Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Hee Jesse. Dat is niet mijn Westrand, vriend

vitaliteitskaartroosendaal.pngRoosendaal, een doorsnee provinciestadje in West-Brabant. Er is niet zo veel mooi aan, er is niet zo veel lelijk aan. Er is niet zo veel mis mee, en er is niet zoveel goed aan. Als je er vandaan komt, moet je altijd uitleggen dat het tussen Bergen op Zoom en Breda ligt, want dat kennen mensen wél. De stad zelf is ook niet zo heel aantrekkelijk. De ligging des te meer, vooral voor handel en bedrijvigheid. Voor het economisme, zou Jesse Klaver zeggen, maar dat woord betekent eigenlijk helemaal niks.

Roosendaal is de laatste halte voor de Belgische grens - Antwerpen in een half uur, tenzij je de krakende boemel pakt via Essen, Kalmthout en Luchtbal - en ook de rijksweg A16 naar de havens van Rotterdam en Antwerpen ligt vlakbij. Nog steeds huizen veel logistieke bedrijven op één van de Roosendaalse industrieterreinen met van die typische snelwegbordnamen als Borchwerf, Borchwerf II en Majoppeveld. Philips had er tot voor kort een grote fabriek, waar ze TL-buizen maakten. De hele wijk ernaast, de Kalsdonk, heet in de volksmond nog steeds 'Philipswijk', ook al is de oude arbeiderswijk met z’n piepkleine huisjes en roodbruine klinkerstraten grotendeels gesloopt en door 21e eeuwse nieuwbouw vervangen. Sociale huur, maar ook koopwoningen voor de provinciale portemonnee. Geen idee wat de Brabantse term voor 'gentrificatie' is, maar dat is wat het is. In de Spoorstraat staan nog wat oude Philipshuisjes. Snoepmaker Red Band zit ook daar, in een mooie fabriekerige fabriek. In die hoek vind je ook Peeters Produkten, beter bekend als producent van Duo Penotti. Transportreus Jan de Rijk heeft z'n hoofdkantoor in Roosendaal - werkgelegenheid genoeg dus, in de economistische sectoren.

Aan de andere kant van het spoor, bij de haven, is de Suikerunie helaas weer weg, maar de Koninklijke Van Gilse Kandijfabriek - van de schenkstroop - zit er nog wel. Al bijna 135 jaar, in de Westrand - het deel van de stad waar GroenLinks-lijsttrekker Klaver opgroeide en dat onlangs door hem tot “probleemwijk” is bestempeld tijdens een teleprompterspeech in een hippe hoofdstedelijke danssalon. Ondergetekende komt ook uit Roosendaal, ook uit de Westrand - maar ik herken me absoluut niet in het door Klaver geschetste beeld van de wijk.

"In de Westrand zie je de gevolgen van globalisering en toenemende ongelijkheid. Bewoners hebben niet geprofiteerd van economische globalisering maar hebben wel de wereld in hun wijk gekregen. Ze zijn het economisme beu. En politici zeggen dat we verdeeld zijn maar ik geloof er geen zak van. Diep van binnen zijn we allemaal empathisch", zei Jesse in zijn Westrandspeech. Als een beetje onkruid tussen de tegels en wat vuil op straat het gevolg is van globalisering, ja, dan zie je het wel. Maar dat bedoelt-ie vast niet. Dat mensen 'niet geprofiteerd hebben', is ook maar een halve waarheid: de wijk heeft deze eeuw steeds meer voormalig Oostblokkers zien komen, en die profiteren met hun EU-werkvergunningen juist wél van de economische globalisering en de daarvoor omhoog gezette grensbomen. Een verrijking die we aan de EU te danken hebben, waar Jesse's GroenLinks overigens groot voorstander van is. Want zijn club is empathisch. Behalve voor de Westrand - die wordt bedolven onder de grote woorden van het linkspopulisme.
De Westrand is portiekflatjes en rijtjeswoningen, veel sociale woningbouw. PVV scoort er hoog natuurlijk. Zelf groeide ik niet op in een sociale huurwoning, maar in een modaal rijtjeshuis met een voor- en een achteruin in de omgeving van de Hulsdonksestraat. Dat is een drukke weg die van en naar de Tolberg leidt, een jonge jaren '90-wijk en (in afnemende mate) de witste wijk van Roosendaal, zowel qua bouw (veel witte of gele steen) als qua bewoners. Op mijn oude basisschool, 5 minuten lopen, zat ik in de klas met 1 Turk - Alliatin, of gewoon Ali, en maar 1 Marokkaan - Driss. Eerstgenoemde deed cum laude gymnasium en werd accountant bij Deloitte, de ander is politicoloog en kwam onlangs nog bij m'n ouders langs om een videoband van vroeger op te halen. Dieper in de Westrand wonen wel meer allochtonen. Marokkanen, met name. Die gingen naar basisschool De Appel, of naar speciaal onderwijs een stukje verderop in dezelfde straat. De Henk Knuvers School, heette dat toen, een naam die ook door de 'gewone' basisschooljeugd laatdunkend werd uitgesproken. Nu heet het De Fakkel. Of Het Driespan. Of Het Sponder. Weet ik veel - iets van de Koraalgroep, in ieder geval. Want zo gaat dat tegenwoordig, met leerfabriekjes waar net zo veel middenkadermanagers werken als er leerlingen ingeschreven staan. Als het aan Jesse ligt, worden het eeuwigekansenscholen. Dan mag ie eerst wel eens in de overhead van die overbodige kaderlagen gaan snijden, maar da's weer een heel ander verhaal. suijterstraat2009.png Jesse is zelf ook half Marokkaans. Bijna 5% van de Roosendalers is van Marokkaanse komaf en zij vormen met bijna 20% de grootste groep onder de allochtonen. Hun werkloosheidscijfer is hoger dan het Roosendaalse gemiddelde. 8 procent heeft een uitkering, tegen 2,3 procent van de totale Roosendaalse bevolking. 1 procent van de Roosendalers van 12 jaar en ouder is verdachte van een misdrijf. Onder de Marokkaanse stedelingen is dat 3,8 procent, blijkt allemaal uit cijfers van 2010. De grafiek waarin Marokkanen alle misdaadlijstjes aanvoeren ten opzichte van autochtonen of andere buitenlandse bevolkingsgroepen, laat ik maar achterwege. Iedereen kent hem al.

Maken die Marokkanen dan een probleemwijk van de Westrand? Neuh, ook niet echt. Ze waren groepsgewijs wel eens vervelend op het (inmiddels ook gesloopte en iets verderop herbouwde) gemeentezwembad De Stok, dat aan de andere kant van de A17 net buiten de Westand ligt, maar net zo vaak speelden mijn vrienden en ik een potje basketbal tegen ze. Wonnen we meestal soepeltjes, die Mocro's waren altijd all show & no plan in hun 3-on-3 games tegen ons. En wij hadden een maat van twee meter in ons team. Kleine criminaliteit, daar waren ze wel goed in. Straatberovinkjes, winkeldiefstal, beetje dealen. De Shell aan de Burgemeester Freijterslaan, die de wijk doorsnijdt van centrum naar snelweg, is wel eens beroofd door gebivakmutste scootermocro's. Maar niets van Randstadproporties, en zeker niet genoeg om 's avonds niet over straat te durven in de wijk. Tijdens de kermis, ja, dan moest je de botsautotent mijden vanwege de testosteronmocro's. Maar op de kermis moest je net zo goed oppassen voor kampers uit de regio, die de schiettent en het muntenschuiven koloniseerden. Trainingspakken en Nike Air Max was de gemene deler voor beide groepen, profileringstechnisch.
De Roosendaalse kermis (na Tilburg de grootste van Brabant) brengt ook levendigheid in de wijk: hij loopt ieder jaar van de Markt via het Kadeplein de Westrand in. En jaarlijks op de tweede maandag na de Tour de France wordt de Draai van de Kaai door de Westrand verreden, het wielercriterium dat duizenden toeschouwers uit de hele regio trekt en dat elk jaar weer weet te verrassen met de boeking van de meest banale B-artiesten, voor in de feesttent op het Kadeplein. 'D'n Draai' - een waar begrip in de regio en een feestdag in de wijk.

Zelf heb ik een paar jaar folders gelopen in de Westrand. 500 adressen, elke dinsdag. Weinig nee/nee-stickers, toen. Kocht ik m'n eerste Walkman van - met auto reverse, jonguh! Beste stukje was altijd de Titus Brandsmastraat - beter bekend als de Gasstraat, naar het gasstation dat er vroeger achter lag. Het was het meest volkse straatje van mijn wijk, zowel qua bouw (kleine, dicht op elkaar gebouwde huisjes) als qua bewoners: bij goed weer zaten de vrouwen op plastic tuinstoelen voor de deur hun aardappelen te schillen. De mannen rommelden aan hun auto’s, fris pilsje binnen handbereik. Gesprekken met de buren galmden tussen de huizen. “Wè zèdde gij vroeg thuis vandoag, Piet!” - “Ja dè denk, Cor. ’k War d’r om vijf uur va’morrege al uit. Mag ut, jong?’ In 2011 is het straatje uit de wijk geamputeerd. Zonde. De omliggende woningen staan nog overeind. Die zijn wat groter, met voortuintjes.

Op wat latere leeftijd reed ik taxi, voor Taxibedrijf De Groen (reclamelink), een gerenommeerd familiebedrijf in Roosendaal, en kwam ik vaak achter de voordeur bij de vele verschillende wijkbewoners. Of nou ja, zij achter mijn passagiersdeur, maar het resultaat is hetzelfde: kennismaking. Deeltaxi naar de Roselaar of de bingo in de Black Horse, zorgtaxi met kankerpatiënten naar Daniël den Hoed in Rotterdam of de dialyse in Breda, dementerende oudjes naar de dagbehandeling op Wiekendael en (moeilijk opvoedbare) schoolkinderen door de hele West-Brabantse regio. En in het weekend de caféritten uit de kroeg of een enkele dubieuze dealer in de wijk. Je leert een stad en een wijk wel kennen, zo. gasstraatroosendaal.jpg De Westrand is een wijk die nog niet eens zo heel erg lang geleden - en de naam zegt het al - aan de rand van de stad lag. De showroom van Christiaan Liebau Tractoren herinnert nog aan de tijd dat Roosendaal ophield in de bocht bij de Freijterslaan. Huize St. Elisabeth, het klooster annex verzorgingshuis van de Franciscanesser nonnetjes, stond ooit vrij aan de Wouwseweg, die vroeger doorliep naar Wouw maar die al decennialang doodloopt tegen het knooppunt dat de A58 met de A17 verbindt. Aan die weg staan zowel 'gewone' jaren '30-woningen als forse donkerrode bakstenen villa's door elkaar heen (Fundaview). Daar vlak achter de Engelselaan, Canadeselaan, Schotselaan en Amerikalaan, boomrijke straten met warme houten woningen, een molen en wat bungalows van oudjes met een goed pensioen of eigen vermogen. Niet alles is portiekflats in de Westrand, en de portiekflats aan de Freijterslaan zijn in het afgelopen decennium juist grondig opgeknapt. Aan het einde van de straat, waar Roosendaal onder het snelwegviaduct ophoudt, staat sinds 2006 het fashion outletcentrum Rosada. Niet mooi, wel populair. In diezelfde hoek: het eerdergenoemde zwembad De Stok, een kartbaan, een indoor skydiving center, een squashcentrum, wat restaurants en een enorme sporthal. Oh, en een visvijver. Aan de centrumzijde van de Westrand krijgt Roosendaal - eindelijk - een hoger onderwijsinstelling: Avans Hogeschool vestigt zich aan de Oostelijke Havendijk.

Die goedlopende outlet zou volgens Jesse trouwens 'het stadshart leegtrekken', maar ook dat is juist in de afgelopen jaren omgebouwd van onooglijk parkeerterrein tot een ruim plein met een ondergrondse parkeergarage. Economisme, of stadsvernieuwing die het vertrek van Philips, het failliet van voetbalclub RBC (m'n vader rouwt) en de verdwenen Suikerunie moet opvangen met nieuwe aantrekkingskracht en daaruit voortvloeiende werkgelegenheid?

De Volkskrant ging ook in de Westrand kijken na Klavers problematische uitspraken over z'n geboortegrond. Ze vonden - oh verloedering - wat onkruid en wat afval. Maar rotzooi op straat en gedonder in de portiekjes komt niet van het ‘economisme’, dat komt van hangjongeren en die zijn in de Westrand meestal, maar niet uitsluitend van allochtone komaf. Tenzij uitkeringsafhankelijkheid, laaggeschooldheid en maatschappelijke onwil ook het gevolg van "economisme" zijn, is er vooral iets sociaal-cultureels aan de hand in de Westrand, niet iets economisch. Maar daar heeft Jesse Klaver het liever niet over, want dat is niet #ieder1 genoeg. wijk03.jpgVorige week schreef een andere Westrander al een reactie op Klaver in NRC. Mark van Ostaijen - een klasgenoot van m'n broertje op de basisschool - verpakte het wat afstandelijker en sociologischer, maar hij sloeg wel de spijker op de kop over de snotneus die zich met Obama vergelijkt:

"Ik ben ongeveer net zo oud als Klaver en ik had nog nooit van hem gehoord voordat hij in Nieuwspoort publiekelijk als Roosendaler en Westrander uit de kast kwam. Dat is opmerkelijk. Ter vergelijking, Barack Obama werkte in zijn Southside-jaren in Chicago als directeur van een Communities Project aan diverse projecten voor werkzoekenden, huurders en aankomend studenten. Als Klaver zich zo graag laat inspireren door Amerikaanse politici dan had hij er goed aan gedaan om eenzelfde vorm van engagement en identificatie met zijn wijk te tonen voordat de Westrand mocht figureren in zijn Haagse fulminatie tegen ‘economisme’. Als toenmalige medewijkbewoner vraag ik me af wat hij de afgelopen jaren zoal heeft gedaan om in die Westrand dat economisme af te wenden. Daar heb ik toen, en mijn familie nu, al die tijd weinig van gemerkt."

Jesse Klavers Roosendaalse 'West Side' is niet Obama's Southside. En de verteltechniek die hij voor zijn eigen campagne van de Amerikaanse president heeft afgekeken en gekopieerd, maakt van hem nog geen deelgenoot van Obama's levensverhaal. Het is eigenlijk best wel bespottelijk dat hij de Westrand, de Roosendaalse dommelwijk die sociaal een beetje onder het gemiddelde presteert maar waar je na zonsondergang rustig doorheen kunt fietsen, probeert te degraderen tot een slachtoffer van de globalisering, waar het zogenaamde economisme de levenslust blust. "Het is een goeie, leefbare wijk. Je moet de boel niet overdrijven, zeg ik altijd maar", aldus de slager in het onderstaande lolvlog. Maar ja. Jesse wil graag zetels op 15 maart. En die krijg je niet zonder hyperbolen.
Hier nog twee van die koddige provincievlogs: deel 1 en deel 2.

Reaguursels

Inloggen

In Roosendaal "stempt" 1 op de 5 oftwel circa 20% op de PVV maar in heel eigenlijk Nederland ook..! Ik snap de ophef daarover daarom helemaal niet

telelezer | 30-09-16 | 14:07

WirMachenMusik | 30-09-16 | 13:07
Op zich een mooi staaltje GL-omhoogvallen als je bedenkt dat hij niet zoals Tofik Dibi tegelijk én Marokkaan én homo is.

WirMachenMusik | 30-09-16 | 13:42

@ pluk-87 | 30-09-16 | 12:51

Ja, DAT Belgische roddelblaadje bedoelde ik dus..

Glandula magna | 30-09-16 | 13:21

"Jesse is zelf ook half Marokkaans. Bijna 5% van de Roosendalers is van Marokkaanse komaf. 8 Procent heeft een uitkering, tegen 2,3 procent van de totale Roosendaalse bevolking."
---
Ik vermoed even dat als Klaver niet meteen na het VMBO in de affirmative action afdeling van de NL-politiek was gestapt, hij nu ook werkloos zou zijn.

WirMachenMusik | 30-09-16 | 13:07

Desmoulins | 30-09-16 | 13:02

heb jij i.p.v. heeft u

Desmoulins | 30-09-16 | 13:05

pluk-87 | 30-09-16 | 12:51

Serieus NRC?
De krant die uitblinkt in selectieve verontwaardiging betreft Israel.
Wat een zwaktebod.

Desmoulins | 30-09-16 | 13:04

pluk-87 | 30-09-16 | 12:53

Ze hebben er altijd recht op gehad, daar verandert een versoberende maatregel van dit klote kabinet niets aan, en dat besefte zelfs Rutte en Samsom. Je kunt terugkomen op een eerder gemaakte afspraak, maar om zo een gemaakte afspraak te schenden geeft blijk van een totaal gebrek aan empathie en beschaving. Jij ziet geen nuances meer in jouw blinde haat jegens het uitkeringencircus. Jij bent zo hatelijk geworden dat jij zelfs van mening bent dat Holocaustslachtoffers ook de tering kunnen krijgen.
Terwijl wij juist doordat deze mensen zoveel geleden hebben deze afspraak hebben gemaakt. De facto heeft u nog minder beschaving in jouw kleine linkerteen dan de goedlachse landverrader Rutte.

Desmoulins | 30-09-16 | 13:02

-t*

pluk-87 | 30-09-16 | 12:53

@Desmoulins | 30-09-16 | 12:48
Nee, die mensen hadden er geen recht op dus dan moeten ze het ook niet krijgen van Sinterklaas Nederland. Ik vindt het sowieso bizar dat Nederland met geld strooit naar mensen overal op de wereld. Die tijd moet eens voorbij zijn.

pluk-87 | 30-09-16 | 12:53

@Desmoulins | 30-09-16 | 12:41
Ow dat bedoel je met 'kwalijke insinuaties'. Het zijn gewoon feiten, naïeveling.
@tipo | 30-09-16 | 12:27
Ik vindt het sowieso bizar dat wij geld aan personen in het rijke Israël moeten geven.
@tipo | 30-09-16 | 12:32
Dat GL een hele nare gevaarlijke partij is wil ik beamen.
@Glandula magna | 30-09-16 | 12:40
Oké, zo goed ben ik niet ingevoerd in die procedures maar ik geloof je. Maar met 'iedereen' bedoel ik de publieke opinie. Hier wordt nu gedaan alsof er niks aan de hand is, maar kijk naar bv NRC: www.nrc.nl/nieuws/2016/06/18/asscher-... & www.nrc.nl/nieuws/2016/07/13/asscher-...

pluk-87 | 30-09-16 | 12:51

pluk-87 | 30-09-16 | 12:11

Rationeel?
Nee, onmenselijk en ronduit dommig.
U gaat verder ook niet in op mijn vraag of u het terecht vindt dat dit met terugwerkende kracht voor Holocaustslachtoffers zou moeten gelden?
Ook de notie dat het uit uw zakken komt is ronduit lachwekkend.

Desmoulins | 30-09-16 | 12:48

pluk-87 | 30-09-16 | 12:11

Geen emotie. Ik baseer mijn reactie louter op jouw onnavolgbare, stompzinnige gelul inzake 7(!) Holocaustslachtoffers, droeftoeter.
Niet zo hypocriet zijn; kom er gewoon voor uit.
Jij geeft hier de indruk dat er sprake is van een of andere Joodse kongsi tussen Asscher en Holocaustslachtoffers.
Dat jij daar nu voor wegloopt en anderen beticht van door emotie gedreven reacties is behoorlijk triest.
Jij lult feitenvrij en dat is het enige feit dat ik kan opmaken uit jouw reacties.

Desmoulins | 30-09-16 | 12:41

@ pluk-87

Elk ander persoon? Want jij spreekt namens iedereen?

Één Belgisch roddelblaadje en een groepje Palestijnse terroristen dat er bovenop springt zijn tot nog toe je enige medestanders.

En er komt helemaal geen rechter aan te pas: De enige die opdracht kan geven tot strafvervolging van een minister is het presidium van de 2e kamer, in casu mevrouw Arib van Asschers' eigen PvdA.

Glandula magna | 30-09-16 | 12:40

@pluk-87 12:05
De rechter gaat niets zeggen, trol. De Tweede Kamer heeft tot 2x toe het kabinet gesteund in het ontzien van holocaustoverlevenden bij de toepassing van de kortingswet van AOW-ers in den vreemde. De Tweede Kamer gaat dus concluderen dat Asscher met medeweten en goedkeuring van de Kamer handelde en tevens in de geest van de wet.

Maar goed om te weten, dat achter het schoongewassen gezicht van de naar frisse zeep ruikende Jesse Klaver nog steeds een club schuilgaat waar bevel nog gewoon bevel is en waar holocaustoverlevenden de vijand zijn.

tipo | 30-09-16 | 12:32

@pluk-87 12:11
Jij vindt het dus goed, dat Groen Links over de rug van zeven holocaust-overlevenden een lijsttrekkersschap van Ascher probeert te dwarsbomen?

Je moreel kompas is stuk, knul. Laat hem repareren.

tipo | 30-09-16 | 12:27

@Desmoulins
Je zegt dat het bij mij heel diep zit. Je hebt nogal last van bias, aangezien je niet eens doorhebt hoe enorm emotioneel je reageert op mijn rationele standpunt.

@Desmoulins | 30-09-16 | 10:08
Rutte en Samsom zijn het er mee eens? En nu moet ik het dus ook maar goedkeuren? Misschien is het tijd om zelf na te gaan denken.
En welke 'kwalijke insinuaties' heb ik gedaan? Misschien verwar je in al je emotie 'kwalijke insinuaties' met feiten. Gebeurt wel vaker.

pluk-87 | 30-09-16 | 12:11

@Glandula magna | 30-09-16 | 09:13
Asscher heeft helemaal niets fout gedaan? Ow dan heeft elk ander persoon het verkeerd begrepen en alleen u goed. Oké we zullen zien wat de rechter zegt.

pluk-87 | 30-09-16 | 12:05

@Glandula magna | 30-09-16 | 09:13
Asscher heeft helemaal niets fout gedaan? Ow dan heeft elk ander persoon het verkeerd begrepen en alleen u goed. Oké we zullen zien wat de rechter zegt.

pluk-87 | 30-09-16 | 12:05

Fantastisch stuk, sterker: het beste stuk dat ik op GS las dit jaar - of waar dan ook in 'de' media.
Door het geram op Baudet, PVV et cetera begonnen Van Rossems/Nijmans stukken me nogal tegen te staan, maar hiermee revancheert hij zich voor een groot deel. Omdat het van empathie, nuance - jawel - en warmte getuigt. Omdat het ergens in is geworteld.

Wat de Obamarokkaan Klavertje drie betreft: deze jongen heeft geen enkele inhoud, geen fundament waarop zijn legehulzenretoriek is gebouwd. En wat doe je als je fundament noch inhoud hebt? Dan verzin je ze.
Links Nederland is vrij achterlijk - erfelijk dingetje - en slikt alles. Ik zal er dus niet van opkijken wanneer de ex-Didi-supporters en teleurgestelde Roemer-stemmers in maart massaal achter Snotneus aanlopen.

De Vrijlansier | 30-09-16 | 11:05

lekker wijf | 30-09-16 | 10:47

Daar is ie veel te simpel voor.
Uitbraken van containerbegrippen kan ie als geen ander, omhooggevallen VMBO'ertje.

Desmoulins | 30-09-16 | 10:53

Ik zap altijd subiet weg als ik die studentikoze blaaskaak Klaver op het scherm zie verschijnen. Echt zo'n theorie-mannetje is het, zo'n schrijftafelpoliticusje. Dat pedante geblabla, ik kan er niet tegen.

lekker wijf | 30-09-16 | 10:47

"Diep van binnen zijn we allemaal empathisch", zei Jesse in zijn Westrandspeech."

Diep van binnen zijn wij allemaal egocentrisch. Evolutionair zijn wij geprogrammeerd om onze eigen ik in leven te houden en voort te planten. Samen met ieder1 willen we graag zolang we er eigen voordeel uit kunnen halen. Kwestie van kansen inschatten. Denk je beter af te zijn #zonderieder1 dan laat je ze vallen als een baksteen. Volledige onbaatzuchtigheid bestaat niet.

Sunir | 30-09-16 | 10:31

@DebraCadabra | 29-09-16 | 21:33

Gebakken lucht is wat er in een heteluchtballon zit en bij Klaver is dat zijn ego. Als hij zijn giegel open doet ontsnapt er inderdaad gebakken lucht.

Als hij te vaak zijn giegel open doet en er teveel gebakken lucht ontsnapt crasht vroeg of laat de ballon en is zijn giga-ego ook weer voor even tot normale proporties teruggebracht.

Voor zolang als het duurt wat het proces herhaalt zich dan weer bij al dit soort narcisten.

Pieter V | 30-09-16 | 10:18

Bijzonder langdradig verhaal dat ik nog helemaal uitgelezen heb ook. Samenvatting: Klaver is geen Obama want Obama deed iets met 'wijkgericht werken'.
Denk dat Klaver daarmee wil vergelijken, maar met de van oudsher door jaren '60 radicalen geïnspireerde Obama, wiens mentoren variëren van hardline communisten tot radicale terreurzaaiers, volksmenners (Jesse Jackson, Jeremiah Wright, Saul Olinsky).
De vergelijking met Obama is een juiste als je het zo bekijkt: toen Obama aantrad, was ras amper een issue. Racisme is van alle tijden en zit in alle lagen van de bevolking - ongeacht kleur. Obama heeft echter ras weer een issue gemaakt. Vanaf dag 1 is hij de Amerikanen vermanend wezen toepreken en heeft allerlei sociale misfits handvaten gegeven om hun ongenoegen te uiten. Sociale en raciale tegenstellingen zijn wederom aangescherpt en het mantra is nu 'racisme in de politie', waarbij terroristische volkshitsers als BlackLivesMatter en New Black Panthers aansturen op een rassenoorlog. Elk schietincident wordt nu gemeten naar kleur, ongeacht het feit dat de meeste doden door politie vallen onder blanken. Feit is, dat als je aangehouden wordt door de politie in Amerika, het niet slim is om met vuurwapen in de hand uit de auto te stappen, zoals die ene meneer. En al helemaal niet om dan politiebevelen te negeren. Maar ja, BlackLivesMatter pleit dus ook voor 'politievrije wijken'. Hmm, wie handhaaft dan nog welke orde?
Maar ik dwaal af. Trek dit verhaal nu door naar dat gezwam van die amechtige snotneus zonder relevante werkervaring. Obama heeft ook geen relevante werkervaring. Hij heeft niets gepresteerd, studiegenoten vertelden van een lui figuur met radicale ideeën die vooral veel deed blowen. Toch is hij president. Moet Jesse dus ook wel lukken, denkt hij. En dus volgt hij het boekje 'Rules for Radicals' en gaat, net als Obama proberen te stoken, oude wonden open te rijten. Ineens is een wijk 'slachtoffer van globalisering', nog even en we horen hoe racisme 'in ons dna' zit. Hij mikt op degenen die zich eeuwig slachtoffer willen voelen, dit is zuurstof voor hen.
Kweek ongenoegen, maak van non-issues issues, zet de samenleving ondersteboven met bizarre concepten als gender-gerelateerde 'problemen', maak van taal een wapen, en straf dan een ieder die 'de verkeerde taal bezigt'. Breek de kapitalistische globalistische consumentistische patriarchie tot de grond toe af, en ga dan aan de slag met de ideale samenleving, zoals Klaver hem wil, en al die gekke wijven bij Ieder1. Voor jou, lezer, is geen plek gereserveerd in dat utopia, jij leest geenstijl, jij bent al fout. Maar het komt goed, Hillary opperde al over heropvoedingskampen dus in Nederland Regelland gaat dat vast helemaal goedkomen.
Ja, Klaver wil Obama zijn, en gaat zijn persoonlijke issues gebruiken om - zoals iedere rooie - ten strijde te trekken tegen ... vul maar in.

Rest In Privacy | 30-09-16 | 10:16

@pluk-87 | 30-09-16 | 02:29
Niemand in deze wereld wil aan uw zak komen.
Dat verklaart ook gelijk de frustratie.

Rest In Privacy | 30-09-16 | 10:10

@Piet Karbiet 30-9-16 09:36
Als je daarmee net zo'n parel aflevert als Nijman en daarbij ook nog even een politicus fileert krijg je vast wel een gastcolumn.

Von Mutzenbacher | 30-09-16 | 10:08

pluk-87 | 30-09-16 | 02:29

Uw zakken?
U bent werkelijk een leugenachtig, hypocriet mannetje.
Zelfs Rutte en Samsom vonden het korten van deze mensen te ver gaan. Met uw kwalijke insinuaties.

Desmoulins | 30-09-16 | 10:08

pluk-87 | 30-09-16 | 01:56

Het zit u wel diep.
Nog steeds dat geklaag over ''belastingcenten" richting Holocaust overlevenden, en dat kunnen er nooit meer veel zijn, na zoveel leed overwonnen te hebben. U wilt dus dat een zeer belachelijke maatregel ook met terugwerkende kracht voor deze mensen geldt? Ga u schamen. Zielig mannetje.

Desmoulins | 30-09-16 | 10:05

Ach, in Nijmegen was het ook pret x-tig jaar geleden, toen Vogelaar nog de wijken ging aanwijzen. In Nijmegen weet iedereen wel in welke wijk je beter niet jezelf van je brutaalste kant kan laten zien, namelijk in het Willemskwartier. Alle cijfers en lijstjes wezen dat ook uit. Toen dit werd dus besproken werd door de gemeenteraad stemde een meerderheid tegen. Het Willemskwartier heeft namelijk dezelfde postcode als de aangrenzende wijk Hazenkamp, waar het grootste deel van de gemeenteraad woont. Door van Willemskwartier een Vogelaarwijk te maken zou er het gevaar kunnen ontstaan dat de woningprijzen van Hazenkamp zouden gaan dalen.

Dus dan maar een andere wijk, in ieder geval met een andere postcode 'aangewezen' als probleemwijk. Dat is Hatert. Ook niet het lieverdje van de stad, maar zeker geen probleemwijk als een willekeurige andere wijk in de stad...: www.street-view-maps.nl/51.8125924,5.8...

Jos Tiebent | 30-09-16 | 09:43

Nou, dan ga ik ook maar eens wat opschrijven over mijn jeugd. In Amsterdam Noord, Zuid Oost, Garderen en de Transvaalbuurt. Gaat u er even goed voor zitten?

Piet Karbiet | 30-09-16 | 09:36

Jesse Klaver + vrije school + misplaatst activistische levenshouding = Groen Links

Ulle Ruttelflut | 30-09-16 | 09:15

@ pluk-87

Man.. Man.. Man.. Wat weet jij met alleen je linkerhand een hoop onzin te typen.

Asscher heeft helemaal niets fout gedaan en zeker geen ambtsmisdrijf gepleegd: In het Nederlands strafrecht wordt namelijk niet geoordeeld naar de letter, maar naar de geest van de wet. In het bestuursrecht komt dit principe tot uiting in de discretionaire bevoegdheid die een minister heeft om afwijkende besluiten te nemen daar waar strikte toepassing van de regels zou leiden tot situaties die strijdig zijn met de intentie van de wetgever.

Artikel 8a is bedoeld om fraude met aanvullende uitkeringen (dus niet de AOW) door mensen die buiten Nederland wonen te voorkomen. In het verleden werden die toeslagen namelijk volop aangevraagd door lichtgetintiërs die weer in de zandbak waren gaan wonen en daar over eigen vermogen beschikten zoals bijvoorbeeld een eigen huis, waardoor ze helemaal niet in aanmerking hoorden te komen. Omdat Nederland vaak geen inzage kreeg in de financiële gegevens van deze mensen werd de toeslag maar toegekend bij gebrek aan een weigeringsgrond.

Hoewel Nederland om politieke redenen een gekunsteld onderscheid maakt tussen Israël en de bezette gebieden doet Israël dit zelf niet en verstrekt zij desgevraagd de financiële gegevens van de betreffende inwoners. Dat deze gegevens volgens de Nederlandse interpretatie onrechtmatig verkregen zijn is geen probleem omdat in voorkomende gevallen toepassing van artikel 8a juist weer wel in de geest van de wet is. Nederland kan dus gewoon controleren of de aangevraagde toelages terecht zijn.

De mensen achter deze aangifte proberen deze wet nu te misbruiken voor politiek gewin als treiterwetje tegen mensen die hun niet welgevallig zijn. Dat is, ereschuld of niet, onverteerbaar en een grove schande. Deze personen zouden zelf vervolgd moeten worden wegens het doen van valse aangifte (het vermeende strafbare feit heeft immers niet plaatsgevonden en de opstellers hebben voldoende kennis van het recht om dat te weten), laster en misbruik van recht.

Glandula magna | 30-09-16 | 09:13

Ik heb kotsbeu van de term economisme.

Schoorsteenveger | 30-09-16 | 09:06

@Sceptic | 30-09-16 | 08:36
Die Oostblokkies zijn nu juist een gevolg van beleid waar Jesse zo'n voorstander van is: open grenzen en meer EU. Waar links tegen zegt te willen 'knokken', is ironisch genoeg vaak een gevolg van hun eigen keuzes. Keuzes verpakt in pakkende maar nietszeggende termen, zoals economisme of solidariteit.

atheïstisch stemvee | 30-09-16 | 08:52

Werkt Van Rossum tegenwoordig bij de Winkler Prins?

His Lordship | 30-09-16 | 08:50

Wellicht dat ze hem wel herkennen met zijn echte naam.

Ko Ranzig | 30-09-16 | 08:45

@atheïstisch stemvee | 30-09-16 | 08:34
Ik ben nu eenmaal een beroepsnaarling, moet je toch wel weten na al die jaren...

necrosis | 30-09-16 | 08:38

Geenstijl, kan aan mij liggen maar als je zegt dat Jesse geen gelijk heeft op het punt dat niemand geprofiteert, maar de oostblokkies. Dan geef je hem toch juist gelijk?

Sceptic | 30-09-16 | 08:36

@necrosis
Ja spot er maar weer mee. Ontzettende economist die je er bent!

atheïstisch stemvee | 30-09-16 | 08:34

@atheïstisch stemvee | 30-09-16 | 08:10
Natuurlijk, het is de schuld van de hele wereld behalve hemzelf.
Cry me a river, boehoeoe....

necrosis | 30-09-16 | 08:23

Nu snap ik waarom Jesse nooit een vervolgopleiding heeft weten af te maken. Dat komt door die fnuikende achterstelling. Wat weer een direct gevolg is van het economisme. En dat alleen maar omdat zijn wiegje in de verkeerde buurt stond. Goed dat hij zulke misstanden op de agenda zet.

atheïstisch stemvee | 30-09-16 | 08:10

Heh,fijn. Daarvoor is nu GeenStijl. Zo'n puber die toevallig lijsttrekker is, flink door het ijs laten zakken. Met duidelijke sfeertekening, die de sfeertekening van Jesje onderuit haalt. De obama van de lage landen. Sproetsh. De volgende stap is een vergelijking met god, of wellicht de mohammedaanse god. Is Jesje mohammedaan?

klanker | 30-09-16 | 08:05

boerk | 30-09-16 | 07:29
"Roosendaal heeft ook een mooie moskee, met een zij ingang met bord "vrouwen ingang". (Jaja iedereen gelijk in Islam!)"
Dat is dus geen Alevitische (Koerdische) moskee, waarbij vrouwen en mannen samen in 1 gebedsruimte zitten. Maar die wijvon vechten dan ook tegen IS en dergelijke. En niet in een boerka.

kloopindeslootjijook | 30-09-16 | 07:52

En het volgende topic kan weer vrolijk over het jorissen van Zwarte Piet en onze Nederlandse cultuur die toch verkloot is met de stelselmatige aanvallen vanuit links:
www.ad.nl/binnenland/kinderombudsman-z...
(Deel MMXXVIII)

de Voorzittert | 30-09-16 | 07:36

Misschien een domme vraag, maar waarom staat er B. Nijman onder het stukje terwijl hij altijd schrijft als Van Rossem?

necrosis | 30-09-16 | 07:35

Er wordt veel geld in Roosendaal gepompt om het (cosmetisch) leefbaar en aantrekkelijk te houden. Kost klauwen vol geld. Je zou bijna denken dat ze dat gaan compenseren met minder uitkering trekkers. Maar die straten met schotelflatjes en mercedes, daar wordt niet veel gedaan.
-
Roosendaal heeft ook een mooie moskee, met een zij ingang met bord "vrouwen ingang". (Jaja iedereen gelijk in Islam!)

boerk | 30-09-16 | 07:29

toetssteen | 30-09-16 | 01:12
"Geweldig toch die open grenzen en die MOE-landers die behalve belazerd werk leveren ook nog eens niets bijdragen via de meest vreemde constructies."
Het is alleen maar beter voor de elite, die er tijdelijk (totdat de markt is meebewogen) de nieuwe salarisnorm van heeft gemaakt en dan je dus niet meer terug. Jammer dat die VVD en D66 het wel hebben over een mooi Europa met open grenzen, maar de rommel die er van komt in eigen land, daar hebben ze het nooit over.

In Duitsland zitten de uitzendburo's handenwrijvend te wachten totdat het minimumloon verlaagd kan worden voor asielzoekers. Lekker goedkoop? Alleen maar meer marge voor de elite. En meer werkeloosheid voor niet asielzoekers. De vrije markt zou beter zijn voor iedereen. Maar dat is alleen zo zolang je het doel gewetensvol in de gaten houdt. Op deze manier dus niet, VVD. Ja daar kun niet bij achteroverleunen VVD.

kloopindeslootjijook | 30-09-16 | 07:22

-weggejorist-

Guust Kadaver | 30-09-16 | 06:53

-weggejorist-

Guust Kadaver | 30-09-16 | 06:52

Carrière politicus: niet meer, niet minder. Nu in Den Haag dus een klasje hoger op de deugladder. Meer niet

Guust Kadaver | 30-09-16 | 06:52

Kansloos nep jongetje van groenlinks waar de media verliefd op is en zo te zien geenstijl ook. Een hap warme wind is het wat een flutartikel.

GerMonster | 30-09-16 | 06:52

Klaver is een aandachtstrekker , hij had beter cabaretier kunnen worden , dan had hij nog veel meer onzin uit kunnen kramen.

alshetware | 30-09-16 | 05:30

-weggejorist-

Hemmenaar7 | 30-09-16 | 04:56

Ach ja, die Jesse, half Marokkaans, heel -genetisch bepaald- slachtoffer denken. Hé Jesse hèdde vandoag al 'n schup onder oewen hol gehad?

h.a.k. blok | 30-09-16 | 04:43

jesse Klaver, een outlaw met de verkeerde achternaam. once upon a time in the west zou zijn personage snel de film doen laten verlaten.Anno 2016 mensen! We zijn er toch wel eens klaar mee inmiddels wat het progressieve met name linkse gedachtegoed betreft?!

INH.30CL | 30-09-16 | 04:39

-weggejorist-

droomwerker | 30-09-16 | 02:49

@tipo | 29-09-16 | 23:43
'Eeuwige ereschuld die Nederland heeft'. Doe eens niet zo gek, ik doe niet mee aan dat soort zaken hoor. Ik heb helemaal geen schuld dus Asscher moet uit mijn zakken blijven.

pluk-87 | 30-09-16 | 02:29

@La Bailaora | 30-09-16 | 01:23
Desbetreffende Joden hadden dus geen recht op hetgeen Asscher hen had gegeven. Ergo; o.a. u en ik hebben dat betaald.

pluk-87 | 30-09-16 | 01:56

@La Bailaora | 30-09-16 | 01:23
Je hebt denk ik het deel gemist dat dit alles onrechtmatig was?

pluk-87 | 30-09-16 | 01:51

Ik heb Jesse Klaver ooit persoonlijk gevraagd of hij met 'economisme' niet bedoeld de Haagse neiging om uitsluitend voor korte termijn inkomstenverhoging te gaan. Omdat, zo legde ik hem uit, zijn verhaal helemaal niet over economie gaat, maar meer over financien. Daar kwam een totaal warrig antwoord op. Waaruit ik opmaakte dat hij werkelijk geen enkel idee heeft en uitsluitend probeert te appelleren aan het ongenoegen dat bij mensen leeft ten aanzien van financien/economie/managers/bankmensen. Populisme zeg maar.

Net als bij astrologie kun je het dan maar beter zo vaag mogelijk houden. Dat is wat 'economisme' is. Astrologie voor de linkse onderbuik. En het voelt heerlijk. Alles klopt weer.

van heinde en verre | 30-09-16 | 01:24

@Lewis | 30-09-16 | 00:13
Daar kunnen ze nog sgrijven.
In de randstad ook, maar dan in sliertjestaal.

miko | 30-09-16 | 01:24

@pluk-87 | 30-09-16 | 01:13
Wat heb jij gerookt? AOW is een omslagsysteem waar iedere ingezetene van Nederland recht op heeft, en dat door iedereen betaald wordt. Als ze al die tijd in Nederland hebben gewoond, en dat moet (je bouwt 2% per jaar op als je in Nederland woont), dan heb je ook meegedaan in de Nederlandse samenleving en AOW betaald voor anderen. Ze hebben dus gewoon hun geld betaald, en krijgen nu gewoon hun geld terug.

Het 'afnemen' van dat geld om welke reden dan ook is dus roof.

La Bailaora | 30-09-16 | 01:23

De Groen-linkser Rik Grashoff, toen wethouder in Delft, nu kamerlid van Groen-links was een van de veroorzakers van het debacle van de spoortunnel in Delft.
Als wethouder in Delft wenste hij geen adviezen van deskundigen in dergelijke mega-projecten.
Met als resultaat: Delft is bijna failliet, heeft torenhoge schulden.
Maar Grashoff, omdat hij, in eigen woorden wel eens een lening had afgesloten, vond zichzelf gekwalificeerd om dat miljarden-project te leiden.
Dat een partij met dit soort onbenullen, Klaver kiest als voorman verbaast me niets.
Dat Klaver zichzelf profileert als de nieuwe Obama is een logisch gevolg van het leven in een waanwereld.
Hij blaast zich op als een kogelvis, als het scharminkel zich opblaast, ziet het eruit als een geduchte strijder.

Jan Dribbel | 30-09-16 | 01:21

-weggejorist-

Meneer Rozenwater | 30-09-16 | 01:15

@toetssteen | 30-09-16 | 01:03
Waar heb je het allemaal over man. Asscher geeft op onrechtmatige wijze cadeautjes aan mede-Joden, achter mijn rug om én van mijn geld. Dat is een grove schande. Wat snap je daar niet aan? En wat boeit mij de bedragen? Als jij beroofd wordt van 5 euro terwijl je in de andere zak 20 had vind je de beroving dan ook niet meer erg?

pluk-87 | 30-09-16 | 01:13

breakingnews | 30-09-16 | 00:43
Jesse heeft vooral te melden dat hij een tweede Obama is.
Iemand met dergelijke waanideeen verdient slechts de keiharde werkelijkheid en hoon.
.
Een dwaas die zichzelf een Napoleon waant wordt opgesloten in een omheind verblijf in rustgevende bossen, ver weg van de bewoonde wereld. Jesse Obama Klaver mag zijn hoogmoedswaanzin ventileren bij de NPO...

appelvink | 30-09-16 | 01:12

kloopindeslootjijook | 30-09-16 | 00:34
Geweldig toch die open grenzen en die MOE-landers die behalve belazerd werk leveren ook nog eens niets bijdragen via de meest vreemde constructies.
Mijn broer, Roosendaal, heeft een bedrijf dat gelukkig nog heel goed rendeert. Hij weigert MOE-landers, slechte ervaringen. Lees hij kiest voor gedegen vakmensen. Dat levert hem zijn klanten namelijk op.
Is hij duurder? Ja...., maar uiteindelijk blijkt hij goedkoper te zijn.

Roosendaal, mwah, buitenaf is het prima wonen.

toetssteen | 30-09-16 | 01:12

@ B. Nijman
'Straatberovinkjes, winkeldiefstal, beetje dealen. De Shell aan de Burgemeester Freijterslaan, die de wijk doorsnijdt van centrum naar snelweg, is wel eens beroofd door gebivakmutste scootermocro's.

Je noemt dit even tussen neus en lippen door als zijnde een normale gang van zaken. Als mij dit overkomt, sla ik die mocro's hun kaak doormidden.

hoogstetijd | 30-09-16 | 01:05

pluk-87 | 29-09-16 | 23:39
Man bij elkaar gaat het zo ongeveer over 150 euro max per maand, kan Asscher makkelijk betalen, maar laten we wel wezen, het gaat om een paar mensen en over een pluisje in de wind! Als dat het echte probleem zou zijn, man dan zouden mijn inkomsten niet zo meer dan gehalveerd worden!
Of meent u in uw onbenul dat we het betalen aan het bijhouden van de plantsoenen?

toetssteen | 30-09-16 | 01:03

Jesse Klaver: buikspreekpop.

bisbisbis | 30-09-16 | 01:02

Framing is de nieuwe waarheid.

bisbisbis | 30-09-16 | 00:57

Ach ja, een quote eruit pakken en in een bepaalde context neerzetten kunnen we allemaal. Dat doet ook Jesse Klaver waarschijnlijk regelmatig, maar dat gebeurt hier ook door de heer B. Nijman. Ik ben niet links, en al zeker geen groenlinks-stemmer, maar om daarmee direct het hele betoog van deze Jesse inzake economisme of hoe het hij ook noemt af te serveren is ook niet helemaal terecht denk ik.

Hij heeft namelijk gelijk met zijn punt daarin, dat bij alles inmiddels de economische meetlat zwaarder telt dan bijvoorbeeld de morele, of eventueel de sociale. Dat blijkt uit alles en is gemakkelijk te onderbouwen.

Dus laten we de beste knul niet omdat hij "links" is afserveren op wat onhandige moves, maar ook eens kijken wat hij wellicht wel te melden heeft.

breakingnews | 30-09-16 | 00:43

Lewis | 30-09-16 | 00:13
Ja, Brabanders hè, Vrije onafhankelijke denkers. Geleuve nie alles.

Graaf van Egmont | 30-09-16 | 00:38

Je suis Roosendaal

Dr. Frambozenjam | 30-09-16 | 00:37

Lewis | 30-09-16 | 00:30
Ik probeer mijn stadsgenoot Bart alleen advies te geven.

Dr. Frambozenjam | 30-09-16 | 00:35

Tja, Roosendaal en armoede... Het beroerde is dat tegenwoordig het hebben van een baan niet wil zeggen dat je uit de armoede bent. Er zijn steeds meer werkende armen of mensen die niet veel meer kunnen met hun salaris dan de vaste lasten betalen.
In 2007 waren dat er 281.000, in 1990 148.000. Dus dat zullen er nu tegende 350.000 zijn. En dat zijn dus geen luie bankzitters, zoals de VVD denkt. Dat zijn gewoon urendraaiers met een minimum loon maar met vaste lasten die maar oplopen en oplopen en oplopen. Sommige mensen werken 60-70 uur per week om nog rond te kunnen komen. De echte rafels, degenen die voor een paar euro in slachterijen of in de tuinbouw werken, durft niet te praten, dus daar weten helemaal niets van.

Om niet arm te zijn moet je een 40 uur baan hebben op redelijk nivo met wat zekerheid. Er zijn steeds minder banen die dat hebben, En dan moet het ook allemaal nog meer en meer flexibeler van de VVD. En dat terwijl onze grootouders met 1 salaris wel een heel gezin konden onderhouden. We gaan dus steeds meer betalen voor hetzelfde.
Tijd is gekomen dat Henk en Ingrid weer een beetje moeten mogen gaan mee profiteren. Anders krijg je die economie nooit op gang.

kloopindeslootjijook | 30-09-16 | 00:34

Jezus Jesse, als je dát een probleemwijk noemt, dan moet je eens bij mij op de koffie komen!

nemoj me jebat | 30-09-16 | 00:33

@Dr. Frambozenjam | 30-09-16 | 00:28
Hé vriend, wazjou probleem.

Lewis | 30-09-16 | 00:30

Ik zou voor een ander stopwoord kiezen in de titel.
Ooit gebruikte ik deze stopwoord in een ruzie, vervolgens kreeg ik te horen; ik ben je vriend niet.

Dr. Frambozenjam | 30-09-16 | 00:28

Ik kom niet uit Roosendaal maar vind het wel een mooi stuk proza van van Rossem.

knutsel | 30-09-16 | 00:26

Intussen is die Roosendaler de etalagepop voor een uiterst verderfelijke politiek (de anti-westerse, neo-feodale VN-Agenda 21/2030).

ben kokhals | 30-09-16 | 00:16

@Graaf van Egmont | 30-09-16 | 00:08
Dan hoor jij bij de andere helft.
Sowieso veel reaguurders uit Brabant, trouwens.

Lewis | 30-09-16 | 00:13

Lewis | 30-09-16 | 00:05
Nee, ik kom uit Eindhoven. Eigenlijk het rijke gedeelte van Brabant

Graaf van Egmont | 30-09-16 | 00:08

Trouwens wat mij opvalt is de straatbenaming in Roosendaal: Wat ging er in dit rijtje mis?
Engelselaan, Canadeselaan, Schotselaan en Amerikalaan?

Graaf van Egmont | 30-09-16 | 00:05

@RenoWurreld | 29-09-16 | 23:57
Nou nou, het halve roze leger lijkt zijn roots in Roosendaal te hebben!

Lewis | 30-09-16 | 00:05

tipo | 29-09-16 | 23:55
Het is toch bekend dat geheel links zonder uitzondering jodenhaters zijn. Iedere keer weer, keren ze zich tegen de politiek van Israël ten faveure van een stel terroristen die weigeren hun doodscultuur op te geven. Dat Ascher links is geeft daarbij echt te denken.

Graaf van Egmont | 29-09-16 | 23:59

Leuk stukkie, vooral omdat ik zelf uit Roosendaal kom.
Verder is groen links gewoon kut natuurlijk.

RenoWurreld | 29-09-16 | 23:57

Lewis | 29-09-16 | 23:51
Je zal maar lijsttrekker worden en je hele vroegere, huidige en toekomstige leventje blijkt gespind. Gewoon een imago opbouwen, een facade, als een willekeurige popster. Dan ben je heel sneu bezig en je gaat dat niet lang trekken. Er is teveel niet echt, vals en namaak. En daar hebben we al teveel sneue types van in Nederland.

Graaf van Egmont | 29-09-16 | 23:56

@Graaf van Egmont 23:45
Okay, maar als het doel echt is om de regels altijd toe te passen, waarom dan als eerste de regel die holocaustoverlevers treft? Van alle regels die niet toegepast worden, in de EU, in Nederland, in de gemeente, waarom dan enkel die regel wel met het zwaarste middel mogelijk nastreven voor 7 holocaust slachtoffers in de buurt van Israel?

Dan is Groen Links toch duidelijk tegen Joden, of ben ik nu gek? Herinner me nu ook weer dat Groen-Links-kamerlid die Netanyahu weigerde te ontmoeten. Die partij is dus doordrenkt met Jodenhaat. Terwijl Joden waarschijnlijk de teleprompter uitgevonden hebben!

tipo | 29-09-16 | 23:55

@ITEACHYOU | 29-09-16 | 22:34
Dát is nou jammer.

Lewis | 29-09-16 | 23:53

@Vogelbeest | 29-09-16 | 21:40
Een kansloze lul? In deze tijden vol kortzichtigheid stormt Klaver de komende maanden zo op 15, 20, misschien wel meer zetels af, dat ziet een kind.
En gezeik? Niet alleen is dit gewoon weer een prachtig, persoonlijk verhaal van Van R..., eh, van Bart Nijman, het is ook een fantastische en geloofwaardige manier om stellige uitspraken van Klaver, die door het overgrote deel van de media telkens weer voor zoete koek worden geslikt, te weerleggen. En om Klaver, die heus wel potentie heeft, een spiegel voor te houden. Goedkope oneliners en sentimentele uitspraken moeten getoetst en waar nodig aan het licht worden gebracht, en dat doet Van Rossem met dit epistel op een indrukwekkende, overtuigende manier.

Lewis | 29-09-16 | 23:51

Goed verhaal! Eindelijk wat nuance in de discussie. Niet alles is kudt of geweldig, maar meer zozo.

-=PyP=- | 29-09-16 | 23:49

DebraCadabra | 29-09-16 | 23:24
tipo | 29-09-16 | 23:37
Dus waar hebben we het over? Ik ben trouwens toch tegen dat regels van het spel gaan veranderen terwijl het spel nog loopt. De overheid is daar een kei in.
Waarom krijg je wel AOW in Marokko, Turkije en Israël, maar niet als je in een Nederzetting woont. Dan geef je toch op dat je in Palestina woont? Zal je zien, wordt je AOW verdubbeld.

Graaf van Egmont | 29-09-16 | 23:45

@Jan Dribbel | 29-09-16 | 23:43
Want als je 29 bent heb je nog nooit gewerkt?

pluk-87 | 29-09-16 | 23:45

Oh, en de Henk Knuvers School ligt nu plat- mooie kale vlakte aan het einde van de gasstraat

T-Bone-RSD | 29-09-16 | 23:44

Goed geschreven stuk. En die Jesse klaver is zo meelijwekkend . Obama uit braboland die doet alsof ie street is.... Zo als wij in Rotterdam zeggen.. Het was niks het is niks en het zal ook nooit iets worden

Goatboy2014 | 29-09-16 | 23:44

pluk-87 | 29-09-16 | 23:39
Jij betaalt nog geen eens belasting.

Jan Dribbel | 29-09-16 | 23:43

@miko | 29-09-16 | 23:42
Veel Brabantser dan Roosendaal wordt het niet hoor. Op al het uitheemse gespuis na dan.

pluk-87 | 29-09-16 | 23:43

@pluk-87 23:35
Ook Rutte en Timmermans staan achter het besluit om 7 holocaustoverlevenden (en 4 andere personen die er in de buurt wonen) te ontzien van een algemene maatregel, omdat die te pijnlijk is en tegen de ons verplichte barmhartigheid ingaat. Ik ben geen fan van Rutte of Timmermans, geloof me, maar hier doen zij het enige rechtvaardige. Het heeft niets met nationaliteit of loyaliteit te maken en alles met een eeuwige ereschuld als Nederland aan hen die extreem onbarmhartig getroffen zijn.

tipo | 29-09-16 | 23:43

Mooi stukkie van een oude Westrander!

Zelf ben ik ook opgegroeid in de Westrand. Ik kwam Jesse klaver op jonge leeftijd al wel tegen in de wijk. Toen vond ik het trouwens al een heeel naar mannetje. Zijn basisschool heette toen de Rudolf Steiner school

T-Bone-RSD | 29-09-16 | 23:43

Eigenlijk heeft Jesse wel gelijk. Ik MOEST ook wel eens naar Roosendaal. nee,... daar word je niet vrolijk van.Maar goed heel zeeland is kut.

miko | 29-09-16 | 23:42

Filmpje gekeken. Allemaal Braboneger imitators.

keestelpro | 29-09-16 | 23:42

@appelvink | 29-09-16 | 22:47
Jawel,..
' Dat weet Aleid Wolfsen (PvdA) van Utrecht, burgemeester Cornelis van Gouda (PvdA) (die ineens met vervroegd pensioen gaat wat natuurlijk niks te maken heeft met zijn buitenhuisjes in Ghana) en nu ook burgemeester Jacobs van Helmond (CDA). Heel Helmond (Limburg) is in principe een Vogelaarwijk, maar in de wijk Binnenstad-Oost is sprake van een snoeiharde straatoorlog. '
www.geenstijl.nl/mt/archieven/2011/07/...

miko | 29-09-16 | 23:40

@tipo | 29-09-16 | 23:37
Als Asscher dat zielig vond, had hij dat uit zijn eigen zak moeten betalen, niet van mijn geld achter mijn rug om.

pluk-87 | 29-09-16 | 23:39

@Graaf van Egmont 23:18
De hele zaak draait om 7 tot 11 AOW-uitkeringen aan Israeliers die ergens wonen dat niet helemaal meer Israel is. 7 van die 11 AOW-ers zijn boven de 90 jaar oud en holocaust-overlevers. Dat is alles.

In die zaak wordt nu het zwaarste middel ingezet tegen Asscher. een middel dat sinds het jaar 1900 niet is ingezet. En Groen Links heeft die zaak aangespannen, althans: 2 van de 3 opdrachtgevers van de aanklacht zijn actieve Groen Links-leden op verkiesbare plekken.

tipo | 29-09-16 | 23:37

@Merkelfapper | 29-09-16 | 23:23
Ik vind niet dat wij Nederlandse regels moeten 'verbuigen' om Joden in Israël ons geld te geven.

@tipo | 29-09-16 | 23:10
Allemaal niet relevant. Asscher heeft het volk waar hij loyaal aan is, op onrechtmatige wijze geld gegeven dat van Nederlanders was.

Ik vind dat iedereen die een andere loyaliteit als Nederland heeft, niet in de NL politiek thuis hoort. Geldt ook voor de Kuzu's van dit land.

pluk-87 | 29-09-16 | 23:35

Leuk om het ware verhaal te lezen, hoe Jesse Obama Klaver de boel belazert om stemmen te trekken.
.
Een VMBO-onbenul ziet zichzelf als grootheid, een snotneus presenteert zichzelf als de POTNetherlands, de Redder uit Roozendaal. Mwoehahaha
.
Tip voor deze Jesse Obama: probeer eens een ander dichtgevouwen knuistje in te studeren voor je spreekbeurten. En ga eens naar een kapper, die haren voor je ogen doen je lijken op het paard van de vroegere schillenboer dat niet in staat is verder te kijken dan twee huizen verderop.

appelvink | 29-09-16 | 23:33

Jesse staat voor alles wat fout is. Kortom: Jesse is een (productie)fout!

Uw Psychiater | 29-09-16 | 23:32

@ tipo | 29-09-16 | 22:56

Bedankt, ik zal er morgen eens dieper in duiken. Als dit echt doorgezet wordt en kans van slagen lijkt te hebben hoop ik trouwens dat er iemand een demonstratie of wat dan ook tegen opzet.

Merkelfapper | 29-09-16 | 23:32

Nieuwe columnist confirmed.
Welkom Nijman.

keestelpro | 29-09-16 | 23:31

Oh, de derde verantwoordelijke voor het pesten van holocaustoverlevenden is Frank van Vliet. Jawel: Ook al een kaalkopje van Groen Links: delft.groenlinks.nl/mensen/frank-van-...

zie: www.nrc.nl/nieuws/2016/09/29/asscher-...

Dat NRC-artikel is geschreven door Leonie van Nierop, jawel ook van Groen Links.

Jesse Klaver blijkt een mooie posterboy voor Jodenhaters. Heel Groen Links zit achter het geld van holocaustoverlevers aan tot in Israel en verder. Echt heel ziek.

tipo | 29-09-16 | 23:30

Vanavond weer wat geleerd: ik lees hier dat Jesse Klaver 50% Marokkaans is. Niet dat dat mij wat uitmaakt, in tegendeel, maar ik kijk nu wel met een ietwat andere blik naar zijn politieke stellingnames...

Reykjavik | 29-09-16 | 23:28

Beetje lang verhaal, Nijman. Maar goed & mooi geschreven. En boeiend genoeg om helemaal uit te lezen.

Peter Emile | 29-09-16 | 23:26

@Graaf van Egmont,

Het gaat om 50 man, volgens de staatspropaganda. Laten het er 500 zijn. En dan gaat het nog om een DEEL van de uitkering. Echt 'klein bier'.

DebraCadabra | 29-09-16 | 23:24

pluk-87 | 29-09-16 | 23:04

Dus jij vindt het terrecht dat van alle keren dat een ambtenaar een regeltje verbuigt er juist in dit geval een zaak van gemaakt wordt?

Gvd als er 1 voorbeeldcasus is die laat zien dat regels af en toe gebogen moeten kunnen worden is dit het toch wel zeker?

Merkelfapper | 29-09-16 | 23:23

appelvink [29-09-16] 22:47
Running gag hier op geenstijl zowel in de topics als in de reaguursels;)

brughslurph | 29-09-16 | 23:20

Ok uitprinten dit topic, 30.000x kopieren en huis-aan-huis flyeren bij elk Roosendaals huishouden. Zij lezen nou eenmaal van papier ipv online... Opdat er bij TK2017 verkiezingen 0 stemmen voor GroenLinks uit Roosendaal komen. Geinig.

de Voorzittert | 29-09-16 | 23:19

tipo | 29-09-16 | 23:10
Mijn vraag zou zijn hoeveel holocaust overlevenden hebben we het over. En hoeveel AOW-ers die in 1946, 1947, 1948, 1949 en 1950 zijn geboren? Kijk, van mij mogen ze hoor, ik vind dat je de AOW niet moet politiseren, maar doe het dan op de juiste gronden en noem niet elke Israëli een holocaust overlevende.

Graaf van Egmont | 29-09-16 | 23:18

Mijn vader kwam uit Roosendaal. Gezin met 10 kinderen. Ik ben er ooit, in mijn jeugd, twee keer geweest - op bezoek bij een tante, zijn oudste zus. Geweldig mens; gezellig, vol humor, en een vrolijk soort cynisme.
De laatste keer was in 1962, of daaromtrent. Niet lang daarna overleed ze.

Ik vond het een beetje deprimerende boel, dat Roosendaal. Toen.
Maar er woonden toen tenminste nog uitsluitend Nederlanders. Of Brabanders, zo u wilt.

Peter Emile | 29-09-16 | 23:16

Lekker onderuit in mij stoel liggen genieten. Thanx!

toetssteen | 29-09-16 | 23:13

@tipo

Tja, Joden haters. Goh, Nederland met zijn eigen erfenis van Jodenhaters, een van meest enthousiaste leveranciers van SS-ers, Joden jagers. Dan mag Asscher wel zo zijn banden hebben met het oude volk, een beetje coulance met holocaust overlevers en hun kinderen - hoe kun je daar mee zitten? Als dat je focus is dan heb je best wel een rare bril op. Nou ja, dat vind ik dan.

DebraCadabra | 29-09-16 | 23:12

@pluk-87 23:04
Korten op de AOW van holocaustoverlevers is not done. Ook niet als ze een twijfelachtige bouwvergunning hebben. Einde betoog. Als je dat niet snapt, dan ben je geen mens.

tipo | 29-09-16 | 23:10

@tipo | 29-09-16 | 21:41
Proberen te bestelen? Bestudeer die casus nog eens goed, je hebt het klaarblijkelijk niet begrepen.

Asscher had mede-Joden een cadeautje gegeven van Nederlands belastinggeld. Nu gebeurt dit wel vaker, maar dit maal was het onrechtmatig. Dat is zeer kwalijk, cadeautjes geven aan de mensen waar hij loyaal aan is doet hij maar uit zijn eigen zak, niet sneaky van mijn geld.

pluk-87 | 29-09-16 | 23:04

Die vlogs zijn inderdaad koddig. Wel leuk. Typische mensen ook.
Zoals bakker Hassan die al 30 jaar in NL woont (zegt ie zelf), maar alleen over brood kan praten en geen antwoord kan geven op een vraag dat niet met brood te maken heeft.
Of kantine mevrouw die het over rotzooi en die BUITENLANDERS heeft, maar die zachtjes het standaard PVV schaam excuus fluistert "er zijn ook goeie".
Of de buurtwerker die de vraag "komen er nou alleen maar Marokkanen hier?" omzeilt door te antwoorden "er zijn wel 22 verschillende nationaliteiten hier" en dat als iets positiefs ziet.

Ik vraag me daarnaast af of Jesse Klaver misschien geen verband ziet in het winkelcentrumpje dat NUL Nederlandse ondernemers kent, de rest van de demografie van die wijk en de algemene overlast die er is.

Rest In Privacy | 29-09-16 | 22:55

-weggejorist-

pluk-87 | 29-09-16 | 22:53

Geografisch klopt het verhaal

poldergeiz | 29-09-16 | 22:51

Leuk om te lezen, als mede Roosendaler. Ik moet wel zeggen dat er niqab's te vinden zijn in de wijk.

Wat ik enorm wil onderschrijven is de onbekendheid van kneusje Klaver in zogenaamd 'zijn' Roosendaal. Want evenals Mark van Ostaijen en van Rossem, had ook ik nog nooit van Jesse Klaver gehoord, terwijl hij van mijn leeftijd is. In een relatief kleine plaats als dit ken je iedereen van betekenis in jouw leeftijdscategorie. Ook niemand van mijn vrienden had ooit van hem gehoord. Slechts één iemand die ik erover heb gesproken kende hem, en dat was toevallig familie van Klaver.

Dus deze nep messias gebruikt de plaats waar hij geruisloos is opgegroeid puur voor politiek gewin. Het is niet iemand die zich inzette voor zijn stadje en de deur van het buurthuis plat liep om al zijn nieuwe ideeën te kunnen verwezenlijken, maar een stille marxistische bastaard die nu omhoog gevallen is.

pluk-87 | 29-09-16 | 22:50

brughslurph | 29-09-16 | 21:53
Helmond ligt NIET in Limburg, heeft er nooit gelegen en zal er nooit liggen. Voor u iemand corrigeert dubbelcheck de feiten!

appelvink | 29-09-16 | 22:47

Wat zullen de Roosendalers, ervan uitgaande dat zij massaal hun (ex)plaatsgenoot steunen, vinden van het feit dat Jesse Klaver (GroenLinks) heel Roosendaal vol wil zetten met windmolens (klimaatminaretten) zoals het klimafaat het betaamt.

ProAsfalt | 29-09-16 | 22:42

@ tipo | 29-09-16 | 21:41

Ah, ik zag er iets over op TPO, en ging er al vanuit dat het of uit de gutmensch- of uit de lichtgetintte hoek moest komen. Fijn om te weten dat m'n onderbuik me weer niet in de steek laat.

Niet dat het echt moeilijk raden is natuurlijk als iemand besluit om juist over dit onderwerp iemand aan te klagen ipv alle andere mogelijke onderwerpen waarop ambtenaren aangeklaagd zouden kunnen worden.

Merkelfapper | 29-09-16 | 22:41

De arrogantie! Alsof Jessy zich iets gelegen laat aan gewone doorsnee mensen als een Bart Nijman. U, meneertje Nijman had, als het aan Jessy had gelegen, niet eens in die wijk mogen wonen. Wat zeg ik? U had niet eens mogen bestaan! Als Jessy het voor zijn Obamaneske verkiezingscircus nodig vindt om opgegroeid te zijn in een achterbuurt, dan is dat zo. Dan kan hij de nuance van een medebewoner missen als kiespijn.

Jonkheer Wttewaall | 29-09-16 | 22:38

LOL zag in vlog deel 1 een buurthuis. "Het huis van de Westrand".
Ik dacht eerst aan "Het huis van Bewaring"

Rest In Privacy | 29-09-16 | 22:37

Vraag, is het echt zo kut in Roosendaal en Bergen op Zoom. Qua kansenjeugd en buurthuis. Allemaal een soort mini 010-Gaza-Zuid, 020-Gaza-West? Dat is dan toch wel een beetje schrikken, zeg. Maar ja, als Ede (fucking Gristendorp!) al kansenproblemen heeft...

DebraCadabra | 29-09-16 | 22:37

Politici liegen niet. Klaver wel.

Treurgrond | 29-09-16 | 22:34

Betaalt

ITEACHYOU | 29-09-16 | 22:34

Krijg je per woord betaald? De wereld is veranderd. Wij zijn stil blijven staan.

ITEACHYOU | 29-09-16 | 22:33

Ich bin ein Roosendaler. Mooi stuk.

Bata4 | 29-09-16 | 22:28

Maar waar staat die traumaminaret nu?

Conan de Rabarber | 29-09-16 | 22:26

Ik heb in Roosendaal gewoond en na westrand heb je ook kalsdonk en de kroeven, waar onze werkloze mede nederlanders daar oververtegenwoordigd zijn. Ook een stuk van wijk langdonk is zeer crimineel. Laatst nog in de krant gestaan. Roosendaal.. niet echt iets om trots op te zijn.

jatheïst | 29-09-16 | 22:18

Leuk stukje. Toont de overbodigheid van het hardhandig mediaal gepushte fenomeen Jesse Klaver aan.

Rest In Privacy | 29-09-16 | 22:16

Jesse Klaver komt er vandaan, maar verder is er inderdaad weinig mis met Roosendaal.

Stijlicoon | 29-09-16 | 22:16

Mooi stuk. Maar parels voor de zwijnen als ik sommige comments hierboven zo lees.

shakermaker | 29-09-16 | 22:14

Het enige wat Roosendaal mist is een beetje historie. Verder is er niet zoveel mis met de stad. Jesse Klaver vind ik eng.

krabbegat | 29-09-16 | 22:08

Ach de Groene Khmer praat wel meer peop, niet te zwaar aan tillen.
.
Wat dacht je Bart? Ik laat me niet weer Maarten noemen?! :)

Veni_Vidi_Vici | 29-09-16 | 22:08

-weggejorist-

Helder Groentje | 29-09-16 | 22:07

Mooi geschreven. Er is zelfs om de toon gedacht. Dat schijnt gek genoeg heel belangrijk te zijn in debatten over de inhoud. Als dit stuk niet geschikt is voor de safe spaces van GL, weet ik het ook niet meer. Als je dit onder een pseudoniem naar de Volkskrant had gestuurd, werd het geplaatst.

Doper | 29-09-16 | 22:05

Wat een lang stuk zeg! Maar ja, wanneer je er vol van bent en je kent het, tja... maar toch heel anders dan die Klaver beweert. Bergen retoriek en weinig werkelijke waarheidsvinding!

Jan, Leiden | 29-09-16 | 22:03

Nijman kent de huisjes en de mensen. Klaver overvalt ze niet.

Hartgrond | 29-09-16 | 22:02

J. Klaver alias V.M.B.Obama.

Memek | 29-09-16 | 22:00

leuk stukje.

pendajo | 29-09-16 | 22:00

-weggejorist-

W. Eldenkend | 29-09-16 | 21:57

Tja Roosendaal blijft een afvoerputje vergeleken met Bergen op Zoom ;)

Straus in da House | 29-09-16 | 21:55

Jesse Klaver, toch knap hoe ze zulk compleet irrationeel, uit de duim gezogen en polariserend gezever als zijnde iets positiefs voor het voetlicht weten te brengen. De hedendaagse Leni Riefenstahl werkt blijkbaar voor Groenlinks.

Professor Superhirn | 29-09-16 | 21:53

BurgerSpionageNummer [29-09-16] 21:45
Helmond ligt toch echt in Limburg;)

brughslurph | 29-09-16 | 21:53

Korte inhoud:
Jesse Klaver is politicus.
Jesse Klaver heeft gelogen.
.
Ik val van mijn stoel.

Huupke | 29-09-16 | 21:49

Je kunt Jesse Klaver dus wel uit de achterstandswijk halen, maar hoe haal de achterstand uit Jesse Klaver?

Joffri | 29-09-16 | 21:48

Nijman. Goed stuk.

Masturwasbeert | 29-09-16 | 21:46

Het is dat Brabant al Helmond als afvoerputje heeft, anders was Roosendaal dat geweest. En verder is het belangrijk Roosendaal niet te verwarren met Rozendaal; dat is een gemeente die wel zijn eigen broek kan ophouden. En snel stemmen kan tellen.

BurgerSpionageNummer | 29-09-16 | 21:45

Groen Links heeft een raadslid in Hilversum, M.H.A Remmers, die Asscher aanklaagt, omdat die holocaust-overlevenden in Israel niet heeft gekort op de AOW. Ze hadden namelijk een onduidelijke bouwvergunning. www.article1collective.org/nl/2016/09...

Dat is Groen Links: Je overleeft de holocaust en als je dan 90 jaar oud bent, dan nog proberen ze je te bestelen. Ziek man.

tipo | 29-09-16 | 21:41

Wat een gezeik over een kansloze lul van groenlinks.

Zie liever iets positiefs over het Forum voor Democratie. Die willen in ieder geval bindende referenda.

Vogelbeest | 29-09-16 | 21:40

Maarten van Rossem schijnt Jesse ook een enorme flapdrol te vinden.

brughslurph | 29-09-16 | 21:40

Zit van Rossem in een identiteitscrisis?

overVecht | 29-09-16 | 21:37

Dus, als ik het goed begrijp, zijn er wél verschillen te vinden tussen Obama en Klaver?
Knap onderzoekswerk!

Siegmar | 29-09-16 | 21:34

Pff, errug lang verhaal om aan te geven dat Jesse #jesuisObama Klaver een hoop lucht is. Gebakken, heet, whatever. Maar die was er toch al aan het uitlopen?

DebraCadabra | 29-09-16 | 21:33

Kon het wat korter?

SwipeHerman | 29-09-16 | 21:32

Voor het lezen vond ik Jesse een onmetelijke flapdrol en nu nog steeds. Toch bedankt voor de moeite!

Bert Konterman | 29-09-16 | 21:30

Kom ook eens in Bergen op Zoom kijken! Een schitterende historische binnenstad (helft leegstand) en buitenwijken vol schotels, pinguïns en zwarte Golfjes.

Eduardo- | 29-09-16 | 21:30

Oftewel: Jesse Klaver is opgegroeid in een doorsnee, uit de grond gestampte, naoorlogse wijk waar half Nederland vol mee staat. Zo'n wijk waar je na 5-en een kanon kunt afsteken en waar een paar slippende autobanden meteen tot schrikreacties leidt.

Maar ja, als je maar lang genoeg tussen de bakfietsyuppen van GroenLinks verkeert, voelt dat al snel aan als de zelfkant van de samenleving.

Skorzeny2017 | 29-09-16 | 21:24

Brabant. Goed bier.

Bram van Ojik | 29-09-16 | 21:23

Noem mijzelf nu met gerust hart een Roosendaalkenner. Hometown van turkenhater en eliteracist Jesse Kotsbeu.

RickTheDick | 29-09-16 | 21:22

-weggejorist-

Apollinisch | 29-09-16 | 21:17

mooi.. terugkoppen.

larie | 29-09-16 | 21:16

Veel tekst om te zeggen dat Jesse een rare copycat is die zijn verhaal niet geleefd heeft.

Mesmer | 29-09-16 | 21:15

Misschien naast spellingscontrole toch ook een 4-ogen beleid introduceren bij GS? Jullie beginnen de taal-, typ- en spelfouten bij NU.nl toch echt te overtreffen.

- EDIT: Met welgemeende excuses allemaal gecorrigeerd -

metzonderzijwieltjes | 29-09-16 | 21:14

Jesse Klaver is een hoax.

centre pompidoe | 29-09-16 | 21:13

-weggejorist-

Joris Klam | 29-09-16 | 21:12

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl