Meneer disst den Terry over atonale muziek
Ha, Thierry B., full of shit en een intellectuele fladderaar die maar gewoon uit de losse pols wat stellingnametjes doet die wel leuk klinken maar verder niet veel voorstellen. Kees in point: Terry heeft een hekel aan moderne muziek zonder herkenbare viooldeuntjes en zonder een zeker conformisme aan de toonladder. Ranten dat ie toen hij op Radio Vier van UW GELD ineens geconfronteerd werd met atonale muziek. In een voor 8 vakidioten vermakelijk stukkie legt klarinettist Bram Boesschen Hospers uit dat het echter helemaal geen atonale muziek was, dat Terry niet zo moet zeuren en dat ie maar niet zijn conservatieve/kleinburgerlijke smaak aan demense moet opleggen als hij eenmaal zelf aan de knoppen gaat zitten van de subsidiekraan (al kan het onmogelijk slechter zijn wat de Terry doet dan wat die volstrekt aculturele bruine schoenen van de VVD nu met de kunst doen, maar dat even geheel terzijde). Sterker nog, Terry was gewoon een van de beste tonale componisten van eigen bodem aan het afpissen, Rudolf Escher. Godbetert onze eigen nog niet hopeloos verrijkte Heimkultur van vroegah! Mildly interesting leesvoer uit de uiterste randjes van het publieke debat, altijd plus heel veel.
THIERRY EN ZIJN STRIJD TEGEN ATONALITEIT
“Wat mij aan de gangbare muziekjournalistiek zo mateloos irriteert, is het tekort aan structuralistisch-musicologische en algemene culturele eruditie, het tekort aan muzikaal waarnemingsvermogen waarvan zij vaak getuigt,” aldus Rudolf Escher in reactie op een recensent, die in zijn muziek ‘voor de hand liggende ‘oriëntalismen’’ waarnam (E. Schönberger, De wellustige tandarts & andere componisten (Amsterdam 1985) 91). Ik vind dit een mooie uitspraak die van toepassing is op een opmerking die dhr. Thierry Baudet gisteravond op Twitter plaatste; niet omdat zijn tweets behoren tot de gangbare muziekjournalistiek, maar wel omdat hij denkt veel af te weten van muziektheorie door het volgende te beweren:
“Ik probeerde even te luisteren naar radio4 - maar werd direct geconfronteerd met de verschrikkingen van de atonale “‘muziek”. Wat een horror. #zap” 25-11-2017 23:57
Ik zou hem graag willen overtuigen van zijn ongelijk en zijn tweet nuanceren.
Na enig speurwerk ontdekte ik dat dhr. Baudet de Klarinetsonate voor solo klarinet van bovengenoemde Rudolf Escher (1912-1980) moet hebben gehoord in het radioprogramma Vrije Geluiden. Het hele uur was er geen noot die niet in een tonale harmonie paste, behalve toen in de laatste vijf minuten dit stuk werd afgespeeld. Alhoewel, was het wel atonaal? Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het stuk al kende en het ook eerder als atonaal dan tonaal zou bestempelen. De horror die Baudet daarbij voelt, voel ik beslist niet, maar dat het stuk redelijk avant-gardistisch klinkt kan ik in meekomen.
Rudolf Escher wordt beschouwd als een van de belangrijkste componisten na de Tweede Wereldoorlog die Nederland gekend heeft. Zijn stukken zijn in essentie altijd tonaal, opgebouwd volgens de contrapuntregels en met variatietechnieken. Verandering en variatie zijn kenmerkend voor zijn muziek, ondersteund door een constante afwisseling tussen chromatische en diatonische harmonieën, die samen de spanning opbouwen (L. Samama, "Escher, Rudolf." Grove Music Online. Oxford Music Online). Voor Escher was harmonie heel belangrijk: ‘Het lot en in zekere zin de doem van de Westerse muziek is de harmonie. In de toekomst gaat het om het aandeel van de harmonie. Daar draait het om.’ Zijn muziek was dan ook heel bewust en doordacht harmonisch. (L. Samama, ‘Rudolf Escher (1912-1980): op zoek naar een verloren Arcadië’, VPRO-gids (1992).) Sterker nog, hij moest niets hebben van atonaliteit. Hij vond het belangrijk wanneer samenklanken en structuren in muziek 'volgbaar' waren. Hij was ervan overtuigd dat het menselijk oor zodanig in elkaar zit, dat niet alles wat gespeeld kan worden ook kan worden onderscheiden en herkend. Met name de atonaliteit - Escher noemde dit ook wel de antitonaliteit - zoals die werd toegepast door Schönberg en zijn navolgers, leverde volgens Escher samenklanken en structuren op die het menselijk oor niet meer kon volgen:
‘De atonaliteit […] is reeds daarom geen ontwikkelings-factor in de muziekhistorie, daar zij, wanneer zij consequent is, zekere bestaande klankverhoudingen wenscht aan te tasten, zooals die gegeven zijn in het klinken van één enkelen toon met zijn boventonen, - verhoudingen waarop toch onze geheele Westersche ‘toon’-kunst is gebaseerd’ (R. Escher, 'Toscanini en Debussy: magie der werkelijkheid' (Rotterdam 1938)).
Uit een brief aan Joep Straesser, ruim vier weken voor zijn overlijden, blijkt dat Escher zijn gehele leven bij zijn standpunt was gebleven dat atonaliteit en avant-garde er niet toe doen:
‘[…] Ik begrijp er werkelijk niks van, dat men op het ogenblik zo verschrikkelijk weinig waarneemt. En dat heeft misschien wel iets te maken met het feit dat dat hele serialisme, begonnen met de waandenkbeelden van Schönberg, eenvoudig een doodgeboren kind is geweest. Het is een verkeerde compositiemethode, waarvoor ook de slogan Ars Nova flauwekul is. Het is helemaal geen Ars Nova, de echte Ars Nova had immers nog een kleine drie eeuwen om zich te ontwikkelen en deze muziek, Schönberg, de twaalftoontechniek is al vijf-en-twintig jaar geleden afgelopen. […]’ (Brief van Rudolf Escher aan Joep Straesser, d.d. 13 februari 1980).
Kortom, dhr. Baudet vergiste zich toen hij Escher een atonale componist noemde. Wat ik het meest jammer vind aan de tweet is dat hij zo fel gekant is tegen atonaliteit en dat - blijkt nu - zonder goede reden de wereld in moet gooien. Bovendien vind ik ironisch dat hij zich geconfronteerd voelt door ‘verschrikkingen’ en ‘horror’ van een Nederlandse componist van tonale muziek!
Ik zal dhr. Baudet nu niet direct kunnen overtuigen van de schoonheid en waarde die in atonale muziek zit. Ik kan voorbeelden noemen zoals het Vioolconcert van Berg, Quatuor pour la fin du temps van Messiaen of Lux aeterna van Ligeti - allemaal atonaal, en onmiskenbaar prachtig. Bovendien: zonder Schönberg geen Escher.
Maar ik denk dat Escher zelf het beste argument heeft: ‘Iedereen leutert maar mee en niemand die op het idee komt van: misschien weet ik er eigenlijk te weinig van. [...] Dat is trouwens een van de redenen geweest dat ik me zo grondig in de problemen van de twintigste-eeuwse muziek ben gaan verdiepen. Een andere reden was - en ik heb het nu over zo'n jaar of twintig geleden - dat ik me verzette tegen de wijze waarop mijn generatiegenoten de discussie meden en zich, zo gauw bij voorbeeld de naam van Boulez viel, tevreden stelden met een sneer. En ik dacht: nee, er is toch iets aan de hand. Ik wist nog niet direct wat, maar als je ergens over mee wilt praten...’ (E. Schönberger, De wellustige tandarts & andere componisten (Amsterdam 1985) 80-81. Quote uit een artikel in de NRC, in een interview met Rudy Kousbroek (1975))
Ik heb een voorstel: bij uw volgende partijcongres speel ik met alle liefde de Klarinetsonate van Escher. Voor u en een volle zaal tonaliteit-adepten en grote fans van de onovertroffen Nederlandse cultuur. Want als u over vier jaar in de coalitie zit, zoals uw ambitie is, wil ik nog steeds dit soort muziek kunnen spelen, voordat u in Den Haag uw muzikaal-ideologische voorkeuren doordrukt.
Reaguursels
InloggenFijn voor meneer B.B.H. dat hij gelijk heeft maar wat een ongelooflijke kutmuziek zeg. Teruggekropen testikelen hier: hoog in de onderbuik.
Misschien wat minder met de ballen luisteren? Wat tegenwoordig voor 'populaire muziek' doorgaat, gaat absoluut naar de kloten, dat wel...
Ach, wat zal ik zeggen. Ze hadden eens een test gedaan waarbij een aantal personen met het syndroom van Down schilderijen hadden gemaakt, en toen "kunstkenners" hele verhalen laten afsteken over de bedoelingen van de kunstenaar. Kan me ook nog iets herinneren dat ene Jan Wolkers wat gemaakt had en de 'kenner' was Jan aan het vertellen wat er allemaal uitgebeeld werd (en Jan had een gezicht van Oh jah joh? Sjeeeeempie!). Dat is trouwens dezelfde waar iemand met een hamer een kunstwerk bewerkt had, en wekenlang had niemand dat in de gaten.
Dan zijn er ook de talloze 'kunst per ongeluk bij afval gegooid' verhalen.
Dat Radio 4 aandacht besteed aan "moderne" klassieke muziek is prima. Wat veeeeeel erger is, is al die subsidies die naar de makers gaan. Daar zou geen belastinggeld aan besteed moeten worden. Hou je eigen broek maar op, desnoods via een Stichting Vrienden van. Dan moeten die zogenaamde 'Vrienden' hun knip maar trekken. Dat deed o.a. Catherine de' Medici ook, in de 16e eeuw.
Jammer,
Had graag van necrosis (VZMH) zijn muzikale mening hierover vernomen.
Wat een drukte om niks! Dit s toch best om aan te horen? Hiphop, dat is pas kl*temuziek!
s = is. Mijn i-toets bleef weer eens hangen.
Hiphop wordt nationaal en internationaal gebruikt om westerse kinderen te perveteren en op de laten kijken naar die debiele lowlifes zoals boef en vooral lil kleine die zich gedraagd als een lid van de 5e kolonne. De 5e kolonne gaat mainstream en buitenlanders ook.
Sedert wanneer is hiphop muziek? Meer een stotterende hersenkramp van/voor mensen met een IQ onder de vorstgrens.
Als je moet studeren om kunst te kunnen "begrijpen" heeft de kunstenaar het niet begrepen. Zelf ben ik een liefhebber van akoustische bluesmuziek. Rauwe muziek meestal gemaakt door autodidactische muzikanten.
En een CDAer kent alleen zijn orgel repertoire
Daarbij, muziek is niet abstract en daarmee kan je alles van vinden (over de rug van)
Mogelijk bedoel je een SGP-er. Daarbij, muziek is volkomen abstract (georganiseerde luchttrillingen), en daar kan je inderdaad van alles van vinden.
De beste Nederlandse componist: Pierre Kartner. Nooit een cent subsidie gehad. Verboden op Hilversum 3, over discriminatie gesproken! En de beste zangeres: Corrie Konings ! Oh ja, en Bram Vermeulen.
"Ranten dat ie toen hij op Radio Vier van UW GELD ineens geconfronteerd werd met atonale muziek."
Zentgraaff maakt atonale zinnen.
Teringherrie vind ik het.
Wat een welis/nietis-gezever van meneer Boesschen Hospers.
Het ontgaat mij derhalve.
Ieder z'n smaak hoor. Sommige muziek gaat echt wennen (Le Sacre du printemps b.v.) maar andere nooit (de linkse herrie van Andriessen).
Maar Baudet zou menigeen een plezier doen als hij niet het thema 'entartete Kunst' op de politieke agenda zou willen zetten. Dat is te gemakkelijk voor zijn tegenstanders en te beschamend voor zijn sympathisanten.
Thierry heeft gelijk. Het is niet atonaal, maar je gaat daar als gezond schepsel geen drie minuten naar luisteren. Niet vrijwillig tenminste
Flauw en opgeklopt verhaaltje. Baudet zette radio 4 aan en hoorde iets wat hij niet te vreten vond. Dat zenden ze eens in de zoveel tijd uit; meestal is het melodieus en ritmisch wat je daar hoort, maar het is goed dat rare muziek ook een kans krijgt.
Hoe dan ook, Baudet wilde dat zeggen, maar hij is een klein beetje pompeus, dus dan zegt hij "atonaal" zonder daar precies de definitie van te kennen, want dat klinkt alsof je niet van de straat bent. Best mogelijk dat die muziek wel degelijk tonaal, maar toch niet te vreten was.
Okee, dan heeft die componist of musicoloog laten zien dat Baudet een woord verkeerd heeft gebruikt. Nou, nou, wat schokkend. Is er verder nog nieuws?
Ja er is verder nog nieuws. Ik heb hierbij voor het eerst getwijfeld mijn lidmaatschap van FvD op te zeggen. Die man mag wel iets nederiger gaan doen. Nederigheid, dat is ook oer Hollands.
SaintNick, hear, hear, voor mij de reden om voorlopig geen lid te worden !
Stapje voor stapje kan zich iets ontwikkelen en sommige mensen blijven dan achter bij gebrek aan bevattingsvermogen of belangstelling. Tja, niets aan te doen. Geldt wel voor meer dingen. Maar moet je niet gaan zeuren dat die muziek niet deugd. Niet per definitie tenminste. Aan de andere kant worden er wel pretentieuze vage dingen geproduceerd, vooral in de beeldende kunst, eigenlijk.
Overigens is de vraag waar het geld heengaat. Er zijn nogal wat muzikanten die nauwelijks bijstandnivo halen en museumdirecteuren met een paar ton in hun kontzak voor wat vergaderwerk.
Wat is kunst?
Daarover buigen zich de filosofen, kunsthistorici en niet in de laatste plaats kunstenaars zelf, sinds mensenheugenis. Recensenten bijvoorbeeld geven waardeoordelen af, die deels op feiten zijn gebaseerd, hoe knap is de techniek bijvoorbeeld, maar vooral op het eigen, subjectieve oordeel. De tand des tijds heeft in de loop der eeuwen maar weinig overgelaten van dergelijke oordelen.Thans gerenommeerde schilders die in de negentiende eeuw door de Franse Academie niet werden toegelaten, zij noemden zichzelf “les Refusés”(de geweigerden), hebben voor veel inspiratie gezorgd en navolging gekregen. Kunst heeft een maatschappelijke functie.Kunstenaars werden onder het communisme in de Sovjetunie “Ingenieurs van de ziel” genoemd. Kritische kunst werd echter niet gewaardeerd, het establishment moest worden verheerlijkt, net als onder het Nazisme. Elke dictatuur heeft problemen met kritiek. In een democratie mag je ervan uitgaan dat je als kunstenaar kritisch, provocerend en shockerend mag zijn. Of iets kunst is, is per definitie afhankelijk van een menselijk oordeel. En dat oordeel is dan weer bepaald door de omgeving waarin de beoordelaar is opgegroeid. Als iets al snel door een groot publiek (het “volk”) wordt gewaardeerd dan haakt de culturele elite al even snel af. Kitsch. Men ziet dat bijvoorbeeld in de muziek. Weense wals, Blues, Jazz, Schlagers, Country, Rock, ABBA, André Hazes, Rap, oorspronkelijk verworpen door de elite. Maar paradoxaal genoeg, inmiddels salonfähig. Waar intellectuelen vrijdenkers zouden moeten zijn zie je vaak het tegenovergestelde. Het denk om de buren principe, “wat zouden mijn vrienden, collega´s denken” speelt vaak een doorslaggevende rol. Je kan dan gerust spreken over een roedel individualisten. Zoals leden van een motorclub zich proberen te onderscheiden van de burger door gedrag en uiterlijk, maar in groepen optrekken om zich veilig te kunnen voelen. Volgens de filosoof Konrad Paul Liessmann stond de wereldberoemde schilder Gustav Klimt “.... unter Kitschverdacht…” Nu wordt vaak gedacht dat kunst maatschappijkritisch of in ieder geval “niet commercieel” moet zijn. De hoogleraar filosofie aan de “Universität für angewandte Kunst” in Wenen, Robert Pfaller is dat zat.”Kunst verleidt niet meer, heeft geen humor meer en is politiek correct…” Nietsche verzuchtte al “.. dat de werkelijkheid lelijk is en dat wij daarom kunst nodig hebben om de schoonheid te zien…”
De ook commercieel succesvolle jonge kunstenaars Daan Roosegaarde en Florentijn Hofman staan onder “Kitschverdacht”.. Florentijn (van de reuzenbadeend in grote havensteden) wil zichzelf geen kunstenaar noemen. De intellectueel Arnon Grunberg schreef zuurtjes over Daan Roosegaarde in een column: “Roosegaardes optimisme komt voort uit de succesvolle verkoop van zijn eigen verfraaiingen” En Johan Simons, voorheen o.a directeur van de Münchener Kammerspiele heeft liever goede recensies dan goede bezoekersaantallen. Arnon en Johan behoren tot de gestaalde kaders, de gevestigde elite. Kunst is niet voorbehouden aan de zelfbenoemde- dedain elite. De Duitse kunstenaar Jörg Immendorff merkte op “Kunst ist menschwerdung, sonst nix”.
Wat is kunst?
Moderne kunst is, wanneer je niet kan schilderen en toch een schilderij maakt en iedereen zo is gehersenspoeld, dat ze het toch "mooi" gaan vinden, omdat ze bang zijn er niet bij te horen. (oh, dat kan mijn zoontje van 3 ook. Hij smeert ook de vloer wel eens in met pindakaas)
Klassieke kunst is, dat je wel kan schilderen en je schilderij zo echt en sprekend is, dat de mensen het automatisch mooi vinden. (wauw, ik zou willen dat ik ook zo kon schilderen).
Ik begreep al vroeg dat je wonderboy Thierry niet van een brede interesse kunt beschuldigen. Het zou ook niet mogelijk zijn, in dat hoofd is alleen plaats voor welluidend politiek slagwerk. En misschien een vleugje operette.
Thierry vindt vooral zichzelf een wonderboy. Nep-eruditie van het zuiverste water. een ongezonde hang naar romantiek en de tijd dat alles nog een beetje bevattelijk voor hem was.
@PeterD,
Niet eens operette, dus. Musicals.
PeterD, support, een pedant korpsballetje, dat gaat 'm niet worden.....
In mijn ervaring wordt atonaliteit met name gewaardeerd door mensen die tegen het autistisch spectrum aanleunen. Die kunnen vaak iets zuiver op techniek beoordelen, zonder het scala aan emoties te ervaren die atonale composities kunnen triggeren bij de meer sensitieven. Gegeven zijn insteek vermoed ik dat Boesschen Hospers tot de eerstgenoemde groep behoort.
Die ervaring is gebaseerd op pyscho-analitische beoordeling van een relevante fractie beluisteraars van atonale muziek? (Probleem: definieer 'atonaal'). Of is dit meer een stukje culturele antropologie? "Iets zuiver op techniek kunnen beoordelen" is in dit verband niet meer dan het hebben van (enige) muzikale kennis qua theorie en, eventueel, praktijk. Alle muzikale composities kunnen een 'scala aan emoties' opwekken. Zelfs als het geen composities zijn, overigens. Ik word intens emotioneel bij de "muziek" van rappers, bijvoorbeeld. Agressie, haat, neiging tot vernielzucht, ik voel het allemaal.
Atonale "muziek" wordt ook wel piep-knor genoemd en terecht.
De humor is dat grondleggers als Mahler, Schönberg en Stravinsky al lang niet meer als pieptuutplonk klinken. Zoiets heet 'evolueren'.
Ik ken het als Piep Piep Knor muziek. Igor Strawinsky hield zich daar voor zover ik het kan horen verre van.
Waarschijnlijk zouden ze in 1890 de huidige dancemuziek en metal ook gruwlijke primitief en monotoon gebonk vinden met melodietjes die op het kinderlijke af zijn. Piep-knor ook.
@ kloopindeslootjijook | 26-11-17 | 23:11
Klopt, 1890 is ongeveer de tijd waar Thierry naar terug wil.
Nog vergeten: Toen "Neerland's bloed door d'aadren stroomde en ons land van vreemde smetten bij...".
Dit is wat ze in het oosten van het land "getreuter" noemen.
Met die mevrouw Mor-Levin moet je géén ruzie krijgen ...
Niet iedereen is bereid om moeite te doen voor een muziekstuk, of voor een boek, enz. Prima, maar matig je dan ook geen oordeel aan. En boeken hoeven ook niet per se mooi te zijn om te moeite waard te zijn.
Nou, smaken verschillen, ik zou dit wel opzetten, alleen als ik....... niet thuis ben !
Thierry heeft iha gewoon gelijk.
En er zijn altijd wel linkse IYIs te vinden die het niet met hem eens zijn.
Het zal wel...
De grote vraag blijft,...
Zou je/ik het kopen ?
Ik luister best veel naar radio 4 en dit soort muziek wordt niet zo heel veel gedraaid. Neemt niet weg dat er vrijwel iedere dag wordt geklaagd over bezuinigingen. Maar dit terzijde.
Verder vind ik het jammer dat Baudet overkomt als een intellectueel, of dit graag zo wil laten zien, behalve als het om kunst gaat.
Thierry zijn smaak in kunst en muziek is niet de absolute waarheid, maar dat heeft hij zelf nog niet helemaal door. Verder kan ik hem wel waarderen.
Ik hield vroeger ook niet van jazz.
Maar doordat ikzelf gitaar speel, en je eens wat anders wil dan vier akkoorden, ben ik een beetje begonnen met bossa-nova, en de daarbij behorende best wel exotische akkoorden, en kan het nu zeker wel waarderen, net als Miles Davis etc.
Poezie is soms ook op het eerste gezicht onbegrijpelijk, maar is voor kenners en fijnproevers wel degelijk op waarde te schatten.
En het selecte groepje liefhebbers zorgt ook bij niemand voor overlast, en heeft ook geen miljoenen subsidie nodig.
En wat radio 4 betreft: 99% van de Nederlanders weet die zender niet te vinden, dus hij kan misschien inderdaad weggesaneerd worden.
Maar het geld wat daarmee bespaard zal worden , wordt dan toch weer besteed aan iets anders overbodig, bijvoorbeeld een nieuw achterwiel voor een duikboot ofzo...
@kingoftheoneliner:
-
Òfwel u bent de meester van de ironie, òfwel u zou toch eens moeten nadenken over een andere nick...
Mijn vader (1919) hield vroeger van Jim Reeves, en elke zondag moesten wij, de kinderen, die héle LP doorstaan bij 't moeten aanhoren.
Ikzelf (1953) hou nog steeds van al die goede popmuziek van de tweede helft van de vorige eeuw.
En over popmuziek zei hij, 'dat het allemaal hetzelfde klonk'.
Het zit in de familie, ongetwijfeld is het allemaal onbenullige muziek. ('Het blijft tobben'; Peter van Straaten)
Waar het om gaat is, dat mensen hun eigen muzieksmaak niet zo belangrijk moeten maken; ook niet, als je er je beroep van maakt, en ook niet als het kunst met de grote K is, of volkse kleinkunst.
Al die zogenaamde kunstenaars, en de uitvoerders van de hogere kunst, snappen schijnbaar niet, dat muziek er juist is om op te kunnen reageren; juist, als je bij elkaar bent.
Feitje. In de tijden van Bach, Mozart en Beethoven, gold nog niet de nuffige hoogmoedswaan van belangrijkheid bij klassieke muziek; het volk mocht naar eigen inzicht roepen, en praten, en schreeuwen om stoppen of juist om meer 'bis, bis'. Dat maakte de muziek levendig en de muzikanten stonden zo in contact met hun publiek om te weten, of hun optreden in de smaak viel.
Die doodse stilte bij klassieke optredens zou vroeger absurd zijn geweest.
Er werden zelfs namaak-scheten gemaakt tijdens de muziek, en ook waren er altijd wel rotte eieren om duidelijk te maken, 'dat het wel aan te horen moest blijven'.
Muziek is geen eredienst in 'n kerk of 'n toespraak bij 'n begrafenis. (dan ben je wel als toeschouwer stil)
Al die mensen, die 'steriel' willen genieten van 'hun' muziek, zijn mensen die geïsoleerd willen genieten; dan moet je niet naar massabijeenkomsten gaan; de gewone mensenmassa, die wil altijd z'n eigen lawaai mogen maken.
Maar als je 'puur' en alleen maar in stilte van je atonale muziek wilt genieten, doe dat dan ook gewoon lekker in je eigen woonkamer. Helemaal alleen.
Die 'doodse stilte' is het de andere luisteraars niet willens storen. Stukje beleefdheid. De friemelaars en fluisteraars, oh wat haat ik die.
Valse_nootjes | 27-11-17 | 18:17
Ja, ik ken deze redenering.
En ongetwijfeld menen mensen ook echt, dat ze uit beleefdheid de andere luisteraars niet willen storen.
Maar dat is nou juist het verschil tussen 'alleen' luisteren (niet door iets of iemand gestoord), of het willen luisteren in gezelschap van heel veel andere mensen, die er ook echt anders over kunnen denken dan wat jij 'fijn' vindt.
Zodra beleefdheid wordt gebruikt om moreel-dwingend aan anderen gedrag op te leggen, is het niet meer sociaal-empathisch, maar moreel-chanterend-misprijzen tegenover andersdenkenden. Heel vaak wordt moraal misbruikt om anderen te onderdrukken. (dat wist u al lang; waarom verinnerlijkt u dat niet?)
Het is wellicht voor sommigen erg fijn om, tijdens een verstild moment in een strijkkwartet (ik doe even een gooi), een een brede pot op te zetten over 'wat ik daar nou van vind'. Uiteraard kunnen de meningen over wat die of gene van een bepaald stuk of uitvoering vindt diametraal verschillen. Maar dat hoeft niet tijdens de uitvoering zelf uiteen gezet te worden. Dáár zijn de pauzes en zulks weer reuze handig voor, en een stukje napraten ná een uitvoering. Voordeel van een klassiek concert is dat niemand voor/tijdens/na een concert tot de oogbollen vol zitten met drank/pillen/poedertjes.
Grappig genoeg is er tijdens een klassiek concert (en dan bedoel ik er niet één waar een hele schoolklas dwangmatig naar toe moet) geen enkel 'moreel-chanterend-misprijzen', maar dat komt wellicht doordat het gemiddelde publiek bij een klassiek concert de sociaal-vaardigheid een stukje hoger ligt dan bij een gemiddeld popconcert, maar dat zou ook kunnen komen doordat bij een optreden van, ik noem maar wat, Tiësto je waarschijnlijk een kernbom af kunt steken zonder dat iemand dat merkt omdat een dergelijk plofje niet boven de 'muziek' uitkomt en het grootste deel van de meute sowieso te stoned is om wat dan ook op te merken. Een klassiek concert vergt, als je er een beetje van wilt snappen, diepgaande aandacht en mentale arbeid. Wellicht dat dat bij u kan met drie blèrende baby's naast u en een selectie kleppende pubers achter u, maar mij stoort dat een weinig.
Valse_nootjes | 27-11-17 | 19:52
Positief bedoeld.
Als, zoals u zegt, het bij het bezoeken van een klassiek concert, en zonder dat er 'n klasje gedwongen bij aanwezig is, het gemiddelde publiek aldaar zoveel sociaal vaardiger is dan bijvoorbeeld bij Tiësto (uw woorden, geparafraseerd), zodat het in uw omgeving doorgaans zonder bijgeluiden stil is tijdens een concert; '' wat is dan uw probleem, die hoogst zelden voorkomende 'friemelaars en fluisteraars te haten'?
Ik gun u echt uw luistergenot.
Maar waarom zo overdreven de ander haten bij wel 'n geluidje?
De vraag blijft; waarom verinnerlijkt u niet de consequentie van uw keuze, zich onder mensen te begeven, en tegelijk heel dwingend 'van-al-die-anderen-te eisen', dat ze muisstil zijn, omdat u hen anders al begint te haten.
Merkt u niet bij zichzelf, dat u daarmee heel pedant uw opvatting over-hoe-'t-moet, oplegt aan anderen?
U weet toch wel 't woord voor mensen, die hun normen opleggen aan grote groepen anderen om hen heen?
Kijk, dàt bedoel ik.
Ik ga u niet de les lezen, als u dat al niet vanuit uzelf kunt, of wilt opbrengen, te verinnerlijken.
Er bestaat kleinburgerlijke moraal. (over 'zo moét 't)
En er bestaat 'n grootsere beschaving. (grootser dan die saaie, beleefd opgelegde omgangsvormen; 't maniërisme)
Er is niets tégen beleefdheid opzich, maar 't is echt poppekast, als 't geen grotere beschaving vertegenwoordigt. (toen u nog jong was, heeft u waarschijnlijk ook 'ooit' het puberale verzet gekend tegen alleen maar beleefdheden; toen voelde u waarschijnlijk ook aan, dat er echt nog iets 'anders' van veel groter belang was; velen verliezen die notie in de loop der jaren; sommigen behouden uitzicht op waarom groepsdynamiek iets kan, waar 'n individu met zijn te beleven hogere kunsten niet toe in staat is)
Probeer mensen met hun groepsdynamiek niet zo gemakzuchtig ''te haten''.
Waarom altijd weer dood gegooid worden met de persoonlijke kant van de politicus. Interesseert me geen lor. Laat hem zorgen dat Troje niet instort... Of hebben we te maken met een charlatan die alleen maar soundbytes aan elkaar naait.
BOOM - Headshot
Sorry. Deze was voor de Kalifaat heks. Ik heb nog nooit een muziek criticus in Counter-Strike gezien.
Ik vind die muziek best mooi eigenlijk. Onder atonale muziek versta ik meer onvolgbaar gefreak met scherpe tonen die zo min mogelijk samenhang hebben.
Ja Skrillex bijvoorbeeld
Thierry treedt in de voetsporen van illustere voorgangers: "Blut und Boden" en de bestrijding van "entartete Kunst". Frisse jongen!
van het drukmaken over muziek door TB een link leggen naar de Holocaust. PeterD kan het. Eikel!
Huiswerk doen, heren: 'Blut und Boden', waaruit het nazi-'boerenerfrecht /landrecht' voortkwam, á la nazi-'filosoof' Darré, had niets uitstaande met opvattingen over 'Entarteter Kunst' en al helemaal niet met de Holocaust. Als je Godwint, moet je het historisch verantwoord doen en als iemand geen rare woorden gebruikt, dan moet je ze hem niet in de mond leggen.
Alleen reaguurders zien de parallelen kennelijk niet, of ze willen ze niet zien. Thierry is de nieuwe Heiland, nadat de clown Wilders is afgedankt. Baudet is een enorme Erik Engerd en vanwege zijn " Salonfähigkeit" een veel gevaarlijker sujet.
Atonale muziek bestaat feitelijk niet. "Tonaal" wil zeggen dat een muziekstuk in een bepaalde toonsoort staat. Die toonsoorten zijn ontstaan tussen pakumbeet 1600 en 1700. Maar ook in die muziek zitten noten die afwijken van de noten van die toonsoort. Atonaal wil eigenlijk niet meer zeggen dan dat een bepaald stuk muziek niet in één bepaalde toonsoort staat. Muziek wordt er niet mooier of lelijker van (want dat is een kwestie van smaak), en of muziek wel of niet 'moeilijk' is, is ook een kwestie van smaak en verder de moeite willen doen om iets te snappen. Thierry zegt soms hele verstandige dingen, maar doet zich ook graag voor als intellectueel. Intellectuelen hebben soms de neiging om dingen die ze boven de pet gaan af te doen als onzin om maar niet te hoeven toegeven dat ze iets niet snappen. (“My favourite definition of an intellectual: 'Someone who has been educated beyond his/her intelligence.'"; Arthur C. Clarke).
Thierry is blijkbaar van het type “als ik het niet mooi vindt/begrijp, dan is het lelijk/onzin”. Mentale luiheid, jammer dat zoveel mensen er mee behept zijn.
Dat stuk van Escher in het filmpje is bepaald geen woest-modern ‘atonaal’ stuk muziek. Nogal mild-eenvoudig om naar te luisteren, eigenlijk. Persoonlijk vind ik 5 minuten 'De Toppers' een marteling voor het oor (mijn hersenen gaan na de 1e seconde al uit). En heb ik geen enkele moeite de muzikale taal te volgen van iets als Lemma/Icon/Epigraph. Maar wie Nick en Simon het einde vindt, geen probleem.
Mooi stuk van u. Heb het stuk van Escher beluisterd. Zeer fraai melodieus. Niets mis mee. Heb heul lang geleden nog les gehad van Dick Raaijmakers op 't Haags conservatorium, nou dat was ander koffie, Magistrale docent trouwens.
Ach wat is smaak. Wat is mooi dan wel lelijk.
www.youtube.com/watch?v=clC6cgoh1sU
www.youtube.com/watch?v=dLd7imfQJDo
www.youtube.com/watch?v=AdIpoE2LEps
www.youtube.com/watch?v=K6XI7sIz7CU
www.youtube.com/watch?v=ZbdSmDmkcIc
www.youtube.com/watch?v=8Kt7YdXsWzg
Sow, Evocatus
Smaak is de instelling kennis te willen nemen van het (gehele) culturele aanbod en op basis van persoonlijke ervaring willen leren wat je mooi/interessant/boeiend vindt. Vereist de nodige mentale discipline en inspanning, en de strikte neiging daarbij onafhankelijk van wat dan ook tot zelfkennis en -bepaling te komen. 99% van de bevolking vindt dat te veel moeite en bepaald hun 'smaak' op het nablaten van de hitlijsten en 'ideeën-blaadjes'.
Niet voor niets zijn die culturen waarbij zelfontwikkeling en -reflectie hoog in het vaandel staan niet alleen degene die het meeste bijdragen aan de (echte) wetenschap maar ook degenen die het meeste bijdragen aan de kunsten. Kijk naar de bijdrage aan de kunst door de Joden, en het aantal door hen behaalde Nobel-prijzen. Kennen we een cultuur waar zelf denken minder op de agenda staat?
Atonaal = vals, dat is wat anders dan het gebruik van een chromatische toonladder.
"vals" in muziek is een gevoel. Je bent gewend een bepaald akkoord "mooi" te vinden, en een ander niet. Maar dat is alleen maar een kwestie van gewenning. Sinds beging 18e eeuw is het octaaf opgedeeld in 12 gelijke delen, maar die zijn feitelijk allemaal een heel klein beetje vals. Maar dat is gedaan om het mogelijk te maken alle toonsoorten gelijkelijk te kunnen spelen. Hoor je dat? Nou nee, want je bent die 'gelijke zweving' gewend.
Alle toonladders zijn dus in zeker zin chromatisch. Maar goed, er is een hele industrie gebaseerd op twee akkoorden en één ritme, en dat verkoopt prima. Bij de meeste mensen komen de muzikale oren nooit de luiers uit. Geeft niet, vooral doen, maar ik heb qua kunst in het algemeen liever iets waar ik over na moet denken en wat van kan leren.
Wat niet wil zeggen dat er in de kunstwereld niet een hele hoop pretentie rondgaat, maar dat heeft weer niets met kunst te maken maar met het grote geld.
@Valse_nootjes | 26-11-17 | 19:27
"Bij de meeste mensen komen de muzikale oren nooit de luiers uit. Geeft niet, vooral doen, maar ik heb qua kunst in het algemeen liever iets waar ik over na moet denken en wat van kan leren. "
Hulde!
Evocatus
Toch even een poging tot nuance tussen alle begrijpelijke maar inhoudelijk ongefundeerde reacties - waar ik die van de door mij overigens hooggewaardeerde Baudet ook toe reken.
Muziek is emotie, uiteraard. Maar dat wil niet zeggen dat muziek alléén emotie is. Wie op een muziekstuk puur en alleen emotioneel negatief reageert, zou best tot andere gedachten kunnen komen als de achtergronden van het stuk en de muziektheorie die eraan ten grondslag liggen bekend zouden zijn. Niet voor niets wemelt het van de luistercursussen over klassieke muziek: het besef groeit dat muziek geen louter eenrichtingsverkeer is, maar dat men voor een waardevolle luisterervaring ook zelf moeite moet doen. Een gedegen basiskennis over muziekhistorie en muziekstijlen maakt het luisteren naar goede muziek veel bevredigender.
Geen interesse hierin? Geen probleem, maar doe dan ook niet alsof je negatieve oordeel ergens op gebaseerd is, behalve op pure emotie. En dat lees ik hier tientallen keren. "Het is rotzooi". Waarom? "Omdat ik het zo voel." Nou, boeien.
Dan het begrip "atonaliteit". Wordt gebruikt als synoniem voor "niet om aan te horen". Tuurlijk, veel post-WWII muziek is dusdanig ver weg-geëvolueerd van de comfortabele 19e eeuwse klankwereld dat zelfs specialisten er een zware kluif aan hebben. Je moet als het ware een "nieuwe set oren" opzetten.
Maar dat stuk van Escher valt toch wel mee, toch? Niet veel moeilijker dan de werken van zijn broer (de grote M.C.), wiens nu klassieke prenten in eerste instantie ook door de gevestigde kunstkritiek werden genegeerd. Je moet alleen even het idee van je afzetten dat je gaat luisteren naar een klassieke melodie en klassieke ritmes.
En dan, is alle tonale muziek zo comfortabel en rolbevestigend? In 1826 schreef een zekere L. van Beethoven een werk voor strijkkwartet dat door zijn tijdgenoten als het werk van een krankzinnige werd beschouwd. Pas in de twintigste eeuw werd het stuk naar waarde geschat en het wordt nu gezien als een van de absolute topwerken van Beethoven.
www.youtube.com/watch?v=auwPo72ju7Q
Ik daag diegenen die Esscher afschuwelijk vinden uit om dit zuiver "tonale", bijna twee eeuwen oude (dus bepaald niet "moderne") werk echt mooi te vinden, en dan niet alleen vanwege de reputatie van de componist...
Correctie: Rudolf Escher was dus niet de broer van M.C. Escher, maar diens neef.
In jouw Beethoven-link zit tenminste een opzwepend tempo, en veel herhalingen.
Echt wel lekkerder dan dat getoeter waar dit topique over gaat.
appelen en peren, Esscher en Van Beethoven.
Het zou wel grappig zijn als bouwvakkers en installateurs bij deze "musici" volgens hun eigen a-tonale normen te werk gaan. Een trap met variabele aan- en optreden die ergens uitkomt in de schoorsteen, warm water uit het stopcontact, 400 volt op de douchekop, dak met gaten en alles schots en scheef. En oh ja, een vette subsidie voor het ontwerp. Moeilijk wauwel verhaal erbij van de architect (artistieke bril en ruitjesbroek) maakt het af.
Gelezen. Geluisterd. Geoordeeld. Berdet heeft gelijk. Van alle klassieke muziek is dit het slechtste. Dit, en dodecafonie.
Of het nou tonaal of a-tonaal is: ik word er niet vrolijk(er) van, en dat is nou juist waarom ik van muziek hou!
G*dT, geef mij maar het gregoriaans gezongen door paapsegluipkoppen;-)
Het schijnt dat je moet leren luisteren naar de late strijkkwartetten van Beethoven...
Vroeg onze lavendelsnuiver niet naar wie een Haydn symphonie kende?
*CcMed*
Verhaal is lang, de klarinetmuziek driewerf kut. En dat terwijl ik klassiek goed weet te hachelen.
www.youtube.com/watch?v=9SE222v1eyM
Alexandr Hrustevich Vilnius
Gewoon luisteren en kijken.
Als Baude een vént is, dan neemt hij het aanbod van in de laatste alinea van de riposte van Boesschen Hospers an.
-
Twee vliegen in één klap:
-
Baudet kan zich oot- en grootmoedig betonen - en Boesschen Hospers heeft ook eens een keer een gehoor.
Ongeïnspireerde bagger!
Hoera! Geen Zwitsal meer!
Een rondje voor de reaguurders! (Niet voor de Zwitsals)
Nou, da's dan afgesproken: welke kroeg en wanneer?
Hier nog wel een, hoe en wanneer kom je daar -eindelijk- vanaf ?
Atonale muziek is geen muziek maar is meer iets van "Kijk eens hoe goed ik alle klepjes van mijn toeter kan bedienen?". Wat een bagger...
Atonaliteit deelt de vloek met zoveel andere moderne bewegingen: het maakt dingen nodeloos complex. Heel wat mensen zullen afhaken. Je maakt er nooit echte meezingers mee.
Dat is ook een van de grote nadelen van de multiculturele samenleving. Een andere cultuur is leuk en aardig voor even op vakantie, als je dat al ziet zitten. Continu opgescheept zitten met culturen die begrepen wensen te worden, is te veel gevraagd.
Geweldige muziek, voor wanneer je je reedt moet flossen.
Ik vergis me iedere keer tussen zentgraaf en zeikgraag sorry.
Maar, smaak is persoonlijk wat iemand wel of niet mooi vind heb ik geen zak over te zeggen. Toch kan ik wel met Baudet meegaan omdat zo 1900 het idee van kunst veranderde. Het was niet meer de bedoeling om iets moois en esthetisch te maken maar om iets te maken wat confronteerde. Men moest op zoek naar de vierde dimensie of zo. Dat werd dus veelal bewonderd door een klein elitair clubje wat meende het te begrijpen terwijl de goegemeente dacht: Gooi maar in mijn pet. De drang om anders te zijn was en is belangrijker dan de drang om kunst te maken.
Als de drang om anders te zijn net zo sterk is als de drang om zelf de kosten te dragen vind ik het best.
Thierry heeft in zoverre gelijk (ik heb het stuk gehoord) dat het niet om aan te horen was. Typisch het nieuwe Radio-4 format: lekker zoveel mogelijk lullen over muziek, randen opzoeken (goed voor de luistercijfers) en sesamstraat-geklets van stagiaires (Voor de dag van 5-7u) en (in de Ochtend van 4 een omroepster die voornamelijk zichzelf aan het profileren is met haar meninkjes en met politiek-correct geleuter en dito ontbijtgasten.
Toont wel weer perfect aan dat Thierry B. eigenlijk een halfslachtige intellectueel is. Net niet zeg maar: te slordig, haastig, te "jong" misschien zelfs. Dat sijpelt door in het hele gedachtegoed van FvD. Allemaal wel aardig wat betreft waarneming en vraagstellerij maar de bodem zit niet goed in elkaar en valt er iets te snel uit in deze fase, Aan de andere kant als Thierry B. iets verder zou nadenken zou zijn ambitie snel aan duigen vallen. De oude Nederlandse cultuur en branie nieuw leven inblazen? Een mooi geloof voor de kleine bloemkoolgemeente van 10 zetels. Leuk voor de diversiteit in gedachteland. Bel me maar op voor lidmaatschap zodra de natiestaat als idee afgezworen wordt. Achterhaalde kul dat het is.
Natiestaat afschaffen? Als u daar wat redelijks over te zeggen heeft dan hoor ik het graag, u zal nogal tegen wat ingaan maar ik hoor het verder graag
Daar gaat het toch helemaal niet om. Duidelijk iemand die zijn inkomen vergaart uit andermans EU ellende.
Ik draai dit vaak. Tijdens het stofzuigen.
Kan niet wachten op antifadamuziek.
Schijt, pis en kots in een paar oude pannen en pleur die van een stenen trap, dan heb jij antidingesmuziek.
Ik ben voor Thierry, maar die malligheid over a-tonale muziek moet hij op een partijcongres voor zich houden. Straks zeker ook nog een verbod op abstracte kunst en een kamer die daarover beslist.
Godfather Paul, heb het er even over van de week met onze belofte. De rest was goed hoor en een beetje exentriek mag natuurlijk wel. Maar alles moet vrij zijn Thierry; ook voor jou onbegrijpelijke kunst. Love you.
8:27 tot 8:29 Cis mineur pentatonisch in thirds. Graag gedaan.
Ja rick, maar waarom staat die meneer in paarse jurk op een lege fles te blazen?
fun-fact: als je atonale muziek achterstevoren afspeelt dan hoor je www.youtube.com/watch?v=ls0smp7yHAs
Hier Rick, het antwoordt +1
Nationale muziek was het avantgardistische verzet tegen de 'burgerlijke' klassieke muziek. Het is marginaal gebleven en daar moet geen gesubsidieerde verandering in komen
Ik houd het wel op Tchaikovsky
word
.. wanneer het eruit ziet als rotzooi, of als zodanig klinkt, dan is het Moeilijke Kunst. Kunst, die daarom niet in eigen onderhoud kan voorzien, maar vanwege de moeilijkheid op HBO+ niveau uitbetaald moet worden door de belastingbetaler. Betreffende kunstenmakers zijn hobbypaarden die hun eigen waarde kennen. Die steigeren dakgoot-hoog, wanneer een ander dat ook doet.
Ies koeltoer.
Mijn crititerium voor wat goed is of niet: ik moet het deuntje kunnen mee-stampen met mijn laars als het sequentieel is en het moet een tijdje blijven hangen zodat ik het later nog kan neuriën of fluiten. De BrandBuma zal later samen met het Ollongrenium wel bepalen of iets een gedragsbeinvloedende nepmelodie is de maker waarvan opgepakt moet worden.
Van 1934 tot 1940 was Rudolf Escher lid van de Communistische partij. Ergens in de loop van de jaren vijftig werden hem de ogen geopend voor het Stalin communisme. Hij bleef daarna wel links georiënteerd. (bron: Wikipedia NL) Tot zover het politieke talent van Rudolf Escher.
Is het mogelijk, dat Thierry Baudet's afkeer van atonale composities verband houdt met een afkeer van Stalin cum suis? De periode '34 - '39 was het hoogtepunt van zuiveringen/verdwijningen/executies/verbanningen in de Sovjet unie.
Stalin moest ook niets van atonale muziek hebben, want decadent bourgeois. Iets dergelijks vond die proleet in Berlijn ook over atonale muziek. Net als over abstracte schilderkunst.
Poetin houdt van ABBA
@Eeuwig.. Op.. Vakantie,
Ik bezit maar 1 opname. Het kippenvellende The Day Before You Came. Vanaf dat moment had het wat kunnen worden, met Abba. Misschien kan Poetin daar alsnog in bemiddelen? Tenzij ze nu alle vier met bibberige vingers en stemmen in een bejaardenhuis zitten.
Altijd is er weer zo'n vakjargonleut die weer autistisch gaat doen als je net de verkeerde term gebruikt. Bloedirritant en doodt het debat, ongeacht het onderwerp.
Atonale muziek is het toonbeeld van verfijnde, postmoderne esthetica en getuigt van een hoge mate van uitsloverij om bijzonder en apart te zijn.
Niemand vind het eigenlijk echt mooi. Maar ja, zo interessant en lekker tegendraads.
Schönberg en jengelturken - een toonvaste valsheid tot kunst verheven.
niet alleen tot kunst, ook tot 'wetenschap'.
sennholz | 26-11-17 | 17:45
Misschien zelfs "levenswijze"! Zou me wat waard zijn als ale AFA's en SJW's zich zouden toeleggen op atonale muziek en daar vooral in besloten kring met elkaar van zouden genieten en over zouden discussiëren.
Zolang ze zich niet met de echte wereld bemoeien, heeft iedereen daar baat bij.
Dit is onzin. Atonale muziek is meer dan een eeuw oud en kan dus niet postmodern zijn. Postmodernen houden van punk of Chinese staatsopera. Of gewoon van Mozart net als Lenin.
Jezus_Boeddha | 26-11-17 | 18:14
U moet postmodern niet te letterlijk nemen. Dat stemt namelijk ook al uit de jaren 50 vorige eeuw.
Waarom zit ik nou aan de kleren van de keizer te denken ? Maar affijn, buiten dat: het is gewoon pokke herrie, dan luister ik liever naar een goed lopend Brons motortje om maar een dwarsstraat te noemen.
Eerst maar eens de kwart-toon muziek op laten zouten.
En al die tyfus rappers van nu.
*Beasty Boys - Sabotage opzetten doet*
Mag ik de suggestie doen om ook eens 2 chellos - Now We Are Free te proberen, gewoon, om eens wat mooi contrast te proberen met een compositie van Hans Zimmer?
Zet canto ostinato van Simeon ten Holt op en heeft rust. Probeer ook eens Stockhausen.
nee man stockhausen vreselijk die pretensie. doe mij maar waterfront dining geen pretensie en tegelijkertijd is het fukking brilliant youtu.be/niIEWLA378Y?t=2m15s 'apple eyes' of dit dan www.youtube.com/watch?v=MjvYVPEil2E waanzinnig "A K A N E I N T O K I O - Life of the Party"
JensDensen | 26-11-17 | 18:18:
Bedankt voor de waterfront dining tip.
Nou het klinkt wel atonaal anders. En atonaal is communistisch. Die houden daarvan, van dat soort deconstructionistische bullshit. (wow dat was een lang woord) Kan het woord langer? deconstructiaalisme oh wacht neodeconstructiaalisme. neodeconstructionistische bullshit, dat is em. En dan zeggen ze dat japans moeilijk is.
roflol
Lekker belangrijk!
Zowel de fitty als het onderwerp waarover klinken het best op het achterdek van de Titanic. Laten we hopen dat het al het andere geschuif met stoelen overstemt.
De beste orkesten bevinden zich in de USA. En daar gaat geen cent subsidie in. Het kan dus wel.
Ik vind anale muziek mooier.
Tegenwoordig in de tijd van wikipedia en suks is het steeds moeilijker om zomaar iets te zeggen wat wel goed klinkt in het moment, ik zie het ook op sociale bijeenkomsten dat mensen meteen gaan ''fact-checken'' op hun mobiel als ik iets zeg, alsof ik mijn stelling wil verdedigen terwijl ik er geen mening over heb, dan moet je een soort mening vormen en die mening verdedigen terwijl het je eigenlijk niets interesseert. Fact checkers lastig volk.
Moeten we je dan maar gewoon geloven als je ons wijsmaakt dat de nieuwste papierversnipperaar ook plastic kan versnipperen?
MoltisantiBeer | 26-11-17 | 17:30
Dat is een kwestie van vertrouwen, vind je dat ik goed versnipper en denk je als hij dat met papier kan dan kan hij dat vast met plastic net zo goed, dan kan ik dat ook al doe ik het niet. Dat is het vertrouwen dat mensen missen die ''facts'' checken.
Rudolf Escher? Familie van Maurits Cornelis? Die was geniaal.
Rudolf Diesel was ook knap.
Ben het vaak met Thierry eens, maar deel niet zijn muzieksmaak.
Hoeft ook niet, dus als deze muzikant zijn politieke aanval wegens subsidiebelangen niet zou willen verpakken in muzikaal geneuzel is mijn dankbaarheid groot.
Bram wie? Wellicht bevriend van Paul Witteman?
Paul Cliteur is ook knap.
De tekenaar was een halfoom van de componist. Heb je er twee, dan heb je een hele.
Ik vind deze muziek mooi
kut.
Dank u.
Was vanFrinkschoten er nog maar:
Erlkonig www.youtube.com/watch?v=VdhRYMY6IEc
Prachtig, was Jaap een fan? VonOtter. In de tijd dat ik nog muziek mocht luisteren -en nog mocht klagen, voor mijn huwelijk dus- ging zo'n mopje Schubert er bij mij ook wel in. Dietrich Fischer-Dieskau was me 'r ook eentje. www.youtube.com/watch?v=K9MVCsYcmJQ
Laat al die subsidiecomponisten die schrijven voor lege zalen maar eens een voorbeeld nemen aan Philip Glass. Moderne klassieke muziek zonder dat de band met het verleden helemaal is doorgesneden. Lekker genieten en kippenvel krijgen.
Dan raad ik u ten zeerste ook Arvo Pärt aan, en Max Richter. Prachtige muziek!
open.spotify.com/user/117874771/playl...
Deze playlist treft enkel Glass, Pärt en Richter. Van begin tot eind kippenvel!
Koyaanisqatsi Koyaanisqatsi
Ergo, de heer Esscher is op wetenschappelijke wijze op zoek gegaan naar de uiterste grens van tonale muziek. Muziek die technisch gezien tonaal is, maar zelfs voor het geoefend oor atonaal klinkt. En muziek is toch voornamelijk bedoeld om naar te luisteren, dus mag Baudet dit van mij onder atonaal scharen. En ik deel zijn afkeer!
Goed gezegd!
Salutis Humanae | 26-11-17 | 17:13
Eens! Ik ben eens naar een concert geweest van Yo-Yo Ma. Bleek voor de pauze een orkest te spelen waarvan de halve zaal richting foyer vluchtte.
Drank is in Singapore erg duur, maar alles was duidelijk te prefereren boven die trommelvlies tergende herrie.
Zelf een fles champagne besteld en lekker met de kennissen onderuit gezakt.
jonge jonge wat een lap tekst, dat lijkt wel zo'n boek als Terry in de kast placht te hebben (dus niet zo een waar de VVD Ruttiers in bewaard).
Thierry neigt inderdaad af en toe naar kulturkammer-achtige stellingen, moet ie niet doen.
Is dit nu een Godwin of,...? ;-)
Inderdaad had die Duits-Oostenrijkse socialist ook vergelijkbare kunstoordelen. Hield trouwens stiekem van romantische Joodse componisten.
kan je met je instrument een grietje versieren:
ja: baudetkunst
nee: geen baudetkunst
Atonale muziek.... who the fuck carez????
Jaaa, laten we de muziekontwikkeling stopzetten en alleen luisteren naar spul van rond 1864.
ongesubsidieerd dan. als het op eigen benen kan staan mag het zich best verder ontwikkelen. Ik denk dat Tiesto en Afrojack ook niet veel subsidie hebben gehad, en het rendeert prima
Hemmenaar7 | 26-11-17 | 17:11
Maar alles moet wel gratis gedownload kunnen worden, neem ik aan.
En laat de corporaties hun ontwikkelingskosten dan ook zelf betalen.
En dan bedoel ik niet doorberekenen aan de klant. En het Isis ruimtestation moet dan ook maar betaald worden middels croudfunding. Hoever moet je gaan? Subsidies voor universiteiten weghalen?
Hemmenaar7 | 26-11-17 | 17:11
Menig popconcert krijgt subsidies. Het overlapt elkaar nog al eens.+
Alles na Vivaldi is atonaal. Overduidelijk.
Ik ben er niet voor dat ISIS een ruimtestation heeft, noch Al Qaeda.
En een vrijere huizenmarkt met geen/kleinere rol voor vergunning, corporaties, huursubsidies en wat al niet lijkt mij beter qua oplossend vermogen voor infarcten. En volgens mij leveren de subsidies op uni's de maatschappij nog geld op, maar als 100% van de studenten zou emigreren, dan zou ik voor afschaffen van subsidies op universiteiten zijn, idd
Met muziek kan men jouw psyche veranderen. ooit nagedacht waarom kerken zo ontzettend veel moeite deden om kerkorgels met soms over tienduizend pijpen te bouwen? het raakt de mensen, geeft ze een gevoel van euforie en dan kan je ze alles wijs maken. Alle muziek werkt zo. Het is nu oppassen welke muziek de linkje kerk van Soros aan het bereiden is. Je geest bestaat uit trillingen en die kun je veranderen met muziek. Muziek kan agressie opwekken maar ook gedweeheid.
Lariekoek en grote onzin. Alleen die megalomane Amerikanen (Wanamaker-orgel in Macy's warenhuis in Philadelphia) hebben orgels met 10.000 pijpen of meer. In Nederland moet je je best doen om orgels met meer dan 7500 pijpen te vinden.
@JK; lariekoek; ik denk dat is RoomsKatholieke kerken regelmatig meer dan 10.000x pijpen voorkwam...
Pijpen was inderdaad een dingetje in de katholieke kerk!
@Josephkluns U vergist zich schromelijk! www.die-orgelseite.de/orgelliste_001_... Passau duitsland 17000 pijpen, Milan 15000 pijpen, Hanover 14000 pijpen, Nurnberg, hamburg... moet ik doorgaan? Leer over Nunen ( de oude toonsoorten) die mogen al niet meer, er zijn toonladders en stemmingen die niet meer mogen. Van mij mag jij je zwitsal nog wel een paar jaar houden.
Alles beter dan een minister die het heeft over "een website die is waargenomen in Rusland". Full of shit is een eerste vereiste om in het politieke circuit actief te zijn, zo lijkt het. Verder: de Escher die deze muziek heeft gemaakt had zich wellicht beter kunnen toeleggen op tekenen.
Over smaak valt niet te twisten en ieder zijn ding. Dit stuk zou niet mijn eerste keuze zijn, maar sta er wel voor open en ik vindt dit klarinetstuk mooi, het roept een bepaalde rust op.
Dit is dus één van die dingen waar ik het als FvD-stemmer NIET eens ben met de FvD: forumvoordemocratie.nl/standpunten/cu...
Gewoon geheel afschaffen die cultuursubsidies. Cultuur is geen eerstelevensbehoefte en zeker geen overheidstaak in een vrij land. Je gaat niet dood door gebrek aan Rembrandt, viool of fagot. Dan noemt men mij maar een cultuurbarbaar: muziek of andere kunst moet me emotioneel raken, aanspreken of tot nadenken aanzetten, anders zie ik het gewoon (voor mij dan) als waardeloos. Of het nu tonaal, atonaal, klassiek of modern is.
Laat mensen gewoon betalen voor hun eigen hobby's en als dat betekent dat musea moeten sluiten of een vleugel naar een rijke donateur moeten noemen, professionele artiesten en kunstenaars een mecenas of andere hoofdbetrekking moeten zoeken in de rest van het banenaanbod net als de rest van ons gewone stervelingen en hun kunst voortaan als hobby of bijbaan beoefenen, dan is dat nou eenmaal zo. Je bent niet verheven boven de rest van het volk omdat je een deuntje kunt spelen, een doek kunt bekladden, of gewaardeerd wordt door pretentieus Nederland. Wat te gierig is om zelf het volle pond voor hun artistieke bespiegelingen te betalen en het liever laten subsidiëren door mensen die er geen behoefte aan hebben.
En ja, uitglijdertje voor Baudet en hopelijk een wijze les om een beetje bij zijn leest te blijven. Ik wil als kiezer minder EU, minder overheid, minder regeltjes en minder ongecontroleerde migratie en minder geopolitieke confrontatie. Niet een persoonlijke mening over de totaal subjectieve waarde van bepaald cultuurgoed. En dan is nota bene mijn smaak wat dat betreft ook redelijk conservatief. Ik raak al snel geïrriteerd van mensen die me het idee geven dat ze me zitten te belazeren met hun "moderne kunst", die ik zogenaamd "niet begrijp" maar wel voor mag dokken, of ik dat nu wil of niet.
'muziek of andere kunst moet me emotioneel raken'
Man,als kunst je zou raken als een politiepaard op een talud zou je het nog niet herkennen.
miko | 26-11-17 | 17:08
Jij hebt dus een sluitende definitie van wat "kunst" is, en goede of echte kunst bovendien? En weet ook precies welke er betaald moet worden met geld van je buurman of buurvrouw die het niet mooi vinden en er niet vrijwillig voor willen betalen?
Wol | 26-11-17 | 17:14
Nee, jij pretendeert kennis te hebben wat kunst is.
Het "geklieder" van Van Gogh trekt vrij veel bezoekers heb ik mij laten
vertellen.
Jij bent Miko.... ik wacht. *bier en chips pakt*
Gisteren op het congres de mening van Baudet t.a.v. de moderne kunsten aangehoord en ik bedacht mij dat dat enkel zijn persoonlijke mening kan zijn. De partij is meer dan enkel de mening van dhr. Baudet. Over smaken valt niet te twisten en dat weet hij ook wel. Als een muziekstuk Baudet atonaal in de oren klinkt maar dat technisch gezien niet is dan kan hij dat gerust zeggen omdat hij inderdaad geen muziekrecencent is. Wat wel degelijk atonaal klinkt is de afsluitzin van Hospers; “Want als u over vier jaar in de coalitie zit, zoals uw ambitie is, wil ik nog steeds dit soort muziek kunnen spelen, voordat u in Den Haag uw muzikaal-ideologische voorkeuren doordrukt”. De man voelt zich bij voorbaat al slachtoffer van iets dat nooit gaat gebeuren; het verbieden van zijn geliefde muziek door Baudet over 4 jaar. Best wel sneu want dat heeft zo'n man toch niet nodig zou je zeggen.
Ik kan me hier helemaal in vinden, en dat als FvD lid.
Subsidies voor cultuur is weggegooid geld.
miko | 26-11-17 | 17:19
Nee, ik zeg dat het subjectief is. Kunst die mij emotioneel raakt of aanspreekt vindt een ander bagger, of omgekeerd. Mijn punt is juist: niemand kan definiëren wat (goede of slechte) kunst is, het is niet iets waar je bij gebrek aan doodgaat, dus wees dan ook niet zo arrogant om andermans portemonnee onvrijwillig leeg te schudden en daarmee iets aan de muur te hangen of op de radio af te spelen waar die ander een hekel aan heeft.
getzappad | 26-11-17 | 17:20
In zijn eigen tijd weer niet zo. Vrijwel niemand wilde het kopen, laat staan subsidiëren. Smaken verschillen, en veranderen.
forecastle | 26-11-17 | 17:23
Precies, en hij is bang voor een partij die nota bene door wil gaan met cultuursubsidies...
Gerrit gordijnstok | 26-11-17 | 17:29
Helaas, we kunnen niet alles hebben inderdaad. Dus ik neem dat puntje (en een aantal andere) uit het FvD-program maar op de koop toe. Als het om iets wezenlijks als de rechtsstaat gaat dan zie ik wel verder.
Wol | 26-11-17 | 17:40 Dat zie veel met mensen en/of ideeën die hun tijd
ver vooruit zijn. Zonder creativiteit leefden we nu nog in grotten.
Hoe lang is het geleden die je iemand voor gek verklaarde als die vertelde
dat we in de 21e eeuw allemaal een computer in huis hebben. En die ook nog eens over de hele wereld met elkaar in verbinding staan.
Die man gaf zelf toe de laatste 5 munuten als atonaal te beschouwen. En daar had Thierry het over dus wat het probleem is bij hem is me niet duidelijk.
Behalve dan dat hij weer pluspunten heeft gescoord bij zijn vrienden die in hetzelfde linkse subsidiecircuit zitten te graaien omdat er gewoon geen interesse in hun rotzooi is om van te leven.
Vind de geremixte versie beter.
Kinderachtig weer Zentgraaff. De schrijver geeft nota bene zelf aan dat hij delen van het stuk ook eerder als atonaal zou bestempelen als hij het niet zou kennen.
Het betoog daarna, waarin de schrijver aangeeft dat de componist juist gekant was tegen atonale muziek, is dan toch niet zo relevant meer? Ironisch misschien.
Als laatste pleit de schrijver nog voor de schoonheid van atonale muziek. Over smaak valt niet te twisten zullen we maar zeggen, maar ik deel de afschuw voor deze muziek met Baudet.
Baudet heeft verder ook niet gepleit voor afschaffing van radio 4, maar ik denk wel dat hij tegen het door de strot drukken is van kunststromingen die 99% van de mensen onverdragelijk vindt.
wat doet zo,n deuntje nou,qua subsidie ? ik ben bang dat dit geen volle zalen trekt.
Na het politieke intermezzo vanmiddag in het bejaardentehuis van mijn moedertje (93 jaar) waren er toch 6 negentigplussers inclusief mijn moedertje die zeiden als ze de volgende verkiezingen nog halen op meneer T. Baudet gingen stemmen.
Zie je wel, verstand komt met de jaren!
Slap subsidietrekkergezwets in de ruimte, onplezierig stuk muziek ook, niks schoonheid, zeker niet de moeite waard om te beluisteren, erover te praten of er een lang stuk tekst over te schrijven.
Maar, smaken verschillen.
Luister bijv. maar eens naar Beethoven, Mozart of Richard Strauss
Diamanda Galas ook goed?
Nee Meneer, daar ben ik niet zo weg van, die kan zo gaan krijsen, ik ben meer van Esplendor Geometrico, Current 93 of Converter, en klassiek natuurlijk.
Klaus Nomi wel eens geprobeerd? en Antony and the Johnsons?
Bram Boesschen Hospers schrijft een heel stuk over Escher die in tegenstelling tot wat Baudet denkt wel tonale muziek componeerde. En tegelijkertijd zegt hij: "Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik het stuk al kende en het ook eerder als atonaal dan tonaal zou bestempelen."
Dus hij zit Baudet voor een nitwit uit te maken, terwijl hij in diezelfde val trapte maar met een Google-excercitie toch materie vindt om zich superieur te voelen.
Baudet had die Google-excercitie ook kunnen doen. Fact checking heet dat.
@chow, if it waddles like a duck, quacks like a duck and swims like a duck... Maakt niet uit hoe je het dan precies volgens de letter der regelen zou moeten benoemen. Een tamme eend of een smient noemt de gemiddelde mens ook gewoon 'eend'.
En ook zegt hij dat Baudet de componist een atonale componist noemt. Maar Baudet zegt: “Ik probeerde even te luisteren naar radio4 - maar werd direct geconfronteerd met de verschrikkingen van de atonale “‘muziek”. Wat een horror. #zap”
Dus ook hier wordt onzin geschreven.
Ik vind het allemaal heel kunstig, maar langer als 10 minuten moet het niet duren.
Liever ga ik naar André Rieu, want dat is populair klassiek en zwaarder moet het niet worden. Of Wagner, Ouvertüre Tannhaüser van Münchner Philharmoniker. Popi Jopi zit er ook bij.
Daar wordt dominee Wraakje rustig van. Moooooooooooiiiiiiii !!
Thierry blijkt een muzikale parvenu.
Verschrikkelijke "muziek". Moet je waarschijnlijk hoogopgeleid voor zijn om mooi te vinden. Ik ga even AC/DC opzetten om weer in evenwicht te komen.
Gelijksoortige muziek kom je ook tegen bij nederlandsche documantaires over kunst en aanverwanten. Ooit eens iets gezien ove rhet werk van Rietveld, maar dat heb ik na 5 minuten met geluid uit en ondertiteling aan zitten kijken.
Muziek als een vals gestemde slecht gesmeerde astmatische fietspomp met zo nu en dan een tik met een stok tegen de zijkant.
Totaal niet mijn smaak.
Free jazz. Er lopen nog steeds corduroy broeken rond die vinden dat de gehele bevolking dit gesubsidieerd moeten kunnen waarderen.
Tonaliteit is een relatieve term uit de muziektheorie met betrekking tot de melodie en harmonie. Het is de muzikale perceptie (ervaring), die wordt bewerkstelligd door de onderlinge verhoudingen van de tonen ten opzichte van elkaar en de grondtoon (tonica) van de gebruikte toonsoort.
Erg leerzaam met dank aan Wiki.
Alleen snap ik het nog steeds niet.
Wanneer een melodie in 1 toonsoort geschreven is noemt men het tonaal. Het is ontzettend simpel. Als er meerdere toonsoorten binnen 1 melodie zich afwisselen is het a tonaal. Bijna alle muziek is tonaal omdat a tonaal gewoon totaal niet klinkt, bij amateur en prof musicus bevestigd.
Om dergelijke muziek aan te horen zonder voor de trein te willen springen moet je wel zeer positief over het leven staan.
Of doof zijn.
Baudet heeft volkomen gelijk. En als Bram Boesschen Hospers dit soort geluiden wil blijven maken, heeft hij mijn zegen, maar ik neem aan dat hij dan erg weinig luisteraars trekt.
Dan hoor ik nog liever de muzakjes van wijlen necrosis.
Wel een goed verhaal, moet Thierry inbinden lijkt me. Beetje jammer van de laatste zin, zou toch fijn als het zonder politieke kleur kon. Gewoon bij de feiten blijven. Overigens zie ik wel dat niet zeker is dat Baudet naar dit stuk luisterde en daar is wel het hele epistel op gebouwd.
Leuk onderwerp voor de zondagmiddag, maar meer dan dat is het dan ook niet.
Bottomline. Terry had en heeft gewoon gelijk. Altijd goed, stukje proza samenvatten in 1 zin of oneliner.
Tierry moet eens Tzigane van Raffael luusteren, mooiste klassieke stuk oit
Raffael?? Of bedoel je Ravel?
Van der Vaart?
Nou, wees eens eerlijk. Wie zou dit vrijwillig opzetten? Ik persoonlijk zou die cd snel kopen. Atonale onderzetters zijn big Business'.
Anders ook goed te gebruiken bij een zonsverduistering.
Heeft Trump niet nodig.
Meneer Baudet heeft over de kwaliteiten van anale muziek gesproken?
Dat zal vast wel erg foei zijn.
Wat een bagger muziek.
Is dat jouw persoonlijke mening?
Haha de pianoneukerT weer even terug in zijn hok getrapt.
Leermomentje Terry, niet leuteren of twitteren over zaken waar je geen verstand van hebt want dan slaan ze je om de oren.
Verder klein bier, Thierry mag vinden wat hij vindt natuurlijk maar als ie wat meer wil worden dan een niche partijtje neemt hij deze oorwassing ter harte.
Is al geen niche partijtje meer, jammer joh
Ik kijk er nu alweer naar uit, wanneer jij weer op je bek gaat. Zielig hoopje mens dat je daar bent. Er iedere keer, aantoonbaar, volkomen naast zitten en maar blijven schoppen, omdat je kleine geest het niet kan laten.
Prachtige muziek voor een begrafenis.
Alleen niet voor de mijne, wat een kattengejank!
Ik zou het geen probleem vinden op mijn begrafenis, mits de kist geluiddicht is.
De tonen zijn op zich prima in orde, ze worden alleen in een volstrekt willekeurige volgorde gespeeld.
Zonet per ongeluk op radio 2 een tot tranen geroerde presentator gehoord met wat hij 'het mooiste lied van 2017' noemde. Ik hoorde een standaard jengeltje uit een 'my first Sony' met een kansenparel die al sissend en slissend een treurig stukje tekst stond uit te kramen. Schijnt 'rap' te heten, en ook veel soepsiedie te slurpen. Not my cup of tea.
Goed idee. Laat hem/haar college geven over atonaliteit. Feiten boven emoties. Daar kan Thierry het toch niet mee oneens zijn.
Vroeger heette pijpen fluiten.
Ook wel blasen. Bij de buren dan.
Nee, je moet niet zuigen, maar blazen!
haha
Teveel tekst voor een lazy sunday. Houdoe.
Samenvatting: meneer is bang dat de subsidiekraan dichtgaat voor zijn rotzooi als Terry de macht grijpt.
2voor12 | 26-11-17 | 16:36
Hoe kun je hier uberhaupt subsidie voor krijgen?
REAGEER OOK