Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hoe gaat het eigenlijk met... de hufter?

Het Huftermanifest is tien jaar oud. En reaguurder knufter wilde daar graag even bij stil staan

Hoe gaat het eigenlijk met... de hufter?

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat Het Huftermanifest werd gepubliceerd. Een aardig moment om de balans op te maken.

De hufter bestaat niet meer. Vind er maar eens één. Een echte enfant terrible. Of het nou een Ramses Shaffy, Theo van Gogh of Herman Brood is, het is gedaan met ze. Of het nou knuffelhufter of stekelhufters zijn, ze zijn gemarginaliseerd, staan te verleppen als plantjes buiten de zon zonder water of hebben hooguit nog Hufter In Het Hoofd. Huftergefluister van achter de handpalm. Of ze zijn het land ontvlucht. Arthur van Amerongen, de langesfstandshufter-light. Of, vooruit, Bert Brussen nou we het toch over langeafstandshufters hebben. Zou Mick Jagger als hij 20 was nog de hufter kunnen uithangen? Hans Teeuwen is klinisch onthufterd. Sowieso was dat de laatste die er nog doorkwam, qua kunsten, want de hufters daarna zijn aan de poort van het bestaan tegengehouden. 

Hermans, Reve, ze zouden geen schijn van kans meer maken. De hufter van nu is iemand die netjes zijn vinger opsteekt om een kwart emmertje afgemeten lauwe hufterigheid te mogen optakelen uit de put die fatsoen heet, even proeven met de pollepel, maar daarna moet de hufterigheid snel weer worden uitgespuugd en de emmer terug naar beneden gegooid. Want oh-oh je moest eens de indruk geven het lekker te vinden. Hufterigheid als uitje, als curiositeit. Hufterigheid wordt hooguit nog gesimuleerd door  'kut' en 'neuken' te zeggen, om te laten zien dat je echt wel buiten de orde treedt. Hufterigheid is een soort koraal. Het is iets uit het verleden en er is steeds minder van. Komt door verzuring.

De hufter kan bestaan bij de gratie van het individuele denken. Bij de gratie van de vrijheid van meningsuiting. Het principe van vrijheid van meningsuiting is een recht maar ook vooral een stukje grond dat vruchtbaar moet zijn. Ze kunnen je wel het recht geven te jongleren maar als ze al je balletjes afpakken heb je daar weinig aan. De hufter bestaat omdat hij (de hufter is typisch vaker man dan vrouw) zich niks aantrekt van groepsdenken. Dat kan alleen als hij niet afhankelijk is van groepsdruk. Daarom zien we ook de hufter-lights vooral in de regionen van gepensioneerden, mensen die hun zaakjes financieel voor elkaar hebben en mensen die fysiek op afstand staan (de eerder genoemde langeafstandshufters). Afgezwaaide ministers, binnengelopen volkzangers, cabaretiers die netjes in de pas liepen toen geluk nog heel gewoon was, en zich pas vrijelijk uiten nu de pensioenleeftijd bereikt is.

Eerder genoemde gunhufter Jagger en andere enfants terrible konden voornamelijk buiten de orde treden omdat ze een zekere macht en zelfstandigheid hadden. Ze konden alles maken. Dat soort tickets naar zelfstandigheid worden nu niet meer toegekend. Bestaande vouchers worden ingetrokken. Je kunt nog zoveel fans hebben, als je jezelf in 2020 verspreekt en de hufterlijn in stapt, word je status van onafhankelijk denker door groepsdruk ontnomen. Fred Schuit, Archie Bunker, Al Bundy. Ze zijn niet meer. Vinden wij dat erg? 

Ja, dat vinden wij erg. Het verdwijnen van de hufter loopt in de pas met het bijpunten en aanharken van de maatschappelijke grasvelden. De hufter is de collateral damage van de knipschaar die bedoeld was voor #MeToo-personen en mensen met een haatdragend gedachtegoed dat, hier en daar terecht, gewoon niet meer geaccepteerd wordt. Maar de grens is dun. Wie mag wel en wie mag niet? Mogen gekken, complotdenkers, neonazi's en pedofielen hun woord doen? Op het gevaar af een Haye van der Heydentje om de oren te krijgen: ja, misschien is er iets voor te zeggen iedereen aan het woord te laten. Dat is nog iets anders dan ze een platform geven of subsidiëren.

De hufter heeft recht van spreken maar niemand heeft plicht van luisteren. In de afgelopen jaren is het woord 'deplatforming' in de mode geraakt. Geen mens wil (durft) 'besmette' gedachten nog een platform te geven en daarmee komen we terug op de analyse dat het recht misschien bestaat, maar niet het stukje vruchtbare grond. We hebben natuurlijk het onstaan van ON gezien maar kwamen er daar achter dat er een dunne lijn is tussen vaardige hufters en absolute gekken. Net zoals in de abstracte kunst de lijn tussen kliederaars en mensen die écht iets kunnen dun is (waarbij de kliederaars veruit de grootste groep vormen). Maar zonder de leefruimte der kliederaars is dat er ook niet voor talent.

Wie alleen de bladmuziek der maatschappij speelt leert niet gemakkelijk zelf iets te verzinnen. Het gevaar bestaat dat de vingers bij het oefenen van de eigen vrije improvisaties uit de bocht vliegen. Ja. Hufters vliegen uit de bocht. Steeds weer. Zetten zichzelf soms voor schut. Schande. Zeggen dingen die bij nader inzien écht een stap te ver gingen. Maar de betere hufter leert daar iets van, groeit daarvan. En een enkele keer komt daar iets broodnodigs uit. Het spel der hufter is niet dat van basketbal, waar de punten rijkelijk vallen. Het is meer als voetbal: als er in een wedstrijd één punt valt, is dat doorslaggevend. Een nieuwe gedachte, een inzicht waar de tijd rijp voor wordt. Het onuitgesprokene op tafel gooien. Dát is de waarde van de hufter.  

Ik denk dat er drie dingen nodig zijn om de hufter-in-verdrukking als menssoort te beschermen:  

1. Zie hufters desnoods als je patiënten en niet noodzakelijkerwijze als volwaardige gesprekspartners. Het gaat de psychiater niet aan om verhitte discussies aan te gaan met een schizofrene patiënt, maar ook niet om hem de mond te snoeren. Gewoon luisteren. Meneer, u ziet groene mannetjes: vertelt u eens, waar komen die vandaan...  

2. Onderscheid het gebruik van taal van gedrag: niet iedereen die hecht aan het gebruik van het woord 'blank' is bijvoorbeeld inherent een racist. Misschien hecht deze persoon wel aan het meer tradioneel taalgebruik. Wie zal het zeggen. Sta daar ook eens voor open. Ruige moppen, ferme uitspraken. Ze zijn de smaakversterkers van het debat waarzonder de hele maaltijd een flauwe boel wordt. Maar dat zegt inherent weinig aan wie wel en niet Anne in het achterhuis zal verstoppen als de nood aan de man komt. En omgekeerd: de grootste 'iedereen mag bij mij' en 'red de planeet' roepers blijken keer op keer zelf volgens een 'eigen individu eerst' strategie te leven. Wantrouw de anti-hufter zoals u de zogenaamde anti-fascisten wantrouwt. 

3. Vrees de hufter niet en voel je niet zo snel 'beledigd'. Hufterigheid is vaak een soort intellectuele tourette: spelen met gedachten, om ideeën heen draaien, kijken hoe dingen vallen. Dit spel is nodig om op de piano van het denken virtuoos te worden. En lach godverdomme eens een keer. Dat geldt overigens ook voor de hufter zelf. Want verzuurde hufters zijn zeikerds. Doe es lief.

Uw medereaguurder,
knufter

Reaguursels

Inloggen

Wie alleen de opgedrongen bladmuziek van de maatschappij speelt.........
Geweldig.

De Profundus | 08-06-20 | 12:31

"De hufter bestaat omdat hij (de hufter is typisch vaker man dan vrouw) zich niks aantrekt van groepsdenken ". Wow, wist niet dat ik een hufter ben. Weer wat geleerd.

loser | 08-06-20 | 11:18

Mooi op de bres springen voor de hufter, echter, voor een beetje hufterigheid wordt je hier ook gewoon weggejorist

Schwanzeleber | 08-06-20 | 10:23 | 1

Klopt, ook GeenStijl meet met twee maten. Het een mag wel, het ander niet. Geen touw meer aan vast te knopen.

amygdala | 08-06-20 | 11:48

De vooruitgang van de hufter is wellicht beperkt door het ontbreken van een clublied. Voorstel: Asshole van Dennis Leary.

etwaboy | 08-06-20 | 10:22

Nog weinig veranderd in tien jaar.

Jan Marijnissen | 08-06-20 | 08:31

Die Van Stokkom kan niet genoeg genageld worden, tsjonge wat een nerd, autist en flapdrol in één. Maar binnen de linkse kerk natuurlijk een mega podium krijgen.

Murk Ratte | 08-06-20 | 08:16

De hufter bleek vatbaar voor het vertrossingsvirus...

F. von Zeikhoven | 08-06-20 | 04:47

Straks weer werken.
Helaas moeten we onze producten nog steeds hufterproof maken.

Piet-Kietelaar | 08-06-20 | 00:40

De schrijver mist de rebel. En noemt een aantal namen die in bepaalde periode vallen. In de periode van pakweg 1965 tot 1980 kon de rebel zijn gang gaan want het was nieuw, gewaagd, spannend en het trok de aandacht. Die tijd is voorbij.
We hebben het allemaal gezien, gehoord en beleefd. Sterker nog, zodra zo'n oude rebel over z'n wapenfeiten begint, horen we het verveeld aan.

De rebellen van toen hebben het landschap van nu geschapen. Zij waren de nieuwe priesters, die de geloofsartikelen opstelden en verkondigden. Vrijheid voor hen, conformisme voor ons. Nu weten we die geloofsartikelen sleets, afgeleefd en vooral hol, leeg en hypocriet. Zoals de rebel van toen de dominees en pastoors afbekten en wegvloekten en de gelovige achter zijn voordeur trapte, zo worden zij nu nader bekeken door een nieuwe generatie. En die komt de conclusie dat de rebel niet om het lijf had, zoals de keizer in het sprookje met de nieuwe kleren.
En de rebel van toen liep geen enkel gevaar. Geen gevangenis, geen strafkamp, geen geseling, geen berufsverbot, geen gevaar voor leven of goed.

Arachne | 08-06-20 | 00:36 | 4

@amygdala | 08-06-20 | 12:04: Uw selectie is niet de rebel zoals in het artikel bedoeld wordt. Uw selectie klaagde het gezag aan, met name de hypocrisie en de lacunes. Fortuyn klaagde precies aan wat in mijn comment staat.

De generatie '68 en haar kinderen vinden Jagger geweldig want vrije drugs, vrije seks, bergen geld en het tot standaard verheven van de eigen leefstijl. Zij hebben uw selectie geclassificeerd als de luis in de pels.

Arachne | 08-06-20 | 12:54

@Arachne | 08-06-20 | 12:54: Zeker, luizen in de pels maar dat zijn ook de enige echte rebellen. Fortuyn is egenlijk te modern maar Oltmans had het ook niet alleen met gezag maar ook met prutsschrijver als Van Dis aan de stok. Over prutsschrijvers gesproken: dat Hermans Mulisch de gemotoriseerde relletjesvoyeur noemde doet me nog steeds in de lach schieten. Maar ze werden daarom uitgekakt door de meeste PC schrijvers (politiek correct en propria cures). 't Hart is ook nog steeds persona non grata al komt ie niet in de buurt van de enige echte grootste van allemaal: Hermans.

amygdala | 08-06-20 | 14:19

@amygdala | 08-06-20 | 14:19: Correctie: herinner me de uitspraak van Hermans uit Mandarijnen op zwavelzuur, volgens mijn vriendin fout, het was Reve.

amygdala | 08-06-20 | 14:48
▼ 1 antwoord verborgen

Wij hebben een Rufter in de groep, zijn vrouw gaat uit werken, om hem te onderhouden.

ron9129 | 07-06-20 | 23:57

Goed betoog Knufter. Gelukkig kent GS tenminste nog voldoende toetsenbordhufters.

Joostmochtnietsweten | 07-06-20 | 23:51

Roos, Castricum,Hartman, v Gogh en aantal moslims, bep. motorclubleden.

ger1306 | 07-06-20 | 23:24 | 1

Roos is een goed voorbeeld. Maar Roos heeft de coolfactor niet. Castricum is een wannabe hufter die het vooruitziend altijd netjes volgens de linkse regels heeft uitgespeeld en daar nu de vruchten van plukt.

ChristianV | 08-06-20 | 07:03

Drs. Hans Janmaat was voor velen het prototype van een hufter.
Een van zijn uitspraken: ,,Wij schaffen, zodra wij de mogelijkheid en de macht hebben, de multiculturele samenleving af.''
Hij werd daarvoor veroordeeld.

de honden blaffen... | 07-06-20 | 23:20 | 3

Hij was een visionair. Hadden we het maar gedaan want het is mislukt.

BozePaarseMan | 07-06-20 | 23:24

@BozePaarseMan | 07-06-20 | 23:24: Dat werd met geweld voorkomen met de aanslag te Kedichem, goedgekeurd en gefiatteerd door Rosenmuller, Duyvendak en jawel, Halsema.

amygdala | 08-06-20 | 16:43

Wat mij betreft zijn er 2 regels nodig om de hufter te beschermen.
1) Het recht om te beledigen expliciet opnemen in de vrijheid van meningsuiting. Nee, laster en smaad mag nog steeds niet, maar beledigen wel. Ook (of liever gezegd zeker) groepsbeledigen.
2) Een verbod op deplatforming voor grote social media platforms. Klinkt misschien gek, maar zie het zo: als een platform een zekere omvang bereikt, dan hebben ze daarmee een ongelofelijk grote macht om de publieke opinie te sturen. Dat moeten we niet willen. Verbied de grootste platformen daarom om censuur te plegen, behalve hetgeen hun eigen huisregels overtreedt - die neutraal moeten zijn. Offtopic, spam, trollen en onwettige posts mogen ze nog steeds jorissen, de rest niet. Deze regel is meer bedoeld om de vrijheid van meningsuiting te borgen en de social media niet te machtig te laten worden, maar hij beschermd hufters ook een beetje.

Muxje | 07-06-20 | 23:14

Waarom zou een vrouw geen hufter kunnen zijn? Mevrouw Halsema kwalificeert zich moeiteloos. Of een donkerwitte? Akvasi kan er ook wat van.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 23:13 | 1

Je hebt het Hufter manifest niet echt gelezen, hè. Newby

Guust Kadaver | 08-06-20 | 08:18

De hufter is ondergedoken uit angst om geëxecuteerd te worden door een of ander deugmens. Hij/zij uit zich in geheime bijeenkomsten (lees verjaardagen of in de kroeg) tot dat ook niet meer mogelijk is. De deug stazi zit binnenkort overal.

EmilioEsteves | 07-06-20 | 22:18 | 1

Ik was zondagmiddag nog op een geheime bijeenkomst (privé lunch met 6 personen binnen de 1,5m grens) en daar bleek de vrijheid van hufterigheid nog volop aanwezig.

ole guapa | 08-06-20 | 09:40
-weggejorist-
Zeikerd | 07-06-20 | 22:15

Een hufter is dus iemand waar ik me mateloos aan erger, die veel onzin en rare verhalen heeft en die me waarschijnlijk bakken met geld gaat kosten.
Is dat niet dat kind uit Zweden, ene greta.

jan huppeldepup | 07-06-20 | 22:15 | 4

Nee, das een wappie, geen hufter

Canis.bonus.es | 07-06-20 | 22:37

Hufters zijn degenen die dat kleine kreng op het schild hijsen en een podium geven.

anti-fatwa | 07-06-20 | 22:51

Als je hufters wil, en echte vrijheid van meningsuiting, dan krijg je Greta er gratis bij. Neem het maar voor lief, want Greta krijg je ook zonder die vrijheid wel opgedrongen.

Muxje | 07-06-20 | 23:15
▼ 1 antwoord verborgen

Ik vond een spelfout in het epistel van Knufter. langesfstandshufter-light. Ben ik nu een hufter of een taalnazi?

Nivelleermarionet | 07-06-20 | 22:00 | 2

U bent geen eindexaminandus 2020! U hebt echt uw diploma gehaald. Van harte! U bent briljant!

dathoujetoch | 07-06-20 | 22:13

Een taalhufter.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 22:33

Ramsjes (sic) Shaffy is inderdaad een ramsj hufter, en de rest (T. Van Gogh, H. Brood) zijn eikeltjes vergeleken met de Nederlandse tophufter aller tijden Pim Fortuyn. Hoe hij alle PvdA bobo's en nono's in een opperste staat van stang wist te jagen met een achteloos geplaatste sidekick: meesterlijk hufterig. Verder vergeet Knufter om de hufter onder de filosofen, Friedrich Nietzsche, op zijn huftertroon te zetten, De Deen die Friedrich Nietzsche bijna gek geworden in het huis van zijn jodenhatende zus Elizabeth ontdekte, Georg Brandes nl.wikipedia.org/wiki/Georg_Brandes, was ook degene die zijn landgenoot Søren Kierkegaard in het Duits bekend maakte rond de eeuwwisseling van 1900 en de grootste bewondering koesterde voor Baruch de Spinoza. Wat is een artikel over 'de hufter' zonder aartshufters als Spinoza, Kierkegaard en Nietzsche? Vergeleken met dit illustere drietal is Arthur Schopenhauer niet meer dan een meelijwekkende schlemiel. Kijken we over de grote plas, dan is daar het hufterige MAD magazine en het strip genre an sich als een voortbubbelende bron van maffe huferigheden in tekstballonetjes. Wie zich bezorgd maakt over de hufter en het hoofd moedeloos wil laten hangen, die moet het motto van de Renaissance eens echt ter harte nemen: "Ad Fontes!" (Naar de bronnen!)

Eeuwig..Op..Vakantie | 07-06-20 | 21:58

-Hoed afnemen doet voor Knufter-
En, bij groene mannetjes nooit vergeten te vragen of het boze of blije mannetjes zijn...

Canis.bonus.es | 07-06-20 | 21:56

Even OT. Kan iemand me vertellen waarom het menu van GS niet meer op mijn Personal Tracking Device werkt? Ik vind de nachtmodus wel prettig lezen.

Groene_pixel_man | 07-06-20 | 21:55

Willie kreeg van zijn dochters een bootje voor zijn verjaardag.
Toch lief van de kinderen.

komtdatschot | 07-06-20 | 21:53 | 3

Het winkelt wel heel fijn met veel geld van een ander. Eigenlijk is het een beetje elitair plunderen.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 22:01

Helemaal betaald van hun eigen krantenwijkje? Of van de spaarzegels op de kledingaankopen van Maxima. Wat een proletenboot, of hufterboot?

dathoujetoch | 07-06-20 | 22:05

Lullo-boot. Een echte heeft een zeil.

Canis.bonus.es | 07-06-20 | 22:27

Het woord hufter is waarschijnlijk afgeleid van het in de negentiende eeuw voorkomende werkwoord hufteren ('huiveren, rillen'). Hufter betekende toen dan ook eerst 'iemand die rilt' of 'koukleum'. Vervolgens kreeg het de figuurlijke betekenis 'zwakkeling' of 'bangerik'. In de twintigste eeuw werd hufter meer in het algemeen gebruikt voor 'een slecht mens', en daarna vooral voor iemand die zich onbehouwen en asociaal gedraagt.
ivdnt.org/onderzoek-a-onderwijs/webru...

AntonJansen | 07-06-20 | 21:53 | 1

Straks een geuzennaam?

Canis.bonus.es | 07-06-20 | 21:58

Tijd om het het almachtige Oog van Sauron even op Engeland te richten. Daar vindt een beeldenstorm plaats. Wie dacht dat het Verenigd Koninkrijk de tarantuladans van de identiteitstrance ontspringt, vergist zich. Schromelijk. Beelden worden door de straten gerold.

suscrofa | 07-06-20 | 21:52 | 2

Straatnaambordjes in NL huiveren bij voorbaat al

Canis.bonus.es | 07-06-20 | 22:04

Hier komt dat ook: Coen, koning Willem I, er zijn er wel meer die in aanmerking komen.

dathoujetoch | 07-06-20 | 22:06

Breek me de bek niet open over de hufters op GS.

komtdatschot | 07-06-20 | 21:52 | 5

Vind je? Ik kom maar weinig echte hufters tegen op GS, en mocht er bij de moderator van GS ook maar enige twijfel bestaan over de reactie dan wordt hij per direct weggejorist. Je kunt zelfs wel stellen dat er op GS een paar aardig goed onderlegde reaguurders zijn die de spijker op de kop slaan.....

me163komet | 07-06-20 | 22:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Hufter is in deze context dus eigenlijk synoniem voor 'markant'. Dat associeer ik bijvoorbeeld met de karakters die vroeger voorbij kwamen in het fijne programma 'Showroom' van de NCRV.

MickeyGouda | 07-06-20 | 21:50 | 9

@Berbaar en MickeyGouda
Inderdaad. Zat bij "De stoel."
Hij staat me bij omdat ik hem persoonlijk kende, hij was een vriend van de ouders van een maat van mij.
Hij belde dan (mid jaren '80 vorige eeuw) naar die ouders en zei dan dat hij een weekendje kwam slapen en bleef dan anderhalve maand op de bak hangen. Gekleed in dat markante pak en dito hoed, wandelstok met ijzeren schildjes en een klein agressief hondje (ben de naam vergeten maar volgens mij genoemd naar een ex-vrouw/vriendin oid). Hij was toen al volledig berooid en er liepen allerlei rechtszaken, zoals altijd.
Hij deed dan hele dag niks dan wat lopen met die keffer, drinken en sterke verhalen vertellen over vrouwen, minnaressen, avonturen, rechtszaken, familie. Veel verhalen waren in de kern waar maar hij had ze behoorlijk aangedikt en hij kon goed vertellen. Goede herinneringen heb ik er eraan.

Basil Fawlty | 07-06-20 | 22:45

@Basil Fawlty | 07-06-20 | 22:45:

Basil, eigenlijk zou je je ervaringen moeten bundelen. Eén liefhebber heb je al. :-)

MickeyGouda | 07-06-20 | 23:43
▼ 6 antwoorden verborgen

1156 reacties en maar eentje gejorist.Dat waren nog eens tijden.

komtdatschot | 07-06-20 | 21:46

Iets te laag voor op de wc maar verder geniaal knufter

Co2810 | 07-06-20 | 21:44

En als we het over reaguurders hebben: Piet Karbiet!

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:42 | 2

Wasser met Piet?

komtdatschot | 07-06-20 | 21:49

Rot op met dat groepsgedrag joh.

Mensdier | 07-06-20 | 21:51

Vermakelijk stukkie, knufter.

Berbaar | 07-06-20 | 21:38 | 2

Maakt een boel los.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:40

Zag zelfs nog reaguursels van Bakito.
Leeft tie nog?

komtdatschot | 07-06-20 | 21:37

Ik ben een rasechte hufter en ik ben er trots op. De hoeveelheid schijt die ik heb op dagelijkse basis loopt in de aantallen containers ipv kilo's...

- Trump is een held... 4 more years!
- coke, XTC en wiet zijn erg lekker.
- drugshandel is ook maar gewoon een bedrijvigheid.
- 100 km/u op de snelweg is slechts één advies en adviezen gelden uitsluitend voor anderen.
- Illegaal vuurwerk is het leukste vuurwerk.
- de enige belasting waar je niet aan ontkomt zit op sigaretten, drank en benzine.
-voor eigen rechter spelen is niets mis mee.
-buigen doe je voor niemand.
-(nep-)solidariteit is voor angsthazen die bang zijn dat ze zelf iets overkomt.
-deugen is voor losers en kleine meisjes.
-kut is een doodnormaal bijvoeglijk naamwoord.
-een vent eet vlees.

Ben ik iets vergeten...?

O ja...

-corona is niet meer dan een vervelend griepje en zwarten moeten niet zo zielig doen...

En ja, ik kan ook heel lief zijn... Soms...

Witte_Willem | 07-06-20 | 21:37 | 7

Dit is het hufterigste wat je kan bedenken. Bijna iedereen doet het, jij roept het dat is het verschil.

EmilioEsteves | 07-06-20 | 21:58

Gooit u ook uw fastfood afval uit de auto? Laat u uw hond ook op de stoep schijten zonder het op te ruimen? Misschien een zwart randje af en toe maar in uw hart bent u een fijn mens.

zuurtjeregen | 07-06-20 | 22:02
▼ 4 antwoorden verborgen

@knufter: Ramsjes Shaffy = Ramses Shaffy.
Graag gedaan.

King of the Oneliner | 07-06-20 | 21:36 | 6

@King of the Oneliner | 07-06-20 | 21:47: Het is afraffelen en doorlezen. Contaminatie

zuurtjeregen | 07-06-20 | 22:07

@Basil Fawlty | 07-06-20 | 22:09: De Slegte.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 22:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Racistische hufter, ook een optie?

Twisted_Faith | 07-06-20 | 21:31

Nou woon ik echt ‘diep in de provincie’ maar ook hier ruimschoots hufters voorhanden. De meeste local hufters zijn van die ‘nog net met kenteken’ motorcrossers, en qua toeristen voeren de wannabee-Dunoulins de boventoon.

Repliek_in_stijl | 07-06-20 | 21:29 | 3
-weggejorist-
Sinister-President | 07-06-20 | 21:32

@Sinister-President | 07-06-20 | 21:32: wielrenners? Geen last meer van sinds ik af en toe wat doosjes punaises uitstrooi, vooral op feestdagen en andere vrije dagen. Tja, die verpakkingen zijn ook niet meer wat het is geweest. Ze barsten zo open, meneer de boa.

dathoujetoch | 07-06-20 | 21:41
-weggejorist-
Sinister-President | 07-06-20 | 22:06

Geinig dat niemand de olifant-hufter in de kamer niet benoemt.

Beste_Landgenoten | 07-06-20 | 21:26 | 4

Jesse Klaver?

smdyasc | 07-06-20 | 21:33
-weggejorist-
Sinister-President | 07-06-20 | 21:33
▼ 1 antwoord verborgen

Gelukkig zijn er ook nog fatsoenlijke reaguurders zoals komtdatschot.

komtdatschot | 07-06-20 | 21:24 | 9
▼ 6 antwoorden verborgen

Ja, dat komt in de buurt. Was ook vaak dronken op de filmset. Maar dronken van de champagne. Ken je dat verhaal over zijn boerderij in Giethoorn die in de fik werd gestoken?

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:26

Present!

Huftert | 07-06-20 | 21:20 | 4

Lol, maar niet genoeg je best gedaan.

Roehm | 07-06-20 | 21:22

Een echte hufter heeft geen kroontje

zuurtjeregen | 07-06-20 | 21:41

Vroeger was mijn nick Hufterst. Dat gaf verwarring.

Knufter | 07-06-20 | 21:44
▼ 1 antwoord verborgen

Deze week heeft me wel tot inzicht gebracht: een hufter is iemand die zich verdedigd tegen een zwarte inbreker en hem dus niet zijn gang laat gaan.

skoftig | 07-06-20 | 21:20 | 2

@Flightless bird | 07-06-20 | 21:55: Lol, een inbreker die huilt.

jan huppeldepup | 07-06-20 | 22:09

Vandaag in het begin van de middag zagen we toch een hufter bij Buitenhof.

Robert Haynes | 07-06-20 | 21:20

Bert Brussen een hufter? Hooguit een irritant klootzakje maar hufter is echt te veel eer voor dat stuk vreten.

zwellevertje | 07-06-20 | 21:19

Never mind Mick Jagger, nee dan Whitney Houston, met r "All at once i want to dance with somebody who is the greatest love of all", die 10 BLMmers als zwakzinnige doetjes opat bij het ontbijt.

De Briemusketier | 07-06-20 | 21:18

Als ik in 070 in het weekend zit dan komen er tientallen hufters voorbij die hun motor zonder dempers vol open trekken tot het volgende verkeerslicht.

austinhealey | 07-06-20 | 21:18 | 1

Doe ik ook op mijn fiets, ik schreeuw dan voluit: Vrrrroemmmmm!!

dathoujetoch | 07-06-20 | 21:24

De ultieme hufter: Marlon Brando.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:17

Ik denk persoonlijk dat W.F.Hermans als hedendaagse hufter het nog uitstekend zou doen. Dat was me d'r ééntje.

Roehm | 07-06-20 | 21:14 | 6

Ik denk aan Mat Herben.

arlen | 07-06-20 | 21:44
▼ 3 antwoorden verborgen

Wiebes is een hufter. Alles wat hij aanraakt verandert in poep. Hij blijft belachelijk regels invoeren en vervolgens de verantwoording van de gevolgen bij de slachtoffers van zijn beleid leggen. Om ze vervolgens te schofferen. Blijft hij herhalen.

Traag | 07-06-20 | 21:12 | 1

Goh, zou zomaar het profiel van een vvd'er kunnen zij... eh... wacht even.... eh....

dathoujetoch | 07-06-20 | 21:20

Ik heb liever Mick Jagger dan Bert Brussen.

blikjegrolsch | 07-06-20 | 21:12 | 3

Die laatste single van Bert vond ik maar niks.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:16

Bert wie?

knutsel_ | 07-06-20 | 21:18

Brussen waarschijnlijk wel meer wijven gehad.

skoftig | 07-06-20 | 21:21

Hufter is een waarde-oordeel.

JackStick | 07-06-20 | 21:12

Johan Derksen komt er nog een beetje bij in de buurt

Pummetje | 07-06-20 | 21:11 | 2

Dat is er wel eentje en ik zat ook te denken aan Hans Teeuwen.
In beide gevallen is hufter dus wel een geuzennaam, maar dat is toch de strekking van dit topic?

Nuuk | 07-06-20 | 21:27

Een hufter met Televizier-ring

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:33

Iemand zie zich moreel superieur waant maar ondertussen exact het tegendeel doet. Dat moet wel een hufter zijn.

Nehemia | 07-06-20 | 21:10 | 1

Daar hebben we ‘hypocriet’ voor, toch?

Canis.bonus.es | 07-06-20 | 22:02

Ik nomineer Jort Kelder. Het zeilvriendje van Mark R. (hahaha mondkapjes, haha windmolens, hahaha corona). Omhoogevallen zelfverklaarde intellectueel. Stelt verder weinig voor, en hield zich niet aan de corona-regels over onnodig reizen tussen zijn huisje op de Wadden en zijn verblijf in medialand. Maar ja, vriendje van Mark (hahaha). Kortom een Nederlandse Dominic Cummings. Jammer dat onze media dat niet uitplozen.

dathoujetoch | 07-06-20 | 21:08 | 2

Nee, dat is een eikel. Hufters hebben toch een vriendelijker ondertoon.

Muuke | 07-06-20 | 21:13

Er zijn geen hufters meer. Er zijn jankwijven, slachtoffers, psychoten en jijbakkers.
Ik zeg altijd maar: een dag geen narcist genoemd zijn, is een dag niet geleefd!
Vrede op aard, <3 peace en al die dingen meer. En dan kumbaya my lord, hufters.

Mensdier | 07-06-20 | 21:04

Bono.

Nehemia | 07-06-20 | 21:02 | 1

Eens.

anti-fatwa | 07-06-20 | 21:31

Het plakplaatje "hufter" is ook weer enorm relatief. Sommige mensen zullen mij geen hufter vinden. Sommige mensen wel. Waarschijnlijk zal het wel zo zijn dat je, als je je houdt aan de regels van sociaal gewenst gedrag, in het algemeen niet een hufter wordt gevonden.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:02

Ik zie er nog genoeg. Hufters. Dagelijks. Ongemanierde smeerkezen. Narcisten. Nee knufter, vaker van de zolderkamer komen. Outside.

Normpje | 07-06-20 | 21:01 | 2

Maar zijn dat nou de hufters waar knufter op doelt?

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:21

Oh ja. De hufter. Dat bleek ook niet meer te zijn dan zo'n etiketje van de gebruikelijke verdachten. Het zoveelste lapmiddel om ongewenste tegenspraak af te plakken.
Werkte niet, gelukkig maar. Intussen zijn wij al wat etiketjes verder.

Jan Passant mk2 | 07-06-20 | 20:59 | 2

Hej verrek, je schrijfsel lijkt een beetje op mijn tegel.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:03

@Quib | 07-06-20 | 21:03:
Och, iedere dag Deugt er een nieuwe groundhogday in de morgen.

Jan Passant mk2 | 07-06-20 | 21:10

De goede hufters zijn monddood gemaakt door het Deugmonster. Het Deugmonster dat z'n hand als bij een spreekpop in de reedt van de media heeft geramd, op verzoek van de media zelf zonder vaseline.

VP732 | 07-06-20 | 20:59

Ok. John Ross "J.R." Ewing Jr.

Piet Karbiet | 07-06-20 | 20:59 | 1

Dat was een prima hufter! ;-)

Basil Fawlty | 07-06-20 | 22:03

Ik vind Victor Reinier een enorme hufter met z'n:
"Terwijl wij de vaders en grootvaders herdenken die 75 jaar geleden de wereld bevrijdden van de fascisten wordt hun land nu gerund door een neo nazi. Het is even ironisch als verdrietig."

twitter.com/VictorReinier/status/1267...

Schietmijmaarlek | 07-06-20 | 20:58 | 7

@Spring Bruissteen | 07-06-20 | 21:12: Waar ik ben opgegroeid is een hufter gewoon een kl**tzak...... een boerenl*l..

Schietmijmaarlek | 07-06-20 | 21:48

Ik moest effe opzoeken wie die misplaatste moraalridder ook alweer was maar nu weet ik het weer. Hij was vroeger vaste klant en graag geziene gast in de ruimte achter het gordijntje bij de videotheek op de Ceintuurbaan in Amsterdam (aldus een maat van mij die er toen werkte).

Basil Fawlty | 07-06-20 | 22:02
▼ 4 antwoorden verborgen

Theo van Gogh werd met regelmaat door de deugmensch beschouwd als een hufter. Overigens wel een 'hufter' die ik zeer bewonderde.

Nehemia | 07-06-20 | 20:57 | 1

Mis hem nog steeds.

anti-fatwa | 07-06-20 | 21:32

Ik vind Mick Jagger niet het beste voorbeeld van een hufter, moet ik zeggen. Meer het voorbeeld van een brave meneer die weet hoe hij de rol van idool moet spelen en daarmee zijn bedrijf overeind kan houden. Nou ja, hij is weer een enorme hufter qua belastingontwijking, dat dan weer wel.

Schoorsteenveger | 07-06-20 | 20:55 | 1

U bent me voor en u heeft gelijk. Bagger is iemand die alles tot in de puntjes begreep en daar zijn gedrag in aanpaste als zijnde een hufter maar dat zeker niet was. Veel te beschaafd.

Roehm | 07-06-20 | 20:59

Elke generatie heeft zijn eigen hufters. De hufterlozen zijn gewoon te oud om moderne hufters te herkennen. Het gebrek aan spanning in het eigen, aangeharkte leven wijten ze aan de maatschappij. Maar het probleem, ben jezelf. Schaap.

beldewouten | 07-06-20 | 20:54 | 1

De echte hufter laat zich niet kennen.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:23

Annabel Nanninga. Ik voeg me graag aan haar zijde. Metoo, hufteres.

kapoerewiet | 07-06-20 | 20:53

Femke Halsema is een ontzettende Hufter. helaas voor ons staat ze aan de verkeerde kant van het spectrum.

Andersdenkend | 07-06-20 | 20:52 | 3

Femme Fataalsema moeten ze subiet haar congé geven of in ieder geval per direct schorsen.

Nehemia | 07-06-20 | 21:06

Burgemeester van Amsterdam zijn is vooral een symbolische functie, anders hadden ze er wel een competent iemand voor aangenomen.

De Briemusketier | 07-06-20 | 21:23

Hufters zijn dat ook asocialen die hierachter hun hond dag en nacht buiten in de tuin laten blaffen? Intussen heb ik meerdere malen aangebeld en aangegeven dat ik het nogal storend vind dat ik hun hond om 2 uur 's nachts hoor blaffen met mijn ramen gesloten. Het is zo ver, nog nooit eerder heb ik de plieisie gebeld omdat mijn motto is "leef en laat leven" maar dit gaat de spuigaten te buiten. Ik word knettergek van die hond, die ik het niet kan aanrekenen dat die blaft.

Brabeaulander | 07-06-20 | 20:51 | 12

@elfenstein | 07-06-20 | 21:22: Laatst nog eend gegeten. Drie hagelkogeltjes maar liefst. De eend was overigens verrukkelijk.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:36

@BoldPride | 07-06-20 | 21:26:
Voor supersonisch geluid heb je enkel de tweeters nodig, liefst piëzohoorns. De versterker mag ieder aftands prul van de stort zijn, voor hogetonen heb je maar een paar watt nodig, voor maximaal effect is het zelfs handig als het goed hard staat te vervormen.
Kan je die vette klasse A Pass Amp lekker thuis laten staan, dát zijn pas echte hufterapparaten. Het vreet met gemak een kilowatt vermogen weg om daarmee dan een paar watt aan verfijnde muziek te produceren, de rest is warmte. Eat that, bomenknuffies!

elfenstein | 07-06-20 | 21:59
▼ 9 antwoorden verborgen

'Hufters' hadden we vroeger ook binnen de familiesfeer. Mijn opa's waren het en één oom spande de kroon. Ik mis ze, al was het maar omdat ze graag een jenevertje dronken.

MickeyGouda | 07-06-20 | 20:51

Rip hufters

Botte Hork | 07-06-20 | 20:50

Jan Roos misschien?

J. Jarig | 07-06-20 | 20:50

Ooooh, mag die knufter nu hier ook Jorissen?
Discraminantie !!!!1!!!!!

Piet Karbiet | 07-06-20 | 20:49

Dit gaat over mij. Met als verschil dat ik goede manieren heb.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 20:49 | 12

@dathoujetoch | 07-06-20 | 21:28: Die politiek houd je wel bezig hè. Maar op GS moet je kunnen schakelen en levellen, en dat is aan jou niet besteed, opa Bakema. Je blijft maar hangen in dezelfde, nogal voorspelbare, groef.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 21:34
▼ 9 antwoorden verborgen

Misschien: Derksen, Harry Mens, Trump

1977 | 07-06-20 | 20:47 | 1

Harry Mens Pffft. Die denkt vooral aan zijn zakelijke belangen.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 20:49

De hufter bestaat nog steeds. Het is de linkse drammer die jou ongewenst zijn wil oplegt. Van de Jesse Klaver is de politiek of de Antifa activist in het zwarte blok de tijdens een demonstratie hele winkelstraten in de fik steekt tot de Greta Thunberg die ons een doemscenario aanpraat.

Osdorpertje | 07-06-20 | 20:46
-weggejorist-
Mark_D_NL | 07-06-20 | 20:44

Mijn helde waren hufters Archie Bunker Al Bundy Charles Bukowski Eduard Limonow . Onuitstaanbare mensen die de wereld veel hebben gebracht

Rest In Privacy | 07-06-20 | 20:44 | 1

Mag ik nog HUnter S. Thompson voorstellen in dat rijtje?
Ik bedoel, met een kop vol peyote en speed een gooi doen naar de functie van Sherrif in Aspen county, Colorado met als poster een vuist met een peyoteroos erin....
(peyote is een heftige psychodrug, de bloem van een cactus waar je he-le-maal caveman van gaat, werkelijk een topidee om dan met een grote shotgun als sherrif rond te gaan lopen)

elfenstein | 07-06-20 | 20:49

Maar is een hufter hetzelfde als een enfant terrible in de breedste zin van het woord?

Nehemia | 07-06-20 | 20:43 | 2

Letterlijk vertaald is dat een vreselijk kind, dus een hufter in wording. Echte hufters komen pas tot volle bloei als ze al wat ouder zijn, dan is het hufterrepertoire pas voldoende gevuld met werkelijke wanstaltigheden. Een infant terrible is nog veels te lief voor echte hufters, pas als je eens met een echte hufter te maken hebt gehad weet je dat je die woorden nooit voor 'm zal gebruiken. Te lief.

elfenstein | 07-06-20 | 20:45

@elfenstein | 07-06-20 | 20:45: Dat is inderdaad de letterlijke vertaling maar het heeft ook een meer algemene betekenis. Volgens het Cultureel Woordenboek:
Persoon die door zijn onverantwoordelijke, indiscrete, vrijmoedige uitspraken en gedragingen anderen van zijn groep in verlegenheid brengt of bepaalde belangen van hen in gevaar brengt: 'Hij is het enfant terrible van de Leidse hoogleraren.'
Hoe dan ook. Ook deze definitie is TE LIEF voor een echte hufter. Ik ben het met je eens.

Nehemia | 07-06-20 | 20:48

De hufter ben ik zelf en mijn familie, mijn voorouders hebben mogelijk slaven gehouden en hoewel er totaal niets is terug te vinden in onze stamboom, hebben er wel voorouders geleeft terwijl er nog slaven door anderen werden gehouden en omdat mijn voorouders toen niet blacklives matters hebben geroepen ben ik nu de hufter. Wat kost me dat overigens?

TijdelijkOptimist | 07-06-20 | 20:41 | 2

18 generaties die op haar knietjes het excuus moeten leveren van al die misstappen.

lovekila | 07-06-20 | 22:42

Het inzicht dat het misschien pas een betere wereld wordt als meer dan de helft van de wereldbevolking opeens niet meer bestond?

Rest In Privacy | 08-06-20 | 09:31

Dan nomineer ik op de valreep toch nog eventjes Selçuk Öztürk.
Dat is een rasechte hufter.
Én schoft.

gemeentereiniging | 07-06-20 | 20:39 | 6

@lingo star | 07-06-20 | 20:46: Wel oppassen dat je niet geraakt wordt door Denk.

Normpje | 07-06-20 | 20:55

@Normpje | 07-06-20 | 20:55: ik betrap mezelf toch op enige waardering voor de ongelikte straatvechters mentaliteit van ozturk het geaffecteerde stemmetje van Kuzu en de irritante zuig methoden van Azarkan

Rest In Privacy | 07-06-20 | 20:59

U bent in de war, Selçuk Öztürk is een Turk en geen hufter. Zoveel eer komt hem niet toe.

jan huppeldepup | 07-06-20 | 22:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Die hufter van een popo in the States heeft wel wat losgemaakt zullen we maar zeggen.

Trumme | 07-06-20 | 20:38 | 2

Vlak me die Floyd ook niet uit zeg, ik zag daarnet een verhaaltje van Candace Owens voorbij komen en ome Floyd was niet alleen een meervoudig veroordeelde klootzak, nee hij was op het moment van aanhouding onder invloed van fentanyl en meth, de zakjes met poeier vlogen in het rond bij het fouilleren. Je kan gerust zeggen dat meneer een échte hufter was:
www.facebook.com/realCandaceOwens/vid...

elfenstein | 07-06-20 | 20:42

@elfenstein | 07-06-20 | 20:42: mwhaa, als je bij een overval een pistool op de buik van een zwangere vrouw zet, ja dan ben je wel geslaagd voor de test, ja. Dan ben je blijkbaar een goed boegbeeld voor de OBLM foundation. Heb je nou 38 jaar inzet voor je "community" getoond en je wordt tijdens rellen op je 77ste neergeknald, dan tel je opeens niet meer mee.

lovekila | 07-06-20 | 22:41

Hufters vallen niet meer op.Er zijn er teveel.

van stampij | 07-06-20 | 20:37

Ik ben een Dick, dan ben je ook een hufter, knufter.

RickTheDick | 07-06-20 | 20:37 | 6

Toch het brave jongetje die braaf doet wat hem wordt opgedragen door vadertje Rutte en het ook nog eens blijft herhalen als het domineeszoontje

zuurtjeregen | 07-06-20 | 21:08
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat een zeikstuk, een regelrechte belediging voor échte hufters zoals ik. Die Jagger mag m'n kloten nog niet poetsen, een salonhuftertje, niks meer.
Maargoed, heb ik nu iets gewonnen? Zo ja, wat is het, wat is het waard en past het in een opel kadett? Reisjes enzo mag je houwe, in het vliegtuig begint vrouwe elfenstein altijd vreselijk te zuipen vanwege de droge lucht en de gevolgen daarvan zijn niet te overzien. ZIj eindigt meestal in de bak en ik met de stewardess in een of ander toilet. Niet fraai allemaal dus doe dat maar niet.

elfenstein | 07-06-20 | 20:37 | 7

Oh, je bent een man.

lovekila | 07-06-20 | 22:36
▼ 4 antwoorden verborgen

De blanke/witte hufter durft zijn bek niet meer open te trekken.
De andere kleur heeft het overgenomen.

gestoptmetroken | 07-06-20 | 20:36

Toen hadden topics nog 1000+ reaguursels. Snik.

Piet Karbiet | 07-06-20 | 20:35 | 6
-weggejorist-
Sinister-President | 07-06-20 | 21:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik vind Maxim Hartman wel een hufter. Iemand waarmee ik het meestal oneens ben en mensen beledigd, maar ik kan er wel om lachen... soms.

Middensteun | 07-06-20 | 20:35 | 3

Ik zelfs dat niet.

Trumme | 07-06-20 | 20:37

Maxim Hartman beledigt geen mensen. Mensen laten zich door Maxim Hartman beledigen.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 20:38

Ik vond het wel heerlijk hoe hij Rafael van de Vaart zo over de zeik kreeg door te zeggen dat hij niet zo veel frituur moest vreten

Diederik_Ezel | 07-06-20 | 20:39

een van de beste stukken van de afgelopen weken. Lang leve de hufter! Het zou ongelofelijk veel gezeur en zinloos gedram schelen!

jan-lul-de-behanger | 07-06-20 | 20:35

Ongezien de thypus, ik lees dit wel later.
Misschien.

BrutusBosch | 07-06-20 | 20:35

De hufterigheid wordt hier ter blogge anders nog dagelijks tot kunst verheven. Verademing. Houden zo dus.

Kladderadatsch | 07-06-20 | 20:35

Alle rearguurders bij GS zijn hufters, alleen luistert er niemand naar ons.

jan huppeldepup | 07-06-20 | 20:34

"Wie alleen de bladmuziek der maatschappij speelt leert niet gemakkelijk zelf iets te verzinnen..."

De mooiste delen van muziek zitten inderdaad in de ruimte tussen de noten.

Rest In Privacy | 07-06-20 | 20:34 | 2

De witte regels? Vuile racist!

elfenstein | 07-06-20 | 20:57

Wow! Klare taal, mooi gezegd!

relatief | 07-06-20 | 20:34

Hitler was geen hufter, want die zei allerlei dingen die iedereen wilde horen. Een soort pleaser dus eigenlijk.

skoftig | 07-06-20 | 20:34 | 1

Soort Jesse Klaver en Rob Jetten dus.

smdyasc | 07-06-20 | 20:45

Je legt de lat te hoog, er zijn meer dan genoeg hufters. Lui die white silence = violence bordjes in hun klauwen houden bijvoorbeeld.

Super Vaagstra | 07-06-20 | 20:32

Mooi stuk knufter.

smdyasc | 07-06-20 | 20:31

Er zijn er nog genoeg hoor: deughufters.

Bolder | 07-06-20 | 20:30

Nou in Rotterdam is VOC schip de Halve Maen aangekomen ben benieuwd wanneer er geprotesteerd wordt.

dedwarsligger | 07-06-20 | 20:30 | 3

De naam wordt verandert in halve zool misschien?

jan huppeldepup | 07-06-20 | 20:36

Dan liever de lucht in!

kapoerewiet | 07-06-20 | 20:54

Altijd beter dan de Amistad 2. Toch?

Twisted_Faith | 07-06-20 | 21:15

Wat een lulkoek.
Fok joe @knufter.

RickyLaRue | 07-06-20 | 20:30

Vraag anders even aan Myrthe uit Enschede of ze hufters kent.

Piet Karbiet | 07-06-20 | 20:29
-weggejorist-
Rest In Privacy | 07-06-20 | 20:28

Alle hufters hebben zich verzameld in Amsterdam.

JWZ_JMK | 07-06-20 | 20:27 | 3

Maar ze noemen zich geen hufters, maar anders.

Tikkie Terug | 07-06-20 | 20:29

En Brussel

JohnLocke | 07-06-20 | 20:30

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl