achtergrond

Geenstijl

login

word lid

nachtmodus

tip redactie

zoeken

Tamara - Onbetaalbaar wonen

Bij elkaar lopen de extra vaste lasten voor minima en gezinnen met een modaal inkomen in 2019 tot tientallen euro's op, nog los van de extra kosten door de BTW-verhoging.

Deze week stond natuurlijk in het teken van de Algemene Politieke Beschietingen en het regent actuele onderwerpen. Vrij schieten; altijd prijs. En hoewel alles al zo'n beetje gezegd is in die jaarlijkse Haagse Poppenkast, heb ik 1 belangrijk ding niet voorbij horen komen. Nu gebiedt de eerlijkheid mij te bekennen dat ik niet àlles meegekregen heb, want zelfs ik heb wel wat beters te doen dan de hele dag televisie kijken, maar ik heb genoeg gezien en gehoord om te weten dat dit in ieder geval geen (groot) onderwerp van gesprek is geweest.

De afgelopen maanden vliegen de nieuwsberichten je met enige regelmaat om de oren dat de huizenprijzen nog nooit zo hoog waren. Het is al enkele jaren moeilijker om een fatsoenlijke hypotheek te krijgen en dat studieleningen als schuld meetellen helpt ook al niet mee om als starter een eigen huis te kunnen kopen. Nu heb ik het hier reeds eerder over de huurmarkt gehad, maar ja, veel meer mensen zijn nu eenmaal aangewezen op een huurwoning en laten we nu net daar een schrijnend tekort aan hebben.

Mark Rutte beloofde voorspelde (zou hij dan toch wat geleerd hebben van het breken van al zijn beloftes?) een koopkrachtstijging van gemiddeld 1,5% voor elke Nederlander. Maar de rijke mensen en VVD vriendjes worden steeds rijker en de armere mensen worden steeds armer. De zorgpremie gaat omhoog, BTW op boodschappen gaat omhoog, energie wordt duurder en ieder jaar stijgen de prijzen van alle huurwoningen. Maar vanaf 2019 komt er nog meer bij de huurprijzen kijken.

Een kleine 2 weken geleden werd in Den Haag besloten de huurtoeslag aan te pakken. Iemand moet immers het afschaffen van die dividendbelasting betalen en zoals we allemaal wel kunnen zien zijn dat niet Rutte's vriendjes, dus pakken we de gewone hardwerkende burger maar weer. Nu ben ik het er volkomen mee eens om die harde inkomensgrens aan te passen. Net 1 euro boven die grens zitten en dan honderden euro's huurtoeslag per maand mislopen is ook erg zuur. 

Maar we horen vrij weinig over het schrappen van de zogeheten KAN-bepaling. De KAN-bepaling komt erop neer dat een deel van de huur altijd door mensen zelf betaald moet KUNNEN worden, dat is de basishuur. Telkens wanneer jaarlijks op 1 juli de huur verhoogd wordt, hebben de mensen ook recht op een hogere huurtoeslag om dat te compenseren. 

Stijging van de basishuur was afhankelijk van de stijging van bijstandsuitkeringen of de stijging van de huur het jaar ervoor. Dit is ook omdat de kosten voor wonen niet meer dan rond 1/3e van je inkomen mogen bedragen. Per 2019 wordt de KAN-bepaling geschrapt en dat betekent dat de basishuur jaarlijks zal stijgen met het bedrag van de gemiddelde huurverhoging. 

Met andere woorden: de huurstijging wordt niet langer gecompenseerd. Voor de gemiddelde sociale huurwoning is dat ook alweer minimaal 10 euro per maand extra lasten. Bij elkaar lopen de extra vaste lasten voor minima en gezinnen met een modaal inkomen in 2019 tot tientallen euro's op, nog los van de extra kosten door de BTW-verhoging. Nu heb ik niet gehoord waar Rutte denkt die 1,5% koopkrachtstijging vandaan te halen voor deze mensen, maar ik ben erg benieuwd. 

Vooralsnog lijkt het mij een goed plan om een oud paard van stal te halen om de woningmarkt niet helemaal lam te slaan en ervoor te zorgen dat er geen onschuldige mensen op straat gaan belanden omdat ze alles financieel niet meer kunnen behapstukken. Stel Huur Op Maat in voor alle huurwoningen van alle woningcorporaties in het hele land. Zo los je een deel van de tekorten op, pak je scheefwoners aan en weten we precies wat voor woningen er bijgebouwd moeten worden. Sociale huurwoning en je krijgt ineens een goedbetaalde baan? Huur omhoog of verkassen naar een betere woning voor het zelfde geld. Duurdere woning en je raakt je baan kwijt? Dan geen angst hoeven hebben op straat te belanden. Lijkt mij een heel sociaal plan. 

Helaas is het huidige kabinet alleen niet zo sociaal.

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.