Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Feynman en/of Feiten — Wij zijn vogelvrij

Bij wie ligt onze geweldsmonopolie?

Het Marengo-proces blijkt een levenseindekliniek. Het OM hield geen rekening met represailles op familie, plaatsvervangend rechters of vertrouwenspersonen. Ongekende naïviteit, want daar zijn vele boeken en internationale documentaires over. Peter R de Vries had volgens advocaten Peter Schouten en Onno de Jong nog geleefd als er geen ruzie met het OM was geweest.

De baas van het OM durft die uitspraak niet aan. Ik vraag me af welke conclusies hij tussen de regels door wel trekt... Stel er waren wel goede afspraken gemaakt over de beveiliging, dan waren Peter R de Vries, Derk Wiersum en de broer van de kroongetuige alsnog vermoord!? Geeft het OM ruiterlijk toe dat de maffia iedereen kan vermoorden!? Laten hun onze kroonprinses buigen voor geweld?

Minister van Justitie Dilan Yesilgöz wil de kroongetuigeregeling graag uitbreiden. Een mooi initiatief dat struikelt over de lijken op straat. Justitie mist een reputatie getuigen adequaat te beschermen. De familie van de kroongetuige vindt het OM nalatig en wacht nog steeds op een oplossing. Het geweld is extreem, en in zo'n brede kring rond kroongetuigen, dat zal je nooit allemaal beveiligen.

De vraag naar beveiliging is onbeperkt en oneindig. Slachtoffers, getuigen, advocaten, aanklagers, rechters en journalisten kunnen niet meer vrij verklaren over de georganiseerde misdaad. Ze kunnen hun taak binnen onze democratie niet meer volwaardig zonder zelfcensuur vervullen, kiezen (bij voorbaat) ander werk en daarmee heb je eigenlijk al een directe capitulatie van onze rechtstaat.

Op straat zijn jeugdbendes niet bang voor boetes, taakstraffen of detentie. Hun angst zit in het brute geweld van de maffia. De gevangenpoort aan de Hofvijver is een museum, de martelkamer van onze narcostaat bleek een geluidsdichte container. 162.000 jongeren mogen kiezen tussen snel geld en echte macht, of een vaag verhaal van politici, politie en straatwerkers die het zelf al niet rond krijgen.

Bovenlagen van criminele organisaties hebben zich zo afgeschermd dat je er niet bij komt met alleen telefoontaps volgens hoogleraar Jan Crijns. Een Italiaanse maffiabaas werd na dertig jaar gepakt dankzij een papiertje in een stoelpoot. Alleen is het net zoals de arrestatie en vervolging van Ridouan Taghi mosterd na de maaltijd. Af en toe loopt een enkeling tegen de lamp, decennia na de delicten.

Mexico laat goed zien waar deze waanzin eindigt, als je drugskartels ongehinderd miljarden laat verdienen. Je ziet ze rondrijden in een militaire colonne waar de Wagner-groep en Poetin jaloers op zijn. Als je zulke criminele paramilitaire organisaties niet kapotschiet, hebben ze de kans hun afnemers ongehinderd internationaal te ondersteunen in het zwaarst mogelijke geweldspectrum.

Een budget van tientallen miljoenen voor een strategische liquidatie of ontvoering is wisselgeld in die kringen. Ze bukken er niet eens voor. Onze beveiligingsdiensten hebben onduidelijkheid over de financiën, de beloofde gepantserde auto's zijn er niet en het is onduidelijk of de leasecontracten betaald worden. Nogal bijzonder gezien de besparingen op loon dankzij personeelsgebrek.

Portugal liet al zien hoe je de drughandel bij de wortel moet uitroeien. Verslaafden zijn niet wilsbekwaam, ze maken geen vrije keuzes, hun wil is gebroken door een chemisch goedje en ze zijn niet meer in staat een baan, studie of normaal gezinsleven vol te houden. Een verslaafde op straat kost ons tonnen per jaar, elke intramurale behandeling is goedkoper, behalve TBS.

Onze laissez-faire benadering, waar partners, kinderen, werkgevers en buren jarenlang wangedrag moeten incasseren van verslaving en criminaliteit raakt hun vrijheid, gezondheid en ontwikkeling. Stop met die waanzin, ga mensen die in hun hoofd gevangen zijn door harddrugs gedwongen opnemen, haal die zombies van de drugskartels van straat. Behandeling is goedkoper.

Mensenrechtenorganisaties staan op de barricaden over de nieuwe megagevangenis in El Salvador. Een betonnen hel voor tienduizenden mannen, wiens tatoeages keurig vermelden bij welke internationale organisatie ze slaaf zijn. De pakkans is zielig, toch zit anderhalf procent van hun bevolking binnen. Het land blijft op die manier straatarm en een speelbal van criminelen.

Welke rechtszekerheid, economie, studie en andere mensenrechten heeft de rest van de bevolking? Landen zoals El Salvador, Mexico of de Filipijnen staan voor een duivels dilemma: Met normale rechtspraak gaat hun rechtstaat nooit overleven, laat de normale rechtspraak los, en je sloopt zelf de rechtstaat. Die landen verkeren in een burgeroorlog met de maffia, ethiek wordt dan een zwakte.

Onze vrijheid begint, waar hun vrijheid stopt.

Reaguursels

Inloggen

Maar wij hebben Yesilgoz. Die een bandje afdraait na weer een wildwest tafereel: 'we moeten strenger straffen!!'

Deze mevrouw is minister geworden omdat ze braaf knikte omdat Rutte het wilde. Maar naar competenties wordt niet gekeken.

Er gebeurt he-le-maal niets om bovenstaande aan te pakken.

Fervent | 05-03-23 | 08:08

Alle mensen deugen.
Wel een stel mierenneukers in de panelen zag ik.
Dagje voor de klas in een Kansenparel wijkje,steek daar je energie maar eens in.

De Profundus | 05-03-23 | 05:55

Polderen is het equivalent van geen keuze’s maken. Dat is in de jaren ‘80 een grappige manier van besturen geweest (windstilte), echter de kaarten liggen momenteel zo anders dat er harde keuzes gemaakt moeten worden: of men gooit de drugsmarkt helemaal open zodat de markt met 1 a 2 jaar instort-, of men gaat er vol tegen aan met onorthodoxe middelen. In beide gevallen dienen verslaafden aan HD onder overheids curatele te worden gebracht, dit om de samenleving op straatniveau per direct te ontlasten. Tevens dienen at random drugstest bij o.a. bestuurders verplicht te worden i.v.m. belangen verstrengeling boven en onderwereld. Het is inmiddels vijf voor twaalf en ik heb nog geen enkel werkbaar plan vernomen sinds de jaren ‘80. Kortom, bestuurlijke nalatigheid waardoor ernstige maatschappelijke degeneratie en ontwrichting. Tevens: belangrijke element bij de hoofdrolspelers is aanzien, onschendbaarheid en mythevorming. Dit dient onderuit gehaald te worden en hier zijn prima methodes voor te verzinnen. Het wachten is dus op de MinJus. Als men nog langer treuzelt zal de onderwereld de bovenwereld uiteindelijk domineren: Zuid Americaanse taferelen in de Hollandse polderklei, aldus.

Unsinkable-Sam | 05-03-23 | 02:44

"Bij wie ligt onze geweldsmonopolie?"

Volgens mij moet dat zijn:
"Bij wie ligt ons geweldsmonopolie?"

Het antwoord is overigens bij Groen Links

KlazienuutZalk | 04-03-23 | 23:20

Ik sta toch wel effe verbaasd te kijken voor alle pleidooien om de doodstraf weer in te voeren, hier in de panelen. Duterte style

de visser | 04-03-23 | 22:46

Italiaanse toestanden zijn er al min of meer. Mexicaanse toestanden is de richting waar het naartoe gaat.
Je kan het zien aankomen, toch gebeurt er niets.
Net als de asielcrisis, wooncrisis etc. Allemaal duidelijk aan te zien komen.

Alexander | 04-03-23 | 22:37 | 1

Rutte staat erbij te lachen.

McCain | 04-03-23 | 23:25

Op zoveel gebieden is Nederland afgegleden. Dit is ook zoiets. Teveel problemen verpesten het woongenot en de levenskwaliteit van velen.
Het Nederlandse drugsbeleid was misschien prima in de jaren 60 en 70 met een klein volk, geen overbevolking, grensbewaking en vooral -als er al overlast was- een beetje in de grote steden. Nu is de overlast overal in heel het land.

Alexander | 04-03-23 | 22:35

Allemaal heel veel kletspraat.
De oplossing ligt al jaar en dag in Singapore.
StaatsDoodstraf voor de dealers.

McCain | 04-03-23 | 22:13

Nederland heeft z'n eigen sicario's nodig. Anders neemt de georganiseerde drugssyndicaat het over. Zie de amerikaanse toestanden. Onverschrokkenheid moet je onderdrukken met nog grotere onverschrokkenheid. Maar ook direct de zogenaamd onwetende familie oppakken. Voorkomen is beter dan genezen. Met wortel en al. Softe aanpak werkt niet, dat hebben we nu lang genoeg gezien. Daar zijn er al teveel van de goeden voor gesneuveld. En uitzetten waar het kan.

Phantomas | 04-03-23 | 22:06 | 2

"En uitzetten waar het kan."
Op welke hoogte bedoelt u?

Andersdenkend | 04-03-23 | 22:18

" laten hun" echt, serieus?

stunter | 04-03-23 | 22:05 | 2

Nog iets zinnigs te melden over dit onderwerp of ga je alleen maar beetje lopen janken over twee woordjes?

halfvolle glas | 04-03-23 | 22:17

“Twee wooordjes” die representanten zijn van onze nationale trots, onze eigen taal, die we met miljoenen in honderden jaren hebben gemaakt? Ja, “twee woorden” die daarop piesen mogen wel even naar voren gehaald worden.

borgmonster | 05-03-23 | 00:36

Zo'n gewelddadige figuren met zo'n enorm netwerk mogen wat mij betreft met hun hoofd in een lus van lakens gevonden worden.
nee, het maakt ons zeker net zo slecht. maar zulke figuren kennen maar 1 taal. Met onze softe (iedereen heeft iets goeds in zich en verdient een tweede kans) gaan we het niet redden tegen dit soort figuren.
Maak er anders levenslang eenzame opsluiting van zonder kans op vervroegde vrijlating. En als de VN dat te wreed vind geef je levenslang veroordeelde een alternatief. Als ze er geen zin meer in hebben kunnen ze een spuitje krijgen.

Andersdenkend | 04-03-23 | 21:52 | 3
-weggejorist-
MAD1950 | 04-03-23 | 22:26

@MAD1950 | 04-03-23 | 22:26:
Als de optie tot onvrijwillige orgaandonatie aan de wet wordt toegevoegd krijg je '66 wel mee.

lekgoot | 04-03-23 | 23:47

Het moet toch lukken het juiste persoonlijk voornaamwoord te gebruiken alvorens ook nog in gendergeneuzel te verzanden: "Laten hun onze kroonprinses.....". "Hun" is een bezittelijk voornaamwoord.
Er is geen "onze" of "hun" (beide bezittelijke voornaamwoorden) vrijheid. Alsof de vrijheid van de één in tegenstelling staat to de vrijheid van de ander. Er is vrijheid en om vrijheid maximaal te kunnen beleven dient vrijheid dieper beleefd te worden dan het beperkte 'altijd kunnen doen waar men zin in heeft'.

onweer | 04-03-23 | 21:37

Persoonlijk vind dat in ieder geval mensen op verantwoordelijke posities dienen gecontroleerd te worden op drugsgebruik c.q. overmatig alcoholgebruik en daaruit subiet verwijdert dienen te worden indien waarschuwingen c.q. trajecten niet helpen, waarom dicht ten alle tijde eventuele corruptie justitie ambtenaren af the Columbian aproche voila.

william7055 | 04-03-23 | 21:33 | 1

Dit dus... de shit zit tot in de hoogste gelederen, daar zit dan tevens ‘n belang van instandhouding wat feitelijk een verkapte lippendienst a.d. maffia betreft. Dat de politie en recherche stinkend hun best doen is water naar de zee dragen. Vandaar dat ik opteer voor een nagenoeg cart blank hitteam richting maffiosi, hondenvoer in de gevangenis voor bendeleden en een verplichte drugs test incluis vervolging voor bestuurders met ‘n witte neus.

Unsinkable-Sam | 05-03-23 | 04:08

Twee jaren lang Duterte schoon schip laten maken zit er helaas niet in.

prins_flip_da_luxe | 04-03-23 | 21:30


Een paar kleine taalfoutjes, voor de rest een goed betoog qua inhoud.

"Bij wie ligt onze geweldsmonopolie?" [moet zijn]: "Bij wie ligt ons geweldsmonopolie?" (monopolie is onzijdig).

"Laten hun onze kroonprinses buigen voor geweld?" [moet zijn]: "Laten zij onze kroonprinses buigen voor geweld?"

"zo'n brede kring rond kroongetuigen, dat zal je nooit allemaal beveiligen." [moet zijn]: "zo'n brede kring rond kroongetuigen, dat zal je nooit allemaal kunnen beveiligen."

"met alleen telefoontaps volgens hoogleraar Jan Crijns." [moet zijn]: "met alleen telefoontaps, volgens hoogleraar Jan Crijns."

King of the Oneliner | 04-03-23 | 21:29 | 4

“zo'n brede kring rond kroongetuigen, dat zal je nooit allemaal kunnen beveiligen." Moet zijn “…., die zal je nooit…”. Kring is niet onzijdig.

borgmonster | 05-03-23 | 00:41

Het woord “wier” is zo’n onderschat woord!

borgmonster | 05-03-23 | 00:42

@MAD1950 | 04-03-23 | 22:14: De verwarring komt waarschijnlijk omdat het én voor vrouwelijk én voor het meervoud toegepast moet worden, bovendien een langzaam in ongebruik geraakte naamval, hoewel nog niet afgeschaft.

King of the Oneliner | 05-03-23 | 02:26
▼ 1 antwoord verborgen

Volledig eens met dit stuk.

Goofy Goofball | 04-03-23 | 21:26 | 1

De opmerking over de gevangenis in El Salvador is een mooie. Ja, die mensenrechtenorganisaties komen heel erg op voor de daders die het leven voor anderen kapot maken. Uiteraard niet voor de slcahtoffers van misdrijven.

Goofy Goofball | 04-03-23 | 21:38

Gedachtenspinsel: van de marge op de coke die Gordon in de afgelopen jaren heeft opgesnoven heeft Tachi de moord op Peter R. de Vries kunnen betalen.

Sieg Hein | 04-03-23 | 21:19

Aan de ene kant heb je criminele informanten bij de politie die informatie doorspelen naar criminele, en aan de andere kant staat veel informatie over diegene die aangifte doet en eventuele getuigen gewoon in de politierapporten die de advocaat van de verdachte ontvangt.
Met alle informatie waar criminelen toegang hebben is het vaak beter maar geen aangifte te doen of om niet te getuigen.

Osdorpertje | 04-03-23 | 21:15 | 1

Aanpassing in de wet: drugs en maffia gerelateerde aangiftes, namen e.d. converteren naar nummers. Einde lekkende advocaten. Niet? Dan zakt de bereidheid in aangifte van gedupeerden en getuigen. Wie het hardst tegen is, dient ‘n belang. Let maar eens op..

Unsinkable-Sam | 05-03-23 | 04:15

Portugal laat mooie cijfers zien na gecontrolwerde legalisatie, op meer doden na van drugsgebruik na dan. Criminaliteitscijfers zijn zeer sterk gedaald.
Schrik van dat beeld van die colonne tot de tanden bewapende milities die die drugsbaronnen in Mexico beschermen, wat een omvang! Zeker nu die al begonnen zijn voet in de Nederlandse klei te zetten! Waar gaat dat dan naar toe vraag je jezelf dan af.
In het Marengo-proces zitten er gelukkig al een flink aantal vast. Maar wat is dan het percentage van degenen die vastzitten t.o.v. die nog wel vrij hun gang kunnen gaan?

Jan, Leiden | 04-03-23 | 21:11

"Bij wie ligt onze geweldsmonopolie?" Onze?
"Laten hun onze kroonprinses buigen voor geweld?" Hun?
Deze vorm leidt wel erg af van de inhoud zeg.

Spring Bruissteen | 04-03-23 | 21:11

De verslaafde op straat aanpakken zoals in Portugal, zet geen zoden aan de dijk. Daar zit het probleem niet, dat zit hem in al die recreatieve gebruikers die een paar keer per week iets roken, snuiven en slikken. Die op 70% van hun kunnen draaien met een hoog ziekteverzuim, gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid, blunders tijdens het werk maken met hun dope kater enzovoort. Dit kost de maatschappij ook klauwen vol met geld. Maar omdat er nog steeds een soort van jaren zestig hippie sfeer van vrijheid-blijheid om drugsgebruik heen hangt, komt men met allerlei maatregelen die niets oplossen. Het moet bij de gebruiker aangepakt worden, naar mijn onbescheiden mening mag de doodstraf staan op drugsbezit, voor producent, handelaar en gebruiker. In Singapore heb je dit probleem niet.

Ik weet dat dit weer een aantal reacties oproept, zoals legaliseren want dan verdwijnen alle problemen omtrent drugshandel en -gebruik als sneeuw onder de zon, maar die vlieger gaat niet op. Bij genoeg legale producten zie je ook genoeg criminaliteit, zoals bij auto's en kleding. Diefstal, vervalsing en vast nog wat zaken die het daglicht niet kunnen verdragen. Bij legaliseren van drugs gaat het aantal gebruikers niet significant omhoog en het gebruik per gebruiker ook niet, maar het aantal handelaren neemt wel toe. Er worden dus nog net zoveel broden gegeten, maar er komen meer bakkers bij, dan gaat de prijs van het brood omhoog.

Münsterlander | 04-03-23 | 21:08 | 1

Omlaag als je het economisch wilt onderbouwen.

Kladderadatsch | 05-03-23 | 00:40

Adviezen OVV aanvaart door OM, kabinet en politie, maar op de uitvoering mag John van den Heuvel nog wachten. www.nrc.nl/nieuws/2023/03/04/beveilig... Hij wordt via de media geïnformeerd over zaken die zijn beveiliging intern moet communiceren.

Feynman | 04-03-23 | 21:04

Het is weer een kleine groep maffiosi die het verpesten voor de rest.

sjef-van-iekel | 04-03-23 | 20:59

Iedereen die af en toe een lijntje snuift draagt bij aan het in stand houden van deze zware criminaliteit. De overheid moet bereid en in staat zijn cokesnuivers die niet willen stoppen op te pakken, te interneren en gedwongen te laten afkicken.

Sieg Hein | 04-03-23 | 20:55

Coke snuivend volk aanpakken is iets waar ik moreel op tegen ben; je hoort de vrijheid te hebben om in je lichaam te duwen wat je wil. Maar als de boel te veel uit de hand dreigt te lopen is ingrijpen geoorloofd; het is een afweging.

Dat gezegd hebbende denk ik niet dat die aanpak hier goed gaat werken. Nederland heeft genoeg druggebruikers, maar we zijn vooral een doorvoerhaven. Als wij morgen allen stoppen met gebruiken, dan gaat de import en export gewoon door.

Muxje | 04-03-23 | 20:42 | 8

Het punt is: de gebruikers aanpakken lost hier weinig op, omdat verreweg de meeste drugs die hier binnenkomen verder gedistributeerd worden. Het blijft interessant voor de drugscartels om hier te blijven, ook zonder interne markt voor drugs.

Muxje | 04-03-23 | 21:29

@Muxje | 04-03-23 | 21:29: als wij hier onze gebruikers aan pakken en in Duitsland de Duitsers dat doen, in België de Belgen enzovoort dan is het opeens niet meer interessant

Sieg Hein | 04-03-23 | 21:35

@Sieg Hein, hard OF zielig.

Cadaver | 04-03-23 | 21:53
▼ 5 antwoorden verborgen

Dit interview heb ik amper een minuut volgehouden: nos.nl/nieuwsuur/video/2465765-baas-o... Dat missen van de klepel.

Het overkomt niet alleen de beste juristen, zeg maar.

Hetkanverkeren | 04-03-23 | 20:42

Zolang gevangenen vanuit gevangenissen hun handel kunnen voortzetten, is er iets goed verkeerd in je systeem. Niet zo gek met, zoals ik het begrijp, drugsgebruikende politici.
Na de moord op Falcone heeft Italië de maffia aangepakt en zitten die bazen in eenzame opsluiting tot ze praten. Niets leiden en opdrachten geven vanuit de cel. De EBI is een paradijs voor die lui.

El Rico Grande | 04-03-23 | 20:41

ethiek is een luxe in vredestijd

Trekhaas | 04-03-23 | 20:39 | 1

Wat mij betreft is er war on drugs en kan het dus wel iets minder met ethiek.

Sieg Hein | 04-03-23 | 20:56

Nooit geweten dat het hier zo’n wildwest was. Die Jan Crijns is hoogleraar strafprocesrecht. Wat weet die nu van de werkwijze van drugscriminelen? Hij is nooit advocaat geweest. Runt hij zelf een drugslijn?

BobDobalina | 04-03-23 | 20:38 | 1

een hoogleraar doet ook onderzoek

Trekhaas | 04-03-23 | 20:41

Laten hun onze kroonprinses buigen voor geweld?

laurentius | 04-03-23 | 20:32 | 2

"Laten hullie..." is het toch?

Kapitein Sjaak Mus | 04-03-23 | 20:35

@Kapitein Sjaak Mus | 04-03-23 | 20:35:

Zullie

de IJsman | 04-03-23 | 21:11

Dat hebben we allemaal te danken aan coke snuivend tuig.
Haal ze uit de maatschappij en het probleem is opgelost.

Piggelmee | 04-03-23 | 20:30 | 3

Ja maar wie moeten dan onze televisieprogramma's presenteren?

keestelpro | 04-03-23 | 20:37

door het gezanik van stemmers over triviale zaken heeft de politiek te veel gestuurd op brommeroverlast en schuin oversteken. Nu is de georganiseerde een monster geworden dat niet meer te bedwingen lijkt. Beter zou men nu onmiddellijk op belangrijke zaken inzetten.

AntiZanicz | 04-03-23 | 21:20

Scheepsbericht:

Schipper naast God.
Als het erop aankomt beslissen over leven en dood.
En zo hoort dat!

Kapitein Sjaak Mus | 04-03-23 | 20:27

REAGEER OOK

Uitgelezen op GeenStijl? Abonneer je op de Nijman-Nieuwsbrief.
linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl