Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten — Richard de Mos en Wybren van Haga

Tekst & Foto: Arthur van Amerongen

Richard de Mos is gemeenteraadslid van Hart voor Den Haag, zit namens BVNL in het Hoogheemraadschap Delfland en is persvoorlichter van de partij van Wybren van Haga in de Tweede Kamer. De sympathieke Hagenees, vriend van de show, werd recentelijk glansrijk vrijgesproken van corruptie. De komende weken gaat de Haagse oud-wethouder samen met voormalig minister Bruno Bruins (VVD) in kaart brengen hoe de Haagse raad verder moet. Hart voor Den Haag is tevreden met Bruins. 'Daar kunnen wij mee uit de voeten', zegt De Mos. 'De inzet voor Hart voor Den Haag is duidelijk: ‘De winnaar van de verkiezingen in 2022, die op oneigenlijke gronden eerst uit het college werd gezet en na de verkiezingswinst werd uitgesloten van coalitie-deelname moet terug in het college.' Ook burgemeester Jan van Zanen is tevreden. 'Ik ben ervan overtuigd dat we met de aanstelling van deze gespreksleider een stap vooruit kunnen maken', zegt hij. Iedereen is immers gebaat bij goede verhoudingen en duidelijkheid. Dat is in het belang voor het onderling vertrouwen, maar vooral voor de inwoners van onze mooie stad.'

De Mos is een druk baasje, maar stelt het niet lastig te vinden om via zijn eigen adviesbureau De Mos & Partners persvoorlichter en volksvertegenwoordiger tegelijk te zijn. “Door deze combinatie kan ik veel problemen tegelijkertijd signaleren en vervolgens proberen op te lossen. Ik ken veel ondernemers in Den Haag die mij lokaal door dik en dun steunen, maar die landelijk bij de club van Van Haga uitkomen. Wybren zet zich echt in voor de ondernemers, zowel uit het midden- en kleinbedrijf, als voor zzp-ers. Tijdens de coronacrisis was hij zo’n beetje de enige politicus die zag dat ondernemers het mes op de keel werd gezet. Denk maar aan ondernemers uit de kermis- en evenementenbranche, de kappers en de horeca. Nu tijdens de energiecrisis vindt Wybren ook dat bakkers, slagers en andere groot energieverbruikers niet het kind van de rekening moeten worden. Het zijn ondermeer deze argumenten die mij voor Wybren hebben doen kiezen. Een man die met niks geboren  werd in de Haagse Schilderswijk en door hard te werken succesvol is geworden. Daar heb ik diep respect voor.“

De Mos stelt dat Wybren wellicht wat rechtser is dan hijzelf, maar dat juist de combinatie een hele mooie is. 

“Ik groeide op met de PvdA, die toen nog voor de arbeidersklasse stond. Mensen zullen dan wellicht denken dat ik wat linkser ben, maar ikzelf vind dat je problemen niet links of rechts moet aanvliegen, maar gewoon moet oplossen!’. 

Van Haga zelf vindt dat hij economisch rechts is: “Een kleine overheid, ondernemers faciliteren, over het algemeen veel minder ambtenaren en lagere lasten. Landelijk zijn dat standpunten waar Richard zich ook in kan vinden. Medisch ethisch vinden we elkaar ook, we zijn progressief rechts. Dus we geloven in vrijheid. Of het nu gaat over de vrijheid van meningsuiting, het homohuwelijk, abortus, euthanasie. Laat iedereen lekker zelf bedenken wat ‘ie doet. We hebben, en dat zeggen we met respect naar anderen, unieke standpunten, in vergelijking met andere ‘rechtse’ partijen. De PVV is gewoon een kneiterlinkse SP-partij met een scherp anti-immigratiestandpunt, Forum zit net als de SGP in de rechts-religieuze conservatieve hoek wat de economie betreft, maar dat religieus conservatieve hebben Richard en ik totaal niet. Met de BBB botsten we over stikstof. Zij erkennen het stikstofprobleem, dat willen ze oplossen. Niet in 2030 maar in 2035. Geen boeren gedwongen uitkopen maar vrijwillig. Sorry hoor, maar als je er echt technisch naar kijkt, is er geen stikstofprobleem. Het is een administratief, bureaucratisch ambtelijk probleem. Gewoon mee stoppen, wegwezen. Caroline wil een groot asielzoekerscentrum van Lelystad Airport maken want er is een opvangcrisis, maar geen asielcrisis. Wij zeggen: een asielstop, stoppen met de bouw van nieuwe asielwalhalla’s, geen dwang en en drangwet en asielzoekers die overlast veroorzaken sturen we met pek en veren het land uit.”

De Mos: “Jan Latten, oud hoofddemograaf van het CBS, is pas gaan praten toen hij daar weg was, die zegt nu gewoon: ‘Het is vijf voor twaalf. In de grote steden is het al 5 over 12, met al die etnische spanningen.’ De leefbaarheidsproblemen zijn gigantisch, de sociale cohesie is verdwenen. 200.000 mensen bij de voedselbank en dan durft Rutte te roepen dat we zo’n gaaf land zijn. En dan verwijst hij naar de adviesraad die zich over migratie gaat buigen. Politiek verslaggever Ron Fresen had laatst over weer een nieuwe werkgroep die D66 Den Haag wil over het herstel van het vertrouwen in de Haagse gemeenteraad. Fresen zei: een werkgroep richt je op als je er politiek niet uitkomt en geen besluiten durft te nemen.  Dan wordt er gezegd: ‘De VVD is een echte ondernemerspartij. Nou, je zal maar MKB’er zijn zeg. Of ZZP’er…deze groep wordt met regeldrift en lastenverzwaringen keihard de bijstand ingejaagd.” 

Van Haga: “Ik heb laatst tijdens een debat direct aan Rutte gevraagd: ‘Mark, wil jij zo herinnerd worden? Je hebt heel Nederland in een crisis gestort. Je hebt het land weggeven.’ Het Nederland waarin wij zijn opgegroeid is kapot en doodziek, of je nou naar arbeidsrecht kijkt, het afpakken van de pensioenen, de hoax die stikstof heet, het uitroken van boeren, de woningmarkt waar geen huis te krijgen is, de zorg waar je een nummer bent of de lasten die alsmaar stijgen. Denk alleen al aan je boodschappen en je energierekening. Dat hele verkiezingsprogramma van de VVD is in theorie en op papier prima. Bij asiel staat: we voeren een asielstop in. We gaan het vluchtelingenverdrag van 1951 opzeggen, we gaan veilige-landers uitzetten, de illegaliteit wordt strafbaar. De praktijk is: we zetten Eric van der Burg, bekend van zijn uitspraak ‘hoe meer asielzoekers, hoe beter’ op immigratie. Die man is gewoon niet capabel voor deze job. Van der Burg vindt het gewoon mooi dat iedereen hier zijn toevlucht wil zoeken. Dat Nederland een leuke melting pot wordt. Het enige dat we moeten doen, vindt Eric, is de opvang beter regelen. Ga dat maar eens uitleggen aan de mensen in Ter Apel die dag en nacht geterroriseerd worden door asielhooligans. Er is geen begin van daadwerkelijke visie bij die hele VVD te vinden. En dat is te danken aan Mark, want hij heeft altijd geroepen: ’Jongens, voor visie ga je naar de opticien.’ Voor hem is politiek een spel.”

De Mos: “Rutte is natuurlijk een briljant debater, maar als je naar zijn beleid gaat kijken, springen de tranen in je ogen. Jokkebrokken, de boel belazeren en nooit ergens een actieve herinnering aan. En dat mensen dat niet zien… Ongelofelijk! Sigrid Kaag bepaalt wat er gebeurt in dat land. Deze ijzeren tante dendert gewoon door, die weet precies dat het coalitie-akkoord is getekend omdat Mark de langstzittende premier van Nederland wilde worden en daarom alles heeft weggegeven. Het is in en in triest, Rutte ziet het als een spel maar het gaat om een land en om de mensen die er wonen. Die mensen betalen keihard de prijs.”

Van Haga: “Neem nou Defensie: Militairen zijn gezagsgetrouw, het maakt niet uit welke minister van Defensie ze hebben. Maar een eerste luitenant verdient 2700 euro per maand bruto. Daar kan een gezin niet van leven. Het hele militaire apparaat is uitgekleed, onze krijgsmacht past in de Amsterdam Arena. En nu is het leger onder commando van de Duitsers gebracht door Kajsa Ollongren die het verschil niet weet tussen een handgranaat en een ananas. Het is echt verschrikkelijk. De mannen en vrouwen die nog in het leger werken, zijn ouderwetse Nederlanders, ze zijn hardwerkend en gezagsgetrouw, die zul je niet openlijk horen klagen over Ollongren. Ze werken zich kapot voor een hongerloon, denken dat ze nog een keer beloond zullen worden, maar ze worden niet beloond. Ze worden uitgelachen. Ik vind dat misdadig, een absolute belediging dat je iemand als Ollongren minister van Defensie maakt. De eerste vraag aan haar was: weet u het verschil tussen een sergeant en een majoor? Wist ze niet. Geen idee. Ze ging zich inlezen, het handboek voor de soldaat doornemen. Een schande. Heb ik ook tegen Rutte gezegd in de Tweede Kamer: je speelt oorlogje, met je grote mond, voor een Oekraïense vlag Slava Ukraini roepen, maar zou je je je kinderen, als je die had, naar het oorlogsgebied sturen als soldaat? Zou je zelf willen sterven voor Oekraïne, Mark? Maar daar ging hij wijselijk niet op in. Er zijn 200.000 bedrijven die feitelijk technisch failliet zijn. Die hebben uitstel van betaling gekregen van de belastingen. In mijn huurportefeuille heb ik 3 kappers, die hebben allemaal rond de 30.000 corona-schuld. Hoeveel koppen moet je knippen voor dat bedrag? Allemaal mensen die geen BV hebben, die kunnen ze ook niet laten knappen. Dan ga je privé helemaal door het putje door die corona-schuld. Dat heeft de overheid heel handig gedaan. Je hoefde die steun pas na een aantal jaar terug te betalen. De belastingschuld mocht oplopen. De ellende veroorzaakt door een overheid die allerlei bizarre maatregelen nam die  totaal niet nodig waren en geen wetenschappelijke grondslag hadden. De overheid neemt geen verantwoordelijkheid, roept dat die 200.000 bedrijven ‘zombiebedrijven’ waren, die ook zonder de corona niet hadden overleefd. Neem de horeca: eerst moesten ze hun pensioen opeten, toen de spaarcenten van de kinderen, soms werd het huis verhypotheekt. Nu moet de belasting worden betaald, en nu komt de grote klap. Ik hoop  dat ze een paar dingen hebben ondergebracht in een BV, of op naam van hun vrouw gezet.”

De Mos staat met zijn partij Hart voor Den Haag volgens een peiling van Maurice de Hond tussen de 11 en 15 zetels. BVNL wordt landelijk standaard gepeild op 1 zetel. 

“Je ziet heel vaak dat BVNL nu nog tweede keus is. We moeten er naar toe werken dat wij eerste keus gaan worden. 2 miljoen ondernemers gaan echt voelen dat dit kabinet niets voor ze doet. Een eenmalige proteststem gaat ze niet helpen, een constructieve partij als BVNL wél. Want al is Rutte nog 100 jaar premier, hij lost niks op, maakt het alleen maar erger. Hij wil een stempel in de geschiedenisboekjes zetten. Niets voor niets is hij historicus. Nederlanders houden echt wel van hun land, maar kiezen elke keer van die pannenkoeken die de boel kapot maken. De stakingsbereidheid in Nederland is nog steeds super laag, al zien we gelukkig steeds vaker demonstraties op Malieveld. Nu pas gaan Nederlanders echt de pijn voelen van de puinhopen van Rutte.  Nu hebben mensen te weinig geld, kunnen de boodschappen niet meer betalen, hun verwarming niet meer aanzetten. Bijna iedere kerk in Den Haag is een voedselbank geworden.”

Van  Haga: Door de stapeling van Hugo de Jonge’s maatregelen gaan de financiers en de bouwers weg. Die gaan lekker in Belgie en Duitsland aan de slag, daar kan je nog normaal werken. Mensen stemmen met hun voeten. We zitten met een totaal bouwinfarct. Er komt niets van de grond. De Jonge is alleen maar aan het kakelen. Rente omhoog, bouwkosten gestegen, de immigratie valt wat tegen, de regulering van de middenhuur, het De Jonge-effect. Box 3-verhaal van Marnix van Rij, afschaffing van de leegwaarderatio, verhogen van fictief rendement, verhogen van de belastingen daarop. Heel ondernemend Nederland, 800.000 man, heeft in box 3 hun pensioen geregeld. Een paar honderd miljard wordt daar weggeroofd.  Iedereen is in blinde paniek.”

De Mos: “Je ziet het bij de grote bedrijven, VolkerWessels, Ballast Nedam, ze hebben het allemaal gezegd: we gaan niet meer investeren. Waarom zou je nog een appartement van 50m2 bouwen? Als je er vroeger 1500 euro voor kon krijgen en nu 900. Ander plaatje, kan niet meer. Bovendien: als je een box 3 portefeuille hebt, daar hield je vroeger 100.000 per jaar aan over, nu moet je 100.000 euro gaan betalen. Dan moet je als een debiel gaan verkopen, anders is het niet te doen. Iedereen is nu massaal zijn huurwoning aan het verkopen, dat worden koopwoningen en dan is de huurmarkt weg. Stel dat er hier in de markt 300 miljard euro aan ondernemerspensioenen gaat verdampen. Dat is nu al aan de gang. Dan komt de bank om de hoek kijken en zegt; ‘Goh, het is allemaal veel minder waard, je was voor 80 procent gefinancierd, de waarde is nu nog maar 50 procent.’ Terugbetalen kan je niet, dus gaan ze beslag leggen. Er komt een enorme tsunami aan faillissementen van ondernemers aan. De boeren zijn aan het vechten met de Rabobank. De Rabobank zegt: ‘Het stikstofbeleid gaat gewoon door, jullie land en boerderij is niks meer waard, wij financieren jullie niet meer.’ Dan zegt zo’n boer: ‘Kan ik nog ergens vrijwillig uitgekocht worden?’ Dat is echter niet vrijwillig. Het is een totalitair regime dat bezig is ondernemend Nederland kapot te maken. In de landbouwsector verdwijnen 700.000 banen, waar gaan die mensen dan naar toe,  straks?”

Van  Haga: “De energiecrisis is een zelfgecreëerde crisis. We waren soeverein, tot Eric Wiebes in 2017 besloot: we gaan naar NUON. De Groningers werden een beetje bang gemaakt. De zwaarste aardbeving in De Rijp, in 2012 of daaromtrent, was 3,6 op de Schaal van Richter. Dat is een voorbijrijdende vrachtwagen! Maar de Groningers hebben gelijk, eerst zijn ze verneukt omdat ze niet mee profiteerden van de gaswinning, toen kwamen scheuren in hun huizen die niet gerepareerd werden. Nu zit er nog steeds 500 miljard kubieke meter gas in de grond. 1000 miljard euro, en die laten we zitten, want de Groningers zijn zo bang. Dan gaan we ze 20 miljard geven en verder bek houden.”

De Mos: “Het Dagblad van het Noorden hield een enquête, daaruit bleek dat Groningers het prima vinden dat de gasproductie wordt hervat, maar wel veilig. En ze willen er wat voor terug, vind ik heel normaal. Wij hebben een gasfonds voorgesteld. Groningen ontwikkelen, het is nog steeds een achtergesteld gebied, investeren in de regio infrastructuur. 1000 miljard in de grond, geef 100 miljard aan een provinciaal fonds. David Smeulders, de hoogleraar uit Eindhoven, heeft gezegd: 'Het kan heel makkelijk veilig geproduceerd worden, dat gas. Moet je wel waterinjectie of stikstofinjectie toepassen’.”  

Van Haga: “Rutte is met een spelletje bezig, niet met het welzijn van Nederland. Geen oplossing. Het energieprobleem is een combinatie van perverse belangen, stemmen winnen in Groningen, en absolute domheid. Er zitten geen ingenieurs in de kamer. Nederland heeft net een stikstoffabriek gebouwd om het Russische gas aan te lengen. Je kan 8 miljard kuub stikstof in het gasveld pompen om er 8 miljard aardgas uit te halen. Kan prima. Maar we doen het niet. Nu kost het 5 cent per kuub om het te produceren in Groningen. We importeren nu LNG, ook methaan uit de VS, voor 1 euro per kuub. Geen hond die nadenkt wat er aan de hand is.

Onwil vanuit VVD en D66, de klimaatpsychose. Gevolg:  we zijn niet meer energie-soeverein. Maar wel biomassacentrales bouwen, die echt slecht zijn voor het milieu…”

De Mos: “Mark is een marketingmachine. Aan de ene kant win je daar verkiezingen mee, aan de andere kant is het heel triest, want het land gaat naar de klote. Nederland staat in brand, boeren staan niet voor niks op het Malieveld.”

VanHaga: “Daarom was jij zo succesvol, je hebt de politiek teruggebracht omdat je oplossingen vond voor mensen die problemen hadden. Dat word je dan kwalijk genomen.”

De Mos: “Ach, ik ben in de ogen van de elite maar een tokkie. Maar Hans Wiegel vond mij een slimme politicus, een man van het volk die snel de inhoud snapt. Zijn lessen hebben mij geholpen om, hoe Wiegel het zelf omschreef, de ongepolijste diamant flink op te schuren. Je moet leren samenwerken, zei hij.”

Ten Haga: “Jij bent gewoon gevaarlijk omdat je met Ombudspolitiek met iets nieuws kwam, je hebt een wig gedreven in de gevestigde politiek, een  gevaar voor het establishment.”

De Mos: “Kijk naar BVNL. We krijgen niet eens de helft van het geld, als afsplitsingsfractie, al onze medewerkers zijn onderbetaald, hebben geen pensioenregeling. We hebben geen stemrecht in commissies, de helft van de spreektijd, mogen maar 1 vraag stellen bij het mondelinge vragenuur. Een Judith Tielen heeft 152 stemmen gehad, Wybren kreeg 241.000 voorkeurstemmen. En die Judith staat dan te piepen over democratische legitimiteit. Als je puur kijkt naar het aantal opgehaalde voorkeurstemmen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 zou ik ook in de kamer moeten zitten. Zo werkt het natuurlijk niet, omdat je met de kiesdrempel moet werken.”

Gelukkig gaat Richard de Mos onverdroten door in de politiek, na alle ellende die hem is overkomen. Op zulke ruwe diamanten moet Nederland zuinig zijn. De Mos is een onvervalst gevoelsmens, zo blijkt uit het meeslepende boek Mijn Verhaal. Daarin schrijft hij:  

Ik heb dus serieus overwogen te stoppen met de politiek. Ik zat opgesloten in boosheid. Ik was boos op het OM, op mijn politieke tegenstanders en op al degenen bij wie het leedvermaak over mijn val overduidelijk was. Ook was ik boos op een deel van het vooringenomen journaille, dat mij in ronkende berichten met vette krantenkoppen al veroordeeld en afgeserveerd had. In het begin stilde ik mijn honger door te reageren op de in mijn ogen trieste en onterechte haatcampagne tegen mij en mijn partij. Ik reageerde op social media naar partijen, journalisten en personen die de onschuldpresumptie met voeten traden en zichtbaar genoten van mijn val. Ik schreef bij The Post Online en onderbouwde column hoe PvdA’er Balster met een lastercampagne richting mijn partij wethouder werd.  Maar uiteindelijk smaakten deze zure gerechten mij niet. Mijn boze gevoelens zijn van mij. Ze werden misschien wel opgeroepen door de daden of woorden van iemand anders, maar ze zijn van mij. Uithalen naar anderen zorgde er niet voor dat mijn boosheid verdween. Als je iets te bewijzen hebt, ben je niet vrij. Daarom moest de honger weer gevonden worden in het dienen van de stad en haar inwoners. Juist die niet te stillen dienstbare honger heeft ervoor gezorgd dat het draagvlak voor mij en mijn partij onverminderd groot zijn. Dus ik ging weer op zoek naar waar ik wel energie van krijg, naar datgene waar mijn kracht ligt: de wijken in. In gesprek gaan met burgers. ‘Richard de Mos is de meest Haagse politicus die we ooit hebben gehad. Dichter bij iets wat lijkt op F. Jacobse en Tedje van Es zullen we nooit meer komen,’ heeft cabaretier Sjaak Bral ooit vastgesteld. En het is precies vanwege die  mooie stad achter de duinen, dat ik mij in 2022 nog een keer wil opladen voor het behalen van een prachtig mooi resultaat.

Hup Richard!

Reaguursels

Inloggen

Kijk, de Mos rijdt in een Renault Scenicjvan 15 jaar oud, die wordt vervolgd door het OM
Maar de wethouder die een gloednieuwe Range Rover op zijn oprit heeft staan, Peter Noordanus PvdA wordt niet onderzocht
Dat kan ook niet want Noordanus zit in de OM taskforce “ ondermijning van het openbaar bestuur”!
Kijk aan dat is precies de taskforce die het onderzoek van de Mos heeft gecoördineerd
Noordanus trekt aan alle touwtjes in Den Haag
Noordanus was als wethouder verantwoordelijk voor die vijf ministerie torens die je op het Journaal altijd ziet
Zijn door Noordanus zonder aanbesteding aan een man gegund, Ton Meijer.
De schoonbroer van Noordanus , Joop van Oosten mocht die vijf torens bouwen
Dus 1.5 miljard bouwvolume wordt aan vriendjes gegund zonder aanbesteding en een al dan niet onterecht verleende nacht vergunning resulteert in 4 jaar OM onderzoek.
Van Oosten is getrouwd met een D 66 bestuurslid, kijkaan zo rolt het wel makkelijk allemaal in het Haagse.
Het gaat nog verder hoor: Nooradnus zette zijn vrouw in de Raad van Commissarissen van Vestia en Noordanus regelde nog even snel dat pensioen van Eric Staal
De Mos is door Noordanus cs. gewipt want de mos wilde geen geld meer steken in de bouw van Amare , een prestigieus cultuurcentrum, het parade paardje van PvdA Noordanus en D 66
Even een aangifte regelen en vervolgens binnen het OM de tapverslagen en de algehele coördinatie van het OM onderzoek aansturen: de veronderstelling was dat De Mos wel iets fouts zou doen waar ze hem op konden gaan pakken
Ik hoop dat er een hoger beroep komt en via een getuigen verhoor van Gerrit van de Burg, de net gepensioneerde PG eens lekker wordt doorgevraagd over de rol van Noordanus binnen het OM bij het onderzoek naar de Mos
Kijk het is een politiek proces en het is noodzakelijk dat we weten wie er politiek aan de touwtjes trok binnen het OM

By the way, wordt Carolien ook al getapt?

Rene strijland260746 | 11-06-23 | 07:30

Aangezien ze mogelijk hier lezen hoe het valt, Haga, doe wat aan die pompen die grondwater ondee Delft weghalen en lozen op zee terwijl intussen er een tekort aam zoetwaterwinningsplekken is. 1 en 1 is 2, lever dat water als drinkwater of als infiltratiewater voor duinen.

Shoarmamasutra | 11-06-23 | 00:53

Liegen vs eerlijkheid = Rutte vs Mos = OM vs Mos = MSN vs bevolking => Wie betaald bepaald.

Bong-Grijp | 11-06-23 | 00:16

Eerst was het Fortuyn. Vervolgens liep iedereen achter de PVV aan. Die zou het gaan doen. Vervolgens kwam de uil van Minerva. Die viel van z’n stok en kwam er een marketingdame die met BBB boe ging roepen als een koe. Wybren een beetje aan de zijlijn hetzelfde proberen te doen, JA21 een light versie van FvD en lokaal in Den Haag roerde De Mos. Ze vinden van alles, vooral dat ‘de gevestigde orde’ kut is en het praatje is overal hetzelfde. Goedkope retoriek, ophitsen van de burger en de onderbuik voeren van het plebs. En iedere arme sloeber die veel baat zou hebben bij oud linkse dogma’s lopen achter rechtse rattenvangers aan die het beste voorhebben met ondernemers die maar 1 ding willen en dat is geld verdienen. Die arme verongelijkte burger interesseert ze geen fuck. Het is een trieste bedoening.

YoMoms | 10-06-23 | 23:54 | 4

@J.Cash | 11-06-23 | 00:00:
Allemaal opmaken naar de volgende ‘kwik fix’ die niet bestaat voor complexe problemen. Alsof welvarende mensen met geld per definitie intelligent zijn.

YoMoms | 11-06-23 | 00:20

@YoMoms | 11-06-23 | 00:20:

Alsof mensen die NL kapot willen maken per definitie intelligent zijn. Hoe kan het dat we een minister van milieu en energie hebben die roept dat stikstof een deken is, en kernenergie niet bestaat?
En het erge is dat Jetten niet eens opvalt tussen al die andere nitwits in het kabinet.

Los daarvan, stel dat je gelijk zou hebben dat de oppositie bijna net zo onbrkwaam is als het kartel, dan rechtvaardigt dat geen lastercampagnes, schijnprocessen en moord.

Dandruff | 11-06-23 | 07:23

oud linkse dogma´s waren ten faveure van de "arbeiders". De arbeiders (arme sloebers en plebs) zijn weggestreept en vervangen door goedkope retoriek "ten bate" van klimaat, POC, LHBTQI, migranten, diversiteit (woord zonder inhoud), inclusiviteit (woord zonder inhoud), duurzaamheid (woord zonder inhoud) en dan vergeet ik er vast nog een paar.
Bovendien zijn het de linkse partijen die achter het geld aan lopen met hun photovoltaic, windmolens, vegane slagers en de linkse EU die er alleen maar zit om de grote bedrijven te faciliteren.

Laat mij maar vanuit mijn villa in Oostenrijk arme sloeber zijn; en plebs; en vast ook nog Tokkie.

bergsbeklimmer | 11-06-23 | 07:23
▼ 1 antwoord verborgen

Twee politici met hart voor hun zaak, met een rafelrandje..

Mag ik wel, niemand is geheel onfeilbaar. Als de intentie maar goed is..

Wijze uit het Oosten | 10-06-23 | 23:42

Mooi interview. BVNL verdient zeker een plek in de Kamer. Vooralsnog is het PVV voor mij, maar Van Haga is zeker een alternatief, al ben ik medisch-ethisch wel wat conservatiever... Maar ja, als je 100% wilt, moet je zelf een partij oprichten... BBB blijft toch wel onduidelijk over wat ze nu vinden van de asielcrisis en de oplossingen daarvoor. Het idee, de asielzoekers neer te plempen in Lelystad Airport staat me niet aan: dicht die kraan!

Kievit | 10-06-23 | 23:06

Het blijft bizar dat altijd maar keer op keer op de meest kansloze "figuren" te gokken. Ik begrijp het verschil tussen wat ik wil en wat mogelijk is. Ik snap dat ik mijn ideetjes moet verkopen.

Maar ach, zij zijn groot en ik ben klein en dat is niet eerlijk.

Ndranghitiari | 10-06-23 | 23:04 | 2

Ik zou graag op de nieuwe lichting patriotten willen gokken, maar je komt maar niet door met dat lijstje van je.

Lorejas | 10-06-23 | 23:46

Het is lastig handelen wanneer je keuze beperkt is tot een groep mensen waarvan het grootste deel het woord integriteit en democratie niet begrijpt of daar niet naar wil handelen.
De zittende macht staat niet bekend om hun goede resultatn, integendeel.

Je blijft ook niet in een auto met slechte remmen rijden.

donkieshot | 10-06-23 | 23:53

Wibra is toch een vastgoedboy, die uit de VVD werd gezet. Waarom weet ik niet, iemand? Maar zijn vastgoedvermogen zal toch niet groter zijn dan dat van Prins Bril? Groter, beter, duurder, rechtser. Het is wat met die voortdurende 'Wie heeft de grootste-strijd'.

Succes allemaal, met elkaar.

dickwvf | 10-06-23 | 22:49 | 1

Vanwege matige behandeling van huurders icm met dat hij ook als kamerlid bij de besrijfsvoeribg betrokken leek

Shoarmamasutra | 11-06-23 | 00:54

Typische penalty finale

thanseeuwen | 10-06-23 | 22:16

De Mos: “Ach, ik ben in de ogen van de elite maar een tokkie.
.
Hij heeft hier voor de helft gelijk. Ik ben geen elite maar hij is zeer zeker een tokkie. Maare, niks van aantrekken Aad, gewoon je ding blijven doen. Als je draagvlak in DH hebt, waarom niet? Ook tokkiestemmers hebben recht op vertegenwoordiging en iemand die voor hun belangen opkomt.

Graaisnaaiert | 10-06-23 | 22:06

AvA, Richard de Mos, van Haga: niet onsympathiek, maar als dat de rechtse insteek is, geef mij dan maar Rutte en Kaag, met steun van PvdGL.
Rutte werkt hard, nu net heeft hij zich uit de naad gewerkt voor die asieldeal.
(Off topic: vaak is AvA het stamcafé. Maar ik ga maar even slapen en dan zie ik het wel als ik wakker word, prettige avond en tot later)

cugel | 10-06-23 | 22:05 | 8

@Duwbak_Linda | 10-06-23 | 22:35:

Omdat het geld te verdienen is met links-groene quatsch, gaat de neo-liberaal er in mee. We verbranden meer kapitaal, dan we ooit aan klimaatbeheersing zullen kunnen effectueren.

We "verdienen" ons als land regelrecht de dark ages in.

Milton_Styx | 10-06-23 | 22:45

@donkieshot | 10-06-23 | 22:44:
&@Milton_Styx | 10-06-23 | 22:28:
Sorry, ik zie het te laat om nog een zinnig antwoord uit te typen. @donkieshot: te moeilijk toch, sorry. @Milton_Styx: ik zie dat toch helemaal anders.

cugel | 11-06-23 | 07:57
▼ 5 antwoorden verborgen

Beide heren zullen niet in staat zijn om gewicht en massa te mobiliseren op nationaal niveau - De Mos is in Den Haag natuurlijk wel een grote club. Van Haga heeft ‘het’ niet en De Mos praat toch wat (te) simpel om in machtskringen serieus te worden genomen.
NL heeft eigenlijk behoefte aan een brede conservatieve partij die Brussel en de Banken aan de leiband houdt.

Lopendbuffet | 10-06-23 | 22:00

De Mos? Kweenie, maar volgens mij wel ok. Zoekt soms randjes op. Van Haga? Hoe fout wil je het hebben. Querulant

apek00l | 10-06-23 | 21:56 | 1

"Sorry hoor, maar als je er echt technisch naar kijkt, is er geen stikstofprobleem. Het is een administratief, bureaucratisch ambtelijk probleem. Gewoon mee stoppen, wegwezen."

Hoewel ik neig naar eens is dit precies dezelfde buigen of barsten strategie die PVV op andere dossiers heeft. Zo bereik je helemaal niets in dit polderlandschap.

Duwbak_Linda | 10-06-23 | 21:46 | 4

Diezelfde strategie die zonder buigen of barsten, de regering een positie laat innemen, waarmee alle boeren als misdadigers in beeldvorming worden neergezet, bedrijven buiten schot worden gehouden, de bouw in het land op slot wordt gezet, om de groei van brandnetels tegen te gaan.

Wordt tegen dit beleid geageerd, ben je een klimaatontkenner en een rechts-extremistische nazi-fascist.

Prettige wedstrijd om met nuance deze junta tegemoet te treden.

Het vertrekpunt in de discussie bij Van Haga, is derhalve gespiegeld op hoe het beleid wordt uitgedragen en in de media herkauwd.

Milton_Styx | 10-06-23 | 22:09

@Milton_Styx | 10-06-23 | 22:09:
Mwah, ligt iets genuanceerder. Als je harde standpunten inneemt en daarin niet bereid bent water bij de wijn te doen kan men je eenvoudigweg aan de kant schuiven en negeren. Zie Wilders, waarvan lang werd gezegd dat hij in ieder geval de VVD enigszins op rechts hield. Als je naar de cijfers van 13 jaar Rutte kijkt kun je concluderen dat dat gewoon niet waar is.

En zo is het m.i. ook met stikstofdossier. Je zou prima kunnen stellen dat het grotendeels een tekentafelprobleem is (eens). Maar ja, je moet anderen ook mee krijgen in dit zompige polderland. Zelfde met klimaatwappies. Ja ze zijn hinderlijk en ik weet niet eens of ze met velen zijn, maar ze zijn invloedrijk en luidruchtig. Zeg het maar.

Duwbak_Linda | 10-06-23 | 22:17

@Duwbak_Linda | 10-06-23 | 22:17:

Helder is dat 13 jaar Rutte het land heeft laten verpauperen.
Idd moet de nuance weer opgezocht worden. Op die wijze in overleg gaan, kun je doen met integere bestuurders.
Die vind je onder Rutte niet, met het voorbeeld wat hij zelf vormt.

Aan wal zetten, liefst op een onbewoond eiland. Kan hij zonder schade (be-) sturen wat hij wil. (nah, zelfs dat vertrouw ik hem niet toe)

Ik mag hopen dat na dit eeuwige politieke leven er een reconquista komt en we weer nuchterheid, realisme en integriteit als kernwaarden in het (politiek) bestuur, als voorbeeld voor de maatschappij kunnen tonen.

Die ingestroomde en losgeslagen horden maatschappelijke barbaren, zullen na alle verkregen vrijbrieven, toch enige tuchtiging nodig hebben

Milton_Styx | 10-06-23 | 22:39
▼ 1 antwoord verborgen

De Champions League-finale is een draak van een wedstrijd, omdat het geniale plan van Inter om City af te stoppen tot dusver werkt. Ik hoop dat de Italianen winnen.

de IJsman | 10-06-23 | 21:41 | 3

Het is gelijkopgaand ja. Ik zie geen favoriet.

Papa Jones | 10-06-23 | 21:57

Italianen kunnen niet van je winnen, maar je kan wel van ze verliezen.
JC.

Nuuk | 10-06-23 | 21:58

@Papa Jones | 10-06-23 | 21:57:

Je ziet wel dat er bij City meer kwaliteit zit, maar Inter houdt zich staande.

de IJsman | 10-06-23 | 21:58

De Mos vind ik een prima vent. Van Haga een ordinaire patjepeëer.

poepaanmijngaatsie | 10-06-23 | 21:38 | 4

Net andersom.

theo-is-dood | 10-06-23 | 21:48

Ik ook, maar mijn voorkeur gaat in alle gevallen uit naar Joost Eerdmans van Ja 21 en zijn onvervangbare Anabel. Dus beste tegelaar stem op dfeze mensen wanneer de tijd daar is.

gratias | 10-06-23 | 23:41

Zo’n commentaar met zo’n naam. Ongelooflijk.

J.Cash | 11-06-23 | 00:02
▼ 1 antwoord verborgen

Werkloosheid nog nooit zo laag, eenieder die wil werken krijgt zo een baan, 8 miljoen mensen krijgen een toeslag, voor wat dan ook, er wordt gewoon goed verdiend door een breed scala aan beroepen, ben je ontevreden dan wordt je zzp er en gaat het helemaal ok
Bijstand is mede dankzij al die toeslagen en bijzondere toeslagen en voedselbanken en gratis ontbijt programma goed uit te houden, zeker als je nog wat bijklust, dus ja Rutte heeft gelijk: gaaf land!

Rene strijland260746 | 10-06-23 | 21:24 | 4

En waarom hoor ik dan geen enkele politicus in het openbaar pleiten voor afschaffing van een of meerdere toeslagen? Er is toch werk genoeg? Waarom zijn dan die toeslagen nodig? De lonen moeten gewoon omhoog

theo-is-dood | 10-06-23 | 21:50

@theo-is-dood | 10-06-23 | 21:50: Dat is inderdaad het probleem, lonen zijn te laag, en daarom moeten er allerlei toeslagen ingevoerd worden. Een ondoorgrondelijk systeem wat niemand meer begrijpt.

NostalgieNaar1970 | 10-06-23 | 22:29

@Nostalgie: lonen zijn niet te laag, de belastingen zijn te hoog.

RM666 | 11-06-23 | 00:53
▼ 1 antwoord verborgen

"De PVV is gewoon een kneiterlinkse SP-partij met een scherp anti-immigratiestandpunt,'

Vandaar ik er trouw op stem

NB: de Mos is weliswaar vrijgesproken maar komt nog een hoger beroep.

Cornelis12 | 10-06-23 | 21:23

Rechtse oppositie verzamel U!

R. Skickr | 10-06-23 | 21:16

Ik geloof best dat De Mos een aardige vent is en het hart op de goede plaats heeft, hij heeft alleen wat foute keuzes gemaakt. Daarnaast is hij niet zo slim. Ik denk ook niet dat veel van de door hem voorgestelde oplossingen in de praktijk zouden werken. Neem bijvoorbeeld die stikstofinjectie bij de gaswinning. Er is een hoogleraar die denkt dat gaat werken, maar bewijs is er niet: www.rtvnoord.nl/amp/nieuws/937937/toe...

Veel zaken vergen nu eenmaal veel onderzoek en niet zelden blijkt een super oplossing in de praktijk totaal niet te werken. De boeren kunnen er over meepraten met hun stikstofarme vloeren.

Dergelijke daadkracht kan in de praktijk slecht uitpakken.

BobDobalina | 10-06-23 | 21:00 | 3

U bent natuurlijk veel slimmer, nietwaar? De NAM injecteert al wel tien jaar stikstof in het Drentse gasveld.

goedverstaander | 10-06-23 | 21:22

Bop: het kan vast beter, in hoeverre is dit mogelijk? Hoe dan ook, het is een technisch probleem, dit is vrijwel altijd eenvoudiger dan een politiek probleem.

donkieshot | 10-06-23 | 23:40

Twee mooie kerels die niets anders willen dan het beste voor het land.

smdyasc | 10-06-23 | 20:53 | 4

@* Il Principe * | 10-06-23 | 20:57: waarvan één van de twee niets anders is dan hebzuchtige huisjesmelker met eigen agenda

Cornelis12 | 10-06-23 | 21:03
▼ 1 antwoord verborgen

Ik word door deze informatie niet blijer. Geloof dat ik er vanavond maar van neem om niet te somber te worden. Proost. En rutte, die zit er over vier jaar nog.

jan huppeldepup | 10-06-23 | 20:52

Paar jaartjes geleden alweer maar blijft vreemd,

de innige band van de in opspraak geraakte VVD’er Van Haga met Bernt Schneiders (PvdA)
www.quotenet.nl/zakelijk/a208441/typi...

Cornelis12 | 10-06-23 | 20:51

''Laat iedereen lekker zelf bedenken wat ie doet".
Ja ja... De Mos denkt dat dat alleen maar in zijn voordeel kan zijn.
Maar Den haag heeft ook heel wat allah fans, die zelf ook kunnen bedenken wat ze gaan doen, zelfs via de democratische weg oftewel verkiezingen.

snapal | 10-06-23 | 20:46

De sympathieke van Haga wil doorgaan met de gaswinning in Groningen. Daar heeft hij deze week nog een (kansloze) motie voor ingediend. Waarom zou je ook niet wanneer je veilig en ver buiten het aardbevingsgebied woont?

Prinsemarij | 10-06-23 | 20:44 | 4

@Nuuk: ook in Amsterdam zwaar gesteggel geweest qua schade en compensatie winkeliers die jaren amper te bereiken waren. Gok dat er bij metrolijn voldoende budget was voor dit soort shit, maar ook hier zijn mensen knettergek geworden. Groningers kampen met asociale Nam en andere klotebedrijven en Staat die haar verantwoordelijkheid niet wenst te nemen.

Lorejas | 10-06-23 | 21:00

@Nuuk | 10-06-23 | 20:50: natuurlijk, gaswinning kan best, ook als er doden vallen na een aardbeving. Hebben de bewoners geen eenkele moeite mee.

Prinsemarij | 10-06-23 | 21:40

@Prinsemarij | 10-06-23 | 21:40:
Ik zeg “kan best, mits je schade serieus neemt, herstelt en preventief verbeteringen doet”.
Doden vallen er alleen als je niets aan die verzakkende woningen doet en er mensen in blijven wonen. Net als bij elk niet meer bewoonbaar pand. Zorg er voor dat het veilig en fatsoenlijk kan.
Niet gelijk zo in de hyperbool gaan……

Anders kunnen we niks meer doen. Geen kerncentrale, geen wegen en ga maar door. Fatsoen en beetje vooruit denken, daar gaat het om.

Nuuk | 10-06-23 | 21:46
▼ 1 antwoord verborgen

Een aantal punten kan ik mij volledig in vinden.
Sommige heel herkenbaar en andere schreeuwen we hier al jaren.
Dat PVV feitelijk SP is bijvoorbeeld.
Haga is wel een rechts menneke waar ik een aantal raakvlakken mee heb, maar op andere punten mot ik die gozer voor geen meter, da’s jammer.
En zo is er eigenlijk geen enkele geschikte (rechtse) partij voor mij.

Ruimedenker | 10-06-23 | 20:36 | 4

Alle 150 kamerleden stemmen zonder last dus de extremen zullen zelden door de stemming komen, want je mag verwachten dat de meerderheid gezond verstand heeft.
Haha.

Bootvisser | 10-06-23 | 20:47

Dat pvv en sp is een hardnekkig fabeltje dat maar niet de nek om is te draaien. Er is een mooie website die de uitkomst van stemmingen in de 2e Kamer vergelijkt.
www.partijgedrag.nl/partijgelijkenis.... Zoek zelf maar op of sp en pvv op elkaar lijken...

* Il Principe * | 10-06-23 | 21:01
▼ 1 antwoord verborgen
-weggejorist-
KDbdl | 10-06-23 | 20:35 | 2
-weggejorist-
swagmachine | 10-06-23 | 20:30 | 1

De Mos lijkt me redelijk sympathiek, afgezien van die paar bonnetjes wat eigenlijk te verwaarlozen valt, en de Mos timmerde in 2018 al mooi aan de weg. Haga daarentegen is een ordinaire "grifter" en een huisjesmelker pur sang. Snap ook niet dat Powned hem zoveel aandacht geeft..

Kartelmaster2000 | 10-06-23 | 20:24 | 6

@Kartelmaster2000 | 10-06-23 | 20:56:
Kan hoor dat hij onaangename praktijken er op na houdt, ik weet het gewoon net. Dat corporaties altij beter zijn geloof ik niet zo. Ik ken het via mijn vrouw. Zij werkt nu bij een kleinere corporatie, voorheen bij grote. Ze doet juridische zaken voor hen, maar heeft haar hart wel bij de huurder liggen, in redelijkheid. Bij grote corporaties maakte zij een hoop foute praktijken mee zoals slecht onderhoud, huurders voorliegen.
Private eigenaren zullen het well icht ook doen, maar ben in mijn werk juist daar nog wel eens normale en betrokken mensen tegen gekomen, ook andersom trouwens. Punt is in ieder geval dat ik een eigenaar van panden niet per se verkeerd vindt.
Zo’n Haga heeft veel panden als je kijkt naar wat één persoon bezit, het stelt echter zeer weinig voor ten opzichte van de totale woonvoorraad. Vaak zitten ze ook in andere segmenten dan de corporaties.

Nuuk | 10-06-23 | 21:02

@Nuuk | 10-06-23 | 21:02: u heeft gelijk, de grotere corporaties waren uiteindelijk ook politiek gedreven zeker na diverse fusies. En vergeet ook niet de bestuurderswaanzin bij Vestia of andere clubs. De SS Rotterdam was ook zo'n projectje wat goed in dat straatje past. Desalniettemin is het basis verdienmodel van de corporaties, het dienen van het maatschappelijk belang, volkshuisvesting, groter en nobeler dan de gemiddelde huurbaas in de Randstad. Slecht onderhoud door corporaties komt overigens soms ook doordat de marges zo vreselijk laag liggen dat simpelweg het budget er niet is. Dat een bestuurder dan zoveel geld meeneemt is inderdaad krom.

Kartelmaster2000 | 10-06-23 | 22:37
▼ 3 antwoorden verborgen

Vind het knap dat Arthur deze uitspraak heeft weten te ontlokken: "Hart voor Den Haag is tevreden met Bruins. 'Daar kunnen wij mee uit de voeten', zegt De Mos."

Bruins dat is de man die, als hij aan de bak moet, al snel overspannen wordt. Als De Mos dit gezegd heeft, is hij dan ook niet kinderlijk naïef? Zo van, een kinderhand is gauw gevuld?

Heurtebise | 10-06-23 | 20:20

Weet je Arthur. Ik wil eigenlijk wel eens weten waar de betiteling "Europese Patriotten" vandaan komt. Elke week weer heb ik het idee dat je loopt te vissen in het afvoerputje van "has-beens" en als een wandelend circus vooral onrealistische freaks met een permanent angstsyndroom vastlegt.

Natuurlijk daar zal veel vergane glorie tussen zitten maar Arthur. Waarom kijk je niet naar de nieuwe lichting patriotten? Mensen die nog positief in het leven staan en straks jouw AOW gaan aanvullen van 350 euro naar een leefbaar bedrag?

Ndranghitiari | 10-06-23 | 20:15 | 5

Noem eens een nieuwe lichting dan? Ben zeer benieuwd....

Lorejas | 10-06-23 | 21:04

Ik ben nog steeds heel heel benieuwd hoor.....

Lorejas | 10-06-23 | 22:22
▼ 2 antwoorden verborgen

Volgens mij verwart van Amerongen patriotisme met opportunisme.

Japannert | 10-06-23 | 20:13 | 2

Ik krijg eigenlijk altijd meer het gevoel dat deze "has-beens" vooral bezig zijn met donaties van mensen die maar willen horen wat deze "patriotten" hebben te zeggen. Totaal onrealistisch maar er is een markt natuurlijk.

Ndranghitiari | 10-06-23 | 20:18

patriotisme is nL altijd wat verwarrend. De echte patriotten trachten ooit de Oranjes vast te nemen. Nu zouden het pro Oranjes zijn, hahaha.

AntiZanicz | 10-06-23 | 20:41

Walgelijke man die Haga.

evertdolhuis | 10-06-23 | 20:12 | 2

zoiets schreef ik ook maar dat mag schijnbaar niet. de volgende is prins Bril als Ok-e man. De Mos eindigt in het gevang met zijn idee dat de gemeenteraad het vervolgingsbeleid zou bepalen.

AntiZanicz | 10-06-23 | 20:39

Woont u daar,
waar iedereen uw naam kent,
omdat het er zo heet?

In dat geval,
zou het u niet kwalijk te nemen zijn,
dat het u aan vaardigheden,
originele gedachten
en redeneervermogen ontbreekt,
om uw ongepaste stelling,
met enige motivering aan te kleden,
zodat u daarmee,
wellicht uzelf,
inzicht kunt verschaffen,
over sociaal en maatschappelijk,
onwenselijk en geestelijk bekrompen uitlatingen.

Toch, ook voor u,
een fijn weekend.
Ik hoop dat ooit de zorgkwaliteit verbeteren mag, zodat u daar uw voordeel mee kan doen.

Milton_Styx | 10-06-23 | 21:43

Was van Haga niet bij korps mariniers of de commando's ? Lol, het verschil tussen een ananas en een handgranaat.

Wattman | 10-06-23 | 20:10 | 1

www.hpdetijd.nl/2018-08-06/wybren-van...

Van Haga is tijdens zijn diensttijd luitenant geworden bij het Korps Commandotroepen.

Dat doet geen van de armchair warriors op GS hem na ….

theo-is-dood | 10-06-23 | 22:01
-weggejorist-
AntiZanicz | 10-06-23 | 20:07 | 2

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Kansino. Hét online casino van Nederland.
Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online casino Nederland | LOESOE - nieuws en entertainment
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | CoinMart
online bookmakers in Nederland