Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Het GeenPeil referendum is een geweldig idee

D-Day! Vandaag is een historische dag voor de Nederlandse democratie. Om 10.00 uur Haagse tijd maakt de Kiesraad via een openbare zitting in Nieuwspoort officieel bekend hoeveel handtekeningen GeenPeil heeft opgehaald. We hadden er minstens 300.000 nodig. We trokken er digitaal 451.666 binnen. Analoog waarschijnlijk nog enkele tienduizenden. Dus we gaan er van uit dat we de marge ruimschoots gehaald hebben, en dat betekent dat de Kiesraad bekend maakt dat er in het komende half jaar een landelijk referendum gehouden gaat worden over de vraag of Nederland een associatieverdrag van de Europese Unie met Oekraïne wenselijk acht, ja ofte nee. Omdat er een heleboel onzin & aannames over dit referendum rondgebazuind wordt, hebben we hieronder alvast een handige FAQ voor demense en demedia voor u opgesteld. Op elke vraag een antwoord!

Het associatieverdrag is een verkeerd onderwerp
Dit is een veelgehoorde opmerking uit de mond van vertegenwoordigers van bijna alle politieke partijen. Maar dat is dus niet aan hen om te bepalen. Als iemand - in dit geval GeenPeil - met de Wet raadgevend referendum in handen besluit dat er een referendum over onderwerp X moet komen, en we halen daar vervolgens bijna een half miljoen handtekeningen voor op, dan is het kennelijk best een goed onderwerp. Bovendien heeft GeenPeil vanaf het begin gezegd dat het ons niet om het associatieverdrag zelf te doen is, maar om de bredere, achterliggende wens om de noodklok te luiden over het ondemocratische gehalte van de Europese uitbreidingsdrang. Bijna 500.000 mensen onderschrijven die doelstelling.

Burgers zijn te slecht geïnformeerd over het associatieverdrag om te stemmen Het tweede meest gehoorde "verwijt" aan het adres van ons, uw peilloze hoeders der democratie. Maar als we met deze slappe handschoen in ons gezicht gemept wordt, keren we de andere wang toe en vragen wij op onze beurt: geef zelf eens drie onderbouwde argumenten, aan de hand van het verkiezingsprogramma van de partij van uw keuze, waarom u op deze partij gestemd heeft bij de laatste verkiezingen? Dan blijken veel kiezers toch hoofdzakelijk te stemmen op onderbuik, basisprincipes, loze beloftes en/of kortzichtige posterslogans, en daarmee is ons punt gemaakt: je hoeft het honderden pagina's tellende verdrag niet van buiten te kennen om te weten of je voor of tegen bent. In een democratie tellen alle stemmen even zwaar - of dat zou althans zo moeten zijn. Verder hebben we alle steekhoudende argumenten tegen de valse suggestie dat de kiezer te dom of te ongeïnformeerd is voor een referendum al besproken in dit topic met de base name 'democratie is echt een fucking simpel principe'.

Een referendum is geen goed middel, want het trekt alleen ontevreden tegenstemmers naar de stembus
Deze opmerking is deels terecht, aangezien het GeenPeil-referendum een afgedwongen correctiemoment is dat de standaard vierjarige cyclus van inspraak in onze vaderlandse democratie doorbreekt met een tussentijds thermometermoment. Dat kan er voor zorgen dat mensen het niet als een inspraakmiddel zullen gebruiken, maar als een gesel om de regering mee te straffen voor wanbeleid, slecht luisteren en gebroken beloftes. De oplossing om te voorkomen dat een referendum een strafmiddel wordt, is simpel: door vaker referenda te houden, zowel lokaal & regionaal als over grote landelijke of Europese onderwerpen, krijgt het referendum vanzelf een meer democratische (en minder reactionaire) lading. Zie ook: het succesmodel van Zwitersland.

'Als de meerderheid tegenstemt en de regering de uitslag vervolgens naast zich neerlegt, wordt iedereen woedend!'
Dit is een letterlijke quote van een gepikeerd Kamerlid wiens naam wij hier niet zullen noemen, maar hij is van een kleingristelijke partij en zijn naam is een term uit de zeilsport. In principe schetste hij hiermee de te verwachten situatie: ±65% stemt straks tegen het associatieverdrag, het kabinet zal die uitslag lekker puh toch negeren, en iedereen zal vervolgens in woede ontsteken over het Tweede Grote ReferendumVerraad sinds het Grondwetreferendum van 2005. Het Kamerlid in kwestie suggereerde met zijn opmerking dat deze woede dan de schuld van GeenStijl GeenPeil is, maar dat is pertinent onwaar: GeenPeil heeft binnen de letter van de wet op volstrekt legitieme wijze een raadgevend referendum afgedwongen. Als Rutte er straks onverhoopt voor kiest om de door het volk gegeven raad naast zich neer te leggen, is het zijn schuld, niet die van GeenPeil, als iedereen boos wordt op een volksvertegenwoordiging die zowel het ‘volk’ als de ‘vertegenwoordiging’ moedwillig uit de eigen taakomschrijving sloopt.

Het referendum is tijd- en geldverspilling, want er zullen niet genoeg mensen komen stemmen
Het GeenPeil-referendum heeft 30% opkomst nodig om een geldige uitslag te genereren. Dat is hoog. In aantallen kiezers hebben we het over ongeveer 4 miljoen mensen die uit hun stoel moeten komen om te gaan stemmen. Ter vergelijk: voor de Europese verkiezingen van 2014 kwam slechts 37,3 procent van de kiesgerechtigden opdagen. Voor het Grondwetreferendum van 2005 was de opkomst echter 63,3 procent. GeenPeil gaat dus vol goede moed een opkomstcampagne voeren. Wij denken dat genoeg mensen het belangrijk vinden om hun stem te laten horen over de malaise waarin de Europese democratie zich bevindt. De suggestie van geldverspilling is bovendien het meest stompzinnige argument tegen een referendum: ten eerste mag je eigen democratie best wat kosten, en ten tweede verdwijnt er onder de huidige omstandigheden een veelvoud van de 30 miljoen die een referendum kost in de zakken van Griekenland, Oekraïne en Brussel zelf zonder dat er ooit een eurofiel klaagt dat de EU te duur is.

GeenPeil wil Brussel slopen! GeenPeil haat Oekraïne! GeenPeil wil Rutte pesten! Nee. Nee. Nee. Alle drie niet waar. GeenPeil wil maar 1 ding: meer inspraak in de (Europese) democratie. Dat is letterlijk vanaf het allereerste GeenPeil-topic de insteek geweest: "Het doel is bovenal om meer inspraak op de democratische besluitvorming in Nederland af te dwingen, en daarmee duidelijk te laten horen dat we beter gehoord willen worden."

GeenPeil signaleert namelijk een groeiende verwijdering tussen burger en Binnenhof, omdat het landsbestuur te weinig moeite doet om mandaat onder het electoraat te verwerven, te weinig moeite doet om het volk te informeren over grote besluiten, te ondoordacht met grote (Europese) beslissingen omgaat, en zich bovenal te weinig bewust lijkt te zijn van het feit dat zij het mandaat en het vertrouwen hebben gekregen om Nederland namens ons allen te besturen, niet om met die macht aan de haal te gaan om beslissingen te nemen waar een meerderheid niet achter staat - en nog minder om daarover te liegen. GeenPeil wil een referendum, in een poging om het systeem van binnenuit te restaureren. Voordat het huis van de democratie voorgoed in elkaar dondert.

gpflyerfrontbannersize.png Dus dan krijgen we dat ook.

Reaguursels

Inloggen

Beetje jammer dat je mailadres nu niet linea rectanaal wordt verwijderd zoals beloofd vooraf..

Rectanaal | 14-10-15 | 21:42

-weggejorist en opgerot-

caerul | 14-10-15 | 21:12

Proficiat Geenpeil!
Ik ga zeker stemmen. Een democratische plicht.
Ik stem tegen Europa!

FCDenBosch | 14-10-15 | 20:02

Waren er overigens ook andere EU verdragen dan het Ukraine verdrag die aanleiding hadden kunnen zijn voor het afswingen van een referendum?

devil13 | 14-10-15 | 19:40

Dus de foutmarge was uiteindelijk tussen de 6 en 10% ergens? Dat is nog best netjes, zeker als je ziet dat er idioten waren die expres probeerden de boel te fucken.

Well done iedereen! Dank aan GS voor het starten van deze campagne en het geld er in te steken, dank aan alle vrijwilligers voor het werven van zieltjes; en dank aan iedereen die getekend heeft! :D

Liroy | 14-10-15 | 18:14

kijk toch hoe het enge mannetje Jesse Klaver probert om Wilders af te kraken en daardoor tijd te winnen tot aan de lunch en zo meer bekend te worden.. Bah! eng mannetje

telelezer | 14-10-15 | 12:33

"Het GeenPeil-referendum heeft 30% opkomst nodig"

Zeer spijtig maar dat gaan jullie niet halen. Degenen die 'voor' zijn weten dat straks en zullen om die reden geen stem uitbrengen. En mede vanwege die reden gaat die 30% niet gehaald worden. Campagne voeren tot je een ons weegt...

bwest | 14-10-15 | 12:23

Kijk GS,
Jullie hebben geschiedenis geschreven, je hebt zelfs Dow Jones news wire gehaald!

AMSTERDAM--The Netherlands will hold a referendum next year on a landmark European Union trade deal with Ukraine after pressure from euroskeptic campaigners.
The Dutch Electoral Council on Wednesday said campaigners had amassed more than 400,000 valid signatures, above the minimum of 300,000 needed to launch a referendum. The vote, which will be the first to take place under a new referendum law that came into force earlier this year, will take place within six months. The referendum question has yet to be decided.

The referendum requires a minimum turnout of 30% to be valid but isn't binding. However, it would oblige the Dutch government to reconsider the so-called Association Agreement between the EU and Ukraine, which the Netherlands has already ratified.
It is unclear how the vote will affect the trade pact, which has been at the heart of EU policy toward Kiev and is fiercely opposed by Russia.

A senior EU official said the treaty would come into full effect on Jan. 1 as planned despite the Dutch referendum under a so-called temporary application. Only if the Ukraine agreement is rejected by Dutch voters would EU governments then have to discuss with Ukraine how to respond.

Campaigners who called for the referendum, including news website GeenStijl, say the vote will enable Dutch voters to have a bigger say in European affairs. "The Association Treaty with Ukraine, which has led to deteriorating relations between the West and Russia, is only an instrument to address a wider problem: the democratic deficit of the European Union," campaigners said on their website.

(END) Dow Jones Newswires
October 14, 2015 06:02 ET (10:02 GMT)
© 2015 Dow Jones & Company, Inc.

Maya de Blij | 14-10-15 | 12:14

@Alt: houd je bek over "vreemd bloed" lees je geschiedenis boeken eens over Blut und Heimat. Je kan best een discussie voeren over een enorme stortvloed van immigranten, uiteindelijk een belasting op de armen in Nederland, zonder van dit soort achterlijke, domme uitspraken. Flikker op!

RondeHoef | 14-10-15 | 11:53

-weggejorist-

Alt | 14-10-15 | 11:46

-weggejorist en opgerot-

Alt | 14-10-15 | 11:40

Hoezo: burgers zijn slecht geinformeerd over het verdrag. De burgers zijn helemaal niet geinformeerd. De burger wordt nergens over geinformeerd. De burger wordt ginformeerd als er verkiezingen zijn en andere zaken die het circus Rutte kwijt wil. Moet het, omdat de burger toch wat wil weten, dan wordt de info zwart gemaakt. Is dat democratie. Dacht het niet.

Rest In Privacy | 14-10-15 | 11:33

Eigenlijk moeten we een referendum afdwingen waarbij we eisen om een 'dwingend referendum' in de toekomst. Uitvoeren wat het volk beslist! Moet je eens zien hoeveel mensen gaan stemmen, en hoe vaak! Lekker van achter je PC-tje.

Democratuur | 14-10-15 | 11:02

Enige nadeel is dat we nu nog een half jaar 3 Geenpeil topics per dag krijgen.

Roeieber | 14-10-15 | 11:02

Pas die teller aan!!!!
472.000!

Democratuur | 14-10-15 | 10:59

Ik hoorde toch ook echt iets over 'atoomverdrag' of 'atoomagentschap' in zijn bewoording... :/

Democratuur | 14-10-15 | 10:58

Probleem wat de huidige politici hebben ze noemen zich volksvertegenwoordiging en al vele jaren is het een clubje dat in relatieve eenvoud zijn plannen kon doordrukken naar "het volk", nu met dit referendum is er iets geschapen dat ze niet meer in de hand hebben en waar "het volk" zijn zegje over kan doen en boezemt angst in en das het probleem, hun veilige wereldje is op de kop gezet.

Umberto die trotzoni | 14-10-15 | 10:56

@daytripper | 14-10-15 | 10:41

Ik zie dit juist als een enorme kans voor het NEE-kamp. Meer en meer is zichtbaar dat het JA-kamp niet volledig informeert, informatie manipuleert. Deze is helemaal makkelijk, het verdrag is gelardeerd met woorden als "militaire". Het veelvuldig gebruik valt zelfs op als je het stuk scannend leest. En dus kun je steeds maar weet politici vragen waarom er zoveel militaire afspraken staan in een "handelsverdrag". Waarom dit verdrag dan niet gewoon een militairsamenwerkingsverdrag heet. Waarom militaire activiteiten zo belangrijk zijn voor de EU.
.
De uitdaging voor het referendum is bereik, niet inhoud. Zodra je wegen hebt om informatie te verspreiden wint het NEE-kamp. Dit verdrag zit heel vreemd in elkaar, argumentatie zit slecht in elkaar. Mensen zullen dit herkennen.

Parel van het Zuiden | 14-10-15 | 10:56

" Burgers zijn te slecht geïnformeerd over het associatieverdrag om te stemmen"

Een schone taak voor Geenstijl Van Rossem!! : ARTIkEl 4
uitwerpen boven Nederland. En uitleg voor de minder bedeelden waarom we belazert worden!

daytripper | 14-10-15 | 10:46

MarcS | 14-10-15 | 09:36

Uiteindelijk kunnen het *kuch*.. "soundbites" worden , maar de meeste hebben geen idee waar ze over lullen met hun "handelsverdrag" omdat men niet even de eerste pagina leest van dat verdrag.
Feynman wees er weken geleden al op dat het veel meer is dan een handelsverdrag en men zal eerst moeten begrijpen waarom een verdrag met Oekraine niet goed is.
De Volkskrant belazert op dit moment weer hun volk door niet te vermelden dat het ook over militaire samenwerking gaat: www.volkskrant.nl/buitenland/genoeg-ge...

daytripper | 14-10-15 | 10:41

-weggejorist-

roodborstje1 | 14-10-15 | 10:41

@kweethetooknietbeter | 14-10-15 | 10:33

Dom is ie niet.
Hij strooit ze toch maar allemaal zand in de ogen, deze omhooggevallen MBO'er.

Desmoulins | 14-10-15 | 10:36

Yeeeeeesssssssss!!!!!1

Gen. Maximus | 14-10-15 | 10:34

@Desmoulins | 14-10-15 | 10:28
Onwetend ventje? Dom ventje!

Rest In Privacy | 14-10-15 | 10:33

kweethetooknietbeter | 14-10-15 | 10:28

Van de ... 8.000 die we moesten opnemen van de EU?

Mensen gefeliciteerd, LEVE de ware Democratie!

Democratuur | 14-10-15 | 10:31

Klaver: ''Of zijn we soms de lessen van Fortuyn vergeten.''

Hij zegt het gewoon zonder schaamte.

Desmoulins | 14-10-15 | 10:31

@kweethetooknietbeter | 14-10-15 | 10:19

Volgens snotaap Klaver kunnen we de instroom aan, en volgens Klaver hebben wij in het verleden zelfs een grotere instroom gehad, namelijk 80.00 en we zitten nu pas op de helft dus we kunnen er nog makkelijk 40.000 bij hebben...
Daarbij zijn deze vluchtelingen op de vlucht voor oorlog en geweld, volgens de leugenaar van Groen-Links.

Groen-Links en haar bezopen aanhang zijn een gevaar voor Nederland. Wat een miezerig, onwetend ventje is het toch ook.
Zijn passief-agressieve houding is het toonbeeld van de gefeminiseerde man.

Desmoulins | 14-10-15 | 10:28

Op dit moment 36.000 'vluchtelingen' in de opvang, aldus Snotneus.

Rest In Privacy | 14-10-15 | 10:28

BRAVO+GESCHIEDENIS+HUILIEHUILEPECHIE=:)

Melfs | 14-10-15 | 10:25

-weggejorist-

Cruelleke | 14-10-15 | 10:21

Pechtold ook nog in een goede stemming. Nog wel...

Rest In Privacy | 14-10-15 | 10:20

Rutte komt lachend de Plenaire Zaal binnen. Hij heeft het nieuws nog niet gehoord, vermoed ik! :D

Rest In Privacy | 14-10-15 | 10:19

Hulde en applaus.
We did it!

Overigens valt de EU niet te restaureren.
Ik dacht dat een aantal jaren terug nog; een paar stappen terug om later weer stappen vooruit te kunnen maken. Echter is de EU een vijand van democratie, soevereiniteit en de natiestaat en laten ze geen moment onbenut om de homogeniteit op vrijwel alle niveaus kapot te maken.

Pro Europa dus tegen de EU.

Desmoulins | 14-10-15 | 10:18

YES

Kamervraag | 14-10-15 | 10:16

De Gristelijke partijen zullen wel blij zijn dat die 666 op het einde nu weg is...

Frambozen Yoghurt | 14-10-15 | 10:13

Gefeliciteerd! Een ware feestdag voor de democratie!

Meeroever | 14-10-15 | 10:12

Gefeliciteerd Geenstijl en everyone else!!!!

Methylfenidaat | 14-10-15 | 10:11

Gefeliciteerd allen!

Rest In Privacy | 14-10-15 | 10:11

90,6% geldig !!

Piet Karbiet | 14-10-15 | 10:09

JAAAAAAAAAAAAAAAAAAA

Hedge_it | 14-10-15 | 10:09

Nou nou nou??? Nieuwspoort bij mij nog op zwart.

JeWeetToch!? | 14-10-15 | 10:07

Volgende referendum: oktober met een K of een C....

Frambozen Yoghurt | 14-10-15 | 10:04

Even voor de duidelijkheid.
.
Als er onder de burgerij voldoende animo zou zijn om de EU te slopen, dan is er niets mis met de EU slopen.
.
Ik vind dat wel het meest trieste tegenargument wat opgeworpen kan worden. De EU is niet een boven de democratie verheven middel. Dat de politiek heeft geprobeerd de EU wel als zodanig te behandelen is precies het centrale probleem.
.
Het zegt ook wat over het democratisch gehalte van de persoon die zo'n argument opwerpt. Democratie mag alleen wanneer ik me kan vinden in het onderwerp en de uitslag. Selectieve democratie, en dus automatisch selectieve dictatuur.
.
Het zegt ook wat over het vertrouwen in eigen mening en argumentatie daarbij. Men denkt dus dat men mensen niet zal kunnen overtuigen hun standpunt te volgen. Op zich niet vreemd, het verhaal is boterzacht en los van het antidemocratisch gehalte van de EU kunnen we dagelijk aanschouwen hoe dramatisch de "oplossingen" van de EU in de praktijk uitpakken.
.
Overtuigen, blootstaan aan kritiek als dit niet goed gaat, verantwoording kunnen afleggen aan de bevolking over elk besluit. Dit zijn allemaal essentiele onderdelen van het politieke handwerk in een democratie. Het gegeven dat onze politici hun vak niet beheersen is geen tegenargument voor een referendum. Het is een argument om die politici decharge te geven.
.
En u mag ook best weten. De EU is sowieso geen onvermijdelijkheid, geen onwrikbaar gegeven, of enige weg. Het is een resultante van politiek keuzes, keuzes die ten alle tijden gewoon kunnen worden teruggedraait. Dat weten politici ook, daarom wordt oppositie verketterd. Pure angst voor een eventueel terugkeren op hun schreden.
.
Ik zou politici ook nog even willen voorhouden. Weest u blij met zo'n referendum. In zake de EU is er voor Europese burgers alle aanleiding om op een veel definitiever manier met u af te rekenen. Count your blessings.

Parel van het Zuiden | 14-10-15 | 10:04

@jdeboer01 09:26: Mensen die meer vertrouwen hebben in de politici dan in hun medeburgers zullen doorgaans tegen een referendum zijn. En dat zijn er ontzettend veel. Wie de gewone kranten leest en zijn of haar informatie uit het NOS-journaal haalt kan ook haast niet tot een andere conclusie komen.

Ik dacht er vroeger zelf ook zo over. Tot ik me meer in achtergronden van het nieuws ging verdiepen (en niet alleen op GS). Mijn vertrouwen in het vermogen van de burgers om goede beslissingen te nemen is daardoor slechts een beetje toegenomen. Maar mijn vertrouwen in politici is verdwenen. Het ontbeert ze aan de nodige kennis en kunde, laten zich net als de burgers verkeerd informeren, en als ze een keer een goede adviseur hebben dan negeren ze die want "ik ben hier degene die de eindbeslissingen neemt". En hun persoonlijke doelen staan haaks op de belangen van het land.

Muxje | 14-10-15 | 10:00

Update graag!!!!

Nuchternederland | 14-10-15 | 10:00

Zo helder geschreven...

AUB... maak van GeenPeil onze virtuele politieke partij, zetels zijn niet nodig. Afdwingen wel. Als dit professioneel wordt opgepakt, met een dagelijkse stelling/vote over een onderwerp (ons 'advies') en op z'n tijd een referendum afdwingen bij belangrijke issues. We kunnen geschiedenis schrijven en de schijn aanpakken, de dictatuur uit de democratie slopen.

Kan ik mijn nickname tenminste opheffen.

Democratuur | 14-10-15 | 09:58

@Lupuslupus | 14-10-15 | 09:28
Goed punt, echter dat weergeeft mijn vertrouwen in 'onze' overheid..

Boris die Sauertopf | 14-10-15 | 09:58

@Lupuslupus | 14-10-15 | 09:48
Eh, het verdrag is er al sinds juni 2014....
www.europa-nu.nl/id/vjeveyp2hkjv/vrijh...
1 januari 2016 treedt het verdrag met Georgië en Moldavië in werking.

necrosis | 14-10-15 | 09:57

Er is trouwens toch ook nog zoiets als het burger-initiatief, of hoe dat ook heten mag. Is daar niet iets mee te doen?

Rest In Privacy | 14-10-15 | 09:56

Wat doen we eigenlijk met de handtekeningen als alles is goedgekeurd? Kunnen we die niet laten afleveren bij Miezerig Mannetje? Iedere doos met handtekeningen los verzenden.

je suis bier | 14-10-15 | 09:53

Kunnen we ook een referendum uitschrijven om Bert van Oostveen en Danny Blind te doen wieberen? Machtsgeilheid slaat niet alleen in de politiek toe maar nu ook bij de KNVB.

Hypno2050 | 14-10-15 | 09:50

Zit kereltje al aan de Prozac?
Ik hoop dat het hem dun door de broek loopt....

necrosis | 14-10-15 | 09:49

Idee om misschien de live uitzending van de Kiesraad in Nieuwpoort te embedden? www.nieuwspoort.nl/live/

satuka | 14-10-15 | 09:49

@baron von 8zilinder | 14-10-15 | 09:41
Ja u hebt het verkeerd. I.v.m. het referendum staat het verdrag in de ijskast. Het moet unaniem geratificeerd worden en dat kan Nederland dus niet i.v.m. met het referendum.

Lupuslupus | 14-10-15 | 09:48

dus na het lauwe bier van gisteren over een kwartier aan de champagne.. yeah !

(c)ZWITSUL | 14-10-15 | 09:45

@baron von 8zilinder Dankzij het referendum kan dat officieel dus nog niet, maar de EU is gonna EU dus ze zijn natuurlijk alvast begonnen (en not amused)

Dima Beeline | 14-10-15 | 09:45

De knipmes houding van Rutte naar Merkel wat betreft de asielinstroom zou wel eens het wisselgeld kunnen zijn dat Rutte moet betalen om een (onverwacht,maar electoraal slimme zet)positief meegaande houding te laten zien door de uitslag niet naast zich neer te leggen als nieuwe voorzitter van de EU.Na een half jaar mag er toch weer een andere EU sokpop het verdrag in iets gewijzigde vorm (remember 2005!)toch doordrukken.
Maar dat wil niet zeggen dat we daarom geen referendum moeten houden.. en zeker niet dat we na een afwijzing van ratificatie weer vertrouwen in de VVD en PvdA kunnen hebben bij de volgende verkiezingen.

deraderendraaien | 14-10-15 | 09:44

Kunnen we dit ook doen met dat TTIP gedoe wat ze ons door de strot willen schuiven?

Dima Beeline | 14-10-15 | 09:44

Overigens; straks Plenair debat met om 10:15 het debat over de Europese Top van 15-16 oktober 2015, dus Mark Rutte zal niet aanwezig zijn op het GP/GS-HQ, maar het zal mij benieuwen welke sprekers GeenPeil zal gaan feliciteren met het behaalde resultaat. Geert Wilders zal dat ongetwijfeld wel gaan doen, vermoed ik zo. En dan ben ik zeer benieuwd naar hoe Mark Rutte daar op gaat reageren.

Rest In Privacy | 14-10-15 | 09:42

Zo meteen om 10 uur HIERRRRR kijken voor de livestream van de presentatie:
www.nieuwspoort.nl/live/

Error 404 | 14-10-15 | 09:41

Als we pas in Januari naar de stembus mogen om voor/tegen het verdrag te stemmen is dat redelijk zinloos. De wet treedt volgens mij automatisch in op 1 Januari 2016. Of heb ik het verkeerd?

baron von 8zilinder | 14-10-15 | 09:41

Iedereen wordt boos op Wilders als hij zegt dat we een nepparlement hebben. Maar wat is de praktijk? We mogen 1 keer in de vier jaar de leden van tweede kamer kiezen. Er wordt gekozen op basis van verkiezingsprogramma's en beloften, maar omdat geen enkele partij de meerderheid haalt, kan niemand dit waarmaken.
Vervolgens komen er een paar mensen bij elkaar, timmeren een regeerakkoord in elkaar en NIET direct gekozen ministers bepalen wat wij wel en niet mogen en vooral wat we moet afdragen.
De direct gekozen tweedekamer leden veranderen in ja knikkende zombies.
Nederlandse democratie wat een feest.

Dutch_Holland | 14-10-15 | 09:41

Volgende keer graag een bindend referendum
Geen cent meer naar griekenland
Geen naheffingen naar brussel
stop sociale zekerheid voor niet EU-burgers
vluchtelingen alleen nog steunen in eigen regio
geen TTIP CETA whatever
invoering echte democratie in de EU of er uit.

Vogelbeest | 14-10-15 | 09:41

@Thunderbird | 14-10-15 | 09:36
Ho Ho .....

Het feit dat een wet (zijn ze allemaal overigens) referendabel is zegt nog niet dat het ook gaat gebeuren. Maar ALS, doe ze dan maar even samen, dan krijgen we gemakkelijk genoeg mensen op de been.

MarcS | 14-10-15 | 09:40

Deze FAQ hoog in de panelen houden!

zevensprong | 14-10-15 | 09:39

@kweethetooknietbeter | 14-10-15 | 09:27
Natuurlijk *niet!* Dat zou nog eens raar zijn als Rutte nu al ergens is waardoor je de uitslag al kunt zien aankomen. Hij komt overigen alleen als er niet genoeg stemmen zijn. Om lachend aan te geven dat wij een stel sukkels zijn.

Bijna, Bijna ..... het is net als Sinterklaas vroeger. Dat je met nat gekamde haartjes klaar zat om te ontdekken of je mooie presentjes had gekregen.

MarcS | 14-10-15 | 09:38

Beetje tendentieus: " GeenPeil wil Brussel slopen! GeenPeil haat Oekraïne! GeenPeil wil Rutte pesten!
Nee. Nee. Nee. Alle drie niet waar."
Wel een beetje waar natuurlijk, over Brussel en Rutte. Hoop ik.

Nuchternederland | 14-10-15 | 09:37

Eurofielen zien dit anders; die hebben er geen enkel probleem mee om voor hun plannen vele miljarden stuk te gooien aan een corrupt en land.
Reden: Het is niet hun geld.
Dat de familie Biden er steenrijk van wordt weten ze niet.

Piet Karbiet | 14-10-15 | 09:37

Heb ik nu goed begrepen dat we ook een EU referendum gaan regelen? Waar kan ik tekenen?

JeWeetToch!? | 14-10-15 | 09:37

Ik sta stijf van de stress man!
Ik moet er niet aan denken dat mijn handtekening afgekeurd is.

lustkapper | 14-10-15 | 09:36

We mogen ook gaan stemmen over pedofilie. Raarr, over zo'n onderwerp dan weer wel een referendum. Dit land is ziek.
PvdA VVD GroenLinks en De extremistische Turkenpartij Denknl van Kuzu en Özturk zijn natuurlijk helemaal voor kindhuwelijken en het faciliteren van pedofilie.
We zullen dit nooit vergeten. Van de Turken en vieze linkse extremisten va de linkse partijen had ik dit wel verwacht, maar van de VVD? en partij die toch fatsoenlijk behoort te zij? Zij zijn duidelijk ook al aan het de Haagse ROT Hele erge ziekte waarbij al het morele besef verdwijnt) onderhevig. .

Thunderbird | 14-10-15 | 09:36

@daytripper | 14-10-15 | 09:26
Goed verhaal, alleen erg lang. We hebben soundbites nodig in de aanloop naar het referendum.

Hoe zeer ik Geert ook gelijk geef in veel van zijn onderwerpen, hoop ik van ganse harte dat hij niet gaat uitleggen hoe goed het is om te gaan stemmen. De kudde wil / doet wat Geert niet wil ........ kunnen wij ons voordeel mee doen.

MarcS | 14-10-15 | 09:36

@necrosis | 14-10-15 | 09:26
Dat bedoel ik! ;)

Rest In Privacy | 14-10-15 | 09:34

Wat het extra duur maakt is het leger spindoctors die Rutte cs gaan inhuren om een manier te bedenken om de uitslag zo soepel mogelijk te negeren.

Yohean | 14-10-15 | 09:31

Nog een half uur. Spannond!

je suis bier | 14-10-15 | 09:31

Oh, is er ook een camera-ploeg aanwezig bij Pechtold? We willen zijn reactie natuurlijk niet missen als hij hoort dat het referendum doorgaat.

Rest In Privacy | 14-10-15 | 09:30

@Boris die Sauertopf | 14-10-15 | 09:15
Hou.eens.op.met.dat.negatieve.gedoe.

Lupuslupus | 14-10-15 | 09:28

Is Mark Rutte trouwens al gearriveerd op het GP/GS-HQ om de initiatiefnemers en de reaguurders te feliciteren met het behaalde resultaat?

Rest In Privacy | 14-10-15 | 09:27

@MarcS | 14-10-15 | 09:18
Ja natuurlijk zijn die aanwezig.

deraderendraaien | 14-10-15 | 09:26

@Copyrechts | 14-10-15 | 09:09
Ja er kan bij volmacht gestemd worden. Dus 1 stemmer kan 2 stemkaarten van familie of zo meenemen. Wel goed laten invullen en een kopie van het id. van de mensen waar je voor stemt, niet vergeten.
Ook belangrijk: je moet die 3 stemmen in *1x* uitbrengen. Dus niet s morgens zelf gaan stemmen en dan in de avond nogmaals naar het stembureau voor die 2. In dat geval zijn die 2 stemmen verloren en kun je onverrichter zake naar huis.

Lupuslupus | 14-10-15 | 09:26

@kweethetooknietbeter | 14-10-15 | 09:20
20%?
Met 451666 digitale handtekeningen en (laten we zeggen) 10.000 papieren handtekeningen (=461666 totaal) moeten ze 161.667 handtekeningen 'afkeuren', ongeveer 38% van de stemmen.
Wie zou dat durven?

necrosis | 14-10-15 | 09:26

@koeberg | 14-10-15 | 09:16
Iedere uitbreiding van macht van de EU is belangrijk. Want haaks tegengesteld op het belang van burgers.
Al was het omdat burgers te "dom" gevonden worden door de machthebbers om zich te mogen verzetten tegen hun ego.

Jan Passant mk2 | 14-10-15 | 09:26

"Kennelijk best een goed onderwerp "?? We hebben het over het sleuren van een land zo groot als Frankrijk in de NAVO-invloedssfeer! En niet zomaar een neutraal land.
Het betreft hier zoals, ook het burger-comite EU stelde een vorm van beginnende kolonisatie en voorbode van de introductie binnen het manke systeem van de EU van een nieuwe en nog veel grotere armoedzaaier dan Griekenland en Spanje samen waren en zijn, waar wij straks grootscheeps voor gaan betalen als het aan de Regenten in de EU ligt
Om bij het laatste te beginnen : Ook de Oekraïne was (voor de burgeroorlog) en is een straatarm land ter grootte van Frankrijk met een inkomen per hoofd vergelijkbaar met staten als Ghana.
De eerste pretentie die de Jehova's getuigen van de politieke systemen van het Groot Europese IVe Rijk hebben is het brengen van de *kuch* d.e.mo.c.r.a.t.i.e.
Bedoelt men de democratie die bv Nederland denkt te hebben?
Is dat het systeem waarbij voor de verkiezingen beloften ( partijprogramma) worden gedaan die vervolgens 1) verwateren bij coalitie besprekingen 2) tijdens de regerende coalitie voor een groot deel in rook opgaan om diezelfde coalitie in het zadel te houden? 3) grotendeels afhankelijk zijn mbt wetgeving van wat de oligarchie in Brussel beslist ??
Ik zou zeggen: met dat systeem heb je geen dictatuur meer nodig.

Afgezien van het brengen van het evangelie , de democratie, kun je je afvragen wat de EU in de voormalige Sovjetstaat heeft te zoeken. Wanneer men de eerste pagina's van het associatieverdrag leest is het klip en klaar dat het IVe Rijk van de Verhofstadt-clan
geassisteerd door operette-kolonel van Baalen met een watertandende NAVO op de achtergrond waar wij in feite ongevraagd deel van uitmaken,de bedoeling heeft met dat associatie verdrag op z,n zachts gezegd z'n invloedssfeer wil uitbreiden .. voetje voor voetje .. en onder verhullende woorden als brenger van democratie en “ samenwerking.” Zie art 4 lid 2 onder f ( quote “ samenwerking tussen de partijen op het vlak van veiligheid en defensie”) . Willen we een nog duidelijker motie van wantrouwen tegen Poetin?
Daags nadat het duidelijk werd dat er een referendum zou komen, stelde de tot spreekpop verworden Plassterk dat het slechts een handelsverdrag betrof , m.a.w wie kan er nu tegen handel zijn...? Rob de Wijk gaf dezelfde reactie evenals een paar andere kamerleden. Handel ? Met het straatarme Oekraine ? Serieus ? Geld overmaken ( een honderdvoud van Griekenland) en het evangelie ( “democratie” ) brengen zult u bedoelen.
Dat Poetin niet blij is met de NAVO aan alle kanten straks in z'n achtertuin is, historisch gezien , volkomen logisch.
De vraag is dan ook waarom , als de EU een gezonde club zou zijn, men de Oekraïne niet gewoon een bufferstaat laat zijn , zonder enige inmenging en niet de brutaliteit heeft het volkomen invalide nep-systeem van de democratie meent te moeten brengen, aangenomen dat dit de werkelijke beweegreden is : artikel 4 lid 2 onder g : “ bevordering van de beginselen van onafhankelijkheid, soevereiniteit, territoriale integriteit en de onschendbaarheid van de grenzen “ . Mag ik zeggen : waar bemoei je je in vredesnaam mee ???
Voordelen van geen inmenging: rust aan de Oostgrens, stabiliteit en goed voor de economie van Oost en West. Het stoppen/afremmen van de weer oplaaiende wapen wedloop.
Kortom : het is een zeer belangrijk issue, eindelijk een poging de EU oligarchie aan te pakken of , op z,n minst aan te tonen dat het IVe Europese Rijk een dictatuur is verpakt in democratie-cellofaan.


daytripper | 14-10-15 | 09:26

Ik begrijp niet dat iemand tégen een referendum kan zijn. Onbegrijpelijk. En nog wel vanuit onze overheid nota bene! Het is een duidelijk bewijs dat zij de democratie het liefst kapot doden. Maar je zou aan die lui ook nog even kunnen uitleggen dat het al die tegenstanders van inspraak en democratie nu ook vrij staat om vóór het associatieverdrag te komen stemmen. Maar ze zullen het snappen denk ik.

jdeboer01 | 14-10-15 | 09:26

Dit stuk lijkt ergens op, déjà vu!

Einde van de Domheid | 14-10-15 | 09:25

Burgers zijn te slecht geïnformeerd over het associatieverdrag om te stemmen
.
DIT IS JUIST EEN UITSTEKEND ARGUMENT VOOR HET REFERENDUM
.
Wanneer wij het associatieverdrag niet snappen dan is dat de taak van de politici om ons duidelijk te maken waarover het verdrag gaat. Door stemmen te winnen voor of tegen het verdrag zullen de politici ons moeten overtuigen. Dat kan alleen door het verdrag uit te leggen en de goede of slechte kanten ervan te benadrukken

metdedag | 14-10-15 | 09:24

Zit Gijp bij de SGP?

Onderbuik2 | 14-10-15 | 09:24

Goed stuk Van Rossum, een gezonde democratie waardig.
Natuurlijk zijn er erg veel Boven Ons Geplaatsten die dit afkeuren, de democratie is nu eenmaal ernstig ziek. Vooral in de EU is dat concept in heel kwade handen.

Rillingen lopen over de rug bij het zien en horen van creaturen als Guy Verhofstadt en Juncker. De antichrist van alles wat politiek fatsoen heeft.

Jan Passant mk2 | 14-10-15 | 09:22

@koeberg | 14-10-15 | 09:16
Hopelijk ga je wel stemmen als er een referendum komt.
'Brussel' interesseert het namelijk WEL (expansiedrift) en Oekraïne ook vanwege de miljarden aan subsidies vanuit Brussel.
Ik heb het al eerder gecomment: de bodemloze put van Oekraïne is nog dieper dan die van Griekenland!
En raad eens wie er mag betalen!

necrosis | 14-10-15 | 09:22

Tuurlijk zijn er genoeg handtekeningen opgehaald. Het is nogal ongeloofwaardig dat er 20%+ afgekeurd worden.
.
Maar, dan nu de volgende stap. Crowdfunding om geld op te halen om goede commercials te maken en die op goede plekken te plaatsen op de npo en de commerciëlen op radio, tv en internet. Dit om te voorkomen dat ze het referendum weer geen lopen negeren.

Rest In Privacy | 14-10-15 | 09:20

@jemagookniksmeer | 14-10-15 | 08:55
Je hebt gelijk wat betreft dat framen idd,en campagne voeren voor Geen Peil is dan ook niet voor bange mensen,of voor hen die hun recht niet durven te benutten.

deraderendraaien | 14-10-15 | 09:20

Nog 3 kwartier ......
Ik twijfel enorm tussen wel of niet kijken. Als ik kijk weet ik de uitslag, als ik niet kijk zijn beide uitslagen nog mogelijk.

Is er een geenpijl delegatie aanwezig?

MarcS | 14-10-15 | 09:18

Als ik Geen Peil mag geloven, en dat doe ik, dan krijgen we een referendum. Het is een historisch moment want het is het eerste referendum wat is aangevraagd door de burgers. Het zal een hele klus worden om die 30% naar de stembus te lokken. Dat zal ook wel gaan lukken en tja wat wordt dan de uitslag? Als het een ja wordt dan is het gezeur per direct over betreffende de EU. Wordt het een nee dan zal Nederland zich moeten beraden over de relatie EU-Nederland. Er staat dus veel op het spel.
Eerst de kiesraad maar afwachten, het is best wel spannend!

Toetsiemonster | 14-10-15 | 09:18

> Het associatieverdrag is een verkeerd onderwerp
Ik ben geen politicus en ik vind dat ook. Ik heb wel getekend gewoon omdat het kan en omdat ik wel eens wilde zien of het zou lukken 300k handtekeningen op te halen.
Maar inhoudelijk interesseert een verdrag met een land dat aan de andere kant van Europa ligt me geen ene zier.

koeberg | 14-10-15 | 09:16

@jemagookniksmeer | 14-10-15 | 08:55
Hahaha. Geweldig. +1
Ik wilde dan nog Rob de Wijk toevoegen en Kwalexander Peggold. Voor de nuace.

Driewerf Hoezee | 14-10-15 | 09:16

Ben nieuwsgierig wie het kortste strookje getrokken heeft en dus het haasje is om zo meteen bekend te gaan maken dat de digitale handtekeningen ongeldig verklaard zijn.

Boris die Sauertopf | 14-10-15 | 09:15

@kanon0503 | 14-10-15 | 08:43
"Het associatieverdrag is een verkeerd onderwerp"

nope, omdat ze zich al met huid en haar verkocht hebben, er al ettelijke miljarden in hebben zitten.

MarcS | 14-10-15 | 09:14

@vanrossem

'dus dat krijgen we dan ook'

maar helaas, dat krijgen we niet

boefje_III | 14-10-15 | 09:14

Aan de ene kant de murw geslagen verdwaasde brave burger, aan de andere kant de ultieme arrogantie van de macht:“I do not take my mandate from the European people”. Daartussenin zo hier en daar een initiatief als GeenPeil dat de vinger op de zere plek legt.
Als GeenPeil er enkel al voor kan zorgen dat de rookgordijnen boven de steeds maar groter wordende kloof tussen burger en politiek enigszins worden weggeblazen, zelfs dan al is het pure, pure winst voor ons allemaal.
En dan mag je hopen dat er zicht komt op de zeer bedenkelijke verstrengeling van die politieke kloof en dat wat fatsoenskloof wordt genoemd, de verstrengeling dus van bureaucratie en moraal. Als klerken zich gaan gedragen als clericalen, dan is het goed mis. De expansie van de EU wordt bevochten via een programma over normen en waarden.

Schoorsteenveger | 14-10-15 | 09:13

".. De oplossing om te voorkomen dat een referendum een strafmiddel wordt, is simpel:..."

Zorg dat je als volksvertegenwoordiger het volk vertegenwoordigt, in plaats van er op te schijten.

ZKH EénOog | 14-10-15 | 09:12

-weggejorist-

Jeroen10.000 | 14-10-15 | 09:12

NLEXIT!!
Spannond.... kan niet wachten.
Maar als blijkt dat er te veel foutieve handtekeningen zijn dan breekt echt de plEUris uit...

Jeroen10.000 | 14-10-15 | 09:11

-weggejorist-

ildiko | 14-10-15 | 09:11

-weggejorist-

ildiko | 14-10-15 | 09:10

Ik neem aan dat je bij een referendum ook je stem kan overdragen aan een ander als je niet zelf kan stemmen? Dus de wintersporters kunnen de stem aan de thuisblijvers geven met een stemadviesje. Een beetje aandacht hierop leggen in de campagne straks kan geen kwaad.

Copyrechts | 14-10-15 | 09:09

Ben het meest nieuwsgierig naar de hoeveelheid ongeldige handtekeningen. Ik had al in een forum gezien dat er ook handtekeningen waren verzameld onder naam van 'nelson mandela' en dat mensen hun complete familie hadden aangemeld. En in hoeverre de kiesraad handtekeningen vergelijkt met het GBA, want met zo een muisje je handtekening zetten is net als bij de postbode je handtekening zetten. Het komt ongeveer overeen maar is eigenlijk nooit echt exact je handtekening.

Het kan dus zomaar zijn dat er inderdaad gewoon ontzettend veel valse handtekeningen tussen zitten en het hoeft nog steeds niet perse gehaald te zijn. Ik ben dus erg nieuwsgierig naar wat de kiesraad te zeggen heeft :) Tuurlijk ga ik naar de stembus als het referendum er eenmaal is!

niemandhier | 14-10-15 | 09:04

Precies. In het buitenland zal dit referendum door de pers geframed worden als een extreemrechts, racistisch & xenofoob Nazi KKK clubje. Of erger. Weten die slakkenvreters veel.

Piet Karbiet | 14-10-15 | 09:02

Als het verhaal wat hier staat correct is dan het nog een reden om tegen het associatieverdrag met Oekraïne te zijn. Daar tiert niet alleen de corruptie welig maar radicale moslims vechten samen met de Oekraïners tegen Rusland. Daarnaast is het een ideale manier voor Jihadisten om Europa binnen te komen. Maar ja de EU wil tenslotte dat we islamiseren dus het gebeurd. Zie het artikel: terrorismemonitor.nl/jihadisten-gebrui...

Futurum | 14-10-15 | 09:00

De ene helft van de Nederlanders viert dan carnaval of probeert te snowboarden, de andere helft is moslim en doet nare dingen met onze christelijke democratie

Baronwater | 14-10-15 | 08:56

Oeioeioeioeioei wat zal geenstijl een gigantische partij framing en demonisering op haar bordje krijgen van de gevestigde partijen en hun staatsomroep als het referendum doorgaat:
"Extreem rechts laagopgeleid racistisch-populistisch PVV haatblog Geenstijl heeft tegen de wil van het Nederlands volk" een referendum weten af te dwingen met als doel de democratie af te schaffen. In de studio praten we hierover met Peter R de Vries en Halina Reijn, welkom beiden. (...)"

jemagookniksmeer | 14-10-15 | 08:55

Tijd om de onvrede bij o.a defensie en politie te gaan uit buiten! Een militaire staatsgreep kan op dit moment zeker mijn steun genieten!! Wil het beste kabinet na WOII *KOTS KOTS KOTS* niet uit zich zelf opstappen dan maar via de steun van defensie (desnoods politie) en het volk met harde hand afzetten. Links heeft niets meer te vertellen in dit land!! En ja AIVD ik roep op tot een staatsgreep + politie, ik ben van mening dat 70% van de vluchtelingen direct retour afzender moet krijgen en NEE tegen een AZC!! *zwaait*

Indoneesje | 14-10-15 | 08:54

Het is dan weer aan de GSer om te zorgen dat iedereen naar de stembus gaat. De te voeren campagne zal hopelijk groots zijn.
Het moet en zal te doen zijn.

lanexx | 14-10-15 | 08:54

De media zal het referendum weer luidruchtig gaan negeren.
Of de NPO zal weer over zichzelf heen struikelen om maar te benadrukken hoe onbelangrijk dit referendum is.

We zullen dus opnieuw moeten gaan flyeren om iedereen op te roepen om te gaan stemmen.

Het zou mooi zijn als er juist een overweldigende opkomt is zodat we als bevolking van Nederland wederom een signaal afgeven dat we gehoord willen worden.

wakkere_nederlander | 14-10-15 | 08:54

Ik heb nog nooit een valide argument gehoord om voor de EU te zijn. En het is sindsdien een puinzooi geworden in Europa. Zowel op economisch vlak als op het vlak van de vluchtelingen is er geen overeenstemming. Merkel heeft van beide een potje gemaakt. Merkel heeft laten gebeuren dat Weidman het veld heeft moeten ruimen en ze verwelkomde alle vluchtelingen. Nu ja, u kent het resultaat. De politiek kijkt intussen alleen nog maar naar Draghi en we worden overspoelt met gelukszoekers. Merkel is echt een gevaar voor de toekomst van Europa. Wat moet ik dan nog meer lezen?

roze_bril | 14-10-15 | 08:54

Ik zit klaar!

nemoj me jebat | 14-10-15 | 08:54

Oh behalve (de leugens rondom) MH17 is er nog een goede reden om Oekraïne buiten de deur te houden: IS schijnt er ook wat poppetjes gestationeerd te hebben.

Mastermattie | 14-10-15 | 08:53

Kan niet wachten op de "ja, er komt".
Volgend jaar knokken voor die opkomst!

Driewerf Hoezee | 14-10-15 | 08:53

@Piet Karbiet | 14-10-15 | 08:49
Het is: Die antwoordTJUH

ik ken iemand die | 14-10-15 | 08:53

Zwitsers begrijpen er geen kloot van: Zo veel moeite en dan een "raadgevend" referendum? Gelijk hebben ze.

Zeddegeizot | 14-10-15 | 08:52

@Basta12 | 14-10-15 | 08:33
Carnaval valt in 2016 tussen 7 en 9 februari
De voorjaarsvakantie van Zuid/ Midden Nederland begint pas op 20 februari.
Niet zo negatief, Dat.referendum.komt.er!

necrosis | 14-10-15 | 08:51

"achterliggende wens om de noodklok te luiden over het ondemocratische gehalte van de Europese uitbreidingsdrang. Bijna 500.000 mensen onderschrijven die doelstelling."
U gaat er dus vanuit dat alle 500.000 mensen die een referendum willen tegen gaan stemmen???

man on the edge | 14-10-15 | 08:50

Ik weet die antwoord van die kleingristelijke politicus: Kluivert.

Piet Karbiet | 14-10-15 | 08:49

GP milRutte misschien niet pesten maar Kereltje Pechtold wel, laten we eerlijk zijn.

Verder is, zoals beschreven, het Zwitserse model veel beter. Ik hoop dat we de partijpolitiek in NL uiteindelijk ook om kunnen vormen naar een referendummodel. Dat zou een hoop schelen en nog aanzienlijk goedkoper zijn ook.

Mastermattie | 14-10-15 | 08:48

"Depay! Depay!" (bal rolt richting dat misselijke ventje) roept de verslaggever. Maar het blauwe ettertje verknooit het weer. Oh sorry, verkeerde topic. Ik zat op het grote stadionscherm te kijken of ik in beeld was. Nou, ik spuug nog even een grote kwalster op het speelveld. En kijk boosstoer van de 'inspanning'.

Normpje | 14-10-15 | 08:47

Als iemand een sluitende argumentatie weet te bedenken voor "een stem tegen het associatieverdrag = een stem tegen Blind en Van Oostveen" dan kan het niet misgaan.

simpelman | 14-10-15 | 08:44

De Eurocraten in Brussel slopen onze cultuur en onze welvaart. Als u dat een goed idee vindt, doe dan niet mee aan het referendum, kijk veel NPO en knik instemmend als Merkel, Hollande, Rutte en Juncker spreken. En ga u voorbereiden op de komende rampen.

Fijnstoffer | 14-10-15 | 08:44

Basta12 | 14-10-15 | 08:33

Maar Carnaval heet vanaf volgend jaar "Verkleedfeest" want anders zouden de nieuwe gelukszoekers er misschien een slecht gevoel bij krijgen.

eerstneukendanpraten | 14-10-15 | 08:43

"Het associatieverdrag is een verkeerd onderwerp"
Waarom? Omdat het onze soevereiniteit, gebrek aan oorlog, gebrek aan het vrije Westerse woord e.d. steeds verder worden beperkt? Dat lijkt me JUIST een goed onderwerp in dat geval.

"Burgers zijn te slecht geïnformeerd over het associatieverdrag om te stemmen"
… Die is goed… en wie heeft ons te slecht geïnformeerd in dat geval?

"'Als de meerderheid tegenstemt en de regering de uitslag vervolgens naast zich neerlegt, wordt iedereen woedend!'"
Tja, gek he? Als je zoveel stemmen krijgt voor een referendum, dan kun je er donder op zeggen dat mensen niet tevreden zijn met de huidige gang van zaken. Als je dan zo'n referendum-uitslag naast je neer legt, dan kun je er dus ook donder op zeggen dat mensen woedend worden. Weet je waar mensen ook woedend op zijn? Dat ze die gigantische vluchtelingenstroom door hun strot geduwd krijgen terwijl we al jaren genoeg te verduren hebben gehad met o.a. Brussel, Griekenland, Bankencrises e.d.

Misschien moeten ze niet zo zeuren, en een keer accepteren dat de burger gehoord wenst te worden, en dat we het zat zijn als voetveeg gebruikt te worden. Het is een democratie, dus luisteren zal je.

kanon0503 | 14-10-15 | 08:43

Zoals Basta12 | 14-10-15 | 08:33 al schreef; onze 'vertegenwoordigers' zullen alles in het werk stellen om een referendum (zeker als het niet in hun straatje valt) te ondermijnen.
Niet alleen zullen ze het moment zo slecht mogelijk maken, ze zullen een vreselijk grote (gut, daarom is het zo duur!) campagne opzetten om diegenen die dan nog niet op vakantie zijn te mis-informeren, in het ootje nemen en simpelweg voor te liegen.
Wellicht verstandig als Geenpeil en consorten de bulk van het media offensief zo laat mogelijk inzet voor maximaal effect. Want 'de oppositie' (lees: onze eigen vertegenwoordigers...) zal vanaf dag 1 tot het laatst tegengas gaan geven. Geld speelt dan even geen rol!?!

EEnzame SchizofrEEN | 14-10-15 | 08:43

GeenPeil heeft niet alleen binnen de letter van de wet, maar ook binnen de geest van de wet op volstrekt legitieme wijze een raadgevend referendum afgedwongen

ole guapa | 14-10-15 | 08:42

Ik zal hoe dan ook gaan stemmen.

MyCatIsDoingThis | 14-10-15 | 08:41

Prachtig! Van Rossum eerste bij de classics! En geen opkomstcampagne maar een toekomstcampagne!!

Alquest | 14-10-15 | 08:41

Eens!

ik ken iemand die | 14-10-15 | 08:37

Wedden dat het referendum precies in de voorjaarsvakantie is?

De onderste helft van nederland is dronken vanwege carnaval en komt niet opdagen.
De ander helft staat op de lange latten in Oostenrijk.

Netto resultaat: te weinig opkomst, precies zoals ze het bedacht hebben.

Basta12 | 14-10-15 | 08:33

En waarom willen wij een referendum?
Omdat we uit de EU willen!
Dan komt alles goed.

wakkere_nederlander | 14-10-15 | 08:31

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl