Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Is dit een essay van Jan Terlouw over de OORLOG?

HOERA 5 MEI! Eerst (gaap) tekst lezen, daarna quizvraag beantwoorden. Spoiler: het is een essay van Jan Terlouw over de oorlog

"Is dat niet evenzeer het geval met de klimaatcrisis? Die is veel ernstiger dan veel mensen beseffen. Het is heel bijzonder dat in 2015 de politieke leiders van alle landen in Parijs hebben besloten dat de temperatuur op aarde deze eeuw niet meer dan 1,5 graad mag stijgen, hoogstens 2 graden. Een mondiaal besluit, dat nationaal moet worden geëffectueerd. En daar komt vooralsnog weinig van terecht. Nog steeds worden er niet minder fossiele brandstoffen verstookt. Maar als de temperatuur deze eeuw 2 graden stijgt, zijn wetenschappers bang dat het leidt tot een verdere stijging, zelfs als er daarna geen koolstofdioxide meer zou worden geproduceerd. 

Met andere woorden, er is een redelijke kans dat een temperatuurstijging van 2 graden leidt tot onomkeerbare gevolgen. Het is namelijk niet ondenkbaar dat er dan al zoveel ijs smelt, dat daardoor minder zonlicht wordt gereflecteerd, met als gevolg dat de temperatuur nog meer blijft toenemen. Ook is het mogelijk dat thermofrostlagen in Alaska en in Siberië smelten, wat een enorme uitstoot van broeikasgassen zou veroorzaken. Als dit besef gaat doordringen tot de bevolking zullen de politieke verschillen tussen links en rechts, tussen open en gesloten, tussen nationaal en mondiaal, veel onzichtbaarder worden, zoals in een oorlog.

Dit voorjaar worden we geconfronteerd met het coronavirus. De eerste echte pandemie sinds de Spaanse griep in 1919. Wat te doen? Wat te doen met een mondiaal probleem in een wereld met nationale leiders? Er is verschil van mening over de wenselijkheid van een zo totaal mogelijke lockdown tegenover een mindere lockdown met de mogelijkheid om groepsimmuniteit op te bouwen. Doorslaggevend bij die keuze lijkt mij het vertrouwen dat je hebt in het vinden van een vaccin.

Bij een complete lockdown blijft de bevolking zeer kwetsbaar voor het virus, met mogelijk dus heel wat doden in de toekomst. Groepsimmuniteit geeft meer bescherming in de toekomst, maar bij het bereiken ervan sterven er heel wat mensen. Als je erop vertrouwt dat de wetenschap er op redelijk korte termijn iets op gaat vinden, lijkt een vergaande lockdown, zoals die in verschillende landen wordt gerealiseerd, dan ook verdedigbaar. Gaat dat lang duren, dan is er veel te zeggen voor groepsimmuniteit. Hoe dan ook, het is een internationaal probleem, waarbij nationale verschillen in het niet vallen, zoals in een oorlog. Het doet er dan bitter weinig toe van welke partij een nieuwe minister van Volksgezondheid is. Beschikbaarheid van deskundigheid is dan veel belangrijker."

QUIZVRAAG! Is dit een essay van Jan Terlouw over de OORLOG?

A) Nee, het is een toespraak Jesse Klaver op een of ander klimaatcongres
B)
Nee, het is de nieuwe Twitter-bio van Paulus de Franskabouter - Frans Timmermans
C)
Nee! Rutger Bregman zat te schijten, echt vies, maar het wc-papier was op, en toen schreef hij deze tekst op zijn laatste velletje
D) Nee, Greta Thunberg was aan het scrabbelen met haar nichtje van 6. Greta pakte een paar lettertjes uit de zak, plaatste ze op haar bordje en toen verscheen deze lap, ongelooflijk
E) Nee, het is een @ van Gerrit Hiemstra aan het adres van Thierry Baudet
F) Ja, het is een stuk uit een essay van Jan Terlouw, over de Tweede Wereldoorlog natuurlijk, en het draagt de titel 'De oorlog driekwart eeuw later'

Reaguursels

Inloggen

Ach, dat is die treurwilg van touwtjes door de brievenbus toch? Kijken hoe lang die zeurpiet in Amsterdam-West geloof in de mensheid zou houden

Rest In Privacy | 05-05-20 | 19:04

Mooi is dat: de economie ligt op zijn gat maar we moeten wel de portemonnee trekken om een miljoenmiljard uit te geven aan fopoplossingen om het klimaat te redden van een onbewezen probleem. Miljoenen werklozen erbij wereldwijd die straks niets te vreten hebben en dakloos dreigen te worden, nee, dat is uiteraard geen prioriteit.

Analia von Solmsch | 05-05-20 | 17:48

Jongens, kom op.... het is natuurlijk E ""Nee, het is een @ van Gerrit Hiemstra aan het adres van Thierry Baudet""
Want ook al lijkt het best een aardige vent, hij is bezig met de grootste indoctrinatie van het Volk sinds de 2e WO (opwarming van de aarde)

Keyboardspeler | 05-05-20 | 15:46 | 1

Ik huur tegenwoordig een elektricien in om naar mijn gasgestookte cv-ketel te kijken ... hij weet alles van electrisch verwarmen ... dat is ongeveer wat Hiemstra weet van klimaat!

Analia von Solmsch | 05-05-20 | 17:51

De Klimaatcrisis. Die is veel erger dan veel mensen denken. Los van het feit of er uberhaupt een crisis is, is deze waarschijnlijk ook een stuk minder erg dan veel andere mensen denken. Is gewoon zo. Hoef ik niet te onderbouwen.

Sans Comique | 05-05-20 | 15:14

In Parijs is besloten dat het 1 juni 2020, 30 graden wordt met een beetje wind, want de terassen gaan open. Zonietdan wordt het klimaat beboet met een flikke dot CO2 en stikstof.

echtpaul | 05-05-20 | 14:49

Het is allemaal mogelijk en als het fout gaat gaat het goed fout (ALS het fout gaat), maar het muntje zou ook best de andere kant op kunnen vallen.

Sans Comique | 05-05-20 | 14:17

Jan Terlouw is de zoon van een dominee.
Wereldwijd een wet dat kinderen van dominees NIET in de politiek en aanverwante mogen werken.

Arachne | 05-05-20 | 14:03 | 1

Eens

Datgingniegoed | 05-05-20 | 14:22

Jan stuurde in de oorlog Duitsers die om de weg vroegen steevast de verkeerde kant op.

de euro middenweg | 05-05-20 | 13:15

Tenenkrommend voorbeeld van hoe Het Klimaat overal aan de haren worden bijgesleept: of het nou gaat over corona, over dodenherdenking, over bevrijdingsdag of over uw schoonmoeder, het maakt geen ene flikker uit.
Het is net als met de Jehova's getuigen, en met alle andere religieuze fanaten: de Here Jezus (of Allah) wordt overal bijgesleept. Vooral bij zaken waar Jezus & Allah niets te zoeken hebben.

Maar afgezien daarvan: In de tweede alinea, die geheel gewijd is aan Het Klimaat, lezen we:

".... Er is een redelijke kans dat..."
".... Het is namelijk niet ondenkbaar dat...."
".... Ook is het mogelijk dat...."

Tja. Het blijft een beetje gissen in de oneindige interpretatie-ruimte die een religie biedt.
Ook heeft Terlouw het over "Thermofrost", waar ie eigenlijk "permafrost" had moeten schrijven.

Kortom: Next!

Peter Emile | 05-05-20 | 13:00 | 3

Juist.

jan99 | 05-05-20 | 13:47

Het valt mij al enig tijd op het nieuws, zowel NOS als RTL, dit soort zinnen gebruiken.

Arachne | 05-05-20 | 14:01

Lees nou eens de idioterie wat hij uitbraakt. “ 2015 is er in Parijs besloten dat de mondiale temperatuur van de aarde ,de komende eeuw ,niet meer dan 2 graden mag stijgen”
Met deze idioterie breekt mijn klop al gelijk. Als of deze heren de thermostaat van de aarde hebben gevonden en deze wel ff gaan afregelen. Dikke paniek want het CO2 percentage (CO2 is planten)voedsel, is al 440 PPM! ( parts per million).
En dit terwijl het minimale percentage CO2 150 ppm is om fauna in leven te houden en hogere percentages alleen maar bevorderend voor de planten groei werkt.
De CO2 hetze was nog maar amper debunked of Stikstof was de kwaaie peer geworden en vooral die kolere Boeren/Bouw en automobilisten moesten er aan geloven. Er werd weer een partijtje paniek voetbal gespeeld in de hoogste klasse.
Waar kwam dit stikstof probleem zo opeens vandaan? Nou, Die bestond namelijk al heel lang , op papier en werd ter spraken gebracht wanneer het men uit kwam.
Na enig onderzoek bleek dat ook hier weer gesjoemeld was en de “percentage” lat wel heel hoog werd gelegd. Ook hier moeten we niet vergeten dat “stikstof “ook gewoon planten voedsel is ( mest).
Maar goed wat doet onze regering om al deze vermeende problemen op te lossen?
Allereerst is er een plan om Nederland gas loos te maken.... ehhh ok , maar dat is wel de minst vervuilende vorm van alle fossiele brand stoffen hoor. Nou dan zullen we wel op kern energie overgaan ,niet?
Nee hoor Nederland zet met ,volle porrie ,in op windmolens / zonne weides en BIO MASSA! We gaan de hele Noordzee vol plempen met windmolens en bouw akkers met zonne weides. U mag elke dag opnieuw gaan bidden voor zonneschijn en genoeg wind om aan uw energie behoefden te voldoen. Maar naast de onbetrouwbare aanvoer van zonne/ wind energie komen we met het strakke plan om Bossen en wouden door de shredder te gooien om ons licht thuis aan te houden. Op papier staat dat Bio massa goed is dus dan zal dat wel zo zijn.
Nou mag u zichzelf eens gaan afvragen wat hier nou gebeurd onder het motto van de mooie woorden “ Sustainable Development”

Het begin van het jaar 2020 werd ingeluid volgens de Chinese horoscoop als het jaar van de vleermuis. De niets vermoedende Chinees die zijn overheerlijke bordje vleermuis soep naar binnen zat te slurpen werd als de oorzaak van de wereldwijde “pandemie “genaamd Covid-19.
De VN WHO en het Nederlandse RIVM spreekt te laat de nood toestand uit zodat Covid-19 ff lekker aarde tijdens het carnaval.
Onderhand zijn we 5 maanden verder in een lock up procedure en een 1.50 mtr samenleving. De economie ligt al maanden op z’n gat en er dreigen faillisementen voor 75k bedrijven. En de 1.50 mtr samenleving wil men nu ook in de grondwet aangepast zien. Die komt later namelijk goed van pas om demonstraties de kop in te drukken.
Het “ nieuwe” normaal waar u straks alleen mag reizen als u aan uw vaccinaties voldoet als u uberhaupt nog een vliegreis kan veroorloven.
Financieele steun pakketten worden de EU rondgepompt waar het volk niet mee geholpen wordt en alleen de banken van profiteren voor de zoveelste keer.
Ondertussen komt er een 5 miljard euro stikstof pakket vrij ( lees :grond onteigenings pakket) om de boeren van hun land te verdrijven.
Geld voor persoonlijke beschermingsmiddelen voor de mensen in de zorg dan?… nha niet belangrijk.
Ook de cijfers van de besmette en overleden personen tov de genomen maatregelen beginnen zeer ongeloofwaardig te worden.

Er zijn mensen die het zien en mensen die het beginnen te zien, ook mensen die het nooit zullen of niet willen zien. De Agenda van de VN , Agenda 2030 die vroeger Agenda 21 hete. Een globalistische dictatuur, Het 4e rijk.

Vandaag is het 75 jaar na bevrijdingsdag en zou een prachtig feest moeten zijn.
Maar vandaag hangt bij mij geen trotse vlag te prijken want dit is niet de vrijheid waar heel veel mensen en een groot deel van mijn familie voor hebben gevochten en hier de hoogste prijs voor hebben betaald, hun leven.

Ik wens u als nog een fijne dag toe.
Keep on Rockin in the “ free” world.

Datgingniegoed | 05-05-20 | 12:47 | 1

Prima stuk. 100% mee eens

Stevo365 | 05-05-20 | 13:49

Jan Terlouw?....... Jan Terlouw?..... is dat niet die schrijver van Oorlogsopgewarmdezomer?

Nuuk | 05-05-20 | 12:47

“Wie vrijheid wil opgeven voor veiligheid, kan ze beiden in zijn laffe aars stoppen”
[vrij vertaald van Ben F.]
Dus kijk leip uit al die lieve mensjes die je willen beschermen tegen het klimaat, een virus, criminelen, terroristen of online pedo’s. Je willen je vrijheid, en je krijgt er niets voor terug.

Zeddegeizot | 05-05-20 | 12:10

Ps, ik had nog gegoogled op 'thermofrost', ik snap wat hij bedoelt maar ik ben blij dat hij op kinderboeken is overgestapt.

Jos Tiebent | 05-05-20 | 12:00

Sigrid Kaag mag vandaag los in het Parool. De FvD haat druipt uit de tekst. Ze gaat het antisemtitisme aanpakken ( behalve dat van haar eigen man en zijn familie). En dan die koude dooie ogen van haar, een D66 dingetje blijkt (RoboJet ook). Alle zegen komt van de EU, daar valt immers het meest te graaien.

Hopnobba | 05-05-20 | 11:43 | 5

Kaag is getrouwd met Anis al-Qaq, de voormalige rechterhand van Yasser Arafat Palestijns politucus en leider van de terroristische PLO organisatie. Tegenwoordig is haar man lid van de Fatah organisatie, Fatah is een politieke partij met een militie, de Al-Aqsa Martelarenbrigade.
Met deze persoon is Sigrid Kaag getrouwd. Vergeet al die screeningen maar. Die gelden alleen voor burgers zoals u en ik. Op topniveau kan gewoon alles.

Tuinhekje | 05-05-20 | 12:03

Hier te GS weet men van tijd tot tijd anders ook wel raad met FvD/Baudet haat en afkeer, en vrijwel onafgebroken 'friendly fire'. Maar goed, Kaag, Ollongren en Jetten zijn minstens zo demoniserend - opzettelijk en met één doel - als Rosenmöller,van Dam,de Graaff en ander verzameld tuig destijds.

hertogvanzottegem | 05-05-20 | 12:32

@Tuinhekje | 05-05-20 | 12:03: Yitzhak Shamir was een terrorist en Moshe Dayan en Menachem Begin. Nelson Mandela en Robert Mugabe.

Arachne | 05-05-20 | 13:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Een wereldregering? Een soort van VN dus waar de meerderheid bestaat uit vertegenwoordigers uit dictaturen en / of islamitische landen. Zo een orgaan wat wekelijks nieuwe antisemitische of anti westerse moties aanneemt.
Voor de meerderheid bestaand uit vertegenwoordigers van landen waar men niet eens zelf het land kan opbouwen, amper iets produceert (of troep produceert met gejatte technologie) en waar al eeuwen geen vooruitgang is.
Lijkt me echt een oplossing. Zie de eerste voorstellen al komen om de opwarming van de aarde te voorkomen:
1. Het Westen moet meer gaan betalen aan de rest van de wereld.
2. De staat Israël moet worden opgeheven.
3. Er moet een onbeperkte immigratie komen vanuit Afrika en de Arabische wereld naar Europa, op kosten van Europa.

Franker | 05-05-20 | 11:31 | 2

4. Stemrecht voor Westerse mannen dient te worden afgeschaft
5. Er komt een 1-kind politiek voor blanke mensen

skoftig | 05-05-20 | 11:34

Even deze kijken. Zijn ze gelijk genezen van die groene waanzin:

- www.youtube.com/watch?v=Zk11vI-7czE

Die 'Groene' Stroom blijkt dus helemaal zo groen niet te zijn. Zolang men er zelfs niet over peinst om de stuitende overbevolking op de agenda te zetten neem ik ze geen van allen serieus.

Sjefke7807 | 05-05-20 | 11:31

Kinderboekenschrijver blijf bij uw leest.

LeavingLaLaLand | 05-05-20 | 11:29

Jan Terlouw heeft heel goed door dat angst prima werkt om dingen er door te drukken, zie de laatste 8 weken.

skoftig | 05-05-20 | 11:29

"Het doet er dan bitter weinig toe van welke partij een nieuwe minister van Volksgezondheid is zolang deze dan niet van de PVV of FvD komt"
Via een dode Jood naar 2 graden temperatuurstijging. Je moet het maar kunnen.

Tuinhekje | 05-05-20 | 11:27

Pleidooi van Jan om de natiestaat af te schaffen en alle landen op te laten gaan in een Groot Europees Rijk, waarin het er totaal niet meer toe doet wat je moraal is, maar enkel of je deskundig bent. Kan zijn veel te lange verhaal niet anders lezen. Jetten kan hier wel wat mee, kan hier vrijelijk uit citeren om ons de EU door de strot te duwen.
"Het wereldbeeld van vandaag de dag doet me in bepaalde opzichten weer denken aan de oorlog die 75 jaar geleden eindigde. Want net als toen hebben de problemen een mondiaal karakter, terwijl de politiek grotendeels nationaal of zelfs lokaal is gebleven."
"Het zijn wereldproblemen, zoals ook tijdens de wereldoorlogen de problemen de nationale grenzen ver overschreden."
"Een mondiaal besluit, dat nationaal moet worden geëffectueerd. En daar komt vooralsnog weinig van terecht."
"Hoe dan ook, het is een internationaal probleem, waarbij nationale verschillen in het niet vallen, zoals in een oorlog. Het doet er dan bitter weinig toe van welke partij een nieuwe minister van Volksgezondheid is. Beschikbaarheid van deskundigheid is dan veel belangrijker."
Rob, jongen, doe er je voordeel mee!

Schoorsteenveger | 05-05-20 | 11:20

Thermofrost? Ik dacht dat het permafrost was. Maar Jan zal het weten, ouwe natuurkundige dat het is.

kokkie klaphaak | 05-05-20 | 11:18 | 2

Thermofrost bestaat niet. Het moet zijn : permafrost.
Er bestat wel een bedrijf in koelsystemen met de naam Thermofrost BV, misschien dat Terlouw aandelen heeft in dit bedrijf? Of wordt hij misschien al licht dementerend?

RykSR | 05-05-20 | 12:03

Terlouw zegt wel vaker dingen die een man van zijn intelligentie onwaardig zijn (een wereldregering?). Toch kan ik geen hekel aan hem hebben. Hij bedoelt het goed, is gewoon een tikkeltje naïef.

threeheadedmonkey | 05-05-20 | 11:17

Ik snap het niet. Vaak begint een essay met een open deur. Om daarna iets toe te voegen. Bijvoorbeeld:

"Elke dag komt de zon op. Ook in het Vondelpark
Maar komt de zon ook op nu de groene marsmannetjes geland zijn"

Bij Jan Terlouw mis ik eigenlijk alles na de open deur. Wat is de originele gedachte die hij toe wil voegen aan de mensheid?

En wat het met de oorlog of bevrijding te maken heeft is al helemaal niet duidelijk.

Knufter | 05-05-20 | 10:57 | 1

Links kan heel goed niets met elkaar uitstaande zaken aan elkaar knopen. Dat heet demagogie en Links is de hoofdproducent en leverancier van dat bedorven en alles bedervende product.

hertogvanzottegem | 05-05-20 | 12:35

Oplossing Terlouw: dictatuur.
Verdrinkt in zijn toverketel met deugdrank. Het is ernstig dat deze lui geen consequenties kunnen trekken. Wel empathie met 70+ en de propaganda die daaromheen gesponnen wordt - geen empathie met de gevolgen van dit wereldbeeld, geen journalistiek. KRANKZINNIGHEID ten top.

Zoltan | 05-05-20 | 10:52 | 1

Terlouw droomt de D66-droom over een groot Europa.
Net als ene meneer Hitler vroeger.

RykSR | 05-05-20 | 12:04

Ook Jan Terlouw de Deuger ziet de olifant in de kamer over het hoofd: overbevolking. Overbevolking. Overbevolking.

Maar ja, het is lastig deugen als je moet verdedigen dat de mensen in Nigeria, Pakistan, Indonesië en India maar eens aan de anticonceptie moeten worden gedwongen.

Nee, dan maar liever risicoloos vingerwapperen richting je eigen volk en over "oplossingen" praten die niets anders zijn dan symptoombestrijding, en die nauwelijks effect zullen sorteren maar wél veel schadelijke neveneffecten zullen hebben. Voor zover het probleemoplossend vermogen van Dominees66: nonexistent.

Professor Superhirn | 05-05-20 | 10:51

Men neme een blender, gooit er wat tweede Wereldoorlog, klimaat shizzle en Corona in en dan krijg je deze prut. Je zou er nog een snufje vluchteling of rechts extremisme aan toe kunnen voegen voor de smaak.

BozePaarseMan | 05-05-20 | 10:51

Terlouw van DDR’666: kinderboekenschrijver. Het begint bij de indoctrinatie van het kind.
Het enige dat ik volmondig met Terlouw eens ben is dat groepsimmuniteit lockdowns die onze economie vernietigen volledig onnodig maken.
De Coronadictatuur: hoe een virus uitbraak,die niet te testen is, wordt als pretext gebruikt om onze Vrijheid weg te nemen. Die kale Grappenhaus wil de Politie toegang tot uw huiskamer geven ZONDER gerechtelijk besluit nu uitsluitend mogelijk op bevel rechter-commissaris, dus voert daarmee letterlijk de Politie-Staat in in Nederland dat vandaag zijn 75 jarige herwonnen Vrijheid viert.

youtu.be/Xr8Dy5mnYx8

Eendragtmaaktmagt | 05-05-20 | 10:45

Hier een link dat we "groener" moeten worden om zoiets als deze corona uitbraak in de toekomst te voorkomen:
www.theguardian.com/world/2020/may/01...
En hier een link dat Westerse spy agencies niet geloven in Trump's theorie dat het uit een laboratorium in Wuhan komt:
www.theguardian.com/world/2020/may/04...
In feite zegt de Australische PM dat het virus waarschijnlijk van een markt in Wuhan komt.
Dat maakt nog steeds de Chinezen verantwoordelijk, maar niet zoals Trump zegt.
Maar om terug te komen op de eerste link en Terlouw: hij heeft gelijk dat we groener moeten worden.
Dus de GS attitude van nog maar eens een flinke portie vlees op de barbeque en fuck de Groenen is niet houdbaar tenzij er ongelofelijke technische uitvindingen worden gedaan, zoals kernfusie, goedkoop en op heel korte termijn etc.
(excuses dat alle linkjes van de verwerpelijk linkse The Guardian komen)

cugel | 05-05-20 | 10:41 | 2

Dat ze van de Guardian komen is één ding. Dat in je eerste link de woorden "China" en "wetmarkets" niet voorkomen is een tweede. En de info uit je tweede link is niet afkomstig van veiligheidsdiensten maar is gebaseerd op de bekende anonieme bronnen.

Oeleflaffel | 05-05-20 | 10:54

Wat is de oorzaak van het omwoelen van de aarde: mensen, heel veel mensen. Dat blijft vooralsnog toenemen, want groei is leuk voor de economie. Kernernergie is eng en die dingen zijn bere efficient, dus weinig geld aan te verdienen.
Oplossing van al het gezever over klimaat, temperatuur, uitputting vd aarde, vervuiling etc is echt niet lastig: minder mensen, kernenergie en een recycle-economie optuigen.
Tja, de uitvoering.... zolang de horizon van de meesten invloedrijken maar zo'n 50 to 100jr vooruit is zal het niet meevallen, die willen binnen die periode bakken geld verdienen.
Misschien dat een pandemie iets kan doen.... whoops...

Ram_Ram | 05-05-20 | 11:01

Dit is een stuk van iemand die eigenlijk een Wereldregering wenst. Toen ik 10 jaar was leek me dat ook een goed idee. Sindsdien heb ik kennis gemaakt met de andere wereldburgers. Wereldregering? Nein, danke!

JvanDeventer | 05-05-20 | 10:37

Citaat (op lege Dam): "Oorlog zit 75 jaar later nog steeds in ons".
Suggestie: Wordt het dan niet de hoogste tijd om eens op te ruimen?

DenBeert | 05-05-20 | 10:36 | 2

U heeft geen familie in de oorlog verloren blijkbaar. Ofwel in het verzet of een mensenvernietigingskamp.

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 10:54

Bedoel u dit in relatie tot de 80-jarige oorlog? Of de oorlogen met Engeland? Of dat gedoe met de Romeinen?
Zoek vooral een voorwendsel om permanent te kunnen haten. Dat staat je goed.

DenBeert | 05-05-20 | 13:55

Het verstand van een 8-jarige begint hem aardig parten te spelen, deze engnek

bart2653 | 05-05-20 | 10:30

Het beroep op saamhorigheid en de verwijzing naar 4 vrijheden is wel aardig in deze tijd. Maar dan wel andersom toegepast, Het volk bepaalt zelf wel wat de vijand is en welke gezondheidsrisico's zij wil nemen. Daarnaast zou de overheid zich niet zo moeten laten betuttelen door de zorg die de grootste volledige oligarchie ter grootte van 30% BNP (gokje, wie weet het precies?) is geworden. De sterfte is iets verhoogd, poehpoeh. In een grafiek met 100% assen zou je de bump pas zien als je hem op A0 uit zou printen. De periode die Jan Terlouw beschrijft was er een waarin er ruimte was voor opbouw en positivisme juist doordat er net ene oorlog was geweest. 75 jaar groei, volvreten en zorg heeft er voor gezord dat er teveel mensen zijn met te weinig ruimte en een zeer scheve geldverdeling. Precies de redenen waarom je oorlog gaat voeren... Zo is de cirkel weer rond.

mr.Cam | 05-05-20 | 10:27 | 1

Die 30% is inderdaad een gok. Budget zorg ligt rond de 100 miljard zijnde 11-12% van het BNP, wel groeiende.

5611 | 05-05-20 | 14:23

Was een lul, is een lul en zal altijd een lul blijven. Verder: behoed de geestelijk daklozen voor deze waanzinnigen die ouderdom verwarren met wijsheid.

RGV42 | 05-05-20 | 10:26

Ik snap het stuk niet, wat is een Thermofrost laag?Ik ken wel de permafrostlaag, maar dat zal wel iets heel anders zijn.

Crankhead | 05-05-20 | 10:25 | 1

Is dat die zooi in je vriesvak die je af en toe moet wegbikken om je een weg te banen naar het vergeten blok spinazie-a-la-creme? Ook een soort permafrost eigenlijk. Met als bijvangst een bevroren blik bier uit 2009.

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 10:41

Jan Terlouw Prominent D66’er. Waar was hij met zijn commentaar toen D66 even het referendum de nek omdraaide? Jan Terlouw is van de generatie die het een goed idee vonden om half noord Afrika hierheen te halen. Die verrijking van onze maatschappij zijn we nu nog aan het voelen. Kun je zoetsappige stukjes schrijven over een touwtje uit de brievenbus Aan de wortel van het probleem stond hij met zijn partij en de PVDA.

Gandalph | 05-05-20 | 10:23

Klimaatgekkies vertonen steeds meer de kenmerken van zwakzinnigen

derkccs | 05-05-20 | 10:20

Jan touwtje Terlouw, de ex partijleider van D66. Die heeft nu een platform en een (grote) mond vol wijsheden maar heeft in zijn carrierr bewust meegeholpen met het downgraden van NL. Gelukkig heb je de coronacrisis overleeft Jantje, maak je de puinhoop in NL nog even wat langer mee. Kan je je daarna gaan schamen als ex-politicus

Brulaapje | 05-05-20 | 10:18 | 1

' Wijsheden ' !

Rest In Privacy | 05-05-20 | 11:12

O, gelukkig, het gaat over de Tweede Wereldoorlog. Dat is een pak van m'n hart. Ik dacht even dat het over de Derde Wereldoorlog ging die voor de deur staat.

quigg | 05-05-20 | 10:17

Als CO2 gevaarlijker is en langduriger effecten heeft dan kernafval, dan begrijp ik niet helemaal waarom kerncentrales vervangen worden door gas/kolencentrales.

obominotie | 05-05-20 | 10:17 | 5

Als het misgaat met kerncentrales dat gaat het ook heel erg mis. En daar zijn ze bang voor.

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 10:48

Ik had bijna onder quigg | 05-05-20 | 10:17 getegeld "comment van de dag" maar deze, net daaronder, is zelfs nog sterker, kernachtiger, begrijpelijker.

Er zou eigenlijk een soort button of medaille moeten zijn voor het comment van de dag. Net als de rode vulpen vroeger op de lagere school voor het kind met het mooiste handschrift van die dag.

Knufter | 05-05-20 | 10:59

@kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 10:48:
Door thorium-zout-reactoren te gebruiken is er geen risico meer op een meltdown, je kan er geen kernwapens mee maken en het afvalprobleem is niet of nauwelijks aanwezig. Ook zijn de huidige westerse, en zeker de nieuwere centrales die kernafval kunnen verbranden, veilig genoeg. De angst is gebaseerd op een aantal incidenten:
Tsjernobyl: Maar dat had te maken met het ontwerp (gebruik van grafiet en vandaar de explosie) van de reactor en dusdanig veel onkunde (een backup testen terwijl de backup niet operationeel was) dat je bijna gaat geloven dat er opzet in het spel was.
Daarnaast bleven de overige 3 reactoren van Tsjernobyl operationeel tot dat de EU in 1996 een zwik geld gaf om ze te sluiten terwijl er meerdere kerncentrales van het zelfde ontwerp die vlakbij de grenzen van de huidige EU staan nog in werking zijn. Het voorspelde aantal kankergevallen was statistisch gezien niet op te merken. De miljoenen beëindigde zwangerschappen uit angst voor door straling veroorzaakte mutaties zijn dat tot op de dag van vandaag nog wel.
Fukushima: Ook hier was sprake van een ondeugdelijk ontwerp (backup-dieselgeneratoren in de ondergelopen kelder). De apocalyptische verhalen waarop Merkel besloot alle kerncentrales te sluiten zijn niet uitgekomen.
Three Mile Island: Drie doden, en dit incident had te maken met de productie van plutonium voor de ontwikkeling van kernwapens.

Oeleflaffel | 05-05-20 | 11:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Jan voelt zijn dood aankomen, en het geweten vreet aan hem. Hij heeft zoveel dingen gedaan die slecht voor het milieu zijn, dan hij vindt dat dat nu moet stoppen. Niet bij hem, maar bij alle anderen.

Vuurwezel | 05-05-20 | 10:16

Hij heeft een touwtje uit zijn keel hangen. Als je er aan trekt komt er braaksel uit.

knutsel_ | 05-05-20 | 10:15 | 1

Haha. Mooie!

LeavingLaLaLand | 05-05-20 | 11:30

Nee Jan, lekker dementerende zak drop van me, geen vaccin. Lekker geneesmiddel. Is er al. Klaar. Engnek.

VP732 | 05-05-20 | 10:06

Hij begint direct al te wijzen en te dreigen:
De klimaatcrisis(!) is veel erger dan veel mensen beseffen.
Met andere woorden; uw mening wordt niet op prijs gesteld.
Dit soort systematische betweterige gedram is kenmerkend voor de Linkse Deugers.
Kijk naar de reacties van de Deugers op de Michael Moore en Marijn Poels klimaat docu’s.

Bolder | 05-05-20 | 10:06 | 1

Die laatste Michael Moore daar waren de Linkse Deugers anders niet zo blij mee. Vreemd genoeg, eigenlijk.

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 10:44

"Het doet er dan bitter weinig toe van welke partij een nieuwe minister van Volksgezondheid is. Beschikbaarheid van deskundigheid is dan veel belangrijker."

Tja en laat dat deskundigheid nou net in zéér hoge mate juist NIET aanwezig zijn bij onze politici op Het Binnenhof. Toen ik dit las moest ik meteen weer denken aan het 'Hubris Syndrome' beschreven door Lord David Owen (Hogerhuislid/Neuroloog/Psychiater). Mark Rutte past perfect in het beeld van het 'Hubris Syndrome': ‘Hubris’ is not as yet an accepted medical term. The most basic meaning, developed in ancient Greece, is simply as a description of an act: a hubristic act was one in which a powerful figure, puffed up with over- weening pride and self-confidence, treated others with insolence and contempt. The individual seemed to derive pleasure from using his power to treat others in this way, but such dishonouring behaviour was strongly condemned in ancient Greece. In a famous passage from Plato’s Phaedrus, a predisposi- tion to hubris is defined: ‘When desire irrationally drags us toward pleasures and rules within us, its rule is called excess.'
Leuk leesvoer: www.rcpjournals.org/content/clinmedic... en academic.oup.com/brain/article/132/5/...

Roadsurfer | 05-05-20 | 10:04 | 2

Politici zijn meesters in vergaderen. In grote zalen of kleine achterkamertjes. Kennis is inderdaad iets volstrekt anders.

Rico Tampeloerus | 05-05-20 | 10:23

@Rico Tampeloerus | 05-05-20 | 10:23:
Net als bij die Cocorna-meetings, waar 80% van de spreektijd bestaat uit overbodige inleidingen en intensieverklaringen voor eindelijk de vraag komt.
Je zou zo'n video eens moeten inkorten, kijken hoeveel meer vragen je kunt stellen hoeveel meer je kunt bespreken.

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 10:50

Wat is d666 toch een nare club. In hun vorige verkiezingsfilmpjes lieten ze een minderjarig kind opdraven, nu weer een dementerende oude baas van stal gehaald. Vanavond weer in zo'n TV-deugrubriek?

dathoujetoch | 05-05-20 | 10:02

Oorlogswinter vond ik als kind een mooi boek. En daar wil ik het bij laten.

LJBrinkhorst | 05-05-20 | 10:02

Even vertalen:
Als dit besef gaat doordringen tot de bevolking zullen de politieke verschillen tussen links en rechts, tussen open en gesloten, tussen nationaal en mondiaal, veel onzichtbaarder worden,
Wordt:
Als maar genoeg mensen deze waanzin geloven en onze linkse idealen aanhangen dan kunnen we de rest van de bevolking negeren en onderdrukken.

NatNiks | 05-05-20 | 09:59 | 1

Met alle soorten van geweld (het blijft toch links he)...

VP732 | 05-05-20 | 10:04

Toch heb ik in mijn jeugd wel van zijn boeken genoten! Ondanks zijn vergevorderde leeftijd nog steeds schattig naïef. Touwtje uit de deur, och leefden we toch maar in de wereld van Jan.

R.F.Pickering | 05-05-20 | 09:59

Er is een geheimtaal die voor luisteraars als uitemate saai en zelfs onbevatbaar is. Het blijft niet hangen. Je valt ervan in slaap. Niets komt aan. (Het komt niet binnen...) Wat dat aangaat is het enig juist antwoord:A/B/C/D/E plus Bas Paternotte, Rob Jetten en Eva Jinek. Wat win ik?

Einde van de Domheid | 05-05-20 | 09:59

Pratend hoofd Jan Terlouw.
Ga lekker zingen met die engnek van een Claudia met je deugpraat

deugnietmee | 05-05-20 | 09:58

Mensen die 4 en 5 mei misbruiken om hun eigen stokpaardjes onder de aandacht te brengen. Nee, ga weg. Niet nu.

Ivoren Toren | 05-05-20 | 09:56

Jan is een vat vol tegenstrijdigheden. Hij smacht naar saamhorigheid maar dweept met globalisme. Hij schermt met de vrijheden van Montesquieu, Roosevelt e.a. maar vind het prima dat crises te lijf worden gegaan met zeer autoritaire maatregelen. Jan is daarmee de belichaming van de typerende D66 "enerzijds-anderszijds" mentaliteit. Bah.

Gen. Maximus | 05-05-20 | 09:55 | 2

Kijk!

Einde van de Domheid | 05-05-20 | 10:01

Dat formuleer je goed!

mr.Cam | 05-05-20 | 10:13

Een consensus denker komt meestal niet met de beste oplossingen.

Beefbus | 05-05-20 | 09:55

Jan Terlouw, de running mate van Joe Biden. In het weekend te huur als het duo Waldorf and Statler.

Betterworld | 05-05-20 | 09:54 | 1

www.youtube.com/watch?v=NpYEJx7PkWE
"That was wonderful
Bravo
I loved that
That was great
It was pretty good
Well it wasn’t bad
There were parts that weren’t very good though
It could have a lot better
I didn’t like it
It was pretty terrible
It was bad
It was awful
Get them away!
Boo"

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 10:47

De zogenaamde deskundigen zijn nu degene die ons om de tuin aan het leiden zijn voor geldelijk gewin. Wat nu als er geen goed werkend vaccinatie gaat komen? Zoals bijvoorbeeld SARS en AIDS, waar al jaren gezocht is naar een vaccin? Een RNA vaccin heeft nog nooit gewerkt. Zelfs de griepprik blijft een jaarlijks gokje dat bijna nooit goed uitpakt. Zelfs immuniteit heeft zich nog niet bewezen.

Pimp my Voortuin | 05-05-20 | 09:54

Jan de d66-democratieverkwanselaar roeit weer wat geld binnen.

Fijnstoffer | 05-05-20 | 09:53 | 1

Dat mag.
Aan mij zal ie niets verdienen.

Ruimedenker | 05-05-20 | 09:54

Mevrouw Kaag doet ook weer een duit in het zakje vandaag in het a d. Over niet wegkijken gesproken...

Zalluf | 05-05-20 | 09:51 | 1

Die Zweedse heks van D666 heeft ook weer een pagina in de omVolkskrant vol mogen schrijven met leugens.

5611 | 05-05-20 | 14:28

Het stuk van meneer Terlouw heeft mooie passages. Een gewetensvolle man. Misschien wel de laatste gewetensvolle D66-er.

Rest In Privacy | 05-05-20 | 09:50

Jan pleit gewoon voor één wereldleider die alle problemen op aarde aanpakt. Maar ik denk niet dat hij Trump bedoelde.

2voor12 | 05-05-20 | 09:46

Begrijp het probleem niet. Als je er tijdig rekening mee houdt dat het fout loopt dan zorg je toch dat er wanneer het zover is niemand meer iemand achterlaat. De laatst levenden nemen afscheid met een grandioos feest.
Hoop wel dat die laatsten voor de dierlijke bewoners nog iets leefbaars nalaten. De toekomst aan de dieren!
Genoeg geroofd.
Ik denk trouwens aan Jan Terlouw. De man geniet nog altijd veel vertrouwen. De laatste van de oude chic.

Rest In Privacy | 05-05-20 | 09:44
-weggejorist-
Super Vaagstra | 05-05-20 | 09:43 | 2

Terlouw (en een aantal wereldleiders) begrijpt het Nash equilibrium niet.... Het Nash evenwicht bestaat niet als de verzameling keuzes oneindig is....

Je kunt wel met 196 staten afspraken willen maken over +2 graden Celsius, maar de keuzes die hierachter liggen zijn "oneindig" en dus is er geen gemeenschappelijk evenwicht te bereiken... If we all go for the blond, no one gets laid...

Wou dat politici en schrijvers zich iets meer verdiepten in de echte vakken....

Odin | 05-05-20 | 09:42 | 2

Hij begrijpt dat best. Hij wil het alleen niet begrijpen omdat zijn politieke hart groter is dan zijn wetenschappelijke brein.

Gladiator Fap | 05-05-20 | 09:44

Goede film, A beautiful mind.

stekkerinjeoor | 05-05-20 | 09:49

Na een kleine check bleek dat het grootste deel van de tekst wel over de oorlog ging.

Geenstijl was weer een beetje tendentieus, maar dat hoort ook bij deze site.

Rest In Privacy | 05-05-20 | 09:41

We hebben besloten dat de temp niet meer mag stijgen. etc . Een arrogantie van kosmisch niveau.

horsteknots | 05-05-20 | 09:39 | 7

Ze kunnen corona niet afwachten.

Rest In Privacy | 05-05-20 | 10:58

Eng hè Normanius? Je kunt het geloven of niet geloven. Waarom er niet tussenin gaan zitten? Die China style is in de maak!!

Rest In Privacy | 05-05-20 | 11:03

@CalamityJane | 05-05-20 | 10:58:
In ieder geval laten zij Corona niet door hun vuige vingers glippen.
"Never let a good crisis go to waste" zou sir Winston Churchill gezegd hebben. Woorden die op zeker herhaald werden door de nieuwe fascisten, waartegen sir Winston ons ook waarschuwde.

Jan Passant mk2 | 05-05-20 | 11:03
▼ 4 antwoorden verborgen

Dr in wis- en natuurkunde, gepromoveerd op een studie naar kernfusie, MIT... poh, dit soort mannen hebben we nu nodig in de Tweede Kamer, in plaats van nitwits als Jetje en Klaver. Beetje, nee, veel respect lijkt me op z'n plaats.

John McClane | 05-05-20 | 09:38 | 3

Hij zou niet het eerste genie zijn die gek werd...

Gladiator Fap | 05-05-20 | 09:43

Ze weten in de tweede kamer donders goed dat kernenergie de beste oplossing is maar ja als ze 10 miljard in de bouw een kerncentrale steken dan kunnen de vrindjes uit de biomassa en warmtepompen hoek niets meer verdienen en stort de subsidie-tombola in elkaar.

normanius | 05-05-20 | 09:50

U vergeet iets. De mens van deze tijd doorgronden lukt niet met een jaren 50 naïviteit. Daar schort het bij Jan. Wat Wis- en Natuurkunde met mensenkennis van doen heeft? Helemaal niks!

Rest In Privacy | 05-05-20 | 11:09

Het virus dat de Denisovamens heeft uitgeroeid zit nu opgesloten in de permafrost. Experts zeggen dat dit virus 8 meio om kwart over viero vrijkomt. We gaan eraan. Het heeft geen zin om zu Hause zu bleiben.

RickTheDick | 05-05-20 | 09:37 | 2

Dan hou ik toch maar even de dinosaurus binnen.

Mr_Natural | 05-05-20 | 09:38

Als het ons in het verleden niet heeft uitgeroeid waarom zou dat nu wel gebeuren? Toch heb je een beetje gelijk met de permafrost er zitten daar voor ons onbekende virussen in, ook in het regenwoud en andere plekken op aarde.... Wij mensen weten nog lang niet alles.

Gandalph | 05-05-20 | 10:09

Pandemie, klimaatcrisis, vernietiging van andere diersoorten. Zou hier misschien een overkoepeld probleem boven liggen, waar niemand het over wil hebben. Misschien iets met teveel exemplaren van een bepaalde soort. Kom snel verder met de dagelijkse struisvogelpolitiek op wereldniveau en het echte probleem niet aanpakken. Alleen maar de uitvloeisels proberen op te lossen. Slaap zacht verder allemaal.

Spoorzoekernl | 05-05-20 | 09:36 | 2

Jep. Overbevolking. Met name in landen met zwakke economieën.

Madame Poitiers | 05-05-20 | 09:39

@Madame Poitiers | 05-05-20 | 09:39: Valt best mee hoor. Tenzij de maximale leeftijd van mensen drastisch verhoogd gaat worden, zal het schip stranden bij maximaal 10 á 11 miljard mensen. Het probleem is dat in sommige regio's van de wereld het werkelijk geen biet uitmaakt of er 100 of 1 miljoen wonen: ze maken er sowieso een potje van. Alleen bij 1 miljoen knalt 't wat harder.

Gladiator Fap | 05-05-20 | 09:48

Beetje hypocriet verhaal van iemand die al 88 jaar als een dolle CO2 uit loopt te stoten.

Mr_Natural | 05-05-20 | 09:36

Jan Terwie?

Binnenbaan | 05-05-20 | 09:34 | 1

Lauw

DenBeert | 05-05-20 | 13:40

Ik stel me de situatie voor dat we één wereldleider hebben en één wereldwijd beleid en dat dat een fout beleid blijkt te zijn. Het diverse (nationale) beleid op dit moment is misschien wat rommelig maar heeft het voordeel van breedschalig zoeken naar een oplossing.

Der Schnitzeljäger | 05-05-20 | 09:34 | 1

Exact, en wie gaat dan die wereldleider worden, hoe gaan we dit persoon kiezen of gaat het net zoals bij de EU. Het plebs heeft niets te willen dus dat wordt door het ons kent ons volk wel even voor ons beslist. Gaat niet lukken. Het lukt nu al niet op Europees niveau, laat staan op wereld niveau.

clockandhammergame | 05-05-20 | 11:17

Ook koning Willy gisteren met zijn "niet wegkijken" maar waarvan liet hij uiteraard weer onbenoemd. Het zal wel weer opgevat worden als niet wegkijken bij onderdrukking van minderheden, niet wegkijken bij discriminatie en racisme....... zodat we wel weer allemaal massaal weg zullen kijken bij onderdrukking, racisme en discriminatie. Als u begrijpt wat ik bedoel.

trottle | 05-05-20 | 09:33 | 1

"Toen ze de communisten arresteerden, heb ik gezwegen;
ik was immers geen communist.
Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen;
ik was immers geen sociaaldemocraat.
Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen vakbondslid.
Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd;
ik was immers geen Jood.
Toen ze mij kwamen halen
was er niemand meer, die nog protesteren kon."
Duitse predikant Martin Niemöller (1892–1984) in 1946.
Niemöller was anti-communistisch en steunde Hitler bij zijn greep naar de macht. Toen Hitler de nadruk legde op het idee van staat boven religie raakte Niemöller gedesillusioneerd. Hij werd leider van een groep Duitse geestelijken die zich verzetten tegen Hitler. In 1937 werd hij gearresteerd en kwam uiteindelijk in de concentratiekampen Sachsenhausen en Dachau terecht. Niemöller werd in 1945 bevrijd door de Geallieerden. (wiki)

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 09:46

Alles wat gebeurd heeft een onontkoombaar gevolg.

dhrat | 05-05-20 | 09:31

"Is dat niet evenzeer het geval met de klimaatcrisis? Die is veel ernstiger dan veel mensen beseffen."
Dat is genoeg kwalijke propaganda om te stoppen met lezen. Of af te vragen welke Grote Denker het schreef.

Ik besef prima hoe ernstig het eindeloze herhalen van staatspropaganda is. Zeker op de dag na 4 mei.
Op 5 mei 1945 werden wij bevrijd van een ander staats-idealisme. Niet dankzij enige noemenswaardige inzet van Nederland als land. Wel mede dankzij de inzet van een klein aantal burgers van ons land.

Nederland als land laat zich weer willoos door de media en een kliek van idealistische "elite" meeslepen op het volgende hellende vlak neerwaarts.

Houzee kameraden en vergeet niet uw 1,5m bleekwater te drinken.

Jan Passant mk2 | 05-05-20 | 09:28

Zoals Lou Reed als zong: but me, i just don't care at all.

zeeman73 | 05-05-20 | 09:28

We kunnen allemaal anti-Jan Terlouw zijn. Maar Jan heeft de oorlog meegemaakt. En ook het eea in die oorlog meegemaakt. Dus hij weet waar hij over praat. Wie van de reaguurders kan dit ook zeggen?

TB2318 | 05-05-20 | 09:26 | 10

Je kan iemand niet verwijten dat hij de oorlog niet heeft meegemaakt. Ook kan het zijn dat iemand die de oorlog heeft meegemaakt niet overal de juiste beslissing over kan nemen, omdat zijn oorlogservaring hem daarin belemmerd.

Spoorzoekernl | 05-05-20 | 10:02

Weet je wie ook de oorlog heeft meegemaakt en wist waarover hij praatte?

batvoca2 | 05-05-20 | 11:15

Diezelfde generatie verweet hun ouders decennia dat zij niet allemaal massaal in het verzet waren gegaan.

Arachne | 05-05-20 | 13:42
▼ 7 antwoorden verborgen

Hoe laat gaat Claudia zingen?

Dubbelepunthoofd | 05-05-20 | 09:24 | 4

5 voor 5. Je mag ook "Laat me" zingen, maar het zal niet helpen

batvoca2 | 05-05-20 | 11:14
▼ 1 antwoord verborgen

Ze hadden die Duitse officieren ook nooit in huis moeten laten inkwartieren.
Daar is het al fout gegaan

laurentius | 05-05-20 | 09:23 | 1

.. niet laten inkwartieren.....
Fam Terlouw: Hallo. Ich habe es überlegt mit GeenStijl... Ihr könnt nicht einkwartieren!
Duitse soldaten: Nein? Na, ja schade.... Dann gehen wir weiter. Schönen Tag noch....
.... zoiets?

TB2318 | 05-05-20 | 11:09

Maar wel iemand hoe laat vanavond het kransenvoetbal begint?

Miezerig | 05-05-20 | 09:20 | 5

Na de plofkraak

laurentius | 05-05-20 | 09:33

@HogeNood | 05-05-20 | 09:29:
Op zich is er niks mis mee om daarop te wijzen. Ik persoonlijk vind het ook fout om individuen, of het nu Joden zijn, Moslims, Marokkanen etc, collectief te veroordelen. Ik zie niet in wat daar zo raar aan is.

TB2318 | 05-05-20 | 12:05
▼ 2 antwoorden verborgen

Om te eindigen met:
“ Saamhorigheid. Wat een mooi woord. Is daar in onze welvaartsstaat een hunkering naar?’’
Lang stukkie Jan, als een jojo tussen oorlog en klimaat, tussen Jodendom en saamhorigheid.
Het herdefiniëren van vrijheid.
Ik zie heus wel wat je daar deed.
Ga lekker Jeu des Boulen met Dries v. 8

Ruimedenker | 05-05-20 | 09:20 | 3

Het herverdelen van vermogen en het herdefiniëren van vrijheid. Riekt naar communisme...

Gladiator Fap | 05-05-20 | 09:28

Saamhorigheid.
Maar dan deze keer niet met fakkels en massabijeenkomsten en een veronderstelde sterke leider samen liederen zingen en met betraande ogen van de saamhorigheid naar de eigengroep-vlag kijken, deel van iets groots uitmaken en je samen sterk voelen tegen ... iets. Dat verzinnen we nog wel.
Of je kunt ook op een gezonde manier individualistisch zijn zonder het leven van anderen verzieken omdat jezelf ook een ander bent. Dat kan ook.

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 09:37

Hoor niet over de mogelijkheden om met een spaceship de ruimte in te gaan en deze aarde achter ons te laten, somebody beam me the fuck up!!

TijdelijkOptimist | 05-05-20 | 09:20 | 1

Mocht het lang genoeg "goed" gaan, dan gaat precies dát gebeuren. En je kunt maar beter een plaatsje op dat schip hebben, want degenen die het gebouwd hebben waren te druk om zich met indentiteitspolitiek bezig te houden...

Gladiator Fap | 05-05-20 | 09:29

En geen woord over dé oplossing: kernenergie.

2voor12 | 05-05-20 | 09:18 | 3

Op elke moskeet?

kwark001 | 05-05-20 | 09:20

Ook in Afrika?

Mr_Natural | 05-05-20 | 09:23

Je hebt je tijd gehad. Toen jezelf nog iets te melden had, heeft jouw partij Amelisweerd naar de kloten geholpen, gasboringen bij Ameland toegestaan enz. Wat wil je nou?

dathoujetoch | 05-05-20 | 09:18 | 2

Typisch D66, eerst schade aanrichten om er vervolgens over te klagen.

stekkerinjeoor | 05-05-20 | 09:29

Hij wil het Jetten nu zo gemakkelijk mogelijk maken om ons de overgave aan het Groot Europees Rijk door de strot te duwen. "Weg met de natiestaat".

Schoorsteenveger | 05-05-20 | 09:30

Jan lijkt zo'n gematigde D666'er, maar dat zijn juist de gevaarlijkste, de wolven in schaapskleren.

ikworstelengadouchen | 05-05-20 | 09:18

Geen woord overbevolking. Dat moet D'66 zijn. Of GroenLinks. Of Bregman. In elk geval linkse hoek, waar de dumbo's zitten.

Madame Poitiers | 05-05-20 | 09:15 | 2

En ook niet bij de gelovigen waar Gods zaad over Gods akkers blijft vloeien.

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 09:26

En ook niet bij de VVD trouwens. Bevolkingsgroei=economische groei. Bovendien lost de vrije markt volgens de VVD altijd alles op, wel zo makkelijk, dan hoef je er niet over na te denken..

kloopindeslootjijook | 05-05-20 | 09:28

Tijdens de Weimarrepubliek werden de knokploegen van de nazi's, de SA, steeds machtiger. Op het laatst waren ze heer en meester in de straten en durfde niemand meer wat tegen ze te ondernemen.
En wat zien we nu? De macht in de straten wordt steeds meer overgenomen door de onderwereld (om de paar dagen wordt er in Amsterdam wel iemand "gepopt") én door georganiseerde knokploegen, zoals fanatieke moslims, Antifa's en Kick Out Zwarte Piet. De overheid laat ze begaan of staat zelfs vierkant achter ze, zoals in Eindhoven. Fanatieke moslims mogen vrolijk Pegida in elkaar tremmen. Wie wordt er gearresteerd? Pegida. KOZP wil een kinderfeestje versjteren en krijgt de vrije hand. Wie worden er gearresteerd? De mensen die het kinderfeestje willen redden. Die krijgen een showproces met veel publiciteit.
Toch een heel treffende parallel met de opkomst van de nazi's tijdens de Weimarrepubliek, zou ik zeggen. Waarom lees je daar bijna nooit wat over?

MAD1950 | 05-05-20 | 09:15 | 7

Links wil graag een zwakke staat op straat, want een sterke staat is fascistisch. Anarchie is vrijheid voor het individu. Het nieuwe links woont in grachtenpanden en villawijken en voelt zich verheven boven het normale volk. Dat volk dat maar niet begrijpen wil, dat immigratie tot cultuurverrijking leidt. Gelukkig kan links vertrouwen op stoottroepen die ieder protest tegen het beleid de kop indrukken. Een verkeerde mening wordt met bekladding, geweld en petities om ontslag de kop ingedrukt. Wie zulke drukmiddelen heeft, heeft geen argumenten nodig. Het debat is voorbij nog voor het begint. Het nieuwe fascisme komt van links.

Trekhaas | 05-05-20 | 09:57

De knokploegen van de nazi's waren een reactie op de knokploegen van de communisten, anti fascistische action genaamd. Deze laatste maakten het iedere partij onmogelijk om te verenigen en te vergaderen. Daar lees je eigenlijk ook nooit iets over.

Arachne | 05-05-20 | 13:35
▼ 4 antwoorden verborgen

De werkelijke crisis is niet de klimaatcrisis maar de massacultuur die door de aandeelhouders gewild is en door de politiek en zeker door D66 gefaciliteerd wordt. De massacultuur die samenhangt met de economisch groei doctrine. Maar daar hoor je D66 niet over.

ecologiste | 05-05-20 | 09:15

"Redelijke kans", "Mogelijk dat", "Mogelijk" etc etc. Absoluut zaak om constant te wijzen op de verantwoordelijkheid die wij allen dragen qua moedertje natuur. Maar de onzekerheid in het draadje van JT staat in schril contrast met de stelligheid en het fanatisme van de meute die ons allerlei oplossingen door de strot aan het douwen is. Diezelfde meute aan deugers die van toeten nog blazen weten maar nat in het broekje worden van het deugen an sich in combi met het verdienmodel.

de directeur | 05-05-20 | 09:14

Toch wel treurig dat je aan het einde van je dorre bestaan eindigt op je dieptepunt.

Earl_of_Doncaster | 05-05-20 | 09:13 | 1

zelfreflectie, zo vroeg op deze corona-morgen. Of zoals Adelbert schreef: "hij die het einde van zijn tijd kent, kan rustig sterven".

Guillermo | 05-05-20 | 09:25

Wat een ongelofelijk flauw topic. Dit is een fragment uit een lang essay dat voor 90% over de oorlog gaat. Hij legt slechts paralellen over problemen die politieke voorkeur overstijgen.

Die nare vent | 05-05-20 | 09:12 | 3

Luister hier eens naar 60 jaar oude tekst maar je zou denken dat het gisteren is geschreven... youtu.be/ecjKydVt9ok

David000000007 | 05-05-20 | 09:16

Die problemen overstijgen niet alleen politieke voorkeuren, het zijn ook problemen waar politici gek op zijn. In een crisis sta je opeens in het spotlicht, en krijg je met een beetje mazzel carte blanche om de problemen te lijf te gaan. Dit is jouw finest hour, nu komt het op jou aan! Politici leven voor dit soort gebeurtenissen waar ze onorthodoxe maatregelen mogen nemen. Geen wonder dat de politieke voorkeur er even niet meer toe doet.

Muxje | 05-05-20 | 09:23

@Muxje | 05-05-20 | 09:23: inderdaad. Maakt niet uit wat je doet, zolang je maar in de spotlight staat en je stiekem daarvan geniet, terwijl je met moeite je opportunistische glimlach kan onderdrukken als je voor al die belangrijke journalisten en fotocamera's weer de grote leider kan uithangen zonder ook maar ene zier aan verantwoordelijkheid te nemen, terwijl je mond er vol van is.

Gladiator Fap | 05-05-20 | 09:54

Thermofrost? De man is seniel, geen aandacht aan geven.

Openbaar Mysterie | 05-05-20 | 09:10 | 2

wellicht komt hij in aanmerking voor corona, gezien het pseudo-archaïsme?

Guillermo | 05-05-20 | 09:12

Hij zal waarschijnlijk permafrost bedoelen.
Thermofrost is wel een bedrijf. Daar heeft hij zich idd vergist. Neem ik aan.

TB2318 | 05-05-20 | 09:39

Toch heb ik wel respect voor de man, hij wordt later seniel dan zijn partij en dat is wel bewonderenswaardig.

Blauwpetje | 05-05-20 | 09:09

Sommige mensen zijn een autoriteit op een bepaald gebied als ze ergens rond de tachtig zijn, Jan zal echter altijd gezien en herinnerd worden als de man van dat touwtje uit de brievenbus.

zwellevertje | 05-05-20 | 09:07 | 5

@normanius | 05-05-20 | 09:17: Freek de Jonge is een vieze huichelaar, indertijd nog propaganda gemaakt voor het ANC, waarvan al bend was en later werd hoe ze politieke tegenstanders martelden en vermoorden, en de Inkata's met brandende autobanden de dood injoegen. De schoft wil er niet ober oraten, hwt is echt een hele nare en foute man

Ruud5 | 05-05-20 | 09:28

@Ruud5 | 05-05-20 | 09:28:
Klopt allemaal wat u zegt maar jah. Wanneer we Rutte over 10 jaar vragen naar de bejaarden genocide uit 2020 dan heeft die daar ook geen actieve herinnering meer aan ook al confronteer je hem met de beelden van zijn miskleuns van de afgelopen maanden.

normanius | 05-05-20 | 09:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Jan Terlouw: ongezien de tyfus.

Er is maar één orakel van vaderlandse bodem aan wiens woorden ik waarde hecht en dat is uiteraard wijlen Johan Cruyff.

de IJsman | 05-05-20 | 09:06 | 3

.. een verdienstelijk woordkunstenaar.

Guillermo | 05-05-20 | 09:11

Precies! Alleen ga je het pas zien als je het doorhebt.

Dr. Worstenbroodje | 05-05-20 | 09:29

Hij heeft wel een punt.
Een stuk of 75, aan het eind van iedere zin.

Nuchternederland | 05-05-20 | 09:06

Kunnen we wel lacherig doen hierover met z'n allen, maar als de zeespiegel een paar meter stijgt als gevolg van smeltend ijs op de polen hebben we een probleem waarbij de problemen rond integratie, islam of corona verbleken. Nederland is door zijn lage ligging bijzonder kwetsbaar voor zeespiegelstijging. We kunnen wel dijken bljven ophogen maar op een gegeven moment komt daar wel een eind aan. En het gaat niet alleen om het water vanuit zee wat ons bedreigt maar ook het water wat via de rivieren ons land binnenkomt. Die voeren hun water natuurlijk af naar zee, maar hoe hoger de zeespiegel hoe moeilijker dat wordt. Ik weet natuurlijk niet waar alle reaguurders wonen maar de kans is groot dat u momenteel onder de zeespiegel leeft, bedenk dat u daardoor kwetsbaar bent. Het is eeuwenlang goed gegaan maar dat wil niet zeggen dat het nooit fout kan gaan.

halbstark | 05-05-20 | 09:05 | 15

twee meter kunnen we wel aan. Het lozen van het IJsselmeer wordt lastig maar er wordt al een super gemaal gebouwd.

MaarFeitelijk | 05-05-20 | 10:52

Ik kan (op 80 meter boven NAP) rustig slapen en daarbij: we hebben in de toekomst toch honderden Marokkaanse en Turkse dijkgraven en waterstaatkundige ingenieurs om de strijd tegen het water voort te zetten

batvoca2 | 05-05-20 | 11:09

Die zeespiegelstijging heb ik altijd een wonderlijk iets gevonden. De wereld bestaat voor ongeveer 70% uit water. Alsik zo eens op de kaart kijk waar er allemaal ijs is dat potentieel zou kunnen smelten, vraag ik me toch af of dat water expotioneel toeneemt naarmate de prognose voor temperatuur stijging oploopt. Er zijn mensen die mij willen laten geloven dat de zeespiegel 6 mtr stijgt als Antartica smelt. Kijk even op een globe en wijs dan Antartica aan, kijk hoe klein dat is en vertel mij hoe dat kleine stukje ijs zoveel water bevat. Nou heb ik er niet voor geleerd maar iets zegt me dat we bedonderd worden.

hier een mooi plaatje, kijk even naar de verhouding wit en blauw. en leg mij nou eens uit waar al dat water vandaan komt.
www.echalk.co.uk/Science/physics/sola...

HA BIER!1! | 05-05-20 | 13:09
▼ 12 antwoorden verborgen

Jan te Flauw, timing is alles. Tip tap top, jouw inkt is op.

Rest In Privacy | 05-05-20 | 09:05

Wat een ongefundeerde flauwekul. Als je ook maar iets van wetenschap weet, dan weet je ook dat dit soort verbanden nauwelijks aan te tonen zijn.

Kern van het betoog: Nationalistische populisten zijn verantwoordelijk voor alle oorlog en ellende. Dit is feitelijk haatzaaien.

van heinde en verre | 05-05-20 | 09:05 | 2

dit dus.
Het zou fijn zijn als zulk nepnieuws nou eens gemeld zou kunnen worden.

HA BIER!1! | 05-05-20 | 09:10

@HA BIER!1! | 05-05-20 | 09:10: Gaat niet gebeuren jammergenoeg. Deugend Links bepaalt wel wat echt is en wat nep is. Fascisme in de puurste vorm.

Gladiator Fap | 05-05-20 | 09:25

Wel handig van Jan om niet één, maar twee ongerelateerde afschrik-onderwerpen tegelijk voor z'n politieke agenda in te zetten.

obi1 | 05-05-20 | 09:04

De nieuwe column van de Ice Queen van de Telegraaf?

Rico Tampeloerus | 05-05-20 | 09:04

Met angst kan je een heel volk onder de duim krijgen. Dit gel*l hoor ik al twintig jaar. Het is een overschatting van de mens en een onderschatting van de natuur.

zwartzondersuiker | 05-05-20 | 09:04

Lijkt me een opstel van een 10-jarige scholier die totaal geïndoctrineerd is met klimaathysterie.

De verwarde man | 05-05-20 | 09:04 | 1

Zoiets zei ik ook om 09:00

Jos Tiebent | 05-05-20 | 09:15

Van kernfysicus naar politicus naar kinderboekenschrijver, rare carrière heeft Jan gehad.

Mr_Natural | 05-05-20 | 09:04 | 3

Uiteindelijk wordt hij weer de baarmoeder ingezogen.

kwark001 | 05-05-20 | 09:04

volstrekt normaal. Op topniveau kun je in het fysica-onderzoek na je 40e niet meer meekomen.

MaarFeitelijk | 05-05-20 | 10:51

In het kort: deuggereutel.

kwark001 | 05-05-20 | 09:03

Vroeger kon je je leuter nog door de brievenbus naar buiten hangen. Zoiets was het toch?

stekkerinjeoor | 05-05-20 | 09:01

Een klimaat-Godwin.

Rest In Privacy | 05-05-20 | 09:01

Ik draag de auteur van Pjotr een warm hart toe. Puur om zijn kinderboeken overigens. Dus ik hoop het niet, want het is slecht geschreven en vooral een ratjetoe van foutieve stellingen.

beldewouten | 05-05-20 | 09:01 | 1

Ah, gemist dat het maar een klein deel was. De rest van het stuk is wel aardig.

beldewouten | 05-05-20 | 09:02

Dit is de samenvatting van een faxgesprek tussen Jesse en een dronken Greta, volgens mij.

Jos Tiebent | 05-05-20 | 09:00

Inhoudelijk zit er weinig geks tussen. Maar het blijft open deur na open deur.

Echter de man is op respectabele leeftijd, en dan smelt de helft van de bevolking blijkbaar als ie zulke dingen zegt. Dan is het opeens briljant enzo.

En dat soort labiel publiek, daar heb je als land niets aan.

Realism Is All | 05-05-20 | 09:00 | 1

Toen hij jong was, vond hij dat de oudere generatie aan de kant moest voor zijn generatie. Nu blijft hij en zijn generatie rondhangen omdat zij vinden de stem van ervaring en wijsheid te zijn. Hypocriet.

Arachne | 05-05-20 | 13:29

Jan Terlouw is lid van het naoorlogse verzet. Walgelijk hoe de nagedachtenis aan de tweede wereldoorlog wordt ingezet voor eigen politieke doeleinden.

therealbraindump | 05-05-20 | 09:00 | 3

Hij zal denken: Lex mag WOII erbij sleuren, waarom ik dan niét?

demaup | 05-05-20 | 09:16

Terlouw heeft de oorlog meegemaakt. In een familie die wist wat er moest gebeuren. Een stuk realistischer dan voor u en de meesten hier.

MaarFeitelijk | 05-05-20 | 10:50

Wel even het hele stuk via de link lezen; dit deel over klimaat en corona dient slechts om eerdere punten te onderstrepen.
Goede column, wel.

Graaisnaaiert | 05-05-20 | 12:08

Blablablabla, 1.5 graad, blablablabla, lock-down, blablablabla, oorlog.

stekkerinjeoor | 05-05-20 | 08:59 | 1

Een boomer die nog steeds denkt dat de mens ook maar enige invloed kan uitoefenen op de opwarming van de aarde, laat staan deze kan afremmen. Ja, geld wegpissen daar zijn boomers heel goed in, resultaat boeken zegt ze niet zoveel.

Busverhuur | 05-05-20 | 12:50

'Oorlogswinter' was beter.

boebidoeibi_mehmeh | 05-05-20 | 08:59

Jan Terlouw schrijft al.jaren kinderboeken. Leuk voor de Grethas.

Shoarmamasutra | 05-05-20 | 08:57 | 2

Jan Terlouw is toch al jaren dood?

Of is dat die andere D66-erT?

James Lastig | 05-05-20 | 09:18

Vreemd dat praktisch alles met normale inzichten neergesabeld moet worden. Wat een leven heb je dan. IS dit allemaal voor de mouseclicks van die paar lezers?

MaarFeitelijk | 05-05-20 | 10:53

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland