Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Iedereen die zich nergens aan vastlijmt is een domme sukkel en een idioot, aldus Bénédicte Ficq

"Het getuigt eigenlijk van een zekere stupiditeit als je niet activistisch ben"

Dat klimaatactivisme hè, dat begint steeds meer te lijken op een een human centipede van prekerige zondvloedvrezers die heel vroom in elkanders kont kruipen omdat iedereen het doet, in de hoop dat de voorste wél weet waar het überhaupt heen moet. Als dat beeld niet uitnodigend genoeg is om je er achteraan bij aan te sluiten, dan heeft voormalig advocate, thans XR-activiste Bénédicte Ficq nog wel een argument voor je: je bent stupide als je geen activist wordt. Oh nee, nu zijn we om hoor! We willen niet stupide zijn, we willen in jóuw kamp, waar kunnen we ons aan de menselijke duizendpoot van deug en goedertierenheid laten vastnaaien?

Maar serieuzer hè. Het neemt wendingen hoor, dat klimaatactivisme. Steeds vaker zien we mensen de suggestie wekken dat geweld wél een optie is. In Pakhuis de Zwijger stond het op de agenda. In de reacties op de laatste column van Plasterk (over de vraag wanneer een nieuwe Volkert opstaat onder de klimaatactivisten) zag je hoe betrapt sommigen zich voelen. En het staat ook gewoon letterlijk te lezen, zoals in deze tweet van een aspirant-politicus die "voor eigen rechter spelen in de strijd tegen klimaatverandering [...] moreel verantwoord" noemt:

Het verontrustende is dat de ‘strijd tegen klimaatverandering’, hoezeer je ook denkt dat die noodzakelijk is of nuttig kan zijn, primair een strijd tegen andere mensen is: klimaatactivisten eisen dat andere mensen hun gedrag aanpassen (minder vliegen, minder fossiel, minder vlees, minder consumptie - u kent het riedeltje) en als je dat koppelt aan de overtuiging van een soort noodzaak om 'eigen rechter' te gaan spelen, dan pleit je de facto voor dwang, agressie of zelfs geweld tegen mensen die niet dezelfde overtuigingen over klimaat of klimaatbeleid koesteren.

Waar je her en der de vraag ziet of 'het klimaat' buiten de democratie om moet worden gered, of in welke mate het geweld van de eigen rechter geoorloofd is, verkeert het 'debat' op dit moment nog in de schaamfase. Ficq die mensen 'stupide' noemt. Mathijs Bouman die fulmineert tegen 'proleten'. Hordes mensen op sociale media die toeristen uitlachen die hun vakanties door bosbranden of hagelbuien verziekt zagen worden, met een onderliggende suggestie van 'eigen schuld, lekker puh': de ongelovigen moeten met de kracht van schaamte onder de groepsdruk worden geknecht.

Maar ook daar zal het niet ophouden en dat het nog gekker kan, kwamen we in dit essay tegen, gedeeld door een Urgenda-activiste, waarin (vermeende) klimaatontkenning wordt beschreven als ware het een fascistisch ideaal: "My friends, catastrophic climate change is not a problem for fascists — it is a solution. History’s most perfect, lethal, and efficient one means of genocide, ever, period. Who needs to build a camp or a gas chamber when the flood and hurricane will do the dirty work for free?" We hoeven vast niet uit te leggen dat als je iets brandmerkt als 'fascistisch', dat je voor jezelf dan goed kunt praten dat je tot buitendemocratische eigenrichting over mag gaan. Je moet bijna wel, in het aanzien van het kwaad! Tevens is in dit enge essaytje de dunne lijn zichtbaar tussen klimaatactivisme en het altijd vlak onder de oppervlakte daarvan loerende marxisme van de afgunst: het gaat niet (alleen) om het klimaat, het is een strijd tegen ándere mensen en hun vrijheden, rijkdommen en verworven luxe.

Mensen die op een snelweg zitten, zich aan talkshowtafels lijmen of een uniek schilderij herstelbaar beschadigen doen geen ster voor een 'beter klimaat' of een 'schonere planeet'. Ze presenteren zichzelf als vrome, schuldbewuste zondaars maar hun frustratie is dat die zondigheid er altijd uit zal zien als een wat larmoyante uiting van onmacht zolang er mensen zijn die niet in dezelfde alarm- of paniekstand verkeren als zijzelf. 

Onmacht kan daarom omslaan naar gevaarlijke excessen en je ziet derhalve het klimaatactivisme uitgroeien tot een cult van vijandschap. Je krijgt daarin nu nog de keuze om je aan te sluiten bij de 'goede zaak'. Maar als je blijft weigeren, komt er een moment dat de kans om te bekeren voorbij is. Dan houdt het shamen over je 'stupiditeit' of wat voor 'proleet' je bent op, en begint de strafexpeditie tegen het "fascisme van de klimaatonkenning". Want als je écht gelooft wat de apocalyptische voorspellingen voorschrijven, is geweld niet alleen geoorloofd maar zelfs een morele plicht.

Uiteindelijk is het allemaal een aan religieuze dogma's gebonden ideologie waarin mensen tegenover mensen staan, op een planeet die ondertussen onverschillig zijn eigen plan zal blijven trekken, want of het nou warmer, kouder, natter of droger wordt: die bol magma redt zich ook wel zonder ons. Sluiten we af met Ian Buruma, een slimmere meneer dan wij stupide proletenbloggers, door te stellen dat klimaatactivisme, net als het woke gedachtengoed, een verkeerde klassenstrijd is: "Een beetje minder Luther en Calvijn zou helpen."

Vergis je niet: geweld. is. een. optie. voor. XR.

Roger Hallam = XR-oprichter, skip naar 6'30 voor geweldsfantasieën

Impact van klimaatbeleid

“Wat we ook doen in Nederland, het zal geen invloed hebben op het klimaat”


Poll is Verlopen.

Impact van klimaatbeleid

“Wat we ook doen in Nederland, het zal geen invloed hebben op het klimaat”

Reaguursels

Inloggen

Die hele klimaatbeweging is een groep verveelde bevoorrechte m blanke mensen met behoefte aan zingeving. De hoeveelheid (media-)aandacht en politieke invloed die deze groep krijgt is schrikbarend; je zou er bijna Triple B. van gaan stemmen.

de IJsman | 13-08-23 | 23:53

Ach ja. Vijftienduizend jaar geleden zaten onze voorouders te bibberen onder een omgevallen boomstam tijdens hevig onweer. Iemand vroeg, wat is dit? De goden zijn kwaad. En nu? Morgen onze eerste buit offeren aan de goden, dan komt het goed. Religie was geboren. Nu zitten tweeverdieners te bibberen in hun te dure Vinex kot en vragen zich af, wat is dit? Klimaatverandering. En nu? Morgen onze diesel offeren aan de goden, dan komt het goed. Religie wordt voortgezet.

Blauwpetje | 13-08-23 | 23:36

Zag gister nog zo'n sneu XR clubje in het centrum van Den Haag staan voor een gesloten ING kantoor. Nog geen 10 man, hoop herrie maar niemand keek er naar om.

Is die Dom Benedictine eigenlijk een man of een vrouw? Kan het uit die foto niet goed opmaken.

Garry_de_Graaf | 13-08-23 | 22:40

Het beste resultaat voor het klimaat haalt XR als ze de bevolkingsgroei remmen met name in Afrika

klaverboerdenham | 13-08-23 | 22:26 | 1

Save the planet, kill yourself.

de IJsman | 13-08-23 | 23:54

Mensen in een bubbel, die alleen communiceren binnen hun eigen bubbel zullen steeds verder radicaliseren en uiteindelijk ALTIJD overgaan tot geweld, omdat "hunnie" niet willen luisteren.

En elk geloof zal ten onder gaan aan zijn eigen fundamentalisten.

vladimirows | 13-08-23 | 22:22

Ik zeg op m’n werk (fossiel industrie) wel eens; op termijn zijn wij de nieuwe persona non grata.
En met een beetje pech worden deze werkgevers/leidinggevenden een nieuwe doelgroep voor toekomstige Ficqs om aan te klagen.

D-Fens_1963 | 13-08-23 | 21:57

Als land met nog enig aanzien cq 'macht' in de EU denk ik dat we zeker dat we een invloed kunnen uitoefenen op o.a. het klimaat. zelfde als met het migratievraagstuk. Net zoals Nederlandse cutting edge kassenbouw geweldig kan bijdragen aan internationale efficiëntie om de ecologische voetafdruk te verminderen. In Afrika kost het gemiddeld bijna 60X zoveel CO2 om tomaten te verbouwen als bij ons omwille van onze efficiëntie. Door ontwikkeling en R&D dragen we daar ook internationaal aan bij terwijl het binnenlands relatief weinig extra zal opleveren tov huidige tuinbouw (die al tot de beste van de wereld behoort). Daarvoor wil ik best opofferen dat we als neo-imperiale vingerwijzer a-la white man's burden worden weggezet door ontwikkelingslanden. Maar goed, ik ben een vreemde eend in de bijt, ik ben conservatief links. De stemwijzer HAAT mij.

zeepdoos | 13-08-23 | 21:48

Hear, hear!!

Lamme_Tak007 | 13-08-23 | 21:40

Ik wil alle vast geplakte klimaatnozems wel vast-purren. Zitten ze echt vast.
Week of drie laten zitten in hun eigen schijt en dan lostrekken met en 4x4 diesel pickup.

McFreek | 13-08-23 | 21:35 | 1

He meneer Diesel ,hier een totaal nieuwe generatie , een young girl van 14 die haar eigen Porsche EV conversie doet, niemand die nog zeurt over diesel maar gewoon positief bezig is met nieuwe technologie , de cursussen volledig volgeboekt en de onderdelen niet aan te slepen het gaat snel in west USA www.youtube.com/watch?v=2uPRvM-v-jk

Smoelensmid | 13-08-23 | 22:34

Ze willen niet het klimaat en dd aarde redden, maaralleen het klimaat ten behoeve van hun goede leventje. Pak ze alle leuke dingen af ( reizen, auto, verwarming, stroom, digitale voorzieningen etc) en ze redden het echt niet in dit leven.

Leffe Blonde | 13-08-23 | 21:33

Ik denk dat als we echt al ons geld en vermogen/kapitaal nuttig uitgeven in bijvoorbeeld Afrika, we een veel hoger rendement zullen behalen in de strijd tegen dat klimaat wat verandert. Mijn stem gaat naar die partij die dat ook inziet. Iedereen die het daar niet mee eens is, is een facist!!!!

Bootvisser | 13-08-23 | 21:31 | 2

En dan spreken we over een rendement van?
Resultaten uit het verleden als garantie?

D-Fens_1963 | 13-08-23 | 22:33
-weggejorist-
de IJsman | 13-08-23 | 23:56

Dat voorbeeld van die motorolie klopt ook niet. Eén keer je olie in het riool laten lopen zal inderdaad een verwaarloosbaar effect hebben. Maar degene die dat doet, zal het vaker doen. En zijn buurman, en als daar niets tegen gedaan wordt, doen miljoenen mensen dat. En dat heeft uiteraard wél effect, dus is het zinnig om dit te verbieden.

Maar dit gaat niet op voor de Nederlandse maatregelen "om het klimaat te redden", want er zijn geen miljoenen Nederlanden die hetzelfde doen, en er is (gelukkig) nog geen wereldregering die dat globaal kan afdwingen.

Bouman begrijpt dit ook wel, want hij zegt dan: het gaat niet om de graden, het gaat om pure klimaatontkenning. Nog even afgezien van dat idiote woord "klimaatontkenning", Het is een religieus dogma: het gaat helemaal niet om het aantal graden dat het warmer wordt, maar om het "ontkennen van het klimaat", dát is de duivel die bestreden moet worden!

Rationeel denken is anders.

Argyronauta | 13-08-23 | 21:29 | 1

En van een econoom mag je verwachten dat hij/zij de effectiviteit van de genomen maatregelen ook meeneemt in de afweging, iets wat Bouman totaal buiten beschouwing laat. Eensch, het onnozele stukje van Bouman in het FD heeft niets met rationeel denken van doen.

therealbraindump | 13-08-23 | 21:38

"een aspirant-politicus die "voor eigen rechter spelen in de strijd tegen klimaatverandering [...] moreel verantwoord" noemt''

Die figuur - voor welke partij is hij trouwens aspirant-politicus? - is werkelijk van de ratten besnuffeld.

Maar bij links is deze opvatting toch wel 'par for the course'. Je ziet eigenlijk in de hele naoorlogse geschiedenis van Nederland dat links geweld vergoelijkt wordt: ja, het mag eigenlijk niet, maar het is voor de goede zaak. op die manier werd er gesproken over destijds het doorsnijden van slangen bij benzinepompen, het in de as leggen van Macro vestigingen, de aanslag op Hans Janmaat in Kedichem, de aanslag op het huis van Aad Kosto, de poeptaart in het gezicht van Pim Fortuyn (zijn moord dan nog net niet), het door de antifa's geëntameerde geweld als er weer eens een demonstratie van een handjevol sneue kaalkoppen is, het bedreigen, intimideren, en loslaten van nertsen van nertsenfokkers.

Dat mag allemaal, want voor de goede zaak. En nu is 'de goede zaak' het klimaat, en mogen die niksnutten van XR van alles wat niet mag.

Dr_Johnson | 13-08-23 | 21:26

Waarom willen de klimaatgekkies nou niet inzien dat het klimaat verandert, en dat WIJ ons aan het klimaat moeten aanpassen? En niet moeten proberen het klimaat te regisseren. Jezus op een houtvlot. Plak je zelf vast en het gaat beter met het klimaat? Wat ben je dan voor een totale neukfout als je dat denkt.

de Jager59 | 13-08-23 | 21:17

De klimaatcrisis, is waarschijnlijk net als de coronacrisis, een opgeklopt fenomeen om het financiële systeem overeind te houden.

Het fiat geld is niet gedekt door iets van substantieels zoals goud, maar door schulden, namelijk bijvoorbeeld je huis die steeds meer waard wordt. En jouw hypotheekschuld wordt weer verhandeld. Er is een markt voor schulden en een zoektocht naar dekking voor schulden.
Daar komt de klimaatcrisis om de hoek dikke investeringen, hogere energiekosten en op termijn mogelijk zelfs verhandelbare co2 rechten.

Dat piramide spel heeft een doel, het voorkomen dat de boel omdondert en het behouden van de posities van de gevestigde orde de have’s, de elites en hun macht en financiële positie verder te versterken.

Terwijl rechts lult over banen en innovatie lult links over verantwoordelijkheid en de toekomst. Maar zowel links als rechts -de gevestigde linkse- en rechtse partijen worden bestuurd door de figuren die dikke belangen hebben of uit het old boys of old girls network komen.

Plak je vast wat je wil, maak je druk wat je wil. Klimaatverandering is van alle tijden alleen dat het gepolitiseerd is en gebruikt wordt om u en mij geld uit de zak te kloppen en in toom te houden is relatief nieuw.

Dit is een korte synopsis, mijn interpretatie van deze DnW uitzending:

youtu.be/HrvWoBb9SxI

ratelaar | 13-08-23 | 21:01 | 3

Klopt. Uiteindelijk draait altijd alles om geld.

pollens | 13-08-23 | 21:22

"De klimaatcrisis, is waarschijnlijk net als de coronacrisis, een opgeklopt fenomeen om het financiële systeem overeind te houden."

Dat suggereert een complot met als cynisch doel lalala, geld. Het lijkt me uitermate onwaarschijnlijk. Dan zou het IPCC de hele wetenschap moeten bedonderen en die zou daar ook nog eens klakkeloos in meegaan, met leugens en onzin. Dan zouden regeringsleiders meedoen aan dat verhaal. Op een gegeven moment, je bent verkozen om plaats te nemen in de Tweede Kamer, komt de man met de gleufhoed aan de deur. Mogen wij u even spreken over een serieuze zaak? Mondje dicht. En jij, gaat daarin mee, want ook jij als kersverse volksvertegenwoordiger, die opklimt naar het Europees Parlement, gaat mee in dat kartel, je stelt geen vragen, vraagt je niet af klopt dit allemaal wel en je krijgt geen wroeging, dat jij je achterban belazert. Iedereen doet mee, niemand levert kritiek. Jarenlang, tot ver na je ontslag of andere baan.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 21:34

@Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 21:34:
Het is ook een complot. Eerst wordt het idee aangewakkerd dat er iets mis is met de klimaat, het veranderd en dat is een ramp, mensen gaan dat geloven en beginnen actie te voeren en proberen anderen te overtuigen om te proberen die te verleiden mee te doen.
Zoals jij het beschrijft lijkt een complot regide en strikt top-down te worden gemanaged. Dat is een karikatuur, beluister deze uitzending voor meer uitleg:
youtu.be/FLxU33EPJWk

Het IPCC bedondert de boel ook in zekere zin. Om media- en politieke aandacht te vragen voor de mogelijke gevaren van klimaatverandering, gebaseerd op de verwachtingen uit de meest alarmistische modellen waar alle worst case scenario’s en aannames samen zouden vallen, worden conclusies aangedikt, wordt geadviseerd vooral niet over een enorme onzekerheidsfactor te spreken inzake verwachtingen bij enorme complexe systemen zoals het klimaat en worden studies die laten zien dat er weinig aan de hand is genegeerd.
judithcurry.com/2011/07/21/stephen-sc...
NB Hekelt de nieuwevoorzitter van het IPCC het alarmisme en zegt dat zelfs een opwarming van1,5 graden geen existentiële ramp is...
www.dw.com/en/climate-change-do-not-o...

En dat cynische complot suggereer ik idd. Zie link eerst tegel.

ratelaar | 13-08-23 | 22:39

We mogen mevrouw Ficq toch wel dankbaar zijn voor die ontboezeming: "Iedereen voelt dat het kantelpunt nabij is."
Omdat die uitspraak zo prachtig illustreert dat we hier met massahysterie te doen hebben, en met niets anders.
"Iedereen" weet geen flikker van het weer af, laat staan dat men iets van het klimaat zou snappen. Carice van Houten en mevr. Ficq weten, als je het ze gevraagd zou hebben, nog niet eens uit welke hoek de wind waait.
En zo is het met het gros van de Nederlanders, die hebben geen flauw benul van het weer, zien de lucht nauwelijks veranderen, hebben geen erg in een weerzon, lopen heel andere dingen te doen, met hun smartphone te klooien.
Maar wel het hoogste woord over 'de' klimaatverandering, terwijl ze absoluut niets anders doen dan napapagaaien wat ze op de tv en in de media voorgeschoteld krijgen.
Het is een totaal lachertje, dat "gevoel van iedereen".

KeesBruin | 13-08-23 | 20:55 | 2

Bij die Fikt ligt het er wel heel dik op dat ze alles na papegaait zonder werkelijk te weten waar ze het over heeft. Misschien kan ze beter criminelen vrij blijven pleiten zoals in de toekomst XR lieden.

Wattman | 13-08-23 | 21:09

Dat we een kantelpunt naderen ben ik wel met mevrouw Ficq eens, net als dat het van een zekere stupiditeit getuigd als je niet activistisch bent.
Het systeem draait dol, we verliezen steeds meer de controle over onze soevereiniteit, de democratie wordt steeds verder uitgehold en de gevestigde media zijn een spreekbuis voor de macht, kortom dat klimaat is toxisch.
En dat is wat iedereen voelt, dat er iets te verliezen is. Dat is de enige scherpe analyse.

Het begrip ‘klimaat’ is zoals ik hier schets en al eerder heb benoemd breed genoeg om van alles onder te hangen - een container begrip.

Ergo er is iets mis met ‘het klimaat’ en als we nu niet in actie komen is het te laat. De gevestigde media, de gevestigde partijen en het weggeven van soevereiniteit verzieken het klimaat. Plak je vast en blijf de leugens en manipulaties van de macht ontkrachten en blijf je verzetten.

ratelaar | 13-08-23 | 21:12

Grappige is, dat ik me na het lezen van het stuk van Buruma, herinner dat ik een groepje op GS de zwartrokken heb genoemd. Dit wegens tegels vol preken en hel en verdoemenis. Heb er één in mijn hart gesloten, en ik weet (bijna) zeker dat hij er om heeft moeten lachen toen.

lezeres | 13-08-23 | 20:52 | 5

@lezeres | 13-08-23 | 21:04: bekeringsdrang lezeres, het moreel verheven vingertje, net zolang totdat jij en ik het ook begrijpen ;)

therealbraindump | 13-08-23 | 21:10

@therealbraindump | 13-08-23 | 21:10:
Nou nee heur, daar heeft het weinig mee te maken. Eerder dat de mensen die zich druk maken beseffen dat ook zij op deze wereld wonen, en wellicht hun kinderen en dat deze zonder actie om dit te stoppen, naar de kloten gaat. Het is geen moreel vingertje, het is geen terechtwijzing, het zijn oprechte zorgen over de toekomst. De klimaatwetenschap windt daar geen doekjes om. Het wordt niet onze totale ondergang, maar het wordt voor heel veel mensen op aarde heel veel moeilijker om te leven. Je ogen daarvoor sluiten en het afdoen als zedenprekerij is wel een beetje gemakkelijk denk ik.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 21:37

@Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 21:37: u voelt zich aangesproken BL ;) Rationeel handelen is gewenst, wat zijn effectieve maatregelen en welke zeker niet. Doemdenken, einde der tijd fantasieën, ideologische blindheid en andere dramatiek gaat ons niet helpen. Daarbij BL, the science is not settled. De meeste mensen willen best wel zuinig om gaan met de omgeving, een conservatieve waarde.., de vraag is alleen in welke tempo en tegen welke prijs. De eu kan wel de industrialiseren maar wanneer de industrie verplaats naar gebieden waar men minder geeft om de leefomgeving is het netto effect waarschijnlijk negatief.

therealbraindump | 13-08-23 | 21:46
▼ 2 antwoorden verborgen

Dit onderwerp zou niet gekaapt moet worden door malle activisten die maar 1 eigen en beperkte waarheid kunnen aanvaarden en eenieder met een afwijkende mening wegzet als .... vul maar in.

donkieshot | 13-08-23 | 20:46

Overigens interessante column in de Groene. Buruma zit al een eind in de goede richting qua gedachten alleen deel ik zijn eindconclusie niet (hij vliegt dus uit de bocht en heeft de kern niet echt begrepen) want dat is kiezen tussen twee kwaden.

Basil Fawlty | 13-08-23 | 20:39 | 4

@lezeres | 13-08-23 | 21:01:
Is natuurlijk een vergelijking die wij hier op GS vaker maken (protestants/calvinisme met links etc.) maar is interessant om te zien dat wij niet de enigen zijn. Buruma uit Nederland maar woont en werkt in de VS, en de VS gebouwd door puriteinse protestanten. "The Pilgrims" op hun Mayflower waren zo radicaal qua geloof dat ze zelfs uit Nederland moesten opdonderen en als dat gebeurde dan maakte je echt bont.
Ik moet altijd lachen als een chique New England (Boston) of New York familie zich beroept dat ze afstammeling zijn van Mayflower groep en dan denk ik: Ah! religieuze protestantse freaks.

Basil Fawlty | 13-08-23 | 21:14

Ik ben het nog aan het lezen (en het is inderdaad interessant), maar ik mis een beetje dat het lijkt alsof (een gedeelte van) de "strijd" niet alleen gevoerd wordt tussen elite en volk, maar vooral ook tussen verschillende groepen binnen de elites. Je ziet nu veelal de culturele elite (media, cultuursector) zich roeren en hard roepen, maar de echte macht (en bijbehorend kapitaal) zit daar niet, die zit ergens anders (industrie, banken, grootgrondbezitters). De culturele elite valt de andere groep aan, om ook aanspraak te kunnen maken op de echte macht. De gewone man is gewoon "collateral damage" in die strijd.

ZOMG | 13-08-23 | 21:43

@ZOMG | 13-08-23 | 21:43:
Klopt. Goede beschouwing van jou! Gevoel had ik ook maar jij brengt het beter onder woorden. Dank!

Basil Fawlty | 13-08-23 | 22:34
▼ 1 antwoord verborgen

Ten eerste is die 0,000036 graad een theoretische waarde, in de praktijk van werkelijke variaties in temperatuur is dit gewoon 0 graden, er is geen meetbaar effect. Dat terwijl China en India de ene na de andere kolencentrale bouwen. Wel eens gehoord van dweilen met de kraan open?

Maar de rekening heeft ook nog een andere kant: de gigantische bedragen die worden uitgegeven aan het volplempen van Nederland met windmolens, met alle schade voor het milieu en het landschap. Voordelen: onmeetbaar, tenzij he het gevoel te deugen belangrijk vindt - nadelen: zeer groot.

Bedragen die beter besteed kunnen worden aan zaken die wél effect hebben, al is het maar om de nadelen van een eventuele klimaatverandering te bestrijden, als je daar zo bang voor bent. Bouw een paar kerncentrales, dan heb je al die kutmolens niet nodig

Argyronauta | 13-08-23 | 20:35 | 1

Er zijn een paar poppetjes die hier heel rijk van worden. De burger mag straks natuurlijk wel de kosten betalen voor het opruimen van de afgeschreven molens.

Meuntjes | 13-08-23 | 20:43

Altijd een grote mond over de toon van het debat etc. Maar als het gaat over bedreigen of vermoorden voor de "juiste" zaak dan hoor je de linkse rakkers niet. Fuckin' hypocrieten!

At_Dawn_They_Sleep | 13-08-23 | 20:27

Vroeger zat iedereen in het verzet. Nu is iedereen klimaatverzetspersoon. Wat een helden. Met gevaar voor eigen leven.

Mokum Kosher | 13-08-23 | 20:25

Advocaatje ben je er nog
Ieja Deeja
Ja meneer ik ben er nog
Ieja Deeja
Beetje stom wat ronduit kwekken want dan kom ik weer in het nieuws
Ieja Deeja
Poef !

RadioControleDienst | 13-08-23 | 20:14
-weggejorist-
Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 20:12 | 7
▼ 7 antwoorden verborgen

Hoe een ideologisch gemotiveerde groep met een ideaalbeeld snel kan radicaliseren wordt mooi in beeld gebracht in de indrukwekkende 6-delige documentaire die Geschichte der Rote Armee Fraktion, www.youtube.com/playlist?list=PLYJHjz... Ook daar was sprake van group think en een 'het doel heiligt de middelen' mentaliteit. Wat deze documentaire ook duidelijk laat zien is het kantelmoment in de geweldsspiraal, de situatie voor de eerste aanslag en de situatie na deze aanslag. Ideologisch gemotiveerde groepen met een eendimensionaal vaststaand wereldbeeld, altijd fout!

therealbraindump | 13-08-23 | 20:12

Ok even versimpeld, voor de gewone, straal verwende burgerman:

De gemeente Achtkarspelen telt 28.110 inwoners. Ongeveer de helft ervan betaalt inkomensbelasting, dat zijn ongeveer 14.055. In heel Nederland betaalt ongeveer 8.5 miljoen mensen ook IB. Achtkarspelen is daarvan dus slechts 0.0016e deel, afgerond 0.16%. De gemeenteraad heeft besloten onlangs dat deze bijdrage aan de staat verwaarloosbaar is, dus de inwoners vrijwaart van betalen van IB!

Iedereen blij daar, want kom op zeg, 0.16%. Dat is een druppel op een gloeiende plaat en bedenk eens wat je met dat uitgespaarde geld voor leuks kan doen. Nu gaat het in een bodemloze put, je ziet er toch niks van terug en daarom ziet de gemeente Achtkarspelen af van deze waanzin die belastingen heet.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 20:06 | 8

BL: ik laat me graag overtuigen door goede argumenten, van star zijn wordt niemand wijzer. Als dit het beste is wat je kunt bedenken dan verspil je je tijd.

Mensen die te veel van hun persoonlijkheid investeren in politieke ideeën worden activistisch en zijn minder voor rede bereikbaar.
Absolutisme is voor de domme.

donkieshot | 13-08-23 | 20:38

@Reso | 13-08-23 | 20:16: precies zo is het helaas. De hele schoolklas plast tijdens het zwemmen in het zwembad. Behalve Jantje. Die vindt dat vies. En zolang Jantje er zelf niet in plast kan hij er gewoon zwemmen, want volgens Jantje is het zwembad schoon

Harry99 | 13-08-23 | 20:55

@Reso | 13-08-23 | 20:16:
Maar Reso, iedereen kan deze redenering toepassen. En toch, in die genoemde andere landen gebeurt vaak meer aan deze transitie dan je verzint. Het is heel simpel, als niemand iets doet, wordt dit probleem NIET opgelost en gaan we allemaal, ook wij, ook India, ook China, voor enorme kosten komen te staan om de ellende in te tomen. Zelfs puur economisch financieel gedacht is het dus behoorlijk dom niets te doen.

De mens heeft een probleem, dat is niets te willen doen waar geen direct voordeel uit te halen valt, helemaal als een ander er vandoor kan gaan met de zak met knikkers. Zelfs als we allemaal minder knikkers krijgen later, kiest men toch voor knikkers nu. Voor onszelf dan. Het punt is dat mensen dit niet kunnen oplossen.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 21:28
▼ 5 antwoorden verborgen

Remember corona-dwang

Kwastenbederver | 13-08-23 | 20:02 | 1

90 jaar geleden waren er ook veel activisten in Duitsland.

Selassie | 13-08-23 | 20:00

Grootschalige operatie 50% van de stemmers en volgens de grafiek van Maurice 3 grootste partijen cancelen.
Is wel jurist, roept niet op tot geweld maar keurt het goed.
Moet ik dus niet meer zeggen wat ik denk,

Pensionista | 13-08-23 | 19:56

Ze gaat maar met haar activistische voeten in het malse zoab. En dan lekker laten staan. Gekke miep.

FnurkY | 13-08-23 | 19:50

Wie is er hier sektarisch?

mr_awesome | 13-08-23 | 19:48

"Voelt, ruikt en merkt". De taal van de Jehova getuigen en christelijke zendelingen.

Blauwpetje | 13-08-23 | 19:48

Het is meer de ongelofelijke naïviteit van deze lui dat het eigen deugen de wereld kan redden.
Combineer dat met schaamteloze arrogantie en je hebt mensen die de beste oplossing over het hoofd zien. Stop met kinderen krijgen, neem zelf en mass een pilletje van Dion en laat het meer realistische volk geld uitgeven aan zaken due daadwerkelijk helpen tegen de klimaat verandering.

Bijv meer kerncentrales, nieuwe deltawerken en bouwen en nog 's bouwen voor klimaatvluchtelingen die zeker deze kant op komen.

HetIsWatAllemaal | 13-08-23 | 19:46

Klimaatactivisme heeft volgens mij niet zoveel te maken met willen 'deugen', dat moeten we meer zoeken in de hoek van de massa-immigratie-goedpraters, dit is gewoon een standpunt dat men vaak fanatiek probeert uit te dragen. Maar hypocriet is het vaak wel.

Zenzeo | 13-08-23 | 19:44

Van mij mogen ze zich vastplakken aan het keizerlijk paleis in Peking. Kijken wat er dan gebeurt.

Colin.Fart | 13-08-23 | 19:25

Jep, met dank aan de MSM die dit soort debielen kweekt.

Ik ontken verandering niet. Wat moet NL doen?
1. Adaptatie aan worst case scenario.
2. 40 kerncentrales neer zetten.
3. Stroomnet verdrievoudigen.

Klaar.

TheBigKirth | 13-08-23 | 19:25 | 1

Kansen zien! Geld pompen in dat baggeren! Eilanden voor de kust! Die VOC mentaliteit! Toch?

Phreack | 13-08-23 | 19:27

Snap die linkse milieufreaks niet. Binnenkort mag iedereen weer stemmen voor de 2e kamer. Klaar. Of hebben ze geen vertrouwen in Jesse Klaver dat hij het gaat oplossen ? Of vriend Timmermans ?

Harry99 | 13-08-23 | 19:24

Daar gaan we weer met "voelen". Raar mens die Ficq.
Waar blijven feiten?

ChalinaRosa | 13-08-23 | 19:21

Waar plakt mevrouw Ficq zich aan vast met haar zuignap?

ConantiDabitur | 13-08-23 | 19:19

Okay Bouman hier het rekensommetje: IPCC zegt dat elke 1000 Gigaton CO2 leidt tot 0,27 tot 0,63 graad opwarming. 0,27+0,63 = 0,9 en gemiddeld dus 0,9/2 = 0,45

We gaan in Nederland cumulatief 80 Megaton besparen. 1000.000.000.000 ton/80.000.000 ton = (factor) 12500

0,45 graad gedeeld door die factor 12500 = 0,000036 graad en niet 0,00036 graad.

Fluteconoom.

Wattman | 13-08-23 | 19:18 | 5

@Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 20:09:

Laat iedereen die het klimaat zo lief heeft, de meesten onder ons denk ik, dan proberen te laten werken aan een oplossing in plaats van zich keer op keer met activisme bezig te houden waar dit topic over gaat. En dan helpt die denigrerende taal van die mislukte econoom ook niet echt.

Het werkt averechts.

Wattman | 13-08-23 | 20:31

@Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 20:09: 50 jaar geleden bracht de Club van Rome een rapport uit dat opriep om paal en perk te stellen aan milieuverstorende activiteiten. Er gebeurde vrijwel niets. En nu is het te laat ook al gaan Ficq c.s al dan niet vastgelijmd op hun kop staan. Jammer maar helaas.

Here's Freddy | 13-08-23 | 20:35

@Here's Freddy | 13-08-23 | 20:35:
Sinds de club van Rome is er bijzonder veel veranderd. Overigens wat men toen niet wist is dat de wereldvoedselproductie sindsdien ook vele malen toenam en er wel degelijk werk is gemaakt van vele klimaat en milieudoelen. Met de kennis van toen en de stand der techniek van toen was dat rapport niet eens zo raar.

Je kunt beweren ze zaten ernaast. Dat is zo. De wereld is niet vergaan. Maar dat ze er toen naast zaten, voorspelt niets over de kans dat ze er nu weer naast zitten. Die kans is aanzienlijk groter. Er is veel meer kennis over het klimaat en er zijn bijzonder veel recente metingen die een grote gemiddelde opwarming laten zien.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 21:42
▼ 2 antwoorden verborgen

Dank @Van Rossem voor de link van Buruma.

Boeliemeister | 13-08-23 | 19:16 | 1

Mag ik me bij uw tegel aansluiten?! Net het stuk van Buruma gelezen. Geweldig interessant! Zeer goed geschreven! Ook een compliment voor @Van Rossem voor dit boeiende topic.

lezeres | 13-08-23 | 19:46

Dan hoop ik dat Ficq zich snel ergens aan vastplakt waarop men niet gelijk in actie komt om haar los te maken. Ook zij moet poepen.

Deflatiemonster | 13-08-23 | 19:15

Ficq is juriste en geen wetenschapper, dus het is niet vreemd dat ze onzin uitkraamt op een wetenschappelijk thema als klimaatverandering. Meer zorgelijk is een totalitaire houding: Zij acht haar opvatting van een hogere orde, eentje die boven discussie verheven is en van overheidswege opgelegd zou moeten worden, zonder democratische of rechtstatelijke bezwaren. Waar zagen wij dat eerder?
Nip it in the bud. De klimaatveranderingsideologie is levensgevaarlijk en bedreigend voor rechtstaat en democratie. Grijp nu in, want straks is de geest niet meer terug in de fles te krijgen.

Zeddegeizot | 13-08-23 | 19:15 | 1

Het is helaas wachten op een slachtoffer van de klimato- wappies,net als met onze Pim.de linkse mensch had het aangeslingerd maar speelde geschoktheid.
Welk donker plan schuilt hierachter,het blijft maar door gaan.

Coolcalmcollected | 13-08-23 | 19:29

Wetenschap die op politiek gevoelige en ideologisch geladen onderwerpen (en vooral gedragswetenschappen maar die niet uitsluitend) verworden is tot actionisme (met inluiding door de "Frankfurter Schule" (Adorno c.s.) is naast de wat jongere (maar ook al decennialang bezige) indoctrinatie van schoolkinderen, is ondertussen ook een belangrijke belemmering voor een rationele discourse over de klimaatproblematiek geworden.

WirMachenMusik | 13-08-23 | 19:15

Waarom worden deze mensen niet activistisch in China? Daar zitten toch de grote vervuilers?

Boeser_Onkel | 13-08-23 | 19:14 | 2

En de lijm is ook nog veel goedkoper in China.

Mr_Natural | 13-08-23 | 19:15

@Mr_Natural | 13-08-23 | 19:15: baking soda op hun handen en dan snellijm erover ,dan gaat de hand zeker niet meer los,graties tiep.

Coolcalmcollected | 13-08-23 | 19:45

Nogmaals: 8 miljard / 18 miljoen X 0.000036 = 0.016 C voor de heer Bouman.
Dus als de hele wereld mee doet een ontmeetbare 1 honderdste en en half.
Het verschil in temperatuur tussen twee plekken op je huid 1 mm van elkaar.

Zwizalletju | 13-08-23 | 19:07

Het OM moet eens even kijken of vervolging van Waterman mogelijk is wegens opruiing.

meneer Q | 13-08-23 | 19:04

Is dit een open sollicitatie om minister van justitie te worden in regering Bolle Fransje 1?

Osdorpertje | 13-08-23 | 19:03

Het kabinet valt op asielgezeik en vervolgens gaat het sindsdien alleen maar over klimaatgedoe en wordt dat waarschijnlijk door de media gespind als hét grote thema van de verkiezingen want thuiswedstrijd-gevoel voor Timmerfrans... Ik heb er nu al helemaal geen zin in. Sterker nog: ik overweeg zelfs (strategisch) VVD te stemmen als daarmee Timmerfrans uit het Torentje gehouden kan worden (tenzij Omtzigt meedoet, dan gaat m'n stem daarheen en zal Timmerfrans sowieso de eeuwige tweede blijven).

Ome_BW | 13-08-23 | 19:03 | 6

De vorige keer dat we "moesten kiezen tussen PvdA en VVD" hadden kregen we een kabinet van PvdA en VVD. Na een relatief snelle formatie.

Dandruff | 13-08-23 | 19:14

@Acidbrain: als Frenske niet wint is ie toch meteen gevlogen, daarna zal er een interne machtsstrijd losbarsten in dat fusieclubje en zal blijken dat die club veel instabieler is dan een nieuwe partij. Probleem lost zichzelf dan op.

Ome_BW | 13-08-23 | 20:45
▼ 3 antwoorden verborgen

In het Financieel Dagblad vandaag een interessant artikel over Generatie Z. Deze generatie is erg vol van duurzaamheid en milieu bewustzijn. En is tegelijkertijd verslaafd aan luxe producten en verre reizen. Interessante combinatie.

Après toi | 13-08-23 | 19:01 | 2

Ik zal wel een ouwe lul lijken, maar met tienertoer ging ik met een vriendje naar Texel en Harderwijk en we hadden een goede tijd. Ik ga niet verder dan Duitsland en daar is genoeg te zien. België ook. Je kan het met de trein allemaal doen. Mijn oude IPhone liep vast, nieuwe IPhone gekocht, IPhone 10, dat scheelt in prijs wel met de IPhone 14.

thanseeuwen | 13-08-23 | 19:18

Bénédicte Ficq heeft 2 kinderen, I'll rest my case.

Acidbrain | 13-08-23 | 18:59 | 4

Geweld is geoorloofd voor de goede zaak zegt die doos zelf. Dan mogen haar kinderen vast wel geslachtofferd voor het milieu.

DanskeRob | 13-08-23 | 19:11

Voor een vrouw die een vrouw neuqt ook nog een prestatie. Met hulp van techologica die op CO2 emissie is gebaseerd.

Gewoon hypocriet.

redanx | 13-08-23 | 19:13

@FrankVeer | 13-08-23 | 19:08: Thilafhusi is een afval eiland v/ d Malediven,het brandt daar al 30 jaar in de open,alles wordt verbrandt van koelkast tot autoband.Laat madame ficq zichzelf daar eens een tijdje vastplakken,zal een goede daad voor het milieu zijn.

Coolcalmcollected | 13-08-23 | 19:43
▼ 1 antwoord verborgen

Klimaathysterie is een verdienmodel waar jaarlijks vele miljarden aan belastinggeld in omgaan. De klimaatpausen en hun trawanten worden dus slapend rijk.
En wat doen rijke mensen?
Behalve forensen treiteren?
Juist ja; vliegreisje hier, skivakantie daar; extra huisje in Ierland of Zwitserland; verwarmd zwembad in de tuin is ook altijd fijn.

Zo. En nu weer deugen.
Snel, laten we iets vastlijmen!
Dat zal de belastingbetalers leren!
Arrogant klotevolk.

Dandruff | 13-08-23 | 18:58 | 4

Ook voor Fikt is het een verdienmodel, ze zal met alle liefde de XR kneuzen verdedigen in de rechtszaal, voor een mooi honorarium uiteraard.

Wattman | 13-08-23 | 19:59

"De klimaatpausen en hun trawanten worden dus slapend rijk."

Wat een achterdochtige kleinburgerlijke wantrouwende rancuneuze visie Dandruff. Draai het eens om. Stel wij worden voorlopers in de ontwikkeling van duurzame energie-opwekking. Daar kunnen wij als Nederland heel veel geld mee verdienen, door de kennis en machines en techniek te verkopen. Daar kan jij zelfs nog een graantje van meepikken, als je er als de kippen bij bent.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 20:16

@Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 19:58:

Je weerlegt weer eens niet de feiten.
Draai jij het eens om.
Anderen veroordelen kan iedereen.
Maar wat doe jij zelf?

Welke uitvindingen heb jij ontwikkeld?
Welke kabels heb jij getrokken?
Oh nee wacht, jij zat op internet iedereen te veroordelen.

Dandruff | 13-08-23 | 20:17
▼ 1 antwoord verborgen

Het getuigt van een zekere stupiditeit als je wil drammen en dwingen in plaats van rustig redeneren en argumenteren.

Harry.Langezwaal | 13-08-23 | 18:57 | 3

Eensch.

Malle moer | 13-08-23 | 19:11

Hopelijk leest Hugo mee.

Veepert | 13-08-23 | 19:11

Helpt rustig redeneren denk je? Ik heb dat idee allang laten varen.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 19:59

Wat ik me nu dus afvraag. Als er in bepaalde steden geen verkeer meer mag zijn buiten elektrisch. gaat de stad dan naar buiten keren? Dat de winkels etc die nu in het centrum liggen en niet meer of moeilijk bevoorraad kunnen worden aan de rand van de stad (en nog veel goedkoper ook) een winkel gaan openen. Gaat dat er voor zorgen dat het centrum verpaupert en de buitenwijken meer status krijgen? Ik zou als winkeleigenaar toch eens gaan kijken waar ik meer uit mijn winkel kan halen als op een "top"locatie met een veel te hoge huur. Alles wat je aan huur te veel uitgeeft kan je dan weer inzetten voor extra service waardoor mensen je winkel toch wel weten te vinden en zelfs meer klandizie van de dorpen aantrekt omdat je winkel makkelijker te bereiken is dan in de stad. Maar ik snap steden sowieso niet, klagen dat er teveel varkens in een stal zitten maar dan wel in een toren gaan wonen met meer mensen op een m3 dan er varkens in een stal passen. Nog twee jaar en dan ben ik uit deze gekte weg, kan niet wachten

brie-de-penis | 13-08-23 | 18:56 | 3

Er zit een omslagpunt in. Kosten-baten. Amsterdam is hard op weg naar een onleefbare binnenstad zonder daar aanwezige diensten en nul ondernemers van buitenaf die daar nog iets te zoeken hebben. Ze kunnen elders immers met minder investeringen meer verdienen. Over een paar jaar rollen de tumbleweeds over De Dam. Stelletje mafklappers

goedverstaander | 13-08-23 | 19:06

Ik las onlangs op Logistiek.nl dat in het Westelijk havengebied van Amsterdam een speciaal distributiecentrum zit voor CO2-vrije distributie, genaamd Amsterdam Logistic Cityhub. Kwoot: ""Het is ontworpen om de 'last mile'-distributie van en naar het centrum van Amsterdam en omringende steden sneller, efficiënter én zero-emissie te laten verlopen per boot, elektrische vrachtwagen, bus, auto of e-bike."
Afgezien van 1 huurder is er al meer dan een jaar geen hond die eraan wil: "Verder staat het begin dit jaar opgeleverde stadsdistributiecomplex van 125.000 vierkante meter, inclusief 10.000 vierkante meter kantoor, voor het overgrote deel leeg."

FrankVeer | 13-08-23 | 19:15

@FrankVeer | 13-08-23 | 19:15: Die verloopt voor velen al zero emmison, kinderen smoelensmid werkend in Amstaerdam laten hun spullen op het werk afleveren en dat gaat DHL autos op biogas Amazon autos volelektrisch en Net zero post NL. zelfs hierin het buiten gebied, op het platte land is vervoer van de postbode elektrisch.. Goede distributeurs hebben hier geen overslag terminal voor nodig. www.ecomobiel.nl/nl/nieuws-item/Alber...

Smoelensmid | 13-08-23 | 19:36

Leuke tool om te realiseren hoe klein NL eigenlijk is t.ov. andere landen en dat onze klimaat inspanningen nog geen pico ml druppel op de gloeiende plaat zijn.
www.thetruesize.com/#?borders=1~!MTcz...
Realiseer je dan de huidige en verwachte toekomstige CO2 uitstoot van b.v. China en trek je conclusies.

E.Colli | 13-08-23 | 18:56 | 4

Hoho, dit helpt allemaal niet om het suïcidale klimaatsprookje van Frans&co hip te houden.

Veepert | 13-08-23 | 19:04

Waarschijnlijk weer het Calimero effect.

Acidbrain | 13-08-23 | 19:17

Toch geen echte feiten hoop ik?
Dat helpt het klimaat/miljeuuu niet hè.

J-van-de-Bontekoe | 13-08-23 | 19:38
▼ 1 antwoord verborgen

Respect voor het klimaat dwing je af met explosies

RickTheDick | 13-08-23 | 18:53 | 2

Extreem links is liefde.

Acidbrain | 13-08-23 | 19:02

En als u niet klakkeloos het klimaatevangelie nazegt, en ook maar bij een enkele maatregel vraagtekens durft te zetten, dan bent u een extreemrechtse nazibeul.

Zeurders | 13-08-23 | 18:51 | 2

En een ketter. Op de brandstapel ermee! Ik bedoel in de biomassa centrale ermee!

entredeuxverres | 13-08-23 | 18:54

En het er aan meebetalen is gelukkig helemaal vrijwillig.

Veepert | 13-08-23 | 19:04


Maar wat doen of laten zij zelf in hun leven voor het milieu ?
Tiny house , natuurtuin en alles op de fiets?

Ambiorix | 13-08-23 | 18:51 | 3

Welnee, hooguit een tinyhouse in Zuidfrankrijk, of op de Malediven. En de buren een tinyhouse in drammen, dat natuurlijk wel.

Zeurders | 13-08-23 | 18:54

Ze eten geen vlees, vandaar al die gekke gedachten.

Veepert | 13-08-23 | 19:06

Inderdaad , een ander heeft schuld en moet boete doen onderwijl zelve hertebiefstuk vretende.
Modern calvinisme.

Ambiorix | 13-08-23 | 19:09

Max Waterman: dit is geen mening. Dit is oproepen tot geweld. Politicus...

TheseDays00 | 13-08-23 | 18:50

Ik zou eea zelfs willen omdraaien. Mijn kinderen vroegen laatst hoe het mogelijk is dat in de jaren 30 het nazisme zo groot werd. Nou , hoewel het onderwerp onvergelijkbaar is zijn de gebruikte technieken gelijk. Totale controle over media, een eenzijdige boodschap doordrammen ,de jeugd indoctrineren, een vijand creëren, en iedereen die niet meeloopt uitsluiten en belachelijk maken. Nogmaals , onvergelijkbare boodschappen maar ik zie parallellen in de gebruikte technieken. Is een mensenmassa eenmaal om dan zijn de gevolgen niet te overzien vrees ik. Plasterk heeft gelijk in zijn ongerustheid.

Crankhead | 13-08-23 | 18:49 | 7

George Orwell roert zich.

Acidbrain | 13-08-23 | 19:12

U ziet het goed.

Malle moer | 13-08-23 | 19:47
▼ 4 antwoorden verborgen

Voelt, ruikt en merkt?
Mevrouw Ficq kan niks zien door dat bord voor haar kop of is ze gewoon blind?
Ze tast in ieder geval in het duister.

entredeuxverres | 13-08-23 | 18:48

Klimaatverandering is een gegeven. Investeer in het pareren van de gevolgen niet in het stoppen van het onvermijdelijke.

Sieg Hein | 13-08-23 | 18:47 | 1

Dus geen nieuwe Tesla’s voor de ‘66 stemmers maar watermanagement waar we allemaal iets aan hebben

Sieg Hein | 13-08-23 | 18:48
-weggejorist-
Tuinkassenkoning | 13-08-23 | 18:46

Ik durf het bijna niet te zeggen, want dan krijg ik mogelijk Benedicte achter mij aan, maar ik heb niet veel met activisten. Ik moet dan altijd aan dat gedicht van Gerard Reve denken over die zuster die billen wast en daar geen credits voor krijgt.

thanseeuwen | 13-08-23 | 18:46 | 4

@Sieg Hein | 13-08-23 | 18:55: Als er een god is zou die zijn dolende schaapjes weleens wat beter in toom mogen houden.

Harry.Langezwaal | 13-08-23 | 19:02

@Harry.Langezwaal | 13-08-23 | 19:02: Hangt er vanaf hoe je God ziet, wellicht is Hij als een sadistisch jongetje dat zijn hamster op een hete plaat zet om dat het beestje dan zo grappig danst.

Sieg Hein | 13-08-23 | 19:09

@Sieg Hein | 13-08-23 | 18:55:
Toen al gold als regel 1 van Woke dat je zelf geen offers hoeft te brengen, alleen maar de juiste mening hoeft te hebben

skoftig | 13-08-23 | 20:23
▼ 1 antwoord verborgen

Ik zit op dit moment in Spanje. Zogenaamd een hittegolf. Het is hier heerlijk. Niet te warm en niet te fris. Vooral in de avond is het prima uit te houden. Maar ja, in het binnenland is het inderdaad warmer. We doen net alsof de siesta een Spaanse uitvinding van de laatste jaren is.

Mokum Kosher | 13-08-23 | 18:44

Het is dat ik niet rook, anders stak ik er een op. Speciaal voor Bénédicte.

Ruud Hazes56616330 | 13-08-23 | 18:42 | 1

Scherp

Crankhead | 13-08-23 | 18:51

Ik herhaal de beroemde woorden van een vermoorde politicus : " Mens ga koken "

EvertsNL | 13-08-23 | 18:40

Ficq you.

Cor Netto | 13-08-23 | 18:35

Oké "in elkanders kont kruipen". Laten we het maar de 'klimaatpolonaise' noemen

pa_niek | 13-08-23 | 18:34 | 2

Waarbij de voorste, bij gebrek aan een schouder, zijn arm op historische wijze een groet laat brengen.

Zwezerik | 13-08-23 | 18:39

Activisme is niets meer dan een commercieel concept. NGO's hebben het veranderd in een lucratief verdienmodel. Juristen profiteren hier royaal van, met hun rijkelijk belegde boterhammen. Laten we de politieke groeperingen ook niet over het hoofd zien; het is een ideale baantjescarrousel voor leden van GL, PvdD, en D66 en dit allemaal wordt mogelijk gemaakt door zogenaamde "filantropische" organisaties zoals de Postcode Loterij.

Rebellis | 13-08-23 | 18:34
-weggejorist-
Veepert | 13-08-23 | 18:34 | 4
▼ 4 antwoorden verborgen

De 0,00036 kan je niet vergelijken met grenzen dicht en motorolie. Met samenLeving ontwrichtende investeringen is dat het maximaal haalbare voor HEEL nederland, de motorolie en vluchtelingen verwijzingen gaat over per indivdu, en dat is dus wel een enorm verschil als heel nederland daar aan mee doet.

een_mike | 13-08-23 | 18:33 | 1

Het is 10x zo weinig.

Malle moer | 13-08-23 | 19:50

Klimaathysterie is neofascisme in een nieuw jasje.

Montgomery Burns | 13-08-23 | 18:32 | 4

@WirMachenMusik | 13-08-23 | 18:42: Ik bedoel specifiek de Duitse antifa-beweging en hun politieke vleugel "die Grünen" en flankerende MSM als o.a. "Die Zeit" en "Der Spiegel".

WirMachenMusik | 13-08-23 | 18:52

@WirMachenMusik | 13-08-23 | 18:52:
Remember Hamburg. En dan bedoel ik niet de bombardementen in WO2, maar het slopen van de binnenstad door de linksfascisten van Antifa.

Ruud Hazes56616330 | 13-08-23 | 19:04
▼ 1 antwoord verborgen

Als iedereen milieuactivist zou zijn, zouden er geen lijmfabrieken zijn, heeft ze daar wel bij nagedacht?

Mr_Natural | 13-08-23 | 18:31 | 2

In superlijm zit aardolie.

goedverstaander | 13-08-23 | 18:34

Tis duidelijk dat Bennie Ficq in de nadagen overgang zit.

william7055 | 13-08-23 | 18:31 | 2

Dat is natuurlijk dom seksistisch gelul.

Papa Jones | 13-08-23 | 18:32

Laat dat overgang maar weg....

Willy | 13-08-23 | 18:34

Gekke muts eerst roken verloren.. Nu klimaat verlies je weer.. En het oproepen tot is strafbaar muts.. Verstoring van de openbare orde ruimte oa

niv01 | 13-08-23 | 18:30

XR doet net alsof iedereen tegen een schoon mejeu is.
Is niet zo.
Alleen we zijn graag realistisch.
Hoe ga je de energievoorziening regelen voor zoveel mensen?

Of je moet een andere stabiele energievoorziening hebben.
Of je moet minder mensen hebben, want wat we hier met veel moeite en geld schoner maken, wordt ruimschoots gecompenseerd door de wereldbevolkingsgroei.
Of beide.
Dus dat is een verloren race zo.
Maar voor geen van de twee heeft XR een oplossing.

AdvocatusDiaboli | 13-08-23 | 18:30 | 1

De grootsheid van iemands geest wordt bepaald door diens kleinheid.
Dit soort zaken zijn te vergaand ingewikkeld, bijna onmogelijk een adequaat onderbouwde opinie hierover te vormen. Mij lijkt bescheidenheid en twijfel t.a.v. zekerheden die worden gepropageerd een inhoudelijk (wel armoedig) contra middel.

nobodiesunmighty | 13-08-23 | 18:41

Advocaten zijn een noodzakelijk kwaad, en daar wou ik het graag bij laten.

Papa Jones | 13-08-23 | 18:29

Lang geleden nog wel wat respect gehad voor haar werk als advocaat. Net als haar huidige kantoorgenoot Nico Meijering. Maar dan als zuivere pleiters. Ook voor gestoorde criminelen maar zo werkt dat nu eenmaak in een werkende rechtsstaat. Morgen kunt ook u als verdachte aangeklaagd worden.

Piet Karbiet | 13-08-23 | 18:27

Linkse activisten zijn gewoon de oude religieuzen in een nieuw jasje. Angehaucht door gefrustreerde mensen met hetzelfde type DNA. Het oude religieuze idee van het verleidelijke narratief over het oplossen van de grote onzekerheden van het leven zoals de dood en het lijden, die zijn door wetenschap inmiddels achterhaald. Nu wil men macht verkrijgen via het deugen over de rug van minderheden (woke) of door zich op te werpen als de alwetende redder van de aarde (XR). Het principe is altijd hetzelfde, angst aanjagen, macht vergaren, deze borgen via de mars door de instituties, een tegenstander bedenken en deze demoniseren en bestrijden met alle mogelijke middelen (inclusief geweld). Het felste wordt echter gereageerd op leden vanuit de groep zelf, die voorzichtige kritiek op het narratief hebben (bijv. Plasterk). Die zijn namelijk het allergevaarlijkste voor de machthebber.
Alles hierboven druist lijnrecht tegen het liberale gedachtengoed in en heeft in de geschiedenis en helaas tegenwoordig nog steeds in verschillende landen, enkel tot grote ellende geleid....
Deze speech/oproep is volgens mij het enige rationale antwoord op deze nieuwe radicaal religieuze beweging: www.youtube.com/watch?v=zJdqJu-6ZPo

SarahPalindroom | 13-08-23 | 18:26 | 3

Inderdaad. Vergeet niet dat de heflt van de fusiepartij Groenlinks afsplitsingen zijn van de ARP, de tegenwoordige Grefo-afdeling van het CDA.

Haberdoebas | 13-08-23 | 18:33

Teveel armoede veroorzaakt volgens de spreker de situatie van moeilijk oplosbare milieuvervuiling.
Dan zou de vraag worden: hoe komen we van die armoede af.

AdvocatusDiaboli | 13-08-23 | 18:34

ideologiën, religies en de teleurstellingen in dezen bepalen mensen. Een alternatief denkgoed zie ik niet. We zijn gevangen in ons gedrag.

nobodiesunmighty | 13-08-23 | 18:48

De prima duiding van Plasterk werd door Jeroen Pauw onderuit gehaald.
"Ik ben het oneens met Plasterk, want je kunt op veel gebieden een idioot verwachten."
Pauw gaat eraan voorbij dat de onophoudelijke angstzaaierij bij veel mensen tot paniek reacties heeft geleid.

Bolhoed | 13-08-23 | 18:26 | 3

Het is niet de vraag of maar wanneer, waarschijnlijk zal Duitsland wel de eerste klimaataanslag met slechte afloop kennen gezien hun verleden.

Wattman | 13-08-23 | 18:35

@Wattman | 13-08-23 | 18:35: Die zitten er dan ook behoorlijk bovenop. Die staan op het punt om de extremere activisten zoals XR gelijk te stellen aan terroristen.

Muxje | 13-08-23 | 18:45

Ik vermoed dat de (reeds decennia bezige) beïnvloeding van schoolkinderen met onvolgroeide hersenen, met de illusie dat klimaatverandering door verandering van menselijk gedrag merkbaar kan worden tegengehouden, ondertussen meer invloed op de klimaatpolitiek heeft dan de NPO-preekstoel.
Zoals hier al eerder genoemd moeten we kinderen leren denken in termen van aanpassen aan klimaatverandering en ze het verschil leren tussen klimaatproblemen en door mensen veroorzaakte milieuproblemen.

WirMachenMusik | 13-08-23 | 18:25 | 1

En dan ook nog de minieme bijdrage daaraan, van ons ienemienie kikkerlandje.

bqbq | 13-08-23 | 18:27

De 0,00036 graad is natuurlijk wel degelijk een argument.
Dat we zo goed mogelijk met de planeet omgaan lijkt me een verstandige zaak; hij moet nog een lange tijd mee. Maar terwijl wij het landschap volplempen met spuuglelijke en voor sommigen ziekmakende windmolens, importeren de Chinezen het steenkool dat de Amerikanen zelf niet meer gebruiken om in hun kolencentrales op te stoken. Terwijl je bij ons met je te oude wagen en busje de milieuzone niet meer in mag, rijden in menige Aziatische metropool miljoenen stinkende scootertjes rond. En als die mensen ietsje meer verdienen, dan ruilen ze die in voor een auto die hier is afgedankt. Zolang de wereldbevolking groeit en gemiddeld welvarender wordt, gaat er echt niet significant minder CO2 de lucht in.
Een ander probleem met de hele klimaatreligie, is het selectief shoppen in data. De extremen die voortdurend de media in worden geslingerd als de heetste/droogste/natste/dodelijkste ooit, hebben altijd betrekking op een extreem korte meetperiode van op zijn best 150 jaar. Dat is wel heel erg kort in vergelijking met de leeftijd van Homo sapiens, die zelf niet meer is dan net binnengekomen reiziger op het toneel van de aarde. De klima-reli’s willen echter van geen relativering weten. Ze willen maar één ding: zwelgen in hun eigen Messias-complex.

Hetze Haatstra | 13-08-23 | 18:23 | 3

Precies. De deug grachtengordel en Utrecht bubble.

bqbq | 13-08-23 | 18:28

Als Sandel en zijn voorgangers het al moeilijk genoeg vindt om te deugen, waarom zou een simpele Nederlandse ziel het wel lukken?
youtube.com/playlist?list=PL30C13C91C...

nobodiesunmighty | 13-08-23 | 18:54

De koudste dag in augustus ooit gemeten.
Verleden week.
Iemand gelezen? Ergens?

J-van-de-Bontekoe | 13-08-23 | 19:21

Vooral mensen met weinig verstand van wetenschap laten de onderbuik spreken. Het liefst ook alle produktiemiddelen het land uit want dat vervuilt alleen maar. Er is een beperkte opwarming gaande. Het is niet erg waarschijnlijk dat dit (alleen) door CO2 komt; er zijn grootschaliger mechanismen zoas de veranderende stand van de aarde, intensiteit van de zon. Seen it, been there: Club van Rome. Zure regen. Ozon gat.

nancystjago | 13-08-23 | 18:23

Als iedereen in Nederland 1x de wc minder per dag doortrekt
scheelt dat
102 miljoen liter drinkwater.

Dus ja, dingen in het groot tellen op.

Kun je wel gaat lopen tetteren en toeteren , maar dan moet je met een werkbare oplossing komen.

We dan al best veel Europa.
Dus ga het maar vertellen waar de bevolking groeit.
Afrika en India onder andere.
Waar ze schijnt hebben aan vervuiling.
XR, de mensen zijn daar niet bl.. wit. Is dat een bezwaar?
Of zijn we dan weer westers arrogant.
Schiet niet op zo he...

AdvocatusDiaboli | 13-08-23 | 18:23 | 2

Hear,hear....

bqbq | 13-08-23 | 18:29

Prima dat vastlijmen e.d. maar begin dan in de meest vervuilende landen. Kijk echter wel uit, die landen hebben een snelle oplosser voor lijm

Cornelis12 | 13-08-23 | 18:22

Ik heb me wel eens vastgelijmd met secondenlijm.

ZZP-er | 13-08-23 | 18:22 | 1

Aan de voordeur van advocaten kantoor Ficq ?

Cornelis12 | 13-08-23 | 18:24

Dit soort activistische figuren zijn zo egocentrisch dat helemaal niks en niemand ze iets kan schelen. Dat deugen is een dekmantel om te verbloemen dat ze echt niet deugen. Ik heb een tijdje bij zo'n clubje gewerkt en dit soort mensen zetten zich alleen ergens voor in als ze er zelf, op wat voor manier dan ook, beter van kunnen worden. Of het nou netwerkvoordelen zijn of financieel gewin, ze doen het alleen uit eigenliefde. Voor sommige mensen (Hoi Asha) is het simpelweg een manier om hun identiteit vorm te geven, ze denken dat ze een held zijn en worden door andere koekwauzen gesterkt in die mening. Ze houden elkaar in stand. Het is gewoon een manier om je miezerige bestaan nut te geven, ze doen het echt niet voor de wereld.

osolemio | 13-08-23 | 18:21

Het dwingende karakter, continue de voet tussen de deur, het eindeloos gepreek over Armageddon... het getuigen van het eigen gelijk...

Onbegrijpelijk dat ze zelf niet in de gaten hebben dat ze de Nieuwe Religie zijn en verlossing preken. In plaats van communie doen wordt er gedemonstreerd.

Roos | 13-08-23 | 18:21

Het klimaatgeleuter is middel geen doel. En dan: niemand van XR weet wat mijn footprint is. Terwijl ik voorstander ben van ongebreidelde consumptie leid ik een sober bestaan met de footprint van een pygmee. Maar dat is XR niet genoeg. Men wil in mijn hoofd en mijn opvattingen verbieden.

fokkewoelf | 13-08-23 | 18:21 | 1

Onlangs heb ik iets gelijks getegeld.
Ik ben veel groener dan de gemiddelde ER-er, maar hoe ik er over denk is fout en zij zijn goed.

Roos | 13-08-23 | 18:23

Links laten liggen mensen!

Producent | 13-08-23 | 18:20 | 1

Tuurlijk. Dom links kudtvolk. De zuurstof niet waard.

pollens | 13-08-23 | 18:25

Haha, gangsterliefje Ficq laat zien dat ze veel heeft opgestoken van haar clientèle.

gestoptmetroken | 13-08-23 | 18:20 | 1

Fuck Ficq....

bqbq | 13-08-23 | 18:32

Die Bouman, econoom van beroep dus goed met cijfertjes, waarom laat hij een 0 weg achter de komma en vergroot hij onze invloed op het klimaat met een factor 10 ?
Jeroen: "PVV-Kamerlid Alexander Kops vroeg Jetten vorige maand tijdens een debat hoeveel verschil die CO2-besparing gaat maken voor de opwarming van de aarde. De minister rekende toen in de Kamer voor dat het pakket ongeveer 0,000036 graden opwarming zal voorkomen. Hij baseert zich daarbij op cijfers van het VN-klimaatpanel IPCC, dat uitgaat van ongeveer 0,45 graden per duizend miljard ton CO2."
"

Wattman | 13-08-23 | 18:18 | 2

En: "... riep de rechtse oppositie... "
Nee, dat cijfer kwam van Rob Jetten zelf.

pollens | 13-08-23 | 18:22

Ficq radicaliseert al een tijdje, dat begon met haar lastercampagne tegen roken. Nobel, denkt u wellicht? Nou dat valt wel mee, het is vooral lucratief gebleken. En nu dus op de groene barricaden op het einde van haar carrière.

_pacman_ | 13-08-23 | 18:18 | 2

Aha, ik ken haar nieuwste stagiaire best wel goed. En lang. Die was laatst opeens enorm anti roken.....

Piet Karbiet | 13-08-23 | 18:34

Groen js het nieuwe verdienmodel.

bqbq | 13-08-23 | 18:34

Heel jammer dat de klimaatverdedigers zich niet verzetten tegen de voorgenomen kap van 13.000 bomen bij Bergen aan Zee.
Je zou er een gezellige bijeenkomst van kunnen maken en de tijden van de protesten bij Amelisweerd, Dodewaard en Woensdrecht kunnen laten herleven.

Maar nee ...

Arnold Layne | 13-08-23 | 18:17 | 8

Die bomen verstoren de biodiversiteit in het gebied erachter, naar het schijnt. Dus zit de XR-er in tweespalt: moet je nu voor of tegen zijn?

_pacman_ | 13-08-23 | 18:28

@pollens | 13-08-23 | 18:20: Nee het duurt 20-30 jaar voor het op een boom lijkt. en het brand weg in 1 minuut.

voldemort | 13-08-23 | 18:38

@_pacman_ | 13-08-23 | 18:28: Dat is een smoes om alles in de biomassa te mikken er zijn duizenden bomen gekapt in iedere regio.

voldemort | 13-08-23 | 18:38
▼ 5 antwoorden verborgen

En waarom is de mening van deze mevrouw belangrijk?

Is dit nog nieuws? | 13-08-23 | 18:17 | 2

Omdat ze heel vaak haar belang mocht verkopen bij DWDD, Op1 en Nieuwsuur en daardoor de ‘BN-er met mening’ is geworden in de kaartenbak.

_pacman_ | 13-08-23 | 18:19

@_pacman_ | 13-08-23 | 18:19: Veel zendtijd waar ze haar mening mocht verkondigen zonder maar iets van tegenspraak of kritische vragen. Maar bij de staatsomroep komen andere deskundigen die een andere opvatting hebben over dit onderwerp niet of nauwelijks aan het woord. Indien dit wel zo is, dan wordt zo iemand kritisch ondervraagt, want dan is dat opeens wel goede journalistiek.

Xbitt | 13-08-23 | 18:32

Echte activisten zouden zichzelf moeten opofferen voor het klimaat.

Reebensteeltje | 13-08-23 | 18:17

Weer een opgefokte Low Info figuur. Je vraagt je af hoe ze al die tijd gefunctioneerd heeft in haar werk.

wattsupwiththat.com/2023/08/12/climat...

Climate Change Weekly #479: Hot Summer Due to Many Factors—Carbon Dioxide Emissions Are Not One of Them
IN THIS ISSUE:

Hot Summer Due to Many Factors—Carbon Dioxide Emissions Are Not One of Them
Podcast of the Week: Climate Uncertainty and Risk: Rethinking Our Response: (Guest: Judith Curry, Ph.D.)
Large Increase in Atmospheric Water Vapor Likely Contributing to Current Heat Waves
Solar Panels Production Emits More Carbon Dioxide Than the IPCC Admits
Video of the Week: Climate Lockdowns: The British Change Their Stance
BONUS Video of the Week: The Era of Global Boiling Has Begun!? That Sounds Serious
Climate Comedy
Recommended Sites

Zwizalletju | 13-08-23 | 18:16

Zoonlief zit nu in Valencia met een groep vrienden. Enkelen daarvan identificeren zich als klimaatwoke types. Die zijn dit jaar in tegenstelling tot vorig jaar ook mee met het vliegtuig gegaan. Omdat de trein zo duur is.
Ik heb het maar laten gaan en een boodschappenlijstje gestuurd. Kom maar door met de chorizo!

Juffrouw op de fiets | 13-08-23 | 18:16 | 4

Zoonlief hier ging met vrinden naar een dart toernooi in Noord Engeland, vrinden verkozen de de vlieg discounter zoonlief de fiets, heeft in die periode meer beleefd dan alle vrinden tezamen. #zoonopdefiets ;)

Smoelensmid | 13-08-23 | 19:04

@Smoelensmid | 13-08-23 | 19:04:
Vliegen gaat te snel om het reizen te noemen, en er gaat niets boven reizen. Fiets, lopen, ook auto, boot of trein valt nog onder reizen.

Nuuk | 13-08-23 | 19:23

@Nuuk | 13-08-23 | 19:23: Vandaar de voorliefde van de smoel voor de Europese Grand Tour. een en al avontuur en ontdekking..

Smoelensmid | 13-08-23 | 19:41
▼ 1 antwoord verborgen

Niemand zou klimaatactivist moeten zijn, we hebben klimaatdoeners nodig. Wie zich hier echt zorgen over maakt, die stelt zijn leven in dienst van het redden van klimaat en milieu. Door zich om te laten scholen tot warmtepompinstallateur, door betere accu's uit te vinden, een echt vak te leren zodat een zinnige bijdrage geleverd kan worden. Door iets te dóen en resultaat te boeken. Jezelf aan dingen vastlijmen en de boel blokkeren levert het tegengestelde op: weerstand en afkeer bij gewone mensen, en in het geval je de overheid toch nog over weet te halen om actie te ondernemen, dan is dat bijna altijd de verkeerde actie: duur, pijnlijk, en zonder effect. Eco-activisme is geweldloos terrorisme.

Meer Boyan's, minder Greta's.

Muxje | 13-08-23 | 18:15

Hoeveel was het ook alweer? Dat klimaat fonds? 35 miljard toch? De zorg ligt op zijn gat, maanden wachttijd, bejaarden kunnen het wel vergeten, jeugdzorg een puinhoop, GGZ helemaal naar de kloten, geen woningen, ongebreidelde immigratie, bomaanslag na bomaanslag, criminaliteit die de pan uitrijst, openbaar vervoer onbetaalbaar, boodschappen onbetaalbaar, energie onbetaalbaar. En wat gaan lieden zoals de heer Bouman doen. 35 miljard verbrassen aan 0,00036 graden opwarming voorkomen. De heer Bouwman kan ik alleen maar zien als een totaal ongevoelig koud individu die het niets uitmaakt of zijn buren of plaatsgenoten verrotten maar die alleen maar bezig is met het imaginair redden van het klimaat ten koste van miljoenen mensen. Een miljoen mensen in Nederland onder de armoede grens. Dat zijn proleten volgens de heer Bouwman. Walgelijk figuur.

Zapata10 | 13-08-23 | 18:15 | 1

Als onder de D 66 Staat al onze bezittingen, Onroerend goed, Spaarrekeningen, Pensioenfondsen etc. worden afgepakt kunnen we wel eens tot een 0,050 % minder opwarming komen, ik zeg doen !

Uw Verzekeringsadvis | 13-08-23 | 18:25

Ha, laat iedereen zich maar vastlijmen dan.
Kijken hoe de toekomst zich dan ontwikkeld!

Nico1000 | 13-08-23 | 18:15 | 1

Ik gooi dan liever tomatensoep tegen een schilderij, dat telt toch ook?

Mr_Natural | 13-08-23 | 18:16

Gelukkig hebben we dankzij AI straks helemaal geen advocaten meer nodig.

Mr_Natural | 13-08-23 | 18:13

Frau Fick werkt aan een groen profiel. En ik wil ook nog wel geloven dat Frau Fick het beste met …. voor heeft. (zelf invullen).
Maar daar houdt het dan ook wel mee op.

fokkewoelf | 13-08-23 | 18:09

Die vermoordde Derk Wiersma was naast advocaat ook plaatsvervangend rechter, meen ik. Dat is gebruikelijk binnen het metier. Mits geen eigen zaken, belangen, ander rechtsgebied etc. Hoe zit dat met B. Fiq?

Piet Karbiet | 13-08-23 | 18:09

Wanneer gaat de wereld optreden tegen de onverantwoorde en onhoudbare toename van de wereldbevolking?

smdyasc | 13-08-23 | 18:08 | 6

olifant in de kamer. iedereen beledigt, eigen verantwoordelijkheid, paus en andere religies, land kan er niks aan doen vanwege milieu... en de cirkels zijn weer rond en alleen u bent er verantwoordelijk voor. Echt bizar dat de VN, EU en Nederland dat inderdaad niet oppakken.

TheseDays00 | 13-08-23 | 18:12

Een 1 kind politiek, zoals in China voorheen het geval was, zou veel schelen. In Nederland moeten we terug naar zo'n 10 miljoen inwoners. Dan krijgt de natuur enigszins kans om te overleven, de mens wat meer ruimte, en is het woningentekort opgelost.

Pontipost | 13-08-23 | 18:15

@Pontipost | 13-08-23 | 18:15: Maar om dat tegen te gaan is een 1-kind-politiek ruim onvoldoende, zolang de grenzen openblijven. En dat blijven ze.

JanBrel | 13-08-23 | 18:55
▼ 3 antwoorden verborgen

Dat potentiële geweld "afkomstig" van XR lig ik geen seconde wakker van. Geweld "tegen" XR ook niet en dat zal zeer frequent voor gaan komen. Het zijn overwegend linksche wereldvreemde hippies, word nog lachen...

CornholioNL | 13-08-23 | 18:08

Als al die snelwegklevers zich eens gaan verdiepen in technologische oplossingen om de problemen aan te pakken komen we nog ergens misschien.

Het punt is wel gemaakt inmiddels, nu de oplossing nog.

Wattman | 13-08-23 | 18:07 | 2

Ze kunnen niets anders.

tectonicos | 13-08-23 | 18:26

@tectonicos | 13-08-23 | 18:26:

Maar met alleen demonstreren of erger lossen ze nog geen 0,00000001 % op van de problemen.

Wattman | 13-08-23 | 18:39

Klimaatactivisme <-> linkse revolutie.
Ze noemen het gewoon anders maar die extreem linksen zijn altijd op zoek naar hun revolutie. Waar je ook komt in de wereld, het is altijd weer hetzelfde. Nog ff dan komt die Tanja Nijmeijer onder haar steen vandaan gekropen en gaan ze weer gezellie in de bossen wonen. Stelletje kneuzen. Mag ik het kroondomein adviseren?

Zwezerik | 13-08-23 | 18:07 | 1

Revoluties worden vaak keihard neergeslagen. Het zal echt vanuit de politiek moeten komen (hoop van niet) maar die asfaltplakkers en Shell blokkades mensjes krijgen gewoon flinke tikken van omstanders die gewoon verder willen.

CornholioNL | 13-08-23 | 18:10

Ah, wat leuk, weer een mening. Ter kennisgeving aangenomen........ en verder helemaal niets. Als je geweld nodig het om je punt te maken heb waarschijnlijk helemaal geen punt.

Zoelense Hobbyboer | 13-08-23 | 18:05

Mevrouw heeft een paar jaar geleden haar bijstandsvilla, gebouwd zonder olie of staal te gebruiken, verkocht voor 1.175.000 euro.
Waar halen dit soort mensen, die altijd met een paar personen in hele grote dure huizen wonen, het gore lef vandaan om anderen te vertellen dat ze soberder moeten leven voor het klimaat?
Nee, ik ben niet boos, wel een beetje verdrietig.

Mr_Natural | 13-08-23 | 18:04 | 8

@Smoelensmid | 13-08-23 | 18:26:
Er is een verschil in aktivisme tussen je aan een snelweg plakken en anderen de maat nemen en zelf gewoon doen wat je kunt binnen je mogelijkheden. Dat laatste doen velen van ons al. Iets zegt me dat die asfaltplakkers zelf bar weinig aan hun ecologische voetafdruk doen.

Andersdenkend | 13-08-23 | 18:34

@Smoelensmid | 13-08-23 | 18:26:

Je zwembad verwarmen met een warmtepomp zodat je den kleine luiden kunt wijzen op hun klimatologische onvolkomenheden. Prachtig!

JJMS | 13-08-23 | 18:37

@JJMS | 13-08-23 | 18:37: Mooi he vooral als de kinderen van kleine luiden ,klasgenoten van onze kinderen jaar na jaar komen profiteren van de geboden faciliteiten.. zwemmen bij de smoelensmidjes! Dan is het helemaal mooi! Die klein luiden wachten op hun beurt dat was bij de eerste KTV de eerste Laptop de eerst elektrische auto en de eerste GSM en digitale camera ook zo.. top down marketing En.. een beetje persoon bouwt het zwembad zelf.. de Velux ramen monteur uit Valkenburg vertelde me dat ie zelf een bad van 10x4 had aangelegd achter het huis. Net als Nicole in Amsterdam. www.youtube.com/watch?v=ST8KUxMGPSI&a...

Smoelensmid | 13-08-23 | 19:14
▼ 5 antwoorden verborgen

Ok, ik ben om.
Kan iemand even de brandweer bellen?
Ik heb mijzelf vastgeplakt aan het viaduct.
Aan het plafond.

Ruimedenker | 13-08-23 | 18:04 | 1

We laten je lekker hangen vleermuis!

JJMS | 13-08-23 | 18:35

"Iedereen voelt dat het kantelpunt nabij is."
Als dat al zo is, waarom voelen ze dat?
Door de informatie die ze krijgen en hoe ze die krijgen.
Dat maakt het nog geen feit.
En al helemaal geen argument.
Dat valt toch een beetje tegen van een advocaat.

AdvocatusDiaboli | 13-08-23 | 18:04 | 2

Dat punt maakte ik hieronder ook al. Het feit dat "iedereen het voelt' zegt absoluut niets. Iedereen praat elkaar naar, het is gewoon massagedrag, verder niets.

KeesBruin | 13-08-23 | 18:14

Laat staan dat het mij niet duidelijk is wie “iedereen” in deze context moet zijn.

J-van-de-Bontekoe | 13-08-23 | 18:44

“…die heel vroom in elkanders kont kruipen omdat iedereen het doet, in de hoop dat de voorste wél weet waar het überhaupt heen moet.”

Kijk, voor dit soort zinnen kom ik gekroond naar GeenStijl. Zo raak!

JJMS | 13-08-23 | 18:01 | 1

Zekers. Prachtige proza van Van Rossem.

WasHetMaarMakkelijk | 13-08-23 | 18:25

Benedick Fuck moet gewoon lekker haar muil houden

Proud Infidel | 13-08-23 | 18:01

Mevrouw Ficq is een helder baken in deze barre tijden. Een baken die precies aangeeft dat je het tegenovergestelde moet doen van wat zij aangeeft. Dank mevr Ficq

batvoca2 | 13-08-23 | 18:00 | 1

Ze is haar hele leven al fout.

pendajo | 13-08-23 | 18:56

Ik werkte tot voor kort in de installatiebusiness en kan u melden dat het gros van de zonnepanelenleggers, warmtepompinstallateurs en kabelboys beslist niet links stemt. Wat hebben die protesterende asfaltplakkers tot op heden bijgedragen aan de energietransitie? Niks. Het zijn luie schreeuwlelijkerds die, behangen met spulletjes gemaakt met aardolie, een ander de les lopen lezen. Walgelijk, betweterig en naar volk. Ik kots erop.

goedverstaander | 13-08-23 | 18:00 | 2

En 1% rijdt met een elektrieke bestelbus.

Piet Karbiet | 13-08-23 | 18:16

@Piet Karbiet | 13-08-23 | 18:16: Door de blokkades van die idioten staan de mensen die werken aan de energietransitie in de file. Bereiken ze precies het tegenovergestelde van wat ze willen. Het is ronduit achterlijk gespuis.

goedverstaander | 13-08-23 | 18:21

En wie moet die nieuwe Volkert dan van achter door zijn kop schieten? De Opwarming? De Zeespiegelstijging? De Stikstofdeken? Verwarrend allemaal.

Piet Karbiet | 13-08-23 | 17:59

Ik heb net 'RX' opgericht op mijn zolderkamer: Reverse the Extintionists. Donaties in de vorm van probleem. . . eh lijmoplossers en sticker. . . eh levensweefselverwijderaars zijn welkom.

HeelStijl | 13-08-23 | 17:59

Slap geouwehoer van soyboys, zaadjes en sappies. Hoe makkelijk is het zo'n klimaathufter een paar petsers te geven met de vlakke hand? Die sukkels lijmen zich overal aan vast. Het is niet zo dat ie iets terug kan doen als ie vastgelijmd zit. Neem een permanent marker mee en teken een brilletje op z'n linkse rotkop. En een zonnetje...

Zwezerik | 13-08-23 | 17:59 | 2

Is over iemand heen pissen eigenlijk strafbaar? Ik vraag dit voor een vriend.

Trekhaas | 13-08-23 | 18:05

Wat nou als straks iedereeen klimaatactivist is om daarnaast op wintersport te gaan, kunnen we dan weer normaal gaan doen tegen elkaar.

Reaaalist | 13-08-23 | 17:59 | 3

Als je maar te voet gaat. In kleding van hennep. Op ski's van hout (mag dat nog?)

WasHetMaarMakkelijk | 13-08-23 | 18:23

@Reaaalist | 13-08-23 | 18:42:
Dan is het goed, de wereld gered door wintersportvakantie, hoe mooi is dat...

WasHetMaarMakkelijk | 13-08-23 | 19:28

Geweld is altijd min een. Edoch, die hele klimaatdiscussie, die nu nog gedomineerd wordt door ontkenners van het type Flat Earth Society, is over vijf jaar een totaal gepasseerd station, dan gaat het nog over hoe we ons kunnen aanpassen, wat we nog kunnen redden van de situatie.

Binnen een paar jaar bereikt het klimaat enkele tipping points waarna een weg terug vrijwel niet meer kan, ondanks wellicht een tienmaal zo grote inspanning als nu vereist zou zijn. Een runaway effect van smeltende permafrost bijvoorbeeld, die methaan vrijgeeft in een vicieuze cirkel van opwarming en vrijgifte. Het is nu nog "alarmisme" maar straks is het niet eens meer een discussiepunt.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 17:58 | 19

@Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 19:02:
Dat onderbouw je vervolgens nergens, het is je stelling en daar laat je het bij. Nou ja, je scheldt op je bekende manier anderen uit die wel met argumenten komen. Die passen niet bij het geradicaliseerde en anti-wetenschappelijke verhaal van je zieltogende partij.
Je roept echt natuurwetenschappenlijke onzin. Geen ramp, wel verandering, maar verandering is niet eng, je moet er mee leren leven. Sommige verandering geeft nadelen, en sommige verandering geeft voordelen.

Overigens is de Aarde over 1 miljard jaar wel ten einde, nou ja de levende Aarde dan. Het langste deel van het leven hebben we wel gehad, en met enkele miljoenen jaren is het voor ons bekeken. Diep in de zee nog een tijdje bacterieel leven en na een half miljard jaar is ook dat voorbij.

Nuuk | 13-08-23 | 19:35

Nog steeds geef je geen haalbare alternatieven. Niks. Alleen maar bazelen over tipping points. Saai.

JJMS | 13-08-23 | 21:14
▼ 16 antwoorden verborgen

Wanneer gaat het OM optreden tegen álle opruiers?

smdyasc | 13-08-23 | 17:58

Toch mooi dat er geen geen gaskamer hoeft te worden gebouwd omdat de overstromingen het vuile werk doen.
*leunt achterover*

knutsel_ | 13-08-23 | 17:57 | 1

Prikkeldraad om Limburg. Nooit een betere reden gelezen.

Veralala | 13-08-23 | 18:08

We zullen ons moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Denken dat we invloed hebben op de reeds ingezette verandering is naïef.

WillemWordtWakker | 13-08-23 | 17:56

Je ziet dat wereldwijd er, geheel los van XR, talloze initiatieven worden genomen om maatregelen te nemen die volgens de wetenschap het tij dienen te keren. Of het genoeg is of niet, dat wil ik even buiten beschouwing laten. We weten niet eens of we dermate veel invloed op het klimaat uit kunnen oefenen dat de curves significant gaan afbuigen en de klimaatwetenschappers hoera kunnen gaan roepen. Maar stel nou dat dit gebeurt, stel dat uiteindelijk de inspanningen van dien aard blijken te zijn dat het klimaat reageert, aan wie heeft het dan gelegen?
De activisten zullen, o ironie, dan het hardst zichzelf op de borst slaan en roepen dat zonder hun protesten het nooit zou zijn gebeurd. Maar, zo meen ik, die claim is zeer twijfelachtig en in elk geval nooit te bewijzen. Het zal zelfs moeilijk of helemaal niet te bewijzen zijn dat menselijk ingrijpen überhaupt van invloed was.
Ficq gaat ervan uit dat het activisme de motor is van de verandering. Ik geloof dat niet. Ik denk dat in de meeste gevallen activisme pas ontstaat als de verandering al volop bezig is, dat activisme als het ware parasiteert op die verandering, die verandering met geraas begeleidt.

Schoorsteenveger | 13-08-23 | 17:56 | 6

Heb zomaar het idee dat een gemiddelde activist niet meer of minder CO2 uitstoot dan een gemiddelde Nederlander. Geen idee waarom een activist zou denken iets te bereiken.

Malle moer | 13-08-23 | 18:20
-weggejorist-
donkieshot | 13-08-23 | 18:31
▼ 3 antwoorden verborgen

"Iedereen voelt dat het kantelpunt nabij is.", aldus mevr. Ficq bij de VPRO.
Het "kantelpunt' kunnen we gevoeglijk vervangen door het wat archaïscher 'einde der tijden', en dan hebben we gelijk de kern van de klimaathysterie te pakken. Het is loepzuivere eindtijdrazernij.
Het feit dat 'iedereen' zou 'voelen' dat het zo is, zegt mij ook meer dan genoeg. Iedereen weet geen ene fuck van het klimaat af, laat staan van de verandering daarvan, de eventuele oorzaken daarachter, en het verdere verloop van dit proces.
Iedereen praat iedereen na, dat is alles, het is pure massa-hysterie geworden.

KeesBruin | 13-08-23 | 17:55 | 1

Heel gek, ik voel helemaal geen kantelpunt aankomen.

Malle moer | 13-08-23 | 18:21

Maar als je al actief jihadist bent krijg je dan een aflaat van de Groene Khmer?

Piet Karbiet | 13-08-23 | 17:55

Laten we eerst eens de milieuvervuiling aanpakken in ons eigen land. Ons drinkwater is bijna niet meer te zuipen, mensen massaal aan de Ventolin omdat er bepaalde industrieën zijn die alleen maar voor de aandeelhouders werken en dan heb ik het niet nog niet eens over onze Hollandse aardbeien die zo verneukt zijn dat ze bijna licht geven. ( zelf even de bronnen goochelen)

dubbeltjeopznkant | 13-08-23 | 17:54 | 1

Wel op tijd je pilletje nemen. Met kraanwater, lekker!

Nuchternederland | 13-08-23 | 17:57

Adverteren met rechtsbijstand, in bedekte termen.

KlaagGraag | 13-08-23 | 17:54

Voor mijn opinies geldt, dat de wet daarvoor mag worden overtreden.
Ik ben moreel superieur, onthoud dat!

BrutusBosch | 13-08-23 | 17:53

Doemprekers, de geschiedenis staat er vol van. Nu kan het geen kwaad, zelfs een goed idee, om de energietransitie te maken, al was het maar omdat het ons meer onafhankelijk maakt van malafide regimes. Laat die opgeslagen CO2 lekker waar het is, maar ga behoedzaam verder en laat het zeker niet afhangen van de alfa's van GroenLinks, die slopen de natuur om het milieu te redden.
Verder is ieder initiatief om de plasticberg te verminderen dan wel op te ruimen een goed initiatief en owhja, minder mensen zou helpen, maar aan die oplossing zijn we nog niet toe ofzo. Evenals kernenergie, daar hadden we al 20 jaar geleden weer meer mee moeten doen.

SterF... | 13-08-23 | 17:53 | 6

@Nuuk | 13-08-23 | 18:06:
Kijk Nuuk, zo vinden wij elkaar. Welke politieke partij denk jij die in staat is behoedzame en logische oplossingen te bedenken?

SterF... | 13-08-23 | 18:14

@Nuuk | 13-08-23 | 18:06: co2 is irrelevant. Het gaat om een energietransitie te bewerkstelligen naar duurzame energie. Daar moet alles op gericht worden. Elektrificatie, netwerken uitbreiden, energieopslag, duurzame bronnen. Daar gaat het om. Energie stoppen in co2 opslag is krankzinnig.
En vervuiling aanpakken. Essentieel. Beste te beginnen bij zo Azië, waar het grootste deel van de vervuiling vandaan komt.
En de olifant in de kamer: overbevolking. Ook reguleren. En dat kan echt prima met beschaafde maatregelen.

Malle moer | 13-08-23 | 18:29

@SterF... | 13-08-23 | 18:14:
Verschillende partijen denk ik. Het probleem is nu dat het oude midden, cda, pvda, vvd, d66 in elk opzicht geradicaliseerd is. Maakt niet uit of het op dit dossier is of het teloor laten gaan van democratische waarden, het geen grip hebben op migratie, op woningnood, enzovoorts.
Het belangrijkste is puinruimen. Ik hoop dat een hele brede oppositie eens naar elkaar gaat kijken in de zin van waar ze elkaar vinden en niet in elke tegenstelling.

Ik kan wel één partij noemen, maar de realiteit is dat ieder partij moet samenwerken. Dat oude midden moet echt buitenspel gezet worden, zeker nu gl daar de boel geïnfecteerd heeft.
Dan heb je het over een samenwerking tussen BBB, SP, JA21, PVV, Omtzigt, Haga, SGP en DENK. Ik zie de verschillen en er zitten er bij waar ik zeker niet op stem. SGP en DENK bv. Toch is de SGP een stabiele factor, staatsrechtelijk heel sterk en hebben gewoon hun goede kanten. DENK vertegenwoordigd ook een groep die toch bijdrage kan leveren, en hebben ook gewoon inhoudelijk goede mensen. Maar goed dat was met Azarkan….. en die gaat weg.
Dat terzijde. Ik denk dus dat er brede samenwerking moet komen, en stel mij nu voor dat ik BBB zal stemmen. Ik vind van der Plas betrouwbaar en inhoudelijk sterk. De houding na de PS vond ik bijzonder goed: blij maar geen triomfantelijk gedoe. Ook niet het CDA extra de ellende inwrijven. Ze hebben in de provincies laten zien te willen samenwerken met uiteenlopende clubs en dat is goed.
Ik wacht verder Omtzigt af. In hem heb ik echt vertrouwen.

Nuuk | 13-08-23 | 18:29
▼ 3 antwoorden verborgen

Dom geboren, en ondanks een complete juridische studie, niks bijgeleerd.

marcoplarco | 13-08-23 | 17:53

Andersdenkenden dom noemen is wel in de mode bij de spraakmakende lijdertjes aan het dunning-krugereffect...
"Want bedoelen ze dat kleine beetjes niet uitmaken? Dat is de redenering van de proleet." Dixit ene Mathijs Bouman. Deze Bouman, die zich ongetwijfeld als het tegenovergestelde van een domme proleet beschouwt, verliest uit het oog dat die vermindering van de opwarming met 0,000036 graad 35 miljard moet gaan kosten. Alleen een idioot denkt dat we zo'n bedrag moeten uitgeven aan een niet-meetbaar effect. Ga je vastlijmen, Bouman.

J.P.Drapeau | 13-08-23 | 17:52 | 3

Is proleet nu ook al een geuzennaam?

Nuchternederland | 13-08-23 | 17:59

Ik heb me ertegen gehard. Maar dank voor uw pro-andersdenkenden pleidooi. Dat is weer een mooie opsteker.

Andersdenkend | 13-08-23 | 18:38

En rekenen kan ie ook niet maar dat is normaal bij lieden zoals Bouman.

Wattman | 13-08-23 | 19:45

Je bent een domme sukkel en een idioot als je kritiekloos met de waan van de dag meewaait, Bennie

Trekhaas | 13-08-23 | 17:51

Snap die onheilsprofeten niet. Er heeft er nog nooit een gelijk gehad.

Pekketrikker | 13-08-23 | 17:50 | 1

Maar voor het gepeupel daar achter is kan je natuurlijk wel flink cashen met aflaten en aanverwante zaken.

Dezenaamhier | 13-08-23 | 18:58

Toch grappig dat de mensen die het hardst geloven in klimaatverandering, die verandering alleen willen stoppen.

Zodra je begint over klimaatadaptatie, onze levensstijl, voedselvoorziening en zeewering aanpassen op het nieuwe klimaat, dan wordt het stil. Dat we nu dijkverhogingen stilleggen vanwege stikstof, bewijst de tunnelvisie. Een natuurgebied vrijwaren van stikstof, en daarna overspoelen met stikstof, is een snellere vernietiging, dan eenmalig belasten met stikstof.

Ondertussen moeten we boeren demoniseren. We vergeten dat we boeren zes keer per dag nodig hebben. Anders is er niets te eten. Dat begrijpen we hier niet meer, dat begreep Mugabe niet in Zimbabwe, 9gag.com/gag/aY7nWoO en dat begrijpen ze in Zuid-Afrika ook niet meer. twitter.com/twatterbaas

Zodra politici zich met klimaat en boeren bemoeien, moet je gaan hamsteren.

Feynman | 13-08-23 | 17:48 | 8

Ik ben totaalvoorstander van klimaatadaptatie, maar ik vrees dat mbt bepaalde gedeelten van Nederland en een stijgende zeespiegel, er toch grote stukken verloren zullen gaan. Ik bedoel, we kunnen o zo hard de dijken verhogen, maar als die stijging de twee meter te boven gaat, dan gaan we de Waddeneilanden, Zeeland en de kop van Noord Holland en stukken van Groningen niet redden. Is het gewoon niet waard. En met een zeespiegelstijging van dien aard, zal de Merwede zout zijn tot aan Gorkum - vergeet dat niet. Er zijn gewoon dingen die ons te boven gaan. Soms letterlijk.

konjodebonjo | 13-08-23 | 19:03
▼ 5 antwoorden verborgen

Mevrouw Ficq is een gevaarlijk wezen, en heeft in haar advocatenbestaan aardig wat gevaarlijke misdadigers geholpen.
Daar had zij voor het geld geen enkele moeite mee.
En dan nu op dat morele hoge paard klimmen?
Laat maar weer eens zien hoe fout links is, en hoe dicht ze altijd tegen geweldsacties aanhangen.

Nuchternederland | 13-08-23 | 17:46 | 4

Dat dus idd

indernaad_datisjuist | 13-08-23 | 17:47
▼ 1 antwoord verborgen

In een land als Malaysië kom je in de cel voor het dragen van een regenboog horloge. Dan mag men in Nederland wel wat harder optreden tegen "burgelijke ongehoorzaamheid", Amnesty International zal toch wel klagen ongeacht de situatie.

Kartelmaster2000 | 13-08-23 | 17:45

"In de reacties op de laatste column van Plasterk (over de vraag wanneer een nieuwe Volkert opstaat onder de klimaatactivisten) zag je hoe betrapt sommigen zich voelen."

Nou nee hoor, eerder hoe volkomen ongepast men deze wilde aantijging vindt. Altijd maar weer Volkert van stal halen bij alles wat "links" kan worden aangewreven, het is van een maligne stupiditeit (jazeker!) die je de laatste tijd helaas vaker ziet. Gaan we ook telkens Breivik van stal halen? Was er laatst geen ex-CP86 lid gearresteerd in Polen, die een aanslag wilde gaan plegen. Daarover op rechts: Krekels. Want rechts geweld, of de dreiging ervan, laatst nog door de AIVD aangemerkt als groeiend, is uiteraard bij de Plasterks van deze wereld een onmogelijk fenomeen. Maar ja de AIVD, die liep toch aan de leiband van "het kartel"? (Nog zo'n kwaadaardige frame-verzinsel van rechts, dat er een heus kartel zou bestaan).

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 17:45 | 13

@donkieshot | 13-08-23 | 17:53:
Binnenkort is deze hele discussie oud nieuws, dan kijken we hierop nostalgisch terug, naar een tijd waarin nog hoop bestond dat er geen klimaatramp aanstaande was en ontkenners (kan je het je voorstellen, terwijl ook toen alle tekenen ervoor aanwezig waren?) nog vrijuit hun malle kritiek spuiden.

Beste_Landgenoten | 13-08-23 | 18:05

De AIVD zal een punt hebben, maar dat heeft Plasterk ook.
Beide groepen radicaliseren en beiden zijn daarvoor verantwoordelijk.

Politiek- en juridisch aangelegen personen zouden hier de nuance moet zoeken en grenzen moeten aangeven in plaats van het eigen belang en ideologie te laten prevaleren. Zeker iemand die volwassen op leeftijd is. Zorg dat je geen diffuse rotzooi achterlaat.

omgponies | 13-08-23 | 18:06
▼ 10 antwoorden verborgen

Dus ze willen oorlog? hmm, hebben ze enig idee Hoe ze er zelf fysiek uitzien? Kom maar op, ik ben er helemaal klaar voor! En klaar mee ftm.

Justin_Case | 13-08-23 | 17:45

Hmz... eerlijkheid duurt niet erg lang...

harry19612 | 13-08-23 | 17:45

Ficq, weer zo'n publiciteitsgeile advocaat die zichzelf op een voetstuk zet met haar mening. Ze is "slechts" advocaat.

Baron_von_Rijswijck | 13-08-23 | 17:45 | 1

Nee, ze is al een tijdje op het activistische pad en zeer overtuigd van haar eigen gelijk.

Usumani | 13-08-23 | 18:26

Sorry , maar deze mevrouw is toch zo'n beetje haar hele werkende leven bezig geweest de grootste criminelen te vertegenwoordigen in de rechtbank? En nu proberen haar blazoen schoon te poetsen door zich achter het klimaat-activisme te scharen?

Ik denk dat ze maar beter kan gaan wennen aan de hitte, aangezien ze na haar dood misschien wel naar een hele warme plek gaat.

Kabouteraap | 13-08-23 | 17:44

Twee opmerkingen:

Het klimaat is een natuurfenomeen dat een cyclisch patroon kent. Ik zou me pas zorgen als het niet veranderd, dan is pas echt iets aan de hand.

Ik noem dit geen morele verantwoordelijkheid, eerder morele superioriteit. Een eeuw geleden was het raciale superioriteit dat de klok sloeg en deze eeuw is het morele superioriteit. En dan ook nog bereid zijn om dit met geweld te willen afdwingen. Deze figuren zijn extreem-rechts, zeker niet links.

Münsterlander | 13-08-23 | 17:43 | 1

Extreem links, extreem rechts van het zelfde laken een pak!

SoDeKnetter | 13-08-23 | 20:15

De klimaathysterici zijn kennelijk behoorlijk aan het radicaliseren. Als daar maar geen brokken van komen.

Lubbberrtt | 13-08-23 | 17:43 | 3

Dan steken ze weer wat in brand. Wel op ludieke wijze natuurlijk, anders is het strafbaar.

Andersdenkend | 13-08-23 | 18:17

Nee, wat stupide is zijn de mensen die ondanks alles gewoon doorgaan, of zelfs er een schepje bovenop doen. Ongeacht hoeveel je actievoert.

Neuth | 13-08-23 | 17:42 | 6

@Neuth | 13-08-23 | 18:00: Probeer, ondanks alles, je boodschap eens duidelijk onder woorden te brengen.

Usumani | 13-08-23 | 18:31

@Usumani | 13-08-23 | 18:31: Wat zou ik toch bedoelen met waarmee gewoon doorgegaan word ondanks alles...? Nee, anders word het nooit wat met jullie.

Neuth | 13-08-23 | 19:06
▼ 3 antwoorden verborgen

Meneer Ficq moet haar vastlijmen in de keuken

Grumpy_Old_Ed | 13-08-23 | 17:42 | 1

Of een ticket naar Koeweit voor haar kopen. Dan kan ze met haar vriendjes zich gaan vergapen bij het grootste autobanden kerkhof ter wereld. Daar liggen 42 miljoen banden te branden. Laten ze zich daar aan de omheiningen vastbinden en dan even afwachten wat er dan zal gebeuren. Als je ziet wat daar aan rotzooi de lucht in gaat.

Rimfree | 13-08-23 | 19:49

Zeg nee tegen terrorisme.

Reebensteeltje | 13-08-23 | 17:42
-weggejorist-
harry19612 | 13-08-23 | 17:42

Max Waterman vindt dus dat eigen rechter spelen en onwettige dingen doen beter is dan inhoudelijk de discussie te houden? In wat voor soort regimes is dat ook alweer gebruikelijk en in Nederland voor het laatst ongeveer 80 jaar geleden?

TheseDays00 | 13-08-23 | 17:42

Het gaat ook niet om de sukkels die er intrappen.
Het gaat om de slimmeriken die de boel aansturen en daar dik voor betaald krijgen. Zoals subsidies, een vette baan in de redactie van een krant, of bij de NPO.

Mr.Crowley | 13-08-23 | 17:42 | 3

Of een advocate die haar eigen klandizie aan het zeker stéllen is

indernaad_datisjuist | 13-08-23 | 17:52

Veel doen het volgens mij voor de kick. Het gevoel, een ideologisch leider te zijn.

Trekhaas | 13-08-23 | 18:01

@Trekhaas | 13-08-23 | 18:01:
Het is gewoon een industrie waar flink geld in omgaat. Useful idiots die het voor de kick doen hou je altijd.
Ficq doet het niet voor de kick.

Mr.Crowley | 13-08-23 | 18:12

Een belangrijke maatregel die het komende kabinet moet nemen, is het gedachtengoed van dit soort clubs, van xr en aanverwante types, tot terroristische organisatie verklaren. Dat zijn ze. Het dogmatische en gewelddadige is vergelijkbaar met het fascisme van 80 jaar gelden en met de orthodoxe islam. Het is bekend waar die toe in staat zijn en ernstig geweld moet voorkomen worden.

Nuuk | 13-08-23 | 17:42 | 1

Of ze zouden de subsidies aan dat soort clubs op z'n minst kunnen afschaffen.

Dezenaamhier | 13-08-23 | 18:53

Klimaatjihad.

Zet die alvast maar in de Dikke van Dale.

Abject | 13-08-23 | 17:41

Mooie achternaam. In het duits nøk dacht ik. Maar dat doen ze bij ext r vast niet vanwege het milieu

James_t_kruk | 13-08-23 | 17:40 | 1

Uiteraard niet, dat geeft wrijving en dus warmte. Dan zouden ze bijdragen aan de opwarming, dat kunnen we niet hebben.

quigg | 13-08-23 | 18:34

...benT

indernaad_datisjuist | 13-08-23 | 17:40

In mijn persoonlijke netwerk wordt het klimaat en woke gebruikt als voedingsbron voor grappen, serieuzer wordt het niet genomen. Beetje zoals we hier naar de Jehova's kijken die op de weekmarkt staan.

ole guapa | 13-08-23 | 17:39 | 1

"weekûh Gehova'$ zijn best weekig woning, toch..?

V.Puffellen | 13-08-23 | 18:25

Het zou mooi zijn als we iedereen die zich ergens aan vastlijmt in het vervolg gewoon negeren, erbij gaan staan om ze uit te lachen mag wel. Ze moeten vanzelf een keertje poepen. Wie is er dan de domste?

quigg | 13-08-23 | 17:37 | 2

Nee hoor, ze zijn te dom om te poepen.

indernaad_datisjuist | 13-08-23 | 17:41

Het is vaak veel leuker en doeltreffender om die mensen juist aan te moedigen wat verder te gaan dan ze eigenlijk willen. Die types zijn gevoelig voor groepsdruk en andersom lijken ze er niet aan te willen. Is ideaal. In Duitsland gebruikte die plakkers al industriële lijm dat is toch veel langer lachen

Spiritus | 13-08-23 | 17:42

Mooi meegenomen met het uitsterven van de mens, types als Bénédicte Ficq ook verdwenen.

uisge baugh | 13-08-23 | 17:37

Klimaatactivisme goes fascisme.

Winston Smith | 13-08-23 | 17:37

Ik ruik iets aangebrands ..
Shit het brood uit de oven!
(activisme aan*)

nobodiesunmighty | 13-08-23 | 17:36 | 2

Benedicte Fikt.

BrutusBosch | 13-08-23 | 17:49

Anderen bedreigen of vermoorden voor een beter klimaat is altijd makkelijker dan zelf een vliegvakantie overslaan.
Dat is "activisme".

Dandruff | 13-08-23 | 17:33 | 1

Juist ja, ik ben overal tegen als ik er zelf verder maar geen last van heb. Dus fuck het klimaat

Therapietje | 13-08-23 | 17:57

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland