Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Annus Horribilis 2023 - De laatste stuiptrekking van de schrijvende aap Don Arturo (35)

Donderdag 31 augustus

“Presque tous les hommes meurent de leurs remèdes, et non pas de leurs maladies.” 

Le malade imaginaire (Molière) 

Ik besloot toch maar weer eens naar de kliniek te gaan omdat de pijn in de voorhoofdsholte, in het gehemelte, in de keel, de nek en de hals al weken aanhield, en ik ging ik er vanzelfsprekend vanuit dat het kanker was. Na een uurtje googelen op de diverse symptomen, kwam ik tot de conclusie dat het in ieder geval een zeldzame soort tumor moest zijn en dat was dan weer mooi meegenomen. En nu ik het toch over zelfdiagnose heb: wie kent het educatieve spel Dokter Bibber nog? Tegenwoordig barst het trouwens van de operatiespelletjes op het internet en de leukste vond ik Monster Heart Surgery, een spoedcursus Hersenchirurgie voor 16-jarige Somaliërs en de online cursus Tandarts Worden In Een Dag

Na vijf maanden totale abstinentie was er ik per saldo dus niet op vooruit gegaan, qua geestelijke en lichamelijke gezondheid. Ik besloot met de moed der wanhoop te gaan wandelen. De tocht van mijn huis in de Ria Formosa naar de kliniek duurt ruim een uur als ik flink door tippel. Dwars door de zoutpannen en een bos vol pijnbomen, en langs de enorme camping van Olhão, die officieel Parque de Campismo e Caravanismo do Sindicato dos Bancários do Sul e Ilhas heet. Portugezen zijn dol op gezwollen taalgebruik. 

Een andere optie is lopen langs de EN 125, de nationale dodenweg van Portugal, maar vorig jaar zomer werd ik daar op de fiets geschept door een dronken boertje in een onverzekerde barrel. Hoewel ik totaal in de kreukels lag (gebroken ruggenwervel), zei ik tegen de ambulancebroeders dat ze de dronken bokkerijder maar moesten laten gaan want ik vond het ook weer zo zielig als het mannetje zijn rijbewijs, als hij dat al had, zou worden afgenomen. Zo ben ik. Portugezen zijn zoals bekend de allerslechtste chauffeurs van Europa en zelfs in Egypte, Somalië en Nigeria zou men schrikken van de doodsverachting waarmee het levenslustige volkje (volgens de reisgidsen althans) de weg opgaat. Dus fietsen en wandelen langs de N125 doe ik niet meer, met mijn toch al zo lage levensverwachting. 

Het was net eb geworden, hetgeen belangrijk is voor dit verhaal omdat er halverwege een soort riviertje stroomt dat bij vloed twee tot drie meter stijgt en bij eb droog ligt. Ik had mijn goeie goed aan, een principe dat ik van mijn moeder heb geleerd. Die zei tegen mij als ze mij uit bad haalde op zaterdagavond, dat ik altijd een schone onderbroek en een schoon hemd moest aantrekken want als ik zou dood worden gereden door een vrachtwagenchauffeur, zou het niet aardig zijn voor de zusters in het ziekenhuis als ik een vieze ouwe onderbroek droeg vol strontstrepen en pisvlekken. 

De rivier was bijna droog en de stenen en rotsen in de bedding waren aan het drogen in de zon. Een paar jaar geleden jaar geleden werd hier een houten fietsbrug over de rivier de doods werd gebouwd, als onderdeel van de Ecovia, het ruim 214 kilometer lange fietspad dat de Algarve doorkruist, van Cabo de São Vicente in het uiterste westen tot Vila Real de Santo António aan de Spaanse grens.  De eigenaar van het enorme stuk land tussen de camping en de rivier des doods wilde van de gemeente centjes zien voor de fietsbrug op zijn land. Die kreeg hij niet. Toen sloot hij het toegangshek, bij het einde van de camping, en daar klom iedereen overheen. De boer werd nog bozer en hij gooide de hele toegang tot zijn land vol met enorme rotsblokken. Dat weerhield de fietsers en joggers er niet van om gewoon over de rotsblokken te klauteren of een stukje langs het spoor te lopen, om vervolgens toch verder te gaan over het land van de boer, dat tot het reeds genoemde riviertje loopt. Het laatste stukje fietsbrug kwam er dus niet vanwege de boze boer en nu moeten moddervette, zwetende midlifecrisis-kereltjes in fluorescerend lycra de Styx oversteken, met gevaar voor eigen leven, of helemaal omrijden over de EN 125. 

Ik stapte op de eerste steen in de nu droge rivier, gleed uit en viel in de modder. Ik had een rugzakje bij me met mijn laptop - de gemiddelde wachttijd in de kliniek is 3 uur - en die bleef wonder boven wonder droog. Toen moest ik, vloekend en tierend, nog de spekgladde oeverwal beklimmen. Die is bijna drie meter hoog. Er zijn een paar stenen in die muur van modder die als treden dienen voor de mountainbikers, maar die zijn spekglad. Wel zijn er struiken die stevig genoeg zijn om je aan omhoog te trekken. Ik klauterde naar boven, was er bijna en verloor toen mijn grip en schuurde dwars door de taaie bosschage, met als gevolg een aantal flinke schaafwonden. Ik zag er niet uit en had helemaal geen zin meer in het kankerconsult. Maar ik was nu halverwege en ik besloot door te gaan. 

In de kliniek zat de wachtkamer bomvol. Na drie uur was ik aan de beurt. Alsof het noodlot ermee speelde, kreeg ik weer dezelfde arts: een dikke meneer van kleur uit Cuba. De laatste keer had ik een gemeen etterend wondje aan mijn voet, maar daar hoefde hij niet naar te kijken en schreef meteen een pijnstiller uit. Ik denk dat hij mij fentanyl en oxycodon voorschrijft als ik hem daar om smeek. 

Hij droeg een mondkapje omdat hij zelf ziek was, zo bromde hij. Ik wilde zeggen: “als het maar geen ebola is, dottore, dat heerst weer”, maar hij was al een recept aan het tikken. Aarzelend vroeg ik of hij wellicht niet even in mijn muil wilde koekeloeren. Puffend en met tegenzin pakte hij zijn lampje, keek 1 seconde in mijn mond en zei: je moet bij de KNO-arts zijn. Enfin. 

Hij schreef antibiotica voor en ibuprofen in plaats van fentanyl. Ik moest ook nog eens 38 euro aftikken voor dit fopconsult, terwijl ik de allerduurste ziekteverzekering van het land heb: 250 euro premie per maand. Nou moet ik zeggen dat ik niks tegen dokters van kleur uit Cuba heb. In Paraguay had ik eentje als buurman: Orlando. Ik ging regelmatig bij hem sigaren roken en zeer oude rum drinken tot ik een keer ruzie kreeg. Orlando vertelde steeds dat Cuba een paradijs was, net als Venezuela. Ik vertelde de arts dat ik Cuba één keer bezocht had en dat ik het een vreselijk eiland vond. Toen kwam er een afgezaagde discussie over de medische welstand op Cuba en dat er geen analfabeten waren. Ik zei dat het weer er prettig was, ondanks de orkanen, dat de Cubaanse keuken een aanfluiting was en dat er opvallend veel hoeren waren en die waren ook nog eens bespottelijk duur. Ik vegeteerde eens twee weken met zo’n polsband om in een ballentent in Varadero, met verplicht sporten en andere kampactiviteiten. Om acht uur ’s ochtends ging ik van lieverlee aan de carajillo con ron en haalde het bloed onder de nagels van de andere hotelgasten vandaan, samen met twee Haagsche truckers die ik liefkozend Snuf en Snuitje noemde. Daar zat ik dan op het blanke strand van Varadero op Cuba, met een polsbandje voor onbeperkt rum & bonen buffelen. Het orkaanseizoen was net begonnen en in het hotel timmerde men planken voor de ramen. Als in een droom kwam er een beeldschoon Japans meisje naast mij zitten. Ze was ook nog eens kunstenaar te Tokio dus wellicht dreigde er die dag eindelijk een keertje gratis seks. Ik opende scherp: ‘Is het waar dat bukkake jullie nationale sport is?’

Nou, dat bleek volgens Yoko allemaal de schuld van het internet en die vieze fotograaf Nobuyoshi Arākī. Ik reageerde verontwaardigd: ‘in Nederland beschouwen wij Arākī vooral vanwege meesterwerk Tokyo Lucky Hole als een groot kunstenaar. Wat weet jij eigenlijk van mijn land, Mineko Iwasaki, los van de clichés? 

Toen zei ze: Anne Flank en Dick Bluna!

Ik was er helemaal klaar mee. Nada seks dus. Jammer, want ik was flink aan de diarree en had het kind graag een Japans getinte brown shower gegeven, als hommage aan Nobuyoshi Arākī. 

Orlando kon niet lachen om mijn subtiele anekdote en werd boos op toen ik zei dat Castro een megalomane dorpsidioot was. Hij schold mij uit voor kapitalistische racist en het werd tijd om op te stappen.

Met het recept van doctor Fidel Bibbero in mijn hand verliet ik de kliniek en toen ik voor de apotheek stond, dacht ik: volgens mij is het heilzamer voor mijn geest en lichaam om naar een krekhuis te gaan. 

Social

Vrijdag  1 september

De antibiotica slaat nog niet aan en de ibuprofen verlicht de pijn een beetje als ik er 3 van 600 mg slik, aangevuld met paracetamol. Ik zei toch dat een bezoek aan een krekhuis heilzamer zou zijn. Deze Annus begon ik met een quote van Molière uit de Ingebeelde Zieke maar dat deed ik omdat dat deftig staat. De pijn in mijn keel en strot zijn namelijk niet ingebeeld. Ik zie er tegenop om een onderzoek naar mijn longen te laten doen, met mijn verleden, want ik ben bang dat daar een doodvonnis uit rolt. Ik hoop natuurlijk dat die pijn overgaat na de antibioticakuur, maar ik vrees van niet. 

Ik bevind mij nu in een schermgebied: enerzijds zit ik mijn columns voor de diverse opdrachtgevers te tikken, laat ik de honden twee keer per dag uit op het strand, volg ik het nieuws en de waan van de dag en sta ik te kokkerellen voor mijzelf en voor de honden, anderzijds prent ik mezelf in dat ik niet lang meer te gaan heb. Dat was natuurlijk ook het uitgangspunt van Annus Horribilis. Ik heb nog 4 maanden te gaan met deze serie voor GeenStijl en het zou slordig zijn als ik voortijdig zou afhaken. Verkooptechnisch is het natuurlijk wel goed als dit een soort testament zou blijken te zijn, maar daar heb ik weinig aan als de wormen en maden aan mij knagen. 

Overdag is het allemaal goed te doen, met mijn vaste ritme en regelmaat, maar ‘s avonds wordt het allemaal wat benauwend. De verloofde is een paar weken naar Nederland voor familiebezoek en ik heb natuurlijk mijn hondjes Matcha en Tita als gezelschap, maar als ik dan op de bank zit naar de Atlantische Oceaan te staren, denk ik aan mijn einde. Stel dat ik nog twee weken te leven had, of een maand? Wat moet ik dan gaan doen? Ik heb mijn bucketlist allang afgevinkt en idealen heb ik niet meer. Columns en boekjes schrijven beschouw ik als werk, niet als een levensdoel. Niet voor niets noem ik mijzelf een schrijvende aap. Ik zou natuurlijk de komende tijd vreselijk uit mijn bol kunnen gaan maar mijn hele leven was een grote uitspatting, dus waarom een en ander nog een keertje dunnetjes overdoen? 

Het feit dat ik niet religieus ben en het leven sowieso volstrekt zinloos vind, maakt het er niet makkelijker op. Mijn enige echte doel was om aan zee te eindigen in een warm land, met een vriendin en een beestenboel, en dat is me gelukt. Op mijn graf kan straks gebeiteld worden dat ik twee belangrijke journalistieke prijzen won: deze en deze, en ik wil ook dat er doctorandus voor mijn naam komt. Bovendien gaat volgende week De Snijtafel van Michiel Lieuwma online, en daarin ben ik samen met Muntz 2 uur aan het woord. Wat wil een mens nog meer? 

De lethargie slaat vooral ‘s avonds toe en ik ga dan van lieverlee maar documentaires kijken. Het echte leven! Ik heb NPO+ en daar kan ik alle afleveringen van het Uur van de Wolf zien. Vanavond heb ik er 2 afgevinkt: De terugkeer van Drs. P. en Harry Mulisch en de bevlieging.  Mulisch is vooral de moeite waard door Cherry Duyns, die ook in Haarlem opgroeide. Het viel me voor de zoveelste keer weer op dat Mulisch geen zelfspot heeft en grossiert in wandtegelspreuken en esoterisch geouwehoer. 

Ik was al fan van Drs. P. toen ik nog op de middelbare school zat en de docu is een feest der herkenning, temeer omdat mijn grote vriend Vic van de Reijt er in zit. Ik zit in de mailing van het Heen- en Weerschap, en in de docu gaat dit vrolijke clubje de urn van Polzer versieren met een koperen plaatje met opschrift. Het hoogtepunt uit de film, wat mij betreft, vooral qua onderkoelde humor. 

Het einde is treurig want Drs. P. is een schim van zichzelf, eerst in de Flesseman in Amsterdam (waar Adèle Bloemendaal haar laatste dagen sleet en waar Nelly Frijda nu de bekendste bewoner is) en later ergens in een hospice-achtige setting in de Pijp. 

Je hoort Polzer vertellen dat hij het liefst wil sterven tijdens de daad, of iets in die geest, en wellicht in een bordeel (en dus niet kwijlend in de Flesseman). Hij was een enorme schuinsmarcheerder en ik vond deze rel rond de heruitgave van Allerlei Ontucht dan ook geweldig. 

Het kinderboek beschrijft onder meer zeer expliciet hoe de vijftienjarige Rika tijdens het avondeten aan haar ouders vertelt dat ze ‘na school wat getippeld heeft’. Een passage later blijkt dat ze is meegegaan met een ‘dikke man in een Mercedes’, die voor vijftien gulden met zijn hand onder haar rokje mocht. Een verhaal verder wordt dezelfde minderjarige Rika oraal bevredigd door haar tante. 

Schitterend toch! Vic van de Reijt lag in een deuk, en al helemaal toen er Kamervragen kwamen. 

Ter afsluiting een voorbeeld van een Belgische kwatrijn van Drs. P., een klassiek kwatrijn met het rijmschema aaba waarvan het laatste woord onveranderlijk ‘waterzooi’ moest luiden. Alles moest dus op -ooi rijmen, bijvoorbeeld: 

De pooier sprak: ‘Terwijl ik vlijtig pooi
Bezie ik stuurs mijn luie lichtekooi
Zij vult zich niet met spermatozoïden
Maar met onlucratieve waterzooi’

Social

Zaterdag 2 september

Vandaag wederom op en neer gewandeld naar Olhão. Voor de zekerheid toch maar even de getijdenapp gecheckt. De antibiotica werkt voor geen meter. De geest moet waaien en als ik thuis blijf, zit ik de hele dag te zelfdiagnosticeren in cyberspace. Mijn eetlust is nog steeds prima in orde, en ik beloon mijzelf met een francesinha, de Portugese variant van de Rotterdamse kapsalon en de Brusselse mitraillette. De kleine mitrailleur bestaat uit een half stokbrood met daarop vlees, friet en een of meerdere sauzen. De gezondheidsfreak kan salade, tomaat en kaas aan toe laten voegen. In Vlaanderen wordt de mitraillette soms Franse hamburger genoemd maar ook in Noord-Frankrijk heet de cholesterolbom een Américain. 

De juiste franceshina bevat 1500 calorieën. Leest en huivert: De francesinha is een sandwich die is gevuld met verschillende soorten vlees, kaas en een speciale saus. De ingrediënten variëren van restaurant tot restaurant, maar de meest voorkomende zijn ham, worst, steak en kaas. Soms wordt er ook varkensvlees of kip gebruikt.

Het broodje wordt meestal geroosterd en vervolgens belegd met de verschillende soorten vlees en kaas. De sandwich wordt vervolgens gebakken of gegrild totdat de kaas gesmolten is en het broodje knapperig is. Tot slot wordt de francesinha overgoten met een speciale tomaten- en biersaus die het gerecht zijn unieke smaak geeft.

Troosteten dus, en boerend en hikkend wandel ik terug naar Villa Vischlugt, waar ik me volprop met pijnstillers. Geen zin in documentaires vandaag, mij leven is al documentair genoeg.

Social

Zondag 3 september

Elke dag is zondag in de Algarve, maar vandaag is het echt zondag. Buitenhof met Mohammed Grunberg sla ik over. En terecht, zo bleek, want de autodidact staat vermoedelijk op de loonlijst van het COA, uit te spreken als SOA, want hij goochelt met cijfers met het gemak waarmee Fred Kaps konijnen liet verdwijnen in zijn hoge hoed. 

Twee keer een uur met de honden gewandeld, half uur in zee gezwommen. Het goede nieuws: ik weeg onverminderd 92 kilo. Afvallen is namelijk een slecht teken, zo las ik op het internet. 

Op aanraden van Muntz Telemarketers gebinged. Staat op https://fmovies.to/home. Hilarisch drieluik, vooral deel 1 met dat spuuglelijke deprimerende kantoor vol crackheads, criminelen, weirdo’s en ander uitschot dat al bellende ouwe vrouwtjes oplicht door zogenaamd geld in te zamelen voor de politie. 

Toen ik een jaar of zestien was, las ik in de Telegraaf een advertentie voor colporteurs in Duitsland. Het heette anders volgens mij, in de geest van  “grote internationale uitgeverij zoekte enthousiaste vertegenwoordigers”. 

Ik moest mij melden in een klein zaaltje in hotel Krasnapolsky in Amsterdam, en een week later zat ik in Schwabingen, in de omgeving van Stuttgart. We waren met een ploegje van 5: een louche echtpaar dat de boel coördineerde en twee nondescripte debielen. Ik werd in een boerengat gedumpt en moest dan abonnementen op tijdschriften gaan verkopen, met het smoesje dat ik een student was via een Austauchprogramm en dat ik punten kreeg voor ieder verkocht abonnement. Ik was hier tot mijn schrik heel goed in en met name mijn Rudi Carrell-Duits (moest van het louche echtpaar) sloeg in als een bom.  Bij een boerenfamilie verkocht ik 6 abonnementen waar ze jaren aan vast zouden zitten. Zelfs aan een knul met een gebroken been wist ik een brommerblad te slijten. Ik was echter zwaar verliefd op Astrid, mijn grote jeugdliefde, en ben na 2 weken hals over kop naar Nederland vertrokken. Mijn salaris heb ik nooit ontvangen en ik moest zelfs gaan liften, in de stromende regen. In het holst van de nacht heb ik toen bij een katholieke missie op een treinstation aangebeld, bijna huilend, en een zielig lulverhaal verkocht waardoor ik een treinticket naar Nederland mocht “lenen”.  Ik heb totaal geen zakelijk instinct maar colporteren kon ik dus als de beste. Best veronturstend. Een oplichter in Telemarketers zegt op een gegeven moment: crackheads zijn mijn beste verkopers, daarom heb ik het liefst junks als werknemers. Die zijn geweldig in aftroggelen en bedelen. Oei. 

Social

Maandag 4  september

Op de website van AT5 lees ik dat de Splash in Amsterdam de deuren sluit. Een monument! 

Ik kwam midden jaren tachtig in de originele Splash, in het Sonesta Hotel tegenover de Koepelkerk. Geloof het of geloof het niet, maar ik deed aan aerobics en aan bodybuilding. Een jonge God was ik. Huub Stapel was er kind aan huis want die moest spieren aanmaken voor zijn rol in Flodder. Bij mijn weten waren we de enige hetero’s tijdens het stompzinnige gehuppel op snoeiharde disco. Huubke werd toen verliefd op de Duitse aerobicslerares, uiteraard een soort kampbeul met een afgrijselijke stem. Die in mijn optiek wat ordinaire affairette werd vervolgens breed uitgemolken in de kappersblaadjes en Stapel lag op een gegeven moment zelfs in scheiding. 

Rond die tijd vonden de eerste houseparty’s plaats in een homodisco onder het Sonesta. Daar gebruikte ik voor het 3,4-methyleendioxymethamfetamine. In de Spuistraat in Amsterdam zat café Limelight dat gerund werd door Israëlische penoze en daar deed een pil 2 gulden 50, omgerekend naar nu: 1.13 euro en 45 cent. Ik schreef mijn ervaringen als MDA-pionier in mijn column in de Volkskrant en werd toen per email benaderd door Wietse Pottjewijd. 

Ha Arthur, momenteel werk ik aan een boek over de Nederlandse geschiedenis van xtc en daarover wil ik je graag iets vragen.  

Vandaag kreeg ik een brief uit februari 1986 te zien waarin een aantal interessante dingen stonden. De schrijver, een gevangene uit Wales die zijn brief richtte aan Simon Vinkenoog, vertelt hierin over een "ecstasy man" genaamd Roger Case van cafe Limelight. Uit de brief blijkt duidelijk dat Limelight een plek was waar destijds xtc verkrijgbaar was, en dat deze Roger een dealer was.

Benieuwd naar deze Roger Case en Limelight ben ik wat gaan googelen. Ik ben benieuwd of je Roger Casey toevallig ook hebt gekend, en of je misschien kan vertellen wat voor tent Limelight was en hoe je destijds aan de mdma kwam. En weet je misschien nog meer te vertellen over die Israëlische penoze?  

Alle goeds,

Wietse Pottjewijd

We hebben toen telefonisch contact gehad en volgens mij kom ik voor in zijn boek XTC. Een biografie. Maar helemaal zeker weet ik dat niet. 

De twiet van de dag is voor Huubke want op dit plaatje hebben we heel wat afgehuppeld in de Splash. 

Dinsdag 5 september 

Het staatsnieuws komt weer met doorzichtige, Grunbergiaanse lulkoek over asielzoekers: 

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat migranten en vluchtelingen vanwege het Nederlandse asielbeleid hierheen komen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, in opdracht van het kennisinstituut van het ministerie van Justitie en Veiligheid. 

Ik word zo moe van die agitprop van het COA en de overheid, in samenwerking met een wetenschappelijk fopinstituut, reisbureau Eric van der Burg en Taxi Rutte dat ik een waargebeurde anekdote over Syrische asielzoekers in de Algarve recycleer. Die vonden Portugal te min en wilden liever in Duitsland wonen. 

“De Syriërs komen!’ Het schattige vissersdorpje Fuseta is in rep en roer. Op de radio hoorde ik iemand zeggen dat het er maar vijftig zijn, maar in de kroeg van Mario is de klandizie ervan overtuigd dat het om achthonderd vluchtelingen gaat: allemaal alleenstaande jonge moslimmannen. Een lokale hotemetoot had zitten borrelen met een eurocraat in Brussel, met de Grote Bosatlas erbij, en toen prikte de eurocraat met zijn vorkje precies op Fuseta: “Kijk, lekker dicht bij Marokko, dat vinden die Syriërs vast gezellig. Net alsof ze thuis zijn!” 

De locatie van het kamp is inmiddels bekend gemaakt: een braakliggend terrein aan de rafelrand van Fuseta waar zigeuners nu nog hun peerden parkeren. Fuseta is een schattig vissersdorpje tussen Olhão en Luz de Tavira, vlak bij mijn Villa Vischlugt. Er wonen amper tweeënhalfduizend mannen en vrouwen en die zijn allemaal familie van elkaar. De ruwe zeebonken van Fuseta visten vroeger op kabeljauw nabij Groenland en Newfoundland, zo ver en zo veel en zo vaak mogelijk weg van moeder de vrouw en wellicht niet geheel onterecht. Fuseta leeft van toerisme en als je dan iets niet moet hebben op het maagdelijke strandje aldaar, is het een peloton ongeschoolde mohammedaanse testosteronbommen die nog nooit een dame in bikini hebben gezien. 

Ik bestel nog een mojito bij Mario. De Cubaan heeft de homoseksualiteit uitgevonden en verbeterd en zijn barretje is dan ook het leukste in de wijde omtrek. Hij scharrelt met een opgewekt zigeunerjongetje dat de asbakken leegt. Diens verdere talenten zijn mij nog niet geopenbaard. 

Mario stampt de ingrediënten fijn in de vijzel. “Arturito, ik weet precies wat die mensen moeten doorstaan, want ik ben ook een vluchteling. Bij mij zijn ze welkom, zolang het maar geen engerds met baarden zijn. Het liefst christelijke knullen met goede gebitten en een volle bos haar. Fors geschapen vind ik ook geen enkel probleem.” 

Ik feliciteer hem met zijn humanitaire intenties en zeg tegen Mario: “Corazon, ik ben vaak in Syrië geweest. Je kan er lekker hoemoes vegen en falafel eten, maar ik zag meteen dat het land niet snel een Nobelprijswinnaar zal voortbrengen, laat staan een raketgeleerde of een fatsoenlijke parodontoloog. Maar in de de regel zijn het redelijk beschaafde mensen die zeker niet onwelwillend staan tegenover homoseksualiteit. Ik heb altijd mogen hoeren en snoeren in Damascus en Aleppo, uiteraard in de tijd van de baas. Het wemelde er van de animeertenten vol Oostbloksnollen in synthetische jurken. Die zullen inmiddels ook wel gesloopt zijn door de mohammedaanse horden van IS.” 

Een van de voordelen van het wonen in Portugal is het volledig ontbreken van een brede maatschappelijk discussie over Zwarte Piet, racisme, het Midden-Oosten, IS en de islam in het algemeen. Kakelshows zoals in Nederland kent men hier niet. De stoïcijnse Portugezen praten hoofdzakelijk over voetbal, het weer, de diverse oogsten en de economische crisis. 

De komst van de Syrische vluchtelingen naar Fuseta maakt echter wel wat los, zo merk ik in het barretje. Een tandeloos boertje naast mij (Mario heeft ook normale klanten) zegt dat hij gehoord heeft dat de vluchtelingen 20 euro zakgeld per dag krijgen en daarmee zonder te werken boven het minimuminkomen van 500 euro zitten. Een andere stamgast vreest dat zo’n kamp toeristen zal afstoten. 

Mario stelt ze gerust: “Die mensen zijn een zegen voor onze economie. Zodra die tenten of die containers er staan, ga ik daar personeel werven. Twee voor in de kroeg, twee voor het huishouden. En een hele domme als vaste toyboy. Die krijgt geen salaris want ik ben zijn hoofdprijs.” 

Eind goed, al goed, want de Syriërs weigerden naar Portugal te komen omdat ze het een arm en onbeschaafd rotland vonden, met vies eten en weinig zon. De ‘hoogopgeleide’ Syriërs wilden naar Duitsland en om ze niet schofferen, werden ze op hun wenken bediend. Iedereen blij, alleen zag de Portugese hotemetoot die de invasie in het lieflijke Fuseta bedacht, een vette vluchtelingenbonus aan zijn neus voorbij gaan.

Twiet van de dag

Social

Reaguursels

Inloggen

Zie ik in dit stuk een verband tussen drugs, rechts en een ongezonde ouderdom? Niet bewezen zullen we maar zeggen.
De Guardian kan ook wat bevooroordeeld zijn:
The UK had safe water. Then Brexit allowed the Tories to flush away our environmental standards
www.theguardian.com/commentisfree/202...
Maar de rechtse oplossing voor onze energiecrisis: atoomenergie, dat moet dus ongetwijfeld een goed idee zijn? Niet noodzakelijkerwijs:
scientias.nl/mysterie-van-radioactiev...
Wetenschappers breken zich er al jaren het hoofd over: waarom blijven wilde zwijnen in Duitsland – ondanks dat Tsjernobyl alweer decennia achter ons ligt – toch radioactief? Maar nu lijkt het mysterie eindelijk opgelost!
Over het klimaat zat rechts dan toch vast en zeker goed? Ook niet helemaal zeker:
12ft.io/www.nrc.nl/nieuws/2023/09/06/...
„Het ineenstorten van het klimaat is begonnen”, zo reageerde secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres op de nieuwste metingen. „Leiders moeten nu de druk opvoeren voor klimaatoplossingen. We kunnen de ergste klimaatchaos nu nog afwenden - en we hebben geen moment te verliezen.” Eerder waarschuwde de VN-baas al voor een op handen zijnde „klimaathel”.
Via Euronews: ‘It’s time to start telling the truth’: Is summer’s record heat a sign of climate breakdown?
www.euronews.com/green/2023/09/06/its...
Maar goed, daar kunnen wij niets aan doen, zolang ze in de derde wereld door blijven fokken? Nee, het is allemaal de schuld van de rijken in het Westen:
scientias.nl/schokkend-de-top-10-proc...
Terwijl de capaciteiten daar best beperkt kunnen zijn:
scientias.nl/rijkste-mensen-zijn-domm...
Toch moeten we heel voorzichtig manoeuvreren, willen we de zaken niet laten instorten:
scientias.nl/eindelijk-duidelijk-waar...

cugel | 07-09-23 | 09:52

Btw : die Timmerfrans zou een voorbeeld moeten nemen aan Margretha Vestagar, (vrouwelijk maar niet fanatiek) die de Europese Commissie (tijdelijk) verlaat, ook om elders te solliciteren ( Europese Investeringsbank) maar haar betaling, vanuit de EU dus, heeft stopgezet.

daytripper | 07-09-23 | 09:27

Used Cars. Klassiekertje!

UnderTheDevil | 07-09-23 | 09:20

Beste Arthur, prachtige verhalen en ken de sfeer want jarenlang in Spanje en op Filipijnen gewoond .
Mijn advies zou 3-ledig zijn : afvallen , afvallen , afvallen . Zie Mick Jagger en companen. En de destructieve alcohol laten staan, maar ik snap het . Sterkte gewenst!

daytripper | 07-09-23 | 09:18

Goeiemorgen stamgasten,

Wat mij opviel aan mijn besteed deze ochtend:

Onderzoek naar mogelijke discriminatie bij de Raad voor de Kinderbescherming - nos.nl/l/2489522
"De Raad voor de Kinderbescherming laat onderzoeken of er sprake is van discriminatie bij hun werk."

Mooi, want niemand vindt discriminatie leuk. Maar, hoe gaan ze dat onderzoeken?

"De adviezen aan gezinnen worden onder de loep genomen ... We moeten zeker weten dat we een Nederlands gezin in een gelijke situatie eenzelfde advies geven als een gezin met een andere culturele achtergrond....

Bijna een kwart van de gezinnen waar wij mee werken heeft een migratieachtergrond. Dat is een stuk meer dan in de samenleving als geheel.
"Als we iemand spreken die een cultuur heeft die verder afstaat van de Nederlandse, dan moeten we die snappen. Het is belangrijk dat we empathisch zijn, terwijl de Nederlandse norm blijft gelden"

Ziet u de anti-blank racistische tunnelvisie? Leest u het ook tussen de regels door?
Er wordt ALLEEN onderzoek gedaan naar of gezinnen met een migratieachtergrond racistisch worden behandeld door de RVDK!

In Rotterdam leeft nog maar 50% autochtonen, en in Den Haag nog maar 30%. Als dan maar een kwart van de gezinnen waar de RvdK mee werkt een migratieachtergrond heeft, en dat ook zo is in Rotterdam en Den Haag, dan zou dat in die steden juist meer een aanwijzing zijn voor racisme of discriminatie van autochtone gezinnen! Maar, dat wordt niet onderzocht.
Als een autochtone RVDK medewerker een gezin met een migratie achtergrond onderzoekt, moet hij/zij net zo goed de migratie cultuur snappen, als de RVDK medewerker met een migratie achtergrond drie een autochtoon gezin onderzoekt en net zo goed als zijn/haar collega's óók de autochtone cultuur snappen.

En juist DAT is wat er mis is met dit en vergelijkbare onderzoeken.
Of het nu gaat om onderzoeken op het gebied kinderbescherming, de arbeidsmarkt, het onderwijs, sportclubs, enz.

Hoe werkt dat? Goed onderzoek?
Nou, je hebt een theorie. In dit geval racisme van gezinnen die met de RVDK te maken hebben.
Een goed onderzoeker gaat dan niet alleen op zoek naar de bevestiging van die theorie, maar óók naar de ontkrachting van die theorie. Als er gevallen worden gevonden waarin autochtone gezinnen racistisch werden behandeld door RvdK-medewerkers met een migratie-achtergrond, is de theorie ontkracht.

Maar, dat gaat niet gebeuren! Iwan Bean, directeur van de RvdK (toevallig iemand van kleur), heeft aan Verwey Jonker opdracht gegeven om ALLEEN gezinnen met een migratie achtergrond te  onderzoeken.

Ziet u de tunnelvisie al?

Men kan nu dus al uitkomst van het onderzoek voorspellen:
- de (blanke of migratie-achtergrond) RVDK-medewerkers van de RVDK zijn allemaal racistisch, en gezinnen met een migratie achtergrond zijn daar slachtoffer van,
- autochtone gezinnen kunnen onmogelijk slachtoffer zijn van een racisme of discriminatie door (blanke of migratie-achtergrond) RVDK-medewerkers. Want: dát wordt niet onderzocht.

Dit valt me iedere keer opnieuw weer op. Al dat soort onderzoeken hebben maar één doel: de autochtone NLer móet racistisch zijn, móet  slecht zijn, moet zwart gemaakt worden.
Er zijn onderzoeken nodig die ook het racisme en discriminatie onderzoeken van mensen zonder migratie achtergrond. Dan heb je tenminste een goed onderzoek.

Maar, mensen zoals Iwan de RVDK-directeur zijn ervan overtuigd dat iedereen slachtoffer kan zijn van racisme of discriminatie. Behalve blanken. Omdat ze blank zijn.

Helaas wordt door die doctrine veel gemeenschapsgeld besteed aan tunnelvisie onderzoeken van een slechte kwaliteit, met een voorspelbare uitkomst en een onbetrouwbaar onderzoeksresultaat.

Wat viel u op aan uw newsfeed deze ochtend?

gaffelbaard | 07-09-23 | 08:41

Vandaag twee dagen reizen voor een tripje Nederland, Heb er zin aan, maar niet heus.

gato | 07-09-23 | 08:38 | 1

Van de hitte naar de hitte gato.

de uitbater | 07-09-23 | 08:41

Mogge.
Zo, zo. Wat menigeen hier al wist, is eens een keer Europees onderzocht.

"Wer Kühe nicht verbieten will, ist ein Klimaleugner. Wer den Genderstern verschmäht, ist reaktionär – die städtische Linke hat ein Toleranzproblem."
www.nzz.ch/meinung/toleranz-in-zueric...
Weinig van gehoord van die studie in Nederlandse MSM en NPO (joh) en vul ipv Zurich och Amsterdam of Utrecht in en je zal hetzelfde beeld krijgen.

NB. Commentaar NZZ is gebaseerd op de Europese studie onder 20,000 mensen (2000 in Nederland) door de TU Dresden en hier in zijn volledigheid gratis en meteen te downloaden.
www.stiftung-mercator.de/de/publikati...

Basil Fawlty | 07-09-23 | 08:35 | 2

Toleranzproblem...

Ik dacht meer aan het woord: terreur-bewind.

gaffelbaard | 07-09-23 | 08:44

Ik heb inmiddels ook een Toleranzproblem.

Louter Leuter | 07-09-23 | 08:51

Nrs 1 tm 4 op vvd kieslijst: Yesilgöz, Hermans, Becker en Van der Burg.
Echt, als dit geen negatief stemadvies meer is. Wát een rampenkwartet.

VP732 | 07-09-23 | 08:31 | 5

Als de verkiezingen zijn geweest, haalt ze Rutte weer binnen als minister.

Wie écht van Rutte af wil, doet er goed aan niet op een van zijn VVD-vriendjes of -vriendinnetjes te stemmen.

gaffelbaard | 07-09-23 | 08:46

Echt?!? Sofietje, Becker en van der Burg in de top 4?!? Echt?!?!? Wat een afgang.

Louter Leuter | 07-09-23 | 08:49

Van der Wal op 5, wat een armoe.

amateurrr | 07-09-23 | 09:40
▼ 2 antwoorden verborgen

Extinction Rebel zit wel snor heb ik begrepen.

Osdorpertje | 07-09-23 | 08:29 | 1

Ze woont in de zaanstreek, meen ik.
Dicht bij Osdorp, dus pas op straks gaat ze de A8 en de A10 bestormen.

Zitvlak | 07-09-23 | 08:40

www.ad.nl/zoetermeer/twaalf-tieners-h...
Ouders zonder moreel besef brengen dito kinderen voort. Hoewel ik principieel van mening ben dat scholen er zijn voor het onderwijs en ouders voor de opvoeding, is inmiddels nagenoeg duidelijk dat de laatstgenoemden het in de praktijk vaak ernstig laten afweten. Het lijkt mij daarom zinvol om vanaf groep 0 al maatschappijleer te introduceren, bijvoorbeeld met behulp van simpele, alledaagse situaties in de vorm van een stripverhaal of een cartoon. Over het verschil tussen mijn en dijn, het verschil tussen rechten en plichten, hoe om te gaan met mensen uit kwetsbare groepen, de ware betekenis van respect (wat is het, hoe verdien je het en aan wie of wat dien je het te betonen), de biologische verschillen tussen mannen en vrouwen (waarom jongens geen meisjes mogen slaan) en het gelijkheidsbeginsel. In een ideale situatie wordt maatschappijleer tot en met het laatste leerjaar van de middelbare school gegeven als module binnen het vak Nederlandkunde, waar ook de Nederlandse taal, (kunst)geschiedenis, literatuur en cultuur deel van uitmaken. De lessen worden op de basisschool aangeboden op een uniform basisniveau, differentiatie begint bij de middelbare scholen, op basis van onderwijsniveau.

MickeyGouda | 07-09-23 | 08:29 | 22

@MickeyGouda | 07-09-23 | 09:08:
Onze eigen bevolking, je bedoelt de autochtone? Volgens mij zijn er juist heel veel vakken bijgekomen op school, waarin juist wordt ingegaan op maatschappelijke zaken. Op de lagere werd uitgebreid aandacht besteed aan het "stop hou op" principe, met weerbaarheidstrainingen, een heel goede zaak en aan zaken als je eigen grenzen aangeven, pestgedrag, moreel besef , aardig zijn voor elkaar. Dat was in mijn jeugd totaal afwezig. Er is ook heel veel verbeterd.

Beste_Landgenoten | 07-09-23 | 09:19

@Beste_Landgenoten | 07-09-23 | 09:19:
Waar, maar duidelijk niet genoeg. Het wordt tijd om een tandje bij te zetten. Hoewel ik me hiermee op glad ijs begeef, zou ik stiekem ook ouderschapscursussen geen overbodige luxe vinden. Deze maatschappij wordt steeds complexer, terwijl de opvoeding steeds vaker wordt uitbesteed. Een recept voor falen.

MickeyGouda | 07-09-23 | 09:41
▼ 19 antwoorden verborgen

Die Tucker vermaakt zich wel met suggesties en frames over Obama de wereld inslingeren, en vooral de klikjes krijgen van een soort 'republikeinen' die zich daar dan grijzend en zelfvoldaan mee vermaken, in plaats van zich bezig te houden met wat er belangrijk is voor hun land.

Of het echt waar is kan Tucker ook helemaal niet schelen.
Het gaat hem om het effect en het vermaak.

Obama is helemaal niet interessant.
Homo? Nou en? Fortuyn was ook homo, en rechts ook.

Beter is om te kijken waarom Tucker met zoiets komt.
Wat wil hij voor elkaar krijgen bij de kijker?

Ze laten daarom de mening van Carlson zelf ook graag zien.
Een blik van ongeloof, een frons, minachting, zeurt en peurt graag door over genante dingen waarmee hij zijn gast voor schut kan laten zetten.
En vooral niet te feitelijk worden, verdachtmaking en kwaadsprekerij is veel leuker en daar kunnen kijkers zich mee vermaken.

In dat geval zat Tucker te smullen van de lekkere sappige roddels die hij over de prooi Obama kwijt kon. Treurig.

Een goede manier om een bepaald soort mopperende en klagende kijker aan zich te binden die graag willen wijzen naar hunnie, in plaats van kijken wat nodig is.
En die zich dan daarmee 'rechts' denken te kunnen noemen.
Wat een holle armoe.

AdvocatusDiaboli | 07-09-23 | 08:17 | 2

Bijna alles is holle armoede: alles voor de clicks.

De waarheid, of enig kritisch denkvermogen is langszaam aan het verdwijnen. Iedereen zit in zijn eigen cocon en kijkt en leest alleen maar zaken die in hun bekende straatje liggen. Social media algorithms zorgen ervoor dat je steeds meer extreme content krijgt en steeds verder in je cocon gaat zitten.

Social media begint langszamerhand meer kapot te maken dan het ooit heeft opgeleverd.

De gewone media doet er trouwens net zo hard aan mee met eenzijdige en suggestieve berichtgeving

Als_je_me_nou | 07-09-23 | 08:29

@Als_je_me_nou | 07-09-23 | 08:29:
'De markt heeft altijd gelijk.' blijkt dus niet helemaal te kloppen.
Vooral het woordje 'altijd'
En gaat de mensen langzaam wurgen.

AdvocatusDiaboli | 07-09-23 | 08:38

Poll RTVNoord: "Ik werk na mijn pensioen graag nog door."
81% nee
19% ja

pollens | 07-09-23 | 08:11 | 2

Ja. Alleen minder. Ik heb een klant van tegen de 80. Neemt alleen klussen aan als het bedrijf en het probleem hem bevallen (en het mag niet te ver rijden zijn, naar Nieuw Zeeland vliegen doet hij niet meer). Schitterend gewoon. Ook voor uw hersenen geldt, use it or lose it.

Louter Leuter | 07-09-23 | 08:44

Wat zijn Nederlanders toch lui.

Kattie | 07-09-23 | 08:46

Op de door belastinggeld gefinancierde webzijde van onze vrienden van de Joop wordt Kerrolijn van der Plas in zeker de helft van de artikelen voor van alles uitgemaakt. Je zou denken dat die mevrouw de duivel in hoogsteigen persoon is. Uiteraard is het allemaal waar, want anders had de Joop al lang maatregelen van de volstrekt onpartijdige NPO opgelegd gekregen.

goedverstaander | 07-09-23 | 08:02 | 2

Hit 'm where it hurts lijkt me, BBB stemmen dus.

pollens | 07-09-23 | 08:07

Man, daar houd je het toch geen minuut uit?!? Wat wil je daar?

Louter Leuter | 07-09-23 | 08:41

Vraag het maar aan de eerste "man" op de nieuwe VVD-lijst.. Eric

hagelkruis | 07-09-23 | 07:59

Jammer voor ze, grote congressen boek ik niet meer bij vd Valk hotels.

2CVOcean | 07-09-23 | 08:11

@2CVOcean | 07-09-23 | 08:11: Alle kans dat Van der Valk reeds geboekte congressen gaat afzeggen. Ze heeft immers een belangrijker inkomstenbron aangeboord.

goedverstaander | 07-09-23 | 08:23

Goedemorgen nachtploeg!

Wel een boel lettertjes voor het ontbijt…

*Koffie zetten doet..*

Wijze uit het Oosten | 07-09-23 | 07:53

Top tien van de VVD verkiezingslijst is bekend. Bestaat uit 7 vrouwen en 3 mannen.

Cornelis12 | 07-09-23 | 07:47 | 5

Bent u niet in de war met de redactie van de Libelle?

goedverstaander | 07-09-23 | 07:55

Een harem! Ik word weer lid!

Louter Leuter | 07-09-23 | 08:39
▼ 2 antwoorden verborgen

Er wordt een duur onderzoek gestart naar mogelijke discriminatie bij de Raad voor de Kinderbescherming. Terwijl de directeur zegt dat niets in die richting wijst.
Alsof de belastingdienst de uithuisplaatsingen bij toeslagenaffaire zelf heeft geregeld.
nos.nl/artikel/2489522-onderzoek-naar...

goedverstaander | 07-09-23 | 07:46 | 1

Kruiswoordpuzzel: ander woord voor Realiteit - Discriminatie.

Cornelis12 | 07-09-23 | 07:51

The Eagles beginnen vandaag aan hun afscheidstournee. Na 50 jaar stoppen ze er mee. Heb het bejubelde Hotel California altijd al een tijdje zeiknummer gevonden dus plemp m niet.

Cornelis12 | 07-09-23 | 07:44 | 2

@uisge baugh | 07-09-23 | 07:51: verschrikkelijk. Ook erg: new kid in town

Cornelis12 | 07-09-23 | 07:56

Antibiotica bij de dokter bij pijn? Altijd vragen of ze de CO2-belasting, biologische afbreekbaarheid en lieflijkheid in het algemeen willen vergeten en gewoon iets willen meegeven dat wérkt.

Het was weer een leesfeestje. Happy kapsalon en dat u snel beter mag worden, ome Tuur!

Zomaarwat | 07-09-23 | 07:26

Blijkt Barack Obama toch een enorme homosensueel en crackhead te zijn geweest. Tucker roert daar waar je niet moet roeren.
youtu.be/XZVpR3Pk-r8?si=siJW2_cDDIpIt...
Tainted Love - Soft Cell

R. Skickr | 07-09-23 | 07:23 | 1

Imelda May - Tainted Love
www.youtube.com/watch?v=HVqqc3jgnQ8

En Tucker vindt het heerlijk om sadistisch te roeren. Als hij de klikjes maar krijgt.

AdvocatusDiaboli | 07-09-23 | 07:51

Nirvana - Drain You
https://www.youtube.com/watch?v=AJUpHxlJUNQ

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 07:10

Mogguh, het ruikt hier nog wat naar verschraalt bier en volle asbakken. Kan ik misschien een bakkie koffie krijgen?

ratelaar | 07-09-23 | 07:07

De G20 komt binnenkort bij elkaar in India.
Dus worden de 'sloppenwijken' langs de routes naar de bijeenkomst vlot weg gebuldozerd.
Snap het wel, hoor. Prioriteiten, je wilt toch netjes voor de dag komen, bezoekers zouden zo maar aanstoot kunnen nemen, het komt zo arremoeiig over.
Dus dan is het goed. Effe die rommel weg schuiven, zand er over, bloemetjes er bovenop.
Wat zegt u?
Mensen?
Welnee joh, andere kaste. Hoezo mensen?

EEnzame SchizofrEEN | 07-09-23 | 06:55 | 2

Waanzin. Heb je een linkje?

JJMS | 07-09-23 | 07:13

India, voorheen Pakistan? ;)

steekmug | 07-09-23 | 07:37

Dienstmededeling:
Met wat geluk kan er morgen weer van het oud Nieuws genoten worden.
Of nou ja, als UPS niet wéér iets uit hun duim hebben gezogen en een compleet willekeurige datum en tijd hebben doorgegeven.

EEnzame SchizofrEEN | 07-09-23 | 06:36 | 4

@lezeres | 07-09-23 | 06:46: oh, maar dat slaan we niet af!
Honing! Jeetje, dat is al weer even geleden dat ik dat gegeten heb. Vroeger op toast, maar een croissant? Yum!

EEnzame SchizofrEEN | 07-09-23 | 06:50

@EEnzame SchizofrEEN | 07-09-23 | 06:50: Van die heerlijke Griekse honing. Echt zo lekker. Wens je alvast een hele fijne dag toe. Ben alle oude afleveringen van Frasier aan het kijken. Wat een super leuke serie is dat toch. Moet steeds hardop lachen in mijn ééntje. Hoop niet dat de buren me horen.

lezeres | 07-09-23 | 06:57

Heb je je laptop nog steeds niet? Dikke tip: volgende keer bij dat bedrijf bestellen met die smile en blauwe busjes met die irritante woordgrapjes erop. Vlekkeloos.

JJMS | 07-09-23 | 07:15
▼ 1 antwoord verborgen

Maar we gaan i.i.g. lachend ten onder, lol ;-))

lezeres | 07-09-23 | 06:48

777
7-septem-2023
En ook nog eens de 313'ste reaguursel...
Dat maakt een 10 voor steekmug (05:50).

steekmug | 07-09-23 | 05:50 | 2

Gefeliciteerd! Je hebt goed naar de goddelijke aanwijzingen geluisterd en hebt die wijsheid in succesvolle daden omgezet. Je plukt er nu de vruchten van. Je succes inspireert en helpt anderen, dus ga hier alsjeblieft mee door.

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 06:01

@Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 06:01: Hoppa, weer een 7 erbij van 6:01 :)

steekmug | 07-09-23 | 06:05

Te schande gemaakt op sociale media en nu ook gebroken oogkas geslagen: Alain (34) pakt beschonken aanrijder van dochter hard aan https://www.hln.be/pittem/te-schande-gemaakt-op-sociale-media-en-nu-ook-gebroken-oogkas-geslagen-alain-34-pakt-beschonken-aanrijder-van-dochter-hard-aan~a1e56513/

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:44

Todd Terje - Inspector Norse
https://www.youtube.com/watch?v=gHiqPG0526U

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:36

Bob Sinclar - Save Our Soul
https://www.youtube.com/watch?v=-kKgoF1pQtA

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:35

Rihanna - Hey Mr. D.J.
https://www.youtube.com/watch?v=oEauWw9ZGrA

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:19

Trust alle lieve engeltjes van GS.
Morgen weer spannende dag met ander engeltje.

* zweverige praat, i know *

TheOne48 | 07-09-23 | 05:12 | 4

wltrztn!

keestelpro | 07-09-23 | 05:17

Trusten. Hou ons op de hoogte!

MickeyGouda | 07-09-23 | 06:02

Slaap lekker lief maatje :-)) Xxx

lezeres | 07-09-23 | 06:50
▼ 1 antwoord verborgen

-wegejorist-

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:15

@Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:15:
Het zit je ook niet mee he! ;-)

keestelpro | 07-09-23 | 05:16

-weggelolololt-

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:19

"vrouw"

kleybeuker | 07-09-23 | 06:16
▼ 2 antwoorden verborgen

"Mensen komen van Mars." Waarom ook niet?

pollens | 07-09-23 | 08:17

Sterk.

TheOne48 | 07-09-23 | 03:59

Een waarheid als een uitgefaseerde koe!

MickeyGouda | 07-09-23 | 04:13

Wel een paarse broeken-actie; stuiptrekkingen van de schrijvende aap Don Arturo bombarderen tot Stamcafé, anders waren er maar weinig reacties.

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 03:55 | 8

@keestelpro | 07-09-23 | 04:54:
Ontegenzeggelijk, zoals de meeste dingen des Teeuwen. Foley zou dit jaar trouwens optreden in Gouda, of all places. Mijn dochter had al kaartjes gekocht bij wijze van verjaardagscadeau voor ondergetekende. Zegt Foley potverdorie af!

MickeyGouda | 07-09-23 | 05:06

@keestelpro | 07-09-23 | 05:25:
Bizar, toch? Mijn trauma van de Eurythmics speelde meteen weer op. Die zeiden het concert waarvoor ik een kaartje had 1 dag van te voren af, maar dat was tenminste nog omdat Annie Lennox een keelontsteking had.

MickeyGouda | 07-09-23 | 06:08
▼ 5 antwoorden verborgen

7 september, aaargh, wat was dat ook al weer? Oh ja, vandaag 7 september is het Internationale Dag van de Paarse Pantalon!!!

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 03:52 | 9

@Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:14:
Iets meer respect zou inderdaad gepast zijn. Dat denk ik bijvoorbeeld ook altijd rond de feestdagen, als ik boodschappenkarretjes zie met gestapeld gourmetvlees erin. Ik gun iedereen zijn stukje vlees, maar overconsumptie is wat mij betreft respectloos.

MickeyGouda | 07-09-23 | 05:21

@Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:31:
Uit duurzaamheidsoogpunt, zo las ik net. Uit gezondheidsoogpunt wordt 500 gram geadviseerd, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Maar goed, het hele vraagstuk wordt sowieso academisch op het moment dat Brussel gaat bepalen wat we in ons karretje mogen gooien.

MickeyGouda | 07-09-23 | 05:48
▼ 6 antwoorden verborgen

Shiny Toy Guns - You Are The One
https://www.youtube.com/watch?v=-fmomjFNhvg

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 03:37 | 9

@TheOne48 | 07-09-23 | 04:27: pas leerde ik hier op GS het woord polemologie. Heb ook pas van de theologische discipline angelologie gehoord!

PS Hier nog twee voor de één:

Sharam feat. Daniel Bedingfield - The One
https://www.youtube.com/watch?v=4cPMDiAvdvY

Lamb - Gorecki
https://www.youtube.com/watch?v=tSRYvYN1ayw

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 04:47

@Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 04:17: Theo|sofie,
De Ware leeft in het verborgene, Hij heeft zijn les geleerd over mensen in het verleden toen Hij werd gekruisigd door de gevestigde Orde...

steekmug | 07-09-23 | 06:04
▼ 6 antwoorden verborgen
-weggejorist-
Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 04:22

@Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 04:22:
Doe nou niet.

SterF... | 07-09-23 | 06:43

@SterF... | 07-09-23 | 06:43: sry, het is sterkerder dan mezelf, mijn geheime (gender?)identiteit is 'troetelbeer'.

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 07:52

Echt kut, telkens door die lap tekst heen moeten scrollen

wilderst | 07-09-23 | 02:27 | 6

@keestelpro | 07-09-23 | 04:02:
Je ellende, je leven, niet met je vrienden delen maar er een verdienmodel van te maken. Ook niks voor mij.
Dat soort verhalen vind ik alleen de moeite waard van mensen waar ik om geef.

TheOne48 | 07-09-23 | 04:14

die lap tekst van professionele ransaap AvA scannen op gorigheid is genoeg om het over te slaan. Next!

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 05:57
▼ 3 antwoorden verborgen

Eigenlijk zou een frietje in de snackbar 7,50 euro moeten kosten. Net weer 5 kilo vastkokers voor 5 euri ingeslagen. Maar het gemak van een afgehaalde vette bek. En dat het in olie nou eenmaal veel beter smaakt. Ik denk dat ik mijn airfryer Johannes Calvijn ga noemen.

in het zweet uwes aanschijns zult gij uw frietje bekomen. Maar wel eerst al die coronasteun terug betalen. De middenstand moet en zal dood. De laatste keer, jaren gelden, dat ik wat van Burger King at, ging ik bijkans onderuit van de aanslag op mijn lichaam.

Dat doet zelf koken met je: je kunt niets meer hebben wat al te ver van de natuur af staat. Die ene sandwich van Subway. Afijn.

Hetkanverkeren | 07-09-23 | 01:47 | 1

Gelukkig spreekt u niet over patat. "Patat, met kip en appelmoes" is voor het Kinderrren voor Kinderrren volk. #GooiseRerkendalsspraakgebrekWHEN ?

Hevvlan Demuru | 07-09-23 | 04:52

Leven alsof er geen morgen is en dan na tig jaar gewoon weer een nieuw studioalbum. Ik vind het contrast met de grootste popmuzikant van deze tijd, Miley Cyrus, onverklaarbaar. Misschien heeft zij gewoon betere fiscalisten nodig: www.youtube.com/watch?v=S0hl5WmTTPo

Disclaimer. Ik moet mijn eerste nummertje van Taylor Swift nog doen.

Hetkanverkeren | 07-09-23 | 01:22

De Nederlandse regering heeft vandaag medegedeeld, dat het rijkswapen, de Leeuw, wordt vervangen door een condoom.

Dit, omdat een condoom meer weergeeft waar de Nederlandse politiek voor staat.

Een condoom staat inflatie toe, stopt productie, vernietigt de volgende generatie, voorkomt een hoop gelul en... geeft u het gevoel van veiligheid terwijl u in feite genaaid wordt!

U bent in kennis gesteld.

Vriendelijke groeten,
Premier Mark Rutte

Kopieerapparaat | 07-09-23 | 01:22

Een mens kan 't best maar
optimistisch zijn/worden/blijven.

Gary Moore
Album: After The War
The Messiah Will Come Again
youtu.be/9shFDK_mVFA?si=MdI9lSa-Oj-ic...

Truste allen.

Milton_Styx | 07-09-23 | 01:15

Het leven sowieso volstrekt zinloos vinden, maar wel
je academische titel op je grafsteen laten beitelen.
Schiet mij maar lek.

pollens | 07-09-23 | 01:10

Niet helemaal een paradox, maar toch: je staat bijzonder bekwaam te oreren, maar voor je publiek is het wachten op de eigen likes. Liefst met een selfie!

Kill, marry, or fuck. Die cognitieve dissonantie met welke politicus dan ook. Hoe je daar niet horendol van zou moeten worden: www.youtube.com/watch?v=KdrZoLt0sTI

Hetkanverkeren | 07-09-23 | 01:06

@Angélica de Sancé | 07-09-23 | 05:30:
Ik ben ook nog even gebleven.

“Als niemand jouw kunst waardeert moet je iets anders gaan doen of er je hobby van maken, niet je beroep”.
De BKR was natuurlijk goed bedoeld maar belachelijk. Een paar schilderijtjes in elkaar flansen en je had weer je maandelijkse uitkering.
Ik had de indruk dat het vooral werd gebruikt door mensen die slaaf waren van hun image.
Ze wilden zo graag artiest zijn.
Kun je ze nog herinneren?
Rondlopen in kleding vol verfvlekken, alsof ze zo vanachter de ezel vandaan kwamen?
Ik had zo’n vriend in Dordrecht. Hij had dan wel geen BKR maar deed eigenlijk niks.
Ja, rare stukjes maken, je kon ze zo krijgen. Ik hoefde ze niet eens want het sloeg nergens op maar wel met grote letters gesigneerd.
Hij hoopte een nieuwe Pollock te zijn en “door te breken”.

De kunstwereld, die ik een heel, heel klein beetje ken (ik ben soms meegegaan als begeleider van een vriend die in de Helmantel stijl exposeerde maar geen vervoer had) is gewoon raar.
Rothko, met zijn no.6, Violet, green and red.
Verkocht voor 158 miljoen.
Wat de gek er voor geeft dus.

Nou vind ik van Gogh ook niet een schilder waar ik van onder de indruk ben. Realisme staat mij aan.
Edward Hopper verbaast nog regelmatig hoe iemand zo de eenzaamheid kan verbeelden, dat vind ik een genie.

J.Cash | 07-09-23 | 05:55

@Angélica de Sancé | 07-09-23 | 05:37:
Heb je dan wel eens een Cubaan of een andere longfiller gerookt?
Ik rook ze dagelijks, vandaag zelfs twee want mij broer was hier.
Het aroma, de rust die het geeft, de zachte rook. Het is een genot. Ik heb het dus niet over het Nederlandse product, dat rook ik nog niet al is het gratis. Sigaretten, ook nooit gerookt.
Maar een goed, in de humidor gerijpte Cohiba…een genot.

J.Cash | 07-09-23 | 05:58
▼ 7 antwoorden verborgen

Voor de liefhebbers,ik ben bezig met het MBA examen,module kostencalculatie. Gezien het late tijdstip een redelijk makkelijke vraag:

De constante kosten bedroegen € 191.490. De variabele kosten € 720.480. Het perioderesultaat volgens direct costing was € 168.750. Er waren 18.960 producten verkocht.

Bereken de verkoopprijs inclusief 21% btw.

Theodorik1 | 07-09-23 | 00:43 | 16

@Kopieerapparaat | 07-09-23 | 01:42: Blij met uw input, ik heb geen praktijkervaring met deze materie,daarom blijft het soms heel abstract en moeilijk.

Theodorik1 | 07-09-23 | 01:52

@Theodorik1 | 07-09-23 | 01:52: NHA cursus, voltooid 83%, score 8,7. Ik moet nog wat belastingrecht hoofdstukken voltooien, kan er bijna niet toe komen,zo vervelend en saai.

Theodorik1 | 07-09-23 | 02:01

@Theodorik1 | 07-09-23 | 02:01: En voor het echte associatie examen, trek er maar 3 punten vanaf, genoeg werk te doen.

Theodorik1 | 07-09-23 | 02:03
▼ 13 antwoorden verborgen

Truste morgen weer logees dus fit zijn .....

Smoelensmid | 07-09-23 | 00:41 | 1

Slaap zacht.
*Smoelensmid uitzwaaien doet*

Kopieerapparaat | 07-09-23 | 00:44

Dit is een nachtgedicht,
trek het maar aan.
Zoals de avond doet met de maan.

Zoals het water
doet met de zee.
Zoals het weiland
doet met het vee.
Dit is een nachtgedicht,
kijk maar, het gaapt.
Het zal op je passen
wanneer je straks slaapt.

Johanna Kruit

Kopieerapparaat | 07-09-23 | 00:36 | 1

Het klinkt altijd mooi, maar het is wel complete waanzin. Een normaal mens snapt dit soort gebral niet. Hetzelfde met andere vormen van kunst. Soms snap je het en vind je het mooi, vaker is het complete onzin in de optiek. Dat maakt het aan de andere kant wel spannend.

Xaphan | 07-09-23 | 00:49

Lezen lezen lezen hier en de conclusie van mij is dat dit toch echt het stamcafe moet zijn ,Iemand anders zal dit ook vast al hebben gepost maar goed. Rondje leverworst van mij

En Heh deze is nieuw hier in de juxebox ik gooi er net een euro in.

www.youtube.com/watch?v=03hGi0_r0xc&a...

If none of us believe in war
Then can you tell me, what the weapons for?
Listen to me everyone
If the button is pushed, there'll be nowhere to run, oh
Giants sleeping, giants winning
Wars within their dreams
Till they wake when it's too late
And in God's name blaspheme
Killer of giants, threatens us all

pegaje | 07-09-23 | 00:30 | 2

Daar is hij hoor... pegaje ... Met de verrassende eigenschap om ineens in het café te zijn en met eenzelfde gemak tovert hij een eurootje tevoorschijn en laat een nummer galmen.

Nah.. dan zal ik even bij de bar wat bitterballen bestellen.

Roos | 07-09-23 | 00:38

@Roos | 07-09-23 | 00:38:

Je bent een topper hoor, lekker wat bitterballen erbij. Barman voor Roos een paar glazen Dominus Estate Napa Valley, ach doe maar een fles morgen is het toch niet meer lekker. Alhoewel doe maar toch een Kaapse Pracht. Ik heb net weer al mijn geld in die klote gokkast gegooid.

pegaje | 07-09-23 | 01:06

Je hebt nog geen benul wat je hebt , maar je vreet je op met wat je denkt dat je verdiend hebt in de jaren.
Jezelf volpompen met antibiotica (drugs) ken je al , met het verschil dat je niet weet waarvoor je het gebruikt.
Ik denk dat Portugal hetzelfde systeem heeft als Frankrijk , ga naar een grote stad.
Meld je aan bij de eerste hulp , meld dat je daar en daar pijn hebt.
Neem een goed boek mee , want je ligt er de hele dag.
Maar uiteindelijk doen ze de echte testen die je nodig hebt en als het slecht is , dan weet je dat , is het niet slecht ook goed.
Je slaapt tenminste beter , dan leven in de overtuiging dat je laatste uur is geslagen met de knagende gedachte dat het misschien een illusie is.

Het ga je goed Arthur , helderheid is fijner ! Soms met drugs, soms met antwoorden.

blamage_fr | 07-09-23 | 00:23 | 1

Tjeetje ,jij krijg geen bier meer in ons cafe,

pegaje | 07-09-23 | 00:35

Iets over al die moderne bubbels. Vroeger wist je de Verzamelingenleer en dat was dat. Nu is het zo langzamerhand de sine qua non. Je bestaat niet als mens als je niet in een fuik past.

Dat mensbeeld: sinds wanneer is de spiegel de baas? Wie is de schoonste in het land? Die discussie over de dwergen, de kern van sprookjes. Zo meteen weer lekker op tuk, hopelijk niet al te gruwelijk dromen.

Het domein waar Big Tech hopelijk niet al te veel grip op heeft. Het belang van een goede nachtrust: de gecontroleerde psychose. Gratis en voor niks van moeder natuur.

Hetkanverkeren | 07-09-23 | 00:14 | 4

@Duwbak_Linda | 07-09-23 | 00:27: Andersom, mijn lief. Heeft het zijn eigenlijk wel zin zonder bevestiging van buitenaf? Heeft denken eigenlijk nog wel zin, als computers het blijkbaar beter kunnen?

Die hele ratio. Wat waren die oude Grieken denkende?

Hetkanverkeren | 07-09-23 | 00:36

Tegenvragen blokkeren een gesprek.

Duwbak_Linda | 07-09-23 | 00:39

@Duwbak_Linda | 07-09-23 | 00:39: Oei, de premisse van een dialoog. Het leven. Weet een kwal dat hij bestaat? Weet zelfs maar een oerang oetan dat Sumatra naar de kudt gaat?

Hadden we daar niet achteraf de herkolonisatie van ons Indië op moeten richten? In plaats van die olie op Celebes?

De Bijbel weet het: Ben ik mijn Broeders Hoeder? Dat woordje ik.

Begin en einde van alle ellende. Ik stel daarom bij voorkeur vragen, die geven te denken. Niet dat ik verder om antwoorden verlegen zit, maar toch.

Hetkanverkeren | 07-09-23 | 00:53
▼ 1 antwoord verborgen

Zoek zoek zoek zoel zoek zoek zoek zoek zoek !!!!!

Wij willen iedereen vragen om hun ogen open te houden en te zoeken naar Citroen Jumper met het kenteken: V-454-NF. Op het rechter zijraam zijn Nijntje-raamstickers geplakt. Op de rechter achterdeur staat een sticker van het ‘Fonds kind en handicap’. De auto is gestolen in Amsterdam Noord omgeving Buiksloot.
www.nhnieuws.nl/nieuws/324326/verkope...

Cornelis12 | 07-09-23 | 00:13

Pieter Omtzigt heeft geen trek in ’een lange serie debatten, waarin zes, acht of tien lijsttrekkers in twintig seconden mogen zeggen wat ze ervan vinden’.
twitter.com/telegraaf/status/16994410...

Zo ontzettend eensch. Wij - demense - zijn niet compleet achterlijk. Wij kunnen dit handelen. Wij kunnen dit aan.

Duwbak_Linda | 07-09-23 | 00:10 | 6

Nou dan ga ik wel alleen kijken :)
*Sing for me my angel of music!*

Duwbak_Linda | 07-09-23 | 00:30
▼ 3 antwoorden verborgen

In tbs-kliniek de Kijvelanden in Poortugaal is woensdagavond brand uitgebroken. De kliniek is ontruimd en de bewoners zijn op het terrein naar een veilige plek gebracht, meldt de brandweer. Er zijn mogelijk meerdere gewonden, één persoon moest gereanimeerd worden.

De brand brak rond 22:30 uur uit in een van de gebouwen van de kliniek. De hulpdiensten rukten massaal uit met brandweerwagens, meerdere ambulances en een traumahelicopter.
www.rijnmond.nl/nieuws/1712584/tbs-kl...

Cornelis12 | 07-09-23 | 00:08 | 1

Die zijn nu nog veel verder in de warrie. Waarschijnlijk weer een of andere doorgedraaide gek die de tent in de hens steekt.

Kopieerapparaat | 07-09-23 | 00:22

T mobile vanaf nu een nieuwe naam, wie verzint die onzin .. allemaal nieuwe winkel uitdossingen kleding briefhoofden en geld met miljoenen over de balk waarvoor? Om de telefoon menselijk te maken.. wat een gelul in de ruimte een naam die zo onlogisch is dat niemand hem onthoudt .. Odido Omdat het tijd is voor een nieuw geluid. Om te laten zien dat het anders kan, menselijker. Zodat iedereen kan meedoen en daar plezier aan beleeft. Geluid.. Gewoon bellen en gebeld worden dus niet meer niet minder ;( www.youtube.com/watch?v=XKElk9zTB04

Smoelensmid | 07-09-23 | 00:08 | 5

Voor zulke ondernemingen kost dat een lieve duit. Hoeveel commercials gaan ze eraan wijden om de mensen hiervan bewust te maken? Je moet werkelijk alles veranderen.

Kopieerapparaat | 07-09-23 | 00:25

Ik zag een reclamepagina. Drie keer een vrolijke donkere man. (niet tè donker) en een mevrouw met een hoofddoekje. Daar is vast goed over nagedacht.

bitterpete | 07-09-23 | 01:55
▼ 2 antwoorden verborgen

Dat wordt dan nog gezellig na de WK uitspraak die Louis van Gaal onlangs deed. Of mss deed hij het juist daarom,

Aanstaande zaterdag staat de Onder 19 van AZ in de finale van de Intercontinental Cup, de wereldbeker voor clubteams. Hierin neemt de Alkmaarse ploeg het op tegen Boca Juniors uit Buenos Aires in Argentinië.

Doordat AZ afgelopen seizoen de prestigieuze Youth League won, mag het nu gaan spelen tegen de kampioen van Zuid-Amerika: Boca Juniors. Decor van het spektakelstuk is het legendarische stadion La Bombonera in de Argentijnse hoofdstad. Er zijn 30.000 kaarten verkocht. Het duel tussen AZ en Boca Juniors begint aanstaande zaterdag om 21.00 uur.

Cornelis12 | 06-09-23 | 23:59

Maar eh, Arthur heeft naar eigen zeggen best veel gerookt en gedronken en zit in de stijgende statistieken qua leeftijd maar volgens heeft ie niks. Ontsteking ergens, gok ik zo. Kanker doet meestal geen pijn, behalve in het laatste stadium. Dus hij zal vast nog lang boos komische stukjes schrijven.

Beste_Landgenoten | 06-09-23 | 23:44 | 5

@Après toi | 06-09-23 | 23:56:
Mash! Dat is lang geleden.

Beste_Landgenoten | 07-09-23 | 00:02
▼ 2 antwoorden verborgen

Lekker naar de Mac in Kiev.
twitter.com/OstapYarysh/status/169948...
Contrast wel met de lange tafel van Poetin. Gewoon laffe patat snaaien en het hebben over militaire hulp a zoveel miljard.

Beste_Landgenoten | 06-09-23 | 23:41 | 4

@Tashtego | 06-09-23 | 23:59:
Vladimir laat alles voorproeven. Spontaan naar de Mac zit er voor hem niet in. Daar heeft hij zijn dubbelganger voor.

Beste_Landgenoten | 07-09-23 | 00:04

Agh, alles voor de likes, je kent de Janks. Maar met wat precies is een beetje pauper friet eten een contrast?

kroel | 07-09-23 | 00:15
▼ 1 antwoord verborgen

Vanmiddag ook weer, het loslaten van niet bepaald vrouwvriendelijke patriarchische geïmporteerde toxische masculiniteit op mijn naturistische achtertuintje. Het past niet.

Het gebrek aan geïmporteerde gevluchte vrouwen zou een teken aan de wand moeten zijn: www.youtube.com/watch?v=8MkjkoNo92I De inspiratie voor deze hemelse muziek vormde een gedicht van een door de Gestapo gemartelde Poolse verzetsvrouw.

Mythologie. De verwording tot een cult of personality. Dat is niet hoe humanisme bedoeld is.

Hetkanverkeren | 06-09-23 | 23:39 | 1

Helena Wanda Błażusiakówna (1926 – 1999) Aged 18, member of the Polisch resistance, 1944.

Wat mij het meest intrigeert is hoe het Poolse verzet de trein heeft tegengehouden waarin ze werd afgevoerd. Tijdens mijn zoektocht stuitte ik op meerdere treinen welke tot stilstand werden gebracht door het verzet en uiteindelijk door de Geallieerden.

Ongekend dapper, de Polen. Overigens is Polen gruwelijk in de mangel genomen door respectievelijk de nazi's en daarna door de commu's (het rode leger).

Unsinkable-Sam | 07-09-23 | 03:08

Altijd leuk, D-day Majong wint in deze serie. Hoe krijgen ze dat gebouwd?

kroel | 07-09-23 | 00:22

Ik heb een bod gedaan op Freddie Mercury's piano.
12 miljoen, hoop dat dat genoeg is.
Zat ik vanmorgen te luisteren op de radio.
Een dame die verstand heeft van veilingen etc. sprak erover dat Mary Austin zo’n beetje alles van Fred had georven.
Georven!! Serieus?
Ik twijfelde of ik dat goed had verstaan, ze zei het tot tweemaal toe.
Georven…,
Mijn God!
Iemand dit fragment ook beluisterd?
Bij radio 1 of BNR, dat weet ik ff niet meer.
Georven.
Hoop dat ik het verkeerd heb verstaan.

Ruimedenker | 06-09-23 | 23:35 | 17

Ze heeft het waarschijnlijk verworven. Net zoals mevrouw Hazes. André's hele nalatenschap gaat op aan de rechtspraak.

Kopieerapparaat | 07-09-23 | 00:30

Is het erven - erfde - geërfd of erven - orf - georven?
Erfde - geërfd is de normale vervoeging van erven. Georven komt ook voor, maar is niet helemaal neutraal.

Uitleg
Sommige woordenboeken noemen ook de sterke vervoeging orf - georven. Orf is wat ongebruikelijk, maar georven komt geregeld voor. Volgens de Dikke Van Dale is georven “volkstaal, bekakt en schertsend”. Georven wordt in een zin als ‘Ik heb messenleggers georven van mijn oma’ dus bijvoorbeeld voor de grap gezegd.

Er zijn meer werkwoorden waarvan het voltooid deelwoord een variant heeft die vooral in informeel taalgebruik voorkomt en vaak voor de grap gebruikt wordt. Zulke vormen komen bijvoorbeeld uit een streektaal (gehongen in plaats van gehangen, gerokken in plaats van gerekt) of zijn verzonnen (gesnopen in plaats van gesnapt). Het gaat vrijwel altijd om het voltooid deelwoord. Onvoltooid verleden tijden als orf en hong worden zelden gebruikt.

onzetaal.nl/taalloket/erven-geerfd-ge....

Milton_Styx | 07-09-23 | 00:40
▼ 14 antwoorden verborgen

Leestip voor onze Don Arturo, Markies van Amerongen:
De dood van Ivan Iljitsj, van Tolstoj.

Loopt slecht af met de hoofdpersoon, maar dat loopt het met jou waarschijnlijk ook, als ik die kwalen en pijnen zo allemaal lees. Nou ja, maak er het beste van. Niet klagen maar dragen ....

Après toi | 06-09-23 | 23:34

Welke problemen? Het klimaat redt zichzelf wel en wij ook.
De Nederlander heeft alleen maar problemen met u, de politici.

keestelpro | 06-09-23 | 23:31 | 4

Kijk uit hoor voor je het weet hebben we een discussie aan de gang

Beste_Landgenoten | 06-09-23 | 23:46

@SterF... | 06-09-23 | 23:40: Ik niet, maar in de basis is het wel gewoon zo. Ik zou me meer zorgen om methaan maken. Dat is wel een serieus dingetje.

Xaphan | 07-09-23 | 00:03
▼ 1 antwoord verborgen

Net een toch indringend en interessant item, ruim tijd zelfs met een zekere Sahra Mani. Een Afghaans filmmaaksters die nu in het VK woont. Thomas Erdbrink was met haar in contact gekomen en er ook bij.
Het ging over de verschrikkingen door de Taliban. Veel moslims zullen het ook waardeloos vinden, maar toch….dit is wel een vorm van de islam en de rode lijn is gewoon dat het een religie is die niets naast zich duldt, de man centraal zet.

Het gaat dan over Taliban terwijl islam niet genoemd wordt. Aan de ene kant weet iedereen dat wel, aan de andere kant moeten we ook zien dat er in veel west Europese steden de vrijheid van islamitische vrouwen waardeloos is en dat de native bevolking, wij dus, ook steeds meer moeten voegen naar dat met afstand ergste geloof dat de wereld teistert.
Het zou wel eens expliciet genoemd mogen worden dat de islam een uiterst problematische religie is, maar ja, dat is een stap te ver voor de npo.

Nuuk | 06-09-23 | 23:30 | 6

@SterF... | 06-09-23 | 23:36: Althans monotheïstische religies. Als er maar één god is en die aanbid ik, dan moet de god die jij aanbidt wel een valse god zijn, als je tenminste een andere religie hebt.

Polytheïstische godsdiensten hebben soms de neiging wat toleranter te zijn. Als je drieënvijftig goden erkent is een vierenvijftigste erbij nemen niet zo'n probleem.

Tashtego | 06-09-23 | 23:53

Daar kiezen de vrouwen zelf voor. Hier in het westen kan je gewoon je islamitische BH van je lijf rukken en roepen dat die jurkenbende niks meer of minder is als een soort criminele groepering. Niemand schiet je dood of schopt je de bajes is. Iets dat in bijvoorbeeld Iran wel een dingetje is. Dit is overigens wel iets, dat de westerse moslims zelf eens goed moeten uitzoeken. En een aanzienlijk deel wilt het niet uitvogelen.

Xaphan | 07-09-23 | 00:10
▼ 3 antwoorden verborgen

Nog fans van Grayson Capps?

Een nummer dat schrijnend duidelijk maakt hoe de inflatie heeft huisgehouden in de VS. ‘5 dollar whores’, kom daar nog maar eens om:

m.youtube.com/watch?v=tZ2cOQfJI6U&...

Beetje zoals dat nummer rich men north of richmond had kunnen zijn als die zanger enig talent had als tekstschrijver.

BobDobalina | 06-09-23 | 23:23 | 3

Ja, het is treurig dat je niet meer voor 5 dollar kunt neuken tegenwoordig. Wáár gaat het heen!

SterF... | 06-09-23 | 23:30

25 jaar geleden had je schuin tegenover onze wijk de Edisonbuurt. Daar liepen de heroïnehoertjes rond op de straat. Daar gaven mensen soms 3 biertjes en een stophoestrol, om in Walhalla te komen. Later kregen die hoertjes een soort parkeerplek en noemden we dat afwerkplek. En u snapt het al wel, dat alles is weg, want soms liep het helemaal verkeerd af met zo'n dame van snel plezier. Nu kun je naar het Baekenlandplein, als je best wel treurig bent, wanneer je dit nodig hebt. Overigens is die wijk nog altijd best spannend. Je kan er met wat doorzettingskracht 20 ruggen lenen om te kunnen gokken. En een pistool hebben ze daarzo ook nog wel ergens in de aanbieding. Het kostte miljoenen euro's aan geld, maar dan heb je ook wat.

Xaphan | 06-09-23 | 23:40

@Xaphan | 06-09-23 | 23:40: een stophoestrol... lol! Die kreeg ik vaak van de oma van een vriendinnetje. Of een rol Italiano's.

Roos | 07-09-23 | 00:06

Hmm.. op de basisschool ( @Après toi! ) had je jongens die met jongens en meisjes speelden, maar er waren er ook die altijd alleen maar met jongens speelden.

Zo is de column vandaag voor mij. Iets te mannelijk en voor jongens.

Roos | 06-09-23 | 23:18 | 14

@Smoelensmid | 07-09-23 | 00:35:
Dat is een stukje rijden voor jou!
Nou ja voor mij ook eigenlijk.
Rosa, ik heb geen gympen, wat nu.

J.Cash | 07-09-23 | 00:51

@Roos | 06-09-23 | 23:54:
Een recensie die 100 punten fair leest, Roos. Mocht je mijn stad een tweede bezoek waard vinden, dan geef ik je ooit graag nog eens een persoonlijke rondleiding. Uiteraard met een uitgebreide nabeschouwing op een terras. ;-)

MickeyGouda | 07-09-23 | 09:21
▼ 11 antwoorden verborgen

www.youtube.com/watch?v=Oq07aLuTB8U

Van het vallen van de avond
Tot het einde van de nacht
Heb je weer eens te ver gezocht
Terwijl het voor je voeten lag
Je bent van ver gekomen
Je hebt het ver gebracht
Dus als het even tegenzit
Bedenk dan wie het laatste lacht
Stap uit de schaduw en loop in de zon
Kijk om je heen en zie wat er komt
Je haalt uit elke nieuwe dag
Meer dan je ooit had verwacht
Een groot en sterk verlangen
Of een kleine stille wens
Zolang je durft te dromen komt
Vanzelf voor jou dat ene moment
Stap uit de schaduw en loop in de zon
Kijk om je heen en zie wat er komt
Je haalt uit elke nieuwe dag
Meer dan je ooit had verwacht
Meer dan je ooit had verwacht
Meer dan je ooit had verwacht
Je weet dat niets voor altijd kan zijn
Alles een keer verdwijnt
Achter de horizon
Je wilt wel terug maar het maakt niet uit
Je kunt alleen vooruit
Dus loop in de zon ...
Stap uit de schaduw en loop in de zon
Kijk om je heen en zie wat er komt
Je haalt uit elke nieuwe dag
Meer dan je ooit had verwacht
Meer dan je ooit had verwacht
Meer dan je ooit had verwacht
Meer dan je ooit had verwacht
Meer dan je ooit had verwacht

Koppig | 06-09-23 | 23:15

Mooi toch? Een stuk tekst van een hypochonder die een wandeling maakt in Portugal, let wel, door bossen én de gevaarlijke doodswegen. Eenmaal aangekomen bij een kennelijke arts uit Cuba zat daar opeens een Japans mokkel dat een beurt waard was, maar het is helaas niet gelukt. De medicijnen zijn een beetje een probleem en er volgen nog wat culturele referenties, maar die laatste alinea's hou ik toch voor gezien.

Ik hoop dat je weer snel beter zal worden Tuur.

SterF... | 06-09-23 | 23:05 | 6

@Smoelensmid | 06-09-23 | 23:17: Morgen andere bezigheden. Maar wil toch even luid klappen voor het feit dat wij wel gewoon bruggen over watertjes hebben.

Duwbak_Linda | 06-09-23 | 23:19
▼ 3 antwoorden verborgen

Alsof kerst en mijn verjaardag samenvallen!

MickeyGouda | 06-09-23 | 23:12

Heerlijk die onaardige liedjes verkapt als love songs. ‘A simple prop, to occupy my time’.

Net als deze van Robert Cray waarin hij zich zgn schuldig voelt na het ketsen van de buurvrouw:

m.youtube.com/watch?v=DZMxbHqZs_Y

‘She was just another notch on my guitar’

BobDobalina | 06-09-23 | 23:13

Met alle respect, de verhalen van Tuur zijn lang en iets te gedetailleerd, maar vooral over Tuur en aanverwante zonderlingen.
Dit soort verhalen zijn prachtig voor de zondagochtend, op woensdagavond iets teveel van het goede.
Ligt niet zozeer aan Tuur, maar op WoAvond begint m’n weekend en heb om deze tijd een flesje, of 2, wijn in m’n mik.
Weet ook nooit zo goed hoe en waarop te reageren.
Nogmaals, ligt niet aan AvA, maar aan het tijdstip.
Idee?
Iets meer over de actualiteiten en wat minder over Tuur en zijspan en op een andere dag.
Lees het graag, laat daarover geen misverstand bestaan.
Proost!

Ruimedenker | 06-09-23 | 23:03 | 4

Tuurs dagboeken zijn luchtig als opgeklopt eiwit.

Duwbak_Linda | 06-09-23 | 23:14

U bent denk ik niet de enige. Het is voor vandaag erg lang, en er is nieteens voetbal op televisie. Het artikel is prima, maar past denk ik beter in het weekend. Ik moet nog twee keer om 600u mijn nest uit om iets zinnigs voor de samelneving te doen. Maar de kroeg is doordeweeks ook best fictief dodelijk. Dan ga je om 100u naar bed en om 400u lig je nog niet in je nest.

Xaphan | 06-09-23 | 23:20
▼ 1 antwoord verborgen

Toch heeft Arturo iets weg van Frans Bauer.

Tiscali-2 | 06-09-23 | 23:01

Op een gegeven moment zegt je lever van zoek het dan zelf maar uit. Zelfs de zwaarste jichtaanvallen trek ik met 1.200 mg Ibuprofen per dag. Kwestie van zorgvuldig doseren: www.youtube.com/watch?v=9EcjWd-O4jI

Hetkanverkeren | 06-09-23 | 23:01 | 17

@knutsel_ | 06-09-23 | 23:54: Klopt, als na 2 dagen de NSAID niet aanslaat, het enige redmiddel, die Pred,

Je kunt natuurlijk ook een spuit laten zetten of om problemen te voorkomen allupurinol gaan slikken. Doe ik al 10 jaar

wilderst | 07-09-23 | 02:22
▼ 14 antwoorden verborgen

OH, YEAH. Als ik wist hoe je emoticons moest doen flikkerde ik er honderdmiljoenmilard in!

Hetkanverkeren | 06-09-23 | 23:09

Dit is prima muziek hoor. Die ouwe rockers kunnen het nog altijd.

Xaphan | 06-09-23 | 23:26

Fijn weer, dank dank!

Lepo | 06-09-23 | 22:57

Hah, dat colporteren via zogenaamd Austauchprogramm heb ik ook gedaan, maar dan in voormalig DDR. Inclusief de Rudy Carrel verwijzingen en dat flauwe grapje dat Holland zo vlak is, dat je vandaag kunt zien wie er morgen op bezoek komt, hihi haha.

Duwbak_Linda | 06-09-23 | 22:57 | 3

@Torquemada | 06-09-23 | 23:01:
Ja andere tijden. Overigens was die muur al weg toen ik daar rondstruinde (anders kon ik geen abonnementen verkopen, duh). Maar die Rudy Carrel verwijzing. Waren ze gek op.

Duwbak_Linda | 06-09-23 | 23:08

Column van Reviaanse klasse. Met heel veel plezier gelezen.

Schoolmeester | 06-09-23 | 22:52 | 3

Hoe makkelijker het leest, hoe moeilijker het is om te schrijven. Het zijn meesterwerkjes.

J.Cash | 07-09-23 | 00:10

Mooi stuk inderdaad, alweer een levenslied. Lees het ook graag.

kroel | 07-09-23 | 00:40

J.Cash, open deur maar ontegenzeggelijk waar! Als ik mijn eigen tegels teruglees dan struikel ik soms over mijn eigen zinsconstructie’s en denk dan: allemachtig, wat ‘n schrijverij, tegen wie heb je het eigenlijk? Teksten dienen dus niet te simpel te zijn, maar ook niet te complex. Voorts is Nederlands natuurlijk een heerlijke taal om te schrijven, maar ook om te lezen.

Vind de tekstopbouw en spanningsboog welke Arthur toepast erg goed, echter al de ingevoegde onsmakelijkheden kunnen wat mij betreft de kliko in. Zo denk ik er over.

Unsinkable-Sam | 07-09-23 | 04:09

Tja Arthur, dat verkeer in Portugal is best link, meestal overleef je het wel is mijn ervaring maar ja.

Het is wat ze zeggen:
Nederlanders rijden rechts.
Britten rijden links.
Portugezen rijden in de schaduw.

Nuuk | 06-09-23 | 22:48

Merci pour ce geste attentive, Ricky. À la vôtre !

MickeyGouda | 06-09-23 | 22:55

"een peloton ongeschoolde mohammedaanse testosteronbommen die nog nooit een dame in bikini hebben gezien."

Onzin. Die lui kijken elke dag porno op hun mobieltje. Waarom denk je dat ze allemaal naar Europa willen?

kleybeuker | 06-09-23 | 22:42 | 1

En de dames in Europa pikken die shit niet en terecht. Zou fijn zijn als de dames in Moslimlanden het ook niet meer pikken. Upgrade naar geen middeleeuws gedoe meer.

Koppig | 06-09-23 | 22:53

"De juiste franceshina bevat 1500 calorieën."
Ah, een Portugese versie van een kapsalon dus. Lekker.

Met_baard | 06-09-23 | 22:41 | 4

Dus een per dag is genoeg dan.

J.Cash | 07-09-23 | 00:34
▼ 1 antwoord verborgen

Antwoord op de vraag heb ik niet, maar dit is zo'n prachtig nummer.

kroel | 06-09-23 | 22:52

Doet me denken aan deze grap:

“You offer a sincere compliment on a great mustache and suddenly she’s not your friend.”
— Marty Feldman

BobDobalina | 06-09-23 | 22:54
▼ 2 antwoorden verborgen

Op de Dilbert website stond vroeger een mission-statement generator.
Die husselde meningsloze buzzwoorden en management lingo willekeurig door elkaar en noemde dat een mission-statement.
Fransje doet wat de PvdA al decennia lang doet.
Hij plakt allerlei linkse kreten achter elkaar de over de jaren hun betekenis hebben verloren en noemt dat een verkiezingsprogramma.
Hij heeft ze waarschijnlijk zonder te lezen uit een grabbelton gepakt.

Osdorpertje | 06-09-23 | 22:36

Zou 35 laatste stuiptrekkingen in de buurt komen van het Guiness book world record aantal laatste stuiptrekkingen? Vind het wel knap.

BoetoeVoetoe(btvt) | 06-09-23 | 22:32 | 4

@keestelpro | 06-09-23 | 23:29:
Was het een blauw- of groenbuik?
Ik heb er hier tijdens het professioneel onderhoud en discussie over fino of manzanillo met mijn broer ook twee gedood.
Ze zijn langzaam maar je moet ze hard raken inderdaad.

J.Cash | 07-09-23 | 00:12
▼ 1 antwoord verborgen

"Koop 2e hands auto van Frenske "Vinkenslag" Timmermans."

Over Vinkenslag gesproken. Handelaren op het ww kamp hoefden jarenlang amper of geen btw en belasting te betalen want deal met de overheid. Ondertussen kon jan lul de kruidenier de volle mep afdragen.

Cornelis12 | 06-09-23 | 22:31 | 5

@Torquemada | 06-09-23 | 22:34:
Handje contantje, en ook geen vooraftrek terugvragen. Geen probleem. Los daarvan draag ik ook geen BTW af voor mijn buitenlandse klussen (overigens hoort dat ook zo, niets bijzonders - ook de reden waarom kerosine geen accijns en BTW heeft).

Louter Leuter | 06-09-23 | 23:05

@Louter Leuter | 06-09-23 | 23:05:
Intracommunautaire handelingen.

J.Cash | 07-09-23 | 00:18
▼ 2 antwoorden verborgen

Ondertussen in Alkmaar,

Drie gewonden bij steekpartij in Alkmaarse binnenstad, verdachte aangehouden. "Het is jouw schuld", werd er volgens getuigen geschreeuwd, die dachten dat de dader onder invloed was.
streekstadcentraal.nl/60146528-drie-g...

Cornelis12 | 06-09-23 | 22:27

De tijd dat men shockerend moest schrijven, zoals bijvoorbeeld Gerard Reve of Terug naar Oegstgeest etc. , om de aandacht te krijgen was in de jaren zestig en zeventig, Arthur.

King of the Oneliner | 06-09-23 | 22:22 | 5

@paleface | 06-09-23 | 22:36:
Heb je zo met tripjes, en slechte tripjes... je bent er zo geweest. Had ooit een delier van de narcose na een operatie. Roze olifanten die in de verkoever dansen, die bestaan dus echt!

Louter Leuter | 06-09-23 | 23:00

Aandacht wilde Reve zeker, maar ook voor de goede zaak. In 'Het Ezelsproces' krijgt staande en zittende magistratuur onder uit de kan in een geruchtmakende zaak, door Reve gewonnen, over de vrijheid van meninguiting. Soms nog te koop bij de antiquari... dinges.

Bluebarry55 | 06-09-23 | 23:35
▼ 2 antwoorden verborgen

De antibiotica werkt voor geen meter... nee gek he, als die Cubaan voor ieder wissewasje AB voorschrijft natuurlijk zo resistent als een malle inmiddels ;))) Succes ermee, heb er niet veel vertrouwen in.. wat een kolere eiland dokter zeg. Trouwens op Cuba worden de pillen doormidden gebroken wegens pillen tekort. ook zo een leuke medicatie handigheid die smoelensmid zelf ooit meemaakte. Enne, succes Arthur bon courage!

Smoelensmid | 06-09-23 | 22:21

Waarom? Je vindt toch nooit iets leuk.

Lorejas | 06-09-23 | 22:21

@Lorejas | 06-09-23 | 22:21:

Ik hoef toch niet per se alles leuk te vinden om te willen weten wat de essentie is?

de IJsman | 06-09-23 | 22:26

Vraag het aan je dominee. Die is er vast goed in.

J.Cash | 07-09-23 | 00:20

Iemand van u al eens verdwaald in de kruipruimte onder het huis?

Want dat is ook wel een dingetje.

GKJP | 06-09-23 | 22:17 | 20

Ik begrijp wat je bedoelt. Wij hebben hier ook ruimtes waar ik nog nooit ben geweest. Ik moet er ook niet aan denken.
Ik vind de wijnkelder al spannend genoeg.

J.Cash | 07-09-23 | 00:22
▼ 17 antwoorden verborgen

Doe gewoon eens een professioneel dagje met totaal-check Tuur.

NotWoke | 06-09-23 | 22:17

Ik denk dat dit weggejorist wordt Arthur, dit is te heftig.

Normpje | 06-09-23 | 22:12

Goed dat je ook een keer kritisch schrijft over Frans Timmermans. Hij is een gemene man die het slecht met ons gave land voorheeft. Proost!

Après toi | 06-09-23 | 22:10 | 2

Ik wil mijn geld niet sociaal en groen kwijt.

Lorejas | 06-09-23 | 22:12

Een reportage over crackverslaafden in Brussel van Nieuwsuur, gezellig.

thanseeuwen | 06-09-23 | 22:18

Hoi

RickyLaRue | 06-09-23 | 22:09 | 7

@Louter Leuter | 06-09-23 | 22:56:
Estamos aquí.

J.Cash | 07-09-23 | 00:24

@Louter Leuter | 06-09-23 | 22:56: Mooi, E ai?

Theodorik1 | 07-09-23 | 00:53
▼ 4 antwoorden verborgen

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland