achtergrond

Geenstijl

Feynman en/of Feiten - Monddood/weggestemd

Hennis maakte een woordgrapje over over het graf van militairen. Niet af- maar optreden! Waarom moeten we wachten op een extra onderzoek, een debat of haar zelfinzicht? Waarom moeten we wachten op een kabinet dat haar vraagt te vertrekken? Waarom is een motie van wantrouwen voorbehouden aan een Tweede Kamer met politici die als stemvee gevangen zitten in een hoogstafhankelijke relatie met hun werkgever?

Wat zou het fantastisch zijn als de moeders van Henry Hoving en Kevin Roggeveld zelf de juridische trekker konden overhalen. Niet alleen aangifte doen en civiele schade verhalen, maar ook het vertrek van Hennis forceren. Onafhankelijk van huichelaars zoals Asscher die nu het mes in de rug van een collega steekt, terwijl hij in 2014 onafgebroken en kaarsrecht achter deze missie stond.

Deze lafhartige houding is onderdeel van een trend van politici om zich steeds verder verheven te voelen van het volk. Steeds minder rekening te houden met haar mening en steeds meer de kiezer te beschouwen als een een kleuter waarvoor bepaald moet worden wat goed voor hem is. Hoe voelt het om na bedtijd stiekem onder de lakens deze tekst nog te lezen?

Referenda zijn helaas nodig om het volk de kans te geven onze mislukte achterkamertjespolitiek en slangenkuil af en toe bij te sturen als het complete volk zich niet meer vertegenwoordigd voelt. Als een stukje vangrail langs de snelweg. Representatieve democratie heeft zolang het hapert een vangnet nodig.

Zaken waardeer je pas, wanneer je het kwijt bent. Bijvoorbeeld het recht om ongehinderd over straat te lopen, een gebouw in te gaan, in een hokje met een potlood een kruisje te zetten en het papier in een kliko te laten zakken, iets wat als een last voelt als je het doet, zeker als je na maanden van propaganda, soundbites en windowdressing een keuze moet maken.

In Catalonië voelt een stembusgang niet meer als een last. Meer als een verloren recht. Een recht wat zo fundamenteel is, dat niemand had gedacht het ooit kwijt te raken, en zich daar niet tegen beschermde. Deze stemming is ongewenst, met name de vermoedelijke uitslag. Het volk stemt verkeerd, en wordt daarom het zwijgen opgelegd.

Deze week was er weinig berichtgeving over hoe die stembusgang met harde hand wordt neergeslagen. Duizenden paramilitairen zijn naar de afvallige regio gestuurd om het commando over de lokale politie over te nemen, gebouwen van de lokale regering binnen te vallen, ambtenaren te arresteren, stembiljetten te verbranden.

Dat het Spaanse constitutionele hof dit referendum tegen de grondwet vond ingaan, betekent vooral dat de uitslag niet bindend of bruikbaar is. Waarmee het democratisch proces een theatraal en symbolisch karakter krijgt. Daarom is het overbodig om met een half leger een einde te maken aan de voorstelling.

Bij elkaar is het gewoon een staatsgreep van Madrid in de autonome regio. Morgen wordt zichtbaar hoeveel geweld er komt om een volksraadpleging te saboteren. Hoe beter de inlichtingen van de centrale overheid, hoe makkelijker ze de politieke infrastructuur in Barcelona omver kunnen werpen. Een gebrek aan privacy gaat bepalen hoe ver de Catalanen komen.

Toen het Maidan-plein in Kiev vol stond om zich af te scheiden van Rusland stonden Verhofstadt en Van Baalen klaar om het land te verscheuren en in een oorlog te dompelen. Ze bevorderden een revolutie om landen prematuur de EU in te rommelen. Maar als een bevolking zich van hun wil wil afscheiden dan zijn deze politici plotseling afwezig en doof.

U mag vrij rondlopen in Europa zolang u maar snel de juist kant op marcheert. Als de Europese gedachte van vervagende binnenlandse grenzen en unificatie waar is, waarom voeren lidstaten strijd met hun bevolking? Onder de streep maakt het toch helemaal niet uit?

Is dit een voorbeeld hoe straks Brussel orde op zaken stelt in Nederland als wij ergens over willen stemmen? Is dit de nieuwe EU waar Merkel en Macron over spreken? Valt naar een hokje gaan om je mening op een stukje papier te krabbelen niet onder vrijheid van meningsuiting?

Een zwijgend volk is louter zand in een woestijn.

Spreek. Teken.

FEYNMAN

Reaguursels

Dit wil je ook lezen

Feynman en/of Feiten – Omarm de haat

Je kunt een kind wel uit de oorlog halen, maar hoe haal je een oorlog uit een kind?

@Feynman | 16-03-24 | 19:33 | 169 reacties

Feynman en/of Feiten – Schot in de zaak

De hordes barbaren die op straat rotzooi trappen zijn bezig met een basaal dierlijk proces

@Feynman | 06-01-24 | 20:25 | 232 reacties

Volkskrant-columniste die jarenlang in Berlijn en Amsterdam woonde moet terug naar eigen dorp

Serious Request staat dit jaar geheel in het teken van de CAO-ramp bij dagbladen De Persgroep

@Ronaldo | 18-12-23 | 20:00 | 223 reacties

Feynman en/of Feiten – Ongrondwettelijk!?

Een simpele vaststelling dat een politieke partij ambities heeft die strijdig zijn met de huidige grondwet, maakt die partij niet automatisch ondemocratisch

@Feynman | 16-12-23 | 21:01 | 76 reacties

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.