Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Aura Timen, beroepsleugenaar of gewoon dom?

CLOSEREAD, door inzender @OlifaNT

FAIL

Nog even over dit artikel met RIVM-topvrouw Aura Timen, dat eergisteren verscheen in de Volkskrant. U weet wel, de vrouw die op 14 februari 2020, met het dashboard van het Johns Hopkins instituut achter zich dat knalrood stond van de Covid-19, zei: “Ik denk niet dat we het probleem onderschatten in Nederland” 

Die Aura Timen heeft dus eergisteren een tenenkrommend interview gegeven aan de Volkskrant. 

Daarom een closeread: in cursief

“RIVM-topvrouw Aura Timen: ‘Dit is een heel onvoorspelbaar virus, dat baart mij zorgen’

Een halfjaar geleden dacht Aura Timen, hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, nog dat het zou lukken het coronavirus onder controle te houden. Nu mijmert ze over maatregelen in de straten van Rotterdam. Hoe kon dat zo gebeuren?” 

Spoiler: Omdat Timen cs. niet doen waar ze voor worden betaald, namelijk waken over onze volksgezondheid.

Mevrouw Timen, een halfjaar geleden sprak de Volkskrant u ook. Wuhan was in lockdown, het virus dook op in steeds meer Europese landen, en de dag na ons gesprek werd het ook voor het eerst in ons land vastgesteld. Toch was u optimistisch dat het Nederland zou lukken het virus eronder te krijgen.

‘Ja, absoluut. Ik weet niet of ik overtuigd was dat we het nieuwe coronavirus echt buiten de deur zouden houden. Maar ik dacht dat we het konden beheersen. We hadden ook de Mexicaanse grieppandemie gehad, in 2009. Die bleek te behappen, qua aantallen, qua ziekenhuisopnames, qua contactopsporing. We hebben dat maanden volgehouden. Maar dat was nu niet aan de orde.’

Nou Aura, we hebben gezien hoe dat heeft uitgepakt is het niet!? Terwijl iedereen en z’n moeder op de socials al in januari wist dat het helemaal foute boel was stond jij voor een knalrode SARS-kaart (geen GRIEP dus) te vertellen dat er niets aan de hand was. 

Waar zat hem dat in?

‘Ik denk in de grote aantallen die op ons af kwamen. En het virus heeft zich toch heel anders gedragen dan we van coronavirussen wisten. We zochten naar mensen met een ernstig ziektebeeld, die waren opgenomen in het ziekenhuis. Met een longontsteking, met zuurstoftekort. Dat beeld kenden we, van sars en van mers (een dodelijke coronaziekte die sinds 2012 regelmatig mensen besmet in het Midden-Oosten, red.) Maar hier ging het anders. Dit waren vooral mensen met lichte klachten. Zelfs mensen zónder klachten.’

Hallo Aura, grote getallen komen voort uit exponentiële groei, zo gedragen virussen zich nu eenmaal – je bent nota bene Hoofd Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding!

Bovendien had China toen al de provincie Wuhan hermetisch afgesloten van de buitenwereld, torenflats dichtgelast en was noodhospitalen aan het bouwen. Je wordt betaald om dit te zien aankomen. En dat dit virus zich anders gedraagt was ook toen al lang en breed bekend, inclusief de longonstekingen en zuurstoftekorten. Het ging in zoverre inderdaad anders dat een groot deel (we weten nu de orde van grootte, 50 PROCENT van het virus wordt asymptomatisch verspreid. Iets dat Van Dissel tot op de dag van vandaag ontkent overigens, maar dit terzijde. Volgens de laatste bevindingen is zelfs een hoger percentage asymptomatisch besmettelijk.

Iets waar China al voor waarschuwde in februari. 

U zocht naar ernstig zieke mensen, maar de dragers van het virus waren meestal gewoon verkouden.

‘Dat had ik niet verwacht. Van gewone verkoudheidscoronavirussen weet je: die veroorzaken bijna geen relevante pathologie. Maar hier was een virus dat beide gedaantes had. Ernstige ziektegevallen, met patiënten die verslechteren onder je ogen, die overlijden. Afschuwelijk! En tegelijkertijd: personen die helemaal niks mankeren. Dit virus veroorzaakt het hele spectrum.’

Je had het moeten verwachten, daar word je door ons voor betaald. Nogmaals, China sluit niet voor Jan Doedel een provincie hermetisch af van de buitenwereld. Alle alarmbellen hadden af moeten gaan. Tevens, de symptomen van Covid-19 waren ook toen al bekend en we wisten bijvoorbeeld dat het virus zich verspreidde via onder andere het riool en door de lucht (aerosolen). 

U had het toch kunnen weten? Een maand eerder besmette een mevrouw uit Wuhan diverse cursisten in Beieren. Ook zij had nauwelijks klachten.

‘Dan nog denk ik dat wat ons op dat moment te wachten stond, voor iedereen onverwacht was. De communis opinio in de medische wereld – van internationale collega’s, maar ook van de Europese gezondheidsdienst ECDC en de WHO – was dat je moest zoeken naar mensen met koorts, én een respiratoir ziektebeeld, én een afkomst uit China. Maar bij ons kwamen ze uit Italië. De wintersportgebieden. Dat was zo massaal, we werden er met zijn allen door verrast. En niet alleen wij. In alle Europese landen gebeurde hetzelfde.’

Het was zo onverwacht dat Dr. Campbell hier op 26 januari 2020 al voor begon te waarschuwen. Waarom wist hij het wel en Aura niet!? 

En waarom heb je geluisterd naar de ECDC en de WHO, waarvan al bekend was dat dat een corrupte organisatie is? Reconstructie hier.

Ze is een paar weken op vakantie geweest, ‘SHE’S BACK’, staat er in grote letters op een tekening op haar kamerdeur. We zien Timen, onberispelijk gekapt en gekleed als altijd, terwijl ze met een karatetrap het coronavirus aan gruzelementen trapt.

De schaamte voorbij. 

Geen onaardige verbeelding van de voornaamste activiteit die de 54-jarige arts maatschappij en gezondheid sinds januari van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bezighoudt. Als hoofd van het Centrum Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding, secretaris van het Outbreak Management Team, en bijzonder hoogleraar aan de VU met het bestrijden van pandemieën als leeropdracht, is ze met Jaap van Dissel sleutelfiguur in de landelijke coronabestrijding.

Ja, vooral omdat Aura symbool staat voor het tegenovergestelde. 

Alle ellende even terzijde – is er in de bestrijding ook iets wat we in Nederland in vergelijking met andere landen best goed hebben gedaan?

‘Ik vind nog steeds dat onze intelligente lockdown een mooie middenweg was. Tussen de landen die weinig hebben gedaan, zoals Zweden, en de landen die iedereen binnen hebben gehouden. Neem Italië: 64 dagen lang mocht niemand naar buiten, behalve om een ommetje te maken of boodschappen te doen. Dat hebben we hier toch anders gedaan. En met een heel goed resultaat.’

Dat Zweden weinig heeft gedaan is een hardnekkige leugen, duiding hier

Onze intelligente lockdown heeft ons t/m week 30 10.164 doden gekost, bron hier

Voor duiding ten opzichte van de rest van de wereld kijk hier

Het is maar wat je een heel goed resultaat durft te noemen. 

Wat hebben we verkeerd gedaan, denkt u?

‘Och, dat weet ik niet, daar komen nog evaluaties van. Massa’s evaluaties.’

Wat dacht je van dat je niet hebt gedaan waar je voor betaald wordt, namelijk opletten. 

En ja, reken maar dat daar evaluaties van gaan komen. 

Kom, u zult toch weleens denken: hadden we dit nu maar anders gedaan?

‘Je kunt altijd denken: hadden we, met de wijsheid van nu, eerder moeten ingrijpen? Hadden we op 21 februari, toen we hoorden dat er een uitbraak was in Lombardije, al iets moeten doen? Maar als we toen hadden gezegd: alles op slot… Ik weet niet of dat geaccepteerd was door de bevolking. Ik vraag me af of de urgentie was doorgedrongen.’

Nee, niet met de wijsheid van nu. Het gaat om de wijsheid van TOEN. Alles was al lang en breed bekend (24 januari hier: PDF) - brief aan het RIVM hier: (PDF) allemaal genegeerd. En ja, natuurlijk had je moeten luisteren naar de problemen in Lombardije, en natuurlijk had je carnaval niet door moeten laten gaan en natuurlijk had je de skigebieden tot ROOD gebied moeten verklaren. En natuurlijk had het luchtruim met China gesloten moeten worden. Duiding hier: Dat draagvlak had je dus moeten creëren, dat is je werk. Hoe? Nou bijvoorbeeld door dit soort beelden te tonen. 

In het publieke debat komen de verpleeghuizen vaak naar voren als mislukking. Alle inspanningen waren gericht op de ic’s. En intussen overleed de helft van alle coronaslachtoffers in de ouderenzorg.

‘Eerlijk gezegd weet ik niet of de verpleeghuizen zelf wel meteen doorhadden dat ze een probleem hadden, omdat het ziektebeeld ook bij ouderen varieert van weinig klachten tot heel ernstig. Het is een heel onvoorspelbaar virus. Dat is ook wat mij zorgen baart. Iedere week is er weer iets wat je niet verwacht. En het gemak waarmee het virus zich verspreidde in omgevingen waar oudere mensen bij elkaar zitten, dat was ook zo’n verrassing. En dan zit je ook nog in een geriatrische omgeving, waar maatregelen heel lastig zijn. Hoe kun je afstand houden bij ouderen die mogelijk dement zijn? Hoe leg je het nut van hoesthygiëne uit, het belang van handen wassen?’

Dit is hetzelfde kulargument dat je baas Van Dissel aanhaalde, een drogredenering pur sang. Het was al lang bekend uit China, Italië en Spanje dat dit virus juist kwetsbare ouderen pakte. In Griekenland hebben ze meteen maatregelen genomen om hun ouderen te beschermen. Dat had jij dus ook moeten doen in plaats van ze af te slachten. En je hoeft demente bejaarden niet uit te leggen wat hoesthygiëne is, je moet gewoon zorgen dat het virus er niet binnen komt. En ja, iedere week is er weer wat anders, daarom hebben we mensen zoals jij aangenomen om vooruit te denken. Gewoon gezond verstand zeg maar. 

De kritiek die u trof, was dat uw richtlijn zorgpersoneel afraadde mondkapjes te dragen.

‘Heb je dat ook ergens gelezen in de richtlijnen?’

Er was nooit een richtlijn die het gebruik van mondkapjes ontraadde, legt Timen uit. Alleen een ‘handreiking’, een advies: draag beschermende middelen in het contact met patiënten, en bij vluchtig contact zoals het aangeven van een kopje thee of werken op anderhalve meter afstand is bescherming niet nodig.

‘Vanaf het begin hebben we gezegd: van die handreiking kan afgeweken worden, want wij kunnen de situatie per instelling niet overzien. Toch ontstond er ineens hevige discussie. Misschien hadden we nog sterker moeten benadrukken dat de handreiking nog wel vertaald moet worden naar de lokale praktijk.’

Er is dus nooit gezegd: verboden mondkapjes te dragen bij kwetsbare ouderen. Maar anderzijds had u ook best kunnen adviseren: bescherm jezelf nou maar, voor de zekerheid.

‘Zeker. Maar dat is met de kennis van nu. Wat we in maart, april dachten te weten over het virus is achterhaald door de snelheid waarmee het zich bleek te verspreiden.’

Ja Aura, dat is dus wel te lezen in de richtlijnen zie dit draadje. Bovendien was de praktijk gewoon dat er geen mondkapjes voor handen waren omdat we niet goed voorbereid waren omdat je volledig hebt gemist wat er in januari (of eerder, oktober? november? in China gebeurde. 

En hoezo was er een stevige discussie? In 2010 heb je met Wallinga nog een studie uitgebracht waarin je zelf uitlegt hoe goed mondkapjes werken (“zelfs een theedoek”).  

En nu meneer Jaap Z’n Gevoel Over Mondkapjes verdedigen!? Aura Hypocritimen.

Intussen is het virus weer opgelaaid. Had u dat verwacht?

‘Ik had in juni mijn team al voorbereid: dit wordt de zomer van de clusters. Ik had wel verwacht dat we her en der brandhaardjes zouden treffen. Maar de toename is inderdaad heel flink geweest. Dat toont de snelheid waarmee het ook weer mis kan gaan, als we de leefregels niet goed in acht nemen.’

En wat heb je er aan gedaan? Oh wacht, je bent met vakantie gegaan. 

Wat is momenteel eigenlijk het doel van het coronabeleid? Het virus volledig uitbannen? Of het tolereren, zo lang de zorg maar niet overbelast raakt?

‘In deze fase is het doel het virus zoveel mogelijk terug te dringen, daar is geen discussie over mogelijk. Daarvoor zetten we alles op alles, daarom doen we zoveel bron- en contactonderzoek, daarom zetten we zoveel in op communicatie, daarom testen we.’

De GGD’s kunnen het BCO al lang niet meer aan, we zijn 6 maanden verder en pas nu zijn de GGD’s langzaam aan het opschalen. De Duitsers hadden dat in maart al voor elkaar. De communicatie is rampzalig slecht, niemand trekt zich meer ergens iets van aan, ouderen en kwetsbaren moeten zich maar opsluiten en de beloofde 30.000 tests per dag halen we bij lange na niet. Waarom niet? Vanwege politieke spelletjes. Op 22 maart (!) zei Professor Friedrich al dat er helemaal geen capaciteitsproblemen zijn met tests in Nederland.

Oh en daar komt dit deze week nog bij

Het doel is: naar nul?

‘Ik denk niet dat dat lukt. Je moet ook realistisch zijn. Nederland is een open land, dus nul besmettingen zul je niet krijgen. Nieuw-Zeeland wilde naar nul, dat hebben ze honderd dagen volgehouden. En op dag 102 hadden ze toch weer een besmetting die ze niet konden traceren. En dan is Nieuw-Zeeland nog een eiland, hè?

Ja, de UK is ook een eiland en we weten hoe het daar is gegaan. Het gaan om de WIL Aura. Als je iets WIL dan kun je het bereiken. Hoe? Nou zo bijvoorbeeld.

By the way Vietnam en Mongolië zijn ook geen eilanden.

‘Ik denk dus: je moet het tot een minimum beperken. De brandhaarden opsporen, met de clusteronderzoeken die we doen: waar zit de verspreiding, waar loop het uit de hand? Dát willen we indammen.’ 

Dat kan dus alleen maar door extreem veel te testen, testen, testen en testen & track & trace & isolate

En de maatregelen loslaten, terwijl we de kwetsbare mensen goed beschermen, is dat ook een optie? We hebben inmiddels ervaring met het virus, en medicijnen die enigszins werken.

‘Ik denk dat de prijs nog steeds enorm is, als je het virus laat rondgaan. Kijk naar Brazilië of de Verenigde Staten: daar zie je die prijs. Honderdduizenden doden. Als we in Nederland geen maatregelen hadden genomen, had dat tienduizenden extra ic-opnames opgeleverd. Een enorme prijs.’ 

Als we in Nederland in februari maatregelen hadden genomen hadden we geen 10.000+ doden gehad en hadden we nu net als in Wuhan weer kunnen feesten

Wat denkt u, stevenen we af op een nieuwe lockdown?

‘We zullen zien wat de winter brengt. Ik denk dat we verschillende brandhaarden zullen blijven zien. De kunst is om die snel te vinden en de kop in te drukken. En of er daarvoor extra maatregelen nodig zijn, al dan niet regionaal… ik weet het niet. Ik denk dat we elke keer moeten inspelen op wat we zien.’

Als je gaat inspelen op wat we zien ben je dus te laat. Maart/april vergeten!? Maar laten we hopen dat het meevalt. Wellicht werkt X+Y+Z+SB. Zie hier en daar

Het virus grijpt nu vooral om zich heen in grote steden zoals Rotterdam. Daar kan geen hek omheen, toch?

‘Maar je kunt er wel veel doen aan crowd control. Welke straten vormen een risico, kun je daar iets mee, kun je er het verkeer beperken bijvoorbeeld? In sommige regio’s zijn de burgemeesters proeven met mondmaskers begonnen, we zijn benieuwd of dat iets oplevert. En misschien kun je je inspanningen richten op bepaalde subgroepen. Studenten, jongeren, wijken waar het virus opleeft.’

Ja, we zien in de praktijk hoe dat uitpakt. Oh en Amsterdam, Rotterdam stoppen met mondkapjesplicht

Wat voor situatie tref ik als ik over een halfjaar weer bij u langskom?

‘Ik hoop dat we dan kunnen praten over de voorbereidingen voor een vaccinatiecampagne, die dan ergens in de loop van volgend jaar plaats zal kunnen vinden. Ja, ik heb geleerd me zorgvuldig uit te drukken.’

Ik help je hopen. En had je deze reconstructie al doorgenomen? Je hebt er de hele zomer de tijd voor gehad. 

And remember: It didn’t have to be this way. 

P.S. Als je Dr. Campbell had gevolgd had je net als ik in januari al geweten wat er op ons af kwam en ik word er niet voor betaald. 

Parsons / @OlifaNT 

Reaguursels

Inloggen

Bij hoge uitzondering heb ik door deze closeread te tijd genomen om dat interview in de VK te lezen. Nihilisme ten top. Holy shit. Er komt werkelijk helemaal niets nuttigs of vernieuwends. Het is allemaal geweldig gegaan en als wordt gevraagd wat er beter had gekund duikt ze weg. Wat een verspilling van tijd. Overigens complimenten voor de close read. Die is dan weer wel informatief

Romeintje2 | 30-08-20 | 14:49 | 2

Als je de close read hebt gelezen hoeft het origineel niet meer.

Lupuslupus | 30-08-20 | 16:19

Natuurlijk wel. Andere presentatievorm. Beide lezen, dan pas oordelen.

Otto Normal | 30-08-20 | 17:35

-weggejorist-

Rest In Privacy | 30-08-20 | 14:30

Ongezonde politiek boven volksgezondheid.

Carryon | 30-08-20 | 13:41

Het blijft onbegrijpelijk dat het RIVM in 2010 in een wetenschappelijk artikel schreef dat aerosolen tot 20 keer besmettelijker zijn dan grote druppels en nu de rol van aerosolen voortdurend bagatelliseert. Daaruit volgt dat ventilatie niet de aandacht krijgt in het beleid die nodig is en dat gaat weer doden kosten deze winter. Met name onder de kwetsbare groepen. Bovendien test men grote aantallen mensen zonder klachten met de PCR test waardoor de statistieken over deze testen helemaal niks meer zeggen omdat de vals positieven en negatieven groter zijn dan de prevalentie van het virus onder de bevolking.

Simon_GS | 30-08-20 | 13:02 | 1

Het is allemaal politiek. Het RIJKSinstituut voor de volksgezondheid is gewoon een verlengstuk van het kabinet. De PCR test is door de ontwerper nooit bedoeld als test voor een virus. Maar helaas is hij inmiddels overleden. Mijn buurman heeft een test aangevraagd maar is niet gegaan - zonder zich af te melden - en kreeg 5 dagen later het bericht dat hij positief getest is.

Lupuslupus | 30-08-20 | 16:23
-weggejorist-
Sans Comique | 30-08-20 | 12:34 | 1

Goed stuk. Dodelijk! Er zijn landen waar men daarna ritueel zelfmoord pleegt.

Een vrije paling | 30-08-20 | 12:23 | 2

"Als een Japanner zich schaamt, schaamt hij zich dood. Wij kennen geen schaamte, wij kennen schuld. En daar kun je mee schuiven."

Freek de J.

Sans Comique | 30-08-20 | 12:36

@Sans Comique | 30-08-20 | 12:36: U heeft gelijk. Aura Timen verantwoordt zich ook niet, maar evalueert. Veel, heel veel. Ze zou zich moeten doodschamen.

Een vrije paling | 30-08-20 | 13:03

Hope is not a strategy.

Howard Roark | 30-08-20 | 12:16

Aura Timen? Een oliedomme beroeps'politica' en dus staatsgevaarlijk! Maar goed, de staat zelf is dat ook. Dus zal ergens wel uit de rails lopen waarna, als alle uitvluchten zijn opgedroogd, uiteraard volgt: "In uw kritiek herken ik mij niet."

DumboJet | 30-08-20 | 11:21 | 1

Dat klopt 100%.

Lupuslupus | 30-08-20 | 16:24

Ze had haar vakantie beter kunnen gebruiken voor een bijscholingscursus en een mediatraining

laurentius | 30-08-20 | 10:47

Deze mevrouw heeft haar diploma's, verkregen in Roemenië, net zo als de vrouw van dictator Caucesco die zich zelf tot doctorandus en professor had benoemd, bleek achteraf dat zij alleen opgeleid was op een huishoudschool. Voor misleiding en misdaad tegen de mensheid en terecht geëxecuteerd voor haar bedrog. Bij de dame van het rivm met haar valse grijns en gedraai, vraag menigeen zich is dit mens wel een deskundige en is haar opleidingsniveau wel gecheckt. Of zijn haar diploma's vervalst in Boekarest.

Goedverdoemme | 30-08-20 | 10:46 | 1

Misschien heeft ze zich op een andere wijze binnen het rivm weten te vestigen, Jaap? Jij een idee?

laurentius | 30-08-20 | 10:49

In maart zat deze mevrouw in de studio, een ex-patiënt zat ook aan tafel. Deze man verweet dat het RIVM helemaal NIETS heeft gedaan in de maanden dat het virus op ons af kwam.

Een normale verantwoordelijke geeft dan antwoord. Maar deze vrouw zei niets, en zette alleen haar constante glimlach op. Een minzame glimlach, naar deze man, die recht had op een antwoord. Een lach, maar ondertussen verraadden haar ogen dat ze naar een vlieg keek die ze het liefst plat wilde stampen.

Toen wist ik dat we met deze stuurlui het niet gaan redden.

Papa Jones | 30-08-20 | 09:45

Worden die RIVM mensen eigenlijk voltijds betaald ? En waarom worden die mensen betaald ? Niet voor hun expertise hoop ik....

Koning BongoBongo | 30-08-20 | 08:49

In China vinden gewoon weer feestjes plaats.. zoals een Nederlands feestje in Shanghai met band. Ja zo kan het ook Aura als je goed vooruitziet : nvshanghai.nl/uncategorized/prinsesje...

Alexander | 30-08-20 | 07:25
-weggejorist-
Anelilla | 30-08-20 | 03:16

Kort gezegd , Te laat en te laks gereageerd en de spullen niet voor elkaar.
En we draven nu te lang door.

Datgingniegoed | 30-08-20 | 02:38

Wat een zwak verhaal. Telkens weer 'daar worden ze voor betaald'. Dat betekent toch niet dat je alles perfect kunt doen. Agenten die een misdrijf niet op kunnen lossen? Schande, volgens Parsons, want daar worden ze voor betaald. Verpleegkundigen die een patient niet kunnen redden? Wederom schande, volgens Parsons, want daar worden ze voor betaald. Parsons die een foutje maakt op zijn werk? Dat is dan ook schande uiteraard, en om de een of andere reden vermoed ik dat hij heel veel fouten maakt op zijn werk, als hij uberhaupt werk heeft natuurlijk.

bintang | 30-08-20 | 00:56 | 6

bintang | 30-08-20 | 00:56:

Je mist een beetje de point.
Iedereen maakt fouten inderdaad, en over het algemeen gaan we best soepel om met mensen die een foutje maken. Kan gebeuren, snappen we.
Maar het RIVM doet al een paar maanden niks anders dan fout op fout stapelen. Dat is des te erger omdat dat helemaal niet hoeft; keer op keer waren de problemen die ons "overkwamen" immers al maanden eerder bekend in andere landen. We werden egwaarschuwd. Het is alsof we er maar niet in slagen zelf het wiel uit te vinden, maar halsstarrig weigeren om gratis wielen uit het buitenland te accepteren.
"We moeten het zelf ontdekken", zegt het RIVM.
Nee, dat hoeft niet, dit kost mensenlevens.

Bovendien spreken RIVM en aanverwanten zoals OMT niet alleen regelmatig alle experts in de rest van de wereld tegen; maar ook zichzelf. Zo waren Aura Timen en het RIVM in 2010 zelf verantwoordelijk voor een rapport dat beweerde dat mondkapjes *altijd* zin hebben, zelfs een theedoek. Maar zonder dat rapport wetenschappelijk te weerleggen riepen ze 6 maanden geleden vanuit het niets het tegenovergestelde. Dus "mondkapjes werken niet, de rest van de wereld heeft ongelijk en wij hadden in 2010 ongelijk, al weten we niet waarom".
Vreemd. Maar in de trein moeten we nu natuurlijk wel zo'n (kennelijk) niet-werkend mondkapje dragen.

Deze opeenstapeling van tegenstrijdigheden is naast onwetenschappelijk natuurlijk ook een perfecte voedingsbron voor complotdenkers.
En RIVM-slogans zoals "carnaval wordt in kleine groepen gevierd" zijn dermate absurd dat ik denk; hoe kan dat?
Dat is net zo bizar als, ik noem maar wat geks; dat een overheid vergeet om mondkapjes en testkits in te slaan. Nota bene aan de vooravond van een pandemie. En dat die overheid particulieren die wel mondkapjes en testkits inslaan maandenlang negeert omdat ze *toch* alles zelf wil doen.

Als leken en particulieren de problemen met covid19 al maanden eerder zien aankomen dan het RIVM, dan is de vraag waar dat RIVM voor betaald wordt best relevant.

Dandruff | 30-08-20 | 11:23

@Dandruff | 30-08-20 | 11:23: Absoluut geen verantwoording. Ze knoeien maar een end heen. Fouten die een manager in de privé sector zijn kop kost hebben totaal geen negatieve werking op deze mensen.

viejohuevon | 30-08-20 | 14:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Begin februari werden op last van Jens Spahn, Bundesgesundheitsminister bij onze Oosterburen, 25.000 IC-bedden opgetruigd (het lakse Nederland heeft er dankbaar gebruik van gemaakt...) er werden grootschalig beschermingsmiddelen in gekocht. en heel Duitsland dat een beetje begreep wat er kon gebeuren zat met samengeknepen billen af te wachten.
-
In Nederland verkondigde het RIVM tezelfdertijd dat de kans dat het virus ooit Nederland zou bereiken uiterst klein was, 'omdat er geen directe luchtverbindingen waren met Wuhan'
-
Het verschil? In Duitsland functioneert de overheid. (tenzij er vliegvelden gebouwd moeten worden...)

bisbisbis | 30-08-20 | 00:20 | 3

Was er in Nederland uiteindelijk ondercapaciteit op de IC? Nee.

Rest In Privacy | 30-08-20 | 00:37

Kan iemand van die arrogante trut haar e-mailadres hier plempen. Dan kunnen we dit artikel doorsturen naar haar adres

TRUMP | 29-08-20 | 23:22

Een reactie op Aura Timen. Dan heb je echt teveel tijd over of überhaupt geen leven.

DrumPiet | 29-08-20 | 23:13

Direct actie, uit functie en echte deskundigen aanstellen. (en gevangenisstraf wellicht?)

krijgdetiefusmaar | 29-08-20 | 23:05

Wat een incapelen mensen werken er toch bij de overheid. Dat je mond nog durft open te doen.

franck7020 | 29-08-20 | 22:45

Smile, je staat op Geenstijl :-)

duh! | 29-08-20 | 22:33

Ze is wel buitengewoon optimistisch, met hoop op een vaccinatie-programma in de loop van volgend jaar. Maar ja, begin dit jaar was ze ook buitengewoon optimistisch, dus dat zegt niet zoveel.

obominotie | 29-08-20 | 22:32 | 1

Eigenlijk zegt zegt ze dat ze over een half jaar (=februari 2021) bezig is met de voorbereidingen van een vacinatiecampagne voor volgende jaar (=2022). Ik vind dat persoonlijk niet buitengewoon optimistisch en deze woorden heeft ze zorgvuldig gekozen waarschijnlijk heeft ze het daarom over een vaccinatie-campagne of ben ik dan echt te cynisch?

wiezewuis | 30-08-20 | 00:14

Het nieuwe normaal is niet normaal. En het is al heel lang normaal in communistische landen zoals China waar het vandaan is gekomen.
En het is ook niet tijdelijk, de privacy/vrijheidsbeperkende maatregelen worden echt niet meer teruggedraaid. Zeker niet op korte termijn. Anders hadden ze nooit zo gehamerd en gesikkeld op dat nieuwe normaal. Dan had het wel het (noodzakelijke) tijdelijke normaal geheten. De lijst met beperkingen wordt alsmaar langer.

Carlos_I | 29-08-20 | 22:20 | 1

En ook niet normaal: straks meer over sterfte bij mensen in de bloei van hun leven door uitgestelde zorg. Ik heb de rivm lijst nog bekeken van de week. Nog steeds vrijwel alle overledenen 85 plus.

Carlos_I | 29-08-20 | 22:24

Yaneer Bar-Yam is niet zo bijster slim en z'n fans ook niet vanwege het simpele feit dat zijn oplossingen lokaal werken maar niet goed nationaal en globaal vanwege economische activiteiten. Vijf weken strenge lockdown is één ding. Maar je kunt dat niet aan en uit blijven zetten als er toch weer iets gebeurt. Een regio kan nog. Op grotere schaal is het magisch denken. Goed dat niemand naar de man geluisterd heeft ook.

GeenAccount | 29-08-20 | 22:10

Nogmaals. Toen Prof dr Ioannidis en Prof dr. Streeck hun wetenschappelijk onderzoek publiceerden in april was duidelijk dat de IFR gelijk stond aan een gemiddelde influenza. Met het verschil dat jonge mensen haast niet werden getroffen. Wat je bij een pandemie zou verwachten. Wat er daarna allemaal is gebeurd doet er niet meer toe. Dat was te lachwekkend voor woorden. En iedereen liep er achteraan incl GS.

azijnseikerT | 29-08-20 | 21:04 | 2

Er is nog vrij veel onbekend.

Rest In Privacy | 30-08-20 | 00:38

Jij dacht dat GS een orakel was en daarom wel alle antwoorden had ?

Koning BongoBongo | 30-08-20 | 08:55

Dit alles valt in het niet bij de poging van Rutte om Grapperhaus vrij te plijten bij z'n balkonscène waarbij hij het gehele Nederlandse volk de vinger gaf.

The7thGuest | 29-08-20 | 20:54

De eerste weken van dit virus in Nederland (en in Italie al eerder) laten zien dat men niets wilde aannamen van de Chinezen, die al twee maanden langer ervaring hadden met dit virus. De misplaatste arrogantie van "dat zullen we nog wel eens zien" over de verspreiding van het virus heeft er zeker toe bijgedragen dat we weken lang achter de (toch echt al wel bekende) feiten aanhobbelden.

Er zal wel een parlemenmtaire enquete komen als dit allenmaal achter de rug is, daarin zal dit ongetwijfeld een staartje gaan krijgen of moeten krijgen kan ik beter zeggen, want je weet het maar nooit met dergelijke apologeten aan het roer.

Beste_Landgenoten | 29-08-20 | 20:49 | 5

@Carlos_I | 29-08-20 | 22:11: Het zijn vooral de EU-commies die hier garen bij spinnen, en het virus gretig deze kant op hebben laten komen. Een gouden kans om te experimenteren met allerlei totalitaire maatregelen.

obominotie | 29-08-20 | 22:35

@zetje01 | 29-08-20 | 20:54:

Maar de Chinese bevolking is al gewend aan een dictatuur. Wat voor nut heeft de totale Spaanse lockdown gehad als je kijkt naar het aantal besmettingen ? Of is het dat culturele dingetje van kussen en omhelzen dat het daar nu niet goed gaat.

sprietatoom | 29-08-20 | 23:17

Een staartje krijgen in Nederland ? Nou ja je geeft het zelf al aan....... slappe hap politici .

Koning BongoBongo | 30-08-20 | 08:58
▼ 2 antwoorden verborgen

Starscream47 | 29-08-20 | 20:12 heeft c.q. had groot gelijk. Inconsistente moderering waar vooraf geen peil op te trekken valt en owee als je durft die willekeur te bekritiseren. Daarom ook ik: weggejorist en opgerot.

zbb | 29-08-20 | 20:48

Héél simpel.
Grapperhaus zit in de hoogste apenboom en zou het meest op de hoogte moeten zijn van het killer virus.
Meer dan het klootjesvolk.
Als Grapperhaus het verstandig vindt om zijn bruiloft door te laten gaan inclusief lekker dichtbij elkaar in de buurt. Zal het met het virus ook wel meevallen.
Einde...

kees1386 | 29-08-20 | 20:47

Ohhh dat virus dat waarschijnlijk niet naar Nederland zou komen, en trouwens helemaal niet zo besmettelijk is.

zetje01 | 29-08-20 | 20:41 | 1

En die gezondheidszorg in Italie... Nee dan die van ons!

ScumbaggusMaximus | 29-08-20 | 22:08

Weer extra hysterie over ons heenwerpen? Dacht dat we nu eindelijk genoeg van de cojona hadden.

Kane | 29-08-20 | 20:24

Aura, Jaap en de rest van het RIVM en OMT, bedankt NL is bijna naar de kloten hoor, nog even volhouden.
Dat er corona is in de wereld, daar kunnen jullie niks aan doen en dat je niet direct een sluitende oplossing hebt voor een onbekend virus ook niet, maar die stugge arrogante houding van jullie is dodelijk voor het bedrijfsleven en economie.

tsjajaja | 29-08-20 | 20:22
-weggejorist en opgerot-
Starscream47 | 29-08-20 | 20:12 | 1

Het probleem is, en daar heeft @Parsons gelijk in: in januari hadden we meteen de grenzen moeten sluiten en iedereen die het land in wilde, meteen moeten testen en in quarantaine stoppen. Dat had kunnen gebeuren, en dat wisten “we” ook, konden “we” weten en moesten de beroepsvirologen van het RIVM zéker moeten weten.
Dat is namelijk hun vak.

En iedereen die vanaf december een beetje het nieuws uit China volgde, wist dat ook. Hubei op slot en en binnen 5 dagen 2 noodhospitalen met duizenden bedden uit de grond gestampt. Dat doe je inderdaad niet voor de flauwekul. En uit de medische literatuur was al vrij exact duidelijk hoe het zat met het virus. Op 31 december werden alle relevante cijfers gepubliceerd in The Lancet.
www.thelancet.com/journals/lancet/art...
R factor, diagnostiek, verspreidingsgebied en de hele rataplan. Cijfers die de WHO ook in real time bijhield. Dus die het RIVM met 1 druk op de knop beschikbaar had.

Dus achteraf zeggen: “het heeft ons overvallen”, dat is natuurlijk totale bullshit. Je had exact kunnen en moeten weten “hoe en wat”. Maar goed, de ernst werd niet ingezien en er is niets gedaan toen het virus allang via Italië en Duitsland in Nederland was. Dan ben je te laat. De enige reden om dan nog een lockdown te doen is om de zorg te ontlasten. Maar een virus hou er niet meer mee tegen.
Dus met halve maatregelen stel je alleen uit. Dan kun je eigenlijk net zo goed, misschien wel beter, helemaal geen maatregelen hebben.

Dit interview is een trainwreck van volledige incompetentie, dat maakt Aura wel duidelijk.

Stormageddon | 29-08-20 | 20:10 | 4

Beslissingen nemen kan onze regering niet. De coalitie hield zich bewust rustig zodat de ministers konden handelen maar nog waren ze traag en sloom. Elke Jan doedel met internet had al veel eerder door wat er op hem afkwam.

BozePaarseMan | 29-08-20 | 20:27

Dat dus, tx

Parsons | 29-08-20 | 20:52
▼ 1 antwoord verborgen

Zullen we es voor ieder virus dat we kennen een pcr set ontwikkelen en iedere Nederlander moet zich verplicht zo n 10 wattenstaafjes per dag in zn neus en mond douwe, in zijn eigen pcr home apparaat duwen en melden in zijn HDJ app? Ik kan je garanderen dat we dan weer een dagje wel naar buiten mogen, dan weer niet, dan weer een dagje binnen, dan weer 2 dagen buiten. Enzovoorts. Dit is geen pandemie, dit is een parodie geworden. De pcr meet geen besmetting, noch infectie. Het copieert verrektes veel dat ene zelfs mogelijk kapotte stukje rna of dna wat misschien net in 1 cel in je keel zat. En als je dan klachtenvrij was, ben je mooi de loel. Moet je thuis blijven. Ik heb overigens nog geen betrouwbare cijfers gezien of de klachten van mensen evt van andere virussen (of zelfs van bacterien) kwamen. Zover ik weet heb ik zo n 300 soorten micro organismen in mijn bakkes zitten (gaarne correcties indien ik mis zit). Dat red je niet met pcr alleen, dan wel met antilichaamantilichaambepalingen. Ik word hier zo moe van..... ach zoek t maar uit. Dikke vinger en zo. LAat het ministerie van corporatie slavernij (voormalig ministerie van gezondheidszorg), maar lekker handtekeningetjes zetten opdat onze amygdalas minder gaan vuren. In die zin doen ze veel goeds voor ons. Einde.

nobodiesunmighty | 29-08-20 | 20:08

De zogenaamde 'autoriteiten' op wetenschappelijk vlak laten keer op keer zien meer geïnteresseerd te zijn in politiek dan in wetenschap. Geen idee hoe je het dan moet doen, maar deze wetenschapsautoriteiten met egocentristen aan het hoofd zijn waardeloos.

Blasfemie | 29-08-20 | 20:03 | 1

Wetenschappers moeten gewoon wetenschappelijk gestaafde uitspraken doen. En dus heel veel zwijgen, want veel weet de wetenschap niet over een nieuw virus. Aura en Jaap zijn een stel kletsmajoors, de wetenschap onwaardig.

tipo | 29-08-20 | 20:11

Vrijdag 21 februari organiseerde de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) een lezing met o.a Aura Timen. Hoeveel foute inschattingen tel je tussen minuut 20 en 30 ? player.vimeo.com/video/393458222

beniknouzoslim | 29-08-20 | 20:00 | 1

Dat wijf met steeds meer make-up.... is een schande voor dit land.
We zijn er allemaal ingetrapt (behalve ik)

grindbak | 29-08-20 | 20:03

Vrijdag 21 februari organiseerde de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen (KNAW) een lezing met o.a Aura Timen. Hoeveel foute inschattingen tel je tussen minuut 20 en 30 ? player.vimeo.com/video/393458222

beniknouzoslim | 29-08-20 | 20:00

Het verleden extrapoleren naar de toekomst. Oftewel: mistaking luck for skill.

postmodernismisdead | 29-08-20 | 19:56 | 1

Een beetje alsof je longkanker gaat bestrijden alsof het leukemie is, omdat je daar wel alles vanaf weet. Te stom voor woorden.

tipo | 29-08-20 | 20:13

Gewoon even antwoord gevend op de vraag in de titel: C: allebei

geen koning | 29-08-20 | 19:51

Mens ga toch koken.

Hommel | 29-08-20 | 19:50

Aura & Jaap een paar apart, vuilnisman neem je nog zakken mee?

Boy Cot | 29-08-20 | 19:47

China. Corona. Handelsoorlog VS - China. Politiek. WHO. Verkiezingen november 2020 VS.

Zelfde als iemand durft te beweren dat “Climategate Change”/The New Green Deal iets te maken heeft met het klimaat.

Okay ik zal wel een wappie zijn. Ik betwist het bestaan van corona overigens niet (Corona gerelateerd sterfgeval in familie gehad begin april).

maakjepunt | 29-08-20 | 19:45 | 3

Gerelateerd hé.... Met of aan Corona.
Maar geen hond betwist hier het bestaan van corona hoor.
We zitten non-de-domme met 0,03 % procent doden opgescheept.
Waarschijnlijk minder omdat daar nogal wat in "gefoezeld" is, in die cijfers !

A333aan | 29-08-20 | 19:53

@A333aan | 29-08-20 | 19:53: Onderliggend leiden i.c.m. wonende in verzorgingstehuis. Positief getest en daarna snel overleden net zoals ongeveer 40% van de bewoners van dat verzorgingstehuis. Ik hoop dat ik wat duidelijkheid geschept heb.

Maar dat was niet mijn punt. Het punt is dat deze dame net als andere sockpuppets lijken te draaien in de media omdat ze volgens WHO richtlijnen handelen... en zich daardoor in een politieke/medische spagaat bevinden.

maakjepunt | 29-08-20 | 20:00

@maakjepunt | 29-08-20 | 20:00: Je hoeft voor mij geen duidelijkheid te scheppen hoor, Het overgrote deel van de overledenen zijn boven de 70-75. En ouderen hebben nu eenmaal een verminderd weerstandsysteem, zijn vatbaarder doordat ze ook nog eens veel minder "onder de mensen" komen.

A333aan | 29-08-20 | 20:04

Theodoor Holman gaf te kennen in het GS-café dat hij dacht dat hij het als amateur nooit zo goed zou kunnen weten als de professionele virologen. Hij gaat eraan voorbij dat er allerlei rot kan zitten in organisaties: group think, ego's, machtsspelletjes. Wat hebben die virologen ons door de jaren heen opgeleverd? Nu worden ze pas echt getest: hebben we wat aan die lui? Misschien is mevrouw Timen wel een enorme vergadertijger, die vooral goed is in sociale contacten, konkelen en intimideren. Bij organisaties die geen aantoonbaar en daadwerkelijk nuttige rol spelen in de maatschappij dan wel economie weet je dat niet, zeker niet als buitenstaander.

Ik zie wel dat amateurs als de Hond en Baudet+Wilders het minstens zo vaak bij het rechte eind hebben gehad als professionele virologen.

Ik zie gedraai en rammelende verhalen door van Dissel en zijn RIVM verteld worden: groepsimmuniteit, mondkapjes, anderhalve meter, onopvallend een draai over ventilatie publiceren etc. etc.

Rest In Privacy | 29-08-20 | 19:38 | 5

Misschien is Sitting_targets wel een enorm dwaallicht, die vooral goed is aan de wal en denkt dat ie de beste stuurman is. Je weet het niet.

IJsbrekert | 29-08-20 | 20:01

@IJsbrekert | 29-08-20 | 20:01:
De beste stuurlui staan aan wal en de slechtste stuurlui liggen op de bodem van de oceaan.

keestelpro | 29-08-20 | 20:02

Als een organisatie als RIVM nooit echt getest wordt verwordt het vanzelf tot een politieke club. Waar moeten ze zich anders mee bezig houden dan? Mensen worden niet getest op kennis of bestuurscapaciteiten maar enkel of ze zich in een bureaucratisch systeem kunnen handhaven en zich naar boven werken. Dáár is dan selectie op.

Sans Comique | 30-08-20 | 12:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Een foute aanname maken we allemaal. Maar Aura Timen grossiert niet alleen in foute aannames, maar beweert stellig dingen die wetenschappelijk helemaal niet vaststaan, maar die zogenaamd paniek moet voorkomen. De boel sussen was opdracht nummer 1 in Januari 2020 Een paar citaten van 31 januari 2020:
-1- "Het virus is nog niet in Nederland en we zijn goed voorbereid." (Het eerste wist ze niet. Het tweede ook niet)
-2- "Het is reëel om te denken dat het virus ons land zal bereiken. Maar: geen zorgen, we zijn voorbereid om snel de juiste maatregelen te nemen." (behalve dat we alle cruciale spullen nog moesten kopen, wat toch bij een voorbereiding hoort)
-3- "Het RIVM raadt zeker niet aan om in de openbare ruimte mondkapjes te gaan gebruiken. Dat geeft bijna geen meerwaarde." (Dat laatste weet ze toen niet en is onwaar gebleken)
-4- "De meeste mensen genezen van het virus zonder klachten. Daarna ben je levenslang beschermd tegen het virus." (dat laatste wist ze destijds niet en is onwaar gebleken)
-5- "Coronavirussen komen ook bij dieren voor. Maar de kans dat het virus van een mens op een dier overslaat, is heel klein. Je hoeft je geen zorgen te maken over je huisdier" (Ook dit wist ze niet en is achteraf onwaar gebleken, gezien de geruimde nertsenfokkerijen. Hadden ze daar vanaf januari mondkapjes gedragen, was die sector nog niet verboden)

tipo | 29-08-20 | 19:37 | 5

@Sitting_targets | 29-08-20 | 19:43: met die mondkapjes krijgt hij wel steun van virologen. Tenzij het medische kapjes zijn, blaas je het virus er zo doorheen de wijde wereld in.

Kopieerapparaat | 29-08-20 | 19:46

@Sitting_targets 19:43: Een wetenschapper durft heel vaak te zeggen "Dat weten we niet." Van Dissel durft die zin ook nooit in zijn mond te nemen. Het zijn wetenschappers, maar ze gedragen zich als politici. Dat is onwetenschappelijk en onprofessioneel. En niemand heeft er iets aan.

tipo | 29-08-20 | 19:49
▼ 2 antwoorden verborgen

Nou, nou. De schrijver van dit topic doet z'n naam eer aan. Ik mis alleen de porseleinkast nog. Wat wordt er hier de laatste tijd toch dramatisch gedaan over dat virus. Alsof het Ebola is ofzo. Alsof iedere besmette binnen 3 uur dood omvalt. Waar is dat nuchtere, die nuancering en vooral de realistische kijk op de zaak gebleven? Ik zie nu alleen nog maar paniektopics wat corona aangaat.

Kopieerapparaat | 29-08-20 | 19:36 | 3

Hier ????
Dat zijn de reacties op DAAR ! (RIVM-cs)

A333aan | 29-08-20 | 19:38

@A333aan | 29-08-20 | 19:38: Dat zijn zonder meer een paar oetlullen. Maar de cursieve tekst komt van....
Virus onderschat, gevaarlijk hier, paniek daar.... al zit hetmeeste inderdaad bij Jaap en zijn mensen

Kopieerapparaat | 29-08-20 | 19:42

@A333aan | 29-08-20 | 19:38: Even opnieuw doorgenomen en ik lees het dus inderdaad verkeerd. Met de tekst is inderdaad niks mis. Aura zwetst gewoon een eind weg wat fijntjes blootgelegd wordt. Foutje vanaf deze zijde.

Kopieerapparaat | 29-08-20 | 19:50

Het interview gelezen, nagenoeg onnavolgbare wartaal, van een Roemeense dame welke laatdunkend neerkijkt op de bevolking. Veelal heeft Kuifje naar Brussel een bredere visie op de kwesties. Dan deze zgn hoog van de toren blazende expert op haar vakgebied. Samengevat weet zij het eigelijk niet. Onbegrijpelijk dat Rutte en consorten dichtvaren op dit soort deskundigen.

Goedverdoemme | 29-08-20 | 19:36 | 5

@Kuifje-naar-Brussel | 29-08-20 | 19:39: Ze weet vandaag vooral dingen die niemand weet en die morgen niet waar blijken te zijn, zo leert haar geschiedenis. Een kwakzalver pur sang.

tipo | 29-08-20 | 20:00

@tipo | 29-08-20 | 20:00: Nee joh, ze doet aannames aan de hand van de info die ze op een bepaald moment heeft. Maar die info verandert snel, in geval van Covid.

Rest In Privacy | 30-08-20 | 00:41

@Kuifje-naar-Brussel 00:41: Nee, Aura Timen deed aannames zonder enige info. Dat is gokken. Dan kun je haar ook door een aap vervangen en krijg je hetzelfde resultaat.

tipo | 30-08-20 | 11:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Het grootste schandaal is dat er al in februari een medicijn ontdekt was door Franse en Belgische artsen, chloroquine, dat effectief bleek te zijn tegen het corona virus.
Dit nieuws sloeg bij mij in als een positieve bom maar je hoorde er maar weinig over in de media.
Wel gingen in de media verhalen over sommige mensen in Amerika en Afrika die schoonmaakmiddel hadden ingenomen waar chloroquine in zat.
Omdat Trump gezegd zou hebben dat dat werkte voegden ze er aan toe.
Twee vliegen in één klap, de MSM in optima forma!

Enfin het RIVM dat zich blijkbaar alleen laat informeren door de mainstream nieuwsbronnen en de WHO (die chloroquine ook ten onrechte negeerde) wilde er niets van weten en bleef raaskallen over een vaccin...
Terwijl als ze de positieve bevindingen uit Frankrijk en China serieus hadden genomen er honderden covid patiënten geholpen hadden kunnen worden en waarschijnlijk de hele hysterisch lock-down nooit nodig was geweest.

De wiki pagina over chloroquine zegt iets raars:
'Op 17 februari 2020 werd gerapporteerd dat chloroquine bij klinische tests werkzaam bleek tegen het coronavirus COVID-19. Het was getest in meer dan 10 ziekenhuizen in Beijing en de Chinese provincies Guangdong en Hunan.'

En vervolgens:
'Uit het bericht blijkt niet hoe effectief het middel is, hoeveel sneller patiënten genazen of hoe veel complicaties werden voorkomen'

Maar dat is toch geen reden om het middel af te schrijven?!?
Het bericht zei toch dat het effectief was?
Maar omdat niet blijkt HOE effectief deden ze er verder niks mee.
De WHO heeft duidelijk een dubbele agenda en is niet op zoek naar een eenvoudige oplossing. Ten koste van duizenden mensenlevens en de complete wereldeconomie.

keestelpro | 29-08-20 | 19:32 | 9

Mijn god, wat zijn fakenieuwsverspreiders als jij toch eng. Chloroquine werkt niet, dat is ondertussen echt al wel vastgesteld. Je gelooft klakkeloos in onwetenschappelijke, ongeverifieerde bullshit, hebt geen enkele kennis van zaken of wetenschappelijk inzicht, maar toch voel je je kennelijk geroepen om de bullshit verder te verspreiden. Schaamteloos en schadelijk.

Japannert | 30-08-20 | 00:19

Als je niet kunt zeggen hóe effectief het is kun je ook niet zeggen dát het effectief is. Lijkt mij, hoor.

Sans Comique | 30-08-20 | 12:45
▼ 6 antwoorden verborgen

Het werkelijke probleem blijft Homo Sapiens.

Neuth | 29-08-20 | 19:24

Misschien kan Henk Kamp ons over een aantal jaar komen vertellen dat "COVID is ons overkomen".

Is hij goed in, hoor ik.

Rest In Privacy | 29-08-20 | 19:24
-weggejorist-
Jazz71 | 29-08-20 | 19:22

Het is net als bij de gruwelijk uit de hand gelopen migratie ellende, de verantwoordelijke handlangers van de tirannie spelen de onschuld, ontkennen fouten gemaakt te hebben of deze niet te kunnen hebben zien aankomen, rationaliseren hun foute opvattingen of verwijzen simpel naar anderen. Nederland barst van dit soort collaborateurs. En zakken zij uiteindelijk toch volledig door het ijs, dan kom je er meestal met een 'sorry' wel van af. Zo lang je er natuurlijk niet te veel andere handlangers mee in problemen brengt.

Lafayette | 29-08-20 | 19:22 | 1

Ik zou de boekhouding van het RIVM wel eens willen inzien hoeveel er aan media-trainingen of media adviseurs is uitgegeven.

Trumme | 29-08-20 | 19:26

Corona?

Wat voor motorolie kan ik het best gebruiken voor een Polo 1994?

Turbulentie? | 29-08-20 | 19:22 | 2

Benzine of diesel?

Sinterbikske | 29-08-20 | 19:27

Shirt of bier ? Met of zonder kraag ?

A333aan | 29-08-20 | 19:37

België: Wellicht justitieel onderzoek: " En het probleem komt altijd van bovenaf. Ook al waren 55 procent van de kamers in de ziekenhuizen nog vrij, toch werden de bejaarden uit de rusthuizen niet binnengelaten”.

CiTy3 | 29-08-20 | 19:19

Het RIVM is, net als de GGD en alle overige overheidsorganen, onderdeel van een corrupt bestuursrechtelijk systeem. Verwacht dus geen proactieve houding, transparantie,inzicht, interesse en deskundigheid van deze club. Het gaat echt niet om het belang en de veiligheid van de burger, al denkt de burger nog steeds van wel.

Baron Clappique | 29-08-20 | 19:17 | 2

Het OM de Belastingdienst of het CBR kunnen er ook wat van.

Trumme | 29-08-20 | 19:29

Alleen de dommen !

A333aan | 29-08-20 | 20:08

Tja, als ze niet dom zijn, wat zijn ze dan ?
Na alle blunders, leugens, onwaarheden, correcties enz. enz. van RIVM, Rutte zijn ze toch niet dom, wat dan ?
Net 1Vandaag gezien, over de ventilatietoestanden op de scholen ?
Als ze 01 oktober maar in orde zijn. Hoe ? Moeten de scholen (de 600 waarvan de zaken mogelijk niet in orde zijn) zelf uitzoeken !
Terwijl RIVM / kabinet al 3 maanden en meer de tijd hebben gehad om hier maatregelen voor te treffen.
Maar ze hadden de oplossing; Het Bouwbesluit uit 2012 (totaal niet met aerosolen rekening houdend)....
Maar het vaccin, DAT moet er komen !
Ten koste van alles !

A333aan | 29-08-20 | 19:15 | 6

@VP732 | 29-08-20 | 19:48: En we al allemaal groepsimmuniteit hebben opgebouwd!
Weet je nog, Osterhaus en Coutinho met hun 50 miljoen weggegooid geld voor vaccins .... een paar jaar terug...
Tis puur een verdienmodel, ze zijn worldwide omgekocht door de grote pharmacieboys.

A333aan | 29-08-20 | 20:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Het foute en malafide advies van de RIVM heeft veel doden veroorzaakt, zo kun je zeker stellen.

Eerst volgden ze de WHO dat het niet van mens-tot-mens kon overspringen. En in die tijd hebben de geniuses Rutte en co. dus de hele NL-se voorraad aan mondkapjes naar China gestuurd.

Er was niets meer over om de NL-se bejaarden te redden in de bejaarden tehuizen.

Toen riep Rutte: "Mondkapjes helpen niet!"

Blijf je toch zitten met de vraag: waarom wilden die Chinezen ze allemaal hebben dan? En alle zusters en doktoren in het ziekenhuis willen ook zo'n ding - en dat werkt niet? Staat Rutte gewoon te liegen? Maar dat *kan* toch niet - dat een politicus liegt? :-)

"Tijd voor uw blauwe pil!", roept de RIVM.

Rest In Privacy | 29-08-20 | 19:14

Ze kan zo de politiek in. Wir haben es nicht gewust

Pummetje | 29-08-20 | 19:14

Kennis van zaken is vaker in de lagere regionen te vinden dan in de hogere. Dat geldt ook voor het RIVM. Hoge bobo's houden zich vaak verminderd intensief bezig met de werkelijkheid beneden op straat. "Zijn ze ziek? Och, dat heb je soms met plebs. Die leven niet gezond, dan krijg je dat".

Nivelleermarionet | 29-08-20 | 19:14

Volg Olifant al jaren op Twitter en kan normaliter zijn gedegen analyses waarderen. Helaas heeft deze plandemic hem emotioneel niet onbeschadigd gelaten, van ooit rekenkundig onderbouwt naar nu regelmatig vol op elke persoon die vragen durft te stellen over de PCR test basis van al die 'besmettingen'. Jammer want de huidige Casedemic is eenvoudig verklaarbaar youtu.be/FU3OibcindQ

HdJ | 29-08-20 | 19:14 | 3

Interessant filmpje, aanrader. Bedankt.

VP732 | 29-08-20 | 19:27

Ik volg hem al een tijdje niet meer. Totaal niet tot rede vatbaar kwa Corona, doet net of iedereen die het krijgt of doodgaat of ernstige schade overhoud. Ken onderhand tientallen Corona gevallen niemand is we überhaupt echt ziek van geworden of heeft er schade aan over gehouden. De massa hysterie is helaas ook bij olifant toegeslagen.

IJsbakker | 29-08-20 | 19:31

Bedankt voor de video! Aanrader!

Masturwasbeert | 29-08-20 | 22:34

Aan iemand zijn aura kan je direct zien of die liegt .

likmegaties | 29-08-20 | 19:11 | 1

Wat saai

koperbij | 29-08-20 | 20:22

Dat er voor een uitbraak van een onbekend virus geen rampenplan bestond is ongelooflijk.

deoudererijperevrouw | 29-08-20 | 19:09 | 4

Een goede voorbereiding is vaak het halve werk.
Dat leren ze dus niet meer op de Universiteit,Politieke manipulaatsie is ervoor in de plaats gekomen.
En iedere dag worden we daar niet beter van,zij wel.

De Profundus | 29-08-20 | 19:31

@Baron Clappique | 29-08-20 | 19:28: Het gaat om de winst voor de pharmaciebedrijven en God mag weten wat hun verdere bedoelingen mogelijk zijn....

A333aan | 29-08-20 | 19:48
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ben vrij hitsig vandaag.

Poesman | 29-08-20 | 19:09 | 2

Wattenstaafje helpt.

dhrat | 29-08-20 | 19:10

He, blijf is van je Poesman!

VP732 | 29-08-20 | 19:28

Van zulke overheidsinstanties moet je niet teveel verwachten, als je er werkt zit je goed voor de rest heb je er niet zoveel aan.

NanoTube | 29-08-20 | 19:09

Ik zal het een keer optikken.: dat hele coronakwartet, die twee Duitse vrouwen die rare man en de oude Ab... Ik vind het maar een raar stel dat altijd in de tv leeft!

Einde van de Domheid | 29-08-20 | 19:03

Wist de vader van Aura niet hij je de letter 'L' schrijft toen hij de geboorteaangifte van zijn dochter Laura deed?

Gele Beer | 29-08-20 | 19:01

RIVM en kennis van zaken is diametraal.

Bram-Jr | 29-08-20 | 19:01 | 4

Kuif gaat weer overuren maken op dit topic om e.e.a te debunked. Orders van bovenaf.

Kwelbeller | 29-08-20 | 19:05

d=n

Kwelbeller | 29-08-20 | 19:06

@Kwelbeller | 29-08-20 | 19:05: Ja dat valt inderdaad op. Maar goed werk is werk. Ik wil graag geloven dat de persoon achter het VVD-callcenter intelligenter is.

maakjepunt | 29-08-20 | 19:54
▼ 1 antwoord verborgen

Bij welke vakgroep werkt Olifant?

Rest In Privacy | 29-08-20 | 19:01 | 6

@Mercyseat | 29-08-20 | 19:28: Ja, onder die naam ken ik hem wel. Maar wist niet dat hij ook Olifant heette.

Rest In Privacy | 29-08-20 | 19:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Als je om wat voor reden tot een kwetsbare groep behoort, in mijn geval is door chemo mijn immuunsysteem naar de knoppen en ben bij een besmetting acuut het haasje, dan is er maar één die kan voorkomen dat je besmet raakt en dat ben jezelf. Reken niet op anderen. Dus ik kom nergens zonder een FFP2 mondkapje. Daar heb ik dan ook een paar honderd van ingekocht.

namensmijnhond | 29-08-20 | 18:59 | 2

Daar krijg je in het OV een boete voor.

Mooi land.

frickY | 29-08-20 | 19:14

@frickY | 29-08-20 | 19:14: Ik las net dat daar geen controle op is. Overigens zou dat een idiote regel zijn. Een FFP2 beschermt niet alleen mij maar ook de ander. Een niet medisch mondkapje beschermt primair de ander. Er zijn natuurlijk zat mensen die dat allemaal flauwekul en onzin vinden, mijn zegen hebben ze.

namensmijnhond | 29-08-20 | 19:40

Een donkerpaars aura.

Glasgow Argus | 29-08-20 | 18:57

Heel simpel ; Deugertjes gaan de oudtjes redden .( Een paar jaar erbij ) .
En maken daarbij de economie kapot .
Wie , wat , hoe en waar is niet relevant .
Misschien kan de generatie van "1 milligram per m3 schadelijke stoffen " er iets van leren , wanneer het lukt over een jaar of 5 , de economie weer ophang te krijgen .

Kale von Doom5748 | 29-08-20 | 18:55 | 2

Ik wil jou niet horen smeken op je doodsbed om een extra dagje.

Rest In Privacy | 29-08-20 | 19:28

Kijk naar haar "woorden"in februari, waardeloos voor het land.
Geeft iedere maand meer uit voor haar "make-up", typisch geval van 10x 0

grindbak | 29-08-20 | 18:52

Ik heb zo met de Covid19 perikelen wel meer meegekregen van dit soort mensen op sleutelposities, managers enzo. Ook werkzaam voor de overheid. En je merkt bij bijna allemaal: als het puntje bij paaltje komt dan valt het een beetje... ja, stil. Geen daadkracht, geen besluitvorming, geen anticipatie. Waar betaal je dat soort mensen dan voor. Een beetje belangrijk doen als het rustig is, dat kan bijna iedereen. Maar er is veel, heel veel incompetentie blootgelegd tijdens deze crisis.

VP732 | 29-08-20 | 18:52 | 2

Zijn van die mensen die de hele dag alleen maar met een map vol (zoekgeraakte) stukken onder de arm door een ministerie lopen zodat anderen denken dat ze belangrijk zijn !

A333aan | 29-08-20 | 19:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Welke moeder noemt haar kind in godsnaam Aura?

lekgoot | 29-08-20 | 18:50 | 3

Jomanda?

Mr_Natural | 29-08-20 | 18:53

Aura komt denk ik van Aurora. Die naam is heel gewoon in Roemenië.

dagpauwoog | 29-08-20 | 18:58

Makkelijk toch als ze klein zijn: Tieft eens een eind op mormel, uit mijn aura; Aura.

Lorejas | 29-08-20 | 19:37

Ik las dat interview tegen het einde dacht ik: dit mens is in eerste instantie een politiek dier. Die ga je nooit op een self-disparaging remark betrappen. Wel jammer van de tijd die ik aan het lezen heb gespendeerd.

konjodebonjo | 29-08-20 | 18:49

In het begin was hier in vele reaguursels veel kennis te lezen die vele maanden later pas schoorvoetend door het RIVM ook werd toegegeven.

Het RIVM is een dinosaurus qua kennis en logheid.

sprietatoom | 29-08-20 | 18:49 | 3

Dank.

Kaas de Vies | 29-08-20 | 19:02

Het is óók de arrogantie van het RIVM dat hier duidelijk naar voren komt, "jullie kunnen geen gelijk hebben, daar zijn wij voor". Iets wat in meerdere overheidsinstellingen terug is te vinden (belastingdienst) en meerdere onderwerpen (Griekenland hulppakket, EU-lidmaatschap, Oekraïne verdrag, Euro, immigratie, etc)

boerk | 29-08-20 | 19:03

@boerk | 29-08-20 | 19:03: Miljardengiften voor de Zuid-Europese landen.
Brief gestuurd naar ministerie; krijgen jullie (sorry wij) nooit meer terug want toerisme stort in elkaar en daarmee zowat de hele economie voor die gasten.....Weggegooid weer, ons dure geld !

A333aan | 29-08-20 | 19:23

Laat ik nou gedacht hebben dat iemand de kunst verstond om zijn aura op het juiste moment te laten pieken...

Lu_Tze | 29-08-20 | 18:49

Mevrouw Timen, keuken! Ga koken mens,

Rest In Privacy | 29-08-20 | 18:48 | 1

Denk persoonlijk dat ze heel weinig kan. Lijkt me echt zo'n nutteloos mens.

ET007 | 29-08-20 | 19:09

Goh op de NPO zeggen ze diverse keren dat de demonstranten in Berlijn gevaarlijk bezig zijn en dat ze enge extremisten zijn. Je verwacht het niet. Die 20 miljoen voor extra propaganda en demoniseren wordt direct al goed besteed. Daarna stukje over dat er meer, meer, meer maatregelen nodig zijn in verband de zogenaamde oorlogssituatie. Oh, ja loonslaven moeten niet zeuren en loon inleveren.

Graaier | 29-08-20 | 18:47 | 5

@Kaas de Vies | 29-08-20 | 19:02:
Mostly peaceful protesters.

Stormageddon | 29-08-20 | 19:20

@Kaas de Vies | 29-08-20 | 19:02:
Ja dat is dan wel weer hilarisch, net zoals die blm demo’s in Nederland en dat Halsema alleen maar kritiek kreeg omdat ze een linkse vrouw is!

Nuuk | 29-08-20 | 20:23
▼ 2 antwoorden verborgen

Het enige dat echt duidelijk is is dat Covid 19, wereldwijd, wordt gebruikt om allerlei vrijheidsbeperkende maatregelen door te drukken.

joepiedepeopie | 29-08-20 | 18:43 | 3

Si

BoerBob | 29-08-20 | 18:48

Zeg dat maar tegen die gewapte anti-wappies !

A333aan | 29-08-20 | 19:25

Geen complot maar het legt wel een ongezonde honger naar het verkrijgen van macht over het gepeupel bloot.

sprietatoom | 29-08-20 | 19:30

Dodelijke onkunde.

JohnLocke | 29-08-20 | 18:43

Ontslaan die lutser

Voorhebben | 29-08-20 | 18:41 | 1

Denk niet dat Olifant betaald krijgt voormuur stukkie.

beldewouten | 29-08-20 | 18:48

Zal allemaal wel. Na een drukke dag aan het bier. De wereld mag vannacht in botsing komen met een of ander object dat we niet hebben zien aankomen met al die perperdure telescopen. Dan slaap ik inmiddels vredig en kom met een korte klap aan m'n einde zonder verder gedoe.
*Proost*

aflaatverkoper | 29-08-20 | 18:37

OlifaNT is volgens mij als de dood voor dat griepje. Geïndoctrineerd door de MSM doet hij de Dissel-dans, want oh, oh, het is vreselijk.

Nee. Het is niet vreselijk. Het is rot voor de mensen die er door getroffen zijn. Voor de rest is het een hysterische opgeklopte poppenkast.
Gratis levensles: Van leven ga je dood. Wen er maar vast aan.

marcoplarco | 29-08-20 | 18:36

Aura Timen wordt betaald om de schuld te krijgen als het mis gaat, zodat Rutte niet de schuld krijgt. Ze wordt niet betaald zelf om na te denken.

tipo | 29-08-20 | 18:33 | 4

Het is nog erger. RIVM verschuilt zich achter de WHO waar het uitkomt, en achter het kabinet waar het uitkomt. En het kabinet verschuilt zich achter het RIVM...

Parsons | 29-08-20 | 18:37

@Parsons 18:37: Ja, daar heeft ze wel over nagedacht: Wie geeft Aura dan de schuld? De WHO en ECDC, dus. En zo maakt de hele wereld dezelfde fouten en is niemand schuldig. Want niemand hoeft zelf na te denken. En als het anders loopt, dan is dat 'onverwacht'. Ook als het wel degelijk te verwachten was.

tipo | 29-08-20 | 18:59
▼ 1 antwoord verborgen

Tja, het RIVM weet nog steeds niet dat er buitenlanden bestaan. Ik zit nu in Griekenland, verplichte test om binnen te komen (oké, vanaf 1 september niet meer voor Nederlanders, beetje dom als je Willie en Max ziet), mondkapjes verplicht behalve op straat, etc. Minimaal aantal gevallen, minimaal aantal doden. Zo kan het dus ook.
Deze mevrouw is waarschijnlijk lid van de VVD. Rutte: “Visie is een olifant die het uitzicht belemmerd’. Liever reageren in de achteruitkijkspiegel, dan “Regeren is vooruitzien”.
Wie riep daar ooit: “Vuilnisman, kan deze zak ook mee?”.

Ton-de-Lange | 29-08-20 | 18:33

Ik las er net over in de uitstekende column van Nausiccaa Marbe in de Telegraaf. Zij heeft het scherp samengevat, tevens de hufterigheid van Grapperhaus en het falen van de Jonge.

Nuuk | 29-08-20 | 18:31 | 1

Duckstadkrant...

niv01 | 29-08-20 | 18:44

Ook in de Telegraaf van vandaag wordt Aura afgemaakt.

langzullenweleven | 29-08-20 | 18:31 | 1

Linkje?

Parsons | 29-08-20 | 18:33

Hopelijk krijgt men Nederland nog gemotiveerd de komende maanden om de regels te volgen en een griepvaccin te halen. Dan zal ons griepseizoen gaan meevallen en halen wij 't voorjaar met de huidige zieken en doden.
Hopelijk snel ook meer info hoeveel mensen nu orgaanschade oplopen en het chronisch vermoeidheidssyndroom ontwikkelen. Ook (vooral?) bij asymptomaten met weinig klachten.
Kan gaan helpen voor de motivatie. Maar ja, dat zal wel weer als 'angst' weggezet worden. Ik ben er wel klaar mee.

filosofem | 29-08-20 | 18:30 | 1

Griepdoden gaan ook dood 'met' corona. Dus corona, let maar op.

A333aan | 29-08-20 | 19:28

Ze kwam blijkbaar net terug van vakantie. Nou, bij sommige mensen zoals zij maakt het helemaal niet uit als ze nooit op hun werk zouden zijn.

Leoverig | 29-08-20 | 18:30

Ach,ook Thierry Baudet is al een paar keer van standpunt veranderd over Covid. Dat heet toch voortschrijdend inzicht?

oldandwise | 29-08-20 | 18:29 | 2

Bron graag?

Kinkfactor | 29-08-20 | 18:32

Niet vaker dan een keer of acht, dus overdrijf niet zo.

Ridde Rogter | 29-08-20 | 18:55

TL:DR samenvatting: kom niet in mijn Aura, bitch.

pietvanvliet | 29-08-20 | 18:28

Nee zij en het rivm zijn crimineel omdat ze de echte verspreiding niet onderkennen en een werkend geneesmiddel afwijzen, en dat zonder wetenschappelijk bewijs.
HCQ + Zn + antibiotica in vroeg stadium werkt, wordt om politieke redenen afgewezen.
Volgens Chauble cdu om de eu verder op te tuigen als totalitaire staat, de Democraten willen de herverkiezing van Trump voorkomen.

sprx | 29-08-20 | 18:26

Echt iets van de VK.
Om zoiets in die krant te zetten is typisch.
Trouwens ook dat artikel van een zekere Carolijne.

pejoar | 29-08-20 | 18:25

Zo lang ze haar zakken maar goed vult met ons belastinggeld is het toch allemaal prima wat mevrouw doet en niet doet? Zo zien we ze graag.

Lorejas | 29-08-20 | 18:25

Aura Timen is een anagram van amateurin.

Mr_Natural | 29-08-20 | 18:24 | 3

Ha. Die is leuk.

dagpauwoog | 29-08-20 | 18:40
-weggejorist-
Boeser_Onkel | 29-08-20 | 19:12

Ein trauma zou je ook als anagram kunnen stellen...

_Zweevers_ | 30-08-20 | 01:47

Leugenachtig en incompetent deze mevrouw, net als Van Dissel en Rutte en Bruins en al die andere clowns. Ze hebben het volledig verkloot . Ik volg @OlifaNT en volg GS en wist wat er op ons af kwam i.t.t. dit soort incapabele schertsfiguren.

Zwizalletju | 29-08-20 | 18:23 | 1

Maurice.nl is een aanrader.

dagpauwoog | 29-08-20 | 18:49

Zo’n interview met een arrogante RIVM muts in de ivoren toren is trekken aan een dood paard.
Zelfreflectie fouten erkennen of open staan voor andere meningen alles is ze vreemd.

Trumme | 29-08-20 | 18:23 | 1

Er is geen land in de wereld die het onder controle heeft gehad, op geen enkel moment, ook niet in Zweden. En dan zullen wij Nederlanders dat wel even achteraf allemaal beoordelen dat het zo verschrikkelijk fout is gegaan.
walgelijke conclusies

HA BIER!1! | 29-08-20 | 18:45

Pardon, dit is een "close read" door iemand zonder medische achtergrond (vermoed ik) en met een hoog leunstoel gehalte en kennis achteraf.
Next !!

Nichtsneues | 29-08-20 | 18:21 | 12

@Nichtsneues | 29-08-20 | 18:33: Wat klets je nou. Zowel hier bij GeenStijl als bij @OlifaNT kon je de shit zien aankomen , zij het dat ze voor dit land nog slechter zijn uitgepakt door de volledig incapabele aanpak.

Zwizalletju | 29-08-20 | 19:08

@Parsons | 29-08-20 | 18:36: dat het achteraf makkelijk praten is. Ook Aura had vast andere beslissingen genomen, achteraf.
Olifant is volgens mij niet 'medisch', hij gooit van alles op een hoop. Dat kan soms wel en soms slaat het nergens op. Het kan soms nieuwe inzichten opleveren maar appels en peren die uiteenlopende conclusies opleveren niet. Maurice de Hond doet het vlgs mij beter.

Bij SARS stond alles in de startblokken en is er hier geoefend etc. etc. maar dat bleek niet nodig. In Toronto hadden ze wel duizenden mensen in Quarantaine zitten. Hadden we hier dan in de lockdown gemoeten ? Je kunt immers toch niet zeker weten ? Er hadden rampen kunnen gebeuren, zie Toronto.
Dan had ook iedereen achteraf geweten dat het allemaal niet nodig was.

Nichtsneues | 29-08-20 | 20:41
▼ 9 antwoorden verborgen

Parsons? En?...

Mr_Natural | 29-08-20 | 18:17

Nieuw Zeeland bestaat uit de twee grote eilanden en nog eens een stuk of 600 kleinere. Verder heb ik geen idee wie Aura Timen is, of waarom ze op een positie zit waar ook een deskundig iemand had kunnen zitten, als mensen nog op staat van kennis aangenomen werden, en niet op of er nog een quota te vullen is...

Vuurwezel | 29-08-20 | 18:15

Is geïnjecteerd door Jaap van Distel, dus heeft immuniteit opgebouwd voor kritiek en alle varianten van virussen.

Goedverdoemme | 29-08-20 | 18:14

De Hond steekt meer tijd in het up to date zijn dan deze dame. Maar als je zo'n functie hebt dan kun je je niet met zulke makkelijke smoesjes ervan af maken.

sprietatoom | 29-08-20 | 18:13 | 1

Loze bewering. Mevrouw heeft 40 jaar werk ervaring. Hond vier maanden internetten.

AntiZanicz | 30-08-20 | 09:33

Aura?!? Hahaha, wat kut voor haar haha

FrikandellenEdje | 29-08-20 | 18:12

Onvoorspelbare vrouwen. Ik ben er gek op.

Poesman | 29-08-20 | 18:11

Typisch zo'n omhooggevallen troela, die deze baan heeft omdat er bij de sollicitatie waarschijnlijk sprake was van diversiteitsdwang.

bqbq | 29-08-20 | 18:10 | 3

Ze zit al jaren bij RIVM. Fijn dat je even aangeeft wat het probleem is met diversiteitsdwang (excuustruus etc.) en ja, er had iemand anders kunnen zitten. Klopt.

Nichtsneues | 29-08-20 | 18:23

Afkomstig uit Roemenië, dat werkte destijds natuurlijk ook mee. Maar dat was voor de platkop-invasie.

Ommezwaai | 29-08-20 | 18:26

Ze heeft een decennia lange carrière.

AntiZanicz | 30-08-20 | 09:31

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat Timen er ietsjes meer verstand van heeft...

beldewouten | 29-08-20 | 18:06 | 6

Ik heb een donkerbruin vermoeden dat Timen sterk gestuurd wordt vanuit de politiek en dat haar medische beeld en haar integriteit daardoor bijzonder vertroebeld zijn.

DatInternetDingetje | 29-08-20 | 18:53

Blijkbaar niet zeurtrol.

A.I. van Dee | 29-08-20 | 20:20

Des te erger dat ze het niet gebruikt dan.

pijko | 29-08-20 | 23:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Je kan als wetenschapper vinden wat je vindt, uiteindelijk souffleert de regering wat je moet zeggen.

Osdorpertje | 29-08-20 | 18:04 | 5

@joppo0 | 29-08-20 | 18:22: Osterhaus werkt in Duitsland dus die heeft daar samen met deze ‘collega’ hetzelfde trucje uitgehaald.

Trumme | 29-08-20 | 18:26

@joppo0 | 29-08-20 | 18:22: Drosten is viroloog bij de Charite en werkt niet bij het RKI. Hij is wel adviseur van Merkel, maar de beslissingen over vaccinvoorranden is aan het RKI en dat is niet iets waar Drosten werkt. Ik weet niet wat je gister gekeken had, maar ik heb het in ieder geval gemist.

Cum infamia | 29-08-20 | 21:21

Onzin. Het lijkt er meer op dat je de maat genomen zal worden door mensen zonder opleiding of enige ervaring.

AntiZanicz | 30-08-20 | 09:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Kun je überhaupt je Aura Timen?

Bebopalula | 29-08-20 | 18:03 | 1

Tot 5 cijfers achter de komma.

Mr_Natural | 29-08-20 | 18:25

Wie?

Is dit nog nieuws? | 29-08-20 | 18:00

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl