achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten – Lokale politiek straft omstanders voor criminaliteit

Over een maand zijn de gemeenteraadsverkiezingen, dus staan de politici populistisch te galmen over mensenhandel. Alle ramen moeten dicht, voor de vrouwtjes! Het naïeve initiatief wordt met gejuich ontvangen door criminelen. Door het sluiten van bordelen, ramen en luxe privéclubs, verschuift het aanbod naar internet waar bijna geen toezicht is. 

Het is ook onderdeel van een nieuwe traditie om bestuurlijke onmacht af te wentelen op de dichtstbijzijnde burger. In het geval van de rosse buurt zijn dat verhuurders, ondernemers en dames die zonder dwang werken. Vrouwen die in deze week moeten demonstreren om aan te tonen ze het vak zelf kiezen. 

Die verdienen geen verlies van werkplek en inkomen. Die verdienen een politie, openbaar ministerie en burgemeester die samen korte metten maken van mensenhandelaren, en hun slachtoffers bevrijdt. Het project 1012 heeft een hoog uit het oog, uit het hart gehalte. Als De Wallen weg zijn, zijn de problemen uit beeld en kan de mooi-weer show starten. Iets wat schaamteloos gekopieerd wordt in kleinere gemeentes. 

Deze tactiek om burgers te straffen voor criminaliteit in hun directe omgeving wordt steeds hardnekkiger. Het meest schrijnend is het voor particuliere verhuurders. Die hebben tijdens de huurovereenkomst een extreem beperkt recht om achter de voordeur te kijken. Toch wordt bij een incident zoals een wietkwekerij, drugshandel of ernstig geweld hun pand gesloten.

Dat gebeurt door de burgemeester, zonder proces. Zelfs als de verhuurder met een nieuwe betrouwbare huurder komt via een gerenommeerde makelaar blijft de deur dicht. In dat jaar geen huur, wel hypotheekrente en door inbraken & gebrek aan toezicht gaat het pand & de buurt hard achteruit. 

Vergelijkbaar is het hebben van een café, discotheek of nachtclub. Zelfs bij incidenten die buiten gebeuren en waarbij de daders niet binnen zijn geweest wordt de tent gesloten. De straf komt op het bordje van de horecaondernemer, zonder tussenkomst van een rechter. Woningen worden gesloten als de bewoners aangevallen worden. Terwijl de Raad van State dat al heeft afgekeurd

Fopstraffen

Een pooier die een vijftienjarige puber een jaar tot prostitutie dwong, onttrok aan het toezicht van ouders, kinderporno maakte, haar chanteerde, haar bedreigde, afperste en ook zelf misbruikte, hoorde deze week zes jaar tegen zich eisen. De term mensenhandel of moderne slavernij dekt de lading niet van het continue boeket van delicten die hier weloverwogen gepleegd zijn. 

Armin A die op de WC zat terwijl een zestienjarig meisje onder zijn (bege)leiding aan de lopende band minimaal tachtig klanten ontving, kreeg maar twee van de vijftien jaar. Het OM schrapte zelfs zijn opzettelijke aanwezigheid bij ontucht, terwijl hij op heterdaad op de plaats delict was aangehouden. Zo weinig empathie voor een jong meisjes verdient TBS.

Heksenjacht

Het werd ook een heksenjacht op hoerenlopers die op een advertentie van een meerderjarig meisje afkwamen. Eentje waar de rechter een harde streep doorheen trok, toch blijft het Openbaar Ministerie bij het beleid klanten zo publiek mogelijk aan de schandpaal te nagelen, huwelijken kapot te maken, terwijl het vonnis niet meer dan een dag cel was. Twee pleegden zelfmoord.

Het OM verloor, ging in beroep, verloor, ging zes keer in cassatie, en verliest dat allemaal waarschijnlijk ook. De gerechtelijke macht gaat hier niet mee in de gedachte klanten een vergelijkbare straf te geven als de pooier. Waarom stopt het OM deze energie niet in daders? Of om tonnen achterstallig loon en immateriële schadevergoeding voor het meisje af te dwingen?

Send Nudes

Deze week werd ook een zestigjarige docent vrijgesproken. In de tenlastelegging stond dat hij een pikante videochat via Facebook had afgedwongen van het pubermeisje, het bleek een topless foto te zijn. Ondanks een wet die voorschrijft dat een vormfout niet tot vrijspraak mag leiden. Een wet uit 1995.

Kennelijk heeft niemand die rechter verteld dat video bestaat uit 25 foto's per seconde, plus audio. De aanklacht was vele malen omvangrijker dan de daad, daarmee zijn de belangen van de verdachte niet geschaad. Er is geen vormfout. Niemand stelt voor om zijn klaslokaal een jaar te sluiten, omdat iedereen beseft dat zoiets geen zin heeft.

Discriminatie

Het beleid om een verhuurder te straffen voor daden van de huurder werkt ook vooroordelen in de hand. De verhuurder heeft geen objectieve informatie om schade te voorkomen, en zal dus afgaan op onderbuikgevoelens en eerdere ervaringen. Een jongeman alleen die een driekamerwoning wil huren, heeft die groene vingers? Of wil die naast zijn werk wonen?

Een kastelein moet zorgen dat zijn gasten én de mensen rond zijn zaak geen gekke dingen doen. Een horecaondernemer zal een doelgroep kiezen met een laag risicoprofiel. Is die getinte jongeman die uit een patserbak stapt & een avondje uit wil de lokale dealer, of gewoon een ingenieur met een voorliefde voor snelle auto's?

Rent-a-cop

Het is ook een impliciete privatisering van basispolitiezorg. Een verhuurder moet maar met reeksen van privacy-schendingen voorkomen dat zijn pand crimineel gebruikt wordt. Een discotheek zal fouilleren, etnisch profileren en preventief verwijderen. Eigenaren worden voor eigenrichting “beloond” met het openblijven van hun pand.

Zullen we de jacht op foute pooiers, kwekers en dealers overlaten aan een goed uitgeruste recherche? Richt een schoolklasje op bij de AIVD en MIVD. Gewoon als afstudeeropdracht een internationale psychopaat laten struikelen. Als de aankomende ambtenaren een zaak rond een mensenhandelaar niet rond kunnen krijgen, kunnen ze ook een terrorist niet afstoppen.

Als echt 80% van de prostituees gedwongen wordt, waarom staan de gevangenissen leeg? Wordt het 21 maart geen tijd om af te rekenen met de falende criminaliteitsbestrijding in uw gemeente, voordat u straks uw eigen pand niet meer in mag?

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Volkskrant-columniste die jarenlang in Berlijn en Amsterdam woonde moet terug naar eigen dorp

Serious Request staat dit jaar geheel in het teken van de CAO-ramp bij dagbladen De Persgroep

@Ronaldo | 18-12-23 | 20:00 | 223 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Feynman en/of Feiten – Wilders1

Kritiek op een geloof is geen belediging of vreemdelingenhaat

@Feynman | 25-11-23 | 20:25 | 391 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.