Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Bassiehof – Gedoe bij het Rijksvastgoedbedrijf: Een praktijkvoorbeeld

stom gebouw

President van de Algemene Rekenkamer Arno Visser wees er vorige week op dat er iets flink mis is met het Rijksvastgoedbedrijf. De overheid heeft aan het verkopen van overheidsgebouwen geen 102 miljoen euro maar 2 miljoen euro overgehouden. Voorwaar een slok op een borrel.

De verkoop van één van de kantoorpanden illustreert volgens de Rekenkamer ‘de problematiek bij verkopen in een ongunstige vastgoedmarkt én de ontoereikende informatievoorziening daarover aan de Tweede Kamer’. De waarde van het kantoorpand werd door het Rijksvastgoedbedrijf in 3 jaar van 11,5 miljoen euro teruggebracht naar een boekwaarde van 3 miljoen euro.

Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht het kantoor daarna voor 5,15 miljoen euro. Vervolgens is dit pand door de koper op de dag van levering doorverkocht voor 9,4 miljoen. De verkoper pakte dus in één dag een winst van 4,25 miljoen euro. Het pand in kwestie is het voormalig Belastingkantoor op de Steenvoordelaan 370 te Rijswijk. En de zaak stinkt aan alle kanten. Dat zit zo.

Makelaarskantoor Cushman & Wakefield begeleidde de verkoop namens de overheid. Onthoud die naam. Aertgeerts BV werd de gelukkige koper. Diezelfde dag verkocht dit bedrijf de torenflat door aan een constructie genaamd ‘De Generaal’ waarin Aertgeerts zelf participeert. Het blijft enkele maanden stil maar dan blijkt dat Aertgeerts  IBB Kondor (Onderdeel van verherbouwer VolkerWessels) opdracht geeft het pand te transformeren naar een woongebouw met circa 200 appartementen en een ‘commerciële plint’ om precies te zijn.

Begin oktober 2017 duikt Delta Lloyd Vastgoed in de 120 nieuwe huurappartementen en koopt in grote lijnen het project ´De Generaal´ in Rijswijk. Gekocht van Aertgeerts Bouw dus. Op de website van makelaar Cushman & Wakefield staat vervolgens: Cushman & Wakefield adviseerde Delta Lloyd Vastgoed, in collegiale samenwerking met Capital Value, bij deze transactie.

Wacht eens even: dus Cushman & Wakefield regelde de verkoop voor de overheid én bemiddelde tegelijkertijd bij de doorverkoop aan Delta Lloyd Vastgoed? Dát is het betere hosselen!

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken – verantwoordelijk voor het afstoten van overheidsvastgoed – laat aan Bassiehof weten:

“Het makelaarskantoor Cushman & Wakefield heeft eind 2015 tot begin 2016 het marketingtraject begeleid in opdracht van het RVB. Dit is het traject voorafgaand aan de openbare inschrijving van het pand. De makelaar heeft nog een advies gegeven over de ontvangen biedingen, daarna is zijn rol gestopt. Cushman & Wakefield heeft geen rol gehad in de gunning zelf. Het gunningstraject is door het RVB met ondersteuning van Pels Rijcken gedaan. Er is gekozen voor de hoogste bieder.”

‘Pels Rijcken’ is dus Pels Rijcken & Drooglever en Fortuijn, ook wel bekend als de Landsadvocaat. Het juridische geweten van de overheid.

Klinkt toch als ingewikkeld, nietwaar? Het ministerie zegt tegen Bassiehof over de rol van de Opperadvocaat:

“Zijn reactie is, dat hij deze doorlevering tegen een hoger bedrag, uit en te na heeft gescreend. Dat is namelijk zijn wettelijke taak in dit soort transacties. Hieruit zijn geen onvolkomenheden gebleken en bleek de meerwaarde te zitten in de acties en handelingen van de ontwikkelaar.” 

Sure, maar de belastingbetaler ging voor miljoenen het schip in.

Kamervragen, iemand?

Reaguursels

Inloggen

Cushman & Wakefield zijn de opvolgers van DTZ Zadelhoff. Ja die, die al eerder betrokken was bij frauduleuze taxaties in de crisis. Taxeerden kantoorpanden voor krankzinnige bedragen met valse huurcontracten. Huurders die niet eens bestonden. Of er werden zelfs honderd acteurs ingehuurd om net te doen alsof er huurders in een pand aan het werk waren.
Allemaal met steun van de VVD en D66 maatjes.

Vespucci | 27-05-18 | 21:19 | 1

Bedankt voor de bijdrage over de achtergrond van Cushman & Wakefield.

O2Neutraal | 28-05-18 | 09:56

Ergens in dit kapotte land lachen wekelijks een groep ‘heren’ zich de ballen uit hun broek en besluiten om in plaats van de wekelijkse champagne maar weer eens gewoon een biertje te pakken. ‘Tot volgende week, amice’

Haringkoning | 27-05-18 | 21:10

Lees eens het boek over de vastgoedfraude. Dan weet je dat het in die wereld zo werkt. Of het eerlijk is? Geen idee. Maar de hogere prijs is alvast een voorschot op te maken winsten.

PrakkerT | 27-05-18 | 20:21 | 1

De VNO/NCW en VVD heilstaat... Pakken wat je pakken kan.. De slome burger betaalt wel

Loebas | 27-05-18 | 21:09

Het lijkt erop dat iemand met een grote mond in de hoek wordt gezet. De baas van dat bedrijf stond al bekend als bruinwerker.
Succes Rijksrecherche!

Ongeblustekalk | 27-05-18 | 19:26

Staan de betrokkenen nog op de vvd ledenlijst? Vast wel....

drs. P | 27-05-18 | 18:48 | 1

Er zijn meer regeringspartijen dan de vv(d). Het c(d)a levert bijvoorbeeld regelmatig accountants, eveneens bekend van schandalen. Over 66 laat ik mij in deze even niet meer uit, iedereen begrijpt dat deze partij onder Alexander Penthouse op stervan na dood is.

O2Neutraal | 28-05-18 | 09:55

Die overige 100 miljoen is zijn de zakken van projectontwikkelaars , corrupte (gemeente) politici en aannemers verdwenen... Een soort uitschot wat oververtegenwoordigd is in de neoliberale bananenrepubliek Nederland

Loebas | 27-05-18 | 18:19 | 1

Neu, de sukkels, lees overheid, die dit laten gebeuren en het geen hol kan schelen, is toch maar belastinggeld, die moeten we aanpakken, kan niet omdat ambtenaar is heilig, glas plas etc.

Uw Verzekeringsadvis | 27-05-18 | 19:16

Dit krijg Je als het O.M en de OvJ,s meer zitten te geilen met elkaar en op sexreis naar Thailand gaan en een Rijksrecherche die ook ligt te slapen achter het bureau .
Tijd voor een grondig onderzoek en wie de poen onder de tafel heeft gekregen .

liegende lippen | 27-05-18 | 17:58

Ik geloof dat ik wat jaartjes geleden op deze site heb gelezen hoe een vastgoedbezitter subsidie ontving om zijn verouderde kantoorpanden geschikt te maken voor verhuur aan studenten. Per minimaal kamertje werd tienduizenden euri aan subsidie uitgekeerd. Misschien is er sprake van een soortgelijke regeling.
Dat zou kunnen verklaren waarom de kosten voor het opknappen hoger mogen zijn dan afbraak en nieuwbouw. Gemeentes kunnen zo via een omweg uit de brand geholpen worden en zo toch nog iets vangen voor hun panden.

koreaansesletsmoeder | 27-05-18 | 17:26

In mijn gemeente hebben ze het stadhuis ook veel te goedkoop verkocht om het daarna gelijk weer van de nieuwe eigenaar te huren voor meer geld dan het gebouw gekost heeft. Reden: het nieuwe stadhuis dat ze hebben laten bouwen is te klein. Hoe krom is dat?

A.I. van Dee | 27-05-18 | 16:40

Maar in NL is de overheid niet corrupt, toch? Of eh... Net zoals dhr. Alexander P.

Poekieman | 27-05-18 | 16:39 | 1

Alex P. is de moraal ridder zelf. Een overheid die corrupt is, hoe verzin je het. Doe maar meer, meer, meer overheid. Wij burgers snappen er toch niets van.

Libertarianism | 28-05-18 | 06:07

Typisch de overheid, iets kost tussen de 50 en 100 miljoen als ze het ergens over hebben dus je kunt ze het toch ook niet kwalijk nemen dat ze toch niet precies de marktwaarde weten als ze iets verkopen. neem nou dat penthousje, ook daar weet een volksvertegenwoordiger niet de juiste waarde van op de te geven. trek jij maar eens 100 euro te veel af op je aangifte en je zult gestraft worden.

Rest In Privacy | 27-05-18 | 16:02

Het lijkt op de formatieperiode, nadat de kiezer in Nederland democratisch voor de politieke partijen heeft gekozen.
Daarna begint het balletje-balletje-spel.
Ook wel genoemd de roulette.
Wie gaat met wie.
En welke voorwaarden worden uitgeruild tegen welke voorwaarden.
Na ruim 200 dagen formeren, komen de punten in het regeerakkoord, waar vooraf tegenover de kiezers op geen enkele manier duidelijk is gemaakt, dat ook 'die punten', inzet waren tijdens de formatieonderhandelingen.
Sterker, er blijken zelfs geen notities over te bestaan.
Eh, er blijken 'wel' notities over te bestaan, maar niet aan de grote onderhandelingstafel.
Maar ook zaken als het referendum blijken besproken, 'want het heeft niet gebracht wat men ervan verwacht had.
Dan komen de poppetjes; waarbij personen ineens opduiken, van wie men dat niet verwacht had.
en vervolgens trekken die lui rare schoenen aan voor de bordes-scene. En afwijkende kleuren die vloeken met de dresscode.
Zo wordt Nederland iedere keer gewassen en geschoren, als bij 'n louche kapper.
En mensen, die zich geestelijk niet 'de oren' willen laten wassen -op die Hollandse manier-; die worden natuurlijk weggejorist, 'want als je niet hebt gestemd, dan doe je niet mee, en dan mag je 'ook' geen kritiek meer hebben op de uitkomsten van het democratisch proces'.
Oh, is dat zo?
Ik dacht dat democratisch kritiek hebben op de halfbakken democratie juist 'n heel groot mensenrecht is, juist als er nog geen goede democratie is geregeld.
(als ik de EU en Timmermans goed begrijp, hebben die de mond vol over hoe met de scheiding der machten in de hand, er geen democratisch tot stand gekomen correctie van oud-dwarsige rechters uit het communistische onderdrukkings-regime mocht plaatsvinden; en dat in dat geval er 'wel' gesproken wordt over rechten, die niet in de regeltjes zijn geregeld. Ik bedoel maar; 'dan' zinnen de EU-stuurlui op sancties, of 't afpikken van landbouwsubsidies)
Maar terug naar het onderwerp van democratisch mogen bekritiseren, terwijl je niet aan stemmen voorafgaand aan het ontoereikende kabouter-hossel-formeren in Nederland hebt meegedaan: ik ben dus uiterst gelegitimeerd om kritiek te hebben, omdat ik de halfbakken democratie niét met mijn meestemmen heb gelegitimeerd.
En zo kennen we de overheid weer.
Zodra de overheid zich encanailleert met dubieus volk, verwordt die overheid tot roverheid; dan worden rijksambtenaren boevenmaatjes met andere boevenmaatjes.
Eh, wie is verbaasd?
De drie meest twijfelachtige beroepen zijn niét de hoeren of de advocaten.
De drie meest twijfelachtige beroepen zijn, handelaren in auto's; handelaren in paarden, en handelaren in huizen. (handelaren in duur spul dus)
De VVD heeft 'n reputatie van zeer dubieuze ritselaars; met als goede tweede het CDA (burgemeesters die zich met taxi's laten versjouwen). En de linkse partijen PvdA; D'66 GroenLinks en SP staan vooral bekend om hun interne slangenkuil, of partijdiscipline/partijafdracht, of weggepoetste appartementenvoordeeltjes. Het 'kan' niet op; we zijn 'n rijk land; de verleidingen zijn groot. De macht is lekker. Het pluche plakt als zuignappen aan pukkelige konten.
Het is geen fraai gezicht, maar hé, niemand is in staat zichzelf in de kont te zien.
En wie 't 'wel' kan zien, die went 't hoofd vaak af.
Want het is ernstig masochistisch smaakbederf.
Het is moeilijk, eigenlijk onmogelijk, normaal en fris de overheid te geloven en van de politiek te houden.
We zijn een wangedrocht geworden; 'n lopende hoerentent.

Der Paulie | 27-05-18 | 15:34 | 1

Hulde

drs. P | 27-05-18 | 18:51

En dan roepen dat men in Spanje corrupt is. Verschil is wel dat ze hier voor een jaar of 10 de bak in gaan. Ook of beter juist politici. Geen vervroegt vrijkomen ook.

Olieboer | 27-05-18 | 14:31

Voor een extern accountant zouden dit duidelijke fraudesignalen zijn.

Die algemene rekenkamer legt vaker de vinger op de zere plek. Ook bij de belastingdienst. Maar -helaas- luistert bijna niemand naar hen.

Fervent | 27-05-18 | 14:21 | 1

Komt omdat de ambtenaren en hun bazen de politici er niet meer zijn om de burger te dienen. Daarom kijken ze alleen maar naar de rechtmatigheid. En dus volgen ze alleen maar de regels. Dat is lekker makkelijk en risicoloos. Hun werk wordt moeilijker als het gaat om de bredere term BEHOORLIJKHEID. Dat komt ook in deze casus in het geding. Waarschijnlijk hebben alle partijen zich rechtmatig gedragen. Alleen wisten ze dat er zaten omdat er later veel geld te verdienen was. Dat is niet behoorlijk, maar niet onrechtmatig. Ze moeten dus de regels veranderen. Alleen dat is moeilijk en niemand heeft er echt belang bij. Behalve de burger. Maar tja, wie is dat eigenlijk. Iemand zonder macht, dus onbelangrijk. Zie hier de weeffout.

Graaier | 27-05-18 | 15:09

Belangenvertrengeling tussen VolkerWessels en het CDA/Bouwend Nederland lijkt er al tientallen jaren te bestaan. Zo ongeveer sinds Dik Wessels de biografie van Dries van Agt financieerde. Verder is het CDA overal vertegenwoordigd in de pensioensector (o.a. APG/ABP), dus die kerkelijken vinden elkaar wel op een manier die ongetwijfeld nog net aan de wet voldoet.

Watching the Wheels | 27-05-18 | 14:13

Diefstal is alleen diefstal als het wederrechtelijk is, toevallig worden die rechtsregels in Den Haag gemaakt en bewaakt. EU noemt fraude geen fraude maar uitgaven die niet volgens de regels zijn gedaan. Van die dingen. Een normaal mens houdt andere definities aan van diefstal dan dit juridisch gekonkel.

Nichtsneues | 27-05-18 | 13:57

Ach ja, Limburgers hebben de naam corrupt te zijn. De echte grote corruptie, die rechtstreeks van invloed is op de Nederlandse schatkist, bevindt zich in Randstad. Limburgse corruptie is slechts gerommel in de marge vergeleken bij wat er in het Westen gebeurt.

Bytemaster | 27-05-18 | 13:31

Zou Delta Lloyd niet gewoon verzekeringen moeten verkopen?

de euro middenweg | 27-05-18 | 13:19

En natuurlijk was er geen speculatiebeding bedongen bij de verkoop. Serieus, de grootste criminelen, corruptelingen en onbenullen van dit land zitten op die paar vierkante kilometer in hartje Den Haag. Niet in de Bijlmer, niet in de bak, niet in de Brabantse drugslabs en niet in de ISlamitische uitkeringsfraudesfeer. Nee, gewoon in die paar hoge gebouwen in hartje Den Haag. Hoe moet dit land er nog bovenop komen als de vitale organen ( hersenen en hart ) totaal doorgerot zijn?

Graaisnaaiert | 27-05-18 | 13:18

En dan te bedenken toen dat gedrocht werd gebouwd de overheid al te veel heeft betaald want iedereen wil graag zaken doen met de overheid want die betalen altijd dertig tot honderden procenten boven de markt (Amsterdam Noord-Zuid lijn, Schipholtunnel etc. etc. ) omdat ze totaal geen benul van geld en planning hebben. Daar huren ze dus externe consultants voor in (vaak bedrijven van ex-ambtenaren collegae) die ook geen benul hebben. Maakt nml niks uit want het is "maar" belastinggeld en dat is oneindig voor die prutsers.

Basil Fawlty | 27-05-18 | 13:16 | 1

Dus wie heeft dan dat gebouw gebouwd.

gato | 27-05-18 | 14:27

Standard Operating Procedure binnen onze onvolprezen overheid. Verstandig omgaan met onze centjes heeft alláng geen voorrang meer, (symbolisch omgaan met uw centjes daarentegen destemeer) Zolang als mijn persoonlijke achterste maar gedekt is, zal het wórst zijn wat de belastingbetaler achteraf mag aanvullen. Gaat toch allemaal van de grote hoop.
-
Zullen wij het nog eens hebben over de 'verkoop' (lees: sinterklaasfeest) van defensiematerieel? Daar zijn wij met z'n allen voor honderden miljoenen het schip bij ingegaan. En het mooiste aan die 'procedures' was nog: liever dan het bod van de meest biedende te accepteren, ging het spul voor een prikkie naar 'vriendjes'. Daar zijn een paar mensen in één klap heel erg rijk van geworden.
-
Accountability. Het blijft een moeilijk woord, in het Haagse bestuurs- en ambtenarenlandschap.

bisbisbis | 27-05-18 | 13:10 | 3

En hoofdelijk aansprakelijk stellen en kaalplukken kan niet, want ambtenaren ( sowieso openbaar bestuurders ) zijn immuun voor rechtsvervolging tenzij opzettelijk misdrijven zijn aangetoond, en dat is niet zo heel makkelijk...

Graaisnaaiert | 27-05-18 | 13:20

Grasnaaiert, de enige die dat kunnen aanpassen... zijn de ambtenaren zelf. Zal nimmer gebeuren.

EEnzame SchizofrEEN | 27-05-18 | 13:36

Ik heb een keer een aanbesteding verloren bij Defensie aan een onverwachte concurrent. Het zaakje stonk dus ging ik peuteren en dwong ze tot bekendmaking van de prijs van de winnende partij (is verplicht bij EU aanbestedingen). En wat bleek, die was 8x zo hoog als de onze. Ik heb vervolgens een advocaat een briefje laten sturen dat mijn bedrijf de gunning moest krijgen en bereid was om het besluit aan te vechten. Kreeg een uitnodiging voor een gesprek waarin mij werd verstaan dat als ik de gunning aanvocht de hele aanbesteding opnieuw zou gebeuren en dat de criteria hiervan zodanig zouden zijn dat mijn bedrijf uitgesloten zou worden. Ik had dus niks te winnen, aldus de kolonel. Ik was pissed en heb de procedure opgestart. Binnen een paar dagen meldde zich een landsadvocaat en die stelde een royale compensatieregeling voor het misgelopen project voor ongeveer de halve projectprijs. Met een geheimhoudingsbeding, natuurlijk. Als ondernemer heb ik maar gekozen voor de poet maar als belastingbetaler is dit chagrijn altijd blijven hangen.

Joris Beltsin | 27-05-18 | 15:02

Onze Roverheid heeft slechts 3 kwaliteiten in huis: 1= Stelen van de Burger, 2: maximaal smijten met dat gestolen geld en 3: TOTALE Incompetentie !

HardwerkendeBlanke | 27-05-18 | 13:04 | 3

En let wel: de jongetjes en meisjes die zich met dit soort zaken bezig houden, heten 'specialisten' te zijn. Die behoren tot de fine fleur van onze ambtenarenstand. Dat spul toucheert tussen de 90 en de 130.000 Euro per jaar.

bisbisbis | 27-05-18 | 14:57

@bisbisbis | 27-05-18 | 14:57
Omhooggevallen gouden-lepel-in-bekje corpsballen m/v, doorgaans van 'elitaire afkomst'.

EefjeWentelteefje | 27-05-18 | 15:56

1) bescherm de burger
2) bescherm het land
Oh nee....

Appsole | 27-05-18 | 16:44

En dat noemen we ,,, Kapitalisme.

newray | 27-05-18 | 13:03

Feit is dat in een corrupt land dat geld in de zak van de politicus belandt en hier in de zakken van makelaars en advocaten. Netto hetzelfde voor de balastingbetaler

small_town_dude | 27-05-18 | 12:56

Voetbalclubs bedingen bij transfers een 'doorverkoop-percentage'. Dat, en/of een anti-speculatiebeding, zou de Rijksgebouwendienst ook moeten eisen. Maar ja, dan wordt de winst voor de vriendjes kleiner natuurlijk.

Guido | 27-05-18 | 12:48 | 1

Dat 'doorverkoop-percentage' wordt ook regelmatig tussen commerciële bedrijven in de vastgoed gemaakt. Maar kennelijk niet onze overheid ondanks dat ze zich laten bijstaan door dure adviseurs en makelaars. Het is stuitende domheid of een corrupte ambtenaar die afgekocht met een gouden horloge...

Joris Beltsin | 27-05-18 | 13:09

Vreselijk gebouw dat voormalige belastingkantoor. Ben er heel vaak geweest als belastingambtenaar. Binnen nog veel erger dan buiten. Lange donkere gangen met beige inzetwanden en viesgele kamerdeuren. Een kantine waar je nog geen varkens in laat eten en overal sfeerloosheid en triestheid.
Dat was overigens wel zo ongeveer de norm in de rijkskantoren van die tijd.
Ben ik veel belastingkantoren geweest en heel vaak waren het van die gruwelijke jaren 60 gedrochten.

Nederlander65 | 27-05-18 | 12:48 | 3

1984?

Basil Fawlty | 27-05-18 | 13:07

Zou best kunnen, maar het is de stijl die je in de jaren 60 veel zag bij rijksgebouwen. Bweh !

Nederlander65 | 27-05-18 | 13:35

Dat is de laatste jaren wel anders. Tegenwoordig zijn hun kantoren vaak de mooiste in een stadje met dure gebouwarchitectuur, op mooie locaties en natuurlijk met dure en mooie milieuvriendelijke inrichting. Want het mag wat kosten. Google maar even op kantoren. Bijv. Apeldoorn, Groningen (bijnaam Cruiseschip), Leeuwarden (CJIB en bekend van GeenStijl). Kunnen zo worden overgenomen door hoog renderende multinationals.

Graaier | 27-05-18 | 14:59

Waarom maken we het niet mogelijk om dat geld terug te vorderen. Hier hebben mensen miljoenen aan verdient, waarom wordt het niet mogelijk gemaakt om dit geld, voor mij part met aftrek van de salarissen van de werknemers, huur kantoorpand etc oftewel met aftrek van het geld dat (in)direct wel weer de samenleving is ingevloeid terug te vorrderen bij die ene persoon die op slinkse wijze hier indirect 9 miljoen vanuit de belastingpot heeft opgesnoept en op zijn eigen rekening heeft gezet. Doe je dat bij je andere kantoormaatjes met prive bezit, ga je gang. Daar ben je een slimme ondernemer voor. Maar als dit uit de belastingpot wordt gesnoept moet het incentief verdwijnen voor ondernemers om dit te doen. Dus gewoon tot op de laatste cent die meneer CEO van die bedrijfjes is simpelweg even zeggen: hohoho dat doen we niet. je krijgt 7 dagen om dat geld terug te geven, 50% verhoging per dag later. Hij kan het best lijden namelijk, belastingbetaler heeft zijn geld terug (voor zover dat niet al via btw, werknemers die er huurappartementen van hebben gemaakt, die weer loonbelating afdragen en loon kregen etc etc etc terug is gevloeid); Maar dit soort ongein niet meer uit publieke middelen.

Kan iemand mij dat uitleggen? Waarom dat niet mogelijk zou zijn?

peterdh | 27-05-18 | 12:41 | 4

Ik ben het méér dan met u eens: een overheid die met terugwerkende kracht belastingmaatregelen instelt, kan ook met terugwerkende kracht haar eigen transacties ongedaan maken. Zo hebben wij belastingbetalers nog wat geld terug te vorderen van een paar voortijdig met pensioen gestuurde belastingambtenaren - de grootste diefstal -gelegaliseerd of niet- aller tijden uit onze schatkist, waarbij een staatsecretaris gewoon heeft zitten slapen.

bisbisbis | 27-05-18 | 13:15

Waren het geen drie rijksgebouwen die verkocht zijn voor een prikkie,

gato | 27-05-18 | 13:22

bisbisbis | 27-05-18 | 13:15
Het zou mooi zijn om deze shitdeal terug te draaien, maar de overheid is hier niet wetgever maar gewoon een contractpartij. Net zo goed als u en ik niet zo maar een contract kunnen terugdraaien, heeft dat voor een overheid in een rechtstaat natuurlijk ook te gelden. Je zou de verantwoordelijke ambtenaren eruit moeten flikkeren, maar als zelfs die blunderende kwibus gewoon weer als minister rond loopt dan blijkt wel hoe diep de rot zit.

Joris Beltsin | 27-05-18 | 15:30
▼ 1 antwoord verborgen

Ach, dit is nou toevallig een gevalletje wat bekend is geworden. Hoeveel zitten er nog onder de pet? Ik kan me niet voorstellen dat dit iemand verbaast.

Linkse allergie | 27-05-18 | 12:41

Een ambtenaar die geen kaas gevreten heeft van het bedrijfsleven, je verwacht het nooit. Alleen prutsers die lui en dom zijn en niks kunnen worden ambtenaar, hè DKS?!!!

WayneGretzky*99* | 27-05-18 | 12:38

Gij zult niet stelen, de overheid duldt geen concurrentie.

John Dough | 27-05-18 | 12:32

De overheid is net zo slecht met vastgoed als met ICT. Maar de procedures zijn goed doorlopen, dus geen reden voor ongerustheid mensen.

Irnerius | 27-05-18 | 12:31

Oplichting, Zwendel, Overheid ! 3x hetzelfde woord !

Willie R. | 27-05-18 | 12:26

Zo wonen er ook onevenredig veel PvdA-ambtenaren in een watertoren. Gekocht voor een symbolisch bedrag van één (1) gulden.

solcama | 27-05-18 | 12:24

Ik begrijp niet dat mensen hier verbaasd over zijn.
Iemand heeft hier een paar miljoen verdient.

Mr.Crowley | 27-05-18 | 12:19 | 2

Wie is verbaasd?
Lekker huh, zo'n dooddoener.
Niemand is verbaasd, men is bezig over belastinggeld dat ze wegpissen.

MarcS | 27-05-18 | 12:42

Enkele zijn zich aan het verrijken en de belastingbetaler mag weer betalen.

gato | 27-05-18 | 12:52

Ambtenaren zijn helemaal niet geschikt om zoiets groots te regelen. Totaal geen kijk op commerciële business. Die zouden zeggenschap moeten hebben over een maximaal budget van pak em beet 1000 euro.

BozePaarseMan | 27-05-18 | 12:18 | 3

Ambtenaren voor dom verslijten lijkt me niet op zijn plaats. In de regel zijn ze goed geinformeerd, slim, handig en kennen het klappen van de zweep. De vraag is alleen hoe ze die kwaliteiten gebruiken en vervolgens wat de politiek daarmee doet.

Deense dog | 27-05-18 | 12:42

@ Deense dog: Wahahaha droom lekker verder.

WayneGretzky*99* | 27-05-18 | 12:55

@Deense dog
Als ze in de regel zo goed geinformeerd zijn dan zouden ze geen leger aan zwaar overbetaalde externe consultants nodig hebben. ;-)

Basil Fawlty | 27-05-18 | 13:02

Het is duidelijk: De ambtenaren hebben de beste (sluwste) partijen ingehuurd. De juiste processen zijn gevolgd. Dus hun valt niks te verwijten. Behalve dan dat ze het de volgende keer weer zo zullen doen. Omdat de partijen en processen niet zullen veranderen.

Gemak | 27-05-18 | 12:18 | 3

Ambtenarij is vooral bezig met procesbeschrijvingen. Als het proces maar gevolgd is maakt de uitkomst niet uit..

BozePaarseMan | 27-05-18 | 12:20

Nobody got fired because he hired IBM. Bekend Amerikaans spreekwoord over indekken ook al kost het vreselijk veel geld. Dat is een gedachte die de ambtenaren ook steeds in gedachte hebben. Ze willen zelf geen risico lopen. Ook al kost dat miljoenen. Zolang je de meest uitgebreide procedure maar volgt en de duurste jongens inhuurt ivm zgn. zorgvuldigheid kun je altijd verwijzen naar iets of iemand anders. De marktpartijen weten dat. Dus die wachten en volgen rustig de procedure en houden onderling contact om te weten wanneer ze kunnen pakken wat ze pakken kunnen. De ambtenaren kijken weg, want procedure is netjes gevolgd. Ze zijn er natuurlijk voor de burger en goed omgaan met belastinggeld. Maar wat dat is, dat weten ze al lang niet meer. Want dat doet er niet toe.

Graaier | 27-05-18 | 12:39

@Bozepaarseman
... zeker niet als er tijdig is geëscaleerd volgens het voortreffelijke - ik schuif alle verantwoordelijkheid verre van me - Prince 2 principe.

medusa324 | 27-05-18 | 14:06

Als de overheid zo slecht blijkt in het verkopen van overtollige infrastructuur dan moeten ze misschien wat terughoudender zijn met het uit de grond stampen van nieuw gebouwen, of in ieder geval in de begroting daarvan in korte tijd afschrijven tot ongeveer de helft van de marktwaarde, want dat is de realistische prijs die de overheid binnen weet te halen bij verkoop.

W_F | 27-05-18 | 12:15 | 1

Afschrijven in de begroting is dus precies wat ze gedaan hebben, het pand stond voor c.a. 3 mln in de boeken. Als het een insider deal was, dan is dat ook niet zo gek: nu lijkt het alsof de overheid een meevaller van 2 mln heeft, ondanks de veel te lage verkoopprijs

Muxje | 27-05-18 | 12:31

Ow wat erg! optillers!!!

vanrechteren | 27-05-18 | 12:08

Het is betrekkelijk weinig geld voor zo'n volume en oppervlak. Dat delen van een profijt zonder betaling te doen is in dit vast goed geval niet zo vreemd. Had men een hoger verkoopbedrag dan had men een inspanning moeten doen die men zelf helemaal niet kan doen of die die zoveel kosten veroorzaakt dat we met zijn allen nog meer verlies moeten nemen.
Wel kwalijk is de doorverkoop van een landje voor zonnepanelen naar een deelnemersgroep waarbij de originele verkoper getild wordt en de groep te veel betaalt vanwege het opgeldje van de aannemer en zijn kameraden. Zoals pas in de krant gedocumenteerd.

DeAnalyse | 27-05-18 | 12:08 | 1

Onzin. De miljoenenwinst die is gepakt staat tot geen verhouding tot de pakweg honderdduizend euro voor ontwikkeling en planvorming. Bovendien wordt het in het vastgoedsector vaak de afspraak gemaakt dat de eerste verkoper nog meedeelt in de meerprijs als de koper doorverkoopt.

Joris Beltsin | 27-05-18 | 12:37

Ach, iedereen praat wel eens wat over corruptie en geknoei op hoog niveau en uiteraard heeft iedereen daar een mening over, want dat betalen wij allemaal samen.
Toch is het nog steeds wat onwennig om te moeten beseffen dat er steeds meer sprake is van een criminele overheid die zichzelf steeds meer buiten bereik van de burgers stelt. Dat doet pijn, want met guillotines slepen is blijkbaar het enige dat daar nog tegen kan helpen - en wat een chaos geeft dat..

Groot-Brittannië liet in de afgelopen week zien hoezeer een criminele overheid de wet aan zijn spijkerlaarzen kan lappen en met medewerking van de criminele media bijna ongemerkt klokkenluiders in een cel te gooien na een fopproces waarna gevangenismoord een mogelijkheid wordt.

Jan Passant mk2 | 27-05-18 | 12:01 | 4

Een leuk verhaal waar helemaal niets van waar is.

DeAnalyse | 27-05-18 | 12:10

Ah, u analyseert namens de overheid, dat is een baan met zekerheid.

Jan Passant mk2 | 27-05-18 | 12:12

@DeAnalyse. Leg uit.

peterdh | 27-05-18 | 12:46
▼ 1 antwoord verborgen

Goed speurwerk van de Rekenkamer. In de vastgoedwereld, wat een "old boys network" is, komen vaker dit soort dubieuze transacties voor. Er zullen vermoedelijk wel weer allerlei lijntjes lopen tussen verschillende actoren. Dat een overheidsdienst hierbij betrokken is, geeft te denken.
Ik hoop dat de Pieter Omzichts van de TK zich hierin vast gaan bijten.

Luchtbakfietser | 27-05-18 | 11:59 | 2

Als hij mag.

beau van rtl | 27-05-18 | 12:00

Dat hoopt men ook, scheelt kritische vragen op dossiers die er wel toe doen.

MarcS | 27-05-18 | 12:39

Dit dus: https://youtu.be/s-nmvY3GziM

koperbij | 27-05-18 | 11:57 | 1

Het lijkt niet meer achterkamertjes. Ze schreeuwen het van zich af. Dit is wat ‘we doen’.

koperbij | 27-05-18 | 12:04

Nederland scoort goed op de ranglijst van de minst corrupte landen. Maar ook alleen omdat we het beter verborgen weten te houden en omdat er landen zijn die er nog een grotere zootje van maken. Niet omdat we het goed doen.

VeelTeSteil | 27-05-18 | 11:57 | 6

Corruptie is in Nederland gewoon onderdeel van het systeem. In de gezondheidszorg heet dat bijvoorbeeld ‘verschrijvingen’ of ‘strategisch kiezen van DBC’s. Artsen op cursus op Aruba, Vakbonden worden gekocht door alle bestuurders aan lucratieve commissies en subcommiessies te laten deelnemen met onkostenvergoedingen en reisjes. Ambtenaren met gedeeltelijke VUT, die als ambtenaar zichzelf via hun BV voor de vrije VUT-dagen laten inhuren voor de hoofdprijs door een zelf namens de overheid opgerichte gesubsidieerde stichting, gemeenteambtenaren die zichzelf voor een gulden een campingterrein aan zee verkopen om daar vakantiehuisjes op te zetten.. nee, corruptie is er nauwelijks in Nederland. Dat levert minder op dan gebruik maken van de zelf bedachte mazen in de regelgeving.

Deense dog | 27-05-18 | 12:32

@Deense dog | 27-05-18 | 12:32
U bedoelt ongeveer hetzelfde als ik met uw post, maar wel met een veel fraaiere bloemlezing.

Een voorbeeldje dat ik zelf recentelijk tegen kwam: de invoering van de AVG. Volgens een figuur waar ik beroepshalve bij op bezoek was moest ik mij toch echt duur gaan verkopen als 'adviseur'. Helaas, ik ben niet zo goed om mij te afficheren als duurbetaalde 'adviseur' voor iets waar ieder mens met een stel werkende hersens zèlf wel uitkomt, dus ik bedankte voor de eer.
Stomverbaasd was meneer, want ik zou toch makkelijk geld kunnen verdienen?
Dat ik dat liever niet doe over de rug van anderen kwam niet bij hem op.

Oh, en voor de goede orde: het betrof een X66-hotemetoot.
Je verwacht het niet, hè...

EefjeWentelteefje | 27-05-18 | 12:49

Met corruptie wordt al net zo omgegaan als met terroristische aanslagen. Zijn allemaal eenmans acties van verwarde mannen. En zéker geen opzet in het spel. Slaapt u lekker verder, wij waken over u.

medusa324 | 27-05-18 | 14:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Die 4,25 mln winst is wel ná transformatie van het pand. Dus een aannemer koopt een pand, en levert dit door aan de belegger Delta Lloyd. En moet er nog 4,25 mln in stoppen om er woningen van te maken en winst te maken. Dat is € 21.250 per woning. Dat klinkt als een slechte deal voor de aannemer. Ik denk dat de overheid blij was dat ze het pand af konden stoten. De leegstandskosten zullen hoog zijn geweest.

Bass Trouble | 27-05-18 | 11:53 | 1

Nee, dat geloof ik niet. voor 21.250 bouw je geen woning in een oud kantoor. Of zijn het 200 studentenkamers?

tipo | 27-05-18 | 12:13

Ook ooit eens ingeschreven op een pand dat in de verkoop zat bij het grondbedrijf van de gemeente Dordrecht.
Tijdens de bezichtiging deed 1 vastgoedhandelaar al alsof hij het pand in handen had gekregen.
4 uur voor de sluiting van het stadskantood m'n formulieren+bod uitgebracht.
Er waren 4 gegadigden volgens de balie mevrouw.
Tijdens de officiele uitreiking waren er opeens 65 gegadigden.
Mevrouw van de balie erop aangesproken.
Zei dat de baas van het grondbedrijf van de gemeente Dordrecht haar een dikke envelop met 60 gegadigden had toe geschoven met het verzoek deze mensen ook mee te laten bieden zonder de kredietwaardigeheid te controleren.
Het pand stond 2 weken later al op een ander persoon zijn naam geregistreerd bij het kadaster. Baas van het grondbedrijf ging het jaar daarop ook met pensioen.
Maar je kan klagen alsof je een ons weegt bij de gemeente en de Nationale Ombudsman maar niemand intresseert het iets (ondanks al het harde bewijs).
Nederland was 20 jaar geleden al zo verrot als het maar zijn kan zonder dat je er als burger ook maar iets kan tegen doen.

spoilerfreak | 27-05-18 | 11:51 | 1

De meeste mensen, willen dat liever niet waar hebben.
Te mooi om waar te zijn OF te waar om mooi te zijn. Onze samenleving is al geruime tijd kapot en verrot.

MarcS | 27-05-18 | 11:56

Dit stinkt naar een ronkend topic van vele jaren geleden. Iets met OBR, maffia en PvdA-bobo's. Check de reaguursels en vergelijk.

www.geenstijl.nl/1747601/kralingen/

Abject | 27-05-18 | 11:50

Als dit zonder gevolgen blijft en gewoon mag dan is er iets heel goed mis.
Wel duidelijk dat ze de boel doelbewust belazerd hebben.

Roger-Rabbit | 27-05-18 | 11:48 | 2

Ze moeten die 35000 statushouders ergens laten, de vluchtelingenindustrie en omvolking moet wel blijven marcheren, en jawel, op onze kosten.
De verspeelde miljoenen die dit geintje kost zijn slechts een fractie van wat deze strakkies met omvolkingsbrigade afgevulde legbatterij Ons Nederlanders nog gaat kosten.

De Briemusketier | 27-05-18 | 11:54

Droom lekker verder. Alle instanties die ook maar iets zouden moeten doen, laten je keihard vallen of doen alsof er niets aan de hand is.
Want als de Nationale Ombudsman zegt dat de zaak gesloten is, dan sta je als burger met lege handen.
Of dacht je dat de advocaat van de gemeente er voor de burgers was?
Die liegt net zo hard mee ondanks dat je als burger het recht aan je zijde zou moeten hebben met alle feiten in je voordeel.
De gemeente en het rijk is een grote roversbende die elkaar de hand boven het hoofd houden.

spoilerfreak | 27-05-18 | 11:54

Volg de partijlidmaatschappen...
.
Laten we namelijk niet vergeten dat gezien het aantal “incidenten” er bij de gevestigde politieke partijen gesproken kan worden van een cultuur van corruptie. Het is wat hen bindt, het is waarom ze “samenwerken” ondanks geveinsde ideologische verschillen.
.
En zo zal ook hier weer blijken dat er belastinggeld door partijbelidmaatschapten is doorgesluisd aan partijbelidmaatschapten.
.
Vvd, pvda, cda, d66, gl en consorten, de corruptocratie, de kanker die Nederland verteert.
.
En achterbannen maar kwaken over fatsoen...

Parel van het Zuiden | 27-05-18 | 11:47 | 1

U spreekt van cultuur en corruptie bij de gevestigde politieke partijen, maar is het niet veel meer het ontbreken van kennis en kwaliteit bij deze "politici" die door het bedrijfsleven handig worden gebruikt. Wij allemaal zouden een echte Rembrandt kopen indien deze voor een habbekrats te koop zou zijn. "Handel" heet dat, uitgaande van de warenkennis van de ander. Anders zouden er nooit meer "koopjes" zijn. Gebrek aan kennis is de grootste oorzaak hier.

Een vrije paling | 27-05-18 | 12:00

De Rijksoverheid krijgt veel meer dan de verkoopprijs. De legeskosten voor de bestemmingsplanwijziging van een kantoor naar 200 woningen zal 1,4% van 20 miljoen zijn. Daarbovenop komt 6% overdrachtsbelasting over 200 woningen, wat helemaal kassa voor de Rijksoverheid is. En al die bouwvakkers betalen zich ook blauw aan inkomstenbalsting, wat allemaal naar de overheid stroomt.

Tel dus gerust 10 miljoen op bij de verkoopprijs die de graaiende overheid als winst pakt. Allemaal dankzij die lieve ontwikkelaars. En het erge is: die ontwikkelaars moeten ook weer een groot deel afdragen aan de Rijksoverheid, terwijl de overheid gratis rijk wordt door de inspanningen van die ontwikkelaars.

En dan klagen over de inhaligheid van de ontwikkelaars? De overheid is echt koning qua graaien hoor. Arme ontwikkelaars...

tipo | 27-05-18 | 11:44 | 6

Daarbovenop komt 6% overdrachtsbelasting over 200 woningen, wat helemaal kassa voor de Rijksoverheid is ,
Woningen dus.

arlen | 27-05-18 | 12:01

@Arien Je hebt gelijk: 2% van 50 miljoen is toch weer 1 miljoen Euro bij verkoop van 200 appartementen die de Rijksoverheid er gratis bij krijgt. En 21% over de aanschaf van 200 ikea-keukens, - bedden, badkamers, zithoeken et cetera die enkel dankzij dit project gedaan gaan worden. Ik bedoel maar. Dit een super deal voor de Rijksoverheid. Niet zeuren dan als de ontwikkelaar een gelukje heeft.

tipo | 27-05-18 | 12:05

@EefjeWentelteefje De Rijksoverheid krijgt 3x overdrachtsbelasting:
6% over 5,15 miljoen
6% over 9,4 miljoen
2% over minstens 50 miljoen

Want het pand wordt 2x als kantoor verkocht en 1x als 200 woningen.

tipo | 27-05-18 | 12:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Google eens op "vvd leden bij cushman & wakefield" en je weet genoeg

BASinnic | 27-05-18 | 11:39 | 2

Zakken vullen met je vvd-mafiamaatjes, niet omdat het moet, maar omdat het kan.

De Briemusketier | 27-05-18 | 11:45

En wat kom ik dan te weten?

Musset | 27-05-18 | 12:21

Lekkere winst; 250000x 200= 50 miljoen-5,15 = 44.85 miljoen. Goede ontsluiting, ov naast de deur. Wijk is doods, maar winkels naast de deur, alhoewel de helft staat leeg. Van de commerciële plint moet het dus niet hebben. Waarom de overheid in het meest krappe woningmarkt van Nederland voor een bodemprijs verkoopt? Waarschijnlijk inflexibel en incapabel bestuur.
@Bozepanda Zijn anti-kraakbewoners geen mensen?

arlen | 27-05-18 | 11:39 | 3

Omzet voor belasting is geen winst lieverd.

tipo | 27-05-18 | 11:46

Waar komt die 250k vandaan?
Minimaal 120 van de 200 appartementen zijn bedoeld voor huur. Daarnaast kost het een paar miljoen om die hut geschikt te maken voor bewoning dus van die 44.85 miljoen winst is geen sprake

normanius | 27-05-18 | 11:48

Je hebt direct en indirect beleggingsresultaat. Dus bij verhuur heb je nog steeds indirect beleggingswinst de waardevermeerdering van een object. Na bij is er een 0bject voor 220k te koop

arlen | 27-05-18 | 12:00

Dit ruikt heel erg naar een bouwfraude-achtige gang van zaken. Of hoe er vroeger (en misschien nog steeds wel, weet ik niet) gerommeld werd op veilingen van woningen van particulieren. Er is een klein groepje grote jongens die op dit soort dingen bieden, en die maken wellicht gewoon onderling afspraken. "Allemaal laag bieden, en deze keer mag jij het hoogste bod inbrengen. Volgende keer ben ik weer aan de beurt."

Muxje | 27-05-18 | 11:37

Je hoeft niet eens economie in je schoolpakket te hebben gehad, om de vieze lucht rondom deze transactie te ruiken. Eerst tot 25% van de oorspronkelijke waarde afboeken, om vervolgens in een maatschap van vriendjes risico vrij te 'ontwikkelen' op kosten van de belastingbetaler.

PureYak | 27-05-18 | 11:37 | 1

En na de transitie tot woonfunctie een legioen aan bijstandtrekkende statushouders uit afrika en arabierenland er in. Een ongeluk komt nooit alleen.

De Briemusketier | 27-05-18 | 11:47

Heeft de overheid eigenlijk uitgebreide jaarverslagen per ministerie? Met uitgebreid bedoel een gespecificeerde “verlies en winst rekening” e.d.
**

Hoeveel loonkosten van ambtenaren e.d. kost iemand in de bijstand, AOW, WAO. Etc.
Wat kosten al die ZBO’s (zelfstandige bestuursorganen) nl.m.wikipedia.org/wiki/Zelfstandig_b...
Enz. Enz.

Dutch_Holland | 27-05-18 | 11:36

Beetje spijkers op laag water zoeken dit.
Meer dan die 5 miljoen is dat kantoorpand in die functie ook niet waard.
Er moet een godsvermogen tegenaan om het aan de huidige normen voor een kantoorpand te laten voldoen en daarnaast is er een overschot aan leeg staande kantoorpanden in NL.
De koper heeft gewoon slim gespeculeerd door het met een bestemming als woontoren (waardoor veel meer per m2 gevraagd kan worden wegens krapte) door te verkopen aan een projectontwikkelaar.

normanius | 27-05-18 | 11:35 | 2

Aertgeerts pakt 4.25 mln winst maar is dus niet degene die de grote noodzakelijk investeringen gaat doen. Die investeringen worden gedaan door de club die het voor 9.4 mln gekocht heeft.

Ook kan er geen sprake zijn van gewoon slim speculeren: dat pand moet al aangeboden zijn met een gewijzigd bestemmingsplan, anders zou de boel nooit in 1 dag doorverkocht zijn. Het zou kunnen dat de Rijksgebouwendienst de boel heeft aangeprezen als kantoorpand, maar als er al een ander bestemmingsplan ligt mag je ze dat zeker aanrekenen. En dan nog kan je je afvragen waarom er geen biedingen van €7 mln - €8 mln zijn gedaan. De lui die dit soort zaken aanpakken weten donders goed wat er op de markt komt, en wat de ontwikkelingen rond ruimtelijke inrichting zijn, dus dat deze handelaar als enige de waarde zag wil er bij mij echt niet in.

Muxje | 27-05-18 | 11:45

Eens, maar nog steeds wel prima dat er aandacht aan wordt besteed / vragen over worden gesteld. Wat deze overheidsinstanties met belastinggeld doen, moet in het zicht blijven.

Sjors W. | 27-05-18 | 11:46

Beste burger, vergeet niet in de belasting aangifte cash geld, met een waarde waar je nog geen fiets voor koopt, in te vullen.

28 | 27-05-18 | 11:35 | 3

Wie dat daadwerkelijk doet is gek.

* aait zachte goedgevulde ouwe noorse sok *

EefjeWentelteefje | 27-05-18 | 11:49

EefjeWentelteefje | 27-05-18 | 11:49
Aai nog maar zolang het kan. Ik geef t nog een jaar of vijf, dan is contant geld door de overlords tot ongewenst en te gevaarlijk verklaard i.v.m. 'terrorisme'. Ik zou die sok alvast maar langzaam aan legen.

BlowingBubbles | 27-05-18 | 12:17

Een paar duizend euro in een stalen sok kan geen kwaad als de banken al klappen na een DDOS.

MyCatIsDoingThis | 27-05-18 | 12:32

Simpel. De 1e koper was een vrindje van Mark Rutte.

Q.Bert | 27-05-18 | 11:35

Iemand66 heefr daar vast een appartementje aan overgehouden.

van stampij | 27-05-18 | 11:34

Waren zeker volgens de huidige heersende mores Russen bij betrokken tog?

william7055 | 27-05-18 | 11:31 | 1

De dochter van Putin. Maandagmorgen komt pas het CIA krantje uit. AIVD leest het een maandje later. Begin augustus in de Telegraaf.

Pedronegro | 27-05-18 | 11:52

Kunnen de burgers nou 's niet een ingewikkelde constructie verzinnen waardoor we die graaicultuur voor een habbekrats aan het buitenland verkopen?

bodemloos | 27-05-18 | 11:30 | 2

U refereert aan een internetachtige constructie?

MyCatIsDoingThis | 27-05-18 | 12:25

Misschien kan die 4Chan 'hacker' hier wat mee?

K. Letskoek | 27-05-18 | 14:28

Gelukkig is de overheid wél goed in ICT en subsidies dus deze schade is zo terug verdient..

gauloisesbleu | 27-05-18 | 11:29

Da ben ik heel benieuwd naar wat die meerwaarde dan wel is geweest.
In een paar uur tijd 4,25 miljoen meerwaarde creëren door acties en handelingen van de ontwikkelaar. Knap.

Yperiet | 27-05-18 | 11:27 | 1

Er is maanden aan gewerkt en er wordt veel geld geriskeerd. Men maakt deze deal volgens afspraak om de vergoeding toe te delen.

DeAnalyse | 27-05-18 | 12:17

Waarschijnlijk gewoon goeie deals gemaakt door ene Bennie van V.

beau van rtl | 27-05-18 | 11:25 | 4

Vollenheuven.

beau van rtl | 27-05-18 | 11:38

Prins Berhard van Vollenhove. De vastgoedprins van Amsterdam.

beau van rtl | 27-05-18 | 11:57

Gaat lekker met die man, moet men niet eens een onderzoekje instellen, cafes worden onder druk gezet om te verkopen, men laat hem maar gaan, alles opkopen, duur verhuren, wie doet er wat aan. Niemand.

gato | 27-05-18 | 12:20
▼ 1 antwoord verborgen

Hier zijn woorden voor uitgevonden zoals "witteboordencriminaliteit", "strijkstok" en "corruptie". Tegenwoordig etiketten die meestal worden gedragen door VVD-leden en -stemmers.

Fijnstoffer | 27-05-18 | 11:25

O.T. Voor alle fans, de Hiddemeister zit bij Harrie Mens.

beau van rtl | 27-05-18 | 11:23 | 5

Douchen doen we niet meer gato. Gewoon in het zwembad he.

beau van rtl | 27-05-18 | 11:36

Haha, ik heb het altijd wel geweten. Hiddema is een neger.

beau van rtl | 27-05-18 | 11:42

beau van rtl | 27-05-18 | 11:36

Je zou wel gek zijn. Voor je het weet staat er een uitgeprocedeerde extreem-linkse geluksrover met een koevoet in je huis, terwijl de politie je op zijn best over een week of 8 een briefje kan sturen. Vanuit het zwembad zie je ze tenminste aankomen voordat ze binnen zijn. Maar niet te lang onder water blijven, hè!

OverdaanDerOnderheid | 27-05-18 | 14:19
▼ 2 antwoorden verborgen

prachtig vol met statushouders lol

RenedieLange | 27-05-18 | 11:20 | 1

Ook mijn eerste gedachte, +1!

De Briemusketier | 27-05-18 | 11:49

Ons kent ons.. netwerkje zus en zo... elite blijft cashen over de rug van de burger

Poppo van Ulvinga | 27-05-18 | 11:20

De vraag is ook waarom het de overheid niet lukt dat pand zelf te ontwikkelen tot sociale huurwoningen of studentenhuizen. Volgens de grondwet hebben ze een zorgplicht ten aanzien van voldoende woonruimte.

Feynman | 27-05-18 | 11:19 | 5

"Volgens de grondwet hebben ze een zorgplicht ten aanzien van voldoende woonruimte."

Een 'zorgplicht' ja, dus een inspanningsverplichting en géén resultaatverplichting, en tevens niet afdwingbaar.
Zolang de overheid maar doet alsof, voldoen ze aan het gestelde.

EefjeWentelteefje | 27-05-18 | 12:08

Gezien de locatie zul je wel gek zijn om in de onderkant van de markt te gaan zitten. De verkrijgers zetten alles direct het hele jaar op AirBnB en gaan zelf in Aerdenhout wonen.

DeAnalyse | 27-05-18 | 12:14

tipo | 27-05-18 | 11:53

Mijn dank en waardering voor uw correcte spelling van het woord "overhead", dat is in dit land tegenwoordig heel erg zeldzaam geworden. Men pleegt deze term stelselmatig doch abusievelijk met een i in plaats van een a te schrijven.

OverdaanDerOnderheid | 27-05-18 | 14:14
▼ 2 antwoorden verborgen

en dan is de vraag terecht: wie heeft er allemaal verdiend aan dat gedoe en waren die, en zo ja, in welke mate waren die, bij het gehele traject betrokken. Een zaak voor een enquête lijkt mij.

langzullenweleven | 27-05-18 | 11:18

Niet gelijk denken dat de VVD hier een dikke vinger in heeft.

Kostradamus | 27-05-18 | 11:18

Bij alle (semi)overheden is men al sinds jaar en bezig het aantal vierkante meters te verminderen door het inrichten van flexibele werkplekken, het bevorderen van thuiswerken enzovoorts. Ik zou wel eens willen weten in hoeverre dat is gelukt. Ook zou ik willen weten of de daadwerkelijke huisvestingskosten per ambtenaar nu zijn gestegen dan wel gedaald.

balustrade | 27-05-18 | 11:18 | 1

Ik zal vast verklappen dat die is gestegen. Budgetten worden niet minder, eerder juist meer.

K. Letskoek | 27-05-18 | 14:24

Ja Bas,de belastingbetaler.Lekker anoniem en bulkend van het geld.Je leest er regelmatig over en je hoort hem wel eens klagen ,maar ieder jaar wordt er weer een extra procentje uit hem geknepen.
Door die overheid die schijt aan hem heeft.

pejoar | 27-05-18 | 11:17

Dus C&W steelt hier miljoenen van de burgers. Is dit niet strafbaar? Vorm van oplichting? Is er al een voorgedrukte aangifte?

Blasfemie | 27-05-18 | 11:17

www.rijksvastgoedbedrijf.nl/actueel/n...
Nieuwe afstootstrategie: meer mogelijkheden voor de markt

Nieuwsbericht | 12-05-2015 | 09:30

Maak maar een plan en doe een bod op een pand dat het Rijk niet meer nodig heeft, nog voordat het officieel te koop staat. Als het bod reëel is en niemand biedt hoger, kan de lege kazerne, gevangenis of kantoortoren van jou zijn.

Is dit nog nieuws? | 27-05-18 | 11:16 | 2

Het staat officieel niet te koop. Dan is het nogal logisch dat er geen andere bieder is. En dus ook logisch dat er geen hoger bod ligt. Alle domheid vatten ze zelf samen in twee volzinnen. Zelfs mijn reactie is weer langer.

Feynman | 27-05-18 | 11:21

Feynman | 27-05-18 | 11:21
Correcte analyse van het falen van het beleid.

Is dit nog nieuws? | 27-05-18 | 17:02

Tja, dat krijg je als je niet met geld van een ander (de burger) dit soort zaken gaat regelen.

Albasalix | 27-05-18 | 11:16

Dit doet me heel erg aan iets denken.

keestelpro | 27-05-18 | 11:15 | 1

Ja, aan een bananenrepubliek

J-van-de-Bontekoe | 27-05-18 | 11:24

Ik ben eigenlijk al lang blij dat dat gebouw nu gebruikt gaat worden, stond al 10 jaar leeg ofzo?

Bozepanda | 27-05-18 | 11:13 | 4

keestelpro | 27-05-18 | 11:17
Het is vooral de categorie net niet sociale huur. Een gat in de markt. Die mensen verdienen te veel voor een sociale huurwoning, en verdienen te weinig of te flexibel om een hypotheek te krijgen. Onze minst koopkrachtige burgers, gaan de hele week naar hun werk.

Feynman | 27-05-18 | 11:22

Vreselijk. Dat zijn inderdaad doorgaans de meest hardwerkende mensen Feynman.

keestelpro | 27-05-18 | 11:28

Dan had het niet veel waarde meer, tien jaar afschrijving zonder inkomsten en alleen kosten. Wie wil de OZB betalen voor zo'n opstalletje?

DeAnalyse | 27-05-18 | 12:11
▼ 1 antwoord verborgen

REAGEER OOK

bespaartips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken