achtergrond

Geenstijl

Hoi pap! Fraude via WhatsApp verviervoudigd

Overheid doet niet niets maar wel weinig.

Vreemd wel hè, die wildgroei van zoons en dochters met nieuwe nummers op WhatsApp. De Fraudehelpdesk ontving tot 1 oktober al 9605 meldingen. Dat is vier keer zoveel als in heel 2019. 1154 van deze mensen werden daadwerkelijk opgelicht, int totaal voor een bedrag van 3,3 miljoen euro. En inmiddels is het ook niet meer zo dat de daders maar wat doen. "Sommigen bellen eerst de persoon op wiens identiteit ze willen imiteren. Ze zeggen vervolgens niets, maar nemen wel de stem van diegene op. Mocht een slachtoffer wantrouwend zijn en het zogenaamde nieuwe nummer opbellen, hoort die persoon zijn eigen zoon of dochter zeggen: ‘Hallo, met wie spreek ik?’ Dat werkt natuurlijk enorm overtuigend."

In 242 van de 9605 gevallen werd zelfs het gehele WhatsApp-account van het slachtoffer gehackt. "Ze doen net alsof ze een WhatsAppaccount overzetten naar een andere telefoon. Whatsapp verstuurt vervolgens een verificatiecode naar het oude nummer, maar ook die code ontfutselen de oplichters weer. Ze hebben dan iemands volledige contactenlijst in handen."

De beste manier om je tegen die account-hack te beschermen is de tweestaps-verificatie in te schakelen, hier en onderstaand uitgelegd. Maar zeg eens, wie zou er nu eigenlijk achter deze fraude zitten? We durven werkelijk NIETS te vermoeden.

LOL

LOL

Doe Het Veilig

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.