achtergrond

Geenstijl

Joodse jongen in Albert Heijn 030 Kanaleneiland uitgelachen door medewerker, AH ontkent

Jongens, het gaat weer helemaal mis in ophefland.

YouTube-kanaal Bondgenoten deed vorige week een filmpje naar aanleiding van het """nieuws""" dat veel joodse Nederlanders niet openlijk joods durven te zijn. Beproefde formule natuurlijk, met een keppeltje, GoPro en cameraman lokjoden en kijken wat er gebeurt, ditmaal in Utrecht. De jongen met keppel, Benjamin, is zelf trouwens echt van joodse komaf, wat het wel nog iets pijnlijker maakt. In het centrum wordt de beste man in anderhalf uur twee keer en passant uitgescholden, maar het zal uw verbazing schetsen dat het in Kanaleneiland pas echt spannend wordt. In de Albert Heijn gebeurt exact het volgende: een jonge lichtgetinte vakkenvuller lacht naar Benjamin, waarop een bewaker hem vraagt wat hij aan het doen is. Hierop antwoordt hij in het bijzijn van Benjamin: "uitlachen, deze man". Bij het verlaten van de supermarkt wordt Benjamin door niet-medewerkers uitgescholden voor "kankerjood", en gaat daarop verhaal halen.

Maar goed, vervolgens dus o.a. ene Mark Goedhart die twittert: "Zag een filmpje waarin een man met een keppeltje door @albertheijn in Kanaleneiland liep. Hij werd door personeel van AH uitgelachen en uitgescholden voor kankerjood. Heeft Albert Heijn dit gajes al ontslagen?", 630+ RT's, 1127+ likes. Dit leest natuurlijk alsof AH-personeel Benjamin uitschold voor kankerjood, en dat is dus gewoon niet zo. Maar dan, de onderstaande reactie van Albert Heijn: "De medewerkers in het filmpje hadden net voordat Benjamin de winkel in kwam een geintje onderling. En, daar moesten ze om lachen. Het is een toevallige samenloop van omstandigheden en verkeerd geïnterpreteerd door de filmmakers. Heel vervelend." Ja, kom nou. Tenzij "uitlachen, deze man" slaat op zijn collega aan de rechterkant die totaal niet betrokken lijkt bij een interactie, is dit natuurlijk ook gewoon complete kolder.

Kortom, over de hele linie een pijnlijk filmpje. Want wie verbaast het nog dat een ongeveer 13-jarige jongen uit een moslimnest langs deze lijn reageert als hij misschien wel voor het eerst in z'n leven een joodse jongen met keppeltje ziet, en dan ook nog in zijn Kanaleneiland. En dan die arme Benjamin, die na in korte tijd tweemaal uitgescholden te zijn in het centrum als invoelbare eerste reactie heeft: "het valt me nog mee (...), het is niet okay, maar ik kan wel redelijk okay rondlopen hier". Waarna het toch vooral zijn maatje Jaap is die hem op het hart drukt dat het eigenlijk gewoon echt niet normaal is.

Ah, een andere reactie.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.