achtergrond

Geenstijl

Welja. 2,3 miljoen arbeidsmigranten FOETSIE

Hallo. Bent u daar?

Het gaat om buitenlanders die zich sinds 2014 hebben gemeld bij de Registratie niet-Ingezetenen (RNI). Ze hebben een burgerservicenummer (bsn) gekregen, dat ze nodig hebben om salaris te ontvangen. Bij inschrijving hoeven zij geen woonadres op te geven.

En nu zijn ze kwijt. Alle 2,3 miljoen. Is toch raar? Gewoon foetsie? Hoe kan dat nou? Verdwenen. Alle 2,3 miljoen. Dat is een stad zo groot als.... heel Qatar. Moet toch opvallen? 2,3 miljoen mensen, ergens in een bos, of in een weiland? Maar nee. Niets noppes nakkes. Zitten ze in oude kolenmijn ofzo? Of op een Geheime Akker in Flevoland? Een Verborgen Tomatenkas in het Westland? Iemand moet ze toch gezien hebben? Hebben we soms toch een extra waddeneiland? Hallo Nederland. Help ff mee zoeken. Danku.

Update: Gevonden!

(via onze data doctor René Veldwijk):
Bijna al die tijdelijke arbeidsmigranten die zich inschrijven als niet-ingezetene, hebben werkgevers die elke maand loonaangifte doen bij de Belastingdienst. Onderdeel van die aangifte zijn alle basale persoonsgegevens: naam, adres, woonplaats, geboortedatum, geslacht, nationaliteit – the whole enchilada. Al die persoonsinformatie belandt in de polisadministratie bij het UWV. En omdat het UWV zijn polisadministratie tot een no-go area heeft gemaakt, doet het UWV er vervolgens niets mee en zorgt er tevens voor dat andere overheden nauwelijks of niet bij deze informatie kunnen komen. Dat Trouw nu een artikel schrijft waarin deze informatie niet is terug te vinden laat zien hoe goed het UWV daarin is geslaagd.
Hoewel het onderwerp nog moet worden beschreven in het Faalfabriek feuilleton op deze site, zullen vaste lezers vermoedelijk niet verbaasd zijn. 

Spoiler alert: In 2011 heeft journalist Siebe Sietsma van (toen) RTL Nieuws dit onderwerp uitgebreid aan de kaak gesteld, waarna het UWV een cosmetische ingreep deed die nu dus geen soelaas biedt. En omdat niemand controle heeft over het UWV wordt ook bij de recentere WW-adresfraude weer teruggegrepen op een cosmetische ingreep. Zelfs een kamerbreed aangenomen motie van SP Kamerlid Van Dijk biedt geen soelaas.

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Beeldverslag! Onvoorbereid door Baltische winter in bos-blokhut tijdens zwaarste sneeuw in 6 jaar

Ja soms woon je ineens een zomer in een blokhut diep in een bos in het Litouwse binnenland, en soms is het dan ineens winter.

@Spartacus | 16-12-22 | 20:16 | 0 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.