achtergrond

Geenstijl

Fouten ontdekt in weerbericht @RTLNieuws

Lokale gedupeerde woedend

Tweet not found

The embedded tweet could not be found…

Een man uit Portimão, een stad in de Portugese Algarve, heeft woedend gereageerd op weerberichten van RTL Nieuws die betrekking hadden op zijn woonomgeving. In het fragment is te zien hoe een weerman op basis van een vakantiefoto uit de kustplaats (bron) probeert te duiden dat te weinig neerslag ervoor zorgt dat delen van een rivierbedding droog zijn komen te liggen. De weerman, Maurice Middendorp, probeert daarbij te duiden dat er te weinig regen is gevallen en dat de winter "behoorlijk droog" was. 

De man uit Portimão is met reden boos, want ten eerste is de Arade bij deze monding geen zoetwaterrivier, maar een zoute stroom die met de getijden meebeweegt. Eb en vloed, om het in vaktermen te duiden. Ten tweede is de winter helemaal niet "behoorlijk droog" geweest, zoals de grafiekjes onder dit artikel uit het Faro-district laten zien: 2022 was natter dan 2021. Meer verticale streepjes betekent meer regen. (Bron, plus legenda en overige weerdata).

Het RTL-fragment stamt al van 11 mei, in de tussentijd is het betreffende stukje land al tientallen malen drooggevallen en opnieuw overstroomd. Het screenshot hieronder toont dezelfde plek bij hoog water (bron).

2022

2021

2021

2021

2020

2021

Vogelvlucht over de rivier en z'n vloedstroken

Reaguursels

Tip de redactie

Wil je een document versturen? Stuur dan gewoon direct een mail naar redactie@geenstijl.nl
Hoef je ook geen robotcheck uit te voeren.