achtergrond

Geenstijl

Kloosried. 11 UvA-academici sturen nóg vreemdere protestbrief tegen Jordan Peterson

Peterson deed een kloosried van de brief door 80 UvA-academici die z'n wetenschappelijke credentials belachelijk maakten en opriepen tot een extra gast op het podium die met Peterson in debat zou gaan. Vanochtend verscheen er een achtmaal zo hallucinante nieuwe brief, ondertekend door achtmaal zo weinig mensen. Hij eindigt als volgt:

"De UvA streeft non-discriminatie, gelijkwaardigheid en inclusiviteit na in werkgeverschap en onderwijs en juist daarom is het van het grootste belang dat de instelling zichtbaar stelling neemt tegen zij die de menselijkheid van anderen ter discussie stellen. Bovendien, de UvA heeft als werkgever en universiteit de verantwoordelijkheid om de veiligheid van staf en studenten te waarborgen. Het is belangrijk dat de UvA officieel in het geweer komt tegen pogingen om leden van onze gemeenschap te dehumaniseren. Daarom roepen wij u op om een schriftelijk statement te publiceren, waarin u expliciet bevestigt dat non-discriminatie en gelijkwaardigheid de basisbeginselen van onze universiteit zijn, en zich uitspreekt tegen pogingen om deze ter discussie te stellen."

Ja, dat gaat inderdaad over Peterson. En de j'accuse die ertoe leidt is niets meer dan een aaneenschakeling van leugens en kwaadwillende stromannen. Die trekken we na de breek even uit elkaar.

"Jordan B. Peterson werd bekend door zijn felle strijd tegen het recht van trans en queer mensen om zelf een voornaamwoord te kiezen."

Zin 1 is een regelrecht leugen. Peterson streed tegen Bill C-16 die hem in zijn ogen via de rechterlijke macht zou kunnen dwingen bepaalde pronouns te moeten gebruiken. Het zou een novum in het Engels gewoonterecht zijn mensen per wet te dwingen dingen wél te zeggen, en dat ging Peterson een stap te ver. Dat legt hij trouwens allemaal vrij helder uit in z'n senate hearing, maar een uur geconcentreerd luisteren vergt natuurlijk best wel wat voor het stel pathetische muppets dat niet verder komt dan 1:1 een narratief uit de VS en Canada over te nemen en vervolgens deze brief ondertekende. Transgenders zijn vrij een voornaamwoord voor zichzelf te kiezen, maar Peterson maakt bezwaar tegen via de wet afdwingen dat mensen deze voornaamwoorden daadwerkelijk gebruiken.

"Niet veel later beweerde hij in een online tweegesprek met een andere hoogleraar dat mannen nooit controle zullen krijgen over ‘gestoorde vrouwen’, omdat dit soort onenigheid, in tegenstelling tot die tussen mannen, niet op een fysieke manier beslecht ‘mag’ worden."

Ja, dat heeft hij inderdaad letterlijk gezegd. Maar in de brief staat 'mag', wat suggereert dat Peterson vindt dat het wel zou moeten mogen. Dat is waar de brief aan lijkt te ontlenen dat zijn gedachtegoed een gevaar voor de "veiligheid" van UvA-medewerkers zou vormen. Maar dat is helemaal niet aan de orde. Peterson houdt juist vol dat mannelijk geweld tegen vrouwen zelfs in extreme gevallen niet toelaatbaar is en dat het juiste andere vrouwen zijn die deze dames tot bedaren moeten brengen. Gewoon helemaal niks mis mee dus, eigenlijk.

"Zijn beruchtheid nam verder toe na de aanslag van Alek Minassian, een zelfverklaard ‘Incel’, die in Toronto tien mensen (voornamelijk vrouwen) doodreed. Peterson suggereerde in de nasleep van die aanslag dat mannen over vrouwenlichamen moeten kunnen beschikken, iets dat hij ‘afgedwongen monogamie’ noemde, om geweld door mannen tegen te gaan, geweld zoals dat van Minassian."

Ja, dat "enforced monogamy" ding is dus gewoon een ingekort citaat dat uiteindelijk afgedrukt werd en ter kwader trouw suggereert dat vrouwen gedwongen moeten worden relaties aan te gaan met nutteloze mannen. Dat is echter totaal niet wat er bedoeld wordt. Enforced monogamy is het cultureel aansturen op monogamie boven polygamie, en dat is dus gewoon een systeem dat al eeuwen van kracht is in het Westen. Polygame samenlevingen zijn namelijk moeilijk instabiel en neigen tot burgeroorlog, omdat er teveel mannen GS zitten te F5'en op hun zolder en dat houd je ook maar zo lang vol. Uitleg onderstaand.

En ja, dan hebben we alle aanklachten ontkracht die in eerste instantie tot die psychedelische jankoproep leidde, en blijft er helemaal niks meer van over. In de ondertekening lieten de schrijvers hun titels trouwens achterwege. We weten niet waarom, maar dat hebben we in ieder geval even gecorrigeerd. We hebben namelijk te maken met mensen van enig academisch statuur.

dr. Ellis Aizenberg
dr. Miriyam Aouragh - **Globalising Culture and the Quest for Belonging (!) LOL
**dr. ****Sarah Bracke Grieder
@ dr. Martijn Dekker
@ dr. Erella Grassiani - Palestina-activist
PhD.-kandidaat Lucy Hall
@ dr. Franca van Hooren
dr. Vivienne Matthies-Boon
dr. Polly Pallister-Wilkins
@ dr. Abbey Steele
@ Hannah Werner

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Anti-wokevogel Laurens Buijs meldt zich ziek

Iedereen weer wetenschappelijk bewezen in zijn eigen gelijk

@Ronaldo | 30-01-23 | 15:00 | 165 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.