Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Corona meltdown

We zullen deze week ontdekken of de maatregelen op tijd zijn ingegaan.

laatste update

Nederland staat inmiddels zevende ter wereld qua aantal slachtoffers. Teleurstellend voor een land dat zesenzestigste staat qua inwoners en zeventiende qua economie. We staan zo intensief in contact met de rest van de wereld dat de Nederlandse samenleving vanuit verschillende continenten door meerdere versies van Covid-19 besmet werd.

Een besmet persoon besmet gemiddeld een paar anderen, die op hun beurt weer ieder een paar anderen besmetten. Het deed mij denken aan verrijkt uranium. Als een uranium-atoom een neutron incasseert, vervalt deze, stoot energie en een paar neutronen uit. Die neutronen raken ieder weer andere uranium-atomen, die daardoor ieder ook zullen vervallen en op hun beurt ieder een setje neutronen uitstoten.

Elke generatie kent gemiddeld 2,4 keer zo veel neutronen, net zoals 2019-nCov elke generatie gemiddeld twee tot drie keer zoveel patiënten geeft. Er ontstaat dezelfde kettingreactie, dezelfde wiskunde. Totaal ongeremd heeft dit het exponentiële gedrag van een atoombom.

Buiten kerncentrales wordt geprobeerd deze reactie niet of bijna niet te laten verlopen. Een soort rigoureuze isolatie, de meeste vrije neutronen afvangen om uitdoving te krijgen. Een reproductiefactor ver beneden de 1.

Het moeilijkste is het gebruik van uranium in een kerncentrale. Daar wil je dat ieder vervallen uranium-atoom in het juiste tempo gemiddeld 1 ander uranium-atoom laat vervallen. Een soort continue rij dominosteentjes die omvallen. Bij een reproductiefactor van 1 tikt iedere steentje precies 1 steentje aan, voor constante energieafgifte.

Een kernreactor wordt op basis van afgeleide informatie bijgestuurd, losse vervallen uraniumatomen tellen kan niet, maar onder andere temperatuur en afgegeven straling vertellen genoeg. Het grote gebrek aan corona-testen geeft hetzelfde effect. We weten niet meer wie het wel of niet heeft, maar kunnen aan de hoeveelheid griepklachten, de drukte in ziekenhuizen, het aantal bloeddonoren met antistoffen, of de online zelftesten grof polsen hoe het gaat.

Door het tijdelijk stilleggen van ons leven buitenshuis wordt gemikt op een reproductiefactor ver beneden de 1, zodat het virus uitdooft. Om daarna een langdurige fase aan te gaan waarin we met iets minder beperkende maatregelen net beneden de 1 blijven. Dat zou ik kort en duidelijk willen leggen, maar moet de eer laten aan deze lap Engelse tekst.

Het groeipercentage van Nederland was 55% per dag. Zelfs bij 40% groei van aantal nieuwe besmettingen dag op dag, geeft een verdubbeling iedere twee dagen. (1,4 x 1,4 = 2). Daarom is iedere dag cruciaal. Reageren we een dag te laat, hebben we niet 1000 IC-bedden nodig, maar 1550. We zullen deze week ontdekken of de maatregelen op tijd zijn ingegaan.

ambuslance

Gelukkig blijven we zelfs zonder vaccin niet eeuwig in deze situatie. Een kettingreactie kan niet meer plaatsvinden als het meeste uranium al vervallen is. De kans om te botsen met een instabiel uraniumatoom daalt. De nucleaire brandstof is dan uitgeput. Hetzelfde scenario ontstaat als 60% het virus gehad heeft, en de meeste daardoor immuun of veel minder vatbaar zijn. Dan moeten wel tien miljoen Nederlanders de ziekte doormaken.

Als 4% daarbij in het ziekenhuis terechtkomt, een kwart daarvan op de IC, en daar gemiddeld een paar weken ligt te vechten voor het leven, dan hebben (10 miljoen x 1%) 100.000 mensen wekenlang een beademingsapparaat nodig. Als we de curve kunnen uitspreiden over een jaar, kan ieder beademingsapparaat door hooguit 17 mensen gebruikt worden. (52 / 3 = 17).

100.000 / 17 zijn gemiddeld zesduizend IC-bedden nodig, op het piekmoment het dubbele. Terwijl bewindspersonen praten over het uitbreiden van duizend naar tweeduizend IC-bedden of het beter verdelen van patiënten over Nederland, leggen artsen elkaar uit hoe je in nood vier patiënten op een beademingsapparaat aansluit. Alsof ze op verschillende planeten leven.

Het is wrang, maar ook nogal logisch dat ouderen of jongere mensen met onderliggende problemen nu al niet meer naar de intensive care gaan voor een langdurig gevecht, zonder bezoek, zonder het grootste deel bij bewustzijn te zijn en zonder reële kansen. Ik hoop dat iedere werktuigbouwkundige een beademingsapparaat maakt, dat redde bij polio levens.

Onze zorgmedewerkers die dag en nacht in touw zijn, zou je graag ieder patiëntcontact een nieuw mondkapje en nieuwe beschermde kleding willen geven. Stel je hoeft een patiënt maar twee keer per dag te wassen, en dat doe je als powervrouw in je eentje, dan nog hebben we 400.000 x 21 dagen x 2 mondkapjes nodig. Dat zijn er al 17 miljoen, ze hebben rustig tien keer zoveel nodig.

Reaguursels

Inloggen

We hebben toch al die oude kazernes waar we allemaal IC bedden kunnen neerzetten. ....oh wacht

clockandhammergame | 22-03-20 | 10:37

hydroxychloroquine Is de opvolger van chloroquine en is nog veel effectiever.
Ga het voorschrijven ipv erover praten!

Astroturfer | 22-03-20 | 08:48 | 1

Mijn idee, gewoon verplicht innemen

clockandhammergame | 22-03-20 | 10:17

Stel dat de meeste duitsers het meegenomen hebben van skivakantie, dat zijn doorgaans de wat fittere mensen. Deze hebben helaas al te vaak meegedaan inhet sociale leven in Duitsland de afgelopen weken. Naar verjaardagen geweest, weet ik niet wat. Hier zijn zwakkere mensen besmet, deze gaan we helaas zien in de komende dagen. Hopen dat we het mis hebben....

toerbaas | 22-03-20 | 08:34

Wat is dat donkerrode vlekje boven Arnhem? Rozendaal of zo o.O? Hechte familiebanden daaro... Of misschien gewoon heel veel verzorgingshuizen?

DeterioraSequor | 22-03-20 | 08:30 | 1

Die zijn allemaal in Lech wezen skiën. Ons kent ons daar.

DeEchteWaarheid | 22-03-20 | 21:31

Duitsland nog steeds extreem laag met hun sterftecijfer t.o.v. totale aantal cases. Wat doen die beter dan de rest.

China stijgt zoals verwacht weer elke dag gestaag nu ze de boel genezen hebben verklaard hebben en de boel denken te kunnen opengooien en herstarten.

Task Force Trump maakt wel indruk elke dag met zeer informatieve persco'sp op YT. Als je ziet hoe men het daar aanpakt, dan is Rutte en Bruins (waar ze hiermee in zwijm vielen) een lachertje.

Heeft de complete private mrfische industrie aan tafel gezet bij de staat om binnen no time fabrieken aan de gang te zetten die testkits produceren, en de distributie is al dagenlang aan de gang. Binnen een week geen tekorten meer daar. Bedademingsmachinrs, mondkapjes allemaal masaal in productie. Half miljard N95 mondkapjes in de maak en worden al rondgestuurd..

En passant duiken daar overal mobiele testsites op naar het voorbeeld van ZK. 2000 laboratoria (meeste commercieel) gecontracteerd om al die ingestuurde testen binnen enkele dagen van een uitslag te voorzien. Hij was enerzijds traag door het te bagataliseren omdat ie dacht dat de US de dans zou ontlooen, anderzijds was ie een vd eerste met een China en Eurooe travelban waar iedereen weet overheen viel met 'racist' of 'idioot prematuur' texten.

Ze lopen voorop met het vaccin met 2 bedrijven, eerste mensen zijn al geïnjecteerd, de malaria en hiv drug wordt nu bij honderden toegepast om te kijken of het helpt bij de extreme cases. Daar gebeurt het. En niet hier.

JerryMcDermott | 22-03-20 | 08:14 | 3

Nogmaals, wel de HOOGSTE belastingdruk in NL, maar geen IC bedden, geen apparatuur, geen monddoekjes in voorraad. En dan nu afhankelijk zijn van de chinezen? Die het virus hebben veroorzaakt, en nu de orders voor ventilatoren en monddoekjes krijgen? Laten we nu eens zien of de EU zo goed is, laten we dan ZELF eens razendsnel ventilators, monddoekjes en medicijnen produceren. Wel de USA en Trump bashen, maar zelf niets klaarmaken, leuk hoor.

vlotterik | 22-03-20 | 08:24

In duitsland doen ze meer tests. Dan krijg je meer geregistreerde gevallen en dan een lager sterftecijfer.

zeeman73 | 22-03-20 | 08:27

1. Duitsland test veel, ook de milde klachten. Voor de statistiek interessant, verder minder zinvol. Mortaliteit daalt als je milde symptomen meetelt met totaal aantal zieken.
2. Mondmaskers is inderdaad heel kut. Hoewel wij hier voorzichtig aan weer grote orders in China kunnen plaatsen. Veel Duitse mondkapjes kwamen in het begin vanuit Engeland, via Nederland. Het betrof een Duitse firma. Ik heb steeds meer vertrouwen dat we ze uit China krijgen.
3. Chloroquine en remdesivir wordt ook in Nederland gegeven. Niet uitgebreid aan iedereen die thuis snottert, het zijn namelijk geen snoepjes.

Aart4888 | 22-03-20 | 08:28

De directeur van de GGD gedroeg zich niet als medicus, die de gezondheid voorop stelt, maar als econoom die iedereen het Corona toewenst voor groepsimmuniteit zodat de economie weer verder kan. Misschien moet deze beroepsdeformateur het goede voorbeeld geven en op tv zichzelf besmetten.

Astroturfer | 22-03-20 | 08:11

Qua bevolkingsdichtheid zullen we ook iets van zevende staan en dat wreekt zich nu. Onze linkse politici vinden het hier nog lang niet vol genoeg (kom er maar in migranten), dus dit is uw toekomst.

Rest In Privacy | 22-03-20 | 07:59 | 1

Klopt, met de bevolkingsdichtheid van Duitsland hadden hier 8,5 miljoen mensen gewoond, met dei van b.v. Denemarken 5,4. of Frankrijk 4,7. Dus daar ligt het probleem.

Satertje | 22-03-20 | 08:09

Ik zou in de pers graag eens wat kritische vragen zijn aan ministerie van Volksgezondheid en RIVM hoe ze nu praktisch de crisis aanpakken. Het gaat nu vooral over flatten the curve, geen handen schudden en 1,5 meter afstand houden.
Ondertussen is er schreeuwend tekort aan mondkapjes en andere beschermende kleding, zijn er amper testen en is er tekort aan beademingsapparatuur.
Wat doet het ministerie om dat te verhelpen anders dan een aanbod van een fabrikant van mondkapjes om te leveren gewoon op de stapel te leggen?
Een bedrijf uit Enschede kan beademingsapparatuur snel leveren, hebben ze al een opdracht van het ministerie gekregen?
Zijn er al extra testsets besteld en is de laboratorium capaciteit opgeschroefd?
Nu lees ik alleen maar de excuses van het RIVM van er zijnte weinig testsets ( hoezo, jullie waren toch zo goed voorbereid?), maar waarom heeft Duitsland ze wel en wij niet?
Mijn idee blijft toch dat de hele voorbereiding van het RIVM uit niet meer heeft bestaan dan het in elkaar draaien van communicatieprocollen.

Franker | 22-03-20 | 07:55 | 2

Dit dus. Wel VEEL belasting betalen, maar geen middelen (ventilatoren/monddoekjest/medicijnen), en veel te weinig IC bedden. Schandalig is het.

vlotterik | 22-03-20 | 08:18

@vlotterik | 22-03-20 | 08:18: in Nederland wordt ongeveer 100 miljard euro per jaar aan de zorg uitgegeven, een gigantisch bedrag. De vraag is: waaraan dit bedrag wordt gespendeerd? Niet aan een overmaat aan ic bedden in ieder geval.

therealbraindump | 22-03-20 | 08:31

Duitsland heeft 25.000 IC bedden, Nederland maar 1.000. Vreemd in een land waar we ZOVEEL belasting betalen. Dankzij Minister van Rijn's bezuinigingen onder Rutte. Hoelang laten we deze overheid nog doorgaan met onbeperkt belasting heffen, z'n stikstof idioterie, gas vervangen door warmtepompen, en Wir schaffen das beleid? Nederlanders first zou ik zeggen. We zijn maar met 17 miljoen inwoners, maar we hebben 225 incompetente zakken in Den Haag die niets voor elkaar krijgen. Geen 1000 Euro gekregen, de olie is nu een "all time low" 28 USD maar u betaalt geen 90 cent/l aan de pomp, 21% BTW. Het is een schande. Pek en veren voor die gasten.

vlotterik | 22-03-20 | 07:23 | 6

Hoeveel meer bevolking heeft DE?.... Juist zinloze vergelijking is zinloos.

En nee het aantal IC bedden heeft helemaal niets met recente bezuinigingen en of de hoeveelheid betaalde belastingen te maken. Is gewoon een logische afweging tussen nut en noodzaak in normale tijden.

Stel NL zou 25k IC bedden hebben waarvan het overgrote deel NOOIT gebruikt wordt maar wel elke zoveel jaar voor zeg om en nabij een 80k (fully dressed) per stuk vervangen moet worden. Dan is het huis weer te klein want dan is het ineens verspilling van belastinggeld.

normanius | 22-03-20 | 08:11

@normanius | 22-03-20 | 08:11: Dat hoef ik toch niet uit te leggen, wij hadden in verhouding minstens 5000 bedden moeten hebben met onze belasting druk. Punt uit.

vlotterik | 22-03-20 | 08:14

Er gaat veuls te veul € naar de EU.

Winstpakker | 22-03-20 | 09:00
▼ 3 antwoorden verborgen

@Feynman Dank je wel!

bitch67 | 22-03-20 | 07:12

waarom moet je 1,5 meter afstand houden? Dat is om de aantal mensen die ziek worden af te remmen. Minder zieke mensen betekent minder van de "intensive care " bedden nodig. Intensive care bedden waarin je wordt verzorgd als je een hersenbloeding, auto ongeluk, zware operatie hebt gehad. Die bedden worden nu bezet door coronavirus zieken. Dat betekent weer dat naast de corona doden we nu ook sterfgevallen krijgen, je opa, je vader, je broer die een gewoon hart infarct of ongeluk krijgen welke ze normaal overleven maar nu ook sterven. Dus daarom afstand.
Ik probeer hier niet betweterig over te komen maar wellicht is er iemand die via geenstijl en dumpert uitlegt waarom die 1,5 meter, wat is het doel. Het staat wel in dit verhaal maar probeer het nog begrijpelijker te doen. Woorden hoe kun je nu zo stom zijn om geen afstand te houden hebben geen zin als de ander niet weet waarom. Graag een betere uitleg dan ik hier op geenstijl. Leg het uit sub met Mickey Mouse-achtige tekeningen, aub bedenk wat, want dit loopt nog door tot tenminste september.

Schilder58 | 22-03-20 | 06:28 | 5

Misschien is het goed te realiseren ondersteund met een keihard traumatiserend filmpje, dat je Oma, die aan de beademing ligt naar de gang wordt gereden, om plaats te maken voor een andere patiënt. Een hugonoot met onderliggende ziektes, gelukkig discrimineren we niet. Je oma mag daar dan in eenzaamheid sterven. Dat is de realiteit. Daarom 1,5 meter afstand. Voor de duidelijkheid dat blijft ook nog wel een tijdje zo. Dit virus blijft zwerven net als de cholera in de 19de eeuw. Zit trouwens al 10 dagen in vrijwillige isolatie met mijn dochter uit Tilburg. Het blijven nare maar fascinerende tijden.

Schilder58 | 22-03-20 | 07:49

Soms heb je geen zin meer om het uit te leggen, en is anderhalve meter de lengte van mijn arm plus de lengte van een goeie knuppel. Fijne dag verder.

happen_maar | 22-03-20 | 08:39
▼ 2 antwoorden verborgen

The Smiths - How Soon Is Now? (Official Music Video).

Robert Haynes | 22-03-20 | 04:49 | 1

Het is interessant om te zien hoever de discussie bij jullie achterloopt bij ons hier. Men heeft het hier al een maand of langer over "Flatten the Curve", en de reden is heel duidelijk:

Als de ziekenhuis capaciteit uitgeput is qua bedden en beademings apparatuur wordt het heel akelig. Dan kan men niet anders dan rantsoeneren. En dat betekent mensen naar huis sturen om te kreperen.

Als je in die situatie terechtkomt, pas dan gaat de sterfte oplopen als percentage van de zieken. En vermoedelijk hard ook. Dan kan het maarzo op 3-4% uitkomen.

Jullie zitten daar nu vlakbij. Rondom Uden is het al zover, maar die worden nu zover als Groningen geplaatst als lapmiddel.

Let wel: die mensen gaan een bed bezet houden voor 15-20 dagen (als het hopelijk goed afloopt met ze). Met de capaciteit moet je dus 20 dagen of meer vooruitkijken.

In NL zitten jullie nu op het punt waar het, of misgaat, of net goed...

Er is nu geen andere keuze, anders dan een lockdown in de gebieden waar de ziekenhuizen overspoeld zijn. En in toenemende mate maatregelen elders, waar de aantallen oplopen. Er moet nu van alles gedaan worden.

Maar op een zekere dag is het ergste voorbij. De centrale vraag voor mij is dan: het eerste geval in bij ons in Australia was 25/1. Bij jullie 27/2. De Rutte-regering had dus ***5 week*** voorsprong. Hoe kon dit on Godsnaam gebeuren? Wat hebben ze gedaan in die 5 week? Hoe is die 5 week verkwanseld en hoe voorkom je dat een regering ooit weer op die schaal faalt met zulke dodelijke gevolgen? Wat was er bekend op welk niveau, en was hier sprake van criminele nalatigheid met de dood als gevolg?

Rest In Privacy | 22-03-20 | 01:26 | 7

@OmNietPresent | 22-03-20 | 02:52: of het echte percentage nu wel of niet klopt is pure speculatie. De geruststellende mededeling dat heel veel mensen slechts een milde variant krijgen, komt van hetzelfde orgaan dat ook riep dat de kans klein was dat het Nederland zou bereiken en het virus niet zo besmettelijk was. Ze baseren het op aannames want ze testen niet genoeg om dat te weten.
Feit is dat de IC's nu al uitpuilen en bij nog meer verspreiding er heel veel doden gaan vallen omdat er niet kan worden beademd.

Franker | 22-03-20 | 07:44

Ik heb dit al eerder geplemd..... Rutte doet alles wat zijn EU vrinden hem vragen . Als zijn EU vrinden hem hebben gevraagd om als test in ons kleine landje voorlopig geen lockdown to te passen dan doet Rutte dat . Wat kan hem gebeuren ? Voor elk scenario is er wel koffiedik om in te roeren....

Koning BongoBongo | 22-03-20 | 08:09

Voorraden aanleggen. En als de ziekenhuizen vol liggen, dan confisceer je de luxe hotels (toch leeg) en behandel je daar. Daar moet je die jongens nu al op voorbereiden.
Als je ergens tekorten vermoed (zoals beademings apparatuur), bestel meer. Als je te lange levertijden te horen krijgt, ga in gsprek en kijk hoe je samen kunt werken om dat te verkorten. Regelgeving schrappen, langere uren laten werken, vliegtuigen inzetten om de shit van A naar B te krijgen (ze staan nu toch op de grond).
Als er een tekort is aan personeel in de zorg, splits de taken verder op: niet alles wat een zuster of een arts doet, vereist hun opleiding. Sommige veel voorkomende taken, ook medische taken, daarvoor kun je vast ook iemand snel opleiden. Laat ze taken delegeren naar mensen die je snel opleid voor precies 1 taak, met toezicht van die zuster/arts.
In die gebieden waar de ziekenhuizen overvol zitten, zet een hek om dat gebied en test iedereen die eruit wil.

En ga zo nog maar even verder.

Ja, met nu een lockdown dan heb een economisch catastrofe. Die had u toch al.
Dan heb je tenminste niet een economische catastrofe en daarboven op massale sterfte. En daar slaapwandelt men in NL wel op af zo.

Hier in Australie heeft met per direct de grens met China dichtgegooid, en nu dus helemaal. En is er continue een dialoog tussen de overheid en het bedrijfsleven. De bedrijven nemen hun maatregelen om mensen thuis te laten werken. dat gebeurt nu al op grote schaal. Het openbaar vervoer is ca 30% van normale drukte tijdens de piek en dat neemt nog verder af zul je zien. Door de hele samenleving zie je dat men zich langzaam aan schrap zet.

Ze houden de capaciteit in de ziekenhuizen in de gaten en als het te hard gaat, dan komen er weer een reeks maatregelen zoals het sluiten van Bondi Beach.

Er komt een lockdown. Dat weet iedereen en z'n moeder hier. Wanneer dat gebeurt, dan zal het geen verassing zijn maar simpelweg de volgende stap.

Zo doe je dit.
En diegene die janken over vrijheid: dat snijdt volstrekt geen hout zolang u niet aansprakelijk gesteld wordt voor de mensen die u besmet, en moet betalen voor hun zorg of hun levensverzekering hun uitbetaling op u kunnen verhalen.

Eerder is dat gejank over vrijheid om gewoon door de feesten, een progressieve/linkse reflex om de gevolgen van eigen wangedrag op een ander te verhalen. Links-zijn is gewoon niet volwassen willen worden niet de gevolgen van eigen wangedrag willen voelen. Moet een ander voor opdraaien. Dit past precies in dat beeld.

Rest In Privacy | 22-03-20 | 08:27
▼ 4 antwoorden verborgen

Een andere visie op de corona ontwikkelingen

Schrijver: Dimitri Orlov
The year was 2040, and the global coronavirus pandemic was in its 20th year.

A young couple was on a date, walking together. They did not hold hands, embrace or kiss but maintained a distance of at least one meter between them and wore eye protection and face masks, as prescribed by law. It had been a long time since they were able to meet, because one or the other of them had a cough, or sniffles—a seasonal allergy, or perhaps a slight cold—and such symptoms made it necessary for them to exist in complete seclusion, their food and other necessities delivered by robots. Pale and weak after their lengthy period of isolation, they strolled and squinted in the bright sunlight, in the recently sanitized, secure space of the promenade, in full view of security cameras, and listened to the shrill high-pitched squeaks emitted by a loudspeaker system that were intended to scare away bats. They were at all times being chaperoned by AI software which sounded an alarm whenever they came too close to each other or, God forbid, actually touched.

cluborlov.blogspot.com/?m=1

Komt aardig dichtbij zo

Koning één oog | 22-03-20 | 01:25 | 4

@Kaaskruiden | 22-03-20 | 05:47:
Reparatie middelen voor je longen ja?

Ik vraag dat voor een vriend, met van die permanente schade.

NumbNuts | 22-03-20 | 07:59

Niet gezegd dat ons dit te wachten staat. Maar op de glijdende schaal waar we al op zitten qua overdragen van onze macht aan een EU. Het “virus” wat mogelijk jaarlijks terugkomt, voortschrijdende maatschappelijke veranderingen, nieuwe wetgeving etc. ik denk dat dit scenario niet zo heel ver gezocht is eerlijk gezegd.

Ik hoop het niet, maar als je de macht wil grijpen en houden dan is dit ongrijpbare Corona virus het politieke middel om angst, eenheid en vergaande wetgeving er doorheen te drukken.

Ik noem maar een 9-11 als precedent..

Koning één oog | 22-03-20 | 11:13

Niet gezegd dat ons dit te wachten staat. Maar op de glijdende schaal waar we al op zitten qua overdragen van onze macht aan een EU. Het “virus” wat mogelijk jaarlijks terugkomt, voortschrijdende maatschappelijke veranderingen, nieuwe wetgeving etc. ik denk dat dit scenario niet zo heel ver gezocht is eerlijk gezegd.

Ik hoop het niet, maar als je de macht wil grijpen en houden dan is dit ongrijpbare Corona virus het politieke middel om angst, eenheid en vergaande wetgeving er doorheen te drukken.

Ik noem maar een 9-11 als precedent..

Koning één oog | 22-03-20 | 11:14
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
entredeuxbieres | 22-03-20 | 01:20

"We zullen deze week ontdekken of de maatregelen op tijd zijn ingegaan."

Dat zullen we weten, ja.

Maatregelen of niet, als je dagelijks om je heen kijkend de indruk krijgt dat 'recreatie' en 'chusellugheit' bij een groot deel van het Nederlandse volk nog belangrijker schijnen te zijn om in leven te blijven dan zuurstof, en hoe dat volk samenklontert op markten, in bouwmarkten, bij viskramen en in Japanse bloesemtuinen, dan heb ik inderdaad het gevoel van "Dat zullen we merken", inderdaad.

Veel mensen reageren op de maatregelen zoals ze hun kinderen (op z'n Nederlands) opvoeden: nauwelijks grenzen stellen, een beetje onderhandelen, een beetje marchanderen, 'moet kunnen', toch?...
Nog afgezien van het feit dat "autoriteit" hier sinds de jaren '70 een vies woord is.

Peter Emile | 22-03-20 | 01:16 | 5

@Kinkfactor | 22-03-20 | 02:04: Alsof heel NL uit daklozen en zwervers bestaat die door een bouwmarkt rennen. Waar ik woon staan de meeste "daklozen" en "zwervers" in een 30 km lange file voor de Hongaarse grens op weg naar huis in Bulgarije en Roemenie. Het land is in Lockdown, sommige gebieden zelfs in quarantaine, en alleen in Wenen (en minder in andere grote steden) lopen mensen nog in groepjes rond en ontvangen daarvoor rigoureuze boetes. De grafiek van geïnfecteerden zwakt af, wat de bedoeling is, want ook hier zijn de IC plaatsen niet onbeperkt voorhanden.

bergsbeklimmer | 22-03-20 | 06:59

Nederland is en blijft het land van polderen en halve maatregelen. Kijk ook even naar onze politiemacht , het verlengde van onze regering heeft nul autoriteit..... en dat straalt af op alles in de maatschappij.

Koning BongoBongo | 22-03-20 | 08:13

@Kinkfactor | 22-03-20 | 02:04: Wat een domme opmerking. Over hoeveel mensen hebben we het dan t.o.v. het aantal dat 'gered' kan worden?

Satertje | 22-03-20 | 08:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik heb een vloeibare alcohol om handen te desinfecteren. Ik heb een mondkapje en vraag me af of je die niet eenvoudig kan desinfecteren met een alcohol spray. Aangezien ik maar 1 kapje heb en onderweg ben naar Azië (iemand moet toch werken), die ik het in iedergeval maar zo.

echtpaul | 22-03-20 | 00:57 | 6

Ik heb bij barberstore.eu voor 50 E een doosje met uv licht besteld. Daar kunnen mondkapjes in gesteriliseerd worden binnen een uur. Ik hebbhet vandaag besteld. Heb dus niet kunnen testen. Alcohol lijkt me ook goed maar misschien, ik weet dat niet, zou dat het materiaal aan kunnen tasten op den duur.

dagpauwoog | 22-03-20 | 02:25

Het is een virus en geen bacterie dus alcohol maakt niet uit.

penis-aqua-rosA | 22-03-20 | 02:47

Alcohol (>60%) sloopt, net als zeep, de uit (onder meer) vetten bestaande celwand van het coronavirus. En helpt dus wel degelijk.

Zakloper | 22-03-20 | 12:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Nou in Noord Italie met alle maatregelen zitten we op 1 dode per 2 minuten. Aangezien het domme volk alhier alleen maar bezig is de vrijkomende tijd op te vullen met bezoeken aan parken, bouwmarkten en milieustraten, moet het tot een lockdown komen. Was niet nodig geweest, maar ja de tokkies dwingen daartoe.

marchbrown | 22-03-20 | 00:56 | 2

AD van 22-02-18: "Forse stijging sterfte door griep. Alleen al in de week van 1 tot 7 februari gingen er 500 mensen meer dood dan verwacht. De sterfte is hoger in de leeftijdsgroep 55-64 jaar maar vooral sterk verhoogd onder de 75-plussers.
Vorige winter stierven naar schatting 7.500 mensen doordat ze griep kregen. In 2014/2015 heerste de langste griepepidemie die ooit in Nederland is gemeten. Dat griepvirus eiste in de 21 weken dat die door het land raasde 8.600 extra doden. De huidige griepgolf duurt al bijna 11 weken." Zucht.

Rest In Privacy | 22-03-20 | 01:17

Dat zijn de doden die in ziekenhuizen sterven. De burgemeesters van plaatsen in Lombardije schatten het aantal doden het viervoudige, de mensen die thuis sterven Aan Corona zitten niet in de officiële dodencijfer.

dagpauwoog | 22-03-20 | 02:30

Goed verhaal, Feynman! Vooral die vergelijking met de kettingreactie die optreed bij het verval van Uranium. Ik denk dat ze in Italië precies weten wat je bedoelt. In Nederland snappen we dat halverwege volgende week ook (al hoop ik dat ik het fout heb).

EenGoedBegin | 22-03-20 | 00:36 | 1

Dat zal wel langer duren dan anderhalve week ,anders wordt misschien de link gelegd met GS en dat is not done...... en mag wat mensenlevens kosten...

Koning BongoBongo | 22-03-20 | 08:17

"Als een uranium-atoom een neutron incasseert, vervalt deze".
Vervalt deze? Welke deze? Deze uraniumatoom of deze neutron? 'Vervalt dit' zou hier grammaticaal goed zijn geweest, maar qua informatie fout, want terugverwijzend naar het neutron, terwijl dat niet vervalt (althans niet in deze situatie).
Goed is hier: Als een uraniumatoon door een neutron wordt getroffen, valt het uiteen. ('Incasseren' is raar in dit verband, en 'vervallen' wordt eerder gebruikt voor spontaan radioactief verval d.m.v. de zwakke wisselwerking.)

paulvink | 22-03-20 | 00:18 | 4

feynman staat niet bekend om zijn intellectueel vermogen nee.

mono-culti | 22-03-20 | 00:46

Je was me net voor. Wilde hetzelfde zeggen.

Rohin | 22-03-20 | 00:58
▼ 1 antwoord verborgen

Positief nieuws zie tweet van trump over hydroxychloroquine en antibioticum dat ook virus remmend schijnt te zijn lijkt redelijk effectief te zijn. Nadeel vergroot risico op hartritmestoornissen en wat andere vervelende bijwerkingen.

bijna_raak | 22-03-20 | 00:18 | 4

Trump gaat een virus te lijf met antibioticum??

penis-aqua-rosA | 22-03-20 | 02:50

Ja, lulletjerozenwater… het was al reeds bekend dat Chloroquine Phosphate een positief effect heeft bij ernstig geïnfecteerde patiënten, ze zijn er nog mee aan het testen op dit moment. Echter, dat het een paardenmiddel met ernstige bijwerkingen betreft was ook al reeds bekend. Ik wacht uw rectificatie wel af.

Sw.Dwaallicht | 22-03-20 | 03:47

@penis-aqua-rosA | 22-03-20 | 02:50: nee. Met een anti malaria middel in combinatie met dat antibioticum. Waarom? Omdat bacteriën dol zijn op natte longen en ze de boel daar ff flink komen verzieken!

sjuul69 | 22-03-20 | 05:26
▼ 1 antwoord verborgen

Ja kan ook niet anders, als je met 17,2 miljoen op een vierkante postzegel woont, ik stel voor om nog even die 20.000 vluchtelingen op te halen bij Griekenland:-(

khebtwelgezegd | 22-03-20 | 00:13 | 2

probeer nu nog een vluchteling te vinden die daar zin in heeft. Die gaan nog liever naar huis dan een corona op te lopen

yeps | 22-03-20 | 00:56

@yeps | 22-03-20 | 00:56: Inderdaad ipv een uitkering en gratis kost en inwoing kunnen ze hier nu de corona voor niets krijgen. Nee dan denk het econmische profiteurs schorem we gaan wel een blokje om.

drammerd | 22-03-20 | 07:51

Ik lees je graag, maar hier ga je te ver. Uranium vergelijken met Corona? We zijn een dichtbevolkt land. Dit is wat Nederland wil, elke week 600 instromers. 1 grote stad onder de zeespiegel, Holland, we moeten naar 24 miljoen, orders van de EU. In 2007 al bekend op GS. Ook bij Peter Sutherland van de VN. Als je als drukbevolkt land veel besmettingen krijgt, dat vindt ik dat niet gek, dit is wat we wilden, je bent welkom! Uranium daarintegen is een mens die aanvalt op je medemensen.

Kluukluuk | 22-03-20 | 00:10

Mag ik een paar voorstellen doen?

- Houd een lijstje bij van 'ondernemers' die op dit moment klanten proberen te lokken met mega kortingen. (In een straal van drie km twee bedrijven gezien die dit doen, waar mensen met de benen buitenboord hingen kwa drukte)
- Zet een paar handhavers bij de Hornbach en andere grote winkels om ID's te scannen.

De eerstgenoemde ondernemers kwalificeren om vooral helemaal niet geholpen te worden als het met hen fout gaat.
De mensen die de drukte ingaan ondanks overvolle parkeerterreinen verliezen hun ticket naar de IC.

Maak het bekend, laat de eersten struikelen, breng het vol in de media, moet je eens kijken hoe snel die idioten wakker worden.

DatInternetDingetje | 22-03-20 | 00:00

In het Belgische Genk veel Turken met Corona in het ziekenhuis.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 23:45 | 6

Schijnt dat ze gewoon bijeenkomsten houden daar in Genk.

hangloose0012 | 22-03-20 | 00:18

Belgen van Turkse afkomst vermoed ik.

sjef-van-iekel | 22-03-20 | 01:19
▼ 3 antwoorden verborgen

De ellende is al begonnen. Ik volg de ontwikkelingen al sinds medio januari nauwlettend.

Vandaag echter:
- bleken alle thuisbezorgers geen boodschappen meer te kunnen leveren.
- hoor ik dat de buren van mijn moeder COVID19 hebben en de buurvrouw (53) ligt al op de IC aan de beademing.
- hoor ik dat een goede vriend (64, gezond) van mijn moeder en haar partner vandaag binnen een paar uur is afgegleden en nu in een kunstmatige coma aan de beademing ligt op de IC. Ze wilden starten met Chloroquine, maar dit werd afgeblazen omdat hij hartritmestoornis kreeg.
- hoor ik dat de vrouw (35) van een bevriend stel doodziek op bed ligt met ademhalingsproblemen en ze eindigt waarschijnlijk vanacht ook nog op de IC. Man en jonge kinderen zijn zeer waarschijnlijk besmet maar hebben nog geen symptomen.
Dit alles speelt zich af in het westen.
Bij mij in het oosten verdubbelen de aantallen nu al 2 dagen en net over de grens in duitsland is het helemaal raak.

De ellende is begonnen en vanaf nu gaan we bizarre tijden tegemoet. Sterkte allemaal, hou je kop erbij en blijf gezond.

Borghees | 21-03-20 | 23:29 | 2

Pffffh. De horror. En nu beginnen ze ook al met die patiënten door het hele land te zeulen. Guess what?

Fantomas | 21-03-20 | 23:41

@Fantomas | 21-03-20 | 23:41: Ik denk dat het met die ziekentransporten wel knar zit. Dat mensen het nog altijd nodig vinden om de trein of de bus te nemen is zieker. Neem dan je eigen voertuig. Of fiets.

Bad_Pritt | 22-03-20 | 01:55

We zijn ook 1 van de dichtbevolkste landen ter wereld.

tragic1911 | 21-03-20 | 23:28 | 3

En een dwars volkje. Lekker met z'n allen naar bouwmarkten gaan als de kantoren en restaurants dicht zijn. Achterlijk gedrag, achterlijke gevolgen.

Veel plezier allemaal.

Nederland80 | 21-03-20 | 23:41

Blijkbaar heeft het Nederlands volk weinig Discipline

hangloose0012 | 22-03-20 | 00:20

‘ Nederland staat inmiddels zevende ter wereld qua aantal slachtoffers ‘

Lekker feiten gecheckt. In de lijst staat NL 8e, omdat de staten van de VS apart in de lijst staan maar bij elkaar opgeteld meer slachtoffers heeft dan NL. Op zich niet heel boeiend, noem het mierenneuken, maar een journalistiek stukje met ‘feiten’ in de titel mag dan ook wel iets meer feiten checken. Xx

Helguerie | 21-03-20 | 23:15 | 1

Maar de VS hebben wel 20 keer zoveel inwoners...

EenGoedBegin | 22-03-20 | 00:32

In Noord Korea gaat het ook lekker met de besmettingscijfers, maar daar verdwijnen ze automagisch.
08:00: 1
08:10: 0
09:23:1
09:30: 0
11:58: 1
12:04: 0
16:13:1
16:17: 0
Etc etc .

Miezerig | 21-03-20 | 23:04 | 1

Het vuurpeloton wordt er wel steeds meer bedreven in. Ze worden steeds sneller afgeschoten, euh genezen verklaart lijkt het wel.

Peerkeoud | 21-03-20 | 23:25
-weggejorist-
rmstock | 21-03-20 | 23:01 | 3

Ik lees hier alleen maar berichten over de griepgolf van 2018 en dat die veul erger was dan dit ""griepje", met een oversterfte van 9500 mensen. En diezelfde mensen gaan de gevolgen van dit Coronavirus daarna downplayen door te hameren op het onderliggend lijden van de doden en dat het allemaal wel meevalt.

Moeten we dit dan ook niet doen voor die befaamde griepgolf van '18? Hoeveel mensen hadden daar al last van "iets" voordat ze het griepvirus opliepen? Ook allemaal oudjes en chronisch zieken toch? En wat blijft er dan nog over van die 9500, enkele honderden?

Wie de gevolgen van dit virus wil relativeren en bagatelliseren, wees consequent en doe dat dan ook voor die griepgolf, dan valt dat ook heus wel mee!

Binkoo | 21-03-20 | 22:56 | 12

@Locusta | 22-03-20 | 00:29:
Ik refereerde naar de hoer al vaker genoemde gewone griepgolf van 2018 ('18 dus), niet naar de Spaanse griep want die was inderdaad van een hele andere orde en niet vergelijkbaar. Maar ik snap de verwarring, had er misschien beter 2018 neer kunnen zetten :)

Binkoo | 22-03-20 | 00:46
▼ 9 antwoorden verborgen

Wat een gezwets weer in de comments. De lockdown-haat komt ook uiterst ongefundeerd over.

Denken jullie er echt over na of slikken jullie alles wat onze minister-president U toezegt?

Stel, je ziekenhuizen blijven maar vollopen (en overstromen), mensen sterven aan de gevolgen hiervan en de besmettingen ratelen maar door. Er is geen houden meer aan. Je pakket aan maatregelen blijkt onvoldoende, en/of de burgers houden zich niet aan de maatregelen.

Een (geforceerde) lockdown parkeert dit zo veel mogelijk, en in de tussentijd werk je aan het realiseren van meer IC bedden, het uitbreiden / verbouwen van de ziekenhuizen en huisartsenposten, bestellen en vervoer van persoonlijke beschermingsmiddelen, onderhoud aan materieel (dit zal tekort schieten in een langdurige crisis), en zodoende een korte verlaging van werkdruk voor het zorgpersoneel wat he-le-maal geradbraakt zal zijn. Klinkt toch niet zo gek hè? Die golf van zieken die erna inderdaad zal komen zal je veel beter kunnen opvangen.

Barbaartje97 | 21-03-20 | 22:55 | 8

@Miezerig | 21-03-20 | 23:15: Als het hele land zo egocentrisch en kortzichtig was als jij was dit land nooit leefbaar geworden. Wat een achterlijke tekst.

stampertje85 | 22-03-20 | 00:17

@Miezerig | 21-03-20 | 23:15: Het enige wat je mag is boodschappen doen. En als je op mijn pad kom als je iets anders denkt te moeten kunnen doen zullen we zien wie die wedstrijd gaat winnen.

Buerman | 22-03-20 | 00:35
▼ 5 antwoorden verborgen

Dijkhof zegt nu 'doe ff normaal' tegen mensen nu geen afstand houden. Hier thuis zeiden wij al doe ff normaal tegen mensen die op wintersport naar italië gingen of lieden die gingen carnavallen. Neemt niet weg. Doe ff normaal, houd afstand en blijf als het kan gvd gewoon thuis.

Reaaalist | 21-03-20 | 22:53 | 4

@Reaaalist | 21-03-20 | 23:10: klopt was 22 januari die tweet. En die tweets hebben allemaal een slag om de arm "op dit moment" "binnenkort". Dus dat hele ze zeiden heel iets anders dan de werkelijkheid klopt niet.

sjef-van-iekel | 22-03-20 | 01:35
▼ 1 antwoord verborgen

Was het niet Wilhelmina die zei 10 miljoen is wel genoeg volk voor dit land.

Stonecity | 21-03-20 | 22:46 | 4

Dat was Juliana. Werd niet zo gewaardeerd.

Graaisnaaiert | 21-03-20 | 23:39

@khebtwelgezegd | 22-03-20 | 00:56: In de troonrede van 1950 stelde Koningin Juliana dat Nederland te vol werd met de aankomende 10 miljoen inwoners. Een emigratieplan richting Canada en Australië werd in touw gezet. De overtocht werd betaalt en kreeg men tevens enkele honderden guldens mee.

Rest In Privacy | 22-03-20 | 06:55
▼ 1 antwoord verborgen

Busverhuur | 21-03-20 | 22:35
We weten ook niet hoeveel mensen er sterven, volgens Italiaanse burgemeesters moetje officiële cijfers met 4 vermenigvuldigen.
www.welingelichtekringen.nl/samenlevi...

Ben-Bataaf | 21-03-20 | 22:38 | 1

Ben niet iemand die zich zo gauw ongerust maakt over zaken die je wellicht morgen kunnen overkomen; vrees voor het lijden dat kan komen verziekt het leven in het nu alleen maar.

Toch heb ik een gemeende serieuze vraag aan de reaguurders hier, want er is blijkbaar veel knowhow hier in de panelen.

Wat maakt deze coronacrisis zo anders dan bijvoorbeeld een hele stevige griepepidemie. Ik weet ook wel dat het huidige virus niet zomaar een zware griep is, maar wat is nu eigenlijk de reden van de hele bizarre reacties die dit virus wereldwijd oproept?

Serieus, ik zou dat graag eens uitgelegd willen zien, want ik kan maar niet begrijpen wat hier aan ten grondslag ligt.

Wandelaar met hond | 21-03-20 | 22:37 | 21

Hou Iran in de gaten, daar lijkt het erop dat die ongebreidelde groei gewoon z'n gang kan gaan.

Geen lockdowns, geldgebrek, daar heeft het de schijn van dat het een ramp gaat worden.

NumbNuts | 22-03-20 | 08:19

Soort kortdurende longkanker met een kleine kans op genezing ? Komt dit in de buurt ?

Koning BongoBongo | 22-03-20 | 08:37
▼ 18 antwoorden verborgen

Over een paar weken zullen we merken hoeveel eenzamen er in Nederland zijn/waren, vaak zijn dat de senioren, de groep die het meeste gevaar loopt.
Denk dat het er heel wat meer zijn dan in Italie, wat dus een geluk bij een ongeluk kan betekenen, want eenzame mensen krijgen en kregen weinig tot geen bezoek.
In Italie zijn de familiebanden ook wat hechter, denk ik.
We zien het wel, we zullen het wel beleven en graag een beetje snel, want het leven duurt maar even.

snapal | 21-03-20 | 22:36 | 3

Lombardije lijkt meer op Nederland, ook in dit opzicht van eenzaamheid bij senioren. U schetst IMO een veel te romantisch beeld van Italië.

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-03-20 | 23:09

@Eeuwig..Op..Vakantie | 21-03-20 | 23:09: klopt en daar is de gezondheidszorg van hoog niveau. Ook in Milaan. Het noorden van Italië, inclusief lombardije is de motor van Italië. Het toerisme is daar dit jaar ook kaput.... Gaat in Islammerdam aan het IJ ook gebeuren.... Amsterdam gaat failliet. Geen toeristenbelasting meer, hotels leeg, kroegen, restaurants en winkels failliet. Het wordt de komende maanden een drama dat we nog niet eerder gezien hebben. Met dank aan de foute inschattingen (vanaf januari!) en de foute protocollen van het RIVM en de incompetente regering. Hoe kan je iemand die een Teringzooi heeft gemaakt bij het UWV (pgb's) de verantwoording geven over de corona uitbraak?? Dat had De Jonge direct zelf ter hand moeten nemen. Je verschuilen achter die fantastische experts van het rivm tekent rutte. Geen visie, geen ballen, geen crisismanager. Een eikel 1e klas, dat dan weer wel......

FrankOngerust | 21-03-20 | 23:47

@FrankOngerust | 21-03-20 | 23:47:
In en om Milaan werken 100.000 !! Chinezen in de Mode- en Schoenenindustrie. Enig idee hoeveel verkeer van mensen en goederen dat tussen Italië en China genereert!

RickVogelschrick | 22-03-20 | 00:09

Statistiek is aan Feynman niet besteed. Wij weten niet hoe wel mensen besmet zijn en weten daardoor niet welk % sterft. We weten alleen hoeveel mensen sterven, niet de verhouding. Daarmee doorrekenen is gewoon dommigheid.

Busverhuur | 21-03-20 | 22:35 | 4
-weggejorist-
Imzadi | 21-03-20 | 23:18

@Feynman | 21-03-20 | 22:42:
Dan weet je alleen hoeveel mensen het virus hebben, niet hoeveel het gehad hebben en al genezen zijn. Nog steeds niet een volledig beeld

vansuyle.com | 21-03-20 | 23:30

Ja Feynman, leuk dat je Zuid Korea erbij haalt omdat zij een deel wel uitgebreid getest hebben maar nog steeds mis je een significant deel statistische gegevens. Kun je dus geen conclusies uit trekken, hou maar op.
Ben dat doemdenken en populisme wel zat aan 't worden. Niemand weet precies wat er aan de hand is en een Feynman begint nucleair verval met een pandemie te vergelijken... Dan is het virus toch in je brein gaan zitten.

Busverhuur | 22-03-20 | 08:30
▼ 1 antwoord verborgen

Altijd weer een plezier om een stuk van Feynman te lezen. Duidelijk, helder, logisch, elke keer weer. Mondkapjes , heel belangrijk . Ik heb een mailtje gestuurd naar redactie met daarin een forward van mijn leverancier van hepa filters, die maken nu ook mondkapjes. Leek me mss een goed idee om middels een inzamelingsactie van GS een aantal te bestellen en verdelen over de ziekenhuizen ? Mag natuurlijk ook van een andere leverancier.

Kim-Jung-Un | 21-03-20 | 22:34

Even als aparte tegel die niet ondersneeuwt:

Je kunt op bijvoorbeeld Ebay UV sterilizers vinden.
Kleine kastjes met een blauwe lamp, en een beveiliging op het deurtje. vanaf 4 tientjes.
Wordt door tandartsen en tattooshops gebruikt. Dit licht maakt alle DNA en RNA stuk.
Bestel ze wel binnen de EU wegens levertijden.
Dan kun je mondkapjes ontsmetten met UV C licht.
Lijkt op zonnebank, maar dat is UV A en UV B.

Ben-Bataaf | 21-03-20 | 22:34 | 2

Idd werkt goed,koop nu ze er nog zijn

Roger-Rabbit | 21-03-20 | 22:39

Ik heb begrepen dat die apparaten bacteriën doden. Ideaal voor bijvoorbeeld tandartsen en kappers om hun instrumenten, scharen e.d. te desinfecteren. Maar hoe zit het met virussen? Die worden, neem ik aan, daarmee toch niet vernietigd?

Peter Emile | 22-03-20 | 01:48

Feyn zwengelt het angst orgel nog even aan. Hij hupt van de hak op de tak. Draagt weer eens niets bij dan zijn vaag onderbouwde onkunde. Aan elkaar gezwatelde nonsens. Een te warrig stuk om adequaat op te kunnen reageren. Heb al weer spijt dat ik het las.

Ignatius J Reilly | 21-03-20 | 22:28 | 3

Wat een onderbouwde analyse. Wow, je spreid hier echt al je cognitieve kunde ten toon.

Kim-Jung-Un | 21-03-20 | 22:36

Hij vindt zichzelf, denk ik, een voorbeeld van een alwetende homo-universalis, maar in werkelijkheid is het het geraaskal van een ADHD-er.

bdn01 | 22-03-20 | 00:04

@bdn01 | 22-03-20 | 00:04: anders plemp jij elke zaterdag je ideeën hier. Voorbeeld van een azijnzeikert

Kladderadatsch | 22-03-20 | 00:40

Hier meer van wat u te wachten staat.
Gelukkig hebben ze al geoefend okt. 2019
youtu punt be/Vm1-DnxRiPM?t=551

am*dam | 21-03-20 | 22:25 | 1

ikke-nie-snap-nie: Tijdens nieuwsberichten op npo wordt er verschrikkelijk uitgehaald naar mensen die buiten minder dan 1,5 m van elkaar vandaan blijven.
Vervolgens op een ander net op diezelfde npo een spelletje met een tribune hutje-mutje vól, even later een quiz op 't andere net. Wat dacht je, jawel hoor achter de spelers een volle tribune. Hoezo, goed voorbeeld?

pa_niek | 21-03-20 | 22:25 | 1

Eerder opgenomen.

am*dam | 21-03-20 | 22:26

Drama en dat is het.
Wat niemand snapt en ik ook niet.
Nederland is een grote stad.
Er minstens 20 steden in de wereld die meer inwoners hebben dan Nederland.

HoerieHarry | 21-03-20 | 22:24 | 2

4

Balabanov | 21-03-20 | 22:31

Rutte en het RIVM kijken al ruim een maand in de koplampen van een aanstormende auto.

Harry Turtle | 21-03-20 | 22:23 | 3

auto = trein

pa_niek | 21-03-20 | 22:27

Met groot licht daarom sneuveld er ook zoveel wild

likdoorn | 21-03-20 | 22:29

De toorts van Magere Heijn

Fantomas | 21-03-20 | 23:57

Met een lockdown kom je niet van het virus af.
Een eenmalige lockdown helpt niet omdat na een lockdown de mensen nog net zo vatbaar zijn als bij het begin van de lockdown.
Dan de gaan de mensen de straat op en het dan zal het virus na een tijdje weer opduiken.
Dus dan komt er weer een lockdown.
Net zo lang tot er voldoende mensen immuun zijn door besmetting of een vaccin.
Het enige dat het wel doet is de ziekenhuis-capaciteit voldoende houden.
Maar dat is iets anders dat het virus de wereld uit helpen.
Maar misschien kan Hans Klok iets doen.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 22:23 | 11

@Barbaartje97 | 21-03-20 | 22:59:
Het gaat om de suggestie dat we met een lockdown van het virus afkomen en dat het in rook opgaat.
Dat wordt maar een beetje aangenomen en gezegd, maar is dat wel zo.
Als een lockdown stopt, komt het virus weer terug want aan de mensen is niets veranderd. Dus een lockdown heeft wel zin -voor de IC's, maar het virus zal er niet door verdwijnen.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 23:25

Italie heeft nu 10 dagen een lockdown. Bergamo al 19 dagen. Het is nog niet te zien het aantal doden per dag aldaar.

tipo | 21-03-20 | 23:53
▼ 8 antwoorden verborgen

Tja bevolkingsdichtheid... en Carnaval.

limburgOkeDan | 21-03-20 | 22:23 | 1

Het carnavalsgekke NRW is weliswaar de zwaarst getroffen Duitse deelstaat, maar telt, met ongeveer evenveel inwoners en dezelfde bevolkingsdichtheid als Nederland nu toch noch altijd maar 24 sterfgevallen.
www.zeit.de/wissen/gesundheit/2020-03...

WirMachenMusik | 21-03-20 | 23:36

Dit is een parabel en gedachte-experiment voor degenen die nu op Facebook e.d. om een TOTALE LOCKDOWN lopen te roepen:
Stel dat Stalin of Hitler geconfronteerd werden met een dergelijke virusuitbraak, die hun economieën, macht en soldaten bedreigde, maar dat ze ook de beschikking hadden gehad over een supersnel test apparaat...
In elke stad/dorp ziekenhuis moet elk persoon op een lange rij door een test apparaat lopen. Als de machine rood uitslaat, wordt de desbetreffende persoon direct afgevoerd, en krijgt een onmiddellijk een nekschot en wordt daarna direct in een crematorium verbrand.
Als zo de hele bevolking is getest, en de bevolking dus bestaat uit uitsluitend gezonde en niet besmette personen, wordt het test-team zelf ook opgeheven, d.w.z. zij worden zelf ook via een nekschot geëxecuteerd.

Is dat wat we willen met z'n allen?

(dit is geloof ik, een beetje over de top, nu ik het zo lees, maar whatever)

King of the Oneliner | 21-03-20 | 22:22 | 2

Uw punt is niet helemaal duidelijk.
Het is een op hol slaande metafoor zonder remmen erop.
En een metafoor is sowieso geen bewijs of onderbouwing voor iets, je kunt het alleen gebruiken om iets duidelijk te maken.
Dus daarom is het niet helemaal duidelijk wat we hiermee moeten.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 22:26

Zoals al eerder gemeld zit ik in het kamp van "het is maar een griepje" al is het eigenlijk meer een verkoudheid. Corona is vergelijkbaar met influenza (H5N1) - het virus dat je verkouden maakt. Alle paniekvoetbal ten spijt is het ook niet veel dodelijker dan dat - gewone influenza maakt wereldwijd jaarlijks honderdduizenden slachtoffers. Dat heeft blijkbaar niemand in de gaten - en dus gaat met nu vol op het orgel over Corona slachtoffers.
Ja, 80% die het krijgt zal een mild ziekteverloop doorlopen en verder niets. Ja, veruit de meeste dodelijke slachtoffers zijn en 80+ en hebben 2 of 3 of meer geozndheidsklachten onder de leden. Deze Corona is de druppel die ze over de rand duwt.
Dat gezegd hebbende.
Dat het maar een milde verkoudheid betreft voor de meeste mensen, betekent niet dat we dus maar lacherig met zijn allen naar de bouwmarkt kunnen alsof er niets aan de hand is. Dat er vooralsnog met name zieke, hoogbejaarde mensen aan sterven betekent niet dat we de boel kunnen weglachen en met zijn allen naar de Efteling kunnen gaan.
Het serieuze aspect aan deze Corona is er wel degelijk. Mensen die erdoor over de rand worden geduwt stikken langzaam in hun eigen longvocht. Dat is een vreselijke manier om te gaan. Omdat de meesten die deze heftige versie doorlopen wel degelijk te redden zijn - door ze een paar weken aan een beademingsapparaat te leggen met hoge zuurstof concentraties, totdat hun eigen immuunsysteem de ziekte wegvecht - moeten we dat voor deze mensen proberen te regelen. Dat zijn we aan onszelf, aan onze "beschaving", verplicht.
En daar zit de crux.
Want zoals gesteld, als we te lacherig omgaan met deze Corona, zullen heel veel mensen aan de beademing moeten om ze te redden. En zoveel van die beademings appraten hebben we niet. Daarom wordt gevraagd sociale afstand te bewaren - om de verspreiding van het virus te beperken (beperken, stoppen is onmogelijk). Dus denk eens aan een ander, al is het maar een beetje - en neem de sociale afstands regels voorlopig in acht. Was je handen geregeld grondig met zeep. En zo komen we deze "crisis" wel door met zijn allen.
Heb je schijt en ga je met zijn allen toch gewoon naar de bouwmarkt, de efteling of andere sociale evenementen, ben je te beroerd je handen eens wat vaker te wassen of de deurklinken af te nemen, dan zal er waarschijnlijk op termijn niets anders op zitten dan een avondklok, politie en leger op straat om mensen naar binnen te dwingen en meer van dergelijke draconische maatregelen.
Dat zou niet nodig hoeven zijn.
Als we een beetje - een klein beetje - sociaal betrokkenheid zouden tonen.
Kom op, dat kun je best. Dat weet je zelf ook wel.

r@zor - InFiDeLz! - | 21-03-20 | 22:22 | 4

Nee, dat gaat 'm niet worden. Een week of twee geleden had alles op slot gemoeten en had het aantal IC-bedden verveelvoudigd moeten worden. Er gebeurt te weinig, te laat en men lijkt zich er weinig van aan te trekken. Het wordt erg. Erger dan nodig. Dat weet je zelf ook wel.

Usumani | 21-03-20 | 22:47

Mja, en het coronavirus hebben we ook al een jaar?
Appels / peren?

Roadblock | 21-03-20 | 22:53

Of gewoon die groep van zwakkeren goed scheiden van de gezonde populatie, dat is makkelijker.

vansuyle.com | 21-03-20 | 23:35
▼ 1 antwoord verborgen

Ondertussen blijft Nederland hamsteren.
Het WC-papier was alweer op, de eieren waren alweer op om maar wat te noemen.
Nu zijn de mensen (studenten?) ook al de goedkope wijnen aan het hamsteren.

Jan Dribbel | 21-03-20 | 22:20 | 2

WC-papier staat bij mij onderaan de survival lijst. Als het op is werkt een emmer water en spons prima. Ik moet de eerst post-apocalyptische film nog tegenkomen waarin massaal pleepapier wordt geplunderd.

Gezonde_Roker | 21-03-20 | 22:47

@Gezonde_Roker | 21-03-20 | 22:47: Ik maak me ook geen zorgen over toiletpapier. Sowieso niet omdat ik dat hamsteren niet verstandelijk verklaren kan. En ook niet omdat ik een bidet in de badkamer heb. Wordt weliswaar vrijwel nooit gebruikt, maar in geval van nood toch wel handig.

WirMachenMusik | 21-03-20 | 23:27

Ruikt wel lekker zo'n venkelknol voor je neus

Petroselinum crispum | 21-03-20 | 22:17 | 3

Zeker. Ruikt naar anijs.

Lupuslupus | 21-03-20 | 22:21

that's what she said...

King of the Oneliner | 21-03-20 | 22:27

Lekker... MDMA ruikt ook naar anijs...

Witte_Willem | 21-03-20 | 22:28

!! vlucht KLM685 is boven het midden van de Atlantische Oceaan lussen aan het vliegen. Dat is niet normaal (flightradar24) !!

Plofkap | 21-03-20 | 22:15 | 10

New York is gesloten vanaf heden.

dedeurdichtlasser | 21-03-20 | 22:22

Vliegt op Mexico en maakt grote lussen (diam. 1000 km).

Plofkap | 21-03-20 | 22:28

Dat is de simulator van National Geographic.

Leptob | 21-03-20 | 22:29
▼ 7 antwoorden verborgen

@Kuifje-naar-Brussel | 21-03-20 | 21:37:
Population ages 65 and above (% of total) in Italy was reported at 22.75 % in 2018, tradingeconomics.com/italy/population...
Daarmee nam het aandeel 65-plussers ... 18% www.volksgezondheidenzorg.info/onderw...
In 2014, 9 percent of China’s population was 65 or older chinapower.csis.org/aging-problem/
Die leeftijd van Italiaanse slachtoffers wordt er altijd bijgesleept in vergelijkingen met Wuhan. Als we kijken naar patronen tussen Nederland en Italië is dat verschil plotseling een stuk minder groot.

Feynman | 21-03-20 | 22:15 | 4

@Kuifje-naar-Brussel | 21-03-20 | 22:30: Nederlandse 18% tegen Italiaanse 22,5% scheelt weinig, dat gaat procenten schelen. 18% is het dubbele van het Chinese 9%. Ten opzichte van China hebben wij dus net zoals Italië twee keer zo veel ouderen.

Noord Italië is het rijke deel van Italië. Het ligt daar echt niet aan de kwaliteit of kwantiteit van beschikbare gezondheidszorg. www.statista.com/chart/21105/number-o...

Feynman | 21-03-20 | 22:36
▼ 1 antwoord verborgen

Of deze berekening nu wel of niet exact klopt, je hoeft geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat je, bij de huidige snelle groei, met het bijschakelen van een paar duizend IC-bedden hooguit een paar dagen extra tijd kunt kopen voordat de boel spaak loopt.

De strategie is om te sturen op zorgcapaciteit. De aangekondigde plannen gaan niet verder dan tot een paar duizend IC-bedden, dus dat betekent dat men erop inzet dat de komende dagen de groei heel drastisch gaat afnemen door de genomen maatregelen.

Heeft iemand uitgerekend of de cijfers tot dusver compatibel zijn met zo'n scenario? De maatregelen van vorig weekend zouden deze week een merkbaar effect moeten beginnen te krijgen, als dat er is, dus als die +20% per dag niet drastisch lager is aan het eind van volgende week dan heeft de aanpak gefaald?

Reaguurdeskundige | 21-03-20 | 22:13 | 3

Ik ben heel bang dat de maatregel horeca sluiten voor carnaval had gemoeten. Bij de maatregelen nu, zie ik een te groot deel daar te laks mee omgaan. Als je dat uitzet tegen wat nodig theoretisch nodig is medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-th... of wat in vijf landen aantoonbaar gewerkt heeft www.ft.com/coronavirus-latest Dan zie ik niet iets waar ik vertrouwen in heb.

Feynman | 21-03-20 | 22:19

@Feynman | 21-03-20 | 22:19: Dat en de maatregelen in Belgie, Nederland en Duitsland hadden beter op elkaar afgestemd moeten worden. De grootste besmettingshaarden zitten in de buurt van de grens met België (Boekel, Venhorst) en Duitsland (Heinsberg). De prijsverschillen maken dat er nogal veel grensverkeer is,

Heiner | 21-03-20 | 22:34

@heiner, Boekel en Venhorst liggen nou niet echt vlak bij de grens van België..

Snaajoe | 21-03-20 | 23:31

Goh, vrachtwagens en bussen als ambulance..... dat zie ik voor het eerst.

Slipsnifter | 21-03-20 | 22:12 | 5

Die stadsbus, bestaat er maar eentje van, is uit 2003. www.rtlnieuws.nl/node/647071 Het vrachtwagentje is een MICU, mobiele IC-unit, daar hebben we er een paar van. Ziet er op TV rustgevend uit, maar om corona patiënten opnieuw te verdelen over Nederland hebben we dat wagenpark meerdere keren nodig.

Feynman | 21-03-20 | 22:22

@Feynman | 21-03-20 | 22:22: Die MICU's doen het nog steeds maar de meesten zijn 10 jaar of ouder. Geen wonderen van verwachten en er zijn er op dit moment nog geen 20 beschikbaar. Ministeriële eis was dat iedere Veiligheidsregio er een moet hebben. Dingen staan 95% van de tijd stil.

Crossing_The_Rubicon | 22-03-20 | 08:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik kan mij H1N1 cq de varkensgriep nog heugen uit 2009. Op de CDC (Centers for Disease and Control) site staat dat in Amerika 60 miljoen besmettingen waren en meer dan 12 duizend doden. De MSM heb ik er niet of amper gehoord, maar dat had er mee te maken dat Obama aan het roer stond. Die kon natuurlijk niks verkeerd doen want links, klimaatwappie en globalist.

Nehemia | 21-03-20 | 22:08 | 15

@Nehemia | 21-03-20 | 22:36: Tja, we leiden hier inderdaad aan een ernstige vorm van hersenverweking...... in Zweden is dat ook een groot probleem.

Slipsnifter | 21-03-20 | 22:45

@Nehemia | 21-03-20 | 22:21: Zouden ze dan bij de NPO nog niet in de gaten hebben dat het eigenlijk geen fluit maakt wie POTUS is? Dat het daar feitelijk slechts één enkele plutocratische partij met twee maskers gaat?
Of zouden ze het spelletje van de illusie van een demokratisch Amerika bewust meespelen?

WirMachenMusik | 21-03-20 | 23:15
▼ 12 antwoorden verborgen

Wat een onzinnige vergelijking door Corona met Uranium te vergelijken. GS doet net als alle msm mee met het collectieve verspreiden van angst. Zo ook met Uranium, onzichtbaar maar heel gevaarlijk. Bange mensen zullen alles accepteren om zich maar veilig te voelen. Zo ook vervellende maatregelen vanuit de VN of EU die men onder normale omstandigheden nooit geslikt zou hebben. Ach, het moet nou eenmaal om ons veilg te voelen. Let op deze crisis gaat op grote schaal misbruikt worden door de regerende elite.

Jesse-aan-het-gas | 21-03-20 | 22:07 | 17

@Witte_Willem | 21-03-20 | 22:52:

Dat is vanzelfsprekend ouwe! Ik duik er ook altijd als een beest bovenop haha. Ik snap ook wel dat mensen bang zijn, maar zelf heb ik dat gewoon echt niet. Daarom lijkt het voor mij heel logisch wat er nu gebeurt. Ik vind de aanpak van Rutte en het RIVM formidabel, juist omdat ze geen voorbarige conclusies trekken en omdat ze echt het maximale resultaat - zo min mogelijk slachtoffers - willen bereiken, maar wel op zo`n manier dat het leven zo lang mogelijk enigszins normaal kan doorgaan. Er zijn mensen die denken dat het niet mogelijk is om zo min mogelijk slachtoffers én een enigszins normale voortgang van het dagelijks te leven te hebben, maar ik weet zeker dat Rutte het land allang op slot had gegooid, als daarmee ook maar één persoon minder was gestorven dan met de strategie die nu gehanteerd wordt. Nogmaals, dat wil niet zeggen dat het op een bepaald moment niet alsnog beter kan zijn om wél in een totale lockdown te gaan, als we daarmee het leven van die ene persoon kunnen redden. En, nogmaals, als die afweging moet worden gemaakt - de afweging tussen een lockdown en daardoor het redden van misschien slechts één leven enerzijds of geen lockdown en daardoor misschien één extra slachtoffer anderzijds -, dan vind ik dat we het leven van die ene persoon moeten redden en dat we dus in lockdown moeten.

GeenHeil | 21-03-20 | 23:11

Moet die alias Jesse.... nou, Komop zeg. Wat een niveau.

Graaisnaaiert | 21-03-20 | 23:35

@GeenHeil | 21-03-20 | 23:11: Heb ik niets aan toe te voegen. Ik sta er hetzelfde in. Ik zou alleen willen dat mensen over de gehele linie iets normaler zouden zijn. De ene helft schreeuwt moord en brand in blinde paniek, de andere staat op elkaar te wachten bij de lokale viskraam...

Ik ben overtuigd als we allemaal de voorschriften in acht zouden nemen en kwetsbaren afschermen, de vitale mensen een heel eind met het normale leven door zouden kunnen...

Een lockdown is dan echt niet nodig...!

Witte_Willem | 21-03-20 | 23:39
▼ 14 antwoorden verborgen

u draaft veel te veel door. straks in bizarre tijden hebben we geen leven. relax. vliegende panters of zo. die keer dat de cola op was.

vertdemisere | 21-03-20 | 22:02

@ Feynman
Ik betwijfel, maar heb geen bewijs dat we al die IC bedden nodig hebben. Immers er zijn best veel ouderen (en ook mensen die jonger zijn) die het om hun moverende redenen wel 'genoeg' vinden. Corona is voor hun simpeler dan de pil van Drion of rommel maken op het spoor. Zie ook column van een huisarts in de Volkskrant.

CiTy3 | 21-03-20 | 22:01 | 16

@Feynman | 21-03-20 | 22:08: Waar staat dat de helft op de IC onder de 50 is? Dat zie ik nergens, ook niet in die link. En dat is zeker niet het totaalplaatje.

vansuyle.com | 21-03-20 | 23:53

80 plussers komen nu al niet meer in het ziekenhuis terecht. In afspraak met de familie mag opa en oma thuis dood gaan. Ze zouden die Cama en intubatie plus longschade wellicht toch niet overleven... . Omdat hij/zij besmet zijn, is afscheid extra moeilijk. Het scheelt een paar IC bedden.

Niet genoeg om het laagste aantal IC bedden in Europa (per hoofd van de bevolking) extra lucht te geven. Rutte moet zich rot schamen met die jarenlange bezuinigingen op de zorg. Dat geld is nu lang niet genoeg om de ellende mee te betalen. De komende week ontploft de zorg, de echt fantastische zorgmedewerkers ten spijt. Deze flut regering heeft dit virus vanaf het begin onderschat en zelfs 2 maanden later zijn er nog niet genoeg mondkapjes, testen, IC's en witte pakken. Schiphol is nog steeds open, geen lockdown.... , Incompetente lamzakken in den haag en bij het RIVM .

FrankOngerust | 22-03-20 | 00:07
▼ 13 antwoorden verborgen

Een en al paniek hier onder de reaguurders. Jongens, niemand weet het op dit moment, ook alle deskundigen niet, zoveel is duidelijk. Dan is het wel het moment om rustig te blijven. Beter dan panikeren. Dat rustig blijven doet Rutte dan wel weer goed imho. Ok, kom maar door met jullie gejankvogel.

Jankvogel | 21-03-20 | 22:00 | 11

Ja die realiteit die komt dit maal vrij snel om de hoek kijken. Ook voor ene Mark R. Helaas zijn we wel van al die mensen afhankelijk als we dit virus willen overwinnen en tijd is, zoals Feynman terecht opmerkt, van vitaal belang. Mensen zijn geneigd om lineair te denken, maar wat hier gebeurt is exponentieel. Als de curve niet af vlakt zullen er tienduizenden, mogelijk honderdduizenden doden vallen in Nederland.

Joostmochtnietsweten | 21-03-20 | 22:27

Hier geen paniek hoor....

Slipsnifter | 21-03-20 | 22:33
▼ 8 antwoorden verborgen

diegene die dit stuk woordendiarree heeft geschreven begrijpt duidelijk het verschil niet tussen 'scientifical experiments with coronavirus' en een simulatie (=discussie) over mogelijke emergent pandemics. ook u dus even een tijdje time-out aub vanwege het delen van onzin.

putinisyourfriend | 21-03-20 | 22:11

Boublog? Jesus, is die dramaqueen nou nog niet opgesloten? Die loopt al sinds 9/11 de boel op te stoken met de meest fantastische complot theorien .

zwellevertje | 21-03-20 | 22:17

Oud verhaal. Was al duidelijk als de eerste indicatie kwam dat het virus al besmettelijk is als de patient geen of geen voelbare symptomen heeft.

Op 26.2. heb ik een gerelateerde publicate aan het RIVM gestuurd. Op 28.2. stuurden zijn mij een E-Mail dat deze publicatie idd bekend was.

Hoelang hebben zij de boel dan nog downgeplayed?

Je zou bijna aangifte willen doen vanwege opzettelijke verbreiding van een infectieziekte... .

redanx | 21-03-20 | 22:00 | 1

Eens, ik volg deze kwestie al af het Wuhan begin, en wat mij vooral opviel is de laconieke houding van o.a. Nederland met het repatriëren van gestrande reizigers in en rond China te tijde van de uitbraak. Mensen konden met een ‘hoi en doei’ richting het veilige Nederland, zelfs ook op eigen houtje. En zo is dit begonnen, en zo loopt het uit de hand. Wil hier nog aan toevoegen dat wij dagelijks een incubatieperiode achterliggen op de feiten. Wie kan rekenen, weet dat de geregistreerde gevallen keer factor 10 gedaan moeten worden als schatting voor het aantal besmettingen momenteel. Ik zie het niet somber in, echter er is wel een onomkeerbaar proces gaande wat nog lang niet is uitgewerkt.

Sw.Dwaallicht | 22-03-20 | 04:34

Vluchten vanuit Spanje verboden nu.
Lekker op tijd heh, kijk eens op flightradar hoeveel vliegtuigen er nu vliegen en vraag je af waarom we thuis moeten blijven zitten....

penis-aqua-rosA | 21-03-20 | 21:59 | 5

@Stonecity | 21-03-20 | 22:05:
Tot nu toe waanzinnig veel vluchten nog geweest vanuit de Corona haarden!
Nogmaals kijk op de flightradar app en verbaas je over het aantal vluchten as we speak en waarom wij niet de straat op mogen straks.

penis-aqua-rosA | 21-03-20 | 22:11

Vanaf wanneer zijn vluchten vanuit Spanje verboden?
Er vliegen er nu twee naar Rotterdam. Een uit Malaga en een uit Alicante

Endoxa | 21-03-20 | 22:19

@droeveling | 21-03-20 | 22:04: Europa, ik heb Europa geeneens gezien of gehoord met betrekking tot corona. Hun standpunt is dat gezondheidszorg onder het regime van individuele staten valt. Nou dank je wel. Ter ondersteuning van de europese economie trekken ze ongeveer evenveel uit als het vorstendom Luxemburg aan steunmaatregelen heeft toegezegd. Bedankt, gelievde EU, voor uw steun in deze barre tijden.

Bad_Pritt | 22-03-20 | 01:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Amerika ook wel een hoog aantal nieuwe ineens, lijkt daar nu toch wel hard te gaan.

droeveling | 21-03-20 | 21:58 | 10

@putinisyourfriend | 21-03-20 | 22:20: Bij een bepaald punt zijn de bejaarden en chronisch zieken op. Dan stopt het sowieso. Liever niet mensen die ik ken, maar het is normaal dat 80 jarigen doodgaan. Dat is de levensverwachting in Nederland en de kroongriep houdt zich daaraan.

vansuyle.com | 21-03-20 | 23:59

@vansuyle.com | 21-03-20 | 23:59: de helft van diegenen die nu op de IC liggen is jonger dan 50. Als er niet genoeg IC bedden zijn (zoals nu in de carnavalsgebieden Brabant en Limburg en de patiënten kunnen niet meer naar het noorden omdat die IC's dan ook volligen, dan gaan de mensen (welke leeftijd dan ook)rochelend door door verstikking. Is dat wat je wil?

FrankOngerust | 22-03-20 | 00:13
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik zou graag eens een gedegen berekening willen zien van de besmettings- en sterftegraad van uitsluitend de verzorgpopulatie, zodat we binnenkort een goed beeld hebben op welk moment ze allen zijn besmet of gestorven.

Ridde Rogter | 21-03-20 | 21:57

Net in nieuwsuur in Amerika word op grote schaal getest en hebben ze soms binnen 45 minuten de uitslag.
Wat voor lamlullen regering hebben we hier dat er zo summier getest word.
De reden het RIVM de spreekbuis van Rutte die U verteld dat het overtrokken is en het allemaal wel goed komt.

likdoorn | 21-03-20 | 21:56 | 7

@kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 22:07: Zwitserland grenst aan noord Italië. Er werkten veel Italianen in Zwitserland. Dat is de reden van de hoge aantallen besmettingen in Zwitserland. En er gaan er veel dood.

FrankOngerust | 22-03-20 | 00:16
▼ 4 antwoorden verborgen

Zojuist op nieuwsuur zitten ze propaganda te maken voor een volledige slot.

Zijn een aantal ex-patiënten van het coronavirus aan het woord. Onderschat het niet en blijft binnen terwijl iedereen kennelijk zich op straat begeeft en deze ex-patiënten kennelijk voor een slot zijn.

Mijn visie is: zij mogen blij zijn. Weliswaar 1 patiënt 10 dagen zware hoofdpijn maar ze zijn nu allen kennelijk volledig genezen en dus immuun. Zij kunnen zich nu op straat begeven zonder de vrees te hebben dat zij weer dagenlang ziek op bed liggen door het coronavirus. Ik zeg: geniet nu van de onbevangen vrijheid en ga de straat op. Desnoods onderschep het virus voor een ander.

Maar goed, dit alles had natuurlijk niet hoeven te gebeuren als het volk niet voor het klimafaat gestemd had. Zelfs nu gaat het klimafaatpropaganda door. Kennelijk is het klimafaat redden belangrijker voor het volk dan het volk te redden op een fatsoenlijke wijze door vaccins en of medicatie in plaats van de door wie dan ook gewenste volledige slot.

ProAsfalt | 21-03-20 | 21:56 | 2

2 minuten NPO en het gaat inderdaad weer over het klimaat. Die hebben daar hun prioriteiten wel op orde.

Stonecity | 21-03-20 | 22:10

"Door het tijdelijk stilleggen van ons leven buitenshuis wordt gemikt op een reproductiefactor ver beneden de 1."

Wel of geen lock down, ik weet het niet maar tot nu trekken er weinig iets van aan. Pa en ma gaat met de hele kroost naar de supermarkt, bouwmarkt en weet ik veel wat nog meer voor markten.

NLgaatnaardeklote | 21-03-20 | 21:55

Maandagavond gaat de boel opslot.

OuweOuweLekkerMauwe | 21-03-20 | 21:53 | 4

Dat alles op slot gaat is mij wel duidelijk. Waaruit haal je dat dat maandagavond gaat gebeuren?

Atlantis-95 | 21-03-20 | 21:57

Mogelijk heb je gelijk, ik zie het allemaal met lede ogen aan. Wat een waanzin.

De_fluitlokker | 21-03-20 | 22:04

Lockdown is mogelijk onvermijdelijk. Maar kijk uit waar u om vraagt. Onze vrijheid is zwaar bevochten en we moeten dit zo min mogelijk afstaan. Zelfdiscipline is daarom nu op zijn plaats...

Canis.bonus.es | 21-03-20 | 22:12
▼ 1 antwoord verborgen

Godverdomme, al die goedbedoelde uitwerken doorploegen kost me punten op m'n saldo immuniteit. Reageer en drop de rest aan de keukentafel bij uw naasten.

Dr. Blechtrummel | 21-03-20 | 21:53

Iets soortgelijks geldt ook voor de bevolkingsgroei, economische groei.
5% toename klinkt niet als veel maar in 20 jaar is dat een verdubbeling.
Dat kan nooit lang goed gaan qua voedsel en energie. Daar helpt geen Tesla of windmolen of zonnepaneel tegen.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:51 | 3

Het gaat nog sneller. Na 15 jaar is het al zo ver. Het gaat ieder jaar een beetje sneller.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:04

Foutje, 5 procent per jaar erbij is een verdubbeling in iets meer dan 14 jaar.

witwas | 21-03-20 | 22:07

@Knisperende_Tissue | 21-03-20 | 22:04:
Inderdaad.
1 1.05
2 1.10
3 1.16
4 1.22
5 1.28
6 1.34
7 1.41
8 1.48
9 1.55
10 1.63
11 1.71
12 1.80
13 1.89
14 1.98
15 2.08
16 2.18
17 2.29
18 2.41
19 2.53
20 2.65
21 2.79
22 2.93
23 3.07
Binnen 25 jaar een verdrievoudiging.
Ze kunnen beter inzetten op bevolkingsgroei dan op windmolens.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 22:13

Ondertussen blijft een land als India met SARS 2 ver achter op Europa: 300 besmettingen, vier doden. Dat kan natuurlijk struisvogelpolitiek zijn van wat niet ziet, wat niet deert. Maar wellicht is SARS 2 niet opgewassen tegen kurkuma en superhete curries, zoals nu de bierlanden Duitsland en Tsjechië qua aantallen doden opvallend achterop lopen bij de rest van Europa.

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-03-20 | 21:50 | 14

@omanders | 21-03-20 | 22:13: Kan een relevante verschilfactor zijn. Maar geldt dat "relatief koud" niet ook voor de Scandinavische landen, waar het coronavirus tot nu toe na Duitsland het minst hard heeft toegeslagen? Schiet me wel te binnen dat Iran vanwege de olie waarschijnlijk wel meer handelscontacten met China heeft dan India.

WirMachenMusik | 21-03-20 | 22:33

Wij aten een heerlijk plateau fruits des mer en een wijntje er bij.
Voelen ons kiplekker.
Misschien is dat ook werkbaar lol

Berbaar | 21-03-20 | 22:39

Bier of pils want anders had het hier in Brabant na de carnaval ook mee moeten vallen!

Snaajoe | 21-03-20 | 23:36
▼ 11 antwoorden verborgen

Daarom, al dagen, zeg ik de enige strategie is testen testen en nog eens testen. Zelfs in Rusland heeft dat gewerkt. Daar zijn ze in januari al iedereen gaan testen en isoleren. Hier hebben we geen beeld meer van de besmettingen dus weten we niet meer waar in te grijpen.

Beste_Landgenoten | 21-03-20 | 21:49 | 7

@Kuifje-naar-Brussel | 21-03-20 | 22:09: Gelooft u nou echt wat u daar schrijft? Dus daar lopen besmette mensen rond, die anderen aansteken? En dat keurt president Poetin goed? Ik denk dat u een beetje veel haat t.o.v. de Russen hebt. Typisch VVD-trekje.

Lupuslupus | 21-03-20 | 22:13

@Kuifje-naar-Brussel | 21-03-20 | 22:09: In Rusland weten de mensen amper iets van de SARS 2 situatie. Het wordt bewust mediaal gedownplayed. Wat is beter: Merkel met haar 70% besmettingen, Rutte met zijn kudde mentali/immuniteit of Russisch-stoïsch stilzwijgen?

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-03-20 | 22:20

@Lupuslupus | 21-03-20 | 22:13: Rusland had een paar jaar geleden ook een forse HIV-epidemie. Dat gezondheidszorg systeem is niet zo geweldig. Vergeet ook niet dat Rusland een vrij arm land is.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik begrijp de afwachtende houding niet, er gaan meer ic bedden nodig zijn, dat zie je gewoon aankomen. Waarom zijn ze niet een noodhospitaal aan het inrichten met defensie en menen ze het per dag te kunnen managen ? Exponentiele groei dat ga je echt niet snel kunnen bijschalen zoals ze menen.
We zullen zien dat hier dadelijk het aantal doden gaat stijgen naar 3 of 4 cijfers.

Damoos | 21-03-20 | 21:48 | 6

Omdat er nauwelijks medische capaciteit bij Defensie is.

Heiner | 21-03-20 | 22:39

Er zijn geen mondkapjes genoeg (ziekenhuizen hebben er 200.000 PER DAG nodig) en dan ook nog voor verpleegtehuizen en huisartsen... Daarnaast zijn er geen testen. Philips kan wel CT scans maken, maar dat duurt maanden. Witte pakken idem, een tekort. Steriele ruimtes??

FrankOngerust | 22-03-20 | 00:22

Als dat de staat is van onze defensie dan beter geen oorlog en houdt ze ook maar thuis van iedere missie, gezien ons bestuur en systeem acht ik dat zeer zeker mogelijk. Zal ik mijn vraag anders formuleren; Rutte meent nog te kunnen opschalen indien nodig, waarom loopt hij niet vooruit op de zaken die zeker komen gaan en meent men dit van dag tot dag te kunnen mangen.

Damoos | 22-03-20 | 05:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Stel er wordt straks een medicijn gevonden dat helpt.
Dan zijn we nog steeds de sjaak, want net als onze mondkapjes komen de grondstoffen onze medicijnen uit China. En er hoeft maar een land te zijn die meer bied voor onze grondstoffen en dan vliegt dat vliegtuig naar Frankrijk i.p.v. naar ons. Net als met onze mondkapjes.
Tegen de tijd dat Nederland zijn mondkapjes en grondstoffen voor medicijnen krijgt is de Corona apocalyps al lang en breed voorbij.

Osdorpertje | 21-03-20 | 21:48 | 2

Dan moet heel Nederland aan de naaimachine om mondkapjes te maken.
Waar wachten we op.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:53

@kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:53: Eens, dat had weken geleden al opgestart moeten worden. Nu lopen huisartsen en zorg personeel onnodig veel risico. Er zijn al veel huisartsen en zorg personeel besmet!

FrankOngerust | 22-03-20 | 00:25

Er is niemand die met zekerheid kan weten, of volgende week niet hetzelfde gebeurt als in Italie.
Denk zelf van wel, rekening houden met het ergste is het beste wat men kan doen.

snapal | 21-03-20 | 21:47 | 2

Wij lopen 12 a 14 dagen op Italie achter. Dus nog even wachten. Verder hetzelfde verhaal misschien wat minder oude mensen in NL.

redanx | 21-03-20 | 22:01

Wanneer je het geteste zorgpersoneel nu uit de berekening neemt kan je tenminste een eerlijke berekening maken tussen de mensen die ernstige klachten krijgen en die er aan overlijden.

Er wordt ook gezegd dat veel van de besmettingen onder zorgpersoneel is, hoeveel van deze mensen zitten ondertussen ziek thuis of zijn zelf opgenomen in het ziekenhuis? Dat zou een nog eerlijker beeld geven.

TyrionLannister | 21-03-20 | 21:44 | 4

@Feynman | 21-03-20 | 21:58: Dat is nog vrij laag. Al worden in die omgevingen de nodige maatregelen getroffen die niet altijd buiten van toepassing zijn. Toch wel benieuwd hoeveel van dat personeel ernstige klachten heeft gekregen.

Blijven rare cijfers om mee te rekenen, zeker omdat veel mensen blijkbaar asymptomatic zijn. Ik zeg veel, maar ook dat is een onbekend getal en natte vingerwerk.

TyrionLannister | 21-03-20 | 22:10

@Feynman | 21-03-20 | 22:32: Uitputting denk ik. Net als duursporters met griep onder de leden soms ook onverwacht overlijden.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:38
▼ 1 antwoord verborgen

Het wordt nu echt tijd dat laboratoria opschieten met het vrijgeven van de verbeterde versie van chloroquine als medicijn tegen COVID-19. Gaat een hoop dodelijke slachtoffers schelen.

WalterSobchack | 21-03-20 | 21:43

Op de website van het vaticaan (the holy see) wordt gemeld dat voor de eerste keer in 80 jaar de Pauselijke Zoeaven worden opgetuigd !!

Plofkap | 21-03-20 | 21:40 | 4

Ah, the show must go on.

John McClane | 21-03-20 | 21:51

Hopelijk pleuren ze die ouwe gek snel in een graf.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:55

@Gulliver; In een graftombe... Net als dat meisje dat nog steeds vermist is...

Witte_Willem | 21-03-20 | 22:00
▼ 1 antwoord verborgen

Het artikel waar Feynman naar verwijst bevat grafieken die tot 7 of 8 maart gaan. Toen was bij ons de groeifactor inderdaad ca. 1,4 maar dat was bij positieve testaantallen van respectievelijk 188 en 265. Bij zulke kleine aantallen fluctueert de groeifactor nog sterk. De laatste dagen is hij vrij stabiel rond 1,21 wat een verdubbeling geeft van een kleine 4 dagen en geen 2. Da’s nog altijd problematisch genoeg; in dit tempo zitten we vrijdag à.s. op ruim 11.000 positief geteste personen en dus een veelvoud aan besmettingen.

Hetze Haatstra | 21-03-20 | 21:40 | 7

@ZomaarEen | 21-03-20 | 23:02: kijk eens op joetjoep, daar zijn hele aardige instructievideo’s over statistiek en elementaire wiskunde te vinden. Bij dit soort grote aantallen is het aantal nieuw geteste gevallen redelijk representatief voor het totale aantal besmettingen. Dat wordt ook bewezen door de vergelijkbare groeicurven in veel landen ondanks de verschillen in aantallen tests. Door het beperkte aantal testen weet je dus niet het echte totaal aan besmettingen maar krijg je wel een redelijk beeld van de toename.

Hetze Haatstra | 21-03-20 | 23:29

@Hetze Haatstra | 21-03-20 | 23:29: Niet wanneer je alleen mensen test met ziekteverschijnselen, ten tijde van algemene paniek. Dat is niet vergelijkbaar met voorgaande jaren. Sowieso zijn er 100 soorten griep, die regelmatig muteren, waar zelden specifiek op wordt getest. Niet de moeite.

vansuyle.com | 22-03-20 | 00:05

@vansuyle.com | 22-03-20 | 00:05: uiteraard vormt de groep die getest wordt geen representatieve steekproef en die gegevens zeggen dan ook weinig over het totale aantal geïnfecteerden. Zolang echter voldoende mensen getest worden die klachten hebben blijft de stijging van het aantal positieve tests een goede indicator voor de stijging van alle besmettingen. Dat houdt uiteraard op zodra je aan de grenzen van de testcapaciteit komt omdat je dan geen betrouwbare meetgegevens meer toevoegt. Je kunt dan echter nog altijd een redelijk betrouwbare groeifactor afleiden uit de cijfers van (buur)landen waar meer wordt getest.

Hetze Haatstra | 22-03-20 | 00:31
▼ 4 antwoorden verborgen

Mooi. We lopen achter op italie wanneer het gaat om het aantal besmettingen... gaat de goede kant op! Alle vertrouwen op een vertraging en uiteindelijk halt van deze corona hype.

RembrandtvanGogh | 21-03-20 | 21:37 | 4

Wist niet doodgaan aan een virus een hype was.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:54

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:47:

Natuurlijk is het deels een grote hype.
Zonder het internet hadden we er weinig van gemerkt.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:57
▼ 1 antwoord verborgen

Ja meneer, uw versie van corona is tot nu toe alleen bij bezoekers van een sexclub in Duitsland bekend, komt u dat bekend voor? *vrouw aankijken doet* neuhhh, nooit geweest............. lol

droeveling | 21-03-20 | 21:36

Hoe moet ik dit nou verklaren? Ze lopen welliswaar twee weken achter op de feiten maar in week 11 was de epidemie in Italie echt al gaande. De mensen die overleden zijn waren dus sowieso al dood gegaan. Met of zonder corona. Er worden ook geen autopsies gepleegd voor zover ik weet. Vorige week ook geen bijzonderheden. Volgende week maar weer afwachten www.euromomo.eu/index.html

entredeuxbieres | 21-03-20 | 21:35 | 1

In week 11 was het aantal corona doden natuurlijk substantieel lager dan nu en naar ratio van het gemiddeld aantal doden per dag verwaarloosbaar. Ik denk dat de huidige week op an vroegst een kleine spike zou kunnen laten zien.

Coronapleepapier | 21-03-20 | 21:58

Heb dan toch eindelijk mijn vrouw weer eens kunnen complimenteren.
Ze vertelde me dat ze in een winkel geen wagentje wilde nemen en de boodschappen in haar eigen winkeltas had gedaan. Toen ze die bij de cassiere weer uitpakte vond die dat ze de volgende keer maar gewoon weer een wagentje moest nemen. "Niet dus" zei mijn vrouw.
Bovendien kwam er in de rij voor de kassa iemand vlak achter haar staan, waarop ze die persoon er op wees dat die afstandsstrepen er niet voor niets zijn.
En ik ken mijn vrouw goed genoeg om te weten dat dat zo ook gebeurd zal zijn.
Goed vrijwillig opvoedkundig werk.
Trouwens bij de Carrefour in Visé waar ze enkele dagen geleden (voorlopig gedwongen de laatste keer) lagen er handschoenen bij de winkelwagentjes.

WirMachenMusik | 21-03-20 | 21:34 | 6

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:57: Handschoentjes aan, een paar uur lang allerlei besmette crap aanraken, en dan met die handschoenen allerlei andere onbesmette crap bepotelen. Of ermee onbewust in je ogen wrijven.

Muxje | 21-03-20 | 22:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Domme vraag wellicht, die misschien al gesteld is, maar kunnen ze die mondkapjes niet hergebruiken? Neem aan dat een beetje ziekenhuis over een autoclaaf beschikt voor sterilisatie? Of even flink koken of stomen in een gewone pan water en laten drogen? Of anders even de gebruikte van de dag dopen in een vat met alcohol of een chlooroplossing of iets dergelijks? Maar goed, zal wel niet kunnen dan, want je mag aannemen dat een beetje arts, viroloog, apotheker of verpleegster zoiets dan al bedacht en uitgevoerd had...

Wol | 21-03-20 | 21:34 | 13

@Wol | 21-03-20 | 22:21:
Lekker thuis blijven, paniekvogel.
Wij runnen de BV Nederland wel.

Berbaar | 21-03-20 | 22:33

@Dirk III | 21-03-20 | 21:40: ik heb een doosje met uv licht besteld bij barberstore.eu voor 50 E dat uvlicht zou steriliseren , ook mondkapjes. Krijg het binnenkort binnen.

dagpauwoog | 22-03-20 | 02:53
▼ 10 antwoorden verborgen

Dat Chinese virus heeft weer een nieuwe naam, zien ik?

Piet Karbiet | 21-03-20 | 21:32 | 3

Bamiblaf...?

Witte_Willem | 21-03-20 | 21:34

@omanders; of jij kan dat ook doen natuurlijk...! Azijnzeiker...!

Witte_Willem | 21-03-20 | 22:06

Nederland gaat eind volgende week de 800 doden op een dag wel halen. Zeker met al die idioten op het strand. Daarna wordt het 1000 per dag. En tegen die tijd schreeuwen de idioten die vandaag schijt hadden aan de rest het hardst om hulp. Succes en sterkte ermee daar.

Lafayette | 21-03-20 | 21:31 | 3

Men wordt pas wakker in de volgende etappe. Van 1000 per dag naar 5000 per dag.

Binnenbaan | 21-03-20 | 21:35

Helemaal eens …...

nietoptimistisch | 21-03-20 | 21:40

Het lijkt wel of het corona virus het nieuwe business model voor de media is, hoe meer panieknieuws hoe meer clicks. We hebben RIVM aangesteld als kennisinstituut. We hebben de regering gekozen om samen met het kennisinstituut tot maatregelen te komen en dit wordt gecontroleerd door de Tweede Kamer. Dit is de lijn en daarmee moeten we het doen. Nu komen er allerlei paniekvogels (correspondenten in Italie, zogenaamde "topdokters" (ga eens aan het werk), allerlei anderen) vertellen wat "wij" verkeerd doen. Dit leidt bij sommigen tot paniekreacties. Bovendien, iedereen die je nu volledig beschermt krijgt het later, in het volgende seizoen, nog eens. En aan hartfalen gaan meer mensen dood. Mijn conclusie: ik ben iets voorzichtiger met vreemden zoenen, ik ga iets minder naar de kroeg, ik werk meer thuis en was mijn handjes nog iets vaker. Liefs iedereen.

Pater.Koekkoek | 21-03-20 | 21:31 | 4

Misschien is het u ontgaan maar wat heeft het "kennisinstituut" RIVM tot nu toe eigenlijk wel goed voorspeld?

zwellevertje | 21-03-20 | 22:05

RIVM kennisinstituut? Welke kennis heeft die baard-opa dan? Zien zij het licht dat de rest van de wereld niet ziet?y
Misschien is je opgevallen dat het RIVM ook altijd weer behoorlijk bijdraaid. Maar altijd te laat want: you cannot outrun exponential growth.

redanx | 21-03-20 | 22:05

In de media is het normale buitenlandse nieuws verdwenen, weet niet of ik mijn abo's zal verlengen.

CiTy3 | 21-03-20 | 23:22
▼ 1 antwoord verborgen

Rutte’s keuzes zijn politiek gedreven, om als redder des vaderlands herkozen te worden als de Putin van de Lage Landen.

Schemerlamp | 21-03-20 | 21:31 | 7

@John McClane | 21-03-20 | 21:55:

Er werd door een deugmevrouw van D66 al gesproken over de genderneutraliteit of juist het gebrek daaraan van dit virus. Misschien heeft het virus niet alleen een gebrek aan genderneutraliteit, maar ook aan politieke neutraliteit. Covid-19 is een... VVD`er! Daarom is Kuifje er dus niet bang voor!

GeenHeil | 21-03-20 | 22:05

@JohnMc, hangt ervanaf, wil men meer of minder centralisatie en globalisatie. En wat draagt er aan bij om dit te bereiken...
-Aluhoedje afzetten doet-

Canis.bonus.es | 21-03-20 | 22:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Belgie heeft vanavond op verschillende plaatsen de grensovergangen met Nederland fysiek gesloten.

van Oeffelen | 21-03-20 | 21:30 | 6

Seit 5:45 Uhr wird jetzt zurückgeschossen! Und von jetzt ab wird Bombe mit Bombe vergolten!

King of the Oneliner | 21-03-20 | 21:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Wij hebben vandaag besloten mijn moeder mee in quarantaine te nemen. Ze is 86. Ik gun haar geen eenzaamheid. En ik had het mn vader al beloofd voor die ging.

De wereld gaat er anders uitzien. Heel anders. Mijn moeder gaat dit niet eenzaam meemaken.

Denkhetnjet | 21-03-20 | 21:29 | 9

Mooi initiatief, Denkhetnjet!

Gewone_mevrouw | 21-03-20 | 22:09
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
FrankOngerust | 22-03-20 | 00:32

@omanders | 21-03-20 | 21:56: En wie zal dat dan moeten handhaven? Enig idee van de omvang? In Zandvoort hebben ze 3,5 veldwachter.

Crossing_The_Rubicon | 22-03-20 | 08:14
▼ 1 antwoord verborgen

Aardige poging, maar Feynman vergeet de factor incubatietijd. Die is gemiddeld 6 dagen, met een minimum van 2 en een maximum van 14(!).
Nu is na 4 dagen wel een significante populatie uit die twee weken zichtbaar, maar we moeten uitgaan dat het sturen op bekende informatie altijd een verdubbeling tot een verachtvoudigend achterloopt op de werkelijkheid die zeker nog gaat komen.

En zie hier *de* fout die al die plannen en maatregelen hebben.. net zoals in militaire operaties plan je niet voor wat de vijand doet, zoals het hele reageren in Nederland totdusver, maar je plant voor wat de vijand *kan* doen.
En elke planning moet dus uitgaan van 1% in Nederland dat op de IC *zal* moeten kunnen liggen.
Er is plek voor 2% van dat aantal.

Epistulae_Morales | 21-03-20 | 21:26 | 4

Je hebt gelijk, maar die 170.000 IC bedden komen er niet. Het beleid zal met vertraging achter de realiteit aanhobbelen.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:38

Het is gelukkig ook niet zo dat 1% van alle besmette gevallen op de ic terecht komt. Dat is van het aantal met klachten ernstig genoeg om getest te worden.

Dat aantal komt niet in de buurt van 170k.

TyrionLannister | 21-03-20 | 21:58
▼ 1 antwoord verborgen

Naar het kaartje kijkend: de volgende epidemie zal mogelijk vooral de bewoners van de Waddeneilanden treffen.
En dan iets over dat hamsteren: de tijden zijn veranderd we hebben minder grote gezinnen en minder familie. Er zijn 2,4 miljoen 1 persoonshuishoudens; als zij ziek worden dan kan er niemand boodschappen doen; en dat geldt uiteraard ook voor gezinnen met een invalide aan boord; of alleenstaande ouder met kleine kinderen. Die hamsteraars hebben groot gelijk.
En verder zou ik Thomas Mann's 'Tot in Venedig' nog wel eens willen zien. En zouden de mensen in Noord-Italië daar ook aan denken?

CiTy3 | 21-03-20 | 21:26 | 7

In de zestige jaren op de middelbare school een leraar die jááren had doorgebracht in een openlucht paviljoen van Dekkerswald. Die man werd met extra égards bejegend.

CiTy3 | 21-03-20 | 23:14

@426_Upgrade_Required | 21-03-20 | 21:42: tentje of een soort draaibare kas. Die kon steeds in de richting van de zon gedraaid worden. Ook werden TBC ers vetgemest, dat zou ook werken tegen TBC.

Acidstain | 22-03-20 | 00:09

Nederlanders kennende gaan die gewoon besmet boodschappen doen. Ze hebben overal schijt aan, toch? (de goeden niet te na gesproken)

FrankOngerust | 22-03-20 | 00:34
▼ 4 antwoorden verborgen

Liever ̶ ̶l̶a̶f̶ ̶ kaal dan dood??

King of the Oneliner | 21-03-20 | 21:25

Het enige cijfer wat echt betrouwbaar is, is het aantal doden. Laat dit nu net het cijfer zijn wat wereldwijd, cru gezegd, vrijwel niks voorstelt. En ja natuurlijk, ik weet het: het zal maar net jouw eigen oudje met onderliggend lijden zijn. Verschrikkelijk voor direct betrokkenen, maar dat is elk ander sterfgeval ook. Het is een lastige spagaat waar je als overheid inzit.

Pater.Koekkoek | 21-03-20 | 21:24 | 4

De vader (70+) van een vriendin van me is gisteren overleden aan Corona. Een andere vriendin (39, moeder) ligt momenteel aan de zuurstof.
Laten we zo voorzichtig mogelijk doen.

koolteer | 21-03-20 | 21:32
-weggejorist-
FrankOngerust | 22-03-20 | 00:37
▼ 1 antwoord verborgen

Feyman mist wat.
We zijn te laat en we doen te weinig.
Rutte zit op zijn handen en probeert zo weinig mogelijk te doen.
Met de kennis die we nu hebben (wat er in Italie is gebeurd, mensen uit het Noorden besmetten de rest vh land) moet er per direct een rigoreuze maatregel genomen worden. Het noorden van Nederland waar het aantal besmettingen nog weinig lijkt moet afgesneden van het zuiden: Kies maar een rivier en alle bruggen erover dicht incl geen treinen meer. Alleen vrachtauto's en ambulances worden door gelaten.
Beneden de rivier? Is nog maar op 1 manier te redden: Onmiddelijk en totale lockdown.
En er is gewoon geen keuze. Doe je dit niet dan zal in heel Nederland in korte tijd een epidemie uitbreken die niet te beheersen is, net zoal nu in het zuiden.
Door het zuiden af te sluiten kun je hopelijk de opmars in het noorden vertragen of beperken

ZomaarEen | 21-03-20 | 21:24 | 5

Afsluiten van het noorden had gekund, maar nu niet meer, is te laat, inmiddels tientallen besmettingen. Met dank aan voortvarend beleid Rutte en RIVM.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:03

In Nederland gaat men de coronapatiënten uit Brabant juist over het hele land verspreiden.

de honden blaffen... | 21-03-20 | 22:04

@de honden blaffen... | 21-03-20 | 22:04: Ja terwijl de IC's op dit moment de grootste besmettingshaard zijn. Degene die daar werkt maakt een grote kans de volgende gastheer of gastvrouw van het virus te zijn. Dilemma. Je helpt een paar Brabanders, maar je verspreidt de ziekte naar andere gebieden.

Graaier | 21-03-20 | 22:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Weer iemand die ik nooit meer als serieus te nemen persoon zal zien. Wat een smeerlap.

omanders | 21-03-20 | 22:00

Wat een totale lul

Botte Hork | 21-03-20 | 22:02

Bijna 300.000 nu.

jgrotius | 21-03-20 | 21:22

Kan er ook nog bij, storing distributiecentra appie heijn

Noujazeg | 21-03-20 | 21:21 | 1

Gelukkig hebben de meeste mensen inmiddels genoeg pleepapier...

Witte_Willem | 21-03-20 | 21:23

Omdat het einde der tijden nu is genaderd wou ik ook wel eens een keertje sex hebben op een begraafplaats.

Blijkt dat rukken daar niet is toegestaan.

King of the Oneliner | 21-03-20 | 21:21 | 7

Voor het zingen de zerk uit!

Piet Karbiet | 21-03-20 | 21:39

Tussen twee grafzerken ziet niemand je

Ridde Rogter | 21-03-20 | 21:47

Geilheid ben jezelf, weinig kans dat iemand je ziet. Hahahaha

De_fluitlokker | 21-03-20 | 22:08
▼ 4 antwoorden verborgen

De maatregelen zijn (veel) te laat ingegaan en we worden hier in Nederland geleid door geschiedenisleraren en juristen die geen benul hebben van exponentiële groei. Voor de ‘experts’ die telkens aanschuiven bij Nieuwsuur en Op1 geldt hetzelfde. (Behalve voor Ab Osterhaus, maar die wordt dan weer afgebrand door de Linkse Kerk en door achterhaalde beschuldigingen.) Binnen 10 dagen is er echter een tekort aan IC-bedden.

V.w.b. die mondkapjes is de realiteit al even bedroevend. Elke dag hoor ik dat men niet aan mondkapjes kan komen. Maar dit bericht stond 2 dagen geleden al online:

Het Rotterdamse bedrijf IGC International heeft sinds januari in Hongkong en China al meer dan twintig miljoen mondkapjes geproduceerd waarmee hulpverleners zich kunnen beschermen tegen het coronavirus. Het bedrijf wil ze nu ook voor Nederland gaan produceren, maar krijgt tot nu toe weinig gehoor bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

benjeallanggek | 21-03-20 | 21:21 | 2

Ab Osterhaus is de grootste charlatan die er is. Achterhaalde beschuldigingen? De man heeft miljoenen verdiend aan het zaaien van paniek en doet dat weer!
www.youtube.com/watch?v=pLHAP8wHqtg
Bijzonder veel zwitsals trouwens op Geenstijl.

vansuyle.com | 22-03-20 | 00:39

Taiwan 1 dode. Wanneer gaan we eens nadenken hoe dat verschil tov ons er is?

Michiel85 | 21-03-20 | 21:19 | 9

@Witte_Willem | 21-03-20 | 21:40:
Naast dat het grammaticaal fout is betekent "...!" twijfel, neem ik aan? Gezien de ontieglijke onzin die je uitkraamt?

citywok | 21-03-20 | 21:47

Op Ameland nog 0.

Ridde Rogter | 21-03-20 | 21:48
▼ 6 antwoorden verborgen

Begrijp ik het goed dat het punt van dit verhaal is dat we te weinig bedden, apparatuur en beschermingsmiddelen hebben? Wisten we al, toch?

Hoe dan ook: ik ben erg benieuwd hoe deze week zich zal ontwikkelen. Hopelijk zorgen de huidige maatregelen voor een flinke afvlakking. Maar dan moeten mensen ze wel toepassen: blijf lekker thuis, hou afstand als je dan toch de deur uit moet. Zo moeilijk is het niet. We gaan het zien.

beldewouten | 21-03-20 | 21:19 | 8

Dat wisten we dus niet. Volgens Bruno Bruins en het RIVM was Nederland goed voorbereid. Letterlijk zo gezegd. Dat bleek dus code voor: we zijn totaal onvoorbereid maar we zien het wel. Komt wel goed. Vast.

Stormageddon | 21-03-20 | 22:07

@snapal | 21-03-20 | 21:56: Dat is aardig van je, maar ik blijf liever bescheiden. Omdat ik weet dat ik heel veel niet weet.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:14
▼ 5 antwoorden verborgen

Hou nou eens op met die onzinnige paniekverhalen. Hoeveel meer moeten jullie Nederland nog verder de vernieling in helpen? Vergelijking met Uranium en kernsplitsing slaat echt als een tang op een varken. Of zijn er soms ook Uraniumdeeltjes die immuun zijn of waarbij een extra neutron alleen zorgt voor een licht verkoudheidje?

Dit hele coronavirus stelt echt geen reet voor. Gemiddelde leeftijd 80, 99% sprake van comorbiditeit. Zelfs al vertienvoudigt het aantal doden van dit virus nog, dan komt het sterftecijfer nog niet in de buurt van de griepgolf van 2018.

Sowieso slaat die hele lockdown nergens op. 0 bewijs dat het helpt tegen de verspreiding van dat virus. Harstikke ongezond al dat thuis zitten. Lekker met zijn alle bij elkaar thuis gaan zitten en de kinderen naar opa en oma omdat er thuis gewerkt moet worden. Landen met de meest verregaande lockdowns laten de hoogste sterftecijfers zien.

Blijf lekker in je eigen huis zitten of verkas lekker naar rottumerplaat als je zo bang bent voor dit virusje en andere mensen, maar laat de rest van de samenleving lekker met rust.

Antiquerulant | 21-03-20 | 21:18 | 10

@Waskraan | 21-03-20 | 21:59: Voor een loopneus, wat hoesten en waterige ogen hoef je niet thuis te blijven. Dat is namelijk wat de gebruikelijke symptomen zijn. Niet te onderscheiden van een verkoudheid. Sommige mensen merken helemaal niets.

Gezonde_Roker | 21-03-20 | 22:29

Slaap zacht.. Blijven wegkijken van de shit die er nu al is en de ergste shit moet nog komen.

FrankOngerust | 22-03-20 | 00:50

"Landen met de meest verregaande lockdowns laten de hoogste sterftecijfers zien".
Ben je nou echt zo dom?

Vage_eddie | 22-03-20 | 00:57
▼ 7 antwoorden verborgen

Een debat die Baudet aanvroeg een kleine twee maanden geleden was niet nodig.
Maar Rutte speelt nu de grote staatsman.

Miezerig | 21-03-20 | 21:18 | 1

Bush zei ooit 'You gotta catapult the propaganda'.
www.youtube.com/watch?v=VxnegxNEDAc
De media bepaalt hoe de gemiddelde Nederlander Rutte ziet. En het werkt, als een trein.
Feiten zijn overrated.

MaxiCosi24 | 21-03-20 | 21:26

Nu maakt Feynman mij ook nog bang voor haaruitval, veroorzaakt door het coronovirus.

ridder pompompom | 21-03-20 | 21:18 | 1

Nou als haaruitval het ergste is....

Lupuslupus | 21-03-20 | 21:43

Eng! Continuous Positive Airway Pressure is volgens mij wat jij gebeurt binnen z'n helm. Wellicht de enige manier om vocht uit de longen te houden is continu volpompen met zuurstof

Burg-Meesterburger | 21-03-20 | 21:41

Dit zijn zeker beelden die iedereen moet zien, met name de ontkenners.

Botte Hork | 21-03-20 | 21:49

@Burg-Meesterburger | 21-03-20 | 21:41: Druk verhogen ja, maar niet met alleen maar zuurstof. Wel met zuurstof verrijkte lucht. Te lang 100% zuurstof is schadelijk, vrije radicalen vorming enzo.
Als je geintubeerd bent, dan heet het PEEP. Positive End Expiratory Pressure.

Christ | 21-03-20 | 22:30

Verontwaardiging dient er te zijn over deze niet capabele bende politici, met Bruins voorop. Je zorgt toch dat er in eigen land als een gek mondkapjes gemaakt kunnen worden? Wat is daar in godsnaam zo moeilijk aan? Wat zien we? Vrouwen achter naaimachientjes kapjes in elkaar zetten want de politiek is weer lamgeslagen, het is om doodziek van te worden hoe knullig en dom hier opgetreden wordt!

lanexx | 21-03-20 | 21:16 | 5

@Balabanov | 21-03-20 | 21:27: Fleur Agema (PVV) heeft als een leeuwin gevochten voor de zorg op allerlei gebied. Bijna al haar moties werden verworpen. Tja wat moet je dan nog?

Lupuslupus | 21-03-20 | 21:45
▼ 2 antwoorden verborgen

We zullen overal ter wereld moeten leren van wat ons toekomt; een pandemie die alles wat we tot nu kenden aan diggelen helpt. De wereldhandel, de Europese handel, ons zorgstelsel, ons financiële stelsel, onze arbeidsmarkt, onze pensioenen maar hopelijk zo snel mogelijk ook het politieke stelsel. In het proces zullen er veel doden vallen en iedereen hoopt dat het zijn familie niet zal treffen. De realiteit is dat het ons allemaal zal treffen, direct of indirect.

Pater.Koekkoek | 21-03-20 | 21:16 | 5

@Michiel85 | 21-03-20 | 21:25:
En toch.. als u nu dood neervalt, zal ik er geen minuut minder om slapen...
Ik hoop dat u dat niet persoonlijk opvat want dat is precies mijn punt.

jemagookniksmeer | 21-03-20 | 21:48

LOL vrolijke vriend.
Komt allemaal best goed hier.
Wij Berbaartjes zijn gewend voor onszelf te zorgen, kunnen we best goed al zeg ik het zelf.

Berbaar | 21-03-20 | 22:04

20 procent van de reageerders begrijpt wat er nu eigenlijk aan het gebeuren is. Ik baal ervan dat ik bij die 20 procent hoor. Dit was het duwtje wat nodig was. Sterkte allemaal!!!

De_fluitlokker | 21-03-20 | 22:20
▼ 2 antwoorden verborgen

Op TV spreken ze over een prognose van 40.000 dod in Nederland alleen. Ik kwam uit op drie keer zo veel met mijn hoste klotse begonia wiskunde, gebaseerd op de trends in andere lande. Feynman komt ook op een 100.000. Dat kan gewoon gebeuren, of we nou hoog of laag springen. In huis afwachten en af en toe in een condoom gehuld boodschappen doen is niet de oplossing. Aanvaarding van dit lot is moeilijk maar dan kunnen we wel actief blijven om de collaterale schade te beperken.
Ik denk dat de beste hoop nog gelegen is in een vroege zomerse periode die het griepseizoen doet eindigen. Als de lucht droog is komt de spray met virus minder ver.

Tapioca pudding | 21-03-20 | 21:13 | 7

@Michiel85 | 21-03-20 | 21:18: Als de zomer voorbij is begint de herfst, Griepseizoen. In de zomer snotteren er gegarandeerd minder mensen.

Tapioca pudding | 21-03-20 | 21:26

Ik kwan op 120-240k bij eerste berekening na Rutte's "historische" groepsimmuniteit speech, bij 2e berekening met de kennis van nu op 107.000 doden in nl komende jaar. Het helpt om vooruit te kunnen kijken.

Binnenbaan | 21-03-20 | 21:26

Ah we doen voorspellingen. Laat ik hoog inzetten: ik verwacht, net als 2 jaar geleden, ongeveer 10.000 doden bovenop de normale mortaliteit.

vansuyle.com | 22-03-20 | 00:45
▼ 4 antwoorden verborgen

Maak je niet druk! Hydroxychloroquine en azithromycin Weekje slikken en je bent coronavrij! Echt waar! Big Pharma is woedend op deze ontdekking door de vlaamse arts.

sjuul69 | 21-03-20 | 21:12 | 9

Link? Ow nee mag jij niet

Omebert | 21-03-20 | 21:19

x. is woedend op deze ontdekking door y.
Ze gaan nog veel woedender worden als de mensheid merkt dat die medicatie helemaal niet zo duur hoeft te zijn en dat de mensheid stopt met schaapjes in een kudde te zijn en het niet meer pikt.
En dat dat geld beter gebruikt had kunnen worden voor aan handen aan het bed en tegen wachtlijsten.
Nu moet een ziekenhuis stoppen met behandelen of opereren omdat de verzekeraar dat beperkt want geld.
Totaal van pot.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:37

@Mr Dixit | 21-03-20 | 21:18: kijk timeline twitter van wierdduk, rob hoogland en realdonaldtrump

sjuul69 | 22-03-20 | 05:22
▼ 6 antwoorden verborgen

Wanner zal Duitsland ingrijpen? Geeft ook wel aan dat de samenwerking in de EU helemaal op zijn gat licht, in ieder geval met NL.

Rutte heeft zich natuurlijk niet populair gemaakt door een boek te gaan lezen toen er op hem gerekend werd.

polgroningen | 21-03-20 | 21:11 | 4

Hij ambieert het niet maar een presidentschap bij de Europese Unie kan hij nu wel vergeten met zijn lakse houding.

Miezerig | 21-03-20 | 21:21

De EU is totaal buiten beeld. Stelletje bureaucraten die alleen maar bezig zijn om macht naar zich toe te graaien middels fake beleid.
Nu is er een echte crisis en ze weten he-le-maal niks te bedenken.

Nuuk | 21-03-20 | 21:23

@Nuuk | 21-03-20 | 21:23:
De EU is volop bezig deze crisis uit te buiten. ECB heeft aangekondigd voor 750 miljard aan staatsobligaties op te kopen, nu inclusief dat van zwakke landen waar het al een overweging in heeft. Kortom: De staatsschulden van de op faillissement staande knoflooklanden wordt aktief overgeheveld naar de rest van de euro-zone. Zodat als er iemand uit de euro-zone stapt, dat land toch moet blijven betalen.
Prachtig integer volkje, die eurofiele vvd-stemmers...

Reaguurdeskundige | 21-03-20 | 22:01
▼ 1 antwoord verborgen

Weet u wie er 761 dagen in quarantaine verbleef, echter zonder Netflix,ps4, 50 gram wiet, een halve Aldi of 34.563 wc rollen?
Realiseren wij ons dat?

F. Jacobse | 21-03-20 | 21:10 | 15

Gerrit Jan van D.

VanBukkem | 21-03-20 | 21:36

Tom Hanks?

Nuchternederland | 21-03-20 | 21:47

Volkert van der G?
Ofnee, wacht, ik zet een joker in.

jemagookniksmeer | 21-03-20 | 22:11
▼ 12 antwoorden verborgen

Nogal boude uitspraak
Kun je ook wel toepassen op de griep.
Op dit moment is dát nog dodelijker, toen hoorde ik 'm niet.

Miezerig | 21-03-20 | 21:14

Als je snotterig bent? Honing is ook een goed antibioticum, als je twee eetlepels honing in lauw water mixt met een theelepeltje kaneel, werkt als een tierelier

ParanoidAndroid | 21-03-20 | 21:05 | 6

Gelul. Honing is geen antibioticum, ook niet met kaneel, toversprinkels Of wat dan ook er door gemixt.

captainobvious | 21-03-20 | 21:45

Klazien uit Zalk leeft dus nog en verschijnt zelfs in de panelen.

BenBinnen | 21-03-20 | 22:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Simpel regeltje:
72/% is de verdubbelingstijd.
20% nieuwe gevallen per dag, betekent 72/20 = 3,6 dagen
10% nieuwe gevallen per dag, iedere week een verdubbeling.

Bom-Petisco | 21-03-20 | 21:04 | 2

Sowieso klopt het niet. Als elke generatie 25 jaar duurt, dan heb je rond 1500 meer voorouders nodig dan er Nederlanders zijn op dat moment.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:19

@kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:19: Immigratie is je vriend. Overdrachtelijk dan. Ziekte, sterfte tellen mee. Dit gaat natuurlijk niet 1 op 1 op voor bevolkingsgroei. Wel als je 12% rente krijgt op je bankrekening.

Bom-Petisco | 21-03-20 | 21:33

Aan het einde van deze anderhalve-meter periode loopt Nederland vol met hippies. Want niemand kan meer naar de kapper.

kloopindeslootjijook | 21-03-20 | 21:02 | 7

@berbaar, ugh, u heeft ook de mobiele Corona kapper?

Canis.bonus.es | 21-03-20 | 21:21

De kapper hier is gewoon open, mevrouw obvious is gisteren lekker geweest en heeft weer een fijne kleuring van de uitgroei gehad. Die zou liever corona hebben dan zichtbaar grijs.

captainobvious | 21-03-20 | 21:47

@captainobvious | 21-03-20 | 21:47:
LOL herkenbaar, mevrouw Berbaar weet de kapper, manicure, pedicure en schoonheidsspecialiste ook nog steeds feilloos te vinden.
Vrouwelijke intuïtie?

Berbaar | 21-03-20 | 22:00
▼ 4 antwoorden verborgen

Het vervelende aan deze corona-uitbraak is, dat we niet bij de buurlanden om hulp kunnen vragen, zoals dat wel mogelijk zou zijn als er een meltdown in een kerncentrale zou zijn geweest. De buurlanden hebben zelf hun handen vol en hebben zelf hun voorraden nodig. Daarom is opschalen naar meer IC-bedden en meer zorgpersoneel erg moeilijk, zo niet onmogelijk.

De wijze les die we nu kunnen en moeten trekken uit deze corona-virus-pandemie, is dat we veel meer IC-apparatuur achter de hand moeten hebben, ergens luchtdicht verpakt en opgeslagen in een geschikte lokatie.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:01 | 7

@citywok | 21-03-20 | 21:29: Ze mogen in Taiwan iedereen met symptomen in quarantaine stoppen. En ze verzamelen erg veel persoonlijke gegevens van de inwoners en van de mensen die het land bezoeken. De Nederlandse sleepwet is er niks bij.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:06
▼ 4 antwoorden verborgen

Het glas is altijd halfleeg bij Feynman. Gaap....

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:01 | 14

@De waard zijn gast | 21-03-20 | 21:29: Italië telt heel veel 65-plussers, bijna een kwart van de bevolking. En dat is ook de groep waar de meeste slachtoffers vallen. Gemiddelde leeftijd van Corona-doden is er 79,5. Dat zegt toch heel veel? Bij de Spaanse Griep vielen er heel veel doden in de leeftijd 15 tot 30 jaar.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:37

@Kuifje-naar-Brussel | 21-03-20 | 21:37:
Wat mij dat zegt is zeggen 'dat het maar een griepje' is, onnodig veel nonchalance met zich mee brengt. Of maakt het allemaal niet zoveel uit want bejaarden sterven met griep ook met bosjes en dan mogen ze nu ook wel besmet raken doordat mensen zoals jij schouderophalend door het leven gaan in deze? Wat ik een beetje uit jouw woorden opmaak, maar verbeter me als dat niet zo is, is dat het allemaal niet zo erg is want 'bejaarden' of, zoals een ander hier behoorlijk bot opmerkte 'ja ze gaan dood, maar anders hadden ze nog 6 maanden langer geleefd woah' of iets van die strekking. Wat maakt de leeftijdsgroep uit wanneer je de ernst van een virus beschouwt? Waarom wordt er van alles uit de kast getrokken door jou en vele anderen om maar aan te tonen dat het niet erger dan een griepje is, maar vervolgens wordt er dan gegoocheld met leeftijden, aantallen, death rates en weet ik veel wat.
Daarnaast is veel niet bekend van het virus en belanden er dus procentueel behoorlijk veel jongeren van tussen de 20 en 30 met zware verschijnselen in de ziekenhuizen (check de stats van de VS maar eens). Ok, de meesten gaan niet dood, maar is dat normaal? Of 'griep-like'? Dat zoveel jongeren met 'slechts een griepje' worden opgenomen in ziekenhuizen? Het is ook nog eens vele malen besmettelijker dan griep. Ik zou graag willen dat die griep-vergelijking ophield want je vergelijkt een waterstofbom met een atoombom.
Uit onderzoek in China blijkt dat de meeste van de overledenen, buiten dat zij bejaard waren, ook nog eens een van de volgende zaken gemeen hadden: het waren verstokte rokers en/of ze hadden obesitas. FYI.

Even wat anders (voer voor conspiracy-theoristen onder ons):
De Spaanse Griep had overigens ook zijn oorsprong in China, als ik het volgende artikel mag geloven:
www.nationalgeographic.com/news/2014/...

De waard zijn gast | 22-03-20 | 00:45

@Antiquerulant | 21-03-20 | 21:35:
"Het is een heel licht griepje, dat nog... lang niet in de buurt komt bij grotere griepgolfjes." Geacht persoon, dit griepje is niet het griepje van 2018, dit griepje is pas net begonnen en een heel ander griepje... dus u vergelijkt appels met peren, net zoals heel veel andere mensen, die ook allerlei belachelijke aannames maken. Sorry hoor, maar wilt u er nog eens goed over nadenken?

Grietje Wilders | 22-03-20 | 00:49
▼ 11 antwoorden verborgen

"We zullen deze week ontdekken of de maatregelen op tijd zijn ingegaan."
Nee, Feynman, nee. 2 weken te laat.

4 weken terug, op maandag 24 februari, zei de RIVM:
"Dat het coronavirus nu ook in Noord-Italië in rap tempo om zich heen grijpt, is geen reden voor het RIVM en Nederlandse gezondheidsdiensten om nieuwe maatregelen te nemen. "We zijn goed voorbereid op een eventuele introductie van het virus in Nederland. Die structuur staat, of het nou in China of in Italië is"

Tegelijkertijd had de ANVR het volgende advies:
"Noord-Italië is een populaire wintersportbestemming onder Nederlanders. Volgens reisbrancheorganisatie ANVR kunnen Nederlanders ondanks de uitbraak van het virus "gewoon lekker gaan skiën" in bijvoorbeeld de Dolomieten. De organisatie zegt de situatie nauwlettend in de gaten te houden, samen met lokale autoriteiten. Maar er is vooralsnog niks aan de hand, oordeelt ANVR."

3 dagen later, op donderdag 27 februari maakte men het eerste coronaslachtoffer bekend, maar ik weet uit diverse berichten maar ook uit betrouwbare bron dat men dit al de dinsdag daarvoor wist.
Niks aan de hand mensen! Je zou ze verantwoordelijk moeten stellen voor alle doden en ellende die voortkomen uit die slappe en lakse houding. Zou Rutte hier ook naar de onderste steen gaan graven?
Mijn bloed gaat er van koken als ik dit zo terug lees :-(
www.rtvutrecht.nl/nieuws/2022130/rivm...

De waard zijn gast | 21-03-20 | 20:57 | 9

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:10:
Ja klopt, maar moet iets eerst tot pandemie worden verklaard voordat het serieus behandeld gaat worden? Blijkbaar wel, alsof het daarvoor niet ernstig genoeg was om adequaat te handelen en voorzorgsmaatregelen te nemen.

De waard zijn gast | 21-03-20 | 21:18

Er zal uiteindelijk wel een groot onderzoek komen naar een Rus die er is wezen skiëen. De doden worden straks met indrukwekkende bombarie herdacht. Alles om de aandacht van hun eigen incompetentie af te leiden. Waar hebben we dat toch al eerder gezien ?

B.Spiritus | 22-03-20 | 07:32
▼ 6 antwoorden verborgen

@ Miezerig: Jij bent het perfekte voorbeeld van DE DOMME NEDERLANDER die alles maar onzin vindt. Wel kerel wacht nog 2 à 3 weken en je gaat iets beleven; honderden, misschien wel 1000 doden per dag. Ach het is maar een griepje.

BoerinFrance | 21-03-20 | 20:57 | 10

@Miezerig | 21-03-20 | 21:26:
Je bent een botte harteloze lulhannes met je tekst over bejaarden. Miezerig ben je, die klopt wel.

De waard zijn gast | 21-03-20 | 21:37

@Gewone-Nederlander | 21-03-20 | 21:24: O die worden ook al niet meer getest... Alles om maar te kunnen zeggen dat de mordibiteit hoger ligt dan de cijfers zeggen.

TyrionLannister | 21-03-20 | 21:37

@De waard zijn gast | 21-03-20 | 21:37: Ben jij al 80, ouwe waard?

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:17
▼ 7 antwoorden verborgen

Zag foto's van het Amsterdamse bos vanmiddag. Nog nooit zo druk gezien. Ik verwacht dat Rutte maandag een algehele lockdown zal afkondigen. We schijnen het maar niet te willen snappen...

Kutwachtwoord | 21-03-20 | 20:55 | 6

Morgen lockdown. Maandag is een kutdag om een lockdown af te kondigen, dan komen we allemaal net weer op gang. Zondag is een goeie dag om een lockdown af te kondigen. Zondag staan we toch al stil.
Read my lips: Zondag.

VanBukkem | 21-03-20 | 21:30

De cruise-lobbyisten hebben een grote invloed bij Rutte.

B.Spiritus | 22-03-20 | 07:24
▼ 3 antwoorden verborgen

Ik ben verbaasd dat die Brabanders en Limburgers niet vermeld worden ……. Dat "fijne" carnaval - en nu om hulp roepen en patienten verplaatsen ……
Ik had jullie in je eigen sop laten gaarkoken …….

nietoptimistisch | 21-03-20 | 20:54 | 8

@Nietoptimistisch; Mooi die geveinsde solidariteit van moralistische deugers... Vergeet u niet te klappen bij de volgende oproep...

Mooie nick trouwens...!

Witte_Willem | 21-03-20 | 21:11

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:13:
RIVM zei dat die geen klachten had ook niet besmettelijk was.
Ja nu weten we beter maar dat wisten we al van de casussen uit China. Of hadden ze kunnen weten als hun huiswerk hadden gedaan.

Miezerig | 21-03-20 | 21:28
▼ 5 antwoorden verborgen

Goed stuk. Dat er nogal wat reaguurders zijn die kennelijk geen wiskunde en natuurkunde hebben gehad op de middelbare school valt me dan weer tegen. Ik had jullie hoger ingeschat.

Ivoren Toren | 21-03-20 | 20:54 | 6

Ah ja...

Corona + (paniek)2 = Apocalyps

Witte_Willem | 21-03-20 | 21:15

Dan snap je kennelijk ook dat je in dit geval alleen met de cijfers kan rekenen die je hebt. 1-4% van de mensen met ernstige klachten gaat dood. Niet van iedereen die het krijgt. Dat wordt hier over het hoofd gezien.

TyrionLannister | 21-03-20 | 21:41

@Ridde Rogter | 21-03-20 | 21:04: Verdammt noch mal, du Arschloch?

King of the Oneliner | 21-03-20 | 21:53
▼ 3 antwoorden verborgen

In Italië zijn de afgelopen 24 uur 793 mensen overleden door het coronavirus. Het is het hoogste aantal doden tot nu toe. 546 van hen stierven in de regio Lombardije en met name in Bergamo. Dat zou vooral komen doordat er voor hen geen plaats meer was op de intensive care.
Oftewel; Ik denk dat het kabinet Rutte nog wel spijt gaat krijgen dat ze het aantal IC-bedden van 1900 naar 1200 hebben teruggebracht. Oftewel wegbezuinigd.

canis lupus | 21-03-20 | 20:54 | 3

Rutte en spijt?

marrretje | 21-03-20 | 21:15

Dat is gedaan door Van Rijn. De levensvorm die nu in charge is van onze gezondheidszorg.
Bewust noem ik hem geen meneer, heer of man. Voor deze professionele lamlul kan ik geen cent respect opbrengen.

F. Jacobse | 21-03-20 | 21:16

Corona volgt geen natuurwet. Corona is geen element zoals uranium dat niet verandert. Het is een levensvorm dat als parasiet zich wil vermeerderen en onvoorspelbaar is. Net als de Spaanse griep kan ook deze griep zo maar verdwijnen. Of in nog agressievere vorm terugkeren. Ook weten we niet wat de beste aanpak is. We kennen dit virus en zijn kenmerken helemaal niet. De Spaanse griep zijn tweede golf een ramp voor de Denen, omdat ze de eerste golf niet hadden meegemaakt. Ook was dat virus juist dodelijk voor de mensen met het beste afweersysteem. Leeftijd tussen de 20 en 40. En nog gekker is en was dat het even later helemaal weg was. Roept u maar.

Graaier | 21-03-20 | 20:54 | 10

@Graaier | 21-03-20 | 21:01: Dat snelle verdwijnen was ook het geval bij SARS 1. Ook dat is nog niet verklaard.

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-03-20 | 21:18

@Graaier | 21-03-20 | 21:01: Vond net dit: Explained: How coronavirus differs from the Spanish flu of 1918 - With a case fatality rate of at least 2.5%, the 1918 flu was far more deadly than ordinary flu, and it was so infectious that it spread widely, which meant the number of deaths soared. Researchers believe the 1918 flu spared older people because they had some immunity to it. They theorize that decades earlier there had been a version of that virus, one that was not as lethal and spread like an ordinary flu. The older people living in 1918 would have been exposed to that less lethal flu and developed antibodies. As for children, most viral illnesses — measles, chickenpox — are more deadly in young adults, which may explain why the youngest were spared in the 1918 epidemic. The new coronavirus tends to kill older people and those with underlying medical conditions, and it does not seem to kill children. All of which means it will have far less effect, if any, on life expectancy.
As for the coronavirus case fatality rate, it is not yet known, but the latest data from South Korea, with 7,478 confirmed infections, shows one in line with that of seasonal flu. After testing 100,000 people for the virus, the country appears to have a case fatality rate of 0.65%.What the current situation does have in common with 1918, though, is the tenor of public concern.

Roadsurfer | 21-03-20 | 21:45

@Canis.bonus.es | 21-03-20 | 21:09: Even opgezocht. Ze gebruiken de gastheercel en her programmeren die. Waarschijnlijk halen ze ook de energie voor al dat werk uit de gastheer. Vervolgens schakelen ze het DNA van de gastheer uit, waarna vervolgens RNA of DNA-synthese en eiwitsynthese kan plaatsvinden. Uit door de gastheercel geproduceerde RNA/DNA en eiwitten worden nieuwe kopieën van het virus gevormd, die na het uiteenvallen van de gastheercel met duizenden tegelijk op weg gaan om nieuwe cellen van de gastheer te infecteren. Gevaarlijke gastjes die zonder goed werkend afweersysteem van de gastheer je levend opvreten met behulp van je eigen cellen.

Graaier | 21-03-20 | 21:54
▼ 7 antwoorden verborgen

Breaking:
in Italië zijn vandaag 53.578 (+6.557) besmettingen en 4825(+793) doden vastgesteld. Beide getallen zijn de grootste stijgingen in één dag. Het sterftecijfer is 9% dat is 2 (!) keer zo hoog als het gemiddelde van de WHO.
twitter.com/Erik_van_Soest/status/124...

Kamikazepiloot | 21-03-20 | 20:53 | 8

@Witte_Willem | 21-03-20 | 21:03:
Precies Willem maar de WHO beredeneert ook op die manier.
Ze zaaien daarmee onnodig paniek. Iemand die corona heeft is echt ontzettend ziek. Door die mensen ook nog eens een zeer slechte prognose te geven neem je alle hoop weg en zullen ze daadwerkelijk sneller verslechteren.

keestelpro | 21-03-20 | 21:13

@Witte_Willem | 21-03-20 | 21:03: weet je wat janken is, de situatie in Bergamo! De traumaheli vliegt continu om mensen van buiten Bergamo naar het ziekenhuis te brengen. Cazzo!

pibasso | 21-03-20 | 21:28

Het gaat niet om percentages maar om absolute getallen.
Die kun je niet weg redeneren.

Nuchternederland | 21-03-20 | 21:33
▼ 5 antwoorden verborgen

Onze oudjes en zwakkere horen nu opgesloten te zitten en zouden geen nieuwe IC klantjes meer kunnen/mogen zijn. Dus daar kunnen we heel veel winst pakken. Maar dan moeten die oudjes en zwakkere ook wel echt een maandje in quarantaine blijven! Allemaal!
Dus ook die zgn kwieke ouwe van 70 die zichzelf nog verzorgd. Vraag je kind of buur om eten en drinken te halen en gewoon binnen blijven.

Barbarous_Relic | 21-03-20 | 20:53 | 4

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:20:
Prima toch. Safety first en ff doorbijten. En we moeten er allemaal onder lijden en hopelijk krijgen we het op tijd onder controle. En/of helpt de natuur een beetje met de lente/zomer.

Barbarous_Relic | 21-03-20 | 21:41

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:20: Heel goed, mevrouw Lupuslupus. Echt met niemand praten, en vooral winkelen is gevaarlijk. Probeer thuisbezorgen via Albert Heijn.
En dan hopen dat binnenkort een medicijn beschikbaar is. Ze zijn al op de goede weg, dus.

King of the Oneliner | 21-03-20 | 21:57

Ik heb er 6 dagen van 12 uur opzitten. 12 uur op/12 uur af. Lid van een crisisstaf bij de overheid. We doen met passie waar we jaren voor geoefend hebben. GRIP 4, laatste keer was 2011. O, die lock down gaat er komen, met meer 'groen' op straat. Sterkte allemaal.

Crossing_The_Rubicon | 22-03-20 | 08:25
▼ 1 antwoord verborgen

Lockdown met Johnny

deugnietmee | 21-03-20 | 20:53

Dus?

niels5142 | 21-03-20 | 20:53

Degenen die spreken over de grootste crisis na WO2 herinner ik graag even aan de Cuba crisis van oktober 1962, die door een ternauwernood voorkomen nucleair Armageddon tot de complete ondergang van de mensheid zou hebben geleid. John F. Kennedy was de architect van een regeling met de Sovjet Unie die ons voor deze ondergang heeft behoud. Temidden van onbedachtzame haviken als legeraanvoerder Curtis LeMay die er op los wilden slaan. Dankzij deze magnum opus van Kennedy verkeren we in de op de keper beschouwd dankbare situatie dat we nu deze corona crisis te lijf mogen gaan. Normaliter waren we er allemaal al geweest of nooit geboren.

Ridde Rogter | 21-03-20 | 20:52 | 8

Eind jaren 70, het aanslingeren van de multiculturele samenleving. Met je watersnoodramp...

Pedronegro | 21-03-20 | 21:12

@Ridde Rogter | 21-03-20 | 21:09: U heeft de film gezien?

King of the Oneliner | 21-03-20 | 21:58

Ik heb ook nog Aids overleeft, dat waren ook enge tijden.

King of the Oneliner | 21-03-20 | 21:59
▼ 5 antwoorden verborgen

In Duitsland heb je vooralsnog weinig doden. Misschien komt dat doordat men daar veel bier drinkt. Hop werkt de vermenigvuldiging van onder andere influenza tegen.

Suncatcher | 21-03-20 | 20:52 | 9

Tsjechië staat nog steeds op nul doden en de hoppigheid van Tsjechisch bier is onovertroffen.... Wat nu ook merkwaardig politiek-medische gevolgen heeft is de hartelijke relatie van president Zeman van Tsjechië met de Chinese president. Tsjechië (Zeman is vele malen op bezoek geweest bij de communisten van China) krijgt een voorkeursbehandeling bij de levering van mondkapjes en beademingsapparatuur uit China.

Eeuwig..Op..Vakantie | 21-03-20 | 21:27

de één zegt hop, de andere honing, de andere vis, de andere zonlicht. Maar wat gebeurt er als je dat allemaal tegelijk doet.

King of the Oneliner | 21-03-20 | 22:02

@King of the Oneliner | 21-03-20 | 22:02: combi vis en zonlicht gaat stinken.

Jos Tiebent | 22-03-20 | 07:29
▼ 6 antwoorden verborgen

Ok, lekker handig, kernsplijting is bekend bij iedereen? Neem dan konijnen, nog leuker ook op de zaterdagavond. De reeks van Fibonacci met konijnen. Hoe vertraag je een konijnenplaag? Spreekt lekker tot de verbeelding en houdt het luchtiger terwijl je hetzelfde uitlegt. 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, uzw

hetgingperongeluk | 21-03-20 | 20:51 | 1

1 konijn gaat zich niet vermenigvuldigen .

marrretje | 21-03-20 | 21:27

He Mark, lees je mee? Je gaf zelf al aan dat je niet onmisbaar bent.

Dat klopt, je kan gemist worden als kiespijn. Treed alsjeblieft af, we hebben behoefte aan een leider, niet aan een supermarktmanager.

Alvast bedankt.

polgroningen | 21-03-20 | 20:51 | 5

@De waard zijn gast | 21-03-20 | 21:21: Dan zijn er nogal wat mensen dom. Want de waardering voor Rutte cs is erg groot.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 22:00
▼ 2 antwoorden verborgen

En jouw bijdrage is het aanwakkeren van paniek en angst. Erg weinig respect voor.

mono-culti | 21-03-20 | 20:51 | 2

Ga maar rustig slapen. Dat doet onze regering ook.

Misschien horen we maandag weer wat van ze. Het is weekend he?

polgroningen | 21-03-20 | 20:52

Idd, doet gewoon lekker met cijfertjes gooien maar helemaal niks over gewoon de griep cijfers van 2 jaar geleden. Of de swineflu uit 2009: 240.000 doden.....

TonyMontana010 | 21-03-20 | 20:54

Goed verhaal, mijn waarde Feynman. Prima te volgen, de uraniumvergelijking is absoluut verhelderend. Maar zijn we met dat huidige hoge percentage in Nederland niet op weg naar een meltdown, zoals kennelijk nu ook in Italië aan de gang is?

F. von Zeikhoven | 21-03-20 | 20:51 | 1

Gezien hoe een deel van de 17 miljoen bondscoaches omgaan met alle goedbedoelde adviezen, zitten we nog niet in de hamerfase van dit artikel: medium.com/@tomaspueyo/coronavirus-th...

Feynman | 21-03-20 | 22:00

De GS coronakaart/tracker is niet up to date.
Zoetje staat op 1, terwijl er daar 4 positiefjes zijn.

NiCeY | 21-03-20 | 20:51 | 8

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:23:
Thanks, heb nu grog. Is gewoon verkoudheid/griepje (patient zero hangt op de bank).

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:34
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat een poppenkast en een klucht begint het te worden dat hele gezeik, vooral het Social afstanding de anderhalve meter afstand.
Stonden er opeens rijen mensen bij de GAMMA, buiten.
Bij de lokale Albert Heijn slaan ze elkaar de hersens in voor basic macaroni maar in een bouwmarkt is het opeens problematisch.
We slaan door mensen, kom maar door met militairen op straat met geladen blauwe piepers want zo gaat het niet.

Miezerig | 21-03-20 | 20:51 | 1

Sluit je lekker op in je eigen zolderkamertje als je zo bang bent voor dit flutvirusje, maar laat andere mensen lekker met rust met je blauwe piepers. Totaalmalloot.

Antiquerulant | 21-03-20 | 21:28

1,4 x 1,4 = 1,96

VanBukkem | 21-03-20 | 20:49 | 6

Afronden is voor alfa’s

Canis.bonus.es | 21-03-20 | 21:06

@Canis.bonus.es | 21-03-20 | 21:06:
Er gaat ook een soort van gemakzucht van uit die we niet moeten willen. Precies diezelfde soort gemakzucht waar het hedendaagse onderwijs ook aan onderuit dreigt te gaan.

VanBukkem | 21-03-20 | 21:21
▼ 3 antwoorden verborgen

In ons geval is de ontsteking van deze kernbom de “patient zero” van het China virus, de 56-jarige man uit Loon op Zand, die zonodig eerst willens en wetens moest gaan skiën in Livigno om daarna hoestend en proestend aan te sluiten op de Brabantse polonaise.
Hoe. Dom. Naïef. Laconiek. Egoïstisch kan een mens zijn!? Kill wanderlust!

Cor_Onana | 21-03-20 | 20:49 | 7

@fredflange | 21-03-20 | 20:53: Oh, sorry. Dan is het uiteraard prima om je voorganger in de polonaise in zijn nek te blaffen.

Cor_Onana | 21-03-20 | 21:10

@John McClane | 21-03-20 | 20:59: Zijn kids zijn carnaval gaan vieren in Tilburg.

Cor_Onana | 21-03-20 | 21:11
▼ 4 antwoorden verborgen

2x2=4
4x4=16
16x16=256
256x256= heel veul

botbot | 21-03-20 | 20:48 | 3

Ik wil je rekensommetje wel verder afmaken hoor.
256 x 256=65.536
65.536 x 65.536 = 4,3 mld
Verder gaan is weinig zinvol, hebben we te weinig mensen voor.

Ichneumonidae | 21-03-20 | 20:59

@Ichneumonidae | 21-03-20 | 20:59: En 65536 (64kb) is ook weer precies de grootte van het adresseerbare geheugen van de eerste home computers in de jaren 80 draaiend op MS-DOS. En zo is het circeltje weer rond.

The7thGuest | 21-03-20 | 23:11

Zomaar een ideetje: zou het misschien handig zijn om gewone analoge beademingsapparaten te gaan gebruiken zonder alle IT en snufjes er aan? Produktie kan dan misschien morgen starten en al volgende week van de band af komen.

Paradijs | 21-03-20 | 20:47 | 5

Je bedoeld die ouwe meuk uit het Oostblok wat nu in de ramsj ligt bij Piets Army dump? Met die borrelde vaten en kwikmetertjes. Hm, good thinking.

Pedronegro | 21-03-20 | 20:57

@Paradijs | 21-03-20 | 20:52: Helaas zijn er iets meer mensen met een besmetting en in uw voorbeeld iets meer machines dan mensen die kunnen helpen. Als je dus al gaat investeren, dan doe je dit met apparatuur die zoveel mogelijk mensen helpt met zo min mogelijk Manpower. Het is niet dat ik u niet snap, maar uw idee is niet haalbaar.

mr_awesome | 21-03-20 | 20:57

Ze kunnen ook mond-op-mond beademing gaan geven, kunnen ze gelijk mee beginnen?

Petecoldfeet | 21-03-20 | 23:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat we 7e staan in het aantal besmette mensen geloof ik wel, compenseer het voor de bevolkingsdichtheid, waar komen we dan terecht, want we zitten hier ook met afzondering onfatsoenlijk dicht op elkaar.

Dezenaamhier | 21-03-20 | 20:46 | 8

@Peerkeoud | 21-03-20 | 20:58: In Engeland is vandaag de 1e corona patient genezen, een man van 56 jaar. Was daar 'breaking news'.

Lupuslupus | 21-03-20 | 21:26

@Lupuslupus | 21-03-20 | 21:26: Volgens Johns Hopkins zijn er in de UK al 65 mensen gerecovered en 2 in Gibraltar. In Nederland nog altijd maar 2.

Peerkeoud | 21-03-20 | 23:33
▼ 5 antwoorden verborgen

We zullen nooit weten of de maatregelen op tijd zijn ingegaan aangezien deze door een veel te groot gedeelte van de bevolking aan de spreekwoordelijke laars gelapt worden. Waarmee deze mensen zich direct medeverantwoordelijk maken aan veel corona doden. En zodra de capaciteit in de zorg tekort schiet zullen dat niet alleen hoogbejaarden zijn.

witwas | 21-03-20 | 20:45 | 3

Dat de bevolking die regels aan de laars lapt kan toch ook nu al door de regering kunnen worden opgemerkt? Dat maakt dat daar nu al voor gecorrigeerd zou moeten worden met extra maatregelen/handhaving, maar ik heb vandaag geen persco gezien.

BotteKop | 21-03-20 | 20:49

In italie is er ook te weinig discipline, zie wat daar gebeurt.....

pibasso | 21-03-20 | 20:58

@BotteKop | 21-03-20 | 20:49: Inderdaad. Maar de regering heeft te lang een laconieke houding uitgestraald ten opzichte van dit toch al eigenwijze en arrogante volkje...

Quichegerechtigde | 21-03-20 | 20:59

We kunnen ne nog niets zeggen over het beleid van nederland. Ik denk dat we daar pas over een jaar echt wat over kunnen zeggen. Komt het in andere landen met een volledige lockdown als een boomerang terug? Lukt het ons om te beheersen en per saldo over een tijdje relatief minder doden te hebben? De tijd zal het leren.

Leptob | 21-03-20 | 20:45 | 11

Dus halfslachtige maatregelen verjagen het virus in een maand? Gaaf!

Nuchternederland | 21-03-20 | 21:23

@VanBukkem | 21-03-20 | 21:01:
Ik hoop met u mee, maar waar blijft die groepsimmuniteit in Italie dan? Of zijn dat allemaal echt allemaal hoogbejaarden en mensen met verminderde weerstand?

Graaisnaaiert | 21-03-20 | 21:26
▼ 8 antwoorden verborgen

Weer een lang verhaal

deugnietmee | 21-03-20 | 20:44 | 1

Gelukkig kan jij het af met vier woorden, dat scheelt!

Rhenium | 21-03-20 | 20:56

Ik ben niet gek, ik heb een stuk groente voor mijn gezicht...

Klinisch dood | 21-03-20 | 20:44

Totale lock down voor drie weken en je bent van het virus af. Halve lock down, waar nog steeds mensen contact hebben, kan een lange zit worden. Maanden zelfs duren.

Wim Venijn | 21-03-20 | 20:43 | 7

Schreeuwde jij ook om een lock down toen er in Nederland per dag gemiddeld 527 bejaarden het loodje legde?

Wasbakplasser | 21-03-20 | 22:00

@Antiquerulant | 21-03-20 | 21:26:
Prima hoor. Als dat uw manier is van ermee omgaan, het bagatelliseren en downplayen en bij het minste of geringste andere mening 'paniekzaaier' te roeptoeteren.
Cijfers spreken toch van een ernstiger beeld. Sterkte met de realiteit!

Wim Venijn | 21-03-20 | 22:04

@Wim Venijn | 21-03-20 | 22:04:
Aansteller..

Wasbakplasser | 21-03-20 | 22:07
▼ 4 antwoorden verborgen

Die stadsbus in ambu-kleuren, hebben we die altijd al? En waarom dan?

John McClane | 21-03-20 | 20:43 | 3

Ja die is er al een tijdje.

koolteer | 21-03-20 | 20:48

Ik vind hem tof.

kleybeuker | 21-03-20 | 21:21

Allahu Akbar-bus.

Roadsurfer | 21-03-20 | 21:34

Als ik op dat kaartje zie dat er van noordoost Groningen geen besmettingen bekend zijn, is dat wel te verklaren. Die communisten daar van de Nieuwe CPN houden dat natuurlijk tegen...

F. von Zeikhoven | 21-03-20 | 20:42 | 3

Het virus is niet bestand tegen de boreale omstandigheden aldaar...

Klinisch dood | 21-03-20 | 20:46

In Delfzijl nu ook één patiënt in een tehuis voor ouderen.

Klinisch dood | 21-03-20 | 20:59

Naast een bejaarde in Delfzijl, een meisje van 16 positief getest in Scheemda.

GuusHetSchaapje | 22-03-20 | 00:00

Geynman, je verhaal is ingewikkeld. Wel goed om verwarring te veroorzaken met een verwarrend verhaal. Heel makkelijk en lekker voor de reaguurders die niet beter weten.

Jankvogel | 21-03-20 | 20:42 | 2

Jij bent echt een jankvogel zeg..

VerganeGlorie | 21-03-20 | 20:47

Want ja, we passen ons aan aan het niveau van het domste jongetje of meisje in de klas, want anders is het zo zielig voor ze!

Rhenium | 21-03-20 | 20:59

Beetje gevaarlijk om percentages te hanteren uit landen waar vermoedelijk meer, maar soms ook minder wordt getest dan hier. Het aantal ernstig zieken en overledenen als percentage van het aantal positief geteste personen zegt weinig tot niets, daaraan conclusies verbinden kan letterlijk levensgevaarlijk zijn

beetjeraar_toch | 21-03-20 | 20:41

Die vergelijking met uranium is erg verhelderend, maar niet heus. Krijg je per woord betaald bij GS?

Ichneumonidae | 21-03-20 | 20:41 | 1

Had inderdaad vervangen kunnen worden door: Corona is een besmettelijk virus. Elke corona-lijer steekt gemiddeld 2 of 3 mensen aan.

beldewouten | 21-03-20 | 21:04

Weet iemand trouwens hoe het met die Vindicat asocialen is?

Bigi Bana Boy | 21-03-20 | 20:41 | 6

Mijn dochter was daar onlangs tijdens de introductieweek. Het stonk daar naar kots, sperma en verschaald bier en de vloer plakte van het verspilde gerstenat. Nu is het er uiteraard uitgestorven.

Klinisch dood | 21-03-20 | 20:54

@Klinisch dood | 21-03-20 | 20:54: Toch wel interessant... Het bier gaat daar met emmers tegelijk over de vloer op sommige avonden, en dat het naar kots ruikt verbaasd me niks. Dat uw dochter dan ook nog de geur van sperma daar bovenuit kan ruiken is wel bijzonder, want dat wordt dus niet per strekkende meter door de tent heen gesmeten. Misschien kan ze beter haar studie overslaan, en "neus" worden bij één van de grote parfumhuizen. Dat is bijzonder goed betaald werk. Of misschien kan ze het zo goed ruiken omdat ze reeds op de middelbare school bij het gros van de mannelijke leerlingen bekend stond als het slikkende pijpsletje? Wie weet...

Rhenium | 21-03-20 | 21:11
▼ 3 antwoorden verborgen

Maar kloppen de officiële sterftecijfers wel in sommige andere landen?

stipjes | 21-03-20 | 20:41 | 3

Duitsland en Zwitserland hebben ongeveer evenveel doden, maar Duitsland heeft vier keer zo veel geregistreerde gevallen. Wat denk je zelf? Als een dode in Duitsland ook nog iets anders had, wordt die niet als coronageval geregistreerd, maar als kanker, astma, etc.

fredflange | 21-03-20 | 20:46

Kloppen ze hier wel?? Als er zo weinig wordt getest en het merendeel van de doden niet op de IC ligt?

witwas | 21-03-20 | 20:47

@fredflange | 21-03-20 | 20:46: Nee dat is niet waar, meerdere keren gehoord op tv in Duitsland dat als er iemand sterft en hij heeft o.a. corona is dat een corona doden.

jan huppeldepup | 21-03-20 | 20:56

Ondanks alle maatregelen lijkt het op een vakantie dag .. man man wat een stom volk zijn we intussen geworden. Bij hoeveel doden gaat het tot ons doordringen hoe serieus deze situatie is..

aardv@rk | 21-03-20 | 20:40 | 11

@Berbaar | 21-03-20 | 20:43: inderdaad lekker naar het bos geweest, wel met een boogje langs de rest gewandeld.

Urbanus_2.0 | 21-03-20 | 21:28

@Berbaar | 21-03-20 | 21:19:
U heeft net zoals ik invloed op uw eigen gedrag en verder bent ook u afhankelijk van het gedrag van 17 miljoen andere Nederlanders. Wat ik ervan heb gezien is nou niet direct hoopgevend.

Graaisnaaiert | 21-03-20 | 21:28
▼ 8 antwoorden verborgen

We waren toch zo goed voorbereid? We wisten het toch weer beter dan het buitenland? Het was toch maar griepje? We waren gewoon te laat! We hadden al meteen de zwaarste maatregelen moeten nemen.

Bigi Bana Boy | 21-03-20 | 20:40 | 10

@de honden blaffen... | 21-03-20 | 21:08: Ja, precies.

Peerkeoud | 21-03-20 | 21:12

@de honden blaffen... | 21-03-20 | 21:08: Het zouden deze feiten over Bruins weleens kunnen zijn die hem zoveel parten gingen spelen, dat hij daardoor een flauwte kreeg en meteen aftrad.... Wilders en Baudet hadden het hakblok al klaar staan, daarom vertrouw ik die aanstelling van PVDA'er v Rhijn ook niet... waarom niet Fleur Agema van de PVV genomen, hmm?

Keyboardspeler | 21-03-20 | 22:07

Wij zijn een kennis economie !

Der Schnitzeljäger | 22-03-20 | 06:54
▼ 7 antwoorden verborgen

Zijn er eigenlijk mensen die de Duitse sterftecijfers geloven?

fredflange | 21-03-20 | 20:40 | 4

Ja. Duitsers tellen mensen die overlijden aan iets anders dan primair aan corona niet mee.

En daar hebben ze gelijk aan, wat wel heel duidelijk wordt als je bedenkt dat verreweg het grootste deel van de aan corona toegeschreven overlijdensgevallen in feite niet zo gek veel met corona te maken heeft. Dat kan als een katalysator werken, maar is dus niet de oorzaak.

Ichneumonidae | 21-03-20 | 20:45

@Ichneumonidae | 21-03-20 | 20:45: Misschien moeten we dat dan ook maar ook doen in Nederland. Ik lees steeds dat de doden ook nog overig lijden hadden namelijk.

fredflange | 21-03-20 | 20:47

@fredflange | 21-03-20 | 20:47: In NL wordt vrijwel niks gemeten, in feite is er alleen een dodenteller - zelf daarvan kun je je afvragen of die klopt. Zou je die dodenteller 'loslaten' op aanvankelijk gezonde, niet bejaarde mensen, dan gaat die teller en de daarbij behorende hysterie nergens over.

Ichneumonidae | 21-03-20 | 20:53
▼ 1 antwoord verborgen

Die heeft in ieder geval geen last van muggen 's-nachts. En die anderhalve meter zal ook wel lukken...

F. von Zeikhoven | 21-03-20 | 20:38 | 2

Want muggen hebben een hekel aan venkel? Is geen knoflook hè

sjakei | 21-03-20 | 20:47

Feynman je maakt een heel ingewikkelde zaak nog veel ingewikkelder door die parallel te trekken met uranium.

keestelpro | 21-03-20 | 20:37 | 9

Dat is de rode draad in zijn stukjes. Een hoop tekst en weinig nieuwe feiten of conclusies. Ben al lang geleden gestopt met lezen. Lees wel de reaguursels af ten toe.

Rest In Privacy | 21-03-20 | 21:56
▼ 6 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen