Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Europese Patriotten — De charmante mythe van de Schotse onafhankelijkheid

Tekst & Foto's: Arthur van Amerongen

De eerste Schot in mijn bestaan was John Knox. De verzamelde werken van de aanjager van de Protestantse Reformatie in Schotland stonden bij ons in de boekenkast. Ik vrees dat de beste man tegenwoordig onmiddellijk op de brandstapel van de woke Sturmabteilung zou eindigen want in First blast of the trumpet against the monstruous regiment of women (1558) betoogt hij dat vrouwen, gezien de natuurwetten maar ook vanwege teksten uit de Bijbel, ongeschikt waren om regeerambten te bekleden: "how abominable before God is the Empire or Rule of a wicked woman, yea, of a traiteresse and bastard". 

Na Knox kwam Jimmy Johnstone van Celtic, bijgenaamd De Vliegende Vlo. Feyenoord speelde de Europa Cup Finale tegen Celtic en ik keek bij een oom in Rotterdam in mijn pyjama, - met daarin een luiertje mocht ik leeglopen door de spanningen - naar die legendarische wedstrijd. Herman Kuiphof waarschuwde te pas en te onpas voor de spuuglelijke roodharige dwerg (ik zag mijzelf dribbelen in het San Siro in Milaan) maar uiteindelijk won Feyenoord en stond ik ‘s anderendaags te juichen op Zestienhoven, temidden van een kolkende mensenmassa. 

Mettertijd werd mijn beeld van Schotten gevoed door schrijvers: Walter Scott (Ivanhoe!), Robert Burns (Auld Lang Syne), Alistair MacLean (Guns of Navarone), Robert Louis Stevenson (The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde), Arthur Conan Doyle (Sherlock Holmes), John Buchan (The Thirty-Nine Steps) en Irvine Welsh (Trainspotting). En door muzikanten: Gerry Rafferty, Donovan,  Frankie Miller, Average White Band,  Primal Scream, David Byrne, The Proclaimers, Lulu, Rod Stewart en natuurlijk de onvergetelijke Bay City Rollers.  

En dan is er natuurlijk - last but not least - Billy Connolly. De eerste sketch van hem die ik zag, was The Two Scotsmen in Rome. Een heerlijk goor verhaal over pints vol crème de menthe  - de lievelingsdrank van de paus - dat eindigt in pis en kots. Deze documentaire over Connolly -  die Parkinson heeft -  is niet te versmaden. 

Sinds 1900 waren 11 van de 26 Britse premiers Schotten of van Schotse afkomst. Not too bad, want Schotland heeft amper een tiende van het aantal inwoners van Engeland. Al met al bestaat er zoiets als Scottishness, maar de vraag is natuurlijk of het verlangen naar een onafhankelijk Schotland realistisch en levensvatbaar is. 

Nicola Sturgeon verklaarde vorig jaar dat ze op 19 oktober 2023 een referendum wilde houden over Schotse onafhankelijkheid van het Verenigd Koninkrijk, maar het mens is opgestapt na het schandaal van de verkrachter (meneer identificeerde henzelf ondanks hun pielemuis en klokkenspel als juffrouw) die dankzij de woke waanzin in een vrouwengevangenis werd gestopt. 

De SNP lijkt er maling aan te hebben dat de Schotten als een natie in veel opzichten erg conservatief zijn. Veel Schotten stemmen vooral vanwege de financiële voordelen op links, niet vanwege de woke agenda. De helft van de bevolking in Schotland woont in zwaar gesubsidieerde sociale woningbouw. De Schotten krijgen verhoudingsgewijs veel meer financiële steun van de regering in Londen dan de Engelsen. De Barnett formula is een zoethoudertje, vooral bedoeld om de Schotten rustig te houden. De meerderheid van de Schotten haakt af bij de woke nonsens van de SNP en Sturgeon heeft dat te laat beseft. In korte tijd verloor de SNP een kwart van de leden, dat overstapte naar Labour. Het verschil is dat Labour, de grote concurrent van de SNP, geen onafhankelijkheid belooft. De troefkaart van de SNP is nog steeds de Noordzee-olie maar Schotland heeft het getij tegen met de groene agenda van Frenske en deskundigen zijn het er over eens dat opbrengsten veel te laag zijn om de onafhankelijkheid economisch te kunnen waarborgen. 

Tijdens mijn reis door Schotland werd Sturgeon’s echtgenoot Peter Murrell gearresteerd omdat hij 700.000 Engelse ponden aan donaties van activisten had verduisterd. Murrell was de chief executive van de SNP en het koningskoppel waande zich onaantastbaar. Hun val zorgde voor veel leedvermaak bij de Schotten (ruim de helft) die voor het blijven in het VK zijn. De opvolger, Humza Yousaf is een sitting duck. De partij is naar de gallemiezen, en verdeelder dan ooit. Labour hijgt de SNP in de nek. Yousaf, bijgenaamd Humza Useless, is belijdend mohammedaan en woke. Vraag mij ook niet hoe dat kan, die spagaat, en de Schotten snappen dat ook niet. 

Dat door Sturgeon beloofde referendum over Schotlands onafhankelijkheid gaat er nooit meer komen want er zitten tientallen haken en ogen aan de afscheiding van het VK. Welke nationale munt gaat een onafhankelijk Schotland gebruiken? Kan Schotland zich aansluiten bij de EU?  Moeten er grenzen komen tussen Schotland en het VK, de belangrijkste handelspartner? Hoe worden de pensioenen veiliggesteld? Wat gebeurt er met de hypotheekrente?

De Anglo-Schotse grens is 154 km lang, loopt tussen Marshall Meadows Bay aan de oostkust en Solway Firth in het westen en is alleen maar goed voor een selfie met diverse vlaggen. Er staat een groot standbeeld van William “Braveheart”  Wallace, het symbool van de fiere Schotse onafhankelijkheid, maar er zijn diverse historici die stellen dat hij een Angelsaksische adelborst was en bepaald niet Schots. Ook die andere nationale held, Robert the Bruce, had Anglo-Normaanse wortels.  Maar wie ben ik om te bepalen wie een echte Schot is. Als ik mij vanaf nu identificeer als een 12-jarige Portugese deerne met snor en cup DD, moet men dat ook accepteren. Ik ging even bij Urban Dictionary kijken wat nou precies de definitie is van Scotishness.

Brand of person, typically insane, drunk or some combination of. The Scots have a higher than average distribution of world class nutters. The strongest and most independent people on the planet, a colony of England. Unlike the Irish who managed to liberate the South all the Scottish have managed to get themselves is an assembly. Sir Sean Connery is the closest they have come to having a leader, he lives in the Bahamas. Look at that nutter, he must be Scottish.

En: Miserable, under evolved Englishman.

Keen on fighting, football, drinking and er, fighting. Often wears a skirt but denies such obvious transvestism by renaming such garments as "kilts". Not guilty of the charge of sheep shagging which is practiced solely by the Welsh

1st Scottish Man-"Do ye wanna go oot and fight Angus"

2nd Scottish Man-"Aye", Let me just finish ma whiskey and put ma skirt back on"

A people who think they are cool and popular like the Irish are but in reality are nowhere near as popular and admired as the Irish. It is commonly thought that they may have invented the myth about a mythical sea dragon named "Nessie" that lives in as lake called "Loch Ness" to attract tourism to Scotland. The Scottish accent is harsh and unpleasing to some people. Unlike lush green Ireland, Scotland is much colder and mountainous. Latch onto the popularity of the Irish claiming "Celtic Brotherhood" when in reality, Where was all the "brotherly love" throughout History? when the Irish were being oppressed and persecuted by the British?

Are a member of the United Kingdom but have a minority political party promoting independance as they see how much Ireland is thriving as an independant country.

Have a ridiculously expensive parliament built with British taxpayers money.

Sean Connory, dat was natuurlijk een echte Schot. En natuurlijk is er Ewan McTeagle, de hilarische Schotse dichter van Monty Python

Sir Walter Scott creëerde met zijn Ivanhoe het hedendaagse stereotiepe beeld van de Schot in de negentiende eeuw. Maar de kilt wordt alleen in de Highlands gedragen, en door het personeel van toeristische kroegen door heel Schotland. Het Keltisch wordt door slechts 60.000 Schotten gesproken en natuurlijk bij de BBC Gàidhlig

Maar goed, ik ben ook niet van steen en gun de Schotten - toch een soort broedervolk van de Veluwenaren - hun zwelgen in nostalgie. 

Met mijn uitgever bezocht ik de plekken die belangrijk zijn voor het Schots nationalisme. Geestig is het nationaal monument dat herinnert aan de Battle of Bannockburn

De Slag bij Bannockburn (23 en 24 juni 1314) was de belangrijkste overwinning die de Schotten behaalden tijdens de Schotse onafhankelijkheidsoorlogen. De Engelsen kwamen klem te zitten in het moerassige land, met voor zich de oprukkende Schotten en achter zich de rivier de Forth. Uiteindelijk verloren de Engelsen ongeveer 10.000 man, de Schotten 4.000. Toen koning Eduard II op de vlucht sloeg, was de strijd definitief in het voordeel van de Schotten beslist. De slag bij Bannockburn zou er uiteindelijk toe leiden dat Schotland tien jaar later zijn onafhankelijkheid herkreeg. De onafhankelijkheid zou standhouden tot 1707, toen het Engelse en Schotse parlement de Act of Union tekenden; beide gingen toen op in het koninkrijk Groot-Brittannië. 

Op Tripadvisor klagen veel bezoekers dat de experience veel te duur was. Zo kennen we de Schotten weer. Hoe is het koperdraad uitgevonden? Twee Schotten vochten om een cent. Ik heb even snel een selfie gemaakt in een Ivanhoe-uitrusting, en een wandelingetje gemaakt door het fraaie park, maar verder is het zoals met veel van dit soort plekken: kijken, kijken, kijken, en de rest er bij denken. 

En hupsakee, door naar de brug in Stirling, waar in 1297, tijdens de eerste Schotse onafhankelijkheidsoorlog, een belangrijke veldslag plaatsvond. De Schotten, onder leiding van William “Braveheart “ Wallace, behaalden hier een belangrijke overwinning op de Engelsen. 

Vlak bij de brug staat het imposante Wallace Monument, dat goed als decor zou kunnen dienen in de Hammer House of Horror. Het werd in de 19e eeuw gebouwd ter ere van William Wallace en andere Schotse helden, als symbool van het Schotse vrijheidsgevoel en om de nationalistische eenheid van Schotland te benadrukken. Het gotisch spookkasteel staat op de heuvel van waaruit William Wallace in 1297 het Engelse leger zag aankomen over de zojuist genoemde Stirling Bridge. In de Hall of Heroes bevinden zich borstbeelden van beroemde Schotten: uitvinder Sir David Brewster, koning Robert the Bruce, dichter Robert Burns, humanist George Buchanan, schrijver Thomas Carlyle, schrijver dr. Alexander Chalmers, staatsman William Ewart Gladstone, predikant John Knox, ontdekkingsreiziger David Livingstone, geoloog Hugh Miller, uitvinder William Murdoch, dichter Allan Ramsay, schrijver Sir Walter Scott, econoom Adam Smith, dichter Robert Tannahill, en uitvinder James Watt. 

Ik was tijdens mijn reis door Schotland broodnuchter. Dat hielp niet mee, in mijn queeste naar Scotishness. De natuur is overweldigend maar steden als Glasgow, Aberdeen en Dundee - al worden die steden als best kept secrets aangekondigd -  zijn ronduit deprimerend. Wellicht had ik mijn verblijf aangenamer gevonden als ik permanent dronken was geweest. De ‘booze and blade’-cultuur in Schotland, ooit het onderwerp van een serieuze UN-studie waarin werd geconcludeerd dat Schotland een van de meest gewelddadige regio’s van de westerse beschaving is, is alom aanwezig. Overal junkies, alcoholisten en obese kettingrokers. Ik liep in het decor van Trainspotting. Misschien moet ik in augustus naar de theatervoorstelling van Trainspotting, tijdens de Edinburgh Fringe. Met een goeie slok op en een flinke snuif of chinees achter de kiezen! En gechaperonneerd worden door een Elisabeth Charlotte-achtige. Wie kent dit grafschrift niet:

Here lie the bones of Elisabeth Charlotte, 

Born a virgin, died a harlot. 

She was aye a virgin at seventeen, 

A remarkable thing in Aberdeen

En samen met haar keihard Caledonia van Frankie Miller draaien, als opwarmer. Want Schotland mag dan nooit onafhankelijk worden, en niet de ideale vakantiebestemming zijn (behalve als je van fietsen, wandelen en zalmvissen in oneindige stortregens houdt), maar het is een bijzonder volkje en dat is het. 

Let me tell you that I love you

That I think about you all the time

Caledonia you're calling me

Now I'm going home

But if I should become a stranger

Know that it would make me more than sad

Caledonia's been everything I've ever had

Reaguursels

Inloggen

Er zijn twee, nee drie, soorten Schotten. De Highlanders in het noorden (Ierse Kelten, spreken Gaelic). De Lowlanders, door de Highlanders, Sassenachs genoemd (Saksen, oftewel Engelsen dus), en de Scandinaviërs in Orkney en Shetland (die niets moeten hebben van de onafhankelijkheid van de SNP). De ruime meerderheid zijn de Sassenachs en die hoor je vooral.

Louter Leuter | 23-04-23 | 07:45

Jimmy Johnstone (bijnamen "Jinky" en "de vlo") (Viewpark, South Lanarkshire, 30 september 1944 – 13 maart 2006) Geen " vliegende " vlo , maar hij liep ze eige wel de tering .

Minus Richels | 23-04-23 | 05:50

Floortje doet Schotland.

vladimirows | 23-04-23 | 00:50

Geloof best dat je een leuke tijd hebt in Schotland, maar lees zonet dat Austrialian cultural attaché to the Court of St. James, Sir Les Patterson (aka Barry Humphries aka Dame Edna) is overleden.

Heurtebise | 22-04-23 | 23:38 | 1

Schotland, provincie van het UK...

Is dit nog nieuws? | 22-04-23 | 23:34

Ik kan me bijna niet voorstellen dat bovenstaand het resultaat is van Arthur's parate kennis. Hoeft wat mij betreft ook niet, maar dat terzijde. Arthur heeft in ieder geval zijn bronnen op orde (geen compliment waard, want dat zou voor een ieder doenlijk moeten zijn) en de info daaruit goed samen te stellen en te laten versmelten (wel een compliment waard; bij deze).
Rest de vraag die wel voortkomt uit Arthur's 'eigen' bijdrage: Veluwenaren en Schotten vergelijken of over één kam scheren? Die zul je moeten toelichten (jouw bakermat kennende)....

PPuk | 22-04-23 | 23:16

Nooit zal ik begrijpen waarom de Engelsen dat eeuwig klagende, zuipende, vechtende, gierige volkje van travestieten niet laten gaan.
Dat is alsof onze Walen zich onafhankelijk zouden verklaren. Een Godsgeschenk dat je met 2 handen moet aannemen.

Nonkel Frituur | 22-04-23 | 23:16 | 5

@Nonkel Frituur | 22-04-23 | 23:28:
Cyprus 2.0?

PPuk | 22-04-23 | 23:44

Moet ik terugdenken aan die Orson Welles' actie van de Waalse omroep die onafhankelijkheid van Vlaanderen versloeg in 2006. Bye bye Belgium...

Veel Engelsen zijn de Schotten spuugzat. Treurnis daar in noorden...

Louter Leuter | 23-04-23 | 07:24

Vooral in deze tijd, renewable energy. En als de Schotten gaan, zal het niet lang meer duren voor de Noord-Ieren ook goeie dag zeggen Wales zal dan nog wel even duren maar ook daar zal het gaan kriebelen. Dat gratis geld uit de eu was toch wel lekker voor die regio's

Ikdus | 23-04-23 | 08:31
▼ 2 antwoorden verborgen

Met een aantal reaguurders eens besproken om naar Schotland te emigreren.

Zullen we er een roze nederzetting stichten?
Soort Smurfendorp maar dan anders.

Roos | 22-04-23 | 22:44 | 7

Goed idee!

Nuuk | 22-04-23 | 23:40

Heb je het weer daar wel eens gezien?!?

Louter Leuter | 23-04-23 | 07:26
▼ 4 antwoorden verborgen

Steden laten voor wat ze zijn. Stap op de motor, of in de auto, en rijdt de North Coast 500. Dan is Schotland prachtig. Of rijdt vanaf Fort William naar Mallaig. Geniet van het uitzicht. Geniet van hagelwitte stranden. En van de midges.

El Rico Grande | 22-04-23 | 22:08 | 2

Of de treinreis naar Inverness, magistraal!

Von Knarrenstein | 22-04-23 | 22:44

It's grim up north

Slough | 23-04-23 | 08:00

“Get Your Haggis Right Here! Chopped Heart And Lungs Boiled In A Wee Sheep's Stomach! Tastes As Good As It Sounds!”
Groundskeeper Willie

BrutusBosch | 22-04-23 | 21:58 | 6

@PaardenliefhebberVet | 22-04-23 | 22:41: Juist, een overgare biefstuk is een stuk minder lekker, maar nog steeds eetbaar. Hersenen, maag en in mindere mate niertjes zijn de riskante organen, tenminste van wat ik gegeten heb. Longen, hart en lever heb ik nooit een probleem mee gehad, maar dat kan dus ook mazzel zijn want zo vaak eet ik het niet.

Maar goed, dat is wel het probleem met als je Haggis zou bestellen: als de eerste hap oneetbaar is zit je met dat bord.

Tashtego | 22-04-23 | 22:54

@Tashtego | 22-04-23 | 22:54: De tip is (bedenk ik mij nu): Ga met een Schot die het wel lekker vind naar de plek waar ie het lekker vind en bestel het dan, als jij het niet te haggen vind geef je het door en bestel je iets anders en in de tussentijd (omdat er in ieder scenario iemand nog eens een tijd moet wachten op zijn/haar avond maaltijd) lekker wat drinken.

Misschien in oktober ga ik dit plan uitvoeren.

Edit: of natuurlijk iets anders wat beiden lekker vinden bestellen en dan switchen als je de haggis niet lekker vind ;) is tijd vriendelijker en kan je thuis bij de Schot lekker goedkoper goede poep zuipen.

PaardenliefhebberVet | 22-04-23 | 23:21
▼ 3 antwoorden verborgen

The best kept secret of Aberdeen zijn de mensen: zit je ertussen (een lokale vriend als tether) dan is het geweldig (ook brood nuchter: 3/5 nachten droog, 1 avond 2 pints, en 1 avond doorzakken) Edinburgh by night met een goede slok op is ook vet op die begraafplaats onder dat kasteel, denk ook nuchter.
En, niet maar, als je er een buitenstaander bent is het: je verstaat niemand, ranzige stad, als je niet weet waar je moet zijn is het lopend erg vermoeiend.

Aberdeen was, en is nog steeds dacht ik, de voorloper met Waterstof technologie en de praktische toepassing ervan van het VK en dacht zelfs dat zij er voor zorgen dat mensjes het pre-brexit hadden over het VK als voorloper met die dingen.

Geologie en dingen spelen natuurlijk een grote rol bij een onafhankelijk Schotland (onafhankelijk bij de EU :P ), maar als dat allemaal lukt: Ze zijn zoals Belgen met taal/schrijven alleen dan praktisch geleid. Het is niet de NL Technische universiteiten (quatum entanglement dingetjes) maar wel lastige dingen praktisch maken. De Aberdeen Hackerspace waar ik was... alsof je een cyberpunk work/chop-shop binnen loopt: iedereen een leuke vibe en allemaal praktische dingetjes totaal niet gebouwd op google, apple, of andere BigBrother peop maar het werkt wel. Als computing jouw ding was, had je er zo tussen gepast iig qua uiterlijk.

"Overal junkies, alcoholisten en obese kettingrokers" Ja, zeer waar, liep er rond met twee frieze schoonheden omdat tijdens de reis erachter kwamen dat we alle drie Nederlands waren: vieze mannetjes van alle kleuren ook genoeg... ugh.

Ik vond die heel plezant om te lezen, en de spiegel over de mindere dingen trekkerde mij wel terug en daar ben ik het ook vol mee eens, herinneringen zijn altijd beter, moge jij er nog vele maken.

PaardenliefhebberVet | 22-04-23 | 21:54

Sinds de Brexit denken de Schotten natuurlijk: "fuck de Engelsen" en terecht. Ierland kon ook nooit zelfstandig zijn: kijk hoe de Engelsen de Ieren bespotten, bijvoorbeeld in "Father Ted", een briljante serie, maar kijk wat een succes Ierland is, sinds het bij de EU zit.
En de Schotten zijn brilliant, hebben olie, Nicola Sturgeon was echt heel goed, tuurlijk moeten zij onafhankelijk zijn en bij de EU. Net als Wales en Cornwall. Laat die gekke Britten maar in hun sop gaarkoken sinds ze zich door Poetin's propaganda hebben laten overhalen om het Westen kapot te scheuren met hun Brexit.
Maar ja, AvA is rechts geworden en net als Trump moeten de tegenstanders dan op kinderachtige wijze bespot worden: Humza Yousaf is nu Humza Useless: hahaha: het niveau van rechtse humor.
Rechts: Trump, Brexit, klimaatontkenning, Orban, Bolsonaro, Poetin, achterlijke rednecks die op de GOP stemmen. De GOP: ook al een achterlijke naam. Garistenen die baas in de buik van andermans vrouw willen zijn, eigenlijk net zo achterlijk als de Iraanse mullahs en IS. Maar generatie Z lust die rechtse achterlijke halve garen niet, dus het zal er wel gauw mee afgelopen zijn.

cugel | 22-04-23 | 21:53 | 7

De politieke wereld beken door ‘n kokertje. Ik heb ook wensen welke ik als feitelijke waarheden kan presenteren. Dit probeer ik te voorkomen door soms mijn kop uit m’n hol te halen en met mensen buiten mijn bubble te praten. Inhoudelijk is vrijwel alles wat je schrijft te pareren, v.d. zakken EU geld naar Ierland b.v. De lage taxen voor internationaal opererende bedrijven, en de latente mogelijkheid om N-Ierland weer bij de rest te voegen. Welke Ier wil dit nu niet? De keerzijde v.d. medaille is echter dat Ierland niet meer overlopen wordt door Vikingen, niet meer door Barbaren, niet meer door Spanjaarden, niet meer door Schotten, nooit meer door de Engelsen, maar door hordes hegemonie doorbrekers, dit op initiatie van diezelfde EU. Hebben we het nog niet eens gehad over de pubs welke allemaal kapot zijn gegaan door het EU rook beleid experiment en de overname v.d. media om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen (voor zolang dit duurt). Overigens, generatie ‘Z’ zie ik op tanks en pantservoertuigen staan, wel bij de les blijven a.u.b.

Unsinkable-Sam | 22-04-23 | 23:19

@Sneerpoets | 22-04-23 | 22:07:
Ik lees meestal mijn tegel een paar keer voor ik op reaguur druk, ik wel. Maar het is waar, ook ik zie wel eens een spelfout over het hoofd, meestal ontstaan door met een dikke vinger op minitoetsjes tikken: dan krijg je de letter ernaast.
En Poetin was al eeuwen bezig met zijn Peter de Grote project in alle omringende staatjes. Bij de Krim hebben we het nog genegeerd, net als al zijn eerdere gruweldaden. Maar februari vorig jaar was de maat vol.
@Normpje | 22-04-23 | 22:06:
Aardig.
@Asteroid-B612 | 22-04-23 | 22:02:
Tuurlijk, dat is een grove simplificatie, maar het is wel waar dat de de grote steden aan de Oost en Westkust voornamelijk Democratisch stemmen en het overwegend christelijke midden op de Republikeinen stemmen.

cugel | 23-04-23 | 00:24

Nicola Sturgeon rent Merkel achterna qua smetten op haar blazoen. De SNP implodeert en verscheurt op het ogenblik. Haar man werd gearresteerd, de penningmeester van de SNP zit nog vast. Die campervan van meer dan een ton, staat inmiddels niet meer bij haar schoonmoeder (in de 90) op de stoep. Laten we het maar niet over andere mislukte en dure projecten hebben. Of dat Glasgow drugshoofdstad van Europa is.

Louter Leuter | 23-04-23 | 07:36
▼ 4 antwoorden verborgen

Joost Prinsen - Loflied op de Lelijkheid

UnderTheDevil | 22-04-23 | 21:49 | 1

"Robert the Bruce, had Anglo-Normaanse wortels" Die naam wijst daar wel op, het is natuurlijk eerder de Brus of zoiets geweest. Maar of hij daarmee eigenlijk geen Schot was? De Normandiërs in Engeland beschouwden zich toen ook niet as Engels. Mooi verhaal weer van Arthur!

Tashtego | 22-04-23 | 21:46

Toch nog een stuk Schotland, MacArthur!!
Hopelijk nog meer.

Eerder had ik al eens een reactie gegeven op het weer. Naar mijn mening is het weer een onlosmakelijk deel van Schotland wat het land zo schitterend maakt. Die eeuwige regen klopt niet in de zin van eindeloze regen. Het zijn buien en dat is wat anders. Buien gaan voorbij, maar een dag zonder buien is zeldzaam, dat geef ik toe.
Het is wel prachtig om door de bergen te lopen en dan kolkt als overkokende melk, een regenwolk het dal in en dat gaat hard! Dan zit je zo in de mist en regen.

Ik heb de West Highlandway van Fort William naar Glasgow gelopen en de campings langs de route hadden soms van die mega wasdrogers. Dat kon nodig zijn want als je met een bui mee liep kon je totaal, inclusief rugzak, doorweekt raken. Het geinige is dat een andere wandelaar die twee voor of na je loopt, een prachtige zonnige dag gehad kan hebben!
In Tyndrum dit nodig gehad toen de camping waar we stonden, in de vroege ochtend overstroomd door het riviertje er naast welke de productie van een hevige regenbui mee het dal in voerde. Ik draaide mij om in mijn slaapzak en hoorde alles klotsen, had het niet gevoeld omdat het water langzaam de tent in kwam en de slaapzak gelijkmatig opwarmde…..

Ik hoop voor je dat je nog bij de Drovers In bent geweest. Aan de hoofdweg van Glasgow naar Fort William, gelijk aan de noord punt van Lochem Lomond. Een eeuwenoude inn, met spoken en een bonte verzameling harnassen en opgezette dieren in een chaotische ingericht geheel.
www.droversinn.co.uk/

Nuuk | 22-04-23 | 21:45

Gelukkig wel weer veel foto's bij dit topic.

johnyl | 22-04-23 | 21:45

Een Schot strompeld halfbezopen in de nacht uit de kroeg naar huus met een fles whiskey onder de arm .. en smakt uitglijdend over een hondedrol ontzettend op z'n bek... is even knocked out.. maar komt weer snel bij en voelt overal nattigheid.. en zegt.."oh sweet fucking Jesus let it be blood"...

grapjasz | 22-04-23 | 21:45

Waar iemand vandaan komt is zo oninteressant, als het maar een leuk persoon is. Iemand is Schot maar een klootzak. En dan? Iemand is hartstikke leuk en komt uit Rusland. En dan?

Normpje | 22-04-23 | 21:43

Monty Python: McTeagle herinner ik me niet, maar Angus Podgorny dan weer wel.

J.P.Drapeau | 22-04-23 | 21:40

Ooit met een vrind paar weken berugzakt van Dunkeld naar Pitlochry "gelopen"... wat mij vooral bijstaat waren de tienduizenden platgereden (rode) bierblikken die overal in de berm weggeflikkerd/gestapeld lagen...

grapjasz | 22-04-23 | 21:38

Een Schot komt binnen bij een feestje en stelt zich voor.
“Ik heet Vincent, maar noem mij maar Vin. Dat scheelt je weer een Cent”.

Nuuk | 22-04-23 | 21:36

Arthur, met al je intelligentie, evenzo Bart, waarom honden en geen katten?
Gisteren zat ik net weg van een drukke winkelstraat in een dorp in Spanje. Terras, onder de bomen, de huiskat liep rond. Keek mij even aan toe we plaats namen, korte miauw, zo van als je niet meer lust wil ik het wel, verder niet opdringerig. Naast ons een gepensioneerd Spaans echtpaar met een kuttelikker onder de stoel. Kat, stevig maar verder gemiddeld, puntje van oor kwijt, komt tussen mij en de buurvrouw zitten, gunt mij en de hond geen blik waardig, waarop de hond begint te keffen/blaffen. Echt, het interesseerde de kat helemaal niks wat die hond in gedachten had, toen het lawaai van de hond hem/haar iets te gek werd tilde het de poot op, de hond ging achteruit en werd stiller, de poot ging weer naar beneden. Katten zijn bazen, honden personeel.
Duizend maal meer respect voor katten. Katten zijn intelligent, honden dom.

Normpje | 22-04-23 | 21:27 | 2

Mijn twee katten schijten ook altijd bij de buren... dat vind ik tof..!

grapjasz | 22-04-23 | 21:33

@grapjasz | 22-04-23 | 21:33: Ja ,hier de buren, zijn je katten al weer een keer thuis geweest? Nee he. koop een paar nieuwe ofzo.

blank-dus-racist | 22-04-23 | 21:48

En dan Frankie Boyle, de stand up Comedian vergeten!
"If I was invisible for a day I'd kick a mime artist to death. At least he'd go with people thinking he's great at his job".

skoftig | 22-04-23 | 21:20

Kompleet onverstaanbaar dialekt, rampant knife crime... Enz. Nee, laat maar zitten dat hele Shit Island. Begrijp die Nederlandse obsessie met dat ellendige derde wereld eiland ook niet. Laat maar zitten. Maar ieder zijn meug. Enjoy your haggis.

Asteroid-B612 | 22-04-23 | 21:12

Wat zou je voor dat hok per maand aan Vattenfall mogen afdragen qua voorschot?

Lorejas | 22-04-23 | 21:08

Je wil er wieken op plaatsen?

Duwbak_Linda | 22-04-23 | 21:19

De Britse vlag veranderd ook na een Scexit.

sjef-van-iekel | 22-04-23 | 20:53 | 7

@Crusher: ja dat is ook foei.

Lorejas | 22-04-23 | 21:18
▼ 4 antwoorden verborgen

Schotland onafhankelijk van het VK om bij de EU te komen klinkt me toch zo... afhankelijk...
Ik vind dit een beetje typisch vrouwengedrag. Sean zou er iets onverstaanbaars over zeggen..

Sneerpoets | 22-04-23 | 20:52 | 4

Schotland kan niet op eigen benen staan. Ze menen zelf van wel maar hebben geen industrie die kan concurreren, noch het imago van een betrouwbare staat.
Het is eigenlijk een provincie van niks met een grote bek maar geen ballen.

Bakkeleures | 22-04-23 | 22:51

Volgens mij ligt er olie en gas binnen de territoriale wateren van Schotland. Daar wij hier nu volop in een geldverslindende energie transitie zitten, u zo meteen mag gaan aftikken per gereden km, de prijzen van fossiele brandstoffen zullen verdubbelen i.v.m. gecreëerde schaarste, en de groei economieën staan te schreeuwen om olie, gas en kolen, zou Schotland gemakkelijk een keurige lange termijn balans kunnen faciliteren. Voorts hoort Schotland al eeuwen bij de UK en het zou niet handig zijn als de EU een conflict met de Engelsen uitlokt. Maar ik begrijp dat jij dit niet begrijpt, Bakkeleures.

Unsinkable-Sam | 23-04-23 | 02:40

@Unsinkable-Sam | 23-04-23 | 02:40: Zou wat moois zijn, Schotland onafhankelijk met de olie vandoor is als Groningen onafhankelijk van Nederland. Ik denk dat Nederland zou zeggen: "Prima, zet hier uw handtekening, dant bent u direct onafhankelijk op het moment dat het gas op is."

Sneerpoets | 23-04-23 | 07:20
▼ 1 antwoord verborgen

Dat grafschrift aan het einde (Elisabeth Charlotte) is wel lollig.
Voor Arthur ook alvast eentje.

"Hier ligt Arthur van Amerongen.
In de grond een goeie jongen."

Ichneumonidae | 22-04-23 | 20:50 | 2

't-Allitereert wat weinig maar is verder best geinig.

LD69 | 22-04-23 | 21:12

Here lie the bones of Jimmy Grant
Who died inside a restaurant
He dined, he couldn’t pay the check
Than waiters came, and broke his neck

John O’Mill

Nuuk | 22-04-23 | 21:35

Is de 'Lees verder' weer stuk?
-

Bernhard de II | 22-04-23 | 20:47

En dan heeft de Don het niet eens over de midgies gehad.

Ruud Hazes56616330 | 22-04-23 | 20:46

384 namen, en dan ook nog in een buitenlandse taal, dat is te veel voor mij.

Mr_Natural | 22-04-23 | 20:39

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl