Tendentieus, ongefundeerd & nodeloos kwetsend

Arthur van Amerongen - De Boze blanke man en de Ondergang van Nederland: de epiloog

Joan Rivers, comédienne: "Comedy is an angry white man's game. Even if you're Chris Rock or Joan Rivers."

Het thema van de boekenweek 2023 is ‘Ik ben alles’. Volgens de CPNB moeten we ‘Ik ben alles’ zien als een thema dat ‘in een tijdperk van verdeeldheid heel verbindend kan werken’. Met dit thema, aldus de CPNB, ‘vieren we de talloze identiteiten die mensen kunnen hebben’. Kom maar op met de nieuwe Mulisch, dacht ik meteen: een non-binaire, bipolaire, zwarte blinde dwerg met hangtieten en een piemeltje, zich voortbewegend in een rolstoel. 

Verder viert de CPNB het feest der pluriformiteit met lezingen van Hermanus: een kale vrouw met een lederen pet, een forse knevel, een pielemuis van 30 centimeter - in slappe stand - en een met piercings behangen en met schroeven en pinnen doorboord scrotum. Hun zal in het kader van de Boekenweek in hun blote gat voorlezen aan kinderen van 10, in de leeszaal van Zoutkamp. Na de lezing uit hun debuutroman 'Mijn Eerste Gangbang' zal Hermanus de cursus 'Vuisten voor Beginners' geven. De ouders van de kindertjes wordt vriendelijk verzocht zelf een potje Crisco mee te nemen.

Omdat ik als boze blanke oude man wederom niet gevraagd werd om het boekenweekgeschenk te schrijven, schreef ik het zelf maar. De Titel: Ik ben alles maar bovenal een boze blanke man.

Tot Boze Blanke Man Gemaakte, schreef GS-reaguurder Nuuk onder een van mijn feuilletons. Een prachtige vondst die mijn stelling bevestigt dat de Boze Blanke Man een banale social construct is, klinkklare lariekoek verzonnen door fopwetenschappers als professor Wekker en uitgemolken door de bejaarde socialite Sunny Bergman. De woke wappies hadden een zondebok nodig en aangezien het concept van Der Ewige Jude sinds de oorlog niet meer salonfähig is, behalve dan bij Antifa en Bij1 (De Nederlands-Joodse historicus Jacques Presser schreef ooit: “het fascisme, als het ooit terugkeert, zal het zich ongetwijfeld aandienen in het gewaad van het antifascisme.”) moest het dus maar de hardwerkende, belasting betalende blanke man worden, de lieve papa die op zondag de rollade aansnijdt.

2016 is voor de Nederlandse journalistiek het ijkjaar van de Boze Blanke Man. Het begrip is uiteraard geleend uit het Engels: Angry white male. Het prototype van de hardwerkende en gefrustreerde blanke man die zich niet gehoord voelt door de politieke elite, die uit de boot valt bij de globalisering, die vindt dat hij steeds de dupe is van alles en iedereen. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2016 noemde Hillary Clinton aanhangers van Donald Trump een ‘basket of deplorables’ (zielige personen) maar ze bedoelde 'racistische, seksistisch en homofobe mensen, die in haar ogen beter niet gehoord worden'. 

De onwelriekende gleuvenbrigade, de millennials, de sneeuwvlokjes, KOZP, BIJ1, Antifa, Hamas, DENK, NIDA en BLM hadden een collectieve vijand nodig en dat werd de boze blanke man. Niet de gele, de rode, de bruine, de getinte of de zwarte man en al helemaal niet de muzelman, want die is lief en nooit boos. Orange man Trump was natuurlijk een geschenk uit de hemel voor deze werkschuwe gekkies en en zijn presidentschap is ook duidelijk het begin van de hetze tegen de Don Drapers van deze wereld, de knusse hardwerkende family man en tegen mijn papa, die nog een vlieg had kwaad gedaan. 

Sunny Bergman was er als de kippen bij om via de staatsruif te kunnen profiteren van de demonisering van de blanke man en vroeg zich af waarom "zoveel witte mensen boos en verongelijkt zijn nu de vanzelfsprekendheid van de blanke dominantie steeds meer ter discussie komt te staan. Met mijn film 'Wit is ook een kleur' wil ik onderzoeken waar de boosheid en verontwaardiging van witte mensen vandaan komt als het gaat over racisme.”

Veel Nederlandse roomblanke vrouwen die dol zijn op Hillary, hebben de zwarte man op een voetstuk geplaatst en hebben nog net geen George Floyd-fanclub in het leven geroepen. Ze vinden het nog fijner als die zwarte man een mohammedaan is, want dan is hij pas echt het ultieme slachtoffer van de blanke man. Dan is het ook volkomen begrijpelijk wanneer hij zijn blanke vrouw af en toen eens flink alle hoeken van de woning laat zien.

In het Shangri-la van die wappies zijn er natuurlijk ook goede blanke mannen, in de regel kalende eunuchen met een knotje, als hun wijkende vlashaargrens dat tenminste toestaat: Rutger Bregman, Sander Philipse, Jens Van Tricht, Philip Huff en Sybren Kooistra. En dan ben ik er nog een paar vergeten.

Ik ben blank noch wit en al helemaal niet boos. Mijn polemiekjes tik ik gierend van het lachen en ga daarna met de honden op het strand wandelen. Ja, mijn ziel was wellicht ooit roomblank, maar die is nu pikzwart van alle krassen. Junks, opgebaarde lijken en Finnen zijn spierwit. Michael Jackson was spierwit. Mijn gekleurde vrienden van de Overzeese Geslachtsdelen – vrij naar Gerard Reve – noemden mij altijd roze, als in roze big. Sunny Bergman is ook varkensroze. En Anja Meulenbelt. En Stella Bergsma. En Bassie Heijne. En Gordon. Wij zijn allen typisch Hollandse zwijntjes.

Toen ik eind december vorig jaar door GeenStijl werd weggekocht bij de Volkskrant, riepen mijn liefste vijanden in koor: je bent het mooiste en meest invloedrijke podium van Nederland kwijt en nu kan je die P.C. Hooft-prijs ook op op je vette Bierkeller-pens schrijven, eng alt right kereltje. Nare fascist! De zeer geleerde Erik C. Hendriks schreef over mij in NRC Handelsblad "Pas op voor columnist Arthur van Amerongen. Die man is levensgevaarlijk. Hij is de Nero van het schriftelijk vilein en zijn legioen van 50.000 Twitter-volgers vormen een praetoriaanse garde." Nou weet ik niet of Nero Claudius Caesar Augustus Germanicus een fascist was, maar ik vind het niet bijzonder vervelend om in één adem genoemd te worden met deze verlichte keizer, die eigenlijk heel ordinair Lucius Domitius Ahenobarbus heette.

Onlangs werd ik zelfs uitgemaakt voor nazi omdat ik, net als iedereen in de Algarve, een houtkachel heb en het gebruik daarvan uitbundig propageer, want zo’n snorrend kacheltje is gezellig, knus en huiselijk. Heel Afrika stookt op hout, maar daar hoor je GroenLinks, klimaatsmurf Greta Thunberg en Holle Bolle Frenske niet over, want: “wij kunnen veel leren van onze broeders en zusters in Afrika”.

Nazi en fascist zijn in Nederland tot containerbegrippen verworden, en als ik de mainstream media mag geloven, zit de Tweede Kamer vol bruinhemden.

Over extreem-rechts gesproken: Akyol alias Eus schreef als inleiding voor mijn literaire reisgids voor de Algarve: Arthur is niet alleen een talentvolle scribent, humoristische man en begenadigd drinker, hij gedraagt zich ook steeds meer als de hofnar van (extreem-)rechts. Dat moet hij uiteraard zelf weten. Maar ik vind het zonde van de literatuur. Hij zou hij ook aan een nieuwe roman kunnen werken, een sleutelboek dat norse mannen van zijn generatie een stem geeft. Dankzij Eus en zijn blurb op het omslag van mijn boek ('Arthur van Amerongen is de hofnar van extreem-rechts) vlogen mijn boekjes als warme broodjes de winkel uit. Mijn levensmotto komt dan ook van de Ierse schrijver Brendan Behan: There's no such thing as bad publicity except your own obituary

Even een spoiler alert: ik vind mezelf dus helemaal geen boze blanke man. Mijn huidskleur varieert van varkensroze tot gelig (hangt van de lever af) en wat mijn vermeende mannelijkheid betreft: als puber liep ik op pumps in de vleeskleurige corsetten van mijn moeder door haar walk-in closet te paraderen, nadat ik mijn broze lichaam eerst ritueel geplengd had met 4711 echt Kölnisch Wasser. Op de Ir. Mussert-MAVO aan de Beukenlaan in Ede was mijn bijnaam dan ook Odeklonje Billie en werd ik regelmatig in elkaar geslagen door de boerenjongens omdat ik een aambeienschoffelaar en een bruinwerker zou zijn. Ik was bovendien de enige knul op school zonder brommer en ik heb nooit het rijbewijs gehaald, dus over mijn mannelijkheid kan men redetwisten. 

En tenslotte: ik ben echt nooit, maar dan ook nooit boos. Vroeger, heel vroeger, kon ik nog wel eens driftig worden, maar sinds ik in een schitterend natuurgebied vol roze flamingo's woon, aan zee, ben ik volkomen zen. Mijn alter ego is een Boze Blanke Man en dat is gewoon een literair trucje. In mijn ruim vijfhonderd columns voor de Volkskrant kon ik mij volledig uitleven in die rol. De Volkskrant is natuurlijk een perfect podium voor een Boze Blanke Man, en ik vind niets leuker dan Azijnbode-lezers, reaguurders, GroenLinks-teefjes en de Tupperware-sloofjes van D66 te stangen. Met mijn volgende serie voor GeenStijl, een rondreis langs de conservatieve en extreem-rechtse partijen van Europa die zal resulteren in het vuistdikke Europese Patriotten, gaat dat zeker lukken.

Feliz Ano Novo!

Reaguursels

Inloggen

Epiloog als in eindelijk afgelopen?

McSnor | 01-01-23 | 02:02 | 1
-weggejorist-
Censurion | 01-01-23 | 02:28
-weggejorist-
Censurion | 01-01-23 | 01:45
-weggejorist-
Censurion | 01-01-23 | 01:17

Rijke Linksen, zoals D66-stemmers en GroenLinks-stemmers presenteren zich vooral als GoedMensen.

Maar de meesten zijn nog heel veel egoïstischer dan de VVD-stemmer, doordat het veel geniepiger en stiekemer gaat.

Ze wonen vaak in een koophuis in een goede buurt met meestal alleen blanke hoogopgeleide buren.

Ze hebben goede banen en in hun blanke wijk wordt nergens een onderklasse van asielzoekers gedumpt.

Ook hebben ze geld genoeg om voor hun kinderen een wél goede scholing en bijlessen te kunnen betalen.

Ella | 01-01-23 | 01:13

Vraag me wel af wat John Jansen van Galen van die nieuwe serie gaat vinden. Heeft Arthur alweer subsidie aangevraagd? Wordt immers een Bijzonder Journalistiek Project?

Après toi | 01-01-23 | 00:54

Blij met je bijdragen. Genoten van deze serie.

NotWoke | 01-01-23 | 00:35

Precies op tijd, proost.

ademende aarde | 01-01-23 | 00:20

Misschien een idee om een serieuze tegenhanger van woke te organiseren met de aansprekende titel "Terug op je rug!"

F. Jacobse | 31-12-22 | 23:07

Zolang Israël maar buiten schot blijft…blah blah.

Onzegrotebroer | 31-12-22 | 22:11

Zo, nu eerst even m'n cobra's opmaken.
Fijne jaarwisseling @ all.

Ichneumonidae | 31-12-22 | 22:03 | 2

Hier vlak voor m'n deur steken ze net ook vuurwerk af; dacht even dat m'n hele woonkamerruit d'r uit zou vliegen! Maar toch, heerlijk! Vuurpijlen, magische kaarsen... Prachtige sfeer!

Aristotalloss | 31-12-22 | 22:08

Ik heb genoten van je schrijfsels (ook op HP), grote boze roze dierenvriend.
Dat er maar vele mogen volgen.

Duwbak_Linda | 31-12-22 | 22:01

In Corona-tijd heb ik besloten 1984 van Orwell te herlezen. Ongekend hoe actueel dat boek nog steeds is. De scherpe observaties van van Amerongen aangaande de GL/d66-newspeak, de hetze tegen mensen die zo nu en dan ook eens aan zichzelf denken ipv het 'algemeen belang' en de daarmee samenhangende categorisering van deze groep en rechts daarvan als extreemrechts cq fascistisch, zetten aan tot verder nadenken.

Nu we in een tijd leven aan het mogelijk einde van goede tijden, waarin de zachte leiders als de Paternottes, de Klavers, de Dassens etc komen bovendrijven, zullen het weldra weer sterke leiders worden waar het volk naar verlangt. Een rondgang langs de genoemde partijen in Europa kan weleens een blik in de niet al te verre toekomst opleveren. Daarmee is mijn interesse direct gewekt.

JohnFrederikstadtdt | 31-12-22 | 21:48

Archie Bunker, Captain Mainwearing, Sergeant Major Shut-up, Fred Schuit, Rene uit allo-allo, Al Bundy....ik vergeet er nog veel. Perfecte komische boze blanke mannen personages.

Kaal-dik-en-lelijk | 31-12-22 | 21:48 | 1

No ma'am

B*tchmeister | 31-12-22 | 21:49

Bedankt Arthur, met name voor 'Safari Eurabia'. Hopelijk volgen er nog meer van dit soort reisverslagen in 2023. Feliz Ano Novo!

MickeyGouda | 31-12-22 | 21:42

Heeft Henk Krol al de beste nieuwjaars wensen aan Paus Benedictus, Margriet Eshuis en Willem de Ridder getwitterd?

Kaal-dik-en-lelijk | 31-12-22 | 21:38

Van je bijdragen genoten. Ik kan alleen maar hopen dat verzuurd Nederland je proza in deze niche-hoek van het Internet ook nog meekrijgt. Proost alvast Tuur!

de Voorzittert | 31-12-22 | 21:36

Dat Nijman nog schijnt te leven is wel de grootste verrassing van dit sterke stuk proza.

gestoptmetroken | 31-12-22 | 21:36

'Help' denkt woke denkend.
Als er geen Boze Blanke Man meer is..
Tegen wie kan ik mij nog afzetten

Glas-Plas-Was

AldNuut | 31-12-22 | 21:30

Ik wens u allen een boos en gekwetst nieuw jaar!

Zeurders | 31-12-22 | 21:29 | 2

En herstelbetalingen!

F. Jacobse | 31-12-22 | 21:38

Dat gaat vast lukken!

bitterpete | 31-12-22 | 21:41

Die Mulisch, is dat iemand?

Ichneumonidae | 31-12-22 | 21:25 | 14

@gestoptmetroken | 31-12-22 | 21:46:

O, dat weet ik niet. Zou kunnen, hoor. Ik weet nog wel dat ik Harry op tv een keer over A.F.Th. vd Heijden ongeveer hoorde zeggen: ''Ach, die Vd Heijden lijkt me een aardige jongen, hoor. Ik heb het mijn hele leven met die twee gekken (Hermans en Reve) te stellen gehad.'' Daar moest ik toen wel weer om lachen.

Dr_Johnson | 31-12-22 | 22:10

@Dr_Johnson | 31-12-22 | 22:10:
Jan Cremer beschreef een man met een kokkerd van een neus, 'die Harry Mulisch over het hoofd had gezien toen hij in een feestwinkel de zijne kocht.'

gestoptmetroken | 31-12-22 | 22:19
▼ 11 antwoorden verborgen

Als je maar duurzaam bent.

Rattus | 31-12-22 | 21:20

Je kunt niet vluchten voor jezelf Op zich heb ik makkelijk lullen, want mijn demonen zijn onverklaarbaar stil. Zo zie ik 2022. Rust in mijn hoofd. Zo lust ik er qua jaartjes nog wel een paar https://www.youtube.com/watch?v=ecARLW79jCk

Hetkanverkeren | 31-12-22 | 21:19 | 4

LP No Sleep 'til Hammersmith opzetten doet.

BrutusBosch | 31-12-22 | 21:32

@MickeyGouda | 31-12-22 | 21:27: Veel slimmer dan dat ik er met mijn beste verstand stomverbaasd naar sta te kijken, mijzelf dus, kan ik het nog even niet maken MG. Ik word een dagje ouder.

Hoe tijd relatief is, zelfs zonder al die dure wiskunde. Mogelijk iets in die geest. Tegelijkertijd wil ik ook de filosofie mijn ontluiken niet in de weg laten zitten.

Een klein jaar, veel te pril. Ik ben niet van de zekerheden. Maar mocht ik er eentje op het spoor lijken te zijn: happy hunting MG https://www.youtube.com/watch?v=logaMSPVV-E

Ik weet het stomweg niet, meis.

Hetkanverkeren | 31-12-22 | 21:55

@Hetkanverkeren | 31-12-22 | 21:55:
Het vergt moed om een zekere onwetendheid te erkennen, Hkv. Misschien heb je hiermee wel de essentie te pakken: we weten het pas als we het hebben ervaren. Tot die tijd is alles mogelijk en in het ongewisse.

MickeyGouda | 31-12-22 | 22:26
▼ 1 antwoord verborgen

''een non-binaire, bipolaire, zwarte blinde dwerg met hangtieten en een piemeltje, zich voortbewegend in een rolstoel.''

Ik zie het gewoon voor me, getekend door Gummbah, die al vele varianten hierop heeft getekend.

Dr_Johnson | 31-12-22 | 21:10 | 5

@Spring Bruissteen | 31-12-22 | 21:34:

Aha. Dat herinner ik me dus wel goed. Is ook alweer meer dan 30 jaar geleden, hoor.

Dr_Johnson | 31-12-22 | 21:41

@F. Jacobse | 31-12-22 | 21:39:

Zegt me ook heel vaag iets. Zal ik daar ongetwijfeld ook wel gedronken hebben.

Dr_Johnson | 31-12-22 | 21:41
▼ 2 antwoorden verborgen

Weer geen taffes op de Nederlandsche televee he?
Claudia is een absolute no-go, en Guido staat ook wederom flink te deugen.
Waar zijn de lui gebleven die de boel écht flink op de hak konden nemen?
Is er online wat te vinden?

NiCeY | 31-12-22 | 21:08 | 5

@F. Jacobse | 31-12-22 | 21:40:
Yep. Hij kan wel tegen een grapje.

drs.Nee | 31-12-22 | 22:06

@F. Jacobse | 31-12-22 | 21:40:
Nou, de belastingdienst kan een kracht als deze wel gebruiken.
Of anders schiphol.
Of de NS ofzeau?

NiCeY | 31-12-22 | 22:30
▼ 2 antwoorden verborgen

Portugal in je broekje. Ik heb er eentje gekend. In mijn broekje. Een gulzige liefhebster tot en met. Compleet lullendol. Maar een schat. Wat ik als mannelijke slet mij veel te vaak af vraag: wat zagen al die mensen in mij? Anders dan een plasser en twee gaten.

Goed. Ergens op dat zuidelijke continent, laten wij het eerst en vooral Gran Canaria noemen, voelde ik mij in de Duinen mij zelf. Hier in Nederland doet het krijgshaftige volk met vuurwerk alsof het oorlog is. Er is een reden dat ontvangende toeristische landen maar wat graag Nederlandse enclaves inrichten.

Maar dan de Nederlanders die denken dat zij anders zijn. Dat zijn de ergsten. Dat volk: https://www.youtube.com/watch?v=_eI7vZJ8cX4 Lief, maar babes in the woods. In ons Europa.

Hetkanverkeren | 31-12-22 | 21:03

Goed nieuws Europese patriotten, leuke titel.

thanseeuwen | 31-12-22 | 21:01

Een mooi jaar gewenst, Arthur. Hopelijk zit er ook het komend jaar nog voldoende vitriool in de inktpot!

Bata4 | 31-12-22 | 20:55

Ik ben er weer blij van geworden deze oudejaarsavond.

poepaanmijngaatsie | 31-12-22 | 20:51

Hey ik word genoemd!
Fijn.

Kaas de Vies | 31-12-22 | 20:45 | 3

Gaat u net als ieder jaar voor het kwantiteitsrecord? Krijgt u dan van GS zo'n gouden plak om aan de muur te hangen? Of is het wegens de besparingen eerder een plak kaas?

Nonkel Frituur | 31-12-22 | 20:51

@Nonkel Frituur | 31-12-22 | 20:51:
Ik ga al jaren voor kwaliteit, en die teaguursels bewaar ik voor het vivaforum

Kaas de Vies | 31-12-22 | 20:59

@Kaas de Vies | 31-12-22 | 20:59: Ik bewonder u omdat u al jaren probeert. Ooit zal het lukken.

Nonkel Frituur | 31-12-22 | 21:01

Hell awaits. Vanuit het Vaderland: een beetje punk https://www.youtube.com/watch?v=jp9vFhyhNd8 Wat zonlicht niet vermag.

Hetkanverkeren | 31-12-22 | 20:44

Een goed nieuw jaar Arthur en dat er nog een hoop mooie stukken hier op GS mogen volgen.

Nuuk | 31-12-22 | 20:42

Proost Tuur!
Op het nieuwe jaar, boze blanke oude man!

laurentius | 31-12-22 | 20:37 | 1

En bedankt voor je mooie, leuke stukjes.
("... Nero van het schriftelijk vilein. ..." Ik ben jaloers op zo'n mooi compliment!)

Aristotalloss | 31-12-22 | 21:07

Zeg... lees ik hier nu een paar alinea's, er tussen gefrommeld, die ik al eens eerder gelezen heb? Dat, terwijl ik ook nog eens de meeste AvA's niet, of slechts gedeeltelijk lees wegens te langdradig.
Ik zat er verdorie eens lekker in, komt daar wat copy-paste voorbij. Of ben ik nu, op de valreep van 2022 alsnog gek geworden?

WasHetMaarMakkelijk | 31-12-22 | 20:32 | 3

Nee hoor, dat zie je goed. Wat mij betreft zij het AvA vergeven, zijn schrijfstijl vol zelfspot duidt altijd weer de lichtheid van het bestaan aan met treffende alinea's en details voor de fijnproever. Ik bedoel: bierkeller-pens. Hou op met mij hoor!

Goed Volk Kijkt Weg | 31-12-22 | 20:52

I copy paste, therefore I am.
Hé dit is wel de 21ste eeuw hè.

Aristotalloss | 31-12-22 | 21:04

Mondkapje.

Après toi | 31-12-22 | 20:27 | 1

Dat is vast tegen droesem.

bitterpete | 31-12-22 | 20:30

Dus ik ben geen boze blanke man? Dan ga ik maar op line dance.

bitterpete | 31-12-22 | 20:25

REAGEER OOK

linktips: Energie vergelijken | Autoverzekering vergelijken | Zorgverzekering vergelijken | Kinderkleding
Kansino. Hét online casino van Nederland.
Online casino met licentie | Bookmakers | Online casino overzicht | Bookmakers Nederland
Online Casino | Bookmakers | Online Casino | Online Gokken | Brokerfolio.com brokers vergelijken | online bookmakers in Nederland
Goksitesvergelijker.nl | Onlinecasinofortuna.com | Online Casino Top 5 | Casino bonussen | Crypto-casino.nl