | 10:20 | 3

Hij valt er verder niemand mee lastig. En inderdaad, ik vind dit interessanter om te lezen dan twee van die D66/GL dertigers die in Amsterdam wonen met gezin en vegan zijn geworden omdat vlees zo slecht is voor het klimaat, zich voortbewegen in een bakfiets en deze levensstijl proberen op te dringen aan alles en iedereen. Maar oh jee als er een windmolen in de buurt van hun leefomgeving moet komen, stel je voor zeg.

Old_Spice | 23-05-21 | 11:12

@Old_Spice | 23-05-21 | 11:12:
Ik denk dat de olifant in de kamer hier is waarom jij dit interessanter vind om te lezen....

Voer voor discussie,

goldsammy | 23-05-21 | 16:11

@Old_Spice | 23-05-21 | 11:12: niemand lastig? Die boom bij het strand stinkt nog de hele dag. De buren van dat cafe en dat beschimmelde crackhuis zullen ook niet juichen. De hondenpoep in je teenslippers op het strand doen je ook niet juichen. De douanier ziet geregeld die gasten die met n foto van zijn dochter lopen om duidelijk te maken dat hij even niks mag zien, tot hij zelf wegens corruptie in een stinkcel mag. De smokkelbendes rijden van de winst dikke bakken over de boulevard van oa Scheveningen, al half in t lachgas weggesuikertekort.

Shoarmamasutra | 23-05-21 | 17:14

stoer, jan cremers maar dan 50 jaar te laat..

hoffrevisited | 23-05-21 | 10:18

Een smerige laawerige man, zijn stukjes zijn wel leuk.

dhrat | 23-05-21 | 10:17 | 1

Zo...

Dat is even lastig...

neonreclame | 23-05-21 | 10:19

Portugal heeft begin van deze eeuw alle drugs gedecriminaliseerd omdat 1% van de samenleving aan heroïne verslaafd was. Sindsdien zijn het gebruik en de handel sterk afgenomen, ook van softdrugs.
---
Wat moet je hier nu van denken? Zou dit ook werken voor ons land of is Portugal anders op de essentiele punten?
Voor de rest een mooi geschreven stuk.

appeltjesgroeneweide | 23-05-21 | 10:17 | 5

Verplaats zich waarschijnlijk naar harddrugs.. is meestal niet zo’n grote stap en is voor de dealers ook veel lucratiever

aardv@rk | 23-05-21 | 10:34

Het zou kunnen dat bij het legaliseren de winstmarges sterk omlaag gaan.
Je haalt zeker een hoop criminaliteit weg. Maar ik denk dat het meer gebruikt gaat worden. Het gebruik is nu al veel groter dan je zou denken.

Mr.Crowley | 23-05-21 | 10:41

Het zou wel een slag tegen de drugs maffia zijn en veel politici en politie mensen raken dan hun extra inomen kwijt. Ik denk dat als alles vrij is het in begin toeneemt maar de sterke overleven en de zwakke sterven af. Daarna is het een stuk minder en stabiel.

jan huppeldepup | 23-05-21 | 11:06
▼ 2 antwoorden verborgen

Er komen toch zinnige woorden uit de man zijn mond..??

neonreclame | 23-05-21 | 10:15 | 3

En rook....

Lorejas | 23-05-21 | 10:16

Crack pipe hittin' Arthur.

Lorejas | 23-05-21 | 10:27

Bukowski wannabe.

Rest In Privacy | 23-05-21 | 10:12

Goh, een stumpert die aan de crack zit in een krot.
Wist niet dat er een verhaal in zat.
Wanneer gaat hij aan de Krokodil?

2voor12 | 23-05-21 | 10:12 | 6

Nu mis ik gelijk necrosis.

knutsel_ | 23-05-21 | 10:30

@2: gok dat ik die absurde documentaire ook gezien heb. Rottende gaten in lijf en leden door die rommel.

Lorejas | 23-05-21 | 10:33

Voila: Crocodile. Korte sfeer impressie. Lange docu staat er onder.

youtu.be/-xF1ejbShZ8

Lorejas | 23-05-21 | 10:39
▼ 3 antwoorden verborgen

Bart Chabot schreef in dezelfde stijl boeken vol over Herman Brood.
Van Rossem mag nog wel even doorgaan.

gestoptmetroken | 23-05-21 | 10:11 | 2

Zo als Arthur leeft leven vriendje en ik ook ongeveer. Alleen geen hard drugs. Wij houden het bij goede wijn en sigaartjes.
Om de dag om een uurtje of 4 even buurten op het dorpsplein, wijntje hier wijntje daar. Een rondje geven hoort er ook bij. (krijg je vaak tienvoudig terug) Lekker eten. Gewoon gezellig. En er is altijd wel iemand die voor live entertainment zorgt.
Toeristen komen ook druppels gewijs weer aan en doen ook gezellig mee.
Portugal is mooi, maar hier is het toch mooier.

Mooi geschreven heer van Rossum.

Gokmaar | 23-05-21 | 10:10 | 1

Klinkt relakst, en waar mag dit wezen?

ger1306 | 23-05-21 | 16:01

Crack roken is niet bepaald slim, alleen heroïne helpt je sneller naar de kloten.

Wijze uit het Oosten | 23-05-21 | 10:09 | 1

Het woord heroïne is ook helemaal verkeerd gekozen. Alleen de eerste euforie en rush past erbij, maar daarna wordt het leven onverschillig,
emotioneel afgevlakt, vervreemd en depressief en dikke kans op een isolement. Naar de klote dus.

kloopindeslootjijook | 23-05-21 | 10:43

De teloorgang op deze foto's raakt mij, als burgertrut pur sang, minder dan zou moeten. Toen ik gisteren vanaf een deprimerend ouderenhonk naar huis fietste, dankbaar voor de frisse lucht in mijn longen, dacht ik: "Dan maar niet oud! Het is toch allemaal stuk". En laten we eerlijk zijn, na die køtcorona - nou ja, eerder na de totale waanzin eromheen - komt het nooit meer goed. Wie wil oud en boventallig verklaard worden in een wereld waarin niets meer herkenbaar is en waarin zoveel van het alledaagse aan of over de pijngrens zit? Vreemd genoeg brachten deze overpeinzingen op dat moment een soort van rust. Ik blijf op mijn bescheiden manier dagelijks vechten, want dat is nu eenmaal de aard van het beestje. Ik hoef alleen niet meer te winnen.

MickeyGouda | 23-05-21 | 10:07 | 6

Zolang U nog zo kunt fietsen en het geluk heeft zonder grote ziektes door het leven te komen, geniet elke dag dan bewust die je zo gegeven is.

jan huppeldepup | 23-05-21 | 11:10

@jan huppeldepup | 23-05-21 | 11:10:
Dat doe ik zeker, Jan. Het zit 'm in de kleine dingen. Groots en meeslepend is zwaar overschat.

MickeyGouda | 23-05-21 | 11:36
▼ 3 antwoorden verborgen

1 bolletje coke voor 100 euro.

dhrat | 23-05-21 | 10:07

Hunter Biden is in ieder geval multi miljonair met zijn crack gerook en afspraakjes inplannen voor 'the big guy' a 10 miljoen dollar per stuk.

Dit komt toch triest over. Witte man met wat centjes die in een pauper land de decadente god uithangt.

Graaf_van_Hogendorp | 23-05-21 | 10:06

Beklijvende sfeerrapportage van iemand die zich willens en wetens de vernieling in helpt. Contrast met het zomergevoel kan bijna niet groter zijn.

LucaBrasi | 23-05-21 | 10:04

LSD, heroïne, crack, ik heb het allemaal voorbij zien komen maar nooit de neiging gehad om het zelfs maar te proberen. Ik heb er teveel mensen van naar de kloten zien gaan.

Mr_Natural | 23-05-21 | 10:04 | 1

Mr. natural! What does is all mean?

Argus | 23-05-21 | 10:18

Oud worden is kut !

Jimmy Mc Clure | 23-05-21 | 10:04 | 1

Welnee, je druk maken over oud worden is kut. Je ontloopt het toch niet.

Lorejas | 23-05-21 | 10:16

De man komt zo wel wat zelfdestructief nihilistisch en onverschillig over.
Moet hij natuurlijk lekker zelf weten. Maar in Nederland zou dit niet lukken waarschijnlijk.

kloopindeslootjijook | 23-05-21 | 10:03

Groots en meeslepend, maar dan niet groots en al helemaal niet meeslepend.

van Oeffelen | 23-05-21 | 10:03 | 3

Crack op zich is wel meeslepend hoor. Voor je verslaafde brein dan.

Lorejas | 23-05-21 | 10:05

Middelenmisbruik kan aardig meeslepend zijn...

Diederik_Ezel | 23-05-21 | 10:12

Ligt eraan waar je naartoe gesleept wordt.

knutsel_ | 23-05-21 | 10:28

Het rum dagboek met een Portuguese saus wel goed dat GS een posing tot literatuur doet!

Rest In Privacy | 23-05-21 | 10:02 | 1

Poging

Rest In Privacy | 23-05-21 | 10:03

Crackhouse = Traphouse.

Lorejas | 23-05-21 | 09:59

Flinke vent hoor ! Wat een stakker.

Uw Verzekeringsadvis | 23-05-21 | 09:59 | 1

Inderdaad. Pffff.

van Oeffelen | 23-05-21 | 10:03

Ik kan mij verdomd goed inleven in zijn verhaal. Zit alleen niet aan de crack. Eigenlijk een goed leven leiden maar je ervaart het niet. Dat is kut.

Leptob | 23-05-21 | 09:56 | 2

Ik las het met een mengeling van jaloezie en medelijden. Maar medelijden overheerste.

laurentius | 23-05-21 | 10:08

klopt, en op een dag stroomt er bloed uit je bek, en denk je huhh??..en de dag na die dag gaat het van tingelingeling vallen al je tanden spontaan in de wasbak.

onesizefitsall | 23-05-21 | 10:11

Fado maakt meer kapot dan je lief is.

Mr_Natural | 23-05-21 | 09:56 | 1

Fadi Fawas. Moest ik aan denken (woordspeling) die weet er overigens ook wel raad mee ..

aardv@rk | 23-05-21 | 10:45

Ach hij lijkt het best naar zijn zin te hebben en is geen mens tot last
Lagaan..............
Het lijkt me trouwens niet een lifestyle die je lang kan volhouden

Denneweg | 23-05-21 | 09:55 | 1

Behalve dat ie als een beest alles onderpist...

The Green*Machine | 23-05-21 | 10:02
-weggejorist-
Mahatma | 23-05-21 | 09:52

Prachtig geschreven!

Isan | 23-05-21 | 09:50

Er wordt door sommigen gedaan of Arthur een topvent of de messias is vanwege het gebruik van die shit.
Hou toch op!

jaja | 23-05-21 | 09:50 | 14

@All_yall | 23-05-21 | 10:04:

De wilde haren zijn bij mij ook verdwenen..

Net als velen, ken ik de gevaren, maar heb ik er geen moeite mee....

neonreclame | 23-05-21 | 10:06
▼ 11 antwoorden verborgen

Wie is Arthur van Amerongen in vredesnaam? Ik ken wel een Arthur Schopenhauer: Das Ziel des Lebens ist der Tod.

Fred uit Amstelveen5 | 23-05-21 | 09:49 | 3

Hij heeft een tijdje in Brussel gewoond en schreef daar een jaar of 15 geleden het boek ''Brussel: Eurabia'' over, waarin hij een inkijkje gaf in en waarschuwde voor alle islamitische geradicaliseerde shit die daarna alleen maar erger is geworden.

Ik gun hem wel zijn 'retreat' in de Algarve, alhoewel ik het gebruik van 'crack' ten zeerste ontraad; toen dat voor het eerst in de getto's van de VS opdook, las ik dat het veel verslavender was dan heroïne. En van een biertje en een wijntje op zijn tijd ben ik zelf ook een liefhebber, maar jezus.........

Dr_Johnson | 23-05-21 | 10:01

Je brein vindt crack veel en veel lekkerder dan heroine. Flash gezeur for the rest of your life na hit 1.

Lorejas | 23-05-21 | 10:21

@Lorelas dat valt wel mee, maar je kunt een week ofzo aan weinig anders denken dan aan het regelen van de volgende hit. Als die rommel dan ook nog makkelijk beschikbaar is, ga je voor de bijl.

Trekhaas | 23-05-21 | 10:52

Heb toch vooral medelijden met de aan middelen verslaafde hoofdpersoon. Verder wel mooi opgeschreven van Rossum!

Diederik_Ezel | 23-05-21 | 09:49

Het lijkt op, maar het is het niet....

neonreclame | 23-05-21 | 09:49

Ik heb meerdere van dit soort types gekend.
Helaas, kan ik nu wel zeggen.
Waar ik als jongere misschien nog ergens geïmponeerd werd door het rauwe, directe en consessieloze, zo verwerd het gekokketeer met de zelfkant steeds sneuer. Een laffe manier om niet alleen geen rekening te houden met anderen, maar ook om zichzelf niet onder ogen te hoeven komen.

Vergane glorie met stuiptrekkingen van een puberale stoerheid.

Roos | 23-05-21 | 09:48 | 4

Voor al die laatste zin !

Uw Verzekeringsadvis | 23-05-21 | 10:01

Mooi geschreven

The Green*Machine | 23-05-21 | 10:04

Vergeef mij deze kreet vanuit de hoek van de ogenschijnlijk geslaagde variant van dit type mens, Roos: tjakka!

MickeyGouda | 23-05-21 | 11:06
▼ 1 antwoord verborgen

Tju Van Rossem, ik hoop niet dat dit het laatste deel al was. Graag nog een paar afleveringen als het kan.

Joyce | 23-05-21 | 09:48

Prachtig geschreven, beetje ala down and out in London and Paris van Orwell

2CVOcean | 23-05-21 | 09:48

Petje af voor Arthur, ik ben ook 61 maar kan vertellen dat ik dit lichamelijk en geestelijk niet meer zou trekken. Sterker, ik was allang naar de eeuwige jachtvelden.
Rock on, Arthur, geniet.

Datzullenwenogweleen | 23-05-21 | 09:48 | 1

Tot over een paar jaar in het Erasmus mc op de MDL afdeling!

laurentius | 23-05-21 | 10:14

"Een Oekraïens meisje (“Dat zie je omdat ze blond is, blauwe ogen heeft en knapper is dan de lokale deernes”) neemt onze bestelling op."

Ja, Van Amerongen woont al jaren in de Algarve en hij zal een oneindig uitgebreidere kennis over Portugal en de Portugezen hebben dan ik, maar ik meen, op grond van 2 vakanties die ik er heb doorgebracht (één in de jaren 80, en één in 2007), dat 'blond' en 'blauwe ogen' niet per definitie betekent dat een meisje niet Portugees is.

Het viel mij destijds op dat er daar regelmatig 'on-Portugees' of 'on-Zuid-Europees' ogende dames te zien waren, die je eerder in Scandinavische landen zou verwachten. Die oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo is een goed voorbeeld van wat ik bedoel. Van dat type lopen er dus meer rond in Portugal. Hoe dat komt is mij een raadsel. Hebben daar ooit Vikingen oid zich gevestigd?

Dr_Johnson | 23-05-21 | 09:47 | 5

In het Noordwesten van het Iberisch schiereiland hebben zich op een gegeven moment Suebi gevestigd, een Germaanse stam uit het huidige midden-Duitsland. In deze hoek is de Moorse overheersing ook maar van heel korte duur geweest, anders dan in andere delen van het schiereiland, de Germaanse genen zijn dus minder besmet geraakt met Afrikaans zaad. Dus in Noord Portugal en Noord-West Spanje vind je mensen die voornamelijk Germaanse genen hebben.

Japannert | 23-05-21 | 13:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Weet je wie ook trots was?

de Voorzittert | 23-05-21 | 09:44 | 5

Rutte?

basweetutwel | 23-05-21 | 16:49

@basweetutwel | 23-05-21 | 16:49: nee, Rita Verdonk richtte Trots op Nl pas op toen ze uit de VVD stapte, ze kon niet verkroppen de lijsttrekkersverkiezing van" de rechtse wouter bos" Mark Rutte verloren te hebben.

Shoarmamasutra | 23-05-21 | 17:31

Een hond met 7 lullen?

Snaajoe | 23-05-21 | 17:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Geweldig dit!
Als voormalig gebruiker kan ik het iedereen met gezond verstand aanraden. Crack. Alleen het punt is dat je het wel kan verliezen er door. Ach ja, die Tuur kennen we al een tijdje, hij is er okay mee. Ik moest stoppen wegens psychoses en shit. Maar goed, iedereen zo zijn "eigen proces".

Rest In Privacy | 23-05-21 | 09:43 | 26

Ik vind crack goor, en daarnaast doet het weinig met m'n psyche. Vind het het niet waard dus.

basweetutwel | 23-05-21 | 16:53

@All_yall | 23-05-21 | 09:51: De volgende dag? Nee, crack roken doe je dagen achter elkaar tot je compleet para je ramen verduisterd en je behoefte in een plastic zak doet. Compleet verwijderd van jezelf, eenzaam en gestoord. En dan beloof je dat je morgen echt stopt. Enkeltje kist of retourtje kliniek.

Ragnar_Lodbrok | 23-05-21 | 21:37

@Ragnar_Lodbrok | 23-05-21 | 21:37: Nou ik heb op ervaringswerker . nl nu deel twee van het drieluik over mijn "avonturen" geplaatst en daar vermeld ik dat ik joints gebruikte om de craving te bestrijden en te kunnen slapen. Dit is allerminst gezond natuurlijk. Ik ben er letterlijk gek van geworden. Dus hoewel mijn top tegel misschien iemand op het verkeerde been heeft gezet, is het zeker niet aanbevelingswaardig.

Rest In Privacy | 23-05-21 | 23:10
▼ 23 antwoorden verborgen

Ik heb een beetje moeite met dat “overal schijt aan hebben” quasi stoere gedrag.
Verder moet iedereen zelf weten hoe hij zichzelf naar de klote helpt.

laurentius | 23-05-21 | 09:43

Geen foto van dat Oekraïense meisje?

BrutusBosch | 23-05-21 | 09:42 | 1

Zat er ook al op te wachten.

The Green*Machine | 23-05-21 | 09:46

Zo, weer een vakantietje als zakenreis gedeclareerd, hoorde ik laatst iemand zeggen.

dathoujetoch | 23-05-21 | 09:42

Mooi geschreven! Kan je je vakantie nu op de zaak boeken?

cop-forrester | 23-05-21 | 09:42 | 1

Ja man, hier betaal ik voor!

Rest In Privacy | 23-05-21 | 09:46

Is Tuur geen goede kandidaat voor het songfestival volgend jaar?

Mr_Natural | 23-05-21 | 09:41

Mooie beschrijving. Het komt echter toch wat triest over, maar wellicht is dat de bedoeling.

laurentius | 23-05-21 | 09:39

Waarom deel je dit soort beelden?

jaja | 23-05-21 | 09:39 | 1

Omdat dit het leven is. Je kunt ook een foto plaatsen van twee woningen in een Vinex-wijk. Met twee dezelfde Volvo's voor de deur. Dat is ook leven, maar dan anders.

Quib | 23-05-21 | 09:56

Waar gaat dit over.. een artikel over een sukkel (en zijn hond) die van zich af schijt en pist en zichzelf naar de klote helpt...

johnyl | 23-05-21 | 09:38

Door deze aanstekelijke reportage heb ik nu al trek in bier.

gestoptmetroken | 23-05-21 | 09:36

Prachtig liederlijk beschreven: de teloorgang van een scherpzinnig columnist.

Dreeke | 23-05-21 | 09:36

Tja, wie het geld kan laten rollen heeft altijd een ‘leuke avond’. Tis een stuk minder verhaal vanuit het perspectief van de local (wel met sfeervolle pet en ingevallen gezicht)

Risingson | 23-05-21 | 09:36

Ik vind het eten in Portugal niet denderend.
Alles druipt in de olie.

jaja | 23-05-21 | 09:35 | 4

@The Green*Machine | 23-05-21 | 09:39:
Je kunt er wel lekker van schijten..

jaja | 23-05-21 | 09:46

Alsof de gemiddelde Hollandse prak te vreten is.

normanius | 23-05-21 | 10:12
▼ 1 antwoord verborgen

"Anybody can be a non-drunk. It takes a special talent to be a drunk. It takes endurance. Endurance is more important than truth" - Buh-kufsky

All_yall | 23-05-21 | 09:33 | 1

Dat is omdat drinken na een tijdje niet meer leuk is. Wanneer je elke dag moet kotsen en in je broek pist. Je moet dan echt willen doorgaan waar de meeste mensen zouden stoppen, maar romantisch? Niet echt.

Trekhaas | 23-05-21 | 10:45

Wat een proleterig type, dat krijg je als je overgewaardeerd en overbetaald wordt, dan krijg je er denk ik gratis overgewicht bij.

dathoujetoch | 23-05-21 | 09:29

Best een ingetogen Hawaii shirt. Schitterende sfeerreportage, maar ik lees dit toch met gemengde gevoelens. Hoe zeg je eigenlijk bohemien in het Portugees?

Hetkanverkeren | 23-05-21 | 09:29

Donnie is lekker zelfdestructief bezig.
Het lijkt of ie geniet van het leven, maar waarschijnlijk diep ongelukkig.
Het is verder prima, zolang je een ander niet tot last bent.
Geen kinderen dus prima.
Tuur is niet van plan oud te worden.

Ruimedenker | 23-05-21 | 09:29

De nukkige zurigheid van de burgerlijke reaguurdersklasse was natuurlijk van te voren uit te tekenen. Vind het wel een mooi verhaal maar krijg er ook een onbestemd en beklemmend gevoel van. Het is cynisch nihilisme vermomd als misantropie.

JJMS | 23-05-21 | 09:29 | 1

Heb je nu een stiffie?

Super Vaagstra | 23-05-21 | 10:08

Tja... Interessant?

Naitwies | 23-05-21 | 09:28

Ik vraag me af of het na 100 dagen nog wel zo leuk is, door een plastic flesje roken in een beschimmeld appartement. Of dat je dan niet al dood bent...

The Green*Machine | 23-05-21 | 09:28

Hij heeft Fear & Loathing gelezen en probeert nu een beetje Gonzo journalism Nederlandse stijl of zo? Beetje zware kost voor de zondagochtend, wel.

Muxje | 23-05-21 | 09:28 | 1

O ja, daar kwam de herkenning vandaan. Ik vond Johnny Depp beter trouwens.

Super Vaagstra | 23-05-21 | 10:10

Zonde van de reiskosten en de tijd van iedereen die er zich doorheen geworsteld heeft.
Evenveel punten als Nederland kreeg van de publieksjury. zero points.

KayakFun | 23-05-21 | 09:28

Je hebt Leven en Leven, je mag kiezen. Ik heb er veel gezien maar verdwijnen doordat ze opweg zijn naar het Hiernamaals via kisten. Niks dan goeds van de doden.

Cocorico | 23-05-21 | 09:27

Hartjes ome Don. Qua meerdere op- en inzichten een uitstervend ras.

o)+ | 23-05-21 | 09:27

Wel lekker geschreven, geeft een sfeertje als in Hemmingway's Fiesta.
Maar ik had alleen nog nooit van van Amerongen gehoord. Misschien omdat ik nooit de Volkskrant lees?

Joost Maghetweten | 23-05-21 | 09:27

Interessant inkijkje in het leven van een junk. Voorbij alle schaamte, zichzelf verdedigend maar ondertussen de eenzaamheid weg zuipend, base rokend richting de finish.

Snaajoe | 23-05-21 | 09:25 | 2

Dit dus ja. Een nare eenzame manier om de laatste jaren vol te maken. Leaving Algarve.

Wiezewalakristalix | 23-05-21 | 09:31

Mooi samengevat, zo zou ik dus niet willen eindigen.

Linke Soep | 23-05-21 | 09:43

Geweldig verslag. Verademing in deze beklemmende tijden van betutteling en moralistisch vingerwapperen. Meer van dit s.v.p.

All_yall | 23-05-21 | 09:25 | 1

Inderdaad

Kale dodo | 23-05-21 | 20:14
-weggejorist-
Tommi | 23-05-21 | 09:24

Wat een droefenis. 80 messteken in mijn ziel dit. Is dit nou zo'n """levenskunstenaar"""?

TmC | 23-05-21 | 09:22 | 1

Als jij jezelf morgen kunstenaar noemt zullen weinigen je tegenspreken.
Ben het ook al jaren alleen weet ik nog steeds niet in wat.

jaja | 23-05-21 | 09:26

Ik zou best eens een dagje met deze man mee willen wandelen. Daar komen vast bijzondere inzichten uit te voorschijn. Nuttiger voor het leven dan wat je op school leert.

Quib | 23-05-21 | 09:22

Altijd genieten met Don Arturo.

Marcel66664746 | 23-05-21 | 09:22

Valt Tuur door te ontwikkelen naar Gonzo-journalisme, Hunter S Thompson en uiteindelijk het niveau van Fear and Loathing Las Vegas? www.youtube.com/watch?v=laamYjSwcHI

Feynman | 23-05-21 | 09:20 | 2

Eeeh, nee. Dat is echt een beetje Keuken Kampioen Divisie vergelijken met Champions League.

beldewouten | 23-05-21 | 10:26

Het boek en film gaan bijna hand in hand...!!

Mooi..

neonreclame | 23-05-21 | 10:35

Is het toilet wel schoon, Van Rossem? Straks loop je nog iets op. En maak eerst het aanrechtblad even schoon voordat je een boterham smeert. Oh ja, veel plezier verder.

MickeyGouda | 23-05-21 | 09:20

Oké, stoer. Of zo?
Wat een trieste junk.

Timide_Aso | 23-05-21 | 09:19

Wordt dit ook een feuilleton?

Hadena | 23-05-21 | 09:17 | 2

Hoop het niet

Risingson | 23-05-21 | 09:27

Ik hoop het.

Agent 421 | 23-05-21 | 12:37
-weggejorist-
Anonymuis | 23-05-21 | 09:16

Zit je dan met je sigaretje, biertje en wat drugs een beetje weg te kwijnen in de Algarve.

UpdateAvailable | 23-05-21 | 09:16 | 1

Ik hoop trouwens dat van Amerongen niet alle banden met het moederland doorgesneden heeft. Medische zorg in Portugal (een soort communistische heilstaat) staat nou niet echt op een hoog niveau.

UpdateAvailable | 23-05-21 | 09:17
-weggejorist-
jaja | 23-05-21 | 09:13 | 3

Het lijkt mij een aardige gozer, maar duidelijk geen bijdrage aan de mensheid.

Niet_Van_Hier | 23-05-21 | 09:12 | 1

Het leuke van "de mensheid" is dat alle mensen erbij horen.

Quib | 23-05-21 | 09:23

Jaja! Tis KREK WAK WOL,..!

The Felchmeister | 23-05-21 | 09:12
-weggejorist en opgerot-
sub zero ice cold | 23-05-21 | 09:11

Tuur is toch een beetje de Keef Richards onder de columnisten.

Conan de Rabarber | 23-05-21 | 09:10

crack roken...
wat kan ik zeggen? Ontzettend lekker maar je gaat in looppas naar je kist.

horsteknots | 23-05-21 | 09:08

Goed verhaal, lekker kort ook....

Keutels | 23-05-21 | 09:07

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl