achtergrond

Geenstijl

Bassiehof – Gedoe bij het Rijksvastgoedbedrijf: Een praktijkvoorbeeld

President van de Algemene Rekenkamer Arno Visser wees er vorige week op dat er iets flink mis is met het Rijksvastgoedbedrijf. De overheid heeft aan het verkopen van overheidsgebouwen geen 102 miljoen euro maar 2 miljoen euro overgehouden. Voorwaar een slok op een borrel.

De verkoop van één van de kantoorpanden illustreert volgens de Rekenkamer ‘de problematiek bij verkopen in een ongunstige vastgoedmarkt én de ontoereikende informatievoorziening daarover aan de Tweede Kamer’. De waarde van het kantoorpand werd door het Rijksvastgoedbedrijf in 3 jaar van 11,5 miljoen euro teruggebracht naar een boekwaarde van 3 miljoen euro.

Het Rijksvastgoedbedrijf verkocht het kantoor daarna voor 5,15 miljoen euro. Vervolgens is dit pand door de koper op de dag van levering doorverkocht voor 9,4 miljoen. De verkoper pakte dus in één dag een winst van 4,25 miljoen euro. Het pand in kwestie is het voormalig Belastingkantoor op de Steenvoordelaan 370 te Rijswijk. En de zaak stinkt aan alle kanten. Dat zit zo.

Makelaarskantoor Cushman & Wakefield begeleidde de verkoop namens de overheid. Onthoud die naam. Aertgeerts BV werd de gelukkige koper. Diezelfde dag verkocht dit bedrijf de torenflat door aan een constructie genaamd ‘De Generaal’ waarin Aertgeerts zelf participeert. Het blijft enkele maanden stil maar dan blijkt dat Aertgeerts  IBB Kondor (Onderdeel van verherbouwer VolkerWessels) opdracht geeft het pand te transformeren naar een woongebouw met circa 200 appartementen en een ‘commerciële plint’ om precies te zijn.

Begin oktober 2017 duikt Delta Lloyd Vastgoed in de 120 nieuwe huurappartementen en koopt in grote lijnen het project ´De Generaal´ in Rijswijk. Gekocht van Aertgeerts Bouw dus. Op de website van makelaar Cushman & Wakefield staat vervolgens: Cushman & Wakefield adviseerde Delta Lloyd Vastgoed, in collegiale samenwerking met Capital Value, bij deze transactie.

Wacht eens even: dus Cushman & Wakefield regelde de verkoop voor de overheid én bemiddelde tegelijkertijd bij de doorverkoop aan Delta Lloyd Vastgoed? Dát is het betere hosselen!

Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken – verantwoordelijk voor het afstoten van overheidsvastgoed – laat aan Bassiehof weten:

“Het makelaarskantoor Cushman & Wakefield heeft eind 2015 tot begin 2016 het marketingtraject begeleid in opdracht van het RVB. Dit is het traject voorafgaand aan de openbare inschrijving van het pand. De makelaar heeft nog een advies gegeven over de ontvangen biedingen, daarna is zijn rol gestopt. Cushman & Wakefield heeft geen rol gehad in de gunning zelf. Het gunningstraject is door het RVB met ondersteuning van Pels Rijcken gedaan. Er is gekozen voor de hoogste bieder.”

‘Pels Rijcken’ is dus Pels Rijcken & Drooglever en Fortuijn, ook wel bekend als de Landsadvocaat. Het juridische geweten van de overheid.

Klinkt toch als ingewikkeld, nietwaar? Het ministerie zegt tegen Bassiehof over de rol van de Opperadvocaat:

“Zijn reactie is, dat hij deze doorlevering tegen een hoger bedrag, uit en te na heeft gescreend. Dat is namelijk zijn wettelijke taak in dit soort transacties. Hieruit zijn geen onvolkomenheden gebleken en bleek de meerwaarde te zitten in de acties en handelingen van de ontwikkelaar.” 

Sure, maar de belastingbetaler ging voor miljoenen het schip in.

Kamervragen, iemand?

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.