achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Recap. Telegraaf richt nepwapen op Halsema

Jaaaa ff het legale woordridderwapen van het toetsenbord er bij pakken en van een afstandje een lekkere recap in je ass poppen.

Femke Halsema. Wat je zegt, een trut van een vrouw, met een vooralsnog weinig overtuigend track record als onervaren burgemeester van een stad die altijd balanceert op de rand van onbestuurbare chaos - ze kunnen er het vuil niet eens fatsoenlijk verbranden zonder dat rijk, provincie en belastingbetaler bij moeten springen. Getrouwd met een lul van een vent, Robert Oey, die bereid is een bedreigde ex-moslim voor de salafistenbus te gooien om zijn eigen falende fopdocu wat meer bloederige flair te geven.

Samen hebben ze twee kinderen, waaronder een zoon van 15 en die zoon heeft wat stoms gedaan. Dat doen zoons van 15, maar bij een burgemeesterszoon kan de schijnwerper daar net iets feller op komen te staan. Aldus werd een - verzwegen - aanraking met de politie van de  15-jarige met grote gretigheid door De Telegraaf ingezet om moeder Halsema pootje te haken. De Telegraaf van de van zwaarmoedige ethiek doordesemde braafbelg Gert Ysebaert, mind you.

Zoonlief pleegde op de avond van 14 juli een gewapende inbraak op een woonboot, liet mogelijk messen achter en probeerde een alarmpistool te dumpen op zijn (vruchteloze) vlucht voor de politie. Des avonds haalde zijn moeder hem van het politiebureau, zo berichtte De Telegraaf, die een en ander gulzig inkleedde als een groot probleem voor Halsema. Als je door je oogharen keek, bleef er echter niet veel meer over dan 'Puberjoch overtreedt wet in kruimelcriminaliteit zonder slachtoffers'.

(Verboden) nepwapen
Halsema schreef een tegenbericht waarin ze verklaart dat het niet om een 'gewapende inbraak' ging, maar om het inbreken in een leegstaande (en inmiddels afgesleepte - red.) woonark. Waar de Telebelg spreekt over een alarmpistool (gevonden op de boot?), heeft Halsema het in haar brief over een "(verboden) nepwapen". Een alarmpistool is geen 'nepwapen' (maar ook geen echt wapen), een verboden nepwapen is bijvoorbeeld zo’n balletjespistool, dat je onder andere in Spanje vrij kunt kopen (we hadden d'r vroeger zelf ook eentje). Halsema erkent in ieder geval dat haar zoon met een verboden ding rond liep. 

Haar zoon overtrad dus de wet, of meerdere wetten, met zijn inbraak, vandalisme (brandblussers leegspuiten) en het bezit van een verboden nepwapen. Maar zijn acties lijken een losstaand incident, dat niet gerelateerd is aan zware, moeilijke of gevaarlijke dossiers waar Halsema als burgemeester verantwoordelijk voor is. Zoonlief is geen bendelid, zijn acties hebben geen connectie met de omvangrijke drugscriminaliteit (laat staan met de bijbehorende liquidaties). Hij wilde geen We Are Here'tje doen, was niet institutioneel homo-intolerant, stak geen stok in de spaken van de hoofdstedelijke vuilnisverwerking (integendeel: de verlaten en vervallen boot is weggesleept!), hij pleegde geen gewapende overval of tasjesroof, had geen betrokkenheid bij toeristenoverlast en ook met het gehannes rond de Cornelius Haga-madrassa hebben zijn acties niets te maken.

Nepwapens in de handen van overvallers zijn eng, in de handen van een puber is het vooral stoer speelgoed. Dus hoe raakt dit aan het functioneren van Halsema als burgemeester? Het is vooral vervelend voor Halsema als moeder - en in die zin inderdaad primair een privékwestie waarbij de Telebelg met een te zwaar aangezette beschuldiging overduidelijk naast hun doel schiet, omdat ze herkenbaar pubergedrag niet onvoorwaardelijk kunnen linken aan haar bestuurlijke rol - althans niet zo hard dat het drie pagina's chocoladeletters kan verantwoorden.

Voorspelbare ideologische linies
Woensdagmorgen waren vrijwel alle media er als de kippen bij om het grootst gebrachte nieuws van de Tele over te nemen. Ook de komkommerprogramma's op Grindpad FM raakten er niet over uitgeluld. Maar ná het knippen en plakken van de concurrent, stak ook de - voorspelbare - storm van verontwaardiging op. Hoe DURVEN ze, aan de Basisweg, om een kind zo voor de bus te gooien, enkel om z'n moeder te grazen te nemen? De rangen sloten zich langs voorspelbare ideologische linies in de loopgraven van (voornamelijk) linkse media en commentatoren. Tele, fout in de oorlog - het galmde weer de hele dag. Nogmaals: nadat iedereen eerst het nieuws zelf groot had overgenomen.

Op basis van al het bovenstaande is er nog wel een lans te breken voor de zelf natuurlijk immer onbezoedelde schildmaagden van Hunne Heiligheid Halsema. Verdedigers van de Teleberichtgeving wringen zich op hun beurt in bochten om stupide puberaal kattenkwaad - want dat is het gewoon wel - tot zware criminaliteit te verheffen, maar kennelijk is er ondanks haar bepaald nog niet wervelende en verheffende BM-schap toch niet voldoende stront te vinden om haar echt met de nuffige neus in te kunnen drukken.

En de afscherming van zijn naam in het politiesysteem dan!?
Desalniettemin blijft één aspect van het verhaal sowieso overeind: politiebronnen die tegenover de Telegraaf verklaarden dat de naam van Halsema's zoon werd afgeschermd in de politiesystemen. “Meerdere politiemensen zeiden van hogerhand opdracht te hebben gekregen om te zwijgen over het incident. De persoonsgegevens van de burgemeesterszoon stonden afgeschermd in de politiesystemen", schrijft de krant. Halsema beweert in haar eigen brief dat ze daar niet zelf om verzocht heeft (maar ze ontkent het dus ook niet), en dat de zaak juist was "overgedaan aan het parket Haarlem om te vermijden dat er een verwijt van bevoordeling of de suggestie van een ‘doofpot’ zou kunnen ontstaan."

Toch is die suggestie van bevoordeling of doofpot wél ontstaan door precies deze verklaringen van agenten. Was die naam inderdaad afgeschermd en zo ja, waarom? Dit is waar FvD Amsterdam - die haar democratische controletaak vooralsnog als enige echt serieus lijkt te nemen - een antwoord op wil. Als het waar is, dan wordt er binnen het politiesysteem (waar Halsema de hoogste baas van is) kennelijk een vorm van klassenjustitie gehanteerd, en hoewel Halsema (uiteraard) ontkent dat zij daar zelf om verzocht heeft, mag ze daar nog wel kritisch over bevraagd worden in de gemeenteraad. Wat Forum dus ook van plan is, getuige dit uiterst genuanceerde tekstje op Facebook

Democratie gedijt bij openheid
Dat brengt ons op het laatste punt: Waarom heeft Halsema er voor gekozen dit niet zelf kenbaar te maken? Dit is waar ze (weer) een wankele indruk maakt als bestuurder. Openheid vooraf, zelfs in summiere bewoordingen in de trant van 'Mijn zoon was betrokken bij enkele wetsovertredingen, waarvoor hij is aangehouden. Voor het goede verloop handelt niet parket Amsterdam, maar parket Haarlem de zaak af, en in de tussentijd hebben wij thuis een paar stevige gesprekken met de puberklier in kwestie gevoerd. Tevens gaan we de struiken in de achtertuin snoeien', zou haar verhaal sterker hebben gemaakt. Tuurlijk, dan krijg je ook gezeik in de (sociale) media over je 'falen als moeder' of zelfs als burgemeester, maar dan kan een krant die het verhaal onvermijdelijk toch wel achterhaalt er niet achteraf een enorme show van maken. De burgemeester dient immers de stad, niet andersom, en dat geldt ook voor de wetshandhavende organisatie waar zij als voorzitter van de driehoek mede leiding aan geeft. Dit is nog steeds een democratie.

Wat de puberzoon zelf betreft. Moeten we niet gewoon blij zijn dat hij tenminste geen quinoa-knagend safe space sneeuwvlokje is dat de hele dag in SJW-retoriek voor een socialistische heilstaat strijdt door andersdenkenden op social media voor "racist" en "fascist" uit te maken als ze ironie gebruiken in hun uitingen? Laat dat joch maar lekker buiten spelen hoor - beter voor iedereen.

Enfin. We hebben in ieder geval gelachen om de voorspelbaarheid waarmee dit hele spektakel zich voltrekt.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.