Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Gaat u voor de klas?

Leuk hoor, dertig kinderen in twintig niveaus in de klas. De ene heeft het boek in vijf minuten uit, de ander doet het niet open.

figuur 1

Het ergste wat je kan doen met iemand met een roeping, is de kans ontnemen hun werk goed te doen. Die bevlogen personen zullen als zombies ronddwalen zonder voldoening. Zonder mentale beloning. Die bereikt nooit het punt dat het werk af is, het punt waar iemand zichzelf in de spiegel kan kijken. Dat is de echte reden waarom de zorg en het onderwijs leeglopen.

Dit gaat niet om uurtjes of euro's. Docenten kijken hun leerlingen aan, verplegers hun patiënten. Ze zien iedere keer een behoefte, waarin niet wordt voorzien. Ze zien kwetsbare mensen door hun vingers glippen. Ze staan vooraan, en zien iedere dag vanaf de eerste rij de zwakkeren als slachtoffers van het systeem.

Zulke werknemers staan iedere dag voor een duivels dilemma. Zet ik een stapje meer? Of kies ik voor mijn gezondheid? Het zijn niet voor niets sectoren met hoge uitstroom, uitval en ziekteverzuim. Het moeilijkste deel van de lerarenopleiding is de vraag: Wanneer ben je tevreden? Wanneer laat je het los? Wanneer laat je, terwijl je het aankijkt, dat kind toch vallen? Wanneer is het genoeg?

figuur 2

Docenten en verplegers hebben het enige beroep waar de samenleving alleen contacttijd ziet als werktijd. Zodra deze mensen naar huis gaan, zou er niet meer gewerkt worden. Alsof je in de malle molen of heksenketel tijd hebt om te reflecteren, te leren of voorbereiden. De meeste docenten moeten eerst tot rust komen, voordat ze 's avonds aan de administratie kúnnen beginnen.

De gedachte om salarissen gelijk te trekken tussen basisscholen en voortgezet onderwijs is een druppel op de gloeiende plaat. Onze complexe kenniseconomie eist echte ingenieurs of dokters die met een stuk werkervaring en bezieling de exacte vakken geven. Zij-instromers die deze stap maken, leveren de helft van hun salaris in. Dit gaat niet om een paar procent per jaar.

Alleen dan krijgt de jeugd les met recente praktijkvoorbeelden en gericht op de behoefte van die sectoren. Alleen dan kiezen genoeg jongeren voor de medische of technische sector. De Pabo leidt op voor basisschooldocenten en het voortgezet onderwijs wordt door HBO-bachelors en HBO-masters voorzien. Waar blijven de academici? Wie gaan de echte hoogvliegers uitdagen?

figuur 3

De laatste onderwijsvernieuwing is ook weer een verschraling. Laten we de niveaukeuze drie jaar uitstellen. Dan hoeven we ouders niet meer uit te leggen dat hun keizertje of prinsesje naar het vmbo gaat. Alles voor de laatbloeier. Dat de echte Sheldons nog drie jaar extra verzuipen en onder de radar moeten overleven, nemen we voor lief. De vroegbloeier zoekt het maar uit.

Evenals de docent. Die kijkt maar even wat die doet met een klas vanaf hoogbegaafden tot en met leerwegondersteunend onderwijs. Leuk hoor, dertig kinderen in twintig niveaus in de klas. De ene heeft het boek in vijf minuten uit, de ander doet het niet open. Wat ga je daar als procesmanager mee doen? Differentiëren in tien verschillende niveaus en daarmee driekwart van je klas bedienen?

Allemaal nachten doorhalen en voor ieder kind een apart programma? Alsof iedere docent een geweldige onderwijsontwikkelaar is, die alle lesstof op ieder niveau uit zijn mouw kan schudden. Het ontneemt docenten de kans om te kiezen voor de leerlingen die ze het beste kunnen bedienen. De kans op een baan die bij hun past, een baan die ze leuk vinden.

Lubach liet al meesterlijk zien waar dat toe leidt. Sinds de invoering van de Pabo kiezen mannen niet meer voor het basisonderwijs. De gedachte om kleuters te verschonen, te verzorgen en te fröbelen doet hun huiveren. Alleen al om die redenen missen we de helft van de inschrijvingen, en daarmee de helft van de docenten.

De niveaukeuze uitstellen, geeft ook weer uitstel van de studiekeuze. Ruim de helft van de kinderen gaat naar het vmbo, maar droomt drie jaar verder over banen als advocaat, arts of piloot. Straks barst pas in het derde leerjaar van het voortgezet onderwijs de bom, mogen ze tekenen bij het kruisje voor een vakkenpakket en binnen elf maanden examen doen. Echt een top plan.

Alles tot en met het derde jaar voortgezet onderwijs als een grote grijze uniforme onderwijsfabriek. Bediend door docenten die dikke handelingsplannen mogen doornemen, die per speciaal kind worden opgesteld. Allemaal proza die de docent niet kreeg op de lerarenopleiding. De docent mag daarna kiezen tussen de kinderen met rugzakjes, of de rest van de klas. Lang leve passend onderwijs.

De zwakste kinderen werden weggehaald bij speciaal onderwijs en daarvoor specifiek opgeleide en gemotiveerde docenten, vervolgens gedumpt in het diepe op grotere scholen. Wat gaat een vakidioot die nog net blijft drijven, die nog net orde kan houden, daar precies mee doen? Het verklaart de tienduizend docenten in de kaartenbak van het UWV.

De toekomst van ons onderwijs laat zich het beste samenvatten door dit filmpje. De VS huurt inmiddels Filipijnen in om vacatures te vervullen. Een paar Nederlandse docenten vluchten naar Zwitserland, waar ze anderhalve ton krijgen. (PDF). De meeste zijn minder rigoureus, en kiezen voor een baan buiten het onderwijs, voor of na een tijdje voor de klas.

Met de potentiële docenten die het hele jaar staken, is het lerarentekort zo opgelost.

figuur 4

Reaguursels

Inloggen

Het onderwijs op de Filipijnen is 100x beter dan het systeem hier, en dat komt omdat het de ouders klauwen met geld kost en ze dus kwaliteit eisen. Daar eist het systeem ijver van de leerling, wordt het gestimuleerd te presteren en wordt al vroeg bepaald waar de leerling geschikt voor is om vervolgens klaargestoomd te worden als professional. Filipino's die van school komen zijn gediplomeerd zorgpersoneel, IT-ers, ingenieurs, bouwkundigen, noem maar op, en waaieren vervolgens de wereld uit om geld te verdienen in Saudi Arabië, de US, Canada om geld naar hun families te sturen.
Hier in Europa worden deze professionals zoveel mogelijk geweerd, want de proctectionistische EU wil geen concurrentie op welk gebied dan ook. De open grenzen en welkomstroep voor 'de vreemdeling' is er niet voor de hoogopgeleide Aziaat.

Datsun_Cherry | 02-02-20 | 15:20

Rutte is dit land zo aan het verneuken. Diegenen die op hem gestemd hebben moeten zich echt schamen.

Kim-Jung-Un | 02-02-20 | 13:48

Lesgeven is nog steeds leuk hier hoor, ik geef dan les in het oosten van het land. Boerenland, en dat werkt prima. Veelal blank.

Nipplechip | 02-02-20 | 13:06 | 3

En VMBO moet ik erbij vermelden, waar ook al zo'n stigma op zit. Harstikke leuke kids man.

Nipplechip | 02-02-20 | 13:07

@Nipplechip | 02-02-20 | 13:07: Er is dan ook een wereld van verschil met VMBO's in de steden. Schaalvergroting = efficiëntie maar heeft een negatieve invloed op de sfeer en cohesie binnen een school. Maar zelfs binnen de steden zijn er ook grote verschillen tussen scholen, generalisaties (spreken over 'het VMBO') zijn altijd zeer onnauwkeurig.

Flibbage | 02-02-20 | 13:41

@Nipplechip | 02-02-20 | 13:07: Is een VMBO-er niet gewoon wat vroeger de LTS of zo was? Jongens die liever met hun handen werken maar in het huidige verwijfde onderwijssysteem die kansen niet meer krijgen?

Datsun_Cherry | 02-02-20 | 15:21

Wat de neuk, wanneer het kind te laten vallen??? Dit resulteert gelijk in schade voor de maatschappij. Degene die dit onderwijst mogen ze van mij laten vallen.

Michiel85 | 02-02-20 | 12:47 | 1

Jij snapt het niet he?

djs | 02-02-20 | 12:56

In beroepsgroepen waar vrouwen in de meerderheid zijn zijn problemen .
Zou dat komen door een verkeerde werkmentaliteit ?

elevator | 02-02-20 | 12:24

Aan het bord op de foto is de kwaliteit van de leerkrachten te zien hoe ludiek ook bedoelt.
Geef eens goed onderwijs zodat de leerlingen in ieder geval kunnen lezen en schrijven waar het tot nu toe steeds aan ontbreekt.
De huidige leraren zijn opgegroeid met Pipi Langkous 2*3=4 wiedewiedewier en 3 = 9
De Pabo heeft daar niets aan veranderd en dan klagen over salaris.
Zag van de week wat een leraar op het Vmbo verdiende € 68.000.00 is toch niet slecht voor 40 weken voor de klas staan
GOOGLE:
Wat verdien ik als leraar in het voortgezet onderwijs? Een leraar in het voortgezet onderwijs verdient tussen € 3.170 en € 6.530 per maand. Dat is inclusief onder andere vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Dat staat in de cao voortgezet onderwijs (cao vo).

Alt | 02-02-20 | 12:05 | 4

"... hoe ludiek ook bedoelt"

Ik vrees dat die 'kwaliteit' ook af te lezen is aan uw tegel.

EefjeWentelteefje | 02-02-20 | 12:54

Je vergeet een belangrijk puntje: die €6530 bruto is een mooi getal waaraan vrijwel niemand in het VO komt. Daar zorgen besturen en overheidsbezuinigingen wel voor. En 40 weken voor de klas staan? Alsof ‘voor de klas staan’ het enige is dat een docent doet. Het is geen kantoor waar je om 17.00 de deur dicht doet en om 9.00 de volgende dag alles verder gaat waar jij gebleven was. Zonder gedegen voorbereiding ben je ten dode opgeschreven voor de klas.
Ik zou zeggen ga eens 1 week meelopen, kijken of je dat volhoudt.... Altijd maar die makkelijke commentaren van mensen die geen idee hebben waar ze het over hebben.

teacher | 02-02-20 | 12:55

@teacher | 02-02-20 | 12:55: Alsof andere mensen niet hoeven voor te bereiden, bijlezen, mail afhandelen enz. Kijk bovendien ook eens naar de jeugdzorg. Daar sta je in wisseldiensten dag en nacht in je eentje voor een groep en loop je regelmatig de kans op een klap voor je kop. En dat voor een loon waarvoor een onderwijzer nooit uit zijn bed zou komen. In de jeugdzorg zijn óók tekorten.

laatste_waarschuwing | 02-02-20 | 14:50
▼ 1 antwoord verborgen

Getuige de inhoud van de vele reacties maakt het relatief weinig mensen uit of er op school überhaupt iets geleerd wordt. Bovendien ligt het, met name in het voortgezet onderwijs en daarbinnen weer vooral in het algemeen vormend onderwijs, niet meer zo voor de hand als eertijds. (In het beroepsonderwijs zal er minder twijfel zijn.)
Toen ik klein was ging het om lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis en aardrijkskunde en een klein beetje "creatieve" vakken. Op de grote school kreeg je talen, exacte vakken, nog wat meer aardrijkskunde en geschiedenis en een beetje staatsinrichting.
Daarover was weinig onenigheid.
Tegenwoordig hebben de boven ons gestelden de meest vreemde ideeën wat ze aan de generaties na ons willen doorgeven. Ik denk dat de meeste volwassenen het er ook niet met elkaar over eens zijn.

JvanDeventer | 02-02-20 | 11:56 | 1

En in mijn geval op de lagere school ook nog psalm en bijbelse geschiedenis. En op zondagochtend zondagsschool. Mooie verhalen hoor, ik had een meester die werkelijk adembenemend goed bijbelse verhalen kon vertellen. Absalom na een wilde rit verstrikt met zijn lage haren in de takken, gestraft voor zijn hoogmoedigheid. Mozes die de zee deed wijken.
Maar vooral rekenen, lezen en schrijven. De flauwekul kwam later, op de "progressieve"" middelbare school, met maatschappijleer en linkse leraren die op hun beurt met de lange haren in de ideologische boom waren blijven hangen. Ideologie ging voor kennis, moralistische betweterigheid voor inzicht en onderzoek. Wat een waardeloze school was dat, een school die toe al preekte over verbinding en samen alles delen en feilloos de kinderen die dit gedachtegoed niet deelden vernederden en buitensloten. Schoften.

Ad_Hoc | 02-02-20 | 14:56

15 jaar in het onderwijs. Wat is er leuk aan?
Kinderen die waarderen hoeveel energie je stopt het het boeiend maken van lessen.
Je leert niet hard werken maar slim werken met digitalisering van het onderwijs.
De leuke verhalen die leerlingen soms hebben, ik lig vaak dubbel.
Het is de toekomst van Nederland en de nobele taak van een docent om ze dat te doen beseffen.
Motiveren stimuleren en dan een klein presentje van een ouder ontvangen omdat ze dat zo waarderen...priceless.
Een leerling die in de ochtend naar me toe komt dat ze mijn vak nu leuker vinden omdat ik zoveel voor ze maak. Ja het kost extra tijd maar reacties van leerlingen die dat waarderen is geweldig. daar kun je weer weken op teren en geeft energie voor overwerk.
Met je mentorklas op stap gaan naar het omniversum bijvoorbeeld. educatief en leuk.
Je verbazen over de inzichten die leerlingen soms hebben.
Leerlingen die in twijfel trekken wat je zegt, alleen maar stimuleren. Question everything.
Ouders die helemaal gloeien omdat je veel positieve dingen te vertellen hebt.
Betrokken ouders ontmoeten die het beste met hun kind voor hebben.
Natuurlijk zijn er negatieve kanten , maar die lach ik weg omdat ik het werk doe wat ik altijd al heb willen doen en ik geniet nog van elke dag. Heb veel vakanties en verdien voor 3 dagen werk 2000 euri. .....een tevreden docent.

Negerdesheils | 02-02-20 | 11:32 | 6

++Heb veel vakanties en verdien voor 3 dagen werk 2000 euri. ..... een tevreden docent.++
Waarom loopt dan het onderwijs voortdurend te roepen dat er te weinig verdiend wordt? Tweeduizend voor drie dagen werk is prima dunkt mij.

theo-is-dood | 02-02-20 | 12:40
▼ 3 antwoorden verborgen

Godzijdank ben ik na 40 jaar lesgeven nu al weer 10 jaar weg uit het onderwijs.
Ja, ik heb het overleefd,
-ondanks al die k*tmiddenmanagers die zelf geen les konden geven, maar het altijd beter wisten
-ondanks al die k*tdirecteurtjes die de ouders van de grootste etterbakken altijd gelijk gaven
-ondanks al die k*directies die je lieten vallen als een baksteen, die je voor schut zetten bij de ouders
-ondanks die zwarte vbo-school die volledig kapot ging door de Marokkaantjes en dat mocht van de gemeentelijke linkse politiek nooit gezegd worden
-ondanks al die 12- en 13jarige vbo-meisjes die elke mannelijke docent als een pedo beschouwden
-ondanks al die laag opgeleide vrouwelijke collega's die geen zak orde hadden
-ondanks al die jongere collega's die van de oudere ervaren collega's geen enkel advies wilden aannemen
-ondanks al die zij-instromers die bij elke les het lokaal uitgedragen werden
-ondanks al die dure en onnozele doch verplichte cursussen, gegeven door mislukte docenten
-ondanks al die leerlingen die elke 45+ docent als een ouwe lul beschouwen
-ondanks de feminisering van het onderwijs
-ondanks die ouwe gammele, tochtige leshokken
-ondanks al die zeik-ouders
-ondanks die grote klassen, heb er zelfs een jaar lang 46 in de klas gehad
-0ndanks al die onnodige stomme toetsen

Heerlijk, ik ben weg uit het onderwijs, ga nu in voor- en naseizoen op vakantie, kom geen slaperige of schreeuwpubers meer tegen, maar wel veel voormalige docenten, die er net zo over denken als ik.

Pleegzuster B | 02-02-20 | 10:59 | 7

@Pleegzuster B | 02-02-20 | 11:27:
Ondanks de ernst moet ik grinniken om dit beeld van 1-persoons revolte. Iets zegt mij dat het bij u in de klas qua humor goed vertoeven was.

MickeyGouda | 02-02-20 | 11:51

@Negerdesheils | 02-02-20 | 11:34: Beste Negerdesheils, Het onderwijs moet het hebben van idealisten zoals u, niet van realisten. Trouwens, geeft u zelf les?

Pleegzuster B | 02-02-20 | 12:12

@MickeyGouda | 02-02-20 | 11:51: Beste Mickey. Klopt als een bus. Ik heb met mijn leerlingen zo verschrikkelijk veel gelachen en in dat positieve lesklimaat heb ik die pubertjes veel bij gebracht, ondanks mijn realistische en kritische instelling, hetgeen door die k*tmiddenmanagers en door die k*tdirecties niet gewaardeerd werd. Nee, die kunnen geen zelfstandig denkende en handelende docenten gebruiken, wel knipmesbuigende en hielenlikkende idealisten.

Pleegzuster B | 02-02-20 | 12:18
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik kan alleen maar voor mijzelf praten.
Op school was ik een slechte leerling, ik ging wel maar eigenlijk ook weer niet.
Openbare lagere school in Katwijk.
Wat kan taal mij nou interesseren.. boeie.. Rekenen kon ik al als de beste, dus boeide mij ook net echt in de klas, en zo nog wel een paar les onderwerpen.
Wat mij wel boeide was seksualiteit. Ik denk dat ik alle meisjes van die 6de klas wel heb geneukt. Op 1 na. De lerares.
En toen werd ik verlieft op een jongen, ik was helemaal hoteldebotel van die gast. Dat was het keer punt in mijn leven op school.
Toen ben ik echt mijn best gaan doen en haalde overal een 8 op.
8 is voor de leerling 9 voor de meester en een 10 is voor God.
Tja zo ging dat die dagen. Nu ben ik 64, ben rijk, kom nergens aan te kort en mijn vriendje doet vrijwilligerswerk, die verveelde zich.
Ik bedoel hiermee te zeggen. Onderwijs is niet gelukzalig makend maar een tool om jezelf beter te maken, jij jezelf kan inzetten voor de medemens.
JIJ kan het verschil maken.

Gokmaar | 02-02-20 | 10:41 | 6

@EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 10:52: Oeehh wat moet dat shockerend voor u geweest zijn, een leerling met een kleurtje. Hopelijk bent u daar goed mee omgegaan.

Negerdesheils | 02-02-20 | 11:46

@Negerdesheils | 02-02-20 | 11:46: Is al weer even geleden. Het verhaal gaat dat ik destijd vol ongeloof aan mijn moeder vroeg:'is dat verf?!'. Verder nooit problemen mee gehad en toch nog relatief goed terecht gekomen, al is het 'maar' in het onderwijs.

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 12:27

Hebt u de adressen nog? Ik vraag dit voor een oudere vriend.

laatste_waarschuwing | 02-02-20 | 14:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Godallemachtig, er is weer iets bedacht in Den Haag hoor. Laat dat onderwijs eens met rust onderhand. Elke 10 jaar weer een onderwijsvernieuwing die het hele systeem overhoop gooit, vinden ze het gek dat mensen er de brui aan geven? Ik hoorde op de radio iemand die al 40 jaar in het onderwijs werkte, een reactie geven op de nieuwe plannen. En die was: dit is al zo vaak geprobeerd vanaf de jaren ‘70 en het heeft nog nooit gewerkt, dus laat asjeblieft varen dit plan. En dan Rosenmuller eroverheen met een zalvend-neerbuigend toontje dat het wel belangrijk is en we iedereen mee moeten krijgen etc. Opvallendste daaraan was de ondertoon richting de docent van ‘doe nou even niet zo sfeerverpestend, doe even gewoon mee dan wordt het straks makkelijker’. Kortom de mening van mensen in het vak doet er voor Rosenmuller helemaal niet toe. Het plan is al bedacht en gaat uitgevoerd worden, en het is vooral lastig als mensen tegenstribbelen. Ziedaar de modus operandi van links.

Braboblanke | 02-02-20 | 10:33

Waar ze ook een keer naar moeten kijken:
Rare dure onnodige ict-projecten om weer een keurmerkje te scoren, want dan staat de school beter in de markt. Alsof het een bedrijf is.
Sommige keurmerken zijn gewoon een product, het onderwijs aangesmeerd door salesmensen wiens enige interesse in het onderwijs is, een diepe graai in de belastinggelden. En zoals het gaat met keurmerken, proberen ze de klanten tegen elkaar uit te spelen.
Als een school het daar van moet hebben... klinkt niet als een school waarbij het bestuur, sorry, management heet dat in de bedrijfskunde, een goed onderwijsgeweten heeft en bij de leerling betrokken is.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 10:27 | 3

" Rare dure onnodige ict-projecten" ..soms wel inderdaad. Maar goede projecten zoals het digitaliseren van toetsen om de werkdruk te verlagen worden vaak onderschat door scholen.

Negerdesheils | 02-02-20 | 11:48

@Negerdesheils | 02-02-20 | 11:48:
Maar wordt niet elk vrije gat direct weer opgevuld met andere werkzaamheden? Het lijkt me toe dat je in het basisonderwijs nooit klaar bent met het werk. Dit i.t.t. veel andere beroepen.
Gezien uw enthousiasme, denk ik dat u op uw 2 vrije onbetaalde dagen ook aan het werk bent voor de school.

arie-II | 02-02-20 | 11:59

@Negerdesheils | 02-02-20 | 11:48:
"het digitaliseren van toetsen om de werkdruk te verlagen"
Mag ik even Smakelijk Lachen?
Ik kom uit een tijd waarin een leraar in 5 minuten uit het hoofd de toetsopgaven op het bord schreef; de kinderen namen het over en maakten de opgaven.
NU, in het digitale tijdperk, moet ik me voor elke scheet afvragen of ik wel het juiste lettertype is, of de regelafstand goed is, of de dyslexie-coördinator het er wel mee eens is, of de formules wel door de tekstverwerker weer te geven zijn, of de puntentelling er wel bij staat, of de figuurtjes en de kleurtjes kloppen, of de printer het deze keer wel zal doen, of ik de toets wel drie weken tevoren heb aangekondigd en of het werk wel een week tevoren bij de toetscoördinator is ingeleverd en of er wel een digitale kopie van bij de schoolleiding ligt.
Als iets mijn tijd opvreet is het die digitalisering wel.

JvanDeventer | 02-02-20 | 14:14

"Als ik in het echte leven terecht komt, dan wijs ik het wel aan."
(vrij naar: Harrie Jeckers - Leraar Engels)

Rest In Privacy | 02-02-20 | 10:18

Het is toch logisch dat het onderwijs steeds minder trekt. Respect van de kinderen en diens ouders is ver te zoeken en het gemiddelde bestuur staat altijd achter je (om je in de rug te steken dat is). Daarbij zijn er takken van sport waar je met hetzelfde niveau opleiding meer inkomen kunt vergaren en veel minder stress hebt. Wat meer euro's gaat het tekort niet oplossen en de kwaliteit niet verbeteren. Ma is d'r hele leve docent en kijkt al 20 jaar reikhalzend uit naar de pensioendatum. Hondsbrutale kinderen, agressieve ouders en je totaal niet gesteund voelen door de school. Ga d'r maar aanstaan. Ik blijf wel lekker rustig freubelen op kantoor.

Onno Barendsen9337 | 02-02-20 | 10:16

Een van de talloze problemen is de leerplicht. Ik geloof dat de overheid per se wil dat alle jongelui minstens tot hun 21e op een of andere school blijven zitten, en daar dan met een diploma vertrekken. "Schooluitval" schijnt iets verschrikkelijks te zijn. Dat heeft allerlei bizarre gevolgen.
- De zo verkregen diploma's zijn helemaal niets waard.
- Er zijn leerlingen geregistreerd die wettelijk volwassen zijn. Als die niet op komen dagen kun je ze niet dwingen. Elke dag zijn er kuddes tegelijk ziek, zwak en misselijk.
- De schoollokalen zijn vergeven van de halfvolwassen laagbegaafden die geen 30 seconden stil kunnen zitten. Die maken elke vorm van onderwijs tot een lachertje.
- De scholen zijn vergeven van de secundaire, half-medische diensten om al die idioten toch nog maar een beetje in het gareel te houden.
Zou de overheid wijs zijn en de leerplichtige leeftijd omlaag brengen tot 12, hooguit 14 jaar dan zou je de helft van de schoolpopulatie, waarschijnlijk tot hun eigen grote genoegen, van school kunnen sturen.

JvanDeventer | 02-02-20 | 10:13 | 8

Toen ik naar het voortgezet onderwijs ging werd me de eerste dag van school al verteld, dat 80% van de mensen die toen op school kwamen niet in het vakgebied terecht kwamen waar ze voor zouden leren, na 4 jaar mijn diploma brood en banketbakker gehaald (dit is nog in de tijd dat je rechtstreeks van de basisschool kwam en daarna leerde je een vak en kon je gaan werken, niks 4 jaar nutteloze tussenopleiding.) En nog voor de fun een specialisatiejaar patisserie en bake-off gedaan. Dan ben je dus 17 in mijn geval dat je van school af kwam en wilde je gaan werken. Wat ik dan ook een half jaar gedaan heb toen ik er achter kwam dat ik allergisch was voor bloem. De leraar in het eerste jaar had dus gelijk. Ondertussen vanalles gedaan en (uitbenen, in de bouw, internationaal chauffeur beveiliging en nu ben ik lasser.) en ben ook van mening dat niet velen het werk blijven doen waar ze voor geleerd hebben. Met datgene wat ze op school leren kunnen ze niks op de arbeidsmarkt. De opleidingen sluiten niet aan op het werk. Bedrijven vernieuwen sneller als het onderwijs kan bij houden. Laat die laatbloeiers gaan werken en zo leren, diploma's zijn toch niks waard

brie-de-penis | 02-02-20 | 11:36

@brie-de-penis | 02-02-20 | 11:36:
Het gekke is, dat u kennelijk in uw relatief korte schooltijd (op de lagere school, of toch daarna ook nog?) goed heeft leren schrijven. U schrijft in elk geval beter dan menigeen die nu op zijn 24e van de "universiteit" af komt. Je kunt beter kort en goed onderwijs krijgen dan eindeloos lang en slecht. Of heeft u uzelf naderhand nog spelling en woordenschat bijgebracht?

JvanDeventer | 02-02-20 | 12:07

@JvanDeventer | 02-02-20 | 12:07: Ik ben wat ze tegenwoordig autodidact noemen, Ik zie mensen iets doen en kan het daarna zelf ook, zolang als het maar met de hand is, Ik kan niets op een computer. Ik houd van taal (spreek nederlands en vlaams (waaronder een aantal dialecten zoals bruges, oostende's west vlaams en gents) engels vloeiend, duits , frans, pools een beetje italiaans en een beetje spaans en een heel klein beetje grieks). Houd van woordspelingen, schrijf voor mijn plezier gedichtjes en korte verhalen omdat ik het leuk vind om iets te maken. Wat dan ook weer aansluit op mijn beroep als lasser. Ik maak voor mijn hobby poorten en hekwerken (doe de berekeningen met hoofdrekenen) en smeed in mijn vrije tijd. Het meeste zonder opleiding, buiten mijn groot rijbewijs, beveiligers diploma en las diploma. Maar alle opleidingen wel alleen maar datgene geleerd wat ik nodig had. Geen onzin als burgerschap, drama, dans etc. wat volgens mij ook vakken zijn die er voor zorgen dat leerlingen onnodig lang op school moeten zitten, en door die vakken weten hoe ze zich aan moeten stellen waardoor we nu met een overschot aan dramaqueens zitten die met een burnout thuis zitten als ze niet genoeg likes hebben op insta. LIfe sucks

brie-de-penis | 02-02-20 | 13:05
▼ 5 antwoorden verborgen

Goed onderwijs zou heel eenvoudig kunnen zijn.
Eerste vereiste is dat de leraar zijn stof zo goed beheerst, dat hij a.h.w. kan spelen met de stof.
Tweede vereiste is klassikaal onderwijs aan een redelijk homogene groep.
Als die leerkracht dan eerst zorgt voor goede orde in de klas en zich niet eindeloos hoeft bezig te houden met zachte 'competenties' in het psychologische vlak, kan er sprake zijn van uitstekend en nuchter onderwijs dat goede resultaten weet te behalen.

arie-II | 02-02-20 | 10:10 | 2

En die goede orde, daar gaat alles mank.
Alsof je 30 kikkers in een kruiwagen probeert te houden, terwijl je diezelfde kruiwagen zo snel mogelijk over een plankje moet rijden.

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 10:28

Je vergeet een belangrijke: systematisch oefenen. Gewoon de 12 (meer zijn het er niet) rekenvaardigheden systematisch oefenen. Dan kunnen ze wel rekenen aan einde groep 8

Epistulae_Morales | 02-02-20 | 11:17

Feynman: "Het moeilijkste deel van de lerarenopleiding is de vraag: 'Wanneer ben je tevreden? Wanneer laat je het los?'"
.
Spijker, kop, raak.
Knapste regel van het sowieso sterke stuk.
Vanuit jezelf denken is bijna een doodzonde in het onderwijs. Ook je vergaderingen en je instructies " van bovenaf" gaan even klassikaal en kinderlijk als de groep leerlingen die je onderwijst, op de manier zoals elke 4 jaar weer na de verkiezingen voorschrijft.
Omdat een of andere nono aan het Binnenhof op dossier Onderwijs OOK zonodig met de nietszeggende smoel in het smoelenboek van de politieke Geschiedenis wilt komen.
Kwalijke Kwakzalvers!

chicago river | 02-02-20 | 10:03 | 1

LOL, u heeft wel eens een bijscholing voor docenten meegemaakt? Klassikaal, inbreng is ongewenst, enig 'out of the box' denken wordt direct afgestraft (bent u bekend met de 'incident-methode'? Vre-se-lijk!), maar wat weer wel goed schijnt te werken (NOT) is het werken met casussen of rollenspellen.
Waarbij deze schizo steevast tracht het hele systeem te verzieken, want hé, dat doen leerlingen ook.

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 10:31

Het onderwijs was tot de jaren zeventig uitstekend. Dat is door politieke spelletjes op de schop gegaan en over de schutting gegooid.

frisenfruitig | 02-02-20 | 10:02 | 1

Dit dankzij de PVDA, die wilde het allemaal anders.

Jan70 | 02-02-20 | 10:48

Of, heel revolutionair, we beginnen met die kutkinderen op te voeden.

captainobvious | 02-02-20 | 10:00 | 5

Kun je ook meteen de ouders opvoeden?
Ze kennen het woord nee niet en het mag nooit tegenzitten.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 10:30

Vindt u het erg als ik dat primair de taak van de ouders vind?

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 10:34

@kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 10:30:
En hun kindertjes zijn allemaal hoogbegaafd.
Of ze hebben ADHD en dyslexie, als ze toch iets minder blijken te presteren.

EefjeWentelteefje | 02-02-20 | 10:45
▼ 2 antwoorden verborgen

Als het ze allemaal niet bevalt gaan ze toch gewoon wat anders doen ?

van Oeffelen | 02-02-20 | 09:59

Denk je dat potentiële docenten na al dat geroeptoeter dat het vak zo zwaar is, nog zin hebben?

postmodernismisdead | 02-02-20 | 09:57

Het ligt niet alleen maar aan de leraar. Daarvan zullen er vast ook wel een aantal ongeïnteresseerde exemplaren tussen Lopen. Wanneer je vakgerichte zijinstromers gaat vertellen hoe en wat ze moeten doen is het einde zoek. Hanteer ze het curriculum en geef aan wat men moet onderwijzen. Laat ze vervolgens los om dat te doen. Mensen die hiervoor geschikt zijn weten heus wel hoe ze pedagogisch verantwoord bepaalde zaken moet overbrengen. Toch zullen er altijd leerlingen zijn die het niet snappen of willen snappen. Voor de eerste groep, vindt een alternatief. Voor de 2e jammer. In het verdere leven gaat dat exact hetzelfde. Bij desinteresse of eigenwijs gedrag, daar is het gat van de deur. Toch blijft het zo dat minder functionerende elementen het meeste energie kosten, dat is ook zo in het bedrijfsleven., maar die schifting is gauw gemaakt. Geen prinsjes of prinsesjes gedrag. Pa en ma ook aanpakken.

Gomezlopez | 02-02-20 | 09:57 | 1

Tja, dit gaat dus niet werken.
Die zij-instromer fakkelt af zodra die een paar weken enkel bezig is (te leren) orde te scheppen.
Die 'verplichte' aanwezigheid van kinderen heeft een naam: leer plicht. Noem het zorg-plicht, dat zit tegenwoordig dichter bij de waarheid

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 10:37

De realiteit doet er niet toe, als de cijfertjes en checklists maar kloppen naar boven toe, waar iemand aan de top zit die snel, misschien na een paar jaar doorjobhopt met een onbegrijpelijk salaris.
Intussen op de werkvloer, in het echte leven....

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 09:53

Ik verbaas me er iedere keer weer over hoe die politici het voor mekaar krijgen om de zaken, in dit geval het onderwijs, tegelijkertijd duurder EN slechter te maken.

VanBukkem | 02-02-20 | 09:52 | 1

Niet alleen onderwijs. Zorg, veiligheid, voedselvoorziening, noem maar op. Ziektekosten alleen maar duurder en vergoed minder. Veiligheid, politie kan niets en mag niets. Defensie moet pang pang roepen. Boeren etc, de ene vergunning na de andere om geld te vangen voor natuur die door de overheid zelf afgebroken wordt. Denk aan de massale bomenkap. Er is totaal geen visie, geen idee, geen kunde om iets aan te pakken. Het is alleen slecht uitgevoerd crisis-management van problemen die door henzelf zijn veroorzaakt. (Gezegd door een crisis- manager).

Gomezlopez | 02-02-20 | 10:08

Als er gestaakt of actie wordt gevoerd in de zorg of onderwijs, wie komen er dan opdraven? Elke keer weer, keer op keer. Jawel de Klavertjes (GL), de Jetjes (D66), Asschertjes (PvdA) en Little Jantjes (SP). Conclusie, men luistert naar links, naar een en dezelfde richting die hen al jaren aan het lijntje houdt met zieligheidspraat.
In het vak van docent moet je kennelijk links georiënteerd zijn, dat is verplicht, laat niet merken dat je FvD of PVV ook wel aardig vind, dan lig je eruit.
Wat het onderwijs is, is wat links ervan gemaakt heeft. Zoals met alles een grote bende. Het ontwrichten van samenlevingen is hun hoogste doel.

Broadsquire | 02-02-20 | 09:52 | 5

"Het ontwrichten van samenlevingen is hun hoogste doel."
Ze willen de wereld juist mooier en beter maken.
Alsof we dat bij rechts niet willen.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 10:04

Het is een tegenstrijdigheid dat onderwijs mede door een linkse doctrine stuk wordt gemaakt en dat datzelfde links loopt te piepen dat het onderwijs stuk is.

BozePaarseMan | 02-02-20 | 10:10

@TheFrank | 02-02-20 | 10:01:
Als links zijn zin niet krijgt, dan vallen er klappen, dan staan hun stoottroepen op. Oproer is bij links als tijd 24 x7 voorradig. Wie organiseren altijd de acties, de demonstraties, wie kiezen er altijd voor de kant van het oproer? Als links merkt dat ze geen poot aan de grond kunnen houden bij wat voorheen een arbeider was (die niet meer bestaat), dan importeren ze het wel uit het buitenland, week in week uit. Wat dat voor een impact heeft op de samenleving, het zal hun jeuken. Groen Links is een criminele organisatie met een biologisch frontje. Toen vadertje Drees, de grondlegger van onze sociale stelsels nota bene de PvdA verliet, was het al duidelijk, nieuw links gaat de potten leeg vreten ten bate van eigen belang, cliëntelisme invoeren en stemmen kopen met uitkeringen en beloftes. Drees wist dat, hij verafschuwde dat zijn werk werd misbruikt.
Zou rechts het beter doen? Lastig! In ieder geval anders. Bepaalde zaken zoals de instroom van ellende uit het buitenland zal afgeremd worden. Is de VVD een onderwijs partij? Nee, bij de VVD gaat het niet om mensen, daar gaat het om rendement, maar ook, los je problemen zelf op, neem zelf verantwoordelijkheid.
Zolang leraren/zorgpersoneel/politie als blinde kuddes achter de Asschers e.d. aanlopen, wat ze al heel lang doen, moeten ze zich niet afvragen waarom er niets verandert.

Broadsquire | 02-02-20 | 10:38
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een gezeik altijd op hbo masters en een verering voor academici. De docenten die rechtstreeks van de uni voor de klas gaan hebben net zo veel/weinig diepgang als de hbo masters. Die hbo masters zijn veel betere docenten omdat ze al 8 jaar voor de klas staan en vijf stageperiodes hebben gelopen inclusief reflectie en intervisie.

hustler01 | 02-02-20 | 09:45

Leraar, politie, verpleegkundige.
Stuk voor stuk mooie, uitdagende en zinvolle beroepen mits je de juiste missie en de juiste tools er voor meekrijgt van je bestuurders.
Zo niet een bron van frustratie door zichtbare zinloosheid en inefficiëntie. Ook voor de mensen waar je het eigenlijk voor doet.

Veepert | 02-02-20 | 09:44 | 1

Hihi, heb meer dan eens tijdens opleiding bij onderdeel verpleegtechnische handelingen in een "skills lab" een docent voor me gehad die het eigenlijk ook niet zo goed wist. Maar gelukkig was er wel een duidelijke video (vraag je grootouders) waarin het werd uitgelegd. Bovendien konden we alle informatie zelf wel opzoeken en dat was véél beter dan feitjes stampen. En anders kon je contacturen plannen met je "coach" (die je 'coachte' hoe je zelf alles op kon zoeken). Dat was echt slecht man.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 09:51

Waarom zijn dan de gewone technische scholen opgeruimd?Vroeger was alles anders.Kon je met je handen werken op de technische school.Tegenwoordig eerst mavo of havo en daarna nog eens een vakopleiding.Waar haal je het geld vandaan als zoonlief of dochterlief piloot wil worden?Gewoon helemaal terug naar de basis.Kinderen die willen werken in het technisch onderwijs.En de wat betere naar een hogere school.Want niet alle kinderen zijn hoogbegaafd.En de thuissituatie heeft er ook mee te maken.Als de r r r er niet zijn heeft het ook weerslag op het kind.Als ik mijn lief neem werkt voltijds in het basis onderwijs,wat die nog aan administratieve werkzaamheden moet doen na haar werk dan had ik allang het onderwijs vaarwel gezegd.En dan nog de kinderen die eigenlijk in het speciaal onderwijs horen!!Ze houden je klas op omdat ze niet mee kunnen komen.Dan worden de 8 jaar voor zulke een hel.Maar je moet ze passend onderwijs geven.En daarna heb je nog 28 verschillende kinderen.Maar goed ik ben van mening dat je gewoon weer naar de basis terug moet om het plezier in het onderwijs terug te krijgen.

flesje | 02-02-20 | 09:37 | 1

".En de wat betere naar een hogere school."

Pardon?

EefjeWentelteefje | 02-02-20 | 09:41

Foto 3: waarom zeulen die leraren met de Joegoslavische vlag?

MAD1950 | 02-02-20 | 09:34 | 1

de vrijwilliger die de spandoeken maakte was stoned of niet ingeburgerd

vranac | 02-02-20 | 11:35

Een ding wat onze samenleving en met name ook het onderwijs ernstig heeft beschadigd is de door links sluipenderwijs ingevoerde en opgedrongen zieligheidsindustrie. Verplicht lief zijn, iedereen moet een beetje winnen, niemand mag verliezen, een vijfje is ook een zesje, maar dan anders geschreven.
Als je macht over mensen wilt uitoefenen, moet je eerst die mens devalueren, afhankelijk maken en met een enorm schuldgevoel opzadelen.
En dat is gelukt, de media/NPO doen er net zo hard aan mee.
Toen de negerzoen verdween begon het ijs beetje bij beetje te scheuren, nu is de weg vrij de kluit nog verder te verbasteren.
In het onderwijs is ook iets veranderd, er zijn gebedsruimtes gekomen voor de profeet, en gender neutrale toiletten. We zijn op de goede weg, we doen nu ook lief voor Allah en LHBTQof zoiets.

Broadsquire | 02-02-20 | 09:28

Ook uit dit stuk blijkt weer dat iedereen meent verstand zegt te hebben van het onderwijs, wat er mis is en wat er moet gebeuren om het beter te maken.

Weerduivel | 02-02-20 | 09:26 | 2

Pleurishekel aan dit soort nietszeggendheid.

Buerman | 02-02-20 | 10:26

Pardon? Er zitten in de panelen toch een aantal docenten (waaronder ondergetekende).
Mag ik ook nog iets van mijn eigen werk vinden?

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 11:04

Het is het failliet van twee links ideologisch gedreven veranderingen.
De eerste is het opheffen van de aparte kleuterscholen. Dat heeft jongens weggejaagd die geen opleiding wilden tot kleuterleidster. En het heeft waarschijnlijk ook goede kleuterleidsters weggejaagd die voor geen goud willen lesgeven aan de hogere groepen.
Tweede mislukte project is het willen opheffen van het speciaal onderwijs. Iedereen fijn bij elkaar in de groep. Daartoe werd een enorme bureaucratie opgetuigd met kantoortjes, bestuurders, testers, vliegende hulpbrigades, bijscholingen, samenwerkingsverbanden, loketten, handelingsplannen enz.
Het project is feitelijk mislukt (tegen hoge kosten en heel veel onrust), en zelfs zitten er nu talloze kinderen thuis die helemaal geen onderwijs meer krijgen.
Terwijl het reguliere onderwijs vooral zakte qua niveau.
Een leerkracht kan niet een reeks aan niveauverschillen goed lesgeven in een klas van dertig. Dat is een onmogelijke opdracht.
Klassikaal onderwijs aan redelijke homogene groepen is verreweg het meest effectief. En geeft veel meer rust voor iedereen.
Maar ideologen bepalen de koers. En daar hingen enorme prijskaartjes aan.
Maar dat geld kwam niet bij de kinderen terecht.

arie-II | 02-02-20 | 09:18

Het is overigens niet waar dat leraren alleen betaald worden voor hun contact uren. Er is een verdeelsleutel, van -ik geloof- 1,3. Wat betekent: voor elk lesuur, staat 0,3 uur aan voorbereiding. Dus een leraar die 26 lesuren heeft, krijgt 32 uur betaald.

Dr_Prepper | 02-02-20 | 09:12 | 1

Dat zegt ie ook niet.

hustler01 | 02-02-20 | 09:39

Ik ben ca. 1 jaar zij-instromend leraar Duits geweest in het middelbaar onderwijs. Wat ik in dat schooljaar heb beleefd was meer dan voldoende om te zeggen: nooit maar ook nooit meer. Heeft niets met de beloning te maken, die was niet slecht. Ik dacht dat ik docent was en dat ik voor de klassen stond om kennis over te brengen en de leerlingen te enthousiasmeren om iets met die kennis te doen. Niet daarvan, ik was er om de kinderen van de straat te houden.
Lesgeven kwam op plaats 3 of 4, temeer omdat ik dagelijks bezig was de tekortkomingen en problemen van hun ouders op te vangen. Wat een ellende. Van de 55 minuten lestijd bleef hooguit 20 minuten over om iets van het vak te doen. En daar sta je dan te roeien met riemen die je niet hebt/krijgt. Schoon genoeg ervan. Daar is geen beloning en tevredenheid voor te vinden.
En wat het totale onderwijs betreft, er is in de afgelopen decennia veel en vaak aan gesleuteld en veranderd, 1 ding hoorde daar kennelijk niet bij en dat is de kwaliteit.
D'66 de onderwijs partij heeft er een zooitje van gemaakt, en wel opzettelijk. Bij D'66 moeten mensen sowieso niet te veel kennen en kunnen, dat straalt slecht op henzelf af. D'66 houdt niet van kritische slimme mensen met brede en diepgaande kennis, dat levert tegenspraak op, en dat is nou net wat een anti democratische partij niet kan verdragen. Je mag alleen maar de sekte dienen.
Alexandros Penthousos de mislukte nationale schoolmeester.

Broadsquire | 02-02-20 | 09:00 | 12

@EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 09:39:
Er zijn talrijke enquetes geweest onder leerkrachten over dat plan 'Weer Samen Naar School' en steeds gaven leerkrachten aan dat ze de gedachte wel mooi vonden, maar niet wisten hoe ze zo'n ideaal in een volle klas gestalte zouden kunnen gaan geven.
Nu, na ruim twintig jaar zelfs, blijkt nog steeds dat er sprake is van een onmogelijke opdracht en zitten duizenden kinderen zelfs thuis i.p.v. op school. En is de laaggeletterdheid m.i. zelfs toegenomen.
Een totaal failliet van links wensdenken. Dat is het.

arie-II | 02-02-20 | 09:51

@Broadsquire | 02-02-20 | 09:37:

In reactie op de verhalen van mijn dochter over klasgenootjes hoor ik mijzelf vaak vragen "Maar wat zeiden die ouders dan?!". Sommige kinderen drijven. Er zijn erbij die, zo jong als ze zijn, al instabiel overkomen. Puur omdat ze alles zo'n beetje zelf moeten uitzoeken of mogen bepalen en het gewoon niet weten. Zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid lijken voor sommige ouders toverwoorden waarmee ze een excuus hebben om zichzelf uit de berekening te trekken.

MickeyGouda | 02-02-20 | 10:15

@arie-II | 02-02-20 | 09:51: WSNS, Passend Onderwijs...
Wensdenken vanuit ideologische en theoretische principes, veelal ook uit de kokers van lieden die geen krijt aan hun broekspijpen hebben. Waarschijnlijk is ergens, na het bedenken van het plan, aan een klein aantal bevriende 'echte' leerkrachten gevraagd of zij het wel iets vonden en zijn vooral de lovende woorden overgenomen.
Is het systeem failliet? Bijna. Maar we zijn hard op weg.

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 10:17
▼ 9 antwoorden verborgen

Een kwart van de 15-jarigen is soort van analfabeet. De meesten van hen zijn door deze valse start vrijwel kansloos in de maatschappij. Een regering die dit laat gebeuren moet direct naar huis worden gestuurd. En de premier, de man zonder visie, die kakelende, blinde kip moet helemaal oprotten. Mijn hoop is gevestigd op FVD en PVV, dat zijn de partijen die gigantische puinhopen van de afgelopen 40 jaar mogen gaan opruimen.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 08:52 | 8

@Van Duyvenbode | 02-02-20 | 09:29:
Gemiddeld.
Geen wonder dat de beschikbaarheid van sociale woningen muurvast is komen te staan. Geen starter, in welke leeftijd dan ook, kan daar nog bij.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 09:39

@2tribes | 02-02-20 | 09:23:
Als je de diploma's - die natuurlijk niet veel meer voorstellen - zowat bij de pindakaas uitdeelt, heb je dat zó voor elkaar.

EefjeWentelteefje | 02-02-20 | 10:34

Ik stem ook FVD...maar puinhopen van 40 jaar opruimen vind ik wel een erg algemene stelling. Waar denk je dan aan?

Negerdesheils | 02-02-20 | 11:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Ik heb op een kleine dorpsschool gewerkt en op een mammoetschool in de stad. Allebei van dezelfde scholengemeenschap. De kleine school had 8 klassen, de grote 1800 leerlingen. Allebei middelbaar onderwijs trouwens. Ik hoef niet te vertellen welke leerlingen het best terecht zijn gekomen.

Jos Tiebent | 02-02-20 | 08:00 | 1

Het beste terecht komen lijkt me geen goed criterium. Het gaat om de progressie die ze maken vanaf start tot finish op school. Waarbij gedragscompetenties zich ook nog eens lastig laten meten.

de Voorzittert | 02-02-20 | 09:37

Iedereen heeft het over Slob, maar heeft de beste man niet de erfenis van PvdA Jetje en D66 Ingrid aan ellende gekregen? 1 bak linkse ellende in het onderwijs. Het is tijd voor een rechtse bezem door het onderwijs.

nerugaer | 02-02-20 | 07:51 | 6

Ja blijf lekker in hokjes denken. Het onderwijs (en de zorg) wordt al jaren verkracht door stokpaardjes van zowel links als rechts. Waar links van de blij blij blije eenhoorntjespoep is en wat dat met jou doet als persoontje, is rechts al jaren de hele boel aan het verstieren met meer meer meer marktwerking en het managen van de managementlagen, zodat alles op papier klopt en toch geen cent te veel. Het lijkt wel of iedere minister zijn/haar eigen stempel wil drukken op onderwijs.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 09:16

@Je_zeulende_zusje | 02-02-20 | 09:16:
Dat laatste is natuurlijk helemaal waar; iedere onderwijs-bewindsfiguur moet er immers een plasje over gedaan hebben. Zie daar de oorzaak van de opvolgende 'onderwijshervormingen' die geleid hebben tot een continue neergang van het niveau en de kwaliteit. Beginnende ergens in de jaren 1960-1970 met de 'Mamoetwet', daarna voortgezet door de bekende rampen-op-twee-benen zoals daar geweest zijn Cals, Van Kemenade, Deetman, Ritzen, Hermans - de één nog erger dan de ander.
Maar wel allemaal het pootje opgetild en het plasje gedaan.

EefjeWentelteefje | 02-02-20 | 09:51
▼ 3 antwoorden verborgen

In grote lijnen wel eens met dit stukje, maar een beetje flauw om naar Zwitserland te wijzen. De lonen liggen daar hoger, maar de kosten van levensonderhoud ook.

quigg | 02-02-20 | 07:27 | 1

Uitgaande van de lonen... Is de levensstandaard in Zwitserland dan drie maal zo hoog als de Nederlandse?

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 11:06

Dit krijg je als er domme mensen vanuit de regering de details gaan bepalen met regeltjes. Die domme mensen hebben vaak zelf nooit een baan gehad voordat ze in die 2e kamer gingen zitten.

piet7003 | 02-02-20 | 07:13 | 7

@piet7003 | 02-02-20 | 09:19: En wie hebben er op die partij gestemd?
Stemmen is het vertrouwen geven in een partij; ook het vertrouwen dat ze capabele mensen op de juiste positie zetten en elementaire beginselen van democratie respecteren.

jemagookniksmeer | 02-02-20 | 10:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik vind wel meer raar aan het onderwijs. In voorgededrukte boekjes mogen kinderen ontbrekende letters of cijfers invullen, of een lijntje trekken naar de goede optie. En dan constateert men dat de schrijfvaardigheid inmiddels slecht is. Ooit moest ik alle opgaven compleet overschrijven van het bord. Ik zie een verbandje.

Leptob | 02-02-20 | 06:39 | 4

@MickeyGouda | 02-02-20 | 08:47:
Die mobieltjes vormen ook een onderdeel van het probleem (geen concentratie, weinig orde, ontbrekende motivatie om cognitieve vermogens aan te spreken, online pestgedrag) en zouden uit het klaslokaal verbannen moeten worden.

2tribes | 02-02-20 | 09:29

@2tribes | 02-02-20 | 09:29:
Als ik onderwijzer zou zijn, dan gingen die dingen daadwerkelijk de klas uit, en voor degene die toch het lef zou hebben om z'n foon mee te smokkelen staat er een emmer water bij de deur - daar mag de foon dan in!

Aandachtsspanne van maximaal 30 seconden, zie daar ook de treurigheid genaamd 'twitter' - een goed stuk lezen met diepgang is er niet meer bij. Laat staan een boek.

EefjeWentelteefje | 02-02-20 | 09:53

@EefjeWentelteefje | 02-02-20 | 09:53:
Tja, inmiddels 'weten' kinderen en hun ouders precies wat een docent 'mag'. Sterker nog, het afpakken of innemen van een telefoon mag eigenlijk al niet. Heb al gehoord van collega dat een leerling na de les klaagde dat er een kras op de telefoon zat en dat de docent dit had gedaan. Of die even een nieuwe telefoon kon betalen.
Zotheid.

EEnzame SchizofrEEN | 02-02-20 | 11:12
▼ 1 antwoord verborgen

Er zou eigenlijk op een totaal andere manier naar het onderwijs gekeken moeten worden. De beste studenten zouden opgeleid moeten worden door de beste docenten. Accepteren dat er maar een kleine toplaag is die echt het verschil kan maken. Daarnaast op verschillende niveaus opleiden voor zowel werk met het hoofd als met de handen. We moeten accepteren dat als je capaciteiten hebt om een goede loodgieter te worden, dat dat prima is. Het links naieve "iedereen is gelijk" denken is desastreus voor het onderwijs. In de basisvorming moeten iedereen hetzelfde leren, niemand mag met het hoofd boven het maaiveld uitsteken. Daarnaast, de kinderen die echt voor problemen zorgen mogen niet naar speciaal onderwijs: De docent zoekt het maar uit. Van problemen qua taalachterstand en problemen die betrekking hebben op de multiculturele samenleving wordt weggekeken: Dat moet de docent maar oplossen. Laatbloeiers is niet echt een probleem, ook getalenteerde mensen die niet naar een universiteit zijn geweest hebben nog een heel leven voor zich om zichzelf te ontwikkelen. Maar ja, Ben bang dat niemand voor een dergelijke omslag kan zorgen. Beetje geld erbij en verder accepteren dat de kwaliteit van het onderwijs en dus de toekomst naar beneden blijft gaan.

Fijn_dat_je_er_bent | 02-02-20 | 06:27 | 3

Ik ken een kind dat goed kan leren en dat na de scheiding van zijn ouders in een samengesteld gezin woont. Daar mag hij niet praten over zijn cijfers, anders is dat niet leuk voor de kinderen van zijn nieuwe stiefmoeder. Die presteren namelijk iets minder. De uitwassen van "Iedereen is gelijk".

MickeyGouda | 02-02-20 | 09:03

Volgens mij is dat een prima denkwijze die zou werken met een redelijk overzichtelijke groep. In een homogene samenleving zou dat al beter werken, maar in onze huidige pluriforme bende gaat dat niet lukken. Tenzij je mensen vindt die een heropvoedingsgesticht willen leiden.

Verbandmeester | 02-02-20 | 09:05

@Verbandmeester | 02-02-20 | 09:05: In ieder geval ervoor zorgen dat het echte toptalent niet wordt afgeremd. Daarnaast misschien dan wel een ander taboe accepteren, namelijk dat mensen met een iq van pakweg onder de 80 nooit echt een economische bijdrage kunnen leveren. Misschien maar accepteren dat die met 14 van school gaan en in de praktijk leren in een gesubsidieerde baan ofzo

Fijn_dat_je_er_bent | 02-02-20 | 10:37

Taal verandert, de samenstelling van de bevolking verandert, informatievoorziening verandert.
Kortom alles is aan verandering onderhevig.
Ik vind dit een typisch Boomer-Vroeger was alles beter- ding.
Ja, ik kon hoofdrekenen als een autist, kende alle telnrs uit mijn hoofd. Kende alle hoofdsteden van de wereld etc. etc.
Die info komt nu uit een apparaat.
Is dat erg? Maakt dat Pabo-studenten en leraren dom?
Nee. Intelligentie is meer dan feitenkennis.
En kun je de overheid verwijten dat steeds minder mensen trek hebben in een baan als politieagent of docent.
Wie wil er nog boer worden tegenwoordig, of onderwaterlasser of stukadoor?
Hoogopgeleid, laagopgeleid, het maakt allemaal geen zak uit.
Er is genoeg werk voor mensen met een beperkte opleiding. Werk waar een hoogopgeleide zijn neus voor ophaalt.
Gelukkig gaat de arbeidsmarkt beter in op wie de mens/ sollicitant is ipv de hameren op diploma.
Het eisen van een HBO niveau voor doodnormale beroepen is lachwekkend en arrogant.
Er loopt genoeg talent rond zonder HBO, maar die wordt een minderwaardigheidscomplex aangepraat, waardoor zij niet eens durft te solliciteren naar zo’n baan.
Veel bedrijven kijken dus niet meer naar zo’n ouderwetse CV, ze kijken naar wat je hebt gedaan en wie je bent. Betrokken vrijwilliger van de lokale borduurclub kan dan in je voordeel werken.
Maar waar hadden we het over?
Oh ja, scholing is de basis en de rest leer je tijdens je leven.
Die levenslessen zijn wat mij betreft belangrijker dan de tafel van 7.
Fijne Zondag allemaal.
Pak eens een boek ipv Netflix ;-))

Ruimedenker | 02-02-20 | 06:22 | 9

@Leptob | 02-02-20 | 07:12: Het was a) geen laswerk dat hij deed en b) gewoon ontzettend dom om zonder zekering aan het bakje te werken

Buerman | 02-02-20 | 10:39
▼ 6 antwoorden verborgen

Het onderwijs zit behoorlijk in het slop.Doordat al die niveaus zo schommelen van de leerlingen lopen veel docenten mentaal vast. Je kunt niet voor iedereen een individuele aanpak gaan optuigen.

Nehemia | 02-02-20 | 06:15

Pabo leraren zijn dommer dan hun studenten, geen wonder dat het niveau steeds verder zakt.

ZwarteDag | 02-02-20 | 04:20

@pica welcome to the club. Wellicht een idee om de volgende verkiezing eens rationeel te stemmen, gezien de staat van dienst van de gevestigde politieke kliek?

Ramses Sappie | 02-02-20 | 03:38

Mij kids zitten op een privé school (buitenland), betaal daar een godsvermogen voor en ook daar moet ik als ouder zeker iedere dag een half tot een uur met m’n kids de lesstof doornemen en het nog een keer uitleggen. Het hele idee dat een extern persoon je kind wel klaar maakt voor de boze buitenwereld is gewoon achterhaalt, het grootste deel van de onderwijzers kan nog geen eens overleven in de huidige situatie. Dus ipv zeuren knoop de mouwen op en spendeer wat tijd met je kind.

allesofniks | 02-02-20 | 02:48 | 13

@bergsbeklimmer | 02-02-20 | 04:29: In uw geval zouden de kids (kots) beter papa kunnen onderwijzen. Aannemende dat de kids Nederlands onderwijs krijgen op de duurbetaalde privéschool.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 09:33
▼ 10 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Hemmenaar7 | 02-02-20 | 02:46

kan t linkje niet plaatsen want sinds gejorist ben ik opeens newbie. blijft raar

Hemmenaar7 | 02-02-20 | 02:27 | 3
-weggejorist-
Hemmenaar7 | 02-02-20 | 02:41
-weggejorist-
Hemmenaar7 | 02-02-20 | 02:42
-weggejorist-
Ruimedenker | 02-02-20 | 06:25
-weggejorist-
Hemmenaar7 | 02-02-20 | 02:26
-weggejorist-
Natalia17 | 02-02-20 | 02:06

Ach nee toch GS, foto's van zielige kindjes gebruiken. Linksactivistische trukendoos helemaal open?

Ik lees het niet eens meer.

Overnijd | 02-02-20 | 01:01 | 5

Dan ga je toch je afvragen hoe de rechtsactivistische trukendoos eruit ziet. Die moet er dan ook zijn, laten we eerlijk zijn.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 01:48

@kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 01:48:
Voortgang blokkeren van ongetalenteerden. Talent werkt zich vanzelf op (=sociaal Darwinisme). Aparte onderwijsroute voor elite kinderen. Zaterdag onderwijs opnieuw invoeren met als doel verankering van morele/ethische kernwaarden via een gestandaardiseerd religieus basisprogramma. Dat lijkt echter sterk op wat ze nu doen, in tegenstelling tot hoe het uitgelegd wordt. Links en rechts lijken nauwelijks te verschillen, zij het dat de ene er eerlijk voor uitkomt (R) en de ander je systematisch voorliegt (L).

kindapaas | 02-02-20 | 03:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Er zijn geen voldoende leraren in Amsterdam, want die kunnen geen huis betalen. Dus wat gaan ze doen; over een hoger salaris praten.
Dat is dus contraproductief, dan worden de huizen nog duurder.
Ze moeten bij de VVD een keer erkennen, dat niet alle marktwerking in het belang van de samenleving is, en dat de gewone man altijd relatief veel moet bloeden voor hunnie de Mercedes. Tenzij de VVD graag een klassenmaatschappij wil, wat weer tegen hun liberale uitgangspunten ingaat. Maar ja, dan moet je geweten weer gaan raadplegen en zo...

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 01:01 | 5

@sprietatoom | 02-02-20 | 01:23: Vaak zijn die studenten een groot deel van hun leven kwijt om een exorbitant hoge studieschuld af te betalen.

Nehemia | 02-02-20 | 06:17

Tsja, veel geld dat ze als studielening ontvangen hebben , is verbrast in kroegen en op vakanties, gratis geld weet je wel....

vranac | 02-02-20 | 09:44

Het grappige is nu juist dat de huizenprijzen zo hoog zijn door het grotendeels ontbreken van marktwerking. De VVD daarop aanvallen is de verkeerde schuldig verklaren.

Buerman | 02-02-20 | 10:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Even off topic.
Recent geplaatst op youtube.

Schandalig relaas:
youtu.be/E7xqqk6nybg?t=3

Kijkeensaan | 02-02-20 | 01:01 | 6

In de VS gaan ze nu ook achter de “ontkenners” aan. Volksvertegenwoordigers, die gezworen hebben om de grondwet te beschermen, inclusief het 1e amendement. Dat een Soros-clubje als Avaaz erom bedelt bij Google, nou ja... ook schandalig, maar dit zijn volksvertegenwoordigers.
dailycaller.com/2020/01/30/google-you...
David DuByne maakt zich er nogal kwaad over... en best terecht.
youtu.be/jk3g9hrvhJc

Stormageddon | 02-02-20 | 02:43

Bizar inderdaad, dit zou iedere burger moeten zien. En dan nog zullen er mensen zijn die beweren dat het fake is.

2tribes | 02-02-20 | 10:06

Mooie gasten, typisch dat friese eigenwijze wat nederland zo nodig heeft. Die lui weten tenminste nog in hun hart hoe vrijheid zou moeten zijn en hoever we daar van afgedreven zijn. #jesuisrypke

elfenstein | 02-02-20 | 13:17
▼ 3 antwoorden verborgen

Zie je bij die demonstraties van alles, bijvoorbeeld geen top(p)rioriteit.
Maar nooit, stuur al die buitenlandse kinderen naar speciale scholen.
Zoals wij doen als wij in het buitenland gaan werken.
Bij Buitenhof, Dwdd, Op1, Jinek, gaat het lerarenprobleem in de grote steden altijd over dure huizen, lang in de file staan, maar nooit over de massa immigratie en ouders die vinden dat de school ze maar moet opvoeden, zoals kopschoppen op het schoolplein afleren, trouwens als die ouders dat al zouden willen.
En het klapvee daarachter schudt steeds instemmend het hoofd, nooit iemand die schreeuwt, en de massa immigratie, heeft dat er nog iets mee van doen ? Stelletje landverraders !?
Wat zijn dat voor mensen die zo'n schertsvertoning willen bijwonen.

G.M.I.M. Pet | 02-02-20 | 00:55 | 2

Precies dit. Hoogste ziekteverzuim doordat kindertjes van overwegend buitenlandse afkomst de boel verstieren. Opvoeding door Allah, we weten inmiddels wat voor vreemde opvoeding deze vreemdeling er op nahoudt. Nee, voor de bühne is geld en regeldruk veel zaligmakender.

Bill Cosby | 02-02-20 | 01:03

massa-integratie, heeft die.....

drastic | 02-02-20 | 10:09

Onnodige taken en een dikke overbodige laag zogenaamd leidinggevenden die de leraren het werken moeilijk maken in combinatie met onopgevoede en/of ongetalenteerde leerlingen, minimaal drie per goed gevulde klas, is wat het werk zwaar maakt. Helaas, want het is mooi werk.

Montesquieue | 02-02-20 | 00:46

Dank voor alle gedegen en onderbouwde reaguursels. Met zulks een topic op geen stijl is het raadzaam even af te wachten, dan komen de pareltjes tevoorschijn. De nachtbrakers. Oh ja,.. ik ben jarig, gaarne felicitaties.

horsteknots | 02-02-20 | 00:44 | 12

Gefeliciflaps korstenkont.
Maak er een leuke dag van.
Mmmm Rolletje rookvlees met ei.

Ruimedenker | 02-02-20 | 05:42

Goedemorgen en gefeliciteerd met je verjaardag maak er een leuke dag van.Vr.gr.

flesje | 02-02-20 | 09:07

Gefeliciteerd Horsteknots.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 09:39
▼ 9 antwoorden verborgen

Vroeger, in mijn tijd, bestond er geen onderwijsprobleem. Leuke snoetjes en intelligente kinderen werden voor in de klas gezet en slechte/trage leerlingen werden achterin weggemoffeld. Die kregen geen aandacht en leerden dus weinig. Een slecht rapport was geen probleem, dan bleven ze gewoon zitten. Pa halfdebiel en ma huisvrouw wisten niet wat ze eraan moesten doen en lieten het maar gebeuren. Zelf kon ik al op mijn vijfde foutloos Nederlands lezen en schrijven. En dat terwijl je pas op je zesde naar school moest. Kortom, het onderwijs is altijd al een puinhoop geweest. Het enige verschil met vroeger zijn de rugzakjes van de sneeuwvlokjes tegenwoordig. En natuurlijk dat de leerkrachten het lang niet zo snel opgaven als nu. Maar dat komt natuurlijk ook doordat het verschijnsel "kansenparel" toen nog onbekend was.

Nivelleermarionet | 02-02-20 | 00:41 | 2

Vroeger, in mijn tijd was het precies andersom. De zitplaatsen op de lagere school dus.

vanvandaag | 02-02-20 | 01:02

@vanvandaag | 02-02-20 | 01:02:
Yeah, die ervaring heb ik ook: ik werd altijd vooraan gezet.
Overigens was ik niet één van de stomste (integendeel) maar één van de drukste.

zetje01 | 02-02-20 | 02:02

Iets ligt me nog bij met het gele koffertje in de jaren 80 als basisschool leerling, daar waren de leraren best boos over toendertijd op een minister.
Aha het koffertje van Deetman de start van in het praktijk brengen van de afbraak van het onderwijs,
www.hpdetijd.nl/2012-03-30/eerst-mijn...

steekmug | 02-02-20 | 00:33 | 3

Oh ja, Deetman. Op mijn school hadden de leraren een fraaie tekst op de ramen geplakt:
Deetman, lik m'n reet man!
Leuke tijd, jaren tachtig.

Papa Jones | 02-02-20 | 00:42

Afbraakbeleid van Lubbers c.s. We leven nu op de puinhopen van 40 jaar afbraakbeleid ooit ingezet door deze politicus.

Bill Cosby | 02-02-20 | 00:53

@Papa Jones | 02-02-20 | 00:42:
"Deetman lik m'n reet man" was een landelijke slogan.
1983, gok ik zo.

zetje01 | 02-02-20 | 02:00

Onderwijs is overschat, wat hebben Bill Gates en Steve Jobs gemeen ? Ze maakten beiden hun opleiding niet af.

sprietatoom | 02-02-20 | 00:20 | 8

Bill Gates en Steve Jobs zijn beide slimme jongens en ze hebben geluk gehad.
Je kun ze nie als norm nemen.
Je zou ook de dropouts kunnen tellen die minder goed terecht zijn gekomen. Waarom doe je dat niet?

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 01:04

Onderwijs wel.. universiteit niet. Dat is een behoorlijk verschil

Epistulae_Morales | 02-02-20 | 06:07

In het onderwijs wordt voornamelijk de linkerhersenhelft geprikkeld, maar het rechterbrein (het creatieve brein) wordt zwaar verwaarloosd en ik vrees dat daar bewust voor gekozen is.

Nehemia | 02-02-20 | 06:21
▼ 5 antwoorden verborgen

Wat ik wel weet toen in nog in Eindhoven woonde dat de juffen en meesters vrij hadden tijdens de carnaval.
Gewoon lekker nul-stellen, gek doen en de buurvrouw vingeren.
www.youtube.com/watch?v=C33YZkAUGwQ

Ongeblustekalk | 02-02-20 | 00:19 | 4

@Bill Cosby | 02-02-20 | 00:51: Wijven palen deed hij dan wel weer goed. Een gezamenlijke hobby kweekt toch sympathie.

Ongeblustekalk | 02-02-20 | 00:58

Hockey moeders uit Kralingen vonden hem top...

vranac | 02-02-20 | 09:47
▼ 1 antwoord verborgen

Schaalvergroting, managementlagen, efficiëntie slagen, afschaffen speciaal onderwijs voor probleemkinderen, ouders met beide een fulltime baan, kosteneffectief en meer van die kreten.
Ook in het onderwijs is het gif van de Neo-libjes en de spreadsheet helden doorgedrongen sinds de jaren 80. Leerfabrieken waar de leesvaardigheid jaar na jaar afneemt.
Er is sinds die tijd veel bereikt.....

Zapata10 | 02-02-20 | 00:16 | 3

Je vergeet vals feminisme en socialisme, wel toevoegen in de presentatie, anders gelooft niemand je.

Ongeblustekalk | 02-02-20 | 00:22

Tweeverdieners? Ja moet want anders geen woning

Rest In Privacy | 02-02-20 | 08:18

Kunnen we onze kinderen niet naar het Midden-Oosten of Afrika sturen voor onderwijs? Daar komen toch heel veel vakmensen vandaan?

Lentehaas | 02-02-20 | 00:16 | 1

Save the children .. Google maar es

Rest In Privacy | 02-02-20 | 08:20

Een zak geld er tegenaan gooien helpt niet. Dat zou makkelijk zijn.
Het zieke bedrijfsleven dringt overal in door. Dat bedrijfsleven dat alles uitdrukt in geld. Er bestaat in die wereld niets zoiets als een maatschappelijke ambitie. Iets waar de kinderen van Henk en Ingrid iets aan hebben.
Vergelijk de doorstroomsnelheid van het 'management' van scholen maar eens met die van docenten. Ook in het onderwijs zie je de jobhoppers aan de top. En als het niet lukt, huren ze een dure interim in. Die mag de vuile zaakjes opknappen en omdat het duur is, heeft de interim ook gelijk.
Het enige dat docenten, politieagenten en verpleegkundigen vragen;
Laat ons op een normale manier ons werk doen.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 00:11

Goed stuk, spijker op zijn kop. Ik ben tegen de stakingen, want onderwijs weghouden bij kinderen gaat niemand echt iets brengen. Maar de belachelijke grootte van de klassen, onnodige administratie voor verantwoording en de probleemgevallen die in de klas worden gedumpt zijn een serieus probleem. Staken raakt de kinderen. Wie heeft een andere suggestie voor iets waarmee de leraren hun punt kunnen overbrengen aan de politiek?

Rechtsdraaiend | 02-02-20 | 00:02 | 7

@botbot | 02-02-20 | 00:15: tegenwoordig word je als leraar ook gewoon door ouders bedreigd als je hun prins(es)je op hun gedrag aanspreekt

Stevo365 | 02-02-20 | 00:33

@F. Jacobse | 02-02-20 | 00:32:
Oh, was iemand al eerder op het idee gekomen?
Ik bedoelde het trouwens meer als ludieke aktie, geen geschiet dus want dat geeft ongetwijfeld scheve gezichten.

Papa Jones | 02-02-20 | 00:37

@Stevo365 | 02-02-20 | 00:33: Vroeger kregen de kinderen nog wel eens een pets met de liniaal op hun vingers. Zo staat in de Statenvertaling in Spreuken 13:24: 'Die zijn roede inhoudt, haat zijn zoon; maar die hem liefheeft, zoekt hem vroeg met tuchtiging'. Slaan werd gezien als een verantwoorde opvoedings-methode.

Nehemia | 02-02-20 | 06:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Een klas met tien verschillende nationaliteiten, amper Nederlands sprekend, gezag van een ongelovige vrouw niet erkennend.
Alle onderwijsmethodes die vroeger tot goede resultaten leidden overboord gegooid.
En dan "burgerschapskunde" gaan onderwijzen.
Je moet wel knettergek zijn om daaraan te beginnen.

de honden blaffen... | 01-02-20 | 23:59
-weggejorist-
Hetvolkspreekt! | 01-02-20 | 23:56 | 3

Overal waar (te veel) vrouwen werken gaat het fout. Mentaal en fysiek zijn ze op rond hun veertigste. Het eeuwige geroddel en “spelletjes” helpt ook niet mee. Maar het ergste van al die vrouwen in het onderwijs; ze maken van de jongens mietjes.

Rallywally | 01-02-20 | 23:51 | 7

Daar had Lubach een keer iets over.
In de 1960 en 1980 was de helft van de leerkrachten op het basisonderwijs een vrouw.
Nu nog maar 15%.
Ze zijn afgehaakt.
In 1985 werd de PABO ingevoerd.
Mannen willen niet met kinderen tuttebellen, ze willen ze iets leren en ze de wereld laten zien.
Dus dat snottebellen afvegen en vissen kleien en ecoline kliederen daar zitten de meeste mannen niet op te wachten.
www.youtube.com/watch?v=OGt7UIL6S_I
zie vanaf 6min 20sec.
Waarom dit zo gekomen is... Het zou natuurlijk kunnen zijn dat de invloed van de vrouwenemancipatie een beetje is doorgeschoten. Vrouwenrechten zijn wat anders dan de verschillen tussen mannen en vrouwen accepteren, maar dat schijnt niet bij iedereen zo te werken.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 00:36

Meer, meer. meer homo's meer vrouwen.

vranac | 02-02-20 | 11:42
▼ 4 antwoorden verborgen

Het vervelende is dat er zó verschrikkelijk veel mis is aan het Nederlandse onderwijs dat alleen al het opsommen van alle kwalen ongeveer vijf Feynman-stukken zou vergen. En dan hebben we het nog niet gehad over de oplossingen voor al die kwalen.
Ik lees bij veel reaguurders dat ze stukjes van het probleem waarnemen.
Ik heb zelf een tamelijk degelijke HBS-opleiding gehad en een studie gevolgd toen de universiteiten nog niet over de hele linie ziek waren geworden. Nu ben ik zelf sinds een kleine 20 jaar leraar aan het VO.
Ik kan wel verklaren waarom het onderwijs zo dood- en doodziek is geworden. Elk beleid van de overheid en elke maatregel die de overheid genomen heeft, beginnende met de Mammoetwet rond 1965, is een verslechtering en/of een mislukking geweest. Daar bovenop is een reeks maatschappelijke ontwikkelingen gekomen zoals de welvaart, de immigratie en de uitkeringen voor deugnieten die allemaal slecht waren voor de sfeer op de scholen.
We praten dan over een ontwikkeling van meer dan een halve eeuw. In zo'n lange tijd kun je wel het een en ander slopen.
Naar mijn idee kun je pas beginnen met het analyseren wat er allemaal fout is en het langzaam inzetten van de weg naar boven als de kiesgerechtigden, de ouders van nu dus, zich voor het onderwijs gaan interesseren. Het spijt mij te moeten zeggen dat ik denk dat het de overgrote meerderheid van de kiezers (dus de hedendaagse ouders en grootouders) volledig jeukt of hun kinderen iets leren op school. De ouders willen kinderopvang en een mooi diploma. Of zo'n diploma inhoudelijk iets garandeert (dus bv. dat kinderen een begrijpelijke zin op papier kunnen zetten) interesseert bijna niemand wat.
Als dat ooit nog eens verandert kan de neergang gestopt worden.

JvanDeventer | 01-02-20 | 23:45 | 6

De ellende is, zoals bij veel andere issues, ze hadden het onderwijssysteem niet moeten veranderen, de Mammoetwet was het begin van het einde. Daarom zeg ik altijd: There are some things you cannot improve whithout messing up something else. Dat geldt voor alles.

isitsoornot | 02-02-20 | 00:24

@Papa Jones | 02-02-20 | 00:24: Zolang ze maar overgaan... naar wat? Naar een gediplomeerd leeghoofd misschien? Daarvan zijn er al teveel. Ze verstoppen zich bij voorkeur op het Binnenhof.

isitsoornot | 02-02-20 | 00:31

@isitsoornot | 02-02-20 | 00:31:
Naah, kom op zeg, met een diploma kun je weer een vervolgstudie doen. Ze leren echt wel wat op school.

Papa Jones | 02-02-20 | 01:03
▼ 3 antwoorden verborgen

In dit hele draadje geen één vrouw die ingaat op het onderpresteren van vrouwen in het algemeen als het om uren draaien en hun sector ontlasten gaat.

Geen één, en dat is toch best wel triest als het gaan om 50% van de mensheid.

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 23:32 | 8

@Nehemia | 02-02-20 | 06:29:
De extra inzet van vrouwen verdwijnt gewoon in een tijdelijke economische groei. En dan zijn we weer bij af.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 08:55

@Nehemia | 02-02-20 | 06:29: Ze hebben meer tijd hun kinderen op te voeden tot fatsoenlijke burger.

Rest In Privacy | 02-02-20 | 09:43

Nog triester is dat ook op jouw tegeltje niet één zinnige reactie volgt.

Buerman | 02-02-20 | 14:31
▼ 5 antwoorden verborgen

Grootste probleem basisscholen is de bijna volledige afschaffing van Speciaal onderwijs. Nu krijgen de twee leerlingen met gedragstoornis 90% van de aandacht in de klas. En de rest hobbelt anoniem het jaar door.

Ik geef daarom maar persoonlijk de bijlessen aan de mini-Voorzittertjes zodat ze toch nog iets leren.

de Voorzittert | 01-02-20 | 23:30

Helaas is het geld op. Het is belangrijker voor deze kinderen hun toekomst om voor 12 miljard euro buitenlandse bomen in de centrales te gooien zodat het klimaat 0,00002 graad afkoelt

Stevo365 | 01-02-20 | 23:28

Waarom was het vroeger, eind 50 en begin 60'er jaren geen probleem 30 kinderen of zelfs meer. Je zou zeggen, docenten hadden het dan nog moeilijker. De digitalisering had nog geen intrede gedaan. Alles handmatig en toch ging het makkelijker. WAAROM. De maatschappij is verworden tot alles kan en alles mag. Handhaven van regels wordt niet meer gedaan. Veel ouders hebben kinderen maar opvoeden ho maar. Te druk met zichzelf of zijn gedwongen door de overheid door de hoge belastingdruk in dit land om samen te werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Wie er er dan nog thuis voor de kinderen. Niemand. Buiten op straat vindt ook geen handhaving plaats. Iedereen doet maar wat, maakt niet uit. Politie vroeger best bang voor, een autoriteit. Tegenwoordig lachen zij de politie uit en slaat hem of haar ook nog in elkaar. Niet die hier iets tegen doet. Een rechterlijke macht wat een lachertje is en bestuurders en politici zijn softe, slappe sufferdjes die in hun eigen veilige bubbel leven. Wat er werkelijk in de maatschappij plaats vindt daar hebben zij geen idee van. Dag Mark cum suis.

De Evangelist | 01-02-20 | 23:25 | 1

Ook jaren 80 en 90 met in elke klas op de basisschool van mijn keuze 34 kinderen in de klas (meer pasten er niet in), leidde geenszins tot problemen. Integendeel. Op neutrale wijze in klassikaal verband werd met moderne leerbegrippen gedegen onderwezen.
Het toverwoord? Discipline.
Destijds golden duidelijke regels waar leerlingen zich aan moesten houden.
Zoals, de leerkracht keurig met twee woorden aanspreken. Tutoyeren was uit den boze. Leerkrachten werden nog respectvol met achternaam aangesproken en niet zoals nu met de voornaam.

drs.Nee | 02-02-20 | 00:08

Waarom is het ten opzichte van vroeger nu ineens zo verschrikkelijk moeilijk om kinderen basaal te leren rekenen en schrijven? Die vraag moet eerst beantwoord worden.

Baron Clappique | 01-02-20 | 23:19 | 3

Waarom zou je kinderen zulke onzin leren? Ruimtelijk inzicht en analytisch denken kan ik nog inkomen, mits het om de aller slimste kinderen gaat. Bespaar jezelf de moeite ook al praten ze plat dialect, tegen de tijd dat zij van school komen kan Google translate dat prima aan.

mmx | 01-02-20 | 23:47

Omdat ze de hele dag naar een schermpje gluren. Met kerst het hele huis vol kinderen gehad en echt geschrokken hoe saai en onnozel ze tegenwoordig zijn.

Rallywally | 02-02-20 | 00:17
-weggejorist-
LocalGentry | 02-02-20 | 02:25

Als je als lereaar niet weet hoe je "topprioriteit" spelt, dan verdien je een loonsverlaging.

En als je als leraar moeite hebt met het woord "werkdruk", dan geldt hetzelfde.

Mayka.Lovelace | 01-02-20 | 23:14 | 3

En kut zooi i.p.v. kudtzooi.

Baron Clappique | 01-02-20 | 23:21

Vergeet slob niet tssss...

BozePaarseMan | 02-02-20 | 00:05

Onderwijs zou inderdaad een roeping moeten zijn zoals de bevlogen hoofdmeester van alle klassen in docu "Être et avoir" (2002). Je kunt hier een lans breken voor docenten in basis- en voortgezet onderwijs, maar ik ga nu wat heel cru's zeggen. Veel van de huidige docenten in het Nederlandse onderwijs gaat het om het hebben en niet om het zijn.

suscrofa | 01-02-20 | 23:09 | 1

Ja, mooie docu/film!
Maar die situatie is werkelijk totaaal onvergelijkbaar met de situatie in Nederland.
Overigens: Die beroemde leraar hè.... die heeft jaaarenlang geprocedeerd om meer poen te vangen van de producers van de filmdocu.

zetje01 | 02-02-20 | 01:46

Pathetisch en nogal aangezet stuk, doet recht aan de uitgangspunten van deze site.
Er zijn vast leukere banen te bedenken dan leraar zijn in de diverse randstad maar laten we ook niet overdrijven, zo begaan met die blagen zijn de meeste leraressen niet. Parttime uurtjes draaien, liefst geen klassenverantwoording dragen, veel en lang ziek zijn tussen de vakanties door en tegelijkertijd een alleszins redelijk salaris vangen.

_pacman_ | 01-02-20 | 23:08 | 1

De strekking van het artikel is dat het onderwijssysteem vast loopt met als gevolg dat de gedreven en bevlogen docenten afhaken. Wat je dan overhoudt zijn dan de minder gedreven en bevlogen exemplaren. Het falende systeem is de oorzaak van de suffe juffen, niet andersom

Giampipo di Rappapun | 01-02-20 | 23:35

Nederland is stuk.
Soms denk ik waarom ga ik nog naar m'n werk?.. voor wat

deugnietmee | 01-02-20 | 23:02 | 4

Wel mooi dat je soms denkt. Dan is er hoop.

beldewouten | 01-02-20 | 23:09

@Ongeblustekalk | 01-02-20 | 23:08:
Heeft helemaal geen zin. Een deel van wat vrouwen extra werken gaat verdwijnen in bijvoorbeeld oplopende huizenprijzen. We betalen steeds meer voor hetzelfde in FTE/Levenstijd gezien. Iemand wordt daar beter van, maar niet Henk en Ingrid natuurlijk.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 00:51
-weggejorist-
LocalGentry | 02-02-20 | 02:30
▼ 1 antwoord verborgen

Goede column, maar sterk het idee dat een groot deel van de malaise wordt veroorzaakt door mensen van buiten het onderwijs. "Managers" met een "bestuurskundige achtergrond" die met "vernieuwing", "maatwerk", "ontdekkend leren" bezig zijn en geen oog hebben voor hun docenten. En natuurlijk de ouders die constant hun eigen prinsen en prinsesjes op het VWO willen hebben, die de hbo-cursist van een leraar daarbij als een lastpak zien. Een oneerlijke strijd die geen enkele docent met hart voor de zaak kan winnen.

Derkaderr | 01-02-20 | 22:54

Nederland, kennisland:

youtu.be/XPX6AvEWcpU

Leesexpert Vernooy: Kwart vijftienjarigen is laaggeletterd. Hoe komt dit...

Rest In Privacy | 01-02-20 | 22:54

Een kwart van de 15-jarigen mist elementaire leesvaardigheid. Tegelijk neemt de agressiviteit onder 15-jarigen schrikbarend toe. Hoeveel procent van keukenmesstekers van 15 jaar zijn analfabeet? Behalve analfabeet in de Nederlandse taal zijn ze net zo onmachtig om een Arabische tekst uit de koran op te lepelen. Het enige wat ze van horen zeggen hebben overgenomen is de kreet 'A***** Ak***!' waarvan ze ook niet eens de inhoud begrijpen. Maar ze weten des te beter dat ze met die korankreet alle Nederlanders de stuipen op het lijf jagen. Maar terug naar het begin: Hoeveel procent van de Marokkaanse 15-jarigen ontbeert elementaire leesvaardigheid? Ligt dat percentage boven de vijftig procent of ver boven de vijftig procent? Vervolgens lonkt voor deze maatschappelijk onvoltooide levens een glanscarrière in de drugseconomie en/of het criminele maffia gebeuren eromheen. Moeten ze daarvoor kunnen lezen? Om drugs te snuiven. moet je daarvoor nog de bijsluiter kunnen lezen? Kortom, het Nederlandse falende onderwijs is een perfecte ondergrond voor een maffia carrière.

Eeuwig..Op..Vakantie | 01-02-20 | 22:53 | 10

@Eeuwig.. Op.. Vakantie | 01-02-20 | 23:19: is te hoog gegrepen voor erikje.

WayneGretzky*99* | 02-02-20 | 00:14

Lezen kost in het begin moeite. Mentale inzet.
Als je gewend bent aan lezen verslind je het ene boek na het andere, geen probleem. Het is net als hardlopen. Je moet conditie opbouwen.
En ja, dat kost moeite.
Ploenk... afleiding... gamen... instant satisfaction....
Geen discipline en focis nodig. Denken ze.

kloopindeslootjijook | 02-02-20 | 02:01

Beetje een omgedraaide conclusie: het onderwijs duwt jongeren niet richting de maffia. Het faalt er misschien in om ze daarvandaan te houden. Maar is dat ook niet meer de taak van (falende) ouders van van een school?

Misschien kun je gerechtvaardigd stellen dat juist de verbreding aan (opvoedkundige) taken die de scholen op hun bordje hebben gekregen, ertoe heeft geleid dat de schoolprestaties afnemen.

Dr_Prepper | 02-02-20 | 09:17
▼ 7 antwoorden verborgen

Die foto is niet echt een afspiegeling van de maatschappij. Waar zijn al die import lesgevers ? Of word er in leraarland niet positief gediscrimineerd zoals ze dat tegenwoordig noemen ?

Het leven is zwaar | 01-02-20 | 22:53

Ja hoor wat heeft het onderwijzend personeel het toch slecht. Met veel woorden doen voorkomen alsof ze zoveel slechter af zijn als alle andere werkers in dit land. Zijn al jaren niet in staat tot enige zelfreflectie. Alsof bouwvakkers, vuilnismannen, automonteurs etc etc. elke dag weer naar hun matsbaantje gaan en daarvoor een gouden beloning opstrijken. Als het onderwijs je niet bevalt ga dan wat anders doen. De politiek in of zo.

strawdog | 01-02-20 | 22:48 | 2

Als het allemaal zo’n Walhalla in het onderwijs is, waarom wordt dan niet iedereen docent? Een makkelijke whataboutism van uw kant!

Quichegerechtigde | 01-02-20 | 22:52
-weggejorist-
LocalGentry | 02-02-20 | 02:34

Het moeilijkste deel van de lerarenopleiding is of je 'ik vindt mijn salaris te laag' met 'dt' schrijft.

******** | 01-02-20 | 22:44 | 1

En vervolgens berekenen hoeveel dat salaris precies is per uur om er achter te komen dat het helemaal niet laag is.

Roeieber | 02-02-20 | 09:49

Er zijn niet 'meer kinderen met problemen' op normale scholen. Kinderen waar iets mee mis is gaan nog steeds in even grote getale als altijd naar het speciaal onderwijs.
Er zijn veel meer rugzakjes ja. Maar dat is onder dwang van de scholen: desnoods vervalsen ze data (dan krijgt een kind bijv een buitenlandse ouder aangemeten), zodat er zo'n lekker goed gevuld rugzakje bijkomt.

******** | 01-02-20 | 22:41 | 1

Dit is echt klinkklare onzin.

2Little2Late | 01-02-20 | 23:44

Die (linkse) leraren draaien om de brij heen. Zeg gewoon wat de werkelijke reden is dat de meesten afhaken. O wacht dat hebben ze zelf niet eens door. En zo kunnen we ook nog even doorgaan over huizentekort enz. enz.

MaatJan | 01-02-20 | 22:40 | 2

Genoeg redenen voor afhaken:
-ouders die denken te weten wat onderwijstechnisch het beste voor hun prins(es)je is
- de samenleving die weer wat goed onderwijs is
- administratieve druk
- zinloze onderwijsvernieuwingen
- gebrek aan opvoeding door ouders
-

Quichegerechtigde | 01-02-20 | 22:55

Kom MaatJan, nu maak je ons benieuwd. Wat is de werkelijke reden?

2Little2Late | 01-02-20 | 23:43

Goeie topic Feijnman. Maar je vergeet in het rijtje de politieman/vrouw. Die staan ook elke dag met de poten in de modder van de maatschappij. Zonder goed en deugdelijk beleid, zonder ondersteuning, veel ellende zonder goede opvang. Wel de kleine overtreder moeten pakken, maar de grote criminelen laten lopen. Veel aandacht voor de dader, weinig of geen voor het slachtoffer. Veel administratie, geen vervolg van het OM.

Leffe Blonde | 01-02-20 | 22:38 | 2

De politie kampt met hetzelfde probleem, de wil om te handhaven is er wel maar ze kunnen maar 15000 personen op straat krijgen waarvan 5000 parttime vrouwen en daar heb je niet zoveel aan als je zou wensen.
Er zou eens een moreel appel moeten komen om vrouwen te laten inzien dat ze de verantwoording die ze zeggen te willen nemen voor de maatschappij, ook echt gaan nemen en dat daadwerkelijk laten zien.
En als man ken ik de vrouw en dat gaan ze niet doen.

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 22:45
-weggejorist-
LocalGentry | 02-02-20 | 02:37

Ik laat me liever onderzeiken door Patricia Paay.

BubbelWater | 01-02-20 | 22:30 | 2

Ik wil geen zeikerd zijn, maar voor de correcte geschiedschrijving, was Patries niet de ontvangende partij en niet de gevende partij?

smdyasc | 01-02-20 | 22:39

Waarom nog investeren in de kenniseconomie met meer en beter betaalde leraren, als je al die slimme apothekers kunt importeren. Oh.. Wacht. Waarom pissen ze dat geld eigenlijk weg, je hebt er geen flikker aan. En datgene dat werkelijk wat oplevert voor de economie, daar investeren ze weer geen cent aan.

Wim Venijn | 01-02-20 | 22:23

Directe instructie is in onderwijsland een vies woord, de kinderen moeten zogenaamd intrinsiek gemotiveerd zijn en vanuit zichzelf gaan leren.
Terwijl motivatie juist ontstaat vanuit een eerst aangeleerde competentie.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 22:19

Vroeger was het nifo veel hoger!

Teen | 01-02-20 | 22:17

wat een mooi stuk feyman

newray | 01-02-20 | 22:17

Lekker domme kinderen zijn later makkelijk te controleren volwassen.
Je kan mij niet overtuigen dat dit precies de bedoeling is.
Past helemaal in het grote plaatje als een goed passend puzzelstuk.

Ray69 | 01-02-20 | 22:16

Aanrader: interview met leesexpert Vernooy.
Een kwart van de 15-jarigen is soort van analfabeet, en dat was 10 jaar geleden nog 10%.
Het onderwijs is bezig te imploderen in Nederland, met alle gevolgen van dien voor de leerlingen en voor de samenleving.
www.youtube.com/watch?v=XPX6AvEWcpU

Rest In Privacy | 01-02-20 | 22:12 | 3

De woordenschat is bedroevend, maar ja als er alleen in de lessen Nederlands wordt gesproken, op straat een Gangsta taal en thuis Arabisch is dat ook weer niet verbazend.

BrutusBosch | 01-02-20 | 22:18

@BrutusBosch | 01-02-20 | 22:18: en toch schijnt het te kunnen op een school met allochtone leerlingen en leraren. Het is een kwestie van de juiste didactiek.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 22:21

Ik heb een stukje gekeken, was me te lang. Maar wordt nou ook ingegaan op de invloed van allochtonen?

marrretje | 01-02-20 | 23:21

Gewoon de AOW weer op 65 zetten. Kunnen de gepeste, door (reorganisaties en privatisaties in het verleden is minus 30 jaar geleden dus al begonnen ), autochtone ouderen (waaronder ik; 63+ ). Ze gunnen het ons niet. Wij moeten dood. Voltooid leven. Denken jullie nou echt, dat ik in die bullshit trap?
Zouden ze nu echt niet begrijpen in Den Haag, dat de werkgelegenheid in de Rampstad, toch echt wel beter was als bijvoorbeeld in Groningen of Limburg?

oostermoer | 01-02-20 | 22:10 | 4

@Erikjan79 | 01-02-20 | 23:09: Laten we maar eerst eens proberen de laaggeletterden aan het werk te krijgen. Die laaggeletterden. U weet wel. Voor wie beter en strenger onderwijs nodig is.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 23:12

@Erikjan79 | 01-02-20 | pensioen vervroegen maximum leeftijd invoeren.

mmx | 01-02-20 | 23:54

Die AOW kan niet meer terug naar 65 jaar: er zijn teveel 'nieuwe Nederlanders' bij gekomen. De krimp zit alleen bij de NL-ers. Iedere overledene wordt fluks aangevuld door iemand van verre.

Voorbeeldje?
1999, de groep inwoners van 5-10 jaar oud - 994.552
2059, de groep inwoners van 65-70 jaar oud - 1.024.973 (103.06 %)

Verdeling naar achtergrond, aantallen 1999 en 60 jaar later in 2059 wanneer men 60 jaar ouder is (volgens prognose 2018-2060 CBS):
NL was 788.307, straks 695.359 (88.21 %)
We was 63.541, straks 116.792 (183.81 %)
NW was 142.704, straks 212.826 (149.14 %)

Zonder al die immigratie zouden ook de groepen We + NW, net zoals de NL-ers, na 60 jaar zijn afgenomen naar 88.21 % (of minder wegens lagere levensverwachting). Dan zou er sprake zijn van een natuurlijk proces, gewoon omdat mensen overlijden. maar dit wordt compleet verstoord door steeds maar weer nieuwe mensen, tot op hoge leeftijd, binnen te halen.

NW is dus niet met 'slechts' 70.122 inwoners is toegenomen tussen 5 en 65 jaar. Want wanneer je uitgaat van hetzelfde (NL %) percentage overledenen, dan moet je daar nog eens zo'n 87.000 inwoners met Niet-westerse achtergrond bij optellen.
Qua arbeidsparticipatie houdt het na 50-55 jaar echt op bij bepaalde groepen.

Dus nee, terug naar 65 jaar AOW is niet meer mogelijk; die 88 % Nederlanders zal toch echt dóór moeten werken... straks hebben zij allemaal recht op AOW (in hun geval vaak bijstand + alle denkbare toeslagen).

Wering | 02-02-20 | 02:39
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
marrretje | 01-02-20 | 22:08 | 2

Oke, alles is kudt. Hoe dan wel?

(Oh, salarissen én levensonderhoud zijn in Zwitserland het hoogstens van heel Europa..)

beldewouten | 01-02-20 | 22:06
-weggejorist-
LocalGentry | 01-02-20 | 22:00 | 8
▼ 8 antwoorden verborgen

Goed stuk!
Als oud zij-instromer (docent exact vak) wil ik het volgende aanvullen:
1. De kennis (inzake organisatie etc.) van zij-instromers wordt vaak absoluut niet op prijs gesteld door leidinggevenden/directie
2. Veelal bestaat een directie uit voormalige docenten uit de "zachte vakken" zoals levensbeschouwing, gymnastiek, geschiedenis etc en zelden uit mensen uit de Bèta of economische vakken. Mensen die het vaak goed bedoelen maar geen/te weinig kennis van zaken hebben.
3. Een VO-raad treedt op als werkgever maar verschuilt zich bij alle financiële zaken achter de minister (politiek). De politiek (minister) verschuilt zich weer achter de VO-raad als zijnde de werkgever. Vicieuze cirkel.
4. De voorzitter van de VO-raad is dhr. Paul Rosenmöller. (need i say more?)
5. Te veel regeltjes en administratie, te weinig autonomie
6. Te vaak onzinnige veranderingen, nieuwe zaken worden ingevoerd zonder enig (of te weinig) overleg met de uitvoerende docenten
7. Jongere docenten zijn inhoudelijk niet altijd even sterk, dat geldt ook voor een deel van de oudere docenten. Ook een aantal zij-instromers komt inhoudelijk tekort. En alles begint toch echt met je kennis op je vakgebied, de basis van goed onderwijs.
8. verhouding man/vrouw begint aardig scheef te groeien op het VO. Dit komt zeker niet ten goede aan de leerprestaties van de jongens.
Het gaat niet zo goed met het onderwijs in Nederland....

Caras | 01-02-20 | 21:59 | 3

Punt 7 heb ik aan den lijve ondervonden tijdens een les van een geschiedenisstagiaire: Toen Napoleon Rusland binnen trok werd hij omsingeld en vermoord........

priester | 01-02-20 | 23:49

Die gasten beginnen ook al knotjes te dragen. Net als mijn oude schooljuf. Verkeerde voorbeeld(functie). Laatst had ik zo'n pik voorgesteld om dan maar twee knotjes te nemen. Links en rechts boven zijn oren. Net Mickey mouse dan en wanneer een groen en de ander rood dan is het nog stuur- en bakboord ook. Lijkt mij dan. Als je toch een punt wil zetten

Mark van Leeuwen | 02-02-20 | 00:45

Nederland is gewoon kapot, dat hele sociale zekerheids stelsel moet worden afgeschaft. Die miljoen mensen die er de komende 10 jaar bijkomen, hoeveel daarvan zullen ook echt bijdragen aan de economie? De normale man zal voor hun moeten betalen, en dan blijft er dus minder geld over voor onderwijs en bijv gezondheidszorg.

Henk de Vries2074 | 01-02-20 | 21:47 | 2

Moet je eens gaan onderzoeken hoeveel geld dat onderwijs onnodig door de plee spoelt.

WayneGretzky*99* | 01-02-20 | 21:55

Hele sociale zekerheid stelsel ben ik niet mee eens, vind wel dat er een vangnet moet zijn. Zou is beginnen met dat toeslagen circus, huur, zorg, kinderbijslag, kindgebonden budget. HRA en wtf nog meer.

marrretje | 01-02-20 | 23:27

Inhoudelijk is het onderwijs ook verschraald. Weinig niveau vanuit de pabo’s en een politiek correcte agenda waar kinderen niet veel wijzer van worden.

BozePaarseMan | 01-02-20 | 21:40 | 2

Ik kom voor mijn werk regelmatig in contact met boomers die op de hbs hebben gezeten. Die maak ik niets wijs, al zou ik het graag willen. De opvolgende generaties in het westen van het land zijn mijn beste klanten. Te veel geld, te weinig kennis en het niveau blijft dalen. Voor mij goed, maar voor de samenleving in het geheel zie ik het somber in.

Sinterbikske | 01-02-20 | 22:09

@Sinterbikske | 01-02-20 | 22:09:
De HBS, dat was een fantastische opleiding. Moest natuurlijk kapotstuk, want het was bepaald niet een opleiding 'voor iedereen'.

EefjeWentelteefje | 01-02-20 | 22:14

ga meer eens een dagje met mij mee, dan weet je Wat werken is....

Redneck | 01-02-20 | 21:34 | 9

@Ongeblustekalk | 01-02-20 | 22:36: je kan zoveel wensen, maar ik dacht je ontmoet te hebben bij de instelling. Mogen anderen je wel uitmaken voor dealert?

beldewouten | 01-02-20 | 22:46

@beldewouten | 01-02-20 | 22:46: Ga jij maar pindasaus met sambal warm maken voor sjappie, dan doe je misschien wat nuttigs.

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 23:01
▼ 6 antwoorden verborgen

Een mooi stuk dat heel treffend de problematiek in het onderwijs weergeeft.
Zou ik nog aan toe willen voegen dat wij nu een in tijd leven waarin het ook voor een leerkracht extra moeilijk is om leerlingen te blijven boeien. Dat heeft ook oorzaken buiten het onderwijs.
Namelijk ouders die hun kinderen onderdompelen in de digitale media. Daar waar kinderen voordurend interactie hebben met hun smartphone, gamen en netflixen is het voor de leerkracht haast een onmogelijke opgave om dit afgestompte kinderbrein nog tot concentratie en aandacht te bewegen. De vluchtigheid van de smarphone / sociale media traint het puberbrein om voortdurend met kleine beloningen te worden bediend. Dit is wetenschappelijk bewezen, maar daar wordt weinig mee gedaan. Zowel door ouders niet, als wetenschappers als het Ministerie van Onderwijs.
Wie de boeken van Manfred Spitzer of Adam Alter leest en daadwerkelijk geïnteresseerd is in de digitalisering van ons onderwijs, zal onderkennen dat ook dit een probleem is wat uiteindelijk de leerkracht voor de klas onmachtig maakt in het leerproces.
Voeg daar aan toe een immense werkdruk en toenemend klantgedrag van ouders met als bonus de reflex om oplossingen voor maatschappelijke problemen via het onderwijs op te willen lossen en je hebt een prachtbaan getransformeerd tot een hell of a job.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 21:27 | 10

@Frau Merkel | 01-02-20 | 22:13: Stiekem een beetje! Valt niet mee dat terugfluiten:-).

Rest In Privacy | 01-02-20 | 22:15

@Frau Merkel | 01-02-20 | 22:19: Probeer eens beschuit te fluiten!

Rest In Privacy | 01-02-20 | 23:14
▼ 7 antwoorden verborgen

Basisschool was nog enigszins leuk en natuurlijk gemengd met alle niveaus.

Middelbare was voor mij de hel, qua leeftijd. Maar dat lag grotendeels aan mezelf waarschijnlijk. Kreeg havo\vwo op Cito, meneer (! schat van een man overigens) de leraar groep 8 zei: doe maar havo. Na gesprekje met moederlief, werd het ineens VWO. Mij maakte het weinig uit, gymnasium leek de beste keus, maar vooral omdat het de kleinste school was, met zo min mogelijk monsterlijke medeleerlingen. Wel hele schooltijd, als ik al niet (school)"ziek" thuis zat, het gevoel gehad dat het allemaal wat te hoog gegrepen was, zeker gezien de Cito en het schooladvies. Of het een kwestie was van concentratie, motivatie, geestestoestand, genen, omgeving, persoonlijkheid(sstoornis) ik zal het mogelijk nooit weten. Subjectief resultaat: het was (en bleef lange tijd) de Hel.

Maar genoeg over die sukkel. Als je per se een middelbare school wilt, betaal dan mensen op vraag en aanbod. Waarschijnlijk kost iemand die wiskunde, scheikunde, natuurkunde, biologie, geschiedenis, aardrijkskunde of een vreemde taal en literatuur tot in de finesses kent, toch iets meer dan een Pabo-geleerde die lezen, schrijven en rekenen (hopelijk) kent. Is misschien denigrerend, maar voor een Pabo-diploma hoef je meestal minder te kunnen. Kan zijn dat toevallig de academici in overaanbod zijn (pech voor hun inkomen) maar meestal krijg je voor meer moeite, kennis en kunnen meer.

Als je al per se een basis of "middenschool" wilt voor iedereen, hier wat breinscheten, die je geheel mag negeren als je wilt:
-Doe de basis in kennis: rekenen, taal, spelling, basale grammatica, basale seksuele voorlichting, kritisch denken, logica, eventueel (hoe kweek\bewaar ik mijn eigen voedsel en waterbron enzovoorts)
-Zorg dat meester\juf de autoriteit heeft om de leerling die de les verstoord weg te sturen naar de kinderopvang binnen de school. Doe daar zelfstudie of verzieken van je eigen leven.
-Je laat je smartphone of ander communicatiemiddel in de\je kluis gedurende schooltijd.
-Meet het niveau aan het begin en eind van een jaar of schooltijd.
-Beloon de school en leraren o.b.v de resultaten. Zowel individueel als als groep. Zodat ook de trutten en stumpers van de groep beloond worden als een slimmerik wordt beloond omdat hij\zij een betere manier heeft gevonden om het grut vooruit te helpen.

Geef één eindexamen voor allen. Daarin kunnen zij aantonen dat ze verbeterd zijn sinds het laatse einde. De percentuele positie zegt genoeg. Zonder op elk niveau te oordelen,

Wol | 01-02-20 | 21:25 | 7

@pietah | 01-02-20 | 21:35:
Geen idee, bijna elke ouder is denk ik overtuigd dat zijn\haar kind toch niet dom maar slim is. Maar blijkbaar stelde de beste man zijn mening later bij. Ik vond het alleen best zolang ik niet naar zo'n grootschalige pestfabriek hoefde te gaan.

Wol | 02-02-20 | 11:52

@WayneGretzky*99* | 01-02-20 | 21:49:
Een vies brein is een vreugd voor eeuwig... Maar nee, weet niet wat jouw ervaring met moeders is, de mijne was wat dat betreft (te) netjes voor zover ik kon nagaan.

Wol | 02-02-20 | 11:53
▼ 4 antwoorden verborgen

Het onderwijs moet worden gedigitaliseerd.
Weg met dat ouderwetse gedoe met mensen voor een klas.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 21:25 | 5

Ik ben mentor geweest van kids op het VMBO in een project waar die jongeren zelf een onderneming oprichten en een jaar lang daarmee draaien.

Weet je wat die zeiden?

"Meneer, wij willen gewoon weer een leraar voor de klas die ons dingen uitlegt zodat we wat leren ".

Mijn eigen leerervaring was dat die kids hartstikke gemotiveerd waren en er zat écht wel ondernemerstalent bij.

Zoals de maatschappij een signaal richting scholen heeft gestuurd, moeten de scholen nu een signaal terugsturen: "uw kind verziekt het voor de hele klas: jammer; opgetieft" en "uw kind heeft nul opvoeding: jammer dan; regel dat eerst maar".

En houdt dat eens een tijdje vol. Zodat ouders hun kinderen weer opvoeden en ze achter de vodden zitten...

De Droit | 01-02-20 | 22:01

@De Droit | 01-02-20 | 22:01:
Veel mensen willen begeleid en gestuurd worden. Dat iedereen zichzelf kan ontwikkelen en voldoende verantwoordelijk is om in alle vrijheid toch zijn taken te doen is onzin.

miko | 02-02-20 | 00:34

@De Droit | 01-02-20 | 22:01: Tot nu toe de grootste 'klacht' van mijn eigen kind, onopgevoed respectloos tuig in de klas. In de ogen van mijn zoon ben ik natuurlijk stokoud. Maar in mijn tijd werden leerkrachten met U aangesproken....en de klas was stil tijdens een toets. Gooi degenen die opvoeding en respect missen maar in een aparte school, zodat kinderen die wel willen opletten en leren die kans ook krijgen. Anders zit over tijdje het VMBO nog vele malen meer gevuld met onbenut talent. Opvoeding is ook niet de taak van de leerkracht, ze heten niet opvoedkracht. Maar dit is hoe de 'staat' het wil, ouders beide voltijd werken, kinderen na het werpen in de staatsopvang. En nee niet alle kinderen uit de staatsopvang missen een opvoeding maar opvoeden doe je als ouder niet tussen 18:00 en bedtijd tussen eten en huiswerk. Het is voor de staatsopvoeders wel een gewaardeerde en betaalde baan maar thuisblijfouders worden afgefikt door mensen zoals Kalk...

Belast | 02-02-20 | 10:59
▼ 2 antwoorden verborgen

Ik pas. 30 kansenpareltjes in de klas. Laat maar dom blijven.

Lorejas | 01-02-20 | 21:24

De invoering van de PABO kan best een rol gespeeld hebben, al is het ook de trend als gevolg van het doorgeslagen feminisme.
www.youtube.com/watch?v=_xjvzH24Mwo

Frau Merkel | 01-02-20 | 21:20

De afgelopen dagen is het hier veel over het onderwijs gegaan. Blijkbaar is er aan 'parttime werkende en zeurende juffies' geen gebrek. Ook geen gebrek aan stuurlui aan wal trouwens.
Geef het ze maar te doen: klas met ongeïnteresseerde kinderen, curlingouders, gedragsproblemen, leerachterstanden en een rits van afkortingen als add, adhd, odd en ass.
Zodra de laatste bel gaat en kinderen en ouders het pand verlaten hebben, ben je eigenlijk al klaar met de dag en dan moet het nakijkwerk, administratie, verslaglegging en overleg met velerlei instanties nog plaatsvinden.
Aan mannen sowieso een te kort: Na het afronden van de pedagogische academie (hbo) heb je geen zin in poepbroeken en snotneuzen. Bovendien verdien je op het voortgezet onderwijs met vrijwel dezelfde opleiding veel meer. De enkele man die vol idealen toch aan de uitdaging begint, zoekt na het uitdoven van de idealen door de realiteit snel elders zijn heil.
Meer geld gaat het probleem niet oplossen, maar zal een mooie eerste stap zijn werkdruk te verlagen en meer mensen aan het onderwijs te blijven binden.
Meer autonomie voor scholen, minder overheidsbemoeienis. Herziening van de wet op passend onderwijs om meer rust in de klas te laten zijn.
En niet(!) sleutelen aan toelatingseisen voor de pabo om meer mensen voor de klas te krijgen. Maak de opleiding aantrekkelijker, niet makkelijker.

Harbard | 01-02-20 | 21:20 | 8

Een tegel naar mijn hart.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 21:38

Als man in het basisonderwijs ben je bijvoorbaat al verdacht.

ballenkraker | 01-02-20 | 21:57

"De afgelopen dagen is het hier veel over het onderwijs gegaan. Blijkbaar is er aan 'parttime werkende en zeurende juffies' geen gebrek. Ook geen gebrek aan stuurlui aan wal trouwens."

Ja hoor es, zeg jij maar wie er dan wel wat mag zeggen.

Sans Comique | 01-02-20 | 22:25
▼ 5 antwoorden verborgen

Speciaal onderwijs terug en voor lui die (dan alsnog) niet willen/kunnen leren echt wat anders als stok achter de deur hebben. Vaak komen ze uit een fucked up gezin/omgeving, dus wat mij betreft dan maar een soort heropvoedings-/werkkampen waar ze hopelijk alsnog wat leren. En in elk geval het lesgeven aan de andere leerlingen niet meer verhinderen. En meer aandacht voor gezonde voeding bij gedragsproblemen. Ik heb zoveel hyper leerlingen met gedragsproblemen zien ontbijten met chips en zichzelf zien volgooien met suiker en nepbull.

RichardBandler | 01-02-20 | 21:20 | 5

Veel van die adviezen zijn gebaseerd op al 50 jaar achterhaalde kennis...

RichardBandler | 01-02-20 | 21:32

Rust, reinheid, regelmaat

Harbard | 01-02-20 | 23:31

@RichardBandler | 01-02-20 | 21:32: Laat ik dit even wat specificeren. Brood/graan geeft teveel insuline-spikes en bevat anti-nutrients die inflammatoir op lichaam en hersenen (kunnen) werken. In het algemeen worden er sowieso teveel koolhydraten gegeten. Daarnaast teveel kleurstoffen en toegevoegde suikers, maar ook mensen die denken dat elke dag twee glazen vruchtensap drinken gezond is. Het huidige fruit bevat tegenwoordig al relatief weinig vitaminen en (te)veel suikers, laat staan als je dit gaat uitpersen, waardoor je ineens 20 sinaasappels in 6 slokken naar binnen kunt werken.
Komen we bij de overkill aan zaad-oliën (zonnebloemolie e.d.) die hoogst inflammatoir zijn en totaal ongezond. Oorspronkelijk bedoeld als glijmiddel voor industriële machines en door allerlei chemische grappen ineens gepushed als gezonder alternatief voor echte boter... Echte (gras)boter is beter, of anders cocosolie of een beetje olijfolie.
Verder o.a. het gebrek aan vitamine D bij veel binnenzittende kinderen.
En het feit dat veel groenten (in hoge hoeveelheden) helemaal niet zo gezond zijn (anti-nutrients en inflammatoire werking op lichaam en hersenen). Zoek het maar eens op. Bovendien als ander voorbeeld dat gepushed wordt als zogenaamd gezond: soja. Soja verhoogt bv. het oestrogeen bij mannen. Tenslotte het gegeven dat veel mensen eigenlijk allergisch zijn voor melkproducten (zeker koe-melk). Dus je zou voor leerlingen met problemen eigenlijk via een semi verplicht eliminatie-dieet moeten gaan kijken hoeveel van die problemen wel niet voedingsgerelateerd zijn. Ik voorspeel dat 75% van de problemen zo opgelost kunnen worden.

RichardBandler | 02-02-20 | 15:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Ga jij het doen dan?

2Little2Late | 01-02-20 | 23:37

Respect voor lui die in het onderwijs werken, maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat op het pad van leerling, scholier en student en daarna weinig ben tegengekomen die niet op een of andere wijze verknipt waren. Vraag is, gezamenlijke karaktereigenschap of zo gemaakt middels opleiding?

smdyasc | 01-02-20 | 21:10

Mooi stukkie Feynman. Zo is het maar net. Speciaal onderwijs terug en kleinere klassen is al een hele stap voorwaarts.

BozePaarseMan | 01-02-20 | 21:04

@Jan-Joris-Jaap-Joop | 01-02-20 | 21:34: Dat ben je aantoonbaar wel, als lakmoesproef mag jij mijn bewering onderuit halen door beleid van 20 jaar geleden aan te wijzen dat de vvd aantoonbaar van de pvda heeft overgenomen.
Succes met googlen, lutsertje.
Bewijs het maar, gisteren was zapata ook uitgeluld omdat ze geen bewijs kon overleggen. groupie

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 21:55

@Ongeblustekalk | 01-02-20 | 21:55:
Oh jee wat ben jij vreselijk dom! Met jouw zapataas op de hielen. Maar je bent verder wel lachwekkend.

Jan-Joris-Jaap-Joop | 01-02-20 | 21:59
▼ 6 antwoorden verborgen

horsteknots was jaren pedagogisch begeleider en nu taxichauffeur en veel meer tevreden met minder geld... Maar weg uit de zorg,.. jammer voor de achterblijvers maar ik doe het niet meer.

horsteknots | 01-02-20 | 20:56 | 5
▼ 2 antwoorden verborgen

Hoeveel vakantie dagen hebben leraren eigenlijk? Zomer, herfst, kerst en voorjaars vakantie + alle nationale feestdagen, studie dagen en wat niet meer. En basisscholen starten om 8.30 en zijn al om 15.00 klaar met een pauze van 12.00 tot 13.15. Lijkt niet dat het zo "zwaar" is als ze ons willen laten geloven. En maar zeuren om meer geld. Misschien kunnen ze eerst weer eens een kwaliteit product afleveren voor er over meer geld gespoken wordt.

McSnack | 01-02-20 | 20:56 | 22

@CalamityJane | 01-02-20 | 23:34: Jij steelt van de armen en geeft aan de rijken. En jou vrienden doen dat ook.
Lieg ik? nope

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 23:37

@CalamityJane | 01-02-20 | 21:10: Hier idem, in mijn werk had ik nooit een ook maar vergelijkbaar uurloon. Dus ook mijn man laat de dagelijkse perikelen aan mij. En ja dat betekent geen villa, en niet 3 x per jaar op vakantie, maar wel dat we een prettig leven hebben. De kinderen altijd buiten school iemand thuis hebben, dat het avondmaal klaar staat als mijn ega klaar is met werken. Super ouderwets maar voor ons gezin de beste optie. Ieder gezin is uniek, heeft een eigen ervaring dus hoe graag Kalk ook zou wensen, kinderen, gezinnen maar ook leerkrachten en klassen draaien om die eigen ervaringen. Beleid vanuit de politiek draait om massa en eenheidsworst. Een centrale lijn in en rondom beleid is prima maar om de paar jaar dat beleid radicaal over de kop gooien werkt averechts. Voordat leerkrachten het heersende beleid hebben kunnen in-en aanpassen aan de leerlingen is er weer nieuw beleid.

Belast | 02-02-20 | 11:14
▼ 19 antwoorden verborgen

Geen job voor mij.

Het dagelijkse schoolse ritme van les naar les, klas naar klas, alles volgens vast schema ................... ik was zo blij daarvan verlost te zijn.

Ervaringsdeskundige | 01-02-20 | 20:56

Het doel van de educatieve industrie is mensen bezig houden. Dat lukt uitstekend.

De 0,01% echte slimmeriken hebben genoeg aan een bibliotheekkaart. De rest wil een papiertje om een baan te vinden voor een hypotheek en autootje.

Polarisator | 01-02-20 | 20:52 | 2

Van de echte slimmeriken wordt slechts een deel ontdekt. Grofweg een derde belandt in een psychiatrische inrichting of hulpverlening, een derde in de bak en een derde krijgt ergens werk. Slechts een klein deel daarvan kan zijn/haar talenten daadwerkelijk omzetten. Inmiddels is het wat beter geworden, maar de tendens is er nog steeds.
Verdere info is in The Terman Studies te vinden. www.psychologytoday.com/intl/blog/bea...

Frau Merkel | 01-02-20 | 21:15

Fuck. Je hebt gelijk. Heb ooit een opleiding MER afgebroken omdat ik het een lachertje vond. Later een bijstanduitkering aangevraagd bij het UWV en daar zat een oud klasgenote achter de balie bij wie ik tijdens de introductieweek nog in de slaapzak had gelegen. Ze was de lekkerste van de klas, en vooral goed in dingen uit het hoofd leren. Maar zij had dat papiertje, en ik niet. Ik had meer medelijden met haar dan afgunst. Maar zij had haar doel bereikt blijkbaar. Ik heb vanalles en nog wat gedaan daarna, pilootopleiding tijdens de crisis (niet aan te raden wegens geen kans op werk) en daarna lekker voor mezelf begonnen. Wat een vrijheid dat geeft is niet te beschrijven, en niet te koop. Liever onbeperkte onzekerheid, dan vastgestelde vrijheid.

Sinterbikske | 01-02-20 | 21:28

Er zijn slimme kinderen en minder slimme kinderen. Die komen er allemaal wel op een gegeven moment. Je hebt ook domme kinderen. Die komen er niet en verworden tot wat M. van Dam de onrendabelen noemde. Hierin had hij gelijk. De enige opdracht aan het onderwijs is om de kinderen op hun niveau te begeleiden. Terug maar LBO, MAVO, HAVO en VWO. En kappen met dat vreselijke ROC en overgewaardeerde HBO ; deze leiden in de meeste gevallen op tot niets.

RGV42 | 01-02-20 | 20:50

Accepteer als ouder nou maar dat de opvoeding jouw probleem is. Sexuele voorlichting? Zelf doen. Vreemde taal tijdens de basisschooltijd? Zelf doen. Godsdiensles? Zelf doen. Respect voor anderen leren? Zelf doen.
En als dat geregeld is, gaan we praten over les geven op scholen.

Schadenfreude | 01-02-20 | 20:43

Ik geef ze te doen die leraren die in Amsterdam oost doorzetten met al die minderjarige teringkids in de klas met nog ergere ouders, had allang mijn biezen gepakt.

marrretje | 01-02-20 | 20:43 | 1

Ze kiezen er zelf voor, kunnen overal werken maar ze kiezen voor die paar euros meer secundair.

sjef-van-iekel | 01-02-20 | 20:59

Hebben we het al gehad over leerlingen die elkaar overhoop steken?
www.ad.nl/rotterdam/medewerkers-gemin...
De vermoedelijke dader was 13 jaar. Vraag me af wat hij in het basis onderwijs geleerd heeft.

Mr.Crowley | 01-02-20 | 20:42 | 5

Nou ja, het onderwijs was toch al geen topprioriteit.

Mr.Crowley | 01-02-20 | 21:19

Hij heeft duidelijk opgelet bij gym en handenarbeid.

Frau Merkel | 01-02-20 | 22:16
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat nu als we per regio de
- niveau A-tjes-leerlingen bij elkaar zetten in de klas,
- niveau B-tjes-leerlingen bij elkaar zetten in de klas,
- niveau C-tjes-leerlingen bij elkaar zetten in de klas,
- niveau D-tjes-leerlingen bij elkaar zetten in de klas,
- etc.
dan kunnen die niveau-leerlingen toch in de voor hun geschikte niveau-tempo worden opgeleid? Is daarmee dan niet het probleem van de vroeg- en laatbloeiers en alles wat dat tussenin zit, niet in één klap opgelost? Boven zal er minder stress en minder (werk)druk bij de docent en bij de leerling. Of zeg ik nu iets geks/stoms?

Rest In Privacy | 01-02-20 | 20:42 | 5

@Frau Merkel | 01-02-20 | 22:17:
Als je IQ 120 is bij Wiskunde, is het dat ook bij Nederlands...

libertat | 01-02-20 | 23:47

@libertat | 01-02-20 | 23:47:
Je hebt mensen die veel weten,mensen die veel discipline hebben en mensen die werkelijk ets kunnen.
Ik heb werkelijk slimme mensen onvoldoendes zien scoren en domme met discipline een voldoende.

miko | 02-02-20 | 00:15
▼ 2 antwoorden verborgen

"De Pabo leidt op voor basisschooldocenten en het voortgezet onderwijs wordt door HBO-bachelors en HBO-masters voorzien. Waar blijven de academici?"
-
Bij de docentenopleiding van de Universiteit Leiden, zoals ondergetekende. Van mening, overigens, dat je betoog niet bepaald constructief is, Feynman.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 20:42 | 4

@zijvanhiernaast | 01-02-20 | 20:45: kom eens met cijfers. Als het <5% is dan is het verwaarloosbaar mijns inziens. U heeft misschien wel gelijk maar Feynman heeft meer gelijk.

sjef-van-iekel | 01-02-20 | 21:06

@zijvanhiernaast | 01-02-20 | 20:45: zelfs in de bovenbouw vwo vind je niet veel academici meer. waarom ook, de bijbehorende salarisschaal (LD) krijg je toch niet meer....

yiyin | 01-02-20 | 22:55

De schooltjes concerns waarvan de bazinnen vaak bijna 200k per jaar in hun handtasje meenemen dank zij nevenfuncties, geven het geld uit de lump sum financierig liever uit aan hun eigen hofhouding van bestuursassistenten en communicatiemedewerksters dan aan LD docenten.

vranac | 02-02-20 | 10:20
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zou best een gevlogen leraar zijn maar ik ben zo rechts als de hel dus dat gaat hem niet worden tussen die linkse kliek.

keestelpro | 01-02-20 | 20:41 | 7

@yiyin | 01-02-20 | 22:59: U moet het land door voor de nieuwe campagne. Serieus! Een paar maanden vrijstelling van lesgeven en het regent aanmeldingen. Van nieuwe leraren én leerlingen.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 23:19

@CalamityJane | 01-02-20 | 23:19:
Daar zit volgens mij echt de oplossing voor het lerarentekort:
Maak onderwijs weer toegankelijk voor onderwijzers en leraren van alle politieke persuasie. Juist dat softe linkse gedoe lijkt niet te werken.
Allochtone jongeren hebben misschien wel meer respect voor wat conservatievere en 'strengere' leraren.

keestelpro | 01-02-20 | 23:37
▼ 4 antwoorden verborgen

Zoals met veel problemen hoor je ze, nooit de echte reden noemenmedia en linkse politici, dus ook vvd en cda, Zitten ze een half uur te lullen in buitenhof dwdd nieuwsuur en jinek, zonder dat het woord massa immigratie valt.
Het gaat dan om werkdruk, te weinig huizen beschikbaar in grote steden en reistijd.
Ja mijn hoela. Wordt eens wakker.
Het klapvolk erachter zou zich eens moeten roeren. In plaats van instemmend mee te knikken.

G.M.I.M. Pet | 01-02-20 | 20:40

Ik voorspel vast dat privé onderwijs\scholen héél groot gaat worden. Waar bevoegde en capabele leerkrachten zullen gaan werken. Tegen wellicht een dubbel salaris t.o.v. het huidige. Het reguliere onderwijs zal daarvan nog veel meer de gevolgen van gaan voelen.

laagvliegert | 01-02-20 | 20:39 | 3

Dat is al lang aan de gang. Naarmate publieke scholen imploderen door onaangepaste, agressieve en niet taalvaardige junior kansenparels zullen ouders die het zich kunnen veroorloven, kinderen op bijles of priveschool doen waar ze wel wat leren. Op termijn betekent dit dat status, net als voor 1960, weer erfelijk wordt. Bedankt PvdA!

5611 | 01-02-20 | 21:18

Yep, zou u wel eens gelijk in kunnen krijgen. Ik betaal 7k per kind per jaar. Kan het net betalen. Maar man, om de ontwikkeling van ze te zien.. onbetaalbaar.

feiten_en _cijfers | 01-02-20 | 21:27

@feiten_en _cijfers | 01-02-20 | 21:27:
De beste investering die je kunt doen is in de opleiding van je kinderen..

libertat | 01-02-20 | 23:46

Hoe tegenwoordig de koters zijn opgevoed, faliekant dus nee. En dan heb ik nog geen eens over de asielzoekers en migranten.

Thoth | 01-02-20 | 20:36

Leerlingen mogen uitgedaagd worden om op een hen zo hoog mogelijk niveau uit te stromen. Dat is voor de één universitair, voor de ander LBO. Wat hebben we als land aan universitair opgeleiden als niemand een band kan plakken, een bejaarde of zieke liefdevol kan en wil verzorgen?
Zowel over- als ondervragen leidt tot ongelukkige mensen.

Ik zou willen pleiten voor de mogelijkheid (niet de plicht) om het aantrekkelijk te maken om jezelf te blijven ontwikkelen, in de diepte of de breedte.

klimgek | 01-02-20 | 20:35

Zijn er nog zaken die wel goed gaan en waar de overheid er met zijn tengels in zit? Wellicht is meer overheid/bemoeienis wel niet de oplossing.

piet12345 | 01-02-20 | 20:32 | 3

De banencarousel van topambtenaren?

Sinclair | 01-02-20 | 20:38

Meer EU (ook een overheid) is altijd de goede oplossing. Vraag maar aan mensen die voor de EU werken. Zij roepen dat al jaren.

Het brein erachter | 01-02-20 | 22:20

Ik ken maar weinig sectoren waar men zich zo bezig houdt met andere dingen dan wat men eigenlijk zou moeten doen. Men heeft het druk hoor. Heel, heel, heel erg druk. Veel docenten werken inderdaad kei-, en keihard. Maar ze doen niet de juiste dingen: kinderen de basis leren. Zoals lezen, schrijven, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, gym en knutselen/tekenen etc.

balustrade | 01-02-20 | 20:32 | 5

Klopt. En het niveau wordt verkwanseld. Hoe wil je het hebben.

zijvanhiernaast | 01-02-20 | 20:48

@zijvanhiernaast | 01-02-20 | 20:48: is er nog keus ook? Vroeger niet. Ik kan mij niet herinneren dat klasgenoten extra hulp kregen vanuit school met wat dan ook. Een leraar gaf les en men haalde een cijfer bij een toetsje. En er waren wel eens klasgenootjes opeens weg. Die gingen dan misschien naar een speciale school. Maar verder lag het aan de leerling hoe het verliep en of die een uitstroomprofiel m/h/v kreeg. En van daaruit maakte ik zelf een keuze destijds. Dat werkte volgens mij goed. Voor mij wel iig.

sjef-van-iekel | 01-02-20 | 21:17

@sjef-van-iekel | 01-02-20 | 21:17: dat was in de tijd dat er nog logica was in het onderwijs, tegenwoordig maken vrouwen de dienst uit en het gaat stuk.

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 22:07
▼ 2 antwoorden verborgen

Fuck sgool

Botte Hork | 01-02-20 | 20:29 | 2

Je krijgt een 5.

keestelpro | 01-02-20 | 20:38

Haha

LiniaalRectaal | 01-02-20 | 20:41

Een leraar/lerares is niet capabel genoeg om het in het bedrijfsleven te redden. Behept met D66 indoctrinatie en teveel vrije dagen staken voor nog meer loon en nog meer privileges.
Heb mijn schoolleven de pest gehad aan docenten. En ben per ongeluk met een docente getrouwd. Ze hebben echt weinig reden tot zeuren. En het wanbeleid waar ze over zeuren, hebben ze zelf op gestemd.
Ze janken omdat ze nergens anders wel goed in zijn.

koolteer | 01-02-20 | 20:28 | 7

@Rest In Privacy | 01-02-20 | 21:08:
Hallo viva vrouw.
In het bedrijfsleven ben je waard wat je binnenbrengt. In het lerarenleven ben en blijf je binnen. Hoef je geen levens en of werkervaring te hebben.
Mijn toekomstige ex zou binnen een week huilend thuis zitten wanneer ze in een echt bedrijf haar loon zou moeten verdienen. En met haar 95% van haar collega's. En dat moet ons nageslacht leren de toekomst vorm te geven.
Wanneer je ze vertelt dat 21 vrije dagen de standaard is geloven ze je niet.
Echt, elke stakende leraar op de dam hadden ze de gracht in mogen duwen van mij.

koolteer | 01-02-20 | 21:53

@koolteer | 01-02-20 | 21:53: Ik heb jouw plempsels met vermaak gelezen. Ik had ook de pest aan veel van mijn leraren. Aan de andere kant heb ik ook respect gehad voor een aantal leraren. Op de lagere school had ik een hekel aan alle leerkrachten. Op de universiteit vond ik veel leerkrachten arrogante, narcistische eikels. Toch liepen daar toch ook een aantal bevlogen en inspirerende docenten rond. Ik herinner me een docent complexe functietheorie die de integraalformule van Cauchy op een T-shirt had. De man doceerde het vak alsof zijn leven ervan afhing, hij stond te springen en te tieren tijdens ieder college. Ik heb ieder college met plezier gevolgd. Zulke docenten zijn er ook. Gelukkig.

ballenkraker | 01-02-20 | 22:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Laatst maar eens aan een leraar in Amsterdam gevraagd hoe het zit met het lerarentekort. Hij kijkt me nogal lacherig aan en zegt dat de "betere" scholen met "leuke leerlingen" echt geen tekort hebben, het gaat om de scholen waar je eigenlijk niet wil komen. Maar goed, dat gaat dan over Amsterdam.
Er is zeker een tekort, een tekort aan scholen met een leuke sfeer en leerlingen. Hoe het komt dat veel scholen in Amsterdam dit niet voor elkaar krijgen laat ik meer even in het midden. Iets met profileren enzo.

johndeer | 01-02-20 | 20:25 | 7

Precies. Onbetaalbare huizen en parkeertarieven. Elke dag steek-of scietpartijen. Danwel losse handgranaten. Erfpacht en woz is niet meer op te brengen voor dat salarisje. Daarnaast wordt je als docent op een ' zwarte' school elke dag uitgescholden door import tuig en kindertjes van 2e en 3e generatie moslims.

Dan zoek je dus een leuk baantje buiten de randstad. Waar huizen nog wel betaalbaar zijn en er wel respect is door leerlingen. De scholen in de randstad houden dan alleen nog maar de docenten die niet weg kunnen omdat hun partner ook in de randstad werkt.. Blije enthousiaste docenten werken niet op zwarte scholen

Halalsema haalde haar kinderen niet voor niets weg van een zwarte school...... Al heeft dat bij haar bekende zoontje niet echt geholpen. Tja, Goor Links besmet, dat gaat dus fout...

FrankOngerust | 01-02-20 | 20:44

Bepaalde vakgebieden zijn overal problematisch. Er zijn nauwelijks nog mensen die Duits studeren, of leraar Duits worden bijvoorbeeld. Maar voor de rest is het denk ik zeker waar dat het tekort best wel per school verschilt.

Het brein erachter | 01-02-20 | 22:31

Mijn karateleraar is overdag ook leraar op een speciale school in het basisonderwijs. Ik vroeg of hij niet moest staken. Zijn antwoord was: 'Ik heb een leuke baan, word er genoeg voor betaald. Als ze mij vragen om evaluatierapporten, dan zeg ik dat ik daar geen tijd voor heb. Ze maken me toch niets.'

Hij zei dat hij met plezier lesgeeft aan de moeilijk opvoedbare kinderen. Je moet je niet gek laten maken.

ballenkraker | 01-02-20 | 22:36
▼ 4 antwoorden verborgen

De administratie alleen al is killing. Wie wil er nog onderwijzer worden? Of in de zorg werken? Of Politieagent worden? Het systeem staat op instorten. Veel langer kan het niet meer duren.

RickRD | 01-02-20 | 20:23 | 9

@CalamityJane | 01-02-20 | 21:23:
Hij bestaat ook niet. Je hebt zojuist een nieuw spreekwoord gecreëerd!
Schrik niet: GeenStijl is een paaigrond voor nieuwe woorden en gezegden.
It's infectious!

keestelpro | 01-02-20 | 22:30

@keestelpro | 01-02-20 | 22:30: Je had die voor mij op een tegeltje gefabriceerd?! Dank je leuk. Mooi dat hij nu vastligt op dat tegeltje ;-).

Rest In Privacy | 01-02-20 | 23:04
▼ 6 antwoorden verborgen

Op school is mijn kind om te leren.
De leraren moeten dat doen en zorgen dat zij Nederlands kunnen schrijven en praten als zij dat willen.
Thuis spreken wij Turks of Marokkaans daar moesten zij eens les in geven.
Huiswerk is flauwe kul, niet thuis maar op school moeten zij leren.
Dreigementen tegen het schoolbestuur en leraren hebben maar weinig effect dus zal ik met tien medestanders even orde gaan scheppen op die school.
Aldus een bezorgde vader.

botbot | 01-02-20 | 20:22 | 3

Helaas de harde waarheid op veel scholen.

RickRD | 01-02-20 | 20:25

Huiswerk is ook flauwe kul.Zeker op de lagere school en hetmiddelbare onderwijs. je mag stof mee geven maar die verplichte velletjes,toetsjes en dat geneuzel.
mijn kinderen gingen een tijd naar een priveschool. 7.30 hr beginnen 9.00 hr kleine pauze 12.00 hr grote pauze elke dag thuis en GEEN huiswerk.Eenmaal terug in Nederland viel het hun op dat er zoveel geluld werd in de klassen in plaats van lesgeven. of het nu Engels,geschiedenis of wiskunde was in elke klas werd er wel tijd vrijgemaakt voor sosjaal geloel.

miko | 02-02-20 | 00:00

@miko | 02-02-20 | 00:00: Ja maar dat is het ook, de basisschool is een grote fröbel toestand geworden. Er wordt met kinderen gesproken alsof het volwassenen zijn maar dat zijn ze niet. Ze moeten gewoon iets leren en dat is niet gezellig maar dat is ook niet de bedoeling.
Als je hypersensitieve meisjes voor de klas zet, dan weet je dat dit het resultaat gaat zijn. Vroeger waren dat de stagiaires die 1 dag kwamen en die je daarna nooit meer zag. Te licht bevonden door een klas van 30 koters. Maar tegenwoordig moeten al die meisjes wél les kunnen geven, ondanks dat ze het niet kunnen. En dan krijg je dus dat sosjaal geneuzel voor de klas maar fatsoenlijk leren rekenen ho maar.

Busverhuur | 02-02-20 | 09:02

"Ik ben geen topprioriteit". De klaagzang die het onrealistische verwachtingspatroon van de gemiddelde millennial precies weergeeft.

Muxje | 01-02-20 | 20:22 | 6

@deNettobetaler | 01-02-20 | 20:45:
Okee, ik hoop maar dat je gelijk hebt...
Ik kijk geen NL televee meer, dus die heb ik niet gezien.

EefjeWentelteefje | 01-02-20 | 20:52
▼ 3 antwoorden verborgen

Die werkdruk ontstaat omdat vooral juffen niet genoeg uren werken.
Er is ook geen tekort aan personeel in het onderwijs, eerder een overschot omdat er gemiddeld minstens 2 juffen nodig zijn om een klas te draaien.

Die belasting komt vooral voor hun eigen rekening, ze doen het zichzelf en de samenleving aan.
En dan hebben we het nog niet eens over de hoge kosten voor het pabo onderwijs (belastingbetaler) dat twee keer zoveel leraressen moet opleiden als nodig.

Dus niet zeiken vrouwen in het onderwijs, ga eens meer uren draaien ipv 5 dagen weekend vieren en iedereen over de kling jagen.

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 20:21 | 14

Part time werkende vrouwen met thuis een kerel die wél fulltime kan werken. Je moet voor de grap eens door de week overdag door een middelgrote stad lopen en kijken naar het winkelend publiek: allemaal parttime werkende vrouwen die in de tussentijd het geld van hun man verbranden. Maar als je kijkt naar burn-outs en werkgerelateerd ziekteverzuim, dan steken die vrouwen er relatief met kop en schouders bovenuit.
Ik mag me ook gelukkig prijzen met een afdeling van circa 50 koppen, helft mannen en helft vrouwen. Fulltime werkende vrouwen kan ik op 1 hand tellen en dan hou ik 4 vingers over. Maar kijk ik naar ziekteverzuim, dan zie ik dat ze onevenredig veel ziek thuis zitten.
Ik zeg je, werken is niks voor vrouwen. Op de basisschool waar ik 1 kind op heb zitten, zie ik het ook gebeuren. Daar is om de haverklap een juf ziek en dan moet er worden vervangen. Of ze worden zwanger, dan ben je ze een half jaar kwijt en kort daarop komen ze aanzeuren dat ze wéér zwanger zijn. Dat stopt gelukkig na een paar keer maar als je bakvissen hebt werken, dan weet je wat je voorland is.
Ik pleit daarom voor mannen voor de klas, echte mannen. Wat ik nu op school zie lopen zijn homo's en met alle respect, zulke nichten kunnen mijn kind niks leren. Echte kerels die streng en rechtvaardig de kinderen leren rekenen en schrijven, de ouders de baas kunnen en ondertussen kinderen respect en discipline bijbrengen zodat ze klaargestoomd naar het voortgezet onderwijs kunnen. Mijn leraar kon vroeger prima inschatten welk kind alleen kon werken en welke wat hulp nodig had. Hij kon prima uitleggen en plakte en passant samen de band van je fiets zodat je ook wat meer leerde. En op kamp zette hij 10 tenten op zodat de jeugd dat later zelf kon. Maar je had ook af en toe een juf en dan zat je een jaar te wachten op een meester.
Maar we hebben het kind samen met het badwater weggeknikkerd en nu staan er voor de klas bakvissen en nichten. Prijs de heere als je een intelligent kind hebt want als je eventjes niet meekomt, kunnen die mutsen je niks leren. Als ze er überhaupt al zijn.

Busverhuur | 02-02-20 | 08:56

Tsja, de salarissen voor parttimers zijn te hoog, als die lager zouden zijn zouden ze meer uren gaan werken om de private lease van de kia picanto en de wintersport vakantie te kunnen betalen.

vranac | 02-02-20 | 10:38
▼ 11 antwoorden verborgen

Vroegbloeiers gaan nu al naar de Plus-, Uniek of de Verrijkingsklas. Kost je als ouder soms € 1000 per kind. De keuze voor je vervolgopleiding in klas 3 vind ik een goed idee. Slimme kids krijgen genoeg extra aandacht en hebben nog 9 jaar school/studie de tijd om bij te komen van hun ervaringen met kinderen die later loodgieter of buschauffeur worden.

Piet Karbiet | 01-02-20 | 20:17 | 5

@Ongeblustekalk | 01-02-20 | 20:38: "contactmomenten" Na zo'n braakmiddel heb ik even een contactmomentje met de porseleinen troon nodig.

Het idee van onderwijs per kind op maat is op zich prima, maar in de praktijk? Feynman vraagt zich terecht af of de leraar zich niet bijna geheel op de probleemgevalletjes gaat richten, terwijl het een vreselijke misvatting is dat de slimme kinderen eigenlijk maar weinig aandacht nodig hebben.

Muxje | 01-02-20 | 20:47

U bedoelt die raketgerelateerdeloodgieters. Zeg dat dan Piet. Opgevoede en oppassende normale kinderen versjteren de klas niet. Beetje denigrerend naar goede ambachtsmensen.

Rest In Privacy | 01-02-20 | 20:49

@Muxje | 01-02-20 | 20:47: Onderwijs op maat belast de lerares teveel. Voor probleemgevallen zijn er extra juffen die dat oppakken en slimme kinderen excelleren op de middelbare school en de uni maar dat vormen in het lager onderwijs is nergens voor nodig.

Ongeblustekalk | 01-02-20 | 20:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Helaas zijn de meeste docenten niet zo bevlogen..... vooral niet die parttime juffies die dachten voor het makkelijke baantje te gaan

trottle | 01-02-20 | 20:12 | 2

Bullshit, vanaf de eerste stages op de pabo weten ze al dat ze het zwaar krijgen. Klassen met 42 kids zijn niet eens meer uitzonderlijk, en dan ook nog de rugzakjes...

Herr Inspector | 01-02-20 | 20:17

@Herr Inspector | 01-02-20 | 20:17: echt kul die 42 kids per klas. Het zal voorkomen op een kutschool maar is weldegelijk uitzonderlijk. Stond op RTLnieuws een artikel met cijfertjes. Te vinden met google "grootte klassen basisschool"

sjef-van-iekel | 01-02-20 | 20:33

Terug naar ouderwetse leermethoden zou een stuk schelen.

snokkertje | 01-02-20 | 20:12 | 5

@Muxje | 01-02-20 | 20:29:
En die invaller was ook nog eens altijd dezelfde. Een pensionada die altijd beschikbaar bleef omdat kinderen zo leuk waren.

Cadaver | 01-02-20 | 20:48

@Cadaver | 01-02-20 | 20:48: Evengoed een mooie gelegenheid om die invaller eens flink te plagen. Helaas wisten die door de wol geverfde leerkrachten wel raad met ons...

Muxje | 01-02-20 | 21:04

@Muxje | 01-02-20 | 20:29: een nog groter verschil met toen: de klas samenstelling... het type leerling zeg maar.

lovekila | 02-02-20 | 07:51
▼ 2 antwoorden verborgen

Wat een somber stukje.

Johnny_Hoogerland | 01-02-20 | 20:09 | 3

Ik moest lachen.

keestelpro | 01-02-20 | 20:15

Wake up and smell the coffee. Onderwijs is al jaren een speelbal van politiek wensdenken. Gelukkig zitten de kleine inspectors op een basisschool met kleine klassen en vaste leraren. Toch wordt ook daar de lomschool van vroeger gemist. Leuk gelijke kansen maar helaas voor de ouders zijn kinderen erg ongelijk in gedrag en talent. Accepteer toch eens dat niets mis is met een ander schoolniveau.

Herr Inspector | 01-02-20 | 20:15

@Herr Inspector | 01-02-20 | 20:15: Idd schuld van de ouders. Die willen pronken met het niveau van hun kind om goeie sier te maken bij vrienden, kennissen en familie. Het welzijn van het kind is ondergeschikt aan de status van de ouders.

luto333 | 01-02-20 | 20:28

Misschien kunnen Syrische vluchtelingen het lerarentekort opvullen.
Dan leren de Nederlandse kinderen ook nog eens een andere taal en andere gebruiken. Handig voor de toekomst.
En Nederlands kennen ze toch al.

keestelpro | 01-02-20 | 20:07 | 3

Hebben ze in Duitsland geprobeerd.
Maar viel toch tegen om van totale analfabeten iets van te maken.
Misschien iets voor een politieke loopbaan?

joppo0 | 01-02-20 | 20:23

@joppo0 | 01-02-20 | 20:23: Goed idee, die analfabeten doen het waarschijnlijk beter dan zo'n PFAS-vrouwtje.

5611 | 01-02-20 | 21:30

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Nederland | Casino bonussen