achtergrond

Geenstijl

OK Klimaatspijbelaars. NU WEER ZELF NADENKEN!

Hogere doelen bereik je niet met spijbelen. En je gaat er de aarde zeker niet mee redden. Hoe dan wel?

OK scholieren. Zaterdagschool! Het klimaat is het nieuwste linkse strijdros om fier op binnen te rijden. Alle redelijkheid moet overboord voor het nieuwe geloof, en zo staan de volwassenen plots te juichen voor scholieren die 'spijbelen voor het klimaat'. En als je daar vraagtekens bij zet, ben je meteen "cynisch" of een "klimaatontkenner".

Nou zijn wij allebei niet hier, want we zien heus wel dat de mens een spoor van vernieling over de planeet trekt. Maar deze ouwe spijbelveteranen zijn ook nuchter genoeg om te weten dat je hogere doelen niet bereikt met spijbelen, tenzij het eten van een kroketje uit de muur tijdens een potje tafelvoetbal met je makkers in een coffeeshop om de hoek je life goal is. Kortom, die volwassen klimaatkrijsers moedigen volstrekt het verkeerde gedrag aan (en iemand moet daar eens iets van zeggen want het is nogal belachelijk).

Onder die malle volwassenen zijn gekkies die met droge ogen beweren dat de wereld over 12 jaar vergaat en wij snappen ook wel dat je daar als 15-jarige scholier een beetje nerveus van wordt. Zeker als je ouders er niet bij vertellen dat zulke uitspraken stomme onzin & boosaardige bangmakerij zijn. Want rond klimaatverhaal is een kerk gebouwd en je weet hoe het werkt in een kerk: daar vertellen ze je een verhaal waar je geen lastige vragen bij mag stellen, maar waar je gewoon in moet geloven. En stil je koekje naar binnen moet knagen.

Wat je ouders ook niet vertellen, is dat het klimaat nogal lastig te redden is als er steeds meer mensen op deze bol komen. 3 miljard in 1950, vier keer zo veel in 2050. En die willen allemaal eten, drinken, poepen en CO2 uitbraken. Een derde van de planeet woont in India of China en dat zijn twee hard groeiende economieën waar ENORM VEEL brandstoffen worden verstookt en consumptiemeuk wordt gemaakt en daar houden ze echt niet mee op als jullie op het schoolplein met een boos bordje gaan wapperen.

Stephen Hawking (eindbaas, RIP) zei jaren geleden al: het is allang te laat met dat klimaat, onze ecosfeer behouden is een illusie, we kunnen beter een andere planeet vinden. Het aanmoedigen van klimaatspijbelen is dus nogal tijdverspilling, want die volwassenen staan je een worst voor te houden dat we de planeet schoner door kunnen geven en zo, maar geloof ons: dat lukt echt niet met 12 miljard mensen. (Bovendien mag je helemaal geen worst meer eten want dat is óók slecht voor het milieu.)

Een andere planeet vinden is ook nogal lastig, zo goed zijn die SpaceX raketten ook nog niet (en Elon Musk zegt wel eens wat eigenzinnige dingen dus de klimaatmensen zullen hem op een bepaald moment ook wel een dolk in de rug steken, let maar op). Dus, wat moeten we wel doen? Blijf je buiten staan met je lollige puberbordje of ga je AAN HET WERK? Hier alvast een voorzet:

Stijlloze Spijbelopdracht! Los het klimaatprobleem op

Het echte probleem is niet uitstoot maar bevolkingsgroei. NIEMAND heeft een oplossing voor de bevolkingsgroei, niemand. In 2050 zijn er 12 miljard mensen. Dat is waarschijnlijk niet meer te voorkomen (tenzij je een continent van de planeet wil nuken maar daar wordt het ook niet leefbaarder van), en de aarde, althans de ecosfeer, is dus reddeloos verloren. Dáár moet de discussie over gaan: het is voorbij, wat doen we nu? In de oceanen gaan wonen? In de ruimte? Klimaatconferenties en economische bijeenkomsten waar 1700 privéjets naar toe vliegen om Rutger Bregman boos om meer belastingen te horen vragen aan Bono van U2 gaat het niet oplossen. Het enorme aanpassingsvermogen en de vindingrijkheid van de mens aanspreken misschien wel.

Scholieren zijn & hebben de toekomst. Maar stap 1 is wel: BLIJF ZELF NADENKEN. Spijbelen lost niks op. Oude mensen of "boze witte mannen" de schuld geven heeft echt geen zin. Roepen dat mensen "cynisch" zijn, of "klimaatontkenners" levert je ook geen vrienden op. Sowieso is met schuldvingers wijzen naar anderen echt heel lui en laf. In tegenstelling tot ouders die denken dat je goed bezig bent door niet naar school te gaan, nemen wij je wél serieus en dagen we je uit: ga terug in de boeken. Ga een vak leren. Laat je hersens werken. Verzin zelf eens iets als je wat op wilt lossen.

Wie bedenkt de beste oplossing voor het klimaat, de overbevolking, een hyperdrive of hoe we in de oceanen kunnen wonen als Aquaman. Of dichter bij huis: hoe bouwen we in dit zevende dichtst bevolkte land ter wereld betere dijken en waterwerken om ons tegen stijgende zeespiegels te  beschermen? We hebben niet echt prijzengeld (klein blogje en zo), wel stickers en geinige stressblokjes, maar de echte hoofdprijs is natuurlijk: EEN SCHONERE AARDE VOOR IEDEREEN! Onbetaalbaar. Ideeën? Tekeningen, ontwerpen, AutoCADs of gewoon de groetjes uit de coffeeshop mogen naar redactie@geenstijl.nl.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.