Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Gaat Nederland ook in volledige lockdown?

Mark Rutte hintte er vanavond wel op dat het een optie is.

Woensdagmiddag is er weer een Kamerdebat over de coronacrisis. We weten dat de politieke eenheid ver te zoeken is. Binnen de coalitie probeert Rutte de rol van ongenaakbare staatsman aan te nemen, maar D66 - luidruchtige tweede viool in deze coalitie - lijkt ondertussen een soort eigen campagne te voeren. Rob Jetten die zijn standpunten via Twiter deelt, Sigrid Kaag die stomme klapvideo's maakt, en een sterke voorlichtingslijn die moet suggereren dat D66 on top of the situation is alsof de vvd überhaupt niet bestaat. De ChristenUnie hoor je nauwelijks, en het CDA misschien nog wel minder.

Tegenover Vak K, in de Kamer, staan PVV en FvD luidkeels te verkondigen dat de door Rutte genomen maatregelen niet ver genoeg gaan en dat de "herd immunity"-strategie meer gevaar dan goed doet voor de volksgezondheid. Jesse Klaver vindt min of meer hetzelfde, maar weigert in bed te stappen bij Geert en Thierry. Populisme voor eigen parochie, Nederland is al decennialang geen eenheid meer en de politiek is daar niet in de laatste plaats debet aan.

Op dit moment kunnen we concluderen dat het RIVM de ernst van de coronasituatie te lang heeft onderschat, en pas sinds vorige week echt in actie lijkt te komen. Het regeringsbeleid is daar vervolgens vrij snel op aangesloten. We gingen (net als het gros van de Nederlandse bevolking) van 'niks aan de hand, zolang je ze maar wast' naar het verbieden van grote bijeenkomsten en het stilleggen van evenementen, plus de oproep om thuis te werken. Daarna volgde na een druk uitgaansweekend alsnog - op zondag - het sluiten van alle scholen, en de enigszins naar hypercorrigerende overreactie proevende daar bijkomende horeca- en sportclubsluiting. 

Op maandagavond legde Rutte aan het land uit dat we rekening moeten houden met veel slachtoffers van het virus, maar dat het leven zo goed en kwaad mogelijk doorgang moet kunnen vinden, ook om de economie op gang te houden. Net als de zorg gaat de economie immers ook niet alleen over geld, maar net zo goed over mensen(levens) en daarin heeft Rutte dus een - zware - afweging te maken. Zijn keuze is gevallen op de  keuze om "herd immunity" als bijverschijnsel te accepteren, waarbij het virus geleidelijk de ruimte krijgt, en de optie om de maatregelen verder op te schroeven altijd open blijft.

De roep om strengere besluiten is groot bij sommigen. Niet alleen bij de oppositie, maar ook bij sommige media en zeker op sociale media. De risicoloze samenleving eist een dodental dat zo dicht mogelijk bij de nul ligt - een wens die niet strookt met de realiteit van dit virus. Bij Nieuwsuur vanavond sprak men over 40- tot 80 duizend doden door het coronavirus. Tegelijkertijd kondigde België een totale lockdown van het land aan. In respons op die berichten, sprak Rutte vanavond dus uit dat een "tijdelijke lockdown" ook in ons land tot de mogelijkheden behoort. 

Hij zei er bij dat deze situatie niet wenselijk is, en op basis van de huidige zorgcapaciteit en het aantal beschikbare IC-bedden ook (nog) niet noodzakelijk. Je zou deze uitspraken behalve als reactie op de berichtgeving van Nieuwsuur en de maatregelen in België ook op kunnen vatten als een eerste, nieuwe zet op het schaakbord tegen de politieke opponenten (en, wellicht, interne wensen van coalitiepartners), want hoewel Rutte zelf een stabiele indruk maakt (los van de vraag of hij daarbij goede beslissingen neemt of niet), is politieke eensgezindheid ver te zoeken. Ook twintig jaar politieke zorgprivatisering en bezuinigingen bijten Den Haag nu keihard in de kont, want die bikkels aan de bedden (die zelf ook grote coronarisico's lopen nu) staan wél Rutte's straatje te steriliseren op de overvolle IC's.

Maar wat kun je verder nog sluiten? De bouwplaatsen, de winkels (minus supermarkten), en je kan mensen vragen (cq dwingen) om thuis te blijven. Maar voor hoe lang? En tegen welke (economische) prijs? Hoe leg je een land stil dat normaal gesproken vierentwintig uur open is, en hoe weeg je de verloren mensenlevens op korte termijn af tegen economisch vernielde levens op langere termijn? Het is een valse tegenstelling om te suggereren dat het óf de kwetsbare bejaarden (en de overbelaste zorg) zijn, óf de algemene economie waar Rutte tussen moet kiezen.

We hebben dit met ons allen nog nooit meegemaakt. Sterker nog, we zijn juist meer vrijheid en welvaart gewend dan ooit in de geschiedenis, en die leveren we niet zonder slag of stoot in. De uitdaging is niet of we zo'n klotevirus kunnen verslaan (dat kunnen we namelijk best), de vraag is hoe groot de puinhoop is die we zelf aanrichten om die (vleer)muis in onze nationale woonkamer te vangen.

Je mag in dit land vinden van Rutte en zijn beleid wat je wil, maar vermoedelijk zijn er verdomd weinig mensen die op dit moment in zijn schoenen willen staan. Maar als u iemand weet die het op dit moment beter zou doen, staan we voor alle suggesties open. En geen Pim roepen, want die is al dood.

Maar hoe geloofwaardig zijn zulke voorspellingen?

Social
Social
Social

Reaguursels

Inloggen

De economie dient de echte wereld. Het is een manier van inrichting deels ook. Onnodig dode mensen komen nooit meer terug. Als het je eigen moedertje is kies je daar voor niet voor beurskoersen. Economie veert heus wel terug.

Valt vanalles op te bedenken.
Dode mensen zijn en blijven... dood...

Snap de keuze niet (althans.. minder ..)

iustus | 18-03-20 | 23:04

Alleen de mensen die het concept van exponentiële groei niet kunnen bevatten vinden vergaande maatregelen rieken naar 'overreactie'.

stampertje85 | 18-03-20 | 17:49

Virussen zijn een fact of live, de een onschuldig, de andere gevaarlijk. Virussen houd je niet tegen, als de één weg is komt de volgende weer. Zo is de wet van de natuur.
Het heeft geen nut om alles op slot te doen, dan kan je de hele wereld op slot doen want het volgend virus staat dan al weer voor de deur.
Beter is het om te accepteren, er gaan nu eenmaal mensen en dieren dood, de zwaksten eerst. Heel erg triest als je net als ik tot de zwakkeren hoort.
Toch blijf ik liever van het leven genieten dan opgekooid te zitten, daar zijn we niet voor gemaakt. Het heeft echt geen nut, niemand weet hoe er mee om te gaan.
Als er een vaccin komt is dat meegenomen, en anders is het beter om de verschijnselen en mortaliteit te dempen. Iedereen wordt verkouden, iedereen krijgt griep, een gemidelde griep uitbraak kost 250.000 tot 620.000 mensen het leven, en dat wordt als normaal aangenomen. DIt virus is pittig, maar niet onoverkoombaar. Paniek maatregelen werken averechts en verergeren het effect. De natuur kan som hard zijn, dat moeten we aanvaarden.

TonVerkleij | 18-03-20 | 14:42 | 1

Helemaal mee eens!

Maris v.d Hof5393 | 18-03-20 | 17:51

We leven tegenwoordig meer op prognoses dan op feiten. Al Gore begon ermee. En kijk waar we nu staan.

Knoopsgat | 18-03-20 | 13:04

Is er een reaguurder die daadwerkelijk een doodziek iemand heeft in zijn familie, vriendenkring, of überhaupt zo iemand heeft gezien?

Bloemschikliefhebber | 18-03-20 | 12:38 | 1

Nee, ik ken ook niemand met ebola, aids of iemand uit Nepal.

salsaparilla | 18-03-20 | 13:04

Nieuwsuur nieuws van alle kanten

oldskoolhollander | 18-03-20 | 12:07

De meest effectieve en simpele maatregel is ‘iedereen een mondkapje op zijn snufferd’. Nee daar voorkom je het oplopen van het virus niet mee maar beperk je wel de verspreiding. Maar in NL gidsland is inmiddels al een tekort aan die dingen voor de directe zorgverleners. Dat geeft wel aan met wat voor overheid we hier te maken hebben. Die 100km borden waren wel in no time geproduceerd....

drs. P | 18-03-20 | 11:38 | 3

Dat was gewoon geen sticker over bestaande borden heen. Misschien zullen het 1000 borden zijn geweest? 17 miljoen mondkapjes is 'best' een dingetje. Laat staan dat je dagelijks een nieuwe moet hebben.

salsaparilla | 18-03-20 | 13:03

Niet voor het medische gebruik, maar ook zelfgemaakte, wasbare kapjes met inlegfilter uit zakdoeken,keukenrol helpen overdracht in de bevolking vertragen.
Zie Singapore en andere landen.

MistaRazista | 18-03-20 | 13:33

Onzin Drs. P. Elk beetje bedekking over je gezicht doet de kans dat je besmet raakt dalen. De argumentatie die ik van veel (hoogopgeleide) mensen hoor is : "mondkapjes kunnen niet garanderen dat je niet besmet raakt, dus je kunt het net zo goed niet doen'. Ik moet eerlijk zeggen dat ik veel ontzag voor mensen die dit betogen kwijtraak: Een kleine kritische blik en je snapt dat gordels dragen ook niet garandeert dat je doodgaat in de auto, maar het verbetert de kans wel.
Bovendien bestaat er zoiets als 'viral load'. Hoe meer viruscellen tegelijkertijd in je lichaam komen tijdens je besmetting, hoe zieker je zult worden. Dit komt doordat de virussen een zekere verdubbelingstijd hebben, en als je met 1000 virussen besmet raakt, dan duurt het vele uren tot enkele dagen voordat ze zich vermenigvuldigt hebben tot een bedreigend niveau, wat belangrijke tijd is voor je lichaam om zijn verdediging op te bouwen. Als je (zonder masker) met een miljard virussen tegelijk besmet raakt, dan word je veel sneller en harder ziek.

stampertje85 | 18-03-20 | 16:28

Vrijdag stemmen ze het PVV voorstel nog weg. Zondag scholen sluiten.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 11:17 | 2

Precies!

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 11:58

Wat heeft het 1 met het ander te maken? Maatregel kwam van de regering. Voorstellen in de kamer worden behandeld door.. de kamer.

dexter_morgan | 18-03-20 | 16:34

Zwak! De vraag wie in zijn schoenen te willen staan. Is er echt een situatie die leiderschap vraagt dan zielig doen. Hij zou in deze situatie om te beginnen de politieke verschillen tussen de partijen moeten bevriezen voor zolang fe crisis duurt. Kom nou toch met het in zijn schoenen vraag. Ja!

Rest In Privacy | 18-03-20 | 11:15

De Chinezen sturen ons 120.000 mondkapjes. Zeer subtiele hint...

F. von Zeikhoven | 18-03-20 | 11:09 | 2

Gebruikte?

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 11:59

@F. von Zeikhoven | 18-03-20 | 11:09 Ik mag toch hopen dat die mondkapjes allemaal in ziekenhuizen terecht komen.

Goldfinger | 18-03-20 | 12:34
-weggejorist en opgerot-
fallusdownus | 18-03-20 | 10:34

Grapig al die burgers en zelfjourno's die denken het beter te weten. Het beleid is gewoon solide en leken kunnen het niet beter. Voor de betweters is alles makkelijk want de opinie is zonder consequenties.

MaarFeitelijk | 18-03-20 | 10:29 | 2

"opinie is zonder consequenties" ++ die zou op een gouden tegeltje moeten of als disclaimer in de twitterapp

GormSuil | 18-03-20 | 11:07

@MaarFeitelijk | 18-03-20 | 10:29 Dat dus, dank u. Het gros hier is opeens expert, of loopt in blinde paniek "ja maar in Italië..." te roepen.

Goldfinger | 18-03-20 | 12:36

Deze crisis is het begin van het einde van de democratie in onze westerse samenleving. Een test om te zien hoe genmakkelijk het volk zich kuddegedrag laat aanmeten en onder curatele laat stellen. De motor komt tot stilstand en de veranderingen zullen daarna drastisch zijn. *zet aluhoedje af*

Dubbelepunthoofd | 18-03-20 | 10:27 | 1

Ohh het is een test.
Jij bent al gezakt

Beste_Landgenoten | 18-03-20 | 10:53

Wel apart.
Dezelfde lui die hysterisch over het klimaat doen, roepen nu dat er tienduizenden doden zullen vallen.
De huidige stand is 43.

Bolder | 18-03-20 | 10:25 | 6

Er komen in de zomer medicijnen aan (o.a.TBC vaccinatie). Half mei gaat het virus tijdelijk op zijn retour vanwege de zomer. Zaak is dus om NU het zaakje onder controle te houden tot half mei.

ja-ja-nee-nee | 18-03-20 | 11:32

@ja-ja-nee-nee | 18-03-20 | 11:32: Heb je dit al aan de echte experts voorgelegd? Die zullen zeer blij zijn met jouw wetenschappelijke en voorspellende gaves.

Goldfinger | 18-03-20 | 12:38
▼ 3 antwoorden verborgen

Statistisch gesproken wel benieuwd naar het effect Corona over 9 tot 12 maanden hebben we dan een geboorte explosie yes or no.

william7055 | 18-03-20 | 10:16 | 1

Nog beter: hebben die dan allemaal automatisch corona?

blikjegrolsch | 18-03-20 | 10:32

Haha nog een topic, zit je dan in een leeg café te lullen.

sprietatoom | 18-03-20 | 10:04

Virologen weten niets over economie, en het aantal doden dat lange termijn valt als gevolg van economische schade. Dat kan namelijk heel groot zijn als de economie echt instort. Om te beoordelen of een lockdown een goed idee is moet je het niet alleen aan een viroloog vragen.

Speleding | 18-03-20 | 10:03 | 5

Virologie is een wetenschap en economie is zelfs achteraf geen wetenschap.

MaarFeitelijk | 18-03-20 | 10:27

@MaarFeitelijk | 18-03-20 | 10:27: Maar elke viroloog heeft een andere mening, en elke econoom heeft ook een andere mening.
Zie hier de niet wetenschappelijke parallel.

ja-ja-nee-nee | 18-03-20 | 11:36

@MaarFeitelijk | 18-03-20 | 10:27: Een nogal relevant verschil, dat zelfs de tot geschiedenisleraar opgeleide neoliberaal Rutte wel zal weten.

WirMachenMusik | 18-03-20 | 13:35
▼ 2 antwoorden verborgen

Als die sociale beroepen , geldschuivers, genderstudies, inclusiviteit en diversiteit geleerde, politiek activisten en noem maar op . Wat een vraag zal daar na de depressie naar zijn, die gaan dit land dragen .

Castor12 | 18-03-20 | 10:02 | 1

Pyramide van Maslow dus.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 12:00

In Duitsland heeft de regering bij het Duitse Dräger een bestelling geplaatst voor 10.000 beademingsapparaten. En ze hebben er al 30.000. In Nederland hebben we er 1100. Per inwoner minder dan Italië. Wat zijn de plannen hier? Gaat Philips voor ons produceren? Wanneer we allemaal immuniteit op moeten bouwen dan kan dit alleen met meer capaciteit. Wat zijn de plannen? En waarom worden deze vragen niet door journalisten gesteld?

Ron_Paul | 18-03-20 | 09:55 | 6

Overigens is de beurskoers van Dräger zowat verdubbeld binnen een paar weken tijd,

Heiner | 18-03-20 | 10:54

Daar moet door 1.2 miljoen ambtenaren hard over nagedacht worden. De eerste hindernis is genomen nog 10 (goedkeuringen) hindernissen te gaan.

ja-ja-nee-nee | 18-03-20 | 11:34
▼ 3 antwoorden verborgen

De simpele maar moeilijke keuze die we moeten maken is de volgende.
1. Totale lockdown voor een zeer lange tijd waardoor er een aantal doden minder zijn. De vraag is voor hoe lang omdat het overgrote deel oud/ziek is dus niet nog een lang en gezond leven voor de boeg hebben. Totale lockdown zal het land ook in totale armoede storten. Volgens mij beseffen mensen dat niet. De crisis van 2008 zal daar een lachertje bij zijn.

2. we kiezen de manier van Rutte nu, wat meer slachtoffers maar er is dan een kans om de economie nog enigszins te redden.

Hunter S. Thompson | 18-03-20 | 09:45 | 7

@Roger-Rabbit | 18-03-20 | 09:58: De mensen die echt ziek, zwak of dood aan corona gaan zijn over het algemeen niet de mensen die de economie laten draaien. Cru gezegd, het overgrote deel van de mensen die de dood vinden door corona kosten ons op dit moment alleen maar geld, daarmee zeg ik niet dat ze dan maar moeten gaan maar het is wel zo.
Verreweg de meeste mensen die corona krijgen zijn er met 3 dagen milde klachten weer vanaf. Daar kan onze gezonde economie best mee dealen. Een totale lockdown voor een lange tijd is echt iets anders, dat gaat echte armoede betekenen voor heel veel mensen. Armoede die wij sinds de oorlog niet meer gekend hebben.

Hunter S. Thompson | 18-03-20 | 10:16

Een zeer lange tijd is niet nodig.
D.w.z. alles dat korter dan 4 tot 6 maanden is, vind ik geen "zeer lange tijd".

gaffelbaard | 18-03-20 | 10:19

@Hunter S. Thompson | 18-03-20 | 10:16: Het blijkt dat mensen wiens immuunsysteem nooit heeft moeten "vechten" tegen ziektes juist degene zijn die risico's lopen.

ja-ja-nee-nee | 18-03-20 | 11:41
▼ 4 antwoorden verborgen

Tussen al het ge-nietes/welles en over elkaar rollende zelfbedachte experts (ook hier) ontwaar ik zowaar 1 (misschien zelfs 2, als ik de opmerkingen over de partijen met een C in de naam meeneem) zinvolle opmerkingen in dit topic;
En tegen welke (economische) prijs? Want mensuh……., (ook mijn) solidariteit zolang het ezeltje strekt!

D-Fens_1963 | 18-03-20 | 09:39

Vitale beroepen bescherming geven, de rest 3 of 4 weken in lockdown.
Mondiaal. Bevries de economie zoveel mogelijk, dan betaalt alles en iedereen mee naar eigen kunnen.
Na die lockdown heel geleidelijk de economie weer aanzetten, inmiddels is er dan meer, ook zelf gemaakt, beschermingsmateriaal voor de rest.
Dan moet dit smerige virus toch uitsterven?

Ben-Bataaf | 18-03-20 | 09:32 | 4

@SinisterNL | 18-03-20 | 09:44: Als we zo doorgaan hebben we in Nederland ca. 60.000 doden 2020.
Dat zullen oudere Nederlanders zijn die AOW en ook pensioen ontvangen.
AOW ca. 30.000 X 1000 p/m = 30.000.000 P/m in 2021.
Dat weten ze in Den Haag ook.
En als die arrogante leugenaars in Den Haag zo door blijven gaan, kunnen ze in 2021 altijd nog bij de pensioen fondsen, shell en bij unilever gaan werken te een geweldig salaris.
Nu een LOCKDOWN en de gehele criminele politiek in Den Haag ontslaan.

loekdeleeuw | 18-03-20 | 10:06

In dat geval ook de beurzen gedurende een langere periode op slot gooien. Die dragen met al die extreem rode cijfertjes elke dag weer heerlijk bij aan het volledig doom denken en het onnodig verder kapot maken van de economie.

oh no | 18-03-20 | 12:55
▼ 1 antwoord verborgen

RIVM heeft de geloofwaardigheid al lang verloren, verbazingwekkend dat de bevolking in meerderheid vertrouwen heeft in pinokkio.
Geen mondkapjes onvoldoende testen en ga zo maar door.
De zorg die uitgekleed is krijgt nu een veer in de reet van dit kabinet pas op als die er straks weer uitgetrokken word er zouden maar zo weerhaken aan kunnen zitten.

likdoorn | 18-03-20 | 09:29 | 2

Dit: over een tijd is dit virus probleem vrijwel op de achtergrond verdwenen en gaat dit beste kabinet ooit direct weer korten op de zorg. Want die hebben de afgelopen tijd al genoeg aandacht gekregen.
Zoiets.

EEnzame SchizofrEEN | 18-03-20 | 09:42

@EEnzame SchizofrEEN | 18-03-20 | 09:42: Een duur betaald uitgemergeld zorgstelsel en geen enkel oog voor eventuele calamiteiten. Misschien is dat wel de reden waarom het hier zo lekker gaat. "Waarom zou je zelf iets produceren als je het ook door Indiërs en Chinezen kan laten doen? Zo hebben wij tenminste tijd voor nuttige dingen." Navelstaarberoepen die elkaar in stand houden, maar eigenlijk niets zinnigs bijdragen.

Heiner | 18-03-20 | 09:49

In de migratiecrisis zijn de mensen ook met onbewezen wensdromen voor de gek gehouden en werden cijfers gemanipuleerd om die luchtballon niet te laten leeglopen. Ook toen hield de regering vol, tegen het gezonde verstand in. Terecht dat nu wederom hardop getwijfeld wordt aan het waarheidsgehalte van de cijfers die Rutte presenteert.

LucaBrasi | 18-03-20 | 09:26 | 1

Precies!

Ron_Paul | 18-03-20 | 10:12

scheelt wel druk op de woningmarkt

adeehaadeetje | 18-03-20 | 09:26

Straks de hoorzitting met Jaap en dan het Kamerdebat. Ik ga er vanuit dat na de dramatische uitzending van Nieuwsuur gisteravond steeds minder politici overtuigd zijn van de groepsimmuniteit. Waarom niet eerst een lockdown proberen? De economie is nu even wat minder belangrijk. Volg het advies van de WHO. Het Europees gezinde Nederland wordt nu op het verkeerde moment wel erg "nationalistisch". Daarbij valt het op dat de Nexiteers erg stil blijven. Als kwetsbare oudere hoop ik dat de politiek mij en velen met mij straks niet ter dood gaat veroordelen. En laat 50Plus het ook voor de doelgroep opnemen, want anders houdt men bij de verkiezingen geen zetel meer over.

Mannes | 18-03-20 | 09:20 | 5

We leven in nederland waar ECONOMIE UBER ALLES is. Maar ik zeg lockdown, sure, maar dan wel belastingen astronomisch omlaag omdat mensen geen inkomsten hebben gehad.

SinisterNL | 18-03-20 | 09:51

@SinisterNL | 18-03-20 | 09:51: Goed, doen we de belastingen astronomisch omlaag. Wie betaalt dan de zorgmedewerker? Hoe gaat die zijn eten kopen? Allemaal leuk en aardig zo'n lockdown, maar dan duw je miljoenen richting de WW en bijstand en hebben we geen werkenden meer om die op te hoesten.

Supporter | 18-03-20 | 10:08
▼ 2 antwoorden verborgen

Tis heel simpel. Het RIVM en Rutte hebben enorme inschattingsfouten gemaakt en daarmee te late en verkeerde aanpak. Omdat te maskeren greep hij niet dramatisch adequaat in maar deed of het onder controle was en bouwde de maatregelen per dag op zodat het consistent beleid lijkt. Hij kon zonder gezichtsverlies niet de ene dag "niks-aan-de-hand' roepen en de volgende dag in totale lock-down gaan. Denk dat het overgrote deel van het NPO-publiek dat ook niet begrepen zou hebben.

Premier Trutte | 18-03-20 | 09:19 | 1

Het enige wat zeker niet had moeten gebeuren is vliegtuigen vol met Iraniërs naar Nederland laten komen en de waarschuwing daarvoor in de wind slaan. MH17 herhaalt zich.

ja-ja-nee-nee | 18-03-20 | 11:43

Lockdown is valse hoop voor domme schapen. Iédereen gaat het krijgen, vroeg of laat. Al zouden we 5 jaar in lockdown gaan; da’s hooguit het onvermijdelijke uitstellen tot je zelf ouder en risico gevoeliger bent. Het enige wat we kunnen doen is de tsunami aan besmettingen remmen met de huidige maatregelen; zodat de IC’s elk risicogeval de beste zorg kunnen geven - maar da’s geen garantie op genezing. De verspreiding ging van 1 persoon naar heel de planeet; dat is exact wat er weer gebeurd na x-jaar lockdown, alleen dan weet je van te voren al dat het er meer dan één in en de exponentiële groei vanuit alle kanten tegelijk begint. Dit virus ga je krijgen - vroeg of laat; dus wat mij betreft liever vroeg met enige remming zodat de IC’s mensen de beste kans kunnen geven.

rendang31 | 18-03-20 | 09:16 | 6

"Al zouden we 5 jaar in lockdown gaan" is natuurlijk onzin. Tegen die tijd is er allang een vaccin, en een medicijn waarschijnlijk in een paar maanden. Met een lockdown koop je kostbare tijd, en groepsimmuniteit wil je krijgen via een vaccin(!!!), niet door de ziekte zelf.

Bovendien weten we nu twee zaken niet: wat zijn de gevolgen op lange termijn als je ooit ziek bent geweest (bijvoorbeeld hogere kans op longkanker), en welk percentage kan de ziekte meerdere keren krijgen (zijn al gevallen bekend).

Festen | 18-03-20 | 09:36

Dat is waar. het voordeel is dat het gespreid gaat gebeuren.

Lt-Kol Kilgore | 18-03-20 | 10:08

Onzinnig. Elk ziekenhuis is een sterfhuis omdat niemand op een enkeling het overleeft. Zie de praktijk. Dus een lockdown is het enige wat helpt.... Een vaccin is er waarschijnlijk al, maar moet getest worden. Ik denk binnen 1 maand nu de hele wereld bezig is.... Zolang moet je de risico's vermijden anders is het pure zelfmoord.... Alleen dan overleef je.... De mensen die er een beetje ziek van worden staan niet geregistreerd, dus dat is louter speculatie.... Ik denk ook dat dit dodelijke Rutte experiment over een paar dagen is afgelopen wanneer de doden stijgen en er niemand hersteld die voor immuniteit kan zorgen....

dijkbewaker | 18-03-20 | 10:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Die Rutte loopt de grote staatsman uit te hangen, maar heeft geen idee wat er gaande is (joligheid met handen schudden), heeft de zaken gewoon echt totaal niet op orde (tekort beschermende middelen - terwijl iedereen dat van mijlenver aan kon zien komen) en zit nog steeds op de lijn 'too little too late'. Onbegrijpelijk al die positieve commentaren op zijn optreden: prima als je de vader des vaderlands uit wilt hangen, maar eerste verantwoordelijkheid is toch wel dat je je zaken op orde hebt.

bleached | 18-03-20 | 09:15 | 1

Vergeet niet dat de stikstof crisis Rutte's grootste crisis ooit was... overigens ook ingezet door rivm..

4HoogAantWater | 18-03-20 | 09:27

Niemand zou er vanuit moeten gaan dat een nog onbekend virus binnen afzienbare tijd gaat zorgen voor kudde-immuniteit, of dat het vrijwel alleen ouderen gaat treffen. Vooral niet omdat het virus met deze wereldbevolkingsaantallen de kans heeft om razendsnel te muteren.
Wacht in ieder geval tot de zomer, wanneer het afweersysteem wat meer kans heeft. Dit is in de kern een bizar, walgelijk experiment.

SIogra | 18-03-20 | 09:09

Rutte & Bruno en de Coronacatastrofe

SIogra | 18-03-20 | 09:04

lockdown is hysterie. veel succes met de lockdown tot er een vaccin is, over een jaar of twee.

Zyprexa20mg | 18-03-20 | 09:04 | 1

Alle landen kampen hiermee hè? Dat vaccin is er echt heel veel sneller dan dat.

bleached | 18-03-20 | 09:23

Die defacto lockdown komt vanzelf: naast de IKEA gaat nu ook de Bijenkorf dicht. Er is niets meer te doen in de steden, geen reden om nog te winkelen.

hoevenpe | 18-03-20 | 09:01 | 1

online shopping..

starbuck280 | 18-03-20 | 09:03

Het "luister naar DE experts" argument van Rutte houdt gewoon geen stand. Omdat het alleen maar Nederlandse experts zijn die dit zeggen en zelfs de WHO nu openlijk kritiek heeft, naast overigens andere Nederlandse experts die het ook niet verstandig vinden. Of überhaupt sprake gaat zijn van herdimmuniteit is volgens de experts nog helemaal niet bekend bij dit virus, en bovendien als dat er al is komt is dat uiteindelijk automatisch en doet Nederland daar helemaal niets extra's voor. De suggestie van de gezonde mensen moeten het krijgen en de zwakkeren nog even niet is helemaal niet uitvoerbaar, gaan we iedereen boven de 50 een jaar lang op Texel opsluiten? Als we konden beïnvloeden dat alleen mensen het krijgen die er amper ziek van worden was er überhaupt geen wereldwijd probleem geweest. Je moet maximaal vertragen en zo snel mogelijk hopen op geneesmiddel/vaccin/dat warm weer ietsjes helpt.

een_mike | 18-03-20 | 08:56 | 3

De WHO is ook aan te rekenen dat ze veel te laat waren met dit een pandemie te noemen. Er waren talloze verwijten aan hun adres dat ze het zolang hebben uitgesteld omdat ze in de zak van China zaten. Maar nu hebben ze eindelijk het licht gezien en verwijten o.a. Nederland niet genoeg te doen.

Lupuslupus | 18-03-20 | 09:05

@Lupuslupus | 18-03-20 | 09:05: Helemaal mee eens, vrijwel alle experts hebben steken laten vallen. Maaa dan loopt de WHO toch nog steeds 2 weken voor op Nederland, laten we dan toch maar naar hen luisteren? Net als dat je beter naar Italië kan kijken als je 2 weken in de toekomst van Nederland wil kijken.

een_mike | 18-03-20 | 09:16

Onzin, Lupuslups – welkom terug trouwens – China heeft na wat strubbelingen open kaart gespeeld, er rouleerde tevens ruim voldoende filmpjes welke niet veel goeds voorspelden aangaande COVID-19. Exact op dat moment (dus toen China rigoureuze maatregelen nam) moesten mensen v.a. onder andere vacaties en cruiseden met een relatief hoge besmettingsgraad richting huis gevlogen worden, ik herinner me nog: GEEN SPECIALE MAATREGELEN en VRIJWILLIGE quarantaine bij thuiskomst. Wie blundert er hier nou?

Ik volg dit al af begin en China vecht als ’n malle tegen deze uitbraak, nu u weer.

Sw.Dwaallicht | 18-03-20 | 12:58

Een absolute "categorische" lockdown van Twitter en Facebook zou ook veel helpen

batvoca2 | 18-03-20 | 08:55

Waarom we het precieze aantal besmettingen niet weten nos.nl/artikel/2326748-waarom-niet-be...

Werkelijk aantal 10x hoger.
www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/art...

Als je uitgaat van 10x zoveel, dan kun je uitrekenen dan Nederland bijna 2x meer gevallen heeft dan heel Duitsland. Of ongeveer net zoveel als Duitsland en Frankrijk bij elkaar. Dat is nogal wat want, ter vergelijking, Frankrijk heeft nog 65 miljoen inwoners en Duitsland 85 miljoen. Wij in NL maar 17 miljoen. www.worldometers.info/coronavirus/#re... en op pagina scrollen naar of zoeken op "Confirmed Cases and Deaths by Country, Territory, or Conveyance"

Gevolg is dat je door deze Nederlandse cijfer-truc o.l.v. Pinokkio Rutte, nepnieuwsberichten krijgt van pseudodeskundigen die schrijven dat Nederland qua aanpak het zoveel beter doet dan omringende landen .

Mensen trap er niet in. De cijfers van het RIVM zijn geen afspiegeling van de bezettingsgraad in Nederland, maar wordt door Rutte wel misbruikt met het doel u valselijk te informeren omdat hij bang is en wil voorkomen dat simpele burgers zoals u en ik dan niet meer nuchter na kunnen denken (Rutte vind zichzelf zo slim dat hij denkt dat alleen hij als MP dat kan, en de burgers zijn volgens hem te stom en dom om na te kunnen denken, het blijft een arrogante kwast) en mischien in paniek raken.

www.parool.nl/nederland/crisisdeskund...

Maar ik voorspel dat Rutte's aanpak averechts gaat werken. Juist door die aanpak en cijfertrucjes met statistieken gaan mensen in paniek raken. Want, ze weten dat de cijfers onbetrouwbaar zijn dan. Het vertrouwen in de aanpak van de overheid zal dalen tot nul.

De minister van VWS moet RIVM bevelen eerlijk te zijn over de cijfers, incluis testen, tellen van besmettingen, waarom niet iedereen meegeteld word, het aantal geschatte besmettingen. Dat gebeurt nu niet.

Aan Hugo De Jonge moet je dat niet vragen. Dat is de cda-marionet van Rutte. Hij zal braaf doen wat Rutte zegt en die openheid echt niet geven zonder opdracht van Rutte.

Wilders heeft in dit geval gelijk.

Rutte speelt met levens.

Conclusie: Rutte gaat over lijken, en zegt: "Burgers, val dood. Krijg de ziekte. Stierf."

Dat is nou Rutte. Hij laat nu zijn ware gezicht zien. En als NLs burger schaam ik me kapot dat we hem als MP hebben. Echt. Ik schaam me voor Rutte.

gaffelbaard | 18-03-20 | 08:44 | 9

@Hunter S. Thompson | 18-03-20 | 08:52:
Nee, is idd ook onduidelijk maar ik wilde de NLse uitspraken toch ergens mee vergelijken, dus heb ik de cijfers per land genomen. Dat leek me de beste keuze.

Het punt dat ik wilde maken gaat ook niet over de precieze aantallen in Frankrijk of Duitsland, maar gaat over de ON-betrouwbaarheid van de NLse cijfers.

Rutte heeft zijn beleid gebaseerd op die cijfers. Dus in dit geval geldt: onbetrouwbare cijfers = onbetrouwbaar beleid = Russisch roulette met burgerlevens spelen.

gaffelbaard | 18-03-20 | 09:03

@hoevenpe | 18-03-20 | 08:53:
@janalleman | 18-03-20 | 08:58

Gemakshalve, tegel gaffelbaard | 18-03-20 | 09:03 is ook voor jullie.

gaffelbaard | 18-03-20 | 09:06

@zwartzondersuiker | 18-03-20 | 08:53: Hoewel ik Rutte niet mag,maar dat doet er nu niet toe,hoop ik oprecht het eerste.
Maar gezien het voortdurend telkens onderschatten en telkens een stap te laat zijn,gecombineerd met het miskleunen van het RIVM ,verwacht ik ,helaas, het tweede.

roberto9715 | 18-03-20 | 09:24
▼ 6 antwoorden verborgen

Ja, het is moeilijk voor Rutte en co. En ja, ze hebben het verkloot door véél en véél te laat in actie te komen en de zaak grotelijks te onderschatten.
Sorry, Van Rossem, maar ik ga géén begrip opbrengen voor het gigantische geklungel van dit kabinet, van het RIVM en de GGD.
Als je alle gebeurtenissen nog eens de revue laat passeren - het ontkennen, de klinkklare onzin die er verkondigd werd, het aarzelen, het treuzelen, niet durven doorpakken enz. - dan kun je alleen maar concluderen dat dit kabinet gefaald heeft.
Ze hadden de voorbeelden uit Azië en Italië voor zich, ze konden weten wat er aan kwam, en wat er minimaal moest gebeuren. En ze bleven een eeuwigheid op hun handen zitten.

KeesBruin | 18-03-20 | 08:41 | 5

Je gaat achter je bureau zitten met wat serieus aandoende voorwerpen eromheen, je leest met een ernstig gezicht een verhaaltje voor, je zegt dat niemand ongerust hoeft te zijn want jij waakt over ze met behulp van echt enorm deskundige experts en we doen alles met zijn allen. En dan: Bingo! Iedereen tevreden, iedereen trots op de verteller, iedereen opgelucht. Niet door wat er gezegd word, maar vooral door hoe het gezegd wordt en ja, de totale geruststelling dat het zich tenslotte allemaal ten goed gaat keren.
Zo doe je dat.

B. Randnetel | 18-03-20 | 08:58

Ik heb wel iets met Cobrai Kai gemeen. ''Strike First. Strike Hard. No Mercy.'' Ik zou dit kabinet liever vandaag dan morgen nog wegjorissen vooral omdat ik nul komma nul vertrouwen heb in de - vooralsnog wetenschappelijk niet bewezen -''immuniteitstherapie'' van onze allerbeste Mark. Ik maak mij écht grote zorgen over het risico dat meneer nu denkt te mogen nemen, want wáár baseert hij zijn beleid eigenlijk op? (Op de economie waarschijnlijk!) Hebben wetenschappers en virologen wereldwijd soms de kans op mutatie en herbesmetting al officieel uitgesloten? Volgens mij niet. Dus hoe kun je dan met droge ogen nog beweren dat mensen na een besmetting immuun zullen zijn voor een eventuele herbesmetting of een mutatie? Nee. Dat wij met zo'n gebrek aan kennis onze bevolking aan zo'n groot risico blootstellen dat gaat er bij mij écht gewoon niet in. Sorry. Motie van wantrouwen.

VBO_B_Niveau | 18-03-20 | 09:02

Zeer juist. En we mogen de Chinezen die de oorzaak van dit alles zijn, dankbaar zijn dat zij ons dit inzicht hebben gebracht.

Peter-Rissing | 18-03-20 | 09:05
▼ 2 antwoorden verborgen

moeilijk....in lockdown om een hoop memsen te redden en een onomkeerbaar en onherstelbaar verwoeste economie, of de doden accepteren en de mogelijkheid om na de pandemie de economie weer te herstellen.
met daarbij nog de grote onzekerheid dat het virus over een paar jaar - in gemuteerde vorm- weer terugkomt.

me163komet | 18-03-20 | 08:37

Voorspelling:
Over twee maanden is alles voorbij.
Rutte en zijn collega’s slaan zichzelf op de borst.
Dit hebben wij toch maar even goed opgelost.
Dank zij ons doortastend en verstandig handelen is deze verschrikkelijke crisis bezworen.
Er zijn tenslotte verkiezingen op komst.

Bolder | 18-03-20 | 08:37 | 6

Andere voorspelling :
Dit gaat nog zeker 6 maanden duren en Rutte wordt echt niet herkozen .

Koning BongoBongo | 18-03-20 | 09:12

@gaffelbaard | 18-03-20 | 08:57:
Idd,het is bekend dat pessimisten een veel realistischer kijk op de situatie hebben dan optimisten die zz vaak schromelijk overschatten.Arme wij....

roberto9715 | 18-03-20 | 09:28

@roberto9715 | 18-03-20 | 09:28: Och, het is nu geen wedstrijd tussen optimisten en pessimisten. En ook geen wedstrijd om wie gelijk of het vaakst gelijk heeft.

Ik denk dat de focus moet liggen op wat verstandig is. En Rutte's coronabeleid is het tegenovergestelde: onverstandig.

gaffelbaard | 18-03-20 | 10:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Nadat eerst de Pandemie ontkend werd komt langzaamaan het besef dat we binnen een paar maanden in een Depressie zitten, dus de overtreffende trap van een recessie.

Schemerlamp | 18-03-20 | 08:31 | 4
▼ 1 antwoord verborgen

Iedere twee dagen van tactiek veranderen is ook dwaas. Het doet me denken aan die mensen die in de supermarkt nog even gauw van rij willen veranderen. Daarnaast heb ik zelf helemaal geen trek in nog strengere maatregelen. Ik mankeer niets en ik vind die anderhalve meter al bijzonder irritant. Ik zie allemaal mensen die niet hoesten en niet snotteren die zich aanstellen met ellebogen en van drie meter tegen elkaar roepen.
Het moet maar, maar dan alsjeblieft het mildste scenario.

JvanDeventer | 18-03-20 | 08:30 | 3

Tijdens een griep golf waren er meestal mensen in je omgeving die ziek waren , nu bij de Corona ken ik er geen 1 . Zou die Corona golf nog komen ?

elevator | 18-03-20 | 08:42

U mankeert nu niets maar dat kan volgende week zomaar anders zijn.

Lupuslupus | 18-03-20 | 08:43

We gaan al in lock down alleen niet op last van de president. Thuiswerken, minder OV, scholen dicht,tandartsen en kappers werken amper / niet meer dan 1.5m afstand houden, winkels die sluiten, hoe ver zijn we al niet in een lock down? Door de huidige maatregelen gaat een ieder vanzelf in lock down alleen zal het kabinet z'n handen in onschuld wassen. Nooit verkondigd maar wel ingevoerd door bestaande maatregelen.

Super Grover | 18-03-20 | 08:25 | 5

leer eens wat het woord lockdown werkelijk betekent, het is niet 1.5 meter van elkaar af zitten in het cafe of samen gezellig in het park... met de kids waarvan de moeders de vingertjes schoonmaakt met een babydoekje na het spelen.

Heit is MOETEN. Mark is geen MOETEN premier, Mark is een 'we zien wel' premier. We hadden namelijk 2 weken geleden al in lockdown GEMOETEN.

litebyte | 18-03-20 | 08:33

@litebyte | 18-03-20 | 08:33: dan blijft u toch lekker op uw zolderkamer. Het is nog maar helemaal de vraag wat de beste strategie is. Want ook voor een lockdown zijn behoorlijk wat tegenargumenten te verzinnen.

Sterkekoffie | 18-03-20 | 08:39

@Sterkekoffie | 18-03-20 | 08:39: In de zolderkamer blijven zitten reduceert het risico om besmet te worden tot nul. Dat probeert men nu ook bij vele bejaarden- verpleeghuizen door geen bezoek meer toe te laten. Maar goed, ik ben al in zelf isolatie, dat hoeft de overheid mij niet te vertellen.

Lupuslupus | 18-03-20 | 08:52
▼ 2 antwoorden verborgen

De ik weet het beter strategie van Baudet en Geert vind ik in deze zeer storend. Normaal een FVD stemmer, maar zie nu toch echt liever eenheid in de politiek. Wat mij betreft ook complimenten voor de snelle aanpak en hopelijk adequaat financieel plan.

Sterkekoffie | 18-03-20 | 08:22 | 6

Dus als de nood hoog is en je vindt dat er dramatisch slechte oplossingen worden voorgesteld om uit de problemen te komen, dan kun je beter je mond houden?

B. Randnetel | 18-03-20 | 09:03

Snelle aanpak ???

Koning BongoBongo | 18-03-20 | 09:16

Ik zou je koffie wat minder sterk drinken...

Nipplechip | 18-03-20 | 10:09
▼ 3 antwoorden verborgen

Handig voor mensen die willen weten of je coffeeshop open is.
greenmeister.nl/

RickRD | 18-03-20 | 08:22

40.000 tot 80.000 klinkt als veel. Maar er sterven gewoonlijk ca 135.000 per jaar in Nederland. En in die 40.000 tot 80.000 zitten een hoop mensen die zonder corona dit jaar ook zouden sterven, of volgend jaar. De extra sterfte door toedoen van corona schat ik in als laag met deze cijfers: 5.000?

Misschien kunnen we wat maatregels opschorten? Maar misschien wordt het wel een stuk meer dan 80.000. Laten dus nog maar voorzichtig zijn.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 08:22 | 11

@seasicksteve | 18-03-20 | 08:46: eergisteravond een belgische arts op tv die stelde dat in zijn ziekenhuis ook veel mensen tussen de 30 en 50 jaar op de IC lagen.

canis lupus | 18-03-20 | 09:24

Je snapt dat 't 40 tot 80k erbij is? Mensen die gewoonlijk omvallen zullen dit als vanouds blijven doen, dus 't zal dan 175 tot 215k doden worden op basis van jouw 135k.

ReyNemaattori | 18-03-20 | 09:24

@canis lupus | 18-03-20 | 09:24: Dat komt vooralsnog niet tot uiting in de sterftecijfers. Er is niemand die gezegd heeft dat alleen ouderen ziek kunnen worden.

Skeptic70 | 18-03-20 | 10:01
▼ 8 antwoorden verborgen

Weet wel dat WNL staat voor "Wakker Nederland", maar bij Wodan, WNL/Goedemorgen Nederland is neit bepaald wereldniveau.
Integendeel.
Toen dat presentatiewijffie met dat onverstaanbare "rrrrjj-accent" voor de 6e x binnen 5 min. zei "Goedemorgen Nederland!!" was een baksteen een logische gewees.
Toen 1 van die gasten voor de 6e x in zijn praatje begon over "categorisch" (had meneer een nieuw woordje geleerd?) kwam de baksteen wederom in beeld.
Toen Afshin Ellian werd aangekondigd als Rechtsgeleerde, maar de luisteraar hoorde "Reisgeleerde", kwam die baksteen wederom & weer in beeld.
Toen die ene gast begon over "we weten het "categorisch" ALLEMAAL niet meer!^%!?$!" o.i.d. waren de bakstenen op, maar de remote lag ook lekker in de hand.
.
Wat er beurt als je het achterend van een varken kruist met schaap, is de vraag die opkomt.

chicago river | 18-03-20 | 08:21 | 1

WNL is nog altijd beter te pruimen dan de NOS. Maar dan ligt de lat wel laag. WNL valt mij ook vaak tegen. Niet scherp genoeg. Sommige gasten kunnen vrijelijk onzin vertellen.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 08:27

Wil ik in de schoenen van Rutte staan? Nee, nu niet, maar 2 maanden geleden: graag - Singapore enz. deden toen duidelijk voor hoe het moet.

jan99 | 18-03-20 | 08:19 | 4

@Castor12 | 18-03-20 | 08:21: Doen ze toch wel. Immers, als je die beschermingsmechanismes die je land open houden zo aftakelt dat je land gesloten moet worden heb je op een bepaalde manier behoorlijk gefaald.

starbuck280 | 18-03-20 | 08:47

@starbuck280 | 18-03-20 | 08:47: Over welke beschermingsmechanismes die het land hadden moeten openhouden hebben we het dan ?? Sluitingen ?

Castor12 | 18-03-20 | 09:54
▼ 1 antwoord verborgen

Lock-down of niet, het huidige werkt zo niet.
Scholen dicht maar de kinderen spelen nu buiten met elkaar.
Zgn thuiswerkers die deze periode zien als een extra vakantie. Volgens mij is het heel druk bij de Gamma.

postmodernismisdead | 18-03-20 | 08:18 | 2

Dat is toch de hele gedachte er achter, besmetten, maar met mate . Als jij een jaar binnen op je zolderkamer wil zitten houd niemand je tegen .

Castor12 | 18-03-20 | 08:23

De "strategie" van groepsimmunisatie lijkt
niet meer dan een pr-verhaal om de trage aanpak hier te verbloemen. Uiteindelijk volgt deze regering de andere landen, maar dan net wat later. De bekende slappe houding.

Schmalz | 18-03-20 | 08:16 | 1

Indeed!

Koning BongoBongo | 18-03-20 | 09:19

Bij ons op het werk (verwant aan de horeca) maken we ons vooral zorgen over de vrije dagen die we nog hebben staan, want we willen natuurlijk nog wel op vakantie van de zomer. [zucht...] Nederland is zich duidelijk nog niet helemaal bewust van de situatie.
Ik heb mijn vrije dagen er maar vast tegenaan gegooid want als we straks failliet zijn dan heb je helemaal niks aan die vrije dagen. Ik spreek uit ervaring.

Ander puntje: Ik wil de GS vanaf deze plek nog even een veer in de reet steken voor de dagelijkse (uurlijkse) corona-update. De GS zit er vanaf het eerste uur al bovenop, vanaf het moment dat het nog maar ""een griepje"" was en we allemaal ""nog gewoon handen konden schudden"".

VanBukkem | 18-03-20 | 08:15 | 2

Steekt er nog een veer bij. Respect.

Mats2018 | 18-03-20 | 08:22

De door de chinese overheid verstrekte perskaarten aan GS zijn, lijkt mij, inmiddels ingetrokken.

Leptob | 18-03-20 | 08:46

Dus ik moet Rutte dankbaar zijn dat hij doet wat van hem verwacht wordt als premier nadat hij jarenlang onze instituties heeft verwaarloosd, de nek omgedraaid en of overgeheveld naar de Brusselse machthebbers. Alles om zijn EU utopie te bevredigen. Alles om zijn machtige industriële vrienden het naar de zin te maken. Nee, ik ben hem niet dankbaar. Hij moet gewoon verdomme zijn werk doen waar wij als burgers hem voor hebben aangesteld. Zorgen voor het beschermen van onze soevereiniteit, het welzijn van het land en de burger. En alle neuzen één kant op? Dat is vragen om een dictatuur, ook in tijden van crises.

forecastle | 18-03-20 | 08:15 | 2

Helemaal mee eens.

B. Randnetel | 18-03-20 | 09:08

Alle neuzen een kant op heeft zelf jarenlang ondermijnd met het demoniseren van rechts . Dus niet negeren ,maar demoniseren .

Koning BongoBongo | 18-03-20 | 09:39

Ik las van iemand dat ie werd gediagnostiseerd aan de hand van een checklist via de telefoon met de ggd, waarbij de criteria nogal vaag zijn (sommige symptomen lijken op griep, sommige dingen herinnert niemand zich).
Anderen zijn positief getest, maar voelen zich kiplekker.
Maw van die getallen klopt geen ene reedt.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 08:14 | 5

@Lupuslupus | 18-03-20 | 08:29: Het gaat niet alleen om die latere besmettingen te verhinderend dan beperken, maar ook die zorg piek he.

starbuck280 | 18-03-20 | 08:38

@Starbuck jep maar dat doen ze dus nergens volledig. Dus die statistieken zijn zo betrouwbaar als een gehandicapte spreeuw.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 08:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Vrijdag de nieuwe doom, kom maar op met die lockdown

Eduard46 | 18-03-20 | 08:13

Het schijnt bij veel mensen maar niet door te dringen dat een lock down niet bedoeld is om dat virus te elimineren maar om de top af te vlakken, waardoor er meer tijd is en er een grotere kans is om de besmette personen die een IC bed nodig hebben ook daadwerkelijk zo'n bed te verschaffen , wat al moeilijk genoeg is, NL heeft maar 7/100000 IC bedden, dit tegen bv Italie die er 15/100000 heeft, en zie wat een bende het zelfs daar is.

zwellevertje | 18-03-20 | 08:12 | 2

Lockdown is nog steeds onderdeel van scenario 1, ook in de landen om ons heen alleen zijn die er minder open over dan Rutte.

hoevenpe | 18-03-20 | 08:16

Inderdaad, en dat komt door die domme speech van Rutte met z'n misplaatste 3 scenario's.
Gelukkig heeft ie zijn verantwoordelijkheid grondig in de schoenen van van Dissel geschoven.

Harry Turtle | 18-03-20 | 08:34

1 tot 2% doden is wel heel optimistisch gesteld.
Net even gekeken, Spanje zit op 4,5%, iran op 6% en Italië op 8%.
8% is ongeveer een kwart miljoen doden in Nederland. En we volgen de curve van Italië.
Volgens mij zijn ze een beetje in de war door al die griepje roeptoeterTs

Wim Venijn | 18-03-20 | 08:10 | 5

@Wim Venijn | 18-03-20 | 08:17: Maar waarschijnlijker worden de meeste mensen met serieuze klachten wel getest en de mensen met milde klachten niet. In mijn team hebben er 3 mannen (tussen 40-45 jaar) Corona gehad. Ze waren skiën en kwamen terug met klachten- 1 van de groep was arts dus die werd verplicht getest (de teamgenoten van mij werden dat niet) en die was positief: Corona. Alle 4 niet ernstig en allemaal weer hersteld. Dit is niet zozeer een wetenschappelijke sample, maar is wel een voorbeeld van wie er wordt getest.

nswc | 18-03-20 | 08:34

@nswc | 18-03-20 | 08:34:
Belangrijke vraag is, hoeveel besmettingen lopen er met een sisser af.
Uw verhaal stemt hoopvol. Of dat over de gehele linie zal zijn, valt nog te bezien.
Tot die tijd, lock down tot we meer weten.

Wim Venijn | 18-03-20 | 08:46

8% is een kwart miljoen doden? Hoe kom je daarbij? 17.3 miljoen mensen in Nederland. De helft loopt het virus op, 8% overleeft niet = 692.000 doden.

canis lupus | 18-03-20 | 09:29
▼ 2 antwoorden verborgen

Gisteren werd bij 1Vandaag verkondigd dat
Het is totale onzin was en fakenews dat ibuprofen het coronavirus zou verergeren en vandaag lees ik dit,
https:www.bmj.comcontent368bmj.m1086
Ik heb je slashen eruitgehaald wegens ban maar als je copypast in google kan je hem vinden.
Ibuprofen dus wel als nadeel!!

steekmug | 18-03-20 | 08:09 | 9

@steekmug | 18-03-20 | 08:13: je weet dat kudde immuniteit juist het idee is achter vaccineren? Alleen is er nu nog geen vaccin voor corona, het enige wat je kunt doen is langzaamaan x % van de bevolking besmet laten raken. En ja, daar vallen doden bij.
Verder ben ik geen deskundige. Het lijkt me verschrikkelijk om nu deze keuzes te moeten maken, want volgens mij is het kiezen uit twee kwaden.

Timide_Aso | 18-03-20 | 08:22

ibuprofen is sowieso een smerig goedje dat je niet moet gebruiken. Paracetamol is veiliger

frickY | 18-03-20 | 08:27
▼ 6 antwoorden verborgen

Lockdown komt vanzelf de komende dagen. Voor nu beginnen met social distance en alleen voor werk, boodschappen of medische zorg naar buiten. Online en telefonisch kunnen we er ook zijn voor de ander!

creatiefdenken | 18-03-20 | 08:08 | 1

En om even wiet te kopen natuurlijk.

The Green*Machine | 18-03-20 | 10:43

Dit virus zal de wereld voor vele, vele jaren anders gaan inrichten

grindbak | 18-03-20 | 08:08 | 4

@starbuck280 | 18-03-20 | 08:15: Het zet de arrogante, hoogmoedige mens die denkt alles in de hand te hebben, een paar stappen terug.

Lupuslupus | 18-03-20 | 08:33

@starbuck280 | 18-03-20 | 08:15: juistem misschien gaan vijandig tegenoverelkaar staande landen tot inkeer komen en na of tijdens dit hele gebeuren tot de conclusie komen dat samenwerken op deze Aarde de enige juiste manier is. Platzak raken ze allemaal wegens economische verbondenheid.

steekmug | 18-03-20 | 08:35

Nee voor altijd. Als het over zes jaar grotendeels voorbij is, wordt het nooit meer zoals ervoor.

Leptob | 18-03-20 | 08:36
▼ 1 antwoord verborgen

Stop het Coronaproject en geef onze vrijheid terug! !

luto333 | 18-03-20 | 08:07
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 18-03-20 | 08:06 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Goedemorgen, kunnen we even koppen tellen? Ik leef nog in ieder geval.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 08:06 | 6

Goed om te lezen! Sterkte en succes vandaag!

Rest In Privacy | 18-03-20 | 08:33

Insgelijks.

knutsel_ | 18-03-20 | 08:37

Present!

Canis.bonus.es | 18-03-20 | 08:52
▼ 3 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Omebert | 18-03-20 | 08:05 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

Laten we reëel zijn, wat is het verschil tussen wat nu gebeurd en een lockdown? De winkelstraten zijn al leeg, het OV ook en gaat terug naar een minimale basisdienstregeling, mensen kunnen niet naar de kroeg of de sportschool en wordt opgeroepen thuis te werken en onnodig sociaal contact te vermijden. Het enige wat lockdown nog toevoegt is het sluiten van de Hornbach en het verbieden om door het bos te wandelen, het is een label wat stoer klinkt maar in de praktijk niet veel verschil (meer) maakt.

hoevenpe | 18-03-20 | 08:05 | 3

Psychisch maakt het een groot verschil. Ik krijg nu al bij klanten strengere eisen dan het RIVM adviseert Sommigen weigeren al de toegang voor buitenwerkzaamhrden. De economie krijgt een ongelooflijke klap die we zomaar niet te boven komen.

Franciscus Borchwerf | 18-03-20 | 08:10

@Franciscus Borchwerf | 18-03-20 | 08:10: dat is juist wat ik bedoel, we zijn bijna al in lockdown. Het afkondigen gaat niet veel extra bijdragen aan het voorkomen van besmettingen. Nederland ligt al plat, alleen bij de IKEA en de Hornbach was het nog druk en die eerste is nu ook dicht.

hoevenpe | 18-03-20 | 08:19

@Franciscus Borchwerf | 18-03-20 | 08:10: De woningstichting zou de voegen in de badkamer laten vernieuwen (in al hun huizen). Kreeg bericht dat dat voorlopig niet doorgaat.

Lupuslupus | 18-03-20 | 08:20

Het is duidelijk dat ons beleid er van uitgaat dat er niet in zeer korte tijd een vaccin voorhanden zal zijn en dan is een totale lockdown nutteloos en zelfs schadelijk want het virus is er nog steeds, de economie veel verder verzwakt tot totaal gesloopt en de weerstand bij mensen door het thuis zitten ook verder afgenomen . zolang de zorg het kan behappen zo doorgaan en die leidend laten zijn is een prima optie . Enige gevaar voor dit beleid is dat als er wel heel snel een vaccin voorhanden is en ook massaal toepasbaar is we dan wel de verkeerde keuze hebben gemaakt maar is dat zo realistisch dat je daar op kan gokken ?

Castor12 | 18-03-20 | 08:04 | 1

Natuurlijk is lockdown nooit totaal. Iedereen die moet buitenshuis werken moet dit kunnen doen. Maar lekker samen in de park zitten omdat het terrasje dicht is moet stoppen want dan kan de zorg het waarschijnlijk niet behappen. Zie Italie.

redanx | 18-03-20 | 08:28

Goed filmpje, goed verhaal

mark1487 | 18-03-20 | 08:04

In ander nieuws eist Corona het volgende slachtoffer: een discriminerende leus is kennelijk op een woning gekalkt:

https://www.at5.nl/artikelen/200731/woning-in-diemen-beklad-met-racistische-leus-vanwege-coronavirus

Bron is de burra van Diemen (bekend van de doorgesnoven Groen(s)Links wethouder die de popo bespuugde bij zijn aanhouding en om een of andere reden niet vervolgd wordt). Verder geen details of wat de leus zou zijn. Wel met heel veel onderbuik gevoelens geplaatst op de tijdlijn van AT5 (kennelijk gebeurt er geen klap meer in mokum nu iedereen binnen in zijn schijtlint fort zit te bibberen).

Zo zie je maar Corona maakt je racistisch.

Graaf_van_Hogendorp | 18-03-20 | 08:01 | 1

De doorlopend gekwetsten staan voorlopig niet meer in de spotlights en dat zal gaan wringen . Even geen tijd voor nu dus oprotten .

Castor12 | 18-03-20 | 08:06

Lock die shit down! Als we dat pas doen als het zorgsysteem overbelast raakt, zoals Rutte meldde, dan is het al te laat. Wanneer beseffen we nu eindelijk dat je met corona 2/3 weken vooruit moet kijken en niet naar de status quo?

foetgoud | 18-03-20 | 08:00

Heeft iemand al voorspeld hoeveel mensen er dood gaan door een economische crisis? En hoeveel het lijden is van de levenden? Even ter vergelijk.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 07:59 | 5

@einStina | 18-03-20 | 08:10: Misschien wordt het duidelijk dat we meer op de EU moeten bezuinigen dan op de zorg. Prioriteiten stellen heet dat, ik hoop dat we eens goed wakker worden met z'n allen.

reagluurder010 | 18-03-20 | 08:28

@einStina | 18-03-20 | 08:10:
En anders hebben we oneindig economische voorspoed? Een nieuwe, zeer zware kredietcrisis hing al ff in de lucht hoor.

Harry Turtle | 18-03-20 | 08:30

@reagluurder ik help het je hopen, maar ik vrees dat de oplossing wordt: meer EU

@Harry oneindige voorspoed? Natuurlijk niet. Ik vroeg het me gewoon af, omdat velen alles ervoor over hebben om slachtoffers te verminderen, maar die vallen later alsnog wel ergens. Even ter perspectief en nuchtere afweging.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 08:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik las net dat een medicijn lijkt te werken. Het is een Japans medicijn tegen de Japanse griep. Zwaar middel, maar bij 200 mensen getest in China en Japan en in 4 dagen negatief getest op Corona.

asia.nikkei.com/Spotlight/Coronavirus...

Rest In Privacy | 18-03-20 | 07:54 | 9

@vanPruikem | 18-03-20 | 08:03: Ah, oke … " Studies hebben aangetoond dat het medicijn foetale sterfgevallen of misvormingen kan veroorzaken en in sperma kan worden overgedragen"

vanPruikem | 18-03-20 | 08:13
▼ 6 antwoorden verborgen

Wie zou er in zijn schoenen willen staan? Ik! Nog voor iemand van Herd immunity had gehoord had ik dit scenario al voorgesteld hier op uw eigen geenstijl. Alleen koos ik voor de humane versie gemixt met wat realisme. De balans tussen zorgcapaciteit en zorgvraag is nu al zoek in Italië waar wel een lockdown is. Dus waarom denkt Rutte dat wij zonder lockdown aan de vraag kunnen voldoen over twee weken?
Dus nogmaals wat we moeten doen: alle mensen van 50 plus thuis isoleren en de rest gaat werken en vermijdt al het onnodige contact. (dus horeca moet nadenken over afhaal- en bezorgopties) Mensen van 50+ die thuis kunnen werken, geen probleem. Mensen van 50- die thuis kunnen werken, zeker doen. Als we het punt van triage bereiken zakt de leeftijd naar 45. Als er daardoor ruimte komt op de IC stijgt de leeftijd naar 46 enz. Waarom is dit nodig? Vooral omdat steeds duidelijker wordt dat er WEL sprake is van asymptomale verspreiding. Hoe lang duurt deze isolatie? Verkeerde vraag: het is geen kwestie van stoppen of doorgaan, de enige variabele die steeds verandert is de isolatieleeftijd die stijgt bij zorg-overcapaciteit en daalt bij overvraging.

hustler01 | 18-03-20 | 07:54 | 8

@Franciscus Borchwerf | 18-03-20 | 08:14: dan maar even geen klantcontact dus

hoevenpe | 18-03-20 | 08:23

@VBO_B_Niveau | 18-03-20 | 08:16: Misschien moet er een maatschappelijke dienstplicht worden opgericht. Zodat al die mensen met droom baantjes toch iets kunnen (en opgeroepen kunnen worden) op het moment dat het nodig is. Het leven is een feestje geworden hier en niemand snapt meer hoe kwetsbaar we zijn.

reagluurder010 | 18-03-20 | 08:35
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat veel van de amateur epidemiologen hier lijken te vergeten is dat het virus ook na een lockdown gewoon nog aanwezig zal zijn. Hoe lang laat je de lockdown duren ? Daarna zal het virus simpelweg weer opleven bij gebrek aan immuniteit. Een vaccin laat nog wel twee jaar op zich wachten, is de verwachting.

The only thing we have to fear is fear itself. Don't feed the fear.

Cuban8 | 18-03-20 | 07:54 | 5

Lockdown is bedoeld om de piek op te vangen en de groei voorlopig te controleren, niet om het virus voortdurend te stoppen.
Dat was een valse tegenstelling van Rutte, met z'n 'scenarios'.

Harry Turtle | 18-03-20 | 08:18

@Harry Turtle | 18-03-20 | 08:18: no shit, Sherlock. Maar door een algehele lockdown stel je de piek alleen maar uit, maar vlak je hem geenszins af. We zullen er aan moeten wennen dat hier veel mensen aan zullen sterven en dat corona-doden, tot er een vaccin is, onderdeel zullen zijn van de nieuwe realiteit.

Cuban8 | 18-03-20 | 08:30

Het gaat nog muteren ook trouwens.

Lt-Kol Kilgore | 18-03-20 | 10:10
▼ 2 antwoorden verborgen

De antwoorden liggen 2 maanden in het verleden. De politiek had naar landen als Singapore, Taiwan en Rusland moeten kijken. Dan hadden we nu relatief normaal verder kunnen leven. Kun je nu wel net doen alsof de politiek hier niets mee te doen heeft, maar deze heeft besloten om de kat uit de boom te kijken. Om de richtlijnen van België en Duitsland te volgen ipv Israël en Japan. Normaal gesproken kan de regering het lakse beleid wegmoffelen. Dat is nu geen optie. Door de gemaakte fouten zitten we in deze onzekere situatie. Of een dodental dat oploopt in de tienduizenden, maar vanwege de ontoereikende beademingsapparatuur en beschermende kleding wel eens ver boven de 100 duizend doden kan komen te liggen. Of een economisch infarct.
Ik vind het enorm belangrijk dat we blijven wijzen op hoe we in deze situatie zijn terechtgekomen. En juist GeenStijl heeft hier een belangrijke rol in te spelen. Want anders leren we het nooit als volk. En dan zal de enorme ellende die nu onvermijdelijk is voor niets zijn geweest.

Ron_Paul | 18-03-20 | 07:53 | 5

Wrijf het er van mijn part nog maar een paar maanden lekker in hoor, mijn zegen heb je! (Ik ga deze totaal-faal nooit van mijn leven meer vergeten!)

VBO_B_Niveau | 18-03-20 | 08:22

Dit dus, blijf kritiek hebben, ook nu.
Ga niet mee in enkel die holle 'verbinding'.
Als je de economie had willen redden had je het meteen serieus moeten nemen, dat kan nu niet meer.
Met een virus valt niet te polderen.

Harry Turtle | 18-03-20 | 08:25

Vietnam had ook in uw lijstje moeten staan.
Voorbeeldige outban.
Vast wel via google te vinden.

jemagookniksmeer | 18-03-20 | 08:50
▼ 2 antwoorden verborgen

Komende 4 dagen zijn cruciaal. Als we dan met de 'officiële besmettingen' de 10.000 niet halen wijken we positief af van het Italiaanse model en krijgt Rutte cs waarschijnlijk gelijk. Alleen jammer dat er bijna niemand meer getest wordt, er inmiddels ca. 100.000 personen werkelijk besmet zijn en dat er nu al IC's het niet meer aan kunnen.

Geruststellend om te lezen dat meer dan 70% van de Nederlanders het beleid van Rutte steunt. Mooi man.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 07:50 | 9

@Gazelle | 18-03-20 | 08:02: tekort aan mondkapjes is een faal van rutte. Als het rivm niet drie maanden lang had liggen downplayen hadden ziekenhuizen wellicht maatregelen genomen. Nu hebben bijvoorbeeld tandartsen nog drie maanden kunnen hamsteren. Mondkapjes die direct van alle magazijnen richting ziekenhuis hadden gemoeten.

hustler01 | 18-03-20 | 08:07

@Kaas de Vies | 18-03-20 | 08:03: extra plekken is goed. Maar nog geen Cremona taferelen ergens in Brabant toch?

Gen. Maximus | 18-03-20 | 08:18

@Gen. Maximus | 18-03-20 | 08:00: Was gisteren op het NPO nieuws. Patiënten zijn overgebracht vanuit Brabant naar Utrecht en Rotterdam.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 08:42
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik zou kiezen voor een selectieve lockdown en dat zo lang mogelijk volhouden.
Reden:
Tijd kopen voor goede medicijnen/vaccins.
Economie stort sneller in,(wat sowieso gaat gebeuren) waardoor we niet meer aantrekkelijk zijn voor profiteurs en klimaatdwazen.
We bouwen daarna het land weer op met normale kaaskoppen.
Een harde reset naar een basic leven doet niemand kwaad, beter droog brood in goede gezondheid dan met een dikke portefeuille aan de beademing.

Eppo | 18-03-20 | 07:49 | 6

Een Star Trek-waardig ethisch dilemma. Vooralsnog neig ik toch naar het in bescherming nemen van lastpakken en dwazen tegen zichzelf. Ik hoop eerlijk gezegd dat Corona genoeg zwakke plekken binnen de samenleving heeft blootgelegd om realisme te kweken, ook bij degenen die er hiervoor niet ontvankelijk voor waren.

MickeyGouda | 18-03-20 | 08:08

@MickeyGouda | 18-03-20 | 08:08: Mister Data, analyze the situation and calculate all possible scenarios. Ensign Crusher, bring us into standard orbit. Engage. Lieutenant Worf, scan the planet's surface and locate all possible samples and specimens. Number one, prepare an away team! Counselor Troi, come with me, we have much to discuss in my private quarters! (Hehe!)

VBO_B_Niveau | 18-03-20 | 08:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Als de economie in Italië (of een ander land) instort, dan zou het best wel kunnen dat ze een oorlogamentaliteit aannemen en iedereen weer aan het werk zetten. Dat betekent dat het virus daar ruim baan krijgt om zich weer te verspreiden en vind het zich een weg weer naar NL. Het maakt dus niks uit of wij ons iets langer zogenoemd kunnen verschansen, uiteindelijk raak je toch besmet. Het enige wat helpt is groepsimmuniteit.

heldheino | 18-03-20 | 07:48 | 2

Iedereen die dat roept lijkt te vergeten dat groepsimmuniteit normaal verkregen wordt met een vaccin. Een vaccin dat bovendien al af is. Het kostte de yanks 65 dagen. Een nieuw record. Binnen een jaar zijn ze geproduceerd. Dus even wachten nog en niet meteen alle bejaarden opofferen please.

hustler01 | 18-03-20 | 08:03

@hustler01 | 18-03-20 | 08:03:
Minimaal een jaar, kan ook zomaar langer duren. Maar ze hebben niet binnen 1 dag 7 miljard vaccins gemaakt. Dus gaat zeker nog wel 3 jaar duren. Het enige wat het beste zou zijn, is een medicijn die het virus bestrijdt als je ernstig ziek bent

Dasright | 18-03-20 | 08:10

Nederland doet het slecht in aantal doden:
Duitsland:
Besmettingen: 9360 Doden: 26 = 0,3%
België:
Besmettingen: 1243 Doden: 10 = 0,8%
Frankrijk:
Besmettingen: 7695 Doden: 148 = 1,9%
Zwitserland:
Besmettingen: 2700 Doden: 27 = 1%
Nederland:
Besmettingen: 1705 Doden: 43 = 2,5%

Ernstige Zaken | 18-03-20 | 07:48 | 9

Niet iedereen wordt getest. Bij een mortaliteit van 0,5% zouden we al zo’n 8000 besmettingen moeten hebben. Zou kunnen..

Computer_says_no | 18-03-20 | 07:58

Als we absoluut al meer doden hebben dan Duitsland... vind ik het wel ernstig.

Ernstige Zaken | 18-03-20 | 08:00

We zijn toch ook veel dichtbevolkter?

Gen. Maximus | 18-03-20 | 08:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik mis toch wel een lieve reactie van onze banken, onze hypotheekverstrekkers. Wij hebben twaalf jaar geleden de banken overeind gehouden. Kunnen de banken dan nu ook ons overeind houden? Ik heb nu minder inkomsten. Net zoals heel veel mensen. De banken zouden nu, door als wederdienst tijdelijk een korting te geven op de maandelijks te betalen rente, hun imago wel eens heel goed kunnen oppoetsen. Ondanks de lage rentes verdienen de banken zat geld. Dus banken, doen jullie ook eens een keer lief? Laat ons eens blij zijn met jullie.

Leptob | 18-03-20 | 07:48

Met een totale lockdown kopen we kostbare tijd en een (tijdelijke) ontlasting van de zorg. De daarna oplaaiende lokale infectiehaarden zijn, door meer kennis en ervaring, beter te controleren. Het is een klotestrategie, maar wel een die minder doden tot gevolg zal hebben.
De CFR met herd immunity ligt waarschijnlijk rond de 3% door overbelasting van het zorgstelsel.
Ik neem mijn verantwoordelijkheid en zit al sinds vrijdag met het gezin in lockdown en werk vanuit huis.

Computer_says_no | 18-03-20 | 07:48 | 1

Mooi verhaal. Ik zit in een crisisteam in Rotterdam. 12 uur op, 12 uur af. Hier lopen dagelijks gewoon nog tussen de 100-200 stafleden rond.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 08:43

D66 is zo fel tegen de doodstraf. Bedoelen ze daar ook mee de 40 tot 50.000 die dood in gejaagd gaan worden?

Broadsquire | 18-03-20 | 07:47 | 1

D66 heeft de rekensom allang gemaakt: 80.000 dode bejaarden levert bijna een miljard op wegens wegvallen AOW en de pensioenfondsen krijgen nog veel meer ruimte. Ik snap het beleid van Rutte en Jetten wel hoor, de vergrijzing is gewoon te duur voor ons land en de ziekenhuizen staan er het slechtst voor in Europa.

ILF2 | 18-03-20 | 11:27

Met een fractie van al het geld dat nu door het putje gaat, en is gegaan hadden we noodhospitalen kunnen bouwen, apparatuur kunnen kopen en maatregelen kunnen nemen om de zieken op te vangen en niet thuis te laten rotten. Total lockdown is totaal gestoord. Leven in een politiestaat, vrijheden naar de klote. De maatschappij totaal ontwricht. Het precedent is geschapen om dit een volgende keer weer te kunnen doen wanneer het zo uitkomt.

Scepticus | 18-03-20 | 07:47 | 1

En nu snel terug in je hok.

Shitting Bull | 18-03-20 | 07:55

Het is dom geweest om drie scenario's te schetsen alsof het en keuze is. Het is allemaal dezelfde strategie, in verschillende gradaties.

Het is allemaal uitstel van impact die onvermijdbaar is zolang besmetting met het virus uiteindelijk een zekerheid is. Hoe meer je de verspreiding indamt, hoe groter de economische impact.

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 07:45

Het is dom geweest om drie scenario's te schetsen alsof het en keuze is. Het is allemaal dezelfde strategie, in verschillende gradaties.

Het is allemaal uitstel van impact die onvermijdbaar is zolang besmetting met het virus uiteindelijk een zekerheid is. Hoe meer je de verspreiding indamt, hoe groter de economische impact.

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 07:44

Als iedereen alles doet om te voorkomen dat hij of zij het virus krijgt, dan is het virus binnen een maand weg.
Dan kan net virus ziet niet meer verspreiden en dan verdwijnt het virus gewoon, net zoals ooit de Spaanse griep gewoon verdween.

Dit werkt alleen wereldwijd. En als het virus er over een maand nog is, dan houdt zich niet iedereen er aan.
Is ook een beetje moeilijk met 7 miljard mensen.

In ieder geval, voorkomen is beter dan genezen, want er valt niks te genezen want er isnog geen vaccin.

VanderGeelen-Coppens | 18-03-20 | 07:44 | 2

Dat zou werken als we op een eiland woonden, maar ga je daarna al het (vliegverkeer) naar de rest van de wereld voor jaren verbieden?

hoevenpe | 18-03-20 | 07:46

Onzin. Je kunt een virus als dit niet permanent indammen anders dan door groepsimmuniteit.

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 07:47

Mochten hier medewerkers van AH meelezen, zeg alsjeblieft tegen je filiaalmanager dat hij stopt met dat stompzinnige vernevelen van groenten en fruit. Kijk naar het verspreidingsgebied van de condens en je weet hoeveel mensen de sjaak zijn als er één besmette klant niest of hoest in de stroom. Ik heb dit al aangekaart bij het hoofdkantoor en het RIVM, zonder succes omdat men er zelf stellig van overtuigd is dat het systeem afdoende is getest. Dat is het misschien ook, voor bijvoorbeeld legionella, maar de gevaren rond Corona en de specifieke manier van verspreiden zijn daarin niet meegenomen. Is "een stukje versuitstraling" het risico echt waard?!

MickeyGouda | 18-03-20 | 07:43 | 5

@sjef-van-iekel | 18-03-20 | 07:49:

Volgens mij is het een extra koelingsmaatregel, geen vervangende. Bovendien loopt de condensstroom over houdbare producten die ook nog eens merendeels zijn verpakt én nu een gigantische omloopsnelheid hebben. Coronanood breekt marketingwetten.

MickeyGouda | 18-03-20 | 07:54

@MickeyGouda | 18-03-20 | 07:54: ik zie het hele verband niet tussen vernevelen en corona. Zou dat eenzelfde verband zijn als dat corona verspreidt zou kunnen worden door de hete luchtblazers die overal in de winkels hangen?

Leptob | 18-03-20 | 08:06

@Leptob | 18-03-20 | 08:06:

Corona is airborne. Kijk voor de gein is naar de afstand die de condens aflegt. Als deze virusdeeltjes bevat, ben je dus vrolijk Corona aan het rond sproeien. Ik krijg er in ieder geval een Floriade-flashback van. Neem nu als AH het zekere voor het onzekere en doe het niet.

MickeyGouda | 18-03-20 | 08:15
▼ 2 antwoorden verborgen

Het is allemaal heel eenvoudig, iemand die de uitkomst weet van 1+1 moet eigenlijk al kunnen voorspellen wat er gaat gebeuren als jullie niet voor een lockdown kiezen. Overigens, je bent toch te laat, in Belgie 2 weken te laat in Nederland 2,5 a 3 weken te laat. Maar kom een beetje damage controle kan geen kwaad.

Wanneer je weet dat 1 % overlijd (en dat is mild geschat) dan weet je dat er een shitload patienten op IC komt te liggen. Die nemen beperkte hoeveelheden bedden in. Gevolg, mensen met accute problemen gaan niet geholpen of slecht geholpen kunnen worden, en dan denk ik niet alleen aan de Corona patienten, maar ook ongevallen, hart patienten etc... Die toename van klanten holt het systeem uit dat al uitgehold is en op breekpunt draait door jaren van besparingen. Tot hiertoe ging het allemaal nog wat door gemotiveerde medewerkers en extra inspanningen. Maar dat blijft niet duren. Je kan maar een ding hopen en dat is dat je voor de komende 2 maand voor niks dringends in een ziekenhuis moet zijn.

Lt-Kol Kilgore | 18-03-20 | 07:40 | 4

De triage in ziekenhuizen gaat hier op aangepast worden. Leeftijd, gezondheid en vooruitzichten. Selectie in Nederland, wie had dat ooit gedacht?

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 07:55

Als iemand z'n reaguursel begint met "het is allemaal heel eenvoudig" stop ik meteen met lezen.

halbstark | 18-03-20 | 08:04
▼ 1 antwoord verborgen

Goed stuk Van Rossem. Voor die mensen die een totale lockdown willen: hoe lang zou dat dan moeten duren? Twee weken? Drie weken? Een maand, twee, drie maanden? Dat is niet vol te houden. En bij opheffing van die lockdown is het virus er nog steeds en er is door de bevolking nauwelijks weerstand opgebouwd. Ik geloof werkelijk dat de aanpak van Rutte en het RIVM de juiste is.

halbstark | 18-03-20 | 07:39 | 1

3 weken (geschatte maximum incubatietijd), iedereen die dan nog verschijnselen vertoond moet met het gezin langer in lockdown en uitvoerig getest worden. Ga je toch met ziekteverschijnselen de deur uit, wordt je gestraft (oppakken/bekeuren)

amateurrr | 18-03-20 | 08:15

De zwakke schakel in het idee van herd immunity, is dat het uitgaat van grote aantallen die het virus krijgen zonder al teveel verschijnselen. Dat is niet meer dan een theorie die door niets gestaafd wordt. Gelet op meer dan 40 doden bij ruim 1600 besmettingen, kom je op 200.000 doden met 8 miljoen besmettingen. En waarschijnlijk veel meer omdat de IC capaciteit ontbreekt, dus al die gezonde jongeren (die volgens het RIVM alleen milde klachten kregen) kunnen ook niet op de ic beademd worden.
Als het RIVM dit plan propageert, laat ze dan eerst maar een aantonen dat de meerderheid slechts lichte verschijnselen krijgt.

Franker | 18-03-20 | 07:35 | 4

Er zijn vee

meer dan 1600 besmettingen maar ik rekende de reaguurders in januari a cijfers voor van 100 tot 150.000 doden. Daf gaat dus uitkomen

Petroselinum crispum | 18-03-20 | 07:45

@kokkie klaphaak | 18-03-20 | 07:42: vergeet niet dat de meeste doden al onderliggende aandoeningen hadden. Dat zal bij het gros van de besmettingen ook niet aan de orde zijn hoop ik.

BakkerHenk | 18-03-20 | 07:51
▼ 1 antwoord verborgen

Wat een geneuzel dit. Het is tijd voor natuurlijke selectie. Dit gebeurt eens in de zoveel eeuwen: afscheid nemen van het zwakke deel van de populatie, gebeurt in de natuur dagelijks. Pokken, pest, Spaanse griep. Nu is er dus weer eentje. Gewoon accepteren, scheelt weer veel bombarie en 'specialisten' op tv.

Murk Ratte | 18-03-20 | 07:33 | 5

@volkenvaderlandnsb: goeie inhoudelijke reactie, dank daarvoor!

Murk Ratte | 18-03-20 | 07:49

Zei hij terwijl hij zijn laatste ademtocht uitblies.
Ik ben altijd beleefd, ik laat mensen netjes voorgaan, en als het om idioten zoals jij gaat, ben ik nog beleefder.

Broadsquire | 18-03-20 | 07:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Iemand heeft lonontsteking.... Dat kan coronavirus COVID-19 zijn, maar ook S. Pneumoniae of een Rhinovirus of een ander coronavirus of een Influenza-virus. Maar waar test je op? Als je niets test weet je het niet! Als je maar op 1 virus test weet je het ook niet! Kortom wat weten ze nou helemaal? Net alsof alle longontstekingen in Nederland door COVID-19 veroorzaakt worden. Yeah right elke goede analytisch en kritisch nadenkende arts/specialist zal je keihard in je gezicht uitlachen.

Roadsurfer | 18-03-20 | 07:29 | 3

Als ie nog de puf heeft na zijn overuren

Behangdelul | 18-03-20 | 07:33

Mensen met longonrsteking zijn allemaal getest

Petroselinum crispum | 18-03-20 | 07:48

@Petroselinum crispum | 18-03-20 | 07:48: Klopt. 4 weken geleden in het LUMC. Prima artsen. Het was er toen nog rustig.

Crossing_The_Rubicon | 18-03-20 | 07:57

Heeft iemand het al over het sluiten van grenzen gehad? Ik zie een oplossing: elke illegaal in Griekenland opvangen en een criminele Turk (handjes afgehakt) uit NL terugzenden. Zo krijgen we hier lege bedden, raken we criminelen kwijt en heeft Frontex ook een functie (want beveiligen doen ze niet).

Abugreip | 18-03-20 | 07:29

Ik reed gister over een bijna verlaten snelweg.
De borden 100km waren net van het zwarte plasric dat er overheen zat ontdaan.
Verderop langs de snelweg stonden tot twee keer toe politieauto’s te flitsen. Fijn om te zien dat de prioriteiten goed gesteld worden door onze volksvertegenwoordigers in deze barre tijden.

penis-aqua-rosA | 18-03-20 | 07:27 | 3

Ze hebben al gecommuniceerd dat zo zich alleen met zware criminaliteit zouden bezig houden. Kennelijk valt te hard rijden daar ook onder.

heldheino | 18-03-20 | 07:39

Ze moeten nog voor circa 90 miljard bij elkaar flitsen, anders moeten ze de belastingen omhoog gooien ;)

oh no | 18-03-20 | 07:42

Die economische steunmaatregelen moeten ergens van betaald worden

kokkie klaphaak | 18-03-20 | 07:45

Wanneer er een schild moet worden opgebouwd dan lijkt het me raadzaam om de plekken open te houden waar de minst kwetsbare groepen komen en die te vragen zich niet te mengen met de meer en meest kwetsbare groepen.
Zelf ben ik alleenstaand, geen kinderen, en als er 98% overlevingskans is zou ik best willen helpen een groepsimmuniteit op te bouwen.
Uiteindelijk is er toch 60% kans dat je het krijgt en dan maar zo snel mogelijk.

roevka | 18-03-20 | 07:26 | 4

Misschien alleenstaand, maar wel reflectief naar de kudde. Mooi dat je er op deze manier in staat, roevka. Kudos.

MickeyGouda | 18-03-20 | 08:19
▼ 1 antwoord verborgen

Vergelijkingen maken met het jaarlijkse aantal doden in het verkeer of het aantal natuurlijke sterfgevallen dan wel wat griep sowieso aan slachtoffers maakt is wel zo naïef. Corona is van geheel andere orde, staat volledig los van alle andere zaken. En om onderliggend lijden als excuus te nemen, want ze zouden anders toch wel dood gegaan zijn, is een manier om te proberen iets wat op zich vreselijk is, acceptabel te maken. Want dan is het opeens heel normaal.

Broadsquire | 18-03-20 | 07:26 | 2

Hoezo acceptabel maken. Onderliggend lijden, een verzwakt immuun systeem en verslechterde gezondheid zijn nu eenmaal risico factoren. Ook in het griep seizoen. Punt is dat er nu heel veel mensen tegelijk ernstig ziek worden (longontsteking) en ongeveer 2 weken op de ic moet verblijven. Dat is namelijk ook wat er gebeurd in het griepseizoen, alleen niet in zo’n sterk stijgende lijn. Super tragisch, maar punt is dat die plekken nu allemaal tegelijk bezet Beginnen te raken waardoor je een situatie krijgt die het eerst komt die het eerst maalt.
Het meest tragische is dat je dus keuzes moet gaan maken die eerder niet hoefden te worden gemaakt. Wie gaan we voorrang geven op de ic. Dát is de meest bittere pil, het zou maar over je vader of moeder gaan, die net aan de chemo is begonnen, of diabetes heeft of een hartkwaal heeft opgelopen. Net nu... Dat is de tragedie.
Wat het ook zegt is dat de mensen die verkouden zijn en vermoedelijk corona hebben dus hun verantwoordelijkhed moeten nemen en niet moeten denken; ow ik voel me een beetje snotterig (dat is corona voor de meeste mensen) is dit nou dat corona virus?
Kortom wees niet als deze domme egoïstische doos: www.dumpert.nl/item/7865815_f39ccee2 Dát is waar het over gaat.

ratelaar | 18-03-20 | 08:27

'Aantal doden' is nou eenmaal niet het enige dat telt. Een totale lockdown zou misschien ook zo'n 500 verkeersdoden per jaar kunnen voorkomen. Simpelweg omdat er niemand op straat is. Doen we toch ook niet?

fail | 18-03-20 | 08:33

We hebben geen probleem, we doen niets.
Nee, nog steeds geen probleem, we doen niets.
Ow wacht, we hebben een gigantisch probleem. Maar als we nou niets doen, en 80.000 doden begraven, dan is het probleem misschien opgelost.

Zeddegeizot | 18-03-20 | 07:22 | 2

Touché

Centauri3 | 18-03-20 | 07:26

Ik heb het al een paar keer geschreven.

Dit gaat fout.

gaffelbaard | 18-03-20 | 07:27

Total lockdown roepen lijkt me wel erg korte termijn denken. Hoe lang denk je dat mensen zo gaan leven in een ordelijke manier in het vrije/ontspoorde Westen? Een week? Twee? Vier? Ook in China moet met nog maar bewijzen dat "het werk" maand na maand na maand. En dan weer een vuur om te blussen?

Het mag op risico lijken om snel immuniteit op te bouwen maar het totale kostenplaatje bevat niet alleen nummers. Dus helaas voor de technocraten, de oplossing van een real life probleem komt niet puur uit koude berekeningen voort. De geschiedenis leert ons dat juist die aanpak slechter uitpakt dan verwacht omdat mensen geen nummers zijn en controle vaak een illusie blijkt.

GeenAccount | 18-03-20 | 07:21 | 1

Ondertussen vertellen grafieken over besmettingen en doden in landen die wel meteen een totale lockdown voerde een compleet ander verhaal.
Laten we aub gewoon naar de professionals luisteren nu, ik ben geen viroloog, jij waarschijnlijk ook niet.
'Ja man laten we het gewoon niet proberen', dan weet je zeker dat er meer doden vallen.

niemand specifiek | 18-03-20 | 07:31

Volgens de cijfers van het CBS overleden in 2018 (meest recente jaar) ongeveer 153.000 mensen in Nederland. In 2017 waren dat er 150.000 en in 2016 149.000. Het aantal neemt dus iets toe elk jaar. Stel dat er dit jaar, door Corona, 40.000-80.000 mensen overlijden. Hoeveel van die mensen zouden, zonder Corona, toch wel overleden zijn? Maw: is dit wel zo'n schokkend getal? Met name gezien het feit dat de mensen die (tot nu toe) aan Corona zijn overleden mensen waren tussen de 63-94 jaar.

nswc | 18-03-20 | 07:19 | 3

Dit.1000x dit. Dat navelstaren op corona sterfte zonder ze in normaal perspectief te plaatsen slaat helemaal nergens op.

Gen. Maximus | 18-03-20 | 08:11

En hoeveel van die 153.000 hadden nog een jaar langer geleefd met een 'total lockdown'? De verkeersslachtoffers, de arbeidsongevallen, de griepdoden. Dus waarom zijn we niet permanent in total lockdown?

fail | 18-03-20 | 08:35

@fail | 18-03-20 | 08:35: Exact. Als er elke dag bericht zou worden over alle verkeersongelukken; (dodelijke) slachtoffers, schade etc, dan zouden er vast mensen gaan pleiten voor beperkingen aan deelname aan het verkeer. #stayathome

nswc | 18-03-20 | 08:42

Wie is er gevaarlijk bezig. Als je alles weer open gooit na een totale lockdown en niemand heeft antistoffen, breekt de pleuris weer uit, als er een besmet iemand je land binnen loopt.

varkensboer | 18-03-20 | 07:17 | 1

Er zijn toch viruspatienten in Nederland? Het worden er elke dag meer en het virus verdwijnt helaas niet, ook niet na een totale lockdown. En het is nog in opmars, de piek is nog lang niet bereikt, helaas helaas.

Lupuslupus | 18-03-20 | 07:21

Als je iets niet weet of iets niet zeker weet dan is gokken wel een hele riskante keuze.

Broadsquire | 18-03-20 | 07:17

Goed stuk...

Hellsmurfje | 18-03-20 | 07:16

net Met mijn zoontje van 14 erover gesproken. Hij verwoorde het denk ik nog niet zo verkeerd. We kiezen op dit moment voor een halve lockdown met het risico dat er 100k doden zullen vallen maar het gaat de economie 250 miljard kosten.

Of de 2e optie een totale lockdown voor 3 maanden waarbij het zeg maar 500 miljard gaat kosten maar er 50k doden vallen.

Het wordt tijd dat de politieke partijen de kaarten op tafel leggen en uitspreken waar ze voor gaan. Dan weten de kiezers bij de volgend verkiezingen ook op wie ze moeten kiezen los ze in deze periode een paar extra bejaarde familieleden en familieleden met een slechte weerstand hebben moeten begraven omdat partijen voor een halve lockdown gaan.

Ik zei nog tegen hem dat 250 miljard best veel geld is maar toen zei hij dat we dan de komende 5 jaar maar eens kritisch moeten bekijken waar we ons geld aan uitgeven. “Traantje wegpinkt, wat een verstandige jongen”

stijlloospeilloos | 18-03-20 | 07:16 | 6

Scuzi ... Dat deaudgaan en begraven wordt in alle stilte gedaan zonder afscheid. Kunnen nederlanders dit verlies dragen ...? Geen enkel monetaire regel kan dit vergoeden, dunkt my. Die eenzaamheid is on-be-taal-baar. En wie traint wie hierin ??? Mmmmmmhh ...

Centauri3 | 18-03-20 | 07:34

@Leptob | 18-03-20 | 07:26: met zulke denkbeelden zou u uw naam moeten veranderen in leptobberd. Ik mag hopen dat u nooit in de positie zult komen de komende tijd dat u een kind of ouder naar hun laatste rustplaats moet brengen. Eens kijken of u dan nog zulke verwerpelijke dingen roept.

stijlloospeilloos | 18-03-20 | 07:46

Haha, niet verkeerd verwoord, behalve dat die 100k of 50k eigenlijk gewoon 100k of 95k is. En dat de economische downturn hiervan veel groter gaat zijn dan je zoontje denkt.

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 08:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Rutte is bezig het dek van de Titanic te schilderen.

Broadsquire | 18-03-20 | 07:13

40.000 -80.000. eng scenario. Maar het blijft een scenario

Was er ook niet een keer een vooraanstaand Noord-Korea expert die met zekerheid wist dat het een nucleaire oorlog tussen Trump en Kim-Jong Un zou worden?
Ik bedoel maar, er komen experts op tv: ook gewoon mensen zonder glazen bol.
Maar misschien moet ik het eerst even kijken voordat ik een mening vorm.

barneyfresh | 18-03-20 | 07:11 | 3

Niemand heeft een glazen bol, het is het inschatten van risico's. Ik denk als je jonger bent voel je meer voor groepsimmuniteit, als je meer hebt te verliezen ga je voor de lockdown.

Earl_of_Doncaster | 18-03-20 | 07:22

In Noord Korea kiezen ze kennelijk voor een andere aanpak:
1-2-2010 1 Corona geval
2-2-2010 0 Corona gevallen
3-2-2010 1 Corona geval
4-2-2010 0 Corona gevallen
5-2-2010 1 Corona geval
6-2-2010 0 Corona gevallen
7-2-2010 1 Corona geval
8-2-2010 0 Corona gevallen

knehmoo | 18-03-20 | 07:25

Geloofwaardige voorspellingen ?? Ik geloof niet in geloofwaardige voorspellingen . Wat er gaat gebeuren is dat 50.000 corona-slachtoffers netjes over 3 jaar worden uitgesmeerd , dan hebben we daar het minste last van . . . . . .

Minus Richels | 18-03-20 | 07:09 | 2

Het virus doet natuurlijk gewoon wat u zegt, dat is duidelijk. Was het maar waar. Aan de andere kant, 3 jaar lang in deze ellende is ook geen lolletje.

Lupuslupus | 18-03-20 | 07:18

Door drie jaar in lockdown the blijven?

Joostmochtnietsweten | 18-03-20 | 07:24

Luister goed wat hij zegt. Hij zou het land op slot gooien maar doet dat niet omdat het niet werkt. Oftewel, het is gaan met de banaan.

tragic1911 | 18-03-20 | 07:06 | 1

Ik ben het eens met Rutte... Dat deze dag nog mag komen, amen. Het werkt namelijk ook niet. Los daarvan eist onze economie straks letterlijk slachtoffers. We kunnen niet alles op slot gooien. Dat gaat simpelweg niet.

HornoxNL | 18-03-20 | 07:21

Tussen alle (on)zin door verscheen ook dit stukje. Een Israelische calculist en nobel prijs winnaar (dus het is waar...) die naar eigen zeggen de nummers van het corona virus in China heeft gekraakt. Na de piek zal het virus langzaamaan over een periode van een aantal maanden uitdoven. De tijd zal het leren. www.jpost.com/HEALTH-SCIENCE/Israeli-....

ratelaar | 18-03-20 | 07:00 | 2

Meest interessante in dat stuk is dat ie denkt dat de meeste mensen toch immuun zijn. Dat strookt denk ik niet met het aantal zieke verplegers. Aan de andere kant, kinderen hebben er geen last van.

Hadena | 18-03-20 | 07:05

Ik geloof dat de meeste regeringen de ernst van china-virus hebben onderschat.

Het gebeurde in China en zou hier niet toeslaan. Dat was kennelijk de gedachte.

Met deze gedachtegang is kostbare tijd verloren gegaan die kon worden gebruikt om maatregelen te nemen.

Maar ja, achteraf weten we het allemaal beter.

Swieberj | 18-03-20 | 06:55 | 2

Bullshit, bij de eerste besmetting in Frankrijk had de regering al kunnen weten dat het eraan zat te komen en hadden ze maatregels moeten nemen, als ik nu lees dat huisartsen zonder mondkapjes zitten heb je toch wat gemist en heb je als overheid en zeker rivm keihard gefaald.

Ik_ben_geen_robot | 18-03-20 | 07:07

Als er ooit een gevalletje is geweest waarbij 'met de kennis van nu' niet opgaat, dan is is het nu. Maar ja, nu is het te laat. Taiwan en Singapore zullen de schade op alle fronten beperken tot het vaccin er is. Wij zijn genoodzaakt om harde keuzes te maken door dit gepruts. Nu is het te laat. Dus even hier doorheen en pas achteruit kijken als alles over is. En dan deze prutsers wegstemmen. Nooit vergeten hoe hier is gefaald. Dat geldt zeker ook voor het RIVM. Die club heeft aangetoond niet te functioneren als het er echt om gaat.

Domulus Nieuwhaus | 18-03-20 | 07:45

Ohja, de negentig miljard die Rutte even uit zijn hoge hoed tovert om voorlopig de economie te ondersteunen, is natuurlijk koren op de molen voor Timmermans. Want er zo snel zoveel geld beschikbaar is, alleen al in nederland, dan is die duizend miljard euro voor Timmermans' klimaatfeest helemaal peanuts.

Leptob | 18-03-20 | 06:55 | 1

We moeten heel ff solidair zijn en met z'n allen gas geven.

tragic1911 | 18-03-20 | 07:05

In de meeste landen is of wordt de noodtoestand uitgeroepen. Dan is de politiek buitenspel gezet en bepalen slechts enkelen het lot van de naties. Waar die voor kiezen? Economie (lange termijn) of levens(op korte termijn?). Misschien is dit ook wel het einde van de westerse beschaving. Zal niet de eerste keer zijn dat een ziekte voor een ondergang zorgt.

Hadena | 18-03-20 | 06:54 | 1

Daar vrees ik ook voor...

TonyMontana010 | 18-03-20 | 07:04

Mijn medeleven en gedachten gaan ook uit naar alle vaders en moeders van kleine kinderen die hun kroost zo graag willen beschermen, maar volledig machteloos zijn tegen deze onzichtbare vijand.

Vespucci | 18-03-20 | 06:38 | 4

In de strategie die nu gevolgd wordt moet u vrezen voor de statisch opgehokte bejaarden in verzorgingstehuizen die aan een tafel naar elkaar zitten te staren. 1 lucifer is genoeg om de boel daar te doen afbranden.

A.S. Perien | 18-03-20 | 07:22

@A.S. Perien | 18-03-20 | 07:22: Bij de 80+ groep is het sterftecijfer 15%. Dus 85% overleeft het tot nu toe.

HornoxNL | 18-03-20 | 07:40
▼ 1 antwoord verborgen

Veel mensen die dat gelul over groepsimmumiteit geloven denken dat we in onze samenleving allemaal lucifertjes zijn die keurig op een rijtje liggen. In wekelijkheid liggen we met de koppen tegen elkaar in een luciferdoos die continue door elkaar wordt gehusseld. Als je er voor zorgt dat 50-60% het heeft gehad dan heb je een luciferdoos waarin de helft van de lucifers is uitgebrand en de helft niet maar ze liggen nog wel met de koppen tegen elkaar. Nou mag je zelf raden wat er gebeurd als er één lucifer ontbrandt.

down | 18-03-20 | 06:32 | 1

Nou, dat is nou precies de reden dat je niet met 100 bij elkaar moet zitten.

Aart4888 | 18-03-20 | 07:00

We accepteren niet de dood van mensen. We vechten voor elk leven. De gezondheidszorg was al overbelast en onhoudbaar door de vergrijzing. Nu zijns eigenlijk ook alle maatregelen gericht op het ontlasten vsn de zorg, met enorme, vernietigende effecten op de economie. We zullen sterven beter moeten accepteren... in plaats van een afscheid, een hoeraatje op de begrafenis!

Hadena | 18-03-20 | 06:31 | 5

Moeten we niet accepteren dat mensen sterven? Klinkt zo lomp maar de gemiddelde leeftijd van de slachtoffers is overal rond de 80 jaar. Op die leeftijd staat de dood sowieso al op de agenda, helaas.

HornoxNL | 18-03-20 | 07:14

Dat gebeurt al in Italië. Boven de 70, geen IC bed meer beschikbaar voor je.

Joostmochtnietsweten | 18-03-20 | 07:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat lessen uit China en elsewhere in Azie: Belangrijkste manier om het virus te stoppen is zorgen dat overal temperatuur gecontroleerd wordt. Koortsgevallen direct isoleren en testen. Daarnaast helpt het dragen van mondkapjes ook zeker mee. Verbod om de straat op te gaan is zinloos, in de buitenlucht is besmettingsgevaar nihil. Besmetting wordt veruit het vaakst opgedaan binnen de familie. Andere riskante plaatsen zijn het OV en het kantoor. De overheid heeft gewoon geen capaciteit om te doen wat nodig is, ze hadden moeten regelen: mensen die temperatuur kunnen meten, mondkapjes, tests en plaatsen waar getest kan worden. Welke van deze is geregeld in NL?

Fijn_dat_je_er_bent | 18-03-20 | 06:24 | 1

Nog niks, ze weten het nog steeds niet. En dat allemaal nadat ze al weken hebben kunnen afkijken van landen zoals China en Italie, zoals Alexander hieronder al schrijft of een voorbeeld nemen aan landen als Taiwan/Singapore. Maar ook deze crises kunnen ze niet handelen en is het nu wachten op vele besmettingen en dagelijks honderden doden... Thx Rutte!

First Contact | 18-03-20 | 06:34

Ook wel interessant de euro hoe lang zou ie nog bestaan ?

Alexander | 18-03-20 | 06:16 | 5

Jouw euro uit 2019 was al bijna waardeloos gemaakt door lagarde met haar green deal. Kijk eens wtfhappenedin1971.com. Alles waar overheden zich mee bemoeien explodeerde in prijs.

RRMerlin | 18-03-20 | 06:35

Zolang Draghi blijft bijdrukken krijgen we elke week nieuwe euro biljetten. Wat is het probleem?

ScumbaggusMaximus | 18-03-20 | 06:58

Heeft die Draghi een pers meegenomen naar huis. Slimme kerel, goed afscheidscadeau.

Roeieber | 18-03-20 | 08:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik vraag me af wie na deze crises nog steeds gelooft in de huidige Europese constructie. Wat een enorme faal zeg, iedere land vecht voor zichzelf en er is amper communicatie vanuit de EU zelf. Hoe overduidelijk wil je het hebben dat we deze club zsm moeten opheffen.

First Contact | 18-03-20 | 06:15 | 1

Precies hup de EU moet quarantaine ziekenhuizen bouwen, mondkapjes fabrieken opzetten etc. Dat soort dingen en wel snel. Net als de Chinezen regering. Allebei zijn ze niet echt gekozen, dat is dan ook de enige overeenkomst.. de Chinezen hebben nog daadkracht

Alexander | 18-03-20 | 06:18

Beter, kan ik eindelijk mijn NBC-pak/gasmaker gebruiken. Ben er klaar voor.

Abugreip | 18-03-20 | 06:13 | 5
-weggejorist-
Luukie86 | 18-03-20 | 07:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Weken geleden toen ik in contact stond met Chinezen had ik al bedacht dat de enige oplossing voor Nederland het Taiwan /Singapore scenario was. Volgens mij konden ze dat bij de RIVM ook wel bedenken.

Het China scenario kan hier (voorlopig) niet. In China wordt iedereen digitaal compleet gevolgd. Ze kunnen precies zien met wie je in de metro hebt gezeten etc. Ze hebben iedereen geïsoleerd met corona in dedicated ziekenhuizen.. Dat systeem hebben ze met 2 weken opgetuigd en daarom kunnen mensen nu weer naar buiten en restaurants in, wel weten ze precies wanneer en waar je geweest bent. Dat is voor hun de enige manier. Dat kan hier niet voorlopig niet het is daarvoor te open en er zijn veel te weinig handhavers en er is veel te weinig tech kennis. Chinese techbedrijven hebben ontzettend geholpen om de crisis in te dammen.
Daarom staat ons een nog veel lastigere tijd te wachten en dan China heeft.

Het is zo jammer dat ze niet gelijk het Taiwan scenario hebben uitgevoerd en maar blijven hameren op die open grenzen en die dogma's blijven herhalen.
Het zal nooit meer hetzelfde zijn nu. Europa is uit elkaar gevallen. misschien dat die hele EU zich nu alleen kan richten op economische samenwerking en strategische vraagstukken zoals de maakindustrie etc.

Alexander | 18-03-20 | 06:12 | 2

ipv tech zou het ook iets met een totalitaire staat te maken kunnen hebben. *Alu-op* Trump heeft door handelsembargo's China gedwongen corona te verspreiden.

Abugreip | 18-03-20 | 06:16

"Het China scenario kan hier (voorlopig) niet. In China wordt iedereen digitaal compleet gevolgd". U vergeet Ollongrens' sleepwet. Het traceren van telefoons is technisch mogelijk. De data moet ook een tijdje bewaard worden. Slaap rustig verder.

ScumbaggusMaximus | 18-03-20 | 07:01

Een volledige lockdown heeft ook heel veel gevolgen voor de lange termijn. De cafe's die nu zijn gesloten moeten maar eens zien of hun vaste klanten weer terugkomen als de ze weer open gaan. De vaste cafebezoeken hebben dan misschien plaatsgemaakt voor iets anders. Een andere routine. Mensen die nu bij de plaatselijke middenstand kopen gaan online bestellen. Als online bestellen de routine wordt, komen ook een boel mensen niet meer terug in de winkels als die weer open gaan. Een complete lockdown, voor te lange tijd betekent voor heel veel ondernemers het einde van hun zaak. Ze worden financieel ondersteund maar dat is uitstel van executie.

Leptob | 18-03-20 | 06:10 | 4

Mag de bezorger nog wel over straat dan?

TonyMontana010 | 18-03-20 | 07:06

Ik zit in lockdown in Spanje. Ja, de bezorgers hebben het druk

odulat | 18-03-20 | 07:34
▼ 1 antwoord verborgen

Het voordeel van medische en technische experts is dat hun politieke kleur er niet zo toe doet. Een patiënt maak je niet beter door links of rechts bidden en een raket krijg je niet op de maan met social justice. Alleen al om die reden kun je in de Corona crisis het best naar experts luisteren. Dat Wilders en Baudet daar geen boodschap aan hebben is een opportunistische gok. Dat de experts van GroenLinks/PvdA/D66 nig in de klimaatstand staan speelt ze nu parten. Een langdurige lockdown is volgens hen goed voor klimaat en milieu.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 06:07 | 2

Wilders en Baudet luisteren wel degelijk naar experts, alleen niet Jaap en z’n clubje, omdat die tot nu toe nogal wat fout hebben gedaan.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 06:47

Iedereen luistert naar feiten. De context waar een ieder de feiten in plaatst, maakt het geheel interressant.

Leptob | 18-03-20 | 07:13

Pim!

merel veld | 18-03-20 | 06:02 | 3

Pam....

beldewouten | 18-03-20 | 06:13

Het belooft een mooie dag te worden.
Ga naar buiten nu het nog kan en geniet van de natuur die zich niets van de Corona crisis aantrekt. De narcissen staan te bloeien en de eerste groene blaadje rollen zich open aan de struiken. Misschien heb je geluk en zie je pas geboren lammetjes dartelen in de wei.
Er komt een donkere tijd aan maar ook die zal voorbij gaan. Op een ochtend doen we de gordijnen open en zullen we weer een normale corona vrije wereld zien.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 05:46 | 4

@impy | 18-03-20 | 05:57:

Ha ha die is leuk.
Ik wacht nog even met een muziekje aanzetten hoewel mijn buurman toch doof is.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 05:59

En steek lekker een peukie op. Rook je alweer Gully?

Euriool | 18-03-20 | 06:51

@Euriool | 18-03-20 | 06:51:

Was om 6 uur al wakker en heb mijn ontbijt al naar binnen gepaft.
Ga zo aan mijn lunch beginnen.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 07:28
▼ 1 antwoord verborgen

Goed stuk van Van Rossem.
Rutte is een liegende lul maar momenteel zou niemand in zijn schoenen kunnen en willen staan.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 05:29 | 2

Ik wel. Indien nodig.

Mark van Leeuwen | 18-03-20 | 05:42

@Mark van Leeuwen | 18-03-20 | 05:42: geen zorgen, is niet nodig.

beldewouten | 18-03-20 | 05:43

Zo! Sfeer zit er goed in lees ik net, gezellig. Maar eh.. Ik ben normaal niet zo'n fan van Ruttes politiek maar zou, misschien uit gewenning, nu geen ander uit die fruitmand willen als premier. Een stevige discussie onderling bij de politiek is goed, dan kom je tot de beste oplossingen. En klappen? Het virus schrikt er niet van lijkt mij en is (dus) geen beleid of maatregel. Maar ik kan me wel voorstellen dat het leuk is, een band schept en misschien het moraal omhoog krikt.

Mark van Leeuwen | 18-03-20 | 05:27 | 3

Vooral blij dat Rutte een elastieken ruggengraat heeft, lockdown in 3, 2, 1, ...

Binnenbaan | 18-03-20 | 05:35

Het slotje op Nederland is vrijdag pas.

impy | 18-03-20 | 05:39

@Binnenbaan | 18-03-20 | 05:35:

Yep hoogste tijd om weer wat extra wiet in te slaan. Voor het weekend gaat de boel echt op slot.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 05:40

Niemand die dit virus als een politieke kans voor Staten/machtsgebied ziet om de touwtjes wat steviger in handen te krijgen? Alleen bejaarden gaan eraan dood + er zijn velen bejaarden die gewoon netjes herstellen. Alles gaat nu op lockdown, markten crashen, mensen zijn scheiterig bang en iedereeeeeen roept om meer overheid. Zelfs Baudet en Wilders. Knuppels.

Overal ter wereld waren opstanden, zelfs in Nederland begonnen we langzaamaan de smaak te pakken te krijgen. Het verenigd Koninkrijk dat uit de EU stapt. Haha. Het systeem kraakt als een motherfucker. En wat roept iedereen nu?? Ik wil meeeeeeeeer overheid. Zelfs hier op GeenStijl zitten angsthaasjes te schreeuwen om vadertje staat die hun eventjes van Corona komt bevrijden. Ben een vent. Ga de straat op. Pak dat virus. Wordt ff ziek, en ga weer beunen. Wellicht verliezen we 0,5 % van de bevolking. Whooptiefuckindoo. Iedere dag zetten we records neer met het aantal mensen op de planeet. De dood, beste guurders, is een feitelijk deel van het leven. Vrijheid, beste guurders, is dat niet.

Proost.

OuweOuweLekkerMauwe | 18-03-20 | 05:22 | 1

Wat een prut stukje. Zorg en veiligheid zijn primaire overheidstaken. Overheid moet niet groter, maar ze moeten doen waarvoor ze bestaan. En vooral stoppen met veel andere flauwekul.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 06:52

17 miljoen virologen met de wijsheid in pacht. Dat is het probleem. We hebben te maken met een ongekende crisis waarbij het kabinet beslissingen moet nemen die nog nooit iemand heeft genomen en waarvan niemand zeker weet of het de juiste zijn. Het is volstrekt logisch dat er experts zijn die ons beleid het verkeerde noemen, want ook experts zijn het niet eens over de juiste aanpak. Wat zich hier wreekt is de dwangmatige zoektocht naar tegengeluid die zorgt voor een valse balans. Natuurlijk kan je de krant, tv-programma of weblog vullen met mensen die van een afstandje risicoloos kritiek hebben op Rutte & co. Maar het betekent niet dat het beleid van het kabinet verkeerd is. Het is een afweging van mensen die geadviseerd worden door experts van allerlei disciplines. Een afweging met nadelen, zeker. Dat heeft elke beslissing in deze situatie. Je kan met hetzelfde gemak voorstanders van de keuze van Rutte op het toneel zetten.
Niemand is geholpen als mensen claimen dat zij de enige juiste beslissing voorstaan. Die beslissing bestaat namelijk niet. Politici, opiniemakers, maar ook bijvoorbeeld de toetsenbordhelden in de panelen zijn zeer betrokken. Net als iedereen in dit land. Maar wees niet zo arrogant te schreeuwen dat jij wel weet wat het juiste is. Niemand weet het. Toch moet onze regering de beslissingen nemen en dat doen ze in mijn ogen transparant, onderbouwd en beheerst. Ik hoop dat het de juiste lijn blijkt en met name de Tweede Kamer zich meer richt op een inhoudelijk debat dan het zoveelste politieke spelletje. Voor dat laatste hebben we nu even geen tijd.

beldewouten | 18-03-20 | 05:19 | 2

Grotendeels eens met je betoog. Enige punt is dat er praktisch geen voorstanders voor deze aanpak zijn en dat de aanpak afwijkt van landen die redelijk succesvol lijken. Om daarvan af te wijken moet je hele sterke argumenten hebben. En dat is een beetje het probleem. Die heb ik nog niet gehoord.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 06:56

Een van die beslissingen die het kabinet neemt, is het kiezen van de experts waar ze naar luisteren inclusief de arrogantie dat "wij het wel beter weten dan de rest van de wereld".

Een tweede beslissing is het NIET consulteren van andere experts voor een second opinion omdat de rest van de wereld het anders doet.

Weer een andere keuze (in het verleden maar daar zijn onze ministers nog steeds verantwoordelijk voor) de focus op kennis industrie, want maakindustrie en landbouw/veeteelt is viesbah. Dus pillen, poeders en mondkapjes moeten we importeren.

Nog een andere keuze is om de zorg over te laten aan de markt zonder al te veel condities. We zijn echt niet minder gaan betalen, en opeens kunnen er ziekenhuizen failliet. Blijkt de ingecalculeerde capaciteit van IC bedden te kort, En hebben we te weinig testen op voorraad.

Het ergste is dat dit alles al duidelijk was, toen het eerste geval van COVID-19 nog in Nederland bekend moest worden.

Ik dank u voor uw vertrouwen in onze overheid. Ik deel helaas dat vertrouwen niet. Om anderen (zoals mij) daarom makke schapen of arrogante schreeuwers te noemen gaat mij te ver. Het feit dat u mij wel zo in een hokje stopt doet afbreuk aan uw betoog.

ScumbaggusMaximus | 18-03-20 | 07:16

Je moet het zien zoals die Kunz van Oostenrijk. Je kunt niet teveel maatregelen nemen, alleen te weinig. Als je later terug gaat kijken denk je bij teveel maatregelen "dat was misschien overbodig, maar heeft niet echt schade aangericht". Bij te weinig maatregelen denk je dan "ooh kut" en moet je alsnog meer maatregelen nemen.

Shitting Bull | 18-03-20 | 04:59 | 1

Een lockdown in Europa betekent je kleinbedrijf om zeep. Alle maatregelen zijn leuk om de schade in eerste instantie op te vangen, maar er volgt een schuldencrisis op waarbij die van 2008 verbleekt.

De overheid moet de consumptieve bestedingen zoveel mogelijk op pijl houden, en zo snel mogelijk weer opvoeren. Maar mist nu de mogelijkheden dat duurzaam te doen, omdat de nationale schuldenlast al te hoog is opgelopen. We rest straks niemand meer om die staatsschulden te financieren.

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 07:31

Oja, en als er 80.000 overleiden dit jaar kunnen we dan niet gewoon een zelfde aantal "nieuwe nederlanders" binnen laten? Moet als muziek in de oren van de EU klinken. Nieuwe Europeanen om Europa mee te helpen opbouwen. Ik zeg op de bingokaart zetten.

Masteryu | 18-03-20 | 04:58 | 2

nee van de asiel eisers zijn we af.... want dat groepsimmuniteit gaat niet werken. Het laatst waar je op zit te wachten, zijn ongeregistreerden die uit africa of afganistan of weet ik waar, hal europa door kruisen. Dan kun je weer opnieuw beginnen.
ik hoop alleen dat de linkse hoofdjes dat kunnen begrijpen..

ps ‘ het is naar een griepje’ reaguurders... al mijn uitspraken van 4 weken geleden zijn uitgekomen.. ook de aantallen zullen kloppen , genoemd in eerdere reaguursels.

Ook verwacht ik binnen 1-2 weken op de piek dat het leger bij de eerste hulp staat.. met bewapening daar triage door sommige bevolkingsgroepen als discriminatie gezien wordt en de boel goed daar uit de klauwen loopt.

tek | 18-03-20 | 07:15

@tek | 18-03-20 | 07:15: Gelukszoekers zijn geen reizigers. Onze grote leider heeft niets gezegd over gelukszoekers, dus ik ga er gewoon vanuit dat die mogen blijven komen.

ScumbaggusMaximus | 18-03-20 | 07:18

Een totale afgrendeling van dit land? Nee, dat denk ik niet. Dit zou economisch ook onverantwoord zijn i.v.m. transport van essentiële goederen. Wel verwacht ik dat er voor a.s. Ma. regio’s en gebieden worden aangewezen en grotendeels zullen worden afgegrendeld, mogelijk gaat Defensie hierin ook ’n rol spelen.

De heftigheid van de uitbraak in Wuhan had alle alarmbellen moeten doen rinkelen, toen al. Bus, boot, trein en vliegtuigladingen met mensen zijn daarna nog deze kant op gekomen, en nu zitten we behoorlijk in de shit om het zo maar eens te zeggen. Overigens treedt de Overheid sinds twee weken wel krachtdadig op. Tevens mis ik ’n paar hardnekkige ‘het is maar ’n griepje’ roeptoeters alhier. Enfin, we gaan het zien allemaal. At random loopt men toch reëel risico.

Mijn advies is en blijft om in ieder geval een kern-temperatuur tabel bij te houden (37.3c als bovengrens stellen), en mondkapjes zouden ook 50-95% kunnen beschermen, immers door aerosol gedragen virus. Deze twee simpele wijsheden heb ik van mijn Chinese vrienden (-en+in).

Overigens, wel frappant dat alle vingerwapperaars zo stil zijn momenteel, whatskebeurd? Enfin, ik wens ulieden het allerbeste toe. De lentebloemen komen al op en de bloesembomen zijn schitterend momenteel.

Sw.Dwaallicht | 18-03-20 | 04:54

Ik zeg Kim Jong Un doet het niet gek. Tot zover geen besmettingen daar zover ik weet. Maar de media daar is ook niet te vertrouwen. Misschien wel de rede dat totalitaire regimes altijd hebben bestaan en vaak ook succesvol zijn geweest. Toch apart hoe zulke systemen beter bestand zijn tegen bedreigingen van buiten af. Zouden we ooit een balans kunnen vinden of blijven we gewoon heen en weer slingeren.

Masteryu | 18-03-20 | 04:54 | 1

Totdat ze plotseling door de hoeven zakken net als in 1989 met Oostblok gebeurde.

BigKnor | 18-03-20 | 07:28

Een voordeel van de Lockdown zou kunnen zijn: eindelijk zie je weer agenten op straat en hopelijk staan ze dan niet in groepjes uren met elkaar te ouwehoeren.

batvoca2 | 18-03-20 | 04:51

Aan wat hier allemaal is gezegd valt niets meer toe te voegen, anders dan: iedereen veel sterkte, veiligheid en gezondheid gewenst. Goed zorgen voor alles wat ons lief is, dat lijkt het enige wat we nu kunnen doen.

MickeyGouda | 18-03-20 | 04:49 | 1

J. Van Dissel is een uitgesproken darwinist die de komende maanden een spelletje wens te spelen met de levens van mogelijk 100.000 ouderen/zwakkeren. Zelfs tegen de adviezen van de WHO , waar toch ook gerenomeerde virologen aan verbonden zijn, gaat NL voor geoepsimmuniteit.

Meanwhile bewijzen andere landen dat een lockdown van minstens 3 weken gewoon werkt. Het is simpel. Een virus verspreid zich exponentieel in een bevolking. Maar andersom werkt het ook. Als het aantal nieuwe besmettingen kan worden afgeremd door een lockdown, dan zul je zien dat er steeds minder nieuwe besmetgingen bijkomen. Vervolgens die lockdown gefaseerd opheffen. Intussen zal het warmer worden wardoor het virus minder zal verspreiden en dan hebben we alle tijd tot de winter om dit virus te bestuderen en misschien zelfs een vaccin te ontwikkelen. Maar om nu ,’et de gebrekkige kennis die er is, voor een groepsimmuniteit te kiezen is onverantwoord.

Nappa | 18-03-20 | 04:15 | 2

Het gefaseerd opheffen is nog wel een struikelblok. Maar met testen, testen en nog eens testen lukt het misschien.

impy | 18-03-20 | 04:22

Er kan beter worden ingezet op een geneesmiddel omdat een vaccin nog minimaal een jaar op zich laat wachten. Dan krijg je namelijk ook die groepsimmuniteit: mensen hebben het virus gehad en zijn hersteld. Maar met veel minder slachtoffers.

Lupuslupus | 18-03-20 | 07:33

Tja, ik woon in Singapore en vlieg vannacht terug naar NL (benieuwd hoe dat gaat), S'Pore heeft een meer dan 10x (!) hogere bevolkingsdichtheid dan NL, leuk als je smorgens met de metro naar werk gaat. Hier zijn ook wel restricties, maar het normale leven gaat redelijk door. Eten geneog, hawker centres gewoon open, ook hier af en toe wat vreemde regels, maar bijzonder: we hebben het virus hier al langer dan in NL, maar geen doden. Aantal cases is niet alles zeggend, afh. van hoeveel er getest wordt, maar dat is ook een stuk minder dan in NL. Zou eerder zeggen : doe wat voorzichtiger allemaal, maar ga gewoon door. Er gaan inderdaad wel mensen aan dood (dat is erg), maar dat is ook deel vd natuur (waarschijnlijk zijn dit de wat zwakkere individuen). Denk dat resistentie opbouwen belangrijker is. Maar in NL weten echt heel veel mensen het beter (LOL), en dit is ook weer een mening.

leofromrotjeknar | 18-03-20 | 04:13 | 3

Is Singapore een gecultiveerde stadstaat omringd door camerabewaking waardoor misdaad nihil is vanwege 100% pakkans incluis hoge boetes?
Waarom woon je in Singapore en keer je juist nu terug naar Nederland terwijl hier het wereldwijde Coronavirus rondwaart?

drs.Nee | 18-03-20 | 04:27

@drs.Nee | 18-03-20 | 04:27: Ja, die snap ik ook niet helemaal. Singapore is een van de landen die het meest in control is in deze crisis.

Binnenbaan | 18-03-20 | 04:50

Jezus man blijf lekker daar.. daar is het beter onder controle dan hier..

Alexander | 18-03-20 | 05:55

Zeker gaan wij in lockdown! Bereid je maar voor. Het herd immunity scenario is onwerkbaar. De enige benadering is lockdown, massaal testkits produceren en distribueren, ieder twijfelgeval testen en isoleren, mogelijk behandelen op een IC.

Met massale inzet is dit laatste scenario nog mogelijk, op dit moment. Over een week niet meer. Hoe eerder en rigoreuzer dit gebeurt, hoe eerder we een virus-arme samenleving kunnen houden tot een vaccin gemaakt is. Maar deze regering moet nu werkelijk handelen met alle middelen die het heeft om testkits te gaan produceren en een infrastructuur op te zetten om de massale controles te kunnen uitvoeren. Dat moet prioriteit één zijn.

Prioriteit twee is voorkomen dat alles instort en dan bedoel ik de geldmarkt. Staat die stil dan staat namelijk alles stil. De beste garantie daarvoor is in zo kort mogelijke tijd dit virus eronder zien te krijgen, een situatie die in Wuhan inmiddels bereikt lijkt te zijn. Leer wat dat aangaat van China. Ondertussen lijkt het mij verstandig dat iedereen optimaal voorbereidt op dit tanden op elkaar scenario.

En wie nu nog zegt "het is maar een griepje" heeft nog niet door voor welke afgrond we momenteel staan. Ik hoop dat we er over een maand of twee beter voor staan en zoals in wuhan we het virus onder controle hebben. Maar dat vereist wel nu rigoureuze actie.

Beste_Landgenoten | 18-03-20 | 04:03 | 6

Dit. Nu. Hoe beklemmend en onwerkelijk het dan ook mag zijn.

MickeyGouda | 18-03-20 | 04:35

Eens Landgenoot

Rest In Privacy | 18-03-20 | 07:01

@MickeyGouda | 18-03-20 | 04:35: Ja alleen lees ik nergens dat er testkits gefabriceerd worden, wel dat ziekenhuizen wanhopig zijn door het gebrek aan testkits. Wie maakt die en waar blijven ze?

Lupuslupus | 18-03-20 | 07:36
▼ 3 antwoorden verborgen

Genoeg Corona voor vandaag. Ga even deel 1 nieuwe seizoen Westworld kijken.

Lafayette | 18-03-20 | 03:36 | 1

Ah eindelijk wil ik ook snel zien.
Geweldige serie was dat.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 05:15

Extra gratis entertainment van mijn provider tot 6 april.
Hint lockdown?

MistaRazista | 18-03-20 | 03:15

Links om rechts om, corona valt onder een griep virus, daar gaan mensen aan dood, soms.

jan druif | 18-03-20 | 03:13 | 3

Even door de zure druif heen bijten, jan.

Sw.Dwaallicht | 18-03-20 | 03:20

Corona virussen en influenza virussen zijn geen familie en verschillen wezenlijk van elkaar. Vergelijking is misplaatst en kortzichtig.

Binnenbaan | 18-03-20 | 03:21

@Binnenbaan | 18-03-20 | 03:21: Van coronavirussen kun je wel griep en luchtweginfecties krijgen en nog vele tientallen andere virussen duh (waar niet op wordt getest!).....

Roadsurfer | 18-03-20 | 07:22

Kunnen we mondkapjes niet recyclen via een warm chloor bad of UVC lamp. Is ook nog eens goed voor het milieu.

Astroturfer | 18-03-20 | 03:12 | 3

Zeker na kort gebruik. Ik gebruik een UVC lamp en daarna gaat de muilkorf in quarantaine.

MistaRazista | 18-03-20 | 03:19

Gaan ze al doen met waterstofperoxide, de boel blijft hierdoor in vorm.

Sw.Dwaallicht | 18-03-20 | 03:21

De sciencedaily is een Heel wetenschappelijke site opgericht door een Trollenfabriek in Sint-Petersburg, Rusland.

Jan Dribbel | 18-03-20 | 03:13

@Jan Dribbel | 18-03-20 | 03:13: Eh nee.

Binnenbaan | 18-03-20 | 03:14

Wat ze ook doen... het is te laat. De schade zal enorm worden vanwege laksheid.
Bij mij gingen alle alarmbellen al af toen het in China uit de klauwen liep.
Ook daar hadden ze het virus veels te lang z'n gang laten gaan door die arts te straffen en iedereen op te pakken die berichten naar buiten bracht.
Toen hadden ze in de rest van de wereld alle vliegvelden en grenzen moeten sluiten en inkomende reizigers moeten testen. Dan had het westen zich beter voor kunnen bereiden.
Het virus wordt nu misbuikt om meer macht te krijgen en verdomd... het gaat ze nog lukken ook. Van niets aan de hand, naar toch wel iets aan de hand, naar kudde immuniteit met vele tienduizenden doden, tot een gedeeltelijke lockdown binnen een paar weken.
En dan nu zeggen dat de totale lockdown ook een mogelijkheid zou kunnen zijn.
Vindt het niet gek dat mensen in paniek raken.

Schietmijmaarlek | 18-03-20 | 02:58 | 4

@drs.Nee | 18-03-20 | 04:09:

Erg slim ben je duidelijk niet.
Kijk even op de Coronakaart van Nederland waar de meeste besmettingen zich bevinden.
Deze situatie hebben we volledig te danken aan carnaval vierende boeren in het zuiden van het land.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 05:17

Grutjes nog aan toe...
Corona heeft niets te maken met mensen die Noord-Italië bezochten maar is volgens Gullivers-reizen volledig te danken aan carnaval vierende boeren?
Erg slim ben jij duidelijk niet - kuch..
Besmette studenten zieken niet uit op een campus in Groningen.
Zij laten zich verwennen in het ouderlijk huis dat vaak gelegen is ver buiten Groningen.

drs.Nee | 18-03-20 | 06:02
▼ 1 antwoord verborgen

de ziekelijke drang om elk risico uit te sluiten. Ik neem Corona, bij dit domme schapen volk wil ik niet horen.

Balgesjaakt | 18-03-20 | 02:47 | 1

Moet ook kunnen. Freuds doodsdrift. Thanatos.
Gaan we een rij voor openen.
Vrijwillige besmetting ten bate van de herd-immunity.
Darwinisten, megalomanen ,zelfoverschatters en andere doodsdrifters krijgen voorrang.

MistaRazista | 18-03-20 | 03:01

Wat gebeurt er als je een gezond persoon moedwillig gaat besmetten met het virus.
En je laat hem thuis uitzieken met de nodige paracetamol en andere medicijnen , dan ben je toch veel sneller van het probleem af?
Omdat je hem moedwillig besmet en gelijk met remmende maatregelen begint zal dit ook nooit zo heftig worden,
Er zijn mensen die na 4 dagen al weer boven Jan zijn.

Datgingniegoed | 18-03-20 | 02:42 | 8

Thuis uitzieken met de nodige paracetamol en andere medicijnen?

Paracetamol?
Het duurt minimaal 1½ jaar alvorens een vaccin ontwikkeld is tegen het dodelijke Coronavirus.

drs.Nee | 18-03-20 | 04:38

@drs.Nee | 18-03-20 | 04:38: Daarom moeten ze inzetten op een medicijn want dan heb je daar binnenkort profijt van en niet over 1 jaar. Het was uitermate kortzichtig om geen medicijn tegen SARS te ontwikkelen toen dat virus rondwaarde. Ik las ergens dat SARS te kort huishield maar dat is geen excuus, ze hebben best wel wat buisjes SARS achter de hand maar zagen de noodzaak van een medicijn niet. Nou lekker dan die volkomen afwezige vooruitziende blikken. Laat COVID-19 nou een mutant van SARS zijn.....

Lupuslupus | 18-03-20 | 07:43
▼ 5 antwoorden verborgen

Om potentieel het gigantisch aantal geschatte dodelijke slachtoffers wereldwijd te reduceren worden hopelijk internationaal de beste wetenschappers virologie in verschillende landen ingezet om afgeschermd in alle rust en ernst 24/7 in ploegendienst werkzaam, de ontwikkeling van het broodnodige overlevingsvaccin tot resultaat te leiden.

Na deze barre tijden zullen naar verwachting al die wetenschappers wereldwijd (veel meer vergelijkbaar met de wereldberoemde schilder Rembrandt van Rijn na ruim 4 eeuwen) deze huidige wetenschappers en hun hulpbrigades werkzaam in de zorg, in elk lesboek wereldwijd eeuwenlang extra roem vergaren doordat zij met hart en ziel de mensheid dienen.

Zomaar een gedachte. Stel, dat het Coronavirus niet alleen de mens, maar ook zonder dat men er weet van heeft, dit virus andere zoogdieren, zoals honden, katten, paarden, koeien, schapen, varkens etc. besmet.
Nou, dan is de mensheid in de aap gelogeerd.
Dan ziet de mensheid een zware crash tegemoet.

De evolutietheorie van Charles Darwin wetenschappelijk aanvaard als verklaring voor het ontstaan van soorten inclusief de mens, zou hypothetisch gezien wellicht, vanwege het wereldwijde Coronavirus net zoals het ontstaan en vergaan van de mammoet, ook met de mensheid kunnen vergaan.
Laten we daar niet van uitgaan maar vertrouwen op intelligentie van de mensheid waarvan het politieke deel gebruikmaakt van opgelegde draconische maatregelen met als strikte voorwaarde dat een ieder zich streng dient te houden om extra hygiëne in acht te nemen (vaker handen wassen met zeep, vooral na gebruikmaking openbaar vervoer, verkeerlichten, bezoek aan supermarkten) alsmede afstand nemen - geen direct contact - en zichzelf zoveel mogelijk isoleren.

drs.Nee | 18-03-20 | 02:39

De regeringen van deze wereld (met enkele gunstige uitzonderingen) hebben het gewoon in het begin verprutst. Als in januari de grenzen potdicht waren gegaan voor alle bezoekers uit China, dan hadden we nu een veel beter beheersbare situatie gehad. Maar daar was de politieke wil niet voor. En de "het is maar een griepje"-roepers zijn daar mede debet aan.

Divergente_Integraal | 18-03-20 | 02:13 | 11

Yeah, pek en veren voor de idioten die het allemaal maar lopen te bagatelliseren.
Ondergetekende heeft inmiddels 38.2 en een vervelend kuchje. *maakt zich ernstige zorgen en plaatst zichzelf in volledige isolatie. 'gewoon een griepje' ik mag het hopen!

T. Plotseling | 18-03-20 | 03:37

@T. Plotseling | 18-03-20 | 03:37:

Beterschap!

MickeyGouda | 18-03-20 | 04:40

@T. Plotseling | 18-03-20 | 03:37:
Sterkte.
Tips:
Pers dagelijks een citroen uit; drink het vermengd met water.
Eet verse groente zoals broccoli, zuurkool en maak kippenbouillon.
Houd ons op de hoogte van het verloop van je ziektebeeld.

drs.Nee | 18-03-20 | 05:18
▼ 8 antwoorden verborgen

Zou Rutte er ook bij stilstaan dat er buiten de ouderen ook een hoop jonge mensen zijn met 'n kwetsbare gezondheid?
Ook ouders van kinderen?

Eerst bleven de scholen open want, Kids zijn er niet zo vatbaar voor.
Door druk, zijn de scholen toch gesloten en zou er onderzoek worden gedaan wat 't virus met de Kids doet.. Goh.. Dus de eerste uitspraak was nergens op gebaseerd.

Nu gaan de gezonde mensen, gecontroleerd ziek worden volgens Rutte en hoppa, de examenkandidaten mogen weer naar school.. Want tja examen is ook belangrijk he

Mooi een eerste groep die immuniteit kan gaan opbouwen.. Met risico's dat er nog meer Kids vanaf 16 op de ic belanden.

Daarbij komen die Kids thuis bij ouders waarvan 1 of zelfs soms 2 ook 'n kwetsbare gezondheid hebben.

Zou 't mogelijk zijn om online examens af te nemen? Met groepjes van 8 met webcam of hoe dat tegenwoordig gaat.. Kind op z'n kamer, goed in beeld voor docenten zodat ze niet de kans krijgen om stiekem in 'n boek te kijken...beetje simpel zoals ik 't zeg maar is vast wel 'm slimmerik die dit scherper kan zetten

Pluto | 18-03-20 | 02:13

Las ergens een rake tegel. Parafraserend;
Jarenlang bezuinigen en uitknijpen van basisdiensten zoals politie, zorg onderwijs en andere primaire diensten. Wie mist bankdirecteuren op dit ogenblik?

Olleke | 18-03-20 | 02:09 | 2

Ja ook gezien op fb haha..

Pluto | 18-03-20 | 02:15

Basisdiensten zijn niet uitgeknepen, zorg, onderwijs & politie verdienen een alleszins verdedigbaar salaris. Dat salaris wordt via de bank van de bankdirecteur overgemaakt.

_pacman_ | 18-03-20 | 07:33

Oh nee! Wiebes did it again!
Daags na zijn ZZP uitglijder, vergeleek Minister Eric Wiebes (bekend van.... ach laat maar) op Op1 's lands meest gerenommeerde en gepensioneerde viroloog Jaap Goudsmit met een horde amateur virologen.
WTF!!!??

En die niksnut is mede in charge of our country and our future?

SaintNick | 18-03-20 | 02:09 | 2

Jij bent een halve-gare: Wiebes zei ik kan daar niets over zeggen, als amateur.
Stemmingmaker.

Jan Dribbel | 18-03-20 | 02:14

@Jan Dribbel | 18-03-20 | 02:14: Nee, dat zei hij niet Jan. Op de vraag of hij onder de indruk was van de oproep van Jaap Goudsmit antwoordde Wiebes "tja, ik ben omringd door hordes aan amateurvirologen..."

SaintNick | 18-03-20 | 02:21

Ben geen rekenwonder, maar 17.000.000 gedeeld door 100 is 170.00 (1%). 170.000 x 60(%) (dus minimale besmetting) = 10.200.000. 2% overlijd (zeggen ze) 1% van 10.200.000 = 102.000. Dit aantal dus x2 = 102.000 x 2 = 204.000 doden in het beste scenario. En wat ik in andere landen volg.. Hoe komen zij op 60.000 - 80.000?

Mr.VanZelluf | 18-03-20 | 02:03 | 7

@Witte_Willem | 18-03-20 | 02:40:

Ik was het hieronder helemaal met je eens, maar nu moet ik je toch wel een beetje tegenspreken. Mensen met heftige griep kunnen ook hun longen uit hun lijf hoesten en ademhalingsproblemen hebben. Er belanden ook jaarlijks mensen met griep op de intensive care. Ik ga niet zeggen dat jouw broer geen Covid-19 had of heeft, maar dat valt zo echt niet te zeggen.

GeenHeil | 18-03-20 | 02:44

Ik las dat 50 tot 75% van de besmettingen geheel asymptomatisch zijn (onderzoek uit hong kong volgens mij). Gecombineerd met enkele andere recente bevindingen kom ik uit op 107.000 doden om 70% immuniteit te laten krijgen. Maarja, hoe lang blijf je immuun? Een maand. een jaar, 5 jaar, nobody knows.

Binnenbaan | 18-03-20 | 02:54

@lalalilo | 18-03-20 | 02:18: Dit virus volgt geen lineaire lijn. Volgende week denk je met weemoed terug aan de tijd dan we nog slechts 20 doden per dag hadden. En dan zijn we er nog niet.

Binnenbaan | 18-03-20 | 03:25
▼ 4 antwoorden verborgen

"twintig jaar politieke zorgprivatisering en bezuinigingen bijten Den Haag nu keihard in de kont, want die bikkels aan de bedden (die zelf ook grote coronarisico's lopen nu) staan wél Rutte's straatje te steriliseren op de overvolle IC's."

Wat mij nu zo bevreemdt is het feit dat de afgelopen maanden (en jaren) de mensen in de zorg, bij de politie en in het onderwijs hebben zien demonstreren en staken, en wéér demonstreren en wéér staken voor meer geld, betere voorzieningen en betere salarissen.

Steeds volgde moeizaam overleg waarbij de regering voornamelijk de vinger op de knip hield. Het ging daarbij in alle gevallen om enkele honderden miljoenen.

Maar nu het bedrijfsleven in nood komt door de corona-vleermuis, zijn er ineens tientallen miljarden beschikbaar. Met slechts een paar daarvan, hadden de mensen in de zorg, bij de politie en in het onderwijs, die immers met hun poten in de modder staan, eindelijk de terechte waardering gekregen die ze verdienen.

Niet dat het niet terecht is dat het bedrijfsleven nu zo genereus & voortvarend wordt bestrooid met tientallen miljarden - het gaat immers om de miljoenen mensen die daar hard werken - maar ik vind die tegenstelling wel erg schrijnend.

Peter Emile | 18-03-20 | 02:03 | 1

Neen, bijt DH niet in de kont maar de gewone man. Geloof me dat jouw bedje, indien nodig, zal worden geruimd om de "leiders" voorrang op zorg te geven.

Olleke | 18-03-20 | 02:12

Misschien moet je een beetje psychopatisch te zijn om het te durven zeggen, maar onze collectieve empathie voor zwakkeren heeft de afgelopen jaren gevaarlijk en vooral irreële vormen aangenomen... De doden die door corona vallen zijn de allerduurste doden die deze wereld ooit zal kennen...

En dat voor een corona virusje... Alle angsthazen adviseer ik om zich eens te verdiepen in dit type virus; iedereen heeft er al meerdere in zijn leven gehad en verslagen en zal dit nog meerdere keren doen. Ouderen en zwakkeren hebben helaas niet het eeuwige leven en de mens heeft ook altijd nog zoiets als een eigenverantwoording hoe om te gaan met hygiëne...

Ik word doodziek van de angsthazen... We worden bespeeld als een viool en de meeste vinden het nog prima ook... Lockdown is slechts het begin. We laten zo zien dat we niet meer zijn dan een stelletje schapen...!

We krijgen collectief wat we verdienen, dat is niet een dood door corona

Witte_Willem | 18-03-20 | 01:59 | 10

@Divergente_Integraal | 18-03-20 | 02:25: Om uw tegel moet ik glimlachen, dank u wel... Over mensen die namelijk zo hysterisch reageren zoals u doet, maar vervolgens zichzelf wel beschrijven als een 'normaal psychologisch mens' hoef ik niets meer te zeggen om mijn punt te maken... Nogmaals bedankt en praat u vooral gerust verder met de andere 'psychologisch normale mensen'... Haha...!

Witte_Willem | 18-03-20 | 02:38

Pia Dijkstra, ben jij dat?

EenGoedBegin | 18-03-20 | 03:00

Er is ook een ebola virus waar je mij zonder problemen mee mag besmetten: ebola reston. Je gedachtegang is echt een beetje te simpel.

Binnenbaan | 18-03-20 | 03:27
▼ 7 antwoorden verborgen

De Eurocommissie buigt zich erover of er in de EU ook mondkapjes gemaakt moeten worden.
Zo, ja, dan moeten de mededingings-regels gehandhaafd worden.
Er komt een aanbestedings-procedure en de goedkoopste producent wint.
Zoals gewoonlijk gaat de aanbesteding naar de Italiaanse maffia, die zijn altijd goedkoper en leveren nooit.

Jan Dribbel | 18-03-20 | 01:58 | 3

Jah hoe verzin je 't, 'n Europese aanbesteding duurt altijd al lang. In crisistijd houden ze hier gewoon aan vast.. Idioten.

Pluto | 18-03-20 | 02:18

The computer says no......

MistaRazista | 18-03-20 | 02:54

@Pluto | 18-03-20 | 02:18: een eu-aanbesteding van 1 week, daar kan de gemiddelde overheidsinkoper alleen maar van dromen.

Binnenbaan | 18-03-20 | 02:58

Bakken met geld betalen voor de gezondheidszorg die zich niet eens mondkappen en voldoende IC bedden kan permitteren want: alles voor het heilige "just in time" voor de allerminste kosten.

Wel betalen maar als je kucht en zorgen maakt voor jezelf en anderen wordt alles en iedereen aan het lot overgelaten. Misbaksels.

laagvliegert | 18-03-20 | 01:51 | 2

Een zorgstelsel zonder mondkappen is als een leger dat pang pang moet roepen!

EenGoedBegin | 18-03-20 | 01:53

Er zijn hogere prioriteiten, de stikstof crisis.

de honden blaffen... | 18-03-20 | 01:58

Hollandse gierigheid, daarom geen lockdown (tot nu toe), morgen of overmorgen is die lockdown een feit. Denk ik.

ElMatadero | 18-03-20 | 01:46 | 2

haha, dat klopt gewoon ook nog..

Batavi Magistralis | 18-03-20 | 01:50

@Batavi Magistralis | 18-03-20 | 01:50: Gewoon even kijken naar 3 dagen terug, België deed alles dicht, Jan en alleman kwam de grens over, en toen....

ElMatadero | 18-03-20 | 01:53

Waarom is KONING Willem zo stil ?

Het leven is zwaar | 18-03-20 | 01:46 | 1

Prima toch.
In hoeverre denk je van hem nieuwe inzixhten te krijgen?
.

HoerieHarry | 18-03-20 | 01:50

Jaap van Dissel en Bruno Bruins zijn maniakken die ten koste van talloze onschuldige slachtoffers proberen hun eigen falen te verhullen. Iemand die gelooft dat de politiek het huidige beleid, van groepsimmuniteit, zal volhouden als er hier Italiaanse toestanden uitbreken snapt niks van de politiek. Niemand zal kunnen volhouden dat groepsimmuniteit een goed idee is als er dagelijks honderden slachtoffers worden gerapporteerd. Op het moment dat de lijken niet meer opgehaald kunnen worden, keert de wal het schip! Natuurlijk is het mogelijk dat de Italiaanse toestand hier niet uitbreekt. Ik heb echter nog geen enkel steekhoudend argument gehoord waarom Nederland wordt overgeslagen. Wat is er hier anders dan in Italië? Waarom slaat het virus ons over?

Waarschijnlijk besluit de overheid eind deze week om maatregelen te nemen die meer aansluiten bij wat er nu in Italië, Spanje, Frankrijk etc is gebeurd en wat in China al tot positieve resultaten heeft geleid. Op dat moment is het hele fabeltje van groep immuniteit niks meer en niks minder dan een slappe en mislukte poging tot uitstel. Bovendien het ultieme voorbeeld van misplaatst wensdenken. Uitstel dat waarschijnlijk honderden tot duizenden extra doden tot gevolg zal hebben. Uitstel dat uiteindelijk volkomen zinloos zal blijken. Ik durf niet eens te dromen dat de verantwoordelijken ooit tot verantwoording zullen worden geroepen. Grote kans dat de partij van Bruno de verschrikkelijke bij de komende verkiezingen wederom de grootste zal worden.

Ik houd niet van Godwins, maar een aantal decennia geleden vielen er hier in Nederland honderdvier-duizend onschuldige slachtoffers ten gevolge van het beleid van een gekozen staatshoofd. Nu speculeert een regeringsleider openlijk over een veelvoud van dat aantal doden en iedereen in de media en daarbuiten doet alsof het om een onontkoombaar feit gaat. Wat is hier aan de hand? Wordt in godsnaam wakker!

Wat kun je dan doen? Testen Testen Testen! Daarvoor zijn 2 heel belangrijke argumenten! Argument 1: Mensen die het virus niet hebben kunnen andere mensen niet besmetten! Mensen die het virus wel bij zich dragen kunnen andere mensen besmetten en moeten dus geïsoleerd worden tot ze beter zijn. Argument 2: Mensen die het virus al gehad hebben, hebben een veel kleinere kans om opnieuw besmet te raken. Die mensen kunnen dus gewoon weer aan het openbare leven deelnemen (lees: de economie draaiend houden) en eventueel zorgen voor de zieken. Door niet te testen blijven grote groepen mensen zonder reden in onzekerheid en dat heeft negatieve gevolgen voor de economie. Bekijk het eens van de andere kant: Als je gelooft in groepsimmuniteit, waarom zou je dan de natuur niet een handje helpen door te zorgen dat alleen de immunen in contact komen met de zwakkeren?

Het lijkt erop dat de aanpak van testen en isoleren effect heeft in tal van Aziatische landen. Nederland heeft bijvoorbeeld Japan al ingehaald qua aantal Corona doden. Een land waar de Corona al veel eerder toesloeg en met een vele male grotere bevolking. Je kunt twijfels hebben bij de kosten van al die testkits, maar uiteindelijk zullen de maatregelen om de economie draaiend te houden vele factoren groter zijn.

Ten slotte nog een oude Hollandse wijsheid: “ZACHTE HEELMEESTERS MAKEN STINKENDE WONDEN!”

EenGoedBegin | 18-03-20 | 01:44 | 8

@MisterC | 18-03-20 | 02:19: In het kader van niet-steekhoudende argumenten, wat dacht je van: "Carnaval viert men voornamelijk in besloten kring". En geen journalist die erover valt. Hilversum (NPO) ligt natuurlijk lichtjaren boven de grote rivieren, maar van de geschreven pers zou je verwachten dat ze gezien hun eigenaren toch meer affiniteit met het zuiden zouden hebben.

EenGoedBegin | 18-03-20 | 02:57

Als de komende weken de eerste hartverscheurende berichten in de media komen van kinderen die hun ouders verliezen en ouders die hun kinderen verliezen gaat dat de zaak echt wel veranderen.

Binnenbaan | 18-03-20 | 03:32

Amen!

s.a.dj | 18-03-20 | 03:34
▼ 5 antwoorden verborgen

@Van R. Niemand anders gaat dat doen want behoort tot zijn taken. Evaluatie volgt op een nog niet nader gekozen moment.

Dr. Blechtrummel | 18-03-20 | 01:42

En wanneer gaat Nederland dit doen zodat op zijn minst urgente andere zorg plaats kan vinden straks .. China deed het ook.. iedereen lachte er hier om maar ze hadden gelijk..
tpo.nl/2020/03/17/duits-leger-bouwt-c...

Alexander | 18-03-20 | 01:41 | 2

Je kunt veel creatiever denken:
- hotels dicht - > noodhospitalen
- restaurants dicht-> maasakeukens voor die noodhospitalen
- personeel dat thuis zit - > helpen in ziekenhuizen, al is het maar met schoonmaken
- bouwvakkers en buschauffeurs - > distributie(centra).
- Slotervaart en IJsselmeerzkh - > noodhospitalen alleen voor corona

5611 | 18-03-20 | 01:59

Nederland weet het altijd beter. Part of the problem!

T. Plotseling | 18-03-20 | 04:32

Zeg pinokkio, mijn advies: koop een nieuw voorhoofd! Deze is op.

prins_flip_da_luxe | 18-03-20 | 01:38

Rutte zei "geen lockdown ", dus natuurlijk komt er een lockdown. Duh.

GuusHetSchaapje | 18-03-20 | 01:37 | 1

Omgekeerd redeneren werkt verbazend goed bij onze min pres inderdaad.

T. Plotseling | 18-03-20 | 04:31

Kan de rivm dan echt niets goed? Lees de comments op : tweakers.net/nieuws/164732/rivm-zet-i... .
Pas om met het invullen van je gegevens want zo lek als een mandje. Site is gelukkig wel nu uit de lucht.

A.I. van Dee | 18-03-20 | 01:36 | 2

Tja. Overheidsinstanties en ICT is geen gelukkig huwelijk en zal het ook nooit worden.

Wc-kip | 18-03-20 | 01:42

@Wc-kip | 18-03-20 | 01:42: Inderdaad, server staat niet te roken maar staat ook nu nog (02:00 uur) in de fik.

5611 | 18-03-20 | 02:01

Bij massa betogingen in Iran, omdat de moskee op slot ging, zie je een wriemelende massa die elkaar haast aanrandt.
De spuugklodders van de woedende menigte moeten wel in de rondte vliegen.
En maar klagen dat er zoveel coronalijders zijn, ze doen ook helemaal geen enkele flikker aan preventie.

snapal | 18-03-20 | 01:35 | 3

Elk nadeel hep zijn voordeel.
De Iraanse bevolking is wel als eerste resistent, iedereen krijgt het> het besmettingsrisico is 1000 procent

snapal | 18-03-20 | 01:42

Wat is belangrijker: een islamitische heilige of een ongelovig virusje?

Jan Dribbel | 18-03-20 | 01:52

Geloof me, de zwijgende meerderheid van de Iraniers is helemaal klaar met de tiranniek van die religekkies. De ayatollah wordt al als schuldige aangewezen voor het bewust verspreiden van de epidemie. Zou me niets verbazen als daar binnenkort iets gaat gebeuren.

Binnenbaan | 18-03-20 | 03:35

Er komt een lockdown. Net als in de landen om ons heen. Iedereen moet nu de tijd inhalen die is verprutst met weglachen en onzin verkondigen. Tijd kopen om beter te organiseren en het virus in te dammen. Nederland kan het zich niet permitteren dat hier mogelijk 350.000 mensen aan het coronavirus sterven. Zo'n blamage kom je in elk geval nooit meer te boven.

Poesmobiel | 18-03-20 | 01:33 | 9

@snapal | 18-03-20 | 02:10: Het gaat om vertragen opdat je methoden om te behandelen kan verbeteren. De regering gaat ervan uit dat er een vaccin is met een jaar dus dan praat je maar over een klein aantal doden.
Stel dat er gemiddeld 50 doden per dag vallen dan heb je na een jaar 18000 doden.

lalalilo | 18-03-20 | 02:32

Het komt wel fantastisch uit. woningnood, pensioen issues. Maar dit is een hellend vlak en een schop tegen de schenen bij velen.

T. Plotseling | 18-03-20 | 04:35

Een lockdown veranderd vrijwel niets aan het aantal coronadoden zolang als je capaciteit enigszins toereikend blijft.

In tegenstelling tot allerlei fb hoaxes is er in Italië nog geen 70+er een behandeling geweigerd. Is internet bullshit / fake news. Kan het gebeuren? Ja, maar het zal minimaal zijn. Dus per saldo is een lockdown gewoon een tactiek om impact uit te smeren. Zo jammer alleen dat met elke extra maatregel de gevolgschade zoveel groter wordt. In 2022 10% extra bezuinigen op ouderenzorg zodat we ons nu semi veilig kunnen opsluiten? Nee dank u

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 08:26
▼ 6 antwoorden verborgen

Ach, ik geloof het wel. Ik heb pleepapier in de kelder, haardhout naast de schuur, een goedgevulde vriezer en noodrantsoenen voor het geval dat, genoeg sterke drank in de boekenkast, een voorraad films en series op de NAS, en de katten hebben hun vlekjes nog. Kom maar op met je lockdown.

Muxje | 18-03-20 | 01:32

Is er al een initiatief waar burgers zich kunnen aanmelden om hulpverleners (zorg, politie, etc) te ontlasten mbt primaire k f basis zaken?
Was gezichtsmasker, vrijwilligers die in supermarkten er voor zorgen dat er maar 1 pak toiletpapier pet klant mag worden verkocht, het wassen van beddengoed voor verpleeghuizen, het maken van lunches en diners voor mensen in de vuurzone (incl supermarktmedewerkers). Administratie in ziekenhuizen overnemen zodat gekwalificeerd personeel rust krijgen of andere taken kunnen doen hulp bieden in jn kantines of keukens .in ziekenhuizen?
Waar kan ik mij nuttig maken?

Olleke | 18-03-20 | 01:32 | 7

@Wc-kip | 18-03-20 | 01:35: ik denk dat daar wel veel mensen gaan helpen. Het gaat mij om het helpen van de frontlinie

Olleke | 18-03-20 | 01:56

@Poesmobiel | 18-03-20 | 01:39: dat zou kunnen. Heb geen medische kennis maar wel andere kwalificaties die wellicht nuttig zouden kunnen zijn.

Olleke | 18-03-20 | 01:59
▼ 4 antwoorden verborgen

Joh, lees ik zojuist dat het Koninklijk gezin even binnen blijft terwijl ik mijn pijlen wil schieten op prinsesje Ariane (12). Best balen, kut corona.

prins_flip_da_luxe | 18-03-20 | 01:31 | 1

Die werken in elk geval niet mee aan de groepsimmuniteit experiment.
Dat mogen wij doen.

laagvliegert | 18-03-20 | 01:55

Die beloftes en zoethoudertjes van Rutte gaan steeds korter mee.

Lafayette | 18-03-20 | 01:31

Wat een gelul, moet ik nou blij zijn met Rutte? want oh jee wat neemt ie zware beslissingen? lulkoek. als ie echt een zware beslissing had moeten nemen dan had ie dat begin februari al moeten doen en geen vluchten meer toestaan van en naar China en zodra dat in Italië bekend was ook hetzelfde. nou is ie aan het dweilen met de kraan open door zijn eigen nonchalante houding, want lekker nuchter NL'ers. Durf te wedden als we een paar maanden later zijn en dat dit weer een leuk verkiezingspraatje voor hem

HipsterBrood | 18-03-20 | 01:30

Oude mensen gaan dood. Soit. Zo is het altijd geweest en zo zal het altijd blijven.

WahedPissebed | 18-03-20 | 01:27 | 4

@Lentehaas | 18-03-20 | 01:34: als je goed kijkt houden die allemaal 1,5m afstand en hebben een apothekersopleiding

Johan1235 | 18-03-20 | 01:39

In Italië is de gemiddelde leeftijd van de overledenen ruim 80, de meesten waren al ziek.

Jan Dribbel | 18-03-20 | 01:44

@Jan Dribbel | 18-03-20 | 01:44: e
De jongste was 38. Er liggen nu ook 16-18 jarige aan de beademing. Ook artsenben verpleegkundigen sterven.

Pluto | 18-03-20 | 02:33
▼ 1 antwoord verborgen

Ik ken mensen in China daar zijn inmiddels voldoende mondkapjes en draait het meeste weer. Waarom worden hier geen mondkapjes uitgedeeld dat had je toch 100 procent kunnen zien aankomen. Je kan dan namelijk wel de zorg en vitale sectoren door laten draaien met mondkapjes c.q handschoenen. Gewoon platgooien en beschermingsmaatregel regelen voor mensen die af en toe boodschappen moeten doen etc.

Alexander | 18-03-20 | 01:26 | 5

Er is inmiddels voorraad in China en ze mogen het weer exporteren..

Alexander | 18-03-20 | 01:42

Die worden hier niet meer gemaakt. Zoals er in Nederland bijna niets meer wordt gemaakt. Wij hebben onze nationale trots - de industrie - in de uitverkoop gedaan. Wij dealen voornamelijk in groenten & fruit, bloemetjes en klimaat- en milieu-moralisme. Voor de rest is alles uitbesteed aan lage lonen-landen.

Peter Emile | 18-03-20 | 02:21

@Peter Emile | 18-03-20 | 02:21: nationale trots? Pfff. Soms niet handig maar industrie kunnen we prima missrn

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 08:27
▼ 2 antwoorden verborgen

Wie herinnert zich nog de milenniumbug? Iedereen werd gek gemaakt. De media stuwde alles wereldwijd tot grote hoogte op. Alles zou vastlopen door de transitie van 1999 naar 2000. Enorme bedragen werden geïnvesteerd om het monster te verslaan. We lachten die domme Russen uit, want die deden niks. Dat was ook precies war ter gebeurde. Helemaal niks. Wat we nu zien heeft met de Hegeliaanse dialectiek te maken. Er wordt een monster gecreëerd door de overheden, globale instituties zoals de WHO en de MSM. Iedereen wordt bang gemaakt en is bereid om zich alles te laten welgevallen zolang dat gecreëerde monster maar verdwijnt. Een beetje dat problem reaction, solution model. Verregaande maatregelen die tot in de diepste vezels ingrijpen onder de bevolking moeten immers goed worden ingeleid. Het aantal doden wereldwijd is geen eens een rimpel op het wateroppervlak. Never let a good crisis go to waste.

Nehemia | 18-03-20 | 01:20 | 3

Het aantal doden van 911 is ook nog geen rimpel op het wateroppervlak (3000) Maar toch de belangrijkste historische gebeurtenis van deze eeuw tot nu toe...

canis lupus | 18-03-20 | 01:23

Leuke vergelijking. Ik was destijds bezig met millenniumdingetjes, en ik kan je verzekeren dat er in die hoek kritieke dingen zouden zijn uitgevallen als we niets gedaan zouden hebben. Niet voor maanden, maar uiteindelijk is voorkomen goedkoper dan genezen gebleken. Trouwens: reken maar dat de Russen ook actie hebben ondernomen.

Muxje | 18-03-20 | 01:26

@canis lupus | 18-03-20 | 01:23: En zoals Generaal Wesley Clark vertelde (staat geloof ik ook op YouTube) het ideale excuus om het ene na het andere land in het Midden Oosten aan te vallen. Irak die zogenaamde massavernietigingswapens had. Allemaal leugens. Baby's die uit de couveuses werden gegooid door Iraakse soldaten. Later ook de hele demoniseringscampagne rond Khadaffi. Het bleken allemaal leugens. We weten wat er vervolgens gebeurd is.

Nehemia | 18-03-20 | 01:28

De grenzen kunnen dus wel voor Nederlanders gesloten worden? Voor Afghanen kon dat
t niet.
Ik ben woedend. Het kan niet zo zijn, dat ik minder rechten heb dan een Arabier.
Dit accepteer ik niet.

Lentehaas | 18-03-20 | 01:15 | 5

Wat meent deze regering zich? De grenzen opengooien voor heel de wereld om vervolgens mijn vrijheid te gaan beperken? Dat gaat niet gebeuren.. en ik ben er zeker van dat velen hetzelfde denken.
Misschien ben jij een gehoorzame reaguurder. Maar ik ga daar niet meer in mee.

Lentehaas | 18-03-20 | 01:30

Mooi om al die comments op uw reaguursel te zien. Het maakt blijkbaar wat los onder sommige mensen.

keestelpro | 18-03-20 | 02:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Resistent worden is de enige manier om er vanaf te komen.
Duurt misschien nog wel jaren voor het virus verdwenen is. Daar kan je niet op wachten/dan kan je erop wachten dat jij het toch ook krijgt.
Corona is goed voor u.

snapal | 18-03-20 | 01:14 | 2

@snapal | 18-03-20 | 01:14
Wishful thinking. Resistentie is vooralsnog een aanname.

Lafayette | 18-03-20 | 01:33

Dood gaan is de beste remedie om er van af te komen.
Gaan we NIET doen!

keestelpro | 18-03-20 | 02:04

Waar is Kuifje ? Ziek geworden door de situatie te bagatelliseren?

T. Plotseling | 18-03-20 | 01:09 | 13

@Lafayette | 18-03-20 | 01:38:
@Zapata10 | 18-03-20 | 01:35:

Dan laat ik het hierbij. Laat mij u niet tegenhouden met het uiten van uw mening in de toekomst!

Wc-kip | 18-03-20 | 01:40

Geen flauw idee, maar - en dit kan ik zelf eigenlijk nog steeds niet geloven - in dit geval ben ik het zowaar met Kuif eens. Dus ik wil het stokje wel even overnemen hoor, dan kunt u tegen mij tekeer gaan.

Prima, maar let wel, het gaat echt niet lang duren voordat ik hier in de panelen loeihard Naa,na,na,naaa,na kan roepen. Of het loodje heb gelegd natuurlijk, in dat geval geef ik u alsnog gelijk.

Kinkfactor | 18-03-20 | 03:09
▼ 10 antwoorden verborgen

Ik lees maar weinig over de impact van de corona crisis op de beurskoersen. Bijvoorbeeld aandelen ING, 57,5% gezakt sinds januari. Dat is ondertussen een crisis op zichzelf.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 01:09 | 3

Daar worden heel veel mensen op zijn zachts gezegd letterlijk en figuurlijk doodziek van.

de honden blaffen... | 18-03-20 | 01:27

Een crisis, of koopjes. Kijk naar de lange termijn. Maar persoonlijk zou ik weg blijven bij financiële instituten.

Muxje | 18-03-20 | 01:29

Zit zelf ook op de beurs maar dat is voor nu onbelangrijk. Beurshandel kan makkelijk een maand stilgelegd worden, betalingsverkeer zeer zeker niet.

5611 | 18-03-20 | 02:07

Oudjes dood en daarna veranderen ze de sterf leeftijd.
youtu punt be/vZ8sQQvqvrE

am*dam | 18-03-20 | 01:08 | 1

echt waar ! ?

am*dam | 18-03-20 | 01:20

Heb btw nog een stapeltje stoffen zakdoeken gevonden van mijn vader. Met een elastiekje maken we daar uitwasbare maskers van.

Cepalislam500mg | 18-03-20 | 01:05 | 1
-weggejorist-
frank4444 | 18-03-20 | 01:11

40-80k doden? en dat was blijkbaar opt tv? En mensen geloven dat nog ook? Hahahahaha wat een baarlijke nonsens. Een of ander flutvirusje dat in 3 maanden tijd wereldwijd 8000 doden heeft geproduceerd zou opeens in Nederland 80k doden produceren. Hahahaha, jezus hoe dom moet je zijn om dat te geloven.

Antiquerulant | 18-03-20 | 01:05 | 6

Die 8000 doden zijn voor het grootste deel in landen die nu (China deels) in full lockdown zijn (en China en Italië waren daar te laat mee). Zodra die de lockdown versoepelen zal het virus weer de kop opsteken. Zolang er geen vaccin is zal dan 1% van de besmetten sterven.

Pergola55 | 18-03-20 | 01:55

Die 2500 dooie in noord Italie tot nu toe zijn ook maar flauwekul?

zwellevertje | 18-03-20 | 08:16

Je zou deels gelijk kunnen krijgen indien het aantal verborgen gebleven gevallen enorm hoog blijkt te zijn.

F#ckingAwesome | 18-03-20 | 08:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Mark Rutte: "Zoals de wind waait, waait m'n rokje."

Rest In Privacy | 18-03-20 | 01:05

De supermarktmanagersmentaliteit is dus niet alleen een eigenschap van Mark Rutte, blijkt uit de panelen.

kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 01:03

Ik ben wel een beetje opgewonden dat mijn smetvrees waarom ik altijd een beetje meewarig ben bekeken nu Prio 1 National Policy Priority Number One is.

Cepalislam500mg | 18-03-20 | 01:02 | 2

Reële angsten kunnen vanuit hun aard niet fobisch zijn.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 01:16

Verdomd,
je bent nu inderdaad nauwelijks fobisch te noemen,
je zou een cursus 'handen wassen voor gevorderden' kunnen opstarten en dan krijg je nog flinke aanloop ook.

vander F | 18-03-20 | 01:30

Rutte en de RIVM lopen telkens 2 weken achter de feiten aan. Volgende week dus pas total lock down in Nederland. Wederom te laat, maar die lamlul moet wel want de IC's lopen vol, er zijn geen mondkapjes, noch testen. Het us een Teringzooi, er vallen onnodige doden, ook onset huisartsen en zorgpersoneel. DANKZIJ de incompetente idioten van het RIVM met hun foute protocollen en adviezen en het gebrek van gezond verstand bij dit flut kabinet. Hopelijk gaan ze snel de economische hulp uitrollen. Als het net zo snel gaat als de nog steeds niet afgehandelde hulp van de aardbevingslachtoffers in Groningen, dam is Nederland kapot en failliet! Geen woorden, maar daden mark rutte. Na 10 jaar belastingverhogingen en bezuiniging op de zorg eisen we nu ACTIE.. Dom gelul over Massa immuniteit kan de prullenbak in! SNELLE Economische STEUN maatregelen en lockdown. NU !!

FrankOngerust | 18-03-20 | 01:02 | 1

IC's zijn nog maar voor ca. 10% gevuld met coronapatiënten.
Economische steunmaatregelen zijn vanavond aangekondigd.
Ik verwacht de komende maanden wel kortdurende (paar weken) lockdowns, als IC's wel vol komen te liggen.

Pergola55 | 18-03-20 | 02:04
-weggejorist-
frank4444 | 18-03-20 | 01:00 | 5
▼ 5 antwoorden verborgen

Bij lockdown mag je kennelijk nog gewoon in je eentje sporten en je hondje uitlaten en boodschappen doen en naar de dokter of apotheek of anderen helpen. Dat is in Frankrijk tenminste zo. Ik vind het toch maar onzin een lockdown. Tekort aan ICs en personeel is een probleem wat door VVD en daarvoor door CDA gemaakt is in 20 jaar regeren. En dat onze overheid en de rest van de EU zo laat en laks gereageerd hebben (vliegen van en naar China pas deze week gestopt) helpt ook niet. We moeten straks binnen zitten omdat onze overheid zo gefaald heeft.

sjef-van-iekel | 18-03-20 | 01:00 | 3

En toch kleurt het merendeel het rondje bij VVD, CDA, PvdA en D66 (vergeet de puinhopen van Paars niet, toch een Pim referentie) volgend jaar weer lekker rood.

kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 01:04

@kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 01:04: Ja daar baal ik ook wel van. Dat Rutte hier nog winst uit gaat putten. Waarom heeft die gast zo'n gouden pik. Is niet eens een vent.

Cepalislam500mg | 18-03-20 | 01:11

@kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 01:04: Het zal me geen reet meer interesseren wat ze aankleuren. De totaal idioten mogen van mij doodvallen. Ik hoop dat ik kan overleven met mijn lief. Ik kan haar verdomme niet beschermen.

Zapata10 | 18-03-20 | 01:15

Bla bla bla.. Ik merk al 30 jaar geen welvaart en zeker geen welzijn. Alleen gebakken lucht verhalen. Ja, het straatbeeld is verandert. Niet ten goede.

oostermoer | 18-03-20 | 01:00

Uiteindelijk wel.

petshopboy_mike | 18-03-20 | 01:00

@Van Rossem

Ik vermoed maar zo, dat ook jij je een slag in de rondte ploetert met je team, om in dit ingewikkelde thema een balans te vinden tussen zin en onzin. Tussen de leuke woordgrap van goede smaak en net over de grens. Op een site van soms harde woorden moet je iets zinnigs zeggen over het moeilijkste wat onze generatie wellicht heeft meegemaakt. Zonder gejank. Of misschien wel met. En ook nog een beetje kritisch blijven. Dat word van je verwacht. Die positie heb je nu eenmaal. Ik denk dat je met dit stukje wederom een dikke pluim verdiend. Je doet het top man. Dat geld ook voor je collega's. Ik vond het wel eens tijd om dat te benoemen. Respect.

En nu weer verder!
Werkse

DeJemelscheet | 18-03-20 | 00:59 | 3

Hear hear!

Ebert de R | 18-03-20 | 01:34

Helemaal mee eens!

swaffelstokje | 18-03-20 | 01:40

Dat geldt niet zozeer voor zijn collega's DeJemelscheet.
Van Rossem is de nuance zelve. Een waardig hoofdredacteur.

keestelpro | 18-03-20 | 01:59

Kunnen we ipv groepsimmuniteit geen nationaal-socialistische immuniteit beginnen? Dwz zorgen dat eerst in alle andere landen iedereen ziek wordt, en daarna immuun, zodat wij niet meer aangestoken kunnen worden.

skoftig | 18-03-20 | 00:59

Ik vond Jensen wel goed vandaag, geeft je toch weer een andere kijk op het Corona gebeuren, of je hem nou mag of niet.

keistad | 18-03-20 | 00:59 | 4

Jensen is helemaal van het padje...

canis lupus | 18-03-20 | 01:26

Jensen kent geen enkele diepgang en is nog naïever dan een stemmer op GL.
Beetje vaag associatief mopperen.
Rechts onwaardig.

kloopindeslootjijook | 18-03-20 | 01:43

@canis lupus | 18-03-20 | 01:26: Dat ook. Maar dan toch.

keestelpro | 18-03-20 | 01:55
▼ 1 antwoord verborgen

Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Chinese methode lijkt tot dusver meest effectieve. Maar dan nog. Het kan van alle kanten weer terug komen.
Uitzingen tot er een vaccin is de enige optie.
Hopelijk leren we hier wat van, maar zal wel niet.
Wat meer geld naar gezondheidszorg ipv. van defensie zal een hoop leed schelen.
Want tegen deze vijand of een nog ergere opvolger is geen leger tegen bestand.

Hiesjes | 18-03-20 | 00:59 | 1

Over een paar dagen mag je blij zijn dat er nog iets van een leger is.

highpotential | 18-03-20 | 01:55

Mooi verwoord @Van Rossum, welke schade zet je af tegen welke schade? Dilemma.

canis lupus | 18-03-20 | 00:57

En als Rutte dan morgen de lockdown afkondigt, gaat dan de EenVandaag peiling een ongekend percentage stemmers, namelijk 120% van de community die een groot vertrouwen in de minister president hebben, presenteren?
De Man die precies een week geleden beweerde dat het met geen handen schudden wel zou lukken, en meteen zelf het goede voorbeeld gaf.

de honden blaffen... | 18-03-20 | 00:57 | 2

Ongelooflijk, die scene lijkt wel maanden geleden.

5611 | 18-03-20 | 01:07

Er wordt in alle verhalen 1 ding vergeten. Nederland heeft geen industrie meer die is verplaatst, uitverkocht, etc. Hierdoor zijn we niet in staat in hoog tempo zaken als corona-test-kits of mondkapjes te maken. Sterker nog we hebben nu nog een kwalitatief hoogwaardige landbouw sector, altijd handig in een crisis situatie en het is dit kabinet die deze sector ook kapot wil maken. Ik zeg: strategische industrie moet je niet laten verdwijnen uit het land.

straatsurfer | 18-03-20 | 00:56 | 3

Geheel eens. Als dit voorbij is, moeten we het over de prioriteiten in dit land hebben. En dat daar horen dingen als diversiteit en stikstof niet bij.

Dat lijstje van kritieke beroepen dient boven het bed van iedere politicus te hangen. Hij dient dit dag en nacht vlekkeloos op te kunnen dreunen. En bij alles wat hij doet stilstaan hoe dat die mensen gaat helpen.

5611 | 18-03-20 | 01:08

We hebben gewoon mkb die goed is voor 75% van de economie. Fck al die Chinese zooi van de Action, kunnen we zelf maken. Alle economische hulp verschuiven van de multinationals naar het NL mkb. Dan krijg je weer banen waarin echt dingen worden gemaakt ipv gebakken lucht. Mbo moet weer gaan opleiden voor maakindustrie en eindelijk afschaffen van geitesokkendisciplines.

Cepalislam500mg | 18-03-20 | 01:18

De reden van geen lock down is het gefaseerd willen uitvoeren van de medische zorg. Dat lukt nog aardig.
Een luxe die ze in Frankrijk nu niet (meer) hebben, de IC s raken vol.
Wat het verschil in aantallen slachtoffers dat oplevert, valt nog te bezien.

snapal | 18-03-20 | 00:55

Ik vind het toch weer een rare keuze, een lockdown als de ziekenhuizen het nog aankunnen of als ze het niet meer aankunnen? Hadden we eerder alle kwetsbare mensen, die kans hebben om te overlijden, in lockdown moeten doen zodat de economie buiten hun om kan blijven draaien? Aub geen lockdown. Kutwoord.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 00:54 | 4

Ik denk dat de keuze van Engeland nog niet zo slecht is: alle oudjes zo veel mogelijk achter slot en grendel. De paar die alsnog ziek worden zijn nog wel te behappen.

Laat de jongeren maar ziek worden voor groepsimmuniteit, die overleven het wel cq is te behappen. Na de grote golf blijf je steeds kleine hapjes oudjes houden die besmet raken. Wederom te behappen.

Wat we nu gaan doen gaat. 10kks levens kosten. Op 1417 besmettingen hebben we nu 136 mensen op IC liggen (krap 10%). Met man en macht kunnen we 1350 vrije ICs creëren.

In het huidige groeitempo zitten we eind volgende week op 14.000 besmettingen waarmee de ICs vol zijn. Twee weken later zit je op 140.000 en heb 10x zoveel ICs nodig als dat er zijn. Die 40-50.000 sterfgevallen zijn uiterst reëel.

5611 | 18-03-20 | 01:18

@5611 | 18-03-20 | 01:18: een patiënt gaat niet met bed en al weg. Na een week of 2 worden ze weer vrijgemaakt voor een volgende lichting. De kunst is alleen om max 13000 per 2 weken op te nemen.

Jos Tiebent | 18-03-20 | 01:53

@Jos Tiebent | 18-03-20 | 01:53: Je hebt geen 13.000 maar 1.300 plaatsen, in ieder geval op de IC. Voor de goede orde, ik kan me voorstellen dat de groepsimmuniteit kan werken maar die wil je zo snel mogelijk bereiken. Dus laat iedereen maar ziek worden, weekje in bed, klaar. Dan moet je wel kwetsbare groepen zoals bejaarden en mensen met een bijkomende ziekte beschermen want anders wordt de prijs wel heel hoog en gaat je zorgsysteem eraan. Het Engelse model dus.

Bijkomend voordeel: Je economie kan in principe door want degenen die je ophokt zijn niet productief.

5611 | 18-03-20 | 02:15
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
frank4444 | 18-03-20 | 00:53 | 1

Nederland heeft niet eens de fysieke middelen om het land in lockdown te doen. Te weinig personeel. En een bevolking die ondertussen ongehoorzaam is.

LiniaalRectaal | 18-03-20 | 00:52 | 4

Ondertussen??

Epistulae_Morales | 18-03-20 | 01:03

Alles moet dicht maar de coffeeshops blijven open.
Nederland in een notendop.

keestelpro | 18-03-20 | 01:18
▼ 1 antwoord verborgen

Als iemand die nooit een oorlog heeft ervaren vind ik het toch een troost dat ik dit nog allemaal mag meemaken. Misschien krijgen we wel een soort Mad Max taferelen. Las de staalplaten aan je automobiel en bewapen je!

Wibble | 18-03-20 | 00:52

Ik kan eigenlijk nog niet geloven dat Rutte echt gezegd heeft dat 60% van de Nederlanders het virus zal krijgen. Als je dat gelooft dan doe je nu toch FUCKING ALLES wat je maar kan om dit te stoppen? Dit gaat 200.000 levens kosten op die schaal? Ik ben geen rekenwonder maar you get the picture.

En hij legt zich er gewoon bij neer!!! een paar neptranen eruit geperst en gaan. GEEN VECHTLUST, NIETS.

Wakker worden NL, het is de hoogste tijd. Kom los van de dagelijkse Rob Trip propaganda. Gvd in wat voor land leef ik?

MaxiCosi24 | 18-03-20 | 00:47 | 1

Sociaal speel- en experimenteerveld. U moet mee met de massa.

LiniaalRectaal | 18-03-20 | 00:49

Lockdown is erger dan corona.
Je legt dan de vitale economie van voedselvoorziening en levensonderhoud stil.
Mensen raken depressief, komen niet meer buiten, raken wellicht ondervoed.
Een heel land gaat in quarantaine om een virusepidemie tegen te houden.
Maar daarna begint hetzelfde scenario gewoon weer opnieuw.
De maatregelen van Mark Rutte zijn vooralsnog zeer reëel.

keestelpro | 18-03-20 | 00:46 | 7

Hierin kan ik in zoverre met je meegaan:
Ja het virus wacht gewoon tot dat de lockdown weer opgeheven wordt. Maar we kopen tijd met de hoop op een vaccin.
We hebben de infrastructuur (ik kan het weten want ben er dagelijks bij betrokken) om miljoenen mensen thuis te laten werken. Kantoorklerken en spreadsheet kloppers.
Doe het, we kunnen er alleen maar bij winnen.
Dan mogen jullie allemaal thuiswerken en ga ik wel daar naar toe waar meer capaciteit nodig is.
Thuiswerken..... zo veel onzin baantjes en lieden die nu al de hele dag buiten sporten, wandelen, met de kids op pad.

Zapata10 | 18-03-20 | 01:09
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik was net even op CNN:
Om even te relativeren: per jaar in de Indiase hoofdstad New Delhi 15 duizend doden door gaten in het wegdek.
En niemand daar maakt zich er druk over.

Jan Dribbel | 18-03-20 | 00:45 | 7

100 jaar geleden wóónden er nog geeneens 15 duizend mensen in New Delhi! Kun je nagaan!

canis lupus | 18-03-20 | 01:05

On even te realiseren: ik woon niet in een riool

Epistulae_Morales | 18-03-20 | 01:08

Waarom doet artsen zonder grenzen daar niets aan, een gat in het wegdek is zo gevuld.

de honden blaffen... | 18-03-20 | 01:35
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik had het beter gedaan. Vanaf het begin heb ik gezegd dat er draconische maatregelen getroffen moesten worden . (Welke nu dus gedaan worden ) . Vluchten met China hadden gelijk geannuleerd moeten worden , en tevens vluchten met landen die dat niet deden. Mensen die van vakantie terug waren gekomen hadden verplicht een maand in quarantaine gemoeten. Een geval bekend ? Gelijk iedereen een maand in quarantaine die zelfs maar gekeken heeft naar die persoon .En testen die mensen ! En nog veel meer dingen. Heb ik allemaal gereaguurd, getwittert etc . In de kiem smoren, moet je zoiets ! Wat zou ik nu doen ? We hebben toch veel leegstaande kantoren ? Die kunnen toch vrij rap/provisorisch tot ziekenhuizen omgetoverd worden ?
Een GOEDE voorlichtingsfilm maken over hoe dit ( of een ) virus werkt, wat het doet in het lichaam, wat je kunt zien en niet kunt zien. HEt virus met special effects zichtbaar maken , zodat alle malloten er zich niet een beeld van hoeven te vormen maar het kunnen zien !
HEEL erg duidelijk maken aan mensen die het niet serieus nemen, en het is maar een griepje, dat dit echte shit is, en hoe zij schuldig zijn aan het verspreiden van het virus als ze gewoon doorgaan omdat ze maar een beetje hoesten.
Japan is enorm dichtbevolkt, echter, het verspreid zich relatief gezien traag. Welke lessen kunnen we van hun leren , en welke gewoonten kunnen we overnemen ? ETc etc etC
Het ergert me enorm, we zien het gebeuren in China , en onze 'leiders' laten die trein langzaam op ons afkomen en over ons heen rollen. Als we geheel Europa gelijk in lockdown gedaan hadden , was er niets aan de hand geweest, konden we nog gewoon naar school, terrasje pakken, handel drijven met Amerika. Sukkels zonder visie en zonder ballen.

Kim-Jung-Un | 18-03-20 | 00:44 | 6

@swaffelstokje | 18-03-20 | 01:48: μ IQ=100 , dat betekent geen 'moeilijke woorden' zoals contaminatie ( haha , lol , 'Kontnasie ') , gebruiken, die niet begrepen worden, en zeker de ernst er van niet.

Kim-Jung-Un | 18-03-20 | 14:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Ikea sluit winkels. KPN sluit winkels en doet alleen nog noodreparaties.
Die lockdown organiseert zichzelf al.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 00:44 | 4

Bijenkorf gaat ook dicht.

straatsurfer | 18-03-20 | 00:58
▼ 1 antwoord verborgen

Als 80 procent in Nederland Corona krijgt, dan zou dat in landen met een lockdown lager moeten zijn.
Maar is dat wel zo?
Vind die tachtig procent ook verdomd hoog, daar is haast geen ontkomen aan.
Daarna zijn we dan wel resistent, een lockdown werkt volgens mij ook niet, zolang het virus mondiaal heerst.

snapal | 18-03-20 | 00:44 | 2

Die twintig procent die het niet krijgen zijn dan zeker onze bejaarden/senioren?
Mag het hopen, anders gaat Harry het heel druk krijgen.

snapal | 18-03-20 | 00:47

Dat weet niemand. Daarvoor wordt er te weinig getest.

Epistulae_Morales | 18-03-20 | 01:10

Hard and fast? Or slow and merciless?

LiniaalRectaal | 18-03-20 | 00:43

ik ben eigenlijk ook wel een beetje deskundige moe. Elke deskundige heeft weer een andere mening. Want waar is die 50 tot 60 procent besmettingen nou weer op gebaseerd? Het is allemaal natte vinger werk.

yeps | 18-03-20 | 00:43 | 2

Die overigen zijn in lockdown

Epistulae_Morales | 18-03-20 | 01:11

De proportie van de populatie die zal gevaccineerd moeten worden om de toestand van kudde-immuniteit te verkrijgen (en zo de verspreiding te stoppen) wordt gegeven door: 1-(1/R0)
met R0=het gemiddeld aantal secundaire besmettingen die veroorzaakt worden door een primair geval in een bevolking zonder immuniteit en in afwezigheid van profylactische maatregelen.
nl.wikipedia.org/wiki/Reproductiegeta...

Pergola55 | 18-03-20 | 02:12

40 tot 80k kapot.
Pittig griepje zouden Berber en Druifje zeggen.

schoon-schip-maken | 18-03-20 | 00:41 | 1

Tussen twee banen. Zou half april weer ergens beginnen. Alles on hold.
Het is niet anders.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 00:47

Loopt het (redelijk) goed af dan wint Rutte / VVD glansrijk de volgende verkiezingen. Gaat het (goed) fout dan gaan ze kopje onder. En wij, das volk, ook.

Hadiho | 18-03-20 | 00:41 | 1

Loopt het goed af en wint Rutte/VVD glansrijk de volgende verkiezingen dan gaan wij das volk ook kopje onder.

Cepalislam500mg | 18-03-20 | 00:54

Nu iets teveel data gezien die het bereiken 60-70% groepsimmuniteit een zeer langdurig proces zal worden met nog erg veel onzekerheden (worden mensen echt wel immuun en indien ja, hoelang?). Eigenlijk is er maar 1 richtpunt voor hoop en dat is de ontwikkeling van een vaccin binnen 12-18 maanden. In de tussentijd moeten we dan:
1) de curve van nieuwe besmettingen zo 'flat' mogelijk houden (met hopelijk hulp van de zomer).
2) de capaciteit van de ICs rigoureus uitbreiden zoals Duitsland dat nu doet om toch wat de benodigde besmettingen te kunnen laten plaatsvinden.
3) ouderen en kwetsbaren in de tussentijd (tot het vaccin) in strikte sociale isolatie houden (dus hele strenge eisen aan de (thuis-)zorg).
Virloog Goudsmid had een goed punt vanavond in OP1. Implementeer asap een goed landelijk meetsysteem om de besmettingen (representatieve steekgroep van zeg 10000 frequente zelftesters met hulp van GGD) en meet dan ook per dagdeel de bezettingsgraad van alle ICs in Nederland. Dan kan je punt 1) 'data-driven' sturen. Uit zo'n epidemisch meetsysteem krijgen we goede data over dit virus en daar zullen we vast nog jaren plezier van hebben (kost zo'n 25 mln om te implementeren).

Mocht nu blijken dat maatregel 1) nog steeds onvoldoende blijkt, ga dan pas in total lock-down (doe dit niet te snel, we moeten deze 2 weken met scholen dicht eerst uitzitten om te zien of de curve flat genoeg wordt).

SarahPalindroom | 18-03-20 | 00:40 | 1

Akkoord.

Kladderadatsch | 18-03-20 | 00:45

Worden besluiten niet soort van opgelegd door de commissie crisisbeheersing? Wat is eigenlijk de rol van het kabinet/afzonderlijke leden? Commissie crisisbeheersing is toch leidend?
Rutte doet het prima. Gefaseerd uitbouwen. En ja, heiligt het doel de middelen?
Wat vindt de burger na een paar weken lockdown met politie/leger patrouillerend door de straten. Werkelijk niemand weet het. We zullen het zien. Hopelijk vereend.

Gazelle | 18-03-20 | 00:39

Flightradar24 is desalniettemin fascinerend in deze tijden van lockdown. Vooral veel vluchten richting Verenigde Arabische Emiraten, Quatar en zo. Van die noodstoestand in de VS zie je ook niet zoveel in de lucht.

dopinie | 18-03-20 | 00:38

Beter stuk dit, dan dat lege huls would be staatsman verhaal van Rutte gisteren. Ik ben voor het leger inzetten op totale lockdown. Wir schaffen das best. En is nog iemand opgevallen dat hij de grenzen niet op slot wil doen? Want "Nederland is een open land"? Wat een enorme kwats is dat zeg. Nu even geen slap gezeik met migranten (zoals Denemarken - of all places!) die hier sowieso niks te eisen hebben, gewoon grenzen sluiten. Zoals dat hoort en volkomen normaal is. Vooruit met de geit. Stop al dat geld in het leger, zorg en (nog ff online) onderwijs. Belastinggeld en leengeld zat.

Cepalislam500mg | 18-03-20 | 00:38 | 2

Nederland is al op slot, want ingeklemd tussen België en Duitsland waar de buitengrenzen al gesloten zijn. En Nederland is afhankelijk van Duitsland en andersom.

TRUMP | 18-03-20 | 00:42

"We"? Daarom is het leger ook nodig. Voor dat soort schapen.

Cepalislam500mg | 18-03-20 | 00:40

Als alle landen nou mooi in Quarantaine gaan. Hoeve.n wij dat tenminste niet te doen

hangloose0012 | 18-03-20 | 00:40
▼ 1 antwoord verborgen

De gemiddelde leeftijd van de coronaslachtoffers is plus minus 80 jaar. Wat gebeurt er? Wereldwijd 8000 doden. Minuscule aantallen. Al onze vrijheden worden afgepakt. In een x aantal landen mag je de straat niet meer op. Ze hebben ons compleet bij de ballen en iedereen laat zich gek maken door alle fearporn. Deze hele zaak stinkt aan alle kanten.

Nehemia | 18-03-20 | 00:37 | 8

Juist

Johan1235 | 18-03-20 | 01:34
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat ik me dan weer afvraag met een lockdown, hoe kunnen moslim dan nog naar het vrijdagsgebed in de moskee?

straatsurfer | 18-03-20 | 00:37 | 3

Ik weet niet onder welke steen je de afgelopen tijd hebt geleefd, want er zijn degelijk wel moskeeën gesloten, zwitsalletje.

TRUMP | 18-03-20 | 00:40

Ze gaan niet omdat het vandaag woensdag is.

ManusMann | 18-03-20 | 00:49

moskeennn genoeg in het middennn oostennnn

klimaat-chantage | 18-03-20 | 00:59

Goh, ik had wel in zijn schoenen willen staan. Met nadruk op had. Want na al zijn falen tot nog toe zou ik weet niet met aan willen beginnen. Dank je Mark, voor je kordate optreden en het hechten aan de adviezen van het tevens falende RIVM.

leef!! | 18-03-20 | 00:36

Hoeveel failliete ondernemers, ontslagen werknemers enz. gaan overlijden aan stress, hartaanvallen en suïcide?

de honden blaffen... | 18-03-20 | 00:36 | 7

@kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 00:43: Het zal langer gaan duren dan een paar weken, maar u vindt het desondanks dan ook wel een goed idee om u helemaal geen loon te betalen?

5611 | 18-03-20 | 02:20
▼ 4 antwoorden verborgen

Er wordt en blijft gezwegen worden over het aantal uitgestelde operaties (tumoren). Dat komt niet in de death rate. Als enige land in Europa kun je niet een lockdown negeren. Het opnemen van asielzoekers is een (voortdurende) ontkenning van problemen.

arlen | 18-03-20 | 00:34 | 2

Dat willen we zelf, VVD = bezuinigen op zorg.

kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 00:44

Ik ben trots op Mark Rutte en vind dat hij het perfect aanpakt. Hij gaat ons redden. O ja, gisteren ben ik in een leeg zwembad gedoken maar dat terzijde.

ManusMann | 18-03-20 | 00:34 | 3

Alles wat Markie boy ons beloofde is hij nagekomen dus heb alle vertrouwen in hem.
*keukentrapje en touw uit schuur doet halen *

Hadiho | 18-03-20 | 00:38

Gewoon alles wat ie tot in zijn vezels geloofd aannemen. Ik heb er vertrouwen in en ga morgen een nieuwe keuken aanschaffen van mijn laatste spaargeld trouwens

Kladderadatsch | 18-03-20 | 00:49

Hier van de ''paniekzaaier'' voor de struisvogels onder ons.... vorige week stonden ze op 3.5% unemployment.... vele hier lopen al als complete zombies rond lijkt het. Wake up!!

CNN Breaking: Treasury Secretary warns US could see 20% unemployment rate due to coronavirus

lenny | 18-03-20 | 00:34

Ik heb weinig met de beste man op (Rutte), maar wat hij hier zegt klopt gewoon. De massa-hysterie zien te voorkomen, dat is wat hij probeert. En daarbij valt er nu geen bal meer over te zeggen, er wordt nauwelijks meer iemand getest, dus wat je alleen nog kunt meten is de mensen die het echt ernstig te pakken hebben en op de IC raken en mogelijk overlijden. Dat is het enige op basis waarvan je na twee weken deze maatregelen kunt bijstellen eventueel. En dat is niet zoveel.

Dus ga er allemaal maar vanuit dat 6 april een eerste datum was en dat het wel minimaal 5 mei wordt voordat iemand weer uit deze lockdown kan kruipen.

breakingnews | 18-03-20 | 00:33 | 2

Dat is op zich al incompetent van de Nederlandse regering, dat ze nu al de handdoek in de ring gooien qua testen. In Italië testen ze nog steeds veel meer dan hier, ondanks de dramatische ontwikkelingen daar. Waar staan wij dan over 3 weken??

Batavi Magistralis | 18-03-20 | 00:59

Bevrijdingsdag!

Binnenbaan | 18-03-20 | 04:22

En nog veel erger: we zijn inmiddels bereid onze vrijheid vrijwillig op te geven, vrijwillig in lockdown te gaan omdat we ons zo bang laten maken. Als je kijkt naar de sterfgevallen nu op de bevolkingsaantallen van de landen die nu in lockdown gaan, moet je echt grote vraagtekens zetten bij waarom die landen in lockdown gaan. Van Rossum heeft terecht een punt dat we hiermee wellicht nog een grotere puinhoop gaan aanrichten dan corona ooit voor elkaar gekregen zou hebben door het aantal doden als direct gevolg van het virus. We gaan naar de klote door massa hysterie.

nedpol | 18-03-20 | 00:33

Ik hoop dat als we uit deze crisis komen een bestuur krijgen die beslissingen gaat nemen in het voordeel van de burger en niet van zichzelf. Ik zie een Nexit voor me met een rechts bestuur en een krachtige leider.

BozePaarseMan | 18-03-20 | 00:32 | 3

Ik hoop op een zakenkabinet, waarbij iedere verantwoordelijke minister kennis van zaken heeft en een relevant netwerk.

Influencer | 18-03-20 | 00:34

Ik hoop op het uiteenvallen van de eu. Maar dat is vast wensdenken. Ben bang dat deze crisis wordt aangegrepen voor meer macht en verlies van vrijheden.

Mogwai | 18-03-20 | 07:11

De AA gaat het nog druk krijgen met al die coronapatienten.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 00:31

Met volledige lockdown van 2 weken bewegen mensen minder waardoor weerstand afneemt waardoor je daarna meer kans hebt om virus te krijgen. Ik denk dat je in zo'n situatie iedereen vooral kans moet geven fatsoenlijk benen te strekken in de buitenlucht. Wellicht lockdown maar geen verbod totaal uitgaansverbod maar wel evrbod op samenscholing.

straatsurfer | 18-03-20 | 00:30

Wees kritisch. Vraag. Vraag vooral door. Maar politici die zich nu nog op dit onderwerp willen profileren door slechts het creëren van golven d.m.v. sentimentenpolitiek zijn gewoon Vies Patrick. Weg met hen. Ga je maar populistisch aftrekken voor de spiegel.

Rest In Privacy | 18-03-20 | 00:30

Is er überhaupt onderzoek gedaan bij mensen die geen symptomen hebben? Niet? Oh, dan wordt er dus een prognose gedaan op cijfers van bekende ziektegevallen. Half Nederland kan het al gehad hebben, en na een dagje hoesten er immuum voor zijn geworden. Dat doet nogal wat met het sterftecijfer, wat vooralsnog sowieso er laag ligt. Gemiddeld gaan er 120 mensen de pijp uit per dag, nu 121. Paniek! Laten we de economie om zeep helpen, behalve de pleepapierfabrikant!

Lumenatra | 18-03-20 | 00:30 | 1

U geeft mijn gedachten precies weer.

The7thGuest | 18-03-20 | 08:00

Uitstekend stuk, Van Rossem. Ik moet er nog eens over nadenken, maar volgens mij snijdt alles wel hout.

Magna Carta | 18-03-20 | 00:29 | 3

Van Rossem spreekt zijn respect uit voor Mark Rutte. En terecht.
Dit zijn geen tijden meer voor politiek geneuzel. We moeten nu als natie als een man achter onze overheid staan want verdeeldheid is wel het laatste wat we kunnen gebruiken. Mark Rutte, wat je ook van hem vindt, blijkt wel degelijk een ruggengraat te hebben.

keestelpro | 18-03-20 | 01:11

@keestelpro | 18-03-20 | 01:11: Je verstoppen achter "hele goeie deskundigen" en met een nietszeggend praatje een legitieme keuze afschieten om een risicovol compromis er door te krijgen is ruggengraat hebben? We krijgen echt de leiders die we verdienen, helaas.

Binnenbaan | 18-03-20 | 04:29

@keestelpro | 18-03-20 | 01:11: Mwoa dat respect voor Rutte lees ik er nog niet zo in. Hij verdient respect, omdat hij keuzes durft te maken. Maar de vraag is of dat (moreel) de juiste zijn. Dat is een interessante invalshoek van het stuk.

Magna Carta | 18-03-20 | 08:07

Te laat.
In de week dat er geen handen geschud mochten worden zijn tienduizenden besmet.

de honden blaffen... | 18-03-20 | 00:29 | 5

In de tijd daaropvolgend zijn velen besmet. Gezien de drukte op straat tot op heden beseffen weinig mensen echt hoe besmettelijk dit virus is.

BozePaarseMan | 18-03-20 | 00:36

ik hoorde dat tongzoenen wel mocht ....

klimaat-chantage | 18-03-20 | 00:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Maar even om wat extra pleepapier, m'n moeder zei altijd zo: beter mee verlegen als uit gevegen.

Van Urk | 18-03-20 | 00:28 | 1

Tegen mij zei je moeder altijd: Beter gezwegen dan niks gekregen.
Vlotte dame.

schoon-schip-maken | 18-03-20 | 00:57

Hoewel ik om veel redenen niet op Rutte zou stemmen, zegt hij in dit interview gewoon zinnige dingen. Ook in de zin dat hij, terecht, de hysterische media nog kalmeert. Media die zelf alleen gebaat zijn bij een zo'n groot mogelijke paniek.

johndeer | 18-03-20 | 00:28 | 1

Dit had 6 weken geleden al gemoeten gebeuren, net als schiphol en grenzen dicht.
Maarja wij hebben een pinokkio.

fast eddy | 18-03-20 | 00:27 | 1

Grenzen dicht had 35 jaar geleden moeten gebeuren.

Wedstrijdkrokodil | 18-03-20 | 03:46

Er is geen greintje bewijs dat een lockdown beter werkt. Is hysterie.

small_town_dude | 18-03-20 | 00:26 | 9

@kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 00:39: Je moet het aantal ernstige gevallen kunnen blijven behandelen, daar gaat het om. Ga je te vroeg voor lockdown, dan zit je wellicht snel op nul nieuwe gevallen per dag, maar zodra je de lockdown opheft zit je met een nieuwe explosieve uitbraak, omdat nog steeds bijna niemand immuun is. Veel tijd rekken heeft alleen zin als je een vaccin kan verwachten, of als je verwacht straks wel afdoende te kunnen testen en zo de daadwerkelijk besmette mensen kan scheiden van de nog gezonde bevolking.

Muxje | 18-03-20 | 00:44

@small_town_dude | 18-03-20 | 00:43:
Hoe het preciese schema eruit zou moeten zien weet ik niet.
Vanuit de huidige situatie:
lockdown 3 weken
semi-lockdown 3 weken
eigen verantwoording risicogroepen 4 weken
Ben je 10 weken verder. Met een incubatietijd van 1-2 weken heb je dan het virus al aardig laten rondgaan, maar wel dat de ergste gevallen nog op een IC terecht kunnen (perifere ziekenhuizen leuren op dit moment onderling al met coronagevallen vanwege plaatsgebrek)

kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 00:52

@Muxje | 18-03-20 | 00:44:
Mijn antwoord aan @smalltowndude is ook die op uw reaguursel.

kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 00:53
▼ 6 antwoorden verborgen

Frankrijk gaat voor vergaande maatregelen simpelweg om hun boze gele hesjes bevolking onder valse voorwendselen in toom te houden.

keestelpro | 18-03-20 | 00:26 | 2

Is ook zo.

Influencer | 18-03-20 | 00:36

Mmm... is een welkome bijvangst, denk ik.

canis lupus | 18-03-20 | 00:54

Ik hoop toch zó dat er geen totale lockdown komt..

Cunts-en-kitsch | 18-03-20 | 00:25 | 5

Dan nog moet ik werken ( supermarkt distributie)

Eduard46 | 18-03-20 | 08:11
▼ 2 antwoorden verborgen

Die meneer bij Op1 had een zinnig verhaal. En alsnog konden ze het niet laten hem te onderbreken.

mona-toetje | 18-03-20 | 00:24 | 4

@Batavi Magistralis | 18-03-20 | 00:29: Echt bizar. Ik zie wel een ander probleempje. Op Lesbos werd enkele dagen geleden een dame uit de lokale bevolking als besmet geïdentificeerd. Op dat eiland zitten kampen met 20.000 migranten in waarschijnlijk niet al te beste conditie opeengepakt vrijwel zonder medische voorzieningen.

5611 | 18-03-20 | 02:29

@5611 | 18-03-20 | 02:29: doorgaans jonge mannen. RIVM indachtig zou ik dus opteren voor groepsimmuniteit. Is ook wel zo humaan. Wat voor ons goed is moet zeker goed zijn voor hun.

LucaBrasi | 18-03-20 | 08:00

Gelukszoekers die een virus vinden. Life's a bitch.

Vanilla | 18-03-20 | 09:02
▼ 1 antwoord verborgen

Wie geloofd dat verhaal overigens nog betreft het vleermuis soepje?

Batavi Magistralis | 18-03-20 | 00:23 | 14

@Batavi Magistralis | 18-03-20 | 01:00: Ik moest er eerst een nachtje over slapen. En mijn redenatie: het hep op feesboek gestaan!

Magna Carta | 18-03-20 | 08:05

Wat we weten:
- Corona is sterk verwant aan SARS. (Beter gezegd, COVID19 is sterk verwant aan SARS, beide zijn namelijk corona virussen)
- Na SARS werd er, midden in Wuhan, een virus research centrum gebouwd voor onderzoek naar, oa. SARS.
- uit verschillen rapporten weten we dat ze hun protocollen en procedures niet op orde hadden
- China is een communistische dictatuur, waar klokkenluiders eerder spoorloos verdwijnen dan dat er wat aan de misstand wordt gedaan
- In China draait alles om "saving face". En hoe hoger in de communistische partij-boom. hoe sterker dat wordt.

Maar uiteraard kwam Corona van een vleermuis....

TheEgg | 18-03-20 | 09:41

Het gaat niet om 1 vleesmuis in een soepje, maar het dagelijks verhandelen, slachten en bereiden in onhygiënisch omstandigheden op "Wet markets". Dat is hoogstwaarschijnlijk wel de oorzaak.

omwenteling | 18-03-20 | 09:51
▼ 11 antwoorden verborgen

Eerder in Knockdown ondertussen.

schoon-schip-maken | 18-03-20 | 00:22 | 4

@serieus bedoeld | 18-03-20 | 00:25:
en daarna de roaring 20's.

Zoltan | 18-03-20 | 00:30
▼ 1 antwoord verborgen

Dit café vind ik een stuk ongezelliger.

keestelpro | 18-03-20 | 00:21 | 8

@LesGrossman | 18-03-20 | 00:31: Het besluit en de bekendmaking daarvan om kleine criminaliteit even niet aan te pakken is een blunder van de eerste orde. Pure uitnodiging tot plunderen en daar zitten we dichterbij dan je denkt.

5611 | 18-03-20 | 02:34
▼ 5 antwoorden verborgen

Ja, maar veel te laat.
Denk even aan de slachtoffers als u volgend jaar toch de neiging krijgt het rondje bij VVD rood te kleuren.

Je vlakt de curve af in 1 maand complete lockdown, ja dat kost geld.
Je vlakt de curve amper af en blijft 2 maanden lang doorsukkelen en in onzekerheid, met de veel grotere economische gevolgen van dien.

kapotte_stofzuiger | 18-03-20 | 00:21 | 10

Er is ook nog geen studie die zegt dat mensen immuun kunnen worden voor dit virus, en als ze het wel worden, voor hoe lang ze het dan zijn.

cheops | 18-03-20 | 04:53

Die lopen nu schril krijsend, met een walm van angsdiaree om hun heen (want het is ze dun door de broek, zó de sokken ingelopen), met vier winkelwagentjes tegelijk wc-papier en Paracetemol te hamsteren.

Ceristimo | 18-03-20 | 10:04
▼ 7 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen