Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten – Klimaatakkoord struikelt over badeendje

Mag niet

De landelijke rellen in Frankrijk door de gele vestjes begonnen na een voorstel van Macron. In naam van het milieu zou brandstof in een paar jaar snel duurder worden en elektrische auto's kregen €6000 subsidie. Loonslaven en ondernemers die nog net hun hoofd boven water kunnen houden, zien hun mobiliteitskosten exploderen, zonder ooit van een gesubsidieerde elektrische auto te kunnen dromen. 

Mark Rutte neemt die filosofie in zijn klimaatakkoord klakkeloos over, met hetzelfde bedrag. Subsidie voor rijken, lasten voor de onderkant van de maatschappij. In Frankrijk sloeg toen de vlam in de pan. Minima kunnen het niet meer betalen om te gaan werken als ze afhankelijk zijn van een auto. Ga maar fietsen, want het duurzaamheidsplan voorziet niet in een verdubbeling van het openbaar vervoer.

De warmtepomp wordt op dezelfde manier opgedrongen. Eerst duurder aardgas om mensen te motiveren na te denken. Alsof die allemaal kunnen investeren in een alternatief. Daarna een gedeeltelijke subsidie voor overstappers. Ook in dat dossier mag iedereen eerst bloeden, en krijgen de eerste overstappers een fooitje die de kosten niet dekt. 

Voordat een woning mag dromen over een warmtepomp, wordt deze eerst volledig geïsoleerd en voorzien van een ventilatiesysteem dat warmte terugwint. Anders redt het lieve pompje het sowieso niet. Daarbovenop is vloerverwarming noodzakelijk omdat het pompje leunt op laagtemperatuurverwarming. De woning slopen en opnieuw beginnen is soms beter of goedkoper.

lekker

Het kabinet doet de transitie af als een financieel probleem, wat met het bijdrukken van fictief geld op te lossen is. Alleen zijn deze enorme kosten een representatie van een economisch probleem: namelijk hoe extreem arbeidsintensief deze operatie is. De huidige woningbouw stagneert door structureel personeelstekort. De bouwvakkers om dit klimaatakkoord uit te voeren bestaan niet.

De huizen die het afgelopen jaar van een warmtepomp zijn voorzien, kregen vaak een hybridesysteem dat op winterse dagen terugvalt op gas. Een volledig elektrisch systeem gaat een piekvraag op winterse dagen creëren, dagen waarop elektrische auto's ook al verdubbelen in energievraag, dagen waarop het aanbod van duurzame energie door gebrek aan zonlicht zielig is.

Het klimaatakkoord oreert over zonnepanelen en windmolens. De illusie wordt gewekt dat de combinatie van deze twee zorgt voor een gelijkmatige, continue en betrouwbare energieproductie die goed aansluit op de vraag. Het adagium is dat als de zon niet schijnt, de wind wel waait en omgekeerd. De aanname is onjuist, en sinds 2008 bekend als de badeendgrafiek.

Op een normale dag worden mensen wakker voordat de zon opkomt, en beginnen dan al met een energievraag, die niet duurzaam beantwoord wordt. Tegen de tijd dat de zon wel opkomt, draait de situatie om. Het aanbod van zonne-energie is in Californië al zo groot, dat de resterende energiebehoefte lager is dan 's nachts.

Zo lang duurzame energie een klein deel is van de energievoorziening, worden dit soort effecten opvangen door snel reagerende gasturbinecentrales. Andere energiecentrales zijn te traag, en dan ontstaat het risico dat energie tijdelijk wordt weggegooid. Als duurzame energie dominant wordt, kan er meer geproduceerd worden, dan er consumptie is. Duitsland zat vorig jaar april al op 85% van de vraag.

Alleen is er nog geen systeem opgenomen om gecontroleerd energie weg te gooien, tijdelijk op te slaan of panelen af te koppelen. Daarom wordt bij overproductie het elektriciteitsnet instabiel. Ons energiestelsel is nu nog volledig vraag-gestuurd. De afnemer bepaalt hoeveel energie er per moment wordt afgenomen, duurzame energie is aanbod-gestuurd. Die twee gaan botsen.

OPTIEFEN MET BADEENDEN

Een ander probleem zit aan het eind van de middag. De opbrengst van panelen keldert, de wind gaat niet altijd netjes waaien, terwijl de energievraag agressief stijgt. Iets wat nog erger gaat worden als straks massaal elektrische auto's bij thuiskomst aan de lader gaan. Hier moet de netbeheerder dagelijks een konijn uit de hoge hoed toveren.  

Dat kan alleen op een duurzame manier als elektrische energie op enorme schaal tijdelijk kan worden opgeslagen. Dat de piek van productie rond de lunch bewaard wordt voor de piek van consumptie aan het einde van de middag. Het klimaatakkoord vergeet op dit punt een noodzakelijke investering in accupakketten, van duizenden euro's per woning.

Dan blijft nog over dat de energievraag in de winter groter is dan zomers. Evenals de duurzame energieproductie in de zomer groter is dan in de winter. Deze twee effecten versterken elkaar. Een half jaar energie opslaan is onhaalbaar, de enige vorm van duurzame energie die op afroep beschikbaar is, zijn Noorse stuwmeren, dus eist dit akkoord dure investeringen in kabels.

Waarmee het patroon van importafhankelijkheid compleet wordt. Vraag gestuurde elektrische energie, accupakketten, elektrische auto`s, windmolens en zonnepanelen worden voornamelijk in het buitenland geproduceerd. Dit heeft een negatief effect op onze handelsbalans & werkgelegenheid en daarom een negatief effect op de langdurige houdbaarheid van dit klimaatakkoord.

De hiaten in dit klimaatakkoord maken haar onuitvoerbaar, onbetaalbaar en asociaal.  

Reaguursels

Inloggen

wat een list en bedrog verteld men over het klimaat, op alle bomen en planten groeien de kostmossen geweldig dus een goed teken, o ja ook geen last meer van zure regen. Wat ik heel jammer vind dat de wetenschappers niet duidelijker aanwezig zijn met argumenten. Hoe de cijfers zijn voor een klein land ten opzichte van de wereld. Het is echt lachwekkend dat je dit verhaal van klimaat kan verkopen in de tweede kamer. Betekent alleen niet geschikte bestuurders. Het is hopen op een Nederlandse lente om bevrijd te worden van klimaatdwazen.

foxhunter | 30-12-18 | 22:19

wie gaat al die warmtepompen betalen en hoe? Nou wie is wel duidelijk, maar HOE gaat u het betalen?

Voorwaar hetvolgende woord des doods dat is uitgevonden om u nog verder in de schulden te helpen:

GebouwGebondenFinanciering

U krijgt GRATIS een verplichte lening op uw huis! Hey maar hij ligt op U maar op uw huis! Dus waar zeurt u over! Maar maak wel even elke maand die rente en aflossing over!

Ir. Wilhelmus | 30-12-18 | 21:26

Goochel eens op "warmtebatterij"

revolte | 30-12-18 | 21:20

Onderteken het klimaatmanifest!
De inhoud kort samengevat: de Klimaatwet is een non-oplossing voor een imaginair probleem, aldus 25 deskundige Nederlanders.
.
www.climategate.nl/ik-steun-het-manif...

Lentehaas | 30-12-18 | 19:27

Met de zonne-energie's middags water middels hydrolyse omzetten in zuur- en waterstof. Dit waterstof opslaan in ons gasleidingnetwerk wat hier prima voor geschikt is, of in ieder geval vrij goedkoop hier geschikt voor gemaakt kan worden.
Auto's, gasfornuizen en cv-ketels stoken op groen opgewekt waterstofgas lijkt me veel haalbaarder en groener dan alles op accu's te laten draaien. Die grondstoffen moeten ook ergens vandaan komen en de levensduur is veel korter dan van een leidingstelsel.
Geen onderzoek naar gedaan en ik ben ook onvoldoende scheikundig onderlegd, maar weet iemand wat voor mengsel je krijgt als je waterstof mengt met aardgas? Is dat iets wat je op een veilige manier kan laten ontbranden? Dan hoeven we misschien niet eens of veel geleidelijker van het gas af. Er zal dan wel iets van een verdeler o.i.d. centraal in iedere wijk gezet moeten worden, of de nieuwe generatie machines moeten voor dit mengsel geschikt gemaakt worden. Er zijn zo veel meer manieren om duurzamer om te gaan met onze grondstoffen, nu klakkeloos miljarden investeren in een systeem wat alleen draait dankzij subsidies lijkt me niet de goede oplossing.
Echte probleem blijft overigens de explosieve bevolkingsgroei. Elk mens op de wereld streeft naar de manier van leven zoals wij dat hier doen. Er is genoeg voor iedereen, maar niet voor ieders hebzucht zei ooit iemand. Die hebzucht zit er een beetje ingebakken, doe je niet veel aan. De hoeveelheid mensen is de schakel die aangepast moet worden om het evenwicht te bewaren. Mand.

Timide_Aso | 30-12-18 | 18:40 | 2

@mezelf, eerste link op google:
datumprikker.nl/p8xyayskiqn5i543
Gasnetwerk werkt prima op een mengsel 30% waterstof, 70% aardgas. Lijkt mij een veel beter idee!

Timide_Aso | 30-12-18 | 18:59

en al dat water op je kookplaat?

Ir. Wilhelmus | 30-12-18 | 23:21

Hoe is het eigenlijk met de zure regen??

taylor 1000 | 30-12-18 | 18:39 | 1

De zure regen die jaren geleden de naaldbossen kaal maakte is verdwenen door gebruik van gaswassers in de industrie. In deze gaswassers wordt H2S omgezet in elementaire zwavel, dus S. De zwavel (S) kan daarna worden omgezet in SO4,en dus als kunstmest worden ingezet in de landbouw.

LimbabweWillem | 30-12-18 | 22:38

Een politicus kan alleen wat met zijn mond, mooi praten en af en toe jokke, he Rutte, iets met hun handen bijv. een schilderijtje ophangen kunnen ze niet. Zit er toevallig één bij de kwis "het mes op tafel" dan blijkt dat (hij/zij of moet ik schrijven het?)een eenvoudige sommetjes niet uit het hoofd uit kan rekenen.
Het is zo gemakkelijk om in een vergadering af te spreken dat in 2030 alle woningen aardgasvrij moeten zijn, dat kan de grootste klojo! Vervolgens gaan deze mooipraters er van uit dat de technici het wel oplossen en dat gebeurt ook vaak want bedrijven zien een mogelijkheid om geld te verdienen. Als dan blijkt dat het onbetaalbaar wordt dan komen onze politici met de "lenen.nl" oplossing want toegeven dat ze iets afgesproken hebben wat financieel niet haalbaar is doen ze niet want ze voelen zich zo verheven boven het klootjesvolk en zij weten wat goed voor u is.
We hebben een democratie die niet meer functioneert omdat ze niet in hun verkiezingsprogramma zetten wat ze echt van plan zijn en als ze iets gaan doen wat niet in hun verkiezingsprogramma stond zoals BTW verhoging, dividendbelasting afschaffen enz. dan hebben wij, het volk, geen mogelijkheid meer achteraf om hier op te reageren omdat we bij de verkiezingen hier niet over konden stemmen en nu dus over over dit onderwerp een referendum willen hebben, met dank aan D66 de volksverlakkers. Wat er nu in Frankrijk met de gele hesjes gebeurt is het gevolg van het feit dat er geen goede democratie meer is.
Gas is een schone brandstof en kan uit Rusland goedkoop geïmporteerd worden, doe dit want de gaswinning in Groningen moet zo snel mogelijk stoppen! Ga daarna eens op een normale manier bestuderen wat de beste en haalbare oplossing is om minder CO2 uit te stoten en aan bepaalde voorwaarde m.b.t. CO2 uitstoot te voldoen. Misschien kom je dan tot de conclusie dat de beste oplossing is de bevolking in NL niet te laten groeien maar af te laten nemen naar bijv. 10 miljoen mensen die gewoon gas kunnen stoken en auto blijven rijden.

johnelec | 30-12-18 | 15:20 | 3

Politici zijn bij allemaal dommige alpha's met een achtergrond in de sociale studies doorspekt met ideologieën. Ze hebben niet geleerd kritisch te denken en ze vinden holle retoriek belangrijker dan een logische consistente redenering. Je moet ze lekker laten polderen onder elkaar maar niet de macht geven om ingewikkelde en technische vraagstukken op te laten lossen. Dat kunnen ze niet want daarvoor zijn denkers nodig, oftewel de beta's die zij eigenlijk minachten. Ze zijn wat ze anderen vaak verwijten: onderbuikers pur sang.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 16:18

jan99 | 30-12-18 | 17:35
Thanks. Dat is inderdaad precies het punt dat ik wilde maken.

Joris Beltsin | 31-12-18 | 00:11

@Feynman

"Ons energiestelsel is nu nog volledig vraag-gestuurd."

Een nuance; energie wordt vooraf ingekocht door energiemaatschappijen. Afwijkingen op de vooraf ingekochte hoeveelheid is DUUR. Om deze reden wordt er extreem veel tijd en energie in gestopt om met behulp van modellen de gevraagde energie vooraf in te schatten.

Dat betekent dat het voor het overgrote deel van de vraag prima te doen is om, bijvoorbeeld, controlestaven uit een nucleaire reactor te trekken en opwekking aan te jagen. Problemen ontstaan voornamelijk bij onregelmatig en onvoorspelbaar weer.

Systemen om opgewekt overschot op te slaan bestaan wel degelijk. Aardige voorbeelden zijn gebaseerd op omzetting naar chemische of kinetische energie. Denk naast chemische opslag (batterijen) dus zeker ook aan het volpompen van een stuwmeer of het in beweging brengen van loodzware vliegwielen.

energystorage.org/energy-storage/techn...

Dergelijke systemen zijn nu al onmisbaar om een enigszins constante spanning op het net te houden. Vraag een audiofiel verder naar de nuance in die "enigszins constante spanning".

Joffri | 30-12-18 | 14:43 | 3

En waar in Nederland een stuwmeer? Minimaal hoogteverschil moet 10 meter zijn om er iets mee te kunnen!

Atlantis-95 | 30-12-18 | 14:50

@Atlantis-95
LOL, je haalt de woorden uit mijn mond. En je zal het water er eerst in moeten krijgen.
Iedereen in nederland aan de batterij?

Datgingniegoed | 30-12-18 | 16:59

Nee, geen stuwmeer hier maar lees over de efficiëntie van het vliegwiel.

Joffri | 31-12-18 | 00:49

Alle realistische argumenten ten spijt - ook dit uitstekende artikel - gaan de discipelen van de klimaatreligie niet van de wijs brengen. ZIJ zien namelijk een enorm probleem en JIJ gaat daarvoor opdraaien.
Het meest amusante is, zoals Feynman ook stelt, de verandering van een vraag-gestuurd energiestelsel naar een aanbod-gestuurde. Dit laatste verraadt eigenlijk al de diepere bedoelingen en drijfveren van de milieubeweging en 'groene' partijen. 'Het roer moet om' naar een planeconomie. Want aanbod-gestuurd vergt planning vooraf, en we weten inmiddels maar al te goed hoe de overheidsgestuurde planeconomie uitpakt. Venezuela is weer het laatste voorbeeld van een planeconomie in combinatie met een ideologisch gestuurde elite die het land met de rijkste olievoorraden ter wereld aan de bedelstaf heeft gebracht. De bekende oude plaatjes van lege winkels en omhoog geschoten criminaliteit.
De progressieve droomstaat Californië is eveneens een succesverhaal in hoe je eigen leefomgeving ten gronde te richten. Aangezien wetten er niet zijn om te handhaven (hallo Nederland) loopt alles maar naar binnen en gaat klandestien in de bossen bivakkeren. Verslaafd of gewoon gestoord, open vuurtjes en hé, bosbranden! Poepen doe je gewoon op straat, dat soort taferelen.
In de rose psychose waar links zich in bevindt, is geen ruimte voor bezinning. Ook bij dit 'klimaatakkoord' is niet gekeken naar wat de gevolgen zullen zijn voor dit land en de bevolking. Ogen dicht en experimenteren maar.

Datsun_Cherry | 30-12-18 | 14:28

Verraders Van de Democratie

Bolder | 30-12-18 | 14:24

"Een ander probleem zit aan het eind van de middag ... de wind gaat niet altijd netjes waaien"
Sterker nog, rond de zonsondergang is het vrijwel altijd windstil.

Boris die Sauertopf | 30-12-18 | 14:21

www.usef.energy/ Vind dit wel n stukje nuance. Misschien iets meer technologie in de reageursels stoppen...

aanvallah | 30-12-18 | 13:28 | 1

aanvallah | 30-12-18 | 13:28,

De eerste wet van Dandruff; linkspammerts hebben altijd ongelijk.
Als jij niet zelf kan uitleggen wat anderen jou hebben wijsgemaakt, dan heb je de materie niet begrepen. En ben je dus (x) ongeschikt om erover mee te praten.

Dandruff | 30-12-18 | 13:53

Wat ik vaak mis in deze discussie is dat de "energietransitie" niet tot een daling, maar juist tot een flinke stijging van co2 uitstoot gaat leiden. Dat heeft een aantal redenen.
1. Bij productie en transport van elektriciteit gaat ruim 50% verloren.
2. De energetische inhoud van elektriciteit is lager dan die van gas, dus je hebt er 2 tot 3 keer meer van nodig om dezelfde pan aardappels op te warmen.

Dus;
- je kunt je huis warmhouden met gas;
- of met elektriciteit; dat met 2 keer zoveel gas is opgewekt;
- en bij koken en douchen is het verschil nog veel groter.
Tel daarbij op dat warmtepompen nauwelijks warmte geven, en alleen werken als ze 24/7 aanstaan èn als je huis luchtdicht is afgesloten; wat 24/7 mechanische luchtverversing vereist. Ook in de zomer als huizen met "vervuilende" gasgestookte CV niks verbruiken.

De energietransitie is dus niet alleen onbetaalbaar en onhaalbaar. Juist voor wie oprecht in het co2 verhaal gelooft werkt het bovendien totaal averechts.
Meer elektriciteitsverbruik = meer co2 uitstoot.
Dat niemand in de groene lobby daar over nadenkt geeft aan dat ze òf totaal onwetend zijn, òf zelf hun eigen sprookjes niet geloven. Dan gaat het dus echt alleen maar om ontwrichting van de maatschappij, en om zelfverrijking (hoi Nijpels).

Dandruff | 30-12-18 | 13:12 | 4

ja-ja-nee-nee | 30-12-18 | 13:32,

Ik denk niet dat er maar een oplossing is. Thorium centrales stoten misschien geen co2 uit, maar hebben wel de andere genoemde nadelen van elektriciteit;
- rendementsverlies;
- lagere energetische inhoud;
- te weinig capaciteit op het huidige stroomnet;
- dus noodzaak dat voor tientallen miljarden euro's aan te passen.

Op termijn kunnen we best stapje voor stapje, weloverwogen overstappen op andere vormen van energie. Niet gokken op een paard, en ook niet te overhaast, zodat we niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Maar de huidige waanzin om een relatief schoon en goedwerkend gasnet dat miljarden gekost heeft weg te flikkeren is echt een probleem. Daar wordt door een paar invloedrijke mensen geld aan verdiend, vandaar.

Dandruff | 30-12-18 | 14:07

Ja, en dan ga je isoleren en komt er een hogere luchtvochtigheid en misschien zelfs schimmel waardoor mensen uiteindelijk vaker naar de dokter kunnen gaan.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 14:54

Atlantis-95 | 30-12-18 | 14:54,

Klopt, helaas legio voorbeelden.
Ik zag ooit een documentaire over een reeks ernstig zieke baby's in een arme wijk in de VS. Uiteindelijk bleek er een nare schimmel in het ventilatiesysteem te huizen, die was ontstaan in te vochtige kelders.
En de in waterdamp overdraagbare veteranenziekte dankt haar grootste "successen" aan aircosystemen.

Dandruff | 30-12-18 | 15:32
▼ 1 antwoord verborgen

Als iedereen zuiniger gaat doen maken ze gewoon weer alles duurder. Het gaat om de winst, niet om het milieu. Groen is een product geworden.

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 13:07 | 1

ik zie weinig groen met deze plannen... groen en geel ja van mijn partner.. die weer een rekening opent..

fikkieblijf! | 30-12-18 | 13:09

De bevolking blijft maar stemmen op VVD, CDA, D66 G.L., PvdA en SP. tja die stemmers moeten ook niet zeuren als ze in 2019 in de financiële problemen komen .

Mo het varken | 30-12-18 | 13:02 | 3

Juist!!

taylor 1000 | 30-12-18 | 13:33

Op 23 mei mag je op Fransje Timmerfransje stemmen!

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 13:54

Als je gelooft dat verkiezingen nog steeds eerlijk verlopen ik niet in ieder geval.
Ze vernietigen niet voor niks al het bewijs binnen 3 maanden terwijl wij allerlei papieren 5 jaar of langer moeten bewaren.

Sjonie01 | 30-12-18 | 13:58

Nederlandse gemeenten moeten uiterlijk 2021 in hun warmteplan bekend maken hoe ze per wijk woningen energieneutraal gaan maken.
Dat wordt dus weer een aanbestedingstrajectje met A.Jorritsma bouw, Nijpels ingenieurs en Verhagen/Brinkman bouw adviseurs.

Ben7943 | 30-12-18 | 12:58 | 3

Die zitten al weer handenwrijvend klaar. Lekker regelen. Gelukkig is er wat te regelen voor een mooi salaris.

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 13:08

Oh nee toch, nog meer regels en ambtenaren. Het is wachten op de economische recessie, zodat de ambtenaren er massaal gaan uitvliegen.

ja-ja-nee-nee | 30-12-18 | 13:35

Gemeenten moeten het vuile werk opknappen, omdat de beleidsmakers zich in een spagaat hebben gewerkt door akkoord te gaan met dat klimaatakkoord. Wat denk jij wat voor tegenstand dit gaat geven in de wijken als jij wordt geconfronteerd met een warmtepomp a 10k en aanvullende isolerende maatregelen a 20-40k. Dank je de koekoek, daar gaat de politiek nog heel veel gedoe mee krijgen!.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 15:00

En dan allemaal aan de warmtepomp die op elektra draait, voor dat deze elektra bij uw stopcontact is al meer dan 40% transportverlies!

Mo het varken | 30-12-18 | 12:58

DIT artikel moet worden verspreid!

Verderkijkert | 30-12-18 | 12:48 | 2

Op internet zetten zodat iedereen erbij kan!

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 12:55

wat een sprookje en de rest van wereld kookte en stookte nog lang en gelukkig op gas en andere fossiele brandstoffen

Rest In Privacy | 30-12-18 | 12:42

Kan Geenstijl eens navragen wat ze gaan stoken in de kassen?

IPNP | 30-12-18 | 12:35 | 2

Misschien iets uit het riool of zo

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 13:09

De meeste kassen draaien op een grotere generator draaiend op gas (LM6000 of LM9000 turbines) of rode diesel. De energie behoefte is 24/7, het net kan niet altijd leveren en eigen opwekking is meestal goedkoper.

Conego | 30-12-18 | 13:30

Ik heb nu toch wel een ernstige vermoeden dat deze overheid aan collectie gekte lijdt. Maar wat nog erger is, is dat er een grote groep burgers er achteraan hobbelt en zich in alle bochten wringt om te voldoen aan de opgelegde idiotie.

lanexx | 30-12-18 | 12:30 | 1

Ja en nu weet u waarom Trump uit dit verdrag is gestapt. Hup Trump.

Trump houd zich aan al zijn verkiezingsbeloften (Parijs, Terugtrekken troepen uit Syrië, enz enz enz) en gebruikt zijn verstand.

Dit is een combinatie die nergens in de westerse wereld voorkomt.

ja-ja-nee-nee | 30-12-18 | 13:18

De VVD, Volks Vijandige Dwazen, en hun slijmerige coalitie vriendjes kun je niet vaak genoeg hun hufterigheid inpeperen. Mooi gedaan, Feynman!

eastender | 30-12-18 | 12:25 | 1

VolksVerlakkende Dievenbende

Brou Is Back | 30-12-18 | 14:35

De humor is dat er nu alleen na de oplossing als zijnde iedereen een warmtepomp ,en huis isoleren en een elektrische auto, en alles komt goed. Maar als nu inderdaad blijkt dat het niet gewerkt heeft, de zeespiegel toch stijgt, en dat we ons geld beter daar in hadden kunnen investeren. Nu kan ik niet wachten tot Amsterdam en Den haag wegspoelen, samen met de rest van de rampstad, scheelt een hoop problemen. Maar we hadden het geïnvesteerde geld ook kunnen gebruiken om dat te voorkomen (zodat die mafkezen uit de rampstad niet naar brabant en de achterhoek komen om daar de boel te verzieken). De dijken verhogen, nieuwe technologie om het bestaande nederland droog te houden etc. Dit plan zoals het er nu is, is wedden op een paard waarvan je niet eens weet of het wel kan lopen.

brie-de-penis | 30-12-18 | 12:18 | 6

@ brie
Hoe worden al die oude woningen in de steden En dorpen geïsoleerd?
Waar haalt een flatgebouw zijn stroom vandaan? Zonnepanelen elders plaatsen kan een oplossing zijn. Echter de vraag rijst en of Nederland dan wel groot genoeg is vor al die zonnepanelen. M.i. zijn zonnepanelen maar een deeloplossing.
Waterstof als brandstof i.p.v. aardgas kost ook energie bij het fabriceren. Het leidingnetwerk ligt er al. Wel even geurtje aan toevoegen zoals bij aardgas. Anders krijgen we explosieve toestanden in dit land en dat moet je niet willen.

F. Jacobse | 30-12-18 | 13:17

Als de Randstad onderloopt gauw die Moerdijk opblazen. Ze blijven maar lekker daar.

5611 | 30-12-18 | 21:42

@F.Jacobse. Een woning is zo moeilijk nog niet, maar de manier waarop weer wel, want wie gebruikt er tegenwoordig nog thermische buitengevelisolatie (harde soort tempex die tegen de buitengevel aangeschroefd wordt en daarna voorzien van een hard stucwerk), maar een flatgebouw is iets anders, zeker qua stroomvoorziening, want de kabel die er nu ligt is nooit dik genoeg om alles van stroom te kunnen voorzien, plus dat de bewoners aan de buitenzijden van de flat hun woning nooit meer kunnen verkopen of verhuren omdat die de meeste stookkosten hebben (ook voor de rest van de flat). Ik heb dan ook weinig vertrouwen in alles electrisch, maar eerder in waterstof. Er staan bijna altijd windmolens stil omdat die overcapaciteit produceren voor de biomassa/bruinkoolcentrales en dus alleen maar werken als er echt vraag is EN het waait. Maar waarom die energie niet opslaan in waterstof???? waterstof kan op vele manieren gewonnen worden als afvalproduct, en er wordt sowieso al veel energie verspild (op bv een houtkachel, in WO2 liepen er sommige auto's en tractors op een houtvergasser, maar bijna alles wat rookt kan naverbrand worden om extra energie op te wekken (ik zie het zelf tijdens het smeden dat de rook die van de kolen komt verbrand en zo het vuur heter maakt waardoor je minder kolen nodig hebt, maar wel de vlam van de naverbranding). Maar zoals ik al zei wordt er slechts op één paard gewed, en ik vraag me af of het veulen wel kan lopen? Ik zie het met lede ogen en een lege portemonnee aan

brie-de-penis | 30-12-18 | 22:25
▼ 3 antwoorden verborgen

Vanaf 2020 mag niemand nog een bad nemen (behalve Drunker en zijn club maar dan wel in de alcohol).

ivanhoe bergs | 30-12-18 | 12:14 | 7

Atlantis-95 | 30-12-18 | 12:26
Is dat zo'n space-shuttle douche ding?

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 12:56

Atlantis-95 | 30-12-18 | 12:26
Bedoel niet space shuttle maar international space station ding douche.
Gewichtloos douchen. Dat moet wel een rommeltje geven. Achter je zeep aanzwemmen enzo. Alleen uitglijden dat is niet erg.

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 12:57

@PlatgetrapteEierdoos | 30-12-18 | 12:41
Dank je voor de duiding/link. na 33 jaar terugverdiend ervan uitgaande dat het ding 33 jaar storingsloos werkt. No way, want er zitten o.a. UV lampen in ter desinfectie.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 15:04
▼ 4 antwoorden verborgen

Het IJsselmeer is de buffer, de zoutgaten in Frl en Twente (300 meter hoogteverschil in die zoutcavernes!) vol laten lopen, dus energie opwek-mogelijkheid.
Overschotten duurzame energie gebruiken om de cavernes weer te legen. Kringloop geboren.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 12:10 | 1

@Snars,
Diepte verschil bedoel je waarschijnlijk?

Datgingniegoed | 30-12-18 | 17:35

Burgers zullen een stevige achteruitgang in comfort en luxe gaan ervaren.
Oorzaak ligt in het jarenlang slaafs volgen wat een stelletje zogenaamde wereldverbeteraars hun voor houdt.
Uiteindelijk dus eigen schuld, dikke bult.
Leer voor jezelf te zorgen en voor jezelf op te komen. Anderen zij jouw verantwoordelijkheid niet.
(jezelf=jouw gezin, waar je immers verplichtingen voor bent aangegaan)

Hentjehopeloos | 30-12-18 | 12:07 | 1

'Burgers zullen een stevige achteruitgang in comfort en luxe gaan ervaren.'
.
Tsja, tot in hoeverre is warmte en vervoer geen eerste levensbehoefte? Kijk, als ik niet naar het werk zou moeten, dan zou ik direct afscheid nemen van mijn auto en parkeerplek. Maar om het nu luxe te noemen.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 12:17

Stomme vraag, maar hoe willen ze het met vrachtwagens doen, dagen laden.

gato | 30-12-18 | 12:05 | 2

Met super chargers zijn ze al behoorlijk ver. Dat zal het probleem niet zijn.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 12:15

Valt wel mee. De truck van Tesla rijd al enige tijd rond door Amerika. Gebruikt nu een paar Superchargers aan elkaar gekoppeld. Bedoeling is dat daar megachargers voor komen.

jip_86 | 30-12-18 | 13:06

Er zijn twee vormen van energie opwekking die ik mis in alle betogen van zowel overheid als deze:
Thorium centrales:
Deze zijn (nog) niet beschikbaar, maar wel een potentiële oplossing voor ons energieprobleem en een mogelijke oplossing om van het kernafval af te komen.
Daarom zou het juist getuigen van lange termijn visie als daarop groots ingezet zou worden. Jaag de technologie aan, investeer in de technologie en zorg dat je zo snel mogelijk in staat bent om commerciële operationele centrales te bouwen.
Getijde energie:
Zwaar onderontwikkelde technologie die absoluut levensvatbaar is, al is het maar omdat getijden nooit stoppen en je dus een zeer constante hoeveelheid energie kan opwekken. We hebben een kustlijn waar het effect van getijden continue aanwezig is, dus best veel ruimte om energie te winnen.
Waarom is daarmee tot op heden vrijwel niets gedaan?
Daarnaast zijn er uiteraard nog de grote rivieren waar vloeibare energie doorheen stroomt.
Eigenlijk genoeg energie om mee aan de gang te gaan, alleen de visie... die ontbreekt uiteraard bij politici.

DatInternetDingetje | 30-12-18 | 12:04

Hoe kan een restaurant draaien zonder gas. Waterstof dat is de toekomst en niets anders.
Het probleem is, dat iedereen het zelf kan produceren, waardoor de overheid een hoop geld misloopt.

Robertmarcel | 30-12-18 | 12:02 | 2

Hoe ga ik in de toekomst ijzer smeden? Een warmtepomp is niet de oplossing, en gas ook niet.

brie-de-penis | 30-12-18 | 12:20

Steenkool! Branden ook in de kachel fijn.

F. Jacobse | 30-12-18 | 13:10

www.jedlix.com. Elektrische auto's gaan laden als er te veel elektriciteit op het net is en laden niet als er teveel vraag is (later ook terugladen). Een virtuele elektriciteitscentrale dus. En het leuke; Jedlix verdient geld door deze centrale aan te bieden aan de Eneco's (BRP's), Tennets (TSO's) en Enexis' (DSO) en keert dit geld uit aan de berijder.

De energietransitie gaat zeker heel veel uitdagingen met zich meebrengen maar er zijn zoveel oplossingen waarmee we het veel minder duur zullen gaan maken. Laten we daar af en toe ook eens naar kijken ipv alleen de problemen te benadrukken.

Frisian_Division | 30-12-18 | 12:00 | 6

Mooi verhaal, maar dat is pure lucht-fietserij!
Op het moment dat je het accu pakket uit een elektrische auto gaat gebruiken als actieve buffer en er dus constant stroom in- en uit-pompt ga je het accu pakket oneigenlijk gebruiken.
Het effect zal zijn dat de accu's heel snel verouderen en dus zal de capaciteit van het accupakket snel afnemen. De eigenaar van de auto zal dat in eerste instantie ervaren als een gemis in actieradius, maar in tweede instantie als stevige rekening als Tesla of wie het ook wezen mag besluit dat de accu's 'op' zijn.
Nog een ander praktisch puntje: de meeste elektrische auto's zijn momenteel leasebakken. Ik denk niet dat leasemaatschappijen onder de indruk zullen zijn als gebruikers over hun rug geld verdienen aan de accu pakketten die ze vervolgens bij het oud recycle (?) vuil mogen zetten.
Ik kan me zo voorstellen dat een leasemaatschappij bij vaststelling van deelname aan dat jedlix gedoe een hele dikke rekening aan de contractant stuurt, die vervolgens de gebruiker aanpakt.

DatInternetDingetje | 30-12-18 | 13:50

@DatInternetDingetje | 30-12-18 | 13:50
Klopt inderdaad. Een nieuw akku pack kost tussen de 10k-20k. De Prius krijg je niet aan de straatstenen kwijt.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 15:07

Dit gaat in de praktijk niet werken omdat de opbrengsten veel te laag zijn. U denkt toch niet dat burgers de auto laten staan voor een paar euro?

therealbraindump | 31-12-18 | 07:22
▼ 3 antwoorden verborgen

Wilt u bezuinigen op de energie kosten , meters af laten sluiten is de enige oplossing , andere manieren gaan vinden om zelfvoorzienend te worden , andere mogelijkheid is er niet .

Jetstream | 30-12-18 | 11:55

De overgang van een stabiele naar een instabiele, weerafhankelijke energievoorziening gaat ons de komende 25 jaar minimaal 1000 miljard euro kosten. Met inachtneming van faalprojecten, diefstal, megafraude en grootschalige speculatie kan dat zomaar gaan oplopen tot 2000 miljard. Dat is per inwoner van Nederland 200 tot 400 euro per persoon per maand. De ene helft van de Nederlanders kan dat niet betalen, dus de andere helft zit met de dubbele kosten, 400 tot 800 per persoon per maand. Een bijdragend gezin van 4 personen wordt dus geacht de komende 25 jaar 1600 tot 3200 euro per maand te gaan aftikken. Het gezin koopt daarvoor regelmatige uitval van elektriciteit, kou, beperkte mobiliteit, en het constante gezoem en gebrom van ‘warmte’pompen. Een salarisverhoging van 1% gaat dat niet compenseren.

jacobh-59 | 30-12-18 | 11:51

Gisteren , met mijn 14 panelen een opbrengst van 540W, tel uit je winst. Vooral in de winter, als de vraag het grootste is, kan je de zonne energie wel vergeten. We moeten toch echt weer aan de kernenergie.

Viper52 | 30-12-18 | 11:49 | 1

540W = vermogen of vapaciteit. Opbrengat = energie = W x tijd = Ws of Wm of Wu. In december halen 8 zonnepalen 60 kWh in april 320 kWh.

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 14:05

"Minima kunnen het niet meer betalen om te gaan werken als ze afhankelijk zijn van een auto."

Vraag:
Heeft onze regering wel eens stil gestaan bij hoeveel beroepen daardoor het werken onmogelijk gemaakt word? Hebben ze al nagedacht over hoeveel er platgelegd word, stil komt te staan, ophoud te bestaan, als daardoor de mensen in die beroepen er noodgedwongen mee moeten stoppen.

Ik begin:
Bouwsector: stukadoors, schilders, metselaars
Facilitair: schoonmakers
Zorg: thuiszorgmedewerkers.
Transport: postbezorgers, koeriersdiensten.

Vul gerust aan ...

gaffelbaard | 30-12-18 | 11:23 | 2

Een smid, en ik ben lasser van beroep, dat zal het ook niet meer gaan worden, dan zullen ze gebouwen van opgestapelde flessen moeten gaan maken

brie-de-penis | 30-12-18 | 12:22

In de toekomst worden gebouwen opgetrokken uit Gebakken Lucht. Dat is het plan tenminste.

Muxje | 30-12-18 | 12:26

Bij Harry Mens iemand die precies verteld hoe Samson en Nijpels zijn.

gato | 30-12-18 | 11:16

Ik denk dat menig mede-reaguurder, net als ik, (zeer) milieubewust is.

We deponeren onze rotzooi netjes in de afvalbak, gooien niets op straat en proberen papier, glas (en afhankelijk van het beleid van de gemeente) plastic zoveel mogelijk gescheiden aan te leveren. Batterijen in de speciale bak in de supermarkt, et cetera

Waar het de CO2 emissie betreft liggen zaken toch anders.
Ja, ik zie uiteraard graag dat de broeikasgassen in de lucht verminderen. Maar welk nut heeft het wanneer kleine landen als Nederland enorme inspanningen verricht en een groot ("ontwikkelings")land als China, met 1+miljard inwoners, slechts halfslachtig meedoet? En tegelijkertijd lekker bezig kan blijven ons economisch (en militair) eruit te concurreren?

Om maar niet te spreken over de explosieve bevolkingstoename in Afrika en Zuid-Azie. Veel gebieden zien er door menselijk toedoen al uit als enorme vuilnishopen, daar wil je niet dood gevonden worden. De daar opgroeiende jongere generaties, veelal nu nog straatarm, wil uiteraard meer welvaart. Liefst op westers niveau. En dat gaat automatisch gepaard met een enorme toename in energieverbruik.
Geboortebeperking doet men daar vaak niet aan; (de expansie van het) geloof, culturele verschillen (veel kinderen krijgen is statusverhogend voor Afrikaanse mannen) of simpelweg een gebrek aan kennis/geld zorgen er wel voor dat die bevolking enorm blijft groeien. En de economische groei in die landen volgt deze geboortegolf niet (snel genoeg) mee, hetgeen "als bonus" migratie naar onze landen veroorzaakt (en legale- en illegale migranten verbruiken uiteraard in Nederland/Europa veel meer energie dan in de pauperlanden van herkomst).

In plaats van teveel mee te gaan in de visieloze Linkse Hysterie, kunnen we beter die miljarden investeren in de oorzaken en gevolgen. (uiteraard) hogere dijken, maatregelen om de verzilting tegen te gaan en het ophogen van stranden, maar (vooral) ook goede programma's opzetten om rigoureuze geboortebeperking te bevorderen in pauperlanden (door vooral te investeren in opleidingen en toekomstperspectieven voor meisjes en jongen vrouwen in die landen).
Daarnaast aandurven om - in EU-verband - China veel harder economisch aan te pakken, want dat land dumpt nu spotgoedkope (gesubsidieerde), op milieuonvriendelijke wijze (kolencentrales) geproduceerde rotzooi op onze markten.

Maar goed. "Visie is als de olifant die het uitzicht belemmert". Wie zei dat ook alweer?

Tja

Kompromat | 30-12-18 | 11:12 | 6

@gaffelbaard
Volgens de Linkse Kerk en andere randdebielen daaromheen kunnen alleen blanken racistisch zijn. Vraag maar aan Sylvana c.s.
Dus linksom of rechtsom, u betaalt ervoor

@Atlantis-95
U is een klimaatdeskundige? Sorry, maar in ontkenning van klimaatverandering door (o.a) CO2 ga ik niet mee. Deze perceptie is gecreëerd door gemanipuleer van lobbyisten van grote bedrijven die niet voor de hoge kosten van vervuiling op willen draaien. e.e.a. staat bijvoorbeeld ook hier:

www.nrc.nl/nieuws/2018/05/21/shell-wi...

Uw nickname is trouwens wel treffend; de toekomst van Nederlandse steden zou er zo best eens uit kunnen gaan zien, mocht het klimaat voor een extreme zeespiegelstijging zorgen.

Kompromat | 30-12-18 | 13:09

U redeneert veel te logisch, Kompromat. Dat mag niet van de Linkse Klimaatkerk!

EefjeWentelteefje | 30-12-18 | 14:01

@Kompromat | 30-12-18 | 13:09
Daar is Edward Teller behoorlijk van teruggekomen, als één van eerste ondertekenaars van de petition project. Een beroep op autoriteit is nooit een sterk argument (zelfs een drogreden) helemaal niet die autoriteit later op z’n woorden is teruggekomen en de inhoud van een praatje 60 jaar geleden feitelijk niet meer klopt.
www.petitionproject.org/frequently_ask...

Stormageddon | 30-12-18 | 22:00
▼ 3 antwoorden verborgen

"... De bouwvakkers om dit klimaatakkoord uit te voeren bestaan niet. ..."

Die bestaan, maar de bouwsector liegt hier voor een deel de maatschappij keihard voor.
Een deel van het tekort is te wijten aan de diepgewortelde vrouwenhaat in die sector. Zelfs de vrouwen die er nu al werkzaam in zijn, en alle benodigde papieren hebben, worden op grond van hun geslacht getreiterd, gepest, gediscrimineerd. Op zijn best worden ze niet serieus genomen en worden grappen achter hun rug gemaakt.

Er zijn as we speak al vrouwen (al zijn het er niet veel, ze zijn er wel) in de bouwsector werkzaam als elektromonteur, schilder, tegelzetter, vrachtwagenchauffeur, uitvoerder, werkvoorbereider, enzovoort.

Een vrouwenquotum in die sector is denk ik goed mogelijk.

Vergeet niet, er zit ten opzichte van de geregistreerde werklozen een veelvoud aan niet uitkeringsgerechtigde vrouwen thuis. Vrouwen van een jaar of 40 a 45, de kinderen al groot en die willen graag weer aan de slag.

De bouwsector boort deze bron van onbenut arbeidskapitaal bewust niet. De personeelstekort smoes drijft de prijzen omhoog. Dat is 1. En 2 is dat ze NLse vrouwen moeten betalen naar gelang de bouwCAO het voorschrijft, maar een Bulgaar of pool is goedkoper omdat die door de nog immer mogelijke en bestaande 'polenconstructie' of een variant daarvan maar een fractie kost van personeel dat onder de bouwCAO valt.

gaffelbaard | 30-12-18 | 11:10 | 9

gaffelbaard | 30-12-18 | 13:23,

Dat voorbeeld vind ik ook niet zo sterk;
- het gaat om 1 geval, geanonimiseerd, mogelijk fictief;
- geen rechterlijke uitspraak, geen getuigen, geen hoor en wederhoor;
- dit gaat niet over de bouw, en daarover ging de discussie;
- pesten en seksuele intimidatie komen overal voor, ook in vrouwenberoepen.
Dit zogenaamde Nederlandse voorbeeld lijkt er vooral te zijn bijgehaald om te "deugen". In Peru en Indonesië worden vrouwen mishandeld en verkracht op het werk, dus moet het hier "net zo erg" lijken om racisme-roeperts voor te zijn. Dus wordt Anja opgevoerd, hoewel ze geen serieuze klacht indiende.

Dandruff | 30-12-18 | 13:48

@Dandruff
Gevalletje? Grapjes? Als het enkel dat was, had ik erheen zaak van gemaakt. Het ging verder en daar volsta ik mee. Nogmaals, ik ben niet de enige die zoiets ooit heeft meegemaakt. Wel een van de weinigen die er tegen in gaat, het niet accepteert.

Over het voorbeeld ... dat kwam anders wel van de FNV voor de bouw, dus le werk het me toch r relevant. En ik denk dat het een aardig algemeen beeld gaf van waar vrouwen in een mannenberoep tegen aan kunnen lopen.

Onderzoek.
Daar vroeg je naar. Ik weet dat de FNV Schoonmaak (schoonmakers in de bouw vallen ook onder de cao schoonmaak) er dit jaar onderzoek naar heeft gedaan. m.fnv.nl/over-fnv/nieuws/nieuwsarchief... Op die pagina vind je ook een l8nk naar de factsheet.
Het onderzoek vond ik zelf niet heel erg goed. Het onderzoek gaat bijvoorbeeld over seksueel getinte grapjes. Maar als je uitgescholden word, Bij wijze van 'grap' meer, maar belediging. Daar rept het onderzoek niet over. Als je daar wat van zegt, kan een agressieve reactie het gevolg zijn. Fysieke agressie. Ook daar heeft het onderzoek het niet over. Imho is het onderzoek dus te beperkt geweest. Misschien hebben de onderzoekers het onderwerp onderschat. Wie zal het zeggen.

Rechtspraak.
Ik durf erom te wedden dat als je op rechtspraak.nl in de uitspraken zoekt, je ook andere voorbeelden zal vinden. Merendeels zonder getuigen vrees ik. Veel mensen zullen, uit vrees voor hun eigen baantje, voor een colleganiet snel hun nek uitsteken.
Ik zou voor je kunnen, maar dat kan jij ook. De uitspraken op rechtspraak.nl zijn openbaar. Op dit moment wil ik dat niet doen. Morgen is het oud en m'n nieuw. Ik ben al bezig met feest, voorbereiding daarvan, de voorpret.

Er komt volgend jaar vast wel weer een topic voorbij dat er op een of andere manier ook mee te maken heeft, zodat we er weer verder over kunnen discussiëren.

Alvast een goede jaarwisseling toegewenst Dandruff. ♡

gaffelbaard | 30-12-18 | 22:00

P.s. sorry voor de typo's. Mijn mobi houd me niet meer bij ... zucht ...

gaffelbaard | 30-12-18 | 22:03
▼ 6 antwoorden verborgen

Ik hield per maand een klein beetje over om te sparen, misschien kan ik dan over een paar jaar een warmtepomp kopen. na de verhoging van de gasprijs, kom ik net uit, kan dus niet meer sparen. Ik kan over een paar jaar geen warmtepomp kopen, ik het niet meer kunnen sparen. Geld lenen gaat ook al niet, want rente betalen kan ik niet. Dan maar in de kou zitten, ziek worden en ongelukkig.
Verkiezingen, welke onderdrukker zal ik deze keer kiezen?

ugur | 30-12-18 | 10:57 | 3

Misschien boft u en wil de gemeente de grond onder uw huis wel kopen.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 11:03

@Joris Beltsin Waarna de gemeente je weer leegzuigt door je erfpacht te laten betalen. Dus blijf je in de min.

tankard | 30-12-18 | 11:34

Het warm hebben wordt dan ook een elitekwestie als het zo doorgaat.

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 13:06

Zat net effe harry mens te kijken. Nou daar zaten trendwatchers die er duidelijk ook geen gras over lieten groeien. Waar het kabinet mee bezig is is kwats. En zagen het ook als ondoordacht en onzin.Is het gelijk duidelijk. De hele bevolking van arm tot rijk vinden het hrote onzin en een op kosten jagen van de burger. Sterker nog ze zeiden in weze letterlijk ,de bevolking gaat er werkelijk niks op vooruit. Leugens van dit kabinet.

tweetybird | 30-12-18 | 10:54 | 5

Bij Harry komen altijd de grootste boeven langs. Mooi programma.

van Oeffelen | 30-12-18 | 11:10

@Knisperende_Tissue | 30-12-18 | 11:07
Misschien niet. Ene Ed Nijpels heeft een juweeltje van een woning, energielabel G, Turkse Sauna, etc. Je weet wel die politicus die overal mee weg komt. Die woning staat toevallig al een tijdje te koop, kijk zelf maar www.interessantetijden.nl/2018/05/28/w...

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:12

Yep maar je kent het spreekwoord steel nooit van een boef.En ook dat doet dit kabinet nu. De arme en armere mensen hebben weinig in te brengen. Hebben die kudt geintjes te slikken. Maar komen ze aan de mensen hun inkomen dat hoger is als modaal dan zijn de rapen gaar. En dat is wat nu gebeurt. Niet alleen de armere kost het veel geld voor onzin maar iedere burger kost deze onzin veel geld. Ben er zelf nu wel van overtuigd dat de VVD hetzelfde lot als de pvda beschoren is. Met dank aan nijpels en samson. Want nu is het nog nooit zo duidelijk geweest. De VVD en consorten zijn onzin partijen die met onzin en leugens stemmen trekken maar niks na komen en niks waar maken en een 2 isseu partij is. De multinationals rijker maken en in de kont kruipen van de EU steelclub. Ruttegraat gaat dus voor zekerheid. Een baan bij die steelclub of een baan bij een grote multinational. En de burger kan verotte. Letterlijk.

tweetybird | 30-12-18 | 11:38
▼ 2 antwoorden verborgen

868 reacties op het moment waarvan de meeste mensen wel inzien dat het een ordinaire manier is om het volk te verarmen op de grootste schaal. En omdat u dat met z'n allen zo goed snapt, hebben we straks geen niveaus meer op de middelbare school. Het volk is te slim. Begint het kwartje al te vallen dat George Carlin gelijk had? Hulde voor u allen.

Michiel85 | 30-12-18 | 10:50 | 1

Op AliExpress koop je voor 80 cent van die zilveren dekentjes. Onder je kleding dragen en de verwarming kan uit.

Zonder gekheid, er zijn echt 1001 maatregelen die kunt treffen om minder aan gas kwijt te zijn alvorens zo'n waterpomp financieel aantrekkelijk wordt.

Met een beetje mazzel kunnen we het voldoende rekken tot de regering weer bij zinnen komt. Dat zitten we uiteindelijk allemaal zuinig (weer) aan het gas.

WammesWonder | 30-12-18 | 10:47 | 2

Je kan niet minder aan gas kwijt zijn , de pretbelasting van de overheid is vele malen hoger dan jouw verbruik op gas , enige manier om te bezuinigen is afsluiten meter.

Jetstream | 30-12-18 | 11:37

Klinkt leuk die zilveren dekentjes, helaas gaat door het vele vocht in huis alle electronische apparatuur snel naar de knoppen, ook de ziektekosten zullen schrikbarend toe gaan nemen vanwege oplopende gezondheidsklachten.

iew | 30-12-18 | 20:20

Ik denk dat ik maar ga investeren in een goeie warme trui.

VanBukkem | 30-12-18 | 10:44

Wat ik zo vreemd vind is dat er wel een langdurige maatschappelijke discussie op gang kwam over energie na de oliecrises in 1973 en het Rapport van de Club van Rome, maar dat we nu worden overvallen door de opwarming van de aarde en de gaskraan van Groningen gaat dicht. Zelfs de Club van Rome had dit niet voorspeld en het rapport lag in 1980 al bij de kringloopwinkels.

Waarom is men dan in 1980 niet al begonnen met de warmtepomp? Waarom moeten we nu ineens hals over kop over op elektriciteit? Wie had dat ooit gedacht dat we in 2030 van de fossiele brandstofauto af zouden zijn?

Er is daarna bijna 20 jaar gedaan over het ontwikkelen van de windmolen. En alle huizen kregen dubbel glas en HR-ketel en isolatie ging van Rc>1,25 naar Rc>2,5 en nu Rc>4,0. Maar er werden nog vrolijk 3 kolencentrales gebouwd na 1990. Onze regering zag het allemaal niet aankomen, ze zijn overvallen door de ontwikkeling. Ze hebben nooit een plan gemaakt dat het aardgas in Groningen opraakt. Net als Duitsland moeten we nu Russisch gas importeren en gas uit Koeweit. En Amerika heeft zoveel schaliegas dat ze de olieprijs ermee omlaag drukken.

Ik ben 10 jaar geleden houtkachel gaan stoken. Met een 2e hands kachel van €275 van 8 kW krijg ik een vrijstaand huis na 3 dagen op temperatuur. Als ik dan continu blijf stoken is het huis de hele winter warm. Alle binnendeuren blijven open, 's nachts gaat de kachel uit. Ik haal gratis wegwerp pallethout bij aannemers. Mooi schoon hout. 6 dagen halen, zagen, tassen, is 6 maanden gratis stoken. Ik heb 13 m3 gezaagd pallethout per jaar nodig. Dat is 6 dagen werk, oftewel één zaterdagochtend per maand! De pallets worden anders toch opgestookt in de energiecentrale als biobrandstof, dus vliegas blijft hetzelfde. En hout stoken is CO2 neutraal, de CO2 komt slechts eerder vrij.

Wat ik niet begrijp is dat als een houtkachel van €275 en 6 dagen werken per jaar een vrijstaand huis op temperatuur kan houden, een warmtepomp voor hetzelfde meer dan €12000 moet kosten. Die dingen zijn 10x te duur! We worden daar ook mee genept!

Met een houtkachel kan de overheid je niet raken met de belastingmaatregelen. De overheid heeft de Consumentenbond en Vereniging Eigen Huis gevraagd de consument over te halen om aan de warmtepomp en zonnecellen te gaan. Hun websites en nieuwsbrieven staan er vol van. Ze sluiten ook collectieve contracten. Maar over houtkachel stoken kun je er niet terecht. Of over zelf doen van zonnecellen en warmtepomp.

De overheid zit slechts aan een ander probleem te denken. Hoe krijgen ze uit elektriciteit dezelfde miljarden belastingopbrengsten als uit de brandstofaccijncen? Iedereen eerst met subsidie aan de gratis zonne-energie en warmtepomp krijgen en zodra je niet meer terugkan gaan ze dat vet belasten. Zonnepaneelbelasting, nog niemand houdt er rekening mee, maar die gaat komen. En die zal niet weinig zijn. Eerst heel weinig maar voor je het weet heel veel. Jan de Stomme arbeider laat zich planmatig kaalplukken.

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 10:42 | 32

Joris Beltsin | 30-12-18
Er worden niet meer pallets gemaakt, er is dus nooit meer CO2, alleen eerder zoals ik al zei in de topic. Het is CO2 die er anders ook zou zijn want alle pallets gaan maar de energiecentrale. U ziet het verschil niet van centraal stoken en individueel stoken per huishouden. Houtkachel stoken is voor de CO2 juist heel voordelig want je produceert vervangingde CO2 en je bespaart dezelfde hoeveelheid CO2 uit je gasgestookte cv-ketel. Want die staat nu het hele jaar uit bij mij! Er is dus wel degelijk forse vermindering aan CO2 als je houtkachel stookt.

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 16:04

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 16:04
Het hangt er maar vanaf welk referentiepunt u kiest. Het mijne was vrij eenduidig: CO2-neutraal verwarmen en dat betekent dus dat de concentratie CO2 in de atmosfeer niet verder mag toenemen. Het maakt inderdaad weinig uit of u hout verbrandt of een energiecentrale want in beide gevallen veroorzaakt de eerdere beschikbaarheid van CO2 in de atmosfeer een hogere CO2-concentratie, dus niet neutraal. Eenzelfde drogredenering voor uw besparingen op aardgasemissies want die waren ook al niet CO2-neutraal en u bent met hout verbranden dat dus nog steeds niet. In feite verslechtert u het want de CO2-emissie van hout per eenheid energie is hoger dan van aardgas. Heb ik nog niet gehad over de fijnstof, NOx-en en roetdeeltjes die bij de schone gasverbranding geheel niet ontstaan. Het zal allemaal goed zijn voor uw portemonnee en wellicht voor uw gevoel, maar niet voor het milieu en de CO2-concentratie (en misschien het klimaat als het allemaal klopt wat er beweerd wordt).

Joris Beltsin | 30-12-18 | 16:41

Joris Beltsin | 30-12-18 | 16:41
Als je pallets stookt die anders toch in de energiecentrale werden opgestookt produceer je geen extra fijnstof, NOx ren roetdeeltjes. Het is alleen een andere locatie. Dus met pallets stoken komt geen extra CO2 in de lucht. Als ik mijn cv-ketel een heel jaar uit zet komt de CO2 van circa 3000 m3 aardgas minder in de lucht. Dus als je pallets stookt in plaats van aardgas komt er de CO2 van 3000 m3 minder in de lucht. Simpeler kan ik het niet maken.

Zolang je geen pallets maakt om meer te kunnen stoken, zal er ook nooit méér CO2 in de lucht kunnen komen. Alleen eerder. Als je het eerder stookt heb je dan wel een piek, maar daarna is het evenveel minder zodat het eindtotaal hetzelfde blijft. De aarde zal er niet door opwarmen. Want er worden niet meer pallets gemaakt.

Je verstookt wat anders toch verstookt zou worden. Dan maakt het niet uit. En je bespaart gemiddeld 3000 m3 aardgas per jaar en de CO2 daarvan.

We blijven in een kringetje praten. Dit is mijn antwoord op je volgende berichten want ze zijn niet juist. Ik nok hier dan af en handhaaf mijn mening. Houtkachel stoken als alternatief voor je cv-ketel is CO2-voordelig.

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 17:21
▼ 29 antwoorden verborgen

Waarom niet gewoon een paar elektrische radiatorkachels ipv een warmtepomp ?

Lebowski72 | 30-12-18 | 10:40 | 4

Ik vind dit een hele goeie. Een warmtepomp moet je 5500 kWh stroom in stoppen om 11000 kWh warmte uit de grond te halen. En dat systeem kost €12000. Met elektrische radiators heb je voor €1000 hetzelfde!

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 10:50

En omdat de energie allemaal via het stroomnet geleverd moet worden en dat trekt onze huidige infrastructuur niet. Bij een warmtepomp wordt de energie grotendeels lokaal 'opgewekt' en is de elektrische input via het net aangeleverd slechts 25%.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 10:56

@DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 10:50
Tja en dan woon je met voldoende mogelijkheden voor een verticale of horizontale warmtepomp, zit je in een waterwin gebied en is het verboden om maar iets in de grond te doen.

Bluto Blutarsky | 30-12-18 | 12:15
▼ 1 antwoord verborgen

Er bestaan diverse geniale oplossingen, waaronder het slopen en klimaatneutraal herbouwen van je huis. Eureka! Waarom doet dat gepeupel dat dan niet, in plaats van daar maar een beetje opstandig rond te krioelen en te klagen? Verwondering alom in het Torentje en in de achterkamertjes. Wat me het meeste zorgen baart is de afwezigheid van gele hesjes in NL.

Nivelleermarionet | 30-12-18 | 10:34 | 5

In Nederland zijn de gele hesjes niet verplicht om in je auro te hebben, in Frankrijk wel. De Nederlander is te lui om te gaan protesteren.

DitjaarkrijgikAOW | 30-12-18 | 10:54

precies... of je betaald je helemaal de armoede in aan BTW en tax om de verwarming te stoken of je betaald je helemaal de armoede in om je huis misschien heel misschien iets warmer te stoken.

dit geweld van de politici naar de burgers moet eens ophouden.. het gaat ze enkel om de poen en de economie draaiend te houden..
inderdaad als die Nederlander straks ziet waar zijn volledige salaris en spaargeld heen gaat en zich tot generaties ver in de schulden moet steken zodat ie vanzelf verzuipt gaan ze niet protesteren tegen deze rampzalige overheid

fikkieblijf! | 30-12-18 | 10:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Als hier alle aarde verbrand is vluchten onze leiders als eerste naar Argentinië.

Oepsie1234 | 30-12-18 | 10:34

Gisteren op tv , huishouden gebruiken 14% energie, de rest zijn de grootverbruikers, ga daar het geld halen en laat de burgers met rust.

gato | 30-12-18 | 10:33 | 1

Rutte denkt.. had dan ook die dividend belasting afgeschaft ja dan..

fikkieblijf! | 30-12-18 | 10:56

CO2-opslag in oude gasvelden. Greenpeace is tegen, uiteraard (Wanneer gaan die weer eens gewoon walvissen redden?) maar dat is gebaseerd op foutieve veronderstellingen.

www.cam.ac.uk/research/news/carbon-di...

omanders | 30-12-18 | 10:29 | 2

Samson zit niet meer bij green peace die zit nu bij war to the people..

fikkieblijf! | 30-12-18 | 10:56

of aan vluchtelingen of krakers?

Blonde Nel | 30-12-18 | 11:39

"De woning slopen en opnieuw beginnen is soms beter of goedkoper." En dan vind je het vreemd dat we (de NAM en iedereen) in Groningen woningen met bevingsschade niet snel willen opknappen.
Twee redenen:
- morgen kan er weer een krachtige beving zijn;
- de woning moet binnenkort energieneutraal verbouwd.

BraadWorstLul | 30-12-18 | 10:27

Zijn er lijsten wie (NAW) er in de resp. klimaattafels aanzaten?

Boy Cot | 30-12-18 | 10:26 | 1

Die lijsten moeten bekend worden gemaakt, eerlijker voor de burger.

gato | 30-12-18 | 10:51

Tegelijk worden we bang gemaakt voor kernenergie want een centrale zou 10 miljard kosten? Wat? Waarom? 10 jaar geleden was dat nog 5-6 miljard., dus dit is door de Groene rakkers in de tussentijd omhoog geluld. En men heeft het uiteraard niet over Small Modular Reactors, die nog eens 4-5 keer goedkoper zijn, per kwH, dan een grote kerncetrale omdat ie in "de fabriek" wordt gemaakt en dan neergezet. (Vergelijk dat met de prijs van een BMW die ze in je achtertuin in elkaar zetten met een die uit de fabriek komt)

skoftig | 30-12-18 | 10:23 | 2

Zit er tegenwoordig ook BPM op die dingen?

Muxje | 30-12-18 | 10:31

die 10 miljard komt op conto van de overheid die 100 miljarden met dit plan liggen rechtstreeks bij de burger... daarom!

fikkieblijf! | 30-12-18 | 10:57

Kerncentrales

captainobvious | 30-12-18 | 10:23

En wat te denken van de installatiebedrijven die nu dollartekens in de ogen hebben. Die lobbyen nu wat af en zullen de ambtenaren die erover gaan het nodige toestoppen?

Mart6037 | 30-12-18 | 10:22 | 2

Installatiebedrijven? Menig woning moet eerst geïsoleerd worden voordat een dergelijke woning überhaupt opwarmt. Dit gaat veel verder, naast 10k voor de warmtepompt kun je nog eens 20.000 - 30.000 reserveren voor betere isolatie. Anders krijg je het niet warm.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:15

Kassa voor die bedrijven. Grote financiële belangen. Dus corruptie ligt op de loer.

Mart6037 | 30-12-18 | 12:11

Wie gaan die 7.5 miljoen warmtepompen plaatsen, of die 8 miljoen oplaadpalen?

zoalsikhetzeg | 30-12-18 | 10:22 | 4

Precies Papa Jones, de regering gooit iets doms over de schutting en volgens Rutte lost "de participatie maatschappij" dan vanzelf het probleem wel op.

Dutchbeaurouge | 30-12-18 | 10:30

Ik verwacht ook wel een rode kaart voor het kabinet en andere voorstanders van deze doorgeslagen kolder, komende verkiezingen.

Papa Jones | 30-12-18 | 10:42

die 8 miljoen hoeft niet.. dat zijn er maar een paar duizenden voor diegene die de tesla kan betalen en ook die laadpaal alsmede de energie voorziening voor de laadpalen al kunnen regelen.. dus niet de jan lul die dagelijks in zijn panda naar de baas vertrekt maar wel een Nijpels en een Samson en de dollartekens in de ogen ondernemers die dit gaan en kunnen leveren.

fikkieblijf! | 30-12-18 | 10:59
▼ 1 antwoord verborgen

Lange lap tekst mt helemaal niets nieuws. Ook hier en daar kort door de bocht . Bijvoorbeeld elektrische auto's die bij thuiskomst op de lader zouden gaan en voor een piek zorgen. Het tegendeel zal gebeuren: de electriciteit die nog in de batterij zit zal gebruikt worden om de piek van gebruik thuis af te vlakken en de auto laadt in de daluren op. Ja mensen. Laden met een timer. Een ware revolutie. Kijk, die hele energiewende zoals voorgesteld is natuurlijk een farce maar om nou te doen of er helemaal niets mogelijk is en zelf dan ook maar simpel te redeneren is ook een beetje jammer.

kokkie klaphaak | 30-12-18 | 10:15 | 10

Ja dat is ook goed voor je accu's, en wie betaald je nieuwe accu pack als je auto niet meer dan 20 km range heeft.

IPNP | 30-12-18 | 12:32

Leuk dat gebruiken voor je huis, maar Henk en Ingrid hebben geen eens een vaste parkeerplaats bij het huis. Bij een beetje rijtjeshuis kan je een straat verder parkeren als je buren een keer een verjaardag hebben.

jip_86 | 30-12-18 | 13:17

Muxje | 30-12-18 | 12:14
Ik ben alles behalve pessimistisch over technologie maar des te meer over een overheid die ongehinderd door enige systeemkennis dingen door de strot duwt die simpelweg niet kunnen werken binnen 10 jaar tijd. Het zijn dan ook juist de ingenieurs en techneuten (technologie-optimisten) die nu ook in opstand komen tegen die waanzin.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 13:27
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik heb opslag, voor een dag volledig autonoom zonder zon/wind/net.
Kreeg er geen subsidie op, maar scheelt wel dat ik een kleine aansluiting nodig heb (1fase 35A) voor een full electric woning met warmtepomp.
Piekverbruik komt uit de buffers (15Kw nominaal en 20kw piek).
We gaan heel veel netuitval tegemoed, net als de ontwikkelingslanden.

boerk | 30-12-18 | 10:15 | 3

Doe eens een overzicht van je investeringen?

marcoplarco | 30-12-18 | 10:57

Voor 1 fase 35A ben je per jaar al 250 euro aan vast recht kwijt en dan moet je nog gaan beginnen.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:20

1fase 35A is het normale vastrecht tarief. (zelfde als 1 keer 25A of 3 keer 25A)
Bij boven de 3x25A of boven de 1x35A gaat het vastrecht omhoog.

IPNP | 30-12-18 | 12:34

Ik neem aan dat de deelnemers aan de klimaattafels allemaal dik boven de Balkenende norm zitten. Dan is het makkelijk lullen.
Een paar procentjes er bij is dan gauw 3000 euro per jaar er bij.
Wat anders den de 300 euro van Jan modaal.

ZZP-er | 30-12-18 | 10:13 | 1

So what ?

van Oeffelen | 30-12-18 | 10:24

Hier nog een bijzonder bericht, niet van mijzelf maar van ene mijnheer R.Haasnoot.
Waar het om gaat is dat we opnieuw belazerd worden door die Roverheid.
Lees het, en uw mond valt open van verbazing.:
Hierbij een opmerkelijk bericht in het Eindhovense Dagblad. Een hoogleraar ploegt het klimaarakkoord door en wat blijk, men is van plan extra gasgestookte centrales te bouwen om... elektriciteit te maken.
Nu staat er voor 9 Gigawatt in Nederland, dat moet uitgebreid worden naar 25 Gigawatt in 2050.
Da’s toch opmerkerkelijk. Gaan we nu voor 235 miljard euro van het decentrale gas af om het daarna centraal te gebruiken voor de elektriciteitsvoorziening van o.a. onze warmtepomp?
Dan gaan we dus helemaal niet ‘van het gas af’.
De burger moet decentraal van het gas af zodat het centraal gebruikt gaat worden.
Maar dat is toch de reinste kolder mensen? Waarin ligt hier een oplossing?
In de tweede link een onderzoek naar het Nederlandse gasverbruik in 2050. Dat leidt tot een vermindering van slechts 25% vergeleken ons huidige gebruik. M.a.w. of de burger voor een reductie van een kwart van ons aardgasgebruik even 235 miljard wil neerleggen.
Wat klopt er niet in dit plaatje?
We gaan helemaal niet van ‘het gas af’. We elektrificeren straks het gas en i.p.v. het puur door onze gasbuizen stroomt, stroomt het nu als elektronen door onze energiekabels (die we daarvoor ook nog eens moeten verzwaren). Tel uit u CO2 besparing waar het tenslotte allemaal om te doen zou zijn!
Het zijn vreemde zaken. Maar kloppen doet dit plaatje feitelijk helemaal niet.
Worden we soms colletief op het verkeerde been gezet?
www.ed.nl/eindhoven/hoogleraar-tu-ein...
www.geotrendlines.nl/nederlandse-vraa...

watmagjenogwel | 30-12-18 | 10:12 | 4

Als je die laatste link leest, dan blijkt dat ze momenteel niet genoeg CO2 hebben.

Watching the Wheels | 30-12-18 | 10:28

Kijk, daarom kan je ook beter naar ter zake kundigen luisteren in plaats van politici en activisten. Zit die man ook aan de klimaattafels? Juist, ja.

Overigens: 25% bij de te verwachten groei is een significante stap in het halen van de klimaatdoelen. Maar dit artikel stelt wel de juiste vragen: waarom moet de burger van het gas af. En we moeten ons vooral niet - net als bij de dividenddiscussie - af laten schepen met de dooddoener "dit is onderdeel van een pakket maatregelen", nee: elke maatregel moet op zichzelf beoordeeld worden. Hoeveel reductie wordt gehaald met de specifieke maatregel om iedereen aan de warmtepomp te helpen? Hoeveel reductie bereiken we met de omslag naar elektrische auto's en een verbod op brandstofmotoren? Hoeveel reductie bereiken we met spitsheffingen? Enzovoort. En dan bij al die maatregelen aangeven wat de kosten zijn: de financiële lasten voor de burgers en het verlies van mobiliteit en comfort. Dan kan je namelijk een gewogen afweging maken en juist die maatregelen nemen die echt iets opleveren en niet te veel kosten. En kom je misschien tot de conclusie dat het voldoende en veel goedkoper is om gewoon alleen nieuw te bouwen huizen gasloos te maken.

Maar om de een of andere reden wil met dat niet. Discussies over doelmatigheid zijn bijna ketterij aan de klimaattafels, lijkt het wel. En dan vindt men het gek als we aan complotten en verborgen agenda's gaan denken.

Muxje | 30-12-18 | 10:30
▼ 1 antwoord verborgen

De onderklasse vindt altijd wel een reden om scheldend en tierend de schuld van hun eigen misere bij anderen te zoeken. Wie dan beter kijkt ziet laagopgeleide lieden, grote monden, talentloze types, om 17 uur thuis, binnenroken, tv kijken, rijtjeshuis en galerijflat, geen verantwoordelijkheid nemen, geen drive, geen ondernemerschap, niks kunnen leren, rondjes draaien in het hamsterrad van walging en verbittering. Logisch dat zij geen gehoor vinden.

van Oeffelen | 30-12-18 | 10:11 | 23

Laat mij het dan zo formuleren: mensen die over zichzelf in derde persoon praten hebben issues.

Toos Doos | 30-12-18 | 11:33

Misschien komt dat wel omdat de laagopgeleide mens ook daadwerkelijk op elk front laag gehouden wordt?Deze mens ziet zich denk ik geen kans om uit zijn situatie te komen.Plus dat er niet naar deze mensen geluisterd wordt, want worden beschouwd als dombo's terwijl er velen zijn die gewoon elke dag hard werken.Trouwens, de meeste laagopgeleiden maken daadwerkelijk iets met hun handen.Hoe zit dat met de meeste (zgn)hoogopgeleiden?
De meeste hoog-opgeleiden hebben juist een grote bek en zijn dagelijks bezig om de laagopgeleide medemens op z'n plaats te houden, want die zijn wel broodnodig natuurlijk en mogen geen concurrent worden van hoogopgeleiden.Dus klein houden en daardoor heb je de situatie dat de laagopgeleiden ook nog eens mogen zorgen dat de hoogopgeleiden zich zat kunnen vreten over de ruggen van de laagopgeleiden.
Misschien wat overtrokken allemaal, maar dit is wel het principe van onze economie, ofwel verdeel en heers.

Ben5570 | 30-12-18 | 11:37

Nabrander: wij redden ons prima met ons tweetjes van 1 salaris.Zonder al teveel graai en hebzucht van een naar verhouding kleine(nou ja kleine) groep hoogopgeleiden en de overheid, hadden we het allemaal goed in dit landje.Alleen moeten je ambitie's niet te hoog liggen zoals steeds duurdere huizen,overal aan mee willen doen, steeds meer salaris met als gevolg steeds minder geld op je rekening aan het eind van de maand.Alles willen want het leven is duur.....
Hoezo participatie maatschappij?????

Ben5570 | 30-12-18 | 11:50
▼ 20 antwoorden verborgen

Dat is fijn man dat Fynman dat even haarfijn uitlegt hoe de vork in de steel zit.
Prachtige en simpele uitleg hoe onze energie voorziening werkt en hoe ons energie beleid dreigt te valen.
Kort samengevat draait alles om de OPSLAG van een energie vorm die ,indien gewenst ,vrijwel onbeperkt kan worden afgenomen .
Fynman laat duidelijk zien waar , met ons huidige energie beleid, de schoen wringt.

Je kan er nog honderd duizenden windmolens bij bouwen maar het is verloren tijd/geld /energie als je de de energie niet kan gebruiken wanneer jij dat wil.

Ik geloof dat weinig mensen er bij stil staan wat voor mooie energie “moeder” aarde ons geeft . En mensen die er niet over nadenken wat voor een luxe/ rijkdom en welvaart dit aan hun heeft gegeven.
Als dit er nou allemaal eens niet zou zijn? Dingen die vandaag de dag als vanzelfsprekend ziet zoals : Opstaan, je zet een bakkie koffie ,pleurt een afbak broodje in de magnetron ,
Kijkt in je koelkast voor beleg en eet je broodje op terwijl je voor de TV het NPO nieuws kijkt. Gewoonste zaak van de wereld zal je denken.
Nou?... niet als het aan onze regering ligt want deze deug rakkers walgen van de huidige energievorm en vinden dat alles “ groen” moet en het liefst gisteren nog.
Alles moet wijken voor deze prille en onbetrouwbare energie vormen want de klimaat kerk heeft het monopoly op de waarheid en zijn wil is wet.
Als u denkt dat u met de huidige energie plannen hetzelfde of een beter leven zal krijgen , dan komt u van de koude kermis terug en raad ik u aan om de veiligheids riemen om te doen en klaar te maken voor een harde landing.

Laten we met z’n allen nog ff terug kijken op 2018, Toen geluk nog zo gewoon was:
Het 60watt peertje met die mooie sfeer verlichting.
Een water kraan met schoon en stromed water.
De Netflix marathon op zaterdag en de F1 kwalificatie met koud bier uit de koelkast.
Een lekker bakkie troost na een wandeling met de hond op het strand.
Het appeltje chargen na teveel whats app meuk van flauwe frinden.

De oude schoenen worden weg gegooid voordat we nieuwen hebben.

Datgingniegoed | 30-12-18 | 10:09

Klimaatgeleuter zit de mensen hoog .Als er iets is dat Rutte ,pardon zijn opvolger ,straks met verkiezingen zijn kop kost ,is het dit onderwerp wel.Al 786 reacties....
Laagstbetaalden in de slechtst geïsoleerde huizen betalen het meest ,leg dat maar eens uit.Daar helpt geen teflonlach tegen.

pga | 30-12-18 | 10:08 | 1

Lol, je leeft nog steeds in een fantasiewereld waar je denk dat de Nederlandse politiek er is voor de Nederlandse burgers.

Nederland was en wordt (zeker de laatste maanden) uitverkocht aan Brussel alwaar een ongekozen etiket bepaalt hoe je moet leven en hoeveel het je gaat kosten..

Of je jet er nu mee wens bent of niet..

Bovendien is het merendeel van nederland te sommen te poepen, en rijkdom verkiest boven vrijheid..

We hebben het immers ‘zo goed in nederland’

Terwijl de soevereiniteit van nederland elke minuut verder uitgemergeld wordt..

Je weet wel ‘wir habben es nicht gewusst’

En

‘Dit mag nooit meer gebeuren’

killRoy1982 | 30-12-18 | 10:41

Subsidie op warmtepompen, subsidie op woningisolatie, subsidie op stekkerauto's.
Het klinkt allemaal wel leuk, maar subsidie is niets anders dan geld dat de overheid uitgeeft. Meer subsidie betekent automatisch een hogere belastingdruk.
De subsidie die de overheid geeft is feite niets anders dan een sigaar uit eigen doos.

Alco-de-Holist | 30-12-18 | 10:08 | 3

@Alco-de-holist,
Niet aan toe geven het zijn net dealers op de hoek van de straat.
Hey.... psst hey ... pompie? Psst.. lekker warm man. Hey hey HEY! Autootje dan? ... electrisch.
Hey.... psst!

Datgingniegoed | 30-12-18 | 10:25

Allemaal doekjes voor het bloeden. Het is een druppel op de gloeiende plaat voor wat het zal gaan kosten. En wat denk je op moment het wagenpark geëlektrificeerd is, dan gaat bijtelling snoeihard naar 22% of hoger. En al dat geld wordt weer besteed aan leuke dingen die men er mee kan doen.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:25

Datgingniegoed | 30-12-18 | 10:25
Het eerder net de maffia die zijn bescherm geld komt ophalen betaal je niet maken ze je kapot.

Sjonie01 | 30-12-18 | 11:34

Iedereen met een 'visie' werkt met een kort geheugen. Ook Feynman en/of feiten.

Al in juni 2012 had Duitsland de eerste dag dat er meer zonne- en windproductie van elektriciteit was dan de vraag in heel het land. De export ging voor een tiende cent per kWh de grens over. Dat gaf in NL stilstand van de gas- en oliecentrales. Maar in België was het probleem groter, de import vanuit het buitenland kon men stoppen, maar men kon door de Duitse druk op het net niets exporteren. In België draaide op dat moment alle kerncentrales op volle capaciteit en de commerciële windmolens draaiden voluit. Ook in België zijn er daken met kleine PV-systemen. Door de netspanning boven de 230Volt beveiliging te brengen vallen, die uit.

In België had men niks aan de zonnepanelen op het dak in 2012 en dat bij het allerbeste zomerweer. (veel zon en verkoeling door de wind).

WAARSCHUWING: als de netcapaciteit te laag is, dan leveren uw PV-panelen niet! (ze schakelen uit!)

BraadWorstLul | 30-12-18 | 10:07 | 1

Maar daar er s'nachts geen zonnepaneel werkt moeten dus wel de groten energiecentrales in stand worden gehouden.Overdag niet hoeven of kunnen leveren en s'nachts / s'avonds overbelast door de grote vraan naar energie.

Ben5570 | 30-12-18 | 11:58

En blijf vooral vvd of DDR66 stemmen omdat de staatsmedia+RTL vindt dat je anders een racist bent. Wordt wakker !

Kamervraag | 30-12-18 | 10:06 | 1

Alles is tegenwoordig racistisch..

Je bent het immers al als je niet VVD of D’66 stemt..

Dus de betekenis en waarde van het woord is staat tegenwoordig gelijk aan ‘een eigen mening hebben’

Als men dat racistisch vind, best.

Maar dat betekend naruurlijk niet dat ik een racist ben..

Met zo min als dat trump bijvoorbeeld hitler is..

Dat reduceert de daden van hitler immers tot een knullig niveau..

En dat noem ik pas racisme..

killRoy1982 | 30-12-18 | 10:46

We hebben nog 300.000 werkelozen. Als we die op kosten van de regering omscholen naar klimaat bouwvakkers dan zitten ze de komende 10 jaar geramd voor werk en is het arbeidsprobleem opgelost.

Den duif | 30-12-18 | 10:06 | 2

Nieuwe werkgelegenheid. Honderd duizenden mensen in grote hallen op de fiets stroom opwekken. Soort lopende band werk!

Mariolo | 30-12-18 | 10:37

we hebben 4.1 miljoen mensen in Ned die niet werken. Dat werkloosheidscijfer is voor een groot deel gemanipuleerd. Het s niet makkelijk als werkloze geregistreerd te zijn (blijven).

Blonde Nel | 30-12-18 | 11:46

De toekomst ziet er voor ons en onze kinderen niet goed uit... Rutte moet zich doodschamen.
Ik heb een Fiat Panda (benzine)... loopt zuinig (1 op 15) is goedkoop in de wegenbelasting (19 euro per maand) en de verzekering (18 per maand).
Ed Nijpels zegt-->
So what?
Nou en?
Fijn toch.... over een paar jaar moet je dat ding naar de sloop brengen.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 10:04 | 5

@sociaal_econoom: dan bent u een van de weinigen die niet geregeld stil staat met een Fiat. Het is u gegund.

Toos Doos | 30-12-18 | 10:37

Toos Doos | 30-12-18 | 10:37
Stilstaan met een FIAT?
In de 10 jaar dat ik FIAT rij nog geen problemen mee gehad

boerenvla | 30-12-18 | 11:08

En wat denk je dan van iets als een snorscooter waar volgend jaar een helmplicht voor komt (in Amsterdam). Die van mij zet ik straks op marktplaats en er komt of een elektrische fiets voor terug of een scooter die 45 mag.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:28
▼ 2 antwoorden verborgen

de tyreburner 400. dat gaat ‘m worden als alternatief

helmholtz | 30-12-18 | 10:03

Waarover men niet spreekt. Een grote groep die van een inkomen op of iets boven bijstandsniveau moet rondkomen zit al jaren in de kou. Letterlijk. Dit hoor ik ook steeds vaker van de zogenaamde 'werkende armen'. Die groep, die gaat alleen maar groter worden. Klimaatneutraal klappertanden.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 10:01 | 13

@sociaal_econoom | 30-12-18 | 10:13
"Een asielzoeker die hier een paar jaar woont en nog niet heeft gewerkt krijgt zodra hij 66 is--> via de bijstand samen met zijn partner een uitkering ad 1500 per maand."

Leg dat eens uit. Hoe verloopt dat proces precies. Ik zou zeggen dat de bijstand tot 67 is en daaropvolgend kom je AOW. Die AOW wordt opgebouwd door een vast percentage voor elk jaar dat je inwonend in Nederland bent. Dat betekent dat een asielzoeker een minder bedrag krijgt. Welke regeling is hiervoor?

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:32

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:32 , de regeling voor die gasten die kort in nederland hebben gewoond , deze worden aangevuld uit een ander potje zodat zij even veel krijgen als u en ik die gehele leven hier wonen .

Jetstream | 30-12-18 | 11:51

Dat is wat ik ook bedoel dus, voor niks aan het werk en dan moet je nog gemotiveerd zijn ook, volgens hoogopgeleiden dan he?

Ben5570 | 30-12-18 | 12:05
▼ 10 antwoorden verborgen

Onbegrijpelijk dat we als bewoners van een piepklein land compleet krom moeten liggen om de milieu maffia te plezieren. Een kleine verandering in China of Amerika doet al meer dan 100 miljoenmiljard dan wij ooit kunnen besparen/bereiken/uitstoten/vergroenen

Repetitive Beats | 30-12-18 | 10:00 | 1

We leven in een tijdperk dat de ratio ondergeschikt wordt gemaakt aan emotie. Hysterie en symboolpolitiek zie je op alle vlakken oprukken. Da's de feminiseringsgolf die we allen zo graag wilden.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 10:08

Het houdt niet op he. Niet vanzelf. Al jaren worden we door klimaatreli's opgewarmd (hihi) om over te gaan op duurzame energie. En we staan erbij en kijken ernaar. Hoe kunnen we zelf weer het heft in handen nemen? We laten ons al jaren uitkleden door een roverheid die volkomen is losgezongen van iedere vorm van redelijkheid. Een roverheid die niet stopt in Den Haag, maar vrolijk verder marcheert in Brussel. Hoe kan dat toch? Ik zie dat "de Nederlander" geen vertrouwen heeft in de politiek. Waarom zitten die plucheverwarmers er dan toch nog steeds? Er is toch sprake van een democratie? Of hebben we met z'n alleen ook geen oplossing voor de problemen die door de klimaatreli's zijn verzonnen?

Hoe verkoop je het dat we hier geen gas meer mogen gebruiken terwijl aan de andere kant van de grens er vrolijk met gas wordt gestookt tot ze er scheel van zien? Hoe verkoop je dat? Hoe verkoop je het dat er in China gigantische kolencentrales worden gebouwd met een CO2 uitstoot waar Rutte spontaan een stijfje van krijgt. Hoe verkoop je dat?

Bangmakerij, meer is het niet. IK blijf gas stoken tot er niks meer uit de gaskraan komt en dan pas stap ik over op elektra. Of hout, of zo....

6ecolone | 30-12-18 | 09:58 | 1

Ja, maar ik zou wel even nakijken hoe je dat plan B gaat doen en hoeveel dat gaat kosten. Elektrisch verwarmen staat bekend als nogal kostbaar.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:34

Het is straks goedkoper om je geld te stoken, in plaats van de kachel aan te zetten.
Lekker verbranden, die flappen. Het vuur in ons zal eeuwig branden, terwijl we liederen zingen van geluk. De karma is voor de druktemakers en predikers van valse moraliteit.

Toos Doos | 30-12-18 | 09:56

Woon niet ver van België... daar heb je nog veel oude woningen die hun verwarmingsketel op mazoet (olie) stoken.
De Belgische overheid stimuleert woningbezitters naar gas over te schakelen.

Hier gaan ze het gas voor ons afsluiten... wat een verstand?

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:56

Wat ik het allerergste van alles vind, is dat morgen om 12 uur de glazen bubbels geheven gaan worden, normaal hoopvol op het volgende jaar wordt geklonken, en dat dat dit jaar niet meer kan. Omdat je weet dat het erger wordt. Die hoop is ons afgenomen en daarvoor haat ik Rutte III diep.

Muuke | 30-12-18 | 09:54 | 3

Wij proosten nooit op de financiële verwachting.
Wel op liefde, gezondheid en geluk. Dingen die blijven, ongeacht onderdrukking.

Toos Doos | 30-12-18 | 09:57

Mevrouw Doos, wij ook, maar daarbij hoort ook een beetje levensgenot. Een happy en gezond leven moeten wel betaalbaar blijven.

Muuke | 30-12-18 | 10:26

Iemand zei me ooit dat hoop een uitgestelde teleurstelling is.

braakbalmayo | 31-12-18 | 02:07

Ik denk niet dat het de bedoeling van de groenlinksstemmertjes is dat zij deze hele energietransitie zelf gaan betalen. Zodra het tot hun doordringt dat dit wel de bedoeling is zal het snel afgelopen zijn met hun idealistische denkbeelden.

Petrichor | 30-12-18 | 09:52 | 3

GL stemmers gaan we van uit dat de ander het gaat betalen.

Jacktheflipper | 30-12-18 | 09:56

Dat is het kenmerk van de linkse kliek, zij betalen altijd alles met andermans geld!

Petrichor | 30-12-18 | 10:04

hear hear, vele meepratende partijen zijn al uit het zgn klimaatakkoord gestapt toen de beslissingen werden gedicteerd... want er wordt niet geluisterd naar redelijke argumenten om dingen anders te doen.De besluiten zoals ze er nu liggen stonden van tevoren al vast dus.Nijpels en Samsom hebben zich gewoon voor deze kar laten spannen tegen waarschijnlijk een fikse vergoeding (daar isie weer: graai en hebzucht)over de rug van de burgers.

Ben5570 | 30-12-18 | 12:14

Precies dat! En daarom ga ik niet meer stemmen op de partij waarop ik jarenlang gestemd heb. Met pijn in mijn hart, onterfd door mijn ouders, verguisd door mijn vrinden en vanavond waarschijnlijk pikstraf.. Zojuist voor slechts 25€ per mnd lid geworden van FvD. Ze mogen het proberen, wellicht gaat het iets veranderen.

Happy People | 30-12-18 | 09:52 | 3

p/m?

B0bBer | 30-12-18 | 09:56

Denk dat je ouders meegaan.

Muuke | 30-12-18 | 09:57

VVD 27.692 leden. FvD 27.074 leden. Geef het nog een maandje.

Nalek | 30-12-18 | 10:00

Je snapt er niks meer van. Waarom willen de VVD en het CDA in hemelsnaam van ons land een soort tweede Venezuela maken? Wat heeft Unilever daar aan?

Mammeloe | 30-12-18 | 09:50

Goed geschreven. Maatje van me Canadeez vertelde me dat hun ambassade in Parijs helemaal is gerenoveerd en is omgetoverd in military spec gebouw. De Canadezen verwachten mega rellen en zelfs burger oorlog achtige situaties in Parijs. Ik denk dat politici zich maar eens moeten gaan buigen over hoe het Nicolae Ceaușescu is vergaan.... Want als het volk honger heeft komen ze je halen....

ZwarteRiek | 30-12-18 | 09:50 | 1

Misschien heb je gelijk. De burgers (Jan met de pet) pikken het niet meer. Organiseer iets met gele hesjes en zorg dat er geen leider is. Dan kan niemand als zijnde voorman er voor worden aangeklaagd.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:37

CO2 toename is gevolg van klimaatverandering, niet de oorzaak. De menselijke factor daarin is verwaarloosbaar. Business model voor NL is grond- weg- en waterbouw voor wereldwijd bouwen van dijken en kustbescherming. Maak er iets positiefs van en leer er eens mee leven.

Buerman | 30-12-18 | 09:46 | 1

De as van de aarde staat uit het lood (scheef)tov de zon.Deze scheefstand verdraait ook en over honderd jaar of eerder, blijkt dat het klimaatakkoord heeft gewerkt want temperatuur daalt zelfs.De politiek super enthousiast en blij, volk aan de bedelstaf.Maarja die as blijft draaien en ons landje komt verder van de zon af en er komt vanzelf wel weer een nieuwe ijstijd.

Ben5570 | 30-12-18 | 12:21

@fikkieblijf! | 30-12-18 | 09:37 |... gele hesjes...

De protesten en gele hesjes zullen zeker komen.
Dadelijk als de economie en werkgelegenheid slechter wordt... en de mensen door de hogere BTW op levensmiddelen en door de energieheffing, zorgpremie en accijnzen niet meer rond kunnen komen.
Rutte III is het ergste wat ons na de oorlog is overkomen.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:45 | 1

Eens.

Muuke | 30-12-18 | 10:30

Collectief die gaspijp naar Rusland opkopen. Iets onder een soort van crowdfunding “Pijpen voor Nederland”. Dealtje maken met Gaspron, die opzeker ook wel een duit in het zakje zullen doen. De roverheid uitfaseren en voila. Iedereen gas. Beetje VOC achtige mentaliteit. Heerlijk participeren, lekker VVDig. Daar wordt Markje RuttEU toch ook nat van?

Nalek | 30-12-18 | 09:42 | 1

"Pijpen voor Nederland" Ik moest vet grijnzen....

6ecolone | 30-12-18 | 10:01

De boodschap is volkomen helder: wordt ook succesvol en blijf niet chagrijnig hangen tussen de minima.

van Oeffelen | 30-12-18 | 09:39 | 5

Iedereen raakt gedupeerd... zowel de burger, bedrijven, boeren en kleine zelfstandigen.
Niemand die hier beter van wordt.
Je krijgt armoede, onvrede, wanhoop en uitzichtloosheid bij de bevolking.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:48

Van Oefenen, dus de succesvollen onder ons willen graag bestolen worden door deze regering?

Muuke | 30-12-18 | 10:01

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:48

En uiteindelijk onstaan er relletjes, onlusten en knokt iedereen er vrolijk op los. Rutte III is het recept voor een anarchistisch nederlandse samenleving. Hij mag er trots op zijn dat mensen elkaar straks te lijf gaan NOT.

Graaf Monte Cristo | 30-12-18 | 10:27
▼ 2 antwoorden verborgen

In 1960 werd in Slochteren een grote hoeveelheid gas ontdekt in de bodem.
Het erge is... Den Haag heeft miljarden kuub gas voor een paar centen aan het buitenland verkocht.
Hierdoor is het nu bijna op en moeten wij van het gas af.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:38

Iedereen weet dat gas schoon is... veel schoner als olie en steenkool.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:40

Als straks het kartel als een kaartehuis omvalt en blijkt dat er zwaar met de verkiezingsuitslag gerommeld is Kunnen alle onrechtmatige besluiten van Rutte 3 zo de prullebak in en de kartel bazen wegens corruptie de bak in
Problemen opgelost..

zoefff3 | 30-12-18 | 09:31 | 1

Alleen zullen ze, net als vorige keer, de stembiljetten wel snel vernietigen, zodat iets van een hertelling onmogelijk wordt gemaakt.

Muuke | 30-12-18 | 10:41

Nog maar een paar jaar geleden zag je de stadsbussen trots bestickerd rondtoeren "deze bus rijd op schoon aardgas". Nu 'ineens' is aardgas de duivel en gaan we allemaal kapotdeaud ervan. Toevallig wel direct nádat de kraan in Groningen dicht moest onder maatschappelijke druk. Het probleem word domweg naadloos afgewenteld op de maatschappij. Met een rotsmoesje over "milieu" en vermeende CO2 uitstoot. Wat overigens geen enkel probleem schijnt te zijn voor industrie, scheepvaart, transport en luchtvaart? Typisch. Zolang het geld oplevert mag alles en donderen alle mooie praatjes en morele principes in elkaar. Daarover hoor je Buma niet dommig oreren. Daar hoor je Jesse en zijn hysterische volgelingen niet over. Daarover zijn Nijpels en Samson oorverdovend stil. Het zál en móet de particulier zijn die een poot uitgedraaid word.

Niemand geeft tegengas.

Buigen als makke schapen voor de donderpreken die dagelijks uitgestort worden over de teloorgang van "het milieu", de ramp die ons allemaal te wachten staat als we niks doen. "Jullie" is het toverwoord. Wij hebben een probleem verzonnen en jullie zijn de schuldigen daarvan. Waarom? Omdat je bestáát. Omdat je consumeert.

Het is overigens niet de bedoeling dat "jullie" ook daadwerkelijk minder gaan consumeren. Wat de meest voor de hand liggende oplossing is in een wereld die zucht onder overbevolking en overconsumptie. De wegwerpmaatschappij móet in stand blijven. Flikker je uitstekend functionerende 3 jaar oude HR ketel eruit, verschrot het ding en laat een spiksplinternieuwe warmtepomp monteren. Vers geproduceerd, glanzend nieuw geverfd. Je Fiat Panda van 4 jaar oud die 1 op 17,5 draait? De duivel! Afvoeren dat ding en koop een nieuwe, elektrische auto voor een duizendje of dertig. Nog meer consumeren, nog meer weggooien, nog meer opmaken.

Het is een nutteloze, echt triestige en slappe poging om iets te doen aan een niet bestaand probleem. Hele landen die overschakelen op aardgas en het kleine Nederlandje gaat het wiel uitvinden. Als er een stekker aan hangt is het instant heilig verklaard door vadertje staat. De subsidies spátten in je gezicht ervoor.

Nu gaat 'de staat' tientallen miljarden pompen in 'de vergroening'. Dat betelent inhoudelijk een nieuwe golf van PHE-V rampen in wording, van honderden miljoenen, miljárden die aan strijkstokken van handige ondernemers en lobby clubs blijven bungelen. En de burger betaald zich schéél voor al die luchtfietserij. Braaf en volgzaam, inmiddels slaafs gewend aan de belastingzweep die te pas en te onpas met satanisch plezier word gehanteerd onder dreiging van hel en verdoemenis, van ondergang en natuurrampen.

De enige ramp die ik aan de nabije horizon zie opdoemen is onderdrukking door een nieuwe ellite, groeiende armoede en een onderklasse van armoedzaaiers. Dat heeft een enkele maatschappij ooit iets goeds gebracht.

Dutchbeaurouge | 30-12-18 | 09:27 | 7

Precies dat! En daarom ga ik niet meer stemmen op de partij waarop ik jarenlang gestemd heb. Met pijn in mijn hart, onterfd door mijn ouders, verguisd door mijn vrinden en vanavond waarschijnlijk pikstraf.. Zojuist voor slechts 25€ per mnd lid geworden van FvD. Ze mogen het proberen, wellicht gaat het iets veranderen.

Happy People | 30-12-18 | 09:50

Precies dat! En daarom ga ik niet meer stemmen op de partij waarop ik jarenlang gestemd heb. Met pijn in mijn hart, onterfd door mijn ouders, verguisd door mijn vrinden en vanavond waarschijnlijk pikstraf.. Zojuist voor slechts 25€ per mnd lid geworden van FvD. Ze mogen het proberen, wellicht gaat het iets veranderen.

Happy People | 30-12-18 | 09:51

Amen to that!

leftwing_nl | 30-12-18 | 10:03
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik zal geen grote investeringen meer doen in mijn huis en laat het over me heenkomen. De energiebelasting zal stijgen maar daar tegenover staat dat de waarde van mijn huis enorm zal dalen en dus ook mijn eigenwoningforfait. Iets met communicerende vaten.

ik_wacht_niet | 30-12-18 | 09:26 | 5

De WOZ is nog nóóit verlaagd als de huizenprijzen dalen.

Muuke | 30-12-18 | 10:47

Wij krijgen dit jaar ook de precario rechten van de winkeliers bij onze WOZ. We hebben er last van dat ze de hele stoep volplempen met hun waar en kunnen het ook nog eens gaan betalen.

Muuke | 30-12-18 | 11:00

Mijn woning zit op stadswarmte. Dat vond ik nadelig omdat je nergens voor de energie kunt shoppen. Echter, de laatste maanden en wat gesprekken aan de kerstdis ben ik er wel blij mee. Ik hoef geen investering te doen de komende jaren. Geen warmtepomp, geen isolatie. Saillant detail, die Nuon centrale hier werkt volgens mij op gas.... hmmm

Atlantis-95 | 30-12-18 | 11:43
▼ 2 antwoorden verborgen

Die wereldverbeteraars in het pluche hebben totaal geen benul van hoe Nederland er voor de bel van Slochteren bij lag. Aan de geelhonger gaan we zo weer, omdat de lul met vingers z'n voorhuid heeft laten hangen naar een snotneus in eikeltjespyama. Zoals terecht en in your face hier wederom duidelijk wordt gemaakt; is dat we geregeerd worden door een stelletje debielen, dat blind is voor meer realistische alternatieven. Op de tast dendert men door de meterkast van de burger, om daar een loodje aan te hangen gelijk nazi's, opdat je het maar doen met wat geleverd wordt. Want de happy few wil het nooit koud hebben, dus zijn daar alle pijlen op gericht.

Ondertussen was er gisteren weer zo'n beweerd chaotisch verlopen demonstratie van gele hesjes. Een handvol burgers die hun zorgen wilde uiten, kregen te horen dat ze hun protest moesten staken. Als echte Nederlanders werd hieraan keurig gevolg gegeven. Dus moest de ME natuurlijk weer ingrijpen?
Het was dan ook verschrikkelijk. Er werd met 1 terrasstoeltje gegooid, toen de route door een muur van politie werd geblokkeerd. Politie die zich nog steeds niet realiseert in hetzelfde schuitje te zitten. Maar het ergste was wel, dat er ergens op een plein iemand gilde; "Rutte, rot op". Kijk en dat is natuurlijk burgerlijke ongehoorzaamheid dat een waxinelichtwaardig optreden vereist.

De Haagse driehoek heeft weer eens opzichtig en redelijk kinderlijk bovendien overuren gemaakt om de veiligheid te waarborgen. De meer nationale trias echter heeft de energie verloren, waardoor we in een politieke bias zijn beland. Volksvertegenwoordigers zitten in kamertjes van alles te bekokstoven dat dan onveranderd uitgevoerd moet worden met een aan waanzin grenzend absoluut machtsvertoon. Eerst het volk murw maken met gestage lastenverhogingen, waar iedere maatschappelijke sector voor wordt misbruikt. Gewoon omdat ze het kunnen en natuurlijk om ons alle energie bij voorbaat vast te ontnemen.

hoochee | 30-12-18 | 09:26 | 6

tijd dat heel Nederland aansluit.. nu die enkeling bekritiseren en afhaken als die door dit land ook nog eens wordt geminimaliseerd en bestookt laat zien waar we mee te dealen hebben. De Nl burger zal pas opstaan als de rekeningen halverwege dit jaar het vakantiegeld en de spaarpot gaan plunderen.. want dat gaat dus gebeuren. Schulden gaan nog hoger worden bij de burgers en tegen die tijd dat we een jaar verder zijn is ook dat klimaatakkoord door Den haag goedgekeurd en gaat men ervaren wat dat betekent. Samson is nog steeds vrolijk bezig met zijn feestje van nivileren.. voor jan lul die als een Oost Europeaan of een Zuid Europeaan enkel nog gaat leven om te werken om een groep boven het volk gestelden een luxe en geweldig leventje te verschaffen zodat hun kinderen zullen overleven.. je kunt je afvragen of wat nu in Nederland gebeurt wel nog past in een democratie.. of in een dictatuur.

fikkieblijf! | 30-12-18 | 09:48

hoochee | 30-12-18 | 09:26

Hear hear. Één kleine toevoeging: een eikeltjespyjama én een palletkachel, omdat dit laatste symbool staat voor de schaamteloosheid en hypocrisie van de heer in kwestie.

MickeyGouda | 30-12-18 | 09:51

Hear hear Mickey.

Muuke | 30-12-18 | 11:05
▼ 3 antwoorden verborgen

CO-2 hoort bij de cyclus op aarde... waarbij bomen en planten CO-2 nodig hebben en dit omzetten in zuurstof voor mens en dier.

De Klimaatjongens van Parijs willen dat in 2050 de CO-2 uitstoot NUL wordt.
Dat wordt lachen--> bomen en planten gaan dood en een tijdje later ook de dieren en mensen.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:26 | 3

Alsof de biomassa uitsluitend op de menselijke CO2 uitstoot draait. U heeft er werkelijk niets van begrepen en dankzij dit soort uitspraken kunnen de klimaatalarmisten ook goed geïnformeerde critici als dom wegzetten.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 09:36

Ik doe niets verkeerd... Parijs en Den Haag daar zitten de deugnieten.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:50

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:50
Jawel, u speelt de deugnieten in de kaart omdat u het makkelijker maakt om critici als ongeïnformeerd weg te zetten.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 09:56

In de VS halen ze schaliegas uit de bodem... er is voorraad genoeg.
Ook in Nederland werden twee jaar geleden proefboringen gedaan--> plotseling mocht dit niet meer van Rutte... de levering van het schone aardgas wordt stopgezet.
En als klap op de vuurpijl worden na 2030 ook benzine en diesel stopgezet.
Wij en onze kinderen krijgen het heel, heel erg moeilijk.

Rutte heeft het over een mooi vaasje... dit is wat hij bedoelt.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:22 | 2

Was het niet die malloot Wiebes die nadat ie bij de belasting een ravage had aangericht, nu het hele land in de afgrond wil storten?

B0bBer | 30-12-18 | 09:26

Welnee. Ik woon in de buurt van Waalwijk en daar heeft Vermillion toch echt een vergunning gekregen om te gaan fracken. Onder stevig maatschappelijk protest maar dat heeft niet mogen baten. Schijnbaar gaan 'we' toch niet van het gas af hoor. Tenminste, Ú móet van het gas af. Anderen niet. We ondermijnen hun huizen, inmiddels braaf voorzien, voor tienduizenden geleende euro's, van warmtepompen, isolatie en vloerverwarmingen vrolijk door de bodem te gaan verpesten met chemicaliën. Om schaliegas te winnen. Voor wie? Niet voor U, dat is wel duidelijk. Wel de lasten, niet de lusten. Zo draait de Nederlandse politiek tegen de Nederlandse burger.

Dutchbeaurouge | 30-12-18 | 09:38

Wij gaan niets bereiken in dit kleine landje om de CO2 toevoer te stoppen. Rutte knijpt ons alleen uit in het belang van de EU en de grote bedrijven. Ik lees trouwens verhalen dat er in de jaren 70 - 80 milieuorganisaties er alles aan deden om extra CO2 in de lucht te pompen. Dit moest gedaan worden om een ijstijd te voorkomen. Heeft iemand hier toevallig meer informatie over?

Henk003 | 30-12-18 | 09:21

Nederland laat zich zo verschrikkelijk naaien wat de energie betreft.
Hier in Ecuador kost een liter benzine 40 eurocent en kook en douche ik met een gastank die ik eens per maand voor 3 dollar inruil voor een volle tank. Water en electriciteit zijn inbegrepen bij de huur van mijn vrijstaande huis met een tuin van 2000m2 voor 300 dollar per maand.
Naar Nederland ga ik alleen nog terug om mijn familie te bezoeken.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:20 | 12

@B0bBer | 30-12-18 | 09:37:

Hier koop je voor 30.000 een vrijstaand huis en kun een permanente verblijfsvergunning aanvragen. Leefomstandigheden zijn erg afhankelijk van de regio. Van zeer primitief tot redelijk modern. Ik heb geen kinderen en geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om mijn oude dag in Nederland door te gaan brengen.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:44

@MickeyGouda | 30-12-18 | 09:38:

Grote spinnen heb je hier alleen aan de kust en in de Amazone. Ik stond mij aan de kust een keer te scheren toen ik in de spiegel een grote tarantula achter mij over de muur omhoog zag kruipen. Beestje was zo groot als mijn hand. Ik heb er wat foto's van gemaakt en ben gaan douchen.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:49

Gulliver | 30-12-18 | 09:49

That seals the deal: ik wacht hier rustig de totale verpaupering en verloedering af. Zuid-Amerikaanse landen zijn duidelijk voor de Indiana Jonesjes onder ons.

MickeyGouda | 30-12-18 | 10:00
▼ 9 antwoorden verborgen

We worden drie keer gestraft:
- de energieheffing gaat de komende jaren flink omhoog
- we moeten een warmtepomp aanschaffen - waarbij in wat oudere woningen isolatie en vloerverwarming noodzakelijk is
- vanaf 2030 is onze benzine-auto geen cent meer waard en zijn we verplicht een elektrische auto aan te schaffen
je mag met je oude auto benzine blijven tanken maar dat kost dan 2,70 per liter.

De gewone man wordt straatarm en wordt in de kou terecht... waar je zult zien dat bedrijven en burgers dit land zullen ontvluchten.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:16 | 3

Maar we mogen nog steeds stemmen en al vrij snel.
In maart een mei 2019 kunnen we duidelijk maken wat we van deze oplichting vinden.

Pelforth | 30-12-18 | 09:23

Toch zul je zien dat veel mensen op VVD en GroenLinks gaan stemmen.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:28

allemaal leuk bedacht; de woningen voor 1960 gebouwd worden vrijgesteld want is niet te doen, de woningen gebouwd na 1990 kunnen met de aanpassingen van Samson voor 10.000 euro (mwahahahaha) worden verbouwd en de woningen tussen 1960 en 1990 dient men voor het gemak gewoon te slopen en te herbouwen.. kan er niet gewoon een oorlog uitbreken om dat in korte tijd mogelijk te maken.. alle huizen plat en daarna weer opbouwen op kosten van de EU? ik noem maar wat oplossingen

fikkieblijf! | 30-12-18 | 09:58

Gas schijnt er nog makkelijk voor 1000 jaar te zijn ,het wordt namelijk nog steeds gemaakt in de aarde net als olie ook.Maar de olieboys willen gewoon aan de geld ontvang kant blijven zitten nu via het co2, want wie anders kan er de uitkering zelf bepalen en de hoogte de luitjes aan de top dus.,de rest hangt van de politiek af ,al werk je ook 40 jaar dan nog kan je in de armoede belanden

pedro300 | 30-12-18 | 09:10

Maar dat maakt die Rutte niks uit ,want die praat alleen voor de klojo`s die directe lijntje `s hebben en hem influisteren wat te doen ,en daar is echt geen vakbond bij ,wat overigens de enige weg is en wordt om wat te veranderen ook voor de zzp .jammer dat het moet maar anders kan het niet.Zie Frankrijk daar zitten de vakbonden ook achter

pedro300 | 30-12-18 | 09:06

Worden wij niet afgesloten zodat NL nog wel (volgens contracten) kan blijven leveren aan het buitenland?

B0bBer | 30-12-18 | 09:05 | 3

En voor een lage prijs naar Italie. Heeft Den Uyl ooit geregeld ofzo. Kunnen we dat contract niet opzeggen? Italie houdt zich ook nergens aan. (Maar komt tenminste wel voor haar bevolking op)

Mammeloe | 30-12-18 | 09:10

Leveranties aan het buitenland zullen juist uitgebreid worden. Denk bijvoorbeeld aan België dat massaal overstapt op gas.

2voor12 | 30-12-18 | 09:14

klopt, in de vorige eeuw zijn contracten afgesloten met de landen om ons heen om goedkoop gas te leveren... zie mijn maatschappijleraar in 1980 al... die zei er komt een tijd dat gas goudgeld gaat kosten voor de Nederlander. dat weten ze in Den Haag en daarom krijgt de Nederlandse burger een ander contract van de regenten in Den haag. Contracten wijzigen en wetten wijzigen voor de Nederlander dat lukt prima, die met de andere 'we zijn allemaal EU' niet! ondertussen blijven we steeds meer en steeds meer afdragen aan die EU dat wordt nu even vergeten door deze dwangstraf van energie.. maar de rekening van de EU komt er ook aan.. en die is fiks hoger door de Brexit!

fikkieblijf! | 30-12-18 | 10:02

Bijkomend probleem is dat Staatsomroep NPO en Pauw blindelings de Bende van Nijpels volgen.
Ed Nijpels mag een half uur tegen een vriendelijke Pauw vertellen dat we van het gas en de benzine af moeten.
Mensen die hun zorgen of kritiek willen uiten komen bij Pauw en de NPO niet aan het woord.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:04 | 2

Boeren uit Nederland (Zeeland, Brabant en Limburg) mogen met hun tractor of landbouwvoertuig in België rode diesel tanken voor 50 cent goedkoper als in Nederland.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 09:08

Ja dacht je dan dat die 40 miljoen extra recent werd gegeven aan de NPO om Baudet een podium te geven? overigens verdient Pauw lekker en heeft geen enkel probleem dat zijn tesla binnenkort met subsidie kan worden aangeschaft en ook geen probleem in zijn Grachtenpand voor het klimaatneutraal maken van zijn woning die vrijgesteld wordt van aanpassingen.. die kan verder prima zijn gasrekening betalen van zijn salaris..

fikkieblijf! | 30-12-18 | 10:04

nou als het milieu gered moet worden ,kunnen houtkachels zeker zeker niet ,want wat doen die 3 miljoen houtkachels en open haarden alleen al in de NL aan rotzooi in de lucht, dat gaat in de koudere tijd 24 uur per dag door .

pedro300 | 30-12-18 | 09:04 | 1

Gokje. Een aparte belasting voor het *hebben* van een houtkachel met schoorsteen (onafhankelijk van gebruik). Gemeenten krijgen de mogelijkheid het gebruik van houtkachels te verbieden binnen bepaalde aan te wijzen gebieden (milieuzones) middels APV. BOA's met grote dildo's gaan intensief controleren en hoge boetes (milieubelasting) uitdelen aan overtreders.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:09

Rang Metropool Bevolking
1 Shanghai 24.256.800
2 Karachi 23.500.000
3 Peking 21.516.000
4 Lagos 21.000.000

Maar Nederland, met een totale bevolking van 18 miljoen inwoners, gaat eigenhandig de planeet redden. Onze regering lijdt aan terminale grootheidswaanzin.

MickeyGouda | 30-12-18 | 08:57 | 4

China, de rest van Azië, India, Afrika en Amerika doen nul komma nul, alleen de kongsi tussen linkse gekkies en liberale geldzieners in west Europa probeert deze leugen aan de Europeaan op te dringen en tegelijkertijd de portemonnee van het slachtoffer te rollen.

Pelforth | 30-12-18 | 09:28

India is 1 grote vervuilde bende.

van Oeffelen | 30-12-18 | 09:42

Nee hoor. Wij gaan voordoen hoe het moet en dan gaan ze ons allemaal nadoen. Of zo.

jan99 | 30-12-18 | 13:07
▼ 1 antwoord verborgen

Of je doet als Merkel, gewoon gas kopen van de Russen .
Of kernenergie.

gato | 30-12-18 | 08:56 | 2

Ja, vreemd. Meestal huppelt Rutte daar kwijlend achteraan.

Mammeloe | 30-12-18 | 09:05

Volgens mij is de liefde een beetje over. Zie mutti steeds meer aan junker zitten de laatste tijd. Ze is markie een beetje zat, lijkt het.

Muuke | 30-12-18 | 11:16

Goede bijdrage van Feynman. Echt een ramp voor het land zijn Rutte met zijn companen/kabinet

frisenfruitig | 30-12-18 | 08:55

Ach ik moet het nog maar zien gebeuren. Tegen de tijd dat het echt gaat beginnen gaan de mensen hun ogen wel open als ze horen of ze even 30.000 euro willen ophoesten voor die warmtepomp en complete verbouwing. Elke politieke partij die op dat moment deze waanzin wil afschaffen kan op de ruime meerderheid van de kiezers rekenen.

2voor12 | 30-12-18 | 08:54 | 1

Tegen die tijd ben je te laat want staat het in de wet en moet je mee rennen met Klaver en Nijpels en de andere idioten. Stem dus op tijd tegen. Te beginnen in maart.

HaatbaardKnipper | 30-12-18 | 09:37

Dit is weer zo’n dossier als migratie of islam. Discussieren op inhoud met de politiekcorrecten is onmogelijk. Men gelooft en zal op agressieve en demoniserende wijze volhouden. Dat gaat nog heel lang duren. Hoe lang weten we niet. Immers bij Islam loopt het bloed door de straten maar men houdt vol, bij migratie zijn de woningtekorten inmiddels extreem hoog, alsmede de staatssschuld en druk op ons systeem, edoch Marrakesh werd er toch doorgedrukt.
.
We zullen het naderende onheil moeten billijken. Na vrede en vrijheid ook welvaart definitief kapot.
.
Tenzij... neuh er is vanavond vast wat op tv.

Parel van het Zuiden | 30-12-18 | 08:53

Puik verhaal. Wel gek dat in de klimaatdiscussie de intensive veeteelt (grootste vervuiler) en Schiphol niet meedoen. Vliegverkeer moet zelfs uitgebreid worden naar Lelystad, Maastricht en Rotterdam. En dat in een land met 17mljn inwoners en de meeste inwoners per M2. We hebben meest intensive bewoning in de wereld en veeteelt. Misschien moeten we wat bewoners en koeien verplaatsen naar..... Het varen van duizenden op stookolie draaien boten voor onze tv, auto,s en andere China spullen is ook een vorse aanslag op het milieu. Heeft iemand het daar over? Houtsnippers uit Amerika voor onze centrale? Heeft iemand het hier over?
Hoe meer huizen hoe meer verwarming er moet zijn. Nederland koelt niet meer af. Is dat het probleem niet.? Milieu rapport?

Breakdance | 30-12-18 | 08:45 | 6

Global Warming wordt in de discussie wel vaker op één hoop gegooid met lokale milieuproblematiek maar het heeft niets met elkaar te maken! CO2 die in China wordt geproduceerd is net zo erg voor het klimaat als hier in Nederland, althans als u de hypothese van de alarmisten wilt geloven. Daarnaast is het natuurlijk zo dat koeien en varkens, in Nederland of China, niet meer CO2 kunnen uitstoten dan ze hebben opgegeten. Dan de houtsnipper mythe: een gemiddelde boom neemt per jaar 25 kg CO2 op. Als je heel Nederland op hout(snippers) zou willen verwarmen dan hebben we een bos nodig zo groot als het hele Europese continent om CO2-neutraal te blijven. Transport is de enige component waar wel ietsje op CO2 gespaard kan worden, maar de hoeveelheid transportenergie in verhouding tot de totale hoeveelheid energie in een gemiddeld product is verwaarloosbare klein.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 09:20

Ben geen PvdD stemmer. Ik vind het milieurapport alleen errug eenzijdig. Ik steun het ook niet. Het kan ook niet. We gaan anders terug naar 1800 voor de eerste stoommachine. Armoe met een kleine elite met geld.

Breakdance | 30-12-18 | 09:35

Helemaal mee eens, de huishoudens zijn maar beperkt verantwoordelijk voor de CO2 uitstoot, 14% volgens het CBS. De luchtvaartsector kan wel uitbreiden. Zou vliegtuigen CO2 minder milieubelastend zijn dan huishouden CO2?

intrigant | 31-12-18 | 00:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Degenen die ons dit opleggen... Rutte, Jetten, Klaver, Nijpels en Samsom - zijn ambtenaren die zelf een vet inkomen hebben met later een goed pensioen.

Waarom mogen we geen aardgas, olie en benzine meer gebruiken....
terwijl de HR-ketel en auto steeds schoner is geworden?

Donald Trump... heeft direct gezegd dat hij niet meedoet met de Klimaatafspraken van Parijs - er zijn legio landen die dit niet of minder zullen doen.
Als Nederland doet wat de Bende van Nijpels commandeert... dan valt te verwachten dat bedrijven en mensen dit land zullen ontvluchten.

Het is niet te verkopen dat wij dadelijk geen schone gas mogen gebruiken terwijl de VS, Noorwegen, Rusland, Duitsland, Polen, België en Frankrijk dit wel blijven doen.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 08:43 | 4

Geniaal : de bende van nijpels. En met de inhoud volledig eens. Klimaatwaanzin!

Schuldenbrau | 30-12-18 | 09:14

Veel kuddo's voor de vondst "Bende van Nijpels"! +++++

Kleiduivenmoordenaar | 30-12-18 | 10:11

Nog warmwaterpompen ontdekt in Amsterdam? en in de binnensteden van Utrecht, Rotterdan, etc.

BenBack | 30-12-18 | 10:14
▼ 1 antwoord verborgen

@B0bBer | 30-12-18 | 08:16 |

Het is niet alleen de warmtepomp... maar je moet ook je huis goed isoleren en vloerverwarming aanleggen.
Als je een wat ouder huis hebt... dan gaat dit richting 50.000 euro kosten.

Stel dat je dit in 2027 laat doen... intussen hebben ze je kaal geplukt door middel van alsmaar hogere energieheffingen.

Het is nergens zo erg als in Nederland... in de landen om ons heen hoor ik niets
van dit alles.
In België blijven ze gewoon aardgas leveren - daar heb je oude woningen die hun verwarmingsketel op mazoet (olie) stoken--> daar doen ze niet zo moeilijk.
Nederland is echt verschrikkelijk... ze jagen ons op enorme kosten en hiermee het land uit.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 08:32 | 7

Geen woord over klimaat in Spaanse kranten, wel dat iedereen gas krijgt.

gato | 30-12-18 | 09:00

Hollende Kleurling, Noorwegen en Zweden vielen al snel af. In het verleden al eens een taalcursus Noors gevolgd met de intentie er heen te gaan, kreeg al een baan aangeboden maar helaas; partner zag dat toen niet zitten. Australië dan? Da's een optie, echter kom je daar nauwelijks nog binnen.
En als netjes opgevoede Hollander denk ik in Canada niet erg uit de toon te vallen. Buiten dat, het is er groot zat om geen last van je buurman te hebben, die voor zijn religie raar loopt te doen en daardoor de halve wijk wakker houdt.

EEnzame SchizofrEEN | 30-12-18 | 09:06

EEnzame SchizofrEEN
Zoals het 'debat' hier soms gevoerd wordt (nog wel), dat zou in Canada worden aangeklaagd als hate speech. Hate speech is de nieuwe beschuldiging van ketterij. Aan jou de schone taak te bewijzen dat je geen heks bent. Een collega van Peterson had het (alweer enige tijd geleden) gewaagd een stelling van Peterson te gebruiken tijdens haar colleges (ze was het persoonlijk oneens, maar liet de ruimte aan de studenten). Zij moest zich daarvoor verantwoorden voor een intern tribunaal van de universiteit na beschuldigingen van enkele studenten en barstte tijdens de zitting in tranen uit. Ik vind het een doodeng land.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:19
▼ 4 antwoorden verborgen

@Mammeloe | 30-12-18 | 08:09 |

Rutte III is een verschrikking... we krijgen grote uitgaven, hoge energieheffingen resulterend in een verbod op aardgas, olie en benzine.
Daarnaast laat ze ons land volstromen met migranten uit Afrika en moslimlanden die hier onder de noemer van vluchteling in de watten worden gelegd.
Ze krijgen automatisch opvang en verblijf in een AZC... daarna een ingerichte woning met extra zorg, extra aandacht plus een langdurige bijstandsuitkering. Daarbij mogen ze hun naaste familieleden naar NL halen die hier dan ook al deze voorzieningen krijgen.

Waar is Rutte III mee bezig?

Onze autochtone en allochtone kinderen krijgen het heel, heel erg moeilijk in een volgepropt Nederland.

sociaal_econoom | 30-12-18 | 08:22

Warmtepomp en aanpassingen huis gaan me E80.000 kosten. Daar schrok ik van. Maar een VVDer verzekerde me dat ik dat in no time terug verdien...

B0bBer | 30-12-18 | 08:16 | 1

Ik ben blij dat ik mijn volledig verouderde woning drie jaar geleden heb verkocht.
Enkel glas en een gaskachel.
Het had kapitalen gekost om die aan de energiedictatuur van Groen Rechts aan te passen.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:09

En wat als er een grote vulkaan uitbarst?

TheRecruitert | 30-12-18 | 08:10 | 4

@Mammeloe

De koffie druipt langs mijn hals. Lolol.

MickeyGouda | 30-12-18 | 08:20

MickeyGouda | 30-12-18 | 08:20
Kind, pas toch op!

Mammeloe | 30-12-18 | 08:29

Liever niet de Tungurahua in Ecuador.
Mijn hele huis zit nu al onder de as als het even heeft gewaaid.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:11
▼ 1 antwoord verborgen

Had iemand deze al geplemd?
tpo.nl/2018/12/29/wetenschappers-klim...
“Van een van de meest welvarende landen ter wereld naar een land waar armoede en kou de keiharde realiteit zijn. Het is een scenario waar niemand zich iets bij kan voorstellen, maar dat bij uitvoering van de huidige klimaatplannen het donkere toekomstbeeld van ons land kan worden. In een manifest – ondertekend door 24 professoren, ingenieurs en andere experts – wordt gesteld dat de voorgestelde klimaatwet regelrecht naar een ramp leidt. ’De doelstellingen zijn onhaalbaar’, valt te lezen. ’Handhaving ervan veroorzaakt een catastrofe van armoede, kou en honger. Economisch maakt het Nederland tot een derdewereldland’.”

Mammeloe | 30-12-18 | 08:09 | 5

Haha allemaal ex of em. Die durven natuurlijk. Die hebben niets te verliezen. Het beste bewijs dat er geen volwassen klimaatdiscussie bestaat.

azijnseikerT | 30-12-18 | 09:31

Maak je je overigens geen illusies. Wij zitten al bijna in de fuik die Japan is ingezwommen. De 3e grootste economie is al een tijdlang een zombiestaat waar het vertrouwen zo laag is dat er geen kindertjes meer worden gemaakt. Dat maakt dat het meest xenofobe land denkt aan immigratie.

azijnseikerT | 30-12-18 | 09:37

Ik zeg: blijf vooral VV(d) C(d)A en (d)66 stemmen en kijk hoe mooi Nederland tegronde gaat. Ik stem FvD en vind PVV een redelijk alternatief. Aan mij zal het dus niet liggen.

RembrandtvanGogh | 30-12-18 | 15:48
▼ 2 antwoorden verborgen

Niemand hoeft te bloeien voor zijn/haar beslissingen. Het is een verdienmodel: hoe moet de komende jaren de uitkeringen en onkosten van gelukzoekers worden betaald; 7000 milj./jaar en cumulatief 100.000 gelukzoekers/jaar erbij? Leidt de aandacht af door zogenaamd belastng te heffen op onzin en de politiek heeft voorlopig een zorg minder. Na 10 jaar zegt men dan mea culpa en glas was plas.

LoewiekedeVos | 30-12-18 | 08:03 | 1

En die 'was' betekent dan inmiddels een bevolking van ong. 18 miljoen mensen, waarvan 60+% islamitisch. Met een vergevorderde sharia wetgeving, slechts in toom gehouden door een EU die voornamelijk de belastingdienst regelt; religie moet elk land zelf maar ff regelen. Slechts op een aantal speciale plekken zijn ommuurde enclaves te vinden waar de regering woont en werkt. De rest van ons land heeft lokale schaduw-regeringen op islamitische basis, druk bezig om lokale stammen op te zetten teneinde op een later moment middels een grote stammenoorlog de grootste te worden.

EEnzame SchizofrEEN | 30-12-18 | 08:15

De laatste regel van dit artikel vat het grandioos samen. Plannen bedacht door wereldvreemde sukkels die geen idee hebben van een normaal inkomen en (elektra)techniek. Gelukkig mag u desondanks financieel gaan bloeden voor het afnemen van gas, elektra en autobrandstof.

Goldfinger | 30-12-18 | 08:01

Uitvoering van dat akkoord verdient een structureel follow-the-money focus: waar gaat ons geld heen? Welke bedrijven? Welke aandeelhouders/commissarissen? Welke link met de VVD? Etc. Dit kan nog weleens heel groot worden. Daarbij gaarne meenemen: wat worden de carrières van iedereen aan die dekselse tafels incl politici die het doordrukten anno 2018.

de Voorzittert | 30-12-18 | 08:00 | 2

Exact mijn idee. Follow the money, voer voor een heerlijke Gas-gate.

EEnzame SchizofrEEN | 30-12-18 | 08:04

Uitzoeken waar het geld blijft en er nu mee beginnen, niet wachten, dan is het te laat.

gato | 30-12-18 | 09:05

Telegraaf: De overheid schat dat de maatregelen een gemiddeld huishouden €130 meer zullen kosten. De Vereniging Eigen Huis schat dit eerder op ruim €160. Naast de belastingverhoging kunnen de tarieven voor (de levering van) gas en stroom stijgen. Volgens vergelijkingssite Gaslicht.com zal de totale energierekening in 2019 voor een gemiddeld huishouden €360 duurder uitvallen.
Veel Nederlanders die onlangs een brief over hun nieuwe voorschot ontvingen, schrokken zich een hoedje. Sommigen moeten ruim €100 per maand meer betalen. De Woonbond en woningcorporaties slaan alarm: honderdduizenden gezinnen hebben nu al moeite om de energienota te betalen, en dat wordt straks alleen maar lastiger. www.telegraaf.nl/financieel/2968485/g...
Maar u gaat er 1,5% op vooruit hoor. Moehaaa!

Mammeloe | 30-12-18 | 07:47 | 4

Yep. Maar van wie moeten we naar de kloten geholpen worden. Wat zit hier achter?

Mammeloe | 30-12-18 | 08:10

Mammeloe, er zijn drie acteurs in dit stuk; politieke figuren ( die vanuit de coulissen alles aansturen, dus niet de handpoppen als Jette), multinationals die alle goederen / handel in handen willen hebben en houden (de MKB moet kapot, lang leve Unilever, Shell en met hen al hun groot-aandeelhouders) en in de marge de religie van de vrede. Die laatste vindt al deze schermutselingen onderling prima omdat het de aandacht afleidt van hun ultieme doel; totale religieuze alleenheerschappij. Wel eens een islamist horen preken over klimaat?

EEnzame SchizofrEEN | 30-12-18 | 08:21

Ha, shell tanken wij niet meer en unilever artikelen komen hier ook het huis niet meer in.

Muuke | 30-12-18 | 11:29
▼ 1 antwoord verborgen

Aangezien 99% van de wereld dit allemaal niet gaat doen is het dus een druppel op de gloeiende plaat. Je zou denken dat als je daadwerkelijk in de zwartste scenario’s gelooft dat je al dat geld dan uit zou geven aan kustverdedigingswerken.

Lucifer | 30-12-18 | 07:44

Hierbij een opmerkelijk bericht in het Eindhovense Dagblad. Een hoogleraar ploegt het klimaarakkoord door en wat blijk, men is van plan extra gasgestookte centrales te bouwen om... elektriciteit te maken.
Nu staat er voor 9 Gigawatt in Nederland, dat moet uitgebreid worden naar 25 Gigawatt in 2050.
Da’s toch opmerkerkelijk. Gaan we nu voor 235 miljard euro van het decentrale gas af om het daarna centraal te gebruiken voor de elektriciteitsvoorziening van o.a. onze warmtepomp? Dan gaan we dus helemaal niet ‘van het gas af’.
De burger moet decentraal van het gas af zodat het centraal gebruikt gaat worden. Maar dat is toch de reinste kolder mensen? Waarin ligt hier een oplossing?
In de tweede link een onderzoek naar het Nederlandse gasverbruik in 2050. Dat leidt tot een vermindering van slechts 25% vergeleken ons huidige gebruik. M.a.w. of de burger voor een reductie van een kwart van ons aardgasgebruik even 235 miljard wil neerleggen.
Wat klopt er niet in dit plaatje?
We gaan helemaal niet van ‘het gas af’. We elektrificeren straks het gas en i.p.v. het puur door onze gasbuizen stroomt, stroomt het nu als elektronen door onze energiekabels (die we daarvoor ook nog eens moeten verzwaren). Tel uit u CO2 besparing waar het tenslotte allemaal om te doen zou zijn!
Het zijn vreemde zaken. Maar kloppen doet dit plaatje feitelijk helemaal niet.
Worden we soms colletief op het verkeerde been gezet?

www.ed.nl/eindhoven/hoogleraar-tu-ein...

www.geotrendlines.nl/nederlandse-vraa...

El Gouda | 30-12-18 | 07:43 | 2

Maar Bilderberg zag dat het goed was....

de Voorzittert | 30-12-18 | 07:44

Uiteindelijk zijn het de grote bedrijven die, middels een goed geoliede lobbymachine, dat hele klimaatakkoord heeft opgesteld. Langzaamaan worden ze echter zichtbaar; wie zit er achter het gas dat geleverd wordt, wie zit er achter de warmtepompen wie gaat die zwaardere stroomkabels leveren, kortom, wie profiteert hier van? Want dar geld dat ons uit de zak wordt geklopt komt bij iemand op de rekening te staan.
Dus om uw vraag te beantwoorden: je we worden collectief op het verkeerde been gezet. Of beter, we worden collectief in het pak genaaid.

EEnzame SchizofrEEN | 30-12-18 | 07:53

De huidige warmtepomp-bezitters klagen voor over het enorme lawaai. Het heeft iets hilarisch: 2 jaar lang keuvelen aan de klimaattafels en dan vergeten een effectief communicatiebeleid omtrent de treurplannen uit te denken cq in te kopen bij gerenommeerd bureau. Zodanig, dat tenminste niet élk detail onderuit getrapt kan worden met feiten of grafiekjes. En Ed Raket had natuurlijk vervangen moeten worden door geloofwaardigere type.

de Voorzittert | 30-12-18 | 07:42

De wereld gaat ten onder.
Uiteraard zijn het weer de politici die de wereld gaan redden. Wie anders?
Hoe, vraagt u?
Zij gaan de wereld redden door uw belastingen te verhogen en dingen te verbieden.

Maar goed, als u het gelooft, dan heb ik nog een brug te koop, daaro in het drijfzand - met korting en gratis geld ook nog.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 07:39

Heel lang heeft de VVD de mensen in Groningen in de kou laten staan. Nee, de aardbevingen kwamen niet door de gasboringen. Die huizen daar waren gewoon slecht gebouwd etc. De Gasunie en Shell hebben de boel daar lang getraineerd. Tot Wiebes niets anders meer kon doen dan de gaskraan dicht te draaien. Soms heb ik het gevoel dat deze klimaattransitie een soort strafexpeditie is. We moeten het maar voelen.

Mammeloe | 30-12-18 | 07:16 | 3

Ach, die huizen stonden zonder aardbeving ook al op instorten.

HoerieHarry | 30-12-18 | 07:20

De VVD blijft bij de volgende verkiezingen gewoon de grootste partij hoor. Of anders wel D'66 of CDA. Er gaat niets ten goede veranderen. Helemaal niets.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 07:34

PVDA provincie Groningen zit al 50 jaar op zijn handen. Terwijl de rest van Nederland hard aan het werk was en investeerde in huizen deed men daar helemaal niets.
Groningen krijgt wat het verdient.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 09:25

Er wordt veel te veel belasting geïncasseerd. Zonder een hele goede verantwoording. De begrotingen en werkelijke cijfers zouden de hun eigen belastingdienst niet eens worden geaccepteerd. Deze overheid is te groot. De stap naar een totalitaire overheid is een kwestie van tijd. Als het Europa niet is, zijn belerende mannetjes als Klaver wel aan de beurt.

De Nederlander is wat mij betreft verantwoordelijk voor haar eigen ondergang. Welke idioot stemt er nu op groenlinks of d66? Die partijen staan nergens voor. CDA en CU Christelijk? Die partijen staan nergens voor.

De VVD? Als je ondernemer bent. Werk je in een fabriek? Niet jouw partij, idioot! Denk na!

Laat de PVV en Forum voor Democratie maar de grootste zijn, dan houden we in elk geval op met onze therapeutische grootheidswaanzin. Nog even en we zitten in een totalitair regime van identiteitspolitiek. En blijkt Mark Rutte half Marrokaans, om stemmen van Klaver mee te pikken.

Kap die bullshit!

BrokenTipi | 30-12-18 | 07:15 | 3

De VVD voor ondernemers? U bedoelt voor de multinationals. Een MKB-er heeft niks aan de VVD. Alleen maar last en veel regeltjes en de Belastingdienst in je broekje.

Mammeloe | 30-12-18 | 07:43

Je bent een azijnpisser zonder inhoud, die overal commentaar op levert en niet tot het punt komt, mammeloe. Ik heb het over verantwoording afleggen op de juiste plaatsen.

Niet meer reageren, je bent een amateur met een grote bek. Weet dat de klok luidt, maar weet niet waar de klepel hangt. Back up!

BrokenTipi | 30-12-18 | 09:51

Wow, ga jij eens snel hé tipi repareren en blijf van Mammaloe af.

Muuke | 30-12-18 | 11:34

Ik denk dat het langzaamaan tijd wordt om de guillotine weer eens wat op te poetsen.

0112358 | 30-12-18 | 06:51 | 4

Sommige lieden wens je een bot mes toe...

JI-HAAT | 30-12-18 | 07:22

Je moet er natuurlijk wel netjes mee voor de dag kunnen komen.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 07:36

Vind ik wel, hij moet mooi blinken in de zon.

Muuke | 30-12-18 | 11:35
▼ 1 antwoord verborgen

Voor een liberale partij gedraagt de VVD zich behoorlijk dictatoriaal wat de energie betreft.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 06:35 | 6

En gelijk heb je!

HoerieHarry | 30-12-18 | 07:06

Is de vulkaan waarop je woont al uitgebarsten Gulliver?

HoerieHarry | 30-12-18 | 07:11

Al 12 jaar niet meer Harrie.
Er komt zelfs geen rook meer uit.
Ik ben vandaag met mijn hond nog bijna naar de top gelopen. Jammer dat er wolken rond de krater hingen.
De verwoestingen van de laatste uitbarsting zijn wel indrukwekkend. Hele stukken berg die in tweeen zijn gesmolten door de lava.

nl.m.wikipedia.org/wiki/Tungurahua_(v...)

Rest In Privacy | 30-12-18 | 08:58
▼ 3 antwoorden verborgen

Als al die werkende mensen hun elektrische auto geparkeerd bij de werkgever aan de oplader hangen is er natuurlijk wel een enorme batterijcapaciteit die het overschot aan zonne-energie kan opslaan.

KlauwnBassie | 30-12-18 | 06:29 | 2

Waardoor de geïmporteerde bankliggers weer lekker door kunnen luieren terwijl de thermostaat moedig de 25 graden aantikt.

pennestront | 30-12-18 | 07:34

En dan? Na de rit naar huis, die accu verder ontladen on het huishouden van energie te voorzien, zodat de wagen weer leeg aan de ochtendrit van de nieuwe dag kan beginnen?

Badderbeest! | 30-12-18 | 07:42

Feynman in je opsomming van de benodigde verbouwingen aan het begin van je verhaal ontbreekt een niet onbelangrijk detail.
Dubbel glas isoleert niet in voldoende mate om een warmtepomp haalbaar te maken. Je zult dus moeten overstappen op driedubbel glas.
Door het grote gewicht van deze driedubbel glas paketten zullen je bestaande kozijnen niet meer aan de norm voldoen en moet je deze kozijnen ook gaan vernieuwen.
Zet dat ook even op de rekening wil je?
O ja doe er dan gelijk een stel nieuwe geisoleerde buitendeuren bij.

Alles bij elkaar schat ik dat de verbouw kosten voor een gemiddelde woning heel dicht in de buurt komen van een ton. Iets wat voor de meesten van ons niet op te brengen is.
Ik denk dat ik maar overstap op kolenstook, gewoon net als vroeger in de jaren '50 antraciet nootjes 4.
Als kind heb ik daarmee toen de winters ook overleefd, kan ik weer doen.

copywriter | 30-12-18 | 06:15 | 2

Als ervaringsdeskundige kan ik het alleen maar met je eens zijn.
Koop het wel in D. Scheelt extra en wanneer je cash betaalt is het ook ontraceerbaar.

pennestront | 30-12-18 | 07:37

Alsof nieuwbouwwoningen met drie dubbel glas worden uitgevoerd.

Atlantis-95 | 30-12-18 | 08:23

Nederland, en heel Europa, wordt vakkundig gesloopt.. Alles voor de 1% elite. Unilever Mark en zijn maffia handpoppen hebben ons als een groep loverboys gegroomed en uitgebuit om uiteindelijk onze levenloze lichamen lachend in brand te steken. En het volk is te dim om te snappen dat zij alle macht hebben om dit morgen allemaal om te keren.. maarja.. slapende zombies.

Ton8695 | 30-12-18 | 06:06

De kerken stromen leeg, behalve die van de moslims, maar zijn dat wel kerken?
Toch moeten mensen iets geloven en dan wordt er hun iets aangeboden waar ze gretig op overspringen, gretiger nog dan een vlo op een vrouwenkuit in een smerig dierenasiel.
De klimaatreligie is geboren. De klimaatverandering is te wijten aan de mens en de oorzaak is CO2! Het moet simpel blijven immers.
In 2030 mogen er geen benzine en dieselauto's meer worden verkocht en wordt er in Nederland zoveel stroom verbruikt, dat wanneer de windmolens stilvallen en de zon onder is, Duitsland bij moet springen om ons kikkerlandje van stroom te voorzien.
Dan werken de gigantische bruinkoolcentrales daar op volle kracht en die stoten nog meer CO2 uit dan de kolencentrales die wij gesloten hebben. Maar die liggen buiten de grens! Die zitten niet in het sommetje der imbecielen der lage landen.
Wat een hypocriet zootje is het toch ! Dat krijg je nu wanneer je er de politiek met halve waarheden van door laat gaan.
Ik ken twee wetenschappers in mijn omgeving. Vergeleken met hen ben ik een opgeblazen imbeciel. Beiden wijzen naar hun voorhoofd wanneer het klimaatakkoord ter sprake komt. De waanzin is ten top gestegen, zeggen ze. De eerste doden zijn al gevallen in Frankrijk.
Daar rukken ze de stekker uit jouw Tesla en steken hem in hun eigenste! Te weinig laadpalen immers!
'Laat ze maar' dacht ik, lezer. Hoe eerder deze waanzin stopt, des te beter. Kan ik tenminste in mijn VW-Polo blijven rijden.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 05:52

2019: Gij zult armer worden.
De CU: het staat in de bijbel, het CDA: in de bijbel, ja, het is zoals het is.
Wij kunnen niet anders.
D66: de robotisering, daar kunnen we niet omheen.
D66: de robots beslissen.
VVD: wij verraden alles en iedereen.
VVD: het is onvermijdelijk want Ed is onze nummer één, en Samson is twee.

Jan Dribbel | 30-12-18 | 05:08

Misschien past het plembsel wat ik onder dat Eneco item had geplaatst, hier beter bij:
De Klimaat, Energie-gekte, het is zelfs zo erg dat het aantal reaguurders op FD.nl, GS bijna voorbijstreeft.
Hoe is het mogelijk, maar uit de reacties blijkt toch wel opnieuw, ik veronderstel dat die reaguurders op FD geen tokkies zijn, dat de Roverheid in deze gekte opnieuw de grote boosdoener is.
fd.nl/weekend/1283705/de-groene-verbo...

watmagjenogwel | 30-12-18 | 04:54 | 1

Helaas achter een betaalmuurtje. Ben wel benieuwd naar de reaguursels.

EEnzame SchizofrEEN | 30-12-18 | 08:02

Dit is slechts 1 akkoord.

Het probleem is dat NL geregeerd wordt door lieden die akkoorden tekenen in de volle wetenschap dat het hun land en haar inwoners schade doet. Uw geld en levenstijl worden weggegeven ter bevordering van hun carriere.

Laten we zelf even aannemen dat u deze wint en dit akkoord gaat in de prullenbak. Terwijl dat gebeurt bent u alweer N keer uitverkocht en verraden door lieden die bezig zijn zich omhoog te werken in Brussel ten koste van u en uw kinderen.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 03:09 | 2

Yup, en zolang mensen blijven stemmen op die idioten gaan ze gewoon door, en denken " zie je wel, ze vinden het niet erg, ze stemmen elke keer op ons " - hebben ze dan ongelijk ? Iedereen die ik hoor klagen nu vraag ik op wie ze gestemd hebben, waarna ik dus zeg " eigen schuld "

Kim-Jung-Un | 30-12-18 | 04:05

Ja. Op het eerste gezicht is het een fair punt dat u maakt.
Maar als je inzoomt dan zie je wat eraan vooraf ging:
Binnen de partijen alle ongelijk gezinden van hogerhand van de kieslijst verwijderen, al het gelieg en gedraai naar de verkiezingen toe, etc. En als er dan toch 1-tje door dreig te breken zoals Pim Fortuyn, moet je horen wat er gezegd wordt en wat het resultaat uiteindelijk is.

Ja, men stemt nog steeds op deze lieden - zeer moeilijk te verteren, dat ben ik met u eens. Maar moet je kijken naar wat deze lieden er allemaal voor gedaan hebben: samenzweren, liegen, bedriegen, demoniseren totdat het bloed maar moeilijk van de handen gewasssen kan worden. Anders dan u zegt "ze vinden het niet erg", stel ik dat ze dondersgoed weten hoe het zit: als ze eerlijk zouden zeggen wat ze van plan waren en wat ze over de stemmer dachten, dan hadden veel verkiezingen anders uitgepakt.

En om uw vraag te beantwoorden op ik wie ik gestemd heb: sinds 2006 op Wilders gestemd. Tot ik voorgoed vertrok uit NL. Vanaf dat moment ben ik opgehouden met stemmen.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 04:51

Het gaat helemaal niet om het klimaat redden. Dat gaat namelijk helemaal niet gebeuren. (buiten het feit om of het nu allemaal zo erg is wat er gebeurt) . Het gaat om pecunia en geo-politiek.
Er gaan een boel VVDers stinkend rijk worden van de klimaat transitie en we willen niet afhankelijk zijn van Russisch gas.
Want Rusland boos, boeman enzo.
Tsja, die Fransen komen in opstand, ze hebben tenslotte een traditie. Nederlanders? Meh. Ik kan me geen moment in de geschiedenis herinneren dat Nederlanders ooit in opstand zijn gekomen. Nee, ook de tachtigjarige oorlog niet. Een paar honderd geuzen en wat huurlingen legers als een zijdelings theater van de dertigjarige oorlog. Nee, Nederlanders zijn geen volk met ballen. Niet meer sinds vierhonderd jaar geleden.

Zapata10 | 30-12-18 | 03:04 | 2

Precies dat.
Edje Nijpels verdient tonnen, naar zijn goede voorbeeld Al Gore. Die overigens een miljoenen huis aan de kust heeft gekocht. Als het allemaal echt zo erg zou zijn met die zeespiegelstijging had hij wel een huis in de Rocky Mountains gekocht, zou het niet?
Klimaat priesters, die over de rug van 'analfabete' wereldburgers (want zero to none kennis van natuur- en scheikunde) hel en verdoemenis prediken. En zo hun kudde dwingen tot het betalen van aflaten, om hun plek in het hiernamaals veilig te stellen.
Walgelijk. Als je de scam eenmaal doorziet is het gewoon walgelijk.

Dick Luyenlomp | 30-12-18 | 03:10

We zijn dan ook helemaal mak gemaakt. Weinigen hebben überhaupt tijd om de ogen te openen voor het te laat is.

schijtzat | 30-12-18 | 03:51

Het kan vriezen, het kan dooien. De tijd zal het uitwijzen.

Mark_D_NL | 30-12-18 | 01:59 | 5

De wakkere schapen ontsnappen.

Mark_D_NL | 30-12-18 | 02:08

HoerieHarry | 30-12-18 | 02:07
Edoch, alle nazaten heten geen Harry tegenwoordig...

wiener mit pommes | 30-12-18 | 02:21

wiener mit pommes | 30-12-18 | 02:21
Harry vind ik een kutnaam.
In het echte leven heet ik anders.

HoerieHarry | 30-12-18 | 04:00
▼ 2 antwoorden verborgen

1975, Het land verkocht voor olie.
2019, Het licht gaat alvast uit...
2025, Nederland en z`n volk bestaat niet meer.
Vielen Dank meneer Den Uyl.

wiener mit pommes | 30-12-18 | 01:26 | 5

Den Uyl, Socialist(!), was wel gecharmeerd von Herr Hitler...

Kanarie_Geil | 30-12-18 | 01:46

Den Eule noemde men hem in Duitsland.

Mark_D_NL | 30-12-18 | 02:01

Ja, Den Uyl heeft het allemaal op zijn geweten. Samen met koning Willem II. Door zijn optreden in de negentiende eeuw hebben wij het straks slecht.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 07:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Het loonstrookje kan volgend jaar met al die stijgende kosten wel eens flink tegenvallen, wat wordt dan het verhaal van het kabinet?

Rest In Privacy | 30-12-18 | 01:24 | 2

Een loonstrookje, dat is ouderwets. Alles onder de tafel tegenwoordig. Niets met banken e.d. Cash is Queen.

Mark_D_NL | 30-12-18 | 02:27

Rutte gaat roepen ahh wij elven met u mee we gaan er naar kijken en alleen maar naar kijken

Jacktheflipper | 30-12-18 | 10:08

De totale hoeveelheid elektriciteit die windmolens leveren kan op zich snel (naar beneden) geregeld worden. En dit wordt ook regelmatig gedaan. Namelijk door ze één voor één uit te zetten. Hoe harder het waait, zeker als het harder waait dan verwacht, hoe meer windmolens stil zullen staan. Niet dat dit het nut van windmolens onderschrijft uiteraard.

Datum en tijd | 30-12-18 | 01:23 | 1

Ze worden betaald om niet te leveren. Nuttig he?

jan99 | 30-12-18 | 03:13

Advies 24 professoren: niet doen die klimaatonzin! Te duur in verhouding tot het resultaat. Hahaha, dit is kudt voor Rutte III

HaatbaardKnipper | 30-12-18 | 01:20 | 7

31 duizend. Maakt dat meer indruk?
www.petitionproject.org
Niet dat het aantal uit zou moeten maken. Om met Albert Einstein te spreken: “Wenn sie Recht hätten, würde ein Einziger genügen!"
Een beroep op een meerderheid is een drogreden ad populum en als die meerderheid deskundigen betreft is ook nog eens een drogreden ad verecundiam.
(En als je goed hebt opgelet heb ik die laatste zelf zojuist ook gebruikt. Het is overigens wel gewoon waar).

Stormageddon | 30-12-18 | 02:23

Mark_D_NL
Wetenschap is geen democratie.
Nog niet zo lang geleden dacht de mensheid dat de aarde het centrum van het heelal was.
Een wetenschapper ontdekte dat de aarde om de zon draaide en niet andersom. Deze man werd voor gek verklaard en door 'Rome' tot de brandstapel verordonneerd, tenzij hij zijn mening zou intrekken.
Op het moment dat ze de brandstapel in de hens zouden steken in trok hij zijn ontdekking in.
En op het moment dat hij werd losgelaten bleef hij bij zijn standpunt: "En toch draait ze!"
Op dat moment was hij de enige in de wereld die dat geloofde. Of wist.

Dick Luyenlomp | 30-12-18 | 03:02

De 97% consensus gaat over vragen: "is CO2 een broeikasgas? en Hebben broeikasgassen een verwarmend effect op de atmosfeer?" Klimaatsceptische wetenschappers zoals: "Freeman Dyson, Richard Lindzen, Giaever en Samuel Happer zeggen ook ja tegen deze vragen.

Sjoerdhendrik | 30-12-18 | 05:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Vroeger kon de Telegraaf de VVD nog enigzins sturen, nu heeft de VVD de kolder in de klimaat- kop en gaan ze volop de weg in om de lagere en de middenklasse te vernietigen.
Vandaag schrijft de Telegraaf, energie wordt onbetaalbaar:
www.telegraaf.nl/financieel/2968485/g...
De VVD zwijgt.

Jan Dribbel | 30-12-18 | 01:19 | 1

Telegraaf is ook een deugende Vlaamse krant...

jan99 | 30-12-18 | 03:14

Het wordt steeds duidelijker dat Rutte en co absoluut geen kundige bestuurders zijn. Ze zijn slechts ambtenaren die hun carrière gemaakt hebben door rücksichtslos politiek correct te zijn. Zo zijn ze in hun opleiding in de 90'er jaren gehersenspoeld. Ze hebben nooit een ander kunstje geleerd dus doen ze wat de milieu maffia en de zielige negertjes industrie hen opdragen.
-
Zoals ik al zo lang roep, we moeten af van deze talentloze en incompetente bestuurders.
De schade die ze aanrichten is echt aanzienlijk en moeilijk terug te draaien.

moitambien | 30-12-18 | 01:15

Dit kabinet is geen vriendenclub. Wat als duidelijk wordt dat Rutte een Europees baantje wil. Implodeert dan het kabinet en lijdt de vvd schade met het vertrek van Rutte en wie wordt de nieuwe leider van de vvd als Dijkhoff toch niet de juiste blijkt te zijn?

Rest In Privacy | 30-12-18 | 01:12 | 3

What the f interesseert mij het nou wie de leider van de VVD is?
Maakt dat iets uit dan?

Zapata10 | 30-12-18 | 03:06

Eens met de Mexicaan. Foute partij, poppetje maakt niet uit.

jan99 | 30-12-18 | 03:17

Schade voor de VVD?Hoop dat er niks van overblijft.
Alles breken ze af in dit land.

Lilia2 | 30-12-18 | 07:32

De policus heeft geen verstand, de "specialist" praat naar de mond van hun sponsor..... Ik koop een generator.

revolte | 30-12-18 | 01:09 | 2

Ik een rollator. Op gas.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 01:11

de rutte-rollator loopt op lachgas.

Glasgow Argus | 30-12-18 | 01:12

Zolang de burger er is om geld aan te verdienen mag de burger wel goed blijven opletten dat hun regering geen gekke dingen gaat doen.
Als deze in staat is een eekhoornburg te bouwen waar nooit een eekhoorn overheen gaat (Den Haag), of een Amsterdamse containeroverslag waar nooit iemand komt, kunnen ze alles.

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 00:58

Brainstormen over het klimaat kan nooit geen kwaad.
Je hoopt altijd maar dat ze Eureka typen, als je iets bedenkt wat geniaal klinkt.
Helaas.

snapal | 30-12-18 | 00:54

Dit plan gaat 1000 tot 1300 miljard Euro kosten. Er is maar 1 plek in NL waar dat geld voorradig is......... de pensioenpotten.
Zeg maar vast gedag tegen uw pensioentje.

Oepsie1234 | 30-12-18 | 00:53 | 13

@Stormageddon
P'cies. Zie mijn 3:08 antwoord. En zij heeft geen sociale woning maar die lieve druif schoot meteen in de stress. 79 jaar (geen babyboomer dus). Ze wil rust aan het einde van haar leven en geen hysterische overheid die haar nog meer naait op haar oude dag. Haar pensioen is de afgelopen 10 jaar al afgekalfd door de overheid en pensioenfondsen en nu dit. Te triest voor woorden.

Basil Fawlty | 30-12-18 | 03:18

Ik voorzie een grote toeneming van winterdoden. In Engeland is het al zover.

jan99 | 30-12-18 | 03:22

Pensioen is in handen van de Ei nu.
Het is al weg.

Lilia2 | 30-12-18 | 07:33
▼ 10 antwoorden verborgen

Gewoon die gaskraan weer open die paar man in groningen verhuizen en verder iedereen zijn bek dicht. Klimaat moet al helemáál z'n bek houwe. #opgelost

Shareholder II | 30-12-18 | 00:53 | 1

Het klimaat is neutraal. Verder prima oplossing.

schijtzat | 30-12-18 | 04:02

Precies, dat verhaal stond vandaag in de papieren Telegraaf.

Jan Dribbel | 30-12-18 | 01:01

Klimaatbeleid kan innovatie en zelfredzaamheid stimuleren... Niet dat het nog verwacht wordt dat den Nederlander of de Nederlandse immigrant ooit nog aan de slag gaan. Misschien, er is nog hoop. Maar de uitkering zit ook zo lekker. Dus ja...

Mark_D_NL | 30-12-18 | 02:23

Overigens zou ik graag Bert Brussen en de rest terugzien. Makkelijk haalbaar met energieverkoop via GeenStijl. 10 euries wegpakken voor ieder afgesloten energiecontract. Wie zegt dat bedrijven niet sociaal kunnen zijn?

klowiepowie | 30-12-18 | 00:45 | 3

Laat Bert maar in z'n babyboomer bubble.

revolte | 30-12-18 | 01:15

Babyboom bubble? Bert zijn bubble is 1975 die van mij 1977. Ik ben opgegroeid met mensen die internet geïntroduceerd hebben in NL. Veronica schip. De babyboom zat h'm toch in 1945. De huidige generatie heeft niets met programmeren. De 70'er jaren mocht spelletjes zelf schrijven op home-computers en DOS-gebruik is nog steeds een "vaag" onderliggend handige tool.

klowiepowie | 30-12-18 | 01:31

Bertje geeft voor alles de babyboomer de schuld, verder prima gast.

revolte | 30-12-18 | 13:28

Rutte heeft de groene kolder in z'n kop. Zelfs snotneus gaat vvd stemmen. Zo links zijn ze bij de vvd geworden.

Pislinq | 30-12-18 | 00:44 | 1

Rutte kan de groene agenda helemaal niks schelen. Het grootkapitaal ziet een verdienmodel en daar moet alles voor wijken. Geld verdienen met windhandel en tulpenbollen, alles betaald door de geldautomaat van de ECB aan te zetten. Het Baron von Munchausen effect, trek jezelf bij je eigen haren uit het moeras. En tegen de tijd dat de wetten van de natuur of van de markt hun kille realiteit tonen, dan is meneertje Rutte al lang weer weg.

Glasgow Argus | 30-12-18 | 00:49

Heel apart en of Hiemstra gevraagd is weet ik niet, maar net op RTL nieuws wat ik even meepakte is er sprake van een behoorlijk aantal (Nederlandse) wetenschappers (die in plaats van klimaat echte wetenschap beoefenen) nogal direct in hun opvatting over de klimaatgekte: Waanzin, en belachelijk om miljarden en miljarden uit te geven voor maatregels wat geen enkele opwarming zal tegenhouden. Onmeetbaar klein! En over de CO2 als grote boosdoener zetten ze grote vraagtekens...... Hiemstra nog roder dan normaal... De oplossing, de enige oplossing voor onze energie opwekking is kernenergie.... de veilige variant.... Aldus een gerenommeerde natuurkundige die het eventjes gewoon mag en kan zeggen bij RTL nieuws...

dijkbewaker | 30-12-18 | 00:42 | 2

Voor ieder die een beetje natuurkundig onderlegd is is het volstrekt duidelijk dat de toekomst van de energievoorziening de omzetting van kernmassa is - door fissie of door fusie. De middeleeuwse technieken zijn interim speelgoedjes. Elke daaraan bestede gulden is er een te veel.

jan99 | 30-12-18 | 03:31

jan99
Ah, ja, de gulden. De goede oude tijd, toen ons geld nog mooi was.

schijtzat | 30-12-18 | 04:06

De pre-historische voertuigen, gaan later allemaal de shredder in, het zou de geloofwaardigheid van het klimaatplan ondermijnen, als ze ergens in Afrika opduiken.

snapal | 30-12-18 | 00:40 | 1

We hebben toch een prinsje die handelt in elektrische autos.

gato | 30-12-18 | 09:15

Niet het kabinet en ook niet Macron (en de rest) komen 'ineens' met hysterische
klimaatplannen. Dit behoort allemaal tot een weloverwogen plan genaamd UN Agenda 21 en 30. Denken we nou echt dat regeringsleiders dit ineens uit hun hoge hoed toveren? En waarom doet zo'n anti VN regering - zoals die van Trump - niet mee? Omdat ze heel goed in de gaten hebben welke politieke en economische machten achter de schermen een rol spelen. En toch heeft nog geen 1 % van dit plan gehoord terwijl het door 179 landen werd ondertekend.
langleveeuropa.nl/

matrixbluepill | 30-12-18 | 00:34 | 1

Daarom is het ook belangrijk dat soevereiniteit afgestaan wordt aan nominaal Brussel, maar in werkelijkheid de 'elite' van Bilderberg en Davos en de 'benoemden' van VN en EU.

jan99 | 30-12-18 | 03:36

Beta-wetenschappers hebben vandaag in de Telegraaf gewaarschuwd dat we een derde wereldland worden door deze klimaat onzin.
Deze wetenschappers zeggen dat de meeste kamerleden en ministers geen benul hebben van het klimaat en achter de emoties van de klimaat-maffia aanlopen.
Zo is het: alfa-mannetjes/vrouwtjes zijn ongeschikt om over een gecompliceerd probleem een mening te hebben.

Jan Dribbel | 30-12-18 | 00:30 | 10

snapal | 30-12-18 | 00:49
Er zijn problemen die je moet overlaten aan mensen die ervoor gestudeerd hebben.
Zoals sociologen zich niet moeten bemoeien over hoe een chirurg zijn werk doet.

Jan Dribbel | 30-12-18 | 00:58

Jan,
Sociologen bemoeien zich overal mee.
Heb nooit begrepen waar een socioloog verstand van heeft.

HoerieHarry | 30-12-18 | 01:08

@lokoolokie. Ik heb toch hoop dat naarmate de groep groter wordt (het is makkelijk 1 wetenschapper brodeloos te maken, maar als een hele beroepsgroep hem ondersteunt..) dat de opvatting meer mainstream wordt.. ergens..
Dank voor de links!

letopuwzaak | 30-12-18 | 01:16
▼ 7 antwoorden verborgen

Ik ga in mijn postzegeltuin naar gas boren. Geen idee of het mag, maar doe het gewoon stiekem.

Ggroengras | 30-12-18 | 00:28 | 2

Als je de benodigde vergunningen hebt dan zou het mogen. Die krijg je niet, dat kan ik je voorspellen. En zo al zou mogen en kunnen dan is alles wat je vindt van de staat. In tegenstelling tot wat je denkt: de grond onder je kont is niet van jou, ook al heb je ervoor betaald. De mijnbouwwet bepaald dat alle bodemschatten aan de staat toebehoren, anders dan in de VS waar jouw grond vanaf het oppervlak tot het middelpunt van de aarde jouw eigendom is.

Stormageddon | 30-12-18 | 00:39

Dat weet ik dan weer wel, vandaar: stiekem. Maar dan ben je in de VS dus echt buren met de andere kant van de wereldbol. Fascinerend.

Ggroengras | 30-12-18 | 02:17

Moet ik nu binnenkort echt mijn 69er Mustang Boss 429 gaan verkopen? Gaat het echt gebeuren? Ik ben van fokking `69 man. Wat gebeurt er allemaal??

aero911 | 30-12-18 | 00:20 | 6

Aero
Geef eens prijsje. Opschepper.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 01:21

Langshetrandje | 30-12-18 | 01:21
Goedkoop, van een oud vrouwtje geweest.

HoerieHarry | 30-12-18 | 01:34

Nooit verkopen. Dit klimaat akkoord gaat er niet komen. Duurt even voordat het kwartje valt (= rekening wordt gepresenteerd) en dan zijn de rapen gaar. Mooi auto trouwens.......

Blonde Nel | 30-12-18 | 09:12
▼ 3 antwoorden verborgen

Wat je ook verzint, Europa is te klein om het klimaat te redden.We moeten proberen eraan te verdienen,
Een stuwmeer is een watertoren van 50 meter hoog, Die bouwen we op zee, alleen iets groter, doorsnede van 20 km bijvoorbeeld. Eigenlijk niks meer als een soort europort 4, maar dan wat
hoger.
Je maakt een weg op de randen van het stuwmeer en plant het vol met de grootste
windmolens en voila, onbeperkte
groene stroom van twee verschillende energiebronnen.
Kost wel wat, maar dan heb je ook iet
Technisch zou het kunnen, maar er zullen ongetwijfeld velen zijn die nu al weten dat het bij voorbaat niet rendabel kan zijn, plus nog tig andere bezwaren.

snapal | 30-12-18 | 00:18 | 11

Stormageddon | 30-12-18 | 00:57
Ja dat bedoel ik ook. Snapal denkt dat het water er vanzelf infietst of zo. Je hebt een externe energiebron nodig om dat water 50 meter omhoog te krijgen. Kun je die energie net zo goed meteen gebruiken. (tenzij het ergens kwijt moet tijdelijk).

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 01:04

Plan-Lievense. Klimaatwet oke maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat we wat gaan oplossen.

revolte | 30-12-18 | 01:26

@revolte | 30-12-18 | 01:26
Omgekeerd zou dat wel werken, denk ik. Je hebt al een polder en die laat je gecontroleerd vollopen en daarmee wek je stroom op. Nou... die polder is er al. En aan Almere is weinig verloren. Om over Lelystad maar te zwijgen.

Stormageddon | 30-12-18 | 01:50
▼ 8 antwoorden verborgen

'Wel moedig hè' van Rutte III, om na al die eerdere heisa in 2018 nu met dit onzalige plan aan te komen. Althans zoiets zei mijn oud directeur toen zijn vooruitgeschoven manager het reorganisatieplan presenteerde dat aan alle kanten rammelde en volledig door de werkvloer onderuit werd gehaald. Afijn, dat deed er ook verder niet meer toe, want het plan werd gewoon doorgedrukt met het mantra 'onderweg worden we knapper'. Moraal van het verhaal; zo snel mogelijk van je directeur en manager af zien te geraken en dan HOPEN op wat beters. 20 maart is de eerste kans.

JohnJames_001 | 30-12-18 | 00:16

Niet vergeten dat GL en D66 de grote aanjagers van dit prestige object zijn. VVD had moeten nadenken ipv blindelings te volgen. Dit gaat ze een hoop stemmen kosten in tegenstelling tot GL en D66..

BozePaarseMan | 30-12-18 | 00:14 | 1

Ja, OK BozePaarseMan, maar die lamstralen van VeelVerdienen ende Deugen zijn nog steeds de hoofdverantwoordelijke, want het is hun Pinokkio MinPres.

Ik bedoel, van die linksche mafklappers kun je zoiets verwachten, maar dat de complete achterban de VVD af heeft laten glijden naar niveau DDR66 2.0 is Godsgeklaagd. Pak rammel en nil points voor die meuk!

Kinkfactor | 30-12-18 | 00:50

Je neemt een grote tank met 100.000 kubieke meter water, zet deze in geïsoleerd in de grond. Er zijn meerdere niveaus waar je warmte kunt laden of afnemen. Bovenin is het water 95 graden, onderin 4 (massadichtheid).
In de zomer koel je je huis met koud water en voer je de warmte de tank in.
Met wind en zon of overschotenergie of industriewarmte, warm je het water op.
In de winter gebruik je het warme water met een warmtewisselaar om huizen te verwarmen.
Water blijft lang z'n temperatuur vasthouden. "Het water dat we in de zomer tot 90 graden opwarmen, is in de winter hooguit 9 graden afgekoeld"
Toch een soort energiebatterij, maar in de vorm van warmte.
www.wattisduurzaam.nl/15187/energie-be...
Hoeveel energie het kost om water rond te pompen staat er niet bij..

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 00:11 | 5

Dat is niet zoiets, dat is exact dat product. Mega interessant.
Wat ik bijzonder vind bij dit hele klimaat gebeuren, is het zwart wit denken van velen. Omdat het keihard in de hysterische hoek schiet, betekent niet ineens dat alles onzin is en iedereen z'n hakken maar in het zand moet zetten, zoals je dat veel ziet hier in de panelen. Andersom net zo goed. Mooie ontwikkeling dit in ieder geval

Coachman | 30-12-18 | 00:22

Geinig is wel; hoe harder de ecovat-airco (op zonne-energie) aanstaat in de zomer, hoe meer warmte je in de winter hebt.

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 01:16

En met de grond die je afgraaft, kun je de dijken verhogen. Kiepwagen kopen doet..

Gokmaar | 30-12-18 | 07:54
▼ 2 antwoorden verborgen

"Onuitvoerbaar, onbetaalbaar en asociaal". Ja, dat klopt. En Rutte weet dat ook. En omdat hij weet dat t.z.t. de wal van de realiteit het schip vol klimaatgekken zal keren, kan hij voor de publieke tribune of de politieke bühne als zogenaamd klimaat-bekeerling grote betrokkenheid tonen, ten faveure van zijn politiek ego. Als ik ongelijk heb en Rutte is werkelijk bekeerd en dus blind voor de werkelijkheid, dan zullen waarschijnlijk op enig moment een paar draadjes in zijn schedel zijn losgeraakt en verdient hij eigenlijk medelijden. De van nature duurzame God zal het misschien kunnen zeggen.

isitsoornot | 30-12-18 | 00:04 | 12

@Muuke knutsel is niet belangrijk wanneer het om geopolitiek gaat.

Ongeblustekalk | 30-12-18 | 00:44

Ik ken het ook niet knutsel. Er zijn er wel een paar die ik zou willen blokken. Niet jij hoor.

Muuke | 30-12-18 | 00:46

Kalk, het gaat gewoon om goede omgangsvormen. Ik snap dat je boos bent over die klimaatgekkies, en vind ook dat je gelijk hebt, maar gewoon vriendelijk blijven.

Muuke | 30-12-18 | 00:48
▼ 9 antwoorden verborgen

#power2gas !!!
nl.wikipedia.org/wiki/Power-to-gas
Elk huis zijn eigen zonnepanelen en power2gas installatie voor de auto of HR-ketel.
Een mens mag toch dromen?

Cynevisie | 30-12-18 | 00:03

Zal ze boeien daar in Den Haag met hun buitengewoon goede lonen en arbeidsvoorwaarden. Die nemen klakkjeloos over wat ze ingefluisterd wordt uit de industrie. Die 80% procent van alle vervuiling produceren en 90% van alle energie verbruiken. Daar kan je een grote slag maken, betalen wij aan het eind van het verhaal het ook, maar dan halen we mishine nog een doelstelling. Want bij de burgers is maar enkele procenten te behalen van het geheel.

Hiesjes | 30-12-18 | 00:00 | 4

Atlantis-95, ik voorzie dat er gekookt en verwarmd zal moeten worden met butagas apparaten e.d.. Ik heb nog nooit gekampeerd, maar misschien is het te doen. Het wordt wel een hele sjouw met die gas-cilinders, alle trappen op.

isitsoornot | 30-12-18 | 00:16

@isitsoornot tegen die tijd kan je dat bij de appie thuis laten bezorgen.

Ongeblustekalk | 30-12-18 | 00:19

We betalen er toch altijd zelf voor.. stel je zit in een huur woning, en de verhuurder knap het oud huisje op isolatie zonne panelen op het dak, warmte pomp, en vloerverwarming... uit eindelijk betaald de huurder gewoon straks 300 euro of meer per maand er boven op..
terwijl de verhuurder, eerst wel nog mooi potje subsidie krijgt.. win-win.

Rene046 | 30-12-18 | 01:50
▼ 1 antwoord verborgen

Nederland maakt dan echt kutafspraken. Met de klimaatafspraken hebben we dan 80 kerncentrales nodig of 1 kernfusiecentrale. www.youtube.com/watch?v=dyMG_CiDCcs Oud oud oud nieuw nieuws uit 1978. Dat Nederland geen kerncentrales mag bouwen of iets dergelijks.

klowiepowie | 29-12-18 | 23:58 | 2

Of de EU alle investeringen en misgelopen winsten wil compenseren. Anders heeft dat zonnepanelenverhaal geen zin.

klowiepowie | 30-12-18 | 00:03

De [s]woning[/s] [u]overheid[/u] slopen en opnieuw beginnen is soms beter of goedkoper.

iopeth | 29-12-18 | 23:56

Klimaat verandering is toch niet meer te stoppen,daarom kun je beter jezelf voorbereiden op wat komen gaat.

kzegje | 29-12-18 | 23:52 | 1

Dat doet de mensheid al honderdduizenden jaren.
De enige realistische optie.

de honden blaffen... | 30-12-18 | 00:18

De klimaatopwarming past volledig in het streven van Groenlinks en de PvdA om de nieuwkomers uit de warme landen zich beter thuis te laten voelen. Die warmtepompen en de gehele energietransitie hebben niets met deze opwarming te maken, zij zijn slechts een voorwendsel, een afleiding voor het binnenhalen van belastinggelden om de kosten voor subsidies, huisvesting, uitkeringen, zorgkosten en dergelijke zaken te dekken.

illuvatar | 29-12-18 | 23:46

Landen met bergen zijn blij, voor hun is een betrouwbare energiebron haalbaar.
Dat het niet kostendenkend zou zijn valt nog te bezien> er zijn eilanden die nu alleen volledig groene stroom hebben en die bewoners zijn echt niet zo rijk.

snapal | 29-12-18 | 23:40 | 3

Ik houd wel van flinke bergen.

HoerieHarry | 29-12-18 | 23:51

Dat is algemeen bekend HH.

Rest In Privacy | 30-12-18 | 00:05

Schiermonnikoog? Waar het belangrijkste product schapenwol is en alle andere producten (met energieinhoud) van elders worden geïmporteerd. Of misschien bedoelt u wel Costa Rica dat ook altijd wordt gelauwerd. Da's een land onder de evenaar zonder energie-intensieve industrie, waar een gemiddeld huishouden één vijfde van de energie verbruikt ten opzichte van hier in Nederland en desalniettemin al blackouts heeft als vrouwlief heur haar gaat föhnen.

Joris Beltsin | 30-12-18 | 00:13

A. de toeslag die je moet betalen op het gebruik van gas is een ordinaire graai uit uw portemonnaie onder het mom van wat Edje-geraaskal over milieu.
B. over x aantal jaar zijn er weer verkiezingen en zullen de partijen al moeten inbinden om niet totaal weggevaagd te worden.
C. Duitsland en anders de States bellen 1 keer met NL over het verbod op verbrandingsmotoren en de maatregel wordt "uitgesteld".
Het is zo'n extreem doorzichtige poging gewoon meer belasting te innen met niet realiseerbaar beleid. Maak je niet echt zorgen. Laat die warmtepomp voor wat hij is (energieslurper en lawaaidoos) en leef je leven met de wetenschap dat de regering allemaal weer meer geld overhoud volgend jaar om te verkwisten aan een extra directe afdracht aan de EU.

Dirk III | 29-12-18 | 23:39 | 2

Met andere woorden. De verbrandingsmotor blijft nog wel even dus wacht maar met de Tesla van 50.000. Gas is beter voor het milieu maar wordt gewoon duurder gemaakt tot we een andere regering kiezen die dat beleid terugdraait.

Dirk III | 29-12-18 | 23:42

@Dirk III | 29-12-18 | 23:42:
Helemaal correct. Tijd voor nieuwe verkiezingen.

prakkie | 30-12-18 | 00:00

Wat die eb en vloed betreft:
"De tijden waarop het hoog- en laagwater is aan de Nederlandse kust, lopen sterk uiteen. Het getij verschuift in bijna 12 uur van het zuidwesten naar het noordoosten van Nederland. "
en
"Het is in Nederland 2 keer hoogwater en 2 keer laagwater per 24 uur en 50 minuten. "
Als je nou een lange buis maakt van het zuidwesten naar het noordoosten en daar een turbine tussen zet? Ze kunnen ook gasleidingen van Rusland naar Duitsland maken, dus dit moet ook wel lukken.

kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 23:35 | 4

Je kunt overcapaciteit van groene stroom ook inzetten om waterstof te produceren. Dat word de toekomst voor de mobiliteit.

Trumme | 29-12-18 | 23:49

Gewoon kerncentrales bouwen. Probleem opgelost. Had al veel eerder moeten gebeuren. Kernenergie kan tegenwoordig helemaal "schoon". Dat wil zeggen, dat kernafval helemaal gerecycled kan worden, tot er totaal geen gevaarlijke afvalstoffen meer over zijn. Dat kan al 20 jaar. Men wil alleen die kerncentrales niet bouwen, want kernenergie is bah. Maar ondertussen is het de schoonste energiebron op aarde. Alleen wordt zoals altijd het volk voorgelogen en dom gehouden. Nog zo'n mooie: er is te weinig uranium voor kerncentrales, zegt men. Leugens. De oceanen op aarde bevatten zoveel uranium, dat we meer dan 3 miljard jaar vooruit kunnen. we hoeven het enkel uit het water te filteren. Ook dat proces bestaat al jaren.

prakkie | 30-12-18 | 00:05

Trumme | 29-12-18 | 23:49
Rendement van stroom naar waterstof naar stroom is een beetje laag helaas, maar wat over is kun je beter maar bewaren.

kloopindeslootjijook | 30-12-18 | 00:52
▼ 1 antwoord verborgen

0,0003 % mag wat deugeuro,s kosten.
En u betaalt!!
Alsof de middenstand de huidige btw en overige deugkosten niet doorberekend aan de consument.
#alles van waarde is weerloos!
Zou het geen leuk feitje zijn wat de huidige politici hun CO2 footprint zou zijn?
Links lullen,rechts vullen.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:30 | 2

@Ce ca!
En de middenstand heeft gelijk in deze. Het zijn ondernemers en die hebben maling aan al dat klimaat deuggel*l uit den Haag en zijn geen sociale werkplaats. Ondernemers bekijken hun balans iedere dag, week, maand en aan het einde van het jaar en willen net zoals hun grote broertjes, de multinationals, winst maken. Helaas, winst (en ook omzet) an sich zijn vieze woorden voor links maar aan de andere kant wel verdomd handig voor links om de kas te spekken via belasting om hun onzinnige hobbies te bekostigen.

En toch bovenstaand gezegd hebbende, het trieste is dat menig middenstander op de een of andere manier nog gelooft in partijen als de VVD en CDA (vooral in de provincie). De zogenaamde "ondernemerspartijen" en zich keer op keer laten naaien door die jokers via belastingen. Misschien zijn veel van die ondernemers dol op sadomasochisme anders kan ik geen rede bedenken waarom zij op die partijen stemmen.

Basil Fawlty | 30-12-18 | 00:11

klopt, heb nog niet echt vaak bedrijven ergens zien werken, en hun eigen aggregaat zien mee nemen voor verlichting, elektrisch gereedschap en dergelijke..

Rene046 | 30-12-18 | 01:58

Onder publieke druk (aardbevingen en ongenoegens) is het besluit genomen om de gaskraan in Groningen dicht te draaien. Nu worden er dure maatregelen voor de burgers van heel Nederland voorgesteld en daardoor is er zometeen nationaal draagvlak om de gaskraan weer open te draaien. En dat is nog logisch ook.

Willem_Oltmans | 29-12-18 | 23:30 | 14

Doe gas kraan van Groningen was voor de Nederlandse Staat vooral bedoeld voor inkomsten voor export. nu ze flink hebben moeten minderen, denken ze hoe houden we deze inkomsten aan de praat... oplossing zorg de het gas wat naar de bevolking gaat, verkocht kan worden.. maar het duur en onbetaalbaar, en scheep ze op met een product wat ook nog eens veel geld gaat opleveren..

Rene046 | 30-12-18 | 02:02

@Rene046
Heel simpel gesteld. Gas was inkomst voor de staat. Iedere windmolen nu kost de staat en ook ons geld.
Gas voor binnenlands gebruik? Perfekt. Ben ik voorstander van. Probleem is dat men de kraan gewoon dichtdraait onder druk van GL en de milieumaffia dus de rest van Nederland moet betalen want gas is bah en vies. Zucht.
Ierland, Spanje en zelfs Duitsland gaan vol aan het gas want schoon behalve dat kut moralistische (lees door de linkse gutmensch geregeerde ) volkje aan de Noordzee.

Basil Fawlty | 30-12-18 | 02:18

Inderdaad, voor nationaal gebruik, zonder winstbejag. Zou prima zijn. Alleen zo steekt de roverheid niet in elkaar.

Muuke | 30-12-18 | 09:43
▼ 11 antwoorden verborgen

Rutte III gaat de geschiedenis in... wat we NOOIT meer zullen vergeten.
We hebben geluk dat de economie goed draait - waarbij veel mensen een baan hebben.... echter eind volgend jaar komt er een terugval--> dan stapelen de problemen zich op.

Twee jaar geleden waren er proefboringen naar schaliegas... dit is in Nederland aanwezig.
Plotseling moesten de proefboringen worden stopgezet--> linkse gasten waaronder D66 en GroenLinks komen met plan helemaal te gaan stoppen met het gas.
Terwijl in Rusland voldoende gas zit en nieuwe gasbronnen worden gevonden.

Het stopzetten van gas vloeit voort uit het plan van PARIJS te stoppen met het gebruik van gas en olie.
Nederland loopt hierin voorop... dit heeft enorme gevolgen voor bedrijven en de huishoudens in Nederland.
De welvaart wat we voor een deel te danken hebben aan Slochteren wordt op last van de linkse milieugasten omgezet in armoede en wanhoop in Nederland. Met hoge energieheffingen en onbetaalbare uitgaven omdat we van het gas af moeten.
Rutte, Nijpels en Samsom denken hier veel te lichtzinnig over.

Bedrijven, boeren en burgers zullen dit land ontvluchten naar landen die niet of minder meedoen met de Klimaatterreur van Parijs.
Wat we overhouden zijn mensen en gezinnen die hier in de kou en armoede terecht komen.
De linkse gasten krijgen hun zin, we gaan hier dingen meemaken wat we na de oorlog nog nooit hebben meegemaakt.

sociaal_econoom | 29-12-18 | 23:29 | 5

Schaliegas winnen is wel schadelijk geziende benodigde chemiekalien die nodig zijn.
En nergens voor nodig is is genoeg gas

Jacktheflipper | 29-12-18 | 23:39

@El Rico Grande | 29-12-18 | 23:36: De personen die u noemt geloven ook nog in de paashaas, sinterklaas en de kerstman. Derhalve totaal ongeloofwaardig.

prakkie | 30-12-18 | 00:10

Sociaal econoom, als er nog geschiedenis wordt gegeven tegen die tijd, wordt het onderdeel Rutte III een enorm lachfeest.

Muuke | 30-12-18 | 00:56
▼ 2 antwoorden verborgen

Ed Nijpels heeft goede, warme, contacten met de producenten van warmtepompen. U, domme burger, moet daarvoor betalen!

El Rico Grande | 29-12-18 | 23:22 | 3

Mooie vraag voor de VVD. Als je het aan de markt overlaat, krijgt je dan ook de beste oplossing, of iets dat gewoon alleen geld oplevert op korte termijn.
Of duwt een lobby via de regering de burger tegen de buur die dan geen keuze meer heeft.

kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 23:26

Ik neem never nooit een warmtepomp. Ben niet gek. Als het leveren van gas oiit stopt, wat ik trouwens betwijfel, dan neem ik een pelletkachel. Die verwarmt vervolgens mijn CV. Goedkoper dan gas trouwens. Ding is wel kolossaal, dus je moet een schuur o.i.d. hebben om hem kwijt te kunnen.

prakkie | 30-12-18 | 00:14

Wij wonen in een eeuwen oud piepklein huisje, daar past die rommel niet eens in. Tuin is er ook niet voldoende, dus kom maar op Rutte en co.

Muuke | 30-12-18 | 00:59

Als een bepaald aantal zonnepanelen genoeg stroom leveren voor de hele aarde, is ook de nacht meegenomen in die berekening.

snapal | 29-12-18 | 23:16 | 13

Ben je zelf te dom om te googlen? Of de relevante literatuur op te zoeken? Of om op te zoeken hoe de distributie via een electriciteitsnet überhaupt werkt?
Jezus Garistus, ik wil je best onderwijs geven, maar ik vrees dat ik jou geval bij rekenen groep 3 moet beginnen. En dat doe ik niet gratis, nochtans zijn de tegeltjes op GS daar niet groot genoeg voor. De huidige infrastructuur is er niet op berekend om stroom door zonnepanelen terug te leveren aan het net als alle daken vol liggen. Dat is geen onderbuikgevoel, dat is een feit. De infrastructuur is namelijk aangelegd om van een centrale producent te leveren aan een eindgebruiker, niet andersom. Het is ontworpen als eenrichtingsverkeer. Probeer maar eens in een kraan te pissen om water terug te leveren aan het waterbedrijf. Zelfde idee.

Stormageddon | 30-12-18 | 01:16

Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:40 Stormageddon heeft het bij het rechte eind en u niet. Daarbij is de jaarproductie van zonnestroom niet interessant voor het ontwerp van een elektriciteitsnet maar de piekbelasting beste Epistulae_Morales. En tientallen aan GW's aan zonnestroom afvoeren via de distributienetten gaat eenvoudigweg niet lukken, natuurlijk zijn netuitbreidingen noodzakelijk.

therealbraindump | 30-12-18 | 08:49
▼ 10 antwoorden verborgen

We kunnen ook allemaal naar Afrika verhuizen, dat is goedkoper. Hoeven we de huizen niet meer te verwarmen. Koken doen we op hout uit het oerwoud. En altijd werkende zonnepanelen op de koop toe. Verlaat het noordelijk halfrond, en ga naar de evenaar !!!!......

lulleficatie | 29-12-18 | 23:15 | 4

Heb je daar ook thuisbezorgd?
Zoniet, dan blijf ik hier.

HoerieHarry | 29-12-18 | 23:23

lulleficatie.
Geef Nederland dan maar de Sahara, binnen 10 jaar zal niemand het meer herkennen.

snapal | 29-12-18 | 23:24

Die gasten komen net allemaal hierheen. Als ze slim zijn gaan ze energie-dingen doen. Dan worden ze de opvolger van de oliestaten.

kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 23:27
▼ 1 antwoord verborgen

@ Kuifje-in-Afrika | 29-12-18 | 23:27
Daarom is het een geheim!
Duh!!
;)

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:31

Het is ook niet te betalen als je de deur openzet voor mensen die niet veel meer kunnen dan je auto wassen.

Papa Jones | 29-12-18 | 23:35

@ Papa Jones | 29-12-18 | 23:35
Een open deur is dan ook niet aan te raden, in het energie plaatje
Zoals u zegt is het niet te betalen.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:42
▼ 3 antwoorden verborgen

Dit jaar geprobeerd een van mijn panden van het gas af te laten halen , bleek het energiebedrijf helemaal niet te doen, of ik wel goed bij mijn hoofd was?

Ghibli | 29-12-18 | 23:13 | 3

Verstandig energiebedrijf.

de honden blaffen... | 29-12-18 | 23:23

Het energiebedrijf gaat daar daar dan ook niet over. U koopt toch ook geen biefstuk bij de bakker?

Willem_Oltmans | 29-12-18 | 23:35

Dat klopt.. dat doet je netbeheerder.

Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:45

Ik weet niet hoe te reageren(werkt niet bij mij), maar Glasgow Argus heeft gelijk,
elektrificeren zonder back-up werkt niet. Niemand hoor je erover, omdat dat nog eens 1000 miljard extra kost. Wanneer je politici met een technisch vraagstuk inlaat krijg je de waanzin die nu voorstaat. Ze snoeren wetenschappers de mond of subsidiëren die. De waanzin die nu ontstaat is te vergelijken met de tulpenmanie uit 1634.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:11 | 3

Maar wie zegt dat de backup uit gas moet bestaan?

Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:47

Niemand Morales maar in Duitsland stoken ze de bruinkoolcentrales op als er stroomtekort dreigt en daarom helpen tien jaar windmolenparken bouwen niets om de uitstoot te verminderen.

Trumme | 30-12-18 | 00:00

Maar jij gelooft dan nog dat wij van het gas afmoeten vanwege CO2 en milieu? Ervaring twee andere en belangrijkere redenen.
1) Het gas is eerder op dan dat de zeespiegel stijgt tot gevaarlijk niveau.
2) het is gevaarlijk je economie (en leven) afhankelijk te maken van autoritaire regimes.

Wees maar blij dat Duitsland bruinkool gebruikt voor opwekking... we hebben ze nog hard nodig

Epistulae_Morales | 30-12-18 | 00:50

Het plan Lievense hield in water te pompen in het Markermeer met het overschot aan energie. Als het water 17 meter stijgt heb je net genoeg energie voor één dag ion Nederland, zie wikipedia. Het ging niet door vanwege de angst dat Amsterdam onder water zou lopen bij een dijkdoorbraak.

Nieuw plan Lievense: geen water pompen in het Markermeer, maar uit het Markermeer en dan stroom opwekken uit het meer weer vol te laten lopen. Amsterdam kan dan niet onder water lopen.

Je kan zo meer van die putten maken in de Noordzee met hoge dijken.

DitjaarkrijgikAOW | 29-12-18 | 23:08 | 6

@kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 23:29
Het hoogteverschil is waarschijnlijk te weinig om er iets aan energie uit te kunnen halen.

Atlantis-95 | 29-12-18 | 23:52

Atlantis-95 | 29-12-18 | 23:52
Dat zal het wel zijn. Bij Vlissingen is het ongeveer 4 meter.
Het water komt vanuit het zuiden en vanuit het noorden, maar die hebben een faseverschil waardoor de ongelijkheid klein is.

kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 23:59

Atlantis-95 | 29-12-18 | 23:52
Eh, zegt de wet van behoud van energie u iets?

Joris Beltsin | 30-12-18 | 00:28
▼ 3 antwoorden verborgen

Ook bij dit onderwerp heeft Feynman weer een grote kennis van zaken. Geweldig.

Beste Feynman: BEDANKT voor al je schitterende columns in 2018, een feyne oudejaarsavond en alle goeds voor 2019!!

hoogstetijd | 29-12-18 | 23:07 | 1

Hear hear. Een goed 2019.

Muuke | 30-12-18 | 01:24

Het Nederlandse klimaatakkoord zorgt ervoor dat de aarde 0,0003 graden minder warm wordt. Het klimaatneutraal maken van de Nederlandse woningen gaat 235 miljard kosten. Veel andere maatregelen -bijv de industrie- worden via via ook o de burger verhaald door hogere consumentenprijzen.
Die 0,0003 graden gaat dus honderden miljarden kosten en gaat niets aan de opwarming van de aarde veranderen.
Kortom: binnen 10 jaar is de burger failliet, is de opwarming van de aarde niet teruggedrongen (dat kunnen alleen de grote bedrijven, China, US, enz) en stemt zelf de meest neutrale kiezer uit financieel zelfbehoud op een Trumpiaanse partij. Wie verkoopt er gele hesjes ?

Ben7943 | 29-12-18 | 23:05 | 2

Die 0,0003 graad is bullshit. Niemand kan dit berekenen, net zoals de hele CO2 theorie op aannames berust. Flauwekul dus. Maar daar gaat het de politiek niet om. Macht, de burger klem zetten.

glaaf | 29-12-18 | 23:43

normaal verhoog men de prijs nadat je huis is aangepast... onze regering verhoogt de prijzen voordat ze efficiënt zijn.. ? en gaan daarna pas beginnen met de huizen aan te passen...

Rene046 | 30-12-18 | 02:20

ongezien de tyfus voor prutte!

Xanadu | 29-12-18 | 23:04

Wegwerppallets raken op. Er worden veel houtkachels gestookt. Met een houtkachel draai je politiek om je vinger en gaap je van verhalen over de warmtepomp en zonnepanelen.

Ikbeneenzelfbouwer | 29-12-18 | 23:03 | 2

bij kijkduin hebben ze nog een paar vrachtwagenladingen pallets staan.

Glasgow Argus | 29-12-18 | 23:04

lol weet je gelijk waarom we geen elektriciteits palen van hout hebben, en men de spoor Bilzen aan het vervangen zijn voor beton blokken ...

Rene046 | 30-12-18 | 02:22

@Feynman:
Lees je even in over base load, peak load en load following elektriciteitscentrales. Zonder de basis kennis en feiten die je duidelijk ontbeert, is je stukje echt lachwekkend groep 8 niveau.

Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:02 | 7

Je wil niet weten wat men tegenwoordig leert in groep 8, Harry. De schellen vallen van je ogen, wat ik je brom.

Ggroengras | 29-12-18 | 23:40

Load following centrales hebben 10 minuten nodig.
Windenergie en zon hebben veel grotere voorspellende waarden.
Kerncentrales zijn juist geen loadfollowing centrales, gasturbines zijn de enige mogelijkheid op het Nederlandse net.
Siemens maakt deze apparatuur al jaren en feitelijk is het dezelfde technologie die de compressie op ons gasnet regelt, (kleinere uitvoering) waar de vraagpiek nog veel extremer is.
Het heeft ook een prijs uiteraard, het is inefficiënter dan stationair baseloads genereren..

Epistulae_Morales | 30-12-18 | 00:58

“Windenergie en zon hebben veel grotere voorspellende waarden.”
@Epistulae_Morales | 30-12-18 | 00:58

Je weet inderdaad precies wanneer de zon ondergaat en dus niks meer kan leveren.

Stormageddon | 30-12-18 | 01:44
▼ 4 antwoorden verborgen

Dit is allemaal al bekend en er is nog geen oplossing in zicht.
Maar we bouwen wel stug door aan windturbineparken en leggen daken vol met zonnepanelen. Met subsidie, heel veel subsidie.
Nu nog even van de gascentrales af, want Groningen beeft, de kolencentrales versneld dicht want vies en we zitten in het donker.
Maar we rijden wel allemaal electrisch, dat dan weer wel.

Analia von Solmsch | 29-12-18 | 23:02 | 2

Klopt in Duitsland hebben ze al 10 jaar ervaring. Kolencentrales moeten de pieken opvangen en daarmee wordt iedere CO2 reductie te niet gedaan. Vandaar nu North Stream 2 om het gasnetwerk uit te breiden.

Trumme | 30-12-18 | 00:06

Tot er ook belasting komt op zonnepanelen.

gato | 30-12-18 | 09:28

Soms denk ik wel eens dat de huidige regering het bewust zo absurd voorstelt om het later gemakkelijker weer te kunnen afvoeren als onhaalbaar. Of is dat gewoon ijdele hoop?

Bytemaster | 29-12-18 | 23:02 | 8

Misschien heeft Geenstijl het een heel klein beetje aangedikt. Onze regering geloof ik ook niet meer nadat ze riepen dat het elektriciteitsnet in zou storten bij een piek van 10% duurzame energie, terwijl Duitsland (toen al!) elke dag ruim boven die 10% zat, zonder dat hun elektriciteitsnet instortte.

W_F | 30-12-18 | 00:02

Ko heeft gelijk. Als je de gederfde gasinkomsten doorrekent heb je zo’n 8 miljard per jaar nodig. Die zijn ze nu al aan het binnenhalen.

Trumme | 30-12-18 | 00:09

@W_F | 30-12-18 | 00:02
Weet je wat die moffen (en de Denen) moeten doen als er meer met wind en zon geproduceerd wordt dan er wordt afgenomen? De windturbines worden stilgelegd en de zonnepanelen afgeschakeld. De teveel opgewekte electriciteit die niet kan worden geëxporteerd wordt letterlijk de bodem ingeleid. Iets anders kun je er namelijk niet mee.
www.climategate.nl/2017/06/zonnige-da...

Stormageddon | 30-12-18 | 00:30
▼ 5 antwoorden verborgen
-weggejorist-
JvanDeventer | 29-12-18 | 23:00 | 1

Het motto van dit kabinet lijkt potdomme wel : tendentieus , ongefundeerd & nodeloos kwetsend.

nemeton | 29-12-18 | 23:00

Die molens op zee hè, het worden er meer en meer, wie gaat die krengen onderhouden. Een schip dat continu vaart wordt continu bijgehouden. Anders rot het onder je reet weg. Nieuwe bezems vegen schoon, nieuwe molens draaien soepel...

squadra | 29-12-18 | 22:55 | 5

Met luchtfietserij kun je heel makkelijk van luchtkasteel naar luchtkasteel.

Stormageddon | 29-12-18 | 23:39

Terugverdientijd van windmolens is 36 jaar en voor windmolens op zee zelfs 55 jaar. Een windmolen gaat gemiddeld 25 jaar mee. Doe zelf het rekensommetje maar.

Highwoodman | 30-12-18 | 00:06

De windmolens op zee pleuren allemaal om. De een na de ander, want de bouwer blijkt slechte funderingen te hebben gemaakt van inferieur beton. Als he dat park nu bekijkt, lach je je rot. Allemaal scheef hangende windmolens. LOL!
GS heeft hier eerder over bericht trouwens: www.geenstijl.nl/4393241/honderden_wi...

prakkie | 30-12-18 | 00:28
▼ 2 antwoorden verborgen

Los daarvan: ik denk dat ik voor 3 a 4 ton ( Euros) paarden zou verbruiken per jaar met mijn reisafstanden. Dat zijn 3 a 4 Tesla’s model S met opties.

Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:20

U klinkt als een wereldburger, EM.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:24

@ Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:17
Slow and steady is better then to rush into things.
U leeft te snel en te ver weg. ;)

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:27
▼ 6 antwoorden verborgen

@Feynman
Goed stuk, maar je mist (tenminste) 1 belangrijk aspect . Wat ik niet terug lees is dat gemeenten, in het kader van decentralisatie opgelegd door de overheid, in 2021 moeten aangeven welke buurten wel of niet een energietransitie wordt opgelegd. Dat is aan gemeenten om zelf te beslissen, echter worden die ongevraagd met het vraagstuk geconfronteerd waar ze geen enkele expertise over hebben. Wat denk je dat die voor shit over zich heen krijgen?

Sterker nog, het zou me niet verbazen dat coalitiepartijen er dusdanig zelf mee zitten en niet weten hoe ze dit probleem kunnen oplossen en het probleem op het bordje hebben gelegd van gemeenten. Dit inclusief de subsidie die een fooi is om over te schakelen naar bijvoorbeeld een warmtepomp. Wat denk je dat dit voor tumult geeft. En let op, in 2021 moeten gemeenten uitsluitsel geven welke buurten van het gas gaan!

Atlantis-95 | 29-12-18 | 22:53 | 2

Dat ligt al vast. Dit gaat over nieuwbouw en bouwnormering. Bestaande huizen ‘verplicht’ aanpassen kan alleen via de markt. Gemeenten kunnen heel wat minder dan ze willen en willen heel wat minder dan de meeste bewoners denken.

Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:16

@Epistulae_Morales | 29-12-18 | 23:16
Ik betwijfel of je correct zit. Zie de pdf ingesloten in onderstaande url. Zie blz 42 van die pdf, "Bij de invulling van de klimaatdoelstellingen voor de gebouwde omgeving ligt een grote rol voor de medeoverheden, met een regierol voor gemeenten op het gebied van aardgasvrije buurten en wijken. Met het oog daarop is de inzet dat alle gemeenten uiterlijk in 2021 een planning vaststellen in de gemeenteraad voor de transitie van de gebouwde omgeving naar aardgasvrij (woningen, maatschappelijk- en commercieel
vastgoed) gericht op een CO2-arme gebouwde omgeving in 2050. Voor alle buurten die voor 2030 van het aardgas af gaan is in 2021 ook bekend wat het alternatief voor aardgas is.".

Het is niet voorbehouden aan nieuwbouw, het gaat om bestaande bouw. Let op het stukje: 'Voor alle buurten die voor 2030 van het aardgas af gaan', dus het gaat niet om nieuwbouw in die gevallen!!!

www.rijksoverheid.nl/documenten/rappo...

Atlantis-95 | 29-12-18 | 23:30

Ik las een vergelijkende test tussen een Tesla en elektrische Jaguar in Autoweek.
Wii je zo'n ding thuis opladen met netstroom dan duurt dat 30 uur.
Dat werkt natuurlijk niet.

HoerieHarry | 29-12-18 | 22:52 | 11

Trumme | 30-12-18 | 00:16 |
BMW had al een auto op waterstof in 1996.
Snap niet waarom daar nooit vol op is ingezet.

HoerieHarry | 30-12-18 | 00:23

@HoerieHarry | 30-12-18 | 00:23
Wees maar blij dat dat nooit is aangeslagen. Een beetje inventieve ploflim kan daar een hele leuke rijdende bom van maken.

praat_poep | 30-12-18 | 01:05

Dat begrijp ik ook niet, waterstof is het middel.

gato | 30-12-18 | 09:32
▼ 8 antwoorden verborgen

Bij de KRO was een programma over zeewier waar ze veel stroom me kunnen opwekken. En het mooie is ,dat het geen drol kost. Maar dat betekent ook dat de regering geen drol aan jouw verdient. Voor de rest worden de uitvinders door de regering de mond gesnoerd. Maar ja, als volk blijven we maar een beetje aandrolle.

brandewijntje | 29-12-18 | 22:50 | 2

Ik kan hier weinig mee. Meestal zijn dat lab experimenten. Eerst kijken hoe dat zich kleinschalig verhoud.

Atlantis-95 | 29-12-18 | 23:37

Vroeger droomde ik altijd om de dijk om de markerwaard vijf meter op te hogen, vol te zetten met molens en drijvende zonnepanelen om de boel vol te pompen en dan een waterkrachtcentrale ertussen. Misschien nog in combinatie met een kerncentrale zoals ze in Frankrijk ook doen. Er is naast Amsterdam vast nog wel een plekje voor te vinden.

down | 29-12-18 | 22:48

Tjonge jonge .. Een beetje gezeur wel hoor, dit.

Feynman, op sommige punten heb je gelijk maar je zegt ook een hoop onzin.

Niemand komt jouw cv-ketel afpakken, hoor. Goed isoleren is inderdaad nodig om over te stappen op een warmtepomp, maar vloerverwarming hoeft niet. Er zijn ook lagetemperatuurradiatoren.

Mensen worden niet armer van de hogere energierekening, want de inkomstenbelasting gaat omlaag. Er zijn regelingen die helpen om je huis te isoleren (vergeet die warmtepomp, ga gewoon isoleren). Meer comfort en je hebt er heel lang plezier van.

Er wordt nu enorm gepiept over zielige mensen die het niet kunnen betalen, maar de meeste mensen kunnen prima wat isolatie betalen. Kom op zeg. Kijk wat er aan vakanties wordt uitgegeven, aan kleding, aan elektronische apparaten. Wat er aan eten wordt weggepleurd. Veel mensen in Nederland zijn echt te rijk.
Douche een keertje minder, was jezelf met een washandje. Vijftig jaar geleden leefden mensen met een fractie van de welvaart van nu, ik ken niemand die toen jong was die zichzelf toen arm en zielig vond.

Ik heb mijn huis uitgebreid laten isoleren nadat ik het had gekocht. Héérlijk. Na 2 keer in een slecht geïsoleerde woning te hebben gewoond, is dit echt ultiem comfort voor mij. Als je een normaal inkomen hebt, ga dan een jaartje niet op vakantie en isoleer wat je kunt. Heb je eindeloos plezier van.

Inderdaad, de politiek neemt besluiten en gokt erop dat de technologische ontwikkelingen zullen volgen. Zo gaat dat wel vaker. En ja, hoe moet het anders? Als er niet een beetje druk achter wordt gezet, gebeurt er nooit wat.

En die Fransen, tja die Fransen ... ik weet eerlijk gezegd nooit hoe serieus ik ze moet nemen. Cao die niet bevalt: staken. Air France-KLM is een ramp omdat die lui niets anders doen dan staken. Ik las over een van die voormannen van de gele hesjes. Hij had een baan van niks, maar wel 4 kinderen en een vrouw die niet werkte. Voordat je kinderen krijgt, kun je toch bedenken of je dat wel kunt betalen.

Watunbidanwenu | 29-12-18 | 22:48 | 16

"Mensen worden niet armer van de hogere energierekening, want de inkomstenbelasting gaat omlaag."
Kijk, Deze geloof nou ab-so-luut niet! De energierekening gaat met ongeveer 30 euro per maand omhoog, maar die inkomstenbelasting gaat NOOIT met 30 euro per maand omlaag. Dat doet de regering nooit. Kortom: onzin, we gaan er gewoon FORS op achteruit. Zoals gewoonlijk.

prakkie | 30-12-18 | 00:34

Watunbidanwenu | 29-12-18 | 22:48 | Sorry Watunbidanwenu, maar wat een feitenvrij gebazel schrijft u hier op. De energietransitie kost een paar 100 miljard euro extra, dat is geen klein bier! Dat betekent eenvoudigweg dat Nederlanders netto minder te besteden hebben. Hier moet gewoon eerlijk over gecommuniceerd worden.

therealbraindump | 30-12-18 | 08:34

Jij bent zo iemand , die geld genoeg heeft, de helft van de Nederlanders komen om de belastinfdruk, voedsel te duur etc.

gato | 30-12-18 | 09:59
▼ 13 antwoorden verborgen

Ik zalmaar niet zeggen wat ik denk.
Maar het is niet fraai.

Ray69 | 29-12-18 | 22:48 | 2

Kan ik me helemaal in vinden. Terecht.

prakkie | 30-12-18 | 00:35

Het duizelt mij ook een beetje.

Muuke | 30-12-18 | 01:38

“zijn Noorse stuwmeren” Nope, energie = verval x massa. Als je weinig verval hebt kun je simpelweg meer massa gebruiken zoals spaarbekkens in Coo-Trois-Points. PHES heet dat.
Er zijn wel meer mogelijkheden.
Zo kun je ook NL overschakelen op waterstofgas door de koolstof uit aardgas te slopen, blijft er millieu vriendelijk waterstofgas over.
Mogelijkheden zat, die ook weinig kosten. Alleen die mongolen in den haag kiezen uiteraard voor de rampenkoers, van techniek hebben die duidelijk geen kaas gegeten.

ZwarteDag | 29-12-18 | 22:47 | 3

Wat doe je dan met de koolstof in de CH4? CO2 van maken? Dan kan je veel voordeliger en vele malen efficiënter aardgas verbranden.

voldemort | 29-12-18 | 23:13

@Voldemort: Duh! In vaste vorm opslaan natuurlijk! Het hele proces heeft dan nul CO2 uitstoot en toch meer dan genoeg energie beschikbaar...

ZwarteDag | 30-12-18 | 01:47

'sAvonds na de file, de ovens gaan aan, de lichten, de magnetrons, en dan een paar miljoen auto's aan de laadpaal.
Ik voorzie smeltende of ontploffende transformatoren in de verdeelstations van het elektriciteitsnet, met als gevolg dat wijken en steden weken, zo niet maanden zonder stroom zitten.

de honden blaffen... | 29-12-18 | 22:43 | 6

De wet van ohm is ook iets paternalistisch. Laten we het voortaan de wet van thante noemen, dat is meer verbindend.

Glasgow Argus | 29-12-18 | 23:38

Vergeet de electrische kookplaten niet! Iedereen most van het gas, dus ook geen gasfornuizen meer, maar kilowatts slurpende electrische kookplaten. En inderdaad, 's avonds gaan er dan miljoenen tegelijk aan. Boem!

prakkie | 30-12-18 | 00:37

@Glasgow of #divers het samenspel zoeken. Wet van Ohm ft. Nicky Tesla

Shareholder II | 30-12-18 | 01:00
▼ 3 antwoorden verborgen

Kijk, Feynman snapt het. Waanzin dit.

Sliptong | 29-12-18 | 22:39

Van het klimaatakkoord zullen de klimaatbelastingen en overige kostenverhogingen voortvarend worden ingevoerd. Daarna komt er weer een nieuw klimaatakkoord. Etc.
Net als met de invoering van het leenstelsel in het onderwijs: besparing direct gerealiseerd, beloofde tegenprestatie (verbeteringen in het onderwijs) nooit geleverd.
Voor de overheid zou ook "niet goed: geld terug" moeten worden ingevoerd.

Schmalz | 29-12-18 | 22:39

Ons energienet kan dit toch allemaal niet eens aan, lang niet genoeg capaciteit in de woonwijken om ons van stroom te voorzien als de auto aan de lader hangt, terwijl we aan het koken op inductie zijn, het huis elektrisch moeten verwarmen in de wintermaanden en iemand nog even onder de douche staat van het gezin.
De stroom kabels smelten in de grond binnen no-time weg.

Tijdens de winteravonden geen stroom opwekking van de zonnepanelen en met een beetje storm staan de windmolens stil om schade te voorkomen aan de molens zelf.

Om aan de stroomvraag te voldoen moet je wel iets met kernenergie (of variant) doen.

Los van dat probleem, ons stroomnet heeft ook al geen nette sinus vorm meer, maar wordt al verstoord door niet-lineaire stroomverbruikers. Dit heeft ook weer gevolgen voor de levensduur van onze elektrische apparaten.

civilian | 29-12-18 | 22:39 | 1

civilian.
Correctie> de windmolens van nu kunnen windkracht 9 doorstaan.
Dat gebeurt zelden en zal van weinig invloed zijn op het rendement.
BTW professor, geloof eigenlijk geen ene ruk van je vakjargongewauwel.

snapal | 29-12-18 | 22:46
-weggejorist-
Premier Trutte | 29-12-18 | 22:38 | 6
▼ 6 antwoorden verborgen

China produceert nu gigantische aantallen zonnepanelen voor een mooi prijsje.
Zelfs betaalbaar voor de niet-miljardairs.
Goeie ontwikkeling, Afrikanen bijvoorbeeld kunnen dat wel waarderen, de reguliere stroom is vaak kut.
Een paar zonnepaneeltjes en zijn af van die corrupte handige jongens die geld vragen voor de stroom, niet betalen betekent dat je lijntje van de kabel gaat, waarna een ander corrupt mannetje de concurent weer afsluit en vervolgens de oude klant weer aansluit.
Die vervolgens ook weer geld gaat vragen aan de bewoners.
Dat houdt nooit op.

snapal | 29-12-18 | 22:36 | 13

snapal | 29-12-18 | 23:07
Dan is het op de evenaar dus ook niet efficiënt. Game over.

kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 23:17

@snapal | 29-12-18 | 23:07
Niet waar. Het gaat om het aantal watts per vierkante meter in zonlicht, zelfs als die 24 uur per dag zou schijnen en het 7 dagen in week, 52 weken per jaar onbewolkt zou zijn. Boven de 40 graden neemt die hoeveelheid namelijk dramatisch af. Want, lieve jongen, de aarde is NIET plat. De aarde is een bol. En op een bol moet dezelfde hoeveelheid licht op hogere breedtegraden een groter oppervlak beschijnen dan aan de evenaar.
Zo werkt dat. Het heeft met temperatuur niets te maken. Als dat zo was dan zouden zonnepanelen (in jouw redenatie) op de noord en zuidpool het beste renderen.
Nou, dat doen ze niet.

Stormageddon | 29-12-18 | 23:20

Arch in veel aziatisch steden wordt de stroom deels afgesloten als er te veel vraag is.
Dus er is geen probleem

Jacktheflipper | 29-12-18 | 23:51
▼ 10 antwoorden verborgen

Zeer goed geschreven stuk, klopt als een bus. Enige oplossing om CO2 te reduceren is kernenergie en dan graag Thorium kernenergie.
En denkt u nu zelf dat al die landen waar olie in de grond zit overgaan op elektrische auto's ?

Mo het varken | 29-12-18 | 22:36

En aan de inductie lovertjes, inductie kissertjes t.ov. gasfornuiskoks, nee, je vindt het ook niks, maar dat durft het niet toe te geven heh, na alle verbouwing....
Houd je muil met je eeuwige op 3,2,1, voorspelbare antwoord "dat je "er" aan went na verloop van tijd".

Mens, ga KOKEN. Op, heel gek, vuur.
Dikke prima Indo/Indische recepten website Tip: "Kokkie Slomo".
Indo kan nog verhalen schrijven ook, plus muziekjens in elkaar zetten.
www.kokkieslomo.nl/start/
Eetze, en gebruik je gas! Al prop je een toevoerslang in je arie.
Gas tot je laatste snik1!1!

chicago river | 29-12-18 | 22:32 | 2

LOL+! *Hulde & staande Ovatie*

De Briemusketier | 29-12-18 | 22:44

Dat het mag in huize river, gek zijn op gas.

Ongeblustekalk | 29-12-18 | 22:56

Visieloos kutkabinet

pibasso | 29-12-18 | 22:28 | 2

Nee hoor, ze weten heel goed dat dit klimaatakkoord geen kans van slagen heeft, je zag het vooral aan Buma zijn neus begon al te groeien, die man kan slecht liegen.
Nieuwe technologie gaat ons redden van deze onzin.

Ongeblustekalk | 29-12-18 | 22:32

Rutte is vriendje van Samson. Hahahahaha zegt genoeg

metdedag | 29-12-18 | 22:36

Wat die Noorse stuwmeren betreft ... ze brengen in Noorwegen water terug op hoogte met de energieoverschotten die wij hebben, zo wordt grijze stroom alsnog groene stroom.

Watching the Wheels | 29-12-18 | 22:28 | 2

Verder is het gewoon "richting aangeven" wat het kabinet doet, je denkt toch niet werkelijk dat we van het gas af gaan ... Balkenende heeft een paar jaar terug net in het geniep 8,2 miljard besteed aan een energierotonde zonder enig onderzoek te hebben laten plaatsvinden www.rekenkamer.nl/publicaties/rapport...

Watching the Wheels | 29-12-18 | 22:30

@Watching the Wheels | 29-12-18 | 22:30:
Klopt. Ze hebben meebetaald aan een enorme "Gas Hub" in turkije, waardoor aardgas beter kon worden verdeeld over europa.

prakkie | 30-12-18 | 00:48

Ik dacht juist dat de plannen waren dat die elektrische auto s'middags op het werk (of thuis) aan de lader zit en dat die auto weer als accu kan worden gebruikt om in de avond en ochtend je huis van energie te voorzien. Wasmachines kunnen allemaal automatisch pas gaan draaien als er veel stroom is. In een zinvolle wereld van minder dan 2 miljard mensen zou dit in theorie allemaal groen en duurzaam kunnen. De verwarming hoeft ook niet altijd aan. Mensen kunnen sochtends en savonds een trui aantrekken. Ook kunnen mensen met een kantoorbaan of onzinbaan wel op andere tijden werken en vaker vanuit huis. Genoeg mogelijkheden, maar niet met 10 miljard mensen..

Middensteun | 29-12-18 | 22:28 | 3

Leuk, maar dan moet je wel een auto hebben, en heb je een probleem bij de Zuidas, daar moet je duizenden auto’s op laden voor de energie thuis...
Leuk bedacht, je moet een boek schrijven. Fictie. Dat dan weer wel.

Analia von Solmsch | 29-12-18 | 23:32

Volgens mij is een enorme berg accu's, vermomd als auto, inderdaad een mogelijke oplossing.

Arjan | 30-12-18 | 03:05

Ik zie mevrouw hetzat toch liever in dat Christine Leduc setje dan in een dikke trui.

Ben Hetzat | 30-12-18 | 13:15

Een paar maanden geleden zij ik al een met gas is helemaal niks mis mee.
Het is een goede controleerbare brandstof en veel schooner dan olie of steenkool.
Wil je een stabiele electrische energie voorziening zullen gascentrales nodig zijn of moet er gedacht worden aan kerncentrales of volledig afhankelijk worden van het buitenland.

Jacktheflipper | 29-12-18 | 22:27 | 5

Ik vraag me af of een oud huis goed te isoleren is. Je kunt hem dusdanig isoleren dat er te weinig ventilatie heeft en wat weer vocht en schimmel geeft. Om die reden is de opmerking van Seven (slopen en opnieuw bouwen) niet zo raar.

Atlantis-95 | 29-12-18 | 22:35

Wat veel mensen vergeten, dat je bij goed isoleren, bijna geen verse lucht binnen in je huis krijgt. Wat heel slecht is voor je gezondheid, daar hoor ik die mafkezen van GroenLinks niet over. Nu de energie prijzen de pan uit reizen, durf geen mens meer te ventileren, zoals een raampje iets open te zetten of je ventilatierooster open te zetten. Ik denk zelf dat nu veel mensen ziek worden en gebruik moeten maken van dure specialisten/ artsen in het ziekenhuis.

Niet links | 29-12-18 | 22:55

Veel warmte gaat verloren door het dak en glas.
Dak isolatie is goedkoop. Glas is duurder maar als je alleen in de meestgebruikte kamers dubbelglas toepast is het te overzien.
Dit hoeft niet ten koste te gaan van de ventilatie. Er zijn ook ventilatie systemen die prima in bestaande woningen netjes asngebracht kunnen worden. Ik geef toe ze zijn niet altijd even goedkoop

Jacktheflipper | 30-12-18 | 00:03
▼ 2 antwoorden verborgen

Isoleren, warmtepomp, subsidie...
Klinkt goed.

Hoe gaan we dat doen met al die luidjes die in een huurhuis wonen? Daar hoor ik nog niet zoveel over. Toch zo'n 40%.

Kapitein Sjaak Mus | 29-12-18 | 22:24 | 11

De belastingbetaler.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 22:45

@kuifje in Afrika
Precies. Diegene die de subsidie krijgt. Dus wat schiet je er mee op.

metdedag | 29-12-18 | 23:15

@metdedag | 29-12-18 | 23:15
Dat is subsidie voor iedereen die het zich kan veroorloven om zelf 40K te investeren. Subsidie opgebracht door iedereen, ook door mensen die zich dat niet kunnen veroorloven. Als die mensen na een paar jaar sparen dat eindelijk ook kunnen... rara... dan is de subsidieregeling afgeschaft. Want het was toch wel wat duur... feitelijk is dan het armste deel van de werkende bevolking, de gewone verpleegster, agent, schoonmaker, winkelpersoneel, etc. (Iedereen met een modaal, beneden-modaal salaris) afgeknepen om de het rijkste deel te voorzien van geldbesparende maatregelen.
Dit noemen wij in gewoon Nederlands: oplichting en afpersing.

Stormageddon | 30-12-18 | 00:16
▼ 8 antwoorden verborgen

Wat telkens weer opvalt in het klimaatdebat is dat de zelfbenoemde klimaatkenners nooit ingaan op uitnodigingen van echte wetenschappers zoals
bv. Prof. Kees de Lange, Prof. Piet Lukkes en al die anderen die genoemd staan in het vandaag verschenen manifest.
Ze durven niet te discussieren met kenners want ze gaan af als een gieter.
Wat verder ook opvalt dat veel van die zg. klimaatkenners wel als spreker te huur zijn voor ca. 2000 - 5000 euro. Het is gewoon een ordinair verdienmodel voor dat soort lieden.

oakmont | 29-12-18 | 22:24 | 5

Ik ga mijn geld er ook mee verdienen. De Nederlander is best wel dom en blijven op dezelfde idioten stemmen. Volgens de NOS is er iets mis met het klimaat. Hier een zonnepaneel of warmtepomp. Niet alleen met subsidie, maar ook nog met kerstkorting van 20%.

klowiepowie | 29-12-18 | 22:41

@WilmaMaas | 29-12-18 | 22:36
Lul niet, Wilma.
Duizenden wetenschappers: www.petitionproject.org
Tientallen Nedeelandse experts: www.clepair.net/klimaatalarm.html
Vele Europese wetenschappers: www.eike-klima-energie.eu

Of geloof jij ook in die 97% consensus hoax?
www.forbes.com/sites/alexepstein/2015...

Zelfs de meeste geharde sceptici vallen in die consensus, omdat die slechts 2 vragen omvat: “geloof je in klimaatverandering?” Nou, dat is empirisch vastgesteld, dat valt niet te ontkennen. En de tweede vraag is: “geloof je de menselijke activiteit invloed heeft?”. Tja... betekenisloze vraag. Alle leven heeft invloed op het klimaat. Een kudde ruftende olifanten heeft ook invloed op het klimaat.
Dat is geen consensus waarop je beleid kan maken, en zeker geen consensus waarmee je 1000 miljard euro kan wegpissen voor 0,0 effect.

Stormageddon | 29-12-18 | 22:47

@wilmaMaas.
Iets beter zoeken op internet. Degene die aan het klimaatinfuus liggen komen op tv aan bod. Klimaatdeskundigen van Greenpeace zonder opleiding bijvoorbeeld. Of een weerman die zelfs het weer over een week niet kan voorspellen. Andere meningen komen niet aan bod. Géén discussies tussen voor en tegenstanders niets. Ook over het feit dat de temperatuur de afgelopen tijd niet is gestegen (volgens rapport ICPP van de VN) hoor je niets. Dat moet je toch opgevallen zijn

metdedag | 29-12-18 | 22:52
▼ 2 antwoorden verborgen

Zal me een zorg zijn of groene stroom iets tegen de opwarming doet. (Denk van niet, als de rest niet meedoet)
Er zijn veel belangrijkere redenen om op groene stroom in te zetten.

snapal | 29-12-18 | 22:23 | 1

Definieer groene stroom. Neem je de schade voor het milieu tijdens de productie, plaatsing van molens, productie en recycling van de accu's ook mee. Ik denk dat wanneer je alles rationeel bekijkt dus zonder valse sentimenten kernenergie de groenste stroom produceerd. Begin aan de ontwikkeling van thorium reactoren. Kortom kom uit je bubbel. Neem niet de weg van de minste weerstand

metdedag | 29-12-18 | 23:00

Dat klimaatakkoord is zo’n grote faal gebaseerd op foute aannames over CO2 en global warming (die er niet eens meer is, vandaar dat ze het stiekem hebben vervangen door het gratuite climate change) en daarmee het complete demasqué van een volledige generatie volstrekt incompetente politici die zo snel mogelijk vervangen moeten worden door mensen die wel over de noodzakelijke kwaliteiten en gezond verstand beschikken, zonder die kleinzielige rancune richting de Russen.
De mensen die verantwoordelijk zijn voor het naar voren schuiven van deze prutsers op belangrijke posities, waaronder ongetwijfeld Beatrix von Lippe-Biesterfeld, moeten zich werkelijk kapot schamen voor het inslaan van dit verkeerde pad en ondanks een enorme hoeveelheid signalen en waarschuwingen dat het helemaal verkeerd ging, als een blind paard op dit pad richting de afgrond bleven doordraven.
Zij hebben ons land enorm veel schade berokkend waarvan het maar de vraag is of die ooit nog te herstellen is. En ik neem hen dat zeer, zeer kwalijk.

Superkwatta | 29-12-18 | 22:23

Over 25 jaar volop gratis kernfusie-energie. Kan alle isolatie weer uit de woning. Wil op de hurken de alfa's toespreken, maar een tijdspanne van meer dan 5 jaar kunnen zij niet bevatten. Sorry wetenschap.

MariusvanGorcum | 29-12-18 | 22:22 | 3

Skunkworks is daar heel hard mee bezig, weten rutte en de rest ook wel.

Ongeblustekalk | 29-12-18 | 22:29

Ja, dat zeiden ze 30 jaar geleden ook al toen ze met het ITER project begonnen. “Over 25 tot 30 jaar zal de techniek klaar zijn voor schone, goedkope fusie energie.”
Het is beetje het verhaal van de vliegende auto, die al 120 jaar lang “over 20 jaar voor iedereen betaalbaar is”. We wachten nog steeds. Alfa’s en bèta’s gelijk. Ik voorspel dat over 25 jaar nog steeds gezegd wordt dat over 25 jaar fusie energie beschikbaar zal zijn.

Stormageddon | 29-12-18 | 22:32

De investeringen in fusietechnologie zijn voldoende om onze kennis op dat gebied in stand te houden, maar niet heel veel meer. Als we echt zouden willen zouden we dat onderzoek enorm kunnen versnellen.

Muxje | 29-12-18 | 22:41

Waarom is waterstof geen optie? Het zou toch mogelijk moeten zijn om een ketel te bouwen, die net zo groot is als de huidige ketel en energie levert door het opwekken van waterstof?
Ik dacht om in Afrika een waterstof fabriek te bouwen met de community en dat gas of in welke vorm dan ook te leveren aan Europa. Dan hoeven wij niet meer te doen alsof Afrika haar handje op moet houden. Gemiddeld schijnt de zon daar meer dan in dit deel van de wereld. Daar water krijgen zou dan weer wel een uitdaging zijn, maar hey, daar is vast iets op te vinden...

RundfunkRudy | 29-12-18 | 22:21 | 10

wat superkwatta zegt, daarbij wordt er hard gewerkt om op de Noordzee bij de windmolens waterstof te maken. gaat makkelijker daar en is ook vanaf daar makkelijk te transporteren naar het vaste land.

rifraf | 29-12-18 | 22:48

dank je wel voor jullie antwoorden... Ik dacht dus zonnepanelen (en water) in Afrika en daarmee elektrolyse uitvoeren, maar hey... Ik ben geen dokter in de natuur- of scheikunde... Maar wij van GeenStijl zouden toch wel wat op moeten kunnen lossen met zijn allen? Het moet ergens beginnen he...

RundfunkRudy | 29-12-18 | 23:05

Al die problemen vertelde men ook over benzine. Gevaarlijk,explosief en moeilijk op te slaan.
Kwats!

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:18
▼ 7 antwoorden verborgen

Het niet afhankelijk zijn buitenlandse mogendheden met een niet-westerse cultuur daar ben ik voorstander van. Onafhankelijk van landen waarbij leveringen met een Marrakesh-verdrag komen. Om dan met een klimaatlulverhaal te komen vind ik te ver gaan. De aarde compenseert haarzelf wel. Meer CO2, meer groen.
Laat de transitie dan efficiënt zijn en realistisch zijn. Allereerst kijken wat we nodig hebben aan MW. Kernfusie zou daar een oplossing zijn. www.duurzaambedrijfsleven.nl/energie/...
200 MW is meer dan zat om Nederland uit de brand te helpen. Het opslaan gaat ook nog lukken. www.ad.nl/auto/doorbraak-duitse-silic...
Laten we dan niet investeren in kortdurende oplossingen, maar meteen kijken naar een permanente duurzame energie oplossing. De distributie gaat een probleem worden. Daar zit de bottleneck.

klowiepowie | 29-12-18 | 22:21 | 3

"Schoon water" is niet drinkbaar, zelfs giftig. Dan hoort daar een toevoeging te zijn van mineralen. Wel geschikt om het toilet door te spoelen.

klowiepowie | 29-12-18 | 23:42

N.a.v. Radio 1, Dr Kelder & Co.
Dat ging over dat de wetenschap vooraf al verteld dat zij de wijsheid niet in pacht hebben en niet overal antwoord op hebben.

De klimaatwetenschappers hebben de wijsheid kennelijk wel in pacht en hebben overal antwoord op.

Conclusie: klimaatwetenschap is geen wetenschap maar een geloof.
Dit maakt dat andersdenkenden compleet worden verketterd. Bewijs 2 dat het een geloof is.

Maar het volk wil kennelijk dit geloof aanhangen. Prima, een lege portemonnee is het gevolg (en een koud huis).

ProAsfalt | 29-12-18 | 22:21

Vroeger, voor de komst van de babyboomers, werkte men zich suf voor een beter leven, een betere wereld en een betere toekomst voor hun kinderen en kleinkinderen. Het resultaat? De meest rijkste en tevens meest egoïstische en egocentrische generatie ooit. Zum kotzen. Er moet wat gedaan worden en dat kost geld. Normale mensen doen dat met liefde voor hun nakomelingen.

De Koreaanse Slet | 29-12-18 | 22:20 | 7

“egoïstisch en egocentrisch” doet mij denken aan VVD-ers en de VVD-stemmers.

JI-HAAT | 29-12-18 | 23:11

@De Koreaanse Slet
U bent een klimaatgelovigen anderen zijn wat minder naïeve. Heeft niets met egoïsme te maken maar meer met zelfstandig denken

metdedag | 29-12-18 | 23:22

U had moeten schrijven: "Normale mensen doen dat met liefde voor hun hoogstens twee nakomelingen." Wat er gedaan moet worden is zorgen dat we in het jaar 2100 met precies evenveel mensen op de wereld zijn als nu, en minder zou nog beter zijn. Maar ja, dat betekent dat enkele miljarden gehersenspoelde religieuze imbecielen moeten stoppen met het volgen van het gebod van hun godje ("Gaat heen, en vermenigvuldigt u!"). Maar ja, dat is zo zielig voor al die malle kruisdragers en gehoofddoekte broedmachines. Het zou al een hoop schelen als we voortaan alle kinderen die op oneven dagen geboren worden direct de rivier insmijten, zoals vroeger Chinezen dat deden met meisjes die gebroen werden in een Vuurpaardjaar...

Rhenium | 30-12-18 | 19:31
▼ 4 antwoorden verborgen

Belachelijke maatregelen die werkelijk bijna 0,0 effect gaan hebben. Terwijl het energie verbruik al jaren mincer word, moet de burger toch extra gaan betalen. We moeten als burger gezonder gaan leven, maar toch moet de burger extra gaan betalen voor gezond eten. Het kabinetsbeleid is gewoon niet te volgen meer. Maar laat een aantal reaguurders hier dit geluid niet horen, we doen het harstikke goed en we zijn een gaaf land. En als je het er niet mee eens bent dan ben je vast een arme tokkie in een sociale huurwoning.

Indoneesje | 29-12-18 | 22:20 | 1

Volgens RTLZ gaan de grote bedrijven en de industrie hier grof geld aan verdienen. Nu weet je gelijk waarom de VVD hier een groot voorstander is van de maatregelen.

Wasbakplasser | 29-12-18 | 22:30

Hoed u voor de VVD'er op feestjes en partijen. Het zijn meelullers, zakkenvullers en sindskort ook nog eens groene hypocrieten. En zo lang zij de VVD tot grootste partij blijven maken zal het er niet beter op worden. VVD = D'66 = GL.

Lafayette | 29-12-18 | 22:20 | 6

Nou kom op zeg. Ik geloof stellig dat áls er al een partij bestaat waar je een zinnig gesprek kunt voeren tijdens een feestje, dat dat bij de VVD is.

Papa Jones | 29-12-18 | 22:52

Papa Jones snapt het. Aardige mensen die kunnen relativeren.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:52

@Papa Jones | 29-12-18 | 22:52
En wees daarom op uw hoede. Het is een facade. De rechts liberaal uit hangen, want anders moet je met de billen bloot, en dan kan je niet meer stoer om daden roepen. Beetje meelullen met recht populistische praat. Zeker de bek vol over vluchtelingen, islam, steuntrekkers, het ondernemerschap, linkse hobbies en te veel belasting, maar uiteindelijk wetende dat dat louter voor de gezelligheid is en er geen greintje van gemeend is. Het relativeren klopt in die zin helemaal.

Lafayette | 30-12-18 | 02:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Als Mark & Multinationals (vvd) het te bont maken krijgen ze uiteindelijk zelf de rekening gepresenteerd. En ze zijn al zichtbaar nerveus, gezien de reactie op de gele hesjes. Zelfs hulpverlenerhooligans worden niet zo zwaar aangepakt. De vvd en de rest van dit kabinet schijten stiekem al zeven kleuren, ze blijven niet voor niet de grens op zoeken. En je weet pas dat je te ver bent gegaan ALS je te ver bent gegaan, zie Macron. Dit kabinet kan zomaar vallen, want geen draagvlak.

De Briemusketier | 29-12-18 | 22:19

Laat bedrijven, zoals AKZO, eerst maar eens van het gas af gaan. Kun je lachen.

azijnseikerT | 29-12-18 | 22:18

Importeren van groene spulletjes is niet zo'n probleem. Importeren van piekstroom des te meer. Wat dit land nodig heeft voordat we een halfbakken energietransitie ingaan, is een - met meerdere scenario's - goed doordacht energieplan voor de komende 50 jaar. Dat plan moet voorzien in de sterk groeiende vraag naar stroom, en in een stroomvoorziening waarmee we min of meer zelfvoorzienend worden. De brandstof (gas, kolen, uranium of thorium) kan prima geïmporteerd worden, als we maar voldoende kunnen opwekken. Anders gaat, om maar eens met Balkenende te spreken, het licht uit. En krijgen we het koud.

Muxje | 29-12-18 | 22:17

Koeweit was een leuk liedje, maar je zat wel op zondag thuis in 1973. Rolschaatsen was het alternatief.
Eigen benen staan, nooit meer afhankelijk moeten zijn van die veredelde kamelendrijvers, dat is ook wat waard.

snapal | 29-12-18 | 22:15 | 1

Heeft niet gewerkt dus, lees verdrag van Straatsburg 1975.

Ben Hetzat | 30-12-18 | 12:59

Kortom, elke energietransitie van fossiele brandstoffen naar iets anders is gedoemd te mislukken zonder kernenergie. Als kernenergie niet nadrukkelijk op tafel ligt als alternatief, hoef je er niet eens aan te beginnen.
End of story.

Stormageddon | 29-12-18 | 22:15 | 7

Het gaat om energiedichtheid. Voor 1 kerncentrale moet je het oppervlak van heel Nederland volledig gebruiken voor zonnepanelen (dus dan kan er niks anders zijn, geen wegen, geen bos, geen weiland, alleen zonnepaneel) en het grootste deel van het Nederlands continentaal plat vol met windmolens.
En dan haal je misschien, in optimale omstandigheden, als het altijd voldoende waait en er altijd voldoende zonlicht is, misschien de energiedichtheid van een centrale met 3 of 4 reactoren.
Deze cartoon is behoorlijk accuraat. imgs.xkcd.com/comics/log_scale_2x.png...
Dus per eenheid energie, hoe je het ook berekent, kan geen enkele opwekkingsmethode tegen conventionele kernsplijting op.
En verder legt Michael Shellenberger het wel uit: www.ted.com/talks/michael_shellenberg...

Stormageddon | 29-12-18 | 23:13

@W_F
Tien jaar geleden hielden de milieugekkies kernenergie tegen met dezelfde argumenten als nu. Zo komen we nooit ergens. Zo vinden de milieuorganisaties dat de ontwikkeling en onderzoek naar Thoriumreactoren geen zin heeft omdat dit te laat zou zijn.

metdedag | 29-12-18 | 23:31

metdedag | 29-12-18 | 23:31
10 jaar geleden zou het kernafval probleem bijna zijn opgelost. Nu zijn we net zo ver alleen weten we nog beter dat het niet op te lossen is.

W_F | 30-12-18 | 13:32
▼ 4 antwoorden verborgen

Zodra men begint over het overstappenden nucleaire energie, begin ik pas aandacht te geven aan dit belachelijke plan..

Er wordt vol in gegaan zonder dat het haalbaar is.

De gewone man mag dit prestige project die vanuit Brussel opgelegd wordt en door de Eurofielen inden haag klakkeloos overgenomen,

Betalen..

killRoy1982 | 29-12-18 | 22:14 | 1

Sorry, maar dit is Brussel niet. Misschien wel om indruk te maken op de grote broers, maar dit doet 'Nederland' zichzelf echt helemaal vrijwillig helemaal zelf aan.

Sjors W. | 29-12-18 | 22:26

Een nucleaire oorlog met Rusland en china zou door fallout zorgen voor een nucleaire winter en de energievraag neemt significant af door minder energieverbruikers.
Ik denk serieus dat die linkse klimaatmafklappers deze denktrend zouden gebruiken.

Ongeblustekalk | 29-12-18 | 22:14

De overheid streeft er naar dat iedereen een netto inkomen heeft wat net genoeg is om te overleven, en geen eigen vermogen. Dan wordt het steeds moeilijker om de macht van de overheid aan te vechten. Door de overheid gewenst bij-effect van deze lastenverhogingen.

Gewinflipt | 29-12-18 | 22:10 | 1

Ik begin steeds beter te begrijpen waarom ons referendum kapotdeaudvermoord moest worden

telelezer | 29-12-18 | 22:13

""De hiaten in dit klimaatakkoord maken haar onuitvoerbaar, onbetaalbaar en asociaal""
@ Feynman | 29-12-18 | 21:30
Waarover heb ik datzelfde nog meer gehoord? Oh ja, over de immigratie.

telelezer | 29-12-18 | 22:10

Hee! Miley op NPO 3!

Papa Jones | 29-12-18 | 22:09 | 5

Ja eindelijk iets van Nieuwsuur waar he wat aan hebt. De wetenschap vind het co2 vehaal ook kut! En de NPO zendt dat gewoon uit....

Tjemig | 29-12-18 | 22:31

Oeps was op 3.

Tjemig | 29-12-18 | 22:33

Allemaal jonge artiesten die liedjes van Elton John zingen. Maar ik kan er niet enthousiast van worden. Een beetje zoals een warmtepomp die gas vervangt.

Papa Jones | 29-12-18 | 23:01
▼ 2 antwoorden verborgen

Kunnen we even terug naar de basis en eerst antwoord krijgen op de vraag of Nederland niet helemaal van lotje getikt is om een 'winst' van 0.0003 graden Celcius na te jagen tegen een absurd bedrag? Is het niet veel verstandiger om de 'impact' van die 0.0003 graden voor lief te nemen? Worden we echt niet slechter van.

marcoplarco | 29-12-18 | 22:07 | 7

Ed Nijpels wil een ton
met een roze strik er om
Ed Nijpels, Ed Nijpels !
en zijn plan dat viel in duigen !

(en een dikke fuck you ! van Jan Huigen)

De Briemusketier | 29-12-18 | 22:38

Moeilijk dilemma. Als ik kan kiezen tussen vervuilende energie uit het Midden Oosten en schone energie uit Europa dan kies ik voor de vervuilende brandstof. Vooral omdat er misschien ondernemers zijn die winst proberen te maken met windturbines, installatie van zonnepanelen, isolatie van huizen etc. Stelletje zakkenvullers.

WilmaMaas | 29-12-18 | 22:54

Gelukkig verdient niemand iets aan die olie uit het MO.

Ben Hetzat | 30-12-18 | 12:54
▼ 4 antwoorden verborgen

Wat betreft "duurzame" opslag van energie en al die elektrische auto's:
Een paar jaar geleden werd de noodklok geluid over dat er een lithium tekort aan het ontstaan was, vanwege de enorme vraag naar lithium-ion accu's in mobieltjes. Gelukkig zitten er veel kleinere accu's in auto's en opslag systemen. Oh nee.

TheEgg | 29-12-18 | 22:07 | 1

Dan weet je ook waarom er gedoe is in Congo..

Er moet immers een ‘troepenmacht’ heen gestuurd worden om de colbalt veilig te stellen..

Oh, ik bedoel natuurlijk om de veiligheid van de mensen te garanderende tegen ebola..

killRoy1982 | 29-12-18 | 22:17

Niemand maakt mij wijs dat onze regering dit alles niet weet, wat het sterke vermoeden doet rijzen dat ze dit land welbewust naar de kloten aan het helpen zijn. De logica in dit streven ontbreekt dan weer ten ene male, wat behoorlijk verwarrend

VanEndehoven | 29-12-18 | 22:07 | 4

Mensen als Edje Nijpels schnabbelen voor bedrijven die graag een gecontroleerde testruimte voor deze technieken en infrastructuur zouden hebben. Met het exporteren van de techniek, infrastructuur en consultancy verdienen deze bedrijven veel geld voor hun aandeelhouders. De voorsprong die ze in Nederland hebben, betekent dat ze goede kans hebben om hier bids voor projecten te winnen. En die voorsprong kunnen ze vervolgens internationaal weer uitbuiten om elders bids te winnen.

Sjors W. | 29-12-18 | 22:20

Dacht zelf eerst ook dat het als een gigantische laatste onttrekking van liquide middelen aan de bevolking ten behoeve van de rijken bedoeld was voor de westerse beschaving ineendondert, maar ook dat is niet logisch aangezien zij de chaos zelf in wel erg hoge mate aan het bespoedigen zijn waardoor er helemaal geen kans zal zijn te verdienen aan een energietransitie. De enige die (altijd) verdient aan chaos en ontwrichting is Goldman Sachs.

VanEndehoven | 29-12-18 | 22:39

Er worden in Nederland nauwelijks warmtepompen en zonnepanelen geproduceerd wij worden er niet beter van. Alleen de aandeelhouders in duitsland frankrijk italie en China lachen de ballen uit hun broek

Jacktheflipper | 29-12-18 | 22:44
▼ 1 antwoord verborgen

Bij een auto op fossiele brandstof komt de energie uiteindelijk uit de olie. Die energie is er dus al en zit in de grond.
Maar als als die energie uit fossiele brandstof moet vervangen worden door electriciteit, moet die hoeveelheid energie erbij worden opgewekt. Is ergens bekend of en hoe dat past in het plaatje?

kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 22:06

We kunnen onbeperkte hoeveelheden Poetin gas inkopen voor een habbekrats. Hebben het meest geavanceerde gas distributie netwerk van Europa. Denk nu eens na waarom die gore Nijpels en Samson de mislukker daar vanaf willen. Alle nadenkende landen in Europa stappen over op................ gas. Hier zit een drie dubbele smerige agenda achter.

paulisimo | 29-12-18 | 22:06 | 1

""hier zit een drie dubbele smerige agenda achter.""
@ paulisimo
Frankrijk zit in zware geldnood; het rijke NL kan moeilijk geld cadeau gaan geven; daarom vermoed ik dat Rutte een deal heeft met Macron om kernenergie te gaan kopen om Frankrijk zonder gezichtsverlies te kunnen spekken; waarom anders moet het allemaal zo vliegensvlug gaan? Hiervoor moet natuurlijk wel eerst ons gasnet kapotdeaudvermoord worden.
Als bijkomend voordeel: lekker Poetin pesten en de waremptepompmaffia spekken

telelezer | 29-12-18 | 22:27

Er is wel veel gejorist vandaag of niet? Ik had nog een heel innovatief UX idee aangedragen voor de GS DevOps, ook gejorist.

Eierbal-is-fijn | 29-12-18 | 22:06

Een half jaar energie opslaan?
Verdubbel de windmolens/zonnepanelen, op plaatsen waar water kan worden verpompt naar hoger gelegen stuwmeren om "witte steenkool van te maken.
Of maak een kunstmatig stuwmeer in de Noordzee, als je onbeperkt kan beschikken over groene stroom is dat wel wat geld waard vind ik, want je zou een heel stuwmeer ook nog kunnen volplempen met (drijvende) zonnepanelen
Makkelijk typen, maar wie gaat dat betalen?
Ook> Als in heel Europa wind en zonne-energie wordt opgewekt dan wordt de kans kleiner om een tekort te krijgen, overal waait en schijnt het wel ergens,overcapaciteit moet de ontbrekende tekorten aanvullen.
Die kant is waar we heen moeten, ongeacht of het wat aan de opwarming doet.
Ben er heilig van overtuigd dat groene stroom rendabel is/kan zijn. De prijs zal steeds meer dalen, de opbrengsten door de gevorderde techniek alleen maar stijgen
De kosten gaan voor de baat uit, maar wie wilt of kan de kosten nu betalen?
Remember> 1 uur windmolen draaien levert 1 jaar stroom op voor 1 gezin.

snapal | 29-12-18 | 22:06 | 4

Aangenomen dat er in een jaar 365,25 dagen gaan, is dat dus 8766 uur. Laten we zeggen dat het gemiddeld het rendement zou kunnen halen van 1 uur per jaarverbuik voor een gezin, dan zijn dat 8766 gezinnen. Er zijn 8 miljoen huishoudens ongeveer, dan zouden we aan ongeveer 925 windmolens genoeg moeten hebben.
Volgens windenergie.nl kan je met 4000 windmolens 60% van huishoudens voorzien. 100% van de huishoudens zijn dan ongeveer 6500 windmolens. Die moeten wel ergens staan. Of daar ook alles EV's staat er niet bij. Dus 1 uur per gezin lijkt wat al te optimistisch.

kloopindeslootjijook | 29-12-18 | 22:20

Een paar jaar geleden heb ik een paar artikelen gelezen dat Belgie zo’n stuwmeer wou ontwikkelen. De lastste tijd hoor Ik er niets meer van.
In Nederland hebben we overigens een prima lokatie voor zo’n stuwmeer. Tussen Hoek van Holland en kijkduin.

Jacktheflipper | 29-12-18 | 22:53

@Snapal, waarom stijgen de opbrengsten van groene stroom alleen maar? Wanneer het duurzame aanbod sterk toeneemt bij een gelijkblijvende vraag of licht stijgende vraag daalt de momentane prijs toch? Partijen die energie kunnen leveren wanneer er geen aanbod is van duurzame energie zijn juist spekkoper! Overtuigingen doen er niet toe, alleen coole analyses...

therealbraindump | 30-12-18 | 08:03
▼ 1 antwoord verborgen

De enige manier om de klimaatdoelstellingen te halen is wanneer er minder vervuilers zijn.

Ongeblustekalk | 29-12-18 | 22:05

We kunnen ook gewoon de klok zes uur terugzetten en investeren in rolluiken zodat je gewoon kan slapen. Is een stuk goedkoper.

Leptob | 29-12-18 | 22:04

Als die halve zool van een Rutte ook maar ooit gedacht zou hebben dat je met wind en zon en een beetje opslag de boel aan de gang kan houden moeten ze hem meteen opsluiten. Volkomen ongschikt.

Er had 20 jaar gelden al volop in kernenergie moeten worden geïnvesteerd , en verder kunnen we de dijken verhogen, als het echt een probleem is, de rest van de wereld kan daarbij onze kennis gebruiken.

Wind / Zon, lapmiddelen, die qua vermogen een permanente backup moeten hebben van traditionele centrales inclusief kern energie .

Opslag ergens anders: sprookjes.

En de wind gaat meestal liggen (wordt minder) a/h van de dag (als de zon ondergaat) dat is dagelijkse gang van de wind.

En met het zeeijs is ook niks aan de hand trouwens , en Antartica koelt af :

"We constantly hear from the untrustworthy media how polar ice is melting rapidly – due to human-induced global warming.
But when we look at the real data, we understand why audiences worldwide increasing distrust the mainstream media and their constant stream of doomsday reports, which they uncritically produce."

notrickszone.com/2018/12/28/arctic-ice...

En de zgn wereldtemperatuur is al 3 jaar a/h dalen, onafhankelijk van CO2, en is nu slechts 0.05 C boven het nivo van 1998, dus statistisch gezien insignificant (HadCrut 4.6), temperatuur stijgt niet meer.

Zwizalletju | 29-12-18 | 22:03 | 1

Misschien gaat Rutte & CO een wet aannemen dit wind verbied te waaien als de zon schijnt en anders om

Jacktheflipper | 29-12-18 | 22:10

Maar goede batterijen lossen dus veel problemen op. Daar is men al best ver mee, toch? Waarom zou je energie niet maanden op kunnen slaan eigenlijk? (Ik snap dat het me lt de accu's van nu niet lukt, maar kan het over een jaar of 10 misschien wel?)
In het leuke stukkie van Feynman niks over de nutteloosheid van klimaatmaatregelen, dus ik ga er voor het gemak vanuit dat hier wel het nut van wordt gezien. De vraag is dan: hoe dan wel?

Ggroengras | 29-12-18 | 22:02 | 8

Dank voor de nuttige info, ik ben ook maar een leek op dit gebied. Maar als ik zo her en der wat lees (bv: decorrespondent.nl/6039/batterijen-sc...) dan lijkt het er toch op dat we batterijen, accu's of hoe je de energieopslag wil noemen een stuk beter kunnen maken, helemaal als je het afzet tov het verbranden van aardolie. Er lijkt dus behoorlijke mooie toekomstmuziek in te zitten, toch? Maar ik deel de mening van Feynman dat het best gek is om vol in te gaan zetten op iets dat nog niet ontwikkeld is. Maar of het uiteindelijk niet haalbaar is, dat weet ik zo net nog niet.

Ggroengras | 29-12-18 | 23:30

@Ggroengras, accu's zijn leuk om de vraag aanbod verschillen tussen de dag en de nacht te overbruggen, tussen de seizoenen is dit vanuit financieel oogpunt onhaalbaar. Veel slimmer is het om dan gebruik te maken van waterstof wat is geproduceerd met duurzame energie.

therealbraindump | 30-12-18 | 07:54

m.youtube.com/watch?v=z858g574Sig
Heb zelf thuis wat lipos die ik in een munitiekist bewaar. Stel je eens voor een zolder vol met die dingen. Overigens buiten onblusbaar is de damp zwaar giftig.

Ben Hetzat | 30-12-18 | 12:47
▼ 5 antwoorden verborgen

Tis allemaal niet moeilijk. Koop een dieseleend met aanhangwagen voor de houtturbine en ga even nuttig rondrijden als een kabinet wat met privéjets rondvliegt om CO2 verlagingen er bij het pleps door te drukken. min maal min is plus... doen!

Abugreip | 29-12-18 | 22:01

Dus meer EU zeg ik toch.

rein9576 | 29-12-18 | 22:01

Dat zet e.e.a. wel in een ander daglicht én Groningen blijft gespaard. Helder linkje, dank.

MickeyGouda | 29-12-18 | 22:08

De mensen in de politiek zijn in principe de dropouts die je niet in een universiteit of bedrijf wil hebben. Sommigen waren een kleuterjuf een ander van adel en weer een ander helemaal niets behalve beroepspoliticus zonder ooit een dag gewerkt te hebben. Deze mensen nemen nu beslissingen vanuit de onderbuik en input van lobbyboeren dat alles anders moet. Niemand blijkt in staat echt de materie te begrijpen of wil er tijd en effort in steken het uit te zoeken. Waarom niet een panel samenstellen van wetenschappers die kunnen helpen met deze complexe materie?
Het is gewoon ronduit stupide of ronduit kwaadaardig. Niets anders dan dat! Ik denk dat we nu serieus aan de gang moeten met die hesjes. We moeten ons gaan verbinden om dit enorm domme beleid een halt toe te roepen!

Dirk III | 29-12-18 | 22:10

@ Dirk III | 29-12-18 | 22:10
Zelfs degenen die bij een bedrijf hebben gewerkt, zijn daar dropouts. Ik werk voor een grote Nederlandse multinational waar een paar van onze politieke overlords rondgelopen hebben, en kan je vertellen dat die hun CV maximaal gepimpt hebben. Ze liegen niet, maar ze schermen met de titel en bedrijfsnaam en doen alsof het heel wat voorstelt. Ik ben 34 en sta net zo hoog op de bedrijfsladder als zij ooit gestaan hebben - en dat zegt niks over mij.

Sjors W. | 29-12-18 | 22:42

Weet deze onafhankelijk man geen oplossing ? Hij heeft alle wijsheid in pacht en geen commercieel belang in de klimaatdiscussie : weatherimpact.com/about-us/leadership...

ja,diedus! | 29-12-18 | 22:00

de klimaatplannen zonder back-up energie brengen ons naar Afrikaanse omstandigheden. Kuifje zal er blij mee zijn, de power-outages van Lagos ook in Amsterdam.

De eerste stap zou dus moeten zijn om de elektriciteitscentrales die nu worden uitgefaseerd gewoon te laten draaien en ondertussen voldoende nucleaire capaciteit ter vervanging aan te leggen. De tijd zal ondertussen gebruikt moeten worden om zogenaamde duurzame capaciteit in solar en wind voldoende efficient te laten worden. Solar en windcapaciteit moet dan tegelijkertijd gebruikt worden om waterstof te maken (water is er genoeg in de Noordzee en het IJsselmeer.

Pas daarna kan een volgende stap worden gezet in de afkoppeling van gas. Los van het feit dat gasverbranding de stap is die bruinkoollanden gaan gebruiken om hun carbonfootprint te verminderen.

De huidige plannen vormen een enorme kapitaalvernietiging van het gassysteem dat er nu is. Het electrificeren zonder back-up is onvoorstelbaar risicovol en onvoorstelbaar duur. De parallel met de invoering van een eenheidsmunt in Europa zonder een kapitaalmarktunie, een gezamenlijke begroting en een gelijkvormig sociaalzekerheidssysteem zijn beangstigend. In de energietransitie zijn wij echter het Griekenland. Totally fucked.

Glasgow Argus | 29-12-18 | 22:00 | 1

Mooie post, goede visie. Praktisch gezien: waterstof is wat reactief. Heb me er niet in verdiept maar kan me niet voorstellen dat het bestaande gasnetwerk het aan kan. Opslag en vervoer gaat dus of veel geld kosten, of een keer geweldig spectaculair mis.

Sjors W. | 29-12-18 | 22:15

2019 het jaar van de protesten in NL:

hoorde een buurman met zijn idee:

“Alle huishoudens hun OZB, Riool en Waterschapsaanslagen in 2019 terug sturen naar de afzender met het bericht erbij dat het huishoudgeld op is, gestolen door Den Haag!”

Tee Of Cup | 29-12-18 | 21:59 | 2

Ik gebruik mijn huishoudgeld voor boodschappen. De dingen die u noemt vallen onder vaste lasten.

Papa Jones | 29-12-18 | 22:04

Gaat niemand doen vanwege de dreiging van hoge boetes. De regering heeft de knoest in handen. Dat is de reden dat alle verhogingen van de laatste decennia stapsgewijs zijn doorgevoerd (kikker in pan). Er zijn via allerhande truukjes diverse verhogingen doorgevoerd die nauwelijks opgemerkt zijn. Denk dat nu met dit klimaataccoord de regering wat overmoedig is geworden.

Ben Hetzat | 30-12-18 | 12:33

Nederland heeft de pech dat het geen bergen heeft: de.wikipedia.org/wiki/Pumpspeicherwer... In Moravië is een waterkrachtcentrale geopend, die twee kanten op kan werken: water omhoog pompen en energie opwekken uit vallend water. Dit systeem excelleert in het opvangen van piekverbruik: wordt er te weinig elektriciteit geconsumeerd, dan pompt de turbine water omhoog (in de goedkope dalperiode). Wordt er teveel elektriciteit gevraagd, dan levert de waterkrachtturbine energie in de piekperiode. Dit is (momenteel) het grootste systeem op dit terrein in Europa.

Eeuwig..Op..Vakantie | 29-12-18 | 21:58 | 4

Plan Lievekens,jaren geleden.
Met overtollige netstroom het Ijselmeer
op hoger niveau pompen.
Bij vraag leeglopen over waterkracht turbines,ligt klaar op de plank.
En geen aan beperkte levensduur accu’s nodig.

De Profundus | 30-12-18 | 11:21

Graag het originele plan aanhouden dan, en hopen dat het misgaat!

CamaroHans | 30-12-18 | 13:14
▼ 1 antwoord verborgen

Gele hesjes.. Iedere zaterdag om 12.00u op alle pleinen in de steden!

fikkieblijf! | 29-12-18 | 21:56

Die bad-eend grafiek is makkelijk op te lossen: maak netstroom heffing en btw-vrij op de momenten dat de zon schijnt. Nu is de nachtstroom goedkoper, waardoor het probleem juist versterkt wordt.

W_F | 29-12-18 | 21:56 | 9

Leuk idee, dat is natuurlijk waarom nachtstroom goedkoper is???

Ben Hetzat | 30-12-18 | 12:25

Wekkertje | 30-12-18 | 11:06
In Duitsland zijn al wasmachines met internet te koop, die het opwarmen van het water uitstellen tot de bewolking weg is, zodat je je eigen zonnestroom kan gebruiken.

W_F | 30-12-18 | 13:34

Ben je lekker mee, in de herfst of winter als het weken achter elkaar bewolkt is, bij dagenlang laaghangende bewolking en mist. Sorry, geen schone kleren of beddegoed... pas in de lente weer, als de zon lang genoeg schijnt.

Stormageddon | 30-12-18 | 14:31
▼ 6 antwoorden verborgen

Nijpels, een slap aftreksel van de VVD, is zelf overal uitgekotst en mislukt. Deze mislukkeling mag nu het pad banen voor de gemoedsrust van führer Rutte. Het moet ook niet gekker worden.

Ommezwaai | 29-12-18 | 21:55 | 1

Die lui kennen mekaar toch allemaal van hun eigen feestjes. Nijpels in roze balletpakje, zegt genoeg.

gato | 30-12-18 | 10:30

Heb het net even terug gelezen in de verkiezingsprogramma's maar nada niks niente over het Pact van Marrakesh, aardwarmtepompen, van het gas af e.d.
Volksverlakkers.

Mammeloe | 29-12-18 | 21:55 | 7

De VVD is gekaapt en overgenomen door Soros volgelingen en Mark Prutte is er één van.

Superkwatta | 29-12-18 | 23:08

Superkwatta | 29-12-18 | 23:08 De VVD was indertijd te redden geweest door Rita Verdonk, die het unieke voor elkaar kreeg dat zij als tweede op de kieslijst meer stemmen gekregen had dan onze Pinokkio. Dat had voor de partijleden genoeg aanleiding moeten zijn om onze Pinokkio naar de achterbankjes te verwijzen, maar in plaats daarvan maken ze hem partijleider. Een nog dikkere middelvinger naar de eigen kiezers was nauwelijks mogelijk. Maar toch de volgende keer weer "strategisch" blijven kiezen op deze globalisten/ landverraders.

Wladimir 1928 | 30-12-18 | 01:43

NeedIsaymore? | 29-12-18 | 22:06: Wel hoor. En dan nu plannen maken voor 2038?

Mammeloe | 30-12-18 | 07:38
▼ 4 antwoorden verborgen

Ik denk dat kleinschalige waterstofcentrales een oplossing zouden kunnen zijn voor energie opslag van overschotten zomers. Elektrische auto's lijken me qua grondstofmisbruik bij grootschalig gebruik niet realistisch.

Wekkertje | 29-12-18 | 21:54 | 4

Wekkertje -- En u biedt zich als eerste aan om er naast een te gaan wonen?

tectonicos | 29-12-18 | 22:04

Ik las 'waterstofbom'. Rigoureus, maar wel doeltreffend.

marcoplarco | 29-12-18 | 22:10

@tectonicos
In dienst maakten we onze eigen waterstof al om ballonnen mee op te laten en hobbelden we over de hei met flessen waterstof achter de truck. Ben er niet zo bang voor.

Wekkertje | 30-12-18 | 11:03
▼ 1 antwoord verborgen

hey Feyenoordman , leuke lap tekst , hoop kritiek en terecht maar een oplossing ? Makkelijk hoor haha

Millwall | 29-12-18 | 21:54 | 1

Oplossing is heel eenvoudig. Kappen met die onzin.

CamaroHans | 30-12-18 | 13:10

De oplossing is gewoon te koop : Bullerjan.

Ghibli | 29-12-18 | 21:53 | 1

Beste collega-houtstoker, die Bullerjannen moet je niet hebben want dan moet je ook je hout twee keer zo kort zagen. Een praktische houtkachel kan stammen/ takken aan van 50 of 60 centimeter lang.

Wladimir 1928 | 30-12-18 | 01:30

Alternatief is er wel, heb infraroodpanelen, werkt prima. Maar er niet genoeg stroom er moeten kernctrales bij, goed denkwerk weer

Bokito ergo sum | 29-12-18 | 21:53 | 2

Brrr koude voeten met infrarood

Is dit nog nieuws? | 29-12-18 | 22:02

We hebben een prima infrastructuur om aardgas zeer efficiënt om te zetten in warmte.
Waarom zouden we met inferieure alternatieven gaan aan prutsen?
Vanwege de “CO2 global warming” hoax? Wat een waanzin.

Superkwatta | 29-12-18 | 23:07

Neuken. Ook een optie?

Mark_D_NL | 29-12-18 | 21:52 | 7

Mark, zoals ik van de week al zei; ik neuk altijd met de verwarming uit. En heb geen warmtepomp nodig (en nog geen penispomp, maar dat zal vast binnenkort komen).

Rest In Privacy | 29-12-18 | 22:13

Dat veroorzaakt wrijving.
Wrijving veroorzaakt warmte.

MyCatIsDoingThis | 29-12-18 | 22:19

Neuken is contraproduktief.
Root cause van een behoorlijke opsomming van de problemen van vandaag is dat we met teveel neuzen op de planeet rondlopen. En ik denk dat dit overal bekend is, maar ga maar aan een beperking beginnen als leiders van een land of continent.
Die worden keihard uitgelachen.

NiCeY | 29-12-18 | 23:59
▼ 4 antwoorden verborgen

En dan vergeten we voor het gemak nog maar even dat blindstaren op CO2 uitstoot zowiezo al zinloos is.

Harkstede! | 29-12-18 | 21:52

Puur over de auto's: ik geloof op zich wel dat een pijn/prijsprikkel als deze tot meer (types) en goedkopere elektrische auto's gaat leiden. De ontwikkeling van goedkopere elektrische auto's (en andere oplossingen) is geblokkeerd/vertraagd door de grote jongens die baat hebben bij de bestaande techniek, en door de afwachtende vraag vanwege relatief goedkope fossiele brandstof. De transitie zal even pijn doen, maar dat hoort er soms bij.

De andere oplossingen zijn een stuk erger, en ik vraag me oprecht af of onze heren (het was weer een cockfest maar daar hoor je de meisjes nooit over als Jesse en zijn vriendjes aan tafel zitten) politici het idee van energiebeschikbaarheid kunnen begrijpen. Ze zijn als stadskinderen die niet begrijpen waar brood vandaan komt (uit de fabriek, toch?), maar dan wat betreft elektriciteit. Wel er vanuit gaan dat het er is wanneer je op het knopje drukt, maar geen idee van wat er vooraf gebeurt.

Sjors W. | 29-12-18 | 21:51

... En het lost niets op, reduceert noch de mondiale CO2 concentratie in de atmosfeer, noch enige temperatuurstijging, die daar zogenaamd het gevolg van zou zijn.
De effecten van de Nederlandse inspanning op beide zijn niet te meten, niet te kwantificeren op een enige betekenisvolle wijze, dus niet af te rekenen met de politici die de maatregelen nemen. (Die op het moment van afrekenen, over 50-100 jaar, wanneer de catastrofe is voorspeld, allemaal hartstikke dood zijn. Misschien dat alleen een demente Jesse Klaver en een even demente Rob Jetten in het verzorgingshuis kinderliedjes zitten te zingen. Althans... als er nog verzorgingshuizen zijn tegen die tijd, want die zijn waarschijnlijk dan allang wegbezuinigd om “klimaatdoelen” te halen.)

Stormageddon | 29-12-18 | 21:50

Maak het gasgebruik 1000,- p.m . Dan is de terugverdientijd van een warmtepomp krap een jaartje .Zo gaat het straks , en dan zijn er nog mensen die zo gaan redeneren alsof ze een groot voordeel hebben.

ja,diedus! | 29-12-18 | 21:50

De eerste vraag moet zijn: “waarom moeten we van het gas af”? Niemand in Europa doet dat integendeel er gaat massaal meer gas worden gebruikt. Wie gaan in Europa het klimaat akkoord van Parijs uitvoeren? Frankrijk? nee daar zijn de gele hesjes, Italie? Nee die hebben er geen geld voor. Portugal, Griekenland, Spanje... zelfde verhaal. Duitsland nee want hun hele auto industrie gaat omvallen en daar gaat dan de pleuris uitbreken. Etc etc.

Blonde Nel | 29-12-18 | 21:49 | 11

Achteraf gezien kortzichtig ja. Maar toen dacht men echt dat gas een tijdelijk fenomeen was. Vandaar de belachelijk lage exportprijzen.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 23:54

Je snapt het niet. Die opbrengsten hadden wat er ook met de gasprijs gebeurd zou zijn niet geconsumeerd hoeven te worden, sie hadden netjes in een staatsfonds geduwd kunnen worden zoals de Noren hebben gedaan.
Dat was slim geweest.

Superkwatta | 30-12-18 | 10:30

Den Uijl heeft destijds een contract met Italië afgesloten voor 50 jaar. Dit omdat we bang waren dat Italië zaken ging doen met Rusland. Nu kopen wij gas uit rusland dat wij met verlies aan Italië leveren. Die man heeft Nederland honderden miljarden gekost.

Ben Hetzat | 30-12-18 | 12:17
▼ 8 antwoorden verborgen

Zo'n vulkaan uitbarsting als op Indonesië, dat is pas slecht!

Is dit nog nieuws? | 29-12-18 | 21:49 | 1

Ook verbieden!

Dirk III | 29-12-18 | 22:26

Koop allemaal een 6 cylinder en stook de kachel op. Er komt namelijk een kleine ijstijd aan. We hebben meer CO2 in de lucht nodig... www.youtube.com/watch?v=phaBUQ3NU1w

poiuytrewq | 29-12-18 | 21:48

Het is geen regering maar een kartel.

Rest In Privacy | 29-12-18 | 21:48

Broos vaasje...

Is dit nog nieuws? | 29-12-18 | 22:00

Daar heb je de rustig verlopen jaarwisseling al.

W_F | 29-12-18 | 22:03

Wat een verbazing, niemand opgepakt. Kan toch niet zo moeilijk zijn?

Rest In Privacy | 29-12-18 | 22:48

Bestaan er trouwens mensen die electrisch koken een verbetering vinden?

Papa Jones | 29-12-18 | 21:46 | 13

Omdat het verplicht gaat worden.

CamaroHans | 30-12-18 | 13:06

Speciaal voor Papa Jones: popcorn maak je het best met een annealing proces, het langzaam op temperatuur brengen van het mais. Zorg voor voldoende (arachide)olie in je pan en bedek de bodem bijna helemaal met maiskorrels. Langzaam laten opwarmen tot de eerste pops, dan iets warmer stoken gedurende het knalfeest. Warmtebron uit terwijl de laatste paar ontploffen.

Monkey Cabbage | 30-12-18 | 14:28

Oh ja, als je allergische bent voor pinda's een andere olie gebruiken, anders ga je dood.

Monkey Cabbage | 30-12-18 | 14:28
▼ 10 antwoorden verborgen

Terwijl België van de mazout afstapt naar het hooggeprezen milieuvriendelijke aardgas wil de Nederlandse regering overstappen op ieder huis van het gas af.
Tuurlijk...
Klinkt als een zinnig Nederlands plan.

NOT.

Wijze uit het Oosten | 29-12-18 | 21:46 | 2

Het is gewoon een verkapte belasting. Het wordt schreeuwend duur en uiteindelijk lukt het 3/4 van Nederland niet over te stappen maar zal het schreeuwend duur blijven. Loon-slaaf voor het leven.

Dirk III | 29-12-18 | 21:51

Braafste jongetje van de klas he. Je hele leven voorop lopen qua gasinfrastructuur en dan alles bij de stort gooien zodra er iets nieuws, (nog) inefficients en duurs voorbij komt.

Bepaalde bedrijven zijn overigens wel rijk geworden van het verkopen/aanleggen/consultant spelen bij de aanleg van energieinfrastructuur, dus voor hen is een landelijk gesubsideerd vooroplopen wel een goede testcase. Daar zitten, heel toevallig, ook bedrijven bij waar Edje Nijpels aan tafel zit of heeft gezeten.

Sjors W. | 29-12-18 | 21:56

Vanuit het buitenland kijk ik echt verbaasd naar de verhogingen van- en door belastingen per 1 januari....

Energiebelasting omhoog, 6% belasting, belastingschijven, gasprijzen omhoog, bijtelling van 4 naar 22%, energie-korting met €60 omlaag, huren omhoog, zorg omhoog plus €250 eigen medicatie bijdrage bovenop €375 eigen risico, motorijtuigbelasting, etc. etc. etc.

Ben zo blij dat ik vorig jaar de stap voor emigratie genomen heb. En ik hoop echt-echt dat er snel wat gaat veranderen in dat Nederland Belastingparadijs, maar dan letterlijk. En het liefst met veel ellende voor het huidige kabinet.

Koekkeloere | 29-12-18 | 21:45 | 2

Tja, en als al die energie belastingen nu ook eens voor het investeren in die richting gebruikt worden maar ik heb sterk het idee dat al dat geld naar een heel ander doel gaat .....

Wekkertje | 29-12-18 | 21:50

Koekkeloere | 29-12-18 | 21:45 Naar welk land bent u geëmigreerd? En is het vrouwelijk schoon daar ook mooier/ beter/ liever/ zorgzamer/ begripvoller?

Wladimir 1928 | 30-12-18 | 01:20

Alles is kudt.

Mark_D_NL | 29-12-18 | 21:45 | 6

Hahaha, roflol! Jup, Kees, die ja! En met paprika!

NecroSister | 30-12-18 | 18:23

Jij gemaakt, Kees?

NecroSister | 30-12-18 | 18:26
▼ 3 antwoorden verborgen

Heeft er iemand een aspirientje en een sluitende oplossing? Ik heb barstende koppijn gekregen van deze materie.

MickeyGouda | 29-12-18 | 21:44 | 4

*doet NecroSister nog maar eens de zakflacon aanreiken*

MickeyGouda | 29-12-18 | 22:00

*bedankt vriendelijk want sinds enige tijd geheelonthouder maar dank uitspreken doet vanwege het vrijgevige gebaar*

NecroSister | 29-12-18 | 22:03

@NecroSister

Mensen van stavast: altijd + veel.

MickeyGouda | 29-12-18 | 22:11
▼ 1 antwoord verborgen

Als we dan toch de wereld moeten redden: ga met die 1000 miljard maar de plastic soep uit de oceanen vissen. Dat levert in ieder geval een meetbaar resultaat op en is het milieu meer mee geholpen dan met deze luchtfietserij.

medusa324 | 29-12-18 | 21:44 | 6

Wat superkwatta zegt, maar ik denk dat in 2050 Afrika Europa gaat koloniseren of beter gezegd gaat omvolken.

Painauchocolat | 29-12-18 | 23:38

Er is nog veel geld v te verdienen met het opzetten van afvalwerkings industrie in Azië. Tevens werkverschaffing voor de armen om het vuil te verzamelen. Men wacht nu eerst op bewustwording, dat is niet effectief.

kleurdoosje | 30-12-18 | 06:36

@kwatta bovendien hebben zonnecellen in die landen echt nut.

Ben Hetzat | 30-12-18 | 12:03
▼ 3 antwoorden verborgen

Om 18.00 komt pa/ma thuis, plugt de hybride in het stopcontact terwijl de aardappels ook nog eens elektrisch worden opgezet. En de verwarming gaat een paar streepjes hoger en de TV en de computer gaan aan. Dit creëert een enorme piek belasting. Heb ooit een docu gezien dat in London de man aan de knoppen van de elektriciteitscentrale met de TV op Eastenders de voltmeter in de gaten zit te houden omdat men na afloop van deze serie massaal 'the kettle' opzet en om die piek op te vangen er ergens in Schotland stuwmeren worden opengezet.

Wekkertje | 29-12-18 | 21:42 | 3

EDIT: plugt de hybride in het stopcontact moet zijn: plugt de electrische in het stopcontact.

Wekkertje | 29-12-18 | 21:45
-weggejorist-
BrutusBosch | 29-12-18 | 22:09

Weggejorist? Whoahahaha. Ik geef een hele inhoudelijke reëele oplossing aan. Ik ben benieuwd wat de reden was van het verwijderen.

BrutusBosch | 29-12-18 | 22:48

tip: Word lid van Forum en stem in maart op Forum. Kan die achterlijke groene gekte stop gezet worden. Einde van de duur betaalde baantjes industrie.

Trouwens wat je ook kan doen met 1000 X 1000 miljoen ? Zorg, Politie, Onderwijs, Ziekenhuizen, Belastingverlagingen (BTW)…. En iedereen 1000 euro !

Kamervraag | 29-12-18 | 21:41 | 3

Moet fvd wel meedoen in uw regio..

Is dit nog nieuws? | 29-12-18 | 21:59

En welke landen gaat FvD miljarden dollars, militaire steun en politieke onschendbaarheid geven in ruil voor de olie die wij nodig hebben?

W_F | 29-12-18 | 22:11

Fossiele brandstoffen zijn van vele, vele plekken op de wereld in te kopen.
En er is nog heel heel heel erg veel van.

Superkwatta | 29-12-18 | 22:45

.. het intens globalistische Deugen met klimaat & massa-immigratie door toedoen van de Verenigde Nazi's en de EU, dat is het nieuwe fascisme.

Welk ander soort beweging zou het verzinnen om de eigen westerse samenlevingen te bestrijden met de islam als daadwerkelijke bedreiging - intussen draconische belastingmaatregelen afkondigend om een omstreden, mogelijk fictieve bedreiging van iets vaags als het "klimaat" te voorkomen!
Maatregelen die, net als de massaal geïmporteerde islam, een directe bedreiging vormen voor de eigen bevolking.

Dat de vorige bloksnor het allemaal 180 graden gedraaid deed is geen excuus. Hooguit een progressief voorbeeld van hoe het ook kan.

Jan Passant mk2 | 29-12-18 | 21:41 | 1

Ik tekende in 2015 al een bloksnor op Merkel. De Grieken hadden gelijk.

kleurdoosje | 30-12-18 | 06:31

Een goed verhaal, dat echter nog een belangrijk aspect mist. De kosten van energieopslag zijn schrikbarend duur. Theo Wolters legt dit uit in een Studium Generale
youtu.be/NAd6Y3NqB7Q?t=1638

Hoen | 29-12-18 | 21:41 | 1

En accu's zijn ook nog eens vreselijk milieu vervuilend.

keestelpro | 30-12-18 | 10:53

Vloerverwarming is niet noodzakelijk. overbemeten radiatoren of radiatoren met geforceerde luchtstroom kan ook. Er zullen ongetwijfeld woningen zijn die je beter kan afbreken en opnieuw beginnen maar met een beetje creativiteit is het in veel woningen wel werkbaar. Voor slecht geïsoleerde woningen vind ik het in Duitsland gebruikelijke systeem van aan de buitenkant isoleren en daaroverheen stuken wel een mooie oplossing.

W_F | 29-12-18 | 21:40 | 2

En hoe doe je dat met een vrijstaand pand uit 1850, footprint is 15 X 15 meter en 11 meter hoog en dan nog het dak.
Dat is 660 M2 gevel en ramen...

Wijze uit het Oosten | 29-12-18 | 21:50

Prachtig die laatste oplossing.. Gratis neem ik aan en de Bulgaren of Romeniers komen dit uitvoeren? Dit uiteraard boven de kosten van de aanschaf van warmtepompen etc etc.. moet lukken voor mijn pensioen over 10 jaar!

fikkieblijf! | 29-12-18 | 21:55

Daarom doet men ook zijn best de houtkachel te verbieden. Dat is nog een ontsnappingsmogelijkheid.

du Roi Soleil | 29-12-18 | 21:38 | 2

Dan maar illegaal stoken.

fjordman | 29-12-18 | 21:40

Als ik over een paar jaar zit te verpieteren van de kou in de winter omdat de warmtepomp mijn huis maar op 15 graden kan verwarmen houdt niemand me tegen om op hout te gaan stoken. De VN heeft het over mensenrechten als migratie en huizen kraken maar een houtvuur stoken is gvd zeker een mensenrecht!

keestelpro | 30-12-18 | 10:52

En zodra de mensen gaan inzien wat het ons allemaal gaat kosten, zijn de plannen er allemaal al doorgedrukt. Daarom van het grootste belang iedereen ervan te doordringen te gaan stemmen op 20 Maart en dan niet op de 80% die voor dit onzalige klimaatakkoord getekend heeft.

fjordman | 29-12-18 | 21:38 | 2

Die 80% is keihard bezig om 20 maart niet meer op tijd te laten zijn. Er wordt verdacht veel doorgedrukt de laatste tijd.
Het volk ken de tievves genieten. Zolang het maar hard werkt en volop consumeert.

NiCeY | 29-12-18 | 22:48

Alles kan ALTIJD weer teruggedraaid worden. Maar daarvoor is de nood nog lang niet hoog genoeg.

CamaroHans | 30-12-18 | 13:02

Ik heb inmiddels tien bomen op het terrein laten kappen. Die gaan de volgende winter in mijn Finse kachel.

eerstneukendanpraten | 29-12-18 | 21:36 | 1

En de daarop volgende winter?

BosrandDirk | 30-12-18 | 09:25

Het klimaataccoord is een belasting op armoede.

smdyasc | 29-12-18 | 21:36 | 1

Zo mooi gezegd! kan zo op een Delfts blauw tegeltje.
Het is inderdaad een belasting op armoede en je krijgt er achteruitgang in welzijn èn welvaart voor terug. Namelijk kou lijden in de winter.

keestelpro | 30-12-18 | 10:47

Kortom: er zijn nog wat probleempjes op te lossen, maar we zijn op de goede weg. Eindelijk eens een optimistisch betoog van Feynman, hulde!

Rest In Privacy | 29-12-18 | 21:34 | 10

Het ziet er goed uit Kwatta. Dat jijj zo'n zwartkijker bent, is toch niet mijn probleem?

Rest In Privacy | 29-12-18 | 22:48

@KiA,
Lol, ik neem de vrijheid om er sarcasme in te zien, dan kan ik even lachen.
@Feynman, dankjewel voor deze feiten op een rij. Wat een ellende is er komende zeg.
Spekstenen houtkachels, zeer rendementvol, houden de warmte erg lang vast voor optimale verspreiding van warmte. Ze zijn er dacht ik ook voor 'pallets', geperste houtstukjes.

kleurdoosje | 30-12-18 | 06:28

Kia doet me denken aan die gekke generaal van saddam. "alles gaat helemaal geweldig hoor, niets aan de hand".

Ben Hetzat | 30-12-18 | 11:47
▼ 7 antwoorden verborgen

Lijkt me ook beter alle huizen maar tegen de grond te mieteren en nieuwe bouwen, Leuk voor de Poolse arbeiders.