Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

BANKBLOG - Fascisme, zei u?

Vrij land? Vrije economie? Vrije keuzes in kopen, consumeren en persoonlijke wensen? Haha.

Deze beladen term wordt te pas en te onpas gebruikt. Waar het vroeger alleen door randfiguren zoals pukkelige krakers met piekhaar werd gebezigd, is de term fascisme nu in elke conversatie mogelijk.

Bestelt u een wit broodje carpaccio (zonder quinoakorrels), terwijl u wijdbeens zit om de serveerster uit te leggen dat quinoa helemaal geen wondermiddel is, en dat u 15 jaar van uw pensioen af zit, dan kunt u in Amsterdam de mogelijkheid niet uitsluiten dat uw serveerster u zal bestempelen als fascist, de oorzaak van alle ellende op deze aard en het grootste gevaar voor de toekomst. Gooi er een corona-grapje bij, en de Siamese tweeling van de term fascisme zal dan ook vallen.

Dat de term fascisme zo vaak en foutief wordt gebruikt ligt, buiten het snowflake syndroom, voor een groot gedeelte aan de verschillende definities die aan deze term worden geplakt. Charismatische leider? Fascisme! Trots op eigen land? Fascisme! Controle over grenzen? Fascisme! En zo gaat de lijst nog wel even door. 

Mussolini, de grondlegger van het fascisme, was voor velen inderdaad een charismatisch man, maar dat was Roger Moore ook. Maakt hem dit dan een fascist? En dan trots op eigen land, is dat dan leidend in dezen? Mussolini was niet trots op zijn land, maar een aanhanger van extreem nationalisme. Waar trots op eigen land beter omschreven zou kunnen worden als patriottisme, was Mussolini idolaat van alles wat (klassiek) Italiaans was. Alles wat niet conformeerde naar deze standaard van het groot Italiaanse Rijk, was dan ook inferieur in zijn ogen (overigens een van de redenen waarom hij geen hoge achting had van Adolf Hitler; het Arische “ras” moest immers nog leren schrijven en lezen terwijl Rome de wereld al bestuurde).

Patriottisme leidt ook niet tot het innemen van andere gebieden en landen (Corfu, Ethiopië) en  het verstevigen van de positie in Eritrea, Somalië en Libië (allen kolonieën van Italië). Wat dat betreft kan men stellen dat het extreme nationalisme tot een soort zendingsdrang leidt wat zich uiteindelijk in ware vorm manifesteert: imperialisme. 

De definitie van termen zoals fascisme, imperialisme, nationalisme, charisma, controle en zo verder, zijn dus vaak politiek gedreven (overdreven). Ieder punt op het politieke spectrum hanteert haar eigen definitie. Ikzelf vind de volgende definitie wel een goede (van Encyclo): “Een regeringsstelsel met een streng nationalistisch beleid dat de industrie, handel en financiën strak regelt, strenge censuur toepast en elke oppositie onderdrukt.” De definitie mist de neiging naar imperialisme, maar bevat wel de link naar handel, industrie en financiën; iets wat veel andere definities van fascisme over het hoofd zien.

Er kan dus worden vastgesteld dat de meningen nogal verschillen over wat fascisme is, maar als het ontleed wordt naar de individuele ingrediënten, dan zijn de meesten het eens dat deze ideologie absoluut niet wenselijk is. Maar de vraag dringt zich dan op, of iedereen blind is.

De halve economie is van de overheid
De overheid zit ongeveer op de helft van de economie via belastingheffing (en/of fiscale verruiming), en via allerlei regels en stimulansen forceert het ons, de burgers, om bepaalde keuzes te maken of te laten.

Wilt u een auto kopen? Dan zal de fiscale behandeling daarvan meespelen (gas, benzine, diesel of elektrisch en groot, middel of klein), want anders zou iedereen in een leuke auto rijden in plaats van die vreselijke omhooggevallen bakfietsen. 

U heeft honden die flink verharen en u wilt een goede stofzuiger kopen? Dan heeft u dankzij onze (Europese) overheid alleen nog maar de keuze uit stofzuigers met de maximale zuigkracht van een astmatische egel. 

Milieuvriendelijk vissen via pulsen? Mag niet (van de EU), want vissen met habitatvernietigende netten is de gewenste techniek. 

U wilt een gasaansluiting in uw nieuwe woning? Niet te doen. 

U wilt een lekkere zoete cola drinken? Kan niet, want suikerlimiet. 

U wilt bij overlijden dat uw organen de uwe blijven en mee de grond in gaan? Nou, dat kan niet zomaar. Moet u even aangeven bij de overheid, want zelfs uw eigen lichaam is blijkbaar staatsbezit. 

U wilt roken in uw pauze op het werk? Dan moet u ergens in de bosjes naast de openbare weg staan, want anders bent u in overtreding (hoi Fred en Luuk!). 

U wilt rustig wonen? Mag niet, want u moet uw grond onder uw huis verkopen aan de overheid (!) zodat uw huis helemaal eco wordt met een waterpomp van EUR 20.000 die met 60db staat te loeien naar alle buren (het goede nieuws is dat hun warmtepompen vrolijk naar u terug loeien). 

U wilt uw eigen pensioen regelen? Mag niet. U kunt iets doen naast uw verplichte pensioen, maar dat verplichte deel zit vast aan allerlei regels. Zo moeten vermogensbeheerders aangeven of ze wel genoeg beleggen in verantwoorde beleggingen. ABP gaat nog een stap verder en voert gewoon deels politiek beleid uit via haar beleggingen. U heeft in ieder geval niks in de melk te brokkelen.

De ECB doet meer van ditzelfde, en is dus ook geheel politiek gedreven. Met haar maatregelen beïnvloeden zij al onze levens via het manipuleren van prijzen en de economische misallocatie die dat veroorzaakt. 

U woont met iemand samen in één huis maar bent geen partners in welke vorm dan ook en u wilt daarom fiscaal niks met elkaar te maken hebben? Gaat niet want of u het nou wilt of niet, u bent fiscaal partner in de ogen van de belastingdienst.

U wilt vrijelijk handelen met het VK in 2021? Mag niet! 

U wilt geen imperialisme? Gaat ook niet, want de EU-trein dendert door naar het doel van de supranationale staat. 

U wilt uw ongezouten en/of idiote en/of fantastische en/of humorvolle mening uiten op social media? Grote kans dat dit ook niet wordt goedgekeurd.

U wilt zelf bepalen wat nepnieuws is? Nee, nee, nee, dat kan de overheid niet aan u overlaten. 

Kortom, alles wat u wilt, doet, voelt, eet, drinkt, denkt en vindt wordt door overheden in bepaalde banen geleid. Uw economische en politieke vrijheid is een wassen neus. U leeft in een imperialistisch project, het grootbedrijf heeft disproportionele macht, onwelgevallige meningen worden belachelijk gemaakt of gecensureerd, en mogelijke oppositie wordt te vuur en te zwaard bestreden met uiterst vuige methoden (hoi Hirsch Ballin, Ollongren, Opstelten, belastingdienst, Rutte, Jetten, Klaver, Ceta Kaag, of good old Ad Melkert, to name a few).

Zeg, was dit nou niet de definitie van fascisme? Hebben we dit nu aan de gevestigde politieke partijen te danken of aan die witkuif en die pianogozer?

Reaguursels

Inloggen

En dat allemaal na jarenlang liberaal VVD beleid!

Nichtsneues | 16-02-20 | 12:28

Dan snap je direct waarom de gemiddelde kwaliteit van het onderwijs steeds verder naar beneden moet worden afgerond. En de NPO steeds harder moet inzetten met nepnieuws. Stel je voor dat de schellen van de ogen van de burgers vallen. Dat zou oproer betekenen, revolte.

Sans Comique | 16-02-20 | 11:32 | 1

We zitten midden in de filmset van The Matrix the Beginning.

boerzoektscheet | 16-02-20 | 12:40

De fiscale opknoping van samenwonenden is een belangrijke factor bij het in stand houden van het woningtekort.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 23:59

Een fluwelen dictatuur zei mijn moeder altijd. Nu ik ouder ben, weet ik dat ze gelijk heeft.

EmilioEsteves | 15-02-20 | 23:37

Interessante opsomming.

Herkenbaar van vroeger overigens; dat huis delen (uit nood) en dan elkaars uitkering of toeslag moeten aanvullen.. belachelijk.

letopuwzaak | 15-02-20 | 22:49

Nederland kan zo opgenomen kon worden in de USSR , het is steeds erger geworden.
We hebben het graag over democratie maar het is hier niet.
Het bedrijfsleven maken de dienst uit en politiek zou burgers moeten beschermen daar tegen , maar we weten dat ze nog erger is dan.......

Banenenrepubliek | 15-02-20 | 21:52 | 2

Dat zouden ze bij de USSR nooit gewild hebben. Daar was wel een criminele overheid maar zo erg....?

Elessir | 16-02-20 | 11:19

Het recht van de Amerikanen om een wapen te dragen is er vooral voor de burger zodat deze zich in geval van nood dan kan verdedigen tegen een tyrannieke overheid. Je snapt steeds beter waarom dat een hele slimme zet is geweest van de Founding Fathers indertijd.

Sans Comique | 16-02-20 | 11:37

Als we toch al fout zijn maakt het niets meer uit, toch?

Harry.Langezwaal | 15-02-20 | 20:08
-weggejorist-
Von Staufelberg | 15-02-20 | 19:23

Beetje flauwekul natuurlijk. Niets vandaag de dag komt ook maar in de buurt van het klassiek fascisme van Mussolini. Het was ontzettend populair in Italië tot de oorlog de verkeerde kant opliep voor hen natuurlijk. Desondanks kijken veel oude Italianen nog met goede herinneringen terug naar de tijd van Mussolini. Een tijd waarin de regering eigen volk eerst plaatste en de daad bij het woord voegde, in tegenstelling tot vandaag de dag.

Allevezoel | 15-02-20 | 18:45 | 5

En de treinen reden op tijd en de swamps werden gedrained.

piloot47 | 15-02-20 | 22:46

@piloot47 | 15-02-20 | 22:46: En mensen die niet fatsoenlijk hun moerstaal spraken werden in kalkputten gegooid...

Rhenium | 16-02-20 | 02:37
▼ 2 antwoorden verborgen

Vandaag zijn de speldjes met de Nederlandse vlag binnen gekomen. Die gaan op ieder vest en jas die ik draag.

GaRFjes | 15-02-20 | 18:40 | 1

Hulde. U bent een ware patriot.

Nehemia | 16-02-20 | 06:49

Wat dan weer opvalt, in tijden dat werkelijk alles fassisies is,
is dat het zeer voor de hand liggende verband tussen islam en fascisme,
dan weer niet gemaakt mag worden...

michelpen | 15-02-20 | 18:36

Het wordt dan ook duivels slim gedaan, druppel voor druppel. Soms gaan ze te hard, krijgen tegengas, en dan gaat de versnelling weer even omlaag.
maar de afgelopen 40 jaar is de lijn altijd duidelijk geweest, of we nou "links" of "rechts" aan de macht hadden: meer EU, meer politiestaat, minder privacy, minder individuele vrijheid, en werden voor Nederland cruciale beslissingen genomen buiten regeerakkoorden om: Marrakech, en daarvoor de resolutie van Straatsburg, invoering van de Euro, en recent zaken als de donorwet en afschaffen van referenda.

OudeNederlander | 15-02-20 | 17:59

Mja, Hoe je het ook wil noemen, Maar ondertussen zijn we er mooi mee in de aap gelogeerd.
Onze roerganger Rutte heeft deze schuit “ harenaaitmesteeds Holland “ wederom in onstuimig weer geloodst.
Laverend door het windmolen park heeft roerganger Rutte een klap van de windmolenwiek gehad. en harenaaitmesteeds Holland koerst hard bakboord door de onmiddelijke verstands verbijstering van roerganger Rutte . Tot overmaat van ramp flikkerd er ook nog een, door de windmolen dood gemepte ,Albatros op z’n deck neer.

Datgingniegoed | 15-02-20 | 17:35 | 3

Ik snap wel dat niet iedereen hier 50+ is, maar Rutte is slechts de zoveelste in het rijtje van zetbazen die ons deze koers op hebben geduwd.

OudeNederlander | 15-02-20 | 18:00

Vanuit cultureel perspectief bezien is het fascisme nog niet eens zo heel duidelijk te definiëren in het huidig maatschappelijk tijdsbeeld.

Het fascisme is door Mussolini inderdaad direct afgeleid van de berkenroede ('fasces') die een lictor droeg ter begeleiding van de Romeinse consul. Een teken van macht over leven en dood en een directe overlevering uit de periode van de Romeinse koningen. Met dictatuur heeft het evenwel niks te maken, met de opmerking dat er onderscheid kan worden gemaakt tussen een actieve en passieve dictatuur. De passieve dictatuur stamt uit de tijd van de Grieken en was zelfverkozen vanuit de bevolking. De actieve dictatuur stamt uit de Romeinse tijd en staat gelijk aan een militaire coup van het volledige staatsapparaat.

Fascisme kan dus maatschappelijk volledig los worden gezien van een dictatuur. Het moet echter ook weer niet letterlijk worden beschouwd als 'bundeling' van krachten om te maatschappelijk welbevinden naar het hoogste niveau te brengen. Vanuit historisch perspectief is het een maatschappelijke tendens die onder een strikt bewind zou moeten leiden tot sociaal-economisch consensus tussen machten en bevolking.

Toch heeft de geschiedenis laten blijken dat het fascisme keer op keer een gebrek aan visie, doorzettingsvermogen en resultaat ontbeerde. Daarmee lijkt succes (vooralsnog) niet gegarandeerd.

Boris Poepnagel | 15-02-20 | 17:12 | 2

Ja... die fasces.... kijk eens links en rechts van Pelosi in de senaatszaal.... zou ze snappen waar ze tussen zit?

piloot47 | 15-02-20 | 17:19

Zo bezien is China een echte fascistische staat. Of mag ik dat hier niet zeggen?

borgmonster | 16-02-20 | 01:07

En daarom stem ik Forum, ook als Thierry weer eens te snel en kort door de bocht twittert.

Nuuk | 15-02-20 | 16:58

Enige -isme dat enige betekenis heeft voor het individu is neologisme.
Dus ik noem het continentaal-fascisme, onder het antidemocratische juk van de fascistenclub EU.

De rest van het -isme geneuzel is interpretatie, subjectief en een stok voor anderen om mee te slaan. Definities veranderen elke tijdcyclus, omdat hun waarde niet zit in beleving, maar in duiding achteraf. Omissie van retrospectie.

Mensdier | 15-02-20 | 16:51

Mussolini had zelf de volgende definitie voor fascisme:

“Fascism should more properly be called corporatism, since it is the merger of state and corporate power”

Rutte en het Unilever dividend debacle past in dat beeld.

DolfWeerwolf | 15-02-20 | 16:50 | 4

Fout, en wel om twee redenen:

1) Het was Giovanni Gentile die deze (foutief vertaalde) definitie gaf in "La Dottrina del Fascismo"
2) De Italiaanse text (Giovanni en Benito spraken slecht Engels) gebruikt de term "corporazione", wat qua betekenis dichter bij ons middeleeuwse gilde licht dan bij een corporate bedrijf.

Ofwel: als je citeert, doe het dan goed.

En dan nog iets: als je op een Nederlandse site een Italiaan citeert, waarom doe je dat in godsnaam in het (slecht vertaalde) Engels? Doe het dan in het Nederlands of het Italiaans.

ParadiseLost | 15-02-20 | 18:32

@ParadiseLost | 15-02-20 | 18:32:

Komt omdat ik geen Italiaan ben en derhalve het Italiaans ook niet beheers. Maar goed, ongeacht of Mussolini de stelling bedacht heeft of niet, hoeft niet te betekenen dat de stelling niet klopt.

DolfWeerwolf | 16-02-20 | 08:36
▼ 1 antwoord verborgen

Ik signaleer:
-Stop de vreemdelingen
-grenzen dicht
-tegen de homeopathische verdunning (=raszuiverheid)
-vóór het boreale (witte) Westen
-tégen moderne kunsten (muziek, beeldende kunst enz)
-tegen de wetenschap
-enz.

Behoorlijk pijnlijk als je weet dat deze meneer zelf Indisch bloed heeft (evenals Wilders en Nanninga), Als je dit vergelijkt met de standpunten van een bepaald Europees land in de jaren dertig, kun je dat karakteriseren als.: f@x&*sm$
(breek me de bek niet open!)

Poso | 15-02-20 | 16:49 | 6

@piloot47 | 15-02-20 | 17:05: Lees jij eigenlijk wel wat er door deze Baudet gezegd wordt? Of ga je het dan ook weer achteraf, nadat het terechte tumult is losgebroken, weer dat slappe "dat heb ik niet zo bedoeld".
Ik heb aan mijn lijstje nog niet eens toegevoegd dat Baudet wil ingrijpen in de Rechterlijke Macht. Fraaie opvatting over de Trias Politica ("dat zoeken we op"), en zijn opvattingen over de Democratie. Iets wat hij gemeen heeft met de Poolse- en de Hongaarse regering. Om nog maar te zwijgen over Poetin.. Leuk gezelschap! Allemaal "democratiën" waar Geensrijl meteen uit de lucht gehaald zou worden. Toppunten van "Democratie".... Ach ach. Nog iets:
Je hebt het subsidieslurpende kunsten. Zo zo "Slurpende"!. Weer het rechtse klokje horen luiden en niet weten waar de klepel hangt!! Gênant. Lekker nakwaken. Weet je eigenlijk wel hoeveeel de kunsten jaarlijks opslurpen? Dat weet je helemaal niet!! Zoek dat eerst maar eens uit. Alvorens onzin uit te kramen.En heb je dat bedrag gevonden, dan ga je dat maar eens, ik noem maar wat, vergelijken met de Landbouwsubsidies. Je hebt dit weekend in ieder geval wat te doen! Ik taai af.

Poso | 15-02-20 | 21:50

@Poso | 15-02-20 | 21:50:
Oh... je bedoelde Baudet... zeg dat dan.
Ja, ik lees veel ván Baudet. En dan de hele tekst, het hele programma, het hele boek, de hele toespraak - kortom: de context. Zo te zien lees jij voornamelijk óver Baudet, uit verband gerukt citaat hier, kwaadaardig geïnterpreteerde uitspraak daar - zie je opmerking over de rechterlijke macht en trias politica: kennelijk niets van begrepen.
Je bronnen? Ik doe een gok: kwaliteitskrant NRC en onafhankelijke NPO.
Slaap zacht.

piloot47 | 15-02-20 | 23:09

Ja zo rollen de linkse. Een da

Misterspok | 16-02-20 | 10:30
▼ 3 antwoorden verborgen

Fascisme heeft een nogal duidelijke definitie.

1.) Extreem nationalisme. (ons verloren vaderland)
2.) Het uitzoeken van zondebokken. (het is de schuld van minderheden)
3.) Lak aan universele mensenrechten. (eigenlijk moeten ze naar Afrika)
4.) Extreem militaristisch. (we moeten het leger inzetten)
5.) Tegen de kritische vrije pers. (het is allemaal fake-news de MSM)
6.) Seksisme (vrouwen horen in de keuken)
7.) Regering / Bedrijven / Religieuze instituten zitten vuistdiep in elkaar. (vroeger hadden we de kerk en de VOC tenminste)
8.) Tegen vakbonden of arbeidersrechten. (die smerige rode socialisten met hun gezeur over 'eerlijk)
9.) Haat tegen intellectuelen en kunstenaars of andere artiesten. (wetenschappers, kunstenaars e.d. het kost allemaal geld en ze snappen niets)
10.) Obsessief bezig met criminaliteit en straffen. (Doodstraf terug! Harder meer en langer straffen!)
11.) Willen graag 'de macht' grijpen om hun zin door te drijven, desnoods met fraude. (het Nederlandse volk is te dom, wij weten het beter. Tijd voor revolutie!)
12.) Bizar veel vriendjespolitiek en oligarchie. (Nou en? Wat maakt het uit mensen zich verrijken?)

Als je jezelf afvraagt of je wel of niet fascistoïde bent dan moet je naar bovenstaand lijstje kijken. Als je het met het gros meer dan normaal of volledig eens bent. Dan ben je een fascist. Geeft verder niet hoor. Communisten zijn net zo erg maar dan anders.

Theodorus.Goldbach | 15-02-20 | 16:38 | 6

Ik zie overigens in uw opsomming veel terug van de kenmerken van een zekere 'religie' die thans veel furore maakt, als ik zo vrij mag zijn van Joris.

Camo | 15-02-20 | 19:31

Kijkt nou! een AFA rakker in de panelen!

DatInternetDingetje | 15-02-20 | 19:33

Het is een universeel mensenrecht dat mensen op kosten van anderen die wel werken hier de hele dag in een koffiehuis o.i.d. rondhangen en van alle voorzieningen genieten die zijn opgebouwd door voornoemde werkenden?

Elessir | 16-02-20 | 11:32
▼ 3 antwoorden verborgen

Gegeven de economische insteek van het artikel had ik een bruggetje naar het corporatisme, waar het fascisme de meest "extreme" exponent van is, verwacht. Dan is ook meteen de situatie in Nederland één op één te vergelijken. Dat is wellicht net iets lastiger dan een verwijzing naar de pvv of het fvd, maar wel zo zuiver. Een gemiste kans dus. Jammer.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 16:24 | 1

Een hoop van de "vervloekte overheidsbemoeienis" die genoemd wordt is standaardisatie. Echt keuzevrijheid om een apparaat te kunnen kopen dat op 72Hz, 293V wisselspanning loopt. De overheid heeft op dat gebied echt wel zinnige inbreng.
Het verhaal heeft wel ergens de klok horen luiden, maar kan de corporatisme klepel niet vinden door de libertarische oogkleppen.

frank87 | 15-02-20 | 16:42

Sinds de fascisten van afa roepen dat ze tegen fascisme zijn wordt het wel erg ingewikkeld om dat woord te kunnen duiden.

BozePaarseMan | 15-02-20 | 16:18 | 3

Dat komt omdat anti-fascisten geen fascisten zijn. Ze hebben gewoon een pesthekel aan nazi's en fascisten. Wel zijn ze doorgaans nogal links. Vaak bijna communistisch. Maar zoals je weet hebben socialisten, communisten en liberalen een hekel aan fascisten en vica versa. Het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk.

Theodorus.Goldbach | 15-02-20 | 16:48

@Theodorus.Goldbach | 15-02-20 | 16:48: Allemaal collectivistische intellectuele monoculturen. Fascisme en socialisme vissen in dezelfde vijver, beide hebben geen behoefte aan zelfstandig kritisch denkende mensen die geleerd hebben hoe de wereld echt in elkaar steekt. De groep gaat altijd boven het individu, dus als van hogerhand besloten wordt dat je ergens moet gaan werken of sterven voor de Goede Zaak dan heb je dat maar te doen. Vergeet niet dat de term 'socialist' is uitgevonden door communisten die wisten dat ze niet met de wandaden van de USSR geassocieerd moeten worden als men stemmen wil ophalen.

Sans Comique | 16-02-20 | 11:49

Fascisme is een politieke opvatting die zich kenmerkt door autoritaire gezagsuitoefening en verwerping van de democratie

Bron, vanDale

Dan zijn er heel veel landen ter wereld die hiervoor in aanmerking komen.

Meesteres Belgie | 15-02-20 | 16:14 | 1

Ik moet gelijk denken aan Brussel en de Verenigde Naties. Zij knechten vele andere naties.

Nehemia | 16-02-20 | 06:51

Die definitie van encyclo geldt even zo goed voor socialistische staten, waarbij de mate van nationalisme kan variëren van extreem nationalistisch zoals Noord Korea, China en nazi Duitsland, tot wat minder nationalistisch zoals de Sovjet-Unie.
Onderscheidend van het fascisme is dat het niet uitgaat van een klassenstrijd maar van het gezamenlijk optrekken van de klassen. En anders dan socialisme niet inherent anti semitisch ( zie nazi's, Sovjet-Unie maar ook Labour onder Corbyn of de linkse partijen in Nederland die braaf mee marcheren in de altijd in anti-semitische rellen uitlopende "Palestina " demonstraties).
De beste truc die links heeft uitgehaald is het bestempelen van het nazi bewind als fascisme, hoewel niet meer dan de zoveelste kwaadaardige loot aan de stam van het socialisme. Daarmee veegden de socialisten hun stoepje gedeeltelijk schoon en konden ze altijd naar rechts gillen onder verwijzing naar WO II.

Franker | 15-02-20 | 16:12 | 10

Corbyn is niet antisemitisch en is het nooit geweest. Hij werd aangevallen en van antisemitisme beschuldigd toen hij vond dat hij ook voor de rechten van de Palestijnen op moest komen (vanuit de overtuiging dat alle onrecht bestreden moet worden. De aanval begon met een aantal stukken in bepaalde kranten door niet onafhankelijke journalisten. Opvallend aan het hele Labour = antisemitisch circus en beide partijen zichzelf aan allerlei bochten wringend om te bewijzen dat ze het niet zijn, is wie de grote donors zijn (beide partijen) en dat zonder deze donors de politiek een stuk eenvoudiger zou zijn.

De USSR was niet niet antisemitisch; daar stond nl. de doodstraf op. En ja, er zijn gewone russen voor naar de goelag gestuurd. De revolutie en het bewind van de USSR was hoofdzakelijk joods (Putin, Israëlische historici). De USSR heeft, tezamen met de landen van het toenmalige Oostblok, Israël voorzien van "middelen" in 1948. Het is gesticht als een socialistische staat, met een leiderschap dat bestond uit voormalige oost Europese joden, die zonder uitzondering socialist of communist waren.

Het is eigenlijk vreemd dat bij een discussie over de hoeveelheid vrijheid die er in dit land (nog) is, het een teken van onvrijheid zou zijn als mensen demonstreren voor de belangen van de Palestijnen of tegen het beleid/politiek van Israël. In een werkelijk vrij land, zouden beide demonstraties gewoon plaats moeten kunnen vinden.

Arachne | 16-02-20 | 02:02

@Arachne | 16-02-20 | 02:02: Hoe kan je nou opkomen voor de rechten van of demonstreren voor iets wat niet bestaat?

Elessir | 16-02-20 | 11:40

De beste truuk die Links heeft uitgehaald (mbv de 'verzetskranten' na de oorlog) is het framen van het fascisme en nationaal socialisme als zijnde Rechts.

Sans Comique | 16-02-20 | 11:52
▼ 7 antwoorden verborgen

De meeste mensen krijgen dit pas door als het ze direct raakt. En dan is het te laat, want de democratie is tegen die tijd volledig afgeschaft. Gelukkig ben ik een simpele reaguurder zonder kinderen. Veel plezier ermee, sukkels.

threeheadedmonkey | 15-02-20 | 16:08 | 2

Kan ik mij helemaal in vinden. Sterker nog, ze doen maar; Geen kinderen en ik zal een van de laatste zijn van het klootjesvolk, waar ik toe hoor, die de maffe linkse wens-denk dingetjes niet kan betalen. Op de timmerfransjes, Ruttes, Klavers en Jettes na natuurlijk die riant op wat ze van ons roven zullen blijven leven.

Geen behoefte om te deugen, maar ik kan niet meer doen dan niet op die mafklapper kliek te stemmen.

HetLichtInHetZuiden | 15-02-20 | 16:19

@HetLichtInHetZuiden | 15-02-20 | 16:19:
"... maar ik kan niet meer doen dan niet op die mafklapper kliek te stemmen."
Daarmee doe je al heel veel. Ik zou willen dat iedereen die ik op feestjes en bij borrels hoor mopperen over de overheid hetzelfde deed. Zou al een aardig verschil maken.

EefjeWentelteefje | 15-02-20 | 16:48

Fascisme wordt gebruikt om tegenstanders - mensen met een andere mening dan de mainstream - de mond te kunnen snoeren. Makkelijk en effectief. Een dictatuur in optima forma. Dit land dus.

De Evangelist | 15-02-20 | 16:08 | 3

Want je mag deze mening niet verkondigen?

Rest In Privacy | 15-02-20 | 16:22

"Hebben we dit nu aan de gevestigde politieke partijen te danken of aan die witkuif en die pianogozer?" Nee, maar door tegen de grenzen aan te lopen of schoppen worden wel de contouren zichtbaar van het verborgen land

Mark van Leeuwen | 15-02-20 | 16:05 | 1

Berbariaans dient zorgvuldig gebruikt te worden: het is dus 'pianogozerT'. Of beter nog: 'pianoneukerT'.

piloot47 | 15-02-20 | 16:26

Het woordje facisme wordt inmiddels zó vaak gebruikt, dat het totaal geen impact meer heeft. Niet druk om maken.

Leptob | 15-02-20 | 16:01

nog ff over de mariniers : jullie zijn allemaal ontslagen wegens niet opvolgen van dienstbevel. zonder ww.

newray | 15-02-20 | 15:53 | 3

Die Mariniers hebben maar al te goed door dat ze onmisbaar zijn in tegenstelling tot degenen die ze 'besturen'.

watergeus | 15-02-20 | 16:00

hahaha, mooi. Helaas werkt dat niet.

BozePaarseMan | 15-02-20 | 16:12

Niet opvolgen van een dienstbevel dient gestraft te worden met een weekend achter de wacht of langdurig verblijf in Nieuwersluis. En nadienen. Toch?

piloot47 | 15-02-20 | 16:28

Fascisme is lastig in een bindende definitie te vangen, maar wel in een aantal bij elkaar te voegen (meest essentiële) kenmerken, zoals extreem nationalisme, anti-liberaal, anti-marxistisch, anti-parlementair, het omarmen van dictatoriaal leiderschap, het gebruik van geweld om doelen te bereiken. Daarnaast (in Italië, niet in nazi-Duitsland), het invoeren van de corporatieve staatsidee. In nazi-Duitsland (niet in Italië) racistische bejegening van groepen i.c. joden). Ook collectieve rituelen kenmerken het fascisme. In nazi-Duitsland (niet In Italië), daarnaast ook een soort pseudo-socialistische ideologie om zich (ogenschijnlijk) af te zetten tegen het financiële grootkapitaal, maar zich wel door dit grootkapitaal met grote geldsommen te laten fêteren. Vooral nadat Hitler hun duidelijk had gemaakt dat hij het (vermeend joodse) marxisme wilde vernietigen.
Elk van deze afzonderlijke kenmerken zijn onvoldoende om het fascisme te typeren, wel de combinatie ervan.
Geïnteresseerden verwijs ik graag naar het briljante boek “Der Faschismus in seiner Epoche” van Ernst Nolte.

Ridde Rogter | 15-02-20 | 15:52 | 2

Ik verwijs graag naar het niet minder briljante:
Leon Trotsky, ‘The Struggle Against Fascism in Germany’, with an introduction by Ernest Mandel, Pathfinder Press, Inc., New York, 1971

VrijdenkerDavid | 15-02-20 | 15:58

@VrijdenkerDavid | 15-02-20 | 15:58: Dank. Ga ik zeker (ook) lezen. Ook “Die faschistischen Bewegungen” van dezelfde Ernst Nolte kan ik aanbevelen.

Ridde Rogter | 15-02-20 | 16:10

Wilde een zakelijke rekening openen bij m'n bank waar ik al 44 jaar een privé rekening heb. Grappie heeft 4 maanden geduurd voor het goedkeuring kwam en alleen onder de voorwaarde dat ik niet meer dan 10 % van m'n omzet per kas storting op m'n rekening deponeer. 90 % moet via internetbankieren. Opgelegd beleid van de Nederlandse bank meneer werd me medegedeeld toen ik ietwat bood werd.

MaatJan | 15-02-20 | 15:50 | 1

Leuk man, ook bejaarden gaan ondernemen.
Kudoos.

Berbaar | 15-02-20 | 16:23

Je kan hier op GS het ene na het andere al dan niet intellectuele epistel plaatsen over het hoe-en-waarom van het opkomende EU-fascisme, feit is dat de meerderheid, zeker in Nederland, het kennelijk allemaal wel best vindt.
Dat blijkt in ieder geval tot op heden uit het stemgedrag.

EefjeWentelteefje | 15-02-20 | 15:50 | 16

@Kuifje-naar-Brussel | 15-02-20 | 16:45:
Ik ook, Kuif, ik ook. Mijn referentiekader is zeer ruim en beslaat een groot deel van de wereld - ja, ook waar de allergrootste armoede, ellende en burgeroorlog heerst. Maar ik ben allergisch voor het intrappen van open deuren en het debiteren van gratuite 'waarheden'.

piloot47 | 15-02-20 | 16:52
▼ 13 antwoorden verborgen

Michael Gorbatsjov zei ooit: “The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of Western European leaders to re-create the Soviet Union in Western Europe.”

Roadsurfer | 15-02-20 | 15:49 | 5

@Kuifje-naar-Brussel | 15-02-20 | 15:56: Ben pas nog in Letland, Estland, Litouwen, Rusland, Kazachstan en Kirgizië en daar heb ik alleen maar verschrikkelijk aardige mensen ontmoet die nog écht om elkaar geven en geen enge figuren zoals jij die beter af zouden zijn onder een snorremans.

Roadsurfer | 15-02-20 | 19:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Lees Joop.nl eens een tijdje en je komt tot de ontdekking dat ongeveer 80 % van de Nederlanders bruinhemden zijn en stiekem lid zijn van de Klu klux Klan. De andere 20 % bestaat voor 0,1 % uit “goede mensen” (is extreem links en extreem eenzijdig, bij het ziekelijke af) en de rest zijn potentiële bruinhemden en racisten.......

Blonde Nel | 15-02-20 | 15:48 | 3

Klopt, bijvoorbeeld nu op de voorpagina van Joop: een artikel over Hitler. Quote: "Maar eerlijk is eerlijk: ook astrologen kunnen wel eens een aardige voorspelling doen. Zoals de Praagse astroloog Brodlice die in 1933 de horoscoop van Adolf Hitler trok en onbeperkte macht voor de rijkskanselier voorzag, tot 1946. Toch bijna goed!" Nou, wat een plezier hebben ze daar bij Joop. FvD-bashing, Trump geniaal genie (vraagteken) echt een verschrikkelijke website, tenenkrommend. Ik heb dan ook een perma-ban daar nadat ik gezeik kreeg. Ene Claire Schut staat daar nog steeds online met zo'n weerzinwekkend artikel over dat er in Keulen geen verkrachtingen toen hadden plaatsgevonden, "geen greintje bewijs" Toen ik de bewijzen aandroeg middels de video's op Youtube, werd ik natuurlijk gepermabanned, want dat haalde dat hele belachelijke artikel gelijk onderuit en dat mocht dus niet, ja snap ik.

onesizefitsall | 15-02-20 | 16:25

Deze mensen leven in een deugbubbel en hebben een zeer misplaatst beeld van de werkelijkheid.

Nehemia | 16-02-20 | 06:55

Zal ik dan maar een adequate definitie van fascisme geven: het is een politieke ideologie die onder mythisch leiderschap een gedwongen samenwerking tussen kapitaal en arbeid wil bewerkstelligen. Voordeel van deze op economische grondslag gebaseerde definitie is dat het fascistoïde tendensen op inzichtelijke wijze toetsbaar maakt. Daarvoor zijn de criteria: 1. corporatisme 2. geweld en 3. mythisch leiderschap. Zie verder: www.civismundi.nl/index.php?p=artikel...

VrijdenkerDavid | 15-02-20 | 15:47

Zeg ik al jaren,en vooral de overheidsbemoeienis in Nederland is heel extreem.
VS net zo,een vrij land maar voor elke scheet staat de politie bij je deur.
Mogen en doen ze dingen die zelf ten tijden van het communisme ondenkbaar waren.
Sterke er nog,de politie daar was zelfs meer voor rede vatbaar als wat je nu on de VS hebt.

Roger-Rabbit | 15-02-20 | 15:46

Ach ik woon officieel niet waar ik woon, ik internet officieel niet via mijn internetabonnement want staat niet op mijn naam, ik rij elke week in een andere auto die niet op mijn naam staat en als ik op vakantie ga plak ik een andere nummerplaat op mijn motor die er pas buiten de EU afgaat. Verder neem ik duizenden euro's cash mee op vakantie dus ik besta bijna niet en dat voelt best lekker kan ik je vertellen.

Roadsurfer | 15-02-20 | 15:43 | 11

@Berbaar | 15-02-20 | 16:25: Nee hoor ik leef echt doelbewust onder de radar en hou dat graag zo. En ja als je auto's test dan rij je iedere week in een andere auto dus dat is echt geen dikke duim. Kijk maar op Autotesten-punt-nl. Oh en mijn Renault Twizy en mijn twee motoren hebben alleen een kenteken aan de achterkant dus daarmee heb ik geen last van die camera's die van de voorkant mijn kenteken lezen.

Roadsurfer | 15-02-20 | 19:52
▼ 8 antwoorden verborgen

Die Britten zijn niet gek. Veel van de gestelde regels of besluiten komen vanuit een overheersende EU, als lidstaat heb je zogenaamd, maar feitelijk niets te zeggen. Daarom kiezen ze voor onafhankelijkheid, hebben ze altijd feitelijk al gedaan.

De geschiedenis is altijd al zo geweest dat een happy few profiteert van de rest in een kapitalistisch model. Maar iedereen gelijker werkt ook zeker helemaal niet, kijk naar China en Rusland en de absolute controle op de mens zonder vrijheid. Vraag me dan ook af of er wel een ideaal model bestaat? Bedenkelijk niet.

Jan, Leiden | 15-02-20 | 15:37 | 1

En vervolgens willen de Engelsen wel de baas blijven spelen over de Schotten en de Noord-Ieren.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:58

Wat mis ik de fabelachtige doelpunten van Paolo Di Canio, én de viering daarvan, tegenwoordig.

Taggart | 15-02-20 | 15:36 | 5

@Watching the Wheels | 15-02-20 | 15:46:
Uitgekotst als trainer, slimpie.

Berbaar | 15-02-20 | 15:50

@Berbaar | 15-02-20 | 15:50:
Hij heeft als trainer niks bereikt. Vierde klasser Swindon Town en zelf ontslag genomen (en nog even ingebroken om nog wat spullen terug te halen). Daarna in 2013 nog een paar maanden Sunderland en ontslagen door de slechte seizoenstart in 2013-2014. Zou kunnen dat er meer speelde zoals je zegt, maar denk eerder dat hij ook gewoon niet zo geschikt was als trainer. Assistent-scheidsrechter langs de lijn met zo'n vlag zou wel wat voor hem kunnen zijn.

Watching the Wheels | 15-02-20 | 16:11

@Watching the Wheels | 15-02-20 | 16:11:
Lijkt me wat hoog gegrepen voor hem.
5de of 6de man op de achterlijn misschien.
Kan hij de arm, met vlag, gestrekt in de lucht steken als de bal over de lijn is. lol

Berbaar | 15-02-20 | 16:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Laatst droomde ik dat ik 's morgens uit bed kwam en beneden mijn vader zag zitten. In plaats van doorgaan met al 35 jaar dood te wezen, zat hij tv te kijken. Toen ik koffie ging maken, bedacht ik me dat we inmiddels van dezelfde leeftijd zijn. Ik gaf 'm koffie en vroeg wat hij wilde gaan doen. Hij vroeg of ik 'm mijn laptop wilde uitleggen en hij wilde van mij een update van de laatste 35 jaar. Ik snapte meteen dat hij wilde weten hoe het nu in Nederland, met de politiek en in de wereld gesteld is. Zijn grootste passies waren blijkbaar nog intact. Ik herinner me dat ik dacht dat ik voor zo'n update minstens drie weken nodig zou hebben en dat ik niet wist waar ik moest beginnen.

Dit artikel zou een goed startpunt zijn geweest.

Poesmobiel | 15-02-20 | 15:35 | 2

-Mooi verhaal.
-'bedacht ik me dat we' > 'bedacht ik dat we-'
-'Zijn grootste passies waren ...'
Ik vermoed:- ...
'Zijn grootste liefhebberijen waren ...'

HogeNood | 15-02-20 | 15:47

En dan te bedenken dat er nog mensen rondlopen die beweren dat dromen geen betekenis hebben in context tot het wakkere leven. Pfff...

aflaatverkoper | 15-02-20 | 15:53

Heel goed artikel wat werkelijk hout vermorzeld.
Als aanvulling op het al snel krijgen opgeplakt dat je racist of fascistisch bent is het etiket ADHD en/of Autist of zo u wilt pessimist of wie weet zelfs depressief. Denk of doe je anders dan de grote meute word je al heel snel door je omgeving gezien als anders en adviseren je je te laten onderzoeken. Gebeurt ook bij belachelijk veel kinderen tegenwoordig (vandaar wachtlijsten van hier tot Rome en de alsmaar rijker wordende farmacie etc.). Herkenbaar? Mijn advies laat je niet gek maken en blijf lekker “anders” dan de algemene opinie van u verwacht. Overigens het veranderen van mening bij het horen van echt goede op waarheid geschoeide argumenten is ook niet verkeerd juist goed, we moeten onszelf niet al te serieus nemen zoals de meeste mensen (vooral bekende figuren en dan vooral politici) wel doen. Fijn weekend verder :)!

ja-nee-misschien | 15-02-20 | 15:34 | 2

De DSM-5 staat vol zaken waar je een etiket mee kunt krijgen.
Bekende stelling is, dat 'bijna iedereen wel ierts heeft, dat in de DSM-5 onder een etiketje valt.
En stel nu, dat meer dan 50% van de nederlanders aan een 'etiket' lijden... Dan zijn die juist normaal en is de Nederlander zónder etiket abnormaal (of in elk geval de minderheid).

EEnzame SchizofrEEN | 15-02-20 | 15:54

Een lollige poging om een zeer relevant punt te maken inderdaad. Het fascisme waar we echt voor moeten vrezen is de versmelting van Staat, bedrijfsleven en media. Wat we in de USSR afbraken gaan we nu achterna in de EU.

Claude_Vieaul | 15-02-20 | 15:33 | 5

Michael Gorbatsjov zei toch ooit dit: “The most puzzling development in politics during the last decade is the apparent determination of Western European leaders to re-create the Soviet Union in Western Europe.”

Roadsurfer | 15-02-20 | 15:48

@VanBukkem | 15-02-20 | 15:44: Dus een hele fascistische staat en volgend jaar is het definitief dan maakt stemmen ook niet meer uit daarom zit Rutte enz ondanks alle leugens en bedrog gewoon de rit uit. Je krijgt ze gewoon niet weg, volgens jaar gaan ze wel maar dan hoeft het dus niet meer.

Plat-forum | 15-02-20 | 15:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Als er gas of olie onder je huis wordt gevonden is dat ook van de overheid.
Dus grond dat je bezit is, is dat tot x meter diep van jou of zoiets. Of alleen zolang de overheid er niets aan heeft.
Als ze dat gas vervolgens wegpompen en je huis zakt in elkaar, tja, jammer joh. Dan moet je gaan vechten om een vergoeding. De CEO en de aandeelhouders van NAM zijn dan allang binnen.
Trouwens, Spong zou de NAM-top gaan aanpakken. Is dat nog gelukt?

kloopindeslootjijook | 15-02-20 | 15:33

NeDDRland is een openlucht gevangenis aan het worden.

Reebensteeltje | 15-02-20 | 15:31 | 10

@Mr.Crowley | 15-02-20 | 16:11: Is niet waar. Je kan heel veel zaken zelf beslissen. Vergeet ook niet dat je in Nederland vrijelijk toegang hebt tot informatie die in andere landen niet altijd te verkrijgen is.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 16:28

@Kuifje-naar-Brussel | 15-02-20 | 16:28: ja dat zien we hoe lang het duurt om de waarheid boven tafel tekrijgen milieu,wilders, bonnetjes teven, een wob verzoek over shell zie follow the money

Banenenrepubliek | 15-02-20 | 21:59
▼ 7 antwoorden verborgen

Wij zijn met meer.
Dit kan allemaal binnen een week zijn opgelost.
Dat je dat nooit vergeet.

Ray69 | 15-02-20 | 15:28

1 ding is het fascisme zeker niet namelijk de ideologie van hitler. daarom is het apart dat op monumenten en bij herdenking en men altijd nooit neer fascisme roept

pantera | 15-02-20 | 15:28 | 1

Toen Stalin zich aansloot (na onderhandelingen met FDR over zijn beloning) bij de geallieerden, moest de propaganda arm van de USSR aan het werk om het vijandbeeld te scheppen. Aangezien de USSR een socialistisch land (internationaal socialisme) was, kon de term nazi of verwijzingen naar het socialisme NIET gebruikt worden. En dus kwamen de propaganda jongens met de term fascisme op te proppen.

En zoals het links betaamt, recyclen ze de term.

Arachne | 16-02-20 | 01:26

De schrijver vergeet te vermelden dat een wit broodje carpaccio in Amsterdam in het Engels dient te worden besteld. Engels is de newspeak waar wij allemaal aan moeten wil je je kunnen handhaven in de fascistische wereld waar wij momenteel naartoe ijlen. Het wachten is vooralsnog op de grote roerganger van mogelijk islamitische signatuur die ons een groene wereld binnenleidt waarin het vrije woord nog slechts een vage herinnering is, iets van vroeger.

Willibald von Klúúúk | 15-02-20 | 15:27

Die opgedrongen gedragsverandering zie je maar al te duidelijk bij de NPO, het halve journaal staat bol van de "reportages" die voorheen eigenlijk in Postbus-51 spotjes vertolkt zouden worden. Als maar weer dat "Grote Verhaal" van groen&vega, diversiteit&gender, Europa&de wereld, Deugen, Deugen, Deugen.
De reclamewereld is ook helemaal mee gegaan met dat "Grote Verhaal", geen spotje of er komt wel een Deugboodschap in mee.
Er is bijna geen ontsnappen aan, anders dan de tv te mijden.

Abject | 15-02-20 | 15:26

De gratis plaatjes raken op.

inderdaad geen stijl | 15-02-20 | 15:25 | 1

Misschien zijn ze gegijzelsoftwared, wie zal het zeggen?

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:27

Ik zou zeggen:: Nee, want niet "streng nationalistisch". Eerder gedwongen internationaal solidair (socialisme dus met imperialistische trekken). Wel puike zelfmoordcolumn.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:25 | 1

Het is maar waar je de grenzen legt...

Re:Kniftig | 15-02-20 | 16:44

Het MKB heeft het nakijken.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:24

Elk woord met een negatieve associatie wordt gebruikt als scheldwoord. Je bent al een snel racist enz. Had je maar niet blank moeten zijn. Had je maar niet rechts of links moeten zijn.
Alleen met het woord pedofiel kan je nog scoren.
Witheet worden ze dan, nee, nou ga je te ver.
Maar leugens met leugens vergelden is de enige juiste aanpak.

snapal | 15-02-20 | 15:22 | 1

Pedo!

grapo | 15-02-20 | 15:26

Allemaal te danken aan het NL-se onderwijs dat hersenspoelt ipv aanmoedigen tot zelfstandig denken. Globaliseren c.q. neutraliseren van elke authentiek ZIJN was de grondslag van hen die uitsluitend naar macht en eigen gewin streven.

pigadaki | 15-02-20 | 15:22 | 1

Het is gewoon de schuld van de Rabobank.

inderdaad geen stijl | 15-02-20 | 15:27

De Nederlandse taal wordt verkracht door deze luiden.

padbuffel | 15-02-20 | 15:21 | 3

Het is kennelijk besmettelijk. XD

keestelpro | 15-02-20 | 15:22

Als straks iedereen een elektrische auto heeft moeten we verplicht aan de waterstofmotor. En zo krijgt de economie weer een impuls. We zijn allemaal consumptiemarionetten.

keestelpro | 15-02-20 | 15:20 | 3

Ik denk het niet, want dan kan iedereen ook nog eens gratis koffie of thee zetten van de 'uitlaatgassen'. En dat is weer nadelig voor de vele horeca-gelegenheden e.d. ;)

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:31

Als iedereen straks een elektrische auto heeft wordt elektriciteit duurder dan benzine.

ikbenerweer! | 15-02-20 | 16:07

@ikbenerweer! | 15-02-20 | 16:07: het gaat om een ding iedereen moet blijven kopen , anders stort de economie in en belasting moeten binnen blijven komen

Banenenrepubliek | 15-02-20 | 22:01

Klopt. Er is geen vrijheid en belasting wordt als normaal gezien, wat het niet is. Belastingbetalers zijn de slaven. Uitkeringstrekkers en ambtenaren (kroon inc) zijn de winners. Over 100 jaar herstelbetalingen voor de moderne slaaf omdat ze 60% van hun tijd voor
anderen en hun plannen moesten werken.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:20 | 4

Je hebt veel landen waar je weinig belasting hoeft te betalen. Maar daar is dan ook erg weinig. Slechte ziekenhuizen, waardeloze infrastructuur, veel analfabeten...

Rest In Privacy | 15-02-20 | 16:02
▼ 1 antwoord verborgen

Om het eigen gelijk iemand monddood maken schuurt behoorlijk tegen fascisme aan. Op een verheven mening volgen vaak daden. Zou zomaar kunnen gebeuren dat iemand letterlijk de mond zal worden gesnoerd. Oh wacht...

roevka | 15-02-20 | 15:19

De Amsterdamse serveerster zal u overigens niet in het Nederlands te woord staan.

devil13 | 15-02-20 | 15:19 | 3

Ik kom nooit in Amsterdam.

Mr.Crowley | 15-02-20 | 15:23

Niet iedere serveerster, maar een boel praten gewoon Nederlands.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 16:03

Zelfs op lokaal niveau bepaalt de Rabobank met VNO-NCW wie burgemeester wordt in bepaalde gemeenten, zodat ze daarna het gemeenschapsgeld de "goede" richting op kunnen laten stromen, de inwoners met torenhoge schulden achterlatend.

Watching the Wheels | 15-02-20 | 15:18

“Een regeringsstelsel met een streng nationalistisch beleid dat de industrie, handel en financiën strak regelt, strenge censuur toepast en elke oppositie onderdrukt.”

Die censuur wordt hier geregeld door de Hilversumse afdeling van onze staat. De rest van de media doen er dapper aan mee, omdat ze anders nooit meer kans zullen maken op een baan in dat Walhalla, waar het geld tegen de plinten klotst.

Leon Tosti | 15-02-20 | 15:17

Prettig artikel Lex!
'... nationalisme. Waar trots op eigen land beter omschreven zou kunnen worden als patriottisme ...'
Verknocht zijn aan je afkomst/land(/je moeder)!
Als je dàt zegt zit je àltijd goed.

HogeNood | 15-02-20 | 15:16

Fascisten kenmerken zich door dat ze geen oppositie dulden en geweld niet schuwen. Je vindt ze zowel links als rechts op het politieke spectrum.

VanBukkem | 15-02-20 | 15:16 | 2

Is geen hééél merkwaardige gedachte. De organen(/individuen) in je(/het) lichaam(/volk) worden geacht prettig samen te werken.

HogeNood | 15-02-20 | 15:22

Wat een fascistische uitspraak!1!!

keestelpro | 15-02-20 | 15:24

Ach... Tot op zekere hoogte bepaal je zelf hoeveel macht je de overheid geeft... Je kunt ook gewoon schijt hebben aan wat ze zeggen, roepen en vinden. Het probleem is dat de overheid de algemene publieke acceptatie aan 'schijt hebben' probeert af te brokkelen dmv propaganda via msm en dat er zoveel laffe en ontevreden mensjes met lange teentjes in dit landje wonen dat het nog lukt ook... Toch blijf ik erbij dat je hier gewoon boven kunt staan... Ik lach het van me af als een of andere linkse lul mij een racist, aso of tokkie noemt. Ik doe wat ik doe en als je dat niet zint; FOK jou...! Ga maar lekker bukkend door het leven als overheidslakei... Mijn leven is een stuk prettiger dan dat en niemand die daar wat tegen begint...!

Witte_Willem | 15-02-20 | 15:13 | 3

U bent een held.

HogeNood | 15-02-20 | 15:24

Als ik niet (net alsof) doe wat de overheid zegt dan leggen ze beslag op mijn bankrekening. Daar komt het kort gezegd op neer.

VanBukkem | 15-02-20 | 15:38

Mini-schizo kreeg tijdens een 'lecture'(want het woord les is zó old-school...) al te horen dat vrijwel álles een social construct is.
Die overheid, die heeft steeds minder in de gaten (lijkt het) dat ze bestaan bij de gratie van de bevolking.
Simpel gesteld, als een overgrote meerderheid van de bevolking plots iets zou laten, stort het hele kaartenhuis in elkaar (en binnen 6 weken na aanvang van de crisis ligt het hele sociale concept dat een land vormt, op zijn gat).
De overheid die er momenteel zit, snapt hier werkelijk helemaal niets (meer). van.

EEnzame SchizofrEEN | 15-02-20 | 15:13 | 2

Dat hoeft ook niet.
Zolang de burger maar dezelfde partijen blijft kiezen, en (meer en meer) blijft betalen.
En dat komt wel goed.

jemagookniksmeer | 15-02-20 | 15:16

Dat komt omdat het ze al decennia lukt om het gros van de bevolking te bespelen...

Witte_Willem | 15-02-20 | 15:19

Een warmtepomp met 60dB? Ouwe teringzooi aan laten smeren door een lompenhandelaar?

F. Jacobse | 15-02-20 | 15:12 | 4

@F. Jacobse | 15-02-20 | 15:20:
Sinds ca. 1980 schat ik. Als CV-hulpmonteur kwam ik -zeer sporadisch- al warmtepompen tegen. Die waren indertijd overigens niet van Chinese makelij. Ze hadden kogellagers in plaats van glijlagers. Vele jaren rammelvrij, maar net als nu weigerden ze om onverklaarbare redenen soms dienst. Een herstart loste het probleem bijna altijd op.

Nivelleermarionet | 15-02-20 | 16:11

@Nivelleermarionet | 15-02-20 | 16:11: goedkoop geprodceerd in china voor bepaalde tijd niet voor eeuwig de kachel moet blijven roken ook voor de fabrikant

Banenenrepubliek | 15-02-20 | 22:05
▼ 1 antwoord verborgen

Om te janken, maar hij heeft gelijk, dus stem FVD of PVV.

oakmont | 15-02-20 | 15:12 | 1

‘66 , geen interesse in uw mening , maar wel in uw organen.

ja,diedus! | 15-02-20 | 15:15

Dat Nederland een übermachtige overheid heeft, waarschijnlijk de machtigste overheid van de westerse wereld, is het resultaat van een democratisch proces.
Nederlanders vinden het heel belangrijk om in de waan te leven dat alles goed geregeld is, en alle risico's en verantwoordelijkheden zijn afgedekt. Nederlanders zien ook vrijwel de gehele rest van de wereld als ontwikkelingsland; want nergens heeft men het zo goed voor elkaar als in Nederland.
Dat je daarvoor een machtige overheid nodig hebt, die meer geld van werkende burgers afpakt dan ze lief is, en de burgers opzadelt met een even astronomische als onzinnige schuldenlast die zijn weerga niet kent, neemt men klaarblijkelijk voor lief voor dat warme gevoel.

jemagookniksmeer | 15-02-20 | 15:12 | 4

Als referenda worden genegeerd, hoe democratisch het land dan nog?

Earl_of_Doncaster | 15-02-20 | 16:00

Flauwekul, want er zijn genoeg landen met hogere belastingen. En de Nederlandse staatsschuld is internationaal gezien vrij laag. Burgers hebben hypotheekschulden, maar daar staat altijd een huis tegenover.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 16:06
▼ 1 antwoord verborgen

Als we toch gaan definiëren, waarom zou nationaal socialisme eigenlijk rechts zijn? Vernietigingskampen waren en zijn de socialisten en communisten bijvoorbeeld heel bedreven in, dus dat kan het niet zijn. Bevolkingsgroepen stigmatiseren en demoniseren zijn socialisten en communisten experts in. Ergo? Iemand?

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:10 | 2

Ja, ik heb ook nooit begrepen waarom de gebeurtenissen in de jaren 20-30-40 als rechts betiteld worden. Het is allemaal begonnen met de NSDAP, de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Deze partij ontstond op 24 februari 1920 uit de Duitse Arbeiderspartij. Het geheel heeft duidelijk linkse wortels. Net zoals het hele Sovjet gebeuren, China en dergelijke.
De tegenwoordige obsesie van links met ras en kleur baart mij dan ook grote zorgen.

0112358 | 15-02-20 | 15:22

Vernietigd worden om je ras of om je bril (dus (?) boekenlezer - Rode Kmer) lijkt me toch ietsje lulliger.

HogeNood | 15-02-20 | 15:38

Correctie. Warmtepompen loeien niet, maar brommen/dreunen op een lage frequentie. Dat dreunt door het hele huizenblok heen, terwijl je juist vanwege de lage frequentie niet exact kan bepalen welke buur schuldig is. Je moet dan decibelmetingen uit (laten) voeren om de bron van het milieugedram te vinden. Want vanwege de warmtepompschaamte zal de schuldige dat nooit toegeven. Nu snel naar de Appie om een zak witte bolletjes te halen. Snel, voordat dat verboden wordt en ik noodgedwongen een zak bruine bolletjes moet nemen.

Nivelleermarionet | 15-02-20 | 15:10

Links: fascisme!
Islam: fascisme!

Klaar.

nattegleufhoed | 15-02-20 | 15:08 | 2

EU. Fascisme. Sneller klaar.

grapo | 15-02-20 | 15:13

Stofzuigers van nu doen het wel aardig, maar als de zak halfvol is begint de ellende.
Veel te weinig zuigkracht voor de grote zuigmond.
Gevolg? je zet er een klein zuigmondje op en je bent veel langer bezig.
Tel uit je winst.

snapal | 15-02-20 | 15:05 | 5

@lovekila | 15-02-20 | 15:14:
Is ie een beetje stil, die Dyson? Het ding moet natuurlijk niet de olifant in de kamer wakker maken.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:24

EufyHome Robovac aangeschaft. Werkt echt geweldig

dagpauwoog | 15-02-20 | 18:47
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoezo mag ik niet rustig wonen? Ik hoor mijn eigen hartslag als ik buiten zit en geen vette scheet laat.

kwark001 | 15-02-20 | 15:01 | 1

Vertel dan maar niet waar je huis woont, want dan kan het wel eens rap afgelopen zijn met dat rustig wonen.

Rest In Privacy | 15-02-20 | 15:26

En volgens mij wordt dit allemaal bewust bedacht en uitgevoerd. Er wordt een hele bevolking als een kudde schapen een bepaalde richting gevoerd.
Dit is echt niet per ongeluk.

Mr.Crowley | 15-02-20 | 15:00 | 1

Order ... order ....

Watching the Wheels | 15-02-20 | 15:21

Is zo.

SaintNick | 15-02-20 | 14:59

Wat Keestelpro zegt.

aflaatverkoper | 15-02-20 | 14:58 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland